Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

AIDS: Οι γυναίκες πιο επιρρεπείς


Οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στον ιό HIV, σε σχέση με τους άνδρες, σύμφωνα με ανακοινώσεις μελετητών στην 19η διεθνή διάσκεψη για το AIDS.

Παγκοσμίως τα ποσοστά λοίμωξης σε γυναίκες ηλικίας από 15 έως 24 ετών είναι διπλάσια σε σχέση με των ανδρών της ίδιας ηλικίας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της υπηρεσίας του ΟΗΕ που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα το 63% του συνόλου των νέων αυτής της ηλικιακής ομάδας που ζει με τον ιό, είναι γυναίκες.

Τα ίδια στοιχεία κάνουν λόγο για 1,2 εκ. γυναίκες που προσβλήθηκαν από τον ιό μέσα στο 2011, η πλειοψηφία των οποίων ζουν στις αναπτυσσόμενες χώρες και στις χώρες με μεσαίο εισόδημα. Ακόμα η λοίμωξη από τον ιό HIV είναι η βασική αιτία θανάτου στις γυναίκες που βρίσκονται σε ηλικία τεκνοποιίας.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως στις ετεροφυλικές σχέσεις χωρίς προφύλαξη οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης του ιού σε σχέση με τους άνδρες.


Διαβάστε περισσότερα...

Έβγαλαν από μηχανική υποστήριξη βρέφος για 3,5 ευρώ



Ζήτησαν από τους γονείς να πληρώσουν το ρεύμα για τη συσκευή.

Οι αρχές της Ινδίας διέταξαν έρευνα μετά τις καταγγελίες ενός πατέρα ότι νοσοκομείο έβγαλε το νεογέννητο κοριτσάκι του από τη μηχανική υποστήριξη και το άφησε να πεθάνει γιατί δεν τους είχε εξοφλήσει ένα λογαριασμό ύψους 200 ρουπιών, ήτοι 3,5 δολαρίων.

Το βρέφος είχε γεννηθεί πρόωρα και νοσηλευόταν διασωληνωμένο στο κρατικό νοσοκομείο της Τζαλαντάρ, στο βορειοδυτικό Παντζάμπ.

Το προσωπικό του νοσοκομείου ζήτησε από την οικογένεια να πληρώσει για το ηλεκτρικό ρεύμα για τη συσκευή μηχανικής υποστήριξης.

«Τους παρακάλεσα να την κρατήσουν στο μηχάνημα γιατί δεν είχα τα χρήματα, αλλά αρνήθηκαν και το παιδί μου πέθανε το βράδυ της Τετάρτης. Το δολοφόνησαν για 200 ρουπίες», είπε ο Σαντζίβ Κουμάρ.

Ο υπουργός Υγείας του κρατιδίου, Μάνταν Μόαν Μίταλ διέταξε έρευνα και υποσχέθηκε ότι θα διωχθούν όσοι αρνήθηκαν να περιθάλψουν το παιδί.



Διαβάστε περισσότερα...

Δικαίωση για 260 συμβασιούχους



Σήμερα το πρωί ανακοινώθηκε η απόρριψη της αίτησης ακύρωσης κατά τις προσωρινής διαταγής για τους συμβασιούχους της ΔΑΕΜ και των διοικητικών υπαλλήλων του δήμου Αθηναίων που είχε καταθέσει ο δήμαρχος κ. Καμίνης.

Οριστικά πλέον οι 260 συμβασιούχοι επιστρέφουν στον δήμο και σήμερα μετρούν ήδη την δεύτερη ημέρα επιστροφής στην εργασία τους!

Από την διεύθυνση προσωπικού ανακοινώθηκαν τα εξής:
«Όσοι συνάδελφοι συμβασιούχοι δεν έχουν προσέλθει ακόμα για να απογραφούν, τελευταία ημέρα είναι αύριο αλλιώς θα διαγραφούν.

Όσοι συνάδελφοι γνωρίζουν κάποιον που δεν έχει προσέλθει η δεν έχει ενημερωθεί παρακαλούνται να τον ειδοποιήσουν.

Μέσα σε τρείς ημέρες πετύχαμε 2 πολύ σημαντικές νίκες που θα καθορίσουν το εργασιακό μας μέλλον και ο αγώνας μας θα συνεχιστεί αμείωτος!».


Διαβάστε περισσότερα...

Στους δήμους θα παραμείνει το «Βοήθεια στο Σπίτι»



Β. Κεγκέρογλου: Μείζον θέμα με την καταβολή των δεδουλευμένων.

Την εκτίμηση ότι οι δήμοι θα είναι οι κύριοι πάροχοι που θα συνεχίσουν την υλοποίηση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», εξέφρασε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκος Παναγιωτόπουλος προσθέτοντας ότι συνεπεία αυτού γεγονότος «είναι λογικό και εύλογο να συνεχίσει να απασχολείται στην επόμενη μορφή του συγκεκριμένου προγράμματος το υπάρχον στελεχιακό δυναμικό».

Επίκαιρη ερώτηση σχετικά με την πορεία του Προγράμματος είχε απευθύνει στην κυβέρνηση ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος επισήμανε ότι το Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, είναι ένα πρόγραμμα που έχει λάβει την έγκριση της κοινωνίας και πρέπει να εξασφαλιστεί η συνέχιση της χρηματοδότησης του και η μετάβασή του στο νέο σύστημα.

Ο βουλευτής σημείωσε επίσης ότι υπάρχει μείζον θέμα με την καταβολή των δεδουλευμένων σε όσους απασχολούνται στο πρόγραμμα και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στις απαραίτητες διοικητικές πράξεις προκειμένου η μετεξέλιξη του προγράμματος στο θεσμό της «Κατ’ οίκον φροντίδας ηλικιωμένων» να λειτουργήσει μέσα στις προβλεπόμενες ημερομηνίες αλλά και να καταθέσει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της εργασίας στο Πρόγραμμα όσων απασχολούνται ήδη σε αυτό εδώ και χρόνια.

«Η παράταση του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι εξασφαλίζεται με το νέο θεσμό της κατ’ οίκον φροντίδας συνταξιούχων, ο σχετικός νόμος έχει ψηφιστεί και από την 1η Οκτωβρίου 2012 προβλέπεται και η έναρξη λειτουργίας του», είπε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκος Παναγιωτόπουλος και ενημέρωσε ότι έγιναν οι απαιτούμενες διοικητικές ενέργειες με τις οποίες προσδιορίστηκαν οι ωφελούμενοι-δικαιούχοι και δημιουργήθηκε και το Μητρώο Παρόχων που προσδιορίζει τους φορείς που θα παρέχουν τις υπηρεσίες αυτές ενώ καθορίστηκαν και οι πόροι χρηματοδότησης του προγράμματος.

Όπως ανέφερε επίσης ο υφυπουργός έχουν ήδη υπογραφεί οι διοικητικές πράξεις και η έγκρισης της συγχρηματοδότησης που θα είναι συνολικού ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ και θα καλύπτει και το 2011.

Σε εκκρεμότητα παραμένουν, όπως ενημέρωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο Κανονισμός Οργάνωσης και Λογιστικής Λειτουργίας του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών και η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την απόδοση της ειδικής εισφοράς από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης που έχει προβλεφθεί να καταβάλλεται από 1.5.2012 και αφορά εισφορά επί των συνολικών ετήσιων εσόδων από εισφορές φορέων κοινωνικής ασφάλισης.


Διαβάστε περισσότερα...

Καταφύγιο στη Γερμανία αναζητούν χιλιάδες Έλληνες



Νέο κύμα μαζικής μετανάστευσης δείχνουν οι Financial Times Deutschland.

Περισσότεροι από 25.000 Έλληνες μετανάστευσαν το 2011 στη Γερμανία, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times Deutschland» («FTD»), που επισημαίνουν ότι το ποσοστό αντιστοιχεί στο 0,6% του εργατικού δυναμικού της χώρας και θα αναλογούσε σε 250.000 Γερμανούς εργαζόμενους.

Η τάση πάντως αναμένεται να ενισχυθεί, καθώς, όπως αναφέρει η εφημερίδα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Trendforce, οι μισοί απόφοιτοι τεχνικής σχολής στην Ελλάδα και το 40% των συναδέλφων τους στην Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία, σκέφτονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, ενώ επισημαίνεται ότι και οι γιατροί φεύγουν κατά χιλιάδες.

Ως θετικό στοιχείο για τη δημιουργία νομισματικού χώρου, εκτιμά τη μετακίνηση του εργατικού δυναμικού μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης ο νομπελίστας Ρόμπερτ Μάντελ, ο οποίος εξηγεί στους «FTD» ότι, εφόσον η υποτίμηση του νομίσματος δεν είναι εφικτή, η ύφεση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσω της μείωσης των τιμών και των μισθών και μέσω της μετανάστευσης. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το 2011 μετανάστευσαν στη Γερμανία 33.000 Ιταλοί και 28.000 Ισπανοί.


Διαβάστε περισσότερα...

Μέτρα φωτιά - Ψαλίδι παντού! Επιδόματα - Συντάξεις και άλλα...

Ψαλίδι σε συντάξεις, επιδόματα και φοροαπαλλαγές!



Τα νέα μέτρα αλλάζουν τη μορφή του κράτους πρόνοιας
Οριζόντιες παρεμβάσεις περιλαμβάνει το πακέτο περικοπών δαπανών της διετίας 2013 -2014 που παρουσιάζει αυτή την ώρα στην τρόικα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας.

Το σχέδιο που συνδυάζει προτάσεις του ΔΝΤ, του ΚΕΠΕ και των υπουργείων βάζει ψαλίδι σε συντάξεις, επιδόματα, φοροαπαλλαγές και αλλάζει τη μορφή του κράτους πρόνοιας όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Στο πακέτο περιλαμβάνονται περικοπές δαπανών ύψους 5 δισ. ευρώ που θα προέλθουν από συντάξεις, επιδόματα και άλλες κοινωνικές παροχές. Πρόκειται για μέτρα του υπουργείου Εργασίας, που θα έχει και τη μεγαλύτερη συμετοχή στο πακέτο, στο οποίο περικοπές ύψους 2 δισ. ευρώ θα αφορούν τις συντάξεις και 3 δισ. ευρώ τα επιδόματα.

Χαρακτηριστικά στις προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσια Δημοσιονομικής Στρατηγικής περιλαμβάνονται :

-Η επιβολή πλαφόν ανώτατης σύνταξης μεταξύ 2.000 και 2.200 ευρώ.

-Περικοπές 5% σε όλες τις κύριες συντάξεις από 1.000 έως 1.400 ευρώ.

-Μειώσεις 10% σε όλες τις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.400 ευρώ.

-Πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων και αναδρομική επέκταση του ενιαίου μισθολογίου σε όλες τις ΔΕΚΟ.

-Περικοπές στις αμοιβές στελεχών της δημόσιας διοίκησης και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

-Κατάργηση κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων και χορήγηση τους με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.

-Χρηματική ποινή υπερβάλλουσας χρήσης σε όσους ασφαλισμένους ξεπερνούν ένα όριο στις δαπάνες υγείας.

Πάντως, τίποτα δεν θα ισχύσει εάν πρώτα δεν εγκριθεί από τους πολιτικούς αρχηγούς που μετέχουν στην Κυβέρνηση συνεργασίας και οι οποίοι θα ενημερωθούν αργά το μεσημέρι για τις προτεινόμενες περικοπές.



--------------------


Περικοπές σε πρωθυπουργό, υπουργούς, υφυπουργούς

 

Ψαλίδι στο κόστος λειτουργίας με απόφαση Σαμαρά

Ψαλίδι στο κόστος λειτουργίας του πολιτικού συστήματος και της πολιτικής διοίκησης της χώρας. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας ανήρτησε προς διαβούλευση σχέδιο νόμου με τίτλο «Περιστολή Δημοσίων Δαπανών και ρύθμιση θεμάτων Δημοσιονομικών Ελέγχων».

Μειώσεις μισθών για τους πολιτικούς

Μετά από οδηγία του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά με διάταξη του σχεδίου νόμου, επέρχεται σημαντική μείωση της δημόσιας δαπάνης για μισθούς δημοσίων λειτουργών.

Συγκεκριμένα, περικόπτεται:

-Από τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης και τον Πρόεδρο της Βουλής το ποσό των 1.872 ευρώ μηνιαίως.

-Τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης το ποσό των 1.404 ευρώ μηνιαίως.

-Τους Υπουργούς και τους Υφυπουργούς που έχουν την ιδιότητα του Βουλευτή το ποσό των 935 ευρώ μηνιαίως.

-Τους Υπουργούς και τους Υφυπουργούς που δεν έχουν την ιδιότητα του Βουλευτή το ποσό των 468 ευρώ μηνιαίως.

Επίσης, επίκειται η έκδοση Απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών η οποία θα ρυθμίζει τις αποδοχές των Γενικών Γραμματέων Υπουργείων κ.λ.π.

Το Γενικό Λογιστηρίου του Κράτους εκτιμά ότι από τις ρυθμίσεις αυτές θα προκύψει περιστολή της δημόσιας δαπάνης στο επίπεδο των 9 έως 10 εκατ. ευρώ ετησίως. Το ποσό αυτό θα αξιοποιηθεί ως δημοσιονομικό ισοδύναμο για την απόδοση της εξισωτικής αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους.

Μειώσεις ενοικίων έως 25%

Σε άλλη διάταξη του σχεδίου νόμου γίνεται ρύθμιση με την οποία επέρχεται μείωση της δημόσιας δαπάνης για μισθώματα κτηριακών εγκαταστάσεων από φορείς του δημοσίου.

Συγκεκριμένα:

α) Για το ποσό του μηνιαίου μισθώματος έως τα 1.000 ευρώ κατά ποσοστό 10%.

β) Για το ποσό του μηνιαίου μισθώματος από 1.000,01 ευρώ έως τα 2.000 ευρώ, κατά ποσοστό 15%.

γ) Για ποσό του μηνιαίου μισθώματος από τα 2.000,01 ευρώ έως τα 3.000 ευρώ, κατά ποσοστό 20%.

δ) Για το ποσό του μηνιαίου μισθώματος, που υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ, κατά ποσοστό 25%.


Το Γενικό Λογιστηρίου του Κράτους εκτιμά ότι από την ρύθμιση αυτή θα προκύψει περιστολή της δημόσιας δαπάνης στο επίπεδο των 15 έως 17 εκατ. ευρώ ετησίως.


Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν φιλοξενία παιδιών σε κατασκήνωση της Χαλκιδικής



Από 16 έως 27 Αυγούστου.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης διέθεσε στον Σύλλογο Εργαζομένων δέκα θέσεις για δωρεάν 12ήμερη φιλοξενία σε κατασκήνωση της Χαλκιδικής, παιδιών των δημοτικών υπαλλήλων, ηλικίας 5 έως 14 ετών, για το χρονικό διάστημα από 16-27 Αυγούστου 2012.

Πρόκειται για προσφορά των «Αθλητικών κατασκηνώσεις Σκούρας» που έγινε μέσω του Αντιδημάρχου Πολιτισμού και Τουρισμού Σπύρου Πέγκα.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων θα προχωρήσει σε κλήρωση των θέσεων στις 12 Αυγούστου, στις 12:00, στα γραφεία του στο Δημαρχείο, παρουσία των γονέων. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής έως 6 Αυγούστου στο τηλέφωνο 2310877994.


Διαβάστε περισσότερα...

«Όχι» στην παρακράτηση μέρους των συντάξεων των ψυχικά ασθενών



Την κατάργησή της ζητά η υφυπουργός Υγείας.

Την κατάργηση διατάξεων που προβλέπουν, εκτός των άλλων, παρακράτηση μέρους των συντάξεων των ψυχικά πασχόντων ατόμων που φιλοξενούνται σε μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, θα εισηγηθεί, σύμφωνα με όσα δήλωσε η ίδια στη Βουλή, η υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη.

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριά, που έκανε λόγο για ευθέως αντισυνταγματικές διατάξεις και άνιση παρακράτηση στις συντάξεις των ψυχικά ασθενών, η κ. Σκοπούλη σημείωσε ότι η όλη προσέγγιση του θέματος δηλώνει προχειρότητα και αβουλία.

«Δεν μπορούμε να ισοπεδώνουμε τα πάντα προς όφελος του κέρδους. Ο νόμος αυτός αντίκειται σε θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα που είναι κατοχυρωμένα συνταγματικά, όπως ισότητα απέναντι στο νόμο, το δικαίωμα ατόμων με αναπηρία να απολαμβάνουν μέτρα που εξασφαλίζουν την υγεία και την αυτονομία τους. Εισηγούμαστε την κατάργηση των σχετικών διατάξεων», τόνισε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Υγείας.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε αμφιβολίες για την κατάργηση των διατάξεων καθώς, όπως είπε, αφορά εφαρμοστικό νόμο του δεύτερου μνημονίου.«Ακόμη και η εθνική επιτροπή ελέγχου ατόμων με ψυχικές διαταραχές κρίνει το νόμο αντισυνταγματικό», συμπλήρωσε ο κ. Ζαχαριάς.

«Αυτό δεν είναι απαίτηση του μνημονίου. Η απαίτηση του μνημονίου ήταν να κοπούν οι φαρμακευτικές δαπάνες, που μεταφράστηκαν από το κοινοβούλιο και την προηγούμενη κυβέρνηση, σαν να κόβουμε από οπουδήποτε και δεν πειράζουμε το φάρμακο», σχολίασε η κ. Σκοπούλη.



Διαβάστε περισσότερα...

Κόβεται το 60% των επιδομάτων τυφλότητας στη Χίο



Οι έλεγχοι του ΙΚΑ θα συνεχιστούν σε 10 ακόμα νομούς.

Το 60% απ' όσους έπαιρναν επίδομα τυφλότητας στην περιοχή της Χίου δεν ήταν πρακτικά τυφλοί και επομένως δεν έπρεπε να το λαμβάνουν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ελέγχου που διενήργησε το ΙΚΑ σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας.

Το ΙΚΑ προχώρησε την επανεξέταση των δικαιούχων, όταν διαπιστώθηκε ότι τα προνοιακά επιδόματα τυφλότητας που χορηγούνταν στη Χίο, υπερέβαιναν κατά πολύ τον εθνικό μέσο όρο.

Σε ανακοίνωσή της, η διοίκηση του ΙΚΑ αναφέρει ότι με τη λειτουργία του εθνικού Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), από τον Σεπτέμβριο του 2011, άλλαξε το προηγούμενο καθεστώς πιστοποίησης αναπηρίας, που χαρακτηρίζονταν από πολυκερματισμό, ανισότητες, αδικίες, αδιαφάνεια και διευκόλυναν τις πελατειακές σχέσεις, την αδυναμία ελέγχου και την απουσία ενιαίου μητρώου ατόμων με αναπηρία.

Το Εθνικό Μητρώο Αναπήρων, υποβοηθά, σύμφωνα με τη διοίκηση του Ιδρύματος, την παροχή πληροφοριών, διερευνητικών ελέγχων και στατιστικών δεδομένων, για τη βελτίωση της στόχευσης των πολιτικών που αφορούν τα άτομα με αναπηρία.

Η διαδικασία επανάκρισης δικαιούχων επιδομάτων τυφλότητας και απολύτου αναπηρίας, θα συνεχιστεί για το επόμενο διάστημα σε 10 νομούς, που παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά αναπηρίας σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο.



Διαβάστε περισσότερα...

Αλάτι εκεί που δεν το περιμένεις



Τροφές πλούσιες σε νάτριο.

Σχεδόν 50% των ανθρώπων που έχουν υπέρταση είναι ευαίσθητοι στο αλάτι, πράγμα που σημαίνει ότι η πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων νατρίου αυξάνει την αρτηριακή τους πίεση και τους θέτει σε κίνδυνο επιπλοκών.

Εκτιμάται ότι ο μέσος ενήλικας καταναλώνει περίπου 10 γραμμάρια αλάτι, αντί των 4 γραμμαρίων που συνιστώνται από τους διεθνείς οργανισμούς για τους υγιείς ενήλικες.

Έχει υπολογιστεί, ότι το 85% του αλατιού που καταναλώνουμε περιέχεται σε έτοιμα τρόφιμα, ενώ το επιτραπέζιο αλάτι αποτελεί μόνο το 15% του συνόλου του αλατιού που καταναλώνουμε. Το νάτριο εντοπίζεται ως συστατικό πληθώρας τροφίμων, στο νερό και σε διάφορα φάρμακα και για τον λόγο αυτό, είναι εξαιρετικά δύσκολο να σχεδιαστεί ένα διαιτολόγιο πλήρους αποκλεισμού του νατρίου. Οι τροφές που περιέχουν σημαντικές ποσότητες νατρίου είναι το κρέας, το ψάρι, τα πουλερικά και τα γαλακτοκομικά. Μικρότερες ποσότητες νατρίου περιέχουν επίσης τα λαχανικά, τα λίπη και τα δημητριακά. Ακόμη και το νερό, όπως προαναφέραμε περιέχει νάτριο σε διάφορες ποσότητες, ανάλογα με την ύδρευση. Μόνο το απεσταγμένο νερό δεν έχει νάτριο, καθώς όλα τα ανόργανα άλατά του έχουν αφαιρεθεί.

Οι ετικέτες τροφίμων αναφέρουν την ποσότητα του νατρίου που περιέχουν. Το νάτριο όμως μπορεί να περιέχεται και σε άλλες χημικές μορφές πέραν του γνωστού αλατιού.

Το Χλωριούχο Νάτριο, δηλαδή το κοινό αλάτι χρησιμοποιείται επιτραπέζιο, στο μαγείρεμα, κατά την επεξεργασία των τροφίμων, στις κονσέρβες κ.λπ.

Το Γλουταμινικό Μονονάτριο είναι ένα καρύκευμα που χρησιμοποιείται στο σπίτι, σε εστιατόρια και σε πολλά συσκευασμένα τρόφιμα (κονσέρβες, κατεψυγμένα κλπ.).

Το Baking-Powder χρησιμοποιείται για επιτάχυνση του φουσκώματος στο ψωμί και στο κέικ.

Το Διττανθρακικό Νάτριο, η κοινή σόδα μαγειρικής, χρησιμοποιείται κατά την παρασκευή ψωμιού, αρτοσκευασμάτων και γλυκών.

Η Άλμη χρησιμοποιείται στην επεξεργασία τροφίμων για την εμπόδιση της ανάπτυξης βακτηρίων και περιέχεται σε κονσέρβες, σε κατεψυγμένα, σε τουρσιά κλπ.

Το Φωσφορικό Δινάτριο Άλας περιέχεται σε ορισμένα δημητριακά, καθώς και σε βιομηχανικά τυριά.

Το Αλγινικό Νάτριο προστίθεται στα σοκολατούχα γάλατα και στα παγωτά για να μαλακώσει την υφή τους.

Το Βενζοϊκό Νάτριο χρησιμοποιείται σαν συντηρητικό σε διάφορα παρασκευάσματα (μαγιονέζα, dressings, αναψυκτικά).

Το Υδροξείδιο του Νατρίου ή καυστικό νάτριο χρησιμοποιείται στην επεξεργασία τροφίμων για να μαλακώσει τη φλούδα της ελιάς, του καλαμποκιού κ.λπ.

Το Προπιονικό Νάτριο χρησιμοποιείται για την παστερίωση τυριών και ορισμένων αρτοσκευασμάτων και κέικ, ώστε να εμποδιστεί η ανάπτυξη μούχλας.

Το Θειώδες Νάτριο χρησιμοποιείται για την λεύκανση ορισμένων φρούτων που χρειάζονται τεχνητό χρώμα (κεράσια μαρασκίνο, φρουί-γλασέ κ.λπ.) και ως συντηρητικό κάποιων ξηρών φρούτων (πχ. δαμάσκηνα).

Το προσλαμβανόμενο ποσοστό νατρίου που επιτρέπεται σε έναν ασθενή εξαρτάται από την κατάστασή του και καθορίζεται από τον επιστήμονα υγείας. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις δίνεται αυστηρή άναλος δίαιτα με περιεκτικότητα σε νάτριο 0.25-0.50 gr/24h. Ένας ήπιος περιορισμός επιτρέπει την κατανάλωση 1gr νατρίου/ημέρα.

Τροφές πλούσιες σε αλάτι

Τροφές πλούσιες σε νάτριο είναι οι συσκευασμένοι χυμοί τομάτας και λαχανικών, ο ανανάς, τα κονσερβοποιημένα φρούτα, τα λαχανικά σε κονσέρβες, τα τουρσιά, τα κατεψυγμένα λαχανικά με αλάτι, οι αγκινάρες, τα καρότα, το σέλινο, το κάρδαμο, το σπανάκι, τα παντζάρια, τα ραδίκια, το λάχανο, τα καπνιστά κρέατα και τα κρέατα και ψάρια σε κονσέρβα, τα τυριά, το αλατισμένο βούτυρο ή μαργαρίνη, τα αλμυρά κρακεράκια, τα γαριδάκια, τα chips, οι αλατισμένοι ξηροί καρποί, οι σούπες σε σκόνη ή κονσέρβα, το χοιρομέρι, τα αλατισμένα κρέατα, το ζαμπόν, τα βιομηχανικά παρασκευασμένα γεύματα, η σόδα μαγειρικής, το baking-powder, η σάλτσα σόγια, τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, οι πίτσες, τα σουβλάκια.

Τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι

Τροφές χαμηλές σε νάτριο είναι οι χυμοί φρούτων χωρίς πρόσθετα, τα φρέσκα φρούτα, τα ξηρά φασόλια, το αποβουτυρωμένο γάλα, τα δημητριακά σε νιφάδες, το χονδροαλεσμένο σιτάρι, τα δημητριακά που είναι ψημένα χωρίς αλάτι, τα ζυμαρικά, το ρύζι, τα φρέσκα ψάρια και κρέατα, το ελαιόλαδο, το ξύδι, τα καρυκεύματα χωρίς αλάτι και χυμό λεμονιού, οι ανάλατοι ξηροί καρποί, το μέλι, η μαρμελάδα, ο ζελές και οι καραμέλες.

Οι διάφορες εταιρείες τροφίμων, ακολουθώντας τις οδηγίες της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας δημιούργησαν σκευάσματα με λιγότερο αλάτι, προκειμένου να συμβάλουν στην προσπάθεια για μείωση του αλατιού από τη διατροφή μας. Έτσι, κυκλοφορούν στην αγορά κύβοι με λιγότερο αλάτι, που δίνουν νοστιμιά στο φαγητό, ενώ παράλληλα δεν επιβαρύνουν τον οργανισμό με αλάτι.

Η Δύναμη του Καλίου

Έχει αποδειχθεί ότι μεγάλες ποσότητες καλίου μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Η αυξημένη μάλιστα πρόσληψη καλίου συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι οργανισμοί υγείας συνιστούν το κάλιο για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Η αυξημένη πρόσληψη καλίου συμβάλλει στην προστασία του οργανισμού από την αυξημένη αρτηριακή πίεση, που προκαλεί η περίσσεια νατρίου. Η αυξημένη πρόσληψη Καλίου βοηθά στην αποβολή νατρίου και νερού από το σώμα, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση.

Τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι τα φρούτα (οι μπανάνες περιέχουν 422mg Καλίου) και τα λαχανικά, το μαγειρεμένο κρέας και ψάρι, το γάλα (ημιάπαχο 366mg Καλίου/ποτήρι), το γιαούρτι. Επίσης, στην αγορά υπάρχουν λειτουργικά τρόφιμα εμπλουτισμένα με κάλιο, όπως ροφήματα χυμών, τα οποία συμβάλλουν στην πρόληψη της εμφάνισης υπέρτασης.


Πηγή:
http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το ξενύχτι στην τηλεόραση οδηγεί σε... κατάθλιψη



Μελέτη νευροεπιστημόνων σε πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Η παραμονή κάποιου μπροστά από την οθόνη ενός υπολογιστή ή της τηλεόρασης ως αργά τη νύχτα και η απομάκρυνσή του από αυτήν μόνο όταν είναι έτοιμος να αποκοιμηθεί, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να παρουσιάσει κατάθλιψη, σύμφωνα με μελέτη αμερικανών επιστημόνων.

Η μελέτη που εκπονήθηκε από μια ομάδα νευροεπιστημόνων στο Ιατρικό Κέντρο του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο και η οποία χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, ίσως κάνει όσους έχουν εθιστεί στην οθόνη τη νύχτα να αναθεωρήσουν ορισμένες συνήθειες τους.

Οι ερευνητές, οι οποίοι εξέθεσαν χάμστερ στο αμυδρό φως τη νύχτα και εντόπισαν αλλαγές στη συμπεριφορά και τον εγκέφαλο που έχουν εντυπωσιακές ομοιότητες με τα συμπτώματα των ατόμων που έχουν κατάθλιψη, είπαν ότι μια αύξηση της έκθεσης σε τεχνητό φως τη νύχτα τα τελευταία 50 χρόνια συνέπεσε με αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης, κυρίως στις γυναίκες, που έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν την ψυχική αυτή ασθένεια σε σχέση με τους άνδρες.

«Τα αποτελέσματα που είχαμε στα χάμστερ συμφωνούν με όσα γνωρίζουμε για την κατάθλιψη στον άνθρωπο», επισημαίνει η Τρέισι Μπεντροσιάν, η επικεφαλής της μελέτης, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Molecular Psychiatry (Μοριακή Ψυχιατρική).

Παρότι η έκθεση στο φως τη νύχτα έχει σχέση με έναν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού και παχυσαρκία, η σχέση της με τις διαταραχές της διάθεσης είναι ελάχιστα κατανοητή.

Τα χάμστερ που μετείχαν στο πείραμα εξετέθησαν για τέσσερις εβδομάδες στο αμυδρό φως τη νύχτα --που είναι ισοδύναμο με την οθόνη της τηλεόρασης σε σκοτεινό δωμάτιο-- και τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με αυτά μιας ομάδας που εξετέθη σε ένα φυσιολογικό κύκλο εναλλαγής φωτός-σκοταδιού.

Η πειραματική ομάδα αποσύρθηκε τότε σε ένα φυσιολογικό κύκλο φωτός-σκότους για μια, δύο ή τέσσερις εβδομάδες πριν υποβληθεί σε εξέταση.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ήταν λιγότερο δραστήρια και είχε χαμηλότερο από το σύνηθες ενδιαφέρον να πιει ζαχαρόνερο -- και τα δύο συμπτώματα συγκρίνονται με τα συμπτώματα κατάθλιψης στον κόσμο.

Η ομοιότητα επεκτάθηκε στη βιολογική τους σύνθεση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν αλλαγές στον ιππόκαμπο --σε ένα μέρος του εγκεφάλου του-- οι οποίες μοιάζουν με αυτές που παρουσιάζουν καταθλιπτικά άτομα.

Τα χάμστερ που εκτέθηκαν στο αμυδρό φως τη νύχτα παρήγαγαν επίσης περισσότερη πρωτεΐνη που ονομάζεται παράγοντας νέκρωσης όγκου (TNF), ένα χημικό νευροδιαβιβαστή που κινητοποιείται όταν το σώμα τραυματίζεται ή προσβάλλεται και προκαλεί φλεγμονές στην προσπάθειά του να επιδιορθώσει τη βλάβη.

«Οι ερευνητές βρήκαν μια ισχυρή σχέση μεταξύ χρόνιας φλεγμονής και κατάθλιψης στους ανθρώπους», τόνισε ο Ράντι Νέλσον, ο οποίος μετείχε επίσης στη μελέτη. «Γι αυτό είναι πολύ σημαντικό που βρήκαμε αυτή τη σχέση μεταξύ του αμυδρού φωτός τη νύχτα και της αυξημένης έκφρασης του TNF».

Τα συνολικά συμπτώματα της κατάθλιψης είναι αναστρέψιμα, αναφέρουν οι ερευνητές.

«Η καλή είδηση είναι ότι άνθρωποι που μένουν αργά το βράδυ μπροστά από την οθόνη της τηλεόρασης ή του υπολογιστή μπορεί να ανατρέψουν ορισμένες από τις αρνητικές συνέπειες επιστρέφοντας στον κανονικό κύκλο φωτός-σκότους και μειώνοντας την έκθεσή τους στο τεχνητό φως τη νύχτα», υπογραμμίζει η Μπεντροσιάν.



Διαβάστε περισσότερα...

«Στάση πληρωμών» στα επιδόματα πρόνοιας!

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑμΕΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ
«Στάση πληρωμών» στα επιδόματα πρόνοιας!



Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα, ώρα 9.30 π.μ., στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας 119Α


Στιγμιότυπο από πρόσφατη κινητοποίηση της ΣΕΑΑΝ

Σταμάτησε η καταβολή των επιδομάτων πρόνοιας στα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) καθώς το υπουργείο Οικονομικών δεν διαθέτει τις απαραίτητες πιστώσεις.

Το αποτέλεσμα είναι χιλιάδες ανάπηροι και οι οικογένειές τους, που σε πολλές περιπτώσεις έχουν ως μοναδικό εισόδημα τα επιδόματα πρόνοιας, να οδηγούνται στον υποσιτισμό και την πείνα. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσιώτης έκανε χτες παρέμβαση στους υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη ζητώντας την άμεση καταβολή των επιδομάτων καθώς και συνάντηση μαζί τους.
ΣΕΑΑΝ: «Δεν θα γίνουμε ζήτουλες»

Η πρώτη απάντηση των αναπήρων θα δοθεί σήμερα με διαμαρτυρία, ώρα 9.30 π.μ., στα γραφεία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) στους Αμπελοκήπους (Λ. Αλεξάνδρας 119Α). Τη διαμαρτυρία οργανώνει ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων και τη στηρίζει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ).

Αφού οι ανάπηροι πέρασαν από την ταλαιπωρία και το «κόσκινο» της επανεξέτασης για να αποκαλυφθούν, δήθεν, οι ανάπηροι - μαϊμούδες, τώρα δεν πληρώνεται κανένας. «Μας σπρώχνουν στην εξαθλίωση και στον εξευτελισμό καθώς τα επιδόματα των ΑμΕΑ έκαναν φτερά» καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΣΕΑΑΝ. «Μας θέλουν ζήτουλες, αλλά δεν θα τους κάνουμε τη χάρη» , συνεχίζει η ΣΕΑΑΝ. «Το Μάιο δεν πληρώσανε τα επιδόματα των ΑμΕΑ γιατί, έλεγαν, ότι δεν είχε ολοκληρωθεί η απογραφή. Ενα μέρος των αναπήρων πληρώθηκε τον Ιούνη τα επιδόματα του Μάρτη - Απρίλη και σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και της ΚΕΔΕ τον Ιούλη θα πληρώνονταν όλοι κανονικά μαζί και τα οφειλόμενα από τους προηγούμενους μήνες. Μάταια από τις 20 του Ιούλη οι οικογένειες των αναπήρων και των χρονίως πασχόντων σε όλη την Ελλάδα περιμένουν να πάρουν το επίδομα, γιατί δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες πιστώσεις από το υπουργείο Οικονομικών. Μετά τη στάση πληρωμών στην Υγεία, στην Πρόνοια, στα φάρμακα, στις θεραπείες ήρθε και η στάση πληρωμών και στα επιδόματα. Να γιατί σηκώθηκε ο κουρνιαχτός για τους "ανάπηρους-μαϊμού", που έχουν σηκώσει καιρό τώρα οι κυβερνήσεις, τα κόμματα του κεφαλαίου και τα ΜΜΕ που τους υπηρετούν. Για να πέσει στα μαλακά σιγά σιγά το σχέδιο που έχουν για το κόψιμο των επιδομάτων για να βρεθούν τα 11,5 δισ. ευρώ για να στηριχτεί η επιχειρηματικότητα. Γι' αυτό έστησαν τα σφαγεία των ΚΕΠΑ και έγινε η τρομοκρατική απογραφή των περικοπών και της ενοχοποίησης δίνοντας ψεύτικα νούμερα ότι 40.000 ΑμΕΑ έπαιρναν ψεύτικα επιδόματα. Για να αναμασάνε τα χαλκευμένα στοιχεία τα παπαγαλάκια τους στα κανάλια και να φτύνουν όλο τον κόσμο».
Τεράστιες οι ευθύνες των συμβιβασμένων ηγεσιών

Στη συνέχεια η ΣΕΑΑΝ αναφέρεται στις ευθύνες των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών του αναπηρικού κινήματος: «Είναι τεράστιες οι ευθύνες της ΕΣΑμΕΑ των μεγάλων δευτεροβάθμιων οργανώσεων ΑμΕΑ, γονιών και κηδεμόνων (ΠΟΣΓΑΜΕΑ) που χρόνια τώρα στήριξαν την πολιτική που μαζί με τους κυβερνώντες συνδιαμόρφωσαν τον ΚΕΒΑ και τα ΚΕΠΑ και την απογραφή. Αντί για τα κροκοδείλια δάκρυα που χύνουν σήμερα στις ανακοινώσεις τους για τη μη πληρωμή των επιδομάτων, οφείλουν να κάνουν το στοιχειώδες:Να καλέσουν τώρα τους ανάπηρους, γονείς και κηδεμόνες, σε ξεσηκωμό προβάλλοντας το αίτημα για άμεση καταβολή των επιδομάτων μαζί με το αίτημα για την άμεση καταβολή από τον ΕΟΠΥΥ όλων των οφειλόμενων χρημάτων προς τους αναπήρους, χρονίως πάσχοντες για θεραπείες, φάρμακα, τεχνητά βοηθήματα και να μην καταβάλουν κανένα τίμημα για ανάγκες Υγείας και Πρόνοιας».


Διαβάστε περισσότερα...

Πρωτεΐνη και έντονη προπόνηση



Οι επιδράσεις στην απόδοση και την ψυχολογία.

Μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη για τη ποσότητα πρωτεΐνης που χρειάζονται οι αθλητικές διατροφές δημοσιεύτηκε μόλις πριν λίγες μέρες από τον πολύ γνωστό ερευνητή Κεβιν Τίπτον και τους συνεργάτες του.

Η μελέτη συνέκρινε 2 διαφορετικές προσλήψεις πρωτεΐνης, η μία στο 1,5γρ/κιλό και η άλλη στα 3 γρ/κιλό. Οι αθλητές ήταν αγωνιστικοί ποδηλάτες. Τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά για την ομάδα με την υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης , η οποία είχε καλύτερη απόδοση σε μία περίοδο υψηλής προπονητικής έντασης σε σχέση με την ομάδα που είχε την πρόσληψη στο 1,5γρ/κιλό. Επιπλέον η ομάδα των αθλητών που έτρωγε περισσότερη πρωτεΐνη είχε λιγότερε ενδείξεις έντονου ψυχολογικού στρες. Νομίζω αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό για κάποιον που δεν ανήκει σε κάποια αθλητική ελίτ, όπως εγώ για παράδειγμα, και απλά θέλει να μην επηρεάζεται αρνητικά η ψυχολογία του από την έντονη γυμναστική.

Η σύγκριση έγινε μεταξύ δύο άκρων, σχετικά χαμηλή πρόσληψη πρωτεΐνης για την 1 ομάδα, περίπου 120 γρ πρωτεΐνη για έναν αθλητή 80 κιλών , και 240 γρ πρωτεΐνη για έναν συναθλητή του με ίδιο βάρος.

Θα μπορούσε η διαφορά στην απόδοση και στις ψυχολογικές παραμέτρους να είναι ίδια με μία ενδιάμεση προσέγγιση, π.χ 2.2 γρ/κιλό βάρους;

Το λίπος, που ρυθμίζει και την παραγωγή στεροειδών ορμονών – οι οποίες επηρεάζουν την ψυχολογία – ήταν μειωμένο στην ομάδα με την υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης, παρ’ όλα αυτά οι ψυχολογικές παράμετροι ήταν καλύτεροι. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό για την πρωτεΐνη.

Θα μπορούσαν οι ψυχολογικές παράμετροι να είναι ακόμα καλύτερες αν η πρωτεΐνη ήταν στα 2,2 γρ/κιλό λόγω υψηλότερου λίπους ή θα ήταν χειρότερες λόγω λιγότερης πρωτεΐνης;

Η μεγάλη πρόσληψη πρωτεΐνης έδειξε να υπερέχει σε ένα έντονο προπονητικό στάδιο σε αυτήν την μελέτη, με άλλα λόγια οι αθλητές ζοριζόντουσαν πάρα πολύ για να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της προπόνησης. Κατά την γνώμη μου είναι ακόμα νωρίς να βγάλουμε ανάλογα συμπεράσματα για λιγότερο έντονα προπονητικά στάδια. Αυτό θα μπορούσε να είναι το αντίστοιχο της επιστροφής από διακοπές ενός άνδρα που πηγαίνει στο γυμναστήριο για πρώτη φορά μετά από 1 μήνα και κάνει με χαμηλή ένταση για να μπει ξανά στο κλίμα των προπονήσεων.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καρδιολογικά προβλήματα για τα παχύσαρκα παιδιά



Με πίεση και χοληστερίνη οι παχύσαρκοι ανήλικοι 2-12 ετών.

Τα παιδιά ηλικίας 2-12 ετών τα οποία είναι παχύσαρκα κινδυνεύουν από καρδιολογικά προβλήματα, αλλά και προβλήματα πίεσης, σύμφωνα με νέα ολλανδική έρευνα.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου VU του Άμστερνταμ, με επικεφαλής την Τζοάνα Κιστ βαν Χόλτε, μελέτησαν τις περιπτώσεις 307 πολύ παχύσαρκων παιδιών.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι δύο στα τρία περίπου παιδιά είχαν ένα τουλάχιστον πρώιμο παράγοντα καρδιολογικού κινδύνου, όπως υψηλή πίεση αίματος (56% των παιδιών), χαμηλή «καλή» ή υψηλή «κακή» χοληστερόλη (54%), καθώς επίσης υψηλό σάκχαρο στο αίμα (14%), το οποίο μπορεί να προκαλέσει επίσης διαβήτη τύπου 2 (το 1% των παιδιών είχε ήδη τη νόσο).

Συνολικά, το 67% των παιδιών είχαν τουλάχιστον ένα παράγοντα καρδιολογικού κινδύνου, το 17% είχαν δύο παράγοντες και το 2,5% τέσσερις ή περισσότερους.

Μεγάλη παχυσαρκία στους ενήλικους, άνω των 18 ετών, θεωρείται όταν ο δείκτης σωματικής μάζας (το βάρος σε κιλά δια του τετραγώνου του ύψους σε μέτρα), ξεπερνά το 35 (κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο). Στα δίχρονα παιδιά δείκτης πάνω από 20,5 παραπέμπει σε σοβαρή παχυσαρκία, ενώ το ίδιο συμβαίνει όταν στα 12χρονα παιδιά ο δείκτης υπερβαίνει το 31.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μεγάλη παιδική παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακή νόσο από την έναρξη της ενηλικίωσης». Η ολλανδική έρευνα έδειξε ότι τα αγόρια τείνουν να είναι παχύσαρκα σε πιο μικρή ηλικία, ενώ αντίθετα τα κορίτσια σε πιο μεγάλη.


Διαβάστε περισσότερα...

Το κάπνισμα εχθρός των δοντιών



Οι καπνιστές χάνουν περισσότερα δόντια απ’ ότι οι μη καπνιστές.

Συχνά οδηγούμαστε στην καρέκλα του οδοντιάτρου, για αισθητικούς ή για ιατρικούς λόγους. Σε κάθε περίπτωση, μετά από οποιαδήποτε περιοδοντική θεραπεία, χειρουργείο ή λείζερ είναι πολύ σημαντικό, εάν είστε καπνιστής …να το κόψετε τουλάχιστον προσωρινά.

Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το κάπνισμα μετά από μια περιοδοντική χειρουργική επέμβαση μπορεί να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που υπήρχαν αρχικά. Καθυστερεί την επούλωση, αυξάνει την μετεγχειρητική δυσανεξία, προάγει την αιμορραγία, και διευκολύνει την επιμόλυνση του τραύματος.

Η μελέτη παρακολούθησε την περιοδοντική θεραπεία και την αποθεραπεία 20 ασθενων- οι μισοί ήταν καπνιστές. Μετά από 2 χρόνια, η υποχώρηση των ούλων στους καπνιστές ήταν εμφανώς εντονότερη.

Πέρα από το γεγονός ότι το κάπνισμα αναστέλει την διαδικασία επούλωσης μετά από κάθε είδους χειρουργική επέμβαση, οι ερευνητές πιστεύουν ότι ειδικά στα περιοδοντικά χειρουργεία «χαλάει» όλη τη θεραπεία. Είναι πιθανότατα ο σημαντικότερος παράγοντας για την εμφάνιση και εξέλιξη της περιοδοντίτιδας.

Κι αν δεν πειστήκατε ότι το κάπνισμα είναι εχθρός των δοντιών, δείτε τι αναφέρουν τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα των ΗΠΑ:

- Οι καπνιστές χάνουν περισσότερα δόντια απ’ ότι οι μη καπνιστές.
- Στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι καπνιστές άνω των 65 ετών, δεν έχουν δόντια σε ποσοστό 41%. Το αντίστοιχο ποσοστό σε μη καπνιστές είναι μόλις 20%.


Πηγή: http://www.cosmedic.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι επιστήμονες



Για την τόνωση των νέων προσπαθειών στη μάχη κατά του AIDS.

Την ανάγκη να τονωθούν οι προσπάθειες για θεραπεία του AIDS επεσήμαναν οι επιστήμονες από πολλές χώρες, προειδοποιώντας ότι, παρά τις προόδους τριών δεκαετιών στη μάχη κατά του πολυμήχανου ιού, ο τελευταίος συνεχίζει να προηγείται πάντα σε σχέση με τα διάφορα φάρμακα που αναπτύσσονται.

Το «καμπανάκι» ηχεί λίγο πριν ξεκινήσει στην Ουάσιγκτον η σημαντική παγκόσμια συνδιάσκεψη για το AIDS (22-27 Ιουλίου), που αναμένεται να προσελκύσει πολλές χιλιάδες ερευνητές, οργανώσεις πολιτών και άλλους φορείς εμπλεκόμενους στην θεραπεία της θανατηφόρου νόσου.

Η επιστημονική στρατηγική, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, επικεντρώνεται σε επτά βασικά σημεία-κλειδιά, όπως στις περιοχές που κρύβεται ο ιός HIV στο ανθρώπινο σώμα, καθώς και στην καλύτερη μελέτη εκείνων των λιγοστών ασθενών που έχουν καταφέρει να αναρρώσουν πραγματικά ή που έχουν κάποιου είδους φυσική αντίσταση, η οποία τους προστατεύει. Σχετική έκθεση για τα επόμενα βήματα, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Μαζί θα δώσουμε τέλος στο AIDS», έδωσε στη δημοσιότητα η αρμόδια οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών UNAIDS.

Οι ειδικοί αναγνωρίζουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς ο ρυθμός θανάτων από το AIDS έχει μειωθεί στις περισσότερες χώρες, αν και σε περιοχές της Ασίας και της Κεντρικής Ευρώπης αυξάνεται.

Παρόλα αυτά το υψηλό κόστος θεραπείας των περίπου 34 εκατομμυρίων ασθενών παγκοσμίως αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τα υγειονομικά συστήματα πολλών κρατών, όπως επισημαίνεται σε ανάλυση της Διεθνούς Εταιρίας AIDS στο περιοδικό ανοσολογίας «Nature Reviews Immunology».

O OHE έχει απευθύνει έκκληση να δοθούν 22 - 24 δισεκατομμύρια δολάρια για να αναχαιτιστεί η επιδημία του AIDS έως το 2015, από τα οποία το 70% περίπου αφορά το κόστος των φαρμάκων κατά του ιού για τις πιο σοβαρά πληττόμενες χώρες, που έχουν σχεδόν γονατίσει από τα βάρη της νόσου.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια Φρανσουάζ Μπαρ-Σινουσί, διευθύντρια του Ινστιτούτου Παστέρ και μεταξύ των πρωτοπόρων στην ανακάλυψη και μελέτη του ιού HIV, όπως αναφέρει στο «Nature», χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια για την έρευνα και ένας νέος «καθοδηγητικός χάρτης». Όπως είπε, αποτελεί ρεαλιστική προοπτική, από επιστημονική άποψη, η μελλοντική επίτευξη θεραπείας για τη νόσο.

Οι επιστήμονες προωθούν εκ παραλλήλου πολλές διαφορετικές ερευνητικές στρατηγικές, τις οποίες θεωρούν πολλά υποσχόμενες, μελετώντας ιδιαίτερα τις περιπτώσεις ανθρώπων, το ανοσοποιητικό σύστημα των οποίων φαίνεται να τα καταφέρνει πολύ καλύτερα με τον ιό και που έχουν έτσι καταφέρει να σταματήσουν κάθε φαρμακευτική αγωγή, χωρίς να επιστρέψει η μόλυνση.

Σε μία άλλη μελέτη, στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή Κρις Μπέιρερ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, επισημαίνεται ότι τρεις δεκαετίες διαφήμισης των πρακτικών ασφαλούς σεξ μεταξύ των ομοφυλοφίλων, έχουν αποτύχει να «φρενάρουν» την εξάπλωση του ιού σε αυτή την πληθυσμιακή ομάδα υψηλού κινδύνου, με συνέπεια η επιδημία του AIDS να επεκτείνεται σταθερά στην περίπτωσή τους.

«Ο ιός HIV παραμένει ανεξέλεγκτος το 2012 μεταξύ των ανδρών που κάνουν σεξ μεταξύ τους», επισημαίνουν οι επιστήμονες, οι οποίοι ζητούν νέες προσεγγίσεις σε βιολογικό και επιδημιολογικό επίπεδο. Όπως αναφέρουν, σε πολλές χώρες (ΗΠΑ, Ισπανία, Χιλή, Ν.Αφρική, Ταϊλάνδη κ.α.), το ποσοστό μόλυνσης με AIDS μεταξύ των ομοφυλοφίλων ανδρών ξεπερνά το 15%.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι το πρωκτικό σεξ χωρίς προφυλακτικό ενέχει πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο (18 φορές περισσότερο κατά μέσο όρο) σε σχέση με το κολπικό σεξ χωρίς προφυλακτικό για να κολλήσει κανείς τον ιό. Υπογραμμίζουν επίσης ότι, παρά τις επιστημονικές προειδοποιήσεις, οι μολύνσεις με AIDS παραμένουν συχνές μεταξύ των ομοφυλοφίλων, τόσο μέσα στις κοινότητές τους, όσο και μέσω των συχνών περιστασιακών σεξουαλικών επαφών. Οι τελευταίες ιδίως, όταν γίνονται χωρίς προφυλακτικό, θεωρούνται βασικός παράγων εξάπλωσης της επιδημίας.


Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, το 2011 πέθαναν περίπου 1,5 εκατ. ασθενείς από AIDS (και τις εξαιτίας του επιπλοκές), οι περισσότεροι από τους οποίους (1,2 εκατ.) στην Αφρική, η οποία παραμένει το επίκεντρο της νόσου, αν και σταδιακά οι θάνατοι μειώνονται στην «μαύρη» ήπειρο μετά το ζενίθ του 2005. Θετικό, σύμφωνα με την UNAIDS, είναι ότι σήμερα για πρώτη φορά πάνω από 8 εκατ. άνθρωποι (το 54% όσων το χρειάζονται) κάνουν πλέον φαρμακευτική αγωγή κατά του ιού HIV, χάρη στη σημαντική μείωση του κόστους των φαρμάκων.

Εξάλλου, λιγότερα παιδιά διεθνώς μολύνθηκαν με τον ιό το 2011 (περίπου 330.000), εμφανίζοντας μείωση 24% σε σχέση με το 2009. Παρ’ όλα αυτά, περίπου 3,4 εκατ. παιδιά κάτω των 15 ετών ζουν σήμερα με AIDS (το 91% στην υποσαχάρια Αφρική).


Διαβάστε περισσότερα...

Η σύνδεση στο διαδίκτυο φέρνει... κατάθλιψη



Η χρήση του υπολογιστή συνδέεται με ψυχικές διαταραχές
.
Όσοι μένουν συνδεδεμένοι στο Facebook με τις ώρες, μπορεί να είναι «υποψήφιοι» κακής ψυχικής υγείας. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Gothenburg αναφέρουν ότι όσοι βρίσκονται πολλές ώρες μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή τους ή του κινητού τους τηλεφώνου, μπορεί να αναπτύξουν στρες, διαταραχές του ύπνο και κατάθλιψη.

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε τη συμπεριφορά περισσοτέρων από 4.100 Σουηδών (ανδρών και γυναικών), ηλικίας 20-24 ετών για χρονικό διάστημα ενός έτους και κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα.

Η επικεφαλής της ομάδας, Sara Thomee, δήλωσε ότι υπήρχε βασική συσχέτιση ανάμεσα στη χρήση των υπολογιστών και της εμφάνισης ψυχικών διαταραχών.

«Είναι εύκολο να αφήνει κανείς τον εαυτό του χαλαρό, παραμελώντας άλλες δραστηριότητες ή ανάγκες του –όπως η κοινωνικές συναναστροφές, ο ύπνος και η άσκηση- και να ξεχνιέται όταν κάθεται περισσότερο χρόνο μπροστά στον υπολογιστή» είπε η ίδια.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες κανείς πρέπει να προσπαθεί να μειώνει τις ώρες που περνά μπροστά από μια οθόνη υπολογιστή ή ενός κινητού τηλεφώνου, προκειμένου να αποφύγει… την εμφάνιση αυτών των διαταραχών.


Διαβάστε περισσότερα...

Καρκινογόνες τοξίνες σε βρεφικό γάλα



Εντοπίστηκαν σε μονάδα παραγωγής στην Κίνα.

Καρκινογόνες τοξίνες σε βρεφικό γάλα εντοπίστηκαν σε μια μονάδα παραγωγής γάλακτος στην Κίνα, η οποία υποχρεώθηκε να διακόψει τη λειτουργία της, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κινεζική Υπηρεσία για τον έλεγχο της ποιότητας (AGCQIQ).

Η εταιρεία Ava Dairy Co. Ltd απέσυρε τα προϊόντα της, καθώς εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα αφλατοξίνης σε γάλατα, που είχαν παραχθεί μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου, πέρσι, ανέφερε το πρακτορείο Νέα Κίνα επικαλούμενο τον εκπρόσωπο της υπηρεσίας, Λι Γουανπίνγκ.

Το γάλα αυτό πωλείται κυρίως σε σούπερ-μάρκετ στις επαρχίες Χουνάν και Γκουανγκντόνγκ.

Τον περασμένο μήνα, η εταιρεία Yili είχε ανακαλέσει γάλα σε σκόνη, επειδή οι αρχές εντόπισαν υψηλά επίπεδα υδραργύρου σε αυτό, ενώ τον Δεκέμβριο αφλατοξίνη βρέθηκε σε γάλα της μεγάλης εταιρείας Mengniu Dairy Group.


Διαβάστε περισσότερα...

«Μια γενιά χωρίς AIDS» οραματίζονται οι ΗΠΑ



Θα προσφέρουν περισσότερα από 150 εκατ. δολάρια.

Στη γέννηση μιας «γενιάς χωρίς AIDS» υπόσχεται να συμβάλει η Ουάσινγκτον, χρηματοδοτώντας προγράμματα σε όλο τον κόσμο.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δεσμεύτηκε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον θα συμβάλλει στη δημιουργία μιας γενιάς «χωρίς AIDS», μιλώντας στους εκπροσώπους των 190 χωρών που συμμετείχαν στο 19ο διεθνές συνέδριο για το AIDS.

Υπό τα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων, η Κλίντον ανακοίνωσε επίσης ότι θα δοθούν περισσότερα από 150 εκατομμύρια δολάρια ως πρόσθετη χρηματοδότηση για τον αγώνα κατά της ασθένειας από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους 30 εκατομμύρια άνθρωποι μέσα στα τελευταία 30 χρόνια.

«Φανταστείτε την ημέρα που δεν θα μας πλήττει πια αυτή η τρομερή επιδημία, ούτε θα υφιστάμεθα το κόστος και τον πόνο που μας έχει επιβάλει εδώ και καιρό", τόνισε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Το συνέδριο, που διεξάγεται στην Ουάσινγκτον, ξεκίνησε τις εργασίες του την Κυριακή και αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή. Συμμετέχουν συνολικά 25.000 άνθρωποι από 190 χώρες, με την ελπίδα ότι θα δώσουν μια νέα ώθηση στη μάχη για την αντιμετώπιση της ασθένειας. Σήμερα υπολογίζεται ότι 35 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι φορείς του ιού HIV.

Η «γενιά χωρίς AIDS», όπως την αποκάλεσε η Κλίντον, σημαίνει ότι «κανένα παιδί, όπου και αν βρίσκεται, δεν θα είναι φορέας του ιού από τη γέννησή του» και ότι «αυτοί που θα ασθενούν θα λαμβάνουν θεραπεία ώστε να μην μολύνουν και άλλους».

«Ναι, το AIDS παραμένει ανίατη ασθένεια. Όμως δεν θα πρέπει πλέον να είναι καταδίκη σε θάνατο», τόνισε.

Όσον αφορά την πρόσθετη χρηματοδότηση που υποσχέθηκε, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διευκρίνισε ότι 80 εκατομμύρια δολάρια θα δοθούν για την προστασία των εγκύων, των μωρών τους και των συντρόφων τους. Άλλα 40 εκατομμύρια προορίζονται για προγράμματα που αφορούν την εθελοντική περιτομή των ανδρών στη νότια Αφρική ενώ 35 εκατομμύρια θα επενδυθούν σε έρευνες για τις ομάδες κινδύνου.

Σε ανακοίνωσή της η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα χαιρέτισε τη δέσμευση των ΗΠΑ καλώντας «όλους τους δωρητές» να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση ώστε να παρασχεθεί βοήθεια «στους μισούς ασθενείς που δεν έχουν πρόσβαση σε καμία θεραπεία αν και την χρειάζονται επειγόντως».

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ στα τέλη του 2011 περισσότερα από 8 εκατομμύρια άνθρωποι λάμβαναν αντιρετροϊκά φάρμακα στις φτωχές χώρες, κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός δεν αντιπροσωπεύει παρά μόνο το 54% των 15 εκατομμυρίων φορέων της ηπείρου. Συνολικά σε όλο τον κόσμο οι φορείς υπολογίζονται στα 35 εκατομμύρια και από αυτούς το 97% ζει σε φτωχές χώρες.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και 22 χρόνια που το παγκόσμιο συνέδριο για το AIDS διεξάγεται στις ΗΠΑ. Το 1990 η χώρα είχε απαγορεύσει την είσοδο οροθετικών στο έδαφός της, ένα μέτρο που αναίρεσε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα το 2009.


Διαβάστε περισσότερα...

Λιγότερο αλάτι, λιγότεροι καρκίνοι στο στομάχι



Περιορίστε την κατανάλωσή του.

Ο περιορισμός του άλατος σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα, όπως το μπέικον, το ψωμί και τα δημητριακά για πρωινό, μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου στο στομάχι, αναφέρει το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας του Καρκίνου (WRCF).

Σύμφωνα με υπολογισμούς του, ο ένας στους επτά καρκίνους του στομάχου στη Δύση θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν ο κόσμος περιόριζε την κατανάλωση άλατος στα επίπεδα που συνιστώνται για καλή υγεία.

Το πολύ αλάτι είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για υπέρταση και μπορεί να οδηγήσει σε καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό. Ωστόσο, έχει σχετιστεί και με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Το ημερήσιο συνιστώμενο όριο είναι τα 6 γραμμάρια (ένα κοφτό κουταλάκι του καφέ αλάτι ή 2.400 mgνατρίου) για όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 2 ετών δίχως προβλήματα όπως η υπέρταση ή η νεφροπάθεια, αλλά η μέση κατανάλωση στη Δύση υπερβαίνει τα 8,6 γραμμάρια την ημέρα.

Στην Ελλάδα, μελέτες του Πανεπιστημίου Κρήτης έχουν δείξει πως καθημερινά τρώμε πάνω από 10 γραμμάρια.

Οι ειδικοί του WRCF υπολόγισαν ότι το τουλάχιστον 14% των ετήσιων κρουσμάτων καρκίνου του στομάχου θα μπορούσαν να αποφευχθούν, εάν όλοι περιόριζαν το αλάτι τους στα 6 γραμμάρια την ημέρα ή λιγότερο.

«Ο καρκίνος του στομάχου είναι δύσκολος στην αντιμετώπισή του, διότι τα περισσότερα κρούσματα ανιχνεύονται όταν η νόσος είναι ήδη προχωρημένη», δήλωσε η κυρία Κέιτ Μεντόζα, επικεφαλής Πληροφόρησης για την Υγεία στο WRCF.

«Αυτό σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να κάνουμε αλλαγές στον τρόπο ζωής, οι οποίες θα συμβάλλουν στην πρόληψη της νόσου – και ο περιορισμός της κατανάλωσης άλατος είναι η πρώτη και πιο σημαντική, ακολουθούμενη από την αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το περισσότερο από το αλάτι που τρώμε δεν είναι το επιτραπέζιο που προσθέτουμε στο φαγητό και τη σαλάτα μας, αλλά το «κρυφό» που ήδη υπάρχει στα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Στην χώρα μας, λ.χ., το 40% της ημερήσιας κατανάλωσης άλατος προέρχεται από το ψωμί που αγοράζουμε.

Πολύ αλάτι, εξάλλου, δεν περιέχουν μόνο τα αλμυρά τρόφιμα του εμπορίου, όπως τα πατατάκια, αλλά και τρόφιμα πολύ πιο υγιεινά, όπως τα δημητριακά για πρωινό.


Πηγή: http://ygeia.tanea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όταν το ζευγάρι πηγαίνει μαζί στη δουλειά η σχέση πάει καλά



Επηρεάζεται η ψυχολογία του ζεύγους.

Όταν το ζευγάρι μοιράζεται όνειρα και φιλοδοξίες η σχέση του μπορεί να γίνει ακόμη πιο επιτυχημένη. Εκτός όμως από αυτό υπάρχουν κι άλλοι φαινομενικά ασήμαντοι παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν.

Τα παντρεμένα ζευγάρια είναι πιο ευτυχισμένα όταν πηγαίνουν μαζί στη δουλειά, αναφέρει νέα έρευνα. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τους κάνει να αισθάνονται ότι μοιράζονται περισσότερους κοινούς στόχους στη ζωή τους.

Αναφέρουν ακόμη ότι οι νιόπαντροι θα έπρεπε να επιλέγουν το σπίτι τους, έτσι ώστε όταν πηγαίνουν στη δουλειά τους να παίρνουν και οι δύο την ίδια κατεύθυνση.

«Η “συζυγική ικανοποίηση” βασίζεται σε κάποιο βαθμό στο αν ακολουθούν την ίδια διαδρομή όταν πηγαίνουν στη δουλειά τους» είπε η επικεφαλής της μελέτης Irene Huang, από το πανεπιστήμιο του Hong Kong.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι φυσικές ενέργειες, συνδέονται μεταφορικά με τις ευρύτερες πεποιθήσεις του ζευγαριού και η χρήση φράσεων όπως «εδώ χωρίζουν οι δρόμοι μας» μπορεί να επηρεάσει τη σχέση τους.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journal of Experimental Social Psychology.


Διαβάστε περισσότερα...

Άμισθη ολιγομελής ομάδα για τις προβληματικές μονάδες Υγείας



Πρωτοβουλία του Α. Λυκουρέτζου μετά από συναντήσεις με διοικητές νοσοκομείων.

Η συγκρότηση άμισθης ολιγομελούς επιτελικής ομάδα συνεργασίας, η οποία θα συντάξει πόρισμα σχετικά με την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν στη λειτουργία όλων των μονάδων υγείας της χώρας, αποφασίσθηκε σήμερα από τον αρμόδιο υπουργό Ανδρέα Λυκουρέντζο, αφού ολοκληρώθηκε ο κύκλος των συναντήσεων του υπουργού με τους διοικητές των νοσοκομείων όλης της χώρας.

Στη συνάντηση ο υπουργός Υγείας ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ από τους διοικητές των νοσοκομείων ζητήθηκε ο περιορισμός των δαπανών, η ενίσχυση της διαφάνειας στις προμήθειες των νοσοκομείων και η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε νοσοκομείου.


Διαβάστε περισσότερα...

Θέλουν να αδυνατίσουν κι ας είναι… λιποβαρή



Κορίτσια ηλικίας 10 και 12 ετών παραλείπουν γεύματα.

Τα νεαρά κορίτσια, ακόμη και ηλικίας 12 ετών, δηλώνουν δυσαρεστημένα από την εξωτερική τους εμφάνιση και το βάρος τους, και παραλείπουν γεύματα προσπαθώντας να… παραμείνουν αδύνατα.

Όπως αναφέρει η βρετανική Daily Mail νέα έρευνα έδειξε ότι τα μισά περίπου κορίτσια ηλικίας 12-13 ετών θέλουν να είναι αδύνατα.

Το 58% των κοριτσιών ηλικίας 14-15 ετών δήλωσαν ότι ήθελαν να χάσουν βάρος, όπως έδειξε η έρευνα που διεξήγαγε η υπηρεσία Αγωγής Υγείας στα Σχολεία της Μεγάλης Βρετανίας.

Στην έρευνα συμμετείχαν 31.354 αγόρια και κορίτσια ηλικίας 10-15 ετών, τα οποία απάντησαν ερωτήσεις για τις διατροφικές τους συνήθειες και το πώς ένιωθαν για το σώμα τους.

Το ένα τέταρτο των κοριτσιών ηλικίας 10 ετών δήλωσε ότι παραλείπει να τρώει πρωινό, ενώ ένα 20% δήλωσε ότι δεν τρώει ούτε το προηγούμενο βράδυ. Μάλιστα, το 36% αυτών που απάντησαν ότι δεν τρώνε πρωινό, ανέφεραν ότι δεν είχαν φάει ούτε το προηγούμενο βράδυ!

«Από την ανάλυση των δεδομένων μας προέκυψε ότι η πλειοψηφία των κοριτσιών που δήλωσαν ότι θέλουν να χάσουν βάρος είναι ήδη σε φυσιολογικά επίπεδα βάρους, ή ακόμη και λιποβαρή» ανέφερε ένας ερευνητής.


Διαβάστε περισσότερα...

Παιδική φτώχεια-Στοιχεία σοκ



Διπλάσιος σε σχέση με πέρυσι είναι ο αριθμός των παιδιών που ενισχύθηκαν από το Χαμόγελο του Παιδιού, λόγω των κακών συνθηκών διαβίωσης των οικογενειών τους.

Σύμφωνα με τον απολογισμό της Οργάνωσης για το πρώτο εξάμηνο του 2012, το Χαμόγελο βοήθησε 4.468 παιδιά που ζούσαν σε ακατάλληλο περιβάλλον λόγω της φτώχειας, όταν καθόλη τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς ο αντίστοιχος αριθμός είχε φτάσει τα 4.500 παιδιά.

Με ακόμη πιο μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση η υπεύθυνη επικοινωνίας της Οργάνωσης, κ. Βαρβαγιάννη, η οποία εξηγεί ότι τα 4500 παιδιά του 2011 συνιστούσαν αύξηση κατά 54% σε σχέση με τους ανήλικους που υποστηρίχθηκαν το 2010.

Παράλληλα η τηλεφωνική γραμμή SOS 1056 δέχτηκε περισσότερες από 33.000 κλήσεις για κακοποίηση, παραμέληση επαιτεία και παράνομη διακίνηση παιδιών, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα αναφέρθηκαν 68 εξαφανίσεις ανηλίκων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χημική ουσία δίνει όραση



Μία νέα χημική ουσία κατάφερε να αποκαταστήσει σε ένα βαθμό και ένα σύντομο χρονικό διάστημα την όραση σε τυφλά ποντίκια.

Αν και συχνά οι μελέτες σε πειραματόζωα αποτυγχάνουν να αναπαραχθούν με την ίδια επιτυχία στους ανθρώπους, οι αμερικανοί ερευνητές ευελπιστούν ότι μελλοντικά η περαιτέρω βελτιωμένη μέθοδός του μπορεί να οδηγήσει σε μία νέου τύπου θεραπεία για όσους πάσχουν από σταδιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, καθώς και από γενετικής αιτιολογίας οφθαλμολογικές παθήσεις που έχουν ως συνέπεια την απώλεια της όρασης.

Όταν οι Αμερικανοί επιστήμονες ενέχυσαν την ουσία ΑΑQ στα μάτια των πειραματόζωων, κατέστη εφικτή η πρόσκαιρη αποκατάσταση της ευαισθησίας των ματιών τους στο φως. Όμως, όπως είπαν οι ερευνητές, πρέπει να βεβαιωθούν ότι η εν λόγω ουσία είναι ασφαλής και θα φέρει αποτελέσματα και στους ανθρώπους, όπως στα ποντίκια.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έχει το πιο ελαστικό δέρμα του κόσμου



Φωτογραφίες και βίντεο του 41χρονου Gary Turner.

Το δέρμα του είναι τόσο χαλαρό και ελαστικό που μπορεί, όπως λέει ο ίδιος, να κάνει την κοιλιά του… τραπέζι ικανό να χωρέσει τρία ποτήρια μπύρας!

Ο 41χρονος Gary Turner πάσχει από το σύνδρομο Ehlers-Danlos, μια σπάνια γενετική διαταραχή εξαιτίας της οποίας το δέρμα του είναι «αδύνατο».

Στις περισσότερες περιπτώσεις το σύνδρομο αυτό προκαλεί «αδυναμία» στις αρθρώσεις και τα αιμοφόρα αγγεία του ασθενούς και όχι στο δέρμα. Η περίπτωση του Gary θεωρείται εξαιρετικά σπάνια και εμφανίζεται σε έναν στους 10.000 ανθρώπους.

«Αν κοιτάξει κανείς τα δερματικά του κύτταρα σε ένα μικροσκόπιο, θα δει ότι είναι όμορφα τακτοποιημένα και “κλειδωμένα” σε πολλά σημεία. Τα δικά μου δερματικά κύτταρα δεν ταιριάζουν τόσο καλά μεταξύ τους. Ο καλύτερος τρόπος για να το περιγράψω είναι ότι είναι σαν ένα κακοφτιαγμένο δίχτυ για καλάθι του μπάσκετ… που κανείς μπορεί να τραβήξει δυνατά» λέει ο ίδιος.

Ο Gary εργαζόταν στο Circus of Horrors και την προηγούμενη χρονιά εμφανίστηκε και στο βρετανικό σόου «Britain's Got Talent». Τώρα κάνει παραστάσεις στο Λονδίνο με την ομάδα Royal Family of Strange People.













Διαβάστε περισσότερα...

Αντικαρκινική ασπιρίνη


Μια ενδιαφέρουσα έρευνα, που μπορεί να διευρύνει τις χρήσεις της γνωστής μας ασπιρίνης, διεξάγεται από τους επιστήμονες του City University της Νέας Υόρκης.

Η ομάδα του αναπληρωτή καθηγητή Φαρμακολογίας Khosrow Kashfi πραγματοποιεί εργαστηριακά πειράματα με την υβριδική ασπιρίνη NOSH, η οποία έχει φανεί ότι έχει πολύ ισχυρή αντικαρκινική δράση.

Η νέα μορφή ασπιρίνης έχει διαπιστωθεί ότι συρρικνώνει τους όγκους και αναστέλλει την ανάπτυξη τουλάχιστον 11 διαφορετικών τύπων καρκινικών κυττάρων.

Η δράση της είναι τόσο θεαματική, που γεννά ελπίδες για ένα νέο όπλο στη φαρέτρα των αντικαρκινικών φαρμάκων. «Ελπίζω ότι οι προσπάθειές μας θα είναι γόνιμες και ότι η ασπιρίνη NOSH θα αποτελέσει θετική συνεισφορά στη θεραπεία των ασθενών», αναφέρει ο δόκτωρ Kashfi.

«Στα πειράματα που κάναμε στο εργαστήριο με ανθρώπινες σειρές κυττάρων, είδαμε ότι η ασπιρίνη NOSH είναι δραστική κατά του καρκίνου στο παχύ έντερο, τον μαστό, το πάγκρεας, τους πνεύμονες, τον προστάτη, καθώς και στη λευχαιμία. Επιπλέον, σε πειράματα με πειραματόζωα δείξαμε ότι η ασπιρίνη NOSH είναι αποτελεσματική κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου και εκτιμούμε ότι θα είναι δραστική και κατά άλλων τύπων καρκίνου», ανέφερε ο κ. Kashfi.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι θα γίνει με τα προνοιακά επιδόματα




Για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των προνοιακών επιδομάτων μίλησε η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής πολιτικής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων, Καλλιόπη Γιαννοπούλου.

Δείτε το βίντεο από το MEGA.


Πηγή: http://www.enikos.


Το σχόλιό μας: Το πρόβλημα όπως φαίνεται συνεχίζεται... και αφορά όλη την χώρα. Όλη κάνανε την δουλειά καιρός και οι αρμόδιοι να στείλουν τα χρήματα. Πάντως πράγματα που αναφέρονται στο βίντεο είναι και πράγματα που εδώ στο Blog αναφέρονται εδώ και καιρό. Και για την μη καταβολή σε κάποιους των επιδομάτων και για τον κύκλο που κάνει η διαδικασία μέχρι την καταβολή. Ας ελπίσουμε σε μια άμεση λύση του προβλήματος.
Διαβάστε περισσότερα...

Αλλαγές στα πανεπιστήμια



Σε επτά αλλαγές προχωρά το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στο νόμο-πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο στόχος διττός: να γίνει ο νόμος λειτουργικός και να μην αλλοιωθεί η βασική φιλοσοφία του.

Σημείο κλειδί των αλαλγών, ότι δεν αποσυνδέεται η χρηματοδότηση των ΑΕΙ από την εφαρμογή του νόμου. Τα ΑΕΙ θα χρηματοδοτηθούν για τις ανάγκες τους έως το τέλος του χρόνου, αλλά εάν δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως ο νόμος έως το τέλος του 2012, δεν θα δοθούν νέα κονδύλια.

Μεταξύ των σημαντικότερων τροποποιήσεων είναι η παράταση της θητείας των πρυτάνεων έως το τέλος του 2012, ενώ θα έπρεπε να παραδώσουν τη θέση τους μέχρι τέλος Αυγούστου, η εκλογή κοσμήτορα και όχι ο διορισμός του, η ενίσχυση του ακαδημαϊκού ρόλου της Συγκλήτου, η διατήρηση του Τμήματος ως βασικής ακαδημαϊκής μονάδας αντί της Σχολής.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συμφωνία για τους μισθούς



Στην υπογραφή κλαδικής σύμβασης στο εμπόριο που προβλέπει τη μείωση του βασικού μισθού κατά 6,7% προχωρούν σήμερα εργαζόμενοι και εργοδότες.

Οι δύο πλευρές κατέληξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, σε μια συμβιβαστική λύση η οποία προβλέπει ότι ο βασικός μισθός των εργαζομένων στο εμπόριο θα διαμορφωθεί περίπου στα 860 ευρώ από τα 918 ευρώ που είναι σήμερα.

Αρχικά η πρόταση των εκπροσώπων των εργοδοτικών οργανώσεων ήταν ο επαναπροσδιορισμός του μισθού του εμποροϋπαλλήλου από 918,13 στα 815 ευρώ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σοκ για συντάξεις και επιδόματα




Βαρύ λογαριασμό περικοπών σε συντάξεις, επιδόματα και εφάπαξ περιλαμβάνει το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ που απαιτεί η τρόικα. Τον κατάλογο των προτεινόμενων μέτρων έγραφε και έσβηνε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες το οικονομικό επιτελείο.

Στις προτάσεις περιλαμβάνεται ψαλίδι 5% για όλες τις κύριες συντάξεις από 1000 έως 1400 ευρώ και 10% για όλες τις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1400 ευρώ.

Στην περίπτωση που κάποιος λαμβάνει παραπάνω από μία συντάξεις, η περικοπή θα επιβάλλεται στο άθροισμα των συντάξιμων αποδοχών.

Επιπλέον, καθιερώνεται πλαφόν ανώτατης σύνταξης μεταξύ 2000 και 2200 ευρώ ώστε να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος εξοικονομήσεων 2 δισ. ευρώ.

Από τα κοινωνικά επιδόματα, φαίνεται να γλιτώνουν μόνο το επίδομα ανεργίας και το ΕΚΑΣ. Για όλα τα υπόλοιπα θα καθιερωθούν εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια που θα επιφέρουν δραστικές περικοπές.

Σοκ προκαλεί και η καθιέρωση ανώτατου πλαφόν 1500 ευρώ σε ετήσια βάση στις δαπάνες φαρμάκων και ιατρικής περίθαλψης που θα καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στο τραπέζι μπαίνει και η πρόταση για επιβολή διδάκτρων στους λεγόμενους αιώνιους φοιτητές. Τα δίδακτρα που εξετάζονται είναι κλιμακωτά από 200 ευρώ το χρόνο ανά έτος για όλους τους φοιτητές ΤΕΙ που έχουν ξεπεράσει την κανονική διάρκεια σπουδών και φτάνουν τα 300 ευρώ ανά έτος για τους αντίστοιχους φοιτητές ΑΕΙ.

Εξετάζεται επίσης πάγωμα του μισθολογίου στις ΔΕΚΟ, ενώ απορρίφθηκε η πρόταση για καταβολή του 50% των μισθών των κληρικών και των αρχιερέων από το Δημόσιο και του υπόλοιπου 50% από την Εκκλησία.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα Ολυμπιακά Ιδεώδη «ταξιδεύουν» με τη «Μαθητιάδα»



Νέοι και νέες μοιράζονται τα όνειρά τους για ένα καλύτερο κόσμο.

Μία ελιά, σύμβολο των αξιών που πρεσβεύει το Ολυμπιακό Πνεύμα, μετέφερε αποστολή της «Μαθητιάδας» στην Γερμανία, την οποία επέδωσε συμβολικά στο διευθυντή του Μουσείου Ολυμπισμού και Αθλητισμού στην Κολωνία, όπου εδρεύει και μία από τις μεγαλύτερες ανώτατες σχολές αθλητισμού της Ευρώπης.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ η αποστολή έκανε σταθμό στην Γερμανία, στο πλαίσιο του προγράμματος «From Athens to London: Shape Your Future», που υλοποιείται σε συνεργασία με την μαθητική και εκπαιδευτική διοργάνωση της «Μαθητιάδας» (πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Πρώτη Σερρών), μετά από πρόσκληση του Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου (DHW), με πρόεδρο τον ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτή της Γερμανίας, Γιώργο Χατζημαρκάκη.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που απευθύνεται στους νέους και τις νέες, σε όλον τον κόσμο, οι οποίοι καλούνται, μέσω της ιστοσελίδας στο διαδίκτυο: (www.facebook.com/ShapeUrFuture), να λάβουν ενεργό συμμετοχή στην διαμόρφωση του μέλλοντός τους και να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις τους, τις ανησυχίες, τις προσδοκίες και τα όνειρά τους για ένα καλύτερο κόσμο.

Το πρόγραμμα «From Athens to London: Shape Your Future», τελεί υπό την αιγίδα της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, του Δήμου Αθηναίων και του μεγαλύτερου παγκοσμίως φοιτητικό οργανισμό AIESEC.

Το πρόγραμμα ταξιδεύει από την Ελλάδα στο εξωτερικό, με τελευταίο σταθμό το Λονδίνο, όπου κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων θα παρουσιαστούν μέρος των μηνυμάτων των συμμετεχόντων. Παράλληλα, μία ομάδα θα αναλάβει την παράδοση ψηφίσματος με τα αντιπροσωπευτικότερα μηνύματα, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Στην εκδήλωση της Κολωνίας παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Wolfgang Lewitzki από την Διοίκηση του Μουσείου Ολυμπισμού, ο καθηγητής Dr. Manfred Lämmer, της Γερμανικής Ακαδημίας Ολυμπισμού, ο αντιπρόεδρος του Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου DHW, Φαίδων Κοτσαμπόπουλος και η Χριστίνα Αλεξόγλου-Πατέλκου, του προγράμματος εκπαίδευσης του DHW. Εκ μέρους της «Μαθητιάδας», παραβρέθηκαν ο Κωνσταντίνος Νοδάρας, ο Ιωάννης Κυριακίδης και η Αλεξία Παρσάγιε.

Κατά την παραμονή της στην Κολωνία, η αποστολή της «Μαθητιάδας» επισκέφθηκε τον κρατικό ραδιοσταθμό της βορειοδυτικής Γερμανίας «WDR», όπου μέσω της εκπομπής «RADIOPOLIS», έστειλαν το μήνυμα του προγράμματος σε εκατομμύρια ακροατών. Υπενθυμίζεται, ότι το 2008 η «Μαθητιάδα», είχε οργανώσει το πρόγραμμα «Από την Αθήνα στο Πεκίνο», που ήταν αφιερωμένο στο περιβάλλον.

Στη φωτογραφία ο Γιάννης Κυριακίδης από τη «Μαθητιάδα», επιδίδει στον Βόλφγκαγκ Λεβίτσκι του Μουσείου Αθλητισμού και Ολυμπισμού της Κολωνίας μία ελιά.


Διαβάστε περισσότερα...

Κινδυνεύει η δημόσια υγεία στην Τρίπολη



Σοβαρό πρόβλημα με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην πόλη.

Σοβαρό πρόβλημα με τη διαχείριση των απορριμμάτων έχει ανακύψει το τελευταίο διάστημα στην Τρίπολη, όπου λόγω ανυπαρξίας χώρου διάθεσης των απορριμμάτων τα σκουπίδια συλλέγονται πλημμελώς, όχι καθημερινά, και σε πολλά σημεία της πόλης, κυρίως στις γειτονιές, υπάρχουν λόφοι σκουπιδιών.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας, Γιώργος Παπασταματάκης, με δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για λήψη άμεσα μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου ανέφερε ότι υπάρχει κίνδυνος για γαστρεντερίτιδες, τύφο και παράτυφο, σημειώνοντας πως δεν αρκεί μόνο να γίνει άμεσα αποκομιδή των απορριμμάτων, αλλά πρέπει να γίνει απολύμανση και ψεκασμός των σκουπιδιών και των κάδων.

Ο κ. Παπασταματάκης υπογράμμισε πως πρέπει να παρέμβει το υγειονομικό, επισημαίνοντας πως «αποστολή του υγειονομικού είναι η προστασία της δημόσιας υγείας».



Διαβάστε περισσότερα...

Αποστέλλεται νέα παρτίδα εκκαθαριστικών



Ο μέσος φόρος που πρέπει να καταβληθεί είναι 1.635 ευρώ.

Νέα παρτίδα με 369.432 εκκαθαριστικά σημειώματα απέστειλε σε αντίστοιχο αριθμό φορολογούμενων η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Από αυτά τα 216.532 είναι χρεωστικά, τα 25.417 είναι πιστωτικά και τα 127.483 είναι μηδενικά.

Έως τώρα έχουν αποσταλεί στους φορολογούμενους 3.086.571 εκκαθαριστικά σημειώματα από τα οποία προκύπτει μέσος φόρος, που πρέπει να καταβληθεί, 1.635 ευρώ.

Σημειώνεται ότι από το σύνολο των εκκαθαριστικών σημειωμάτων τα 2.087.947 είναι χρεωστικά, τα 741.433 είναι μηδενικά και τα 257.191 είναι πιστωτικά.





Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πιο τοξικά τα νέα αντικαρκινικά φάρμακα;



Τι επισημαίνουν ερευνητές από τον Καναδά.

Πολλά νέα αντικαρκινικά φάρμακα μπορεί να έχουν υψηλό κόστος όσον αφορά την τοξικότητα και τις παρενέργειές τους, σύμφωνα με ανάλυση των μελετών που κατατέθηκαν για να δοθεί έγκριση για την κυκλοφορία τους από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (τον FDA).

Οι καναδοί ερευνητές στην έρευνά τους, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Clinical Oncology», αναφέρουν ότι οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν ότι τα νεότερα χημειοθεραπευτικά φάρμακα ή τα φάρμακα στοχευμένης αντικαρκινικής θεραπείας μπορεί να έχουν «ασυνήθιστες» παρενέργειες, γι' αυτό και θα πρέπει να συζητούν οτιδήποτε δεν τους φαίνεται σωστό με τον γιατρό τους.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τις μελέτες από 38 αντικαρκινικά φάρμακα που εγκρίθηκαν από τον FDA μεταξύ του 2000 και του 2010 και στα οποία περιλαμβάνονται φάρμακα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, του μαστού και του πνεύμονα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι καρκινοπαθείς που λάμβαναν τα νεότερα φάρμακα ήταν κατά 40% πιο πιθανό να πεθάνουν εξαιτίας των παρενεργειών σε σύγκριση με εκείνους που λάμβαναν την καθιερωμένη θεραπεία ή ένα placebo. Επίσης, είχαν 52% περισσότερες πιθανότητες να έχουν μια σειρά σοβαρών έως δυνητικά απειλητικών για τη ζωή παρενεργειών, π.χ. από βλάβες νεύρων έως καρδιακά προβλήματα.

Ωστόσο, σε λιγότερο από το 1% των ασθενών σημειώθηκε θάνατος εξαιτίας της λαμβανόμενης αγωγής. Επισημαίνεται επίσης ότι οι παρενέργειες μπορεί να είναι διαφορετικές για κάθε ασθενή.

Επίσης, πρέπει να τονιστεί ότι η έγκριση ενός φαρμάκου από τον FDA γίνεται πάντοτε με γνώμονα ότι τα προσδοκώμενα οφέλη για τον ασθενή θα είναι περισσότερα από τους πιθανούς κινδύνους.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...