Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Διαμαρτυρία γεωλόγων και βιολόγων για την μείωση των ωρών διδασκαλίας τους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Το Υπουργείο χωρίς ουσιαστικό διάλογο και τεκμηριωμένη αιτιολογία μείωσε τις διδακτικές ώρες».

Οι επιστημονικοί φορείς γεωλόγων και βιολόγων εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη μείωση των ωρών διδασκαλίας των μαθημάτων της Γεωλογίας και της Βιολογίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Η Ελληνική Γεωλογική Εταιρία (ΕΓΕ) σε ψήφισμά της αναφέρει ότι «το Υπουργείο χωρίς ουσιαστικό διάλογο και τεκμηριωμένη αιτιολογία μείωσε τις διδακτικές ώρες του μαθήματος της «Γεωλογίας - Γεωγραφίας» στην A΄ τάξη του Γυμνασίου από δύο σε μία ώρα (απόφαση αριθμ. 93381/Δ2) και παράλληλα αφαίρεσε τον όρο «Γεωλογία» από τον τίτλο του μαθήματος, για μια ακόμη φορά σε ένα διαρκές πλαίσιο μη κατανόησης της σημασίας των Επιστημών της Γης και συνεχούς υποβάθμισής τους».

Η ΕΓΕ τονίζει ότι «οι Γεωεπιστήμες στη μέση εκπαίδευση αποτελούν έναν επιστημονικό κλάδο που πρέπει να υπάρχει ισότιμα και αυτόνομα μεταξύ των Φυσικών Επιστημών» και αναφέρει ότι «δυστυχώς το Υπουργείο Παιδείας για άλλη μια φορά, με το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα του Γυμνασίου, δείχνει να αγνοεί τις γεωεπιστήμες και τη σημασία τους για το σύγχρονο πολίτη».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Γεωλόγων (ΣΕΓ), που ζήτησε να επαναξιολογηθεί η απόφαση αυτή. ΣΕΓ και ΕΓΕ κάλεσαν όλους τους γεωλογικούς φορείς σε υπεράσπιση και υποστήριξη του μαθήματος Γεωλογίας -Γεωγραφίας στη Β΄βαθμια εκπαίδευση και σε αναβάθμιση της Γεωλογικής εκπαίδευσης.

Από την πλευρά της, η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων (ΠΕΒ) διαμαρτύρεται για τη μείωση κατά μία ώρα των ωρών διδασκαλίας της Βιολογίας στο Γυμνάσιο, οπότε η Βιολογία θα διδάσκεται από μία ώρα σε κάθε τάξη.

Η ΠΕΒ κάνει λόγο για «επιλογές του Υπουργείου που οδηγούν αναπόφευκτα στη συρρίκνωση και υποβάθμιση του μαθήματος της Βιολογίας στο Γυμνάσιο και κατά συνέπεια στη δημιουργία ουσιαστικού κενού στις γνώσεις των μαθητών της υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε σημαντικά θέματα, που αφορούν κυρίως την ίδια τους τη ζωή».

Αλλά και η Πανελλήνια Ενωση Βιολόγων κάνει λόγο για «παγιωμένη μέθοδο αιφνιδιασμού» και δηλώνει οργή και απογοήτευση, διότι, όπως υποστηρίζει, «οι αποφάσεις ελήφθησαν χωρίς κανένα θεσμικό διάλογο».

Υπενθυμίζεται ότι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γιάννης Παντής, βιολόγος ο ίδιος, μιλώντας προ ημερών στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο FM 104,9», διαβεβαίωσε πως σύντομα θα υπάρξει διόρθωση στο θέμα της μείωσης των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος της Βιολογίας -κατά μία ώρα- στα σχολεία, καθώς και μια συνολική βελτίωση στον τρόπο με τον οποίο γίνεται το μάθημα, ώστε να προσαρμοστεί στα διεθνή πρότυπα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.