Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Ποιά έργα του ΕΣΠΑ ανακοίνωσε ο Κλ.Περγαντάς για την Ευρυτανία



Από το Καρπενήσι ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχος Περγαντάς την ένταξη στο ΕΣΠΑ: του Ιδρύματος Κοινωνικής Πρόνοιας Ευρυτανίας (ανακατασκευή και εξοπλισμός) προϋπολογισμού 1.078.307 €, έργων των ολοκληρωμένων αστικών Καρπενησίου, προϋπολογισμού 934.579 € και έργου ύδρευσης στο Δήμο Αγράφων προϋπολογισμού 430.500 €, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους Δημάρχους και εκπροσώπους των Δήμων, τον Αντιπεριφερειάρχη και Περιφερειακούς Συμβούλους της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας.

Πραγματοποιήθηκε στο Καρπενήσι στις 26 Σεπτεμβρίου, συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχου Περγαντά και των Δήμων της Ευρυτανίας, στο πλαίσιο κύκλου συναντήσεων για το ΕΣΠΑ.
Με την παρουσία και συμμετοχή του Βουλευτή, του Αντιπεριφερειαρχη, Περιφερειακών Συμβούλων, των Δημάρχων Καρπενησίου και Αγράφων, του Γραμματέα και μελών της Διοικούσας του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς, καθώς και στελεχών των υπηρεσιών της Περιφέρειας και των Δήμων, πραγματοποιήθηκε ένας εποικοδομητικός διάλογος με κοινή συνισταμένη την αποτελεσματική υλοποίηση του ΕΣΠΑ.

Στα ποιοτικά και ποσοτικά μεγέθη του προγράμματος της Στερεάς Ελλάδας αναφέρθηκε κατ΄αρχήν ο Περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς, καθώς επίσης και στις δύο θετικές εξελίξεις, που, παρά το πιεσμένο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, εξασφαλίστηκαν με παρεμβάσεις στους Υπουργούς, και συγκεκριμένα:
• Στην εξασφάλιση της υπερδέσμευσης του προγράμματος, σε ποσοστό 120 % επί των νομικών δεσμεύσεων
• Στην εξαίρεση της Στερεάς Ελλάδας από την οριζόντια περικοπή της εθνικής συμμετοχής, γεγονός, το οποίο δεν μειώνει το πρόγραμμα.

Στη συνέχεια, ο κ. Περγαντάς ανακοίνωσε την ένταξη στο Περιφερειακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ νέων έργων για την Ευρυτανία, αναφέροντας:

«Με την ευκαιρία της σημερινής μας συνάντησης, επιλέξαμε από εδώ, να κάνουμε την ανακοίνωση της ένταξης και της χρηματοδότησης, από το Πρόγραμμα της Στερεάς Ελλάδας, 4 νέων έργων για την Ευρυτανία.

Πρώτον: την ανακατασκευή της παλιάς πτέρυγας του Ιδρύματος Κοινωνικής Πρόνοιας της Ευρυτανίας και προμήθεια εξοπλισμού, προϋπολογισμού 1.078.307 €, που πρόκειται να υλοποιηθεί από τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας.
Πρόκειται για μια παρέμβαση διαμόρφωσης χώρων, προμήθειας ξενοδοχειακού και ιατρικού εξοπλισμού, καθώς και αυτοκινήτου ΑΜΕΑ, που αναβαθμίζει τις συνθήκες πρόνοιας ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων στην Ευρυτανία.

Δεύτερον: Δύο έργα του επιχειρησιακού σχεδίου των ολοκληρωμένων αστικών του Δήμου Καρπενησίου, συνολικού προϋπολογισμού 934.579 €, και συγκεκριμένα :

• Το έργο «δημιουργία δικτύου δρόμων ήπιας κυκλοφορίας – πεζοδρομίων στην πόλη του Καρπενησίου», με παρεμβάσεις σε μήκος 1.690 μέτρων και προϋπολογισμό 300.000 €.
&
• Το έργο «ενοποίηση – οδική σύνδεση περιοχών επέκτασης σχεδίου πόλης με το παλιό σχέδιο πόλης Καρπενησίου», που περιλαμβάνει οδικές διαμορφώσεις, προϋπολογισμού 634.579 €.

Τρίτον: Την «αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Τοπικής Κοινότητας Δάφνης», μια σημαντική παρέμβαση στο Δήμο Αγράφων, με προϋπολογισμό 430.500 €.»

Ειδική αναφορά στα έργα της Ευρυτανίας έκανε ο Περιφερειάρχης, επισημαίνοντας:

«Προχωρούμε εντάσσοντας και χρηματοδοτώντας έργα στο Πρόγραμμα της Στερεάς Ελλάδας, με στόχο την υλοποίηση έργων που έχει ανάγκη ο τόπος μας. Επιδίωξή μας είναι να αξιοποιήσουμε τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, να εργαστούμε μεθοδικά και να συνεργαστούμε με όλους τους φορείς προκειμένου να φτάσουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Γνωρίζετε ότι ανάμεσα στα συγχρηματοδοτούμενα έργα του προγράμματος της Στερεάς Ελλάδας, είναι το Νοσοκομείο Καρπενησίου, που εντάξαμε πρόσφατα, με προϋπολογισμό 2,1 εκ. €. Γνωρίζετε και γνωρίζουμε όλοι ότι είναι μια σημαντικότατη παρέμβαση στον τομέα της υγείας, απολύτως αναγκαία για όλη την Ευρυτανία. Το έργο είναι σε φάση προ-δημοπρατικού ελέγχου, προκειμένου να γίνει ο διαγωνισμός και να ξεκινήσει η κατασκευή του.

Γνωρίζουμε και γνωρίζετε επίσης ότι, η Ευρυτανία, όπως και όλη η Στερεά Ελλάδα, έχουν πολλές ανάγκες στην οδοποιία. Πρόθεσή μας είναι αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο, που αντιμετωπίζουμε μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, να προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε την εξέλιξη σημαντικών έργων στον τόπο μας.

Στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας, είναι η ολοκλήρωση των μελετών και της κατασκευής του δρόμου Λαμία – Καρπενήσι, έργου που αποτελεί πάγιο αίτημα της Ευρυτανίας και, φυσικά, της Φθιώτιδας.

Με παρεμβάσεις στο Υπουργείο Υποδομών και έχοντας ήδη κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, αναμένουμε την ένταξη του έργου «Καστρί – Μακρακώμη», με παρακάμψεις Μάκρης και Μακρακώμης και τη χρηματοδότησή του από το τομεακό του ΕΣΠΑ με 34 εκ. €.

Για τον ίδιο οδικό άξονα Λαμία – Καρπενήσι, εξαιρώντας το τμήμα Λιανοκλάδι – Καστρί, της προγραμματισμένης διέλευσης του Ε 65, οι μελέτες έχουν προχωρήσει. Από το Υπουργείο Υποδομών έχουμε επίσης τη δέσμευση για χρηματοδότηση των πλήρων μελετών, με προτεραιότητα τη μελέτη Ανατολικής πρόσβασης της σήραγγας του Τυμφρηστού.

Επιδίωξή μας είναι να συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις και να καταφέρουμε σε βάθος χρόνου να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν τα έργα στο δρόμο Λαμία – Καρπενήσι.

Σε ότι αφορά το δικό μας περιφερειακό πρόγραμμα, θέλουμε να επισημάνουμε:

Τα εννέα ΣΧΟΟΑΠ της Ευρυτανίας, συνολικού προϋπολογισμού 2.064.308 €, που είναι ενταγμένα και όπως γνωρίζετε, υλοποιούνται από τους Δήμους, τονίζουμε ότι θα πρέπει να έχουν συμβασιοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2011.

Για τα κρίσιμα θέματα της διαχείρισης των απορριμμάτων, η Ευρυτανία, όπως και άλλες περιοχές της Περιφέρειας, παρουσιάζει υστέρηση στην υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού. Μια από τις πρώτες μας προτεραιότητες είναι να συντονιστούμε με τους Δήμους και τους φορείς τους, που είναι υπόχρεοι για τη διαχείριση των απορριμμάτων και να προχωρήσουμε άμεσα σε λύσεις. Λύσεις που θα είναι τεχνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά αποδεκτές.
Παράλληλα, ως Δήμοι, θα πρέπει να προχωρήσετε άμεσα στο κλείσιμο και στην αποκατάσταση των ΧΑΔΑ.»

Στη συνέχεια ο κ. Περγαντάς τόνισε με έμφαση την κρισιμότητα του 2011 στο πεδίο υλοποίησης, διαχείρισης και εφαρμογής του ΕΣΠΑ, βάζοντας παράλληλα και τις κεντρικές κατευθύνσεις:
«Στο πλαίσιο της επιτάχυνσης έχουμε σχεδιάσει ένα πρόγραμμα που πρέπει να υλοποιήσουμε με ασφυκτικά περιθώρια και πιστεύουμε ότι μαζί μπορούμε να προχωρήσουμε και να επιτύχουμε τους στόχους μας.

Πρώτον και κεφαλαιώδες:

Τις δεσμεύσεις που έχουμε για την απορροφητικότητα του προγράμματος, το γνωστό κανόνα «ν + 3», δηλαδή την υποχρέωση να κάνουμε δαπάνες, μέχρι τέλους του 2011, ύψους 32,58 εκατομμυρίων € και θα πρέπει να την πετύχουμε σε λιγότερο από 3,5 μήνες από σήμερα.

Να τονίσω, στο σημείο αυτό, ότι την απορρόφηση των 32,58 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή την επίτευξη του «ν+3» για το 2011, θα πρέπει να την πετύχουμε σε περίπου 3 μήνες από σήμερα.

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, έτσι ώστε να συζητήσουμε έργο – έργο και να βρούμε λύσεις στα όποια προβλήματα υπάρχουν.

Αυτή την περίοδο είναι επιβεβλημένο να ενεργοποιηθούμε όλοι οι φορείς και παρακαλώ ιδιαίτερα για τη συνεργασία σας, για να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τη Στερεά Ελλάδα.

Δεύτερον

Να επιταχύνουμε τους ρυθμούς υλοποίησης, σε συνεργασία με το σύνολο των δικαιούχων και των εμπλεκόμενων φορέων.
Εμείς από την πλευρά μας ολοκληρώνουμε τη διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων που έχουν υποβληθεί και εντάσσουμε έργα.
Από τη δική σας πλευρά, θέλουμε να επιλέξετε και να μας δώσετε ώριμα έργα και έργα – σημαία, που με την υλοποίησή τους θα συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα και στην αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας.

Τρίτον

Θα πρέπει να προχωρήσουμε στην εξυγίανση του προγράμματος, με απένταξη των έργων που έχουν σοβαρές αποκλίσεις στην υλοποίησή τους. Είναι γνωστό ότι το μέτρο αυτό προβλέπεται από το σχετικό έγγραφο της Ειδικής Γραμματείας του ΕΣΠΑ.»

Τέλος ο Περιφερειάρχης, αναφέρθηκε:
• Στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας (ΣΑΕΠ 766), το οποίο, με διαρκείς παρεμβάσεις του Περιφερειάρχη, έχει εξασφαλίσει τη συνέχιση της χρηματοδότησής του, προκειμένου να γίνουν σημαντικά έργα στη Στερεά Ελλάδα και ανέφερε για την Ευρυτανία τα τέσσερα οδικά έργα που είναι ενταγμένα στη ΣΑΕΠ 766, συνολικού προϋπολογισμού 27 εκ. €, όπου συνέβαλε θετικά και η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, η οποία και τους δημοπράτησε, και συγκεκριμένα τους δρόμους:

Δομνίστα – Ρόσκα – Πάντα Βρέχει – Όρια Νομού
Καστανιά – Πρόδρομος Ροσκιά
Σαρκίνι – Καταβόθρα
Βαρβαριάδα - Άγραφα

• Στη διεύρυνση της ΣΑΕΠ 766, σε ύψος πάνω από 500 εκ. €, που αποτελεί σημαντικό διεκδικητικό στόχο της Περιφέρειας.
• Στην εκπόνηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας, που έχει ήδη ξεκινήσει, και προβλέπεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2011.
• Στο πρόγραμμα Πίνδος, που είναι σε διαρκή διαδικασία εξομάλυνσης της χρηματοδοτικής του ροής : έχει ήδη προχωρήσει η αποπληρωμή οφειλών και αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο έργα που υλοποιούνται κανονικά, ενώ αναμένεται η συνέχιση των πιστώσεων, προκειμένου να γίνει η επανεκκίνηση και όσων έχουν σταματήσει.

Με ανοιχτή συζήτηση και συμμετοχικό διάλογο, με τοποθετήσεις και προτάσεις των Δημάρχων Καρπενησίου & Αγράφων κ.κ. Μπακογιάννη και Τάτση, του Αντιπεριφερειάρχη κ. Καραμπά , του Βουλευτή κ. Καρανίκα, και των συμμετεχόντων στη συνάντηση, και με συγκεκριμένες αναφορές σε ειδικότερα έργα (όπως οδοποιία, περιβάλλον – διαχείριση απορριμμάτων, λυμάτων και νερών, δομές υγείας, αστικές αναπλάσεις, Jessica), έγινε μια γόνιμη και παραγωγική συνεδρίαση στην Ευρυτανία, με κεντρικό στόχο την αποτελεσματική υλοποίηση του ΕΣΠΑ.

Κλείνοντας ο Περιφερειάρχης κ. Περγαντάς, απευθυνόμενος στους Δημάρχους, στους εκπροσώπους των Δήμων και στους συμμετέχοντες, τόνισε:

«Είναι εντελώς προφανές, είναι αναγκαίο και χρειαζόμαστε τη συνεργασία, τη συμμετοχή σας και την ενεργοποίησή σας, ότι έχουμε μπροστά μας μια περίοδο σκληρής δουλειάς για να υλοποιήσουμε το Πρόγραμμα της Στερεάς Ελλάδας.
Κεντρική επιδίωξή μας είναι να αξιοποιήσουμε όλους τους διαθέσιμους πόρους, να διαχειριστούμε με τον καλλίτερο τρόπο το Πρόγραμμα της Στερεάς Ελλάδας, να παράξουμε έργο και να μην αφήσουμε να χαθεί ούτε ένα ευρώ από την Περιφέρειά μας».



Διαβάστε περισσότερα...

Το προφίλ των συνταξιούχων



Εκστρατεία πολέμου ενάντια στον κόσμο της εργασίας και γενικά στα μικρομεσαία στρώματα, έχει κηρύξει το επιτελείου του ΓΑΠ από την πρώτη στιγμή που κατέλαβε την κυβέρνηση. Θύματα είναι τα πιο ευάλωτα στρώματα, οι συνταξιούχοι που βλέπουν τον κόπο και το μόχθο μιας ζωής να λεηλατείται. Ειδικά όσοι είχαν κάνει το λάθος και ασφαλίστηκαν για όλον τον εργάσιμο βίο και κατέβαλαν μεγαλύτερες εισφορές, αποκεφαλίζονται πρώτοι.
Μετά τον Α. Λοβέρδο, που κατακρεούργησε όλο το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, τη σκυτάλη παρέλαβε ο Γ. Κουτρουμάνης και πετσοκόβει ό,τι απέμεινε από τις συντάξεις.
Κατά τον υπουργό, οι συνταξιούχοι φταίνε για το ξεχαρβάλωμα της κοινωνικής ασφάλισης, την αποσάθρωση της οικονομίας και καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα.
Για να δώσουμε την αληθινή διάσταση του ζητήματος, με ποιους αντιπαρατίθεται η κυβέρνηση, παραθέτουμε τα τελευταία διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία του ΙΚΑ που δημοσιεύτηκαν το Μάρτιο του 2009 και αφορούν το έτος 2006. Δυστυχώς, δεν έχουμε νεότερα, όμως ελάχιστα διαφέρουν από το σήμερα, ιδίως όσον αφορά τη δομή καθώς οι συντάξεις έχουν καθηλωθεί στο 2008.
Απασχόληση: Ο συνολικός αριθμός ασφαλισμένων στο ΙΚΑ (Έλληνες και αλλοδαποί) είναι 2.615.853. Ο αριθμός άμεσα ασφαλισμένων με δικαίωμα περίθαλψης, (με τουλάχιστον 50 ημέρες ασφάλισης) είναι 1.991.443. Υπολείπονται 624.410 άνεργοι ή περιοδικά ανασφάλιστοι!
Συνταξιούχοι του ΙΚΑ: Σε 570.081 ανέρχεται οι συνταξιούχοι με βάση τις διατάξεις γήρατος, στις 129.852 οι συντάξεις αναπηρίας και σε 250.712 οι συντάξεις θανάτου: Συνολικά συνταξιοδοτούνται από το ΙΚΑ 950.645.
Σχέση εργαζόμενων – συνταξιούχων ΙΚΑ: Προκειμένου να ενοχοποιήσουν τους συνταξιούχους, προσθέτουν στις συντάξεις γήρατος όλα τα κοινωνικά βάρη (συντάξεις αναπηρίας και θανάτου) και ταυτόχρονα μειώνουν τον αριθμό των ασφαλισμένων αφού εξαιρούν όσους δεν έχουν τουλάχιστον 50 ημέρες ασφάλισης. Έτσι, εμφανίζουν τη σχέση δύο εργαζόμενοι ένας συνταξιούχος! Παραθέτοντας, όμως, τα πραγματικά στοιχεία, το συνολικό αριθμό ασφαλισμένων (2.615.853) με τις συντάξεις γήρατος (570.081), βλέπουμε πως η σχέση είναι 4,5 εργαζόμενοι έναν συνταξιούχος.
Να θυμίσουμε πώς μόνο από τροχαία έχουμε 2.100 νεκρούς και 32.000 τραυματίες εκ των οποίων οι 3.500 καταλήγουν σε μόνιμες αναπηρίες το χρόνο. Τα τελευταία 35 χρόνια είχαμε 75.000 νεκρούς και 1.200.000 τραυματίες από τους οποίους οι 110.000 με μόνιμη αναπηρία!
Μέσος όρος μηνιαίων συντάξεων: Ο μέσος όρος των μηνιαίων συντάξεων γήρατος είναι 608,30 ευρώ, αναπηρίας 461,87 ευρώ, και θανάτου 391,41 ευρώ. Με τα κατώτατα όρια –το 2006 ήταν 445 ευρώ, σήμερα 486 ευρώ– αμείβεται το 57,88% των συνταξιούχων γήρατος, από τους οποίους το 6,80% είναι κάτω και από τα ποσά αυτά. Το 32,10% είναι, από 450 ευρώ έως και 1.500 ευρώ και για το 3,22% πάνω από 1.500 ευρώ.
Από τις αναπηρικές το 68% έχει ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% και λαμβάνουν την πλήρη σύνταξη. Το 22% είναι με ποσοστό κάτω από το 80% και η σύνταξη είναι μειωμένη κατά 25% , ενώ το 7% είναι με ποσοστό κάτω από το 50% και η σύνταξη είναι μειωμένη κατά 50%.
Ηλικία συνταξιούχων: Ο μέσος όρος ηλικίας των συνταξιούχων, για τους άνδρες είναι 71,26 ετών, ενώ για τις γυναίκες 69,92 ετών. Ο συνολικός μέσος όρος είναι τα 70,73 έτη.

Νέες συντάξεις κατά το έτος 2006


Το 2006 συνταξιοδοτήθηκαν 53.821 ασφαλισμένοι από τους οποίους οι 31.830 (59,14%) με διατάξεις γήρατος 6.189 (11,50%) αναπηρίας και 15.802 (29,36%) θανάτου. Η μέση ηλικία για τους άνδρες ήταν 61,31 έτη, ενώ για τις γυναίκες 58,61. Ο συνολικός μέσος όρος ήταν τα 60,27 έτη.
Μέσος όρος ημερών ασφάλισης: Το 47,85% των νέων συνταξιούχων γήρατος, είχε 25 χρόνια ασφάλισης και άνω, ενώ το 24,79 είχε πάνω από 10. 500 ημέρες ασφάλισης και το 6,25% πάνω και από 11.400 ημέρες. Ο μέσος όρος ημερών ασφάλισης, για τις συντάξεις γήρατος ήταν 8.495 ημέρες, για τις αναπηρικές ήταν 4.866 ημέρες και για τις θανάτου 4.914 ημέρες.
Μέσες ασφαλιστικές κλάσεις (τελικός μισθός): Ο μέσος τελικός μισθός που υπολογίστηκε η σύνταξη γήρατος ανδρών ήταν 1.323 ευρώ (17η κλάση) και των γυναικών 1.008 ευρώ (13η κλάση), ενώ ο μέσος όρος ήταν 1.200 ευρώ. Τα ποσά αυτά εάν τα αναπροσαρμόσουμε (13,6%) στις σημερινές τιμές, είναι περίπου 1.363 ευρώ.
Με βάση την ετήσια έκθεση 2001 της ΓΣΕΕ, οι μέσες ετήσιες ακαθάριστες αποδοχές των εργαζομένων στην Ελλάδα (μαζί με τις εργοδοτικές εισφορές) είναι 27.336 ευρώ. Εξαιρώντας τις εργοδοτικές εισφορές (28%) είναι 21.356 ευρώ, ενώ οι μηνιαίες είναι 1.525 ευρώ. Η διαφορά μεταξύ τελικού μισθού που υπολογίζεται η σύνταξη και πραγματικού μισθού, είναι της τάξης των 162 ευρώ. Αυτό έχει να κάνει με την αλλοίωση του τελικού μισθού από τον τρόπο που υπολογίζεται, με ζημία στις συντάξεις έως και 114 ευρώ.

Υπολογισμός σύνταξης


Έως και το 2014, οι συντάξεις του ΙΚΑ θα υπολογίζονται, βάσει των αποδοχών (εκτός δώρων Χριστουγέννων-Πάσχα και επίδομα άδειας) της τελευταίας πενταετίας επί τα χρόνια ασφάλισης. Με 35 έτη αναλογεί στο 70% του τελικού μέσου μισθού. Επειδή το ΙΚΑ έχει πλαφόν στις εισφορές, και την περίοδο αυτή ήταν 2.140 ευρώ, η μεγαλύτερη σύνταξη με τα έτη αυτά ήταν 1.462 ευρώ.
Έτσι οι συντάξεις που παρουσιάζονται πάνω από τα ποσά αυτά, έχουν να κάνουν με τον μεγαλύτερο χρόνο ασφάλισης δηλαδή πάνω και από τα 35 έτη ή έχουν την πριμοδότηση από τα βαρέα καθώς καταβάλουν μεγαλύτερες εισφορές.
Σήμερα το πλαφόν ανωτάτου ορίου εισφορών ( για ασφαλισμένους πριν το 1992) είναι 2.432.45 ευρώ και η σύνταξη με 35 έτη είναι 1661,45 ευρώ.

Οι έως τώρα περικοπές


Οι συνταξιούχοι εκτός από την αύξηση της φορολογίας, τον κεφαλικό φόρο, και το φόρο στα σπίτια έχουν επιπλέον βάρη: Πάγωμα συντάξεων (2009-2014): θα χάσουν 25-30% της αγοραστικής δυνάμεων. Δυο μισθούς από τα δώρα Χριστουγέννων - Πάσχα, επίδομα άδειας, (αυτά αντικαταστάθηκαν με επίδομα των 400-200-200 ευρώ). Το επίδομα αυτό καταργείται για ηλικίες κάτω των 60 ετών.

Πρόστιμα: Αναμένονται αυστηρά πρόστιμα σε όλες τις επικουρικές συντάξεις, ιδιαιτέρα στα Ταμεία που το κράτος καταχράστηκε όλα τα αποθεματικά, όπως του ΕΤΕΑΜ με 1.739.000 ασφαλισμένους. Με ψευτομελέτες που θα προηγηθούν, οι συντάξεις θα μειωθούν έως και 50%.
Βαρέα: Βαρύ θα είναι το τίμημα, με σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία και μεγάλη ζημιά στη σύνταξη, για 250.000 ή και περισσότερους εργαζόμενους, που βλέπουν τον εαυτό τους να εξαιρείτε από τα βαρέα ανθυγιεινά επαγγέλματα. Ο εμπαιγμός και η ασέβεια, να συμπεράνουμε, και μάλιστα από πρώην εκπροσώπους των ασφαλισμένων –διότι αυτοί παίρνουν τα μέτρα– δεν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος.


Πηγή: http://epohi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μυοσκελετικός πόνος



Η πρόοδος της τεχνολογίας έχει δώσει στον ασθενή πολλαπλές επιλογές.

Τα μυοσκελετικά προβλήματα είναι η δεύτερη αιτία μετά την γρίπη που επισκέπτεται ένας ασθενής τον γιατρό του, λέει η στατιστική. Επίσης, 1 στους 3 ενήλικες θα πάει στον γιατρό για πόνο στη μέση μια φορά τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Ο μυοσκελετικός πόνος είναι πρώτα μηχανικής αιτιολογίας (άρση βάρους, κακή στάση, κακή εργονομία κλπ) και σε ένα μικρό βαθμό ρευματολογικός, σπλαχνικός κλπ. Μέχρι σήμερα η ιατρική πρακτική τον αντιμετώπιζε σαν φλεγμονή και οι συστάσεις ήταν φαρμακευτική αγωγή και αποχή από δραστηριότητες (ξεκούραση).

Σε επαναλαμβανόμενες υποτροπές ή σε περίπτωση που η αγωγή δεν είχε αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς πήραν τον δρόμο του χειρουργείου με όλο το κόστος, οικονομικό και κοινωνικό, που αυτό συνεπάγεται.

Η πρόοδος της τεχνολογίας έχει δώσει σήμερα στον ασθενή πολλαπλές επιλογές για τη θεραπεία και την αποκατάσταση του μυοσκελετικού πόνου. Οι μεγάλες εταιρείες βιοτεχνολογίας επιδοτούνται από τις ασφαλιστικές εταιρείες για την έρευνά τους σε τεχνολογία αιχμής που θα μειώσει δραστικά τα κόστη σε φάρμακα, χειρουργεία και αναρρωτικές άδειες.

Η αποκατάσταση έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου με τεχνολογίες σχεδόν διαστημικές, με τον κομπιούτερ, που ελέγχουν τη θεραπεία και την κάνουν αποτελεσματική αλλά συνάμα ασφαλή για τον ασθενή.

Αποσυμπίεση μεσοσπονδύλιου δίσκου


Μηχανήματα που μπορούν με τη χρήση ειδικού software να αλλάξουν την πίεση μέσα στον δίσκο (να την κάνουν αρνητική) και να δημιουργήσουν ένα μηχανισμό αντλίας και ανάταξης της κήλης. Εφαρμογές σε κήλες μεσοσπονδυλίου δίσκου, χαμηλή οσφυαλγία, σύνδρομο facet, σπονδυλική στένωση κλπ.

Θερμογραφία - ηλεκτρομυογραφία


Διαγνωστικές τεχνολογίες που δείχνουν τις δυσλειτουργείς στη σπονδυλική στήλη και τα άκρα. Δεν έχουν ακτινοβολία και είναι πολύ γρήγορες και αποτελεσματικές. Συμπληρώνουν τις μέχρι σήμερα εξετάσεις (μαγνητική, αξονική), δεν τις αντικαθιστούν.

Ευθυγράμμιση σπονδυλικής στήλης και αρθρώσεων


Επαναστατική μέθοδος και τεχνολογία με τη χρήση υπολογιστή για την αξιολόγηση και θεραπεία μηχανικών μυοσκελετικών παθήσεων. Ο υπολογιστής έχει τον έλεγχο της θεραπείας για μεγαλύτερη ασφάλεια για τον ασθενή.

Θεραπεία και αξιολόγηση με ηλεκτρομαγνητικά πεδία

Μέχρι σήμερα οι ασθένειες εξετάζονταν σε βιοχημική βάση και γι’ αυτό η αγωγή είναι πρώτα βιοχημική (φάρμακα). Σήμερα η επιστήμη βλέπει τις παθήσεις και σε βάση βιοφυσική (ηλεκτρομαγνητικό πεδίο του ανθρώπινου σώματος) και προσπαθεί να αξιολογήσει και κάποιες αυτοάνοσες παθήσεις με βάση τη βιοφυσική τους πλευρά. Ο ασθενής σκανάρεται από το μηχάνημα και όταν βρεθεί το ‘έλλειμμα’ ηλεκτρομαγνητικού πεδίου το μηχάνημα τροφοδοτεί το σώμα με το αντίστοιχο ηλεκτρονικό loop.

Το μέλλον με την πρόοδο της τεχνολογίας και την εξοικείωση του κοινού με αυτή μάς επιφυλάσσει μεγάλες εκπλήξεις στην αξιολόγηση και θεραπεία του μυοσκελετικού πόνου. Κάποιες από αυτές τις εκπλήξεις είναι ήδη εδώ…

Διαβάστε περισσότερα...

Εκφύλιση ωχράς κηλίδος



Τι μπορούμε να κάνουμε για να την προβλέψουμε;

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδος σχετιζόμενη με την ηλικία, είναι η πιο συχνή αιτία μη αναστρέψιμης τύφλωσης στον δυτικό κόσμο. Η πάθηση αυτή προσβάλει την κεντρική περιοχή του βυθού του ματιού, η οποία είναι και η πιο σημαντική. Η συνέπεια; Μια σταδιακή μείωση της κεντρικής όρασης χωρίς άλλα συμπτώματα.

Τι είναι η εκφύλιση της ωχράς;


Διάφορες μελέτες που έχουν γίνει υπολογίζουν ότι ένα ποσοστό 6% με 10% των ατόμων μεταξύ 65 και 74 ετών και ένα ποσοστό από 19% ως 30% σε άτομα πάνω από 75 ετών έχουν αυτή την πάθηση. Οπως καταλαβαίνουμε έχει απόλυτη σχέση με την τρίτη ηλικία και για τον λόγο αυτό ονομάζεται και γεροντική εκφύλιση ωχράς.

Η ωχρά κηλίδα αντιστοιχεί στο κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδούς, δηλ. του χιτώνα που αντιστοιχεί στο βυθό του ματιού. Αυτή δε είναι και το πιο σημαντικό τμήμα του αμφιβληστροειδούς πάνω στο οποίο πέφτουν οι ακτίνες και σχηματίζονται τα είδωλα. Οπως καταλαβαίνουμε η ωχρά είναι το πιο σημαντικό μέρος του αμφιβληστροειδούς για να βλέπουμε ευκρινώς.

Πού οφείλεται;


Η γεροντική εκφύλιση της ωχράς είναι μια πολυπαραγοντική νόσος, δηλ. βρέθηκε ότι υπάρχουν πολύ παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνισή της. Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου μπορεί να είναι η ηλικία, η κληρονομικότητα, οι ανοιχτόχρωμες ίριδες, το κάπνισμα, τα καρδαγγειακά νοσήματα καθώς και η ηλιακή ακτινοβολία. Φυσικά ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι η διαδικασία της γήρανσης.

Συμπτώματα - Κλινική εικόνα


Η γεροντική εκφύλιση της ωχράς κηλίδος είναι μια πάθηση που ως σύμπτωμα έχει την σταδιακή μείωση της κεντρικής όρασης χωρίς άλλα συμπτώματα όπως πόνο. Ποτέ δεν προκαλείται ολική απώλεια οράσεως, διότι παραμένει η περιφερική όραση. Δηλ. η όρασή μας παύει να είναι ευκρινής έως μηδαμινή όταν κοιτάμε ένα αντικείμενο, αλλά ο προσανατολισμός στον χώρο παραμένει διότι το περιφερικό οπτικό μας πεδίο παραμένει φυσιολογικό. Ωστόσο σε προχωρημένες καταστάσεις μπορούμε να μιλάμε για πραγματική αναπηρία από την στιγμή που η όρασή μας είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Υπάρχουν δύο μορφές εκφύλισης. Η πρώτη είναι ξηρά ή ατροφική μορφή που αφορά και το 90% των περιπτώσεων. Η δεύτερη είναι η υγρή μορφή και αφορά το 10% των ασθενών, είναι όμως αυτή υπεύθυνη για το 90% σημαντικής απώλειας της όρασης στους ασθενείς με εκφύλιση. Στην περίπτωση αυτή υπάρχει η πιθανότητα να σχηματιστούν νέα παθολογικά αγγεία κατω από τον αμφ/δή, σχηματίζοντας μια μεμβράνη κάτω από την ωχρά με συνέπεια να μειωθεί πολύ η όραση.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να την προβλέψουμε;


1. Να φορούμε γυαλιά ηλίου με φίλτρο για τις υπεριώδεις ακτίνες (UV) για την προστασία των ματιών μας.
2. Μπορείται να λαμβάνεται ως συμπληρώματα διατροφής, πολυβιταμινούχα σκευάσματα και σκευάσματα ψευδαργύρου. Αν και είναι δύσκολο να αποδειχθεί η προληπτική δράση αυτών των φαρμάκων, διάφορες μελέτες έδειξαν ότι μπορούν να βοηθήσουν στην καθυστέρηση της εμφάνισης της νόσου. Η δοσολογία θα πρέπει να δοθεί από τον οφθαλμίατρο σε συνεργασία με τον παθολόγο για τις πιθανές αντενδείξεις.
3. Να κάνεται προληπτικούς οφθαλμολογικούς ελέγχους μετά τα 40 και να επισκέπτεσθε τον οφθαλμίατρο μόλις παρατηρήσετε αλλαγές στην όρασή σας ειδικά σκοτώματα που αφορούν την κεντρική σας όραση.
4. Να περιορίσουμε ή καλύτερα να κόψουμε το κάπνισμα. Εξάλλου γνωρίζουμε πόσο κακό κάνει κάνει όχι μόνο στα μάτια μας αλλά και σε όλα τα υπόλοιπα όργανα.
5. Να ρυθμίζουμε την πίεσή μας, την χοληστερίνη μας και να ελεγχόμαστε από τον καρδιολόγο όταν υπάρχει η ένδειξη.

Ειδικές διαγνωστικές εξετάσεις


Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι πρέπει να κάνουμε τακτικούς ελέγχους και αν χρειαστεί και με την σύσταση του ειδικού οφθαλμιάτρου να κάνουμε μια ειδική εξέταση για την φωτογράφιση του βυθού αφού χορηγήσουμε πρώτα μια χρωστική, την φλουορεσκείνη. Η εξέταση ονομάζεται φλουοραγγειογραφία.

Με την εξέταση αυτή έχουμε την δυνατότητα να δούμε αν υπάρχουν βλάβες στον αμφιβληστροειδή και στην ωχρά και αν σχηματίζονται παθολογικά αγγεία κάτω από αυτά. Η διαγνωστική αυτή μέθοδος, γίνεται με την διοχέτευση στο αίμα χρωστικής (φλουορεσκείνης), που κάνει δυνατή την φωτογράφιση των παθολογικών αγγείων και την ακριβή εκτασή τους.

Επίσης, η τομογραφία της ωχράς κηλίδας (OCT) κατά την οποία εξετάζεται στοιβάδα προς στοιβάδα ο αμφιβληστροειδής και εμφανίζονται αλλοιώσεις που αφορούν την περιοχή της ωχράς, νεοαγγειακές μεβράνες που ξεκινούν από τον χοριοειδή, παρουσία ή όχι υγρού και αυτό χωρίς την χρήση χρωστικής ή άλλης ουσίας, χωρίς μυδρίαση σε πολύ μικρό χρόνο. Το OCT χρησιμοποιείται για να ελέγχουμε και την πορεία της θεραπείας και την εξέλιξη της εκφύλισης στον χρόνο.

Θεραπεία


Στην περίπτωση της εκφύλισης ξυρού τύπου δεν υπάρχει θεραπεία. Η νόσος εξελίσσεται αργά στον χρόνο αλλά δεν μπορούμε να παρέχουμε φαρμακευτική ή χειρουργική αντιμετώπιση η οποία θα λύσει το πρόβλημα. Μπορούν να χορηγειθούν στην περίπτωση αυτή πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής που εμπεριέχουν λουτείνη και ζεαξανθίνη και πιστεύεται και από κάποιες μελέτες ότι καθυστερούν την εξέλιξη.

Στην περίπτωση της εκφύλισης υγρού τύπου και στην παρουσία νεοαγγειακής μεμβράνης τότε η θεραπεία εκλογής από το 2005 μέχρι σήμερα είναι η χορήγηση αντιαγγειογενετικών φαρμάκων υπό την μορφή των ενδουαλοειδικών ενέσεων (μέσα στην υαλοειδική κοιλότητα).

Τα φάρμακα αυτά (AVASTIN, LUCENTIS) δρούν με τρόπο ώστε να αναστείλλουν την νεοαγγειακή μεμβράνη και να μειώσουν ή να εξαφανίσουν το οίδημα (υγρό) στην περιοχή της ωχράς με αποτέλεσμα όχι μόνο να σταθεροποιούν και να βοηθούν να μην εξελιχθεί η εκφύλιση αλλά πολλές φορές να βελτιώνεται και η οπτική οξύτητα του ασθενή. Τα ενέσιμα αυτά φάρμακα χορηγούνται κάθε 4-8 εβδομάδες μέχρι την πλήρη αναστολή της νόσου.

Σε ειδικές περιπτώσεις η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας μπορεί να έχει και χειρουργική αντιμετώπιση. Η μετατόπιση της ωχράς κηλίδας (macular translocation) είναι μια επέμβαση η οποία γίνεται σε ασθενείς που έχουν χάσει πλήρως την όρασή τους και στα δύο μάτια από εκφύλιση ωχράς κηλίδος.

Με την μετατόπιση της ωχράς καταφέρνουμε να τοποθετήσουμε την ωχρά κηλίδα σε νέο υγιές σημείο με σκοπό να ανακτηθεί λειτουργική όραση στον ένα οφθαλμό.

Βοηθήματα χαμηλής όρασης


Στην περίπτωση προχωρημένης εκφυλίσεως μπορούν να χρησιμοποιηθούν επίσης βοηθήματα χαμηλής οράσεως. Αυτά είναι ειδικά γυαλιά ή ειδικοί μεγενθυντικοί φακοί ή κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης και κομπιούτερς που βοηθούν την ήδη χαμηλή όραση μεγενθύνοντας τα αντικείμενα ή μεγαλώνοντας το οπτικό πεδίο. Είναι βοηθήματα τα οποία δίνονται μόνο από τον οφθαλμίατρο και εφόσον υπάρχει ένδειξη και χρησιμοποιούνται αφού προϋπάρξει εκπαίδευση του ασθενούς στα βοηθήματα αυτά.

Ωστόσο, θα πρέπει να πούμε ότι αποτελούν μια σοβαρή λύση σε ένα δύσκολο πρόβλημα ειδικά όταν έχουν εξαντληθεί τα άλλα θεραπευτικά μας όπλα.

Διαβάστε περισσότερα...

Πως να αντιμετωπίσετε την οστεοαρθρίτιδα



Συμβουλές που θα απαλύνουν τον πόνο.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια προοδευτική εκφυλιστική νόσος κατά την οποία ο αρθρικός χόνδρος που επαλείφει τα οστά που συμμετέχουν στην άρθρωση φθείρεται βαθμιαία.

Καθώς η πάθηση εξελίσσεται στενεύει το μεσάρθριο διάστημα, τα οστά στην περιοχή γίνονται παχύτερα, και δημιουργούνται προσεκβολές που ονομάζονται οστεόφυτα. Επίσης διογκώνεται και φλεγμαίνει ο αρθρικός υμένας που περιβάλλει την άρθρωση, ενώ στην πορεία παραμορφώνεται ολόκληρη η άρθρωση.

Όλα αυτά έχουν ως συνέπεια κυρίως τον πόνο στην περιοχή, τη δυσκαμψία και την παραμόρφωση της άρθρωσης.

Υπάρχουν διάφορα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε ώστε να καθυστερήσουμε την εξέλιξη της πάθησης και να ελαττώσουμε τα συμπτώματα. Αυτά κυρίως είναι:

1. Άσκηση

Αν είναι δυνατόν να ασκείστε τακτικά. Αυτό βοηθά:
• στο να δυναμώσουν οι μύες γύρω από την άρθρωση που πάσχει
• να είστε σε καλή γενική φυσική κατάσταση
• να διατηρήσετε καλό εύρος κίνησης της άρθρωσης (να μην έχετε δυσκαμψία)
Το κολύμπι είναι ιδανικό για τις περισσότερες αρθρώσεις, αλλά όποια άσκηση μπορείτε να κάνετε είναι καλύτερη από το να μην ασκείστε. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν και εντάσσουν στο πρόγραμμά τους το περπάτημα.

2. Έλεγχος βάρους

Αν είστε υπέρβαροι προσπαθήστε να χάσετε βάρος, καθώς τα επιπλέον κιλά επιδεινώνουν τα συμπτώματα. Ακόμη και μικρή απώλεια βάρους μπορεί να βελτιώσει τον πόνο της αρθρίτιδας.

3. Νάρθηκες και πέλματα

Έχει φανεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις τα ειδικά ορθοπαιδικά πέλματα και οι νάρθηκες μπορεί να βελτιώσουν τα συμπτώματα. Ο λόγος είναι ότι κατανέμουν ελαφρώς καλύτερα τα φορτία που ασκούνται στις αρθρώσεις, οι οποίες αποφορτίζονται μερικώς και είναι έτσι λιγότερο επώδυνες (πχ γόνατο ή αντίχειρας).

4. Βοηθήματα βάδισης

Εάν έχετε οστεοαρθρίτιδα γόνατος ή ισχίου δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα μπαστούνι όταν βαδίζετε. Κρατείστε το με το χέρι της αντίθετης πλευράς από αυτή που πάσχει (πχ αρθρίτιδα στο δεξί γόνατο, κρατάτε το μπαστούνι με το αριστερό χέρι). Αυτό μειώνει τα φορτία που ασκούνται στην άρθρωση και ανακουφίζει από τα συμπτώματα κάποιες φορές.

5. Φυσικοθεραπεία

Ο φυσικοθεραπευτής θα μας δείξει:
• ασκήσεις για ενδυνάμωση των μυών που περιβάλουν την άρθρωση που πάσχει, βελτιώνοντας έτσι τα συμπτώματα
• γενικές συμβουλές για γυμναστική
• διατάσεις, κινησιομαλάξεις και ασκήσεις που αυξάνουν το εύρος κίνησης της άρθρωσης η οποία γίνεται δύσκαμπτη στην οστεοαρθρίτιδα

6. Άλλες θεραπείες

• Τα TENS (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulator) βοηθούν σε κάποιες περιπτώσεις
• Ο βελονισμός
• Ψυχρά (η σε κάποιες περιπτώσεις θερμά) επιθέματα στις αρθρώσεις που πάσχουν μπορεί να προσφέρουν κάποια ανακούφιση από τον πόνο

7. Φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην οστεοαρθρίτιδα

Παρακεταμολη
Η παρακεταμόλη (Depon, Panadol) συχνά μειώνει τον πονο. Η δόση των 500mg 4 φορές την ημέρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αρκετό διάστημα από έναν ενήλικα

Τοπικά αντιφλεγμονώδη

Πολλές φορές μπορεί να βοηθήσει η τοπική χρήση αλοιφής ή υγρού αντιφλεγμονώδους το οποίο έχει πολύ λιγότερες παρενέργειες από τα από του στόματος χάπια, καθώς εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος πολύ λιγότερη δραστική ουσία

Συστηματικά αντιφλεγμονώδη

Τα φάρμακα αυτά που λαμβάνονται από το στόμα χρησιμοποιούνται λιγότερο συχνά από την παρακεταμόλη, λόγω των κινδύνων από τις ανεπιθύμητες ενέργειες που εμφανίζονται κυρίως σε ανθρώπους που τα παίρνουν συχνά. Παρόλα αυτά είναι χρήσιμα ιδιαίτερα όταν η παρακεταμόλη ή τα τοπικά αντιφλεγμονώδη δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη που χρησιμοποιούνται συνεπώς μπορεί εύκολα να βρεθεί το κατάλληλο για τον κάθε ασθενή.
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν :
• Αιμορραγία από το πεπτικό σύστημα (ιδιαίτερα σε ασθενείς > 65 ετών, με έλκος στομάχου ή δωδεκαδακτύλου, ή σε όσους λαμβάνουν ασπιρίνη). Εφόσον υπάρξουν ενοχλήσεις από το πεπτικό σύστημα σταματήστε την αγωγή και επισκεφθείτε το γιατρό σας ο οποίος μπορεί να συστήσει κάποια άλλη αγωγή ή επίσης να σας συστήσει κάποια γαστροπροστατευτική αγωγή.
• Κάποιοι ασθενείς με άσθμα, υπέρταση, νεφρική ή καρδιακή ανεπάρκεια πιθανόν να μην μπορούν να πάρουν συστηματικά αντιφλεγμονώδη

Κωδεΐνη

Η κωδείνη συχνά συνδυάζεται με παρακεταμόλη για την ανακούφιση από τον πόνο.

Εγχύσεις στεροειδών

Η έγχυση στεροειδών μέσα στην άρθρωση μπορεί να βοηθήσει όταν υπάρχει φλεγμονή

Εγχύσεις υαλουρονικού οξέος

Η έγχυση στεροειδών μέσα στην άρθρωση μπορεί να βοηθήσει σε κάποιες περιπτώσεις μέτριας αρθρίτιδας

Γλυκοζαμίνες

Η γλυκοζαμίνη κατατάσσεται περισσότερο στα συμπληρώματα διατροφής παρά στα φάρμακα. Είναι συστατικό του χόνδρου και πιθανόν να παίζει ρόλο στη δημιουργία και διατήρησή του. Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι σε μερικούς ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα υπήρξε βελτίωση του πόνου όταν λάμβαναν καθημερινά γλυκοζαμίνη.

8. Χειρουργική αντιμετώπιση

Οι περισσότεροι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα δεν χρειάζονται χειρουργική επέμβαση. Βέβαια μπορεί η πάθηση αυτή να εξελιχθεί τόσο ώστε το χειρουργείο να είναι η μόνη λύση απαλλαγής από τον πόνο. Σ’αυτές τις περιπτώσεις η οστεοτομία σε κάποιες περιπτώσεις και αντικατάσταση της άρθρωσης είναι οι συνηθέστερες επεμβάσεις.

Διαβάστε περισσότερα...

Από τι αρρωσταίνουν οι ξένοι επισκέπτες στην Ελλάδα



Το φαινόμενο της «Αυγουστίτιδας».

Ως «Αυγουστίτιδα» έχει χαρακτηριστεί το φαινόμενο αύξησης της νοσηρότητας και θνησιμότητας των ηλικιωμένων ασθενών το μήνα Αύγουστο στην Αθήνα.

Οι «SOS ΙΑΤΡΟΙ» μέσα από την 24ωρη καθημερινή εφημερία και το παρατηρητήριο των κατ’ οίκον ιατρικών περιστατικών που διατηρούν, παρουσίασαν 3 νέες μελέτες στο 10ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Παθολογία που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, 5-8 Οκτωβρίου, στο ξενοδοχείο Χίλτον:

- Μελέτη 1. Το φαινόμενο της «Αυγουστίτιδας»

Σύγκριση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας των ηλικιωμένων (≥75 ετών) κατά τους μήνες Αύγουστο και Νοέμβριο του 2010 στην Αττική.

Η πολυετής κλινική εμπειρία των SOS ΙΑΤΡΩΝ έχει δείξει ότι οι ηλικιωμένοι στην Ελλάδα δείχνουν μια σταθερή αύξηση της νοσηρότητάς και της θνησιμότητάς τους το μήνα Αύγουστο, γεγονός που τεκμηριώνει τον άτυπο όρο «Αυγουστίτιδα».

Ως «Αυγουστίτιδα» θα μπορούσαμε να περιγράψουμε το κλινικό σύνδρομο που προσβάλλει τους ηλικιωμένους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες, τη βαρύτητα των παθήσεων των ηλικιωμένων που μένουν στην Αθήνα και την πλημμελή τους παρακολούθηση από τους οικείους τους, λόγω των καλοκαιρινών διακοπών.

Αναλύοντας τον ίδιο αριθμό ηλικιωμένων ασθενών τον Αύγουστο και τον Νοέμβριο προέκυψαν τα εξής σημαντικά ευρήματα: Τον Αύγουστο, οι ασθενείς ήταν πολύ πιο ηλικιωμένοι, έπασχαν από σοβαρότερες ασθένειες, συστήθηκε συχνότερα η επείγουσα εισαγωγή σε νοσοκομείο, είχαν χειρότερη έκβαση της αρχικής ασθένειας, ενώ και η θνησιμότητα τους ήταν υπερδιπλάσια έναντι του Νοεμβρίου (5% έναντι 2%).

- Μελέτη 2. Νοσηρότητα των ξένων ταξιδιωτών στην Αττική την τελευταία πενταετία

Από το σύνολο των ξένων ταξιδιωτών που εξετάστηκαν μόλις στο 4% απαιτήθηκε η μεταφορά σε νοσοκομείο. Τα πιο συχνά προβλήματα υγείας στους ενήλικες ήταν: διαταραχές του αναπνευστικού συστήματος, διάρροιες και οστεο-μυϊκά. Τα παιδιά παρουσίασαν πιο συχνά αναπνευστικά ή οδοντιατρικά προβλήματα.

Αν και στις περισσότερες χώρες του κόσμου οι λοιμώξεις του γαστρεντερικού, που οφείλονται σε τροφικές δηλητηριάσεις ή λοιμώδη αίτια, είναι η συχνότερη αιτία κλήσης ιατρών σε ξενοδοχεία, στην έρευνα μας διαπιστώθηκε ότι οι λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι πολύ συχνότερες και αυτό δείχνει ότι τα υγειονομικά μέτρα στην Αθήνα είναι επαρκή.

- Μελέτη 3. Αποτελεσματικότητα της εξωνοσοκομειακής παρεντερικής αντιβιοτικής θεραπείας (ΕΠΑΘ) στην Αττική

Το ενδιαφέρον για την ενδοφλέβια Αντιβιοτική Παρεντερική Αντιβιοτική Θεραπεία (ΕΠΑΘ) αυξάνεται, καθώς θεωρείται μια σημαντική συμπληρωματική ή εναλλακτική στρατηγική έναντι της εισαγωγής σε νοσοκομείο.

Εξετάσθηκαν 90 ηλικιωμένοι ασθενείς (μέσος όρος ηλικίας 91 ετών) με σοβαρές λοιμώξεις αλλά και άλλα μείζονα ιατρικά προβλήματα (κλινήρεις ασθενείς, ανοϊκοί, με ιστορικό αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, κακοηθειών).

Οι ασθενείς αυτοί (πολλοί εκ των οποίων τελικοί) ή οι οικείοι τους επέλεξαν την κατ’ οίκον νοσηλεία, αρνούμενοι την εισαγωγή τους σε νοσοκομείο.

Το 62% αυτών θεραπεύτηκε αποτελεσματικά με χορήγηση ενδοφλέβιας αντιβιοτικής αγωγής στο σπίτι.

Για τις ανάγκες προαγωγής του επιστημονικού τους έργου οι SOS ΙΑΤΡΟΙ έχουν δημιουργήσει την «Ελληνική Εταιρία Επείγουσας Εξωνοσοκομειακής Ιατρικής» (ΕΕΕΕΙ), η οποία ιδρύθηκε το 1999, με στόχο την ανάπτυξη, την προώθηση και τη διάδοση της εξωνοσοκομειακής επείγουσας ιατρικής.


Διαβάστε περισσότερα...

Ασφαλή ή όχι τα καραμελοχρώματα;



Βρίσκονται σχεδόν σε κάθε είδους βιομηχανικής παραγωγής τρόφιμα.

Σε μεγάλη ποικιλία τροφίμων χρησιμοποιούνται σήμερα τα καραμελοχρώματα. Πρόκειται για χρωστικές ουσίες που προστίθενται στα τρόφιμα για να δώσουν ένα πιο καφέ χρώμα. Γενικότερα ως χρωστικές χαρακτηρίζονται οι ουσίες που προσθέτουν ή αποκαθιστούν το χρώμα ενός τροφίμου και περιλαμβάνουν φυσικά συστατικά τροφίμων και φυσικές ουσίες που συνήθως δεν καταναλώνονται ως τρόφιμα και δεν χρησιμοποιούνται ως συστατικά τροφίμου.

Τα καραμελοχρώματα είναι συνήθως καφέ χρωστικές, αλλά το χρώμα τους μπορεί να ποικίλλει από απαλό κίτρινο, έως σκούρο καφέ. Είναι ευδιάλυτες στο νερό, με ιδιαίτερη και ορισμένες φορές πικρή γεύση και με οσμή καμμένης ζάχαρης. Αποτελούνται από πολύπλοκα μίγματα που παράγονται κατά τη θέρμανση και καύση σακχάρων με την παρουσία αλκάλεων, αμμωνίας, θειούχων ενώσεων ή συνδυασμό αυτών και διακρίνονται σε τέσσερις υποομάδες, ανάλογα με την ένωση που αντιδρά ο υδατάνθρακας:

* καθαρό καραμελόχρωμα E150α,
* καυστικό θειώδες καραμελόχρωμα E150b,
* καραμελόχρωμα αμμωνίας E150c, και
* εναμμώνιο θειώδες καραμελόχρωμα E150d.

Παράλληλα, από μικροβιολογικής άποψης, οποιοδήποτε καραμελόχρωμα έχει άριστη μικροβιολογική σταθερότητα. Δεδομένου ότι κατασκευάζονται κάτω από πολύ υψηλές θερμοκρασίες, υψηλή οξύτητα, και υψηλή πίεση, είναι ουσιαστικά στείρα και δεν μπορούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη μικροβίων.

Καθώς είναι από τις παλιότερες και πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες χρωστικές ουσίες, τα καραμελοχρώματα βρίσκονται σχεδόν σε κάθε είδους βιομηχανικής παραγωγής τρόφιμα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται: η μπύρα, τα αναψυκτικά τύπου Cola, διάφορες έτοιμες σούπες, είδη ζαχαροπλαστικής, καρυκεύματα, μαύρο ψωμί, σιρόπια για το βήχα, σκούρα αλκοολούχα ποτά - όπως το κονιάκ ή το ουίσκι, έτοιμα γλυκά του κουταλιού, ταμπλέτες γλυκόζης, διάφορες σάλτσες και dressings.

Η αξιολόγηση των καραμελοχρωμάτων είναι ίδια, όπως για όλες τις πρόσθετες ουσίες τροφίμων και βασίζεται σε αναθεωρήσεις των διαθέσιμων τοξικολογικών στοιχείων. Από τα διαθέσιμα στοιχεία, καθορίζεται ένα ανώτατο όριο μιας πρόσθετης ουσίας, που δεν έχει κάποια αποδεδειγμένη τοξική επίδραση.

Με βάση, λοιπόν, τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία του πίνακα της EFSA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας Τροφίμων), προκύπτει ότι οι εν λόγω ουσίες, δεν είναι γονιδιοτοξικές, ούτε καρκινογόνες και δεν έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην ανθρώπινη αναπαραγωγή ή την ανάπτυξη των παιδιών.

Εξαιτίας των παρόμοιων ιδιοτήτων της πλειοψηφίας των καραμελοχρωμάτων και των υποπροϊόντων τους, η EFSA, μετά από επαναξιολόγηση το Μάρτιο του 2011, συστήνει ως Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη (ΑΗΠ) τα 300 mg ανά κιλό σωματικού βάρους ανά ημέρα (mg/ kg βάρους σώματος/ ημέρα) για τα προαναφερθέντα καραμελοχρώματα.

Ωστόσο, για ένα από τα αυτά - το E150c – έχουν οριστεί ως ΑΗΔ τα 100 mg / kg βάρους σώματος / ημέρα, λόγω ενός συστατικού του που έχουν πιθανές επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Συγκεκριμένα, η EFSA επιδιώκει την περαιτέρω έρευνα σχετικά με κάποια από τα στοιχεία της E150c, προκειμένου να αποσαφηνιστεί η επίδρασή τους στο ανοσοποιητικό σύστημα. Το σίγουρο είναι ότι δεν έχουν παρουσιαστεί παρενέργειες για τη χρήση του E150c και E150d, όμως έχουν παρουσιαστεί εντερικά προβλήματα με τη λήψη μεγάλης ποσότητας.

Έτσι, λόγω της πολύπλοκης φύσης των μειγμάτων αυτών, ακόμα πραγματοποιούνται έρευνες για την τοξικότητα των ουσιών αυτών.

Είναι τελικά γεγονός ότι στις μέρες μας οι περισσότερες επεξεργασμένες τροφές περιέχουν αρκετά πρόσθετα, ακόμα και χρωστικές. Η χρήση των τελευταίων γίνεται κυρίως για αισθητικούς λόγους, αφού οι χρωστικές χρησιμοποιούνται ως μέσο ενίσχυσης της αισθητικής τους, για να κάνουν, δηλαδή, τα τρόφιμα πιο ελκυστικά, εδώ και αιώνες.

Παλιότερα προέρχονταν, ως επί το πλείστον, από τη φύση, αλλά μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, η χρήση των τεχνητών χρωστικών, έγινε πιο συνηθισμένη, μιας και είχαν αφενός χαμηλότερο κόστος κι αφετέρου σχεδόν απεριόριστο χρόνο ζωής. Ομολογουμένως, υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την προσθήκη τους στα τρόφιμα, όσον όμως αφορά τα καραμελοχρώματα, φαίνεται πως είναι από τα λιγότερο επικίνδυνα των χρωστικών.

Διαβάστε περισσότερα...

Ανδρική υπογονιμότητα



Μύθοι και αλήθειες.

Πολλά είναι τα ζευγάρια που ταλαιπωρούνται στην προσπάθειά τους να κάνουν ένα παιδί...

Πότε θεωρείται κακή η ποιότητα του σπέρματος;


Τα σοβαρά προβλήματα με το σπέρμα σχετίζονται με τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, τη μορφολογία και την κινητικότητα του σπέρματος. Προβληματικό σπέρμα έχουμε όταν η εξέταση σπέρματος δείξει ότι ο αριθμός των σπερματοζωαρίων είναι κάτω από 5-6 εκατομμύρια (οι φυσιολογικές τιμές στο σπερμοδιάγραμμα είναι πάνω από 20 εκατομμύρια), η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων είναι κάτω από 20-30% ή η μορφολογία τους δεν είναι ομαλή.

Ποια διαδικασία ακολουθείται συνήθως όταν υπάρχουν προβλήματα με το σπέρμα;


Όταν υπάρχει χαμηλή κινητικότητα σπέρματος, λίγα σπερματοζωάρια ή ανώμαλη μορφολογία σπέρματος, συνήθως κάνουμε μικρογονιμοποίηση. Παίρνουμε, δηλαδή, ένα σπερματοζωάριο και το εγχύουμε μέσα στο ωάριο.

Σε ποιες περιπτώσεις καταφεύγει ένα ζευγάρι σε δωρεά σπέρματος;


Ακόμα και αν υπάρχει αζωοσπερμία, δεν καταφεύγουμε απαραίτητα στην εξωσωματική με δανεικό σπέρμα. Σε περιπτώσεις όπου είτε δεν υπάρχει εκσπερμάτιση είτε δεν βρίσκουμε καθόλου σπερματοζωάρια στην εκσπερμάτιση, παίρνουμε με βιοψία όρχεως ορχικό ιστό, τον καλλιεργούμε και προσπαθούμε να απομονώσουμε κάποια άωρα σπερματοζωάρια. Αν υπάρχει έστω και μικρή κινητικότητα, προχωράμε στην τεχνική της μικρογονιμοποίησης.

Αν στη βιοψία όρχεως δεν βρούμε ζωντανά σπερματοζωάρια, αν συναινέσουν και οι δύο σύντροφοι, μπορούμε να πάρουμε σπέρμα από τράπεζα. Συνήθως χρησιμοποιούμε τράπεζες σπέρματος του εξωτερικού απ’ όπου το σπέρμα έρχεται ελεγμένο για διάφορες ασθένειες.

Συγκριτικά, είναι πολύ λίγα τα ζευγάρια που καταφεύγουν σε αυτή τη λύση, γιατί η μικρογονιμοποίηση (ICSI) μάς έχει λύσει τα χέρια. Τα τελευταία δέκα χρόνια η μέθοδος της μικρογονιμοποίησης έχει πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Έτσι η επίτευξη της εγκυμοσύνης δεν εξαρτάται τόσο πολύ από το σπέρμα, ακόμα κι όταν αυτό είναι χαμηλής ποιότητας, όσο από την ηλικία της γυναίκας και την ποιότητα του ωαρίου.

Μπορεί να βελτιωθεί η ποιότητα του σπέρματος με την επέμβαση κιρσοκήλης;


Όταν υπάρχει πρόβλημα ανδρικής υπογονιμότητας αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι πρέπει να γίνει κάποια επέμβαση. Μετά από μια επέμβαση κιρσοκήλης η ποιότητα του σπέρματος μπορεί να βελτιωθεί λίγο (ή και να μη βελτιωθεί καθόλου). Σε κάθε περίπτωση όμως, η γονιμοποιητική ικανότητα παραμένει ίδια! Γι’ αυτό θα πρέπει να ζητείται η συμβουλή ενός ουρολόγου / ανδρολόγου και ενός γυναικολόγου ειδικού σε θέματα υπογονιμότητας πριν από οποιαδήποτε επέμβαση αποκατάσταστης της ανδρικής γονιμότητας.

Διαβάστε περισσότερα...

Βάλτε τέλος στα βουλιμικά επεισόδια



Η αποφασιστικότητα του ασθενούς είναι το ξεκίνημα.

Η ψυχογενής βουλιμία χαρακτηρίζεται ως μία κατάσταση διατροφικού χάους. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι η υπερφαγία, η οποία επιχειρείται να αντισταθμιστεί απ’ τον ασθενή με δυο κυρίως τρόπους:

1. είτε με την καταφυγή στην κάθαρση με διουρητικά, αυτοπροκαλούμενους εμετούς, καθαρτικά ή υποκλυσμούς
2. είτε με άλλες μορφές κάθαρσης, όπως υπερβολική σωματική άσκηση και νηστεία.

Αν και η απώλεια βάρους δεν είναι άμεσος στόχος για ένα άτομο με ψυχογενή βουλιμία, η απαλλαγή από αντισταθμιστικές τακτικές και η σταθεροποίηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους είναι πρωτεύουσας σημασίας.

Ο ρόλος του διαιτολόγου είναι σημαντικός στο να βοηθήσει τον ασθενή να οργανώσει ένα σχέδιο διατροφής (ένα πλάνο), ενώ ταυτόχρονα θα αξιολογήσει τις ανάγκες του και τη δυνατότητα για αλλαγή. Βασικός στόχος του διαιτολόγου σε ένα άτομο με βουλιμία είναι η εκπαίδευση για μια ισορροπημένη διατροφή. Πρακτικοί τρόποι για τη μείωση της βουλιμίας και την ενθάρρυνση των ατόμων προς μια σωστή διατροφική συμπεριφορά είναι:

* Η καθημερινή κατανάλωση μη επεξεργασμένων υδατανθράκων (δημητριακά, ψωμί, ζυμαρικά, όσπρια) οι οποίοι αποτελούν τη βάση μιας ισορροπημένης διατροφής. Είναι πλούσια τροφή σε φυτικές ίνες και μέταλλα και δημιουργεί εύκολα αίσθηση κορεσμού.
* Η κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών καθημερινά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να καταναλώνουμε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Τα φρούτα και λαχανικά είναι πολύ σημαντικά, γιατί περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες.
* Η παρουσία φυτικών ινών στη διατροφή, βοηθάει στον καλύτερο έλεγχο της όρεξής μας, προκαλώντας πρόωρο αίσθημα κορεσμού μεγάλης διάρκειας.
* Ελάχιστη χρήση κόκκινου κρέατος και συχνή κατανάλωση ψαριών και πουλερικών.
* Τρώτε πάντα πρωινό και υγιεινά σπιτικά σνακς.
* Η τακτική κατανάλωση γευμάτων (5-6 γεύματα την ημέρα) ευνοεί το σταθερό μεταβολισμό και περιορίζει την αίσθηση της πείνας και τις επιπτώσεις που έχει κάτι τέτοιο στην διάθεση και στην επιλογή των τροφών.
* Τρώτε ποικιλία τροφών. Ο οργανισμός χρειάζεται περισσότερα από 40 διαφορετικά θρεπτικά συστατικά για την ομαλή λειτουργία του.
* Είναι σημαντικό να πίνετε αρκετό νερό καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Το νερό, εκτός του ότι είναι απαραίτητο για την ενυδάτωση του οργανισμού, μπορεί να μετριάσει το αίσθημα της πείνας.
* Μειώστε το λίπος, γιατί δίνει 9 θερμίδες ανά γραμμάριο (1 κουταλάκι του γλυκού λάδι δίνει 45 θερμίδες). Προτιμήστε ωστόσο ως κύρια πηγή λίπους το ελαιόλαδο.
* Το φαγητό είναι το καύσιμό μας. Τρώμε για να ζούμε, δεν ζούμε για να τρώμε. Αποκτήστε ενδιαφέροντα και δραστηριότητες, που θα σας δώσουν το αίσθημα της δημιουργικότητας και της ψυχολογικής ευφορίας.

Επίσης:

* Αντιμετωπίστε την ψυχολογική πείνα. Πολλές φορές, η διάθεσή μας για φαγητό δεν είναι αποτέλεσμα πραγματικής πείνας, αλλά διάφορων παραγόντων, ψυχολογικών για παράδειγμα. Μπορεί να είστε αγχωμένοι με τη δουλειά και το γραφείο, μπορεί να έχετε προβλήματα με το σύντροφο ή τους φίλους. Η πείνα είναι το μήνυμα που στέλνει ο οργανισμός για να μας πει ότι χρειάζεται καύσιμα, επομένως, αν η επιθυμία για φαγητό δεν οφείλεται σε αυτήν, το φαγητό δεν θα σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα.
* Μην τρώτε βλέποντας τηλεόραση. Όταν βλέπετε τηλεόραση και συγχρόνως τρώτε, υπάρχει η πιθανότητα να απορροφηθείτε τόσο από αυτό που βλέπετε, που να καταλήξετε να φάτε πολύ περισσότερο από αυτό που χρειάζεστε. Το πιο σημαντικό είναι όμως, ότι αν είναι κάτι που το κάνετε καθημερινά μπορεί να συνδέσετε πολύ τις δύο αυτές ασχολίες και κάθε φορά που θα βλέπετε τηλεόραση θα θέλετε παράλληλα και να τρώτε.
* Τρώτε αργά. Όπως υποστηρίζουν και πολλές έρευνες, όταν τρώμε χρειάζονται τουλάχιστον 20-30 λεπτά για να φτάσει το μήνυμα στον εγκέφαλο ότι έχουμε χορτάσει.
* Μην έχετε τύψεις για μια παρασπονδία και να είστε πάντα κοινωνικοί. Μην αρνηθείτε, αν σας προσκαλέσουν για φαγητό, λέγοντας ότι κάνετε δίαιτα. Ακολουθήστε κανονικά, απλώς προσέξτε τι θα φάτε.
* Γυμναστείτε καθημερινά: γυμναστήριο, χορό, κολύμπι, αγαπημένο άθλημα, ασκήσεις εδάφους στο σπίτι, περπάτημα, κ.α.
* Να τρώτε σε ήρεμη ατμόσφαιρα. Το άγχος, οι έντονες συγκινησιακές αντιδράσεις, ο θόρυβος μπορούν να καταστείλουν σε μεγάλο βαθμό την πεπτική λειτουργία.
* Να τρώτε για τον σωστό λόγο, όταν δηλαδή πεινάτε. Όταν νιώθετε αναστάτωση, θυμό ή εκνευρισμό, μην προσπαθείτε να χρησιμοποιήσετε το φαγητό για να ελέγξετε την ψυχική σας αναταραχή.
* Η καλύτερη οργάνωση του ψυγείου μας το μόνο που προϋποθέτει είναι καλύτερες επιλογές. Δεν απαιτεί χρόνο αλλά ούτε και κόστος. Το μισοάδειο ψυγείο, απουσία ένοχων πειρασμών, μας εξοικονομεί χρήματα και θερμίδες.
* Ο έλεγχος μεγέθους μερίδας είναι πολύ αποτελεσματικός τρόπος για τον έλεγχο του βάρους.

Τα άτομα που δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους χρησιμοποιούν το φαγητό σα μια οδό διαφυγής. Η υιοθέτηση βασικών αρχών διατροφής και η αποφασιστικότητα του ασθενούς να ακολουθήσει ένα – ένα τα βήματα προς την διατροφική αυτογνωσία, είναι το ξεκίνημα για την αντιμετώπιση διατροφικών διαταραχών όπως είναι και η ψυχογενής βουλιμία.

Διαβάστε περισσότερα...

Mipomersen για τη μείωση της κακής χοληστερόλης



Απευθύνεται σε άτομα με κληρονομική οικογενή υπερχοληστερολαιμία.

H Genzyme και η εταιρεία φαρμακευτικών προϊόντων ΙSIS, παρουσίασαν στο 79ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης (EAS) δύο αναλύσεις των μελετών φάσης 3 του mipomersen.

Τα αποτελέσματα των δύο αυτών μελετών που έγιναν σε τυχαία κατανομή ασθενών, ελεγχόμενες με placebo, και περιέλαβαν ασθενείς με ετερόζυγο οικογενή υπερχοληστερολαιμία, έδειξαν ότι το mipomersen επιφέρει μείωση τόσο της Lp(a) και της LDL-χοληστερόλης όσο και άλλων αθηρογόνων λιποπρωτεϊνών, όταν προστίθεται στην ήδη λαμβανόμενη υπολιπιδαιμική αγωγή.

Η μια μελέτη περιέλαβε 124 ασθενείς με ετερόζυγο οικογενή υπερχοληστερολαιμία και στεφανιαία νόσο και η άλλη 58 ασθενείς με σοβαρή ετερόζυγο οικογενή υπερχοληστερολαιμία.

Όλοι οι ασθενείς ελάμβαναν ήδη τη μέγιστη ανεκτή δόση στατίνης και, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, επιπρόσθετη υπολιπιδαιμική αγωγή.

Και οι δύο μελέτες πέτυχαν όλα τα πρωτεύοντα, δευτερεύοντα και τριτεύοντα τελικά σημεία τους.

Στις μελέτες αυτές, το mipomersen μείωσε την LDL-χοληστερόλη κατά 28% και 36% συγκριτικά με αυξήσεις της κατά 5% και 13%, που σημειώθηκαν με το placebo, αντίστοιχα (και τα δύο p<0.001), επιτυγχάνοντας τα πρωτεύοντα τελικά σημεία τους.

Εκτός από την αξιολόγηση της εκατοστιαίας μείωσης της LDL-χοληστερόλης ως πρωτεύον τελικό σημείο τους και οι δύο μελέτες εκτίμησαν επίσης την εκατοστιαία μείωση της Lp(a) ως τριτογενές τελικό σημείο.

Οι περισσότεροι ασθενείς στις δύο μελέτες (71% και 62%) είχαν αυξημένες τιμές Lp(a)>20mg/dl κατά την ένταξή τους στη μελέτη.

Το mipomersen πέτυχε μείωση της Lp(a) κατά μέσο όρο κατά 21% και 39%, συγκριτικά με 0% και 5% για τις ομάδες του placebo (και τα δύο p<0.001). Ποσοστό 22% των ασθενών που έλαβαν mipomersen στις δύο μελέτες πέτυχαν μείωση της Lp(a)≥50%.

Οι μειώσεις που παρατηρήθηκαν ήταν επιπρόσθετες εκείνων που επιτεύχθηκαν με τα ήδη λαμβανόμενα υπολιπιδαιμικά θεραπευτικά σχήματα των ασθενών.

Οι δυνατότητες του mipomersen

«Τα ευρήματα που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο EAS υπογραμμίζουν τις δυνατότητες του mipomersen στη θεραπεία των ιδιαίτερων αναγκών των ασθενών με σοβαρές μορφές οικογενούς υπερχοληστερολαιμίας» είπε η αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του Καρδιαγγειακού τμήματος της Genzyme, Paula Soteropoulos. Και εξήγησε ότι: «Εκτός από την πλασμαφαίρεση, δεν υπάρχει άλλη αποδεκτή θεραπεία που να απευθύνεται στις ειδικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με οικογενή υπερχοληστερολαιμία, μεταξύ των οποίων και η αυξημένη Lp(a), επιπλέον της LDL-χοληστερόλης. Πιστεύουμε ότι το mipomersen θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο ως στοχεύουσα θεραπεία (targeted therapy) για τους ασθενείς αυτούς».

Σε άλλη παρουσίαση με τίτλο «το Mipomersen, ένας αναστολέας της σύνθεσης της apoB, θα μπορούσε να μειώσει την ανάγκη για καταφυγή σε αφαίρεση λιπιδίων από το πλάσμα σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο», ο K.G. Parhofer, M.D. του Πανεπιστημίου Ludwig-Maximilians, στο Μόναχο της Γερμανίας, επικεντρώθηκε στις δυνατότητες του mipomersen για μείωση της ανάγκης πλασμαφαίρεσης λιπιδίων, μειώνοντας τις τιμές της LDL- χοληστερόλης κάτω από τις οριακές τιμές που συνιστούν το «κατώφλι» για την επιλογή ασθενών.


Διαβάστε περισσότερα...

Πιείτε νερό με λεμόνι



Κάνει καλό στον οργανισμό.

Πίνετε νερό με χυμό από λεμόνι που στύψατε και δεν θα χάσετε.

- Αν αντί για καφέ το πρωί, ξεκινήσετε τη μέρα σας μ' ένα ποτήρι νερό που του έχετε προσθέσει χυμό λεμονιού, θα καθαρίσετε τον οργανισμό σας από τις τοξίνες
- Θα κάνετε και καλό στο δέρμα και τα μαλλιά σας
- Θα προστατέψετε τον οργανισμό σας από αλλεργίες και εποχιακές επιδημίες όπως η γρίπη
- Τέλος λένε πως βοηθάει να εξαφανιστεί η και να εμφανιστεί η κυτταρίτιδα..

Διαβάστε περισσότερα...

Τα αυγά... και τα μάτια σας!



Συμβάλουν στη βελτίωση της υγείας τους.

Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη που περιέχονται στον κρόκο των αυγών κάνουν καλό για τα μάτια μας. Πρόκειται για δύο αντιοξειδωτικά από την καροτενοειδή οικογένεια που προστατεύουν τα μάτια από τις υπεριώδεις ακτίνες.

Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου του καταρράκτη και την πρόληψη του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας. Και οι δύο σχετίζονται με οφθαλμικές διαταραχές που οφείλονται στην ηλικία.

Κατά μέσο όρο, ένας κρόκος αυγού περιέχει 30 mg /100g λουτεΐνης και 25mg / 100g ζεαξανθίνης. Η έρευνα έδειξε ότι η προσθήκη 1,3 κρόκου αυγού την ημέρα στη διατροφή, αυξάνει τα επίπεδα της λουτεΐνης κατά 38% και της ζεαξανθίνης κατά 128%. Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από τη μελέτη του Wisconsin Medical School που διεξήχθη σε 3.684 άτομα κατά τη διάρκεια περιόδου 10 ετών.

Η μελέτη ανακάλυψε ότι το σώμα απορροφά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη καλύτερα, όταν οι ουσίες αυτές παρέχονται από τα αυγά και όχι από πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο. Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι η λουτεΐνη παίζει καθοριστικό ρόλο στην προστασία των ματιών μας και δρα ως 'εσωτερικά γυαλιά ηλίου', καθώς φιλτράρει το φως και προστατεύει τα μάτια μας.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει πως τα καροτενοειδή, όπως η λουτεΐνη, συμβάλλουν στη διατήρηση της πυκνής δομής του μελαγχρωστικού επιθηλίου, αποτρέποντας την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας του ματιού.

Επιπλέον, όπως επισημαίνουν οι γιατροί, τα άτομα που καταναλώνουν αυξημένες ποσότητες λουτεΐνης διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καταρράκτη.

Δέκα λόγοι να τρώμε αυγά


-Τα αυγά είναι ένα από τα πιο ευπροσάρμοστα τρόφιμα από μόνα τους ή ως συστατικό.

-Τα αυγά έχουν μια υψηλή θρεπτική πυκνότητα επειδή, αναλογικά προς τις θερμίδες τους, παρέχουν 12% της καθημερινής ανάγκης ενός οργανισμού σε πρωτεΐνη, μαζί με μια ευρεία ποικιλία άλλων θρεπτικών ουσιών όπως η βιταμίνη Α, B6, B12, ο σίδηρος, ο φώσφορος και ο ψευδάργυρος. Με ακριβώς 75 θερμίδες, ένα αυγό, παρέχει πολλή διατροφή για σχετικά λίγες θερμίδες.

-Η ποιότητα της πρωτεΐνης των αυγών είναι τόσο υψηλή που οι επιστήμονες χρησιμοποιούν συχνά τα αυγά ως μέτρο σύγκρισης της ποιότητας της πρωτεΐνης άλλων τροφών. Όλα τα σημαντικά αμινοξέα και οι δομικές μονάδες της πρωτεΐνης του σώματος, βρίσκονται σε ένα αυγό στις σωστές αναλογίες για τις ανάγκες του οργανισμού.

-Τα δύο τρίτα του λίπους σε ένα αυγό είναι υγιή ακόρεστα. Αυτά τα λίπη βοηθούν το σώμα να απορροφήσει θρεπτικές ουσίες, όπως οι βιταμίνες Α, Δ, Ε και Κ.

-Το αυγό είναι ένα από τα καλύτερα προϊόντα πρωτεΐνης.

-Το αυγό είναι κατάλληλη τροφή για οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.

-H λέκιθος είναι μια άριστη πηγή χολίνης, μια θρεπτική ουσία που θεωρείται ουσιαστική για την ανθρώπινη υγεία. Είναι απαραίτητη για το σχηματισμό του ιστού του εγκεφάλου και της μνήμης και μπορεί επίσης να διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

- Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη είναι δύο πρόσφατα αναγνωρισμένες θρεπτικές ουσίες που έχουν βάλει τα αυγά στην κατηγορία των 'λειτουργικών τροφίμων', οι οποίες παρέχουν οφέλη στον οργανισμό, πέρα από τη βασική περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Η κατανάλωση λουτεΐνης και ζεαξανθίνης έχει αποδειχθεί ότι χαμηλώνει σημαντικά τον κίνδυνο ηλικιακού εκφυλισμού (AMD), μια από τις κύριες αιτίες της απώλειας όρασης, που έχει επιπτώσεις στους ανθρώπους άνω των 65. Επιπλέον, υπάρχει λιγότερη πιθανότητα εμφάνισης καταρράκτη, που συνοδεύει συχνά τη γήρανση.

-Για αυτούς που ενδιαφέρονται να χάσουν βάρος, έρευνες δείχνουν ότι η αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης από την κατανάλωση αυγών, όταν συνδέεται με μειωμένη πρόσληψη υδατανθράκων, μπορεί να σταθεροποιήσει την περιεκτικότητα της ζάχαρης στο αίμα και να μειώσει τα γεύματα.

Η κατανάλωση αυγών είναι ευεργετική για όλες τις ηλικιακές ομάδες αλλά περισσότερο για τα παιδιά. Η πρωτεΐνη βοηθά να χτισθούν οι μύες.

Διαβάστε περισσότερα...

Δήμος Ερύμανθου: Σημαντικά έργα εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ

Πολύ σύντομα θα προκηρυχθούν και οι σχετικοί διαγωνισμοί για την υλοποίηση των εγκεκριμένων προτάσεων.


Θετική εξέλιξη υπήρξε στις προτάσεις που κατέθεσε ο Δήμος Ερυμάνθου για την χρηματοδότησή του από τα αντίστοιχα προγράμματα του Ε.Σ.Π.Α. για τα έργα: eKallikratis – Πύλη ψηφιακών Υπηρεσιών, Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Πολιτιστικών Αθλητικών Εγκαταστάσεων, Ηλεκτρονική Δημοτική Διακυβέρνηση συνολικού προϋπολογισμού 649.450 ευρώ. Οι προτάσεις του Δήμου Ερυμάνθου που εγκρίθηκαν και εντάχθηκαν στα σχετικά Προγράμματα αφορούν:

α) Στην ανάπτυξη και λειτουργία Διαδικτυακής Πύλης, ειδικότερα μέσω υιοθέτησης της «Ηλεκτρονικής Κάρτας Δημότη» την προμήθεια και εγκατάσταση βασικού εξοπλισμού στο Δήμο για την ενημέρωση και τοπική λειτουργία της Πύλης σε κάθε Δημοτική Ενότητα.

Ακόμη αφορά την εκπαίδευση των χρηστών που θα αναλάβουν την ενημέρωση της Πύλης καθώς και δράσεις προβολής και προώθησης της διαδικτυακής Πύλης στην Τοπική Κοινωνία (προϋπολογισμός 387.450 Ε).

β) Στην δημιουργία ενός τρισδιάστατου διαδικτυακού Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών το οποίο περιλαμβάνει:

Την καταγραφή όλων των θέσεων των πολιτιστικών, αθλητικών και τουριστικών σημείων ενδιαφέροντος στο Δήμο Ερυμάνθου καθώς και πληροφορίες για αυτά.

Καταγραφή των σημαντικότερων τουριστικών και ιστορικών διαδρομών σε δυναμικούς χάρτες εμπλουτισμένους με φωτογραφίες και βίντεο.

Συλλογή, οργάνωση, αξιοποίηση και γεωγραφική απεικόνιση των στοιχείων αυτών στα αρχεία του Δήμου και δημιουργία εφαρμογών που θα είναι διαθέσιμες και μέσω των τηλεφώνων και άλλων συσκευών( προϋπολογισμός 142.000 Ε).

γ) Στην ανάπτυξη ενός πληροφοριακού συστήματος ηλεκτρονικής δημοκρατίας μέσω του οποίου οι πολίτες θα συμμετέχουν στην διαχείριση των τοπικών δημόσιων υποθέσεων, εκφράζοντας τις απόψεις τους και τις ανάγκες τους, ενώ παράλληλα θα δύνεται η δυνατότητα στο Δήμο να δημοσιοποιεί τις αποφάσεις και το έργο του. Επιπλέον το σύστημα θα συγκεντρώνει, απεικονίζει και διαχειρίζεται πληροφορίες και δεδομένα του Δήμου που αφορούν σε άτομα με αναπηρία και θα παρέχει ψηφιακές υπηρεσίες προς εξυπηρέτησή τους από τις υπηρεσίες του Δήμου.

Στα πλαίσια υλοποίησης της πράξης, θα δημιουργηθούν τρισδιάστατοι ψηφιακοί χάρτες, μέσω των οποίων θα παρέχονται υπηρεσίες, με γεωγραφική αναφορά, για την εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία (προϋπολογισμός 120.000 Ε)

Η αποδοχή των αποφάσεων ένταξης, καθώς και ο καθορισμός των όρων αποφασίστηκε ομόφωνα στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ενώ πολύ σύντομα θα προκηρυχθούν και οι σχετικοί διαγωνισμοί για την υλοποίηση των εγκεκριμένων προτάσεων.


Πηγή: http://www.thebest.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι εξαιρούνται από την εφεδρεία




Το νομοσχέδιο που αφορά την εργασιακή εφεδρεία, των περιορισμών των συντάξεων και το ενιαίο μισθολόγιο μέχρι αύριο ή το πολύ την Πέμπτη είναι πολύ πιθανό να κατατεθεί στο Βουλή.

Θα αποτελεί ένα ενιαίο μισθολόγιο έτσι ώστε να προχωρήσει και πιο γρήγορα. Η κυβέρνηση εξετάζει αυτή τη στιγμή το πόσοι, ποιοι και με τι κριτήρια θα εξαιρούνται από την εργασιακή εφεδρεία.

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες θέλουν να εξαιρούνται οι ένστολοι και οι διπλωμάτες, καθώς υπάρχουν διπλωμάτες καριέρας και θα υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία του διπλωματικού σώματος.

Επίσης, στους δικαστές παρόλο που υπάρχουν στελέχη που είναι κοντά στην σύνταξη δεν μπορούν να τους διώξουν τώρα.

Προβληματισμός υπάρχει ακόμα για τους πανεπιστημιακούς και στην εκπαίδευση γιατί έτσι κι αλλιώς υπάρχουν πολλά κενά άρα δεν θα μπορούν να λειτουργούν σωστά ούτε τα σχολεία ούτε τα πανεπιστήμια.

Σίγουρα θα εξαιρεθούν τα ΑΜΕΑ από την εργασιακή εφεδρεία καθώς και οι γιατροί και οι νοσηλευτές στα νοσοκομεία γιατί κι εκεί υπάρχον πάρα πολλά κενά.

Τέλος, θα κοιτάξουν τις περιπτώσεις που υπάρχουν ζευγάρια δημοσίων υπαλλήλων να μην βγουν και οι δύο σε εργασιακή εφεδρεία.

Να σηεμιώσουμε ότι, σύμφωνα με το το νέο ενιαίο μισθολόγιο προβλέπεται εξίσωση μισθού ιδιωτικού και δημοσίου τομέα. Υπάλληλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης θα παίρνει 780 ευρώ και από εκεί και πέρα θα ανεβαίνει κλιμακωτά το μισθολόγιο των υπολοίπων. Δευτεροβάθμια εκπαίδευση συν 10%, τεχνολικής εκπαίδευσης συν 33% και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης συν 40% πάνω.





Πηγή: http://www.newsit.gr
Διαβάστε περισσότερα...

7o Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών: Βραβεύτηκε ανάπηρος ζωγράφος

Καταχειροκροτήθηκαν οι χορευτές αποδοκιμάστηκε ο Γιώργος Πεταλωτής.

H ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου τίμησε τις εκδηλώσεις ενώ 4000 κόσμος πλημμύρισε το πανεπιστημιακό γυμναστήριο.



Ο πολιτισμός και η παράδοση τελικά νίκησαν την οικονομική κρίση, και το 7ο Παμποντιακό φεστιβάλ χορών πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή, με τους επισκέπτες να κατακλύζουν το πανεπιστημιακό κλειστό γυμναστήριο της Κομοτηνής το βράδυ του Σαββάτου.



Συγκίνηση, χαρά και περηφάνια προκάλεσαν οι 1500 χορευτές οι οποίοι όπως υποσχέθηκαν οι διοργανωτές «ταρακούνησαν» το γυμναστήριο και πρόσφεραν μοναδικές στιγμές στους παραβρισκόμενους. Σύλλογοι από όλη τη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Νότια Ελλάδα και τα νησιά καταχειροκροτήθηκαν. Φυσικά το κοινό επεφύλαξε το θερμότερο χειροκρότημα για τους χορευτές της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης οι οποίοι υπερείχαν αριθμητικά και έκλεισαν την όμορφη εκδήλωση. 


Η εκδήλωση η οποία ήταν αφιερωμένη στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χρύσανθο Φιλιππίδη, είχε χαρά αλλά και αποδοκιμασίες προς τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Πεταλωτή ο οποίος λίγο μετά την έναρξη αποχώρησε από το κλειστό γυμναστήριο. Πάντως στη διάρκεια της εκδήλωσης, προβλήθηκε βίντεο με τη ζωή και το έργο του Αγίου των Ποντίων, ο οποίος καταγόταν από τη Γρατινή και ήταν εκείνος που είχε εμπνευστεί την ιδέα ίδρυσης ανεξάρτητου Αρμενικού Ποντιακού κράτους. 


Τιμητική πλακέτα στον ζωγράφο με τον στόμα Τριαντάφυλλο Ηλιάδη που και ο «Χ» στο παρελθόν είχε στηρίξει το έργο του

Στο φεστιβάλ τιμήθηκε ο Τριαντάφυλλος Ηλιάδης ο Ξανθιώτης ζωγράφος ο οποίος έλαβε τιμητική πλακέτα από τον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας. Ο ποντιακής καταγωγής καλλιτέχνης που με πείσμα κατάφερε να ξεπεράσει την αναπηρία στα πάνω άκρα και να ζωγραφίσει με το στόμα και την ψυχή παρέλαβε την τιμητική πλακέτα δηλώνοντας υπερήφανος για την καταγωγή του. Περίμενα με μεγάλη αγωνία αυτή τη στιγμή είπε, ανεβαίνοντας στο βήμα και ευχαριστώντας τον κόσμο που τον στηρίζει. «Ήταν ένας πόθος πολλών ετών, ήταν ένας διακαής πόθος μπορώ να πω, διότι ήθελα πολύ να βραβευτώ από την ποντιακή ομοσπονδία Ελλάδος, διότι και εγώ είμαι μια σπίθα από αυτή την φλόγα την ποντιακή και ρίγη συγκίνησης με καταβάλλουν όταν με καλούν αυτοί οι άνθρωποι, η δεύτερη γενιά των προσφύγων ποντίων, να τιμήσουν εμένα ο οποίος και εγώ είμαι από την δεύτερη γενιά των ποντίων».



Κορυφαία έκφραση εθελοντισμού, οι γυναίκες του Θρυλορίου Κομοτηνής μαγείρεψαν για 1500 άτομα. Στα ξενοδοχεία της Ροδόπης φιλοξενήθηκαν τα χορευτικά συγκροτήματα τα οποία ταξίδεψαν από μακριά και οι διοργανωτές κάλυψαν οικονομικά τη διαμονή τους. Η διοργάνωση έγινε πραγματικότητα με τη συμμετοχή δεκάδων εθελοντών είπε η πρόεδρος του συνδέσμου ποντιακών σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρύσα Μαυρίδου, αναφέροντας ότι και απλοί πολίτες στήριξαν την προσπάθεια. «Στο φεστιβάλ συμμετέχουν χορευτές από 16 ετών και πάνω. Είναι η κορυφαία πολιτιστική διοργάνωση για τον ποντιακό ελληνισμό, κάτι που είδαν πολλοί ιδιώτες που παρά την δύσκολη συγκυρία αντιλήφθηκαν πόσο σημαντικό είναι αυτό το γεγονός και μας βοήθησαν στην πράξη». Στα θρακιώτικα υποδέχθηκε τους εκατοντάδες χορευτές ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, λέγοντας ότι η παρουσία τους στην Κομοτηνή, μόνο οφέλη μπορεί να δώσει στην περιοχή. 
«Η ευθύνη ήταν μεγάλη για όλους όσους ασχολήθηκαν με την προετοιμασία της εκδήλωσης, ήταν μια ακόμη ευκαιρία να διαπιστώσουμε, όλοι όσοι ασχοληθήκαμε μ’ αυτή την ιστορία, ότι στους δύσκολους καιρούς η συνεργασία αποδίδει περισσότερο όταν υπάρχει καλή πίστη και διάθεση και αποδείχτηκε για άλλη μια φορά».





Τιμήθηκε ο ζωγράφος Τριαντάφυλλος Ηλιάδης 


«Είναι ιδιαίτερα μεγάλη η τιμή και για την πόλη μας, το φεστιβάλ των ποντίων», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Κομοτηνής Βασίλης Κυπριανίδης και τόνισε ότι «μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις εκείνο που σε τελική ανάλυση περνάει και πρέπει να περάσει σαν μήνυμα, είναι ότι έτσι συντίθεται το πάζλ του λαϊκού μας πολιτισμού, μέσα από αυτές τις εκφάνσεις του πολιτισμού, μέσα από τον χορό και το τραγούδι, μέσα από τα χρώματα και τις μουσικές».
Το 7ο φεστιβάλ ποντιακών χορών είναι γεγονός, που πραγματοποιήθηκε μέσα σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία, σχολίασε και ο περιφερειακός σύμβουλος ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γιάννης Νικολαίδης, και τόνισε ότι «είναι ένα φεστιβάλ καλλιτεχνικής και πολιτιστικής δημιουργίας, ένα φεστιβάλ που αποτελεί αντάμωμα χιλιάδων ανθρώπων του πολιτισμού, ανεξαρτήτως καταγωγής, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι ανάμεσα στους χορευτές υπάρχουν και παιδιά μη ελληνικής ακόμη καταγωγής. Αυτό θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό διότι αποδεικνύει εμπράκτως ότι ο χορός ενώνει διαχρονικά».
Παρούσα στην εκδήλωση ήταν και η ποντιακής καταγωγής Βούλα Πατουλίδου η οποία και χαρακτήρισε αντίδοτο στην κρίση το αντάμωμα χιλιάδων νέων στην Κομοτηνή. «Θεωρώ ότι είναι ένα αντίδοτο στην κρίση, σ’ αυτή την κρίση όχι την οικονομική, γιατί δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά είναι κρίση αξιών, όπου τουλάχιστον βλέπεις νέους ανθρώπους να αντιστέκονται, να δένουν τα χέρια και να αντιμετωπίζουν την δυσκολία ανταμωμένοι, είναι πολύ βασικό».

Γιώργος Παρχαρίδης: «Είμαστε αδέλφια με τους Τούρκους πιστεύουμε όμως στην ιστορική αλήθεια»

Αφοπλιστικός ήταν ο πρόεδρος της παμποντιακής ομοσπονδίας Ελλάδας Γιώργος Παρχαρίδης όταν του ζητήθηκε να στείλει ένα μήνυμα προς την Τουρκία. Εμείς είμαστε αδέλφια με τους Τούρκους, είμαστε γείτονες, είμαστε υποχρεωμένοι να ζήσουμε μαζί και πρέπει να ζήσουμε αγαπημένοι και ενωμένοι, πιστεύουμε όμως στην ιστορική αλήθεια, είπε και πρόσθεσε ότι η Τουρκία έκανε βήματα, αλλά θα πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα.
«Θα πρέπει κάποτε και η Τουρκία και ο πρωθυπουργός της να καταλάβουν ότι υπάρχει στο παρελθόν, οι πρόγονοι έχουν κάνει την γενοκτονία, να την δουν με αλήθεια ιστορική και έτσι θα φύγουν όλα τα σύννεφα και έτσι θα στηριχθούμε στην αλήθεια για να είναι πολύ καλές οι διακρατικές και φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών.


Η Τουρκία έκανε ένα βήμα, και συγχαίρουμε γι’ αυτό τον πρωθυπουργό της Ερντογάν, διότι επέτρεψε μετά από 88 ολόκληρα χρόνια να λειτουργήσει η ιερά μονή της Παναγίας Σουμελά, όπου και βρεθήκαμε, όμως πρέπει να ζητήσει συγγνώμη. Ζητάμε μια λέξη μόνο, τίποτα άλλο, τη λέξη «Συγνώμη». Πάντως ο ίδιος εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίηση του που τελικά η διοργάνωση έγινε πραγματικότητα καθώς όπως είπε κόντεψε να χαθεί λόγω έλλειψης χρημάτων. Αναφερόμενος δε στους στόχους της ομοσπονδίας των ποντίων είπε πως, εκτός από τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, στόχοι είναι επίσης, η προώθηση της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού, η διάσωση της ποντιακής διαλέκτου, η υποστήριξη των νεοπροσφύγωνΟΥΝΕΣΚΟ αλλά και η αλλαγή του νομικού και διοικητικού καθεστώτος του ιερού ιδρύματος της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά, το οποίο επί 50 χρόνια διοικείται από μια οικογένεια.



Ποντιακή Λεβεντιά και Ρωμιοσύνη είναι αδέλφια δίδυμα… 


Πραγματικά αυτό που έζησε η Κομοτηνή από τους χιλιάδες νέους που ήρθαν με αφορμή το 7ο ποντιακό φεστιβάλ χορών στην πόλη μας δεν το έχει νοιώσει όσες κι άλλες νεολαιίστικες εκδηλώσεις έχουν φιλοξενηθεί στην πόλη, γιατί αυτό που μετέφεραν δεν περιγράφεται ως δυναμική, ως συναίσθημα, ως ελληνική ταυτότητα ελπίδα και προοπτική, ως μεγαλείο παράδοσης σε μια Ελλάδα που βάλλεται και σφυροκοπείται, που βυθίζεται στη φτώχεια, την απόγνωση την απαξίωση. Είδαμε μια άλλη ζωντανή Ελλάδα, που δεν λυγίζει, δεν υποκύπτει, που αγωνίζεται, που έχει τη φλόγα μέσα της, μέσα από τους νέους, που και μετά την εκδήλωση και πριν έκαναν τη δική τους ειρηνική κατάληψη σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους, στα καφέ, τα ταβερνάκια, μεταδίδοντας με το χορό, τη ζωντανή παρουσία τους, την αύρα, το σύνθημα ότι λεβεντιά και ρωμιοσύνη είναι αδέλφια δίδυμα. Μπράβο παιδιά!
Μ.Μ. 



Διαβάστε περισσότερα...

Καταργούνται τα Κέντρα Αξιολόγησης Μαθητών



Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να αφήσει τίποτε όρθιο στο διάβα της. Μεταξύ των θυμάτων της είναι και οι μαθητές με κινητική αναπηρία, αυτισμό, κώφωση, τύφλωση, πολυαναπηρίες, προβλήματα λόγου, δυσλεξία και μαθησιακές δυσκολίες, τους οποίους θεωρεί, κυριολεκτικά, «παιδιά ενός κατώτερου θεού», και τους στερεί τα Κέντρα Διάγνωσης Αξιολόγησης και Υποστήριξης, τα οποία καταργεί, στα πλαίσια της διάλυσης της οικονομίας και της κοινωνίας, που επιχειρεί με πραγματικά υποδειγματικό και αξιοθαύμαστο τρόπο.
Για το λόγο αυτό, οι εργαζόμενοι στα ΚΕΔΔΥ απέστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας για την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να βάλει «λουκέτο» στις υπηρεσίες αυτές, στην οποία σημειώνουν ότι τα ΚΕΔΔΥ διαπιστώνουν τις δυσκολίες, στηρίζουν τους μαθητές εκπαιδευτικά μέσα στο σχολείο, προσανατολίζουν την οικογένεια προς τη σωστή κατεύθυνση αντιμετώπισης της «μαθησιακής δυσκολίας» του παιδιού τους και λειτουργούν ως «γέφυρα» ανάμεσα στις διάφορες υπηρεσίες και φορείς και για το λόγο αυτό δεν πρέπει και δεν μπορούν να κλείσουν.


Διαβάστε περισσότερα...

Το «κατηγορώ» των Παραολυμπιονικών



Παρουσία βουλευτών, παραολυμπιονικών και εκπροσώπων σωματείων από τη Βόρεια και την Κεντρική Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε στο Καυτανζόγλειο Στάδιο, έκτακτη ενημερωτική συνάντηση από την Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Παραολυμπιακό κίνημα.

Η δραστική μείωση της κρατικής επιχορήγησης έχει φέρει, όπως και όλες τις ομοσπονδίες άλλωστε, σε τρομερά δύσκολη θέση την Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες, με τον πρόεδρο Γιώργο Φουντουλάκη να να προαναγγέλλει κινητοποιήσεις: «Ολόκληρος ο Παραολυμπιακός αθλητισμός στραγγαλίζεται και αιμορραγεί με την άδικη αυτή πολιτική. Τώρα έχουμε την ευκαιρία να αναρωτηθούμε εάν οι Έλληνες αθλητές με αναπηρία έχουν δικαίωμα στον αθλητισμό, εάν έχουν αντίκρισμα τα μετάλλια και οι διακρίσεις τους, εάν εντέλει υπάρχει καμία μορφή ισοπολιτείας πέραν αυτής των περικοπών. Γιατί για εμάς ο αθλητισμός είναι τρόπος ζωής, έξοδος από το σπίτι, ένα εργαλείο ισότιμης ένταξης στην κοινωνία» είπε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε αναφερόμενος στην ρατσιστική, όπως είπε, αντιμετώπιση που έχει το κίνημα από το Υπουργείο και την ΟΠΑΠ, απαιτώντας ίση μεταχείριση: «Η αναλγησία και ο ρατσισμός του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Οικονομικών προς το Παραολυμπιακό κίνημα, είναι αν μη τι άλλο κάτι πρωτόγνωρο για όλους εμάς. Παρά τις συνεχιζόμενες οχλήσεις μας, δεν μας έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ από την ΟΠΑΠ Α.Ε. –η οποία υποτίθεται ότι στηρίζει τον ελληνικό αθλητισμό- τη στιγμή που έχει υποσχεθεί πέντε εκατομμύρια ευρώ για την Ολυμπιακή προετοιμασία. Πρωτόγνωρη για εμάς, είναι τόσο η αδιαφορία όσο και ο κυνισμός που υπάρχει από το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο εξαντλεί την αυστηρότητα του στο καθεστώς των αδειών στους κορυφαίους αθλητές με αναπηρία. Είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε μέχρι τέλους για το δίκιο μας».

Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι βουλευτές και οι εκπρόσωποι των κομμάτων, οι οποίοι δήλωσαν συμπαραστάτες στις ενέργειες της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ. Δεσμεύτηκαν μάλιστα ο καθένας από την πλευρά του, ότι θα στηρίξουν τα δίκαια αιτήματα του αθλητικού κινήματος ατόμων με αναπηρίες, φέρνοντας το θέμα στη Βουλή ώστε να γίνει ευρύτερο γνωστό το μέγεθος του προβλήματος, δεδομένου και του κινδύνου που ελλοχεύει για μη συμμετοχή της Ελλάδας στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Τα σωματεία από Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα συμφώνησαν ομόφωνα σε συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις και διαβήματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενισχύοντας έτσι την από 19 Σεπτεμβρίου απόφαση των σωματείων της Αθήνας. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, Σάββας Αναστασιάδης, Γιάννης Ιωαννίδης και Κώστας Γκιουλέκας, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Ζιώγας και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης και Ευαγγελία Αμανατίδου.

Οι Χρήστος Παπαδούλης και Βαγγέλης Ζορκάδης εκπροσώπησαν την βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Εύα Καϊλή και τη Δημοκρατική Αριστερά αντίστοιχα, ενώ στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο πρώην υφυπουργός αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός.


Διαβάστε περισσότερα...

Η αντιγήρανση στο… πιάτο σας!



Πρακτικές συμβουλές με σίγουρα αποτελέσματα.

Τις τελευταίες δεκαετίες η επιμήκυνση του ορίου ηλικίας έχει δημιουργήσει την ανάγκη της διατήρησης της ποιότητας ζωής, αλλά και την παράταση της νεανικής εμφάνισης, για όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια.

Η διαδικασία της γήρανσης και ο θάνατος έχουν αποτελέσει αντικείμενο μελέτης από την αρχαιότητα. Τις τελευταίες δεκαετίες οι ερευνητές προσπαθώντας να εξηγήσουν τη γήρανση συμπεραίνουν ότι πρόκειται για μια πολύπλοκη και πολυπαραγοντική βιολογική διεργασία, που δεν μπορεί να ερμηνευτεί από μία και μόνο θεωρία.

Η πλειοψηφία των επιστημόνων πιστεύουν ότι είναι αποτέλεσμα της συσσώρευσης βλαβών σε βασικά βιομόρια, λόγω της μείωσης των αμυντικών, αντιοξειδωτικών και επιδιορθοτικών μηχανισμών, οφειλόμενων πιθανότατα στην επίδραση των ελεύθερων ριζών οξυγόνου (ROS), σε συνδυασμό με την επίδραση της κληρονομικότητας, του περιβάλλοντος και του τρόπου ζωής.

Με τον όρο νεότητα εννοούμε ουσιαστικά αφενός τη διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης του δέρματος και του οργανισμού μας και αφετέρου τις μειωμένες εκφυλιστικές διαταραχές, που προέρχονται από τη γήρανση, όπως τα καρδιαγγειακά, ο διαβήτης, η νόσος Alzheimer, κ.α.

Εμείς θα επικεντρωθούμε στο διατροφικό κομμάτι, που αποτελεί έναν από τους παράγοντες του τρόπου ζωής, που μπορούμε να ελέγξουμε και που οι περισσότεροι χρειάζεται να διορθώσουμε για να διατηρηθούμε νέοι.
Ένα σημαντικό βήμα για να να επιτευχθεί και να διατηρηθεί η μακροβιότητα φαίνεται να είναι ο θερμιδικός περιορισμός.

Αν και οι μηχανισμοί με τους οποίους ο θερμιδικός περιορισμός επιδρά στη μακροβιότητα δεν είναι πλήρως κατανοητοί, οι περισσότεροι επιστήμονες θεωρούν ότι με τη μείωση του θερμιδικού και όχι θρεπτικού περιεχομένου περιορίζεται η παραγωγή των ROS, το οξειδωτικό stress και η κατανάλωση οξυγόνου στα μιτοχόνδρια για παραγωγή ενέργειας στους αερόβιους οργανισμούς, με αποτέλεσμα τη μειωμένη καταπόνηση του οργανισμού.

Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι θα πρέπει η θερμιδική πρόσληψη να μειωθεί κάτω από τις ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες του κάθε ατόμου, γιατί θα τεθεί θέμα επιβίωσης και όχι μακροβιότητας. Σε καμία περίπτωση η ανάγκη του θερμιδικού περιορισμού για νεότητα και μακροζωία δε θα πρέπει να οδηγήσει κάποιον σε διατροφικό περιορισμό (ανορεξία)!

Τα τρόφιμα, που πιστεύεται ότι καθυστερούν τη γήρανση είναι αυτά που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά. Ως αντιοξειδωτικά, ορίζονται εκείνες οι διαιτητικές ουσίες, οι οποίες προλαμβάνουν ή επιδιορθώνουν την καταστροφή των κυττάρων του σώματος. Τα αντιοξειδωτικά λειτουργούν μειώνοντας ή προλαμβάνοντας την οξειδωτική «ζημιά», που προκαλείται από τις ROS και που μπορεί να οδηγήσει σε κυτταρική δυσλειτουργία. Επιπλέον τα αντιοξειδωτικά μπορεί να βελτιώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και ίσως να μειώσουν τον κίνδυνο φλεγμονών και καρκίνου.

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα τρόφιμα είναι πολυάριθμα. Πολύ κοινά τρόφιμα είναι καλές πηγές αντιοξειδωτικών, γι’ αυτό και προτείνεται η κατανάλωση μιας μεγάλης ποικιλίας τροφίμων, κυρίως φυτικής προέλευσης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σε ποικιλία πρόσληψη διαιτητικών αντιοξειδωτικών ουσιών. Στον πίνακα 1, βλέπουμε τα πλουσιότερα σε αντιοξειδωτικά τρόφιμα και ποιες ουσίες κυρίως περιέχουν.

Πρακτικές συμβουλές για όσους θέλουν να αυξήσουν την πρόσληψη των αντιοξειδωτικών στη διατροφή τους και να αναστείλουν τη γήρανση:

* Καταναλώστε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποικιλία φρούτων και λαχανικών. Τα χρώματα των φρούτων και των λαχανικών υποδηλώνουν και τον τύπο του αντιοξειδωτικού που παρέχουν. Για να πάρετε μία μεγάλη ποικιλία θρεπτικών συστατικών καταναλώστε ποικιλία χρωμάτων («ουράνιο τόξο» στη διατροφή).
* Προσπαθήστε να πειραματίζεστε με καινούρια και πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά και ενθαρρύνετε και τα μέλη της οικογένειάς σας να κάνουν το ίδιο.
* Προγραμματίστε τουλάχιστον δύο γεύματα την εβδομάδα με όσπρια, ως κύρια πηγή πρωτεΐνης. Είναι πολύ θρεπτικός ο συνδυασμός τους με ρύζι, π.χ φακόρυζο, ρεβίθια με ρύζι («παντρεμένα»).
* Πειραματιστείτε με φρέσκα βότανα, καρυκεύματα και μπαχαρικά. Χρησιμοποιείστε σε αφθονία το σκόρδο και το κρεμμύδι, στις σαλάτες, στις σούπες και τις διάφορες σάλτσες. Προτιμήστε το λεμόνι και το λάιμ στις σαλάτες σας, αντί για ξίδι.
* Επιλέξτε προϊόντα ολικής αλέσεως, όπως ψωμί ολικής αλέσεως και αναποφλοίωτο ρύζι.
* Προσθέστε ξηρούς καρπούς στις σαλάτες, στις σούπες, στα δημητριακά και στις σάλτσες σας (π.χ. ζυμαρικά με σάλτσα από φρέσκο σπανάκι με καρύδια και αμύγδαλα).
* Φτιάξτε ντιπς από ξηρούς καρπούς, όσπρια και λαχανικά και συνδυάστε τα με σνακς από φρέσκα λαχανικά (καρότο, αγγούρι).
* Επιλέξτε βιολογικά τρόφιμα και ανεπεξέργαστα τρόφιμα, που εξασφαλίζουν καλύτερες συνθήκες παραγωγής και συντήρησης.
* Επιλέξτε ελαφρύ τρόπο μαγειρέματος των γευμάτων σας, ώστε να εξασφαλιστεί η διατήρηση των θρεπτικών συστατικών των τροφίμων, π.χ. ατμομάγειρας.
* Πειραματιστείτε γευστικά με το κινόα, το κεχρί, το φαγόπυρο, το λιναρόσπορο, τη σόγια, το χυμό cranberry, το αβοκάντο, το τζίντζερ, το μπρόκολο, την καρύδα, που πιστεύεται ότι ανήκουν στις αντιγηραντικές υπερτροφές (superfoods).
* Αποφύγετε την αυξημένη κατανάλωση καφέ (πάνω από 2 δόσεις / ημέρα), τη ζάχαρη και τους απλούς υδατάνθρακές, το αλκοόλ (προτιμήστε το κρασί) και τα ανθρακούχα ποτά.
* Εξασφαλίστε την επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού.
* Αυξήστε την ήπια αερόβια δραστηριότητά σας.

Διαβάστε περισσότερα...

Το τσιμπολόγημα προσθέτει κιλά



Κόψτε το με κρέας, ψάρια, γαλακτοκομικά.

Το τσιμπολόγημα είναι μία αρκετά «επικίνδυνη» αλλά ταυτόχρονα λατρεμένη συνήθεια με την οποία το μόνο που καταφέρνουμε είναι να προσθέσουμε παραπανίσια κιλά.

Τι είναι όμως αυτό που μας κάνει να καταφεύγουμε σε αυτό;

Μια νέα μελέτη που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και το Πανεπιστήμιο του Σίδνει και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS One», δείχνει πως υπεύθυνη είναι η ελλιπής κατανάλωση πρωτεϊνών.

Οι έλλειψη πρωτεϊνών προκαλεί πείνα και τάση για... τσιμπολόγημα. Αντίθετα, η αύξηση της κατανάλωσης τροφίμων όπως το κρέας, το ψάρι, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά και οι ξηροί καρποί, μπορεί να μας εμποδίσει να παίρνουμε μέχρι και 1 κιλό το μήνα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι κατανάλωναν κύρια γεύματα με μόλις 10% περιεκτικότητα σε πρωτεϊνες, έτρωγαν καθημερινά 260 θερμίδες περισσότερες κατά μέσον όρο, σε σύγκριση με όσους έπαιρναν το 15% των ημερήσιων θερμίδων τους από πρωτεϊνες.

Επιπλέον, το 70% αυτών των πρόσθετων θερμίδων προερχόταν από τσιμπολόγημα και όχι από περισσότερο φαγητό την ώρα των κύριων γευμάτων.

Ο μέσος κάτοικος της Δύσης παίρνει από τις πρωτεϊνες το περίπου 12% των ημερήσιων θερμίδων του, αλλά για πολλούς ανθρώπους το ποσοστό είναι τόσο χαμηλό επειδή δεν τρώνε σκέτες τις πρωτεϊνες, αλλά σε συνδυασμό με υδατάνθρακες (ψωμί, ζυμαρικά, πίτες, ρύζι κ.τ.λ.) μέσω έτοιμων φαγητών.


Διαβάστε περισσότερα...