Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Αυξημένα έως 12,1% τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ



Ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου.

Αυξημένα έως 12,1% είναι τα νέα οικιακά τιμολόγια χαμηλής τάσεως της ΔΕΗ που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2012.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στηνδημοσιότητα η επιχείρηση η μεσοσταθμική αύξηση των τιμολογίων στην χαμηλή τάση ανήλθε στο 9,2%, με τους λογαριασμούς ρεύματος για τους οικιακούς πελάτες να κλιμακώνονται από 9% έως και 12,1%.

Σημειώνεται πως στην κατηγορία των πελατών με μεγάλες καταναλώσεις οι λογαριασμοί εκείνων με καταναλώσεις άνω των 3.000 kWh διαμορφώνονται κατά 54% υψηλότερα έναντι των οικιακών με τις χαμηλότερες καταναλώσεις ρεύματος. Αμετάβλητα παραμένουν το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και τα τιμολόγια των πολυτέκνων.

Τα τιμολόγια των επιχειρήσεων αυξάνονται από 6,9% έως και 9,4%, ενώ το κόστος φωτισμού των δήμων (δρόμοι και πλατείες) αναπροσαρμόσθηκε κατά 14,9%, εξέλιξις που προαναγγέλλει αύξηση δημοτικών τελών.

Στο οικιακό τιμολόγιο χωρίς χρονοχρέωση οι αυξήσεις διαμορφώνονται ως εξής:


Στο οικιακό τιμολόγιο με χρονοχρέωση οι αυξήσεις διαμορφώνονται ως εξής:



Διαβάστε περισσότερα...

Ακρωτηριασμένος ντράμερ «τζαμάρει» με τους Scorpions



Ο νεαρός Ρώσος δεν άφησε το ατύχημα να ανατρέψει το όνειρό του.

Τι και αν ένα ατύχημα σε νεαρή ηλικία, τον οδήγησε σε ακρωτηριασμό και των δύο χεριών του; Ο Ruslan Nurislamov δεν άφησε το ατύχημα να τον κρατήσει μακριά από τη φιλοδοξία του να γίνει ντράμερ. Προσαρμόζοντας τις μπαγκέτες στους ακρωτηριασμένους του βραχίονες, ο Ρώσος μπορεί και βγάζει τον ήχο που θέλει.

Ο νεαρός Ρώσος μάλιστα, κατάφερε να παίξει μαζί με τις θρυλικές μορφές των Scorpions στο πλαίσιο ενός τηλεοπτικού προγράμματος! Στο βίντεο-απόσπασμα της εκπομπής που ακολουθεί, φαίνονται οι Σκορπιοί να «τζαμάρουν» μαζί με τον Nurislamov σε μια εκτέλεση του γνωστού κομματιού του συγκροτήματος, «Rock You Like a Hurricane».


Διαβάστε περισσότερα...

Κέντρο εμβολιασμού για ανασφάλιστους στη Θεσσαλονίκη



Θα εξυπηρετεί με παιδίατρο, καρδιολόγο και παθολόγο.

Κέντρο εμβολιασμού για ανασφάλιστους θα λειτουργήσει από τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, ο δήμος Θεσσαλονίκης, στο κτίριο των υπηρεσιών Κοινωνικής Αλληλεγγύης, επί της οδού Μοναστηρίου 53-55.

Το Κέντρο εμβολιασμού θα εξυπηρετεί με παιδίατρο, καρδιολόγο και παθολόγο τους ανασφάλιστους κατοίκους του δήμου Θεσσαλονίκης (παιδιά και ενήλικες), από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

Ραντεβού θα κλείνονται στο τηλέφωνο 2310.509.053.


Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν είσοδος στο Ενυδρείο Κρήτης τα Θεοφάνεια



Ανοιχτό από τις 12.30 για τους επισκέπτες.

Σύμφωνα με το εορταστικό πρόγραμμα του Ενυδρείου Κρήτης, οι δραστηριότητες συνεχίζονται και κορυφώνονται στις 6 Ιανουαρίου, την ημέρα των Θεοφανείων, με τον αγιασμό των υδάτων που θα γίνει από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης στις 13:00.

Η είσοδος στο Ενυδρείο θα είναι δωρεάν από τις 12:30 πμ για όλους τους επισκέπτες και μέχρι το όριο χωρητικότητας που επιτρέπει την ασφαλή και ευχάριστη παραμονή τους στο χώρο.

Για τα μέλη του Ενυδρείου (κάτοχοι της «Kartaquarium»), η είσοδος θα επιτρέπεται από τις 10:00 πμ, σύμφωνα με το flashnews.gr.

Την όλη τελετή θα μπορούν να παρακολουθήσουν οι παρευρισκόμενοι μπροστά στην πανοραμική δεξαμενή ενώ ταυτόχρονα θα προβάλλεται σε όλες τις οθόνες στο χώρο του Ενυδρείου.


Διαβάστε περισσότερα...

Αποφάσισε να αδυνατίσει για να παίζει με την κόρη του



Ο αφοσιωμένος πατέρας έχασε περισσότερα από 70 κιλά.

Ο 47χρονος Chris Willis επί πολλά χρόνια απολάμβανε να τρώει τηγανητά, μπριζόλες και διαφόρων ειδών fast food και είχε φτάσει να ζυγίζει 174 κιλά!

Ο διακοσμητής στο επάγγελμα Chris όμως είχε φτάσει σε σημείο να μην έχει αντοχές να παίζει με τη μικρή του κόρη και αναγκαζόταν πολλές φορές να… διακόψει το παιχνίδι τους για να πάρει μερικές ανάσες, καθώς το πάχος του τού είχε προκαλέσει εμφάνιση άσθματος!

Έτσι αποφάσισε ότι έπρεπε να κάνει κάτι πολύ δραστικό, προκειμένου να μπορεί να απολαμβάνει ποιοτικό χρόνο με το παιδί του και να μπορεί να κάνει μαζί της αυτό που της άρεσε περισσότερο, που δεν ήταν άλλο από το… τρέξιμο!


Κατάφερε να χάσει περισσότερα από 70 κιλά μέσα σε έξι μήνες ακολουθώντας αυστηρό πρόγραμμα διατροφής και άσκησης.

«Το πιο δύσκολο πράγμα για μένα ήταν όταν έβλεπα την κόρη μου να παίζει στον κήπο και να μην μπορώ να παίξω κι εγώ μαζί της εξαιτίας του βάρους μου. Τώρα όμως αναπληρώνω το χαμένο χρόνο. Κάνουμε πλέον πολλά πράγματα μαζί και είναι τέλεια!» λέει ο ίδιος.



«Πριν από μερικούς μήνες, όταν είχα αρχίσει το πρόγραμμα γυμναστικής θυμάμαι ότι μια μέρα που κυνηγούσα την κόρη μου στον κήπο εκείνη γύρισε ξαφνικά και κοιτώντας με με την απορία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό της μου είπε “μπαμπά δεν ήξερα ότι μπορούσες να τρέξεις”» πρόσθεσε.

Όσο για την μικρή Sophie δηλώνει ενθουσιασμένη με την αλλαγή του πατέρα της και χαίρεται κάθε στιγμή παιχνιδιού μαζί του!


Διαβάστε περισσότερα...

Γερμανικός όμιλος προμήθευσε σιλικόνη στη γαλλική εταιρεία PIP



Την είχε προειδοποιήσει ότι προοριζόταν μόνο για βιομηχανική χρήση.

Ο γερμανικός όμιλος Brenntag, ειδικός στον τομέα της διανομής χημικών προϊόντων, ανακοίνωσε σήμερα ότι προμήθευσε σιλικόνη στη γαλλική εταιρεία PIP, δήλωσε όμως ότι διευκρίνισε στην εταιρεία που παρήγαγε ελαττωματικά εμφυτεύματα στήθους, ότι προοριζόταν «για βιομηχανική χρήση».

Η Brenntag υπογράμμισε, εξάλλου, ότι ανταποκρίθηκε πλήρως στις απαιτήσεις της Γαλλικής Υπηρεσίας Υγειονομικής Ασφάλειας (Afssaps) το 2010 για το θέμα αυτό, σύμφωνα με ανακοίνωση της.

«Η εταιρεία δεσμεύεται να παράσχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στις αρχές» προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Οι πελάτες της Brenntag λαμβάνουν πάντα τεχνικά στοιχεία και προδιαγραφές, που περιέχουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Και πράγματι επιβεβαιώνεται από το αρχείο των παραγγελιών μας ότι τα προϊόντα αυτά προορίζονταν αποκλειστικά για βιομηχανική χρήση» δήλωσε η εταιρεία. «Επιπλέον, η Brenntag προτρέπει τους πελάτες της να επαληθεύουν ότι τα παραδοθέντα προϊόντα είναι κατάλληλα για τη χρήση, που επιθυμούν να κάνουν στη δική τους παραγωγή» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η γαλλική εταιρεία Poly Implant Prothese (PIP), που εδρεύει στη Βαρ (νότια Γαλλία) έχει κλείσει από το 2010, και βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο ενός παγκόσμιου σκανδάλου για την υγεία :ελαττωματικά εμφυτεύματα στήθους, τα περισσότερα εκ των οποίων εξήχθησαν στο εξωτερικό.

Σε όλον τον κόσμο, 400.000 έως 500.000 γυναίκες φέρουν εμφυτεύματα PIP, ιδίως στην Λατινική Αμερική, την Ισπανία και την Βρετανία.


Διαβάστε περισσότερα...

Στο σχολείο με τα πόδια ή το σχολικό;



Σχέση άσκησης και παιδικής παχυσαρκίας.

Η παιδική παχυσαρκία είναι ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα υγείας που μαστίζουν τον δυτικό κόσμο σήμερα. Το πρόβλημα έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις και δυστυχώς σταθερά αυξάνεται τα τελευταία χρόνια. Παγκοσμίως, το 2010, ο αριθμός των υπέρβαρων παιδιών κάτω από την ηλικία των 5 , έχει υπολογισθεί στα 42.000.000.

Τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά έχουν σοβαρή πιθανότητα να παραμείνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα και στην ενήλικη ζωή τους, καθώς και να αναπτύξουν χρόνια μη μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως σακχαρώδη διαβήτη Τύπου 2 και καρδιαγγειακά νοσήματα σε νεαρή ηλικία.

Γνωρίζουμε πολύ καλά πλέον, ότι η παχυσαρκία και το υπερβάλλον σωματικό βάρος, όπως και οι επιπλοκές τους, μπορούν να προληφθούν σε μεγάλο βαθμό, μέσω της υιοθέτησης σωστών διατροφικών συνηθειών αλλά και αλλαγή του τρόπου ζωής.

Σύμφωνα με μία έρευνα που έγινε στην Αγγλία, τα παιδάκια που πήγαιναν στο σχολείο με τα πόδια, είχαν χαμηλότερο δείκτη μάζα σώματος και χαμηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους συγκριτικά με τα παιδάκια που πήγαιναν στο σχολείο με το σχολικό.

Δυστυχώς μόνο 1 στους 5 μαθητές στη χώρα μας γυμνάζεται καθημερινά, ενώ τα περισσότερα παιδιά περνούν ακόμη και 6 ώρες μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή ή της τηλεόρασης. Τα δεδομένα αυτά δυστυχώς οδηγούν στο αυξημένο ποσοστό υπέρβαρων παιδιών και στη χώρα μας.

Τι μπορούμε να κάνουμε;


Η μειωμένη φυσική δραστηριότητα των παιδιών έχει καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση παχυσαρκίας. Γνωρίζουμε μέσα από πληθώρα επιστημονικών δεδομένων, ότι η φυσική δραστηριότητα πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας σε ενήλικες και παιδιά. Στον παιδικό πληθυσμό, η σωματική κίνηση θα διαμορφώσει, εκτός από ένα ωραίο και υγιές σώμα, και το lifestyle, στη μετέπειτα ενήλικη ζωή.

Όπως ακριβώς, από την παιδική ηλικία μπαίνουν τα ισχυρά θεμέλια για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της προσωπικότητας του παιδιού, έτσι ακριβώς υιοθετούνται οι διατροφικές συνήθειες και παράλληλα εγκαθιδρύεται η τακτική συνήθεια της άσκησης.

Η καθημερινή ενασχόληση με κάποια φυσική δραστηριότητα, επηρεάζει το σωματικό βάρος του παιδιού και αναμφισβήτητα αποτελεί έναν τρόπο πρόληψης της παιδικής παχυσαρκίας. Εκτός από τη μεταφορά στο σχολείο με τα πόδια, που δεν είναι πάντα εφικτή και πρακτική, θα πρέπει να δίνουμε στα παιδάκια τη δυνατότητα να γυμνάζονται με ποικίλους τρόπους.

Αυτό μπορεί να γίνει μέσω παιχνιδιών στη γειτονιά ή στο κοντινό πάρκο, ή μέσω της ενασχόλησης με ένα αγαπημένο άθλημα (π.χ. ποδόσφαιρο για τα αγόρια) ή ένα χόμπι (π.χ. χορός για τα κορίτσια) ή μέσω του παραδείγματος των γονιών (π.χ. αν οι γονείς πηγαίνουν τακτικά γυμναστήριο, το παιδί θα τους μιμηθεί).

Μέσω της άσκησης, το παιδί καίει περισσότερες θερμίδες, βελτιώνεται ο μεταβολικός του ρυθμός, ενώ παράλληλα αντιλαμβάνεται και τις σωματικές του ικανότητες. Ένα υπέρβαρο παιδάκι, το οποίο κάθεται μπροστά από τον υπολογιστή του για αρκετές ώρες και παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια, απλά μετακινώντας μόνο το ένα δάχτυλο του ενός χεριού, δεν θα αντιληφθεί ποτέ ότι έχει παραπανίσια κιλά και ότι σωματικά δεν έχει τις ίδιες δυνατότητες που ίσως έχουν άλλα παιδιά στην ίδια ηλικία.

Επιπροσθέτως, έχει επιβεβαιωθεί και επιστημονικά ότι στα παιδιά που γυμνάζονται, εκτός από το σωματικό βάρος, επηρεάζεται και η σχολική απόδοση. Σύμφωνα με μία έρευνα, που ανέλυσε συνολικά 59 μελέτες από το 1947 ως το 2009, υπάρχει σημαντική και θετική επίδραση της σωματικής δραστηριότητας στις γνωστικές και πνευματικές ικανότητες των παιδιών, με την αεροβική άσκηση να έχει μάλιστα τη μέγιστη επίδραση.

Βέβαια, εκτός από την άσκηση, χρειάζεται και κατάλληλη διατροφική αγωγή, ώστε να πετύχουμε το σωστό αποτέλεσμα. Τα οικογενειακά γεύματα, το σπιτικό φαγητό, τα πολλά φρούτα και λαχανικά και η μειωμένη κατανάλωση γλυκών και έτοιμων φαγητών είναι κάποιες από τις διατροφικές συνήθειες που οι μικροί μας φίλοι θα πρέπει να αποκτήσουν.

Ο συνδυασμός αυξημένης σωματικής δραστηριότητας μέσα από καθημερινές συνήθειες με την κατάλληλη διατροφή, είναι ο μοναδικός ασφαλής τρόπος ώστε να συμβάλλουμε στην πρόληψη, αλλά και στην αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας.

Και επειδή ένα μεγάλο ποσοστό υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών θα συνεχίσουν να είναι υπέρβαρα, βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο για πρόωρη εμφάνιση του μεταβολικού συνδρόμου, καρδιαγγειακών παθήσεων, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, κοινωνικών – ψυχολογικών προβλημάτων, απαιτούνται κοινές προσπάθειες από την πολιτεία, την οικογένεια και τους εκπαιδευτικούς, ώστε να αντιστραφεί η τρέχουσα τροχιά της αύξησης της παχυσαρκίας.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θα κλείσει το φερμουάρ μετά τις γιορτές;



Πείτε «όχι» στη γρήγορη απώλεια!

Στην προσπάθεια μας λοιπόν να απαλλαγούμε γρήγορα από τα περιττά κιλά υιοθετούμε διαιτητικά σχήματα άκρως επικίνδυνα για την υγεία μας, όπως οι αποτοξινώσεις. Ωστόσο, αν και χάνονται μέσα σε 1-2 βδομάδες 4-8 κιλά και μέχρι τις επόμενες γιορτές, έχουν επαναπροσληφθεί τα διπλάσια.

Κι αυτό γιατί όσο περισσότερο πιεζόμαστε ψυχολογικά κατά τη διάρκεια της δίαιτας, τόσο περισσότερο υπερκαταναλώνουμε μετά, με συνέπεια την επαναπρόσληψη του βάρους που έχουμε χάσει.

Θα πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν ότι η συχνή αυξομείωση βάρους επηρεάζει αρνητικά όχι μόνο την ψυχολογία, αλλά και τον μεταβολισμό μας. Αλλάξτε στάση, αλλάξτε συνήθειες…

-Μην βιάζεστε να χάσετε βάρος. Απώλεια 1 κιλού / εβδομάδα εξασφαλίζει μεγαλύτερες πιθανότητες διατήρησης του αποτελέσματος.

-Διατηρήστε συχνά γεύματα

-Μην παραλείπετε το πρωινό

-Δώστε έμφαση στις «εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης», όπως τα όσπρια και τα λευκά κρέατα

-Καταναλώστε σε καθημερινή βάση 3-4 διαφορετικά χρώματα λαχανικών

-Τρώτε τουλάχιστον 3-4 φρούτα/ημέρα.

-Αποφύγετε την υπερκατανάλωση γλυκών και αλκοόλ. Μπορείτε να έχετε ένα γλυκό την εβδομάδα και μόνο όταν πεινάτε.

-Προτίμησε γαλακτοκομικά και αναψυκτικά στις light εκδόσεις τους.

-Αυξήστε την καθημερινή σας άσκηση


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης δίπλα στους άστεγους



Προσέφερε 800 κιλά γραβιέρας.

Δωρεάν τρόφιμα στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων, προσφέρει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε μια προσπάθεια να συνδράμει τους άπορους.

Το υπουργείο προσφέρει 800 κιλά γραβιέρας Κρήτης που θα παραδοθούν αύριο το πρωί, όπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκανδαλίδης, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε, πριν λίγo, με τον πρόεδρο του Κέντρου και δημοτικό σύμβουλο, Γιώργο Αποστολόπουλο.

«Το κέντρο της Αθήνας βιώνει τη φτώχεια και την εγκατάλειψη. Πρέπει με ευαισθησία να δούμε το θέμα και να κάνουμε κάτι», τόνισε ο κ. Σκανδαλίδης. «Αυτές οι πρωτοβουλίες χρειάζονται για την κοινωνία και τούτη η κίνηση πρέπει να γίνει παράδειγμα και για άλλους κρατικούς φορείς», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Αποστολόπουλος.

Η διάθεση της γραβιέρας Κρήτης στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης, εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα διανομής δωρεάν τροφίμων σε απόρους που υλοποιεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το πρόγραμμα είναι προϋπολογισμού 19 εκατ. ευρώ, ενώ οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 250.000 άτομα. Πέρσι διανεμήθηκαν 13.730.000 κιλά τροφίμων.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις «παράνομες» ενισχύσεις ύψους 424,8 εκατ. ευρώ που ζητά να επιστραφούν η Ε.Ε., ο κ. Σκανδαλίδης αφού έκανε λόγο «για πρακτικές που καταστρέφουν τη χώρα», σημείωσε πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να αποφευχθεί το πρόστιμο. Όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο, το ποσό των 424,8 εκατ. ευρώ αφορά σε ενισχύσεις προς αγρότες που δόθηκαν την περίοδο 2007- 2008, επί υπουργίας Σ. Χατζηγάκη.


Διαβάστε περισσότερα...

Ελπίδα σε άντρες με προβλήματα γονιμότητας



Επιστήμονες «παρήγαγαν» σπέρμα στο εργαστήριο!

Γερμανοί και Ισραηλινοί επιστήμονες έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη, που δίνει ελπίδα σε πολλούς άνδρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας, να γίνουν πατεράδες χωρίς τη βοήθεια δότη σπέρματος!

Οι επιστήμονες κατάφεραν να «φτιάξουν» σπέρμα από μερικά κύτταρα ποντικιών στο εργαστήριο και πιστεύουν ότι η ίδια τεχνική, με τη χρήση «γεννητικών κυττάρων» από τους όρχεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στους ανθρώπους.

Για πρώτη φορά η ομάδα του καθηγητή Stefan Schlatt από το πανεπιστήμιο του Muenster στη Γερμανία, κατάφερε να αναπτύξει σπερματοζωάρια από κύτταρα που πήρε από τους όρχεις ποντικιών, τοποθετώντας τα σε ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλον στο εργαστήριο.

Ο καθηγητής Mahmoud Huleihel, ο οποίος έκανε το ίδιο πράγμα στο πανεπιστήμιο Ben Gurion στην Beersheba του Ισραήλ είπε ότι: «Πιστεύω ότι στο μέλλον μπορεί να αναπτυχθεί ανθρώπινο σπέρμα στο εργαστήριο με τη χρήση βλαστικών κυττάρων από τους όρχεις ενός άνδρα».

«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική ανακάλυψη που θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στις θεραπείες γονιμότητας και να επιτρέψει σε κάθε άντρα να αποκτήσει τα δικά του παιδιά» δήλωσε ο καθηγητής Richard Sharpe από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.


Διαβάστε περισσότερα...

Η δράση των ξηρών καρπών στο διαβήτη



Η συστηματική κατανάλωση έχει συνδυαστεί με πρόληψη καταστάσεων.

Οι ξηροί καρποί έχουν πλούσιες θρεπτικές ιδιότητες, είναι πλούσιοι σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και ωμέγα 3, αποτελούν καλές πηγές φυτικών πρωτεϊνών και είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και πολλά μέταλλα (ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο), ενώ έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Η συστηματική κατανάλωσή τους έχει συνδυαστεί με πρόληψη και αντιμετώπιση καταστάσεων. Για το λόγο αυτό η ενσωμάτωσή τους στην καθημερινή διατροφή μπορεί να βελτιώσει τη συνολική ποιότητα της διατροφής και έχουν τη δική τους θέση στην Πυραμίδα της Μεσογειακής διατροφής.

Δύο νέες μελέτες σχετικά με τα πιθανά οφέλη για την υγεία, από την κατανάλωση αμυγδάλων, έφεραν για μια ακόμα φορά στο προσκήνιο τη σημασία και τη διατροφική αξία γενικά, των ξηρών καρπών στο ΣΔ. Πιο συγκεκριμένα, οι μελέτες αυτές έδειξαν ότι συγκεκριμένοι ξηροί καρποί μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 στην καλύτερη διατήρηση της γλυκόζης στο αίμα τους, καθώς και στη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης.

Η μία από τις μελέτες, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό 'Metabolism', έδειξε ότι η κατανάλωση 30 γρ περίπου αμυγδάλων αμέσως πριν από γεύμα υψηλής περιεκτικότητας σε άμυλο οδήγησε 30 % μείωση των μεταγευματικών επιπέδων γλυκόζης, σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με μόλις 7 % μείωση στους μη διαβητικούς.

Επιπλέον, μετά από ολονύκτια νηστεία, τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 προσθέτοντας αμύγδαλα στο γεύμα τους είχαν μια μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα τους. Η επίδραση της τακτικής κατανάλωσης αμυγδάλων στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, διερευνήθηκε επίσης, με την καθημερινή κατανάλωση 30 γρ αμυγδάλων, για 12 εβδομάδες, και σχετίστηκε με μείωση 4 % στην αιμοσφαιρίνη A1c (HbA1c) και ίδια μείωση του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).

Η δεύτερη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο 'Diabetes Care', αποκάλυψε ότι ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα μπορεί να συμβάλουν στη διατήρηση υγιών επιπέδων γλυκόζης αίματος και χοληστερόλης τόσο για άνδρες, όσο και μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έχουν διαβήτη τύπου 2.

Άτομα τα οποία καταναλώνουν συστηματικά ξηρούς καρπούς όπως τα φιστίκια, τα καρύδια, τα αμύγδαλα, παρουσιάζουν μικρότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν διαβήτη τύπου 2. Αυτό έχει φανεί από μεγάλες και πολυετείς, αξιόπιστες μελέτες.

Παλαιότερη μεγάλη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, σε 83.818 γυναίκες, (34-59 ετών) στις Ηνωμένες Πολιτείες για 16 χρόνια που μελέτησε τη διατροφή των γυναικών αυτών, όπως επίσης το δείκτη μάζα σώματος, το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, το κάπνισμα, τη σωματική δραστηριότητα, έδειξε ότι όσες γυναίκες κατανάλωναν 30 γρ. ξηρούς καρπούς για 5 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, είχαν μειωμένο κίνδυνο κατά 27% να παρουσιάσουν διαβήτη τύπου 2, όσες κατανάλωναν 30 γρ ξηρούς καρπούς σπανιότερα (1 έως 4 φορές την εβδομάδα), είχαν 16% λιγότερο κίνδυνο για διαβήτη, ενώ όσες κατανάλωναν 5 ή περισσότερες φορές από 30 γρ φιστικοβούτυρου την εβδομάδα, είχαν 21% μειωμένο κίνδυνο για διαβήτη.

Σε μελέτη του 2010 από το 'British Journal of Nutrition', στον Καναδά, που μελέτησε τη σχέση της κατανάλωσης ξηρών καρπών, με το μεταβολικό σύνδρομο και το σακχαρώδη διαβήτη, φάνηκε ότι πέρα από τη γνωστή ικανότητα των ξηρών καρπών στη βελτίωση του προφίλ των λιπιδίων και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, υπάρχουν θετικές επιπτώσεις στην υγεία και σε παραμέτρους που σχετίζονται με το μεταβολικό σύνδρομο και την πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη.

Επίσης, οι Οργανισμοί για τον Διαβήτη αναγνωρίζουν ολοένα και περισσότερο τη σημασία τους στο συνολικό έλεγχο των διακυμάνσεων της μεταγευματικής γλυκαιμίας, με την κατάλληλη προσθήκη τους πριν ή μαζί με τα υδατανθρακούχα γεύματα ή σνακ.

Αν και όταν σκεφτόμαστε τα άτομα με διαβήτη, κατά κύριο λόγο επικεντρώνουμε στον έλεγχο του σακχάρου και το μεταβολισμό της ινσουλίνης, τα άτομα κυρίως με διαβήτη τύπου 2 έχουν συνήθως και άλλα προβλήματα υγείας σε άλλα συναφή συστήματα, και σχετίζονται ιδιαίτερα με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. Έτσι, ένας σημαντικός στόχος για το σωστό σχεδιασμό ενός προγράμματος διατροφής για τα άτομα με διαβήτη είναι η μείωση του κινδύνου των μελλοντικών καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Στο πλαίσιο αυτού του στόχου, η κατανάλωση ξηρών καρπών, όπως π.χ. καρυδιών, έχει δείξει σημαντικά αποτελέσματα στην καλύτερη υγεία και λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων. Μια ημερήσια πρόσληψη π.χ. καρυδιών (30-60 γρ) παρέχει σημαντικά οφέλη σε αυτόν τον τομέα για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, όπως καλύτερη σύνθεση λιπιδίων στο αίμα (συμπεριλαμβανομένων των λιγότερο LDL χοληστερόλη και λιγότερο ολική χοληστερόλη), έχει επίσης αποδειχθεί σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Τα οφέλη αυτά σχετίζονται κυρίως με τα ακόρεστα λιπίδια (πολυακόρεστα ή μονοακόρεστα) που περιέχονται στους ξηρούς καρπούς, τα οποία αποδεδειγμένα βελτιώνουν τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα, μειώνοντας την κακή χοληστερόλη LDL.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από την επιστημονική επιθεώρηση 'Diabetes Care' έδειξε ότι όταν ανθυγεινά και λιπαρά σνακ όπως π.χ. ένα μικρό γλυκό όπως ένα μάφιν ή ακόμα και ένα σνακ-πηγή αμύλου και υδατανθράκων όπως 1 φέτα ψωμί αντικατασταθεί από μία - δύο χούφτες ξηρούς καρπούς μπορεί να βοηθήσει τους διαβητικούς να ελέγχουν καλύτερα τα επίπεδα του σακχάρου και της χοληστερόλης τους.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής έδειξαν ότι μετά από ένα τρίμηνο διάρκειας αυτής της αντικατάστασης τα επίπεδα του σακχάρου τους και της 'κακής' χοληστερόλης άρχισαν σταδιακά να μειώνονται.

Έτσι, αν συστηματικά ενταχθούν ελεγχόμενες ως προς την ποσότητα και το αλάτι μικρομερίδες ξηρών καρπών (αμυγδάλων, καρυδιών, φυστικιών, κάσιους) στο διαιτολόγιο και αν αντικαταστήσουν άλλα επιβαρυντικά σνακ όπως γλυκά, κράκερς και προϊόντα αμύλου είναι πιθανό να συμβάλουν στην καλύτερη γλυκαιμική ρύθμιση αλλά και στα καλύτερα επίπεδα χοληστερόλης και λιπιδίων στα άτομα με διαβήτη.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...