Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Ένα στα τέσσερα παιδιά στον κόσμο είναι καχεκτικό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το 80% των καχεκτικών παιδιών ζουν σε μόνο 14 χώρες.

Μια νέα έκθεση της Unicef δείχνει ότι υπάρχει πραγματική πρόοδος στην καταπολέμηση της παιδικής καχεξίας - το κρυφό πρόσωπο της φτώχειας για 165 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών.

Η έκθεση αναφέρει ότι η επιτάχυνση της προόδου είναι τόσο εφικτή όσο και αναγκαία.

Η έκθεση, που έχει τίτλο «Βελτιώνοντας την Παιδική Διατροφή» επιβεβαιώνει ότι το κλειδί για την επιτυχία ενάντια στην καχεξία είναι η εστίαση της προσοχής μας στην εγκυμοσύνη και τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού. Καχεξία σε ένα παιδί δεν είναι μόνο να είναι πάρα πολύ κοντό για την ηλικία του. Μπορεί επίσης να σημαίνει ότι πάσχει από ελλιπή ανάπτυξη του εγκεφάλου και των γνωστικών ικανοτήτων του.

«Η καχεξία μπορεί να σκοτώσει τις ευκαιρίες στη ζωή για ένα παιδί και να σκοτώσει τις ευκαιρίες για την ανάπτυξη μιας χώρας», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Unicef, Anthony Lake. «Οι ενδείξεις που έχουμε για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί δείχνουν ότι τώρα είναι η στιγμή να την επιταχύνουμε.»

Το ένα στα τέσσερα όλων των παιδιών κάτω των 5 ετών είναι καχεκτικό, εξαιτίας χρόνιου υποσιτισμού σε κρίσιμες περιόδους της ανάπτυξής του. Εκτιμάται ότι το 80% των καχεκτικών παιδιών του κόσμου ζουν σε μόνο 14 χώρες.

Η ζημιά που γίνεται στο σώμα και τον εγκέφαλο ενός παιδιού από την καχεξία είναι μη αναστρέψιμη. Καθηλώνει τις σχολικές επιδόσεις και το μελλοντικό εισόδημα. Πρόκειται για μια αδικία που συχνά περνά από γενιά σε γενιά που καθηλώνει επίσης την ανάπτυξη της χώρας. Τα καχεκτικά παιδιά επίσης διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από λοιμώδη νοσήματα σε σχέση με τα άλλα παιδιά.

Η έκθεση της Unicef επισημαίνει τις επιτυχίες στην επιτάχυνση διατροφικών προγραμμάτων, τη βελτίωση των πολιτικών και την αλλαγή συμπεριφορών σε 11 χώρες: Αιθιοπία, Αϊτή, Ινδία, Νεπάλ, Περού, Ρουάντα, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Σρι Λάνκα, Κιργιστάν, Τανζανία και Βιετνάμ.

Σε ορισμένες περιοχές της Ινδίας - όπου ζουν 61 εκατομμύρια καχεκτικά παιδιά - η πρόοδος συνεχίζεται. Στη Μαχαράστρα, την πλουσιότερη και δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη περιφέρεια της χώρας, το 39% των παιδιών κάτω των δύο ετών ήταν καχεκτικά κατά την περίοδο 2005-2006 και μειώθηκαν στο 23% μέχρι το 2012.

•Στο Περού, η καχεξία μειώθηκε κατά ένα τρίτο μεταξύ 2006 και 2011 μέσα από τη δέσμευση πολιτικών σε μια Πρωτοβουλία κατά του Παιδικού Υποσιτισμού.

Η Αιθιοπία μείωσε την καχεξία από 57% στο 44% και τη θνησιμότητα παιδιών κάτω των 5 ετών από 139 θανάτους ανά 1.000 γεννήσεις σε 77 ανά 1.000 μεταξύ 2000 και 2011.

Η καχεξία και άλλες μορφές υποσιτισμού μειώνονται χάρη σε μια σειρά από απλά και δοκιμασμένα βήματα, όπως η βελτίωση της διατροφής των γυναικών, ό έγκαιρος και αποκλειστικός μητρικός θηλασμός, η παροχή συμπληρωμάτων βιταμινών και ιχνοστοιχείων καθώς και κατάλληλων τροφίμων - ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και των δύο πρώτων χρόνων της ζωής ενός παιδιού.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι υπάρχουσες λύσεις και το έργο καινούργιων συνεργασιών, συμπεριλαμβανομένου του κινήματος Επιταχύνοντας τη Διατροφή, δημιουργούν μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία για την αντιμετώπιση του υποσιτισμού των παιδιών μέσω της επιτάχυνσης της προόδου των χωρών με συντονισμένα προγράμματα με την υποστήριξη χορηγών και μετρήσιμους στόχους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.