Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Λύση μετά τις διαμαρτυρίες για το Ειδικό Γυμνάσιο Πύργου


Πύργος: Δημητρέλλος: Ρατσιστική συμπεριφορά…


Ως ρατσιστικό, αδιανόητο και αντικοινωνικό χαρακτήρισε, μιλώντας στην ΕΡΤ Πύργου, το φαινόμενο της αντίδρασης γονέων του 2ου Γυμνασίου Αμαλιάδας, που αρνούνται τη φιλοξενία των παιδιών του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου στο πρώην κτίριο του 2ου Λυκείου της πόλης, ο διευθυντής Β/θμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Βασ. Δημητρέλλος. Φανερά αγανακτισμένος, είπε ότι μετά από αυτό «ναυάγησε» η συμφωνία με τον δήμαρχο Ηλιδας Χρήστο Χριστοδουλόπουλο για τη στέγαση του Ειδικού Γυμνασίου και αναζητείται πλέον άλλη λύση, από την αρχή. Απογοητευμένος και ο πρόεδρος του Συλλόγου των παιδιών ΑΜΕΑ Γιάννης Παπαδάτος, που επίσης μίλησε στην ΕΡΤ Πύργου. Υπενθύμισε την υποχρέωση και την ευαισθησία που πρέπει να δείξουν οι δήμοι και η πολιτεία για να λυθεί επιτέλους το στεγαστικό πρόβλημα του Ειδικού Σχολείου.

---------

Στον χώρο του 2ου Γυμνασίου Αμαλιάδας μεταστεγάζεται το Ειδικό Γυμνάσιο Πύργου


Σύμφωνα με πληροφορίες το Ειδικό Γυμνάσιο Πύργου θα μεταστεγαστεί στον χώρο όπου στεγάζεται και το 2ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας.

Στο θέμα αυτό τοποθετήθηκε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Αμαλιάδας με σχετική ανακοίνωση, η οποία αναφέρει: «Κάνουμε γνωστό ότι ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Αμαλιάδας: α)ουδέποτε ενημερώθηκε επίσημα από τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς σχετικά με την μεταστέγαση του Ειδικού Γυμνασίου Πύργου στο χώρο που στεγάζεται και το 2ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας και β) ουδέποτε κλήθηκαν τα μέλη του σε κάποια σύσκεψη που αφορούσε στο συγκεκριμένο θέμα.

Γι’αυτό άλλωστε και δεν συγκλήθηκε ποτέ η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου γονέων για το παραπάνω ζήτημα.

Συνεπώς, τα σχόλια περί ρατσιστικής, αντιπαιδαγωγικής ή αντικοινωνικής συμπεριφοράς σαφώς και δεν αντιπροσωπεύουν το Σύλλογο, επειδή όντως τα σχολεία (όπως αναφέρθηκε σε κάποιο άρθρο εφημερίδας) δεν είναι «ούτε προίκα, ούτε τσιφλίκι κανενός»- μηδενός εξαιρουμένου».


Πηγή: http://www.ert.gr και http://amaliadanews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σοκάρουν οι φωτογραφίες της δολοφονημένης Ρίβα Στέενκαμπ από τον Πιστόριους


Σοκάρουν οι φωτογραφίες της δολοφονημένης από τον Όσκαρ Πιστόριους, Ρίβα Στέενκαμπ, οι οποίες δόθηκαν στη δημοσιότητα με δικαστική απόφαση και μετά από έκκληση των γονιών της άτυχης γυναίκας.



Οι εικόνες έκαναν το γύρο του κόσμου, ενώ οι γονείς της Ρίβα Στέενκαμπ δήλωσαν πως έλαβαν αυτή την απόφαση για να δουν όλοι τι έκανε στην κόρη τους ο κατηγορούμενος.

Οι εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα είναι συνολικά έξι, αλλά τα ξένα δίκτυα επιλέγουν να δημοσιεύσουν μόλις δύο ή τρεις το πολύ, καθώς κρίνεται πως οι άλλες είναι πολύ ακατάλληλες.

«Θέλω ο κόσμος να δει. Θέλω ο κόσμος να δει τις φωτογραφίες των πληγών πάνω της. Για να ξέρει τον πόνο της κόρης μου. Για να ξέρει πώς ήταν τα τελευταία δευτερόλεπτα της.», δήλωσε ο πατέρας του θύματος στο δικαστήριο.








Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εξήντα προσωπικότητες ενώνουν τη φωνή τους για τους πρόσφυγες


Βίντεο-μήνυμα από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

Εξήντα διάσημες προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων οι ηθοποιοί Κέιτ Μπλάνσετ, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Μπεν Στίλερ, Κριστίν Ντέιβις, Έλεν Μίρεν και Σκάρλετ Γιόχανσον και οι μουσικοί Ντέιβιντ Μόρισεϊ και Μπράιαν Άνταμς, ενώνουν τη φωνή τους με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε ένα βίντεο-μήνυμα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.



Το βίντεο, στο οποίο κυριαρχεί το σύνθημα «Είμαστε μαζί με τους πρόσφυγες, ενώστε και εσείς τη φωνή σας μαζί μας», δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας #WithRefugees. Στόχος της εκστρατείας είναι να κινητοποιήσει έναν πολύ μεγάλο αριθμό αποδεκτών, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη έκκληση που έχει υπάρξει ποτέ για τη στήριξη των προσφύγων.

Στην έκκληση καλούνται οι κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση, ώστε κάθε παιδί πρόσφυγας να έχει πρόσβαση στην εκπαίδευση, κάθε οικογένεια προσφύγων να έχει να μείνει κάπου με ασφάλεια και κάθε πρόσφυγας να έχει τη δυνατότητα να εργαστεί ή να αποκτήσει δεξιότητες.

Η έκκληση θα παραδοθεί πριν από τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στις 19 Σεπτεμβρίου 2016 στη Νέα Υόρκη, με θέμα την αντιμετώπιση των μεγάλων μετακινήσεων προσφύγων και μεταναστών.

Η έκκληση μπορεί να υπογραφεί στην ιστοσελίδα rfg.ee/z2bA301bNOn


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συστάσεις του υπουργείου Εργασίας στους εργοδότες για τον καύσωνα


Ποιες είναι οι υποχρεώσεις για όσους απασχολούν εργαζόμενους στις υψηλές θερμοκρασίες.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας έχει βγάλει σχετική εγκύκλιο που αφορά τις υποχρεώσεις των εργοδοτών απέναντι στους εργαζόμενους που δουλεύουν σε συνθήκες καύσωνα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης η εγκύκλιος περιλαμβάνει τη λήψη τεχνικών και οργανωτικών μέτρων εκ μέρους των επιχειρήσεων για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης και την προστασία των εργαζομένων που εργάζονται σε συνθήκες καύσωνα.

Ειδικά, όσον αφορά τις ευαίσθητες κατηγορίες εργαζομένων που απασχολούνται σε υπαίθριες εργασίες ή σε δραστηριότητες υψηλής θερμικής καταπόνησης, οι αντίστοιχοι εργοδότες καλούνται να εφαρμόσουν τις σχετικές κατευθύνσεις και υποδείξεις της εγκυκλίου, λαμβάνοντας, παράλληλα, υπόψη τυχόν προστατευτικές ρυθμίσεις παλαιότερων συλλογικών συμβάσεων, ακόμη και αν αυτές δεν είναι σήμερα σε ισχύ.

«Σε αναμονή της συνολικής και αποτελεσματικής θεσμικής ρύθμισης του σοβαρού αυτού ζητήματος, καλούνται οι εργοδότες να συμβάλλουν στην προστασία των εργαζομένων» διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΥΠΟΙΚ: Πλαστικό χρήμα και ηλεκτρονικές συναλλαγές «κλειδί» για την πάταξη της φοροδιαφυγής


Τη σύνδεση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος με τις δαπάνες μέσω πιστωτικών καρτών καθώς και τη διασύνδεση των φορολογικών ταμειακών μηχανών με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για την διεύρυνση της χρήσης του πλαστικού χρήματος το οποίο επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.

Το σχέδιο που εξετάζει το επιτελείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη προβλέπει ότι ο κάθε φορολογούμενος θα πρέπει να πραγματοποιεί μέσω καρτών το 10% έως 30% του εισοδήματος του, ανάλογα με το ύψος του, προκειμένου να λαμβάνει τη μείωση του φόρου που προκύπτει από το αφορολόγητο ποσό. Αναλυτικότερα σύμφωνα με το σχέδιο αυτό για εισόδημα έως 10.000 ευρώ θα απαιτείται το 10%, για εισόδημα έως 20.000 ευρώ το 15%, έως 40.000 ευρώ το 20% και για υψηλότερο το 30%.

Στο νομοσχέδιο εξετάζεται να υπάρχει πρόβλεψη για παροχή επιπλέον κινήτρων (με έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων), για την προώθηση των Ηλεκτρονικών Πληρωμών όπως λοταρίες με Ακίνητα του Δημοσίου σε περίπτωση πραγματοποίησης δαπανών με ηλεκτρονικές πληρωμές άνω ενός συγκεκριμένου ορίου, επιστροφή χρηματικού ποσού σε συναλλαγές με συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής κλπ.

Ακόμη μεταξύ άλλων εξετάζονται:

- Η υποχρεωτική αποδοχή Ηλεκτρονικών Μέσων Πληρωμών από επαγγελματίες και επιχειρήσεις σε περίπτωση που ο καταναλωτής επιθυμεί να πληρώσει με αυτό τον τρόπο. Θα υπάρξει σταδιακή μετάβαση στο καθεστώς αυτό, ανά κλάδο δραστηριότητας. Προτεραιότητα θα δοθεί σε κλάδους υψηλής επικινδυνότητας φοροδιαφυγής.

- Η δημιουργία παρατηρητηρίου τιμών για τις επιβαλλόμενες χρεώσεις από τα τραπεζικά ιδρύματα και τους παρόχους πληρωμών. Έτσι οι καταναλωτές και οι επαγγελματίες θα μπορούν να έχουν πλήρη εικόνα των χρεώσεων, προάγοντας τον υγιή ανταγωνισμό.

· Να γίνεται υποχρεωτική η ταυτοποίηση του πολίτη (μέσω ΑΦΜ) με το ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής που κατέχει (κάρτες, τραπεζικοί λογαριασμοί κτλ). Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζονται φαινόμενα νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, που προκύπτουν από την χρήση μέσων πληρωμών τα οποία δεν συνδέονται ονομαστικά με τον χρήστη που τα χρησιμοποιεί.

· Να διευρυνθεί το «Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών» (Σ.Μ.Τ.Λ. και Λ.Π.) των πιστωτικών ιδρυμάτων, των ιδρυμάτων πληρωμών και των ιδρυμάτων ηλεκτρονικού χρήματος που λειτουργούν στην Ελλάδα.

· Η παροχή στοιχείων στο Υπουργείο Οικονομικών από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών, φορείς αποδοχής και εκκαθάρισης συναλλαγών με τη χρήση καρτών πληρωμών (card acquirers), με έδρα το εξωτερικό σε περίπτωση που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

- Η επιστροφή και πληρωμή εισπραχθέντων ποσών στους φορολογούμενους θα πραγματοποιείται με ηλεκτρονικό τρόπο, βάση σχεδίου Υπουργικής Απόφασης που έχει ήδη προωθηθεί. Με την διάταξη αυτή επίσης, δίνεται η δυνατότητα στα Τελωνεία να μεταφέρουν ηλεκτρονικά τις εισπράξεις τους, χωρίς να χρησιμοποιούν ανάδοχες εταιρείες χρηματαποστολών.

- Η ηλεκτρονική διασύνδεση των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανών με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και η online διαβίβαση στοιχείων στο Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να πραγματοποιείται αποτελεσματικότερα ο φορολογικός έλεγχος.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μέτρα και ενέργειες της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων υπηρεσιών προς όφελος των πολιτών


Μέτρα για τον καύσωνα από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών

«Καυτό» προβλέπεται το τριήμερο με θερμοκρασίες έως και 41 βαθμούς.

Ενόψει του επικείμενου καύσωνα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών υπενθυμίζει στους πολίτες τα βασικά προληπτικά εκείνα μέτρα τα οποία θα είναι φρόνιμο να ακολουθήσουν για την αποφυγή δυσάρεστων συνεπειών.
  1. Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους. Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο ή γενικά κάλυμμα κεφαλής. Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα.
  2. Αποφυγή, κατά το δυνατό, σωματικής κόπωσης.
  3. Άφθονη λήψη δροσερού νερού ή φυσικών χυμών. Αποφυγή σακχαρούχων, ανθρακούχων ποτών.
  4. Λήψη ελαφράς, άλιπης, αλατισμένης τροφής, κατανεμημένης σε μικρά συχνά γεύματα. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.
  5. Συχνά δροσερά λουτρά, τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων.
  6. Οι ευρισκόμενοι σε φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιϊσταμινικά, Β΄ αναστολείς κ.λ.π. φάρμακα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες.
  7. Επίσης, σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.
  8. Οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις περιοχές του κέντρου που διακρίνονται από υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και αυξημένη κυκλοφορία.
  9. Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας είναι προτιμότερο τις θερμές ώρες της ημέρας να παραμένουν, με κλειστά παράθυρα, στο σπίτι τους και να χρησιμοποιούν ανεμιστήρες ή κλιματιστικές συσκευές.

Τέλος, τονίζουμε ότι οι ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού είναι τα βρέφη, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, οι υπερήλικες καθώς και οι εργάτες, αγρότες, αθλητές κ.λ.π.

Κατά συνέπεια ιδίως αυτοί, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι οφείλουν να επικοινωνήσουν αμέσως με το γιατρός τους ή τις υγειονομικές αρχές εφόσον εμφανίσουν και το παραμικρό σύμπτωμα το οποίο ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών όπως ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγο, υπνηλία, διαταραχές συμπεριφοράς, ναυτία, εμετούς, κράμπες κ.λ.π.

-------------

Σφραγίστηκαν εγκαταστάσεις εταιρείας με επικίνδυνα χημικά απόβλητα


«Κανένα περιθώριο ανοχής για όποιον παρανομεί και λειτουργεί εις βάρος του περιβάλλοντος και της υγείας μας...», δήλωσε ο Κώστας Μπακογιάννης, μετά τον έλεγχο που έκαναν ο υπάλληλοι της Περιφέρειας.

Σφραγίστηκαν σήμερα οι εγκαταστάσεις (αποθήκες) της εταιρείας "Λουφάκης Ανώνυμη Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρεία Χημικών", στα Οινόφυτα Βοιωτίας.

Στις εγκαταστάσεις της, όπου διενήργησαν έλεγχο οι αρμόδιοι υπάλληλοι της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας έπειτα από καταγγελίες, εντοπίστηκε ποσότητα επικίνδυνων αποβλήτων τα οποία αποθήκευε για λογαριασμό εταιρείας η οποία δραστηριοποιείται στην διαχείριση αποβλήτων, επικίνδυνων και μη.



Η αποθήκευση των συγκεκριμένων υλικών έγινε κατά παράβαση της άδειας που έχει χορηγηθεί στην εταιρεία από την Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας. Ο προσωρινός υπεύθυνος της εταιρείας συνελήφθη από τις αρχές με την διαδικασία του αυτοφώρου.

Για τον έλεγχο και τον εντοπισμό της ποσότητας αποβλήτων ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε:

«Έχουμε ξεκινήσει ήδη την τεράστια προσπάθεια εξυγίανσης του Ασωπού. Στο πλαίσιο αυτό, δηλώνω κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ανοχής για όποιον παρανομεί και λειτουργεί εις βάρος του περιβάλλοντος και της υγείας μας. Οι έλεγχοι εντατικοποιούνται και καλώ τους πάντες να συμμορφωθούν. Κανένας δεν θα μπορέσει να σταθεί ως εμπόδιο σε αυτό που θέλουν να κάνουν όλοι οι πολίτες της Στερεάς Ελλάδας, να δώσουν τέλος στην καταστροφή του Ασωπού και ολόκληρης της περιοχής».







-------------

Έτοιμα για τις φωτιές τα αεροσκάφη τύπου PZL στο αεροδρόμιο της Λαμίας

θα παραμείνουν έως τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ολοκληρώθηκε σήμερα ο αντιπυρικός σχεδιασμός στη Στερεά Ελλάδα, με την άφιξη των δύο αεροσκαφών τύπου PZL στο αεροδρόμιο της Λαμίας.

Τα δύο μικρά αεροσκάφη, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να κουβαλήσουν 2,5 τόνους νερό, είναι ευέλικτα και μπορούν να αντιμετωπίσουν πολύ νωρίς τις πυρκαγιές, πριν αυτές πάρουν έκταση.

Την τελευταία δεκαετία, που τα συγκεκριμένα αεροσκάφη μετέχουν κάθε καλοκαίρι στην αντιπυρική προσπάθεια, έχουν περιοριστεί οι μεγάλες πυρκαγιές, καθώς έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στην αντιμετώπισή τους.

Τα αεροσκάφη θα παραμείνουν στο αεροδρόμιο της Λαμίας έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, ανάλογα τις καιρικές συνθήκες, ενώ, εκτός από τη Φθιώτιδα, καλύπτουν με τις πτήσεις τους ένα μεγάλο τμήμα της Εύβοιας, ιδιαίτερα στη βόρεια Εύβοια, καθώς και τμήματα της Ευρυτανίας, της Φωκίδας και της Βοιωτίας.

-------------

Σάλπαρε για Σκόπελο το πρώτο πλοίο της γραμμής Θεσσαλονίκη - Σποράδες


Η Hellenic Seaways ξεκίνησε από σήμερα να συνδέει ακτοπλοϊκά τη Θεσσαλονίκη με την Σκιάθο, την Σκόπελο και την Αλόννησο. Πολλοί ήταν οι Θεσσαλονικείς, οι οποίοι αποφάσισαν να ταξιδέψουν στις Σποράδες για τις διακοπές τους και άρχισαν να επιβιβάζονται από τις 8:20, ενώ το πλοίο σάλπαρε λίγο μετά τις 9:00.

Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα των Δημοτικών Αρχών των νησιών να συνδεθούν με την Βόρεια Ελλάδα, όπως γινόταν και στο παρελθόν και αυτό επιτέλους πήρε "σάρκα και οστά".

Το Flying Cat 4, χωρητικότητας 440 επιβατών, είναι ένα υπερσύγχρονο επιβατηγό ταχύπλοο το οποίο αναπτύσσει ταχύτητα μέχρι και 40 κόμβους και συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τις Σποράδες σε λιγότερο από τρεις ώρες.

Συγκεκριμένα, το δρομολόγιο θα ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη καθημερινά στις 09:00, με κατεύθυνση Σκόπελο – Αλόννησο – Σκιάθο. Η επιστροφή θα γίνεται κάθε απόγευμα στις 19:10 από Σκιάθο με στάσεις σε Αλόννησο, Σκόπελο, και άφιξη στη Θεσσαλονίκη στις 22:45. Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή το δρομολόγιο θα περιλαμβάνει και στάση στη Γλώσσα Σκοπέλου.

Να σημειωθεί ότι από τις 19 Ιουνίου ο Βόλος και η Βόρεια Ελλάδα θα συνδέονται και με το ανατολικότερο και μεγαλύτερο νησί των Βορείων Σποράδων, τη Σκύρο.

"Αγγίζει το 100% η πληρότητα"

Ο Γιάννης Δημητριάδης, Ναυτιλιακος πράκτορας με δηλώσεις του τόνισε ότι η πληρότητα αγγίζει το 100%: "Σήμερα είναι το πρώτο δρομολόγιο, σε μια σειρά δρομολογίων μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου καθημερινά. Γι αυτό το 3ήμερο η πληρότητα αγγίζει το 100%. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τον κόσμο, ειδικά για τις Σποράδες. Παρότι, μάλιστα, δεν είναι παραδοσιακός προορισμός 3ημέρου, η Θεσσαλονίκη έδειξε ότι επέλεξε τις Σποράδες".

Δείτε τα βίντεο του thestival.gr:






Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.lamiareport.gr , http://www.newsbeast.gr και http://thestival.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο δήμαρχος της Πάρου πήρε τα κλειδιά του ασθενοφόρου για να μην το μεταφέρουν στη Μύκονο


Καταλυτική αποδείχτηκε η επιτόπια παρουσία του δημάρχου της Πάρου, Μάρκου Κωβαίου στο λιμάνι του νησιού την ώρα που ήταν έτοιμο να μετακινηθεί το νέο ασθενοφόρο στη Μύκονο.

«Πήρα το κλειδί του ασθενοφόρου επειδή ήταν ανένδοτοι οι αρμόδιοι αλλά έπειτα από συνεννόηση με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ που βρισκόταν στο λιμάνι, το νέο ασθενοφόρο παραμένει στο νησί μέχρι νεωτέρας» σχολίασε ο δήμαρχος της Πάρου, μιλώντας σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Ant1.

Δείτε το βίντεο του Ant1:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι θεολόγοι προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά του Φίλη για τα θρησκευτικά


Αίτηση για αναστολή και ακύρωση της απόφασης του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για μείωση των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών στο δημοτικό, κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων μαζί με γονείς και εκπαιδευτικούς.

Όπως επισημαίνει η ΠΕΘ «ο επιχειρούμενος με την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση περιορισμός των ωρών διδασκαλίας, του μαθήματος, σε μία μόνον ώρα εβδομαδιαίως δεν αποτελεί, κατά τα δεδομένα της κοινής πείρας και εν όψει του ειδικού σκοπού εις τον οποίον αποβλέπει το Σύνταγμα, οι Διεθνείς Συνθήκες και η κείμενη νομοθεσία "ικανό" αριθμόν ωρών διδασκαλίας»

Προσθέτει επίσης μεταξύ άλλων ότι «η διδασκαλία του για μία μόνο ώρα την εβδομάδα (στην καλύτερη των περιπτώσεων) δεν επαρκεί για την κάλυψη αυτών των αποριών πόσο μάλλον για την επαφή των μαθητών με ειδικότερα ,πλην όμως απαραίτητα, στοιχεία της Ορθόδοξης Πίστης και της συνεισφοράς αυτής στην διαδρομή του Ελληνικού Έθνους σε διάφορες ιστορικές περιόδους, στα ήθη και έθιμα, στις τέχνες και τη φιλοσοφία και εν γένει στη διαμόρφωση της ιδιοπροσωπίας μας ως Έλληνες».

Ολόκληρη η αίτηση:

"Στο υπ’ αρ. φ. Β 1324 ΦΕΚ της 11ης Μαΐου 2016, δημοσιεύθηκε η υπ’ αρ. πρωτ. Φ12/657/70691/Δ1 απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με θέμα «Ωρολόγιο πρόγραμμα ενιαίου τύπου ολοήμερου δημοτικού σχολείου», με την οποία, οι συνολικές ώρες εβδομαδιαίας διδασκαλίας στο δημοτικό σχολείο, μειώθηκαν σε 30 από 35 που προβλέπονταν με την προηγούμενη υπ’ αρ. Πρωτ.Φ.50/1169/149005/Δ1/23-09-2015/ΥΠΟΠΑΙΘ υπουργική απόφαση.

Με την δια της παρούσας αιτήσεώς μας προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση εκτός των άλλων, μειώνονται για το σχολικό έτος 2016-2017, οι ώρες διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών στην Ε’ τάξη του Δημοτικού Σχολείου κατά 1 ώρα και στη Στ’ τάξη του Δημοτικού Σχολείου κατά 1 ώρα. Δυνάμει της ως άνω προηγούμενης υπουργικής αποφάσεως, το μάθημα των θρησκευτικών διδασκόταν κατά δύο (2) ώρες στην Ε΄ και κατά δύο (2) ώρες στη Στ’ τάξη του δημοτικού.

Η απόφαση αυτή του Υπουργού είναι παράνομη και ακυρωτέα για τους εξής νόμιμους και βάσιμους λόγους:

ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΝΟΜΟΥ

Με την προσβαλλομένη απόφαση του Υπουργού Παιδείας, η οποία εξεδόθη, επί τη βάσει της διατάξεως της παρ. 2 του άρθρου 7 του ν. 2525/1997, σε συνδυασμό με τις διατάξεις των άρθρων 7 παρ. 5 εδαφ. δ' και 8 παρ. 9 εδαφ. δ' του ν. 1566/1985, στις οποίες αυτή παραπέμπει και μετά από εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, καθορίσθηκε το ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων των Τάξεων του Δημοτικού Σχολείου και προβλέφθηκε, μεταξύ άλλων, ότι από τη σχολική χρονιά 2016-2017 στην Ε΄ τάξη του Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου και στη Στ' Τάξη αυτού, η διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών θα γίνεται, πλέον, στις τάξεις αυτές επί μία (1) μόνο ώρα εβδομαδιαίως.

Νομικό πλαίσιο

Στη διάταξη του άρθρου 3 του ισχύοντος Συντάγματος, στην κεφαλίδα του οποίου γίνεται ρητή επίκληση της "Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος", ορίζεται ότι :

"1. Επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος, που γνωρίζει κεφαλή της τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, υπάρχει αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με τη Μεγάλη Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης και με κάθε άλλη ομόδοξη Εκκλησία του Χριστού ' τηρεί απαρασάλευτα, όπως εκείνες τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες και τις ιερές παραδόσεις. Είναι αυτοκέφαλη, διοικείται από την Ιερά Σύνοδο των εν ενεργεία Αρχιερέων και από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο που προέρχεται από αυτή και συγκροτείται όπως ορίζει ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας, με τήρηση των διατάξεων του Πατριαρχικού Τόμου της κθ' [29] Ιουνίου 1850 και της Συνοδικής Πράξης της 4ης Σεπτεμβρίου 1928. 2. . . ". Εξ άλλου στη διάταξη του άρθρου 13 αυτού ορίζεται ότι : "1. Η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης είναι απαραβίαστη. Η απόλαυση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων δεν εξαρτάται από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις καθενός. 2. Κάθε γνωστή θρησκεία είναι ελεύθερη και τα σχετικά με τη λατρεία της τελούνται ανεμπόδιστα υπό την προστασία των νόμων. Η άσκηση της λατρείας δεν επιτρέπεται να προσβάλλει τη δημόσια τάξη ή τα χρηστά ήθη. Ο προσηλυτισμός απαγορεύεται. 3...".

Εκ παραλλήλου, στη διάταξη του άρθρου 16 [παρ. 2] του Συντάγματος ορίζεται ότι : "Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες".

Από τις ανωτέρω συνταγματικές διατάξεις και ιδίως τα όσα ειδικότερα για την προσβαλλόμενη απόφαση ισχύουν με το άρθρο 16 παρ. 2 Σ, προκύπτει σαφώς ότι ο συνταγματικός νομοθέτης απέκρουσε την αποσύνδεση της θρησκείας από την εκπαίδευση (κοσμικό πρότυπο ) και προτίμησε την οδό του "μέτρου αρίστου" που αξιώνει το σεβασμό της "επικρατούσας" θρησκείας και το συνυπολογισμό της ανάμεσα στους προσδιοριστικούς παράγοντες της θρησκευτικής εκπαίδευσης. Αυτή η ρητή συνταγματική επιλογή συμπυκνώνει ιστορικές επιλογές, αντιδιαστολές σε σχέση με τα προϊσχύοντα συντάγματα αλλά και ισορροπίες που ο κοινός νομοθέτης οφείλει να σέβεται και να αναπαράγει.

Περαιτέρω, η Διεθνής Σύμβαση της Ρώμης της 4ης Νοεμβρίου 1950 "περί προασπίσεως των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών", που κυρώθηκε το πρώτον με τον νόμο 2329/1953 [φ. 68, Α] και εκ νέου με το Ν.Δ. 53/1974 [φ. 256, Α] και έχει, ως εκ τούτου, σύμφωνα με το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος, αυξημένη τυπική ισχύ, με το μεν άρθρο 9 κατοχυρώνει το ατομικό δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας, με το άρθρο δε 2 του Α΄ προσθέτου πρωτοκόλλου ορίζει ειδικότερα τα εξής : "Ουδείς δύναται να στερηθεί του δικαιώματος όπως εκπαιδευθή. Παν Κράτος εν τη ασκήσει των αναλαμβανομένων υπ' αυτού καθηκόντων επί του πεδίου της μορφώσεως και της εκπαιδεύσεως θα σέβεται το δικαίωμα των γονέων όπως εξασφαλίζωσιν της μόρφωσιν και εκπαίδευσιν ταύτην συμφώνως προς τας ιδίας αυτών θρησκευτικάς και φιλοσοφικάς πεποιθήσεις".

Σε υλοποίηση των ανωτέρω ο κοινός νομοθέτης προβλέπει στη διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 1566/1985 [ΦΕΚ Α 167] ότι : "1. Σκοπός της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι να συμβάλει στην ολόπλευρη, αρμονική και ισόρροπη ανάπτυξη των διανοητικών και ψυχοσωματικών δυνάμεων των μαθητών, ώστε, ανεξάρτητα από φύλο και καταγωγή, να έχουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν σε ολοκληρωμένες προσωπικότητες και να ζήσουν δημιουργικά. Ειδικότερα υποβοηθεί τους μαθητές : α] Να γίνονται ελεύθεροι, υπεύθυνοι, δημοκρατικοί πολίτες, να υπερασπίζονται την εθνική ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και τη δημοκρατία, να εμπνέονται από αγάπη προς τον άνθρωπο, τη ζωή και τη φύση και να διακατέχονται από πίστη προς την πατρίδα και τα γνήσια στοιχεία της ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης. Η ελευθερία της θρησκευτικής τους συνείδησης είναι απαραβίαστη. β] Να καλλιεργούν και να αναπτύσσουν αρμονικά το πνεύμα και το σώμα τους, τις κλίσεις, τα ενδιαφέροντα και τις δεξιότητές τους. Να αποκτούν, μέσα από τη σχολική τους αγωγή, κοινωνική ταυτότητα και συνείδηση, να αντιλαμβάνονται και να συνειδητοποιούν την κοινωνική αξία και ισοτιμία της πνευματικής και της χειρωνακτικής εργασίας. Να ενημερώνονται και να ασκούνται πάνω στη σωστή και ωφέλιμη για το ανθρώπινο γένος χρήση και αξιοποίηση των αγαθών του σύγχρονου πολιτισμού, καθώς και των αξιών της λαϊκής μας παράδοσης. γ] Να αναπτύσσουν δημιουργική και κριτική σκέψη και αντίληψη συλλογικής προσπάθειας και συνεργασίας, ώστε να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και με την υπεύθυνη συμμετοχή τους να συντελούν αποφασιστικά στην πρόοδο του κοινωνικού συνόλου και στην ανάπτυξη της πατρίδας μας. δ] Να κατανοούν τη σημασία της τέχνης, της επιστήμης και της τεχνολογίας, να σέβονται τις ανθρώπινες αξίες και να διαφυλάσσουν και προάγουν τον πολιτισμό. ε] Να αναπτύσσουν πνεύμα φιλίας και συνεργασίας με όλους τους λαούς της γης, προσβλέποντας σε έναν κόσμο καλύτερο, δίκαιο και ειρηνικό. 2. Βασικοί συντελεστές για την επίτευξη των παραπάνω σκοπών είναι : α] . . . β] τα αναλυτικά προγράμματα, τα σχολικά βιβλία και τα λοιπά διδακτικά μέσα καθώς και η σωστή χρήση τους, γ] . . . 3. Τα αναλυτικά προγράμματα αποτελούν άρτιους οδηγούς του εκπαιδευτικού έργου και περιλαμβάνουν κυρίως : αα] . . . ββ] διδακτέα ύλη επιλεγμένη σύμφωνα με το σκοπό του μαθήματος ανάλογη και σύμμετρη προς το ωρολόγιο πρόγραμμα. . . ".

Ο ίδιος νόμος εξειδικεύοντας το σκοπό της παιδείας υπογραμμίζει, ότι το σχολείο βοηθά τους μαθητές να εξοικειώνονται «με τις ηθικές, θρησκευτικές, εθνικές, ανθρωπιστικές και άλλες αξίες» ώστε να δυνηθούν με αυτές «να ρυθμίζουν τη συμπεριφορά τους», συνειδητοποιώντας «τη βαθύτερη σημασία του ορθόδοξου χριστιανικού ήθους και της σταθερής προσήλωσης στις πανανθρώπινες αξίες» (άρθρο 6 παρ. 2). Ενώ σε εφαρμοστικά του νόμου αυτού κείμενα και δη στο Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Σπουδών (Δ.Ε.Π.Π.Σ.) και τα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών (Α.Π.Σ.) επισημαίνεται, ότι «σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, με εμφανή τα χαρακτηριστικά της κοινωνικής ρευστότητας, η κοινωνική ανάπτυξη του ατόμου και η πορεία του προς την αυτογνωσία απαιτούν ευρεία και διαρκή κοινωνική αλληλεπίδραση» και ότι για την επίτευξη μιας «αρμονικής κοινωνικής ένταξης και συμβίωσης είναι απαραίτητο κάθε άτομο να μάθει να συμβιώνει με τους άλλους σεβόμενο τον πολιτισμό και τη γλώσσα τους», διατηρώντας ωστόσο «την εθνική και πολιτισμική του ταυτότητα μέσα από την ανάπτυξη της εθνικής, πολιτισμικής, γλωσσικής και θρησκευτικής αγωγής».

Στο αυτό πνεύμα υφίσταται με συνέπεια σειρά ακυρωτικών δικαστικών αποφάσεων [μεταξύ άλλων ΣτΕ 3356/95, ΣτΕ 2176/1998, ΔΕΦΧαν. 115/2012], όπου κρίνεται ότι μεταξύ των σκοπών της παρεχομένης στα σχολεία παιδείας είναι και η "ανάπτυξη", σε τουλάχιστον επαρκή βαθμό, της θρησκευτικής συνειδήσεως των Ελλήνων μαθητών, σύμφωνα προς τις αρχές του ορθοδόξου χριστιανικού δόγματος, η διδασκαλία του οποίου είναι, ως εκ τούτου, υποχρεωτική, όπως είναι υποχρεωτική και η παρακολούθηση από τους μαθητές, οι οποίοι ανήκουν εις την Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία.

Σε τέτοια άλλωστε ανάπτυξη της θρησκευτικής συνειδήσεως των Ελλήνων μαθητών αποβλέπουν και οι γονείς τους μαθητών αντλούντες από τις προαναφερθείσες διατάξεις το δικαίωμα, ώστε οι ίδιοι οι γονείς να δύνανται να καθορίζουν την θρησκευτικήν αγωγήν των τέκνων των, επί τη βάσει των δικών των θρησκευτικών πεποιθήσεων [βλ. ΣτΕ 3356/1995, ΣτΕ 2176/1998]. Εξυπακούεται βεβαίως ότι της παρακολουθήσεως του ως άνω μαθήματος απαλλάσσονται και δη χωρίς καμία δυσμενή συνέπεια, οι μαθηταί εκείνοι διά τους οποίους γίνεται αξιόπιστος δήλωσις, είτε υπ' αυτών των ιδίων, είτε υπό των γονέων τους, ότι είναι άθεοι, ετερόδοξοι ή αλλόθρησκοι και έχουν, ως εκ τούτου, πρόβλημα θρησκευτικής συνειδήσεως [ΣτΕ 3356/95], δοθέντος μάλιστα ότι η δήλωσις αυτή ουδόλως αντιβαίνει εις το άρθρον 13 του Συντάγματος διότι, κατά τα επίσης ήδη κριθέντα [ΣτΕ 3356/95], δεν αποτελεί μέσον προς δίωξη του μαθητή λόγω των διαφόρων, ενδεχομένως, θρησκευτικών του πεποιθήσεων, οι οποίες πρέπει πάντως να είναι σεβαστές, αλλά, όλως αντιθέτως, αποβλέπει εις το να διευκολύνει τον μαθητή να απολαύσει "ανεμπόδιστα" την ελευθερία της θρησκευτικής του συνειδήσεως και να διευκολύνει επίσης τους γονείς τους να ασκήσουν το αντίστοιχο, κατά τα εκτεθέντα, δικαίωμά τους.

Προκειμένου όμως να τύχουν εφαρμογής τα ανωτέρω και ιδίως η ρητή και αδιάστικτη διάταξη του άρθρου 16 παρ. 2 του Συντάγματος ώστε να καταστεί δυνατή η "ανάπτυξη", σε τουλάχιστον επαρκή βαθμό, της θρησκευτικής συνειδήσεως των προαναφερθέντων μαθητών και δη συμφώνως προς τις αρχές της ορθοδόξου χριστιανικής πίστεως, επιβάλλεται όπως η Πολιτεία, διά της λήψεως των καταλλήλων, κατά περίπτωσιν, νομοθετικών και κανονιστικών μέτρων, εξασφαλίζει τη διδασκαλία του κατά τα άνω μαθήματος των θρησκευτικών εις τους μαθητές και δη να την εξασφαλίζει [κατά τα ήδη κριθέντα ΣτΕ 3356/95 & ΣτΕ 2176/1998] με ικανό αριθμό ωρών διδασκαλίας εβδομαδιαίως. Ο επιχειρούμενος με την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση περιορισμός των ωρών διδασκαλίας, του μαθήματος, σε μία [1] μόνον ώρα εβδομαδιαίως δεν αποτελεί, κατά τα δεδομένα της κοινής πείρας και εν όψει του ειδικού σκοπού εις τον οποίον αποβλέπει το Σύνταγμα, οι Διεθνείς Συνθήκες και η κείμενη νομοθεσία "ικανό" αριθμόν ωρών διδασκαλίας. Και είναι μεν αληθές ότι ο καθορισμός των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών ανήκει εις την ουσιαστική κρίση της Διοικήσεως, πλην, όμως, εν προκειμένω, ο περιορισμός του μαθήματος σε τέτοιο βαθμό εκφεύγει των άκρων ορίων της διακριτικής της ευχέρειας αφού η διδασκαλία του μαθήματος καθίσταται μη λειτουργική και μη αποτελεσματική. Είναι χαρακτηριστικό ότι ιδίως στις Ε' και ΣΤ΄ τάξεις του Δημοτικού, όπου οι μαθητές αρχίζουν να αναπτύσσουν τα γνωστικά τους πεδία και να έρχονται σε βαθύτερη επαφή με τη λογική και τις θετικές επιστήμες, αυξάνονται οι προβληματισμοί και οι απορίες τους επί του Θείου και Μεταφυσικού την προσέγγιση των οποίων πραγματοποιούν μόνο χάρη στο μάθημα των Θρησκευτικών. Η διδασκαλία του για μία μόνο ώρα την εβδομάδα (στην καλύτερη των περιπτώσεων) δεν επαρκεί για την κάλυψη αυτών των αποριών πόσο μάλλον για την επαφή των μαθητών με ειδικότερα πλην όμως απαραίτητα στοιχεία της Ορθόδοξης Πίστης και της συνεισφοράς αυτής στην διαδρομή του Ελληνικού Έθνους σε διάφορες ιστορικές περιόδους, στα ήθη και έθιμα, στις τέχνες και τη φιλοσοφία και εν γένει στη διαμόρφωση της ιδιοπροσωπίας μας ως Έλληνες.

Επειδή η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση κατ’ αυτόν τον τρόπο, συρρικνώνει το χρόνο διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών κατά τέτοιο τρόπο ώστε να περιθωριοποιείται και να αποδυναμώνεται πλήρως, κατά παράβαση των συνταγματικών επιταγών και δικαστικών αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας και των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων.

Επειδή διά της προσβαλλομένης αποφάσεως μειώσεως των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών, στις προαναφερθείσες Τάξεις (Ε΄ και ΣΤ΄) του Δημοτικού Σχολείου σε μία (1) μόνο ώρα εβδομαδιαίως, δεν είναι πλέον δυνατή η, σε επαρκή βαθμό ανάπτυξη της θρησκευτικής συνειδήσεως των Ελλήνων μαθητών, συμφώνα προς τις αρχές του ορθοδόξου χριστιανικού δόγματος.

Υπό τα δεδομένα αυτά και συμφώνως προς τα προαναφερθέντα η προσβαλλομένη απόφαση πάσχει παρανομίας, καθ' ο μέρος, με αυτήν, περιορίζεται πράγματι εφ' εξής η διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών στις Τάξεις Ε’ και ΣΤ’ του Δημοτικού σε μία μόνο ώρα εβδομαδιαίως και για το λόγο αυτό πρέπει ως προς αυτό να ακυρωθεί, προς το σκοπό να προβεί το αντίδικο στη θέσπιση νέας συμπληρωματικής ρυθμίσεως, διά της οποίας να προβλέπεται η διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών πέραν της προβλεπομένης, με την ήδη προσβαλλομένη απόφαση μίας [1] μόνον ώρας εβδομαδιαίως.

Επειδή οι πρώτος και δεύτερη από εμάς είμαστε γονείς δύο ανηλίκων τέκνων, της Άννας και του Παναγιώτη μαθητών αντίστοιχα της τετάρτης και της δευτέρας τάξης του 5ου Δημοτικού Τρικάλων, οι οποίοι με την εφαρμογή της προσβαλλόμενης αποφάσεως πρόκειται να θιγούν η μεν Άννα άμεσα στο επερχόμενο σχολικό έτος 2016- 2017 ως μαθήτρια της πέμπτης τάξης ο δε Παναγιώτης σε ύστερο σχολικό έτος ( το 2018 - 2019). Και τα δύο τέκνα μας, όπως και εμείς οι γονείς τους, έχουν βαπτισθεί Χριστιανοί Ορθόδοξοι και μετέχουν με θέρμη μαζί μας στην εκκλησιαστική ζωή και λατρεία της Πίστεώς μας. Σύμφωνα με όσα αναπτύξαμε παραπάνω, ο ρόλος του μαθήματος των Θρησκευτικών στην εκπαίδευση και ανάπτυξή της προσωπικότητάς τους σε αυτό το εύπλαστο στάδιο της ζωής τους είναι ζωτικός τόσο για αυτά τα ίδια όσο και για εμάς που ως γονείς τους επιθυμούμε τόσο τη μόρφωσή τους επί του γνωστικού αντικειμένου των Θρησκευτικών όσο και τη διάπλασή των χαρακτήρων τους ώστε αυτά να υιοθετήσουν τη χριστιανική ηθική της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Έχουμε λοιπόν προφανές και άμεσο και ενεστώς έννομο συμφέρον να αιτηθούμε την ακύρωση της ως άνω υπουργικής αποφάσεως τόσο για λογαριασμό των τέκνων μας των οποίων ασκούμε τη γονική μέριμνα και επιμέλεια όσο και ατομικά για εμάς τους ιδίους ως γονείς τους.

Αντιστοίχως, οι εξ ημών τρίτος και τέταρτος των αιτούντων, ως εκπαιδευτικοί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, έχουμε έννομο συμφέρον κατά την έννοια του άρθρου 47 παρ. 1 του Π.Δ. 18/1989 «Κωδικοποίηση διατάξεων νόμων για το Συμβούλιο της Επικρατείας» (Α' 8), το οποίο εφαρμόζεται στην παρούσα διαδικασία κατ' άρθρο 4 του Ν. 702/1977, και ασκούμε την κρινόμενη αίτηση λόγω της ιδιότητας μας ως εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (Ολ. ΣτΕ 2411/2012, 1854/1990 βλ. και ΣτΕ 193/2012).

Τέλος το πέμπτο εξ ημών σωματείο (ΠΕΘ), έχει προφανές έννομο συμφέρον για την ακύρωση της ως άνω υπουργικής απόφασης επειδή σύμφωνα με το ισχύον από 1977 καταστατικό του σωματείου μας (αρ. αποφ. 2059/1977 Μ. Πρ. Αθηνών), σκοποί του μεταξύ άλλων είναι:

- Η καλλιέργεια των θεολογικών Γραμμάτων και η ενημέρωση των μελών προς την σημειούμενη εκάστοτε εξέλιξη και πρόοδο της Επιστήμης

- Η κατανόηση της ουσίας του Ορθοδόξου Χριστιανισμού και η έξαρση αυτού

- Η διέγερση του ενδιαφέροντος και της αγάπης του λαού προς τη θρησκευτική γνώση και ζωή εντός του πλαισίου των πατρικών μας παραδόσεων.

- Ο ευρύς θρησκευτικός και ηθικός διαφωτισμός του λαού μας για να λάβει αυτός πλήρη επίγνωση της αξίας της εν Χριστώ απολυτρώσεως και ζωής, ως και ο πλήρης και ηθικός διαφωτισμός της νεότητας.

- Η προσήλωση στην Ορθοδοξία και άμυνα κατά πάσης αντιορθοδόξου και αντιχριστιανικής εκδηλώσεως παρ’ ημίν, ως και η εκλαΐκευση της Απολογητικής του Χριστιανισμού και ο διαφωτισμός του λαού και δη της νεότητας περί της υφισταμένης αρμονίας Επιστήμης και Χριστιανικής θρησκείας.

- Η έμπνευση σεβασμού και αφοσιώσεως προς τα θέσμια και τις παραδόσεις της Μητρός ημών Ορθοδόξου Εκκλησίας

Επειδή η παρούσα είναι νόμιμη και βάσιμη, αρμοδίως δε εισάγεται ενώπιον του Δικαστηρίου Σας.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Και για όσους επιφυλασσόμεθα να προσθέσουμε νόμιμα στο μέλλον

ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ

1. Να γίνει δεκτή η παρούσα.

2. Να ακυρωθεί η υπ’ αριθμ. Πρωτ. Φ12/657/70691/Δ1 απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ Β 1324/11-5-2016), καθώς και κάθε άλλη συναφής πράξη ή παράλειψη της Διοίκησης, ρητή ή σιωπηρή, προγενέστερη ή μεταγενέστερη.

3. Να καταδικαστεί το αντίδικο στη δικαστική μας δαπάνη και να διαταχθεί η απόδοση του κατατεθέντος από εμάς δικαστικού παραβόλου."


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι συνέβη στο πάρκινγκ με τον Παντελίδη και τις δύο κοπέλες


Ντυμένη στα μαύρα και φανερά καταβεβλημένη, η Αθηνά Παντελίδου εμφανίστηκε την Πέμπτη το πρωί μαζί με τον συνήγορό της στο γραφείο του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, που χειρίζεται πλέον την υπόθεση του τροχαίου δυστυχήματος της 18ης Φεβρουαρίου, και υπέβαλε αίτημα για άρση τηλεφωνικού απορρήτου, ώστε να εντοπιστούν αυτοί που «έσπασαν» τους λογαριασμούς του τραγουδιστή σε YouTube και iCloud, αποκτώντας πρόσβαση ακόμα και σε ακυκλοφόρητα τραγούδια του!

Τι συνέβη στο πάρκινγκ με τον Παντελίδη και τις δύο κοπέλες

Στροφή του θανάτου

Η οικογένεια του τραγουδιστή φέρεται ότι δίνει μεγάλη σημασία στα γεγονότα που μεσολάβησαν στη διαδρομή από το πάρκινγκ του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού μέχρι τη στροφή του θανάτου στη λεωφόρο Βουλιαγμένης. Σύμφωνα με πηγή από το φιλικό περιβάλλον της, αφότου έφυγε από τη χαρτοπαικτική λέσχη, ο Παντελίδης κατευθύνθηκε μαζί με τις δύο κοπέλες, τη Φρόσω Κυριακού και τη Μίνα Αρναούτη, στο πάρκινγκ του παλιού αεροδρομίου. Εκεί φέρεται ότι παρέμειναν για λίγη ώρα (αν και οι κοπέλες στις καταθέσεις τους έχουν μιλήσει για ένα αδιέξοδο, από το οποίο έφυγαν αμέσως με οπισθοπορεία).

Μυστηριώδες σημείωμα

Η οικογένεια, σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι πεπεισμένη ότι, επειδή ο 32χρονος τραγουδιστής είχε πιει πολύ, δεν ήταν σε θέση να οδηγήσει. Υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι ίσως λιποθύμησε και τον έβαλαν τελικά στη θέση του συνοδηγού, ενώ από τη στιγμή εκείνη ανέλαβε να οδηγήσει η 21χρονη Φρόσω. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. (DNA κ.λπ.), οδηγός ήταν ο τραγουδιστής.

Όμως, οι συγγενείς φέρεται ότι επιμένουν πολύ στο τι έγινε στο πάρκινγκ μετά το μυστηριώδες σημείωμα στο εικονοστάσι, που έχει φτιαχτεί στο σημείο όπου έχασε τη ζωή του ο τραγουδιστής και το οποίο ανέφερε: «Τι έγινε στην Αγία Τριάδα μέχρι το πάρκινγκ του αεροδρομίου στις 8 παρά τέταρτο; Μυρσίνη, γιατί είπες ψέματα, ενώ στον “Ευαγγελισμό” έλεγες “Μας σκότωσε η μ...”; Φοβάσαι μη σε δώσει η Φρόσω για τα νταραβέρια σου και έτσι σε έχει δεμένη»!

Η Αθηνά Παντελίδου πήγε χθες στα δικαστήρια συνοδευόμενη από τον δικηγόρο της Χαράλαμπο Λυκούδη και εκδήλωσε την επιθυμία να συνδράμει την προανακριτική έρευνα με μάρτυρες. Πάντως, η ξαφνική επίσκεψή της έκρυβε κι έναν άλλον σκοπό, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της «Espresso», η μητέρα υπέβαλε και αίτημα για άρση τηλεφωνικού απορρήτου. Η κίνηση αυτή φαίνεται ότι αποσκοπεί στο να βρεθεί αυτός ή αυτοί που λίγες ώρες μετά το τροχαίο (σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται η οικογένεια) έκλεψαν κωδικούς του 32χρονου και «χάκαραν» λογαριασμούς του στα social media.

Βγαίνοντας από το κτίριο της Εισαγγελίας, ο συνήγορος της οικογένειας Παντελίδη, Χαράλαμπος Λυκούδης, δήλωσε πως έχουν συνδράμει με μάρτυρες και άλλα στοιχεία, ενώ άφησε αιχμές για την 21χρονη Φρόσω και την 30χρονη Μίνα: «Σκοπός ζωής της οικογένειας είναι η ανάδειξη της αλήθειας, γιατί πιστεύει ότι μέσα από τις καταθέσεις των συνεπιβαινουσών δεν αποκαλύπτεται. Είναι έμφορτες αυτές οι καταθέσεις, κατά την άποψη της οικογένειας, με σκοπιμότητα και υποκειμενικότητα. Αναρωτιέμαι πόσο αντικειμενική μπορεί να είναι μια κατάθεση που δίνεται λίγες ώρες μετά το δυστύχημα και καταλήγει “επιδιώκω την πλήρη αστική μου αποζημίωση”».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα αυτοψία στο σημείο όπου βρέθηκε νεκρός ο 14χρονος θα ζητήσουν οι γονείς του


Την αναπαράσταση της διαδρομής που έκαναν μαζί το βράδυ του περασμένου Σαββάτου ο 14χρονος και ο συνομήλικός του, τον οποίο σκότωσε με μαχαίρι, θα ζητήσουν οι συγγενείς του δολοφονημένου αγοριού, σε μια προσπάθεια να φωτιστούν όλες οι πτυχές του συγκλονιστικού εγκλήματος.

Η οικογένεια έχει ήδη απευθυνθεί σε δικηγόρο, που διερευνά τυχόν κενά στην υπόθεση, αφού μέχρι στιγμής υπάρχει μόνο η εκδοχή του καθ' ομολογίαν δράστη.

Αναζητώντας απαντήσεις για όσα διαδραματίστηκαν το μοιραίο βράδυ, οι γονείς θέλουν να μάθουν τι ακριβώς συνέβη στο αναψυκτήριο του χωριού Γέφυρα Θεσσαλονίκης, όπου ξεκίνησαν όλα και να γίνει νέα αυτοψία στο παρκάκι, όπου βρέθηκε το πτώμα του 14χρονου.

Βαρύ πένθος

Η γιαγιά του δολοφονημένου παιδιού μίλησε για το βαρύ πένθος της οικογένειας και ιδίως για την κακή ψυχολογική κατάσταση των γονιών του θύματος, που στηρίζουν επίσης τον δίδυμο αδελφό του.

«Η νύφη μου, η μητέρα του 14χρονου θύματος, είναι ράκος. Προσπαθούμε να τη συνεφέρουμε και δεν μπορούμε. Μεγάλο κακό μας βρήκε» είπε η γιαγιά και σημείωσε ότι η οικογένεια απευθύνθηκε σε δικηγόρο μετά τους ισχυρισμούς του κατηγορουμένου, περί πειραγμάτων και κοροϊδίας από συμμαθητές του.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στην ΥΠΑ


Κανονικά οι πτήσεις τη Δευτέρα.

Πλαίσιο διαλόγου και συνεργασίας του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με την ΟΣΥΠΑ και φορείς από τον χώρο του τουρισμού και των αερομεταφορών, για τη λειτουργία της ΥΠΑ και το μέλλον των αεροδρομίων, ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος σε σημερινές του δηλώσεις υπογράμμισε τη δέσμευση της κυβέρνησης για τη διασφάλιση όλων των εργαζομένων στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Όπως, σημείωσε, τα βασικά σημεία του διαλόγου είναι η λειτουργία της ΥΠΑ, η μετεξέλιξή της και το μέλλον των αεροδρομίων.

Ειδικότερα σε δήλωσή του, νωρίτερα σήμερα, ο κ. Σπίρτζης ανέφερε ότι στις συζητήσεις των τελευταίων ημερών με την ΟΣΥΠΑ εθίγησαν «όλα τα ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία της ΥΠΑ, τον οργανισμό της και τη μετεξέλιξη του, τις ανεξάρτητες αρχές που πρέπει να τονωθούν και που πρέπει να στηριχθούν, για να έχουμε μια καλύτερη λειτουργία. Το τι γίνεται με τις θέσεις εργασίας και τους εργαζόμενους της ΥΠΑ. Κι εκεί έχουμε δέσμευση από μέρους της κυβέρνησης, ότι δε θα υπάρχει κανένας άνθρωπος που δουλεύει στην ΥΠΑ και δεν θα συνεχίσει να είναι στον οργανισμό, στην υπηρεσία. Το μέλλον των αεροδρομίων και το πώς διασφαλίζεται ένα ασφαλές έργο και για λόγους εθνικής ασφάλειας, αλλά και για τις αερομεταφορές, τόσο στα 14, όσο και στα 23 αεροδρόμια».

«Αυτό που μπορούμε να ανακοινώσουμε», υπογράμμισε ο υπουργός, «είναι ότι από τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα υπάρχουν δύο τραπέζια διαλόγου, ένα στο οποίο θα συμμετέχουν και άλλοι φορείς -κυρίως οι φορείς που ασχολούνται με τον ελληνικό τουρισμό και τις αερομεταφορές-, και βέβαια θα υπάρχουν συνεχείς συναντήσεις, μέχρι να καταλήξουμε στο μέλλον, στο συγκεκριμένο μέλλον και στον σχεδιασμό που θα έχουμε, για την αναδιάρθρωση της ΥΠΑ και για τη λειτουργία των αεροδρομίων».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, Βασίλης Αλεβιζόπουλος, δήλωσε ότι στην παρούσα φάση διαπιστώθηκε η ευαισθησία της βαριάς βιομηχανίας του τουρισμού «για τη στήριξη του δίκαιου αγώνα πάνω στην επίλυση ζητημάτων που αφορά στην οργανωτική αναδιάταξη της ΥΠΑ, τη στέγαση της και μια σειρά ζητήματα, κάτι για το όποιο, σήμερα, διαπιστώσαμε ότι και το υπουργείο και η κυβέρνηση έχει ευαισθησία στα θέματα αυτά».

«Μου ζήτησαν», προσέθεσε, «να παρευρεθούν μαζί με την ομοσπονδία πάρα πολύ φορείς της βαριάς βιομηχανίας σήμερα που είναι ο τουρισμός και με την κυβέρνηση και με τους φορείς να συμφωνήσουμε ακριβώς αυτό το όποιο εμείς θεωρούμε ότι τα μικρά περιφερειακά αεροδρόμια αυτά που υπολείπονται να παραμείνουν στο κράτος για να έχουν και βιωσιμότητα μια και εμείς ως εργαζόμενοι σήμερα στην ΥΠΑ τα λειτουργούμε». "

«Πάμε σε έναν ουσιαστικό διάλογο», είπε ο κ. Αλεβιζόπουλος, ο οποίος και ανακοίνωσε την αναστολή της πενθήμερης απεργίας που είχε εξαγγελθεί.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η σπαρακτική έκκληση 12χρονης για την κόλαση που περνάει στο σχολείο


Μαζεύει υπογραφές για να σταματήσει το bullying.

Για το Γολγοθά που περνάει στο σχολείο της αποφάσισε να μιλήσει μια 12χρονη και να να κάνει έκκληση μέσω διαδικτύου για να σταματήσει το μαρτύριό της. Δέκα χιλιάδες μέλη έχουν ανταποκριθεί στη συλλογή υπογραφών στηρίζοντάς την.

Η σπαρακτική έκκληση 12χρονης για την κόλαση που περνάει στο σχολείο

Η Tayla Sekhmet είναι σχεδόν 13 ετών και περιγράφει τη ζωή της ως ένα συνεχές βασανιστήριο στα χέρια των συμμαθητών της. Η νεαρή μαθήτρια που ζει στην Αυστραλία δημιούργησε μαζί με τη μαμά της ένα προφίλ σε μια ιστοσελίδα με ψηφίσματα για να μαζέψει υπογραφές και να σταματήσει ο σχολικός εκφοβισμός.

Η ίδια γράφει μεταξύ άλλων ότι είναι το λιγότερο δημοφιλές κορίτσι στο σχολείο και η ζωή της είναι μια «ζωντανή κόλαση».

«Κάθε μέρα τα παιδιά με λένε παράξενη, άσχημη, φριχτή και μου λένε ότι πρέπει να αυτοκτονήσω», λέει η ίδια και προσθέτει ότι την ρίχνουν στο έδαφος και αυτό δε σταματά στα συνομήλικα παιδιά του σχολείου, αλλά δέχεται προσβολές και άσχημη συμπεριφορά κι από άλλα παιδιά μεγαλύτερων τάξεων.

Περιγράφοντας λεπτομέρειες, αναφέρει ότι τής πετούν αντικείμενα και τραβούν βίντεο απειλώντας την να τα δημοσιεύσουν στο διαδίκτυο. Ισχυρίζεται επίσης ότι έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση από ένα συμμαθητή της, ο οποίος τη φωνάζει με χυδαία ονόματα και διαδίδει διάφορες φήμες για εκείνη. «Με ακολουθεί γύρω-γύρω και μου λέει ότι κάνω διάφορα πράγματα σεξουαλικού περιεχομένου τα οποία εγώ δεν κάνω», περιγράφει το κοριτσάκι, ενώ προσθέτει ότι έχουν ενημερωθεί οι καθηγητές του σχολείου, οι οποίο όμως τής είπαν να αγνοεί τα πειράγματα. «Δεν μπορώ να το αντέξω άλλο και δεν ξέρω τι να κάνω ή πού αλλού να στραφώ για βοήθεια», γράφει σε απόγνωση και προσθέτει: «Η ζωή μου είναι κόλαση».

Τώρα εκλιπαρεί για βοήθεια από τους αναγνώστες ώστε να υπογράψουν στην έκκλησή της και να δώσουν ένα μήνυμα στο σχολείο της ώστε ο σχολικός εκφοβισμός να λάβει τέλος. Μέχρι στιγμής, πάνω από 60.000 έχουν υπογράψει στηρίζοντάς την.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κλειστά τη Δευτέρα τα εμπορικά καταστήματα στη Θεσσαλονίκη


Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος ορίστηκε ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας.

Κλειστά θα είναι, υποχρεωτικά, τη Δευτέρα 20 Ιουνίου, ημέρα του Αγίου Πνεύματος, τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα πώλησης τροφίμων στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι μετά την εφαρμογή του νόμου 3996/2011, στον οποίο ορίζεται ρητά ότι η αρμοδιότητα καθορισμού αργιών αφαιρείται από την αιρετή περιφέρεια και αποτελεί αρμοδιότητα του υπουργού Εργασίας, τόσο ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, όσο και η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, απευθύνθηκαν επανειλημμένα επί σειρά ημερών στα υπουργεία Ανάπτυξης, Εργασίας και Εσωτερικών, ζητώντας να οριστεί ως αργία η ημέρα του Αγίου Πνεύματος για τη Θεσσαλονίκη. «Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δεν υπήρξε ανταπόκριση των υπουργείων στο παραπάνω κοινό αίτημα», αναφέρει ο Εμπορικός Σύλλογος.

Ακόμη, σημειώνει ότι με βάση την με αρ. πρωτ. Γ/ΕΞ/5485-1/17-6-2016 υπηρεσιακή απάντηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε ερώτημα που έθεσε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, η υπ' αριθμ. 22/19777/10-05-2002 Ααπόφαση Νομάρχη Θεσσαλονίκης δεν έχει ανακληθεί. Η συγκεκριμένη απόφαση ορίζει ότι η γιορτή του Αγίου Πνεύματος είναι ημέρα υποχρεωτικής αργίας για τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα πώλησης τροφίμων του νομού Θεσσαλονίκης.

Ως εκ τούτου, τα παραπάνω καταστήματα, τη Δευτέρα 20 Ιουνίου, θα είναι υποχρεωτικά κλειστά, καταλήγει η ανακοίνωση.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ελένη Μάνθου: Η Θεσσαλονικιά που συγκέντρωσε 19.714 μόρια και ''χτυπάει'' Ιατρική


Τα αποτελέσματα των πανελληνίων εξετάσεων ανακοινώθηκαν σήμερα και η Ελένη Μάνθου, απόφοιτη του Κολλεγίου Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη, δεν έχει σταματήσει να δέχεται ευχές και συγχαρητήρια από συγγενείς και φίλους της.



Η Ελένη ξεχώρισε στο σχολείο της, αλλά και σε όλη τη Θεσσαλονίκη, αφού συγκέντρωσε 19.714 μόρια και στοχεύει στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

''Ήταν μια δύσκολη χρονιά, ωστόσο η συστηματική προσπάθεια άξιζε, αφού το αποτέλεσμα με δικαίωσε '' δηλώνει η ίδια στο Thestival.gr και προσθέτει: ''Η μόνη δυσκολία ήταν το άγχος, το οποίο, όμως, μπόρεσα να διαχειριστώ''.

Όπως ανέφερε το... μυστικό για την επιτυχία είναι η σωστή οργάνωση χρόνου και διαβάσματος, ώστε να κατορθώσει κανείς να ξεπεράσει τον εαυτό του.

''Σε μεγάλο βαθμό το σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων είναι δίκαιο και αδιάβλητο. Ωστόσο, σημαντικός είναι ο παράγοντας της τύχης, αφού ίσως κάποιοι υποψήφιοι να μην ανταποκριθούν όπως θα ήθελαν τη στιγμή εκείνη και οι τρεις αυτές ώρες να ακυρώσουν την προσπάθεια μιας ολόκληρης χρονιάς'', δηλώνει η Ελένη.

Η Ελένη είχε ακολουθήσει τη Θετική Κατεύθυνση και έγραψε 19 στην Έκθεση, 19,8 στη Βιολογία, 19.9 στη Φυσική και 20 στη Χημεία.

''Τώρα, μόνο διακοπές! Δεν θα κάνω τίποτα για τρεις μήνες'' αναφέρει και εύχεται καλό καλοκαίρι!


Πηγή: http://thestival.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Έφυγε» από τη ζωή η ηθοποιός Γεωργία Αποστόλου


«Για μένα δεν πέθανε.Έκανε φτερά και έγινε άγγελος, ψηλά στον ουρανό», λέει στο protothema.gr ο πατέρας της ηθοποιού

«Έφυγε» από τη ζωή η ηθοποιός Γεωργία Αποστόλου

«Έφυγε» από τη ζωή η ηθοποιός,Γεωργία Αποστόλου, στην ηλικία των 43 ετών βυθίζοντας την οικογένεια της στο πένθος. Η ηθοποιός, σύμφωνα με τον πατέρα της, Νίκο Αποστόλου, πέθανε την Κυριακή το απόγευμα, από ανακοπή καρδιάς στο σπίτι της, στην Αθήνα και η κηδεία της έγινε την επόμενη μέρα στο νεκροταφείο Σχιστού.

Σύμφωνα, με τον πατέρα της ηθοποιού τον τελευταίο καιρό είχε αδυνατίσει υπερβολικά πολύ, υποσιτιζόταν, και το μόνο που την ενδιέφερε ήταν η ενασχόληση της με την εκκλησία.

«Για μένα δεν πέθανε.Έκανε φτερά και έγινε άγγελος, ψηλά στον ουρανό. Η Γεωργία ήταν η μεγάλη μου αδυναμία, δεν μπορώ ακόμα να πιστέψω αυτό που συνέβη. Δεν της άρεσε αυτός ο κόσμος», είπε στο protothema.gr ο πατέρας της Γεωργίας. «Η κόρη μου ήταν πολύ της θρησκείας, αυτή η εμμονή της την έφαγε.Τον τελευταίο καιρό είχε μείνει μισή. Υποσιτιζόταν. Δεν έτρωγε καθόλου .Είχε αφιερώσει τα τελευταία χρόνια τη ζωή της στο να βοηθά τους αδύναμους. Είχε ρίξει όλη της την προσοχή εκεί», λέει χαρακτηριστικά ο Νίκος Αποστόλου.

Η ηθοποιός έγινε ευρέως γνωστή το 1995 από τη σειρά του ΑΝΤ1 «Το μονοπάτι της αγάπης» και πρωταγωνίστησε στη συνέχεια σε πολλά ακόμη πετυχημένα σίριαλ όπως η «Καραμπόλα» στο πλευρό του Σπύρου Παπαδόπουλου, «Το πιο γλυκό μου ψέμα» δίπλα στον Σταμάτη Γαρδέλη και το 2005, στην καθημερινή σειρά «Έρωτας», πάλι στον ΑΝΤ1. Η εμφάνισή της στην εν λόγω δουλειά ήταν και η τελευταία που έκανε στην τηλεόραση.



Για μια περίοδο κυκλοφορούσαν φήμες ότι εγκατέλειψε τα εγκόσμια προκειμένου να κλειστεί σε μοναστήρι, ενώ είχαν δει το φως της δημοσιότητας φωτογραφίες της με εντελώς αλλαγμένη εμφάνιση, να πηγαίνει σε κηρύγματα και στις λειτουργίες ενός ιερέα. Αργότερα ωστόσο τόσο η ίδια όσο και η μητέρα της έσπευσαν να διαψεύσουν τις φήμες περί μοναχισμού.

«Οχι, δεν εξαφανίστηκα, ούτε κρύφτηκα από κανέναν. Τη δουλειά μου την άφησα γιατί δεν την αγαπούσα πια. Και όταν δεν αγαπάς κάτι, δεν μπορείς να το υποστηρίξεις. Καταπιέζεσαι. Η Εκκλησία με στήριξε να ασκήσω το επάγγελμα του ηθοποιού για δεκατρία συναπτά έτη. Αλλιώς θα τα είχα παρατήσει πολύ νωρίτερα» έχει δηλώσει η ίδια για την απόφασή της να σταματήσει να εργάζεται ως ηθοποιός.

Η τελευταία της δημόσια εμφάνιση έμελλε να είναι στα social media,μαζί με τον φίλο της επίσης ηθοποιό, Ανδρέα Κωνσταντινίδη.



Δείτε την τηλεοπτική δουλειά της Γεωργίας που την έκανε γνωστή στο ευρύ κοινό




Πηγή: http://www.protothema.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρώην δεσμοφύλακας του Άουσβιτς καταδικάστηκε σε φυλάκιση


«Γνώριζε πως δολοφονούνταν αθώοι άνθρωποι καθημερινά σε θαλάμους αερίων».

Εβδομήντα ένα χρόνια μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, η γερμανική δικαιοσύνη καταδίκασε σήμερα έναν πρώην δεσμοφύλακα του Άουσβιτς, τον Ράινχολντ Χάνινγκ, 94 ετών, σε φυλάκιση πέντε ετών για «συνέργεια» στον θάνατο 170.000 εβραίων, μια καταδίκη που μπορεί να είναι η τελευταία για τα ναζιστικά εγκλήματα.

«Ο κατηγορούμενος καταδικάζεται σε φυλάκιση πέντε ετών για συνέργεια στον φόνο 170.000» ανθρώπων, ανακοίνωσε το δικαστήριο του Ντέτμολντ (δυτική Γερμνία). «Γνώριζε πως στο Άουσβιτς δολοφονούνταν αθώοι άνθρωποι καθημερινά σε θαλάμους αερίων», πρόσθεσε το δικαστήριο.

Στη διάρκεια της δίκης του, ο κατηγορούμενος, πρώην μέλος των SS, εξέφρασε τη μεταμέλειά του. «Ντρέπομαι που άφησα να γίνει αυτή η αδικία και που δεν έκανα τίποτε για να την εμποδίσω», είχε δηλώσει σε μια ομολογία που αναγνώσθηκε στο ακροατήριο από τους δικηγόρους του, σπάζοντας δεκαετίες σιωπής.

Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου, ο Ρόναλντ Σ. Λόντερ, χαιρέτισε με ανακοίνωσή του τη σημερινή δικαστική απόφαση. «Είχε την ποινή που άξιζε», τόνισε, εκφράζοντας πάντως τη λύπη του για το γεγονός ότι η δίκη αυτή «άργησε δεκαετίες».

Για τους επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος και τους απογόνους των θυμάτων, η δίκη αυτή ήταν «ένα μεγάλο βήμα, έστω και καθυστερημένο» προς την «πλήρη εξέταση των μαζικών φόνων στο Άουσβιτς», υπογράμμισαν οι δικηγόροι τους σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από την ετυμηγορία.

Η δικαιοσύνη επικύρωσε για πρώτη φορά τον ρόλο ενός SS στις «διάφορες μορφές» εξόντωσης, από τους θαλάμους αερίων μέχρι τις συνοπτικές εκτελέσεις και τον φόνο «μέσω των συνθηκών διαβίωσης», κυρίως του υποσιτισμού, υπενθυμίζουν.

Ο Χάνινγκ είναι ο τρίτος κατηγορούμενος σε ένα κύμα από δικαστικές διαδικασίες οι οποίες άρχισαν με την καταδίκη το 2011 του Τζον Ντεμιανγιούκ, πρώην δεσμοφύλακα του Σομπιμπόρ, και στη συνέχεια την καταδίκη πέρυσι του Όσκαρ Γκρένινγκ, πρώην λογιστή του Άουσβιτς, έπειτα από δεκαετίες σχετικής δικαστικής επιείκειας.

Δύο άλλοι δεσμοφύλακες στρατοπέδων συγκέντρωσης εμβληματικών του Ολοκαυτώματος επρόκειτο να δικαστούν φέτος. Όμως η δίκη του πρώτου ανεστάλη έπειτα από γνωμοδότηση ιατρικών εμπειρογνωμόνων και ο δεύτερος πέθανε μία εβδομάδα πριν από τη δίκη του.

Όπως και με τους Ντεμιανγιούκ και Γκρένινγκ, η εισαγγελία δεν αποδίδει στον Ράινχολντ Χάνινγκ καμιά συγκεκριμένη εγκληματική πράξη, όμως τον περιγράφει ως «γρανάζι» της εξόντωσης, η οποία ήταν τόσο μαζική ώστε ενέπλεκε όλο το προσωπικό του στρατοπέδου.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα έξι μηνύματα που στέλνουν πρόσφυγες στην Ευρώπη


Κοινή έρευνα ActionAid - Oxfam: Ευρώπη, άκουσε μας!

Η κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα είναι απελπιστική, αλλά θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, τονίζουν δύο διεθνείς οργανώσεις, η ActionAid και η Oxfam, στην κοινή έρευνα «Ευρώπη: Μη μας απογοητεύεις» που δημοσιεύουν, εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων στις 20 Ιουνίου.

Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών πολιτικών που εμποδίζουν τη συνέχιση του ταξιδιού τους. Το Μάιο 2016, η ActionAid και η Oxfam διενέργησαν έρευνα στη Λέσβο, την Αττική και την Ήπειρο και άκουσαν τις ιστορίες περισσότερων από 250 προσφύγων και μεταναστών.

Σύμφωνα με τις δύο οργανώσεις, αυτά είναι τα 6 βασικά μηνύματα που ήθελαν να ακούσουν οι ευρωπαίοι πολίτες και οι κυβερνήσεις τους:
  • Οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες αναζητούν κάποια ελπίδα για το μέλλον και ζητούν από την Ευρώπη να τους βοηθήσει και να μην τους ξεχάσει. Η μεταβατική αυτή κατάσταση στην οποία βρίσκονται σωματικά, ψυχολογικά και νομικά τους κάνει να νιώθουν απόγνωση και απελπισία.

«Δεν ξέρουμε λεπτομέρειες για τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι η Ευρώπη μας πούλησε στην Τουρκία. Η Τουρκία βγάζει χρήματα από εμάς. Προτού έρθουμε εδώ νομίζαμε ότι η Ευρώπη θα μας φρόντιζε, αλλά τώρα ξέρουμε ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται». Τζιαλάλ, 20 ετών, Αφγανός, Καταυλισμός Καρά Τεπέ, Λέσβος
  • Η Ευρώπη θα έπρεπε να φροντίσει περισσότερο για την επανένωση των οικογενειών. Πολλοί από τους ανθρώπους αυτούς στην Ελλάδα προσπαθούν να πάνε σε μέλη της οικογένειάς τους που βρίσκονται σε άλλα μέρη της Ευρώπης αλλά, παρά τις διατάξεις της ΕΕ για οικογενειακή επανένωση, τους είναι αδύνατο.

«Δεν έχω διαβατήριο, μόνο ταυτότητα από τη Συρία κι αυτό μου δημιουργεί προβλήματα. Θέλω να μπορέσουμε να πάμε να βρούμε τον άντρα μου [στη Γερμανία] και να είμαστε ασφαλείς. Το μήνυμά μου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να βοηθήσει τις οικογένειες να ξαναβρεθούν. Μου λείπει ο άντρας μου και στα παιδιά λείπει ο πατέρας τους». Σύρια μητέρα 5 παιδιών, 6, Δολιανά, Ήπειρος
  • Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ενημερώνει τους ανθρώπους για τα δικαιώματα, το νομικό καθεστώς και τις διαθέσιμες επιλογές. Αυτό είναι σημαντικό για να μειωθεί ο φόβος και η ανησυχία που βιώνουν οι άνθρωποι όταν δεν ξέρουν τι θα απογίνουν. Οι πληροφορίες αυτές περιλαμβάνουν ενημέρωση για το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί να μείνουν σε καταυλισμούς, για τα δικαιώματα και τις υπηρεσίες που δικαιούνται σύμφωνα με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, για το ποιος είναι επιλέξιμος για τα ευρωπαϊκά προγράμματα οικογενειακής επανένωσης και επανεγκατάστασης και για το πότε και πώς μπορούν να έχουν πρόσβαση στις νομικές αυτές δυνατότητες.

«Το μόνο που θέλουμε είναι κάποια ενημέρωση για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την ελπίδα μας. Έχουμε περάσει τόσες δυσκολίες – θα ήταν όλα πιο εύκολα εάν ξέραμε τι πρόκειται να συμβεί. Ακόμα κι εάν μας έλεγαν ότι θα μείνουμε εδώ έξι μήνες θα ήταν καλύτερο από το να μην ξέρουμε τίποτα. Δεν έχουμε καμία απολύτως πληροφόρηση». Σακίν, 30 ετών, Αφγανή, Καταυλισμός Κατσικά, Ήπειρος
  • Η Ευρώπη και η Ελλάδα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε δίκαιες, αποτελεσματικές, διαφανείς και ανθρώπινες διαδικασίες ασύλου, όπως πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία ασύλου, πότε και πώς μπορούν να υποβάλουν αίτηση, παροχή δωρεάν νομικής βοήθειας, ύπαρξη κατάλληλης διερμηνείας και αποτελεσματικών διαδικασιών για τη χορήγηση του καθεστώτος του πρόσφυγα.

«Η Ελλάδα δεν έχει τα μέσα να μας βοηθήσει. Εάν μπορούσα να ζητήσω άσυλο στην Ελλάδα θα το έκανα, αλλά δεν υπάρχει τρόπος να κάνεις αίτηση. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμία δυνατότητα. Εάν πάω στο γραφείο της αστυνομίας, θα μου πουν να συνδεθώ μέσω Skype. Δοκίμασα το Skype πολλές φορές, αλλά δεν μπορώ να συνδεθώ με κάποιον να κανονίσω ραντεβού για την αίτηση ασύλου». Σύριος, Καταυλισμός Τσεπέλοβο, Ήπειρος
  • Η προστασία, κυρίως από την κακοποίηση και την εκμετάλλευση, είναι ζωτικής σημασίας και οι κυβερνήσεις πρέπει να εξασφαλίσουν ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες είναι ασφαλείς. Αυτό περιλαμβάνει πληροφορίες ώστε οι άνθρωποι να καταλαβαίνουν ποιος είναι αρμόδιος για την ασφάλειά τους και πώς μπορούν να ζητήσουν βοήθεια, εάν είναι απαραίτητο.

«Δεν νιώθουμε ασφάλεια να πηγαίνουμε μόνες μας στα ντους ή στις τουαλέτες. Έχουμε κάνει ομάδες των έξι και πάμε όλες μαζί. Αν μία θέλει να πάει, πρέπει να πάρει άλλες πέντε γυναίκες μαζί της». Ταγρίτ, 30 ετών, Σύρια, κλειστή δομή Μόριας, Λέσβος
  • Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ανθρώπινη αντιμετώπιση στους χώρους υποδοχής και φιλοξενίας, καθώς και ανοιχτές δομές (όχι κλειστά κέντρα κράτησης) σε όλα τα σημεία όπου διαμένουν μετανάστες και βελτίωση της πρόσβασης σε θρεπτικό φαγητό, ιατρική φροντίδα και καλής ποιότητας νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής.

«Ο άντρας μου πέθανε πριν από δύο μέρες. Ήταν διαβητικός. Έπρεπε να παίρνει ινσουλίνη. Εδώ όμως δεν βρίσκαμε. Έπασχε από νεφρική ανεπάρκεια. Οι αρχές τον πήγαν στο νοσοκομείο, αλλά ήταν πολύ αργά. Έπρεπε να βρω 2.000 ευρώ να στείλω τη σορό του πίσω στην Καμπούλ. Δανείστηκα χρήματα από όποιον μπόρεσα και τώρα πρέπει να τα επιστρέψω». Ναϊμέ, 38 ετών, Αφγανή, Καταυλισμός Σχιστού, Αθήνα



Οι άνθρωποι με τους οποίους μίλησε η Oxfam και η ActionAid περιέγραψαν φρικιαστικές εμπειρίες στις χώρες που άφησαν πίσω τους και στις χώρες διέλευσης, κάνοντας ένα πράγμα σαφές: δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω. «Εάν στέλναμε τα κορίτσια στο σχολείο, οι Ταλιμπάν θα τα χτυπούσαν και θα χάραζαν στο πόδι τους με μαχαίρι: "Να τι θα κάνουμε εάν στείλεις την κόρη σου σχολείο"», εξηγεί η 23χρονη Γκολπάρι, Αφγανή, που μένει στον Καταυλισμό Κατσικά.

Όπως τονίζουν οι οργανώσεις, «θέλουν να νιώσουν ασφαλείς στην Ελλάδα και να τους δοθεί η ευκαιρία να επανενωθούν με τις οικογένειές τους στην Ευρώπη. Χρειάζονται απεγνωσμένα περισσότερες πληροφορίες για την τωρινή κατάσταση, πρόσβαση σε δίκαιη διαδικασία ασύλου και ξεκάθαρες απαντήσεις για το μέλλον τους.

Η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει μια συλλογική, κοινή προσέγγιση διευκολύνοντας τη διεθνή προστασία, ώστε να τους βοηθήσει να ενσωματωθούν, να τους στηρίξει ώστε να μπορούν να ζήσουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια και να καλύψει το βασικό δικαίωμα των παιδιών τους στην εκπαίδευση».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...