Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Διπλάσιο κέρδος από τα καύσιμα σε νησιά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Καπέλο» μέχρι και 20 λεπτά το λίτρο αποκαλύπτει έκθεση της Γ.Γ. Εμπορίου.

Όργιο αισχροκέρδειας στα πρατήρια καυσίμων στα νησιά αποκαλύπτει η έρευνα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του υπουργείου Οικονομικών που φέρνει στο φως της δημοσιότητας με ρεπορτάζ της η εφημερίδα τα Νέα.

Η βενζίνη σε πολλές περιπτώσεις φτάνει να πωλείται μέχρι και 20 λεπτά ακριβότερα από ότι στην Αττική. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επίμαχη έρευνα στη Ζάκυνθο και τις Κυκλάδες η βενζίνη φτάνει να στοιχίζει στην τσέπη του καταναλωτή 20 λεπτά ακριβότερα, ενώ το υγραέριο κίνησης στα Χανιά, την Κέρκυρα και τη Μυτιλήνη πωλείται 16 λεπτά ακριβότερα από ότι στην Αθήνα.

Για τις τεράστιες αυτές αποκλίσεις, σύμφωνα με την έκθεση της ΓΓ Εμπορίου ευθύνονται τα αδικαιολόγητα υψηλά περιθώρια κέρδους με τα οποία δουλεύουν οι εταιρείες, αλλά και πρατηριούχοι στους 9 πιο ακριβούς νομούς της χώρας.

Η επιβάρυνση μεταφοράς στα νησιά αγγίζει το πολύ τα πέντε λεπτά ανά λίτρο βενζίνης, όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι ακόμα και αυτή εξαλείφεται μέχρι και σήμερα σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, πλην της Κρήτης, καθώς είναι σε ισχύ ακόμη ο μειωμένος ΦΠΑ 16% (αντί για 23%).

Το θέμα πλέον παραπέμπεται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού από την ΓΓ Εμπορίου, καθώς η ίδια δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να πραγματοποιεί κοστολογικούς ελέγχους, άρα δεν γνωρίζει και το ακριβές ύψος των μεταφορικών.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ η Επιτροπή Ανταγωνισμού κάνει λόγο για σοβαρές δυσκολίες στην απόδειξη της τυχόν υπερκοστολόγησης και κατά πόσο η εν λόγω αγορά συνιστά καρτέλ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.