Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Διεθνή διάκριση για ελληνική μαθητική ταινία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το «Μυστήρια κάτω από μια ελιά» δημιουργήθηκε από μαθητές Ε’ τάξης.

Στις ρίζες μιας ελιάς, οι δυο μαθητές βρίσκουν ένα βιβλίο... Κι επειδή το βιβλίο ταξιδεύει «μαγικά» τους αναγνώστες του, τα... μάγια πιάνουν κι όλοι (μαζί κι άλλοι συμμαθητές τους) μπαίνουν στη μηχανή του χρόνου και των τόπων... Και βρίσκονται στην παραλία της Θεσσαλονίκης και στη Ροτόντα και στον Λευκό Πύργο, και συναντούν τον Μέγα Αλέξανδρο και τον φιλόσοφο Αριστοτέλη και τον Άγιο Δημήτριο και ...τα λένε.

Τι σου κάνει μια ελιά κι ένα βιβλίο... Αλλά και η εικόνα. Που γίνεται σινεμά... Και τα μόλις οχτώ λεπτά που διαρκεί μια ταινιούλα... Μυστήριο...

«Μυστήρια κάτω από μια ελιά - Mysteries under the olive tree» είναι ο τίτλος της μαθητικής ταινίας που δημιουργήθηκε από μαθητές της Ε' τάξης του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Comenius», με τίτλο «Cinema and Culture», υποβλήθηκε, διακρίθηκε και συμμετέχει στο 12ο φετινό Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών «FESTIMAJ», που θα πραγματοποιηθεί από 27/5 έως 27/6/2015, στη Γαλλία.

«Στόχος μας δεν είναι μόνο το βραβείο, αλλά να προβάλουμε το σχολείο μας και τη Θεσσαλονίκη σε ολόκληρο τον κόσμο. Και κυρίως να προβάλουμε την ιστορία και τον τρόπο που οι δικοί μας νέοι προσλαμβάνουν την ιστορία της πόλης και τον πολιτισμό που φέρει η πόλη μας. Χρειάστηκαν μόλις λίγες μέρες για την προετοιμασία, τα παιδιά ενθουσιάστηκαν στη διάρκεια των γυρισμάτων (ανακάλυπταν τη μαγεία του σινεμά) αλλά και από την αίσθηση πως θα πρόβαλαν την πόλη μας σε όλο τον κόσμο», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο παιδαγωγικά υπεύθυνος του έργου - εκπαιδευτικός (διδάσκει στο 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης) Νίκος Αμανατίδης.

Σύμβουλος στη δημιουργία της ταινίας είναι ο επίκ. καθηγητής του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ Περικλής Χούρσογλου. Στην ομάδα συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί και συνεργάτες Βέφα Τσιρικίδου, Πάρης Κούρτης και Αθηνά Μαλέα, ενώ στα γυρίσματα της ταινίας βοήθησε η θεατρολόγος του σχολείου Κατερίνα Σακελαρίου.

Το «Festimaj» - Διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου νέων (ηλικίας από 4-30 ετών) δημιουργήθηκε πριν από 12 χρόνια, με στόχο την ...οπτική περιοδεία του κόσμου από δημιουργούς και τους θεατές των κινηματογραφικών έργων τους, τη διαπολιτισμική επικοινωνία και πρόσβαση σε άλλους πολιτισμούς, μέσω του κινηματογράφου, και την ευαισθητοποίηση των νέων, μέσω του σινεμά, σε ζητήματα ιστορίας και πολιτισμών.

Τα «μυστήρια κάτω από μια ελιά» των μαθητών της Ε' δημοτικού του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, τελικά διακρίθηκε στις 14 καλύτερες, μεταξύ 260 συμμετοχών δημοτικών σχολείων, από 64 χώρες, 70 πόλεις και 5 ηπείρους.

Τα τελικά βραβεία και οι διακρίσεις θα ανακοινωθούν στις 27 Ιουνίου. Ως τότε θα έχουν «δει» τη Θεσσαλονίκη, την ιστορία της, και τη βουτιά σε αυτή μέσα από τα «μάγια της ελιάς» ... χιλιάδες μαθητές σε όλο τον κόσμο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.