Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Βοηθήστε το έργο της UNICEF για καθαρό νερό



Χιλιάδες παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα από διαρροϊκές ασθένειες.

Κάθε μέρα πάνω από 3.000 παιδιά πεθαίνουν από διαρροϊκές ασθένειες. Σε μέρη όπως η Δυτική Αφρική, περισσότερα παιδιά πεθαίνουν από διάρροια παρά από ιλαρά, ελονοσία και AIDS μαζί.

Αυτό επισημαίνει η UNICEF σε ανακοίνωσή της με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, που έχει καθιερωθεί η 22 Μαρτίου, κάνοντας έκκληση προς όλους να βοηθήσουν στο έργο της για την παροχή των κατάλληλων σκευασμάτων καθαρισμού του νερού.

Τέτοια σκευάσματα είναι τα άλατα ενυδάτωσης από το στόμα και οι ταμπλέτες καθαρισμού νερού, ενώ η UNICEF μεταφέρει καθαρό νερό σε σχολεία ή σε φτωχές απομακρυσμένες κοινότητες, με βρύσες και πηγάδια, που αποτελούν επίσης σωτήριες παρεμβάσεις.

Στην ανακοίνωσή της η UNICEF σημειώνει, τη σημασία του νερού για την ανάπτυξη των παιδιών, τονίζοντας ότι τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού, το σώμα του θα περάσει από την πιο θαυμαστή φάση της ανάπτυξης.

Προσφορές στο www.unicef.gr στο 901 11 17 17 17 (3 ευρώ +ΦΠΑ/ κλήση από σταθερό ΟΤΕ) και στο 801 500 12345 όλο το 24ωρο (ομιλούμε με εκπρόσωπο της UNICEF).


Διαβάστε περισσότερα...

Οικογενειάρχης εναντίον εργένη



Να το κάνεις ή να μην το κάνεις;
Ο γάμος είναι μια καθοριστική στιγμή στη ζωή του άντρα: από τη μια αποχαιρετάς την εργένικη ζωή (κι ό,τι αυτό συνεπάγεται!), από την άλλη ανοίγεσαι σε έναν νέο και γενναίο κόσμο...

Γιατί ο γάμος, πέρα από φορολογικά, νομικά και θρησκευτικά πλεονεκτήματα, έχει κι άλλα να σου δώσει. Και η εργένικη ζωή βέβαια δεν είναι του πεταματού! Ας δούμε όμως αναλυτικά τα 10+1 πλεονεκτήματα του οικογενειάρχη και του εργένη και τα συμπεράσματα... δικά σου.

Best of oικογενειάρχης:

1. Τρως υγιεινότερα

2. Δεν ζεις πλέον σε αχούρι

3. Περνάς τα βράδια σου κάνοντας κι άλλα πράγματα από το να σερφάρεις για online πορνό

4. Δεν στη σπάει πια ο Άγιος Βαλεντίνος (δεν είσαι πλέον μπάκουρας)

5. Έχεις ξαφνικά έναν πολύ καλό λόγο να μετακομίσεις σε μεγαλύτερο χώρο

6. Έχεις κάποιον να ακούει τα όνειρα και τα παραληρήματά σου

7. Δεν παίρνεις πλέον παρορμητικές αποφάσεις (έχεις τη γυναικούλα σου να σε συγκρατεί!)

8. Μαθαίνεις να συμβιβάζεσαι (κι αυτό για κάποιον λόγο είναι καλό) και να ακούς (θες δεν θες)

9. Έχεις κάποιον που νοιάζεται πραγματικά για το πώς πέρασες τη μέρα σου

10. Κάνεις τους γονείς σου ευτυχισμένους

10 + 1. Δεν τραβάς πια μόνος σου τα profile pictures των κοινωνικών δικτύων

Βest of εργένης:

1. Τα πάντα στο σπίτι είναι δικά σου (και ο μόνος που τα ψαχουλεύει είσαι εσύ)

2. Ο μόνος που ξοδεύει τα ωραία σου λεφτουδάκια είσαι εσύ

3. Τα νυχτοπερπατήματά σου είναι δικά σου, κατάδικά σου

4. Μόνο ο γιατρός σου μπορεί να σου πει τι θα πιεις και τι θα φας

5. Εσύ αποφασίζεις πότε θα ξυριστείς και τι θα φορέσεις (καλά, μπορεί και το αφεντικό σου)

6. Δεν έχεις να θυμάσαι επετείους γνωριμίας, πρώτου φιλιού, πρώτου σεξ, γενεθλίων, αρραβώνων, γάμου...

7. Δεν έχεις όλο το συγγενολόι της λεγάμενης να σου λέει τι να κάνεις και τι να μην κάνεις

8. Οι μόνες ανασφάλειες που έχεις να διαχειριστείς είναι οι δικές σου

9. Το πού πετάς τα βρόμικα εσώρουχά σου υπαγορεύεται μόνο από την αίσθηση που έχεις περί αξιοπρέπειας

10. Δεν αλλάζεις άρδην τη ζωή σου επειδή κάποιος ζηλεύει, ενοχλείται, δεν γουστάρει κ.λπ.

10 + 1. Υπάρχουν πολλές γυναίκες εκεί έξω (περίπου 3 δισεκατομμύρια!), γιατί να χαραμιστείς με μία;


Διαβάστε περισσότερα...

Κομμωτές στη μάχη κατά του καρκίνου του δέρματος



Θα εκπαιδευτούν για να εντοπίζουν ύποπτα σημάδια.

Ειδικοί στον τομέα της υγείας επισημαίνουν ότι οι κομμωτές μπορούν και θα πρέπει να εκπαιδευτούν να ελέγχουν τους πελάτες τους για καρκίνο του δέρματος. Προς το παρόν δεν υπάρχει πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου για αυτόν τον τύπο καρκίνου στην Βρετανία, παρότι είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους στη χώρα.

Οι κομμωτές δεν θα καλούνται φυσικά να κάνουν διάγνωση, αλλά να επισημαίνουν διακριτικά καθετί ύποπτο που θα εντοπίζουν στο κεφάλι ή τον λαιμό του πελάτη τους, ώστε εκείνος να απευθυνθεί στον γιατρό του.

Από έρευνες προκύπτει ότι η εκπαίδευση αυτού του είδους είναι εφικτή για τους κομμωτές, ενώ σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Nottingham City Hospital NHS Trust, οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες κομμωτές ήταν πρόθυμοι να αναλάβουν έναν τέτοιο ρόλο.

Οι υπέρμαχοι της εκστρατείας πρόληψης κατά του καρκίνου υποστηρίζουν ότι οι έλεγχοι αυτοί θα γίνουν ρουτίνας, μαζί με το κούρεμα και το στέγνωμα, στα 36.000 κομμωτήρια της χώρας.

Εκτιμάται ότι περίπου 100.000 νέα κρούσματα διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στην Βρετανία. Πολλές περιπτώσεις δεν διαγιγνώσκονται επί χρόνια, γεγονός που καθυστερεί την θεραπεία και δυσχεραίνει την ίαση.

Από την πιο κακοήθη μορφή του καρκίνου του δέρματος -το κακόηθες μελάνωμα- χάνουν την ζωή τους κάθε χρόνο στην Βρετανία περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι. Τα περισσότερα κρούσματα μπορούν να προληφθούν, αλλά τα ποσοστά έχουν αυξηθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια. Η ομάδα υψηλότερου κινδύνου είναι όσοι έχουν ανοιχτό χρώμα δέρματος, φακίδες και πολλούς σπίλους.

Οι ανησυχητικές ενδείξεις είναι οι αλλαγές στο σχήμα ή το χρώμα των σπίλων, κνησμός ή αιμορραγία. Οι αλλοιώσεις στο κρανίο και στο πίσω μέρος του λαιμού πολλές φορές μπορεί να περάσουν απαρατήρητες και οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι κομμωτές είναι οι καταλληλότεροι άνθρωποι για να τις εντοπίσουν.

«Δεν πρέπει να περιμένουμε οι ασθενείς μας με καρκίνο του δέρματος να έρθουν σε εμάς όταν μπορεί να είναι ήδη πολύ αργά, αλλά να χρησιμοποιούμε την έρευνα και άλλες μεθόδους για να βελτιώσουμε τον έγκαιρο εντοπισμό των μελανωμάτων στο κεφάλι και τον λαιμό εκμεταλλευόμενοι τον ρόλο των κομμωτών και την μοναδική τους σχέση με τους πιθανούς πελάτες μας» υποστηρίζουν αμερικανοί γιατροί στο τελευταίο τεύχος της Επιθεώρησης της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Κάντε τζόκιν όποτε θέλετε!



Αρκεί να το αποφασίσετε.

Βαριέστε στο σπίτι όσο δεν αντέχετε τις επισκέψεις στο γυμναστήριο; Μπορείτε να γυμναστείτε και στο πάρκο της γειτονιάς σας.

Γι’ αυτό φορέστε γρήγορα φόρμα και σπορτέξ και βγείτε για τρέξιμο. Άλλωστε, το τζόκιν μπορεί να γίνει οπουδήποτε και να σας βοηθήσει πάρα πολύ. Κι αυτό γιατί είναι μία μορφή αερόβιας γυμναστικής που δεν διαφέρει και πολύ από το τρέξιμο. Κατά τη διάρκεια της εκτέλεσής του, γυμνάζονται μύες που δεν αντιλαμβάνεται κανείς ότι γυμνάζονται.

Όπως στη γυμναστική πάντως, έτσι και στο τζόκιν δεν υπάρχει κάποιος χρόνος για να προσδιορίσει κανείς πότε είναι έτοιμος ή πότε μπορεί να αρχίσει. Όλα εξαρτώνται από το πότε θα το πάρει απόφαση το κάθε άτομο ξεχωριστά. Πάντως, το τζόκιν βοηθά στην καλύτερη καρδιοαναπνευστική λειτουργία και πριν κάποιος αρχίσει θα πρέπει να γνωρίζει επιπλέον επιβαρύνσεις που απαιτούνται.

Για παράδειγμα η τεχνική δεν διαφέρει και πολύ από το βάδισμα. Απλώς, υπάρχει μεγαλύτερη κάμψη του γόνατου και περισσότερο λύγισμα στους αγκώνες.

Η αναπνοή γίνεται από μύτη και στόμα και οι φτέρνες έρχονται πρώτες σε επαφή με το έδαφος και στη συνέχεια ακολουθούν τα δάχτυλα. Πρέπει όμως να αποφεύγεται η μεγαλύτερη ταχύτητα για να συνεχίσει το άτομο να κάνει τζόκιν για περισσότερο χρόνο.

Το πλεονέκτημά του είναι ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερο εξοπλισμό παρά μόνο αθλητική ένδυση και παπούτσια για τρέξιμο. Δεν υπάρχει ούτε περιορισμός στην ώρα καθώς ο καθένας μπορεί να τρέξει όποτε θέλει. Πάντως, καλό είναι σε ένα συνολικό πρόγραμμα να περιλαμβάνεται ποικιλία ασκήσεων όπως για παράδειγμα τζόκιν προς τα πίσω, κίνηση ολόκληρων των χεριών ή εκτάσεις για διάταση κ.ά.



Διαβάστε περισσότερα...

Επιτρέπεται το βάψιμο των μαλλιών κατά την εγκυμοσύνη



Η άποψη των επιστημόνων για το θέμα.

Πολλές γυναίκες που συνηθίζουν να βάφουν τα μαλλιά τους, δεν γνωρίζουν αν μπορούν να συνεχίσουν τη συνήθεια αυτή κατά την εγκυμοσύνη.

Διάφορες μελέτες έχουν γίνει κατά καιρούς και εξετάζουν, αν οι τοξικές βαφές μαλλιών σχετίζονται με τις παιδικές ασθένειες συμπεριλαμβανομένων και τον όγκων στον εγκέφαλο.

«Όταν χρησιμοποιείς βαφή μαλλιών, μια μικρή ποσότητας της βαφής μπορεί να διαπεράσει το δέρμα. Ωστόσο, γενικά η βαφή δεν θεωρείται επικίνδυνη για το υπό ανάπτυξη έμβρυο», σημειώνει ο Roger W. Harms, γυναικολόγος της Mayo Clinic στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια έρευνα του 2005 έδειξε συσχέτιση μεταξύ της χρήσης προϊόντων βαφής κατά την εγκυμοσύνη και του νευροβλαστώματος, μια μορφής παιδικού καρκίνου. Όπως όμως σημειώνει, άλλες έρευνες δεν έδειξαν κάτι αντίστοιχο αλλά αντίθετα, οι περισσότεροι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι απίθανο η χρήση βαφών πριν ή κατά την εγκυμοσύνη να αυξήσει τις πιθανότητες για την ανάπτυξη καρκινικών όγκων.

Μέχρι να καταλήξουν οι επιστήμονες σε ένα σίγουρο συμπέρασμα, το καλύτερο που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να αποφύγετε τη βαφή μαλλιών τουλάχιστον κατά τη διάρκεια του 1ου τριμήνου της εγκυμοσύνης. Επιπλέον, μπορείτε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να επιλέξετε ποια είναι η καλύτερη μέθοδος για εσάς.

Εάν επιλέξετε να το κάνετε μόνες σας, καλό θα ήταν να γνωρίζετε τις συμβουλές του FDA, της αντίστοιχης υπηρεσίας του ΕΟΦ, στις ΗΠΑ:

-Ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες της συσκευασίας.
-Να φοράτε γάντια όταν εφαρμόζετε τη βαφή μαλλιών.
-Μην αφήσετε περισσότερο χρόνο τη βαφή στα μαλλιά σας, από αυτόν που αναγράφεται
-Ξεπλύνετε σχολαστικά το κεφάλι σας μετά τη χρήση βαφής μαλλιών.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να βελτιώσετε τη στοματική υγιεινή



Τι πρέπει να γνωρίζετε.

Τα ούλα δεν επηρεάζουν μόνο τα δόντια αλλά και τη γενικότερη κατάστασης της υγείας μας. Γι’ αυτό απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή!

Οπότε, αν βλέπετε ότι αντιμετωπίζετε προβλήματα, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε άμεσα οδοντίατρο και να μην αφήσετε το πρόβλημά σας να μεγαλώνει. Ειδικά στην περίπτωση που τα βλέπετε να ματώνουν, υπάρχει φλεγμονή, που ονομάζεται ουλίτιδα. Όταν αυτή προχωρήσει, παρατηρείται περιοδοντίτιδα, η οποία μπορεί να εμφανίσει αιμορραγία.

Γι’ αυτό προσέξτε να μην αμελείτε τη στοματική υγιεινή καθώς σε αυτή την περίπτωση το πρόβλημά σας θα επιδεινωθεί. Απλά να θυμάστε ότι ακόμη και το κάπνισμα χειροτερεύει το πρόβλημά σας αφού καταστρέφει τα αγγεία των ούλων ενώ μειώνει και την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να αντιμετωπίσει τη φλεγμονή.

Έτσι, για να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα, εκτός από την θεραπεία που πρέπει να κάνετε, η οποία είναι υποχρεωτική, θα πρέπει με τις υποδείξεις του οδοντίατρου να συνεχίσετε την φροντίδα τους και στο σπίτι.

Μετά τη θεραπεία και την αποκατάσταση της υγείας των ούλων, σημαντικό ρόλο παίζει η πρόληψη ώστε να μην ξαναπαρουσιαστεί το πρόβλημα.

Γι’ αυτό πρέπει συνήθως κάθε έξι μήνες να πηγαίνετε στον οδοντίατρο. Και βέβαια πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας διαρκώς σε συνδυασμό με τη χρήση νήματος και ορισμένες φορές χρησιμοποιώντας και το μεσοδόντιο βουρτσάκι. Καλό κάνουν όμως και οι στοματικές πλύσεις με χαμομήλι.

Και να θυμάστε ότι υπάρχουν μελέτες που έχουν δείξει ότι η περιοδοντίτιδα μπορεί να εμφανίσει γενικά νοσήματα όπως τα καρδιαγγειακά, το διαβήτη αλλά και προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όπως για παράδειγμα τον πρόωρο τοκετό και ελλιποβαρή νεογνά.


Διαβάστε περισσότερα...

Τηλεόραση και ίντερνετ «σκοτώνουν» τις σχέσεις των παιδιών



Επιστήμονες μελετούν τις σχέσεις των εφήβων.

Οι έφηβοι που περνούν το χρόνο τους βλέποντας τηλεόραση ή χρησιμοποιώντας υπολογιστή φαίνεται πως έχουν χειρότερες σχέσεις με τους γονείς τους και τους άλλους έφηβους, λένε οι ειδικοί.

Τα τελευταία 20 χρόνια, οι έφηβοι έχουν στη διάθεσή τους συνεχώς διευρυνόμενα εργαλεία με οθόνη για επικοινωνία και ψυχαγωγία. Πλέον όμως με το ίντερνετ και τα δεκάδες διαθέσιμα ηλεκτρονικά παιχνίδια, η εικόνα των σχέσεών τους αλλάζει άρδην.

Επιστήμονες μελέτησαν 3.043 έφηβους ηλικίας 14-15. Οι έφηβοι συμπλήρωσαν ένα απόρρητο ερωτηματολόγιο για τις συνήθειες του ελεύθερου τους χρόνου και εκτίμησαν πόσο δεμένοι είναι με τους γονείς κι άλλους εφήβους.

Γενικά, όσο περισσότερο χρόνο περνούσαν οι έφηβοι βλέποντας τηλεόραση ή παίζοντας στον υπολογιστή, τόσο λιγότερο δεμένοι ήταν με τους γονείς τους. Το ποσοστό για λιγότερο δέσιμο με τους γονείς ανέβαινε 4% για κάθε ώρα παραπάνω τηλεόρασης και 5% για παιχνίδια στον υπολογιστή. Αντίθετα, οι έφηβοι που περνούσαν πιο πολύ χρόνο διαβάζοντας και κάνοντας τα μαθήματά τους δήλωσαν πως είχαν μεγαλύτερο δέσιμο με τους γονείς.

Οι ερευνητές επίσης ρώτησαν 976 άτομα που ήταν 15 ετών το 1987 και το 1988. Η περισσότερη ώρα μπροστά την τηλεόραση συνδεόταν με λιγότερο δέσιμο και με τους γονείς και με τους άλλους εφήβους. Για κάθε επιπλέον ώρα, οι έφηβοι είχαν 13% λιγότερο δέσιμο με τους γονείς και 24% λιγότερο με τους άλλους εφήβους.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επιβραδύνουν το καρκίνο του προστάτη τα ιχθυέλαια



Ευεργετική η διατροφή που είναι φτωχή σε λίπη.

Μια διατροφή πλούσια σε ιχθυέλαια αλλά φτωχή σε λίπη είναι σύμμαχος για τον οργανισμό των ανδρών καθώς μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη του προστατικού καρκίνου, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες (UCLA) και στην επιθεώρηση «Cancer Prevention Research».

Ελέγχοντας δείγματα προστάτη από άντρες που έπασχαν από τη νόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως έπειτα από μόλις έξι εβδομάδες δίαιτας με λίγα λίπη αλλά πολλά ιχθυέλαια, ο ρυθμός ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων επιβραδύνθηκε σημαντικά. Δε συνέβη όμως το ίδιο σε όσους πάσχοντες, ακολουθούσαν μία διατροφή πλούσια σε λιπαρές ουσίες.

«Το εύρημά μας είναι σημαντικό, διότι ο ρυθμός με τον οποίο διαιρούνται (σ.σ. πολλαπλασιάζονται) τα καρκινικά κύτταρα, προδικάζει την μελλοντική εξέλιξη του καρκίνου», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γουϊλιαμ Άρονσον, καθηγητής Ουρολογίας στο UCLA και επικεφαλής του Τμήματος Ουρολογικής Ογκολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Veterans Affairs του Δυτικού Λος Άντζελες.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Tα μεταλλικά ισχία υπόκεινται σε ζημιές



Βρετανοί επιστήμο
νες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Τα αμιγώς μεταλλικά εμφυτεύματα που τοποθετούνται στο ισχίο, παύουν να λειτουργούν σωστά σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με άλλες εναλλακτικές λύσεις, γι' αυτό ίσως δεν πρέπει να τοποθετούνται σε ασθενείς.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν βρετανοί επιστήμονες, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα πιθανά προβλήματα από τέτοια εμφυτεύματα, μια προειδοποίηση που έρχεται λίγο καιρό μετά το σκάνδαλο με τα επικίνδυνα εμφυτεύματα στήθους.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Μπρίστολ, με επικεφαλής την 'Αλισον Σμιθ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερ, μελέτησαν σε βάθος το ζήτημα (πάνω από 402.000 εμφυτεύματα) και συμπέραναν ότι μέσα σε πέντε χρόνια από την εγκατάστασή τους το 6,2% των πλήρως μεταλλικών εμφυτευμάτων ισχίου δεν λειτουργούσαν πια σωστά, έναντι ποσοστού αποτυχίας μόνο 2,3% των κεραμικών εμφυτευμάτων και 1,7% όσων είναι μικτά (μεταλλικά και πλαστικά).

Ο κίνδυνος αποτυχίας, σύμφωνα με τα στοιχεία, είναι μεγαλύτερος για τις γυναίκες (έως τέσσερις φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τους άνδρες, αν και οι τελευταίοι έχουν τριπλάσια πιθανότητα να χρειαστούν τέτοιο εμφύτευμα), καθώς και για τους νέους και γενικότερα για τα μεταλλικά εμφυτεύματα που είναι μεγάλου μεγέθους.

Κάθε αύξηση του μεγέθους κατά ένα χιλιοστό εκτιμάται ότι αυξάνει τον κίνδυνο δυσλειτουργίας κατά 2%. Αντίθετα, τα κεραμικά εμφυτεύματα φαίνεται πως λειτουργούν καλύτερα, όσο αυξάνει το μέγεθός τους.

Τα εμφυτεύματα του ισχίου θεωρούνται μια από τις μεγάλες επιτυχίες της σύγχρονης ιατρικής, καθώς αποκαθιστούν τη δυνατότητα κίνησης του ασθενούς και μειώνουν τον πόνο.

Παρόλα αυτά, όπως δείχνει η νέα μελέτη, ο κίνδυνος αποτυχίας δεν είναι καθόλου αμελητέος, ιδίως για τα αμιγώς μεταλλικά εμφυτεύματα. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις μεταλλικές αρθρώσεις, οι οποίες σιγά-σιγά είτε φθείρονται με τη χρήση, είτε βγαίνουν από τη σωστή θέση τους.

Όμως, σύμφωνα με την αρμόδια βρετανική Ρυθμιστική Αρχή στον τομέα της υγείας (MHRA), όσοι έχουν τοποθετήσει στο σώμα τους μεταλλικά εμφυτεύματα, χρειάζεται να κάνουν τεστ αίματος κάθε χρόνο, επειδή μπορεί μικροσκοπικά κομματάκια τοξικού μετάλλου να αποσπώνται από το εμφύτευμα και να εισέρχονται στο κυκλοφορικό σύστημα. Αυτό είναι πιθανό να προκαλέσει ζημιά στους μυς και στα οστά ή νευρολογικό πρόβλημα.

Όμως η Αρχή, ενώ αναγνώρισε, μετά και τη νέα έρευνα, ότι τα μεταλλικά εμφυτεύματα ενέχουν σημαντικό κίνδυνο αποτυχίας, θεωρεί ότι προς το παρόν τα κλινικά δεδομένα είναι ανάμικτα και ακόμα δεν συντρέχει λόγος για να απαγορευθούν.

Όμως οι ερευνητές του πανεπιστημίου Μπρίστολ, που έκαναν τη νέα μελέτη, την εκτενέστερη που έχει γίνει μέχρι σήμερα πάνω στο θέμα, εισηγούνται την απαγόρευση κυκλοφορίας των αμιγώς μεταλλικών εμφυτευμάτων.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μεταλλαγμένο γονίδιο αυξάνει τη λαιμαργία!



Εμποδίζει τα κύτταρα του εγκεφάλου να στείλουν το μήνυμα του κορεσμού.

Μία και μόνη μετάλλαξη σε ένα συγκεκριμένο γονίδιο που εμπλέκεται στη λειτουργία του εγκεφάλου και προκαλεί λαιμαργία, οδηγεί σε ανεξέλεγκτη όρεξη και, κατά συνέπεια, σε παχυσαρκία, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική έρευνα που βασίστηκε σε πειράματα με ποντίκια.

Οι ερευνητές του τμήματος φαρμακολογίας και φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Τζορτζτάουν, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπαόκι Σου, πιστεύουν ότι το γονίδιο Bdnf είναι υπεύθυνο για αρκετές περιπτώσεις παχυσαρκίας, στις οποίες το άτομο δεν μπορεί να ελέγξει την όρεξή του.

Οι δοκιμές με τα πειραματόζωα, που είχαν μεταλλαχθεί για να έχουν τη συγκεκριμένη παραλλαγή του γονιδίου, έδειξαν ότι το εν λόγω γονίδιο, στη συγκεκριμένη μετάλλαξή του, εμποδίζει πλέον τους νευρώνες του εγκεφάλου να στείλουν το μήνυμα στο σώμα ότι έχει φάει αρκετά. Έχοντας χάσει το «φρένο» του κορεσμού, ο οργανισμός τρώει ανεξέλεγκτα και παχαίνει. Τα ποντίκια κατανάλωναν κατά μέσο όρο 80% περισσότερο φαγητό από το φυσιολογικό.

Το γονίδιο ρυθμίζει μια πρωτεΐνη που ελέγχει τη νευροχημική επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων. Όταν υπάρχει πρόβλημα με το Bdnf και αυτό δεν είναι πλήρως ενεργό, τα εγκεφαλικά κύτταρα δεν μπορούν να «μιλήσουν» κανονικά μεταξύ τους.

Το αίσθημα του κορεσμού ρυθμίζεται κυρίως από δύο ορμόνες, τη λεπτίνη και την ινσουλίνη, το επίπεδο των οποίων αυξάνει αφού κάποιος φάει και χορτάσει. Όμως το μεταλλαγμένο γονίδιο μπλοκάρει τα σήματα αυτών των δύο ορμονών και έτσι το μήνυμα του κορεσμού δεν φθάνει στον εγκέφαλο μέσω του αίματος και, κατά συνέπεια, δεν δίνεται εντολή στο σώμα να πάψει να τρώει. Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι η ανακάλυψη θα ανοίξει νέους δρόμους για τον έλεγχο της όρεξης και της παχυσαρκίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Ολοήμερο πασχαλινό εργαστήρι στο Παιδικό Μουσείο



Υποδέχεται τη Μεγάλη Δευτέρα παιδιά από 5 έως 12 ετών.

Ολοήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Πασχαλινοί περίπατοι» διοργανώνει τη Μεγάλη Δευτέρα το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο. Το πρόγραμμα διαρκεί από τις 8:30 έως τις 16:30 και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 5 έως 12 ετών.

Στόχος του προγράμματος είναι τα παιδιά να αξιοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο των διακοπών τους με τρόπο ευχάριστο και δημιουργικό.

Τα παιδιά που θα συμμετέχουν θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν έθιμα του Πάσχα, να γίνουν ερευνητές και να συλλέξουν στοιχεία από τις γειτονικές εκκλησίες του Παιδικού Μουσείου σχετικά με τις λειτουργίες και τα έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδα ενώ επίσης θα μαγειρέψουν πασχαλινές συνταγές και θα κάνουν πασχαλινές κατασκευές συνδυάζοντας τη μάθηση με την ψυχαγωγία.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 210 3312995
H οικονομική συμμετοχή είναι 30€ για κάθε παιδί (27€ για αδέλφια & 25€ για τους συνδρομητές)

Παιδικό Μουσείο
Κυδαθηναίων 14, Πλάκα, τηλ. 2103312995,
e-mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr



Διαβάστε περισσότερα...

Κέντρο κράτησης αλλοδαπών στη Βόρεια Ελλάδα



Σχέδιο για την πάταξη της λαθρομετανάστευσης από τον Μ. Χρυσοχοϊδη.

Τρεις βασικές κατευθύνσεις δράσεων με στόχο την άμεση υλοποίησή τους, περιλαμβάνει το σχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και της εγκληματικότητας στο κέντρο της Αθήνας, και επισημάνθηκαν σήμερα και από τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου, σε πρώτη φάση προωθείται η δημιουργία κέντρου κράτησης αλλοδαπών, χωρητικότητας 1.000 ατόμων, αλλά και «καταυλισμών έκτακτης ανάγκης», προκειμένου να ξεκινήσει επιχείρηση με εντατικούς ελέγχους, για την απομάκρυνση παράνομων μεταναστών και άλλων, που επιδεικνύουν παραβατική συμπεριφορά.

Παράλληλα, σε συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων, πρόκειται άμεσα να ξεκινήσει εξόρμηση για την πάταξη του παραεμπορίου, πέριξ της Νομικής, της ΑΣΟΕΕ και άλλων πανεπιστημιακών χώρων, με καταστροφή επιτόπου των παραποιημένων προϊόντων, ταυτόχρονα με τους ελέγχους σε πάγκους μικροπωλητών στο κέντρο της Αθήνας, που ήδη είναι σε εξέλιξη.

Ο τρίτος άξονας, πάνω στον οποίο θα κινηθούν οι αστυνομικές δυνάμεις και ειδικότερα η Ασφάλεια, είναι η δίωξη των τεσσάρων κύριων «πληγών» του κέντρου, της πορνείας, του παραεμπορίου, των ναρκωτικών και της συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού παράνομων μεταναστών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το κέντρο κράτησης πρόκειται να δημιουργηθεί σε στρατόπεδο της Βόρειας Ελλάδας, για το οποίο ακόμα εκκρεμούν οι διαδικασίες παραχώρησης από τον Στρατό. Ωστόσο, οι επιτελείς του υπουργείου εκτιμούν ότι αυτές οι διαδικασίες θα προχωρήσουν με πολύ γρήγορο ρυθμό, ώστε η εγκατάσταση να είναι έτοιμη σε έναν μήνα και ειδικότερα πριν από την λήξη της θητείας της σημερινής κυβέρνησης.

Το κέντρο κράτησης, όπως διευκρίνισαν στελέχη του υπουργείου, θα είναι μια μεταβατική λύση, για την κράτηση αλλοδαπών που συλλαμβάνονται για διάφορα αδικήματα, έως ότου ολοκληρωθεί η δημιουργία των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής, τα οποία χρειάζονται πολύ χρόνο ακόμα ώσπου να ετοιμαστούν. (Το πρώτο, στον Έβρο, υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμο σε 8-12 μήνες).

Στο συγκεκριμένο στρατόπεδο θα οδηγούνται όλοι οι αλλοδαποί που συλλαμβάνονται για ποινικές παραβάσεις, ώστε να μην αναγκάζονται οι δικαστικές αρχές να τους αφήνουν ελεύθερους, αφού όλα τα υπάρχοντα κρατητήρια είναι στην παρούσα φάση γεμάτα.

Στο ίδιο κέντρο θα οδηγούνται ακόμα και αλλοδαποί που υποβάλλουν αιτήσεις για άσυλο, έως ότου εξετάσουν τα αιτήματά τους, προκειμένου, όπως λένε, να προλαμβάνεται ενδεχόμενη παραβατική συμπεριφορά τους, στο διάστημα που απαιτείται για να ολοκληρωθεί η διαδικασία ασύλου.

Στο ίδιο πνεύμα θα λειτουργήσουν και οι «καταυλισμοί έκτακτης ανάγκης», λύση που εξετάζεται ως συμπληρωματική σε δεύτερη φάση. Οι καταυλισμοί αυτοί θα είναι οργανωμένοι στη λογική των καταυλισμών σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών (σεισμών κ.λπ.), αλλά με αυξημένη ασφάλεια από πλευράς αστυνομίας.

Η μεταβατική αυτή λύση προωθείται και για έναν ακόμη λόγο. Να αξιοποιηθούν το ταχύτερο δυνατό τα κονδύλια από τα Ταμεία Εξωτερικών Συνόρων και Επιστροφών της ΕΕ, τα οποία χρηματοδοτούν το πρόγραμμα αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης.

Όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του κέντρου κράτησης στη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματικό της ΕΛΑΣ, θα γίνει νέος σχεδιασμός εκ μέρους της αστυνομίας για τη δράση όλων των συναρμόδιων αστυνομικών υπηρεσιών, με κατεύθυνση πλέον την απομάκρυνση των παράνομων μεταναστών από το κέντρο της Αθήνας. Σημειώνεται ότι ο τελευταίος σχεδιασμός, που είχε γίνει τον περασμένο Δεκέμβριο, αφορούσε την αύξηση και εντατικοποίηση της αστυνόμευσης στο κέντρο, αλλά οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης απαιτούν διαφορετική οργάνωση και κατανομή δυνάμεων.

Σε ό,τι αφορά στο παραεμπόριο, οι επιχειρήσεις πέριξ των πανεπιστημιακών χώρων, θα υποστηρίζονται από συνεργεία του δήμου, τα οποία θα καταστρέφουν επιτόπου και προϊόντα - απομιμήσεις επώνυμων εταιρειών, είτε με σπρέι που θα τα καθιστά άχρηστα, είτε μέσα σε απορριμματοφόρα, όπου θα διαλύονται. Έως τώρα επιτόπου καταστροφή γινόταν σε περιπτώσεις κατασχεθέντων προϊόντων χωρίς ετικέτες, κυρίως κινέζικα, ενώ για τα υπόλοιπα γινόταν καταγραφή και ακολουθείτο διαδικασία ιδιαίτερα χρονοβόρα.


Διαβάστε περισσότερα...

«Θα ζήσω τη ζωή και για τους δυο μας»



Φωτογραφίες από τον 25χρονο που έχει μία δεύτερη ευκαιρία στη ζωή.

Ο Joe Matthews χρωστά τη ζωή του σε έναν ανώνυμο δότη χάρη στον οποίο έκανε μεταμόσχευση καρδιάς. Μετά τη δεύτερη ευκαιρία που του δόθηκε, ο Matthews υποσχέθηκε να ζει τη ζωή στο φουλ τόσο για τον ίδιο όσο και για τον άγνωστο άνθρωπο που του έσωσε τη ζωή.

Και όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που ακολουθούν, τηρεί κατά γράμμα την υπόσχεσή του!

Ο 25χρονος Matthews είχε μείνει κλινικά νεκρός όταν η καρδιά του σταμάτησε για πέντε λεπτά πάνω στο χειρουργικό τραπέζι. Αφού τα κατάφερε, οι γιατροί τον προειδοποίησαν πως θα πρέπει να είναι προσεκτικός για την υπόλοιπη ζωή του.

Αλλά ο Matthews ορκίστηκε να αξιοποιήσει στο έπακρο τη δεύτερη ευκαιρία που του δόθηκε στη ζωή.



Μόλις ένα χρόνο μετά την επέμβαση τερμάτισε στον πρώτο του μαραθώνιο. Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, θεωρείται ο ταχύτερος άνθρωπος στη Βρετανία τρέχοντας το κατοστάρι σε 11.06 δευτερόλεπτα. Επίσης παίζει σε ομάδα ράγκμπι κι έκανε πτώση με αλεξίπτωτο.



Στα χόμπι του συμπεριλαμβάνονται το σέρφινγκ, το σνόουμπορντ και η ποδηλασία βουνού.



«Τι νόημα θα είχε η δεύτερη ευκαιρία που μου δόθηκε αν δεν την εκμεταλλευόμουν για τα καλά;», λέει ο ίδιος, «είμαι το παράδειγμα του πόσο καλή μπορεί να είναι η ζωή όταν κάποιος λάβει το πιο απίθανο δώρο. Εάν δεν ήταν ο ήρωας που δώρισε την καρδιά του τίποτα από όλα αυτά δεν θα ήταν δυνατόν και τον ευχαριστώ γι’ αυτό κάθε μέρα».

Ο Matthews ελπίζει οι φωτογραφίες αυτές από τη ζωή του να εμπνεύσουν και άλλους ανθρώπους που έχουν κάνει μεταμόσχευση και να ενθαρρύνουν ακόμα περισσότερους να γίνουν δότες.



Ο νεαρός σπούδαζε στην Καλιφόρνια όταν παραπονέθηκε για δύσπνοια και οι γιατροί τον υπέβαλαν σε εξετάσεις. Βρήκαν τότε πως έπασχε από διατατική μυοκαρδιοπάθεια και πως είχε υγρό στους πνεύμονές του.

Εισήχθη στο νοσοκομείο αλλά δεν ανταποκρινόταν στη θεραπεία και οι γιατροί διέγνωσαν και αρρυθμία. Η καρδιά του διέκοπτε τη λειτουργία της και ξανάρχιζε και οι γιατροί φοβήθηκαν πως κινδύνευε από μία μοιραία καρδιακή προσβολή.

Με τους γονείς στο πλευρό του και την υγεία του να χειροτερεύει, ο Matthews χρειάστηκε να ζήσει με μηχανική υποστήριξη μέχρι να βρεθεί δότης.

Γιόρτασε τα 19α γενέθλιά του στο νοσοκομείο κι ένα μήνα μετά ο δότης βρέθηκε.



Η επέμβαση διήρκεσε έξι ώρες αλλά δύο εβδομάδες μετά ο νεαρός ήταν καλά και πήρε εξιτήριο. Χρειαζόταν βέβαια να επιστρέφει στο νοσοκομείο για εξετάσεις ενώ είδε και έπιασε με τα χέρια του την κανονική καρδιά του. «Ήταν πολύ σουρεαλιστικό να την αποχαιρετώ, δεν νομίζω πως υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που κράτησαν στα χέρια τους την καρδιά τους».



Καθώς ανάρρωνε έγραψε ένα γράμμα στην οικογένεια του δότη. «Δεν ήξερα τίποτα για το δότη αλλά ήθελα να πως στην οικογένειά του πως ο άνθρωπός τους θα ζούσε μία καλή ζωή μέσα από μένα. Το χρωστούσα και στους δυο μας να αξιοποιήσω τη δεύτερη ευκαιρία που μου δινόταν», λέει.



Διαβάστε περισσότερα...

Πρόγραμμα για την υγεία των μαθητών στη Δυτική Ελλάδα



Όπου χρειαστεί, θα γίνουν και οι απαραίτητοι εμβολιασμοί.

Ευρύ πρόγραμμα ελέγχου της υγείας των μαθητών στα σχολεία της Δυτικής Ελλάδας, με έμφαση στις ημιαστικές και αγροτικές περιοχές, ξεκινούν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Καραμανδάνειο νοσοκομείο Παίδων της Πάτρας και οι διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας με τον διοικητή του Καραμανδανείου, Γιάννη Γιαννακόπουλο, καταρτίστηκαν οι βασικοί άξονες του προγράμματος, το οποίο θα ξεκινήσει πιλοτικά τον προσεχή Μάιο σ' έναν καλλικρατικό δήμο, ενώ από την νέα σχολική χρονιά θα επεκταθεί σ' όλη την Δυτική Ελλάδα.

Το πρόγραμμα, όπως αποφασίστηκε, θα εστιάσει κυρίως στον έλεγχο της στοματικής υγείας των μαθητών, στον έλεγχο σωματικής ανάπτυξης, καθώς και στην καταγραφή και έλεγχο των εμβολίων. Μάλιστα στις περιπτώσεις που δεν έχουν γίνει τα προβλεπόμενα εμβόλια, θα ακολουθεί ο εμβολιασμός των μαθητών.

Επίσης, για την υλοποίηση του προγράμματος η Περιφέρεια θα διαθέσει την κινητή μονάδα υγείας, το Καραμανδάνειο θα στελεχώσει την μονάδα με επιστημονικό προσωπικό, ενώ θα ζητηθεί και η συνδρομή των κατά τόπους δήμων, για τυχόν επιπλέον μέσα που θα χρειαστούν.


Διαβάστε περισσότερα...

Σαρωτικοί έλεγχοι ακυρώνουν την περαίωση



Ζητούνται στοιχεία από το... 2004.

Υπερβάλλοντα ζήλο δείχνουν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ και των υπόλοιπων αρχών, που ζητούν από τους ελεγχόμενους στοιχεία από το... 2004!

Για ακόμη μια φορά, το ελληνικό κράτος αποδεικνύεται ασυνεπές στις δεσμεύσεις του, οι οποίες, μάλιστα, περιλαμβάνονται και σε νόμους. Ο λόγος για την τελευταία περαίωση, στην οποία έσπευσαν να υπαχθούν χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις και η ερμηνευτική εγκύκλιος, όποιος έχει υπαχθεί και έχει πληρώσει, είτε μετρητοίς, είτε με δόσεις, δεν υποχρεούται να κρατάει στο λογιστήριό του βιβλία και στοιχεία, που αφορούν σε χρήσεις μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2005.

Επισημαίνεται ακόμα ότι ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο, που έχει πει το «Ναι» στην περαίωση, ενδέχεται να κληθεί για έλεγχο, σε περίπτωση που προκύπτουν επιβαρυντικά στοιχεία, όπως πλαστά και εικονικά τιμολόγια ή ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, θα πρέπει η ελεγκτική αρχή να προσδιορίσει ποια είναι αυτά τα στοιχεία για να προχωρήσει σε έλεγχο.

Παρ' όλα αυτά, το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα περιστατικά, όπου το ΣΔΟΕ, καθώς και άλλα ελεγκτικά όργανα, καλούν για έλεγχο, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία ή υποψίες παραβατικής συμπεριφοράς. Και δεν είναι μόνο αυτό. Οι ελεγκτές ζητούν στοιχεία από το... 2004 (!) μέχρι σήμερα. Χαρακτηριστικό είναι το ακόλουθο κείμενο, από φύλλο ελέγχου του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, με ημερομηνία 15 Φεβρουαρίου:

«Σας καλούμε να προσέλθετε στην υπηρεσία μας μέσα σε πέντε μέρες από την επίδοση της παρούσας και να προσκομίσετε:

το τηρούμενο βιβλίο της επιχείρησης από 01-01-04 μέχρι σήμερα,

τα παραστατικά αγορών δαπανών και πωλήσεων από το 2004 μέχρι σήμερα,

τις εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ από το 2004 μέχρι σήμερα,

τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος χρήσεων 2004 έως σήμερα,

τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών από το 2004 έως σήμερα,

τα παραστατικά είσπραξης και πληρωμών για τα τιμολόγια των συγκεντρωτικών καταστάσεων από το 2004 μέχρι σήμερα, και

αναλυτική εκτύπωση τετάρτου βαθμού ανάπτυξης λογαριασμών ΦΠΑ, χρήσεων από το 2004 έως σήμερα».

Κατόπιν όλων αυτών, δύο είναι τα ενδεχόμενα:

ή οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες δεν είναι σωστά ενημερωμένες,

ή η περαίωση νομοθετήθηκε για εισπρακτικούς λόγους (που είναι άλλωστε γνωστό), με καθαρή πρόθεση εξ αρχής να μην ισχύει επί της ουσίας, σε ό,τι αφορά την απαλλαγή από τον έλεγχο.

Σε κάθε περίπτωση, τέτοια περιστατικά κάθε άλλο παρά ενισχύουν τη φορολογική συνείδηση των πολιτών και προάγουν την αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down



Μια γενετική κατάσταση που οφείλεται σε ένα επιπλέον χρωμόσωμα.

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down καθιερώθηκε το 2006, με πρωτοβουλία του συμπατριώτη μας γιατρού Στυλιανού Αντωναράκη, καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα για το σύνδρομο Down.

Το σύνδρομο Down είναι μια γενετική κατάσταση, που οφείλεται στο επιπλέον χρωμόσωμα που εμφανίζεται στο 21ο ζευγάρι, εξ ου και η ταξινόμησή του ως Τρισωμία 21. Προέρχεται κατά 90-95% από το ωάριο και 5-10% από το σπερματοζωάριο και επηρεάζει μία περίπου στις 600-700 γεννήσεις παιδιών.

Η πρώτη παρατήρηση του συνδρόμου έγινε το 1866 από τον John Langdon Down. Ο άγγλος γιατρός παρατήρησε ότι μερικά νεογνά που γεννιούνται έχουν εξωτερική όψη παρόμοια με αυτή των Μογγόλων, απ' όπου προήλθε και η ονομασία μογγολισμός, που στις μέρες μας έχει εγκαταλειφθεί.

Τα παιδιά με σύνδρομο Down αντιμετωπίζουν νοητική υστέρηση και μαθησιακή δυσκολία, ενώ είναι επιρρεπή σε μια σειρά από ασθένειες. Με την κατάλληλη εκπαίδευση και τη συνεργασία γονιών και δασκάλων, μπορούν να γίνουν ενεργά μέλη της κοινωνίας.

Ως Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down καθιερώθηκε η 21η Μαρτίου κάθε χρόνο, από τα αριθμητικά δεδομένα που συνθέτουν το σύνδρομο (3ο χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος=3.21).


Πηγή: http://www.sansimera.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εναλλακτικά σενάρια για το εφάπαξ



Προσπάθειες να αποφευχθεί η δραστική περικοπή του.

Εναλλακτικά σενάρια για το εφάπαξ εξετάζει το υπουργείο Εργασίας, ενώ ολοκληρώνονται οι σχετικές μελέτες στα ασφαλιστικά ταμεία.

Στο «τραπέζι» αναμένεται να τεθούν η αύξηση των εισφορών αλλά και ο προαιρετικός συμψηφισμός του βοηθήματος με τις οφειλές στις τράπεζες, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η δραστική περικοπή του εφάπαξ.

Ο νέος γύρος παρεμβάσεων στο εφάπαξ έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στο συνδικαλιστικό κίνημα, καθώς το Νοέμβριο υπήρξαν μειώσεις 15% ως 30% στα Ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων, των εργαζομένων στη ΔΕΗ και στην Εμπορική.

Όπως αναφέρει το Έθνος, το επόμενο διάστημα, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, θα έχει συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ, όπου θα συζητηθεί το ενδεχόμενο αύξησης των εισφορών στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.


Διαβάστε περισσότερα...

Η κρίση κόβει δύο χρόνια ζωής



Στις «μαύρες σελίδες» των προβλέψεων προστίθεται και η παράμετρος των αυτοκτονιών.

Ένα με δύο χρόνια λιγότερα θα ζήσει κατά μέσο όρο η σημερινή γενιά, εξαιτίας των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, ενώ οι 60άρηδες «θα είναι οι νέοι της εποχής πλέον», καθώς λόγω των αναγκών και των συνθηκών που διαμορφώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, θα είναι αναγκασμένοι να συνεχίσουν να εργάζονται, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες τους.

Αυτά τόνισαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου οι επιστήμονες που θα λάβουν μέρος στη διημερίδα που διοργανώνει η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Προληπτικής Ιατρικής και Αντιγήρανσης (ΕΕΕΠΙΑ), με αφορμή το χαρακτηρισμό του έτους 2012 ως Ευρωπαϊκό Έτος Ενεργού Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών.

Ο πληθυσμός γερνάει και σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων, το 2050 περίπου το 30% του πληθυσμού θα είναι πάνω από 64 ετών.

Στις «μαύρες σελίδες» των προβλέψεων προστίθεται και η παράμετρος των αυτοκτονιών λόγω της κρίσης, που αυξάνονται κατά 30%.

«Το έλατο του 1940 μετατράπηκε το 2010 σε μανιτάρι και το 2050 ο υπολογισμός είναι ότι το μανιτάρι θα είναι πολύ μεγάλο με ισχνή βάση, καθώς θα γεννιούνται λιγότερα παιδιά και η πλειοψηφία του πληθυσμού θα είναι πάνω από 60 χρόνων», τόνισε ο Χρήστος Ζουμπούλης , πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Προληπτικής και Αναγεννητικής Ιατρικής και Αντιγήρανσης.

Τα συστήματα υγείας, είπε, δεν φαίνεται ότι θα μπορέσουν να αντέξουν το οικονομικό κόστος και τα πράγματα διαγράφονται δυσοίωνα για τους ηλικιωμένους, καθώς οι δυνατότητες για να καλυφθούν οι ανάγκες είναι σχεδόν μηδαμινές.

Σήμερα το 10% του πληθυσμού της Ευρώπης κοστίζει οικονομικά τα 3/4 του προϋπολογισμού των συστημάτων υγείας.


Διαβάστε περισσότερα...

Συμβουλές για καλύτερο ύπνο



Τι να κάνετε για να ξεκουράζεστε τα βράδια.

Πολλοί είναι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον ύπνο, στριφογυρνούν στο κρεβάτι και κοιμούνται ελάχιστες ώρες.

Τα προβλήματα αυτά οφείλονται πολλές φορές στο μεγάλο φόρτο εργασίας καθώς και στο στρες της καθημερινής ζωής. Έρευνα έχει δείξει ότι υπάρχουν φυσικοί τρόποι για να καταπολεμήσετε την αϋπνία, χωρίς να χρειάζεται να στραφείτε στα φάρμακα.

Για να δούμε λοιπόν ποιες είναι αυτές οι 6 συμβουλές…


Πριν κοιμηθείτε προσπαθήστε να χαλαρώσετε διαβάζοντας ένα βιβλίο ή απλά ξαπλώνοντας στο κρεβάτι με χαμηλό φως. Αποφύγετε την χρήση του υπολογιστή και την παρακολούθηση της τηλεόρασης.



Μην τρώτε μεγάλα γεύματα πριν κοιμηθείτε. Προτιμήστε φαγητά που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και μαγνήσιο, όπως τα πράσινα λαχανικά. Καλή επιλογή είναι οι μπανάνες και τα γιαούρτια.



Όταν νιώθετε άνετοι και χαρούμενοι να πέσετε στο κρεβάτι σας, θα έχετε καλύτερο ύπνο. Αγοράστε ένα καινούριο μαξιλάρι, αναπαυτικές και όμορφες πυτζάμες καθώς και ένα αρωματικό κερί.



Προσπαθήστε να μειώσετε το στρες. Αυτό είναι ίσως το πιο δύσκολο να πετύχετε, καθώς λίγο πριν πέσετε για ύπνο σκέφτεστε ό,τι έχει συμβεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Προσπαθήστε να σκεφτείτε κάτι θετικό, κάτι που σας κάνει να νιώθετε όμορφα. Αν έχετε κατοικίδιο, θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε περισσότερο...



Κάθε βράδυ καθορίστε μια ώρα που θα είστε στο κρεβάτι, μια ώρα όμως που να ανταποκρίνεται στις καθημερινές σας συνήθειες, όχι για παράδειγμα 10 το βράδυ. Διαλέξτε μια ώρα και προσπαθήστε να τηρείτε την ώρα αυτή.



Η γυμναστική είναι ένας πολύ καλός τρόπος να κουράζετε το σώμα σας. Μετά από μια ώρα γυμναστικής, κουράζονται οι μυς με αποτέλεσμα να είναι καλύτερος ο ύπνος σας.



Διαβάστε περισσότερα...

Προοδεύουν οι έρευνες για το Αλτσχάιμερ



Βλαστικά κύτταρα στον εγκέφαλο πειραματόζωων βοηθάνε στην παραγωγή ντοπαμίνης.

Ελπίδες γεννώνται για τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ μετά την πρόοδο στη χρησιμοποίηση βλαστοκυττάρων σε πειραματόζωα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τζουν Τακαχάσι του πανεπιστημίου του Κιότο έκαναν πειράματα με μαϊμούδες, οι εγκέφαλοι των οποίων είχαν υποστεί βλάβες από μία χημική ουσία που καταστρέφει τους νευρώνες του εγκεφάλου, οι οποίοι παράγουν ντοπαμίνη. Η καταστροφή αυτών των εγκεφαλικών κυττάρων και η ελλιπής παραγωγή ντοπαμίνης προκαλεί τα συμπτώματα της νόσου (τρέμουλο, ακαμψία κ.α.).

Έξι μήνες μετά την εισαγωγή των βλαστικών κυττάρων, τα πειραματόζωα είχαν βελτιώσει σε ποσοστό 20% έως 45% την κινητικότητά τους. Η νεκροψία που έγινε μετά τον θάνατο των μαϊμούδων, ένα περίπου χρόνο μετά την θεραπεία με τα βλαστικά κύτταρα, έδειξε ότι τα εγκεφαλικά κύτταρα είχαν αναπτυχθεί πλέον σε πλήρως λειτουργούντες νευρώνες παραγωγής ντοπαμίνης.

Η νόσος πλήττει τόσο τους άνδρες, όσο και τις γυναίκες, αν και οι πρώτοι κινδυνεύουν ελαφρώς περισσότερο. Οι περισσότεροι ασθενείς είναι μεταξύ 55 και 65 ετών, όμως η νόσος πλήττει και νεότερους. Συνήθως τα πρώτα συμπτώματα είναι το τρέμουλο ενός χεριού ή η μυϊκή ακαμψία στα άκρα ή όλο το σώμα, αν και παρεμφερή συμπτώματα μπορεί να έχουν και άλλοι άνθρωποι, χωρίς να έχουν τη νόσο.

Περίπου ένας στους δέκα ασθενείς με Πάρκινσον έχει σχετικό οικογενειακό ιστορικό, αλλά η αιτία δεν είναι γνωστή για το υπόλοιπο 90%. Σε κάθε περίπτωση, οι ασθενείς σταδιακά χάνουν νευρώνες που παράγουν ντοπαμίνη, η οποία βοηθά στην κίνηση του σώματος, Η καταστροφή των νευρώνων και η μείωση της παραγόμενης ντοπαμίνης οδηγεί στα τέσσερα κυριότερα συμπτώματα της πάθησης; το τρέμουλο, την επιβράδυνση των κινήσεων, την ακαμψία και την απώλεια της ισορροπίας. Εκτός όμως από τα κινητικά συμπτώματα, μπορεί να εμφανιστούν και άλλα, όπως απώλεια της οσμής, άγχος, κατάθλιψη, κόπωση, διαταραχές του ύπνου, άνοια κ.α., επιδρώντας αρνητικά στην ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Η φαρμακευτική αγωγή -κυρίως μέσω της «λεβοντόπα»- στοχεύει στην αύξηση του επιπέδου της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, όμως τα σχετικά φάρμακα συχνά έχουν σοβαρές παρενέργειες, ενώ σταδιακά χάνουν μέρος της αποτελεσματικότητάς τους, οπότε χρειάζεται η συνεχής αύξηση της δόσης τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα αντισυλληπτικά συνδέονται με τον καρκίνο του προστάτη στους άντρες;



Τι αποκαλύπτει έρευνα βρετανών επιστημόνων.

Τα αντισυλληπτικά χάπια φαίνεται να ευθύνονται για τα αυξημένα κρούσματα καρκίνου του προστάτη παγκοσμίως. Μπορεί να ακούγεται ως αστείο αλλά σύμφωνα με νέα έρευνα, οι περιοχές του πλανήτη όπου οι γυναίκες καταφεύγουν κατά κανόνα στην από στόματος αντισύλληψη αποδείχτηκε ότι είναι οι ίδιες περιοχές όπου εμφανίζονται και πιο πολλά κρούσματα καρκίνου του προστάτη.

Οι επιστήμονες, αν και κατ' αρχήν δηλώνουν ότι δεν είναι σίγουροι για το ποια μπορεί να είναι η σχέση ανάμεσα στο αντισυλληπτικό χάπι και τον καρκίνο του προστάτη, εικάζουν ότι συνδετικός κρίκος είναι τα οιστρογόνα των πρώτων. Οι άνδρες που εκτίθενται στα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων που βρίσκονται πλέον σε όλη τη διατροφική αλυσίδα αλλά και στο νερό, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Βρετανοί επιστήμονες που βασίστηκαν στα δεδομένα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ερευνας για τον Καρκίνο (IARC) και στην έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για την αντισύλληψη, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χρήση αντισυλληπτικών μεθόδων, όπως το διάφραγμα και τα προφυλακτικά, δεν συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη των ανδρών. Αντίθετα, οι πληθυσμοί όπου καταγράφηκε μεγαλύτερη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών εμφάνισαν και τα περισσότερα κρούσματα και θανάτους από καρκίνο του προστάτη.

Η έκθεση σε μεγάλες συγκεντρώσεις οιστρογόνων είναι γνωστό ότι προκαλεί καρκίνο και εκτιμάται ότι αυτά βρίσκονται πλέον παντού στη φύση, προκαλώντας ορμονική ανισορροπία σε όλους τους έμβιους οργανισμούς.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα μονάδα του ΟΚΑΝΑ με χορηγία του ΟΠΑΠ



Το χώρο στο Αττικό Νοσοκομείο επισκέφθηκε ο Π. Γερουλάνος.

Επίσκεψη στη θεραπευτική μονάδα υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ στο Αττικό Νοσοκομείο, πραγματοποίησε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος.

Η μονάδα λειτουργεί από χθες, Δευτέρα, χάρη σε χορηγία του ΟΠΑΠ ύψους περίπου 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, η οποία και προέκυψε από τις ρήτρες βίας που έχει επιβάλει ο οργανισμός στα συμβόλαια χορηγίας που έχει με τις ποδοσφαιρικές ομάδες, όταν οι οπαδοί τους εμπλέκονται σε επεισόδια.

«Η απόφαση που πήραμε, να επενδυθούν οι ρήτρες βίας από τον ΟΠΑΠ, ώστε να δημιουργηθούν μονάδες αντιμετώπισης του προβλήματος των ναρκωτικών οδήγησε στη μονάδα που βλέπετε σήμερα. Συνεργαστήκαμε στενά με το υπουργείο Υγείας και τον ΟΚΑΝΑ, ώστε με τη λειτουργία περισσότερων μονάδων υποκατάστασης να επιτύχουμε, μεταξύ άλλων, και αποσυμφόρηση του κέντρου της Αθήνας» δήλωσε ο κ. Γερουλάνος.

«Υπάρχουν δύο τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος των εξαρτήσεων, ο εύκολος του κοινωνικού αποκλεισμού και της γκετοποίησης και ο δύσκολος της δημιουργίας των κατάλληλων υποδομών και της συστηματικής φροντίδας των ασθενών από εξαρτήσεις. Εμείς έχουμε επιλέξει τον δεύτερο» κατέληξε ο υπουργός.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι μαθητές θα έχουν έγκαιρα τετράδια και βιβλία



Διαβεβαιώσεις του υπουργού Παιδείας Γ. Μπαμπινιώτη.

Κανονικά θα εκτυπωθούν τα τετράδια των πανελλαδικών εξετάσεων και το απαραίτητο υλικό θα είναι στα χέρια των υποψηφίων ώστε να διενεργηθούν οι πανελλήνιες εξετάσεις που αρχίζουν στις 21 Μαΐου, χωρίς προβλήματα.

Ο υπουργός Παιδείας, Γ. Μπαμπινιώτης, που συνάντησε σήμερα τους δημοσιογράφους, χωρίς μαγνητόφωνα και τηλεοπτικές κάμερες, σε μια «συνάντηση γνωριμίας», όπως τη χαρακτήρισε, τόνισε μεταξύ άλλων ότι τα τετράδια θα είναι έτοιμα στις 30 Απριλίου. Άλλωστε η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί στο τέλος της εβδομάδας. Όμως ο υπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της εκτύπωσης των σχολικών βιβλίων για την προσεχή σχολική χρονιά. Τόνισε ότι μέχρι 10 Ιουλίου τα βιβλία γυμνασίων και λυκείων θα βρίσκονται στα σχολεία, ενώ ως τις 20 Αυγούστου θα είναι στα σχολεία και όλα τα βιβλία των δημοτικών.

Όσον αφορά στο νέο λύκειο και το νέο σύστημα πανελλαδικών εξετάσεων, που αρχικά ο Γ. Μπαμπινιώτης είχε μιλήσει για άμεση προώθηση στο υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε χρόνος, σήμερα ο υπουργός υποστήριξε ότι δεν μπορούσε να προωθηθεί διότι οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ ζήτησαν περαιτέρω διάλογο. «Δεν είμαι πολιτικός», είπε ο υπουργός, «να επιμείνω να περάσει τώρα για να το πιστωθώ».

Όμως, με τους εκπαιδευτικούς ανέφερε ότι συζητήθηκαν πολλά θέματα, και κυρίως το ζήτημα της αξιολόγησης. Ο Γ. Μπαμπινιώτης επανέλαβε τη θέση του ότι η αξιολόγηση δεν θα πρέπει να είναι τιμωρητικού χαρακτήρα. Αντίθετα, οι εκπαιδευτικοί που θα έχουν αρνητικές αξιολόγησης θα πρέπει να βοηθηθούν για να διορθώσουν τα αρνητικά σημεία και όχι να απολυθούν ή να τιμωρηθούν με κάποιο τρόπο. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να αξιολογούνται όπως οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι.

Η προκάτοχός του Άννα Διαμαντοπούλου, πάντως, τον διαβεβαίωσε ότι έχουν αντιμετωπισθεί όλα τα ζητήματα σχετικά με τα εκπαιδευτικά της επόμενης σχολικής χρονιάς, τις μετακινήσεις - αποσπάσεις εκπαιδευτικών κ.λπ.

Σχετικά με το νόμο για τα πανεπιστήμια, ο υπουργός επανέλαβε ότι πρέπει να εφαρμοσθεί, τόνισε ότι οι συναντήσεις του με τους πρυτάνεις είχαν στόχο να αποκατασταθούν οι σχέσεις πανεπιστημίων - υπουργείου Παιδείας και να λυθούν τα υπάρχοντα προβλήματα σε κλίμα συνεργασίας και δικαιοσύνης. Πάντως, δήλωσε ότι δεν είναι της λογικής να ασκεί πιέσεις μέσω της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων.

Για το ζήτημα με τους διορισμούς των κοσμητόρων, όπως προβλέπει ο νέος νόμος, ο υπουργός εξέφρασε την άποψη ότι ένα άτομο με τόσο σημαντικές αρμοδιότητες θα έπρεπε να εκλέγεται.


Διαβάστε περισσότερα...

Μαθητές μιλούν για «πράσινη μετακίνηση»



Έξι σχολεία της Θεσσαλονίκης στην εκστρατεία «Ecomobility».

Τις προτάσεις τους για «πράσινη μετακίνηση» και καλύτερη ζωή θα παρουσιάσουν μαθητές από έξι σχολεία στη Θεσσαλονίκη, που συμμετείχαν στην εκστρατεία «Ecomobility».

Σύνθημά τους: «Οι μαθητές ερευνούν, οι πόλεις ενημερώνονται, η κοινωνία ευαισθητοποιείται».

Στις 6 το απόγευμα της Τετάρτης, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέξανδρος» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, θα παρουσιάσουν την εργασία τους οι μαθητές από το Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης, το 1ο Γυμνάσιο Τριανδρίας, το 2o Γυμνάσιο Αμπελοκήπων και το 1ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς.

Την Πέμπτη, την ίδια ώρα, στον δήμο Παύλου Μελά στο Δημοτικό Θέατρο Πολίχνης "'Έλλη Παπαπαναγιώτου", θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους οι μαθητές από το 2ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης και το 1ο Γυμνάσιο Νεάπολης.

Σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των εκδηλώσεων, τονίστηκε ότι η εκστρατεία «Ecomobility», που υλοποιείται για ένατη χρονιά έχει πλέον, φανερά αποτελέσματα στη διαμόρφωση αντίληψης των νέων αλλά και στην αλλαγή νοοτροπίας που βοηθά στην ανάπτυξη μίας βιώσιμης πόλης.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ECOCITY, και συντονιστής της εκστρατείας «Ecomobility 2011-2012», Θάνος Ζαφειρόπουλος μίλησε για το σκοπό της εκστρατείας και αναφέρθηκε στα κυκλοφοριακά προβλήματα που επηρεάζουν τις μεγάλες πόλεις μας.

Ο εταίρος του ECOCITY και Καθηγητής του ΑΠΘ, Κώστας Φυτιάνος, τόνισε το όραμα που υπηρετεί η εκστρατείας «Ecomobility» με την επένδυση που γίνεται στους έφηβους για να κατανοήσουν τις συνέπειες της αλόγιστης μετακίνησης στις πόλεις και την απουσία περιβαλλοντικής καλλιέργειας, αλλά και οι δράσεις του ECOCITY, που μέσα από αυτές συνεχίζεται αμείωτα η προσπάθεια ενημέρωσης του κόσμου.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Βασίλης Τουλίκας, από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Δέλτα, Νίκος Μυλώσης και ο αντιδήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεληγιάννης.


Διαβάστε περισσότερα...

Συστήνεται Ταμείο Εγγύησης για μικρομεσαίους



Υπογράφεται αύριο η συμφωνία υπουργείου Ανάπτυξης και ΕΤΕπ.

Υπογράφεται αύριο Τετάρτη η συμφωνία για τη σύσταση Ταμείου Εγγύησης για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις μεταξύ της Υπουργού Ανάπτυξης 'Αννας Διαμαντοπούλου και του Έλληνα Αντιπροέδρου της ΕΤΕπ, Πλούταρχου Σακελλάρη, παρουσία του Επιτρόπου Περιφερειακής Ανάπτυξης Γιοχάνες Χαν.

Η συμφωνία αφορά στη σύσταση Ταμείου Εγγύησης για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που οριστικοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά από απόφαση της ΕΤΕπ και έχει στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος της ρευστότητας των τραπεζών.

Το Ταμείο αυτό θα αποτελείται από πόρους του ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους 500 εκ. ευρώ, οι οποίοι με αντίστοιχη μόχλευση από την ΕΤΕπ σε σχέση 1:2, θα παρέχουν συνολική ρευστότητα τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2013.

Πιο συγκεκριμένα, η ΕΤΕπ αναλαμβάνει μέχρι τον Ιανουάριο του 2013 να χορηγήσει δάνεια ύψους 600 εκ. ευρώ και μέχρι το τέλος του 2013 δάνεια ύψους 400 εκ. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2015 να έχουν δοθεί στην αγορά 1. 440 δισ. ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Απίστευτη η ζήτηση για πατάτες Νευροκοπίου



Έχουν ήδη πουληθεί πάνω από 15.000.000 κιλά.

Περισσότερα από 15.000.000-17.000.000 κιλά πατάτας, μόνο από το λεκανοπέδιο του Νευροκοπίου, υπολογίζεται ότι έχουν πωληθεί από τη στιγμή που ξεκίνησε το «κίνημα της πατάτας» -πριν από έναν μήνα περίπου- μέχρι σήμερα, είτε απευθείας σε καταναλωτές είτε σε εμπόρους. Μάλιστα, οι παραγωγοί της περιοχής δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις πωλήσεις σε χαμηλές τιμές και στη νέα σεζόν, η οποία ξεκινάει την 1η Σεπτεμβρίου.

Οι αδιάθετες ποσότητες έχουν πλέον περιοριστεί στα 3.000.000-4.000.000 κιλά περίπου, ενώ με δεδομένο ότι καθημερινά πωλούνται συνολικά πάνω από 500 τόνοι πατάτας και τα σαββατοκύριακα ακόμη περισσότεροι, «σε πέντε-δέκα μέρες από σήμερα δεν θα έχει μείνει ούτε φλούδα», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο ΑΜΠΕ η Σοφία Καλυβίδου, πατατοπαραγωγός από το Νευροκόπι.

Κατά την ίδια, η ετήσια παραγωγή του λεκανοπεδίου Νευροκοπίου ανέρχεται σε 100.000.000 κιλά πατάτες, κάτι που σημαίνει ότι οι ποσότητες που πωλήθηκαν μέσω του κινήματος, είναι μεν εντυπωσιακές για το διάστημα των 20-30 ημερών εντός του οποίου πραγματοποιήθηκαν, αλλά παραμένουν συγκριτικά μικρές.

Οι υπόλοιπες ποσότητες διατέθηκαν, πριν την έναρξη του κινήματος, στους εμπόρους, σε τιμή 0,11-0,12 λεπτών/κιλό, όταν μόνο η παραγωγή τους στοιχίζει στον αγρότη γύρω στα 0,20 -0,22 λεπτά, χωρίς να συνυπολογίζεται το κόστος της συσκευασίας και της μεταφοράς.

«Οι καταναλωτές μας στήριξαν και θα τους στηρίξουμε κι εμείς»

«Δεν θα εγκαταλείψουμε του καταναλωτές. Μας στήριξαν και θα τους στηρίξουμε κι εμείς. Εμείς ως ομάδα παραγωγών θα επιδιώξουμε να διαθέσουμε και πάλι τις πατάτες μας σε χαμηλή τιμή», επισήμανε από την πλευρά του στο ΑΜΠΕ ο Σάββας Συμεωνίδης, επίσης παραγωγός πατάτας στο Νευροκόπι.

Διευκρίνισε ότι οι πατάτες διατέθηκαν φέτος στην τιμή κόστους χωρίς κανένα κέρδος για τους παραγωγούς, αλλά και στη νέα σεζόν πιστεύει ότι θα διατεθούν σε πολύ χαμηλές τιμές, της τάξης του 0,35 ευρώ/κιλό για την ποικιλία Banba και δύο έως τρία λεπτά του ευρώ υψηλότερα για τις πιο ακριβές -σε κάθε περίπτωση, πολύ φθηνότερα από ό,τι «στο ράφι».

«Μέχρι σήμερα πουλούσαμε την πατάτα σε χαμηλή τιμή και δεν εισπράτταμε άμεσα τα χρήματά μας. ‘Οταν πουλάμε απευθείας στους καταναλωτές, όπως έγινε φέτος, έχουμε τη ρευστότητα για να αγοράσουμε τα εφόδια μας και να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας (σ.σ. η τρέχουσα καλλιεργητική περίοδος ξεκινά πριν από το Πάσχα)», σημειώνει ο Σάββας Συμεωνίδης, ενώ συγχαίρει την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας για την πρωτοβουλία που εκκίνησε, κάνοντας δυνατή την πώληση πατάτας χωρίς μεσάζοντες σε σχεδόν ολόκληρη τη χώρα.

Από την πλευρά της, η Σοφία Καλυβίδου εξηγεί ότι οι παραγωγοί δεν έχουν λόγο να εγκαταλείψουν τους καταναλωτές, αφού -πέραν όλων των άλλων- δεν υπάρχει λόγος να αφήσουν τους πελάτες, που απέκτησαν φέτος, να χαθούν.

«Παίρναμε τέτοια εποχή επιταγές Σεπτεμβρίου, ενώ τώρα πληρωθήκαμε άμεσα. Θα ήταν ανοησία από πλευράς μας να μην ξαναπάμε στους δήμους και τους καταναλωτές με τους οποίους συνεργαστήκαμε φέτος, να μη διατηρήσουμε την επαφή. Αυτό που έγινε με το κίνημα της πατάτας ήταν, εκτός από όλα τα άλλα, ένα ισχυρό χαστούκι στους εμπόρους, που σε μεγάλο ποσοστό πουλούσαν εισαγόμενες πατάτες με το δικό μας όνομα», ισχυρίζεται.

Η ίδια προειδοποιεί πάντως, ότι όταν οι εγχώριες πατάτες τελειώσουν και στην αγορά μπουν οι εισαγόμενες, οι οποίες όλο αυτό το διάστημα φυλάσσονταν σε αποθήκες και ψυγεία με το αντίστοιχο κόστος διατήρησης, δεν αποκλείεται να δούμε πατάτες που θα πωλούνται ακόμη και 1,5 ευρώ το κιλό στο ράφι...


Διαβάστε περισσότερα...