Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Τέσσερα χρόνια περίοδος χάριτος στα στεγαστικά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ρύθμιση με μπόνους για χιλιάδες δανειολήπτες.

Περίπου 200.000 νοικοκυριά που έχουν πληγεί εισοδηματικά από την οικονομική ύφεση εκτιμάται ότι θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση για τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια, δηλαδή για τα δάνεια που πληρώνονται κανονικά και δεν είναι σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Τα Νέα» οι ρυθμίσεις θα περιλαμβάνουν και τετραετή περίοδο χάριτος – για τους άνεργους – ενώ όσοι έχουν υποστεί μείωση εισοδημάτων θα μπορούν να πληρώνουν μηνιαία δόση που θα αντιστοιχεί στο 30% των μηνιαίων εισοδημάτων τους.

Σύμφωνα με πηγές, το υπουργείο Ανάπτυξης αποστέλλει εντός των ημερών το νομικό κείμενο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και μέχρι το τέλος του Μαΐου θα έχει ψηφιστεί.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική» τα δάνεια σε καθυστέρηση είναι 90 δισ. ευρώ, ενώ τα 55 δισ. ευρώ είναι κόκκινα δάνεια, δηλαδή με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών.

Οι κυριότερες αλλαγές και ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, σύμφωνα με το «Έθνος» είναι:

-Αυξάνεται το εισοδηματικό κριτήριο, πάνω από 25.000 ευρώ και χαμηλότερα από 35.000 ευρώ ανά νοικοκυριό.

-Δημιουργούνται κατά πληροφορίες δύο ή τρεις κλίμακες εισοδήματος. Προϋπόθεση είναι το εισόδημα αυτό να είναι μειωμένο, λόγω κρίσης, 35% σε σχέση με το 2010. Η αρχική πρόταση του υπουργείου ήταν για εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ.

-Ως εισόδημα θεωρείται το φορολογητέο συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών που καταλαμβάνει ο δανειολήπτης ως εργαζόμενος. Η αρχική πρόταση του υπουργείου ήταν το εισόδημα να είναι μικτό.

-Άνεργοι. Θα πληρώνουν μηδενική δόση για όσο διάστημα έχουν μηδενικό εισόδημα αλλά η κεφαλαιοποίηση των τόκων αυτής της περιόδου θα γίνεται με επιτόκιο κατά πάσα πιθανότητα με 1,5%. Η αρχική πρόταση του υπουργείου έδειχνε κεφαλαιοποίηση με το επιτόκιο που ίσχυε στη σύμβαση του δανείου.

-Τετραετής περίοδος χάριτος με πληρωμή τοκοχρεωλυτικής δόσης, δηλαδή τόκος που θα είναι 1,5% συν πολύ μικρό μέρος του κεφαλαίου. Η δόση, πάντως, δεν θα ξεπερνά το 30% του εισοδήματος.

-Στη διάρκεια της τετραετούς περιόδου χάριτος, αν το εισόδημα του δικαιούχου αυξηθεί, υποχρεούται σε ένα μήνα να το γνωστοποιήσει στην τράπεζα.

-Μία φορά το χρόνο η τράπεζα έχει το δικαίωμα να καλεί το δανειολήπτη για έλεγχο εισοδήματος και περιουσιακών στοιχείων.

-Αφορά ενήμερους δανειολήπτες με ενυπόθηκα δάνεια αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ.

-Η ρύθμιση αφορά περισσότερους από 200.000 δανειολήπτες, ενώ η αρχική πρόταση αφορούσε περίπου 110.000.

-Στη ρύθμιση μπαίνουν όρια κινητής και ακίνητης περιουσίας αλλά και ανεξόφλητου υπόλοιπου δανείου.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.