Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Οι ανατροπές στα πλασματικά έτη για 3,6 εκατ. ασφαλισμένους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ανατροπές στις αναγνωρίσεις πλασματικών ετών ασφάλισης, που επηρεάζουν έμμεσα και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για σχεδόν 3.6 εκατομμύρια μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, φέρνουν οι προωθούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Το κόστος αναγνώρισης αυξάνεται για όλους τους πλασματικούς χρόνους, καθώς θα υπολογίζεται πλέον στο 20% των μηνιαίων αποδοχών ή του εισοδήματος των ασφαλισμένων (αν πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες).

Σήμερα οι περισσότεροι χρόνοι πληρώνονται με 167,85 ευρώ τον μήνα, ποσό που αντιστοιχεί στο 20% μηνιαίου εισοδήματος 839,25 ευρώ. Το εισόδημα αυτό καθορίστηκε από το νόμο 3996/2011 ως εισόδημα αναφοράς για την αναγνώριση πλασματικών ετών αντιστοιχεί στο 25πλάσιο του ημερομησθίου του ανειδίκευτου εργάτη, όπως είχε διαμορφωθεί στις 31/12/2011 και ήταν 33,57 ευρώ. Παρά τη μετέπειτα μείωση κατά 22%, όμως, το εισόδημα αναφοράς για την αναγνώριση των πλασματικών ετών παρέμεινε σταθερό.

Με την προωθούμενη διάταξη που περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό, το κόστος για τα πλασματικλά έτη ανεβαίνει και όσοι θα υποβάλουν αίτηση από την ψήφιση του νόμου και μετά θα καταβάλουν για κάθε μήνα αναγνώρισης εισφορά ίση με το 20% των μικτών τους αποδοχών που θα δηλώσουν κατά την υποβολή της αίτησης. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν αποδοχές πάνω από 839,25 ευρώ θα πληρώσουν περισσότερα, αν κάνουν την αίτηση μετά το νόμο, ενώ, αν θα την υποβάλουν πριν από την ψήφισή του, θα πληρώσουν 167,85 ευρώ τον μήνα.

Όσοι σκόπευαν να προβούν σε αναγνώριση πλασματικών ετών, είτε από τα χρόνια των σπουδών τους, είτε από τα χρόνια που δικαιούνται για το κάθε παιδί είτε για την εξαγορά στρατιωτικής θητείας, έχουν την τελευταία ευκαιρία να υποβάλουν αίτηση πριν από την ψήφιση του νόμου, ώστε οι μήνες ή τα έτη που θα αναγνωρίσουν να υπολογιστούνν με ελάχιστο ποσό 167,85 ευρώ τον μήνα.

(Πατήστε επάνω στον πίνακα για μεγαλύτερη ανάλυση):

To κόστος αναγνώρισης πλασματικών ετών στο Δημόσιο:




Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.