Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Χάνετε την όσφρησή σας; Ίσως να είναι ένδειξη Αλτσχάιμερ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Νέα μελέτη υποστηρίζει ότι η απώλεια της όσφρησης μπορεί να χρησιμεύσει ως ένας δείκτης που θα ανιχνεύει τη νόσο του Αλτσχάιμερ, από τη νεαρή κιόλας ηλικία.
Είναι γνωστό πως οι πάσχοντες από τη νόσο χάνουν την όσφρησή τους. Η νέα μελέτη, όμως, δείχνει πως υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στις αμυλοειδείς πλάκες και τη σταδιακή επιδείνωση με το πέρασμα του χρόνου της όσφρησης.
Οι αμυλοειδείς πλάκες είναι κολλώδη ιζήματα που σχηματίζονται στον εγκέφαλο και προκαλούν νόσο του Αλτσχάιμερ.
Μελετώντας ποντίκια, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης διαπίστωσαν ότι οι πλάκες αναπτύσσονται πρώτα στο τμήμα του εγκεφάλου όπου βρίσκεται το κέντρο της όσφρησης.
Όταν, λοιπόν, έλεγξαν την όσφρηση ποντικιών που δεν είχαν άνοια, αλλά απλώς αμυλοειδείς πλάκες στο οσφρητικό κέντρο του εγκεφάλου, διαπίστωσαν ότι χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να μυρίσουν μια μυρωδιά και να τη θυμούνται κιόλας, ενώ δυσκολεύονταν επίσης να ξεχωρίσουν τις διάφορες μυρωδιές.
«Το εκπληκτικό με τη μελέτη μας είναι ότι η οσφρητική αντίδραση των ποντικιών άλλαζε ακόμα και με την πιο ελάχιστη παρουσία αμυλοειδών πλακών, ακόμα και όταν τα ποντίκια ήταν νεαρά – μόλις 3 μηνών, που αντιστοιχούν στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής του ανθρώπου» λέει ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ντάνιελ Γουέσον.
«Αυτό είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό, διότι υποδηλώνει ότι θα μπορούσαμε με ένα απλό τεστ όσφρησης να ανιχνεύουμε τη νόσο του Αλτσχάιμερ δεκαετίες πριν εκδηλωθεί».
Η μελέτη έχει δημοσιευτεί στην επιθεώρηση «Journal of Neuroscience».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.