Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Τραγωδία με 23χρονο: Η "πλάκα" στα γενέθλιά του ήταν μοιραία


Τραγικό παιχνίδι επεφύλασσε η μοίρα για έναν 23χρονο από τα Χανιά.

Στις 22 Αυγούστου ο 23χρονος γιόρταζε με τους φίλους του τα γενέθλιά του, όταν ένας από αυτούς αποφάσισε να φύγει για το σπίτι του καθώς η ώρα ήταν περασμένη. Ο 23χρονος στην προσπάθειά του να τον εμποδίσει και κάνοντας πλάκα ανέβηκε στο καπό του αυτοκινήτου του. Αυτή όμως η πλάκα επρόκειτο να είναι μοιραία.

Ο 23χρονος έχασε την ισορροπία του και έπεσε από το καπό του οχήματος με αποτέλεσμα να χτυπήσει στο κεφάλι. Ο νεαρός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Χανίων, νοσηλεύτηκε στη ΜΕΘ, όμως δεν κατάφερε να κερδίσει τη μάχη για τη ζωή και κατέληξε το πρωί, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένεια, τους συγγενείς και τους φίλους του.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υποβολή δήλωσης στη ΔΟΥ για τα ανείσπρακτα ενοίκια


Η υποβολή δηλώσεων εκχώρησης μισθωμάτων θα παραλαμβάνονται από τις αρμόδιες ΔΟΥ μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου υπενθυμίζει στους φορολογούμενους η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Σημειώνεται ότι η υποβολή δήλωσης εκχώρησης στις ΔΟΥ των ανείσπρακτων ενοικίων αποτελεί προϋπόθεση για τη μη επιβαρύνσή τους από τον φόρο επί των ενοικίων.


Πηγή: http://www.enikos.gr/
Διαβάστε περισσότερα...

Θρήνος για την 34χρονη τραγουδίστρια που σκοτώθηκε σε τροχαίο


Την τελευταία της πνοή σε τροχαίο άφησε η τραγουδίστρια Κωνσταντίνα Τσαλαπάτη, η οποία εμφανιζόταν σε μαγαζιά της Χαλκίδας και της Βοιωτίας. Το τραγικό γεγονός συνέβη το βράδυ της Τρίτης στο Δήλεσι Βοιωτίας.

Κάτω από άγνωστες συνθήκες η άτυχη κοπέλα έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου, το οποίο εξετράπη της πορείας του και στη συνέχεια προσέκρουσε σε δέντρα, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό της και τον ελαφρύ τραυματισμό της ανήλικης 10χρονης κόρης της, που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Η είδηση του θανάτου της 34χρονης έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στη πόλη της Χαλκίδας, αλλά και στην Παραλία Αυλίδας που διέμενε όλα αυτά τα χρόνια.










Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αναστολή έως 16/10 για την υπαγωγή των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων στο καθεστώς ΦΠΑ 23%


Παράταση έως τις 16 Οκτωβρίου 2015 θα δοθεί για την υπαγωγή των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων στο καθεστώς ΦΠΑ 23%.

Σχετικές κατευθύνσεις έχουν δοθεί, σύμφωνα με πληροφορίες από την υπηρεσιακή πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου, προκειμένου το υπουργείο Οικονομικών να προνοήσει σχετικά.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ηλεκτρονική η υποβολή μηχανογραφικού για υποψήφιους που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις


Για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έτους 2015 σε ποσοστό 5% επιπλέον των θέσεων εισακτέων.
Από το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι οι υποψήφιοι που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις καλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά, μέσω Διαδικτύου, μηχανογραφικό δελτίο με τις προτιμήσεις τμημάτων και σχολών που επιθυμούν να εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το ακαδ. έτος 2015-16, σε ποσοστό 5% επιπλέον των θέσεων εισακτέων, από 08 μέχρι και 15 Σεπτεμβρίου 2015.

Η πλατφόρμα θα είναι προσβάσιμη κατά τις ανωτέρω ημερομηνίες όλο το 24ωρο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων www.minedu.gov.gr και οι υποψήφιοι θα μπορούν από οποιοδήποτε ηλεκτρονικό υπολογιστή με πρόσβαση στο Διαδίκτυο, να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο με τις προτιμήσεις των σχολών που επιθυμούν να εισαχθούν και να δηλώσουν όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την υποψηφιότητά τους.

Η εφαρμογή συνοδεύεται από οδηγίες, τις οποίες οι υποψήφιοι οφείλουν να μελετήσουν προσεκτικά και να ακολουθήσουν πιστά τα προτεινόμενα βήματα για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου.

Οι υποψήφιοι πρέπει να γνωρίζουν ότι αμέσως μετά την ηλεκτρονική υποβολή:

Α. Εκτυπώνουν απευθείας από την εφαρμογή τα δύο αρχεία που εμφανίζονται:

ένα (1) αντίγραφο του μηχανογραφικού δελτίου, καθώς και την προσυμπληρωμένη Υπεύθυνη Δήλωση.

Προτείνεται, ο υποψήφιος να κρατήσει φωτοαντίγραφο του υπογεγραμμένου Μηχανογραφικού του Δελτίου και της υπογεγραμμένης Υπεύθυνης Δήλωσης για το προσωπικό του αρχείο.

Β. Υπογράφουν τα δύο (2) ανωτέρω έγγραφα (το μηχανογραφικό δελτίο σε όλες τις σελίδες).

Γ. Αποστέλλουν (μέχρι και 16 Σεπτεμβρίου) τα δύο (2) ανωτέρω έγγραφα μαζί με:

ένα (1) φωτοαντίγραφο του τίτλου απόλυσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

ένα (1) φωτοαντίγραφο του Πιστοποιητικού διαπίστωσης της πάθησης, που έχει εκδοθεί από την αρμόδια επταμελή Επιτροπή του νοσοκομείου

ένα (1) φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου

σε περίπτωση υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου, από νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο, συνυποβάλλεται και η πρωτότυπη εξουσιοδότηση.

Η αποστολή θα πρέπει να γίνει Α Π Ο Κ Λ Ε Ι Σ Τ Ι Κ Α ΚΑΙ Μ Ο Ν Ο με ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΑ (COURIER ) προς το:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

ΤΜΗΜΑ Α΄ γρ. 0090,

Α. Παπανδρέου 37, Τ.Κ. 15180, Μαρούσι – Αθήνα, Ελλάδα

με την ένδειξη:

Για την Επιτροπή Συγκέντρωσης και Ελέγχου δικαιολογητικών υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις για το έτος 2015 και καταληκτική ημερομηνία της ταχυδρομικής σήμανσης την 16η Σεπτεμβρίου 2015.

Μετά την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής του ηλεκτρονικού μηχανογραφικού (15 Σεπτεμβρίου) δεν θα γίνονται δεκτά εκπρόθεσμα μηχανογραφικά δελτία, καθώς κλειδώνει το σύστημα.

Μετά τον έλεγχο των στοιχείων και την ταυτοποίηση με το ηλεκτρονικό αρχείο, οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν με νεότερη ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου για την ολοκλήρωση της διαδικασίας του ελέγχου και τα αποτελέσματα εισαγωγής, μόλις ανακοινωθούν, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου (www.minedu.goν.gr).

Μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων, οι υποψήφιοι καταθέτουν οι ίδιοι ή νόμιμα εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός τους στη γραμματεία της Σχολής ή του Τμήματος επιτυχίας τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, η οποία και θα προβεί στον τελικό έλεγχο για την πληρότητα και τη νομιμότητά τους, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εγγραφή τους, στις ημερομηνίες που θα ορισθούν. Σε περίπτωση διαπίστωσης, είτε κατά τον έλεγχο, είτε μετά την εγγραφή κατά οποιονδήποτε τρόπο, ότι δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις υπαγωγής στην ειδική κατηγορία, λόγω υποβολής ψευδών ή μη νομίμων δικαιολογητικών, οι εισαχθέντες διαγράφονται με απόφαση του Τμήματος ή της Σχολής και αποκλείονται κατά τα δύο (2) επόμενα ακαδημαϊκά έτη από κάθε διαδικασία εισαγωγής σε όλα τα Τμήματα και τις Σχολές.

Επισημαίνεται ότι για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου δεν απαιτείται η απόκτηση κωδικού αριθμού από Λύκειο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Άγνωστο πότε θα ξεκινήσει η σχολική χρονιά για τους μαθητές με αναπηρία


Δελτίο Τύπου 02.09.2015


Αρ. Πρωτ.: 2144


Νομοσχέδια γράφτηκαν και ξαναγράφτηκαν (κανένα δεν βρήκε το δρόμο του για τη Βουλή), υποσχέσεις δόθηκαν, συναντήσεις έγιναν, η κατάσταση στην Ειδική Εκπαίδευση βαίνει από το κακό στο χειρότερο.

Κάθε χρονιά, οι μαθητές με αναπηρία ξεκινούν αργά τη χρονιά τους, με κενά και ελλείψεις. Η φετινή σχολική χρονιά ίσως αποδειχθεί η δυσκολότερη. Καμία θεσμική αλλαγή δεν έχει επιτευχθεί, καμία πρωτοβουλία δεν έχει παρθεί, οι αναπληρωτές είδαν τις εγκυκλίους πρόσληψής τους να ανακαλούνται 2 φορές μέσα στον Αύγουστο! Ουδείς γνωρίζει πότε και αν θα καλυφθούν τελικά τα κενά στα σχολεία, ουδεμία μέριμνα έχει ληφθεί για τις διαχρονικές ελλείψεις, μέσα σε λίγους μήνες η ΕΣΑμεΑ μόνο έστειλε 8 επιστολές με προτάσεις στο υπουργείο Παιδείας, από τις οποίες καμία δεν εισακούστηκε.

Η κατάσταση επιβαρύνθηκε έτι περαιτέρω με την αποπομπή του Διευθυντή Ειδικής Αγωγής Κ. Λολίτσα, χωρίς να ορισθεί αντικαταστάτης του! Στον «αυτόματο» λοιπόν η έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, τη στιγμή που οι παθογένειες, οι αδυναμίες και τα προβλήματα του συστήματος εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία και ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, σε όλες ανεξαιρέτως τις βαθμίδες του, γιγαντώνονται.

Έστω την τελευταία στιγμή, η ΕΣΑμεΑ καλεί την υπουργό Παιδείας της υπηρεσιακής κυβέρνησης Ευ. Κιάου να παρέμβει, ομαλοποιώντας όσο το δυνατόν την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς. Οι προβλέψεις πάντως, είναι δυσοίωνες.

Η επιστολή
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 2013 (134.11 KB)


Πηγή: http://www.esamea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Άμεση εκταμίευση των αναπηρικών επιδομάτων


Δελτίο Τύπου 02.09.2015


Αρ. Πρωτ.: 2139

Επείγουσα επιστολή προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών απέστειλε η ΕΣΑμεΑ, με την οποία ζητά την άμεση υπογραφή της απόφασης για την εκταμίευση του ποσού που δίδεται στους Δήμους, για την παροχή των προνοιακών επιδομάτων.

Η ΕΣΑμεΑ αναφέρει ότι η πλειοψηφία των ατόμων με αναπηρία βασίζουν την επιβίωσή τους αποκλειστικά στο αναπηρικό επίδομα που λαμβάνουν κάθε δίμηνο. Οποιαδήποτε καθυστέρηση για οποιοδήποτε λόγο, είτε λόγω capital controls είτε λόγω εκλογών, είναι αδιανόητη. Τα επιδόματα αναπηρίας δίνονται ως το μοναδικό βοήθημα ενός κράτους που δεν προστατεύει με κανένα άλλο τρόπο ανθρώπους με βαριές αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις, ώστε να αντιμετωπίσουν ως ένα βαθμό το πρόσθετο και μεγάλο κόστος που επιφέρει η αναπηρία τους. Στη χώρα που η οικονομική κρίση βαθαίνει, που η ανεργία στα άτομα με αναπηρία έχει χτυπήσει κόκκινο και η κοινωνική πρόνοια έχει περιέλθει σχεδόν εξολοκλήρου στη διακριτική ευχέρεια των οικογενειών, η καθυστέρηση απόδοσης αυτών των επιδομάτων είναι αδιανόητη.

Η επιστολή
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS WORD 2013 (133.81 KB)


Πηγή: http://www.esamea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νηπιαγωγοί, αγγλικών, γαλλικής, γερμανικής και άλλες θέσεις στα ΙΕΚ του ΟΑΕΔ


Λήγουν σήμερα οι αιτήσεις.

Νηπιαγωγοί και άλλες εκπαιδευτικές ειδικότητες μπορούν να εργαστούν στα ΙΕΚ του ΟΑΕΔ όπως προκύπτει από σχετική προκήρυξη. Στον πίνακα που ακολουθεί μπορούν να δουν οι εκπαιδευτικοί σε ποια ΙΕΚ του ΟΑΕΔ ζητούνται ειδικότητες όπως είναι για νηπιαγωγούς ΠΕ60, νηπιαγωγούς ειδικής ΠΕ61, Θεατρικών Σπουδών, ξένων φιλολογιών.

Πέρα από τις πιο πάνω ειδικότητες υπάρχουν και άλλες που αφορούν πτυχιούχους καλλιτεχνικών, χημείας, μουσικής, πληροφορικής. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ δόθηκε παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων έως τις 2/9/2015 και ώρα 12:00 το βράδυ. Επίσης, λόγω της παράτασης του χρόνου Υποβολής των Ηλεκτρονικών Αιτήσεων στα ΙΕΚ ΟΑΕΔ, η Υποβολή ή η Αποστολή του Σχετικού Φακέλου Δικαιολογητικών, θα γίνει αυστηρά έως την Παρασκευή 4.9.2015, 12:00 το μεσημέρι




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Φάρσα» χαρακτήρισε το τρένο των Ναζί ο Πολωνός κεντρικός τραπεζίτης


«Κανείς από εμάς δεν σκέφτηκε να αφιερώσει ένα δευτερόλεπτο σε αυτή την ιστορία».

«Φάρσα» χαρακτήρισε σήμερα ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Πολωνίας, Μάρεκ Μπέλκα, την υποτιθέμενη ανακάλυψη ενός θωρακισμένου τρένου που το έκρυψαν οι Ναζί σε μια σήραγγα, προς το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και είναι γεμάτο με θησαυρούς αμύθητης αξίας.

Όταν ρωτήθηκε αν ο χρυσός που μπορεί να βρεθεί στο τρένο θα προστεθεί στα αποθεματικά της τράπεζας, ο Μπέλκα απάντησε: «Νομίζω ότι κανείς (στην Κεντρική Τράπεζα) δεν σκέφτηκε ν' αφιερώσει ούτε ένα δευτερόλεπτο σ' αυτό το θέμα. Πρόκειται για κάποιου είδους φάρσα».

Ο υφυπουργός Πολιτισμού της Πολωνίας ωστόσο την περασμένη εβδομάδα δήλωσε σχεδόν βέβαιος ότι οι αρχές είχαν εντοπίσει το τρένο που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς ενώ κατευθυνόταν προς το Βερολίνο, γεμάτο με όπλα και κοσμήματα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βρέθηκαν οστά σε αεροσκάφος της ΠΑ που καταρρίφθηκε το ΄74 στην Κύπρο


Θα πραγματοποιηθούν ανθρωπολογικές εξετάσεις προκειμένου να ταυτοποιηθούν.

Στις εκταφές στον Τύμβο Μακεδονίτισσας για εντοπισμό των οστών καταδρομέων και του Noratlas της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, που καταρρίφθηκε από λάθος της κυπριακής αεράμυνας τον Ιούλιο του 1974, βρέθηκε αριθμός ανθρώπινων οστών, όπως ανακοίνωσε ο επίτροπος Προεδρίας για ανθρωπιστικά θέματα, Φώτης Φωτίου.

Ωστόσο, απέφυγε να αναφέρει κατά πόσο ο αριθμός των οστών είναι μεγάλος και σημείωσε ότι θα γίνουν όλες οι ανθρωπολογικές εξετάσεις και οι εξετάσεις ταυτοποίησης για όλα τα οστά που θα ανευρεθούν και οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνονται όταν και εφόσον πρέπει.

Ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι πρόκειται για μια «πολύ σημαντική εξέλιξη» και κάλεσε τα ΜΜΕ να επιδείξουν τον απαραίτητο σεβασμό, καθώς το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και λεπτό.

Σημείωσε ακόμη ότι παρά τις δυσκολίες ιδιαίτερα σχετικά με θέματα ασφάλειας -γιατί μπορεί να υπάρχουν στο χώρο πυρομαχικά- η εκσκαφή προχωρά με βάση τα χρονοδιαγράμματα που είχαν τεθεί από την αρχή.

Ο επίτροπος είπε ότι, μετά τον εντοπισμό μέρους της ατράκτου, η προσπάθεια ήταν να γίνει η πλήρης αποκάλυψή της, καθώς και άλλων μεγάλων κομματιών του αεροσκάφους –και αυτό έγινε. «Και για το λόγο αυτό μπήκαμε στη σημαντική φάση, δηλαδή στον εντοπισμό των οστών», κατέληξε.

Εξάλλου, στην περιοχή Τράχωνα στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου σε εκσκαφή της Διερευνητικής Επιτροπής για Αγνοουμένους εντοπίστηκαν οστά Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς στην Επιτροπή,


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ισόβια για την άγρια δολοφονία στην Καλαμαριά


Ένας 46χρονος μαχαίρωσε ένα 29χρονο για 30 ευρώ.

Την ποινή των ισόβιων δεσμών επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης σε 46χρονο, που κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία 29χρονου Γεωργιανού, τον περυσινό Οκτώβριο, σε γειτονιά της Καλαμαριάς, στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Αιτία της ανθρωποκτονίας φαίνεται ότι ήταν ένα χρέος της τάξης των 30 ευρώ που είχε ο κατηγορούμενος προς το θύμα, προερχόμενο από τζόγο.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι δύο άνδρες γνωρίζονταν μεταξύ τους, καθώς ήταν θαμώνες σε καταστήματα με φρουτάκια. Σε ένα από αυτά τα καταστήματα όπου σύχναζαν, ο 46χρονος Έλληνας δανείστηκε από τον νεαρό άνδρα 30 ευρώ, ποσό το οποίο ο αλλοδαπός ζήτησε επίμονα πίσω το ίδιο βράδυ.

Θύτης και θύμα πήγαν μαζί στο σπίτι του πρώτου στην Καλαμαριά, όπου ο 46χρονος ανέβηκε στο διαμέρισμα κι επέστρεψε λίγη ώρα αργότερα με μαχαίρι. Αφού διαπληκτίστηκαν, ο 46χρονος επιτέθηκε στο θύμα με το μαχαίρι, με συνέπεια να τον τραυματίσει θανάσιμα στο στήθος. Τον άτυχο άνδρα εντόπισαν περαστικοί που ειδοποίησαν τις Αρχές.

Απολογούμενος στο δικαστήριο, ο κατηγορούμενος αρνήθηκε ότι είχε σκοπό να σκοτώσει τον νεαρό αλλοδαπό, αλλά ο ισχυρισμός του δεν έγινε δεκτός, με αποτέλεσμα να κηρυχθεί ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συνεχίζονται οι αιτήσεις για κατ’ εξαίρεση προεκλογικές προσλήψεις στο Δημόσιο


Πέντε νέες αιτήσεις στο ΣτΕ.

Πέντε νέες αιτήσεις για κατ΄ εξαίρεση προσλήψεις και υπηρεσιακές μεταβολές κατά την προεκλογική περίοδο στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατατέθηκαν σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Παιδείας επανήλθε με νέα αίτηση με την οποία ζητεί έγκριση από την αρμόδια επιτροπή του ΣτΕ για αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε σχολεία του εξωτερικού, στα ελληνόφωνα τμήματα του Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας και στο γραφείο εκπαίδευσης του Μπουένος Άιρες.

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ζητεί να του επιτραπεί η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το διορισμό εκπαιδευτικού προσωπικού με ετήσια σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, με ωριαία αποζημίωση, στην Σχολή Εθνικής Άμυνας για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016.

Ο Δήμος Χαλανδρίου ζητεί να ανάψει το πράσινο φως για την κατ΄ εξαίρεση πρόσληψη 52 υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου , προκειμένου να υλοποιηθεί το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακή και Επαγγελματικής Ζωής».

Ο Δήμος Σάμου ζητεί να επιτραπεί η πρόσληψη 15 υπαλλήλων με 2μήνη σύμβαση εργασίας για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών εποχικών και πρόσκαιρων αναγκών (οδηγός απορριμματοφόρου αυτοκινήτου, εργάτες καθαριότητας, κ.λπ.).

Οι υπεύθυνοι του Σπηλαίου Περάματος του Δήμου Ιωαννίνων ζητούν να τους επιτραπεί η συνέχιση της διαδικασίας πρόσληψης εποχικού προσωπικού με σύμβαση ορισμένου χρόνου για το 2015 καθώς οι συμβάσεις των εργαζομένων λήγουν στις 21 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται, ότι από την ημέρα ανακήρυξη των βουλευτικών εκλογών απαγορεύονται οι προσλήψεις. Ωστόσο, επιτρέπονται κάποιες εξαιρέσεις μόνο στην περίπτωση που προηγηθεί θετική γνώμη της αρμόδιας τριμελούς επιτροπής του Συμβουλίου της Επικρατείας, ως προς την αναγκαιότητα των προσλήψεων και μεταθέσεων κατά την προεκλογική περίοδο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δράσεις προσφοράς από την «Αποστολή» και την Εθνική Ελλάδας


Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος υποδέχτηκε αντιπροσωπεία της ΕΠΟ.

Δράσεις συνέργιας και προσφοράς ξεκινούν από σήμερα ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, στο πλαίσιο του κοινωνικού έργου της Εκκλησίας και του Προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Ομοσπονδίας.

Το «εναρκτήριο λάκτισμα» της συνεργασίας έδωσαν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» Κωστής Δήμτσας, οι οποίοι υποδέχθηκαν σήμερα στην έδρα της Αρχιεπισκοπής την αντιπροσωπεία της Ε.Π.Ο. που αποτελείτο από τον Πρόεδρο Γιώργο Γκιρτζίκη, τον Αναπληρωτή Πρόεδρο Βαγγέλη Τοπολιάτη, τον προπονητή της Εθνικής Ανδρών Κώστα Τσάνα και τους παίκτες Βασίλη Τοροσίδη, Σωκράτη Παπασταθόπουλο.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος δήλωσε, μεταξύ άλλων, μετά το πέρας της συνάντησης: «Αυτή η συνάντηση είναι πολύ όμορφη, αλλά και συγκινητική. Έχουμε μαζί μας σήμερα εκπροσώπους της Εθνικής Ελλάδας, οι οποίοι ήρθαν εδώ στην Αρχιεπισκοπή, μαζί με τους υπεύθυνους της διοίκησης, για να εκδηλώσουν της συμπαράστασή τους στους ανθρώπους που έχουν μεγάλη ανάγκη σήμερα. Η Εκκλησία έκανε, κάνει και θα κάνει πάντοτε το χρέος της. Αλλά όταν λέμε Εκκλησία εννοούμε τους ανθρώπους, δεν εννοούμε τα κτήρια. Γι’ αυτό και χαιρόμαστε ιδιαίτερα για το σημερινό γεγονός. Ευχαριστούμε όλους πάρα πολύ, τους ευχόμαστε να έχουν υγεία και δύναμη για να μπορούν να σκορπίζουν χαρά, αυτό που έχει ανάγκη ο κόσμος σήμερα».

Ο κ. Γκιρτζίκης από την πλευρά του υπογράμμισε: «Το ποδόσφαιρο είναι το δημοφιλέστερο άθλημα στην Ελλάδα. Αποτελεί ελάχιστη υποχρέωση για μας ως Ομοσπονδία να επιστρέψουμε στην κοινωνία, μέρος της αγάπης που η κοινωνία δίνει στο ποδόσφαιρο.

Οι άνθρωποι της Ομοσπονδίας και των Εθνικών Ομάδων με μεγάλη χαρά συμμετέχουν τα τελευταία χρόνια σε δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Μέσα από τη συνεργασία με την «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής πιστεύουμε ότι αυτές οι δράσεις μπορούν να γίνουν αποτελεσματικότερες για τους συνανθρώπους μας, που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση. Να πιάσουν τόπο για τους ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Όπως συζητήσαμε με τον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδας και τον κ. Δήμτσα, φτιάχνουμε από σήμερα μια ισχυρή ομάδα προσφοράς με την «Αποστολή». Ευχαριστούμε το χρυσό χορηγό της Ομοσπονδίας, την Τράπεζα Πειραιώς, που συνέδραμε στην πραγματοποίηση αυτής της συνεργασίας».

O αρχηγός της Εθνικής Βασίλης Τοροσίδης, ο οποίος, εκ μέρους της ομάδας, δώρισε στον κ. Ιερώνυμο τη φανέλα με το εθνόσημο, επεσήμανε: «Ευχαριστούμε τον Μακαριώτατο που μας δέχτηκε. Είναι μια σημαντική στιγμή για εμάς. Στους ποδοσφαιριστές υπάρχει ανθρωπιά και κατανοούμε τις δύσκολες στιγμές που περνά η πατρίδα μας. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε εμείς οι παίκτες είναι αυτή η συνεργασία μας με την «Αποστολή». Θέλουμε να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας που πραγματικά το έχουν ανάγκη, διότι, όπως έχω ξαναπεί, εμείς οι ποδοσφαιριστές είμαστε οι τυχεροί της ζωής. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, όμως, από πού ξεκινήσαμε και δεν πρέπει να ξεχνάμε τον κόσμο. Πάνω απ’ όλα είμαστε όλοι άνθρωποι. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και θα δώσουμε ό,τι μπορούμε περισσότερο, ώστε να βοηθήσουμε την Αποστολή».

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής της ΜΚΟ «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας τόνισε μεταξύ άλλων: «Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την ΕΠΟ αλλά και τα μέλη της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου, μιας ομάδας που έχει ξεχωριστή σημασία και συμβολισμό για όλους του Έλληνες, που γίνονται αρωγοί και στηρίζουν ουσιαστικά και με συγκεκριμένο πλάνο δράσεων την προσπάθεια που κάνουμε στην «Αποστολή» για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Μεταξύ άλλων σε καθημερινή βάση η Αρχιεπισκοπή και η «Αποστολή» προσφέρουν περισσότερες από 10.000 μερίδες γευμάτων ενώ σε μηνιαία βάση διανέμει περισσότερα από 9.000 «Δέματα Αγάπης» με είδη διατροφής για μαθητές, πολύτεκνες και άπορες οικογένειες. Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την χώρα μας η υποστήριξη στο έργο της «Αποστολής» από την Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου και την ΕΠΟ αποκτά ιδιαίτερη σημασία».












Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έρχονται αλλαγές στη συνάφεια των μεταπτυχιακών με την Ειδική Αγωγή


Εντός των ημερών ανακοίνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας επίκεινται αλλαγές στα σχετικά με τη συνάφεια των μεταπτυχιακών και ενδεχομένως να έχουμε αλλαγές και στην εγκύκλιο των αναπληρωτών που πριν λίγες μέρες πήρε ΦΕΚ. Τις επόμενες μέρες, ίσως και αύριο να έχουμε ανακοίνωση από το Υπουργείο Παιδείας για το περιεχόμενο των αλλαγών αυτών.

Δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα έχουμε, όπως φαίνεται, αλλαγές καθώς και πριν μερικές μέρες το Υπουργείο Παιδείας είχε προχωρήσει σε ανακοινοποίηση της εγκυκλίου στο ορθό ως προς τη συνάφεια των μεταπτυχιακών με την Ειδική Αγωγή.

Με βάση την ανακοινοποίηση που είχε κάνει το Υπουργείο Παιδείας στο ΙΕΠ θα στέλνονταν μεταπτυχιακοί τίτλοι που κατατίθενται για πρώτη φορά ακόμη και αν ο τίτλος του ίδιου μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών είχε προσκομιστεί στο παρελθόν από λοιπούς υποψηφίους, ενώ δεν αποστέλλονταν μεταπτυχιακοί/διδακτορικοί τίτλοι οι οποίοι κατά τα προηγούμενα έτη – προ συγκρότησης της επιστημονικής επιτροπής του ΙΕΠ – είχαν κατατεθεί από τους υποψηφίους και είχαν κριθεί ως συναφείς από τη Δ/νση Ειδικής Αγωγής και Εκπ/σης.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας είναι μεγάλος ο αριθμός των μεταπτυχιακών που κατατέθηκαν για πρώτη φορά, ενδεχομένως να ξεπερνούν τους 1000, με το μεγαλύτερο μέρος εξ αυτών να προέρχεται από Ιταλία, Κύπρο, Βουλγαρία.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δώδεκα τόνους ροδάκινα διανέμονται στους δημότες Πειραιά


Έως τις 31 Δεκεμβρίου θα διατεθούν και άλλα προϊόντα, δήλωσε ο δήμαρχος Γ. Μώραλης.

Στη διανομή 12 τόνων ροδάκινων στους δημότες Πειραιά, που προσφέρει η δημοτική αρχή σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά και τους παραγωγούς της Ημαθίας, παραβρέθηκε ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης.

«Η διανομή των φρούτων είναι μια πρωτοβουλία που κινείται στην κατεύθυνση υποστήριξης των δημοτών», δήλωσε ο κ. Μώραλης ο οποίος ευχαρίστησε για την κίνηση αυτή τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γ. Γαβρίλη αλλά και τους παραγωγούς της Ημαθίας.

Προσέθεσε επίσης ότι το πρόγραμμα αυτό, θα επεκταθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου με τη διάθεση και άλλων προϊόντων, ενώ τόνισε ότι ο δήμος θα αξιοποιήσει και ευρωπαϊκά προγράμματα για να καλύψει το πρόβλημα της σίτισης των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Τα σημεία διανομής στον Δήμο Πειραιά είναι τα εξής:

ΚΟ.Δ.Ε.Π.

Ζωσιμαδών 11& Ελ. Βενιζέλου

Τηλ: 2104101753/756

Α’ Δημοτική Κοινότητα

Λεωφ. Χατζηκυριακού 89 & Κλεισόβης

Τηλ: 210 4599957

Β’ Δημοτική Κοινότητα

Δραγάτση 1Α

Τηλ: 210 4220064

Γ’ Δημοτική Κοινότητα

Δημητρίου Φαληρέως 5

Τηλ: 210 4827739

Δ’ Δημοτική Κοινότητα

Σπυρίδωνος, Πρώην Στρατόπεδο Παπαδογιωργή

Τηλ: 210 4827026

Ε’ Δημοτική Κοινότητα

Καλλέργη 142

Τηλ: 210 4622589

Κέντρα Αγάπης και Αλληλεγγύης

Α1: Αντωνίου Θεοχάρη 35-37

Τηλ: 210 4511216

Α2: Αγ. Παρασκευής 63-65

Τηλ: 210 4185846

Β1: Βασιλέως Γεωργίου Β' 9-11

Τηλ: 210 4134052

Β2: Κιλκίς 2 Πρ. Ηλίας

Τηλ: 210 4111690

Γ1: Ζερβού 3 και Γιαννοπούλου

Τηλ: 210 4827543

Γ2: Μυρτιδιώτισας 9

Τηλ: 210 4110386

Δ1: Λευκωσίας και Νάξου Καμίνια

Τηλ: 210 4823830

Δ2: Κω 44 Π. Κοκκινιά

Τηλ: 210 4209085

Ε1: Καλλέργη 142

Τηλ: 210 4635049

Ε2: Αγ. Δημητρίου και Αγ. Όρους 44

Τηλ: 210 4633181

Ε3: Ραιδεστού 20 και Χαϊδαρίου 79

Τηλ: 210 4207735


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αύριο η πρώτη δόση της επιδότησης ενοικίου


Αφορά 9.510 δικαιούχους.

Αύριο, Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου, θα πιστωθεί η πρώτη δόση του επιδόματος ενοικίου, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής που υλοποιείται από υπουργείο Εργασίας.

Το ποσό που θα πιστωθεί είναι 1.174.000 ευρώ και αφορά 9.510 δικαιούχους που ολοκλήρωσαν τις αναγκαίες ενέργειες έως το τέλος Αυγούστου.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, δεν υπάρχει σχετική ενημέρωση για τα αναδρομικά της κάρτας σίτισης. Σημειώνεται πως η κάρτα σύμφωνα με την νομοθεσία έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Απρίλη και στόχος όπως αναφέρει το Υπουργείο Εργασίας είναι τα αναδρομικά να δοθούν στους δικαιούχους μέχρι τον Οκτώβρη.

Διευκρινίζεται πως αν οι δικαιούχοι δεν ξοδέψουν όλη τη δόση μέσα στον μήνα – οι δόσεις αναμένεται να είναι εννέα μηνιαίες – θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το υπόλοιπο της κάρτας τους τον επόμενο μήνα, μαζί με τα νέα πιστωμένα χρήματα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βάλτε λευκά και… λερωθείτε στην Ημέρα με τα Χρώματα


Την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου, στο στρατόπεδο Κόδρα, στη Θεσσαλονίκη.

Λερωθείτε και να «χρωματίσετε» τη ζωή σας σε μια γιορτή αφιερωμένη στην ανθρώπινη επικοινωνία, την αγάπη και το παιχνίδι. Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, η ομάδα SFINA διοργανώνει την Ημέρα με τα Χρώματα, την προσεχή Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου, στο στρατόπεδο Κόδρα, στη Θεσσαλονίκη.

«Λευκά ρούχα και καλή διάθεση να έχετε μαζί σας», λένε οι διοργανωτές, που συμβουλεύουν, μάλιστα, τους συμμετέχοντες που θα έχουν μαζί τους φωτογραφική μηχανή, να την τυλίξουν καλά με μία σακούλα, να κάνουν μια τρύπα εκεί που βρίσκεται ο φακός και να τη σφραγίσουν με λαστιχάκι ή κολλητική ταινία.

Η Ημέρα με τα Χρώματα θα ξεκινήσει στη μία το μεσημέρι, με συμμετοχικά παιχνίδια στο αλσύλλιο, χειροτεχνίες για μικρά παιδιά όπως και σκοποβολή Paintball με κινούμενους στόχους και στις πέντε το απόγευμα θα ξεκινήσει η πρώτη ρίψη χρωμάτων.

Παράλληλα, η συμφωνική ορχήστρα νέων Μεγάρου Μουσικής MOUSSA, θα παρουσιάσει ένα εικοσάλεπτο πρόγραμμα, στη διάρκεια του οποίου θα απαγορεύεται η ρίψη χρώματος και ακολουθούν οι: CAYETANO, DJ TYLER (Professional Sinnerz), DJ VELIN (ZOO 90,8), DJ ALEX KAPPA, DJ HOLI RABBIT, THESSALONIKI BOLLYWOOD TEAM και οι PARANAUE με τα κρουστά τους.

Οι συμμετέχοντες θα μπορούν να αγοράζουν κουπόνια, με τα οποία θα προμηθεύονται τα ειδικά χρώματα, αντί 2 ευρώ το σακουλάκι.

Στην Ημέρα με τα Χρώματα συμμετέχει και η ΑΡΣΙΣ- Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, στελέχη της οποίας κάνουν έκκληση και θα συλλέγουν επί τόπου και καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, σχολικά είδη (γραφική ύλη, χαρτικά, τετράδια, ντοσιέ, διαφάνειες, φάκελοι κ.λπ.), σχολικές τσάντες (δημοτικής ηλικίας ,γυμνασίου, λυκείου) και καλλιτεχνικά είδη (τέμπερες, ακουαρέλες, μπλοκ ζωγραφικής ελεύθερου σχεδίου, πινέλα, μολύβια ΒΗ2, Β2, Β3, Β4, χαρτόνια, μαρκαδόρους, ξυλομπογιές, γόμες, ξύστρες) για τις ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών που στηρίζουν ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς. Επίσης, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για βρεφικά είδη, πάνες, παιδικές κρέμες και γάλατα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έρχεται αναμόρφωση της νομοθεσίας για το υπαίθριο εμπόριο


Τι αναφέρει ερμηνευτική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομίας.

Ετοιμάζεται η συνολική αναμόρφωση της νομοθεσίας για το υπαίθριο εμπόριο, όπως προκύπτει από ερμηνευτική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομίας σχετικά με τη νομοθεσία για τη λειτουργία καντίνας.

Το υπουργείο Οικονομίας προχώρησε σήμερα με εγκύκλιό του στην παροχή διευκρινήσεων σχετικά με καντίνες, απαντώντας σε ερωτήματα του Σωματείου Επαγγελματικών Κινητών Καταστημάτων (Καντινών)- ''Εγνατία'' για την άσκηση αυτής της επαγγελματικής δραστηριότητας στο πλαίσιο της νομοθεσίας.

Όπως σημειώνει η σημερινή νομοθεσία, σε μία σειρά από θέματα, είναι δύσχρηστη και εξετάζονται βελτιώσεις σε βάθος, ώστε «άμεσα να προκύψει μια σύγχρονη, ενιαία και λειτουργική νομοθεσία για το υπαίθριο εμπόριο με όλες τις ιδιαιτερότητές του».

Η εγκύκλιος

Στην εγκύκλιο που υπογράφει ο γενικός διευθυντής Αγοράς Χρήστος Μπανός διευκρινίζονται, αναλυτικά, τα εξής:

Η δραστηριότητα με αντικείμενο «κινητή καντίνα» προσομοιάζει με τα είδη κυλικείου, όπου διέπονται από το νόμο 4264/2014 όπως ισχύει «'Ασκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος και άλλες διατάξεις».

Ο εν λόγω νόμος δεν χρησιμοποιεί τον όρο «καντίνα» αλλά μόνο τον όρο «είδη κυλικείου» (άρθρο 14,παρ.8ε, ειδών κυλικείου (σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις)), παρόλο ότι σε προηγούμενα ανάλογα ισχύοντα νομοθετήματα υφίσταται ο όρος και έτσι έχει καθιερωθεί.

Συνεπώς οι «καντίνες» έχουν πεδίο εφαρμογής στο υπαίθριο εμπόριο (ν.4264/2014,όπως ισχύει). Για λόγους χρηστής διοίκησης και ασφάλειας δικαίου, οι σχετικές διατάξεις που διέπουν κάθε θέμα όπως και το ανωτέρω (καντίνες), πρέπει να εξετάζονται συνδυαστικά και κάθε φορά που αναδεικνύεται αντίφαση και λειτουργεί σε βάρος των διοικούμενων απαιτείται η εφαρμογή των διατάξεων αυτών, κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην τίθενται σε μειονεκτική θέση.

Ειδικότερα, το άρθρο 22, παρ.4 του ως άνω νόμου, αναφέρει μεταξύ των άλλων ότι: «....... οι δε άδειες άσκησης υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου χορηγούνται με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Συμβουλίου και ισχύουν εντός της οικείας Περιφέρειας». Το περιεχόμενο της παρ. 4 του άρθρου 22 του ν. 4264/2014, η οποία είναι σαφής και κατηγορηματική, αφορά το ουσιαστικό αντικείμενο που είναι η χορήγηση άδειας και τα στοιχεία περιεχομένου αυτής (ήτοι, εύρος δραστηριότητας, αντικείμενο δραστηριότητας, στοιχεία κατόχου κ.λ.π).

Παρ' όλα αυτά , το άρθρο 25 του εν λόγου νόμου θέτει χωρικούς περιορισμούς σε αντίφαση με το άρθρο 22. Επίσης προβλέπει ως προϋπόθεση «για την άσκηση της δραστηριότητας υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου, είναι να έχει πραγματοποιηθεί δήλωση έναρξης του επιτηδεύματος του γυρολόγου ή άλλης εμπορικής δραστηριότητας.» Το ίδιο δε άρθρο, θέτει επίσης ως προϋπόθεση ότι: «Όποιος ασκεί υπαίθριο πλανόδιο εμπόριο επιτρέπεται να παραμένει στάσιμος μόνο κατά τη διάρκεια της συναλλαγής».

Συνεπώς τα ελεγκτικά όργανα οφείλουν να τηρούν το περιεχόμενο της διάταξης και να μην προβαίνουν σε περιοριστική ερμηνεία αυτής, σε αναφορά στο άρθρο 25, καθόσον αποδεικτικό στοιχείο είναι η άδεια. Οι κάτοχοι σχετικών αδειών, είχαν την βεβαιότητα ότι δραστηριοποιούνται νομίμως εντός των χωρικών ορίων που αναφέρει η άδεια τους.

Ένα άλλο θέμα που χρήζει διευκρινήσεων, είναι η πρακτική εφαρμογή της παρ.3 του άρθρου 25, ως προς το χρόνο παραμονής.

Η καθιέρωση της υποχρέωσης να παραμένει στάσιμος ο πωλητής μόνο κατά την διάρκεια της συναλλαγής, αφορά όλο το χρονικό διάστημα, από την παραγγελία, την παρασκευή και τη χορήγηση στον καταναλωτή του προϊόντος που ζητήθηκε. Η διάταξη αυτή όπως και σειρά άλλων διατάξεων έχει στόχο τη αποφυγή μόνιμης παρουσίας των πωλητών (καντίνα) σε ένα σημείο, στο πλαίσιο του περιεχομένου πλανόδιου εμπορίου.

Τα ανωτέρω, αφορούν τόσο τους πωλητές όσο και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Οι πωλητές οφείλουν να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας και με έμφαση στην τήρηση των Υγειονομικών κανόνων, της έκδοσης αποδείξεων και της κατοχής νόμιμης άδειας.

Μετά τα παραπάνω παρακαλούμε σε ανάλογες περιπτώσεις, την υποβολή ερωτημάτων στην υπηρεσία μας, για έκδοση είτε ερμηνευτικής εγκυκλίου, όπως στην παρούσα περίπτωση, είτε αν απαιτείται, πρόκληση γνωμοδότησης.

Τέλος, ενημερώνουμε ότι τα ανωτέρω, όπως και μια σειρά άλλων θεμάτων που καθιστούν την υφιστάμενη νομοθεσία δύσχρηστη, εξετάζονται σε βάθος και άμεσα θα προκύψει μια σύγχρονη, ενιαία και λειτουργική νομοθεσία για το υπαίθριο εμπόριο με όλες τις ιδιαιτερότητές του.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επαναπατρίζεται σημαντικό αρχαίο ελληνικό νόμισμα


Υπήρξε προϊόν λαθρανασκαφής.

Μετά τις συστηματικές προσπάθειες των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού, το ελβετικό Ομοσπονδιακό Ποινικό Δικαστήριο ικανοποίησε οριστικά το ελληνικό αίτημα δικαστικής συνδρομής περί κατάσχεσης ενός ιδιαίτερα σημαντικού νομίσματος υπέρ του ελληνικού Δημοσίου και επαναπατρισμού του στην Ελλάδα, αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση το υπουργείο.

Πρόκειται για αρχαίο ελληνικό νόμισμα, αργυρό οκτάδραχμο, το οποίο χρονολογείται στα τέλη του 6ου – αρχές του 5ου αι. αι. π.Χ. και αποδίδεται στον βασιλέα Βισαλτίας Μώσση. Εντοπίστηκε δε τον Σεπτέμβριο του 2009 από την τότε νεοσυσταθείσα Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών σε ιστοσελίδα οίκου δημοπρασιών (Nummismatica Ars Classica NAC AG).



Η αρχαία Βισαλτία (όπου εκόπη το νόμισμα) κατελάμβανε την περιοχή δυτικά του Στρυμόνα, στα όρια της σημερινής επαρχίας Νιγρίτας, ν. Σερρών. Στον εμπροσθότυπο εικονίζεται πετασοφόρος ανδρικής μορφής, που κρατάει δόρυ, δίπλα σε άλογο, ενώ στον οπισθότυπο υπάρχει η επιγραφή ΜΟΣΣΕΩ[Σ], που διατάσσεται περιμετρικά του εγκοίλου τετραγώνου. Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντικό νόμισμα καθώς μέχρι σήμερα, στα δημοσιευμένα νομίσματα του παραπάνω βασιλέα απαντούν μόνο αργυρές δραχμές.

«Μετά τον εντοπισμό του νομίσματος, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού προέβησαν στις δέουσες ενέργειες για την επιστημονική τεκμηρίωση και διεκδίκησή του. Αφού εξασφαλίστηκαν αδιάσειστα στοιχεία, ενημερώθηκε η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Βέρνη και προχώρησε άμεσα ο ορισμός, δια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, πληρεξούσιου δικηγόρου (κ. Ηλία Μπίσια) του Υπουργείου Πολιτισμού. Κλιμάκιο ειδικών επιστημόνων του ΥΠΟΠΑΙΘ μετέβη στην Ζυρίχη για τον έλεγχο και την περαιτέρω τεκμηρίωσή του», σημειώνει το υπουργείο Πολιτισμού και προσθέτει:



«Μετά τις προσπάθειες που έγιναν από την ελληνική πλευρά, το ελβετικό Ομοσπονδιακό Ποινικό Δικαστήριο ικανοποίησε οριστικά το ελληνικό αίτημα δικαστικής συνδρομής περί κατάσχεσης του νομίσματος υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου και επαναπατρισμού του στην Ελλάδα, ενώ απεφάνθη υπέρ της ελληνικής προέλευσης του επίδικου νομίσματος, επιβεβαιώνοντας ότι αυτό αποτελεί προϊόν εγκλήματος (λαθρανασκαφής, παράνομης διακίνησης – εξαγωγής κ.ά.).

Παράλληλα, εξεταζόταν η υπόθεση και ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων, όπου κατά την πρόσφατη εκδίκασή της στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες, μετά από διαπραγματεύσεις, προχώρησαν στην εξώδικη και ανεπιφύλακτη παράδοση του νομίσματος στο Ελληνικό Δημόσιο.

Κατόπιν αυτών η Εισαγγελία Ζυρίχης απεφάνθη υπέρ της ελληνικής προέλευσης του επίδικου νομίσματος, καθώς και ότι αυτό αποτελεί προϊόν εγκλήματος (λαθρανασκαφής, παράνομης διακίνησης – εξαγωγής κ.ά.). Διέταξε δε την απόδοση του νομίσματος στο Ελληνικό Δημόσιο, ανεπιφύλακτα και άνευ όρων, δίνοντας θετική έκβαση σε μια υπόθεση διεκδίκησης που ξεκίνησε έξι χρόνια πριν. Ο επαναπατρισμός αυτού του σπάνιου πολιτιστικού αγαθού θα δρομολογηθεί εντός του Σεπτεμβρίου».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr/
Διαβάστε περισσότερα...

Πότε θα κλείσουν τα σχολεία λόγω εκλογών


Τι αναφέρεται για την άδεια των εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς, η ειδική άδεια για την μετάβαση στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά την Παρασκευή 18 - 09 – 2015 και την Δευτέρα 21 - 09 - 2015, θα χορηγείται υποχρεωτικά τις ανωτέρω ημέρες.

Το Υπουργείο αναφέρεται και στη σχετική εγκύκλιο της Υπηρεσίας με αριθμ. πρωτ.Φ.351.5/43/67822/Δ15-5- 2014 ( ΑΔΑ: ΒΙΦΓ9-4ΘΑ, κεφ. Β3 ). Στην εν λόγω εγκύκλιο αναφέρονται τα ακόλουθα για την άδεια άσκησης εκλογικού δικαιώματος:

Β3. ΑΔΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ (παρ. 1 δεύτερο εδάφιο)

Κατά τη διενέργεια των βουλευτικών ή αυτοδιοικητικών εκλογών, ισχύουν τα εξής:

1. Όσοι εκπαιδευτικοί μετακινούνται σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων λαμβάνουν άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.

2. Όσοι μετακινούνται σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και πάνω λαμβάνουν άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών, εφόσον κινούνται εξ ολοκλήρου οδικώς με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους.

3. Όσοι μετακινούνται σε νησιά ή από νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών άδειας που λαμβάνουν, εξετάζεται κατά περίπτωση από τον αρμόδιο Διευθυντή της Εκπαίδευσης, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο στις περιπτώσεις αυτές, η άδεια να ξεπερνά τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

Για τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε σχολικές μονάδες, οι οποίες ορίζονται εκλογικά τμήματα και παραμένουν κλειστές την Παρασκευή και τη Δευτέρα, οι ημέρες αυτές θεωρούνται ως μέρος της άδειας.

Επομένως, στους εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στην περίπτωση 3, είναι δυνατό να χορηγείται μόνο μία (1) μέρα άδεια, είτε την Πέμπτη πριν από τις εκλογές, είτε την Τρίτη μετά τις εκλογές. Επισημαίνουμε ότι, σε κάθε περίπτωση διενέργειας εκλογών εκδίδεται εγκύκλιος σχετικά με τις διευκολύνσεις των εκπαιδευτικών για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς μπορείτε να δείτε τα γραπτά των πανελλαδικών


Αιτήσεις μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Το υπουργείο Παιδείας, με έγγραφό του προς τους Διευθυντές Δευτεροβάθμιας και τους Περιφερειακούς Διευθυντές, υπενθυμίζει ότι η επίδειξη των γραπτών δοκιμίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων προβλέπεται στο άρθρο 23 του Ν. 3748/2009 (ΦΕΚ 29/Α/19-2-2009). Επίσης, με βάση τις διατάξεις της με αρ. πρωτ. Φ.253/75425/Β6/2009 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 1369/Β/9-7-09), η οποία εκδόθηκε κατ' εξουσιοδότηση του ως άνω νόμου, οι αιτήσεις των υποψηφίων που επιθυμούν να λάβουν γνώση των γραπτών τους υποβάλλονται από τους ίδιους ή νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό τους κάθε χρόνο αποκλειστικά το μήνα Σεπτέμβριο του έτους που οι υποψήφιοι πήραν μέρος στις Πανελλαδικές εξετάσεις στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που υπάγεται το σχολείο στο οποίο κοινοποιήθηκαν οι βαθμοί των μαθημάτων που εξετάστηκαν.

Μαζί με την αίτηση συνυποβάλλεται σχετικό παράβολο, το οποίο σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση με θέμα «Συμπλήρωση - Τροποποίηση της ΠΟΛ 1163/03-7-2013 (ΦΕΚ 1675/B/2013) «Όροι και διαδικασία είσπραξης - επιστροφής για την εφαρμογή του ηλεκτρονικού παραβόλου», όπως ισχύει», ΠΟΛ 1131/24-6-2015 (ΦΕΚ 1324/B/2015) του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία ισχύει από 1-8-2015, υποχρεωτικά εκδίδεται ηλεκτρονικά από την εφαρμογή του e-Παραβόλου στον ΚΑΕ 3743, με ονομασία «παράβολα επίδειξης γραπτών δοκιμίων Πανελληνίων Εξετάσεων».

Το παράβολο ορίζεται σε 50 ευρώ για την επίδειξη έως τριών (3) γραπτών δοκιμίων και σε 80 ευρώ για την επίδειξη περισσοτέρων των τριών (3) γραπτών δοκιμίων (αρ. Φ151/96481/Β6/7-8-2009 ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων). Οι υποψήφιοι λαμβάνουν γνώση των γραπτών τους δοκιμίων των μαθημάτων Γενικής Παιδείας και Κατεύθυνσης με επίδειξη σε φωτοτυπία.

Επομένως σύμφωνα με τα παραπάνω, η υποβολή αιτήσεων από τους υποψήφιους που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του έτους 2015 και επιθυμούν να λάβουν γνώση των γραπτών τους δοκιμίων, θα πραγματοποιείται αποκλειστικά από 1 έως 30 Σεπτεμβρίου 2015.

Η επίδειξη των γραπτών δοκιμίων θα γίνεται κατά την περίοδο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου -Δεκεμβρίου στη Διεύθυνση που υποβλήθηκαν οι αντίστοιχες αιτήσεις, στον ίδιο τον ενδιαφερόμενο (ή και παρουσία του γονέα ή του κηδεμόνα του, εφόσον ο υποψήφιος το ζητήσει) και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που θα ανακοινώνεται από τις αντίστοιχες Διευθύνσεις ανάλογα με τον αριθμό των γραπτών.

Επισημαίνεται ότι αντίγραφα των αιτήσεων που ζητούν επίδειξη των γραπτών των Ειδικών Μαθημάτων (Ξένες Γλώσσες, Σχέδια, Μουσικά μαθήματα) καθώς και των μαθημάτων «Αρχιτεκτονικό Σχέδιο» και «Γραφιστικές Εφαρμογές» των ΕΠΑΛ, θα πρέπει να διαβιβάζονται στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας (Διεύθυνση Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων, Τμήμα Α'), όπου και θα λαμβάνουν γνώση των αντίστοιχων γραπτών τους οι υποψήφιοι σε χώρο και χρονικό διάστημα που θα καθορίζεται από την ως άνω Διεύθυνση του Υπουργείου.

Επίσης, μετά το πέρας του διαστήματος υποβολής των αιτήσεων το Υπουργείο παρακαλεί όπως γνωστοποιηθούν συγκεντρωτικά κατά Διεύθυνση Δ.Ε. ο αριθμός των παραπάνω αιτήσεων που θα υποβληθούν στην κάθε υπηρεσία και το σύνολο των προς επίδειξη γραπτών δοκιμίων έτους 2015.

Το έγγραφο του υπουργείου


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς ένα post στο facebook παρακίνησε 20 ανθρώπους να βοηθήσουν έναν άγνωστο


Υπάρχει ακόμα ελπίδα - Δείτε τις φωτογραφίες.

Για μήνες ο David Perez έβλεπε τον 75χρονο γείτονά του Richard Dubiel να σκαρφαλώνει πάνω- κάτω στη σκάλα προσπαθώντας να επισκευάσει τη στέγη του σπιτιού του.

Ο Perez ήξερε πως αυτό σίγουρα δεν ήταν καλή ιδέα για έναν άνθρωπο στην ηλικία του Dubiel αλλά αμφιταλαντευόταν για το εάν έπρεπε ή όχι να ανακατευτεί.

Αφού πέρασαν κι άλλες ημέρες με τον ηλικιωμένο άνδρα να κάνει επισκευές πάνω στην οροφή του σπιτιού του κάτω από τον ζεστό καλιφορνέζικο ήλιο, ο Perez αποφάσισε πως ήρθε η στιγμή να καλέσει ενισχύσεις.

Έτσι σε ανάρτησή του στο Facebook κάλεσε όποιον είχε γνώσεις για τέτοιου είδους επισκευές να βοηθήσει.



«Λυπάμαι τον γείτονά μου αλλά δεν ξέρω να κάνω τέτοιες δουλειές», έγραψε. «Θα ήθελα να δω αν κάποιος θα προσέφερε το χρόνο του για να τον βοηθήσει να τελειώσει τις επισκευές».

Μέσα σε λίγες ημέρες εκατοντάδες άνθρωποι απάντησαν και περισσότεροι από 1000 χρήστες αναδημοσίευσαν την ανάρτηση.

«Είσαι εξαιρετικός γείτονας! Θα ήθελα να μένω εκεί κοντά να βοηθήσω», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο κάποιου χρήστη.

«Δεν γνωριζόμαστε προσωπικά αλλά ένιωθα πως χρειαζόταν βοήθεια», είπε ο Perez στο CBS.

Το Σάββατο και με την άδεια του Dubiel περίπου 15 με 20 άγνωστοι εμφανίστηκαν για να βοηθήσουν στην επισκευή της στέγης και πολλοί ακόμα συνεισέφεραν προσφέροντας νερό και φαγητό.



«Το όλο πράγμα ξεπέρασε τις προσδοκίες μου», είπε ο Perez, εξομολογούμενος πως το προηγούμενο βράδυ δεν μπορούσε να κοιμηθεί από τον ενθουσιασμό.

Ύστερα από 4,5 ώρες η επισκευή της οροφής είχε τελειώσει.



Αρχικά ο Dubiel δίσταζε να δεχθεί τη βοήθεια αλλά τελικά τη δέχθηκε με ευγνωμοσύνη.

«Τους ευχαρίστησε όλους, εντυπωσιάστηκε που τόσοι άνθρωποι ήρθαν να βοηθήσουν έναν ξένο έτσι απλά, χωρίς κανένα όφελος», εξήγησε ο Perez.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Ναι» από το ΚΑΣ στις μελέτες για την Αμφίπολη


«Το μνημείο του λόφου-τύμβου Καστά είναι μοναδικό».

«Πέρασαν» χθες από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο οι μελέτες για την εξασφάλιση των πρανών, την αποστράγγιση των υδάτων, τη συντήρηση επιχρισμάτων, αλλά και των τριών δαπέδων του ταφικού μνημείου στον λόφο Καστά στην Αμφίπολη.

Κυρίως, όσον αφορά τη μελέτη για την εκτέλεση των χωματουργικών εργασιών που θα εξασφαλίσουν τα πρανή γύρω από τον λόφο-τύμβο, τα μέλη του ΚΑΣ τη χαρακτήρισαν «άρτια και ταχύτατη», δεδομένου και του χρόνου σύνταξής της, καθώς η αρμόδια ομάδα εργασίας για την εκπόνηση του έργου προστασίας, αποκατάστασης και τελικής ανάδειξης του μνημείου συστάθηκε τον Μάιο 2015.

Στη συνεδρίαση δεν παραβρέθηκε η ανασκαφέας του μνημείου, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, Κατερίνα Περιστέρη, λόγω ξαφνικής αδιαθεσίας που την οδήγησε σε τριήμερη αναρρωτική άδεια. Ωστόσο, η ίδια, με έγγραφό της, ζήτησε να αναβληθεί η χθεσινή συζήτηση για τις χωματουργικές εργασίες και τη διευθέτηση απορροής των ομβρίων, καθώς, όπως διατύπωσε, επιθυμούσε να τοποθετηθεί καλύτερα στα παραπάνω. Ταυτόχρονα, εξέφρασε τις επιφυλάξεις της στην προτεινόμενη κατάχωση τμήματος του περιβόλου (που δεν αφορά το μαρμάρινο τμήμα, αλλά 100 μ. πωρόλιθου στα δυτικά του μνημείου).

Όμως, τόσο ο αρχιτέκτονας του μνημείου, Μιχάλης Λεφαντζής, όσο και η συντονίστρια της ομάδας εργασίας για το μνημείο, γενική διευθύντρια Αναστήλωσης του ΥΠΠΟ, Ευγενία Γατοπούλου, έκαναν σαφές ότι το θέμα δεν χωράει αναβολή.

«Δεν πρέπει να καθυστερήσουμε, δεν έχουμε περιθώριο. Οφείλουμε να προλάβουμε τον χειμώνα και να στηρίξουμε το μνημείο, αλλιώς δεν θα αντέξει», δήλωσε, μεταξύ άλλων, η κ. Γατοπούλου, η οποία επισήμανε ότι η ομάδα εργασίας έχει ενστερνιστεί την αγωνία της κ. Περιστέρη για την προστασία του μνημείου και γι' αυτόν τον λόγο έχει επιδοθεί σε «αγώνα δρόμου» για να προλάβει. «Με βάση τα στοιχεία που θα τεκμηριώσουμε με τις μελέτες αυτές, θα μπορέσουμε να εκπονήσουμε τις οριστικές, οι οποίες στοχεύουν στην ανάδειξη του μνημείου. Η συγκεκριμένη μελέτη, που είναι πλήρης από πλευράς τεκμηρίωσης και υπολογισμών, θέλουμε να εξεταστεί στο ΚΑΣ για να κερδίσουμε χρόνο. Δεν πρέπει να αναβληθεί», τόνισε.

Στο μεταξύ, είχαν προηγηθεί κάποιες διαπιστώσεις ως προς το μνημείο, τις οποίες διατύπωσε η αναπληρώτρια γ.γ. ΥΠΠΟ, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη: «Το μνημείο του λόφου-τύμβου Καστά είναι εξαιρετικό, μοναδικό μνημείο της Μακεδονίας, όπως αποδέχονται όλοι οι επιστήμονες, αλλά και οι πολιτικές ηγεσίες μέχρι σήμερα, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός και η νέα υπουργός. Ανεξάρτητα από την ανασκαφική προσέγγιση και την ταχύτητα αποκάλυψής του, καλούμαστε σήμερα να γνωμοδοτήσουμε για άμεσα μέτρα προστασίας, μετά τις πολύ εκτεταμένες εργασίες αποχωμάτωσης για την αποκάλυψη όλου του περιβόλου και τη διατάραξη της ισορροπίας του μνημείου», ανέφερε η κ. Βλαζάκη, κάνοντας, παράλληλα, μία αναδρομή στις μέχρι τώρα ενέργειες οι οποίες, όπως επεσήμανε, έγιναν «σύμφωνα με τις αρχές της εθνικής δεοντολογίας και τη διεθνή εμπειρία που διέπουν τις επεμβάσεις σε μνημεία και με ορθή διοικητική διαδικασία τηρώντας το νομικό πλαίσιο».

Επίσης, κατέστησε σαφές ότι το έργο που απαιτείται για την προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη του μνημείου είναι συνολικά τεράστιο, πως μέλημα του ΥΠΠΟ είναι η ολοκληρωμένη προστασία του σε μόνιμη βάση και όχι η εφήμερη αντιμετώπισή του και ότι τα μέτρα που λαμβάνονται δεν έχουν εντελώς προσωρινό χαρακτήρα, αλλά αφορούν μελέτες υψηλής εξειδίκευσης, με ιδιαίτερες απαιτήσεις, πολύ αναλυτικές και εμπεριστατωμένες. Πληροφόρησε, δε, ότι έχουν εξασφαλιστεί 260.000 ευρώ, ποσό που άρχισε να εκταμιεύεται μετά την άρση της αδυναμίας πληρωμών. Για την κ. Περιστέρη -που της ευχήθηκε περαστικά- τόνισε ότι «διατηρεί όλα τα δικαιώματα αλλά και όλες τις ευθύνες» που απορρέουν από τη θέση της ως ανασκαφέα του μνημείου, ενώ σημείωσε πως αναμένεται σύντομα η αναλυτική έκθεσή της σχετικά με την ανασκαφή. Επίσης, έγινε λόγος για την εξαιρετική συνεργασία με τον δήμαρχο Αμφίπολης, ο οποίος θα συνδράμει στην υλοποίηση των επειγουσών εργασιών με απαραίτητα μηχανήματα και εργατικό δυναμικό, καθώς και για το καλό κλίμα που υπάρχει με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος έχει δείξει προθυμία για συμβολή στο έργο.

Σύμφωνα με τη μελέτη για τις χωματουργικές εργασίες και την αποστράγγιση των υδάτων, που παρουσίασε με λεπτομέρεια ο πολιτικός μηχανικός Δημήτρης Εγγλέζος, άμεσος στόχος είναι να εξασφαλιστούν τα πρανή του τύμβου, αλλά και των πρανών στο εξωτερικό μέρος του αρχαιολογικού χώρου από ολισθήσεις και καταρρεύσεις, να προστατευτεί ο περίβολος από ωθήσεις γαιών και να διευθετηθούν τα όμβρια ύδατα. Απώτερος στόχος είναι, κάποια στιγμή, ο λόφος να αποκατασταθεί, όσο είναι δυνατόν, στην αρχική μορφή του. Επίσης, η μελέτη στοχεύει στην προστασία των αναλημματικών τοίχων που βρίσκονται στην κορυφή του λόφου, καθώς και των «μαρτύρων», δηλαδή οπών, από την ανασκαφή του αείμνηστου Δημήτρη Λαζαρίδη, που έσκαψε τις δεκαετίες του '60 και του '70 φέρνοντας στο φως ασύλητους τάφους από την Εποχή του Σιδήρου ως και τους κλασικούς χρόνους, αλλά και στη βελτίωση της υποδομής της εργοταξιακής οδού πάνω στον λόφο που θα επιτρέψει μελλοντικές εργασίες.

Μεταξύ των προτεινόμενων μέτρων είναι και η προσωρινή κατάχωση τμήματος του πώρινου περιβόλου (100 μ. από συνολικά 300 πώρινου περιβόλου), που κινδυνεύει άμεσα από πιθανές καταρρεύσεις. Πάντως, τονίστηκε ότι, αφού προηγηθούν και εφαρμοστούν όλες οι απαιτούμενες μελέτες για τη συντήρηση των λίθων, στόχος είναι, στην τελική φάση της ανάδειξης, να είναι ορατός όλος ο περίβολος. Το έργο, η συνολική δαπάνη του οποίου υπολογίζεται στα 800.000 ευρώ, θα υλοποιείται σταδιακά, με τις πρώτες εκταμιεύσεις να καλύπτονται από το ήδη υπάρχον ποσό, ενώ προβλέπεται να γίνουν και δοκιμαστικές ανασκαφικές τομές σε διάφορα σημεία του τύμβου-λόφου που πιθανόν δώσουν σημαντικές πληροφορίες για το φυσικό και αρχαίο έδαφος, τα φερτά υλικά και ό,τι άλλο μπορεί να αποκαλύψει μία τέτοια έρευνα.

Το «πράσινο φως» πήραν και οι μελέτες για τη συντήρηση των επιχρισμάτων από τα μαρμάρινα τμήματα του θριγκού της τρίτης αίθουσας του ταφικού μνημείου, που φυλάσσονται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης, καθώς και για τα τρία δάπεδα που αποκαλύφθηκαν: Το βοτσαλωτό στην είσοδο του τύμβου με τα γεωμετρικά σχέδια, το ψηφιδωτό από μικρά ακανόνιστα κομμάτια λευκού λίθου, σε κόκκινο φόντο, πίσω από τον τοίχο των Σφιγγών και το βοτσαλωτό με θέμα την Αρπαγή της Περσεφόνης. Όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση, και τα τρία δάπεδα βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση, με ελάχιστες απώλειες και επικαθήσεις, ενώ όσον αφορά τη «στρογγυλή» απώλεια από το τελευταίο δάπεδο, έχουν βρεθεί σπαράγματα που θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν το σημείο πάνω από 80%.

Τέλος, έγινε γνωστό ότι θα ακολουθήσουν, σε επόμενες συνεδριάσεις του ΚΑΣ, οι μελέτες που αφορούν την υποστήλωση του μνημείου, καθώς και τη συντήρηση δομικών λίθων, των επιχρισμάτων και του γραπτού διακόσμου του.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χιλιάδες εκπαιδευτικοί περιμένουν την Επιτροπή του ΣτΕ - Συνεχίζονται τα ασφαλιστικά μέτρα


Εν αναμονή της έγκρισης για αποσπάσεις και αιτήσεις.

Μπορούν τα αιτήματα του υπουργείου Παιδείας να έχουν σταλεί προς την τριμελή Επιτροπή του ΣτΕ ώστε να απεμπλακεί η διαδικασία των αποσπάσεων και των αιτήσεων των αναπληρωτών αλλά μέχρι και τις 12:00 δεν είχε φθάσει στο υπουργείο η γνωμοδότηση για την έναρξη των διαδικασιών.

Οι δυο διαδικασίες είναι συγκοινωνούντα δοχεία καθώς σύμφωνα και με τον αιρετό στο ΚΥΣΔΕ Νεκτάριο Κορδή για να γίνει ουσιαστική επικαιροποίηση των κενών για προσλήψεις αναπληρωτών θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι αποσπάσεις, να γίνουν συνολικά οι τοποθετήσεις και στη συνέχεια να ζητηθούν τα εναπομείναντα κενά.

Οι ενεργές αιτήσεις απόσπασης στη Δευτεροβάθμια είναι 4870, με βάση τα στοιχεία του αιρετού. Το υπουργείο προκειμένου να διευκολύνει τους εκπαιδευτικούς λόγω της προεκλογικής εμπλοκής των αποσπάσεων εξέδωσε εγκύκλιο με ανοιχτή ημερομηνία.

90.000 αναπληρωτές αναμένουν την έγκριση

Περίπου 90.000-100.000 αναπληρωτές αγωνιούν για το πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία των αιτήσεων για την οποία μετά την εγκριτική απόφαση θα ενημερωθούν δελτίο τύπου του Υπουργείου Παιδείας για τις προθεσμίες ενώ γίνεται αντιληπτό ότι θα καθυστερήσει η Α φάση πρόσληψης αναπληρωτών και πολλοί φοβούνται ότι αυτή μπορεί να γίνει και μετά τις εκλογές.

Το υπουργείο Παιδείας με δελτίο τύπου στις 27 Αυγούστου ενημέρωσε ότι εν όψει προκήρυξης βουλευτικών εκλογών, θα ζητηθεί, με την ορκωμοσία της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης, η απαιτούμενη σχετική έγκριση από την Επιτροπή της παρ.4 του άρθρου 28 του Ν.2190/1994, όπως ισχύει, του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ενεργοποίηση των εν λόγω διαδικασιών.

Σε περίπτωση θετικής εξέλιξης, θα ενεργοποιηθούν άμεσα οι σχετικές διαδικασίες υποβολής αιτήσεων αναπληρωτώνκαι ωρομισθίων εκπ/κών και θα κληθούν οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί να υποβάλουν τις αιτήσεις τους με νεότερο Δελτίο Τύπου του Υπουργείου, στο οποίο και θα ορίζεται η σχετική προθεσμία.

Σημειώνουμε πως όταν ξεκινήσουν οι διαδικασίες οι Yπόχρεοι υποβολής σχετικής αίτησης είναι και οι εκπ/κοί οι οποίοι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση κατά περίπτωση για ένταξη στους οικείους πίνακες αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών σχολ. έτους 2015-2016 πριν από την έκδοση της σχετικής απόφασης του Τμήματος Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, χωρίς να απαιτείται η εκ νέου κατάθεση ήδη προσκομισθέντων δικαιολογητικών. Οι αιτήσεις για το σύνολο των υποψηφίων θα υποβάλλονται σε οποιαδήποτε Δ/νση Εκπ/σης της οικείας βαθμίδας.

----------------

Με την έκδοση των οριστικών πινάκων και νέα ασφαλιστικά από νηπιαγωγούς.

Την προηγούμενη Παρασκευή 28 Αυγούστου, είχαμε τη συνέχιση των ασφαλιστικών μέτρων σε νέο Τμήμα του ΣτΕ για το θέμα των αναπληρωτών, σύμφωνα με πληροφορίες μας, σε συνέχεια της αρχικής προσφυγής που πραγματοποίησαν στο ΣτΕ, επιτυχόντες διαγωνισμών του ΑΣΕΠ, από το 2002 έως και το 2008. Η διαδικασία όπως ενημερωθήκαμε βρίσκεται σε εξέλιξη και ο εκπαιδευτικός κόσμος αναμένει με αγωνία την απόφαση, η οποία μπορεί να εκδοθεί ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Σημειώνουμε ότι στα πλαίσια των ασφαλιστικών μέτρων είχαμε την 222/2015 απόφαση της επιτροπής αναστολών του ΣτΕ με την οποία υποχρεώθηκε το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει στην έκδοση των εγκυκλίων αναπληρωτών, Γενικής Εκπαίδευσης, Ειδικής Αγωγής και Μουσικών Ειδικοτήτων σε ΦΕΚ. Τα ασφαλιστικά συνεχίζονται καθώς το θέμα δεν ήταν απλώς η έκδοση του ΦΕΚ αλλά η εκδίκαση της ουσίας αφού οι προσφεύγοντες διεκδικούν τη συμμόρφωση του Υπουργείου με την απόφαση 527/2015 της Ολομέλειας ΣΤΕ ως προς τα κριτήρια πρόσληψης αναπληρωτών.

Μετά την έκδοση των οριστικών πινάκων αναμένονται και νέα ασφαλιστικά μέτρα, αυτή τη φορά από το Σύλλογο Αναπληρωτών Νηπιαγωγών. Ο Σύλλογος με παλιότερη ανακοίνωσή του έχει κάνει γνωστό ότι από τις 24 Νοεμβρίου προχώρησε στην κατάθεση αίτησης ακύρωσης της ρύθμισης του πρώην υπουργού Παιδείας για το μερικό άνοιγμα των πινάκων.

Μεταξύ των άλλων αναφέρονταν στην αίτηση πως η διάταξη της παραγράφου 4 του άρθρου 5 του Ν. 4283/2014, δια της οποίας πληθώρα αναπληρωτών εκπαιδευτικών θα βρεθούν σε δυσμενέστερη θέση στον Πίνακα, με αποτέλεσμα να καθίσταται αμφίβολη η τοποθέτηση τους σε σχολικές μονάδες για το έτος 2015-2016 και για λόγους ανεξάρτητους της θελήσεώς τους αλλά και των δεδομένων που γνώριζαν, παραβιάζουν το δικαίωμα της εργασίας, υπό την έννοια, ότι οι αναπληρωτές αυτοί στερούνται του δικαιώματος τους να συνεχίσουν την εργασία τους και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους έναντι της καταβολής των αποδοχών τους.

Στην κατακλείδα της αίτησης ο Σύλλογος Αναπληρωτών Νηπιαγωγών αιτούνταν:

- Να γίνει δεκτή στο σύνολό της η παρούσα Αίτηση Ακυρώσεως.

- Να ακυρωθεί και να εξαφανισθεί η προσβαλλομένη υπ’ αριθμ. 173929/Δ1/27-10-2014 απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Διοίκησης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδόθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του Ν. 4283/2014.

- Να καταδικασθεί το αντίδικο Ελληνικό Δημόσιο στην καταβολή της εν γένει δικαστική μας δαπάνης.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκτιμήσεις για χιλιάδες παιδιά εκτός παιδικών σταθμών


ΚΕΔΕ: Ο αριθμός των οποίων ενδέχεται να φτάσει τις 46.000.

Εκτιμάται ότι χιλιάδες παιδιά, ο αριθμός των οποίων ενδέχεται να φτάσει τις 46.000, θα μείνουν εκτός του προγράμματος δωρεάν φιλοξενίας σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕΤΑΑ, που επικαλείται ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης.

Ο ίδιος ανέφερε ότι αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» υπέβαλαν 98.045 μητέρες, αριθμός που αντιστοιχεί σε 121.250 παιδιά, ωστόσο η χρηματοδότηση του προγράμματος φέτος είναι μειωμένη και το ποσό των 185 εκατομμυρίων ευρώ εξασφαλίζει μέχρι 75.000 θέσεις δωρεάν φιλοξενίας των παιδιών στις δομές και τα προγράμματα.

Το αποτέλεσμα θα είναι, κατά τον κ. Δανιηλίδη, πάνω από 46.000 παιδιά να μείνουν εκτός του προγράμματος, οδηγώντας τους γονείς να αναζητήσουν λύση κάτω από ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς έναντι αντιτίμου που στις περισσότερες περιπτώσεις κινείται σε υψηλά έως απαγορευτικά επίπεδα.

Σε δήλωσή του, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της ΚΕΔΕ, κάνει λόγο για «τραγικά λάθη στον χειρισμό του θέματος από τους συναρμόδιους υπουργούς και τα κυβερνητικά στελέχη» και σχολιάζει ότι δεν εισακούστηκαν στο ελάχιστο οι προτάσεις που έγιναν από την πλευρά της ΚΕΔΕ.

Επιπλέον μιλά για οριζόντιο «κούρεμα» των πιστοποιημένων και αδειοδοτημένων θέσεων των δημοτικών δομών κατά 30% και πρόβλεψη για την καταβολή του 30% του έργου τρεις με τέσσερις μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας των δομών, με αποτέλεσμα να παραμείνουν απλήρωτοι επί μήνες χιλιάδες εργαζόμενοι, να κινδυνεύουν οι φορείς με στέρηση της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας και να μην μπορούν να εισπράξουν τα ποσά όταν αυτά διατεθούν.

Παρά τα παραπάνω, εκτιμά ότι ακόμη και τώρα υπάρχουν περιθώρια ανατροπής αυτής της πραγματικότητας και αύξησης του ύψους της χρηματοδότησης.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, από την οποία «περνά» η χρηματοδότηση για τη μερίδα των δικαιούχων του προγράμματος που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας ενέκρινε για το νέο σχολικό έτος 2015 - 2016 τη χρηματοδότηση δύο προγραμμάτων ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ.

Το παραπάνω ποσό θα διατεθεί για την ενίσχυση των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, προκειμένου να μπορούν να δεχτούν βρέφη, νήπια και παιδιά οικογενειών που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας σε όλη την Κεντρική Μακεδονία.

Σύμφωνα με τον κ. Τζιτζικώστα, ο αριθμός των ωφελούμενων από τα δύο αυτά προγράμματα είναι 4.750 γονείς - κάτω του ορίου της φτώχειας - που έχουν την επιμέλεια τέκνων και η τοποθέτηση των παιδιών τους ορίζεται με «εντολή τοποθέτησης» που λαμβάνουν από την ΕΕΤΑΑ ΑΕ, σύμφωνα με τα οριζόμενα σε σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Για τις υπόλοιπες κατηγορίες δικαιούχων, εκτός εκείνων που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας, η χρηματοδότηση του προγράμματος προέρχεται από πόρους του υπουργείου Εργασίας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...