Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Η αξιολόγηση ξεκινά με... νέα μέτρα και περικοπές στις συντάξεις - «Σκληρή» γραμμή από τους δανειστές

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μεγάλες μειώσεις και για τις κύριες συντάξεις, νέα μέτρα μέχρι και το 2018, αγορά «κόκκινων» δανείων χωρίς περιορισμούς, νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων, είναι μερικά, μόνο, από τα θέματα που ξέρει η Αθήνα ότι θα αντιμετωπίσει στην πρώτη αξιολόγηση των θεσμών που ξεκινά σήμερα το απόγευμα.

Υπό αυτήν την έννοια καθοριστική για το χρόνο και την μορφή της πρώτης αξιολόγησης θα είναι η εβδομάδα που θα ξεκινά σήμερα με την πρώτη συνάντηση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Η ελληνική πλευρά θα έχει ως στόχο να μεταφέρει όλα τα ακανθώδη θέματα (πλην του ασφαλιστικού που βρίσκεται εκ των προτέρων στην ατζέντα) στο απώτερο μέλλον.

Ειδικότερα στο ασφαλιστικό η ελληνική ομάδα θα επιχειρήσει να επιβάλλει την άποψη της ότι «ο λογαριασμός βγαίνει» και χωρίς να περικοπούν κύριες συντάξεις και εφάπαξ.

Στα δημοσιονομικά βασικό όπλο θα αποτελέσει το πρωτογενές πλεόνασμα των 700 εκ. ευρώ (0,4% του ΑΕΠ), που εμφανίζεται στο τέλος Δεκεμβρίου του 2015.

Η κυβέρνηση δεν θέλει, επίσης, σε καμία περίπτωση να ψηφιστεί τώρα η αύξηση στην φορολογία των αγροτών που θα ήταν η σταγόνα που θα ξεχείλιζε το ποτήρι εν μέσω αγροτικών κινητοποιήσεων.

Το μόνο θέμα το οποίο θεωρείται σχετικά πιο εύκολο είναι αυτό της αποπολιτικοποίησης του δημοσίου καθώς η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι είναι έτοιμη.

Ωστόσο, ο φόβος που υπάρχει είναι μη τυχόν η ατζέντα της αξιολόγησης επεκταθεί με τις αλλαγές στην φορολογία για τον νέο ΕΝΦΙΑ και το εργασιακό για τα οποίο πιέζουν οι θεσμοί πριν έρθουν στην Ελλάδα

Τι ζητούν οι δανειστές

Από την άλλη πλευρά, η κυρία Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), ο κ. Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), ο κ. Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και ο κ. Νικολό Τζιαμαριόλι (ΕΜS) έχουν ήδη ενημερωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο για το τι βρήκαν και κυρίως τι δεν βρήκαν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα.

Στο ασφαλιστικό τον τόνο θα δώσει το ΔΝΤ το οποίο υποστηρίζεται και από την Γερμανία και τους δορυφόρους της που μπορούν να επηρεάσουν με την σειρά τους την ομάδα της ΕΕ.

Το ΔΝΤ ζητάει ξεκάθαρα περικοπές συντάξεων από 15% έως και 30% (στην περίπτωση που περικοπούν μόνο οι υψηλές συντάξεις άνω των 1000 ευρώ) και επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων για την καταβολή της εθνικής σύνταξης του υπουργείου Εργασίας.

Στα δημοσιονομικά σενάρια οι εκπρόσωποι των δύο βασικών δανειστών ΕΕ και ΔΝΤ ζητούν εμπροσθοβαρή μέτρα τα οποία θα πρέπει να ψηφιστούν άμεσα προκειμένου να αποφευχθούν δημοσιονομικές αποκλίσεις την περίοδο 2016-2018.

Διαπιστώνουν μεγάλο κενό στην προετοιμασία του φορολογικού. Η αναθεώρηση της φορολογίας των ενοικίων και η αύξηση των φορολογικών συντελεστών στους αγρότες από το 13% στο 20% θα έπρεπε να έχουν ψηφιστεί από το 2015.

Ζητούν αναλυτικά στοιχεία για την επίτευξη των 2,65 δισ. ευρώ για το 2016 από τον ΕΝΦΙΑ με δεδομένη την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών που έγινε πρόσφατα.

Επίσης, ζητούν την διασφάλιση του ύψους αυτού των εσόδων και για τα επόμενα χρόνια ή την παρουσίαση από την ελληνική πλευρά νέων μέτρων για το 2017 και το 2018.

Ζητούν, επίσης, τα σχέδια για την νέα ή τις νέες φορολογικές κλίμακες που θέλει να επιβάλλει το ΥΠΟΙΚ και ειδικότερα , ποιο ακριβώς θα είναι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα από το νέο τρόπο φορολόγησης.

Στα «κόκκινα» δάνεια η πλευρά του ΔΝΤ επιμένει ότι η αγορά των δανείων θα πρέπει να λειτουργήσει χωρίς εξαιρέσεις για τα στεγαστικά που αφορούν πρώτη κατοικία και τα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων όπως σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση.

Στις αποκρατικοποιήσεις ζητούν να σχεδιαστεί ένα πρόγραμμα που θα φέρει στα δημόσια ταμεία περίπου 6 δισ. ευρώ μέχρι και το 2018 με βασικό φορέα το ΤΑΙΠΕΔ.

Σε ότι αφορά το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων πιέζουν για μεγαλύτερη παρουσίαση στη διοίκηση εκπροσώπων των δανειστών και μικρότερη πολιτική παρέμβαση στο είδος και την μορφή των αποκρατικοποιήσεων που θα εξελίσσονται.

Επίσης, θέλουν να συζητηθεί η διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 7 δισ. προς τους ιδιώτες και οι εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ.

------------

To τελικό τεστ για την κυβέρνηση αρχίζει σήμερα στις 17:00 ώρα Ελλάδος, οπότε έχει προγραμματιστεί και το πρώτο επίσημο ραντεβού ελληνικών αρχών και τρόικας στην Αθήνα.

Οι επικεφαλής, τουλάχιστον του κοινοτικού σκέλους, έχουν πλήρη ατζέντα και σκοπεύουν, όπως έχει συμφωνηθεί να χρησιμοποιήσουν τις πρώτες ώρες των επαφών για παράθεση του εκτενούς καταλόγου των βασικών και δευτερευόντων θεμάτων προς διαπραγμάτευση - αξιολόγηση.

Το ασφαλιστικό είναι το βασικότερο εκ των θεμάτων, με το φορολογικό να έπεται (στο σκέλος του για τους αγρότες), τη μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα (περιλαμβανομένης της αποκομματικοποίησης) και την κατάρτιση του μεσοπρόθεσμού δημοσιονομικού πλαισίου για τα επόμενα έτη (αρχίζοντας από το 2016).

Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των θεσμών θα θελήσουν να προβούν σε ανασκόπηση της κατάστασης της αγοράς εργασίας (όπου εκκρεμή από την τελευταία αξιολόγηση το κομμάτι της φιλελευθεροποίησης των εργασιακών σχέσεων και της ανασκευής του κατακερματισμού της αγοράς εργασίας - δεδομένου ότι υπάρχουν εργαζόμενοι υψηλής προστασίας ταυτόχρονα με άλλους τελείως απροστάτευτους), το άνοιγμα των αγορών των επαγγελμάτων και της παροχής υπηρεσιών (και εκεί έχουν παραμείνει πολλά κλειστά κομμάτια της αγοράς, ή άλλα που άνοιξαν μόνο στα χαρτιά - αν τεθεί θέμα διαγωνισμού για τηλεοπτικές άδειες με κλειστό μικρό αριθμό, εκεί θα τεθεί από την τρόικα το ζήτημα συμβατότητας) και τέλος το ζήτημα του ταμείου αποκρατικοποιήσεων (στο πλαίσιο και το χρονοδιάγραμμα που έχει καθοριστεί).

Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση και τις διαρροές από πλευράς Αθήνας, η τρόικα δεν ενδιαφέρεται για αδιάκριτες οριζόντιες μειώσεις στις κύριες συντάξεις, θέμα που για ακατανόητους λόγους διακινεί μόνο η μία πλευρά. Τις Βρυξέλλες, δεν τις ενδιαφέρει το θέμα, αντιθέτως, προέχει η κατάργηση του εφάπαξ που «είναι πεταμένα λεφτά, που δεν πληρώθηκαν ποτέ και από κανέναν και δεν στέκουν σε καμιά αναλογιστική μελέτη», όπως λένε συγκεκριμένες πηγές.

Στις Βρυξέλλες, οι ίδιες πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, εκτιμούν ότι τις διαρροές για «αδιάκριτες μειώσεις σε συγκεκριμένα ποσοστά κάνουν κυβερνητικοί κύκλοι, ή άνθρωποι που δεν γνωρίζουν την κατάσταση, ειδικά τώρα που η τρόικα μόλις και πιάνει στα χέρια της το ασφαλιστικό».

Μια από τις πηγές εξήγησε ότι «δεν είναι όλες οι συντάξεις ίδιες και δεν έχουν πληρώσει τα ίδια λεφτά, αν η κυβέρνηση ξεχάσει την κοινωνική δικαιοσύνη για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένες ομάδες των ευγενών ταμείων, ή του δημοσίου, τότε είναι δικό της πρόβλημα, η τρόικα θέλει να δει να βγαίνουν τα νούμερα».

Οι ειδικοί του ασφαλιστικού στις Βρυξέλλες, πιστεύουν ότι όλοι στη χώρα μπορούν να παίρνουν μετά το 65 έτος συντάξεις από 700 ως 1500 ευρώ, με μέσο όρο τα 1000, κλίμακες πρόσβασης στα 15 , 25 και 35 έτη εργασίας, και εισφορές για τους σημερινούς εργαζόμενους στα 250 ευρώ το μήνα - αν καταργηθούν όλες οι εξαιρέσεις, ειδικά για βουλευτές, υπουργούς, λοιπούς αιρετούς, στελέχη του δημοσίου, τα εφάπαξ και τα ειδικά προνόμια των ευγενών ταμείων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα όχι μόνο δεν έχει λεφτά (και προφανώς με αυτό δεν έχει να κάνει το PSI, καθώς ο προϋπολογισμός επέστρεψε στα ταμεία τρεις φορές τα λεφτά που διαγράφηκαν), αλλά και κανένα έρεισμα στο eurogroup.

Τα κράτη μέλη θεωρούν «αισχρό» (τη λέξη χρησιμοποίησε μια πηγή) αυτό που συμβαίνει με το ασφαλιστικό στην Ελλάδα και εφόσον η χώρα πρέπει να φτάσει σε ελαφρά πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, προφανώς και δεν υπάρχουν λεφτά για ειδικές χάρες. Η χώρα επιπλέον θα πρέπει να δώσει κίνητρα για έξτρα ιδιωτική ασφάλιση, ακόμα και αν την χτίσουν από την αρχή επαγγελματικές ενώσεις.

Για τα επαγγελματικά ταμεία οι Βρυξέλλες λένε πως «ότι συμπληρώνεται από τον προϋπολογισμό θα σταματήσει να συμπληρώνεται και για το αγγελιόσημο», σημειώνουν ότι η κυβέρνηση συμφώνησε την κατάργησή του το καλοκαίρι, είναι φόρος υπέρ τρίτων και οι ιστορίες του παρελθόντος δεν αφορούν κανέναν σήμερα, καθώς η χώρα χρεοκόπησε και τώρα αναδιαρθρώνεται.

Ακόμα και έτσι οι θεσμοί θα πουν πως αποτελεί βάση διαπραγμάτευσης και μετά η κυβέρνηση θα πρέπει να το βελτιώσει ώστε να βγαίνουν τα νούμερα, ακόμα και αν αυτό σημαίνει να μην μοιάζει στο τέλος καθόλου με το αρχικό.

Η τρόικα δεν θα κάνει διαπραγμάτευση στα κανάλια και δεν ενδιαφέρεται να σώσει τις συντάξεις, αν δεν ενδιαφέρεται η κυβέρνηση.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι όταν ο Τόμας Βίζερ λέει φιλόδοξο (ambitious), εννοεί σχεδόν απραγματοποίητο. Και όπως έλεγε και ο Jeremy Clarkson στο πάλε ποτέ top gear του ΒΒC “ambitious but rubbish” … (φιλόδοξο, αλλά για πέταμα).


Πηγή: http://www.enikonomia.gr και http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.