Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Νομιμοποιούνται τα αυθαίρετα


Νομιμοποιούνται, πλέον, όλα τα αυθαίρετα, με το νέο νόμο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για τον οποίο μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Σταύρος Καλαφάτης.

Δείτε το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων του Mega.






Διαβάστε περισσότερα...

Εκδήλωση στο ΕΒΕΑ για τις επενδύσεις στην κλινική έρευνα-παραγωγή φαρμάκων


Την Πέμπτη 18 Απριλίου.

Το ΕΒΕΑ Pharmaceutical Forum Team διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Ανάπτυξη και Επενδύσεις: 1. Κλινική Έρευνα 2. Παραγωγή Φαρμάκων στην Ελλάδα», η οποία θα διεξαχθεί την Πέμπτη 18 Απριλίου 2013 και ώρα 18.00-21.00 στον 6ο όροφο του ΕΒΕΑ (Ακαδημίας 7).

Η εκδήλωση διεξάγεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων και του Υπουργείου Υγείας και με την υποστήριξη των ΣΦΕΕ, ΠΕΦ και ΕΦΕΧ.

Επισυνάπτεται το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης.


Διαβάστε περισσότερα...

Έσωσε το σπίτι του υπερχρεωμένος δανειολήπτης


Απαγορεύτηκε κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της κύριας κατοικίας του
.
Δικαίωση βρήκε από το Ειρηνοδικείο Ιεράπετρας, σωφρονιστικός υπάλληλος, πατέρας ενός τέκνου, με σύζυγο μακροχρόνια άνεργη.

Με την απόφασή του το Ειρηνοδικείο απαγορεύει με προσωρινή διαταγή, στα πλαίσια των ασφαλιστικών μέτρων, στις πιστώτριες (3 τράπεζες και ένα ταμείο) κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης, σε βάρος της κύριας κατοικίας του δανειολήπτη, καθώς και τη μεταβολή της νομικής και πραγματικής κατάστασης αυτής μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης, που το δικαστήριο εκδίκασης έχει οριστεί για το έτος 2015 (παρά τις αιτιάσεις των παρισταμένων πιστωτικών εταιρειών, περί του αντιθέτου).

Επί της ουσίας της υπόθεσης -και σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης- πρόκειται για δανειολήπτη 43 ετών, δημόσιο υπάλληλο, «ο οποίος δέχτηκε σοβαρή μείωση του μισθού του τα τελευταία έτη, είναι χρεωμένος σε δάνεια (εκτός στεγαστικού), σε τέσσερις πιστωτικούς φορείς συνολικού ύψους ποσού 67.600 ευρώ.

Επειδή η πίεση από τις τράπεζες κατέστη αφόρητη, αποφάσισε την ένταξή του στο Ν.3869/2010 (Νόμος Κατσέλη) με την συνδρομή της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, της οποίας είναι μέλος, ακολουθώντας συνετές προτάσεις στην εξωδικαστική διαδικασία, σύμφωνα με την καθοδήγηση της Ένωσης, οι οποίες δεν έγιναν αποδεκτές, με συνέπεια να προχωρήσει στο επόμενο βήμα και να καταθέσει αίτηση στο Ειρηνοδικείο για ρύθμιση του χρέους του, ως ο νόμος ορίζει. Επειδή η αγωνία του επικεντρωνόταν στη διάσωση της κύριας κατοικίας του, ζήτησε από το δικαστήριο να προστατευτεί από τα καταδιωκτικά μέτρα των τραπεζών (με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων), πράγμα που το Ειρηνοδικείο Ιεράπετρας αποφάσισε να την προστατεύσει μέχρι την εκδίκαση τής αίτησής του, που έχει οριστεί για το έτος 2015».



Διαβάστε περισσότερα...

Καταργήθηκαν 1.304 κενές θέσεις


Ο Υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης υπέγραψε συνολικά 30 σχέδια Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων αναφορικά με την κατάργηση και διατήρηση κενών οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού.

Η απόφαση αφορά τους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού. Το ποσοστό κατάργησης ανέρχεται στο 57% αφού καταργούνται 1.304 κενές οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού, ενώ το ποσοστό διατήρησης ανέρχεται στο 43% καθότι διατηρούνται 966 θέσεις κατόπιν ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολόγησης.

Τα εν λόγω σχέδια αποφάσεων θα διαβιβαστούν άμεσα στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για συνυπογραφή και εν συνεχεία στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση, προκειμένου να προσαρμοστούν οι Οργανισμοί Εσωτερικής Υπηρεσίας των ΟΤΑ.



Διαβάστε περισσότερα...

Προσφορά παιδιών στο πασχαλινό παζάρι


Μπροστάρης για το κοινωνικό παντοπωλείο ο δήμος Χανίων.

Το Πασχαλινό Παζάρι του δήμου Χανίων που λειτουργεί από χθες στο δημαρχείο της περιοχής για την ενίσχυση του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου, επισκέφθηκαν σήμερα παιδιά και εκπαιδευτικοί του Ιδιωτικού Παιδικού Σταθμού «Τα Ζαβολάκια».

Τα παιδιά προσέφεραν στο παζάρι πασχαλινές κατασκευές που έφτιαξαν με την βοήθεια των εκπαιδευτικών ειδικά για το σκοπό αυτό, αλλά και τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο.

«Η πράξη τους αυτή να κατασκευάσουν και να προσφέρουν πράγματα ειδικά για άτομα που έχουν ανάγκη δείχνει το ενδιαφέρον, την αγάπη και την αλληλεγγύη τους στους συνανθρώπους μας», τόνισε ο δήμαρχος Χανίων.

Την πολύ σημαντική συμβολή των εκπαιδευτικών στην προσχολική αγωγή επεσήμανε η κ. Χατζηδάκη καθώς, όπως είπε, με την πράξη τους εκφράζουν την αγάπη τους στους συνανθρώπους τους.


Πηγή: http://www.flashnews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο Λύκειο Δεμενίκων ο μητροπολίτης Πάτρας


Συνεχάρη τους μαθητές για τα χρήματα που προσέφεραν στον 15χρονο μαθητή.

Στο Λύκειο Δεμενίκων στην Πάτρα βρέθηκε ο μητροπολίτης Χρυσόστομος μετά την προσφορά των μαθητών προς τον 15χρονο Μανώλη που ταξίδεψε μέχρι το Ανόβερο προκειμένου να ξεπεράσει τα προβλήματα υγείας του.

Ο Σεβασμιότατος έγινε δεκτός από τον διευθυντή του Λυκείου, Φώτιο Μαυρουδή, και τον σύλλογο καθηγητών, στο γραφείο του συλλόγου. Εκεί δέχθηκε και το δεκαπενταμελές συμβούλιο των μαθητών, τους οποίους συνεχάρη για τις πρωτοβουλίες της αγάπης τους, οι οποίες είναι ιδιαιτέρως συγκινητικές.

Τα παιδιά προσέφεραν στον μητροπολίτη ένα δικό τους χειροτέχνημα, ως ανάμνηση αυτής της συνάντησης.
Ο Σεβασμιότατος προσέφερε εκδόσεις της Ιεράς Μητροπόλεως για την βιβλιοθήκη του Λυκείου, και στους μαθητές από μια εικόνα της Παναγίας.

Στην συνέχεια ο Σεβασμιότατος έγινε δεκτός από τον διευθυντή και τους καθηγητές του παρακειμένου γυμνασίου.
Στη συνέχεια μίλησε στην κοινή σύναξη των μαθητών του Γυμνασίου και του Λυκείου των Δεμενίκων, μέσα σε ένα κλίμα εγκαρδιότητας και χαράς, την οποία από τα βάθη της ψυχής τους εξέφρασαν όλοι οι μαθητές.

Ο Σεβασμιότατος μίλησε στα παιδιά για την πραγματική ευτυχία, για τα βαθειά αισθήματα της καρδιάς, για την θυσιαστική αγάπη που πηγάζει από την βαθειά σχέση του ανθρώπου με τον Θεό και τον συνάνθρωπο.

Τέλος, ευχήθηκε σε όλους, καθηγητές και μαθητές, τα δέοντα για τις επικείμενες εορτές του Αγίου Πάσχα, για πρόοδο στα μαθήματά τους και ευτυχία στην ζωή τους.


Πηγή: http://www.thebest.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Την... πλήρωσε με οκτώ μήνες φυλάκιση


Έπαιρνε παράνομα τη σύνταξη της μητέρας της.

Τη σύνταξη της μητέρας της έπαιρνε παράνομα γυναίκα στην Κρήτη, επικαλούμενη βιοποριστικό πρόβλημα.

Η υπόθεση της παράνομης είσπραξης σύνταξης από το ΙΚΑ εκδικάστηκε σήμερα στο Ηράκλειο. Το δικαστήριο της επέβαλε ποινή φυλάκισης 8 μηνών με τριετή αναστολή, η οποία όπως διαπιστώθηκε, έπαιρνε παράνομα τη σύνταξη της μητέρας της, η οποία είχε πεθάνει.

Η γυναίκα από την 1-11-2010 έως τις 30-10-2011, ζημίωσε το ΙΚΑ κατά 3.400 ευρώ. Η γυναίκα, δηλώνοντας πραγματική μεταμέλεια, αλλά αδυνατώντας να επιστρέψει τα χρήματα, επικαλέστηκε, ενώπιον του δικαστηρίου, σοβαρό βιοποριστικό πρόβλημα, που την ανάγκασε όπως είπε, να εισπράττει παράνομα τη σύνταξη.


Πηγή: http://www.cretalive.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δόσεις στην εφορία από 40 ευρώ


Αλλαγές έρχονται στο νόμο Κατσέλη, το θεσμικό πλαίσιο που ρυθμίζει τις οφειλές των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Το καταβληθέν ποσό θα συμψηφίζεται με τη ρύθμιση που τελικώς θα αποφασίσει το δικαστήριο, αποδεσμεύοντας τον οφειλέτη ακόμα και με την έκδοση της απόφασης.

Η ελάχιστη καταβολή ορίζεται στο 10% της τρέχουσας δόσης, με ελάχιστο ποσό καταβολής τα 40 ευρώ μηνιαίως.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δεν έχουν να πληρώσουν την ασφάλεια και παραδίδουν πινακίδες


Ουρές πολιτών στις εφορίες της Κρήτης.

Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί ανάμεσα στους ιδιοκτήτες οχημάτων που δεν μπόρεσαν να φροντίσουν για την ασφάλεια τους. Ο νέος νόμος ορίζει τσουχτερά πρόστιμα, αφαίρεση διπλώματος και άδειας κυκλοφορίας και βέβαια κανείς δε θέλει να βρεθεί στα νύχια του νόμου και πολύ περισσότερο στα δόντια των φοροεισπρακτικών μηχανισμών του κράτους σε μία εποχή που δεν υπάρχει ... μία.

Έτσι από χθες οι ουρές των ιδιοκτητών οχημάτων στην Α και Β ΔΟΥ στο Ηράκλειο είναι τεράστιες. Οι πολίτες σπεύδουν, αφού δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο συγκεκριμένο έξοδο, να καταθέσουν πινακίδες και να παροπλίσουν τα οχήματα τους θεωρώντας ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να αποφύγουν και τα πρόστιμα – σε περίπτωση που τους πιάσει η αστυνομία ανασφάλιστους- αλλά και την ασφάλεια, που έτσι κι αλλιώς δεν μπορούν να καλύψουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν στις ασφαλιστικές, έχουν μειωθεί σημαντικά τα τροχαία ατυχήματα - περίπου 60%- αφού ο κόσμος περιόρισε σημαντικά τις μετακινήσεις του, ενώ στην Ελλάδα των 8 εκατομμυρίων οχημάτων, τα 2 εκατομμύρια κυκλοφορούν ανασφάλιστα και καλούνται τώρα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους να διασταυρώσουν άμεσα τα στοιχεία που διατηρεί το υπουργείο Οικονομικών με αυτά του αρχείου ασφαλισμένων οχημάτων των ασφαλιστικών εταιρειών.

Ωστόσο κανείς δε γνωρίζει πόσο γρήγορα και άμεσα μπορεί να γίνει αυτή η διαδικασία. Αυτό θα φανεί, λένε τώρα οι ασφαλιστές, από τα μπιλιετάκια που θα φτάσουν στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων. Στο μεταξύ φαίνεται ότι εκτός από το χρονικό περιθώριο που υπάρχει για να καταθέσει κανείς πινακίδες, υπάρχει ακόμα χρόνος για να κάνει και ασφάλεια στο όχημα του, έστω κι αν αυτό ήταν ανασφάλιστο για καιρό.

Μάλιστα οι ασφαλιστές επισημαίνουν στους καταναλωτές ότι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί διότι αυτή την εποχή κυκλοφορούν στην πιάτσα και ... επιτήδειοι που θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν την οικονομικοί ανέχεια και θα πλασάρουν στον κόσμο δήθεν φτηνές ασφάλειες.

Ας προσέξουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων. Οι τιμές στις ασφάλειες των οχημάτων έχουν πέσει τόσο πολύ που δε χρειάζεται να απευθυνθούν σε μία εταιρεία χωρίς ... πρόσωπο, χωρίς φερεγγυότητα. Υπάρχουν ευρωπαϊκές, ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες που μπορούν να τους καλύψουν με τα ίδια ίσως χρήματα που κάποιοι τους υπόσχονται σε εταιρείες που όμως δεν πρόκειται να τους έχουν καμία ουσιαστική παροχή. Ας είναι προσεκτικοί λοιπόν ... δε θα κερδίσουν τίποτα αν πάνε σε μία αφερέγγυα εταιρεία, επεσήμανε στο prismanews.gr ασφαλιστικός σύμβουλος, σχολιάζοντας παράλληλα με τον τρόπο αυτό τις απάτες που έχουν καταγραφεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στο Ηράκλειο με θύματα ασφαλισμένους τέτοιων εταιρειών.

Πάντως όπως επισημαίνουν οι ασφαλιστές τώρα, μία ασφάλεια γίνεται πάρα πολύ γρήγορα και χωρίς ιδιαίτερες διαδικασίες έτσι ώστε ο κάτοχος του οχήματος να είναι εξασφαλισμένος και απέναντι στο νόμο. Προλαβαίνουν να φτιάξουν ασφάλεια αρκεί να απευθυνθούν και να μην αδιαφορήσουν, επεσήμανε ο ασφαλιστικός σύμβουλος.


Οι κυρώσεις για τα ανασφάλιστα

Να υπενθυμίσουμε ότι από χθες είναι εξαιρετικά αυστηρές οι κυρώσεις για τους οδηγούς που κυκλοφορούν με ανασφάλιστα οχήματα. Σύμφωνα με το νόμο κάθε αυτοκίνητο που έχει άδεια και πινακίδες κυκλοφορίας πρέπει να είναι ασφαλισμένο ανεξαρτήτως αν χρησιμοποιείται ή παραμένει εν τοις πράγμασι ακίνητο.

Έτσι οι ιδιοκτήτες ΙΧ που θα εντοπιστούν από την διασταύρωση των στοιχείων να έχουν στην κατοχή τους ανασφάλιστο όχημα θα λαμβάνουν ειδοποιητήριο, με το οποίο θα καλούνται εντός 8 ημερών να προχωρήσουν στην ασφάλισή του, καταβάλλοντας και παράβολο υπέρ του Δημοσίου ύψους 250 ευρώ.

Εφόσον εντοπιστούν από έλεγχο των αστυνομικών αρχών να κυκλοφορούν ανασφάλιστοι θα αφαιρείται το δίπλωμα και η άδεια κυκλοφορίας για δέκα ημέρες και θα επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ, εάν το ανασφάλιστο όχημα είναι επιβατικό ΙΧ, και πρόστιμο 250 ευρώ, εάν αφορά δίκυκλα.

Εάν τα ανασφάλιστα οχήματα εμπλακούν σε ατύχημα θα αφαιρείται το δίπλωμα και η άδεια κυκλοφορίας για δυο χρόνια και σε περίπτωση υποτροπής για τρία έτη.


Πηγή: http://www.prismanews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το μισό της κεφάλι ήταν καλυμμένο με μια τεράστια ελιά


Οι συγχωριανοί της φώναζαν τη μικρή Bhawana «τέρας».

Η 9χρονη Bhawana Thami από το χωριό Dolakha του Νεπάλ γνώρισε από πολύ μικρή το σκληρό «πρόσωπο» της ζωής, καθώς γεννήθηκε με μια σπάνια ασθένεια εξαιτίας της οποίας γνώρισε το ρατσισμό και την απομόνωση.

Η Bhawana γεννήθηκε με το μισό της πρόσωπο καλυμμένο από μια τεράστια ελιά και τρίχες, με αποτέλεσμα από νωρίς να της προσδώσουν το χαρακτηρισμό «τέρας» και μάγισσα.

Σαν να μην έφτανε το πρόβλημα υγείας της, το οποίο μπορούσε να εξελιχθεί σε κακοήθη καρκίνο αν δεν ελάμβανε την κατάλληλη ιατρική φροντίδα, οι συγχωριανοί της απομόνωσαν εξαιτίας αυτού ολόκληρη την οικογένειά της.



Ο πατέρας της, που δεν ήθελε να βλέπει την κόρη του να πληγώνεται στην προσπάθειά του να την προστατέψει δεν της επέτρεπε να βλέπει τον εαυτό της σε καθρέφτη, μέχρι που μια μέρα ένας δημοσιογράφος την τράβηξε φωτογραφία και… της την έδειξε, γράφει η Daily Mail.



Από τότε η Bhawana άρχισε να νιώθει αποστροφή, φόβο και σοκ για την όψη της.



Με τη βοήθεια της φιλανθρωπικής οργάνωσης Child Workers το μικρό κορίτσι υποβλήθηκε σε πλαστική επέμβαση πριν από ένα χρόνο. Φέτος έκανε τη δεύτερη επέμβαση, αφαιρώντας εξ ολοκλήρου τις τρίχες από το πρόσωπό της, με τον πατέρα της να ελπίζει ότι θα έχει μια πιο φυσιολογική ζωή στο εξής.



Μια τρίτη επέμβαση θα ακολουθήσει όταν γίνει 14 ετών, ενώ η μικρή Bhawana έχει αρχίσει ήδη να συναναστρέφεται με τα παιδιά της κοινότητάς της.












Διαβάστε περισσότερα...

Ισχύς γνωματεύσεων των ΚΕ.Π.Α. & των Υγειονομικών Επιτροπών που λειτουργούσαν μέχρι 31/08/2011


Αθήνα, 03/04/2013ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ Αριθ. Πρωτ. Υ70/7
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΙΚΑ – ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ – ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ: ΠΑΡΟΧΩΝ & ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – Τηλ: 2105215000, e-mail: diefpar@ika.gr

Εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιο ανακοίνωσε η διοίκηση του ΙΚΑ σχετικά με την ισχύ των γνωματεύσεων που εκδίδονται από τις Υγειονομικές Επιτροπές των ΚΕ.Π.Α., αλλά και των Υγειονομικών Επιτροπών που λειτουργούσαν μέχρι τις 31/08/2011, ενώ γίνεται αναφορά στο τί ισχύει στις περιπτώσεις ασφαλιστικής μονιμοποίησης της συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας. Διαβάστε προσεχτικά:

ΘΕΜΑ: «Α. Ισχύς των γνωματεύσεων που εκδίδονται από τις Υγειονομικές Επιτροπές του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας καθώς και των Υγειονομικών Επιτροπών που λειτουργούσαν μέχρι τις 31/08/2011.
Β. Αξιολόγηση των γνωματεύσεων που εκδίδονται από το ΚΕ.Π.Α. στις περιπτώσεις ασφαλιστικής μονιμοποίησης της συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας.»

Α. Ισχύς των γνωματεύσεων των Υγειονομικών Επιτροπών του ΚΕ.Π.Α.

1. Όπως είναι γνωστό, με τις διατάξεις του άρθρου 7 του Ν.3863/10 «Νέο Ασφαλιστικό Σύστημα και συναφείς διατάξεις, ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις» (ΦΕΚ Α ́115), όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 76 του Ν.3996/11 (ΦΕΚ Α ́170), από 01/01/2011 συστάθηκε το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), υπαγόμενο απευθείας στη Δ/νση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας της Διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Το ΚΕ.Π.Α. δημιουργήθηκε για την εξασφάλιση της ενιαίας υγειονομικής κρίσης, όσον αφορά στον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών φορέων, συμπεριλα μβανομένου του Δημοσίου, καθώς και των ανασφάλιστων.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι πλέον οι υγειονομικές επιτροπές του ΚΕ.Π.Α. είναι αρμόδιες για τον καθορισμό ποσοστού αναπηρίας, το οποίο θα χρησιμοποιείται από τους αιτούντες πολίτες είτε για χορήγηση σύνταξης είτε για χορήγηση επιδόματος παρα-τετραπληγίας ή επιδόματος απόλυτης αναπηρίας είτε για το χαρακτηρισμό τους ως ΑμεΑ καθώς και για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις, για τις οποίες απαιτείται γνωμάτευση πιστοποίησης αναπηρίας και τις οποίες δικαιούνται τα άτομα με αναπηρία.
 


Ως ημερομηνία κατάργησης όλων των άλλων επιτροπών αναπηρίας που λειτουργούν σήμερα στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, στις Νομαρχίες και το Δημόσιο, με εξαίρεση τις υγειονομικές επιτροπές που αναφέρονται στην παρ. 7 του άρθρου 6 του Ν.3863/2010, ορίσθηκε η 01/09/2011.

2. Η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με το αρ. Φ80000/οίκ.410/18/07-01-2013 έγγραφό της σχετικά με την ισχύ των γνωματεύσεων των Υγειονομικών Επιτροπών του ΚΕ.Π.Α. επισημαίνει ότι δεν θα παραπέμπονται εκ νέου στις υγειονομικές επιτροπές του ΚΕ.Π.Α. ενδιαφερόμενοι οι οποίοι προσέρχονται σε οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία, οποιαδήποτε χρονική στιγμή, ζητώντας είτε σύνταξη (κύρια ή επικουρική) είτε επίδομα παρα-τετραπληγίας ή επίδομα απόλυτης αναπηρίας είτε κάποια άλλη κοινωνική ή οικονομική παροχή ή διευκόλυνση και προσκομίζουν γνωματεύσεις ΚΕ.Π.Α. των οποίων η ισχύς δεν έχει λήξει ή είναι επ’αόριστον. Οι ενδιαφερόμενοι θα παραπέμπονται στις ανωτέρω υγειονομικές επιτροπές μόνο μετά τη λήξη της ισχύος της γνωμάτευσης που τους αφορά.

Επομένως, εφόσον οι ενδιαφερόμενοι προσκομίζουν γνωματεύσεις των υγειονομικών επιτροπών ΚΕ.Π.Α. που έχουν εκδοθεί με αφορμή οποιοδήποτε αίτημα και καλύπτουν χρονικό διάστημα ιατρικής κρίσης που ξεκινά πριν από τη λήξη του δικαιώματος χορήγησης παροχής που βασίστηκε σε προηγούμενη γνωμάτευση ισχύουν τα εξής:

α) σε περίπτωση που το ποσοστό αναπηρίας της γνωμάτευσης ΚΕ.Π.Α. είναι δυσμενέστερο για τον ασφαλισμένο (μικρότερο), η μεταγενέστερη γνωμάτευση θα λαμβάνεται υπόψη από την επομένη της λήξης της υγειονομικής κρίσης που αναφέρεται στην προηγούμενη γνωμάτευση.

Για παράδειγμα, αν υπάρχει γνωμάτευση με ποσοστό αναπηρίας 80% και ισχύ έως 31/01/2012 και μεταγενέστερη γνωμάτευση με ισχύ από 01/11/2011 έως 31/10/2013 και ποσοστό αναπηρίας 50%, η μεταγενέστερη γνωμάτευση θα λαμβάνεται υπόψη από 01/02/2012 μέχρι 31/10/2013.

β) σε περίπτωση που το ποσοστό αναπηρίας της γνωμάτευσης ΚΕ.Π.Α. είναι ευνοϊκότερο για τον ασφαλισμένο (μεγαλύτερο), η μεταγενέστερη γνωμάτευση θα λαμβάνεται υπόψη από την ημερομηνία έναρξης της ιατρικής κρίσης που αναφέρεται στη γνωμάτευση αυτή.

Για παράδειγμα, αν υπάρχει γνωμάτευση με ποσοστό αναπηρίας 67% και ισχύ έως 31/01/2012 και μεταγενέστερη γνωμάτευση με ισχύ από 01/11/2011 έως 31/10/2013 και ποσοστό αναπηρίας 80%, η μεταγενέστερη γνωμάτευση θα λαμβάνεται υπόψη από 01/11/2011 μέχρι 31/10/2013.

γ) Σε περίπτωση που προγενέστερη γνωμάτευση των Υγειονομικών Επιτροπών ΚΕ.Π.Α. έχει κρίνει ότι η αναπηρία διαρκεί εφ’ όρου ζωής, δεν θα λαμβάνεται υπόψη μεταγενέστερη γνωμάτευση που τυχόν διαφοροποιεί την κρίση αυτή είτε ως προς τη διάρκεια είτε ως προς το ποσοστό αναπηρίας.

Όλες οι περιπτώσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα θα κριθούν σύμφωνα με τα ανωτέρω, ενώ οι περιπτώσεις που έχουν κριθεί διαφορετικά θα πρέπει να αναθεωρηθούν είτε οίκοθεν, όπου είναι εφικτό, είτε ύστερα από αίτηση–όχληση των ενδιαφερόμενων.


Β. Ισχύς των γνωματεύσεων των Υγειονομικών Επιτροπών που λειτουργούσαν μέχρι 31/08/2011

Με την ευκαιρία αυτή και σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις χορήγησης ποσοστών αναπηρίας οι οποίες έχουν εκδοθεί πριν από την 01/09/2011 από τις Α/βάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές των Νομαρχιών, της Περιφέρειας ή των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, η Γ.Γ.Κ.Α. έχει διευκρινίσει με έγγραφά της τα εξής:

α) στην περίπτωση που κρίνεται αίτημα συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας πρέπει να γίνονται δεκτές οι γνωματεύσεις όλων των αρμόδιων, ανάλογα με τον ασφαλιστικό φορέα, Υγειονομικών Επιτροπών, οι οποίες εκδόθηκαν πριν από την 01/09/2011, με αφορμή αίτηση των ενδιαφερομένων προς τον ασφαλιστικό τους φορέα για συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας, εφόσον δεν έχει λήξει η ισχύς τους.

β) οι γνωματεύσεις των τέως Νομαρχιακών ή άλλων Επιτροπών, οι οποίες εκδόθηκαν για χορήγηση επιδομάτων στο πλαίσιο προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ή για άλλες κοινωνικές παροχές και διευκολύνσεις δεν ισχύουν για τη χορήγηση σύνταξης λόγω αναπηρίας.

Γ. Ασφαλιστική μονιμοποίηση και αξιολόγηση γνωματεύσεων του ΚΕ.Π.Α.

Στις περιπτώσεις που έχουν ήδη εκδοθεί αποφάσεις Διευθυντή με τις οποίες μονιμοποιείται ασφαλιστικά η συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας ή συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την ασφαλιστική μονιμοποίηση και οι ενδιαφερόμενοι προσκομίζουν γνωμάτευση των υγειονομικών επιτροπών ΚΕ.Π.Α. με την οποία διαφοροποιείται η βαθμίδα αναπηρίας στην οποία επρόκειτο να γίνει η ασφαλιστική μονιμοποίηση, επισημαίνουμε τα εξής:

1. Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο άρθρο 18 του Κανονισμού Ασφαλιστικής Αρμοδιότητας, το αρμόδιο όργανο της ασφάλισης παρακολουθεί αυτεπάγγελτα την κατάσταση των συνταξιούχων και εξετάζει κάθε μεταβολή που μπορεί να επιφέρει τροποποίηση του δικαιώματος. Γι’ αυτό, όταν προϋπόθεση του δικαιώματος είναι η ύπαρξη ορισμένης κατάστασης υγείας, έχει το δικαίωμα να παραπέμψει το συνταξιούχο σε νέα υγειονομική εξέταση οποτεδήποτε, ακόμη και πριν από τη λήξη του χρόνου που κατά προγενέστερη εξέταση είχε προβλεφθεί ότι θα διαρκέσει η αναπηρία (Σ.τ.Ε.3467/74).

Εξαίρεση από τον κανόνα αυτό έχει θεσπιστεί μόνο για τους συνταξιούχους οι οποίοι ή έχουν τις προϋποθέσεις για τη μονιμοποίηση της συνταξιοδότησής τους ή αυτή έχει ήδη μονιμοποιηθεί. Και τούτο γιατί στις περιπτώσεις αυτές θεωρείται ότι υπάρχει το τεκμήριο της οριστικής αναπηρίας.

2. Σύμφωνα με τις διατάξεις του Α.Ν.261/1968, οι ατομικές διοικητικές πράξεις που εκδόθηκαν κατά παράβαση νόμου ανακαλούνται ελεύθερα από τη διοίκηση, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι από αυτές τυχόν απέρρευσαν δικαιώματα των διοικουμένων, υπό την προϋπόθεση ότι η ανάκληση αυτή χωρεί εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος (πενταετίας).

Σύμφωνα με τη νομολογία, στις πράξεις αυτές περιλαμβάνονται και εκείνες που εκδόθηκαν λόγω πλάνης περί τα πράγματα, δηλαδή με βάση εμφανώς πεπλανημένη αντίληψη του αρμόδιου οργάνου περί συνδρομής των πραγματικών δεδομένων, τα οποία αποτέλεσαν προϋπόθεση για την έκδοσή της.

3. Στην προκειμένη περίπτωση τυχόν τροποποίηση του δικαιώματος συνταξιοδότησης μετά την υγειονομική επανεξέταση δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ, επειδή αυτό θα είχε συνέπεια την ανάκληση νόμιμων διοικητικών πράξεων ασφαλιστικού οργάνου, που δεν είναι επιτρεπτή και μάλιστα μετά την πάροδο ικανού χρονικού διαστήματος, όπως και η επανεκτίμηση των ίδιων πραγματικών περιστατικών.

Αντίθετα, κατά τα αναφερόμενα στην περίπτωση Γ2 του παρόντος, εξαίρεση από τον κανόνα αναγνωρίζεται στην περίπτωση που το ασφαλιστικό όργανο πλανήθηκε και αναγνώρισε ανύπαρκτο δικαίωμα, σ’ αυτή δε την πλάνη οδηγήθηκε επειδή ο ασφαλισμένος απέκρυψε κρίσιμα στοιχεία, που αν τα γνώριζε το ασφαλιστικό όργανο κατά την αρχική του εκτίμηση θα έκρινε διαφορετικά (π.χ. ψευδής δήλωση του ανάπηρου συνταξιούχου για διακοπή της εργασίας του ή απόκρυψη ανάληψης νέας εργασίας). Στην περίπτωση αυτή είναι επιτρεπτή η αναδρομική τροποποίηση του δικαιώματος, ακόμα και διακοπή της συνταξιοδότησης.

Επίσης, επιτρέπεται και στην περίπτωση που προγενέστερες πράξεις του ασφαλιστικού οργάνου διαπιστώνεται ότι είναι παράνομες επειδή στηρίχθηκαν σε εσφαλμένες γνωματεύσεις των υγειονομικών επιτροπών, που εκδόθηκαν με βάση ψευδή ιατρικά στοιχεία (ιατρικές γνωματεύσεις, παραποιημένες ιατρικές εξετάσεις κ.λ.π.) και στην περίπτωση αυτή είναι επιτρεπτή η νέα παραπομπή του συνταξιούχου στις Υγειονομικές Επιτροπές, ανεξάρτητα από τη συνδρομή των προϋποθέσεων για μονιμοποίηση της συνταξιοδότησης ή και τη μονιμοποίησή της. Και αυτό γιατί η μονιμοποίηση της συνταξιοδότησης προϋποθέτει ότι οι αποφάσεις με τις οποίες ο ασφαλισμένος κρίθηκε ανάπηρος και του χορηγήθηκαν συνταξιοδοτικές παροχές ήταν νόμιμες, δηλαδή ότι ο ασφαλισμένος είχε τις προϋποθέσεις που ορίζονται από το άρθ.28 παρ. 2 του Α.Ν. 1846/51 για τη συνταξιοδότησή του (ιατρική και ασφαλιστική αναπηρία). Διαφορετικά, δεν μπορεί να στηριχθεί σ’ αυτές τις αποφάσεις τεκμήριο για μονιμοποίηση της σύνταξης.
Αν από τη νέα εξέταση του συνταξιούχου προκύψει ότι οι παθήσεις για τις οποίες συνταξιοδοτήθηκε δεν υπήρχαν, λόγω του ότι στηρίχθηκαν σε πλαστά στοιχεία, το ασφαλιστικό όργανο, στηριζόμενο στα πορίσματα της νέας εξέτασης, μπορεί να ανακαλέσει τις προγενέστερες παράνομες αποφάσεις του και να διακόψει αναδρομικά τη χορήγηση των συνταξιοδοτικών παροχών, με ταυτόχρονη εφαρμογή των διατάξεων του άρθ. 40 του Α.Ν.1846/51 περί αναζήτησης των αχρεωστήτως καταβληθεισών συντάξεων.

Προφανώς αυτό δεν ισχύει στις περιπτώσεις διαφορετικής εκτίμησης των Υγειονομικών Επιτροπών σχετικά με την κατάσταση της υγείας των ασφαλισμένων.

4. Επομένως, στις περιπτώσεις που έχουν ήδη εκδοθεί αποφάσεις ασφαλιστικής μονιμοποίησης της συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας ή υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη μονιμοποίηση και εφόσον δεν συντρέχει κάποιος από τους λόγους που προαναφέρθηκαν για επανεξέταση της κατάστασης υγείας των συνταξιούχων στην παράγραφο Γ (3) του παρόντος, εφόσον οι ενδιαφερόμενοι προσκομίζουν γνωμάτευση των υγειονομικών επιτροπών ΚΕ.Π.Α. που επηρεάζει τη βαθμίδα αναπηρίας με την οποία έχει μονιμοποιηθεί ασφαλιστικά η συνταξιοδότησή τους:

α) για τις μεν περιπτώσεις που το ποσοστό αναπηρίας της νέας γνωμάτευσης είναι μικρότερο εκείνου με το οποίο έχει μονιμοποιηθεί, η γνωμάτευση δεν θα λαμβάνεται υπόψη και δεν θα επέρχεται καμία μεταβολή στη σύνταξη λόγω αναπηρίας,
β) για τις δε περιπτώσεις που το ποσοστό αναπηρίας της νέας γνωμάτευσης είναι μεγαλύτερο εκείνου με το οποίο έχει μονιμοποιηθεί, η νέα γνωμάτευση θα λαμβάνεται υπόψη, από την ημερομηνία κατάθεσής της με αίτηση από τον ενδιαφερόμενο στις υπηρεσίες συντάξεων, εν είδει αίτησης επιδείνωσης. Στις περιπτώσεις αυτές θα εκδίδεται απόφαση Διευθυντή με την οποία θα τροποποιείται το ποσοστό αναπηρίας του ασφαλισμένου από την ανωτέρω ημερομηνία και επ’ αόριστον.
Όλες οι περιπτώσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα θα κριθούν σύμφωνα με τα ανωτέρω ενώ για τις περιπτώσεις που έχουν κριθεί διαφορετικά θα πρέπει να αναθεωρηθούν είτε οίκοθεν, όπου είναι εφικτό, είτε ύστερα από αίτηση–όχληση των ενδιαφερομένων.

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΓΔΟΝΤΑΚΗ


Ολόκληρη η πιο πάνω απόφαση υπάρχει εδώ.

Σημαντική επίση είναι κι αυτή η εγκύκλιος για το θέμα: 
Αριθ. πρωτ.: Φ80000/οίκ.30002/1896/14.12.2011 Ισχύς αποφάσεων προσδιορισμού ποσοστών αναπηρίας εκδοθεισών πριν την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του ΚΕΠΑ
Διαβάστε περισσότερα...

"Η αυτοδίκαιη αργία δεν ισχύει για όλα τα παραπτώματα"


«Η αυτοδίκαιη αργία δεν αφορά το σύνολο των πειθαρχικών υποθέσεων που εκκρεμούν, και κυρίως δεν αφορά απλές παραβάσεις του υπαλληλικού κώδικα, για τις οποίες αρμόδια να αποφασίσουν είναι τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα» διευκρινίζει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Όπως εξηγεί στο έγγραφο ο κ. Μανιτάκης, «η ρύθμιση για την αυτοδίκαιη αργία επηρεάζει αποκλειστικά και μόνο υπαλλήλους που είτε έχουν παραπεμφθεί αμετάκλητα στο αρμόδιο δικαστήριο για κακουργήματα και σοβαρά πλημμελήματα, είτε έχουν παραπεμφθεί στο πειθαρχικό συμβούλιο (προφανώς, μετά διερεύνηση και αξιολόγηση καταγγελίας) για σοβαρότατα πειθαρχικά παραπτώματα».

Συγκεκριμένα, με το Ν. 4093/2012 τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία οι υπάλληλοι που:

α) στερήθηκαν την προσωπική τους ελευθερία με απόφαση ή ένταλμα

β) εκδόθηκε σε βάρος τους ένταλμα προσωρινής κράτησης

γ) παραπέμφθηκαν αμετάκλητα ενώπιον του αρμοδίου δικαστηρίου για κακούργημα, ή για περιοριστικώς αναφερόμενα πλημμελήματα, όπως κλοπή, υπεξαίρεση, απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, δωροδοκία, απιστία περί την υπηρεσία και οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας,

δ) τους επιβλήθηκε η πειθαρχική ποινή της προσωρινής ή της οριστικής παύσης

ε) παραπέμφθηκαν ενώπιον του αρμόδιου πειθαρχικού συμβουλίου για ένα από τα αναφερόμενα στη διάταξη πειθαρχικά παραπτώματα, μεταξύ των οποίων π.χ. πράξεις άρνησης αναγνώρισης του συντάγματος, απόκτηση οικονομικού οφέλους κατά την άσκηση των καθηκόντων, αναξιοπρεπής ή ανάρμοστη συμπεριφορά, σοβαρή απείθεια, αδικαιολόγητη αποχή από την εκτέλεση καθηκόντων, παράλειψη των πειθαρχικών οργάνων να προβούν σε δίωξη και τιμωρία πειθαρχικού παραπτώματος κλπ.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισημαίνει ταυτόχρονα ότι «προβλέπεται υπό προϋποθέσεις η δυνατότητα αναστολής ή άρσης της αργίας και η επαναφορά του υπαλλήλου στην υπηρεσία του» και ότι «τα αρμόδια όργανα έχουν τη δυνατότητα, αφού λάβουν υπόψη τις ιδιαίτερες περιστάσεις της υπόθεσης να κρίνουν αιτιολογημένα ότι δεν είναι εξ αντικειμένου αναγκαία η συνέχιση της παραμονής του υπαλλήλου εκτός υπηρεσίας, να αποφασίζουν την αναστολή της αργίας και να επαναφέρουν τον υπάλληλο στα καθήκοντά του ή να τον μετακινούν».

Διευκρινίζει, επίσης, ότι «η αναστολή της αργίας μπορεί να ζητηθεί και από τον υπάλληλο που έχει τεθεί σε αργία, ο οποίος διατηρεί παράλληλα και το δικαίωμα να επιδιώξει δικαστικά την αναστολή. Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται οι υπάλληλοι που στερήθηκαν την προσωπική τους ελευθερία από πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια απόφαση ποινικού δικαστηρίου ή με ένταλμα προσωρινής κράτησης και οι τιμωρηθέντες με την ποινή της οριστικής παύσης».

Το έγγραφο του κ. Μανιτάκη διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 11 Απριλίου μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Κουκοδήμου για την αργία των δημοσίων υπαλλήλων και το νέο υπαλληλικό κώδικα.

Ο κ. Κουκοδήμος ανέφερε ότι «με βάση το νέο πειθαρχικό κώδικα των Δημοσίων Υπαλλήλων που τέθηκε σε ισχύ το Δεκέμβριο του 2012, προβλέπεται αργία- διαθεσιμότητα σε υπάλληλο, πριν ακόμη τελεσιδικήσει μια πειθαρχική απόφαση κάτι που σημαίνει ότι με μια απλή καταγγελία οποιουδήποτε, ο υπάλληλος θα τίθεται σε αργία».


Διαβάστε περισσότερα...

111 τόνοι κρέατος αλόγου στην Ελλάδα


Στους 111 τόνους ανήλθαν οι ποσότητες κρέατος αλόγου που έφθασαν στην Ελλάδα, κατά τα έτη 2011 και 2012, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, για τα οποία ενημερώνεται η Βουλή με έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμου Χαρακόπουλου.

Όπως ειδικότερα αναφέρεται στο έγγραφο, κατά το 2011 έφτασαν στην Ελλάδα 37 τόνοι κρέατος αλόγου, εκ των οποίων οι 35 τόνοι από τη Ρουμανία και δύο τόνοι από την Ισπανία. Κατά το 2012, έφτασαν στη χώρα 74,2 τόνοι κρέατος αλόγου, εκ των οποίων οι 24 τόνοι από την Ισπανία, 15,9 τόνοι από τη Ρουμανία και 34,3 τόνοι από τη Βουλγαρία.
Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στα μέσα Μαρτίου μετά από ερωτήσεις βουλευτών για τους ελέγχους στα τρόφιμα και, όπως επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός, από τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα εργαστηριακών αναλύσεων για παρουσία DNA αλόγου σε δείγματα τροφίμων που διενεργήθηκαν με τη μέθοδο Real Time- PCR (Real- Time Polymerase Chain Reaction) απεστάλησαν στα εργαστήρια περίπου 200 δείγματα, εκ των οποίων τα 12 βρέθηκαν θετικά.

Για τις συγκεκριμένες παρτίδες ελήφθησαν όλα τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία μέτρα και θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ λόγω του εύρους του προβλήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο και των πλαστών διευθύνσεων που είχαν δηλώσει οι επιχειρήσεις αυτές, έχει ζητηθεί η εισαγγελική και αστυνομική συνδρομή για την προσαγωγή των υπευθύνων των επιχειρήσεων αυτών, καθώς επίσης και η διενέργεια των αναγκαίων ελέγχων στις επιχειρήσεις τους.

Ο κ. Χαρακόπουλος ενημερώνει επίσης ότι ζητήθηκε από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες η άμεση εφαρμογή ελέγχων όχι μόνο στο βόειο κρέας, αλλά και σε τρόφιμα που έχουν σημανθεί ότι περιέχουν βόειο κρέας (κιμάς, προϊόντα κρέατος, παρασκευάσματα κρέατος).
Επίσης, διαμορφώθηκε και βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα εργαστηριακών ελέγχων σχετικά με τη γνησιότητα/αυθεντικότητα προϊόντων που περιέχουν βόειο κρέας σε όλο το μήκος της διατροφικής αλυσίδας, σε συνέχεια και σχετικής σύστασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Θα αποχωρήσουν 150.000 υπάλληλοι μέχρι το τέλος του 2015"

Στο τέλος του 2015, θα έχουν αποχωρήσει 150.000 υπάλληλοι από το δημόσιο, με τη διαδικασία των απολύσεων των επίορκων, της συνταξιοδοτήσεις και τη διαθεσιμότητα, είπε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, όπως μεταδόθηκε στον Real fm.

Ο κ. Στουρνάρας, σε ότι αφορά τις ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ανέφερε ότι δεν θα δοθεί δυνατότητα να μπουν σε νέα ρύθμιση, όσοι φορολογούμενοι βρίσκονται σε παλαιότερη ρύθμιση.

Ο υπουργός Οικονομικών, είπε επίσης ότι στο τέλος Απριλίου, θα έχει τελειώσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε οι συστημικές τράπεζες να μπορούν, να ενσωματώσουν με εξαγορές, τις μικρότερες τράπεζες. Για την Εθνική Τράπεζα, είπε ότι δεν υπάρχει καμία πρόταση ή ενδιαφέρον για την εξαγορά της, από ξένους τραπεζικούς κολοσσούς. Τέλος, για το θέμα του φόρου στα ακίνητα, είπε ότι θα υπάρξει οριζόντια μείωση σε ποσοστό 15%.


Διαβάστε περισσότερα...

Μία ημέρα χωρίς παπούτσια


Την Τρίτη 16 Απριλίου στις 19:00 μμ Η TOMS σας προσκαλεί σε μία συναυλία χωρίς παπούτσια με τους Imam Baildi, στο Γκρι κτίριο στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης.

Μία πρωτοβουλία της TOMS για τη βελτίωση της ζωής των παιδιών που έχουν ανάγκη.

Η εκδήλωση One Day Without Shoes είναι μια παγκόσμια κίνηση που έχει σκοπό να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο, βελτιώνοντας εμπράκτως τη ζωή των φτωχών παιδιών.



Δείτε το Βίντεο:



Είναι μια ημέρα κατά την οποία βγάζουμε τα παπούτσια μας για να ευαισθητοποιήσουμε τους γύρω μας σχετικά με τη σημασία που μπορεί να έχει ένα ζευγάρι παπούτσια στη ζωή ενός παιδιού.

Την ίδια μέρα σε όλον τον κόσμο, οι άνθρωποι διοργανώνουν εκδηλώσεις χωρίς να φορούν παπούτσια και ενημερώνουν για ποιο λόγο τα παπούτσια είναι σημαντικά για ένα καλύτερο αύριο.

Πάρτι χωρίς παπούτσια!

Βόλτα χωρίς παπούτσια!

Γεύμα χωρίς παπούτσια!

Στο γραφείο χωρίς παπούτσια!

Από εσάς εξαρτάται!

Το One Day Without Shoes σε αριθμούς:

• Το 2012 περισσότεροι από 300,000 άνθρωποι σε όλον τον κόσμο έβγαλαν τα παπούτσια τους για το One Day Without Shoes

• Πάνω από 3,000 εκδηλώσεις σε 50 χώρες

• Το One Day Without Shoes ήταν το #1 θέμα συζήτησης στο twitter και #4 όρος αναζήτησης στο Google

Γιατί τα παπούτσια;

ΥΓΕΙΑ

Εκατομμύρια παιδιά διατρέχουν τον κίνδυνο να τραυματιστούν και να μολυνθούν από αρρώστιες μεταδιδόμενες από το έδαφος.

ΜΟΡΦΩΣΗ

Υπάρχουν χώρες στις οποίες τα παπούτσια είναι απαραίτητα για να μπορούν τα παιδιά να πάνε σχολείο.

ΕΥΚΑΙΡΙΑ

Τα παιδιά που είναι καλά στην υγεία τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να καταφέρουν να είναι καλοί μαθητές.

Προσωπικότητες όπως: ο Lenny Kravitz, η Charlize Τheron, η Demi Moore, ο Jay Leno, η Heather Graham, η Donna Karan, η Arianna Huffington και η Tory Burch υποστηρίζουν και συμμετέχουν στο One Day Without Shoes.

Για κάθε ζευγάρι που αγοράζετε, η TOMS χαρίζει ένα ζευγάρι καινούρια παπούτσια σε ένα παιδί που τα έχει ανάγκη. One for One.

www.onedaywithoutshoes.com

Με την υποστήριξη: MAD, MAD Radio 106.2, Fashion Workshop by Vicky Kaya, Mastiqua

Η είσοδος είναι ελεύθερη.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Le Soir: «Αποφύγετε τα νοσοκομεία στην Ελλάδα»


«Αποφύγετε τα νοσοκομεία σε Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα» έχει τίτλο άρθρο που δημοσιεύει σήμερα η γαλλόφωνη εφημερίδα «Le Soir», τονίζοντας ότι οι χώρες οι οποίες βρίσκονται σε πρόγραμμα λιτότητας υπερφορολογούν πλέον τις ιατρικές υπηρεσίες που παρέχουν σε τουρίστες.

Το άρθρο επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Υγείας δεν προστατεύει πλέον από έναν «αλμυρό» λογαριασμό στο εξωτερικό. Οι ασφαλιστικές εταιρείες αντιμετωπίζουν μια ολοένα αυξανόμενη άνοδο των νοσηλίων σε ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.

Τα νοσοκομεία στην Ισπανία και στην Ελλάδα αρνούνται στο εξής την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Υγείας που επιτρέπει στους Βέλγους ασθενείς να απολαμβάνουν δημόσια υγειονομική περίθαλψη όπως οι ασφαλισμένοι της χώρας την οποία επισκέπτονται, υπογραμμίζει η «Soir».

Σύμφωνα με στελέχη ασφαλιστικών εταιρειών, ορισμένες εταιρείες έχουν καταγράψει αύξηση σχετικών παραπόνων. Ωστόσο, επισημαίνεται από ασφαλιστική ότι το τμήμα διεθνών συμβάσεων της εταιρείας έχει διαπιστώσει αύξηση των διοικητικών εμποδίων στην Ισπανία και στην Ελλάδα. «Ορισμένα νοσοκομεία απαιτούν την πρωτότυπη ευρωπαϊκή κάρτα υγείας ασφάλισης, αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», επισημαίνεται.

Στέλεχος άλλης ασφαλιστικής εταιρείας δηλώνει: «Διαπιστώνουμε τις καταστροφικές επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης της υγειονομικής περίθαλψης στις χώρες της Νότιας Ευρώπης. Η ασφαλιστική μας καλύπτει τα έξοδα των ασφαλισμένων αλλά αντιμετωπίζουμε πλέον μεγάλη δυσκολία κατά τη διαδικασία επιστροφής χρηματικών ποσών. Ορισμένα δημόσια νοσοκομεία έχουν ιδιωτικοποιηθεί και ορίζουν πλέον ελεύθερα τις τιμές που επιθυμούν, πολύ υψηλότερες από τα ποσά που επιστρέφει η ασφάλεια. Άλλα νοσοκομεία επιβάλλουν υπερβολικά υψηλά έξοδα φακέλου στους Βέλγους τουρίστες».

Εκτός από την Ισπανία και την Ελλάδα, έχουν επισημανθεί προβλήματα στην Ιταλία και στη Ρουμανία.

Τέλος, στο άρθρο της η «Soir» τονίζει ότι ορισμένες ασφαλιστικές εταιρείες σκέπτονται σοβαρά το ενδεχόμενο να συνάψουν τιμολογιακές συμβάσεις με νοσοκομεία στην Ισπανία και την Τουρκία προκειμένου να υπάρχουν σταθερές χρεώσεις. «Η Γερμανία και η Ολλανδία το κάνουν ήδη για να προστατεύσουν τους Γερμανούς και τους Ολλανδούς από δυσάρεστες εκπλήξεις. Πρέπει να κάνουμε το ίδιο γιατί δεν βλέπουμε άλλο πιθανό τρόπο αντίδρασης: ο ασφαλισμένος θα πρέπει, είτε να επιλέξει ένα νοσοκομείο συμβεβλημένο με την ασφαλιστική του εταιρεία, είτε να αναλάβει προσωπικά τη συνεισφορά που επιβάλλεται στους τουρίστες», καταλήγει το στέλεχος της ασφαλιστικής εταιρείας.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μπλακ άουτ αύριο στα νοσοκομεία


Θα εξυπηρετούνται μόνο επείγοντα περιστατικά λόγω απεργίας.

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν αύριο οι νοσοκομειακοί γιατροί με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία θα πραγματοποιήσει επίσης στάση εργασίας από τις 9 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι.

Γιατροί και εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν έξω από το υπουργείο Υγείας στις 11:00 και στη συνέχεια θα κάνουν πορεία προς τη Βουλή.

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν κατά των συγχωνεύσεων και καταργήσεων φορέων στο χώρο των νοσοκομείων, κατά της διαθεσιμότητας και των απολύσεων, ενώ ζητούν δεδουλευμένα τους, προσλήψεις προσωπικού και πρόσβαση όλων των πολιτών στο σύστημα υγείας.


Διαβάστε περισσότερα...

Στο Ασκληπιείο στήνουν αγώνες με καροτσάκια!


Σάλο έχει προκαλέσει ένα βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου και δείχνει το νοσηλευτικό προσωπικό του Ασκληπιειού Βούλας να διαγωνίζεται σε αγώνες ταχύτητας με αναπηρικά καροτσάκια.

Μάλιστα, η νοσοκόμα "αφέτης" δίνει το σύνθημα για την εκκίνηση με... πατερίτσα! Αριστερά και δεξιά από τους "δρομείς" υπάρχουν και θεατές που χειροκροτούν τους νικητές.




Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόκειται για μόνιμο προσωπικό αλλά για εκπαιδευόμενες νοσηλεύτριες.






Διαβάστε περισσότερα...

Τέσσερα χρόνια περίοδος χάριτος στα στεγαστικά


Ρύθμιση με μπόνους για χιλιάδες δανειολήπτες.

Περίπου 200.000 νοικοκυριά που έχουν πληγεί εισοδηματικά από την οικονομική ύφεση εκτιμάται ότι θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση για τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια, δηλαδή για τα δάνεια που πληρώνονται κανονικά και δεν είναι σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Τα Νέα» οι ρυθμίσεις θα περιλαμβάνουν και τετραετή περίοδο χάριτος – για τους άνεργους – ενώ όσοι έχουν υποστεί μείωση εισοδημάτων θα μπορούν να πληρώνουν μηνιαία δόση που θα αντιστοιχεί στο 30% των μηνιαίων εισοδημάτων τους.

Σύμφωνα με πηγές, το υπουργείο Ανάπτυξης αποστέλλει εντός των ημερών το νομικό κείμενο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και μέχρι το τέλος του Μαΐου θα έχει ψηφιστεί.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική» τα δάνεια σε καθυστέρηση είναι 90 δισ. ευρώ, ενώ τα 55 δισ. ευρώ είναι κόκκινα δάνεια, δηλαδή με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών.

Οι κυριότερες αλλαγές και ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, σύμφωνα με το «Έθνος» είναι:

-Αυξάνεται το εισοδηματικό κριτήριο, πάνω από 25.000 ευρώ και χαμηλότερα από 35.000 ευρώ ανά νοικοκυριό.

-Δημιουργούνται κατά πληροφορίες δύο ή τρεις κλίμακες εισοδήματος. Προϋπόθεση είναι το εισόδημα αυτό να είναι μειωμένο, λόγω κρίσης, 35% σε σχέση με το 2010. Η αρχική πρόταση του υπουργείου ήταν για εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ.

-Ως εισόδημα θεωρείται το φορολογητέο συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών που καταλαμβάνει ο δανειολήπτης ως εργαζόμενος. Η αρχική πρόταση του υπουργείου ήταν το εισόδημα να είναι μικτό.

-Άνεργοι. Θα πληρώνουν μηδενική δόση για όσο διάστημα έχουν μηδενικό εισόδημα αλλά η κεφαλαιοποίηση των τόκων αυτής της περιόδου θα γίνεται με επιτόκιο κατά πάσα πιθανότητα με 1,5%. Η αρχική πρόταση του υπουργείου έδειχνε κεφαλαιοποίηση με το επιτόκιο που ίσχυε στη σύμβαση του δανείου.

-Τετραετής περίοδος χάριτος με πληρωμή τοκοχρεωλυτικής δόσης, δηλαδή τόκος που θα είναι 1,5% συν πολύ μικρό μέρος του κεφαλαίου. Η δόση, πάντως, δεν θα ξεπερνά το 30% του εισοδήματος.

-Στη διάρκεια της τετραετούς περιόδου χάριτος, αν το εισόδημα του δικαιούχου αυξηθεί, υποχρεούται σε ένα μήνα να το γνωστοποιήσει στην τράπεζα.

-Μία φορά το χρόνο η τράπεζα έχει το δικαίωμα να καλεί το δανειολήπτη για έλεγχο εισοδήματος και περιουσιακών στοιχείων.

-Αφορά ενήμερους δανειολήπτες με ενυπόθηκα δάνεια αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ.

-Η ρύθμιση αφορά περισσότερους από 200.000 δανειολήπτες, ενώ η αρχική πρόταση αφορούσε περίπου 110.000.

-Στη ρύθμιση μπαίνουν όρια κινητής και ακίνητης περιουσίας αλλά και ανεξόφλητου υπόλοιπου δανείου.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η γυμναστική εναντίον της κατάθλιψης


Οδηγεί στην αύξηση ουσιών που σχετίζονται με την καλή ψυχολογία.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η επιθεώρηση της αμερικανικής εταιρείας προληπτικής ιατρικής, τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορούν να περιοριστούν στο μισό με ένα πρόγραμμα γυμναστικής περίπου 3 φορές την εβδομάδα.

Αυτό συμβαίνει γιατί με τη γυμναστική αυξάνονται τα επίπεδα της σερετονίνης, της ντοπαμίνης και της νορεπινεφρίνης, δηλαδή των νευροδιαβιβαστών που σχετίζονται με την καλή ψυχολογία.

Δεν υποστηρίζουμε φυσικά ότι η άσκηση αποτελεί πανάκεια, αλλά μπορεί εύκολα να μας βοηθήσει εκ των έσω να ανακτήσουμε τη διάθεσή μας.

Σύμφωνα με την έρευνα μάλιστα, η αεροβική γυμναστική είναι η καλύτερη αρχή.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δείκτης νοσηρότητας η περιφέρεια του λαιμού


Η διάμετρος συνδέεται με την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου.

Στη βιβλιογραφία, υπάρχουν αρκετοί δείκτες νοσηρότητας και θνητότητας, οι οποίοι βασίζονται σε περιφέρειες του ανθρώπινου σώματος. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η περιφέρεια μέσης, ο λόγος περιφέρειας μέσης προς περιφέρεια ισχίου και ο δείκτης μάζας σώματος. Στους δείκτες αυτούς έχει προστεθεί πλέον, τεκμηριωμένα με έρευνες και η περιφέρεια λαιμού.

Η περιφέρεια λαιμού μετράται στο μέσο ύψος του λαιμού, ακριβώς στο ύψος του «μήλου του Αδάμ». Έχει συσχετιστεί με αυξημένη παραμονή στη μονάδα εντατικής θεραπείας και αυξημένη θνητότητα.

Έρευνα απέδειξε ότι περιφέρεια λαιμού με διάμετρο 38cm ± 5cm είχε σαν αποτέλεσμα μικρότερο χρόνο παραμονής στν μονάδα εντατικής θεραπείας, ενώ αν η διάμετρος είναι 40cm ± 8cm ο χρόνος παραμονής αυξάνεται.

Τέλος τα ποσοστά θνητότητας είναι μεγαλύτερα, όταν έχει διάμετρο 40cm ± 5cm. Η ίδια έρευνα απέδειξε ότι η περιφέρεια λαιμού έχει άμεση συσχέτιση με το δείκτη μάζας σώματος (βάρος/ύψος2), επομένως με την παχυσαρκία.

Η περιφέρεια λαιμού σχετίζεται άμεσα και με την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου στους ενήλικες. Μάλιστα, αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου από το δείκτη μάζας σώματος και το λόγο περιφέρειας μέσης προς περιφέρεια ισχίου.

Αν η διάμετρός της βρίσκεται πάνω από το 90ο εκατοστημόριο, τότε διπλασιάζεται ο κίνδυνος εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.

Ο συγκεκριμένος δείκτης νοσηρότητας δεν αποτελεί όμως παράγοντα κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων μόνο για τους ενήλικες, αλλά και για τα παιδιά.

Αυξημένη περιφέρεια λαιμού αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων στα παιδιά και μάλιστα αποτελεί παράγοντα κινδύνου ανάλογο με το δείκτη μάζας σώματος και τον λόγο περιφέρεια μέσης προς περιφέρεια ισχίου.

Είναι φανερό λοιπόν, ότι υπάρχουν αποδείξεις πως η περιφέρεια λαιμού μπορεί να αποτελέσει έναν καινούριο, έγκυρο δείκτη νοσηρότητας. Μπορεί να αποτελέσει ένα νέο εναλλακτικό διαγνωστικό εργαλείο, τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά, στα χέρια των επαγγελματιών υγείας.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το περπάτημα ασπίδα κατά του διαβήτη


Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να προληφθεί σε πολλές περιπτώσεις με τη σωματική άσκηση.

Περπάτημα, κολύμπι, ποδήλατο ή χορός αποδεικνύονται σωτήρια ενάντια στον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη. Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μεταβολική ασθένεια η οποία χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, είτε ως αποτέλεσμα ελαττωμένης έκκρισης της ινσουλίνης από το πάγκρεας, είτε λόγω ελάττωσης της ευαισθησίας των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη. Οι κύριοι τύποι σακχαρώδους διαβήτη είναι ο διαβήτης τύπου 1 και ο διαβήτης τύπου 2.

Επί του παρόντος, ο διαβήτης τύπου 1 δε μπορεί να προληφθεί. Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες που θεωρείται ότι πυροδοτούν την έναρξη της διαδικασίας που οδηγεί στην καταστροφή των κυττάρων τα οποία παράγουν την ινσουλίνη ακόμα ερευνώνται. Ωστόσο, ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να προληφθεί σε πολλές περιπτώσεις με τη σωματική άσκηση και τη διατήρηση κανονικού βάρους, γεγονός που έχει επιβεβαιωθεί από σημαντικές κλινικές μελέτες που διεξήχθησαν σε μεγάλα διεθνή κέντρα σε όλο τον κόσμο. Στη σωματική άσκηση περιλαμβάνονται 30 λεπτά περπάτημα, κολύμπι, ποδήλατο ή χορός, ενώ έχει αποδειχθεί ότι κανονικό περπάτημα για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 35-40%.

Τα άτομα με διαβήτη, εκτός από το ότι πρέπει να ελέγχουν το σάκχαρό τους, να παίρνουν φάρμακα, να ασκούνται σωματικά σε τακτική βάση και να ρυθμίζουν τις διατροφικές τους συνήθειες ανάλογα με την κατάστασή τους, πολλές φορές πρέπει να αντιμετωπίζουν και τις ψυχολογικές παραμέτρους της νόσου. Με δεδομένο το γεγονός ότι η πορεία της υγείας τους εξαρτάται κατά μεγάλο μέρος από τις αποφάσεις που θα πάρουν την κατάλληλη στιγμή, η εκπαίδευσή τους είναι υψίστης σημασίας για τη σωστή διαχείριση της νόσου τους και την πρόληψη των επιπλοκών της. Η εκπαίδευση θα πρέπει να είναι συνεχής και εξατομικευμένη σύμφωνα με τις ξεχωριστές ανάγκες του καθενός, ενώ θα πρέπει να παρέχεται από ικανούς και έμπειρους επαγγελματίες υγείας.

Τα άτομα με διαβήτη, πάντοτε με τη στενή παρακολούθηση του ιατρού τους και τη δική τους συνεργασία, πρέπει να παρακολουθούν τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη τους κάθε 8-10 εβδομάδες και να αποφεύγουν, όσο είναι δυνατόν, τις υπογλυκαιμίες.

Με βάση τα προλεχθέντα, είναι ευνόητο ότι η παρέμβαση στον πληθυσμό για αλλαγή του τρόπου ζωής είναι απόλυτα αναγκαία για να προληφθεί ο διαβήτης, γεγονός που ισχύει ιδιαίτερα για εκείνους που εξ’ ορισμού διατρέχουν μεγάλο σχετικό κίνδυνο, λόγω κληρονομικού ιστορικού, παχυσαρκίας, υπέρτασης, καπνίσματος, αποφυγής της σωματικής άσκησης κ.α. Η λήψη τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη αποτελούν τη βάση κάθε σωστής διατροφής.


Πηγή: https://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τροφές που καταπολεμούν τις αλλεργίες της άνοιξης


Αντιμετωπίστε τις φλεγμονές με προϊόντα της φύσης.

Η Άνοιξη είναι για κάποιους η εποχή της αναγέννησης και της αφύπνισης μετά την περίοδο του Χειμώνα. Επιδιώκουν να βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο και όσο πιο κοντά στη φύση γίνεται. Για κάποιους άλλους όμως είναι μια εφιαλτική περίοδος με τις αλλεργίες να κάνουν την εμφάνισή τους και την καθημερινότητα δύσκολη. Κι ενώ η Άνοιξη φέρνει στους πρώτους ευφορία στους δεύτερους φέρνει, καταρροή, μάτια που τρέχουν, φαγούρα, φτερνίσματα, βήχα και ερεθισμένο λαιμό.

Υπάρχει ένας φυσικός τρόπος να ανακουφιστείτε από τα έντονα συμπτώματα και αυτόν σας τον παρέχει η ίδια η φύση και τα προϊόντα της. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C και φολικό οξύ βοηθούν στην αντιμετώπιση των φλεγμονών και μπορούν να γίνουν εξίσου αποτελεσματικά με τη φαρμακευτική αγωγή λένε οι ειδικοί.

Τροφές που καταπολεμούν τις ανοιξιάτικες αλλεργίες

1. Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, η οποία καταπραΰνει τα αλλεργικά συμπτώματα και επιπλέον βοηθά να ανοίξουν τα βουλωμένα ιγμόρεια. Οι ερευνητές θεωρούν πως περίπου 500 mg βιταμίνης C την ημέρα, μπορεί να ανακουφίσουν τα συμπτώματα αλλεργίας.

2. Εσπεριδοειδή

Μπορείτε επίσης να καταναλώνετε πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ και λεμόνια. Ένα μεγάλο πορτοκάλι περιέχει περίπου 100 mg βιταμίνης C, ενώ το μισό ενός μεγάλου γκρέιπφρουτ περιέχει περίπου 60 mg.

3. Λαχανίδα

Αποτελεί ένα από τα καλύτερα «όπλα» κατά των αλλεργιών. Όπως και το μπρόκολο, είναι μέλος της οικογένειας σταυρανθών, αλλά είναι επίσης πλούσια σε καροτενοειδή, χρωστικές ουσίες που πιστεύεται ότι βοηθούν στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων της αλλεργίας.

4. Σέσκουλα

Σας έχει εξαντλήσει η αλλεργική ρινίτιδα; Βάλτε τα σέσκουλα στο τραπέζι σας για τον ίδιο λόγο που θα το κάνετε και για τη λαχανίδα. Τα φυτοχημικά που περιέχουν -κατά κύριο λόγο, καροτενοειδή- βοηθούν στον καλύτερο έλεγχο των αλλεργιών.

5. Τσουκνίδα

Βοηθά στην αντιμετώπιση της φλεγμονής που εμφανίζεται όταν εκδηλώνονται συμπτώματα αλλεργίας. Η τσουκνίδα περιέχει ισταμίνη, τη χημική ουσία που παράγει το σώμα μας κατά τη διάρκεια μιας αλλεργικής αντίδρασης, κι έτσι βοηθά στο να αποκτάμε ανοχή.

6. Κρεμμύδι και σκόρδο

Η κερκετίνη είναι ένα άλλο μυστικό «όπλο» που βοηθά στην καταπολέμηση των αλλεργιών, λειτουργώντας σαν ένα αντιισταμινικό. Τα κρεμμύδια και το σκόρδο, είναι πλούσια σε κερκετίνη, όπως και τα μήλα. Αν προτιμήσετε τα μήλα, απλά βεβαιωθείτε ότι δεν υποκινούν το σύνδρομο στοματικής αλλεργίας.

7. Μαϊντανός

Ο μαϊντανός αναστέλλει την έκκριση ισταμίνης που προκαλεί τα δυσάρεστα αλλεργικά συμπτώματα. Παράλληλα όμως ο μαϊντανός ένα φυσικό διουρητικό, γι’ αυτό και θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν καταναλώσετε μεγάλες ποσότητες.Εντάξτε αυτές τις τροφές στην διατροφή σας για να αντιμετωπίσετε πιο ήπια τα συμπτώματα των ανοιξιάτικων αλλεργιών.


Πηγή: https://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φυτικές ίνες και υγεία του εντέρου


Πώς να τις αυξήσετε στην καθημερινή σας διατροφή.

Γνωστές και ως εδώδιμες ίνες, οι φυτικές ίνες αποτελούν ένα από τα διάσημα θρεπτικά συστατικά των φυτικών τροφίμων, ανήκουν στην κατηγορία των υδατανθράκων και συνδέονται άμεσα με την υγεία του εντέρου μας!

Φυτικές ίνες και υγεία του εντέρου!

Το βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα όλων των φυτικών ινών είναι ότι δεν πέπτονται, δηλαδή περνούν από το γαστρεντερικό μας σωλήνα ανέπαφες. Μάλιστα αυτή τους η «ιδιαιτερότητα» είναι που τις κάνει και τόσο σημαντικές για την υγεία. Αναλυτικότερα, στη διαδρομή της τροφής στο γαστρεντερικό σύστημα, οι φυτικές ίνες δεν διαλύονται από τα γαστρικά υγρά του στομάχου. Αντίθετα, δημιουργούν ένα είδος πλέγματος, το οποίο εσωτερικά συγκρατεί θρεπτικά συστατικά (νερό, λιπίδια, υδατάνθρακες), επιβραδύνοντας έτσι τη μεταφορά της τροφής από το στομάχι στο έντερο με αποτέλεσμα να δημιουργείται το αίσθημα του κορεσμού πιο γρήγορα.

Στη συνέχεια, το πλέγμα αυτό περνά στο λεπτό έντερο όπου και καθυστερεί την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών που είναι εγκλωβισμένα σε αυτό. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που οι φυτικές ίνες συνδέονται με τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα. Ο τελευταίος σταθμός στο γαστρεντερικό σωλήνα είναι το παχύ έντερο, όπου τα «φιλικά» βακτήρια της περιοχής, χρησιμοποιούν τις φυτικές ίνες ως τροφή με αποτέλεσμα την παραγωγή ωφέλιμων παραπροϊόντων, διαδικασία η οποία έχει σημαντική ευεργετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής τους οι φυτικές ίνες, ενισχύουν την κινητικότητα του εντέρου, αποτρέποντας έτσι την εμφάνιση δυσκοιλιότητας και διευκολύνοντας την εκκαθάριση του εντέρου από τα διάφορα προϊόντα της πέψης γεγονός που συνδέεται με την πρόληψη εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Αναγνωρίζοντας τις φυτικές ίνες στα τρόφιμα

Φυτικές ίνες συναντούμε σε τρόφιμα που ανήκουν στη βάση της Μεσογειακής πυραμίδας, δηλαδή σε ακατέργαστα δημητριακά και δημητριακά ολικής άλεσης, στα φρούτα και τα λαχανικά καθώς και στα όσπρια και τους ξηρούς καρπούς. Ανάλογα με το εάν διαλύονται στο νερό, χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τις διαλυτές και τις αδιάλυτες.

Διαλυτές ίνες συναντούμε στη βρώμη, στους ξηρούς καρπούς, στα όσπρια, στα φρούτα (μήλα, εσπεριδοειδή, φράουλες) και τα λαχανικά, ενώ αδιάλυτες στο αλεύρι ολικής άλεσης και τα προϊόντα του, στο πίτουρο, στους πλήρεις σπόρους, στη φλούδα των φρούτων και στα περισσότερα λαχανικά. Η πρώτη κατηγορία έχει συσχετισθεί με τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, τη επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα και τη βελτίωση της υφής των κοπράνων, με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στην διευκόλυνση των κενώσεων. Αντίστοιχα, οι αδιάλυτες ίνες συμβάλλουν στην αύξηση της κινητικότητας του εντέρου και συνεισφέρουν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Αυξάνοντας τις φυτικές ίνες στην καθημερινή μας διατροφή

Καθημερινά, σύμφωνα με τις συστάσεις ισορροπημένης διατροφής, οι ανάγκες μας σε φυτικές ίνες κυμαίνονται μεταξύ 25-35γρ. Πως μπορούμε να εξασφαλίσουμε αυτήν την ποσότητα φυτικών ινών στην καθημερινή μας διατροφή; Ακολουθώντας τις εξής απλές κινήσεις:

- Αντικαταστήστε το 50% των αμυλούχων και των δημητριακών που καταναλώνετε με ακατέργαστα δημητριακά και δημητριακά ολικής άλεσης. Προσθέστε τρόφιμα όπως νιφάδες βρώμης, πίτυρο βρώμης, μούσλι και ψωμί ολικής άλεσης. Έτσι εξασφαλίζετε ποικιλία γεύσεων και θρεπτικών συστατικών.

- Αντικαταστήστε τις αμυλούχες τροφές με «έξυπνες» τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως είναι το πλιγούρι και το σπαγγέτι ολικής άλεσης.

- Φροντίστε να καταναλώνετε 2-3 μερίδες φρούτων καθημερινά. Για ποικιλία και διευκόλυνση κάποιες ημέρες της εβδομάδας ανταλλάξτε τα ωμά φρούτα με αποξηραμένα δίνοντας προσοχή στην ποσότητα που τα καταναλώνετε

- Προσθέστε τα λαχανικά σε κάθε γεύμα με τη μορφή σαλάτας ή μέσα στο πιάτο σας.

- Ενσωματώστε στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά σας τα όσπρια τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, ενώ χρησιμοποιήστε ανάλατους ξηρούς καρπούς ως ένα εναλλακτικό σνακ ή ως πηγή πρωτεΐνης στις σαλάτες σας το βράδυ μερικές φορές την εβδομάδα.

- Επιλέξτε ανάλαφρα και υγιεινά σνακ πλούσια σε φυτικές ίνες όπως ρυζογκοφρέτες με σουσάμι, με γιαούρτι και πορτοκάλι, με σοκολάτα ή με γεύση μπάρμπεκιου για κάτι πιο πικάντικο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η αερόβια άσκηση κατά του λίπους


Περισσότερα οφέλη συγκριτικά με τις ασκήσεις με αντιστάσεις.

Εάν θέλετε να κάψετε λίπος και να χάσετε βάρος, τότε η καλύτερη επιλογή είναι η καρδιοαναπνευστική (αεροβική) άσκηση συγκριτικά με τις ασκήσεις με αντιστάσεις, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Στο πλαίσιο της έρευνας 234 μεσήλικες άνδρες και γυναίκες υπέρβαροι ή παχύσαρκοι χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Επί οχτώ μήνες τα άτομα της πρώτης ομάδας έκαναν αερόβια άσκηση συνολικά 133 λεπτά την εβδομάδα, τα άτομα της δεύτερης τρεις ώρες εβδομαδιαίως ασκήσεις με αντιστάσεις και εκείνα της τρίτης συνδυασμό αερόβιων ασκήσεων και προπόνησης με βαράκια σε χρόνο που αντιστοιχούσε στο άθροισμα του χρόνου των άλλων δυο ομάδων (δηλαδή πάνω από πέντε ώρες την εβδομάδα).

Συνολικά 119 άτομα κατάφεραν να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα των οχτώ εβδομάδων. Ο μέσος όρος απώλειας βάρους στα άτομα της πρώτης ομάδας (αερόβια προπόνηση) ήταν 1,72 κιλά, ενώ σε εκείνα της συνδυαστικής ομάδας ήταν 1,63 κιλά. Στα άτομα που έκαναν βάρη αυξήθηκε ο μυϊκός ιστός μεν, αλλά δεν σημειώθηκε απώλεια βάρους.

Σύμφωνα με την συντονίστρια της έρευνας Leslie Willis ψυχολόγο της άσκησης, από τον Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Duke «εάν ο στόχος μας είναι η απώλεια λιπώδους ιστού τότε η μέθοδος που έχει τα καλύτερα αποτελέσματα στο λιγότερο χρόνο είναι η καρδιοαναπνευστική άσκηση» (τρέξιμο, ποδηλασία, περπάτημα, κολύμπι κτλ.) Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Applied Physiology.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τέλος στην παιδική θνησιμότητα από πνευμονία-διάρροια έως το 2025


Ευθύνονται για το θάνατο του 29% των παιδιών.

Ένα νέο πρόγραμμα που στόχο έχει να εξαλείψει ως το 2025 την παιδική θνησιμότητα από πνευμονία και διάρροια (για παιδιά κάτω των 5 ετών) ανακοίνωσαν σήμερα δύο ανθρωπιστικές υπηρεσίες του ΟΗΕ.

Πνευμονία και διάρροια (οι δύο πιο θανατηφόρες νόσοι παγκοσμίως) ευθύνονται για το 29% των θανάτων παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών. Υπολογίζεται ότι περίπου 2 εκατομμύρια παιδιά αυτής της ηλικίας πεθαίνουν κάθε χρόνο από τις δυο ασθένειες, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Δράσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (Unicef).

Ωστόσο, οι λύσεις για την καταπολέμηση της πνευμονίας και της διάρροιας δεν απαιτούν νέες επιστημονικές ανακαλύψεις, εκτιμούν οι ειδικοί.

«Εάν τα παιδιά πεθαίνουν ακόμα, αυτό συμβαίνει επειδή οι υπηρεσίες δεν παρέχονται συστηματικά και τα πιο εκτεθειμένα παιδιά δεν ευνοούνται από αυτές», εξηγούν ειδικοί του Π.Ο.Υ και της Unicef.

Για να υπάρξει καλύτερος συντονισμός των προσπαθειών, το Πρόγραμμα Δράσης του ΟΗΕ παρέχει έναν «οδικό χάρτη» στις κυβερνήσεις και τους εταίρους τους για να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν ολοκληρωμένες προσεγγίσεις για την πρόληψη και την καταπολέμηση των δυο ασθενειών.

Το πρόγραμμα θέτει πολλούς στόχους για να επιτευχθεί η εξάλειψη της παιδικής θνησιμότητας από τις δυο ασθένειες αυτές.' Ετσι, το 90% των παιδιών θα έχουν πρόσβαση ως το 2025 σε θεραπεία με αντιβιοτικά για την πνευμονία και σε θεραπεία με τη λήψη από το στόμα αλάτων ενυδάτωσης για τη διάρροια. Τα αντίστοιχα σημερινά ποσοστά είναι 31% και 35%.

Εξάλλου, εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ ζητούν τα μισά από τα βρέφη κάτω των έξι μηνών να θηλάζουν αποκλειστικά έναντι του 39% που θηλάζει σήμερα.

Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ ελπίζουν ακόμα ότι όλα τα παιδιά θα έχουν πρόσβαση σε βελτιωμένες εγκαταστάσεις υγιεινής και σε καθαρό πόσιμο νερό έναντι του 63% και του 89% αντίστοιχα σήμερα.

Περίπου το 90% των θανάτων παιδιών σήμερα, οι οποίοι οφείλονται στην πνευμονία και τη διάρροια, σημειώνονται στην υποσαχάρια Αφρική και στη νότια Ασία.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν χθες στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό The Lancet, το Πρόγραμμα Δράσης του Π.Ο.Υ και της Unicef θα απαιτήσει πρόσθετες επενδύσεις ύψους περίπου 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων (2,2 δισ. ευρώ).



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

H adidas στηρίζει τη μάχη κατά του καρκίνου


Θα διαθέσει το 2% των εσόδων από τις πωλήσεις της συλλογής στην AKTIV.

Η adidas στηρίζοντας από το 2009 το έργο της AKTIV Against Cancer, παρουσιάζει μια νέα συλλογή αθλητικών ρούχων και παπουτσιών με το λογότυπο, τα χρώματα και τα σχεδιαστικά στοιχεία της οργάνωσης.

Η adidas θα διαθέσει το 2% των εσόδων από τις πωλήσεις της συλλογής στην AKTIV για την προώθηση του έργου της, ενώ 15 κορυφαίοι αθλητές της adidas θα αγωνίζονται φέτος με εξοπλισμό που φέρει το λογότυπο της οργάνωσης. Επιπλέον, ο σημαντικότερος δρομέας μεγάλων αποστάσεων όλων των εποχών, Haile Gebrselassie, εντάσσεται στον αγώνα κατά του καρκίνου και γίνεται επίσημος πρεσβευτής της AKTIV, ενισχύοντας τη στήριξη της οργάνωσης από την adidas.

Η οργάνωση AKTIV Against Cancer ιδρύθηκε το 2007 στη Νορβηγία από τις Grete Waitz και Helle Aanesen με σκοπό την προώθηση του αθλητισμού και τη στήριξη της μάχης κατά του καρκίνου. Η Grete Waitz, δυνατή και στη ζωή και στο στίβο, πρώην κάτοχος παγκοσμίου ρεκόρ και εννέα φορές νικήτρια του Μαραθωνίου της Νέας Υόρκης, έχασε τη μάχη με τον καρκίνο τον Απρίλιο του 2011.


Διαβάστε περισσότερα...

Τετράχρονος στο Πεκίνο διεγνώσθη με τη γρίπη των πτηνών Η7Ν9


Έφτασαν τους 13 οι νεκροί από το νέο στέλεχος του ιού.

Το στέλεχος Η7Ν9 του ιού της γρίπης των πτηνών διαγνώστηκε σε ένα 4χρονο αγόρι στο Πεκίνο, το οποίο δεν παρουσιάζει ωστόσο κανένα από τα συμπτώματα που έχουν συνδεθεί με τον ιό αυτόν, μετέδωσε σήμερα το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Το παιδί διεγνώσθη ότι έχει προσβληθεί από τον ιό αργά χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια συνηθισμένου ελέγχου που γίνεται σε ανθρώπους που έχουν έρθει σε επαφή με πουλερικά στην πρωτεύουσα, πρόσθεσε το Νέα Κίνα.

Το Σαββατοκύριακο ένα 7χρονο κορίτσι στο Πεκίνο αποτέλεσε το πρώτο κρούσμα του νέου στελέχους που καταγράφεται έξω από την περιοχή της Σαγκάης.

Η οικογένεια του κοριτσιού πούλησε ένα κοτόπουλο σε έναν γείτονα του αγοριού, το οποίο διεγνώσθη χθες ότι έχει προσβληθεί από τον ιό, διευκρίνισε το Νέα Κίνα, το οποίο επικαλείται τοπικούς αξιωματούχους της υγείας.

Το νέο στέλεχος Η7Ν9 του ιού της γρίπης των πτηνών έχει προκαλέσει στην Κίνα το θάνατο 13 ανθρώπων και έχει προσβάλει 60 ανθρώπους μετά τον εντοπισμό του τον Μάρτιο.

Το αγόρι που έχει προσβληθεί παρακολουθείται σε νοσοκομείο του Πεκίνου, κατέληξε το Νέα Κίνα.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η επίδραση του κακάο στη διάθεσή μας


Τι δείχνουν οι έρευνες για τα οφέλη της σοκολατένιας σκόνης.

Η σοκολάτα και η «γλυκιά» της επίδραση στη διάθεσή μας και στην ψυχολογία μας πάντα προσελκύει το... διατροφικό επιστημονικό ενδιαφέρον! Άραγε είναι αλήθεια ότι η σοκολάτα και τα προϊόντα με κακάο συμβάλλουν στην καλή μας διάθεση; Ή απλά αγαπάμε τη σοκολάτα και βρίσκουμε δικαιολογίες για να την καταναλώνουμε πιο συχνά;

Η σοκολάτα και το κακάο είναι δύο διαφορετικές έννοιες και δεν θα πρέπει να συγχέονται! Τα ευεργετικά οφέλη της σοκολάτας αποδίδονται στο κακάο, το οποίο είναι το άπαχο συστατικό των φασολιών του κακάο (cocoa liquor - finely ground cocoa beans) και αυτό χρησιμοποιείται στην παρασκευή της σκόνης κακάο (12% λιπαρά), το οποίο προορίζεται για ροφήματα και στην ζαχαροπλαστική.

Το Cocoa liquor λοιπόν, περιέχει 55% βούτυρο κακάο και μαζί με αυτό αποτελούν τα στερεά υλικά του κακάο, που αναφέρονται και στη συσκευασία της σοκολάτας.

Η σοκολάτα ουσιαστικά είναι ο συνδυασμός του κακάο μαζί με βούτυρο κακάο, ζάχαρη και άλλα υλικά, όπως γάλα, ξηρούς καρπούς, αρώματα, και άλλα.

Και δεν είναι τυχαίο ότι η επιστημονική ονομασία των σπόρων του τροπικού δέντρου κακάο είναι Theobroma cacao. Η λέξη Theobroma έχει ελληνική προέλευση (προέρχεται από τις λέξεις θεός και βρώση) και σημαίνει φαγητό των Θεών.

Πολλά είναι τα οφέλη που αποδίδονται σε αυτή τη... σοκολατένια σκόνη. Το κακάο περιέχει μεγάλη ποσότητα φαινολικών φυτοχημικών συστατικών, που είναι γνωστά ως φλαβονοειδή, κυρίως με τη μορφή της επικατεχίνης, τα οποία κυρίως ευθύνονται για την επίδρασή τους στην ψυχολογική μας διάθεση.

Τα αντιοξειδωτικά αυτά συστατικά εμφανίζουν πολλές ευεργετικές δράσεις στον εγκέφαλο. Καθώς εισέρχονται στο εγκέφαλο, προάγουν μία διέγερση στην αιμάτωση του εγκεφάλου.

Μπορούν επίσης να προκαλέσουν αλλαγές στη μορφολογία νευρώνων, κυρίως σε περιοχές που εμπλέκονται με τη μάθηση και τη μνήμη.

Συγκεκριμένα, η επικατεχίνη βελτιώνει διάφορες πτυχές της γνωστικής λειτουργίας σε ζώα και σε ανθρώπους. Η σοκολάτα προκαλεί επίσης θετικές επιδράσεις στη διάθεση και για τον λόγο αυτό δεν είναι τυχαίο που καταναλώνεται υπό συναισθηματική πίεση.

Επιπλέον, τα φλαβονοειδή ενισχύουν τις γνωστικές ικανότητες, παράλληλα με την αντιγήρανση και τη μείωση του κινδύνου για την ανάπτυξη της νόσου του Alzheimer και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε ανθρώπους.

Το κακάο διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα και κατά την κατανάλωσή του εκκρίνονται από τον εγκέφαλο ενδορφίνες, ουσίες με αναλγητικές ιδιότητες που βελτιώνουν την ψυχική διάθεση. Επιπλέον, εκκρίνεται σεροτονίνη, ουσία με αντικαταθλιπτική δράση.

Η σοκολάτα είναι δημοφιλές τρόφιμο και πάντα συνδέεται με την απόλαυση και την ευχαρίστηση. Έχει αλληλεπιδράσεις με νευροδιαβιβαστές, που συμβάλλουν στη διαμόρφωση της διάθεσης, αλλά και στη ρύθμιση της όρεξης.

Η σχέση μεταξύ της σοκολάτας και διάθεσης είναι μία πολύπλοκη διαδικασία. Συνδυάζονται οι ψυχοφαρμακολογικές επιδράσεις του κακάο με τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της.

Σε μία σχετική έρευνα μελετήθηκε η διαφορά του αποτελέσματος στην διάθεση και κατά πόσο οφείλεται στη γεύση. Η συγκεκριμένη ή έρευνα συνέκρινε δύο περιπτώσεις:

- αν η κατανάλωση σοκολάτας επηρεάζει αμέσως αρνητικά, αλλά όχι θετικά ή ουδέτερα τη διάθεσή μας
- αν το συγκεκριμένο αποτέλεσμα οφείλεται μόνο στη γεύση της σοκολάτας.

Στο πείραμα 1 εξέτασαν την επίδραση της κατανάλωσης σοκολάτας και 1 ποτηριού νερού σε αρνητικές, θετικές και ουδέτερες ψυχολογικές καταστάσεις, μετά από την προβολή αντίστοιχων ταινιών.

Τρώγοντας σοκολάτα λοιπόν, φάνηκε ότι μειώθηκαν τα αρνητικά συναισθήματα συγκριτικά με την κατανάλωση νερού, και αντίστοιχα δεν φάνηκαν διακυμάνσεις σε ουδέτερα ή θετικά συναισθήματα.

Στο πείραμα 2 συγκρίθηκαν τα αποτελέσματα που έχει μία πολύ νόστιμη σοκολάτα σε σχέση με μία άγευστη, καθώς και τη διάρκεια του αποτελέσματος. Η αρνητική διάθεση μειώθηκε περισσότερο τρώγοντας τη νόστιμη σοκολάτα και το αποτέλεσμα διήρκησε 3 λεπτά.

Και στα 2 πειράματα, η βελτίωση της αρνητικής διάθεσης συσχετίστηκε με τη συναισθηματική κατανάλωση φαγητού. Δηλαδή, τρώγοντας κάτι γλυκό και νόστιμο βελτιώνεται η ψυχολογική μας διάθεση και αυτό οφείλεται στη γεύση του φαγητού.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η άμεση επιρροή του φαγητού στη διάθεση συμβάλλει και στη συνήθεια της κατανάλωσής του για να αντιμετωπίζουμε το άγχος.

Μέσα από μία πληθώρα επιστημονικών ερευνών, καταλήγουμε στο «ευχάριστο» συμπέρασμα ότι η συχνή κατανάλωση προϊόντων με κακάο πλούσιων σε φλαβονόλες ευνοούν θετικά τη διάθεσή μας.

Σύμφωνα με μία ανασκόπηση σχετικών ερευνών, φαίνεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον στην εξακρίβωση του τρόπου δράσης του κακάο στις πνευματικές λειτουργίες, καθώς οι συγκεκριμένοι μηχανισμοί δεν έχουν εξακριβωθεί πλήρως.

Ένας ασφαλής και διαιτητικός τρόπος είναι να καταναλώνουμε ένα ρόφημα κακάο, όταν επιθυμούμε γλυκό, γλιτώνοντας και τις επιπλέον θερμίδες της ζάχαρης. Και από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, το κακάο και τα προϊόντα του αποτελούν δώρο ερωτευμένων και συχνά από τον άντρα στη γυναίκα.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα


Μεγάλη ανατροπή στον τομέα των ακινήτων επιφέρει η πρόβλεψη του νέου νομοσχεδίου για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων που δημοσιοποιείται σήμερα από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρο Καλαφάτη.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος θα δώσει στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου «Αντιμετώπιση αυθαίρετης δόμησης και περιβαλλοντικό ισοζύγιο», το οποίο πρόκειται ουσιαστικά να αντικαταστήσει τον ν.4014/11. Σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει δύο νέες αλλαγές στις ρυθμίσεις αυθαιρέτων και ουσιαστικά θα πρόκειται για κατηγοριοποίηση αυθαιρέτων και δυνατότητα νομιμοποίησης τους.

Οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες και παραβάσεις θα χωριστούν σε υποκατηγορίες, ανάλογα με τη βαρύτητά τους και θα είναι τρεις :

1η:Ένταξη κτισμάτων με μικροαυθαιρεσίες τα οποία θα μπορούν να μονιμοποιηθούν με ένα μικρό παράβολο, όπως και τα αυθαίρετα προ του 1975.

2η: Αφορά τα μεσαίου μεγέθους αυθαίρετα, δηλαδή έως το 40% του υφιστάμενου κτίσματος και τα οποία θα τακτοποιούνται μόνιμα με την επιβολή προστίμου, το οποίο θα διαμορφώνεται ανάλογα με το ύψος της παρανομίας.

3η: Εντάσσονται οι μεγάλες αυθαιρεσίες οι οποίες θα τακτοποιούνται για 30 χρόνια.

Σημειώνεται, πως δεν θα πρέπει να αναμένεται μείωση των προστίμων και των παραβόλων «τακτοποίησης» στο νέο πλαίσιο. Το υπουργείο προσανατολίζεται στην παροχή κινήτρων και διευκολύνσεων. Επίσης όπως προβλέπει και ο νόμος 4014/11, δεν θα δίνεται δυνατότητα «τακτοποίησης» ή νομιμοποίησης αυθαιρεσιών σε κτίρια των οποίων ο φέρων οργανισμός ολοκληρώθηκε μετά τις 28.7.11. Ή σε κτίρια που βρίσκονται σε δάση, αιγιαλό, αρχαιολογικούς χώρους κ.λπ.

Στόχος του υπουργείου, είναι, το νέο πλαίσιο να δοθεί σε ολιγοήμερη δημόσια διαβούλευση και κατόπιν να κατατεθεί στη Βουλή, προκειμένου να ψηφιστεί πριν τις 31 Μαΐου (οπότε και λήγει η 6η κατά σειρά παράταση που δόθηκε για την υποβολή δηλώσεων «τακτοποίησης» αυθαιρέτων).


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...