Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Ο Άρειος Πάγος θα αποφανθεί για τους εργαζόμενους πτωχευμένων επιχειρήσεων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το θέμα έφτασε στην Ολομέλεια με αφορμή ακίνητο βιοτεχνίας το οποίο εκπλειστηρίαστηκε.

Απάντηση στο «εξαιρετικής σημασίας και γενικότερου ενδιαφέροντος» ερώτημα για την προνομιακή σειρά κατάταξης των εργαζομένων που διεκδικούν χρήματα από εταιρία η οποία πτώχευσε, καλείται να δώσει η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου έκρινε πως η νομολογία του δικαστηρίου πάνω στο επίμαχο ζήτημα δεν είναι ενιαία και για το λόγο αυτό παρέπεμψε το ζήτημα στην Ολομέλεια προς οριστική κρίση.

Το θέμα έφτασε στον Άρειο Πάγο με αφορμή ακίνητο βιοτεχνίας το οποίο εκπλειστηρίαστηκε έναντι του ποσού 111.000 ευρώ.
Μετά τον πλειστηριασμό τράπεζα και ΙΚΑ έσπευσαν να εισπράξουν οφειλές της βιοτεχνίας. Ωστόσο , θέμα δημιουργήθηκε με τους εργαζόμενους καθώς στο μεσοδιάστημα η επιχείρηση σε ορισμένους από αυτούς έδωσε αποζημιώσεις και δεδουλευμένα σε μετρητά και συναλλαγματικές αναγνωρίζοντας ότι τους όφειλε χρήματα.

Το νομικό ζήτημα που ανέκυψε είναι εάν οι πρώην εργαζόμενοι, με το να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις τους από την επιχείρηση σε συναλλαγματικές και μετρητά, χάνουν ή όχι την προνομιακή κατάταξη της τρίτης θέσης του πίνακα διεκδίκησης απαιτήσεων (δανειστών όπως συγκεκριμένα αναφέρεται στην νομική ορολογία) που προβλέπει το άρθρο 975 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Επιπλέον, τίθεται προς νομική επίλυση το ερώτημα εάν η αποκατάσταση των απαιτήσεων των εργαζομένων (καταβολή αποζημίωσης, κ.λπ.) αποτελεί νέα σύμβαση και έτσι χάνεται το προνόμιο κατάταξης στον πίνακα που προβλέπει το άρθρο 975 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ή αποτελεί «σύμβαση επιβεβαιωτική υφισταμένης ενοχής».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.