Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Νευρική ορθορεξία: Όταν η υγιεινή διατροφή γίνεται έμμονη ιδέα


Μήπως πάντα ρωτάτε επίμονα για την προέλευση των τροφίμων που αγοράζετε; Μήπως στη λαϊκή πηγαίνετε αποκλειστικά στους πάγκους της οργανικής καλλιέργειας και αν δεν έχουν το προϊόν της προτίμησής σας τότε δεν αγοράζετε τίποτα; Μήπως είστε καθέτως αντίθετοι στα διάφορα τυποποιημένα σνακς και παρόμοια προϊόντα;

Αν οι απαντήσεις σας, στις προηγούμενες ερωτήσεις, είναι καταφατικές, ίσως και εσείς να ασχολείστε ιδιαίτερα με την υγιεινή διατροφή.

Αποτελεί όμως η υγιεινή διατροφή πρόβλημα;

Οι μέχρι τώρα γνωστές διαταραχές της διατροφής είναι η νευρική ανορεξία και η νευρική βουλιμία, διαταραχές που εμφανίζονται με αρκετή συχνότητα και ταλαιπωρούν μια αρκετά μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.

Πρόσφατες επιστημονικές παρατηρήσεις καταλήγουν ότι η υπερβολική ενασχόληση με την ορθή και σωστή διατροφή μπορεί να εξελιχθεί σε αληθινή ψυχολογική διαταραχή.

Πότε όμως μια καλή συνήθεια μετατρέπεται σε πρόβλημα; Ποια είναι η λεπτή γραμμή που διαχωρίζει την προτίμηση από την εμμονή; 

Όταν ο άνθρωπος ξεπεράσει το μέτρο και επιτρέψει σε μια προτίμησή του ή συνήθειά του να πάρει κυρίαρχο ρόλο στη ζωή του, τότε λέμε ότι η συνήθεια αυτή έχει μετατραπεί σε εμμονή.
Ο δρ Steven Bratman συγγραφέας του βιβλίου «Health Food Junkies: Overcoming the obsession with healthful eating» είναι αυτός που επινόησε τον όρο νευρική ορθορεξία και πρεσβεύει ότι οι ιδέες περί υγιεινής διατροφής μπορούν εύκολα να εξελιχθούν σε ψυχολογική διαταραχή, βασανιστική όχι μόνο για το ίδιο το άτομο, αλλά και για τον περίγυρό του.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις ατόμων που πάσχουν από νευρική ορθορεξία, το πρόβλημά τους ξεκίνησε αθώα και ανώδυνα, από μια αρχική επιθυμία να βελτιώσουν τις διατροφικές τους συνήθειες και, γενικότερα, τον τρόπο ζωής τους. Έτσι, υιοθέτησαν μια ισορροπημένη δίαιτα, με έμφαση στην ποιότητα και σαφείς προτιμήσεις σε ορισμένα προϊόντα (πχ, φρούτα και λαχανικά) με παράλληλη ξεκάθαρη αποφυγή άλλων προϊόντων (πχ, κατεργασμένων σνακς).

Παράλληλα, τα άτομα αυτά άρχισαν να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την καταγωγή των τροφίμων που καταναλώνουν. Έτσι, για παράδειγμα, κάποιος άρχισε να αποφεύγει τις τσιπούρες ιχθυοτροφείου, εξαιτίας της τεχνητής δίαιτάς τους και του περιορισμένου χώρου στον οποίο εκτρέφονται.

Αυτή ακριβώς η λογική περιγράφει το πρόβλημα της νευρικής ορθορεξίας, όπου οι σκέψεις και ο προγραμματισμός γύρω από τη σωστή διατροφή κατευθύνουν όλη την ψυχική ενέργεια του ατόμου. Καθώς όμως το άτομο αρχίζει ν' ανησυχεί για τις διατροφικές του συνήθειες και να αναλώνεται σε σκέψεις γύρω από αυτές, ο βαθμός ανησυχίας του αυξάνεται κι αυτός. Το αποτέλεσμα είναι ότι η ανησυχία αποκτά κυρίαρχο ρόλο στη ζωή του.

Η λύση της ψυχικής αυτής διαταραχής, βρίσκεται στην ψυχοθεραπευτική παρέμβαση.

Πηγή: health.in.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Λάχανο: Ένα πολύτιμο λαχανικό στο πιάτο μας


Εδώ και 20 χρόνια γνωρίζουμε ότι πολλά φυτοσυστατικά (phytonutrients) δρουν ως αντιοξειδωτικά, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες προτού προκαλέσουν ζημιά στο DNA, τις κυτταρικές μεμβράνες και σε μόρια που είναι συνδεδεμένα με λίπος, όπως η χοληστερόλη.

Σήμερα, νέες έρευνες υποδεικνύουν ότι τα φυτοσυστατικά κάποιων λαχανικών όπως στο λάχανο, δρουν σε πολύ πιο πολύπλοκο επίπεδο.
Τα φυτοσυστατικά των κραμβοειδών λαχανικών (μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο ) δίνουν την εκκίνηση σε μία περίπλοκη διαδικασία που λαμβάνει χώρα στο εσωτερικό των κυττάρων μας, κατά την οποία τα γονίδια καθοδηγούν και εξισορροπούν τη δράση άλλων ενζύμων που εμπλέκονται στην αποτοξίνωση, όπου το καθένα ασκεί τη δικιά του προστατευτική δράση επιτυγχάνοντας την τέλεια ισορροπία με τα άλλα κύτταρα
Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι άτομα που καταναλώνουν λαχανικά αυτής της κατηγορίας διατρέχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη, του παχέος εντέρου και του πνέυμονα, ακόμη και συγκριτικά με άτομα που καταναλώνουν συχνά άλλα λαχανικά.
Πόσες μερίδες κραμβοειδών λαχανικών χρειαζόμαστε εβδομαδιαία για να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου; 

Μόνο 3-5 μερίδες, το οποίο μεταφράζεται σε λιγότερο από μία μερίδα την ημέρα (1 μερίδα = 1 φλιτζάνι).

Πηγή: elliniki-ygeia.com
Διαβάστε περισσότερα...

Κόψτε το κάπνισμα χωρίς να παχύνετε


Όπως προκύπτει από μελέτη, ένας στους 10 Έλληνες θέλει να κόψει το κάπνισμα και τέσσερις στους δέκα είναι αποφασισμένοι να το μειώσουν. Ωστόσο, μεγάλο εμπόδιο αποτελεί η αύξηση του βάρους, η οποία συχνά φτάνει τα 4-5 κιλά τους πρώτους 10 μήνες έπειτα από τη διακοπή.

Η αύξηση αυτή οφείλεται σε δύο λόγους. Αφενός οι πρώην καπνιστές αρχίζουν να τρώνε περισσότερο (αυξάνουν κυρίως το τσιμπολόγημα), καθώς το κάπνισμα αποτελούσε μέχρι πρότινος μέσο καταστολής της όρεξης. Αφετέρου, ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα μπορεί να προκαλέσει αύξηση του μεταβολικού ρυθμού κατά περίπου 10%. Μετά τη διακοπή του καπνίσματος ο μεταβολικός ρυθμός επανέρχεται στα φυσιολογικά του επίπεδα, με αποτέλεσμα ο πρώην καπνιστής να «καίει» πια λιγότερες θερμίδες.

Υπάρχουν όμως «κόλπα» που καταφέρνουν να καταστείλουν το στερητικό σύνδρομο που δημιουργείται μετά τη διακοπή του καπνίσματος, καθώς και την τάση για τσιμπολόγημα.
Καταναλώστε:
1.Άφθονο νερό (προκαλεί κορεσμό της πείνας, άρα δρα ως κατασταλτικό της όρεξης).
2.Όξινους χυμούς (λεμονιού ή γκρέιπφρουτ, που μετριάζουν την εθιστική δράση της νικοτίνης λόγω της έντονα όξινης γεύσης τους).
3.Καραμέλες και τσίκλες (κατά προτίμηση όσες έχουν γεύσεις με έντονη μυρωδιά, όπως μέντα και γαρίφαλο, διότι έχει διαπιστωθεί ότι μειώνουν την ανάγκη για τσιγάρο).
4.Περισσότερα φρούτα και λαχανικά (δεν παρέχουν πολλές θερμίδες και υπερκαλύπτουν την ανάγκη για κάτι γλυκό ή αλμυρό αντίστοιχα).
Αποφύγετε το αλκοόλ (παρέχει πολλές θερμίδες και συνήθως είναι άμεσα συνδεδεμένο με το κάπνισμα, οπότε υπενθυμίζει την ανάγκη για τσιγάρο)και αλλάξτε τις συνήθειες όσον αφορά τον καφέ (καλό είναι να ελαττωθεί η κατανάλωσή του, διότι στους περισσότερους θυμίζει το τσιγάρο).


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Το AIDS πλήττει τους τοξικομανείς


Η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου αναφέρει, σήμερα, σε έκθεσή της, πως 3 εκατομμύρια χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, πάσχουν από AIDS.
Σύμφωνα με την έκθεση, που έγινε ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS, οι οροθετικοί τοξικομανείς είναι ιδιαίτερα πολυάριθμοι σε Κίνα, Μαλαισία, Ρωσία, Ουκρανία και Βιετνάμ. Όμως η τάση είναι ανοδική στην Αφρική, στη Μέση Ανατολή, τη Λατινική Αμερική και τις περισσότερες περιοχές της Ασίας. Ενώ στην ανατολική Ευρώπη και στην κεντρική Ασία σχεδόν το 60% των τοξικομανών έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV.

Σε πολλές χώρες η νομοθεσία στιγματίζει αυτά τα άτομα τιμωρώντας ή αποκλείοντάς τα. Η Διεθνής Ομοσπονδία θεωρεί ότι η πολιτική που αποκλείει τους τοξικομανείς από συμβουλευτικές υπηρεσίες και θεραπεία «συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Δεν υπάρχει καμία διάταξη στο διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που να αναφέρεται σε ανθρώπους που κάνουν ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών», παραδέχτηκε η εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας, Σάντια Κάενζιγκ. «Όμως τα ανθρώπινα δικαιώματα ισχύουν για όλους, συμπεριλαμβανομένων και των τοξικομανών και όσων έχουν φυλακιστεί εξαιτίας του εθισμού τους», πρόσθεσε.

Σύμφωνα πάντα με την έκθεση, ένας καθοριστικός παράγοντας για να εμποδιστεί η μετάδοση του ιού στους τοξικομανείς είναι η παροχή ενός «ασφαλούς μέρους» για να κάνουν χρήση, όπως οι αίθουσες, που ήδη υπάρχουν στην Ελβετία, την Ολλανδία, την Ισπανία, τη Νορβηγία, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Γερμανία και το Λουξεμβούργου.

Διαβάστε περισσότερα...

Ωφέλιμη η πρόωρη συνταξιοδότηση


Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, υποστηρίζουν ότι η πρόωρη συνταξιοδότηση είναι ωφέλιμη για την ψυχική υγεία.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 14.000 Γάλλους εργαζόμενους, δείχνει ότι η συνταξιοδότηση στα 55 αποτελεί μεγάλη ανακούφιση για τους περισσότερους, μειώνοντας την κούραση και το στρες.  
Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το ένα τέταρτο των εργαζομένων υπέφερε από καταθλιπτικά συμπτώματα, ένα χρόνο πριν τη συνταξιοδότηση τους. Ενώ μετά τη συνταξιοδότηση υπήρχε σημαντική πτώση στα ποσοστά ψυχικής και σωματικής κούρασης και μικρότερη, αλλά παρόλα αυτά σημαντική, μείωση στα καταθλιπτικά συμπτώματα.

Ο δρ Westerlund, από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης δήλωσε ότι «αν η εργασία κουράζει πολλούς εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας η μείωση της κούρασης απλώς μπορεί να αντικατοπτρίζει την απομάκρυνση της πηγής του προβλήματος. 'Η μπορεί να σημαίνει ότι χωρίς τις εργασιακές απαιτήσεις οι άνθρωποι δεν παρατηρούν πια πότε κουράζονται». Εναλλακτικά, σημείωσε,  «η συνταξιοδότηση μπορεί ενδεχομένως να επιτρέπει περισσότερο χρόνο για αναψυχή και χαλαρωτικές δραστηριότητες».
Σύμφωνα με τον ερευνητή, η έρευνα υποδεικνύει ότι χρειάζεται να λάβουμε μέτρα για τα χρόνια εργασίας. Αυτό ενδεχομένως σημαίνει, για παράδειγμα, προσφορά περισσότερης part-time εργασίας ή αλλαγή στο ρόλο της εργασίας.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό «British Medical Journal».

Διαβάστε περισσότερα...

Φρουκτόζη: Επικίνδυνη για τους διαβητικούς


Αποτελέσματα νεότερων μελετών, τα οποία παρουσίασε στο 24ο Ετήσιο Συνέδριο της Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος ,ο διαβητολόγος διευθυντής Ε.Σ.Υ.(Εθνικό Σύστημα Υγείας) στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Γεννηματάς» , Βασίλειος Λιμενόπουλος, έδειξαν ότι η χρήση της φρουκτόζης είναι επιβλαβής για τους διαβητικούς.
Η φρουκτόζη, που χρησιμοποιείται και ως υποκατάστατο της ζάχαρης, αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου και τριγλυκεριδίων στο αίμα ενώ είναι πιθανόν να αυξάνει και την αρτηριακή πίεση

«Η φρουκτόζη διαφημίζεται ως μία γλυκαντική ουσία η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο της ζάχαρης. Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι και κακώς διαφημίζεται κατ΄ αυτόν τον τρόπο. Η φρουκτόζη είναι υδατάνθρακας και προσθέτει θερμίδες. Πολλές φορές οι διαβητικοί δεν υπολογίζουν τις θερμίδες που προσθέτει η φρουκτόζη ώστε να πάρουν κάποια επιπρόσθετα μέτρα για να διατηρήσουν το σάκχαρο χαμηλό. Υπάρχουν τελευταίες μελέτες που δείχνουν ότι ανεβάζει και τα τριγλυκερίδια του αίματος, που ως γνωστόν παίζουν ρόλο στην αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο των ατόμων αυτών και πιθανότατα αυξάνει και την αρτηριακή πίεση. Η χρήση της φρουκτόζης θα πρέπει να αποφεύγεται από τους διαβητικούς και ως γλυκαντικό πρέπει να χρησιμοποιούν την ασπαρτάμη ή κάποιο αμινοξύ» εξήγησε στο ΑΠΕ ο επίκουρος καθηγητής παθολογίας -διαβητολογίας στο Α.Π.Θ. Τριαντάφυλλος Διδάγγελος.

Διαβάστε περισσότερα...

Ασβέστιο: Μια πολύτιμη ουσία



Το ασβέστιο είναι ένα μεταλλικό στοιχείο το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τα οστά, τη λειτουργία της καρδιάς, των μυών και του εγκεφάλου.
«Συνεργάζεται» τόσο με το φώσφορο όσο και με το μαγνήσιο, για τη δόμηση υγιών οστών και για τη σωστή καρδιο-αγγειακή λειτουργία. Το 95% σχεδόν του ασβεστίου στο σώμα μας βρίσκεται στα οστά και τα δόντια μας, όπου αποθηκεύεται (1.000 περίπου γραμμάρια) με τη μορφή μικρών κρυστάλλων, οι οποίοι συμβάλλουν στην πιο σκληρή υφή των οστών και παρέχουν με ασβέστιο το σώμα, όταν υπάρχει ανάγκη.
Ποιοι το χρειάζονται;
Οι απαιτήσεις του οργανισμού μας σε ασβέστιο είναι μεγάλες στην παιδική και την εφηβική ηλικία καθώς τότε χτίζεται ο σκελετός μας. Το ασβέστιο είναι όμως απαραίτητο και στην εγκυμοσύνη και τη γαλουχία, αφού τότε το έμβρυο απορροφά το ασβέστιο από τη μητέρα του για να χτίσει το δικό του σκελετό. Τέλος, είναι απαραίτητο μετά την εμμηνόπαυση αλλά και για την  γεροντική ηλικία, όπου η έλλειψή του γίνεται πιο φανερή.
Πού το βρίσκουμε;
Οι καλύτερες πηγές του ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά.  Όλα τα τυριά και ιδιαίτερα τα κίτρινα, τα ψάρια όπως οι σαρδέλες και ο σολομός, οι ξηροί καρποί όπως τα φιστίκια, τα καρύδια και τα αμύγδαλα, τα ξερά φασόλια και λαχανικά όπως το μπρόκολο και οι λαχανίδες.
Τι συμπτώματα δημιουργεί η έλλειψη του;
1. ΡαχίτιδαΛόγω της μη σωστής εναπόθεσης αλάτων ασβεστίου και φωσφόρου, τα οστά γίνονται μαλακά και εύκαμπτα με αποτέλεσμα να παραμορφώνονται. Το άτομο παρουσιάζει διογκωμένα γόνατα και αρθρώσεις (καρπούς, ποδοκνήμη). Πιο συχνά εμφανίζεται σε ανθρώπους με σκουρόχρωμα δέρματα και σε πρόωρα νεογνά.

2. Οστεομαλακία: Εμφανίζεται κυρίως στους ενήλικες. Δημιουργείται λόγω της έλλειψης ασβεστίου και φωσφόρου αλλά και της περιορισμένης ηλιακής ακτινοβολίας και κατά συνέπεια της έλλειψης βιταμίνης D. Μαλακά οστά και πόνοι ρευματικού τύπου είναι τα κυριότερα συμπτώματα.

3. Οστεοπόρωση: Η μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου σε συνδυασμό με μειωμένη άσκηση και κάπνισμα, κάνει τα οστά φθείρονται, να γίνονται πορώδη και να αποκτούν σπογγώδη μορφή. Η επαρκής ποσότητα ασβεστίου, σε όλη τη ζωή μας και κυρίως μέχρι την ηλικία των 20-25 ετών (ιδιαίτερα για τις γυναίκες) μπορεί να μειώσει μέχρι και 50% την πιθανότητα καταγμάτων στην ενήλικη ζωή μας.
Διαβάστε περισσότερα...

Χάνετε την όσφρησή σας; Ίσως να είναι ένδειξη Αλτσχάιμερ


Νέα μελέτη υποστηρίζει ότι η απώλεια της όσφρησης μπορεί να χρησιμεύσει ως ένας δείκτης που θα ανιχνεύει τη νόσο του Αλτσχάιμερ, από τη νεαρή κιόλας ηλικία.
Είναι γνωστό πως οι πάσχοντες από τη νόσο χάνουν την όσφρησή τους. Η νέα μελέτη, όμως, δείχνει πως υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στις αμυλοειδείς πλάκες και τη σταδιακή επιδείνωση με το πέρασμα του χρόνου της όσφρησης.
Οι αμυλοειδείς πλάκες είναι κολλώδη ιζήματα που σχηματίζονται στον εγκέφαλο και προκαλούν νόσο του Αλτσχάιμερ.
Μελετώντας ποντίκια, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης διαπίστωσαν ότι οι πλάκες αναπτύσσονται πρώτα στο τμήμα του εγκεφάλου όπου βρίσκεται το κέντρο της όσφρησης.
Όταν, λοιπόν, έλεγξαν την όσφρηση ποντικιών που δεν είχαν άνοια, αλλά απλώς αμυλοειδείς πλάκες στο οσφρητικό κέντρο του εγκεφάλου, διαπίστωσαν ότι χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να μυρίσουν μια μυρωδιά και να τη θυμούνται κιόλας, ενώ δυσκολεύονταν επίσης να ξεχωρίσουν τις διάφορες μυρωδιές.
«Το εκπληκτικό με τη μελέτη μας είναι ότι η οσφρητική αντίδραση των ποντικιών άλλαζε ακόμα και με την πιο ελάχιστη παρουσία αμυλοειδών πλακών, ακόμα και όταν τα ποντίκια ήταν νεαρά – μόλις 3 μηνών, που αντιστοιχούν στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής του ανθρώπου» λέει ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ντάνιελ Γουέσον.
«Αυτό είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό, διότι υποδηλώνει ότι θα μπορούσαμε με ένα απλό τεστ όσφρησης να ανιχνεύουμε τη νόσο του Αλτσχάιμερ δεκαετίες πριν εκδηλωθεί».
Η μελέτη έχει δημοσιευτεί στην επιθεώρηση «Journal of Neuroscience».

Διαβάστε περισσότερα...

Ο χαμένος ύπνος δεν μπορεί να αναπληρωθεί


Οι ειδικοί διευκρινίζουν ότι η χρόνια έλλειψη ύπνου, η οποία συμβάλλει στην ελλειμματική προσοχή και μειώνει τα αντανακλαστικά, δεν αναπληρώνεται ούτε με ένα Σαββατοκύριακο «υπνοθεραπείας».
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο άνθρωπος χρειάζεται κατά μέσο όρο περίπου 8 ώρες νυχτερινού ύπνου, προκειμένου να μπορεί να λειτουργούν σωστά σώμα και εγκέφαλος κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Ως οξεία έλλειψη ύπνου ορίζεται η έλλειψη ύπνου για περισσότερες από 24 συνεχόμενες ώρες, ενώ από χρόνια έλλειψη ύπνου θεωρείται ότι πάσχουν τα άτομα των οποίων ο νυχτερινός ύπνος διαρκεί συνήθως περίπου 4-7 ώρες.
Οι ερευνητές, που μελέτησαν την επίδραση της έλλειψης ύπνου στην ικανότητα λειτουργίας εννέα εθελοντών, βρήκαν ότι, ενώ η οξεία έλλειψη ύπνου μπορούσε στην πλειονότητα των περιπτώσεων να αναπληρωθεί με μία μόνο νύχτα 10άωρου ύπνου, η απόδοση των ατόμων με χρόνια έλλειψη ύπνου φαινόταν να επιδεινώνεται ολοένα και περισσότερο για κάθε επιπλέον ώρα που παρέμεναν ξύπνια.
Η μελέτη έχει δημοσιευτεί στην επιστημονική επιθεώρηση «Science Translational Medicine».


Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το πιο μικρό ακουστικό στον κόσμο

Το «Otolens», το μικρότερο ακουστικό στον κόσμο, είναι το πρώτο εντελώς αθέατο (IIC) ακουστικό, το οποίο  κατασκευάζεται με βάση τον ακουστικό πόρο...


Το ακουστικό αυτό, διαθέτει την πιο καινοτόμα τεχνολογία, αφού μπορεί να εφαρμοστεί βαθιά μέσα στον ακουστικό πόρο στο βάθος της 2ης στροφής, έχοντας άνετο αποτέλεσμα.


Διαβάστε περισσότερα...

Η χρήση κάνναβης οδηγεί (και) στην εκδήλωση καρκίνου


Η χρήση κάνναβης βλάπτει το ανοσολογικό σύστημα, κάνοντας τον οργανισμό πιο ευάλωτο στην πνευμονία και τον καρκίνο, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Στο πλαίσιο δοκιμών, η τετραϋδροκανναβινόλη (THC), το δραστικό συστατικού της κάνναβης βρέθηκε ότι μειώνει δραστικά ένα μηχανισμό, ο οποίος ευθύνεται για την εσωτερική άμυνα του οργανισμού.
Τα στοιχεία καταδεικνύουν πως η κάνναβης προκαλεί ευπάθεια στον καρκίνο του μαστού, της ουροδόχου κύστης, του πνεύμονα και άλλους συμπαγής όγκους, όπως επίσης και βακτηρίαση λοίμωξη που οδηγεί σε νόσο των Λεγεωνάριων.
Ειδικότερα, το σκανκ, που θεωρείται από τις ποικιλίες με την περισσότερη περιεκτικότητα THC, μπορεί να προκαλέσει ακόμη περισσότερες και εκτενέστερες βλάβες στην υγεία.
«Η μαριχουάνα είναι δίκοπο μαχαίρι, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις κάνει καλό, αλλά σε κάποιες άλλες αυξάνει τον κίνδυνο θανατηφόρων ασθενειών. Σε κάθε περίπτωση θα χρειαστούν περισσότερες και εις βάθος μελέτες, προκειμένου να διασαφηνιστεί ο ρόλος της στη θεραπεία αρκετών διαταραχών».
H μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση European Journal of Immunology.

Πηγή:  http://ygeia.tanea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οκτώ «καμπανάκια» μας προειδοποιούν για καρκίνο


Βρετανοί ειδικοί δημοσίευσαν έναν κατάλογο με οκτώ συμπτώματα, τα οποία μπορεί να μοιάζουν «αθώα» αλλά θα πρέπει να μας κινητοποιούν και να μας οδηγούν στον γιατρό.
Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Κeele, τα παρακάτω συμπτώματα μπορεί να είναι σημάδια μελλοντικής εμφάνισης καρκίνου.
1.Αίμα στα ούρα
2. Πρωκτική αιμορραγία
3. Αιμόπτυση
4. Εξογκώματα στο στήθος
5. Δυσκολία στην κατάποση
6. Αιμορραγία σε γυναίκες που είναι στην εμμηνόπαυση
7. Μη φυσιολογικά αποτελέσματα εξετάσεων στον προστάτη
8. Αναιμία
Θυμηθείτε, η έγκαιρη διάγνωση καρκίνου πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες επιτυχούς αντιμετώπισής του.

Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου του θυρεοειδούς στην Κρήτη

 
Ο καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Λινός, τόνισε, χθες, Πέμπτη, στο Ανοικτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο του Δήμου Χανίων, ότι παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου του θυρεοειδούς τα τελευταία χρόνια στην Κρήτη.
Ο κ. Λινός ανέφερε ωστόσο  ότι, «αυτού του είδους ο καρκίνος είναι σχεδόν πάντα ιάσιμος. Άρα η έγκαιρη διάγνωση και η έγκαιρη θεραπεία εξασφαλίζει την πλήρη ίαση. Οι έρευνες συνεχίζονται για να βρούμε γιατί υπάρχει αυτή η αύξηση των προβλημάτων του θυρεοειδούς και δη του καρκίνου του θυρεοειδούς στην Κρήτη. Η έγκαιρη διάγνωση πάντοτε οδηγεί στην έγκαιρη θεραπεία και στην ίαση».
Επιδημιολογική έρευνα, που είχε γίνει στην Κρήτη, για τα αίτια της αύξησης της πάθησης έδειξε πως γενικότερα στη Μεσόγειο υπάρχουν προβλήματα τόσο στην ατμόσφαιρα όσο και στη διατροφή.
Ο κ. Λινός τόνισε ότι η διάγνωση και θεραπεία της πάθησης του θυρεοειδούς τις περισσότερες φορές είναι μη χειρουργική και όπως υπογράμμισε: «Ελάχιστες μορφές πάθησης του θυρεοειδούς πρέπει να οδηγούνται στο χειρουργείο».

Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...