Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Οι γκρίζες ζώνες του πλαστικού χρήματος - Πώς κρίνει η ΓΣΕΒΕΕ την αλλαγή στον ΦΠΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι πρώτες αντιδράσεις της αγοράς για το νέο ΦΠΑ και τις συναλλαγές με κάρτες.

Σειρά ερωτημάτων προκαλεί στην αγορά η ελληνική πρόταση για την αλλαγή στον ΦΠΑ και τους μειωμένους συντελεστές όταν οι συναλλαγές γίνονται με πλαστικό χρήμα.

Συγκεκριμένα προβλέπεται συντελεστής 6,5% για τρόφιμα, φάρμακα, βιβλία και εφημερίδες και 15% για όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες αν οι πληρωμές γίνονται με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Οι δύο συντελεστές θα αυξάνονται σε 9,5% και 18% αντίστοιχα εάν οι πληρωμές γίνονται με μετρητά.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στο newsbeast.gr ο Αντώνης Μάκρης πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης για το συγκεκριμένο μέτρο πρέπει να υπάρξει συμμετοχή του επιχειρηματία.

«Ένα μέτρο όταν εφαρμόζεται πρέπει να εφαρμόζεται στην ολότητά του και όσο πιο απλό είναι τόσο πιο εύκολο είναι να εφαρμοστεί» είπε και πρόσθεσε: «Ή πρέπει να είναι ένας συντελεστής ή δεν μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις για λόγους ψηφοθηρικούς και όχι πραγματικούς».

Από την πλευρά του ο φοροτεχνικός Παναγιώτης Παντελής υπογράμμισε ότι «η αγορά σήμερα δεν είναι προετοιμασμένη διότι δεν υπάρχουν μηχανάκια πιστωτικών καρτών. Θα πρέπει να υπάρχει μία σειρά μέτρων από το Υπουργείο Οικονομικών είτε με χορηγία από τις ίδιες της εταιρείες που διαχειρίζονται τις πιστωτικές κάρτες ή με κάποια επιδότηση από το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών ώστε να μπορέσουν να προμηθευτούν μηχανάκια».

Ακόμη ο κ. Παντελής είπε ότι υπάρχουν μηχανές που από το Ζ τους δεν μπορούν να μας δώσουν τέτοια στοιχεία άρα στη συγκεκριμένη περίπτωση θα μιλάμε και για καινούργιες ταμειακές μηχανές.

Ο Αντιπρόεδρος της Visa Europe, Νίκος Καμπανόπουλος από την άλλη, σημείωσε πως: «Η ελληνική αγορά είναι έτοιμη για χρήση πλαστικού χρήματος αλλά χρειάζεται λίγη δουλειά σε νέα περιβάλλοντα που δεν δέχονται σήμερα κάρτες και κυρίως για μικρότερης αξίας συναλλαγές. Τα συστήματά μας μπορούν να διαχειριστούν πάνω από 2000 συναλλαγές το δευτερόλεπτο».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι: «Πρέπει να δοθούν κίνητρα για την χρήση όλων των ειδών των καρτών. Αν κάποιος θέλει να χρησιμοποιήσει πιστωτική να ωφεληθεί από άτοκες δόσεις ή επιστροφή πόντων».

Σημειώνεται ότι το κόστος ενός μηχανήματος πιστωτικών καρτών ξεκινά από 70 ευρώ και φτάνει μέχρι 200.

------------

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους Βαρουφάκη-Τσακαλώτο


Επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτο απέστειλε η ΓΣΕΒΕΕ σχετικά με τις πληροφορίες για εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ.

Όπως σημειώνεται στην επιστολή, η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε δύο δυναμικούς εξωστρεφείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας θα οδηγήσει σε επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας εις βάρος του ΑΕΠ. Από την άλλη, η μείωση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ θα ευνοήσει τις μεγάλες εισαγωγικές επιχειρήσεις, καθώς και την υποκατάσταση κατανάλωσης εγχώριων με εισαγόμενα προϊόντα.

Στην επιστολή τονίζεται ότι οι κατηγορίες που βρίσκονται στη χαμηλή κλίμακα συνδέονται κατά τεκμήριο με την εγχώρια παραγωγή και τον αγροδιατροφικό κλάδο (στον οποίο καταγράφεται το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας) και η μετάταξη στον υψηλό συντελεστή θα οδηγήσει σε απώλεια ανταγωνιστικότητας.

«Οι επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης και τουρισμού, υπογραμμίζεται στην επιστολή της ΓΣΕΒΕΕ, θα κληθούν να ανταποκριθούν σε υψηλότερα βάρη καταλογισμού ΦΠΑ (από το 6,5% στο 10% και από 13% στο 18% αντίστοιχα) σε μια περίοδο που συνδέεται με την ανάγκη να κερδηθεί η μεγάλη μάχη για τον τουρισμό και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής τουριστικής επιχείρησης εν γένει.»

Στην επιστολή προστίθεται ακόμη ότι «η νέα μεταβολή του ΦΠΑ θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στις επιχειρήσεις (που δραστηριοποιούνται σε κλάδους που εφαρμόζεται χαμηλός συντελεστής), χωρίς μάλιστα να υφίσταται καμιά ελάφρυνση από τις υπόλοιπες κατηγορίες φορολογικών βαρών που έχουν επιβληθεί τα προηγούμενα χρόνια.

Ακόμη η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει ότι «η εφαρμογή ενός ενιαίου συντελεστή θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη συρρίκνωση το ελληνικό εγχώριο προϊόν, ενώ τα φορολογικά έσοδα θα είναι τελικά χαμηλότερα του προσδοκώμενων. Υπενθυμίζουμε ότι τόσο στην εφαρμογή του αυξημένου ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης, όσο και στη μετάταξη συντελεστή ΦΠΑ στον κλάδο εστίασης από το 13% στο 23% (όταν επιχειρήθηκε με το Ν 4172/2013), τα φορολογικά αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά.

«Από τα προϋπολογισθέντα 800 εκ. λόγω της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, το κράτος έβαλε στα ταμεία του 160 εκ., χωρίς να εκτιμούμε τις απώλειες από το φόρο εισοδήματος και τα φαινόμενα υποκατάστασης της κατανάλωσης» σημειώνεται στην επιστολή.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.