Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Αναγκαία η συνεργασία των μεσογειακών χωρών για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα


Εκδήλωση από το Γαλλικό Ινστιτούτο για το ζήτημα.

Η Μεσόγειος, παρόλο που αποτελεί μόλις το 1% της ωκεάνιας επιφάνειας, περικλείει το 10% των θαλασσίων ειδών του πλανήτη και πάνω από το 15% των παγκόσμιων μετακινήσεων, επισημάνθηκε σε στρογγυλό τραπέζι για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα και τη Μεσόγειο που διοργάνωσε το Γαλλικό Ινστιτούτο με τη συμμετοχή επιστημόνων, μελών γαλλικών και ελληνικών μη κυβερνητικών οργανώσεων και του ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών).

Στο μοναδικό αυτό οικοσύστημα, μαζί με τα 17.000 θαλάσσια είδη «συνυπάρχουν» και 300 εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων, ιδιαίτερα πλαστικά που εγκλωβίζονται στα νερά της. Τα 2/3 των ειδών της συναντιούνται σε πάνω από δυο χώρες, για το λόγο αυτό η συνεργασία μεταξύ των μεσογειακών κρατών για την προστασία της λεκάνης της Μεσογείου κρίνεται απαραίτητη.

Η προστασία και η διαχείριση της βιοποικιλότητας στη Μεσόγειο

Ενδημικά, αλλά και τροπικά είδη, που προέρχονται τόσο από προηγούμενες ιστορικές περιόδους, όσο και από τις διελεύσεις τους από τον Ατλαντικό και τη διώρυγα του Σουέζ, κοραλλιογενείς ύφαλοι, θαλάσσια όρη, φαράγγια συνθέτουν μια πλούσια βιοποικιλότητα, η οποία σε μεγάλα βάθη παραμένει ακόμα ανεξερεύνητη.

Τα περισσότερα είδη ζουν στις παράκτιες περιοχές, οι οποίες όμως έχουν επιβαρυνθεί από την ανεξέλεγκτη αστική ανάπτυξη. Συνολικά 473 εκατομμύρια κάτοικοι (το 6,9% του παγκόσμιου πληθυσμού) και 278 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως (το 29,5% του παγκόσμιου τουρισμού) μοιράζονται στις 22 χώρες της Μεσογείου που βρίσκονται σε 3 ηπείρους, Αφρική, Ασία και Ευρώπη.

Κάθε χρόνο 1 εκατομμύριο πτηνά και θαλάσσια θηλαστικά πεθαίνουν εξαιτίας των πλαστικών, είτε γιατί αιχμαλωτίζονται σε αυτά, είτε διότι τα τρώνε και πνίγονται. Λόγω του κλειστού της σχήματος, η συγκέντρωση μικροπλαστικών στη Μεσόγειο ξεπερνά τις αντίστοιχες μετρήσεις που έχουν καταγραφεί στις ονομαζόμενες «δίνες απορριμμάτων» στον Ειρηνικό και Ατλαντικό Ωκεανό. Σε κάποια μέρη η ανάλυση των νερών δείχνει ανάμειξη 50% πλαγκτόν και 50% μικροπλαστικά. Τα μικρά ψάρια τρέφονται με το πλαγκτόν και μαζί καταπίνουν και το πλαστικό, μετά τα ίδια γίνονται τροφή για μεγαλύτερα ψάρια, τα οποία καταλήγουν στο πιάτο μας κι έτσι στο τέλος… τρώμε κι εμείς πλαστικά, χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Επίσης σε έρευνες της οργάνωσης M.E.D. (Μεσόγειος σε Κίνδυνο που έγιναν στα οστρακοειδή, καταγράφηκε η ύπαρξη 300 θραυσμάτων μικροπλαστικού σε μόλις 300 γραμμάρια μυδιών.

Μια νέα πηγή ρύπανσης είναι οι μικροΐνες, που απελευθερώνονται από τα συνθετικά ρούχα, ακρυλικές κουβέρτες και άλλα υποπροϊόντα του πετρελαίου κατά το πλύσιμο και καταλήγουν στη θάλασσα. Ένα και μόνο ρούχο αφήνει 1.900 μικροΐνες.

Οι βιοδιασπώμενες σακούλες, που λανσαρίστηκαν ως «σωτήρια λύση», αποδεικνύεται πως κάθε άλλο παρά βοηθούν το περιβάλλον. Γίνονται εκατοντάδες μικρά κομμάτια, που δεν μπορεί να τα μαζέψει κανείς και επιπλέουν σε όλη τη θάλασσα. Επίσης, στην κατασκευή τους προστίθεται ένα υλικό που διασπάει το πλαστικό, το οποίο οι ερευνητές το συναντούν πια σε όλες τις παραλίες...Διαβάστε περισσότερα...

Ουρές χιλιάδων καταναλωτών για φτηνότερο ρεύμα από ΔΕΗ


Ουρές χιλιάδων καταναλωτών που διεκδικούν φτηνό τιμολόγιο, αλλά και διακανονισμούς στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος σχηματίζονται στα πρακτορεία της ΔΕΗ.

Η οικονομική κρίση και η δραματική μείωση των εισοδημάτων έστειλε, σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», από το 2011 μέχρι σήμερα περί τους 620.000 πολίτες να ζητήσουν ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο. Από αυτούς οι 430.000 είναι εκείνοι που πληρούσαν τα κριτήρια κι έτσι πληρώνουν φτηνότερα κατά 42% το ρεύμα.

Την ίδια στιγμή, απίστευτος είναι ο αριθμός των καταναλωτών που προχωρούν σε διακανονισμούς των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπολογίζονται σε 1 εκατ. εκείνοι που προχώρησαν σε ρυθμίσεις των πληρωμών, με αποτέλεσμα να γλιτώσουν τη διακοπή παροχής ηλεκτροδότησης.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν και ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους μέσα από την ιστοσελίδα www.dei.gr, ενώ τους διακανονισμούς μπορούν να τους κάνουν και τηλεφωνικά καλώντας στο «11770».

Σε ό,τι αφορά το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), υπάρχουν δύο κατηγορίες και στους δικαιούχους τους παρέχεται έκπτωση έως και 42% έναντι του οικιακού τιμολογίου της ΔΕΗ, που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του 2013.

Οι 2 κατηγορίες
Στην πρώτη κατηγορία (ΚΟΤ Ι) δικαιούχοι είναι άτομα με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ. Αυτό προσαυξάνεται κατά 50% στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι δικαιούχοι κατοικούν σε νησί με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά. Η τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας πρέπει να είναι από 200 έως 1.500 κιλοβατώρες.

Στην ίδια κατηγορία και οι τρίτεκνες οικογένειες με εισόδημα κάτω των 23.500 ευρώ. Η κατανάλωση είναι μέχρι 1.700 κιλοβατώρες.

Στη δεύτερη κατηγορία (ΚΟΤ ΙΙ) εντάσσονται οι μακροχρόνια άνεργοι, για διάστημα άνω των έξι μηνών. Τα εισοδηματικά κριτήρια και τα όρια της κατανάλωσης είναι ίδια με εκείνα των «ατόμων με χαμηλό εισόδημα».

Επίσης στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνονται και τα άτομα με αναπηρία 67% και άνω ή άτομα που τα βαρύνουν προστατευόμενα μέλη με αναπηρία 67% και άνω. Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα πρέπει να είναι μικρότερο από 23.500 ευρώ. Τα όρια κατανάλωσης είναι ίδια με εκείνα των τρίτεκνων οικογενειών.

Στο (ΚΟΤ ΙΙ) βρίσκονται και τα άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών ή άτομα που έχουν τέτοια προστατευόμενα μέλη. Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα πρέπει να είναι μικρότερο των 30.000 ευρώ. Η έκπτωση δίνεται για τις πρώτες 2.000 κιλοβατώρες.

Διακανονισμοί
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα διακανονισμών, προτεραιότητα έχουν οι προαναφερόμενες ομάδες, καθώς και οι υπερήλικες άνω των 70 ετών και οι πολύτεκνοι. Αλλά η ΔΕΗ δέχεται αιτήσεις και από τις υπόλοιπες κατηγορίες του πληθυσμού.

Οι ευκολίες που γίνονται στις πληρωμές έχουν να κάνουν με τον βαθμό συνέπειας του καταναλωτή. Ετσι για εκείνους που πλήρωναν τους λογαριασμούς κανονικά χωρίς διακανονισμούς ή είχαν υπαχθεί σε παλιότερους και δεν τους αθέτησαν, τους δίνεται η δυνατότητα της πληρωμής μηνιαίας δόσης που να μην ξεπερνά το 25% του συνολικού ποσού. Οι δόσεις φτάνουν ακόμη και τις 40 άτοκες.Διαβάστε περισσότερα...

Ψαλιδίζουν τα ποσοστά αναπηρίας για να ταιριάξουν στους μνημονιακούς στόχους


Να εξωραΐσει την κατάσταση που επικρατεί στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, επαναλαμβάνοντας τα κυβερνητικά επιχειρήματα για σημαντική μείωση της αναμονής για εξέταση ή επανεξέταση των ποσοστών αναπηρίας, επιχείρησε ο υφυπουργός Εργασίας, Β. Κεγκέρογλου, κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης 49 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Οι βουλευτές κατηγόρησαν την κυβέρνηση για προμελετημένη και μεθοδευμένη δυσλειτουργία των ΚΕΠΑ και για κυβερνητικές οδηγίες προς τους γιατρούς να μειώνουν τα ποσοστά αναπηρίας ώστε να «πιαστούν» οι μνημονιακοί στόχοι για περιορισμό των αναπηρικών συντάξεων στο 10% του συνόλου των συντάξεων.

«Απόλυτα αναληθή και διαστρεβλωμένα» χαρακτήρισε τα όσα αναφέρονται στην επίκαιρη επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ ο Β. Κεγκέρογλου καταφεύγοντας σε ιστορικές αναφορές για τη συμβολή του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο ανήκει, στην υιοθέτηση των προνοιακών κατακτήσεων των ατόμων με αναπηρία. Ο υφυπουργός Εργασίας υπερασπίστηκε τη μεταρρύθμιση του 2010 ως «επιβεβλημένη» και παρατήρησε ότι αυτό που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση από εδώ και πέρα είναι «να κλείσει κάθε τρύπα» στο σύστημα ώστε «να διασφαλιστεί το δίκιο του πραγματικού δικαιούχου».

Ο υφυπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 35-36.000 αιτήσεις παραδεχόμενος ότι το οξύτερο πρόβλημα παρατηρείται στην Περιφέρεια (70% των εκκρεμών αιτήσεων), καθώς και στις ψυχιατρικές και νευρολογικές περιπτώσεις (72% των εκκρεμών αιτήσεων). Ο Β. Κεγκέρογλου προανήγγειλε ένταξη στο σύστημα των πιστοποιήσεων 156 ακόμα γιατρών από τις δύο αυτές κρίσιμες ειδικότητες καθώς και καρδιολόγων, ενώ επισήμανε και επερχόμενη νομοθετική ρύθμιση για ένταξη στο σύστημα και γιατρών του ΕΣΥ. Ανέφερε επίσης στοιχεία που δείχνουν ότι από τον Σεπτέμβριο του 2011 έχουν πραγματοποιηθεί 21.622 συνεδριάσεις επιτροπών που έχουν εξετάσει 263.987 αιτήματα, ενώ ακυρώθηκαν 1.884 συνεδριάσεις επιτροπών με τον υφυπουργό Εργασίας να υποστηρίζει ότι αυτές οι επιτροπές θα μπορούσαν να εξετάσουν 40.000 επιπλέον αιτήματα επιχειρώντας να χρεώσει το ύψος των εκκρεμών αιτήσεων στις ακυρώσεις αυτές.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Κουρουμπλής, παρατήρησε ότι οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην απόδοση ή επαναξιολόγηση των συντάξεων και επιδομάτων αναπηρίας αποτελεί ουσιαστικά «μια μορφή στάσης πληρωμών» από τη μεριά του κράτους. Αναφέρθηκε ακόμα στην κάρτα αναπηρίας σχολιάζοντας ότι, αν είχε εφαρμοστεί, θα είχαν εξοικονομηθεί εκατομμύρια εργατοώρες από τις επιτροπές επαναξιολογήσεων. Απαντώντας στον υφυπουργό Εργασίας ο Π. Κουρουμπλής του επισήμανε ότι «ο εξωραϊσμός είναι η άλλη όψη του εκμηδενισμού» κι ότι η κυβέρνηση συμπεριφέρεται «σαν να μην έχει συμβεί τίποτα» σε σχέση με την οικονομική εξαθλίωση των αναπήρων.

Ο Δ. Στρατούλης, πρώτος από τους επερωτώντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, διέψευσε τα στοιχεία του υπουργείου που δείχνουν περιορισμό του χρόνου αναμονής για την εξέταση από τις επιτροπές αντιπαραβάλλοντας τα στοιχεία της ΕΣΑμεΑ. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε και την τροπολογία που έχει κατατεθεί εκ μέρους βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να συνεχίζεται η καταβολή των συντάξεων αναπηρίας εφόσον η επαναξιολόγηση καθυστερεί με ευθύνη της Πολιτείας.

Χρησιμοποιώντας το παράδειγμα του ΚΕΠΑ Δράμας ο Χρ. Καραγιαννίδης αποτύπωσε τα προβλήματα των Κέντρων της Περιφέρειας με μη σταθερό αριθμό συνεδριάσεων των επιτροπών και μεγάλες καθυστερήσεις όταν δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες ειδικότητες των γιατρών. Η Λ. Αμμανατίδου χαρακτήρισε την παραφιλολογία για τις «μαϊμού» συντάξεις «σόου» που αποτελεί «εργαλείο επιβολής σκληρών μέτρων κατά των αναπήρων».

Ο Κ. Ζαχαριάς αναφέρθηκε κι αυτός στις πλασματικές συντάξεις αναπηρίας σχολιάζοντας ότι αποτελεί δημιούργημα των κομμάτων που συγκυβερνούν, «του πελατειακού συστήματος και της ψηφοθηρικής σας αγωνίας». Στο ποσοστό των συντάξεων αναπηρίας σε σχέση με το σύνολο των συνταξιουχών, ποσοστό που είναι κάτω από τη μνημονιακή δέσμευση του 10% και ταυτόχρονα το μικρότερο στην Ευρώπη, αναφέρθηκε με τη σειρά του και ο Αλ. Μητρόπουλος.

Ο Κ. Μπάρκας χαρακτήρισε την άρση της στήριξης της κυβέρνησης προς την αναπηρία ως το «τελευταίο στάδιο της επίθεσης στην κοινωνία», την ίδια ώρα που οι επιχειρηματίες αυξάνουν την κερδοφορία τους μέσα στην κρίση. Ο Αν. Ξάνθος σχολίασε ότι «είναι προκλητικό αυτοί που δημιούργησαν κι εξέθρεψαν το πελατειακό κοινωνικό κράτος να παριστάνουν τώρα τους τιμητές».

Η Σ. Βούλτεψη, κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Ν.Δ., υποστήριξε πως «δεν μπορώ να δεχτώ ότι γιατροί, λειτουργοί του Ιπποκράτη, δέχονται εντολές από πολιτικούς για να μειώσουν τις αναπηρικές συντάξεις». Στο ίδιο κλίμα κι ο Γ. Κουτσούκος από το ΠΑΣΟΚ αναρωτήθηκε αν «συνωμοτεί όλο το σύμπαν κατά των αναπήρων» επαναλαμβάνοντας ότι «πρέπει να ανατρέψουμε τις παθογένειες που οδήγησαν στα ελλείμματα». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜ.ΑΡ., Β. Οικονόμου, επισήμανε την κατάχρηση ενστάσεων από τη μεριά της πολιτείας, αλλά παρατήρησε ότι η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ αδικεί την προσπάθεια συμμαζέματος κι ειδικότερα αδικεί την πολιτική των Ανδ. Λοβέρδου και Μ. Μπόλαρη.

«Τις μαϊμού συντάξεις τις βγάλατε για να κρύψετε τα δομημένα ομόλογα και το PSI που έπληξαν τα ταμεία» τόνισε ο Π. Χαϊκάλης από τους ΑΝ.ΕΛΛ. Ο Χρ. Κατσώτης από το ΚΚΕ υπογράμμισε ότι η μείωση των ποσοστών αναπηρίας είναι βασική κατεύθυνση της κυβέρνησης, αλλά και γενικότερη στρατηγική στην Ε.Ε. «Η κατάσταση στα ΚΕΠΑ έχει οδηγήσει τα άτομα με αναπηρία στη φτώχεια και την αναξιοπρέπεια» σημείωσε ο χρυσαυγίτης Δ. Κουκούτσης.


Πηγή: http://www.avgi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αγρίνιο: Μειώνεται η τιμή του νερού κατά 12% και κατά 50% για τις ευπαθείς ομάδες


Μετά από πρόταση του Δημάρχου Παύλου Μοσχολιού.

Δεκτή έγινε από το Δημοτικό Συμβούλιο η εισήγηση του Δημάρχου Αγρινίου κ. Παύλου Μοσχολιού, για την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑ του 2014. Συγκεκριμένα ο κ. Μοσχολιός πρότεινε μείωση στην τιμή του τιμολογίου κατά 12 %, ενώ για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες (ΑΜΕΑ, πολύτεκνοι κ.λ.π.), μείωση κατά 50%από 40% που ίσχυε από το 2008.

Ο κ. Μοσχολιός στην εισήγησή του μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η πρότασή μας για την νέα τιμολογιακή πολιτική στη ΔΕΥΑ είναι αποτέλεσμα της χρηστής διαχείρισης όλα αυτά τα χρόνια που έχει πάντα ως γνώμονα το δημόσιο χαρακτήρα της δημοτικής επιχείρησης, την προστασία του περιβάλλοντος και το δικαίωμα των πολιτών για ποιότητα και επάρκεια νερού.

Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα συνεχίζοντας την κοινωνική μας πολιτική που εφαρμόζουμε πριν την οικονομική κρίση, εισηγούμαστε τη νέα τιμολογιακή πολιτική για το 2014 που περιλαμβάνει σημαντικές μειώσεις τιμών κατά 12 % στο τιμολόγιο της ΔΕΥΑ και περαιτέρω μείωση για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, δηλαδή κατά 50%, από 40% που ίσχυε από το 2008. Έτσι συμβάλλουμε ουσιαστικά στη μείωση του κόστους ζωής των δημοτών μας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία όπου κυριαρχεί η ανεργία και η μείωση των εισοδημάτων.

Με δεδομένη την ευαισθησία της Δημοτικής Αρχής στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας, ήμαστε από τους πρώτους Δήμους που εφαρμόσαμε ειδική τιμολογιακή πολιτική για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια, δηλαδή από το 2009 μέχρι σήμερα, δεν έχουμε προχωρήσει σε καμία αύξηση της τιμής του νερού διατηρώντας σταθερό το τιμολόγιο παρά το σημαντικά αυξημένο κόστος λειτουργίας και τις ανάγκες χρηματοδότησης του μεγάλου επενδυτικού προγράμματος που είναι σε εξέλιξη στον τομέα της ύδρευσης και της αποχέτευσης.

Ήδη εκτελούνται σημαντικά έργα ύδρευσης και αποχέτευσης όπως είναι:«Ύδρευση Τ.Δ. Λεπενούς», «Προμήθεια εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστήματος τηλελέγχου τηλεχειρισμού και διαχείριση διαρροών του δικτύου ύδρευσης της ΔΕΥΑ Αγρινίου», «Εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης στις περιοχές Γκένοβα, Κοκκινοπύλια και Μεσαία Ζώνη της πόλη του Αγρινίου», «Επέκταση αγωγού ύδρευσης νέου νοσοκομείου (χαμηλή ζώνη) και επέκταση αγωγού ύδρευσης μέχρι οικισμό Αγ. Ιωάννη Ρηγανά», «Μελέτη ολοκλήρωσης αποχετευτικών έργων παραλίμνιων οικισμών Τριχωνίδας», «Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης οικισμών Καινουργίου και Παναιτωλίου Δήμου Θεστιέων», «Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων και κεντρικού αποχετευτικού αγωγού με αντλιοστάσια οικισμού Λεπενούς Δήμου Στράτου», «Αποχέτευση Αγγελοκάστρου», «Ολοκλήρωση δικτύου Αποχέτευσης Νεάπολης», «Επέκταση εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων (Βιολογικός Καθαρισμός)».

Επίσης, στις 17 Δεκεμβρίου δημοπρατείται το έργο «συμπληρωματικά έργα αποχετευσης παραλίμνιων οικισμών Τριχωνίδας», ενώ αναμένεται εντολή δημοπράτησης για το έργο «ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΑΠΟ ΛΙΜΝΗ ΚΑΣΤΡΑΚΙΟΥ».

Αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα μεγάλο πρόγραμμα έργων συνολικού προϋπολογισμού 60.000.000,00 € που με την ολοκλήρωσή του επιλύονται οριστικά στο Δήμο μας όλα τα ζητήματα ύδρευσης, αποχέτευσης και προστασίας του περιβάλλοντος, θέτοντας τις βάσεις για την αξιοποίηση και την ανάπτυξη του σημαντικού οικοσυστήματος της περιοχής μας».Διαβάστε περισσότερα...

Παγκόσμιας Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας


Η κεντρική εκδήλωση στις 23 και 24 Νοεμβρίου.

Με το μήνυμα «Disrupt, Startup, ScaleUP» παρουσιάστηκε σήμερα 2013, η κεντρική εκδήλωση της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας (ΠΕΕ) στην Ελλάδα, που πραγματοποιείται 23 και 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών από τον οργανισμό Industry Disruptors - Game Changers (ID-GC).

Η διήμερη εκδήλωση απευθύνεται σε νέους και νέες, σε δυνητικούς επιχειρηματίες, ανέργους, επενδυτές, θεσμικούς παράγοντες καθώς και, σε υφιστάμενες επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων.

Κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου παρουσιαστήκαν ο θεσμός της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας, το πρόγραμμα της διοργάνωσης και οι ομιλητές που θα φιλοξενηθούν στη διήμερη γιορτή της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στην Αθήνα. Πέραν των κορυφαίων ομιλητών, στην εκδήλωση θα συμμετέχουν επενδυτές, funds και angel investors, ενώ τη διοργάνωση θα πλαισιώσουν πάνελ συζητήσεων για το επιχειρηματικό οικοσύστημα και το μέλλον της επιχειρηματικότητας, συναρπαστικά workshops από το Kauffman Foundation και άλλους φορείς επιχειρηματικότητας,

Τη διήμερη εκδήλωση στις 23 και 34 Νοεμβρίου πλαισιώνουν πέντε «ζωντανοί» διαγωνισμοί επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, κατά την διάρκεια των οποίων, οι ομάδες που έχουν διακριθεί καλούνται να υπερασπιστούν και να αποδείξουν τη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού τους σχεδίου μπροστά σε «ζωντανό» κοινό και κριτική επιτροπή.

Οι διαγωνισμοί στο πλαίσιο των οποίων θα πραγματοποιηθούν οι εθνικοί τελικοί είναι οι εξής:

- Re-Inspire Greece - ένας διαγωνισμός για τον πρωτογενή τομέα που θα βραβεύσει μέχρι 10 νικητές με 50.000 ευρώ τον καθένα και θα ενισχύσει την ωριμότητα των επιχειρηματικών τους σχεδίων μέσα από μια διαδικασία επιτάχυνσης.

- ΣΦΕΕ Innovation Project - με στόχο την ανάδειξη καινοτόμων προτάσεων στο χώρο της Υγείας , θα βραβεύσει τα πιο ώριμα και καινοτόμα επιχειρηματικά σχέδια με τις περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας με 50.000 ευρω, προγράμματα συμβουλευτικής υποστήριξης και πρόσβαση σε κέντρα εκπαίδευσης και έρευνας & ανάπτυξης.

- CleanTech Open Global Ideas - εστιάζει στην «πράσινη» επιχειρηματικότητα και τις καθαρές τεχνολογίες με σημαντικά βραβεία.

- Get in the Ring - για δεύτερη συνεχή χρονιά νέοι επιχειρηματίες από όλους τους κλάδους θα αναμετρηθούν, παρουσιάζοντας με τον πιο έξυπνο, γρήγορο και εμπεριστατωμένο τρόπο την ιδέα τους.

- Creative Business Cup - εστιάζει σε επιχειρηματικές ιδέες στον χώρο της δημιουργικής βιομηχανίας, βραβεύοντας τους νικητές με χρηματικό έπαθλο, την ευκαιρία να φιλοξενηθούν σε μία θερμοκοιτίδα νέων επιχειρηματιών, δωρεάν υπηρεσίες καθοδήγησης και δικτύωση με υποψήφιους επενδυτές.Διαβάστε περισσότερα...

Λεωφορείο για τη μεταφορά ΑΜΕΑ προμηθεύτηκε ο δήμος Σερρών


«Ένα ολοκαίνουργιο λεωφορείο, έντεκα θέσεων, που πληροί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές, προμηθεύθηκε ο Δήμος Σερρών για τη μεταφορά ατόμων με ειδικές ανάγκες. Το λεωφορείο αυτό θα συμβάλλει στην ασφαλή και σωστή μετακίνηση ατόμων με ειδικές ανάγκες, τα οποία φιλοξενούνται στη δομή ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ που λειτουργεί η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Σερρών (Κ.Ε.ΔΗ.Σ)».


Αυτά ανακοίνωσε ο δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013, παρουσία της πρώην αντιδημάρχου Κοινωνικής Μέριμνας Σταυρούλας Αρβανίτη - Αγιαννίδου και του Προέδρου της Κ.Ε.ΔΗ.Σ. Γιάννη Δήμου.Η αγορά του εν λόγω αυτοκινήτου κόστισε 72.000 €. Το ποσό των 65.000 € επιχορηγήθηκε από τον ΟΠΑΠ και το ποσό των 7.000 € το κατέβαλε η Κ.Ε.ΔΗ.Σ.
Η πρόταση για την επιχορήγηση από τον ΟΠΑΠ κατατέθηκε στις 31 Μαρτίου 2011 από την τότε αντιδήμαρχο Κοινωνικής Μέριμνας κ. Σταυρούλα Αρβανίτη - Αγιαννίδου και εγκρίθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2011 το ποσό των 65.000 €.

Εν συνεχεία η όλη διαδικασία της προμήθειας του λεωφορείου πραγματοποιήθηκε από την Κ.Ε.ΔΗ.Σ. με αποφάσεις του Προέδρου της Γιάννη Δήμου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιχείρησης, η οποία κατέβαλε συμπληρωματικά το ποσό των 7.000 € για την αγορά του αυτοκινήτου.
Τέλος, τόσο ο Δήμαρχος όσο και η κ. Σταυρούλα Αρβανίτη - Αγιαννίδου και ο κ. Γιάννης Δήμου, εξέφρασαν τη χαρά τους και την ικανοποίησή τους για την ολοκλήρωση της διαδικασίας προμήθειας του λεωφορείου και τη διάθεσή του για τις ανάγκες του προγράμματος ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ της Κ.Ε.ΔΗ.Σ., που επιτελεί ένα σημαντικό κοινωνικό σκοπό.
Από το γραφείο τύπουΠηγή: http://www.serreslife.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μεταβολές στο πλαίσιο εξαρτώμενων μελών με το Ν.4172/2013


Στο παρακάτω άρθρο αναλύουμε τις αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος για τις μειώσεις φόρου των μελών που βαρύνουν τον φορολογούμενο για τα έτη 2012 – 2013 - 2014 (οικονομικά έτη 2013 – 2014 – 2015) και επόμενα.

Έτος 2012 (οικ. έτος 2013)

1. Πρόσωπα που θεωρούνται ότι βαρύνουν τον φορολογούμενο για τα εισοδήματα του 2012σύμφωνα με το άρθρο 7 του Ν.2238/1994 είναι:

α) Ο ή η σύζυγος που δεν έχει φορολογούμενο εισόδημα.
β) Τα ανήλικα άγαμα τέκνα.
γ) Τα ενήλικα άγαμα τέκνα τα οποία δεν έχουν υπερβεί το εικοστό πέμπτο έτος της ηλικίας τους και σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες σχολές ή σχολεία του εσωτερικού ή εξωτερικού, καθώς και εκείνα τα οποία παρακολουθούν δημόσια ή ιδιωτικά ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης στο εσωτερικό.
Ειδικά, για τα τέκνα του προηγούμενου εδαφίου, καθώς και για τα τέκνα που δεν σπουδάζουν, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θεωρούνται προστατευόμενα μέλη παρατείνεται μέχρι και δύο έτη, εφόσον κατά τα έτη αυτά είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ.
δ) Τα άγαμα τέκνα τα οποία δεν υπάγονται στην προηγούμενη περίπτωση, εφόσον υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία.
ε) Τα τέκνα που είναι άγαμα ή διαζευγμένα ή τελούν σε κατάσταση χηρείας, εφόσον παρουσιάζουν αναπηρία (67%) και πάνω από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία.
στ) Οι ανιόντες και των δύο συζύγων.
ζ) Οι αδελφοί και οι αδελφές και των δύο συζύγων που είναι άγαμοι ή διαζευγμένοι ή τελούν σε κατάσταση χηρείας, εφόσον παρουσιάζουν αναπηρία (67%) και πάνω από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία.
η) Οι ανήλικοι ορφανοί από πατέρα και μητέρα, συγγενείς μέχρι τον τρίτο βαθμό οποιουδήποτε από τους συζύγους.

1.1. Εξαιρέσεις
Εξαίρεση των παραπάνω αποτελούν τα πρόσωπα, που αναφέρονται στις περιπτώσεις β΄ έως η΄ της προηγούμενης παραγράφου, όταν το φορολογούμενο και απαλλασσόμενο εισόδημά τους υπερβαίνει το ποσό των (2.900) ευρώ ή το ποσό των (6.000) ευρώ αν αυτά παρουσιάζουν αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και πάνω από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία ή ψυχική πάθηση.

Στην περίπτωση αυτή δεν λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα που αποκτώνται από το δικαιούχο:
α) το τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση γενικά ή από την παραχώρηση της χρήσης ακινήτου χωρίς αντάλλαγμα σε πρόσωπα που είναι συγγενείς με αυτόν μέχρι το δεύτερο βαθμό εξ αίματος,
β) τα εισοδήματα των ανήλικων τέκνων, που κατά τις διατάξεις του άρθρου 5 προστίθενται στο συνολικό εισόδημα του γονέα,
γ) έσοδα από διατροφή που καταβάλλεται στο ανήλικο με δικαστική απόφαση ή ύστερα από συμφωνία που καταρτίστηκε με συμβολαιογραφικό έγγραφο.
και δ) το εξωιδρυματικό επίδομα της περίπτωσης ε΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 6 του Κ.Φ.Ε. και τα προνοιακά επιδόματα που χορηγούνται σε άτομα με διάφορες αναπηρίες.
Δε θεωρείται ότι βαρύνει το φορολογούμενο αν ο ανήλικος αποκτά εισόδημα από εμπορικές ή γεωργικές επιχειρήσεις ή αμοιβές από την άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, ανεξάρτητα από το ποσό του εισοδήματος, εκτός αν το σχετικό δικαίωμα περιήλθε στον ανήλικο από κληρονομιά.

2. Πρόσωπα που θεωρούνται ότι βαρύνουν τον φορολογούμενο για τα εισοδήματα του έτους 2013 (οικ. έτος 2014)
Μετά και τις μεταβολές που επέφερε ο Ν.4110/2013 δεν υπάρχουν αλλαγές ουσίας για το ποια θεωρούνται εξαρτώμενα μέλη, καθώς ο Ν.4110/2013 αφαίρεσε τις λέξεις «από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία ή ψυχική πάθηση» αίροντας τον περιορισμό της αιτίας της αναπηρίας για την εξαίρεση από τα εξαρτώμενα μέλη με τα αντίστοιχα εισοδηματικά κριτήρια.

3. Πρόσωπα που θεωρούνται ότι βαρύνουν τον φορολογούμενο για τα εισοδήματα του έτους 2014 (οικ. έτος 2015)
Με τον νέο φορολογικό κώδικα Ν.4172/2013 στα εξαρτώμενα μέλη διακρίνουμε τις παρακάτω αλλαγές:
Α) Στα εξαρτώμενα μέλη περιλαμβάνονται τα ενήλικα άγαμα τέκνα έως 25 ετών που φοιτούν σε σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή της αλλοδαπής. Εδώ διακρίνουμε την συμπλήρωση από τον νομοθέτη, των ΙΕΚ και του εξωτερικού.
Β) Ενήλικα άγαμα τέκνα έως 25 ετών που είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία.

Παρατηρήσεις:
- Για τα ενήλικα άγαμα τέκνα που δεν σπουδάζουν, εφόσον είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, θεωρούνται εξαρτώμενα μέλη έως τα 25 τους έτη, αντί των 20 ετών που ίσχυε.
- Πλέον δεν δίνεται η παράταση των δύο ετών για τα τέκνα που σπουδάζουν και ακολούθως εγγράφονται στα μητρώα του ΟΑΕΔ.
- Επίσης χρήζει διευκρίνισης από τον νομοθέτη για τα άγαμα τέκνα που υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία, καθώς η διατύπωση είναι ασαφής, αν πρέπει να θεωρούνται εξαρτώμενα μέλη έως τα 25 τους έτη ή ανεξαρτήτου ηλικίας (η δική μας άποψη είναι ότι υπάγονται στα εξαρτώμενα μέλη τα ενήλικα άγαμα τέκνα που υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία ανεξάρτητα από την ηλικία τους).

3.1 Μη εξαρτώμενα μέλη
Δεν θεωρούνται εξαρτώμενα μέλη τα φυσικά πρόσωπα που έχουμε αναφέρει, αν έχουν ετήσιο εισόδημα 3.000 ευρώ, (στα προηγούμενα έτη το όριο ήταν 2.900 ευρώ).
Εξακολουθεί να ισχύει το ποσό των 6.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα με ποσοστό αναπηρίας 67%, εφόσον είναι άγαμα διαζευγμένα ή σε χηρεία, και είναι τέκνα του φορολογούμενου, όπως επίσης αδελφοί και αδελφές των δύο συζύγων
Κατά την εφαρμογή των παραπάνω, δεν λαμβάνονται υπόψη οι παρακάτω κατηγορίες εισοδήματος:
α) διατροφή που καταβάλλεται στο ανήλικο τέκνο με δικαστική απόφαση ή με συμβολαιογραφική πράξη ή με ιδιωτικό έγγραφο,
β) εξωϊδρυματικό επίδομα ή προνοιακά επιδόματα αναπηρίας που χορηγούνται από το κράτος.
Να σημειώσουμε ότι το εισόδημα των ανήλικων τέκνων προστίθεται στα εισοδήματα και φορολογείται στο όνομα του γονέα που ασκεί τη γονική μέριμνα και σε κάθε περίπτωση στο όνομα του συζύγου, ο οποίος θεωρείται κατ΄ αρχήν υπόχρεος για την υποβολή της δήλωσης.
Αντίθετα, το ανήλικο τέκνο υπέχει δική του φορολογική υποχρέωση για τις ακόλουθες κατηγορίες εισοδημάτων :
α) το εισόδημα που αποκτά το ανήλικο από εργασιακή σχέση, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 12 (εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις),
β) συντάξεις που περιήλθαν στο ανήλικο τέκνο, λόγω θανάτου του πατέρα ή της μητέρας του.

4. Φορολόγηση εισοδήματος εξαρτώμενων μελών έτους 2012 (οικ. έτους 2013)
Το αφορολόγητο ποσό του πρώτου κλιμακίου της φορολογικής κλίμακας των 5.000 ευρώ αυξάνεται κατά:
· (2.000) ευρώ εφόσον τον φορολογούμενο βαρύνει ένα τέκνο
· (2.000+2.000=4.000) ευρώ εφόσον τον φορολογούμενο βαρύνουν δύο τέκνα
· (2.000+2.000+3000=7.000) ευρώ εφόσον τον φορολογούμενο βαρύνουν τρία τέκνα
Το αφορολόγητο ποσό συνεχίζει να αυξάνει για κάθε επόμενο τέκνο (τέταρτο, πέμπτο, έκτο κ.λπ.) κατά 3.000 ευρώ.
4.1 Πρόσθετη μείωση
Το αφορολόγητο ποσό της κλίμακας αυξάνεται με το ποσό των (2.000) ευρώ ως δαπάνη χωρίς δικαιολογητικά, για τον ίδιο φορολογούμενο και για καθένα από τα πρόσωπα που συνοικούν με αυτόν ή τον βαρύνουν, εφόσον:
α) Παρουσιάζουν αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και πάνω από νοητική καθυστέρηση, φυσική αναπηρία ή ψυχική πάθηση, με βάση τη γνωμάτευση της οικείας πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής, που εδρεύει σε κάθε νομό. Δεν λαμβάνεται υπόψη επαγγελματική ή ασφαλιστική αναπηρία.
β) Είναι τυφλοί που είναι γραμμένοι στο γενικό μητρώο τυφλών.
γ) Είναι νεφροπαθείς που τελούν υπό αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση ή έχουν κάνει μεταμόσχευση νεφρού, καθώς και τα πρόσωπα που πάσχουν από μεσογειακή, δρεπανοκυτταρική και μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία και κάνουν μεταγγίσεις αίματος.
δ) Είναι ανάπηροι αξιωματικοί ή οπλίτες, οι οποίοι με την ιδιότητα του αναπήρου παίρνουν σύνταξη από το δημόσιο ταμείο ή αξιωματικοί οι οποίοι έχουν τεθεί σε κατάσταση πολεμικής διαθεσιμότητας ή αξιωματικοί που εξαιτίας πολεμικού τραύματος ή νοσήματος που επήλθε λόγω κακουχιών σε πολεμική περίοδο, βρίσκονται σε κατάσταση υπηρεσίας γραφείου ή πρόσωπα που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του Ν. 1579/1950 (ΦΕΚ Α΄ 286) και του Ν.Δ. 330/1947 (ΦΕΚ Α΄ 84).
ε) Είναι θύματα πολέμου. Θύματα πολέμου κατά την έννοια του παρόντος είναι τα πρόσωπα που λαμβάνουν σύνταξη από πολεμική αιτία. Με τα θύματα πολέμου εξομοιώνονται και τα πρόσωπα τα οποία ως μέλη οικογενειών αξιωματικών και οπλιτών, οι οποίοι απεβίωσαν κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας σε ειρηνική περίοδο, δικαιούνται σύνταξη από το δημόσιο ταμείο.
στ) Παίρνουν σύνταξη από το δημόσιο ταμείο ως ανάπηροι ή θύματα εθνικής αντίστασης ή εμφυλίου πολέμου .

5. Φορολόγηση εισοδήματος εξαρτώμενων μελών ετών 2013-2014 (οικ. ετών 2014 – 2015) και επόμενων
Για τα έτη 2013-2014 η μείωση φόρου αφορά όλους του φορολογούμενους με ή χωρίς εξαρτώμενα μέλη, έγγαμους ή άγαμους. Αναλυτικότερα:
α) Για εισόδημα μέχρι και (21.000) ευρώ η μείωση φόρου είναι (2.100) ευρώ. Εφόσον ο φόρος που προκύπτει είναι μικρότερος των δύο χιλιάδων εκατό (2.100) ευρώ το ποσό μείωσης περιορίζεται στο ποσό του φόρου.
β) Για εισόδημα πάνω από είκοσι μία χιλιάδες (21.000) ευρώ το ποσό μείωσης της περιορίζεται κατά εκατό (100) ευρώ ανά χίλια (1.000) ευρώ εισοδήματος και μέχρι εξαντλήσεως του ποσού των δύο χιλιάδων εκατό (2.100) ευρώ.
Ενώ σύμφωνα με τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι δεν υπάρχει καμία μείωση του φόρου για τα εξαρτώμενα μέλη, επιπλέον, μεταξύ άλλων δαπανών που δεν εκπίπτουν πλέον, δεν λαμβάνεται υπόψη η δαπάνη που μειώνει τον φόρο κατά 10% για τα μισθώματα που καταβάλλει ετησίως ο φορολογούμενος για τις κατοικίες των στεγαστικών αναγκών των τέκνων που τον βαρύνουν, και τα οποία φοιτούν σε αναγνωρισμένα σχολεία ή σχολές του εσωτερικού, και εφόσον οι κατοικίες που μισθώνονται βρίσκονται στην πόλη που έχει την έδρα της η σχολή ή το σχολείο που φοιτούν τα τέκνα του και αυτός ή τα τέκνα του δεν έχουν άλλη κατοικία σε αυτή την πόλη.

5.1 Πρόσθετη μείωση
Πρόσθετη μείωση φόρου ποσού διακοσίων (200) ευρώ προβλέπεται για τα εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου εφόσον είναι:
α) πρόσωπα με τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%) αναπηρία βάσει γνωμάτευσης του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή της Ανώτατης του Στρατού Υγειονομικής Υπηρεσίας (Α.Σ.Υ.Ε.) για την πιστοποίηση αναπηρίας. Δεν λαμβάνεται υπόψη επαγγελματική ή ασφαλιστική αναπηρία,
β) ανάπηροι αξιωματικοί και οπλίτες, οι οποίοι έχουν αποστρατευτεί ή/και αξιωματικοί, οι οποίοι υπέστησαν τραύμα ή νόσημα που επήλθε λόγω κακουχιών σε πολεμική περίοδο,
γ) θύματα πολέμου ή τρομοκρατικών ενεργειών που δικαιούνται να λαμβάνουν σύνταξη από πολεμική αιτία, συμπεριλαμβανομένων μελών των οικογενειών αξιωματικών και οπλιτών που απεβίωσαν κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας, τα οποία δικαιούνται να λαμβάνουν σύνταξη από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
δ) πρόσωπα που δικαιούνται σύνταξη από το δημόσιο ταμείο ως ανάπηροι ή θύματα εθνικής αντίστασης ή εμφυλίου πολέμου.
Παρατήρηση : Στις πρόσθετες μειώσεις πλέον δεν γίνεται αναφορά για τις περιπτώσεις β΄και γ΄ του κεφ. 4.1 που ίσχυαν για το έτος 2012),… β) Είναι τυφλοί που είναι γραμμένοι στο γενικό μητρώο τυφλών. γ) Είναι νεφροπαθείς που τελούν υπό αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση ή έχουν κάνει μεταμόσχευση νεφρού, καθώς και τα πρόσωπα που πάσχουν από μεσογειακή, δρεπανοκυτταρική και μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία και κάνουν μεταγγίσεις αίματος.

6. Παράδειγμα
Παρακάτω δίνουμε παράδειγμα με τις διαφορές που υπάρχουν στην φορολόγηση εισοδήματος με εξαρτώμενα μέλη, για τα έτη 2012, 2013 και 2014 και επόμενα.

Έστω μισθωτός με συνολικό εισόδημα 30.000€ και με δύο τέκνα. Είχε αφορολόγητο 5.000€ για το εισόδημα του συν 2000 € αφορολόγητο για κάθε τέκνο, σύνολο 9.000€ (θεωρείται ότι οι αποδείξεις που ζητούνται από τις αντίστοιχες διατάξεις καλύπτονται από το φορολογούμενο).

Για το έτος 2012 (οικ. Έτος 2013)

Κλιμάκιο εισοδήματος Φορολογικός συντελεστής Σύνολο φόρου 
5.000ευρώ 0% 
4.000ευρώ 0% 
3.000ευρώ 10% 300 ευρώ 
4.000ευρώ 18% 720 ευρώ 
5.000ευρώ 25% 1.250 ευρώ 
5.000ευρώ 25% 1.250ευρώ 
4.000ευρώ 35% 1.400ευρώ 
Σύνολο 30.000   4920 ευρώ 
  
  
Για τα έτη 2013, 2014 και επόμενα
Συνολικό εισόδημα μισθωτού 30.000€ με δύο τέκνα

Κλιμάκιο εισοδήματος Φορολογικός συντελεστής Φόρος κλιμακίου Μείωση φόρου Τελικός φόρος 
25.000 22% 5.500 ευρώ 
5.000 32% 1.600 ευρώ     
Σύνολο   7.100 ευρώ 1.200 5.900 
  
Η διαφορά του ποσού πληρωμής στο παράδειγμα αυτό, σε σχέση με τα προηγούμενα έτη ανέρχεταισε 980 ευρώ.


Πηγή: http://www.e-forologia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα έξυπνα γυαλιά που βοηθούν τους τυφλούς να βλέπουν


Ένα μοναδικό ζευγάρι γυαλιά θα μπορεί να μεταφράζει τις οπτικές πληροφορίες σε εικόνες που θα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν όσοι έχουν στερηθεί την όρασή τους.

Αρκετά άτομα με αναπηρία στην όραση έχουν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται ως ένα βαθμό το φως και την κίνηση. Τα πρωτοποριακά γυαλιά που δημιούργησε ο Stephen Hicks από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αποτελούν μια προσπάθεια να αξιοποιηθεί στο έπακρο αυτή η απειροελάχιστη ικανότητα όρασης.Τα γυαλιά χρησιμοποιούν μια κάμερα και έναν προβολέα υπέρυθρης ακτινοβολίας, τα οποία θα ανιχνεύουν την απόσταση στην οποία βρίσκονται τα αντικείμενα. Παράλληλα, τα γυαλιά είναι εξοπλισμένα με ένα γυροσκόπιο, μια πυξίδα και ένα GPS ώστε να μπορεί το άτομο να προσανατολιστεί.

Οι πληροφορίες που συλλέγονται από το περιβάλλον θα μεταφράζονται σε εικόνες που θα προβάλλονται σε διαφανείς οθόνες και θα προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες του χρήστη. Για παράδειγμα, τα αντικείμενα θα προβάλλονται πιο φωτεινά όταν το φόντο είναι σκούρο και η απόσταση από κάποιο εμπόδιο θα αποτυπώνεται με διαφορετική φωτεινότητα.Πηγή: http://www.onmed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο επίκεντρο η βιώσιμη ανάπτυξη


Συνεδρίασε η Διακοινοβουλευτική Ένωση στην έδρα του ΟΗΕ
.
Το θέμα της βιώσιμης ανάπτυξης βρέθηκε στο επίκεντρο συνεδρίασης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU), που πραγματοποιήθηκε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών και συμμετείχε ο Επικεφαλής της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας στην IPU, ο Βουλευτής Έβρου της ΝΔ, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος.

«Η Ελλάδα συμμετέχει στη Διακοινοβουλευτή Ένωση και είναι από τα ιδρυτικά μέλη της, στην οποία συμμετέχουν μόνιμα 163 χώρες και 10 με μία ειδική σχέση» δήλωσε ο κ. Δερμεντζόπουλος, επισημαίνοντας ότι «στα πλαίσια λοιπόν των δραστηριοτήτων της IPU έχουμε πάντα, προς το τέλος του χρόνου, αυτή τη συνάντηση, όπου γίνεται ανασκόπηση των δραστηριοτήτων και των πορισμάτων που έχουν προκύψει όλο τον χρόνο από τις άλλες συνεδριάσεις».

Ο κ. Δερμεντζόπουλος ανέφερε ότι «σήμερα, αυτό που συζητήσαμε, και, φυσικά, είναι ένα θέμα που απασχολεί εδώ και ενάμισι με δυο χρόνια περίπου την IPU, είναι η βιώσιμη ανάπτυξη μέσα στην οικονομία, όπως εμφανίζεται σε όλο τον κόσμο. Ακούστηκαν απόψεις, οι οποίες βασικά είχαν ακουστεί και στις δυο προηγούμενες συνεδριάσεις. Αυτό που υπάρχει ως διάχυτη αγωνία από όλες τις χώρες αφορά το ζήτημα της οικονομίας, η οποία δοκιμάζεται σε παγκόσμιο επίπεδο, μήπως δημιουργήσει περιβαλλοντολογικό πρόβλημα και γενικότερα να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη βιώσιμη ανάπτυξη».

Στη συνέχεια, ο Επικεφαλής της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας τόνισε ότι κατά τη συνάντηση στον ΟΗΕ, συζητήθηκαν και άλλα θέματα, όπως είναι ο ρόλος της γυναίκας σ' αυτή την υπόθεση, ενώ εκφράστηκε και μια «γενικότερη ανησυχία που δεν είναι μόνο σημερινή», όπως είπε, προσθέτοντας ότι «όλες αυτές οι αποφάσεις που λαμβάνονται δεν είναι υποχρεωτικές, έτσι ώστε αυτά που προκύπτουν να γίνονται και νόμοι των κρατών».

Η Διακοινοβουλευτική Ένωση είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός των Κοινοβουλίων των Κρατών και σκοπός της είναι «η προώθηση του Κοινοβουλευτικού Διαλόγου, η συνεργασία μεταξύ των λαών, καθώς και η εδραίωση των αντιπροσωπευτικών θεσμών. Εξετάζει θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος και υποστηρίζει τις προσπάθειες του ΟΗΕ με τον οποίο συνεργάζεται στενά».

Το Ελληνικό Κοινοβούλιο είναι μέλος της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης από το 1890 και συμμετέχει στις εργασίες του Οργανισμού με Διακομματική Αντιπροσωπεία (1 βουλευτής από κάθε κόμμα ως τακτικό μέλος). Πραγματοποιούνται δύο ετήσιες Συνελεύσεις σε διαφορετική χώρα, ανάλογα με την πρόταση φιλοξενίας από τα Κοινοβούλια.Διαβάστε περισσότερα...

Ελεύθερη η χρήση airplane mode


Η Ευρώπη «χαλαρώνει» τους κανόνες που αφορούν τη χρησιμοποίηση ηλεκτρονικών συσκευών κατά την απογείωση και την προσγείωση αεροσκαφών, σύμφωνα με το BBC.

Έως τώρα, «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές - ταμπλέτες και άλλες συσκευές μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τους επιβάτες μόνο κατά τη διάρκεια της πτήσης και όχι κατά την απογείωση και προσγείωση του αεροσκάφους. Αντίστοιχη απόφαση έλαβαν τον προηγούμενο μήνα και οι ΗΠΑ.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Αερομεταφορών (European Aviation Safety Agency) εξέδωσε νέες οδηγίες, τονίζοντας ότι η χρήση τέτοιων συσκευών γίνεται πλέον επιτρεπτή.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι η χρήση των συσκευών πρέπει να γίνεται σε airplane mode, δηλαδή να μην εκπέμπεται από τη συσκευή σήμα. Με λίγα λόγια, οι χρήστες μπορούν να έχουν ενεργοποιημένη την ηλεκτρονική συσκευή, αλλά στην περίπτωση των κινητών τηλεφώνων δεν θα είναι σε θέση να μιλήσουν ή να στείλουν γραπτό μήνυμα. Ο λόγος που απαγορεύεται η εκπομπή σημάτων από τις ηλεκτρονικές συσκευές είναι ότι εγκυμονεί ο κίνδυνος να προκληθούν παρεμβολές στα συστήματα του αεροπλάνου.

Μέχρι το τέλος του μήνα, οι νέες οδηγίες αναμένεται να τεθούν σε ισχύ.

"Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την ελεύθερη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών εντός των αεροπλάνων, χωρίς να διακυβεύεται η ασφάλεια του πληρώματος και των επιβατών» επισήμανε ο Μάτρικ Κι, εκτελεστικός διευθυντής της European Aviation Safety Agency.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

40 χρόνια μετά στο Γεντί Κουλέ


Επίσκεψη στις πρώην φυλακές Επταπυργίου (Γεντί Κουλέ) πραγματοποίησαν πρώην πολιτικοί κρατούμενοι αντιδικτατορικοί αγωνιστές, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και ξεναγήθηκαν στους χώρους, όπου είχαν φυλακισθεί εκείνη την περίοδο.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύλλογος Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων (ΣΦΕΑ) της περιόδου, ενώ μέλη του υπέδειξαν σε νεώτερους επισκέπτες τα κελιά της απομόνωσης και των βαρυποινιτών, τα επισκεπτήρια, τους θαλάμους κράτησης, το αναρρωτήριο και άλλους χώρους, στους οποίους φυλακίσθηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, ως πολιτικοί κρατούμενοι, δίπλα σε πτέρυγες ποινικών. Ακολούθως, επισκέφθηκαν και το χώρο εκτελέσεων κρατουμένων, σε προηγούμενες περιόδους, που βρίσκεται έξω από το κτίριο.

Το κάστρο του Γεντί Κουλέ λειτουργούσε ως φυλακή, με την προσθήκη των πτερύγων και των κελιών στο βυζαντινό τείχος, ήδη από τα τέλη του 19ου αι. επί οθωμανικής κυριαρχίας και εξακολούθησε να αποτελεί τόπο εγκλεισμού και μαρτυρίου και μετά την απελευθέρωση, κατά το μεγαλύτερο μέρος του 20ου αιώνα.

Το 1989 οι φυλακές μεταφέρθηκαν και το Γεντί Κουλέ αναστηλώθηκε και συντηρείται, ως χώρος ιστορίας και μνήμης.Διαβάστε περισσότερα...

Μητσοτάκης: Καθυστερήσεις στην πειθαρχική δικαιοσύνη


«Δεν κινείται με καλούς ρυθμούς η απονομή πειθαρχικής δικαιοσύνης» παραδέχτηκε σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα» ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά υποστήριξε ότι η προσπάθεια εντείνεται και σημειώνεται πρόοδος.

«Μετά από έλεγχο του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) εντοπίστηκαν περιπτώσεις που είχαν κινηθεί οι ποινικές διαδικασίες και δεν είχαν κινηθεί οι πειθαρχικές διαδικασίες» εξήγησε ο υπουργός που τόνισε ότι «ο κ. Στουρνάρας αντέδρασε άμεσα με το που κοινοποιήθηκαν τα στοιχεία. Θα τεθούν σε αυτοδίκαιη αργία όσοι πρέπει, ενώ θα ζητήσει πειθαρχικές ευθύνες από τους προϊσταμένους, στις περιπτώσεις όπου γνώριζαν για την ποινική διαδικασία και δεν κινήθηκε το πειθαρχικό».

Μάλιστα υποστήριξε ότι υπήρχε μια ομερτά που τώρα σπάει: « Περίπου 1.000 δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε αυτοδίκαιη αργία, ενώ σχεδόν 200 έχουν απομακρυνθεί από την αρχή της χρονιάς ως αποτέλεσμα της επιτάχυνσης της πειθαρχικής δικαιοσύνης…. Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε προχθές την προσφυγή διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ κατά της διαθεσιμότητας. Ήταν μια πρώτη δικαίωση της νομιμότητας των πράξεών μας».

Ο κ.Μητσοτάκης σχολίασε και τις συζητήσεις γύρω από τις αποζημιώσεις των βουλευτών λέγοντας ότι «πριν από δύο χρόνια είχα στείλει επιστολή στους συναδέλφους μου βουλευτές, με την οποία ζητούσα να παραιτηθούμε από κάποια προνόμια ώστε να είμαστε εναρμονισμένοι με το κοινό αίσθημα και να συμμετέχουμε χωρίς υπερβολές και χωρίς λαϊκισμούς στην προσπάθεια. Δεν είχα βρει ανταπόκριση» και τόνισε ότι το πόθεν έσχες των βουλευτών δεν παρουσιάζονται με τρόπο εύληπτο: «Λείπει επίσης η ιστορική εξέλιξη των πόθεν έσχες. Πρέπει ο πολίτης να μπορεί να βλέπει το πρώτο πόθεν έσχες και το τελευταίο κάθε βουλευτή. Είναι μια πρόταση την οποία έχω καταθέσει εδώ και πολύ καιρό».Διαβάστε περισσότερα...

«Έφυγε» μόλις έφτασε στο χωριό


Μια συγκινητική ιστορία έλαβε χώρα τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ξημερώματα Σαββάτου σε ξενοδοχείο των Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με τις έγκυρες και καλά πληροφορημένες πηγές του PrevezaBest ,προ ολίγον ημερών είχε καταφτάσει στα Γιάννενα, ένας 84χρονος ομογενής από την Αμερική μαζί με τον γιο του προκειμένου να εκπληρώσει την μεγάλη του επιθυμία ,που δεν ήταν άλλη από το να επισκεφτεί το χωριό του και συγκεκριμένα τα Ζαγοροχώρια.

Αφού παρέα με τον γιο του κατάφερε το πρωινό της παρασκευής να εκπληρώσει αυτόν τον πόθο του, λίγες ώρες αργότερα όταν επέστρεψε στο ξενοδοχείο το οποίο διέμεναν, έφυγε από την ζωή.Και όπως ανέφερε ο γιος του, η επιθυμία του πατέρα μου ήταν να πεθάνει στα χώματα της πατρίδας του. Όπως και έγινε…


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σου έκλεψαν το κινητό; Υπάρχει λύση...


Έχεις αποθηκεύσει στο κινητό σου τα πάντα: επαφές, κωδικούς, pin, φωτογραφίες από προσωπικές στιγμές και άλλα ευαίσθητα δεδομένα. Το τηλέφωνο έκανε φτερά. Δεν αρκεί να μπλοκάρεις τη SIMκάρτα. Πρέπει να «κλειδώσεις» και το τηλέφωνο. Πώς γίνεται αυτό;

H Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, προωθεί, ρύθμιση –η οποία θα ενταχθεί στον νέο κανονισμό γενικών αδειών της ΕΕΤΤ- σύμφωνα με την οποία οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θα έχουν τη δυνατότητα να φράζουν όχι μόνο την κάρτα SIM αλλά και την ίδια τη συσκευή.
«Κλειδί» για το… κλείδωμα, θα είναι ο σειριακός αριθμός IMEI που έχει κάθε συσκευή. Με το που θα δηλωθεί στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας η κλοπή και δοθεί ο κωδικός IMEI, (αναγράφεται τόσο πάνω στη συσκευή – συνήθως κάτω από την μπαταρία ή στο πακέτο αγοράς), το κινητό δεν θα μπορεί πλέον να λειτουργήσει σε κανένα από τα ελληνικά δίκτυα.

Και τα τρία δίκτυα μπορούν να αναγνωρίσουν τον κωδικό της συσκευής όταν αυτό «επικοινωνεί» με το δίκτυό τους, οπότε η απενεργοποίηση θα είναι σχετικά εύκολη Υπάρχει βέβαια ένα ερώτημα για το αν το τηλέφωνο θα μπορεί να λειτουργήσει στο εξωτερικό. Το πότε ακριβώς θα δοθεί η δυνατότητα, θα ανακοινωθεί από τις εταιρείες και την ΕΕΤΤ. Όσο για εσάς, καλό είναι να καταγράψετε από τώρα σε κάποιο σημείο τον κωδικό «ταυτότητα» της συσκευής.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γιατροί κινδυνεύουν με φυλάκιση στη Βρετανία για πράξεις εσκεμμένης αμέλειας


Εκτεταμένη μεταρρύθμιση από την Υπηρεσία Υγείας στο Νησί.

Οι γιατροί και οι νοσηλευτές που κρίνονται ένοχοι για πράξεις εσκεμμένης αμέλειας στη βρετανική υπηρεσία δημόσιας υγείας κινδυνεύουν στο μέλλον με ποινές φυλάκισης, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, η οποία απάντησε με αυτό τον τρόπο σε πολλά ηχηρά σκάνδαλα.

Το μέτρο αυτό εντάσσεται σε μια εκτεταμένη μεταρρύθμιση της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας (NHS), οι κύριοι άξονες της οποίας αναμένεται να αποκαλυφθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Υποτίθεται ότι θα απαντά σε πολλά σκάνδαλα που συγκλόνισαν τα τελευταία χρόνια το θεσμό.

Το πιο χαρακτηριστικό ήταν αυτό του δημόσιου νοσοκομείου του Στάφορντ, στην κεντρική Αγγλία, όπου υπολογίζεται σε 1.200 ο μέγιστος αριθμός των ασθενών που υπέκυψαν εξαιτίας κακομεταχείρισης από το 2005 ως το 2009.

Σύμφωνα με την έκθεση μιας δημόσιας ερευνητικής επιτροπής που δόθηκε στη δημοσιότητα το Φεβρουάριο, οι ασθενείς, συχνά ηλικιωμένοι, υποχρεώνονταν να μένουν επί ώρες μέσα στα περιττώματά τους ή τους άφηναν χωρίς
τροφή και νερό.

Ορισμένοι υποχρεώνονταν μάλιστα να πίνουν το νερό από τα βάζα για να σβήνουν τη δίψα τους.Ωστόσο ουδεμία δίωξη ασκήθηκε μετά τις αποκαλύψεις αυτές.

Το νέο κυβερνητικό σχέδιο υπόσχεται να θεραπεύσει την κατάσταση και προβλέπει ποινές φυλάκισης μέχρι πέντε ετών σε περίπτωση σοβαρής αμέλειας.

«Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ πια η αμέλεια, η σκληρότητα ή η έλλειψη φροντίδας να περνούν απαρατήρητες και να μένουν ατιμώρητες», προειδοποίησε σήμερα ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Η Ένωση Βρετανών Γιατρών εκφράζει πάντως ανησυχίες μήπως η απειλή της φυλάκισης δημιουργήσει ένα «κλίμα φόβου» στους κόλπους των νοσοκομείων της NHS, η οποία είναι η μεγαλύτερη δημόσια υπηρεσία υγείας στον κόσμο, με 1,7 εκ. απασχολούμενους.Διαβάστε περισσότερα...

Στα ύψη η αγωνία για τις μετεγγραφές


Ανακοινώθηκαν οι αντιστοιχίες των ΑΤΕΙ.

Λόγω της οικονομικής κρίσης αυξημένο αναμένεται να είναι φέτος το ενδιαφέρον των φοιτητών για τις μετεγγραφές. Ωστόσο ήδη βρισκόμαστε στα μέσα Νοεμβρίου και ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η όλη διαδικασία.

Το γεγονός αυτό γεμίζει με άγχος πολλούς φοιτητές που ήδη έχουν αναγκαστεί να μεταβούν στη σχολή που πέρασαν για να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους αφού ιδίως στα ΑΤΕΙ υπάρχουν υποχρεωτικές παρακολουθήσεις. Αν και ο Υπουργός είχε δεσμευτεί ότι φέτος οι μετεγγραφές θα ξεκινήσουν εγκαίρως οι εξελίξεις στα ΑΕΙ με τις απεργιακές κινητοποιήσεις των υπαλλήλων φαίνεται ότι πήγαν αρκετά πίσω την όλη διαδικασία. Ακόμα υπάρχουν πανεπιστήμια όπου οι εγγραφές δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων οι εγγραφές θα ολοκληρωθούν στις 22 Νοεμβρίου (εκτός αν υπάρξει και νέα παράταση) ενώ σε πολλά πανεπιστήμια οι εγγραφές ολοκληρώθηκαν στις 15 Νοεμβρίου. Ίσως αυτός να είναι και ο βασικός λόγος της καθυστέρησης πάντως με βάση τα περσινά χρονικά πλαίσια ακόμα και αν οι αιτήσεις ξεκινήσουν στα τέλη του μήνα τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν από το νέο έτος. Θυμίζουμε ότι το προηγούμενο έτος οι αιτήσεις πραγματοποιήθηκαν από τις 10 έως και τις 26/4 ενώ για την έκδοση των αποτελεσμάτων μεσολάβησαν 70 μέρες καθώς ανακοινώθηκαν στις 5 Ιουλίου.

Αν υποθέσουμε ότι οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν 25 Νοεμβρίου εάν δοθεί πάλι προθεσμία 16 ημερών θα λήξει η διαδικασία της υποβολής τους 8 με 10 Δεκεμβρίου. Αν πάλι μεσολαβήσουν 70 μέρες όπως το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος τα αποτελέσματα θα αναμένεται να ανακοινωθούν στα μέσα Φεβρουαρίου. Αν αντίθετα υπολογίσουμε ότι τα Χριστούγεννα πιθανόν να παγώσει η διαδικασία τότε πάμε για Μάρτιο. Άρα είναι σχεδόν σίγουρο ότι όσοι καταφέρουν να πάρουν μετεγγραφή αυτή θα πραγματοποιηθεί κατά το εαρινό εξάμηνο. Η καθυστέρηση πάντως αυτή καθιστά σχεδόν ανούσιο το δικαίωμα που δίνεται στου τεταρτοετείς φοιτητές για να διεκδικήσουν μετεγγραφή καθώς ελάχιστοι θα αποφασίσουν να αξιοποιήσουν αυτό το δικαίωμα αφού το μόνο που θα κερδίσουν είναι να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του τελευταίου μόνο εξαμήνου κοντά στον τόπο κατοικίας τους. Επίσης φέτος θα είναι περισσότεροι και όσοι είναι δικαιούχοι οπότε οι αιτήσεις δε θα είναι μόνο 4.604 όπως το προηγούμενο έτος όπου δικαίωμα είχαν μόνο οι πρωτοετείς. Οπότε πιθανόν ο μεγάλος όγκος των αιτήσεων να επιβραδύνει και τη διαδικασία έκδοσης των αποτελεσμάτων. Όλα αυτά βέβαια έχουν μια λογική βάση άλλα πρόκειται για υποθετικά σενάρια που ελπίζουμε να τα διαψεύσει το ίδιο το Υπουργείο επιταχύνοντας την όλη διαδικασία.

Πάντως πριν λίγες μέρες έγινε ένα θετικό βήμα καθώς ανακοινώθηκαν οι αντιστοιχείς των ΑΤΕΙ της χώρας όπου λόγω του σχεδίου Αθηνά υπήρξαν πολλές αλλαγές στα τμήματα. Αξίζει πάντως να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες ότι για φέτος έχουν υπάρξει κάποιες αλλαγές καθώς αυξήθηκε το όριο του εισοδήματος στα 9.000 ευρώ από τα 7.500 που ήταν το προηγούμενο έτος ενώ οι μετεγγραφές αφορούν τόσο τους πρωτοετείς όσο και τους φοιτητές των άλλων ετών. Ακολούθως παραθέτουμε τα όσα προβλέπονται για τις μετεγγραφές.

1. Όλοι οι επιτυχόντες που είτε έλαβαν μέρος στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου του σχολικού έτους 2010−2011, 2011−2012 και 2012−2013 είτε έκαναν χρήση της βεβαίωσης πρόσβασης των δύο προηγούμενων, της εισαγωγής τους, ετών και κατετάγησαν σε θέση εισαγωγής σε Σχολή ή Τμήμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τεκμαίρουν δικαίωμα μεταφοράς της θέσης εισαγωγής τους σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα, εφόσον το ετήσιο κατά το έτος 2012 εισόδημα του δυνητικά δικαιούχου και των μελών της οικογενείας του δεν ξεπερνά το ποσό των εννέα χιλιάδων (9.000) ευρώ κατά κεφαλήν. Για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τους επιτυχόντες που πάσχουν από τις αναφερόμενες στο παράρτημα της υπ’ αριθμ. Φ.151/122732/Β6 (Β΄ 1612/2010) κοινής υπουργικής απόφασης παθήσεις ή έχουν πραγματοποιήσει δωρεά οργάνου ή μυελού των οστών σε συγγενή α΄ ή β΄ βαθμού ή οι γονείς ή κηδεμόνες αυτών, ένας εκ των δύο ή και οι δύο αθροιστικά, έχουν αποδεδειγμένα συμπληρώσει οχτώ (8) μήνες ανεργίας εντός του έτους 2013, το ανωτέρω εισόδημα υπολογίζεται στο διπλάσιο ήτοι δεκαοκτώ χιλιάδες (18.000) ευρώ κατά κεφαλήν και το, κατά τα ανωτέρω, δικαίωμα μεταφοράς θέσης αφορά και στους επιτυχόντες που έλαβαν μέρος στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου του σχολικού έτους 2009−2010.

2. Η κατά τα ανωτέρω μεταφορά της θέσης πραγματοποιείται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και επιτρέπεται μόνο από Πανεπιστήμιο σε Πανεπιστήμιο ή από Τ.Ε.Ι. σε Τ.Ε.Ι.. Ο αριθμός των μεταφερόμενων θέσεων δεν επιτρέπεται να ξεπερνά το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων ανά Σχολή ή Τμήμα που εδρεύει στους Νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης και το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων στις υπόλοιπες Σχολές ή Τμήματα. Από τις διατιθέμενες θέσεις το 10% θα διατεθεί στους εισακτέους της σχολικής χρονιάς 2009−2010, το 30% θα διατεθεί στους εισακτέους της σχολικής χρονιάς 2010−2011, το 30% στους εισακτέους της σχολικής χρονιάς 2011−2012 και το 30% στους εισακτέους της σχολικής χρονιάς 2012−2013.

3. Οι δικαιούχοι μεταφοράς δύνανται να υποβάλουν σχετική αίτηση προς την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για αντίστοιχα Τμήματα έως δύο διαφορετικών Πανεπιστημίων ή Τ.Ε.Ι.

4. Κριτήρια κατάταξης των δυνητικά δικαιούχων ανά Σχολή ή Τμήμα είναι με σειρά προτεραιότητας τα κάτωθι:
α) Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου και των μελών της οικογενείας του κατά το έτος 2012, κατά αύξουσα κατανομή,
β) Ο δικαιούχος να πάσχει από τις αναφερόμενες στο παράρτημα της υπ’ αριθμ. Φ151/122732/Β6 (Β΄ 1612/ 2010) κοινής υπουργικής απόφασης παθήσεις ή έχει πραγματοποιήσει δωρεά οργάνου ή μυελού των οστών σε συγγενή α΄ ή β΄ βαθμού
γ) Ο δικαιούχος να έχει αδελφό ή αδελφή, ενεργό φοιτητή του πρώτου κύκλου σπουδών, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 του ν. 4009/2011 (Α΄195), εφόσον δεν είναι ήδη κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου, που φοιτά σε Πανεπιστήμιο ή Τ.Ε.Ι. ή στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες ή στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑ.ΙΤ.Ε.), καθώς και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους ή ο δικαιούχος να ανήκει στην κατηγορία των πολύδυμων τέκνων που συμμετείχαν το ίδιο σχολικό έτος στις πανελλαδικές εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
δ) Ο δικαιούχος να είναι μέλος πολύτεκνης ή τρίτεκνης οικογένειας, κατά τις κείμενες διατάξεις.
ε) Ο δικαιούχος να έχει γονείς, τέκνα, αδέλφια, ή σύζυγο που πάσχουν από τις αναφερόμενες στο παράρτημα της υπ’ αριθμ. Φ151/122732/Β6 (Β΄ 1612/2010) κοινής υπουργικής απόφασης παθήσεις ή έχουν πραγματοποιήσει δωρεά οργάνου ή μυελού των οστών σε συγγενή α΄ ή β΄βαθμού ή ο δικαιούχος είναι ορφανός και από τους δύο γονείς.
στ) Ο δικαιούχος να είναι τέκνο των θυμάτων της τρομοκρατίας που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 1897/1990 (Α΄ 120).
ζ) Τα μόρια εισαγωγής των δυνητικά δικαιούχων, κατά φθίνουσα σειρά κατάταξης.

5. Η διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων, τη μεταφορά της θέσης εισαγωγής, η εξειδίκευση των κριτηρίων χορήγησης της μεταφοράς, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων.

6. Η αντιστοιχία των Σχολών και των Τμημάτων των Α.Ε.Ι. καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, λαμβάνοντας υπόψιν τους τίτλους των αντίστοιχων Σχολών, Τμημάτων και των Εισαγωγικών Κατευθύνσεων αυτών, καθώς και τα παρεχόμενα επαγγελματικά δικαιώματα, όπου αυτά υφίστανται. Η απόφαση εκδίδεται μετά από γνώμη της Α.ΔΙ.Π. η οποία περιέρχεται στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων εντός της αποκλειστικής προθεσμίας των δέκα (10) ημερών από την περιέλευση σε αυτή του ερωτήματος του Υπουργού.

7. Κατ’ εξαίρεση των όσων ανωτέρω, οι επιτυχόντες των αναφερομένων στην παράγραφο 1 σχολικών ετών οι οποίοι κατέλαβαν θέση εισαγωγής με την κατηγορία του 5%, δύνανται με αίτησή τους να μεταφέρουν τη θέση τους σε όποιο Πανεπιστήμιο, εφόσον πέτυχαν σε Πανεπιστήμιο ή Τ.Ε.Ι., εφόσον πέτυχαν σε ΤΕΙ, δηλώσουν. Οι θέσεις που θα καταληφθούν από τους ανήκοντες στην κατηγορία αυτή επιτυχόντες, δεν θα υπάγονται στα ποσοστά που αναφέρονται στην παράγραφο 2 και κατά συνέπεια οι επιτυχόντες αυτοί θα καταλάβουν θέσεις φοίτησης καθ’ υπέρβασιν. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων θα καθορισθεί η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων των ανωτέρω, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

8. Φοιτητές που εισήχθησαν οποιαδήποτε σχολική χρονιά σε Α.Ε.Ι., και διαρκούσης της φοίτησής τους ασθένησαν οι ίδιοι από τις ασθένειες που προβλέπονται στην παρ. 1 του άρθρου 35 του ν. 3794 (Α΄ 156) και η ασθένειά τους αυτή έχει διαπιστωθεί ιατρικά σύμφωνα με την υπουργική απόφαση Φ.151/19785/Β6/12.2.2013, δύνανται να μεταφέρουν τη θέση φοίτησής τους σε αντίστοιχη σχολή ή τμήμα του Πανεπιστημίου, εάν τυγχάνουν πανεπιστημιακοί φοιτητές ή του Τ.Ε.Ι. εάν φοιτούν σε Τ.Ε.Ι. που ευρίσκεται στην πόλη της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους ή σε περίπτωση που δεν υπάρχει εκεί Α.Ε.Ι., στην εγγύτερη πόλη αυτής.Διαβάστε περισσότερα...