Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Νευρική ορθορεξία: Όταν η υγιεινή διατροφή γίνεται έμμονη ιδέα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μήπως πάντα ρωτάτε επίμονα για την προέλευση των τροφίμων που αγοράζετε; Μήπως στη λαϊκή πηγαίνετε αποκλειστικά στους πάγκους της οργανικής καλλιέργειας και αν δεν έχουν το προϊόν της προτίμησής σας τότε δεν αγοράζετε τίποτα; Μήπως είστε καθέτως αντίθετοι στα διάφορα τυποποιημένα σνακς και παρόμοια προϊόντα;

Αν οι απαντήσεις σας, στις προηγούμενες ερωτήσεις, είναι καταφατικές, ίσως και εσείς να ασχολείστε ιδιαίτερα με την υγιεινή διατροφή.

Αποτελεί όμως η υγιεινή διατροφή πρόβλημα;

Οι μέχρι τώρα γνωστές διαταραχές της διατροφής είναι η νευρική ανορεξία και η νευρική βουλιμία, διαταραχές που εμφανίζονται με αρκετή συχνότητα και ταλαιπωρούν μια αρκετά μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.

Πρόσφατες επιστημονικές παρατηρήσεις καταλήγουν ότι η υπερβολική ενασχόληση με την ορθή και σωστή διατροφή μπορεί να εξελιχθεί σε αληθινή ψυχολογική διαταραχή.

Πότε όμως μια καλή συνήθεια μετατρέπεται σε πρόβλημα; Ποια είναι η λεπτή γραμμή που διαχωρίζει την προτίμηση από την εμμονή; 

Όταν ο άνθρωπος ξεπεράσει το μέτρο και επιτρέψει σε μια προτίμησή του ή συνήθειά του να πάρει κυρίαρχο ρόλο στη ζωή του, τότε λέμε ότι η συνήθεια αυτή έχει μετατραπεί σε εμμονή.
Ο δρ Steven Bratman συγγραφέας του βιβλίου «Health Food Junkies: Overcoming the obsession with healthful eating» είναι αυτός που επινόησε τον όρο νευρική ορθορεξία και πρεσβεύει ότι οι ιδέες περί υγιεινής διατροφής μπορούν εύκολα να εξελιχθούν σε ψυχολογική διαταραχή, βασανιστική όχι μόνο για το ίδιο το άτομο, αλλά και για τον περίγυρό του.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις ατόμων που πάσχουν από νευρική ορθορεξία, το πρόβλημά τους ξεκίνησε αθώα και ανώδυνα, από μια αρχική επιθυμία να βελτιώσουν τις διατροφικές τους συνήθειες και, γενικότερα, τον τρόπο ζωής τους. Έτσι, υιοθέτησαν μια ισορροπημένη δίαιτα, με έμφαση στην ποιότητα και σαφείς προτιμήσεις σε ορισμένα προϊόντα (πχ, φρούτα και λαχανικά) με παράλληλη ξεκάθαρη αποφυγή άλλων προϊόντων (πχ, κατεργασμένων σνακς).

Παράλληλα, τα άτομα αυτά άρχισαν να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την καταγωγή των τροφίμων που καταναλώνουν. Έτσι, για παράδειγμα, κάποιος άρχισε να αποφεύγει τις τσιπούρες ιχθυοτροφείου, εξαιτίας της τεχνητής δίαιτάς τους και του περιορισμένου χώρου στον οποίο εκτρέφονται.

Αυτή ακριβώς η λογική περιγράφει το πρόβλημα της νευρικής ορθορεξίας, όπου οι σκέψεις και ο προγραμματισμός γύρω από τη σωστή διατροφή κατευθύνουν όλη την ψυχική ενέργεια του ατόμου. Καθώς όμως το άτομο αρχίζει ν' ανησυχεί για τις διατροφικές του συνήθειες και να αναλώνεται σε σκέψεις γύρω από αυτές, ο βαθμός ανησυχίας του αυξάνεται κι αυτός. Το αποτέλεσμα είναι ότι η ανησυχία αποκτά κυρίαρχο ρόλο στη ζωή του.

Η λύση της ψυχικής αυτής διαταραχής, βρίσκεται στην ψυχοθεραπευτική παρέμβαση.

Πηγή: health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.