Τρίτη 19 Μαΐου 2015

H Θεσσαλονίκη αποκτά ψηφιακό εμπορικό κέντρο


Οι καταστηματάρχες θα μπορούν να αναρτούν προσφορές και εκπτώσεις.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης προχωράει στη δημιουργία ψηφιακού εμπορικού κέντρου δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να αναζητήσουν το είδος που επιθυμούν να αγοράσουν σε καλή τιμή και χωρίς να χάσουν πολύτιμο χρόνο μέσα από το κινητό ή τον υπολογιστή.

Πρόκειται για την εφαρμογή «Ψηφιακό Εμπορικό Κέντρο» -https://smartcity.thessaloniki.gr/virtual-city-market-, που αποτελεί ψηφιακή αναπαράσταση της αγοράς και θα τροφοδοτείται από τους ίδιους τους επαγγελματίες και τα καταστήματα.

Το νέο αυτό ψηφιακό εργαλείο ξεκίνησε ήδη να λειτουργεί πιλοτικά και παρέχει τη δυνατότητα σε κάθε εμπορική επιχείρηση να δημιουργήσει το δικό της ψηφιακό κατάστημα, αλλά και στους πελάτες να έχουν πρόσβαση σε αυτά με τη χρήση ενός κοινού ιστότοπου.

Οι καταστηματάρχες θα μπορούν να αναρτούν προσφορές και εκπτώσεις, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν μια κατηγορία που τους ενδιαφέρει (παπούτσια, ρούχα, αξεσουάρ) και να εντοπίσουν τα καταστήματα στον χάρτη ή στο κοντινότερο για αυτούς σημείο-τοποθεσία.

«Ήδη έχουν καταγραφεί 25 καταστήματα στην οδό Προξένου Κορομηλά καθώς και στη Μητροπόλεως και σταδιακά θα γίνει σε όλους τους δρόμους του ιστορικού κέντρου» δήλωσε ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Πέτρος Λεκάκης, υπογραμμίζοντας πως οι καταστηματάρχες υποδέχονται θετικά την ιδέα για προβολή των βιτρίνων τους μέσω του διαδικτύου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που έχουν από στελέχη του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον το εικονικό εμπορικό κέντρο θα προβάλει σύνθετες προσφορές, δηλαδή ένα συνδυασμό προσφορών των καταστημάτων (προσφορές για αγορές και δωρεάν καφέ, δωρεάν στάθμευση, κ.ά.)

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα «Ψηφιακό Εμπορικό Κέντρο» (Virtual Market), που πραγματοποιεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την ερευνητική μονάδα URENIO του ΑΠΘ, θα παρουσιαστεί, αύριο το απόγευμα, στο δημαρχιακό μέγαρο.

Η πλατφόρμα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου «STORM Clouds», που διερευνά πώς οι Δήμοι μπορούν να αξιοποιήσουν-κινητοποιήσουν τις υπηρεσίες τους μέσω εφαρμογών «έξυπνων πόλεων» και πώς αυτό θα επηρεάσει τη ζωή των πολιτών.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αστυνομικοί αναζητούν άντρα που αυτοϊκανοποιήθηκε στο μετρό


Ζητούν από το κοινό να τους βοηθήσει.

Αστυνομικοί στη Βρετανία, αναζητούν έναν άντρα που, σύμφωνα με καταγγελίες, αυτοϊκανοποιήθηκε μπροστά από δεκάδες επιβάτες στο μετρό του Λονδίνου.

Σύμφωνα με τον Independent, στις 17 Απριλίου επιβάτες που είχαν επιλέξει να μετακινηθούν με συρμό του περίφημου London Underground, παρατήρησαν έναν άντρα ο οποίος άρχισε να αγγίζει τον εαυτό του. Ακολούθως, ένας από τους επιβάτες ειδοποίησε την αστυνομία.

«Στις 20:00 το βράδυ, ο συγκεκριμένος άντρας επιβιβάστηκε στο τελευταίο βαγόνι του τρένου, στο Embankment», ανέφερε ο αστυνομικός Allan McTaggart.

Οι ένστολοι, αφού είδαν καρέ καρέ τα βίντεο από τις κάμερες που καταγράφουν τις κινήσεις στο μετρό, κατέληξαν σε έναν συγκεκριμένο άντρα ο οποίος ίσως έχει κάποια σχέση με το περιστατικό. Όπως αναφέρεται, πρόκειται για έναν κουστουμαρισμένο άντρα, με σκούρα μαλλιά που φαίνεται να κοιτά επίμονα το κινητό του.

Πλέον, οι αστυνομικοί ζητούν από το κοινό, όποια πληροφορία μπορούν να δώσουν, για τον εντοπισμό του άντρα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προβληματισμός για την εμφάνιση κηλίδων σε θαλάσσια περιοχή του Ρεθύμνου


Ανησυχία σε κατοίκους και ξενοδόχους.

Η εμφάνιση κηλίδων σε διάφορα σημεία της θαλάσσιας περιοχής του Ρεθύμνου, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αρκετά εκτεταμένες στην επιφάνεια, έχουν ανησυχήσει κατοίκους και ξενοδόχους, αφενός για την υγεία των λουόμενων και αφετέρου διότι το φαινόμενο προβληματίζει και τους τουρίστες.

Παρόμοιες κηλίδες έχουν εμφανισθεί και κατά τα προηγούμενα έτη και σύμφωνα με τα αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων που έχουν γίνει από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας επρόκειτο για αυξημένο φορτίο από πλαγκτόν και όχι για επικίνδυνους ρύπους ή άλλες άγνωστε ουσίες.

Ωστόσο, αρκετοί πολίτες εκφράζουν την ανησυχία τους και ζητούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες να επιμεληθεί του προβλήματος, ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα σε Έλληνες και ξένους που διαβιούν στον νομό.

Από την πλευρά του το λιμεναρχείο επισημαίνει ότι σε όλες τις περιπτώσεις μόλυνσης ή υποτιθέμενης μόλυνσης της θαλάσσιας περιοχής του Ρεθύμνου, άμεσα οι υπηρεσίες λαμβάνουν δείγματα και σε περίπτωση που αυτά είναι θετικά τότε το λιμεναρχείο βγάζει απαγορευτικό προς λουόμενους και πολίτες.

Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες από διάφορες θαλάσσιες περιοχές έχουν ληφθεί δείγματα νερού τόσο προληπτικά όσο και για την ενημέρωση των ξενοδόχων με αφορμή την τουριστική περίοδο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Λιλιπούτειος… Ιντιάνα Τζόουνς «θάμπωσε» το Ισραήλ


Ένας 13χρονος ανακάλυψε πατητήρι 1.400 ετών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ένα νεαρό αγόρι με πάθος για την αρχαιολογία έφερε στο φως ένα πατητήρι ηλικίας 1.400 ετών σε μια συνοικία της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, όπως έγινε γνωστό σήμερα από την Αρχαιολογική Υπηρεσία του Ισραήλ.

Λιλιπούτειος… Ιντιάνα Τζόουνς «θάμπωσε» το Ισραήλ

Μια γυναίκα που είχε βγάλει βόλτα τον σκύλο της στη συνοικία Νέβε Γιακόβ ενημέρωσε τις αρχές καθώς διαπίστωσε ότι κοντά στο σπίτι της κάποιος έκανε παράνομα ανασκαφές. Οι αρχαιολόγοι έσπευσαν στο σημείο, αιφνιδιασμένοι από την «ανασκαφή» για την οποία είχαν πλήρη άγνοια και έπεσαν πάνω σε έναν 13χρονο... Ιντιάνα Τζόουνς. Ο πιτσιρικάς, που είναι παθιασμένος με την αρχαιολογία, τους εξήγησε ότι οργάνωσε ο ίδιος την ανασκαφή με τη βοήθεια των συμμαθητών του.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το παιδί ανακάλυψε μια πρέσα για σταφύλια, ηλικίας 1.400 ετών. Το πατητήρι έχει μέγεθος 5x5 μέτρα και αποτελεί άλλη μια απόδειξη για τη γεωργική δραστηριότητα στην περιοχή αυτή κατά τον 6ο-7ο αιώνα μ.Χ.

«Η ιστορία αυτή μας συγκίνησε όλους όμως θα πρέπει να ξέρετε ότι κάθε αρχαιολογική ανασκαφή χωρίς έλεγχο μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή σημαντικών αρχαιοτήτων», είπε αρχαιολόγος Αμίτ Ρέεμ.

Η υπηρεσία προσκάλεσε πάντως τους μικρούς «εξερευνητές» να συμμετάσχουν σε ανασκαφές υπό την εποπτεία επαγγελματιών.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σκοτώθηκε ένας από τους πιο ριψοκίνδυνους αθλητές


Επιχείρησε πτώση με wingsuit.

Υπήρξε τολμηρός και θαρραλέος, αψηφούσε τους κινδύνους και τα δυσθεώρητά ύψη. Ωστόσο, αυτή τη φορά, το ρίσκο του κατέληξε σε τραγωδία.

Ο ριψοκίνδυνος αθλητής extreme sports και αναρριχητής Dean Potter, επιχείρησε την Κυριακή πτήση με wingsuit στο Taft Point του Yosemite National Park, αλλά δεν κατάφερε να φτάσει στο σημείο προσγείωσης. Μαζί με τον Potter, έχασε τη ζωή του και ο Graham Hunt, μαζί με τον οποίο πραγματοποίησαν την πτώση.

Τα ελικόπτερα διάσωσης, τους εντόπισαν μια μέρα μετά και τα αίτια του δυστυχήματος ακόμα ερευνώνται.






Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το παιχνίδι Candy Crash Saga στα Windows 10


Όταν τα Windows 10 της Microsoft διατεθούν επίσημα στην αγορά, μέσα στο τρέχον έτος, θα είναι εξοπλισμένα εκτός από τα νέα χαρακτηριστικά και με νέα παιχνίδια. Ο λόγος για το δημοφιλές παιχνίδι Candy Crash Saga της εταιρείας King, το οποίο θα είναι προ-εγκατεστημένο στο λειτουργικό σύστημα μαζί με τα κλασσικά Ναρκαλιευτή και Πασιέντζα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί εάν το παιχνίδι θα έχει διαφορές από την «φορητή» του έκδοση, αφού έχει σχεδιαστεί με κύριο γνώμονα τις οθόνες αφής των συσκευών κινητής τηλεφωνίας και των tablets. Οι χρήστες των συστημάτων που ενσωματώνουν τα Windows 10 θα έχουν τη δυνατότητα να παίξουν το παιχνίδι με το ποντίκι του υπολογιστή ή το δάχτυλό τους στα συστήματα που διαθέτουν λειτουργίες αφής.

Το συγκεκριμένο παιχνίδι ίσως μοιάζει ως περίεργη επιλογή για το λειτουργικό, ωστόσο αποτελεί μέρος της επιτυχούς συνεργασίας μεταξύ της Microsoft και της King, αναφέρει σε άρθρο του το βρετανικό περιοδικό Wired.

«Το Candy Crash Saga ήταν το πρώτο παιχνίδι που διαθέσαμε τον Δεκέμβριο μαζί με το λειτουργικό σύστημα Windows Phone», δήλωσε ο διευθυντής της King, Ρικάρντο Ζακόνι. «Πρόσφατα, επεκτείναμε αυτή την εταιρική μας σχέση ώστε να περιλαμβάνεται και στα Windows 10. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαζόμαστε με τη Microsoft και να φέρουμε στο κοινό το Candy Crash μαζί με τα Windows 10», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το συγκεκριμένο παιχνίδι της King δεν θα είναι ο μοναδικός τίτλος που θα εμπεριέχεται στο επερχόμενο λειτουργικό της Microsoft. Όπως επιβεβαίωσε σε ανακοίνωσή της η εταιρεία, περισσότερα παιχνίδια της King θα είναι διαθέσιμα, ωστόσο καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει δώσει περαιτέρω σχετικές πληροφορίες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κατέληξε και δεύτερος τραυματίας από την έκρηξη στα ΕΛΠΕ


Μετά τον Χαράλαμπο Δευτεραίο, κατέληξε άλλος ένας εργαζόμενος που είχε τραυματιστεί στο δυστύχημα που σημειώθηκε στις 8 Μαΐου στο διυλιστήριο Ασπροπύργου των Ελληνικών Πετρελαίων. Πρόκειται για τον Ραμαντάν Ντελιλάϊ, ο οποίος ήταν εργαζόμενος σε εργολαβική εταιρεία.

Τα ΕΛΠΕ δηλώνουν ότι θα στηρίξουν τις οικογένειες των θανόντων, διασφαλίζοντας το παρόν και το μέλλον των παιδιών τους. Τονίζεται ακόμη ότι προωθείται άμεσα στις αρμόδιες Υπηρεσίες το Πόρισμα της Επιτροπής Διερεύνησης του συμβάντος ώστε να αποδοθούν ευθύνες, όπου υπάρχουν.

Διαβάστε περισσότερα...

Οικογενειακά επιδόματα: Πως να κάνετε αίτηση


Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής του εντύπου Α21 για τα οικογενειακά επιδόματα του έτους 2015 ταυτόχρονα με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης εισοδήματος του (Ε1).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του ΟΓΑ, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν την αίτηση-δήλωση Α21 μόνο ηλεκτρονικά, μέσω του περιβάλλοντος taxisnet (www.gsis.gr) και, αφού έχουν υποβάλει (οριστικοποιήσει) τη φορολογική τους δήλωση.

Η αίτηση-δήλωση του εντύπου Α21 συμπληρώνεται από τον υπόχρεο της φορολογικής δήλωσης, ο οποίος πρέπει να δηλώσει επακριβώς την οικογενειακή του κατάσταση (έγγαμος/η, διαζευγμένος/η, σε διάσταση, άγαμος/η, επίτροπος), κατά την ημερομηνία υποβολής της.

Κατά τη συμπλήρωση των πεδίων του εντύπου Α21, πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρώνονται και τα αντίστοιχα πεδία των δικαιολογητικών με τα οποία αποδεικνύονται τα στοιχεία που δηλώνονται στην αίτηση-υπεύθυνη δήλωση Α21.

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα πρέπει να είναι στη διάθεση των υπηρεσιών του ΟΓΑ, όταν και όποτε ζητηθούν.

Ο υπόχρεος-αιτών έχει την ευθύνη της ορθής συμπλήρωσης των στοιχείων της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης (έντυπο Α21). Μετά την οριστική ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Α21, ο αιτών να εκτυπώνει το έντυπο και να προβαίνει σε έλεγχο και επαλήθευση των στοιχείων που δήλωσε. Σε περίπτωση λανθασμένης καταχώρησης στοιχείων στο έντυπο Α21, θα πρέπει άμεσα ο υπόχρεος να προβαίνει σε διόρθωση των στοιχείων και επανάληψη της αρχικής αίτησής του (έντυπο Α21).

Επίσης, σε περίπτωση πραγματικής μεταβολής της οικογενειακής κατάστασης του δικαιούχου (απόκτηση τέκνου, έναρξη ή λήξη σπουδών τέκνου/ων, κλπ), θα πρέπει έγκαιρα και όχι πέραν της ληκτικής ημερομηνίας υποβολής των αιτήσεων να προβαίνει σε συμπλήρωση-τροποποίηση των στοιχείων της αρχικής αίτησής του (έντυπο Α21), μέσω του περιβάλλοντος taxisnet (www.gsis.gr).

Η διοίκηση του Οργανισμού επισημαίνει ότι, όσοι έχουν την επιμέλεια (επίτροποι) ορφανών και από τους δύο γονείς τέκνων, μπορούν να υποβάλουν αίτηση-υπεύθυνη δήλωση (έντυπο Α21), μέσω ειδικής εφαρμογής που έχει αναπτυχθεί στο taxisnet (www.gsis.gr).

Τα οικογενειακά επιδόματα χορηγούνται στις οικογένειες που έχουν εξαρτώμενα τέκνα, με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια.

Εξαρτώμενα τέκνα θεωρούνται:
α) Τα άγαμα τέκνα που προέρχονται από γάμο, φυσικά, θετά ή αναγνωρισθέντα που δεν υπερβαίνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους ή το 19ο έτος, εφόσον φοιτούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (ΕΠΑΣ, ΕΠΑΛ, ΚΕΤΕΚ).
β) Τα τέκνα που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον φοιτούν σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ ή σε Κολλέγια, καθώς και σε ΙΕΚ, δημόσια ή ιδιωτικά.

Τα επιδόματα καταβάλλονται μόνο κατά το χρόνο φοίτησης των τέκνων και σε καμία περίπτωση πέραν από τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους, ανεξάρτητα εάν συνεχίζουν να φοιτούν.

Ο ΟΓΑ διευκρινίζει ότι στην ανώτερη ή ανώτατη εκπαίδευση περιλαμβάνονται και οι σχολές του Δημοσίου Ανώτατης ή Ανώτερης Εκπαίδευσης (στρατιωτικές, αστυνομίας, ναυτικού, κλπ), καθώς και τα αναγνωρισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού.

γ) Τα τέκνα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, μέχρι τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους.

Μετά την οριστική υποβολή του Α21, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται, μέσω της ειδικής εφαρμογής «Πληροφορίες Οικογενειακών Επιδομάτων» από την ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oga.gr), για την πορεία της αίτησής τους, καθώς και για τα τυχόν δικαιολογητικά που πρέπει να αποστείλουν στον ΟΓΑ, στην περίπτωση που απαιτείται.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έως το τέλος του 2015 η ρύθμιση των στεγαστικών του ΟΕΚ


Παρατείνεται έως τις 31.12.2015 η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από δικαιούχους επιδότησης επιτοκίου από τον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), ενόψει της επιμήκυνσης των δανείων που οι δικαιούχοι έχουν λάβει από πιστωτικά ιδρύματα.

Έτσι, έως το τέλος του 2015, οι 96.000 δανειολήπτες μέσω του πρώην ΟΕΚ θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν σε ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς τις τράπεζες οι οποίες τους έχουν δώσει στεγαστικό δάνειο με επιδότηση επιτοκίου.

Η παράταση της αρχικής διορίας που έληγε στις 30 Απριλίου του 2015, αποφασίστηκε με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης και Εργασίας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα δάνεια που έλαβαν δικαιούχοι από πιστωτικά ιδρύματα με επιδότηση επιτοκίου αποκλειστικά από τον πρώην ΟΕΚ, επιμηκύνονται υπό τον όρο ότι οι δικαιούχοι δεν έχουν υπερβεί κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης τη συμβατική προθεσμία διακοπής, δηλαδή για ληξιπρόθεσμη οφειλή μεγαλύτερη του ισόποσου των έξι μηνιαίων τοκοχρεολυτικών δόσεων.

Ο ΟΑΕΔ (ως καθολικός διάδοχος του πρώην ΟΕΚ), χωρίς να παρεμβάλλεται στη διαπραγμάτευση των οφειλετών με την αντισυμβαλλόμενη τράπεζα αναφορικά με το χρόνο αποπληρωμής του δανείου, θα εξακολουθήσει να καταβάλει την επιδότηση του επιτοκίου, υπό την προϋπόθεση ότι το συνολικά καταβληθησόμενο ποσό επιδότησης δεν θα υπερβεί το ποσό που θα εκτιμηθεί, με βάση το ισχύον, κατά την ημερομηνία κατάρτισης της νέας σύμβασης υλοποίησης της ρύθμισης, επιτόκιο του δανείου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ισόβια στον Πακιστανό που σκότωσε ομοεθνή του με μπαλτά


Την ποινή της ισόβιας κάθειρξης επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου στον 27χρονο από το Πακιστάν που κατακρεούργησε με μπαλτά έναν ομοεθνή του στην Ιεράπετρα στις 14 Ιουνίου του 2014.

Ακόμα, του επιβλήθηκαν 26 χρόνια κάθειρξης για δύο απόπειρες δολοφονίας και βιασμό και 31 μήνες για επικίνδυνη σωματική βλάβη, φθορά ξένης ιδιοκτησίας ,οπλοφορίας και οπλοχρησίας κατά συρροή, όπως αναφέρει η ιστοσλειδα cretalive.gr.

Στην απολογία του o 27χρονος υποστήριξε αρχικά ότι δεν ξέρει για ποιο λόγο έκανε ότι έκανε και ότι "είναι άρρωστος". Ισχυρίσθηκε πως διατηρούσε δεσμό με την γυναίκα την οποία κατηγορείται ότι βίασε και πως αυτή τον προέτρεψε να επιτεθεί στον 49χρονο Έλληνα, προκειμένου να τον σκοτώσει. Ενώ ανέφερε πως είχε οικονομικές διαφορές με τον ομοεθνή του που δολοφόνησε με τον μπαλτά.
Ο συνήγορός υπεράσπισης παρουσίασε στο δικαστήριο ψυχιατρικές πραγματογνωμοσύνες, σύμφωνα με τις οποίες ο κατηγορούμενος πάσχει από "παραληρηματική ψύχωση στην οποία επιδρά μειωμένος καταλογισμός".

Ωστόσο η εισαγγελέας της έδρας στην πρότασή της αντέκρουσε τους ισχυρισμούς αυτούς και έκανε λόγο για "προσπάθεια συγκάλυψης των ενεργειών του δράστη", ο οποίος- όπως είπε- είχε πλήρη συνείδηση των πράξεων του.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φρικτή δολοφονία οικογένειας ομογενών στις ΗΠΑ


Μυστήριο καλύπτει το έγκλημα.

Έρευνα διεξάγει η αστυνομία μετά τη φρικτή δολοφονία μιας οικογένειας ομογενών σε μια από τις πιο πλούσιες και καλά φυλασσόμενες περιοχές της πρωτεύουσας των ΗΠΑ, Ουάσινγκτον.

Όλα ξεκίνησαν μετά από μια πυρκαγιά στο σπίτι της οικογένειας Σαββόπουλου, στο Άρλιγκτον, την προηγούμενη Πέμπτη. Οι αρχές εντόπισαν μέσα στο σπίτι 4 πτώματα: τους Σάββα και Έιμυ Σαββόπουλου, τον 10χρονο γιο τους και την οικιακή βοηθό.

Ωστόσο, η αστυνομία εντόπισε στα πτώματα μαχαιριές και σημάδια από βίαια χτυπήματα που σημαίνουν ότι πιθανότατα ξυλοκοπήθηκαν άγρια πριν ξεσπάσει η πυρκαγιά. «Γνωρίζουμε προς το παρόν ότι η φωτιά μπήκε σκόπιμα», δήλωσε η αρχηγός της αστυνομίας της Ουάσινγκτον, Cathy Lanier.

Το μυστήριο γίνεται μεγαλύτερο, καθώς δεν υπήρχαν σημάδια παραβίασης στο σπίτι, ενώ η δεύτερη οικιακή βοηθός αν και δούλευε κανονικά την Πέμπτη, έλαβε ένα γραπτό μήνυμα από την Έιμυ πως δεν θα χρειαστούν τις υπηρεσίες της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο σπίτι βρίσκεται κοντά στην κατοικία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Η αστυνομία προκειμένου να λύσει το μυστήριο της φρικτής δολοφονίας, ζητά τη βοήθεια του κόσμου, καλώντας όποιον γνωρίζει κάτι να επικοινωνήσει με τις αρχές.

Παράλληλα, η αστυνομία έχει στη διάθεση της βίντεο στο οποίο διακρίνεται ένα άτομο να απομακρύνεται γρήγορα από το σπίτι λίγο πριν ξεσπάσει η πυρκαγιά και αναζητεί τον άγνωστο καθώς πιστεύει ότι έχει άμεση σχέση με τη δολοφονία. Μάλιστα, πιστεύεται ότι ο άντρας μπορεί να διέφυγε με την Porsche της οικογένειας, καθώς το αμάξι εντοπίστηκε καμένο, σε ένα πάρκινγκ, 20 χιλιόμετρα μακριά.

Δείτε φωτογραφίες και το βίντεο της αστυνομίας...
























Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Την πυροβόλησε γιατί συμμετείχε σε διαγωνισμού τραγουδιού


Συνελήφθη ο φίλος της μαζί με άλλα δυο άτομα.

Χαροπαλεύει μια νεαρή κουρδικής καταγωγής από τη νοτιοανατολική Τουρκία, η οποία διακρίθηκε χάρη στη φωνή της σε ένα διαγωνισμό της τουρκικής τηλεόρασης, όταν δέχτηκε έναν πυροβολισμό στο κεφάλι από τον φίλο της στην πόλη Εργκάνι.


Την πυροβόλησε γιατί συμμετείχε σε διαγωνισμού τραγουδιού

Οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν αργά το βράδυ της Δευτέρας τρεις άνδρες, μεταξύ των οποίων και τον Βεϊσί Ε., 26 ετών, τον φίλο της 19χρονης Μουτλού Καγιά, μετέδωσε το πρακτορείο Ντογάν.

Η νεαρή κοπέλα είχε δεχτεί απειλές λόγω της συμμετοχής της στον μουσικό διαγωνισμό «Sesi Cok Guzel» -το τουρκικό αντίστοιχο του American Idol- καθώς ορισμένοι συγγενείς της δεν έβλεπαν με καλό μάτι το σόου και την πρόθεσή της να ασχοληθεί με το τραγούδι.

Ο Βεϊσί Ε. αρνείται τις κατηγορίες που του προσάπτουν οι αρχές καθώς παραδέχεται μεν ότι «διαφωνούσε με τη συμμετοχή της Μουτλού Καγιά στην εκπομπή» αλλά δεν ήθελε να την σκοτώσει.

Η 19χρονη βρισκόταν στον κήπο του σπιτιού της στο Εργκάνι, μια κωμόπολη στην επαρχία του Ντιγιάρμπακιρ, όταν δέχτηκε έναν πυροβολισμό στο κεφάλι. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση και τις επόμενες ημέρες οι γιατροί θα κρίνουν εάν μπορούν να την υποβάλουν σε χειρουργική επέμβαση ή όχι.

Στη νοτιοανατολική Τουρκία, μια περιοχή που κατοικείται κυρίως από Κούρδους, επικρατούν ακόμη και σήμερα οι συντηρητικές παραδόσεις. Η συμμετοχή μιας γυναίκας σε μια τέτοια τηλεοπτική εκπομπή συνήθως αντιμετωπίζεται εχθρικά από τις οικογένειες που απαιτούν από τις κόρες να συμμορφώνονται με την παραδοσιακή εικόνα τους.
Η βία σε βάρος των γυναικών στην Τουρκία συνεχίζει να αυξάνεται τα τελευταία χρόνια και έχει εξελιχθεί σε πραγματική κοινωνική μάστιγα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διεθνή διάκριση για ελληνική μαθητική ταινία


Το «Μυστήρια κάτω από μια ελιά» δημιουργήθηκε από μαθητές Ε’ τάξης.

Στις ρίζες μιας ελιάς, οι δυο μαθητές βρίσκουν ένα βιβλίο... Κι επειδή το βιβλίο ταξιδεύει «μαγικά» τους αναγνώστες του, τα... μάγια πιάνουν κι όλοι (μαζί κι άλλοι συμμαθητές τους) μπαίνουν στη μηχανή του χρόνου και των τόπων... Και βρίσκονται στην παραλία της Θεσσαλονίκης και στη Ροτόντα και στον Λευκό Πύργο, και συναντούν τον Μέγα Αλέξανδρο και τον φιλόσοφο Αριστοτέλη και τον Άγιο Δημήτριο και ...τα λένε.

Τι σου κάνει μια ελιά κι ένα βιβλίο... Αλλά και η εικόνα. Που γίνεται σινεμά... Και τα μόλις οχτώ λεπτά που διαρκεί μια ταινιούλα... Μυστήριο...

«Μυστήρια κάτω από μια ελιά - Mysteries under the olive tree» είναι ο τίτλος της μαθητικής ταινίας που δημιουργήθηκε από μαθητές της Ε' τάξης του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Comenius», με τίτλο «Cinema and Culture», υποβλήθηκε, διακρίθηκε και συμμετέχει στο 12ο φετινό Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών «FESTIMAJ», που θα πραγματοποιηθεί από 27/5 έως 27/6/2015, στη Γαλλία.

«Στόχος μας δεν είναι μόνο το βραβείο, αλλά να προβάλουμε το σχολείο μας και τη Θεσσαλονίκη σε ολόκληρο τον κόσμο. Και κυρίως να προβάλουμε την ιστορία και τον τρόπο που οι δικοί μας νέοι προσλαμβάνουν την ιστορία της πόλης και τον πολιτισμό που φέρει η πόλη μας. Χρειάστηκαν μόλις λίγες μέρες για την προετοιμασία, τα παιδιά ενθουσιάστηκαν στη διάρκεια των γυρισμάτων (ανακάλυπταν τη μαγεία του σινεμά) αλλά και από την αίσθηση πως θα πρόβαλαν την πόλη μας σε όλο τον κόσμο», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο παιδαγωγικά υπεύθυνος του έργου - εκπαιδευτικός (διδάσκει στο 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης) Νίκος Αμανατίδης.

Σύμβουλος στη δημιουργία της ταινίας είναι ο επίκ. καθηγητής του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ Περικλής Χούρσογλου. Στην ομάδα συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί και συνεργάτες Βέφα Τσιρικίδου, Πάρης Κούρτης και Αθηνά Μαλέα, ενώ στα γυρίσματα της ταινίας βοήθησε η θεατρολόγος του σχολείου Κατερίνα Σακελαρίου.

Το «Festimaj» - Διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου νέων (ηλικίας από 4-30 ετών) δημιουργήθηκε πριν από 12 χρόνια, με στόχο την ...οπτική περιοδεία του κόσμου από δημιουργούς και τους θεατές των κινηματογραφικών έργων τους, τη διαπολιτισμική επικοινωνία και πρόσβαση σε άλλους πολιτισμούς, μέσω του κινηματογράφου, και την ευαισθητοποίηση των νέων, μέσω του σινεμά, σε ζητήματα ιστορίας και πολιτισμών.

Τα «μυστήρια κάτω από μια ελιά» των μαθητών της Ε' δημοτικού του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, τελικά διακρίθηκε στις 14 καλύτερες, μεταξύ 260 συμμετοχών δημοτικών σχολείων, από 64 χώρες, 70 πόλεις και 5 ηπείρους.

Τα τελικά βραβεία και οι διακρίσεις θα ανακοινωθούν στις 27 Ιουνίου. Ως τότε θα έχουν «δει» τη Θεσσαλονίκη, την ιστορία της, και τη βουτιά σε αυτή μέσα από τα «μάγια της ελιάς» ... χιλιάδες μαθητές σε όλο τον κόσμο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Άρειος Πάγος θα αποφανθεί για τους εργαζόμενους πτωχευμένων επιχειρήσεων


Το θέμα έφτασε στην Ολομέλεια με αφορμή ακίνητο βιοτεχνίας το οποίο εκπλειστηρίαστηκε.

Απάντηση στο «εξαιρετικής σημασίας και γενικότερου ενδιαφέροντος» ερώτημα για την προνομιακή σειρά κατάταξης των εργαζομένων που διεκδικούν χρήματα από εταιρία η οποία πτώχευσε, καλείται να δώσει η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου έκρινε πως η νομολογία του δικαστηρίου πάνω στο επίμαχο ζήτημα δεν είναι ενιαία και για το λόγο αυτό παρέπεμψε το ζήτημα στην Ολομέλεια προς οριστική κρίση.

Το θέμα έφτασε στον Άρειο Πάγο με αφορμή ακίνητο βιοτεχνίας το οποίο εκπλειστηρίαστηκε έναντι του ποσού 111.000 ευρώ.
Μετά τον πλειστηριασμό τράπεζα και ΙΚΑ έσπευσαν να εισπράξουν οφειλές της βιοτεχνίας. Ωστόσο , θέμα δημιουργήθηκε με τους εργαζόμενους καθώς στο μεσοδιάστημα η επιχείρηση σε ορισμένους από αυτούς έδωσε αποζημιώσεις και δεδουλευμένα σε μετρητά και συναλλαγματικές αναγνωρίζοντας ότι τους όφειλε χρήματα.

Το νομικό ζήτημα που ανέκυψε είναι εάν οι πρώην εργαζόμενοι, με το να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις τους από την επιχείρηση σε συναλλαγματικές και μετρητά, χάνουν ή όχι την προνομιακή κατάταξη της τρίτης θέσης του πίνακα διεκδίκησης απαιτήσεων (δανειστών όπως συγκεκριμένα αναφέρεται στην νομική ορολογία) που προβλέπει το άρθρο 975 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Επιπλέον, τίθεται προς νομική επίλυση το ερώτημα εάν η αποκατάσταση των απαιτήσεων των εργαζομένων (καταβολή αποζημίωσης, κ.λπ.) αποτελεί νέα σύμβαση και έτσι χάνεται το προνόμιο κατάταξης στον πίνακα που προβλέπει το άρθρο 975 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ή αποτελεί «σύμβαση επιβεβαιωτική υφισταμένης ενοχής».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Η Μόσχα σκέφτεται να χαλαρώσει το εμπάργκο προς όφελος Ελλάδας και Κύπρου»


Φως στο τούνελ βλέπει ανώτερος αξιωματούχος του Κρεμλίνου.

Η Ρωσία ενδέχεται να εξαιρέσει περίπου 20 εταιρείες στην Ουγγαρία, την Ελλάδα και την Κύπρο από το εμπάργκο που επιβάλλει στις εισαγωγές τροφίμων από την ΕΕ, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Ιντερφάξ επικαλούμενο δήλωση ανώτερου αξιωματούχου.

Η Ρωσία επέβαλε πέρυσι την απαγόρευση στις εισαγωγές τροφίμων από την 28μελή ΕΕ, ως απάντηση στις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε βάρος της Μόσχας για το ρόλο της στην κρίση στην Ουκρανία, αρνούμενη σε πολλούς παραγωγούς τροφίμων την πρόσβαση στη μεγάλη ρωσική αγορά.

Ο Σεργκέι Ντάνκβερτ, επικεφαλής της κτηνιατρικής υπηρεσίας της Ρωσίας, δήλωσε πως η απαγόρευση θα μπορούσε να αρθεί για 15 Ούγγρους και λίγους Έλληνες και Κύπριους παραγωγούς, μετέδωσε το Ιντερφάξ.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο, ο Ντάνκβερτ δήλωσε πως η υπηρεσία του δεν διεξάγει αυτή τη στιγμή διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για την άρση της ευρύτερης απαγόρευσης στις εισαγωγές τροφίμων και πρόσθεσε πως οι Βρυξέλλες έκαναν να ναυαγήσουν προηγουμενες διμερείς συνομιλίες με την Πολωνία και τη Λιθουανία.

Η ισχύς της απαγόρευσης, η οποία αφορά εισαγωγές τροφίμων αξίας περίπου 9 δισ. δολαρίων από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και μερικές άλλες χώρες, πρόκειται να λήξει στις 7 Αυγούστου, έναν χρόνο αφότου επιβλήθηκε.

Όμως η ΕΕ έχει δηλώσει πως ενδέχεται να παρατείνει τις κυρώσεις της, λέγοντας πως η Ρωσία δεν κάνει αρκετά για να βοηθήσει στην εφαρμογή της εύθραυστης ειρηνευτικής συμφωνίας για την ανατολική Ουκρανία που συμφωνήθηκε τον Φεβρουάριο στο Μινσκ.

Η Ρωσία δεν έχει κάνει γνωστό αν θα ανανεώσει τα δικά της αντίμετρα. Το Ρόιτερς σημειώνει πως ενδέχεται να αποφασίσει να εκμεταλλευθεί τις διαιρέσεις στους κόλπους της ΕΕ υιοθετώντας μια επιεική στάση έναντι των κρατών μελών που την επικρίνουν λιγότερο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έκοψε τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και το junk food και να πώς έγινε


Άρχισε μια νέα ζωή.

Ως έφηβος ο Stephen Odom, ήταν ένα ανυπάκουο παιδί που ήθελε να δοκιμάσει όσο το δυνατόν περισσότερα: κατανάλωσε πρόχειρο φαγητό, έπινε αλκοόλ και κάπνιζε μαριχουάνα. Αλλά αντί να κρατήσει τα πάθη του σε έναν έλεγχο, αυτά εξελίχθηκαν σε εφιάλτη.

«Ξεκίνησε σαν αστείο αλλά τελικά μετατράπηκε σε κάτι σκοτεινό. Συνεχώς προσπαθούσα να φτάσω στα άκρα, να φτάσω σε μια κατάσταση που δεν θα ένιωθα τίποτα, που θα ήμουν ‘μουδιασμένος’», γράφει ο νεαρός στο μπλογκ του.

Όταν έφτασε στην ηλικία των 22, ο Odom ήταν ήδη εθισμένος στα ναρκωτικά και το αλκοόλ.

Έπινε μπουκάλια ουίσκι, κατανάλωνε χάπια και σνίφαρε χημικά. Όταν άγγιξε πάτο, αποφάσισε πως ήταν ώρα να αλλάξει ζωή. Όπως και έκανε: Εισήλθε σε κλινική αποτοξίνωσης, από όπου βγήκε «καθαρός» το 2009.

Μετά την έξοδό του από την κλινική, άρχισε να γυμνάζεται συστηματικά, άλλαξε τις διατροφικές του συνήθειες και άφησε πίσω του τις όποιες «σκοτεινές» σκέψεις.

«Σήμερα η ζωή είναι όμορφη. Είμαι ευτυχισμένος», γράφει ενώ πλέον απολαμβάνει μια νέα ζωή ως φωτογράφος.














Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκδηλώσεις στο Σύνταγμα για τη Γενοκτονία των Ποντίων


Αλλαγή Προεδρικής Φρουράς με ευζώνους να φορούν ρούχα του Πόντιου Αντάρτη - Δείτε φωτογραφίες.

Εκδήλωση με αφορμή την Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων, πραγματοποιείται αυτήν την ώρα στο Σύνταγμα.

Πλήθος κόσμου έδωσε το «παρών» στην εκδήλωση μνήμης και επιμνημόσυνη δέηση στα περίπτερα της Π.Ο.Ε., ενώ μετά πραγματοποιήθηκε επίσημη αλλαγή Προεδρικής Φρουράς με ευζώνους να είναι ενδεδυμένοι τη φορεσιά του Πόντιου Αντάρτη.

Θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου, καθώς και πορεία προς την πρεσβεία της Τουρκίας και επίδοση ψηφίσματος.

Δείτε φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις…




































Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...