Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

“Ροζ υιοθεσίες” φοιτητριών με ένα… κλικ


Εμφανίζονται ως νέες, ωραίες, ανοιχτόμυαλες που αναζητούν στο διαδίκτυο τον «μπαμπά» που με το παχυλό του πορτοφόλι θα τις στηρίξει οικονομικά.

Δεκάδες γυναίκες που δηλώνουν φοιτήτριες από όλη την Ελλάδα και αυτοαποκαλούνται Sugar Babies βρήκαν διαδικτυακά λύση για τα οικονομικά τους προβλήματα. Με αντάλλαγμα την παρέα, ενδεχομένως και την ερωτική συντροφιά, ζητούν από τους άντρες που τις προσεγγίζουν να πληρώσουν ακόμα και τις σπουδές τους.

Το γνωστό στο εξωτερικό www.SugarDaddyMeet.com κάνει θραύση και στην Ελλάδα καθώς κοπέλες από 18 έως 26 ετών δημιουργούν το προφίλ τους με σκοπό την ανεύρεση ηλικιωμένων και συχνά παντρεμένων «μπαμπάδων».



Πέντε χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργία των sites, οι χρήστες που το επισκέπτονται είναι εκατοντάδες.

Ο επίδοξος «μπαμπάς» που θα μπει στη σελίδα πρέπει να δηλώσει ακόμα και το εισόδημά του αλλά και να πληρώσει μηνιαία συνδρομή που κυμαίνεται γύρω στα 50 ευρώ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μήπως ο μεγάλος σου φόβος είναι η μοναξιά;


Όταν είμαστε εξαρτημένοι πιστεύουμε ότι όποιο είδος αγάπης και αν παίρνουμε εξαρτάται από εκείνο που εμείς μπορούμε να κάνουμε ώστε το πρόσωπο που μας την προσφέρει να είναι ευτυχισμένο. Επομένως αφού δεν βλέπουμε ότι ο εαυτός μας είναι αξιαγάπητος και αξίζει τη φροντίδα και το ενδιαφέρον των άλλων βιώνουμε τον συνεχή κίνδυνο της εγκατάλειψης και τον φόβο της μοναξιάς.

Συχνά, αυτός ο φόβος βασίζεται στην πιθανότητα να μας είχαν εγκαταλείψει όταν ήμασταν παιδιά. Μερικές φορές η εγκατάλειψη συνέβη στην κυριολεξία όπως στην περίπτωση διαζυγίου. Συχνά, αυτός ο φόβος βασίζεται στην πιθανότητα να μας είχαν εγκαταλείψει όταν ήμασταν παιδιά. Άλλες φορές όμως μας εγκατέλειψαν συναισθηματικά.

Αν οι γονείς ήταν συνέχεια απασχολημένοι με τα δικά τους προβλήματα η ανάγκη του παιδιού για αγάπη και υποστήριξη πιθανόν να η βρήκε ανταπόκριση. Είτε οι μεγαλύτεροι κάνουν κριτική στα παιδιά είτε τα κακοποιούν είτε τους δίνουν να πιστέψουν πως τα συναισθήματά τους δε μετρούν το καθαρό αποτέλεσμα ίσως είναι τα παιδιά να αντιμετωπίζουν πολλές από τις κυριότερες κρίσεις της παιδικής ηλικίας, μόνα τους.

Συχνά είναι τρομακτικό αν είμαστε εξαρτημένα άτομα να είμαστε μόνοι. Επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους μας. Αν δεν καλύψουμε το χρόνο μας με εργασία τροφή, αλκοόλ ή φαντασιώσεις, αφηνόμαστε να αντιμετωπίσουμε τον ίδιο μας το νου και την πραγματικότητα που δημιουργήσαμε. Αφού δεν πιστευουμε ότι είμαστε αξιαγάπητοι ή άξιοι σεβασμού δεν αγαπάμε ούτε σεβόμαστε τον εαυτό μας.

Οι ώρες της μοναξιάς καταναλώνονται συχνά σε αυτοκριτική που μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη. Έτσι οι ώρες της μοναξιάς μπορούν να γίνουν διπλά καταστροφικές αν καταναλώνονται σε αρνητική νοητική συζήτηση γιατί
Ίσως νομίσουμε ότι επιβεβαιώνεται πως δε μας θέλουν οι άλλοι
Ίσως επίσης τις καταναλώνουμε για να ακούμε τις ίδιες μας τις κρίσεις για τον εαυτό μας

Κατά συνέπεια η πλήρωση αυτού του κενού γίνεται επιτακτική για να νιώσουμε καλύτερα. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να αλλάξουμε τις σκέψεις μας γιατί το κάθετί που δημιουργούμε στη ζωή μας προέρχεται από τη σκέψη. Επιπλέον είναι σημαντικό να αποκτήσουμε επίγνωση των συναισθημάτων μας και να ανακαλύψουμε πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να σχετιζόμαστε με τους άλλους. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε κάτι αν δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει. Αν πιστέψουμε ότι είμαστε επαρκείς ικανοποιητικοί και αξιαγάπητοι αν σταματήσουμε να αποδίδουμε στον εαυτό μας αρνητικούς χαρακτηρισμούς, αν πάψουμε να πιστέψουμε πως η αξία μας πρέπει να βασίζεται στο να πληρούμε τις προϋποθέσεις των άλλων και αποφασίσουμε να ζούμε μια πιο δημιουργική ζωή, με λίγα λόγια να αποκτήσουμε περισσότερη αυτοπεποίθηση τότε θα έχουμε ήδη κάνει το πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση του φόβου της μοναξιάς.


Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι είναι οι έμμονες ιδέες και πώς αντιμετωπίζονται;


Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή είναι μία συνήθης, χρόνια και επιβαρυντική για το άτομο διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από έμμονες ιδέες ή/και ψυχαναγκασμό. Οι έμμονες ιδέες είναι επανεμφανιζόμενες, αδιάκριτες και θλιβερές σκέψεις, εικόνες ή παρορμήσεις.

Ο ψυχαναγκασμός αποτελείται από επανεμφανιζόμενες, φαινομενικά σκόπιμες συμπεριφορές, τις οποίες το άτομο αισθάνεται εξαναγκασμένο να εκδηλώσει.

Οι έμμονες ιδέες είναι συνήθως δυσάρεστες και αυξάνουν το άγχος του πάσχοντος, ενώ ο ψυχαναγκασμός μειώνει το άγχος. Η αντίσταση έναντι μίας έμμονης ιδέας μέσω αποφυγής του ψυχαναγκασμού επιφέρει αύξηση του άγχους.

Οι έμμονες ιδέες και ο ψυχαναγκασμός προκαλούν καταπόνηση στους ασθενείς και στις οικογένειές τους, είναι χρονοβόρες και παρεμβάλλονται στην καθημερινότητα των ατόμων και στις κοινωνικές και επαγγελματικές τους δραστηριότητες.

Αυτό σημαίνει ότι το άτομο πρέπει να επαναλαμβάνει μία ορισμένη πράξη, με τη μορφή αυστηρής συνήθειας, τελετουργικού, ή ρουτίνας, και συχνά η επανάληψη αυτής της πράξης είναι συνεχής. Μπορεί, για παράδειγμα, το άτομο να πλένεται συνεχώς ή να μετράει έως έναν ορισμένο αριθμό ή να σκέφτεται συγκεκριμένες μακρόσυρτες λέξεις ή προτάσεις, προκειμένου να ηρεμήσει. Ή μπορεί απλώς να πρέπει να πραγματοποιεί χρονοβόρες αυστηρές συνήθειες, όπως να πηγαίνει πολλές φορές την ημέρα έως την εξώπορτα, προκειμένου να ελέγξει εάν η πόρτα είναι κλειδωμένη.

Εάν πάσχετε από ΙΔΨ η χορήγηση αποτελεσματικής θεραπείας με φαρμακευτική αγωγή και ψυχοθεραπεία είναι δυνατή.

Αντίσταση των ασθενών

Οι περισσότεροι πάσχοντες από ΙΨΔ προσπαθούν να αντισταθούν στις σκέψεις τους και να τις απομακρύνουν από το μυαλό τους. Το ίδιο συμβαίνει και με τους καταναγκασμούς στους οποίους προσπαθούν να μην ενδώσουν. Αρκετοί είναι σε θέση να ελέγχουν τα συμπτώματά τους κατά τις ώρες της δουλειάς τους ή το σχολείο, ή όταν είναι έξω από το σπίτι. Αλλά με την πάροδο των μηνών και των ετών η αντίσταση μπορεί να μειώνεται και όταν συμβαίνει αυτό η ΙΨΔ μπορεί να γινεται πιό εμφανής και πιό σοβαρή. Σε σοβαρές περιπτώσεις που ευτυχώς είναι λίγες η κατανάλωση χρόνου στις καταναγκαστικές πράξεις μπορεί να είναι τόσο μεγάλη που ο πάσχων δεν μπορεί να συνεχίσει τις άλλες του δραστηριότητες.

Ντροπή και Μυστικότητα:

Οι πάσχοντες από ΙΨΔ συχνά προσπαθούν να αποκρύψουν την διαταραχή τους αντί να αναζητήσουν θεραπεία. Αρκετές φορές έτσι κατορθώνουν με επιτυχία να κρύψουν τα συμπτώματά τους από την οικογένειά τους, τους φίλους τους ή τους συναδέλφους τους. Μια ατυχής συνέπεια αυτής της μυστικότητας είναι και το γεγονός ότι πολλοί πάσχοντες δεν παίρνουν την κατάλληλη ιατρική βοήθεια παρά αφού περάσουν πολλά χρόνια από την έναρξη της διαταραχής. Μέχρι τότε μπορεί να έχουν προσαρμόσει την ζωή τους έτσι ώστε να είναι συμβατή με την αρρώστια τους, πληρώνοντας όμως το τίμημα της χαμηλής ποιότητας και των περιορισμών.

Χρονιότητα:

Η ΙΨΔ συνήθως κρατάει χρόνια, ακόμη και δεκαετίες. Τα συμπτώματα μπορεί να υφεθούν από περίοδο σε περίοδο, και μπορέι να υπάρχουν μεγάλες χρονικές περίοδοι που τα συμπτώματα να είναι πολύ ήπια. Παραμένει ωστόσο το γεγονός ότι η ΙΨΔ είναι μιά χρόνια διαταραχή.


Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τροφές για να κοιμούνται καλύτερα τα παιδιά!


Συνδέεται ο ύπνος με τη διατροφή; Από τη στιγμή που η διατροφή έχει αντίκτυπο στην υγεία και την συμπεριφορά μας, τότε η ποιότητα του ύπνου δεν θα μπορούσε να είναι ανεξάρτητη από όσα καταλήγουν στο στομάχι μας. Για παράδειγμα, αν ένα παιδί είναι πιο ευαίσθητο σε τροφές με ζάχαρη, η κατανάλωσή τους ενδέχεται να του προκαλεί υπερκινητικότητα, νευρικότητα και απώλεια συγκέντρωσης, τα οποία με τη σειρά τους έχουν αρνητικό αντίκτυπο στον ύπνο. Για να μειώσετε τις επιπτώσεις φροντίστε να προσφέρετε υγιεινά και θρεπτικά γεύματα, αλλά και να ακολουθήστε τις παρακάτω πολύτιμες συμβουλές.

Φροντίστε το πιάτο του να περιλαμβάνει μια ποικιλία φαγητών από όλα τα είδη.

Προσφέρετε πολύ νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας καθώς ακόμα και μια ελαφριά αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει εκνευρισμό.

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας λαμβάνει αρκετό ασβέστιο. Το ασβέστιο βοηθά στη σύνθεση της σεροτονίνης, που φέρνει ευεξία. Αντιθέτως τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου, μπορεί να προκαλέσουν νευρικότητα. Καλές πηγές ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί), τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το μπρόκολο και το σπανάκι, τα ψάρια που τρώγονται με το κόκαλο, οι ηλιόσποροι, τα αμύγδαλα και τα όσπρια .

Επειδή πολλές από τις πρόσθετες ουσίες και τα χημικά που περιέχουν διάφορες τροφές επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα του ύπνου, επιλέξτε οργανικά προϊόντα ή αν είστε τυχεροί λαχανικά και φρούτα από το μποστάνι της γιαγιάς και του παππού στο χωριό.

Επιλέξτε για τη διατροφή του σύνθετους (δηλαδή «καλούς» υδατάνθρακες που περιέχονται σε τροφές που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία) και όχι επεξεργασμένους υδατάνθρακες (που περιέχονται σε τρόφιμα του εμπορίου στα οποία έχουν αφαιρεθεί οι φυτικές ίνες).

Μην χρησιμοποιείτε τα γλυκά ως επιβράβευση ή ως μέσο για να φτιάξετε τη διάθεση του μικρού σας αν είναι άκεφο.

Ποιες τροφές να προτιμούνται και ποιες να αποφεύγονται για καλό ύπνο;

Αργά το απόγευμα είναι καλό να αποφεύγεται η κατανάλωση καφεΐνούχων ροφημάτων (τσάι, κακάο, σοκολατούχο γάλα, αναψυκτικά τύπου cocacola), μαύρης σοκολάτας και ζάχαρης.

Ενθαρρύνετε την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Β, όπως οι τροφές ολικής αλέσεως, τα όσπρια, οι άψητοι ξηροί καρποί και σπόροι, τα μανιτάρια, τα ψάρια από βαθιές θάλασσες, τα αυγά, το κρέας και τα σκούρα πράσινα λαχανικά.

Επιλέξτε για το πιάτο του τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο,όπως τα πράσινα λαχανικά και τα χόρτα, οι ξηροί καρποί, οι τροφές ολικής αλέσεως, τα θαλασσινά, τα όσπρια, οι ηλιόσποροι, το αβοκάντο και οι σταφίδες.

Προτιμήστε να τρώτε δείπνο το αργότερο 3 ώρες πριν τον ύπνο καθώς μερικά παιδιά ενεργοποιούνται όταν αυξάνεται ο ρυθμός μεταβολισμού τους.

Προσφέρετε ένα snack που να περιέχει τρυπτοφάνη. Πρόκειται για ένα πρωτεϊνικό αμινοξύ που μετατρέπεται σε σεροτονίνη, η οποία με τη σειρά της μετατρέπεται σε μελατονίνη, που βοηθάει στον ύπνο. Καλές πηγές τρυπτοφάνης είναι ένα ποτήρι ζεστό γάλα, το γιαούρτι, οι μπανάνες, τα αυγά, η γαλοπούλα, οι ηλιόσποροι, τα φιστίκια, τα αμύγδαλα, τα κάσιους, ο ανανάς, τα δαμάσκηνα και το σουσάμι. Είναι καλύτερο να συνδυάσετε τις παραπάνω τροφές με σύνθετους υδατάνθρακες, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, ψωμί ολικής άλεσης ή πατάτα, καθώς αυτοί βοηθούν στην απορρόφηση της τρυπτοφάνης.

Αν το μικρό σας συνηθίζει να καταναλώσει κάποιο snack πριν τον ύπνο περιμένετε μισή με μία ώρα μέχρι να το βάλετε στο κρεβάτι.

Μπορείτε, επίσης, να προσφέρετε στο μικρό σας χαμομήλι, καθώς διαθέτει ήπιες καταπραϋντικές ιδιότητες που θα το ηρεμήσουν και θα το βοηθήσουν να χαλαρώσει.

Τέλος, δοκιμάστε να προσφέρετε στο παιδί σας πλιγούρι βρώμης,καθώς η βρώμη είναι πλούσια σε μελατονίνη, μια ουσία που προκαλέι ύπνο. Ειδικά αν συνδυαστούν με ένα ποτήρι ζεστό γάλα, είναι ένα κατάλληλο γεύμα για να το ηρεμήσει.


Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο δεκάλογος της αναμονής


Αν σας έρχεται να πετάξετε το τηλέφωνο από το παράθυρο κάθε φορά που καλείτε έναν αριθμό και ακούτε να επαναλαμβάνεται άπειρες φορές το μαγνητοφωνημένο μήνυμα "όλες οι γραμμές είναι κατειλημμένες, παρακαλώ αναμείνατε στο ακουστικό σας", συνοδεία ελαφράς μουσικής, ίσως σας παρηγορήσει ότι δεν είστε ο μόνος που τρέφετε παρόμοια συναισθήματα.

Αντίθετα, η αναμονή στις τηλεφωνικές κλήσεις κατέκτησε την περίοπτη πρώτη θέση σε σχετική δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία και κατέγραψε τα πιο ενοχλητικά χασομέρια.

Σε έναν κόσμο που "τρέχει" με υπερηχητικές ταχύτητες, κάθε διαδικασία που επιβραδύνει τους ρυθμούς της καθημερινότητάς μας αντιμετωπίζεται με ολοένα και περισσότερη δυσπιστία και ενόχληση από τους πολίτες, όπως διαπιστώνουν οι ειδικοί που πραγματοποίησαν την έρευνα.

(Πατήστε επάνω στη φωτογραφία για μεγαλύτερη ανάλυση):




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πότε μια ελιά γίνεται επικίνδυνη;


Δεν μπορούμε με μία περιγραφή μόνο να πάρουμε την εικόνα της ελιάς. Θα πρέπει να το εξετάσει γιατρός. Χρειάζεται μια απλή εξέταση με ένα κοινό φακό από έναν ειδικό δερματολόγο, όπου ο γιατρός θα κρίνει αν θα είναι απαραίτητο ένας περεταίρω έλεγχος, είτε χαρτογράφηση, παρακολούθηση ή αφαίρεση. Επίσης, οι ελιές που είναι επικίνδυνες ακολουθούν τους κανόνες του ακρωνυμίου ΑΟΧΔ (ABCD):

Ασυμμετρία: Χωρίζουμε την ελιά σε ένα άξονα και εξετάζουμε πόσο διπλώνει ομαλά η μία πλευρά με την άλλη.

Όρια: όσο πιο ομαλά είναι τα όρια, τόσο πιο καλή είναι η ελιά. Όσο πιο πολύ ξεφεύγουν τα όρια, τόσο πιο πολύ επικίνδυνη είναι η ελιά.

Χρώμα: Αν υπάρχει διχρωμία, τριχρωμία, ανάλογα τι χρώματα επικρατούν

Διάμετρος: Η ελιά πάνω από 6 μιλιμέτρ γίνεται ύποπτη ή και επικίνδυνη.

Όσο λιγότερα κριτήρια συνυπάρχουν, τόσο λιγότερο επικίνδυνη γίνεται μια ελιά. Αντιθέτως, όσα περισσότερα από τα παραπάνω κριτήρια, τόσο πιο επικίνδυνη γίνεται μια ελιά.

Ο καρκίνος του δέρματος παρουσιάζει σε διεθνή κλίμακα σταθερή αύξηση κρουσμάτων, γεγονός το οποίο σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες φαίνεται να σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τις συνεχώς επιδεινούμενες περιβαλλοντικές μεταβολές, τη διαβίωση των ανθρώπων σε συνθήκες έντονης ψυχολογικής καταπόνησης και τη χωρίς μέτρο έκθεσή τους στην ηλιακή ακτινοβολία. Η τελευταία, έχει ενοχοποιηθεί για την ανάπτυξη του 90% των δερματικών καρκίνων, με τον τρόπο έκθεσης στον ήλιο μάλιστα να είναι διαφορετικός για κάθε τύπο καρκίνου. Έτσι, έχει αποδειχθεί ότι άτομα συνεχώς εκτεθειμένα στον ήλιο, όπως γεωργοί, ψαράδες, βοσκοί, οικοδόμοι κλπ, προσβάλλονται συνηθέστερα σε μέση ή και προχωρημένη ηλικία, από βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και καρκίνωμα από πλακώδη κύτταρα[πλακώδες καρκίνωμα ή ακανθοκυτταρικό και μαλπιγιακό –κατά παλαιότερη ορολογία]. Αντίθετα, η σοβαρότερη μορφή δερματικού καρκίνου, το μελάνωμα, καταγράφεται σε νεότερα άτομα με διαλείπουσα, περιστασιακή έκθεση στον ήλιο και με ιστορικό σοβαρών ηλιακών εγκαυμάτων του δέρματος, κατά τη διάρκεια παιγνιδιού, αθλοπαιδιών [σπόρ] ή διακοπών. Σε σύγχρονες στατιστικές, το μελάνωμα αποτελεί την τρίτη πλέον διαδεδομένη μορφή καρκίνου σε άτομα μέχρι την ηλικία των 30 ετών.Είναι λυπηρό ότι τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας παρατηρείται σταδιακή αύξηση του αριθμού των διαγνωσμένων στο μικροσκόπιο περιστατικών μελανώματος σε εφήβους και παιδιά ηλικίας ακόμα και 17 μηνών!

Ποιοί κινδυνεύουν περισσότερο;

Αυξημένου κινδύνου θεωρούνται άτομα με ανοιχτό χρώμα δέρματος, γαλαζοπράσινο χρώμα ματιών και κόκκινα ή ξανθά μαλλιά, ιδιαίτερα όταν έχουν πολλούς ή και άτυπους σπίλους και ιστορικό σοβαρών ηλιακών εγκαυμάτων, κυρίως στα πρώτα 5 χρόνια της ζωής τους. Το καρκίνωμα από πλακώδη κύτταρα και το μελάνωμα είναι δυνατόν να αναπτυχθούν σε έδαφος μιάς προϋπάρχουσας βλάβης που είναι η ακτινική –ηλιακή- κεράτωση για το πλακώδες καρκίνωμα και ο σπίλος [‘ελιά’] για το μελάνωμα. Και οι δύο συγκεκριμένοι τύποι καρκίνου αν δεν αντιμετωπισθούν θεραπευτικά, μπορεί να δώσουν μεταστάσεις σε λεμφαδένες ή και σε σπλάγχνα. Αντίθετα, το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα έχει την τάση να επεκτείνεται τοπικά χωρίς να απειλεί τη ζωή του ατόμου. Μπορεί όμως σε ορισμένες περιπτώσεις να καταστρέψει τοπικούς ιστούς προκαλώντας παραμορφώσεις στις περιοχές ανάπτυξής του. Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι η έγκαιρη διάγνωση ενός καρκίνου του δέρματος σε συνδυασμό με την έγκαιρη και σωστή θεραπευτική του αντιμετώπιση [σχεδόν αποκλειστικά χειρουργική] αποτελούν για το άτομο που τον είχε, την πλήρη ίαση.

Το μελάνωμα αναπτύσσεται πάντα σε έδαφος σπίλου ‘ελιάς’;

Μικρό μόνο ποσοστό μελανωμάτων [περίπου 20%] αναπτύσσεται σε έδαφος ενός προϋπάρχοντος σπίλου (‘ελιάς’) του δέρματος. Κατά κανόνα παρουσιάζονται σε δέρμα χωρίς προηγούμενη βλάβη [τα καλούμεναde novo μελανώματα]. Οι μικρού ή μέσου μεγέθους σπίλοι [διαμέτρου από λίγων χιλιοστών μέχρι και 20-25 εκατοστά] έχουν πολύ μικρό ποσοστό πιθανότητας να εξελιχθούν σε μελάνωμα. Αντίθετα, σπάνιοι μεγαλύτεροι σπίλοι που καταλαμβάνουν μεγάλα τμήματα του σώματος έχουν αυξημένη μέχρι και 12% πιθανότητα ανάπτυξης κάποια στιγμή σε μελάνωμα. Οι συγκεκριμένοι σπίλοι υπάρχουν από τη γέννηση του ανθρώπου και έχουν πάνω τους δυνατές και πολλές τρίχες.Τέλος, ορισμένα άτομα που σε οικογενειακό επίπεδο έχουν πολλούς άτυπους [δυσπλαστικούς] σπίλους με ακανόνιστο σχήμα και ποικίλο χρώμα, διασπαρμένους σε όλο το ανθρώπινο σώμα [κορμό, άκρα, κεφάλι, γεννητική περιοχή, πέλματα παλάμες] φαίνεται ότι παρουσιάζουν ιδιαίτερη ευαισθησία σε παραμέτρους που σχετίζονται αιτιοπαθογενετικά με το μελάνωμα.

Υπάρχει τρόπος να αναγνωρίσω έγκαιρα το μελάνωμα και γενικά τον καρκίνο του δέρματος; Πότε πρέπει να επισκεφθώ ειδικό ιατρό;

Ο καρκίνος του δέρματος, αναπτύσσεται στην επιφάνεια του σώματος με αποτέλεσμα να αναγνωρίζεται εύκολα από κάποιον που θα επισκοπεί προσεκτικά το δέρμα του ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με βασική προϋπόθεση να έχει εκπαιδευτεί στα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου καρκίνου. Και αυτό μπορεί να συμβεί ανεξάρτητα της ηλικίας, του επιπέδου εκπαίδευσης ή του επαγγέλματός του ατόμου. Έτσι υπάρχει η εμπειρία μαθητών νηπιαγωγείου και δημοτικών, που μετά την ενημέρωσή τους στα πλαίσια σχετικού προγράμματος Αγωγής Υγείας, απέκτησαν τα κριτήρια αναγνώρισης στο σώμα των γονιών τους την ‘κακιά ελιά’ [μελάνωμα] σε αρχικά στάδια εξέλιξης. Η χειρουργική αφαίρεση των παραπάνω κακοήθων αλλοιώσεων, εξασφάλισε στο γονιό τους την πλήρη ίαση! Διεθνώς, προτείνεται η αυτοεξέταση του δέρματος από τον καθένα, μία [1] φορά το μήνα. Παρατηρώντας κανείς το γυμνό σώμα του σε καλά φωτισμένο δωμάτιο, με τη βοήθεια ενός μεγάλου και ενός μικρού καθρέπτη, θα πρέπει να προσέξει αν κάτι στο δέρμα του [σπίλος, ογκίδιο] ή και κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, μεταβάλλει απότομα τα χαρακτηριστικά του. Επισημαίνεται ότι η αυτοεξέταση θα πρέπει να περιλαμβάνει οποιοδήποτε σημείο του σώματος, ακόμα και τις περιοχές που δεν εκτίθενται στον ήλιο. Δεν πρέπει να ξεχνιούνται η περιοχή των γεννητικών οργάνων, τα αυτιά και το γύρω δέρμα, τα πέλματα, οι παλάμες, τα δάκτυλα, ο μεταξύ των δακτύλων χώρος ακόμα και τα νύχια. Οι τριχωτές περιοχές της γεννητικής περιοχής και της κεφαλής μπορεί επίσης να καλύπτουν άτυπους σπίλους ή και μελανώματα. Ο έλεγχος της κεφαλής συστήνεται να γίνεται από άλλο, σταθερό όμως άτομο. Το ιστορικό ανάπτυξης ή εξέλιξης μιας ύποπτης αλλοίωσης αλλά και τα συμπτώματα που έχει προκαλέσει, συμβάλλουν ουσιαστικά στην έγκαιρη εντόπιση ‘ελιάς’ ή ογκιδίου που επιβάλλεται να εκτιμηθεί από ειδικό ιατρό. Επίσης, ιδιαίτερα στην περίπτωση του μελανώματος, είναι βέβαιο ότι η αναγνώριση από τον εξεταστή ιατρό ή και το ίδιο το άτομο κατά την αυτοεξέτασή του αλλοίωσης χρώματος καφέ, καφέ-μαύρου, κυανού [μπλε] ή μαύρου, με εικόνα που στα ιατρικά βιβλίαπεριγράφεται ως ‘ασχημόπαπο’ επειδή ‘δείχνει διαφορετική από όλες τις γειτονικές’, θα ευαισθητοποιήσει τον εξετάζοντα να τη διερευνήσει για το ενδεχόμενο μελανώματος.

Οι μεταβολές ενός σπίλου ‘ελιάς’ με εικόνα ύποπτη για μελάνωμα, έχουν συνοψισθεί στη διεθνή βιβλιογραφία στο μνημονευτικό κανόνα ABCDE από τα αρχικά των λέξεων Αsymmetry, Border, Color, Diameter και Εlevation. Στον ελληνικό πληθυσμό έχουμε προτείνουμε τον μνημονευτικό κανόνα ΄ΧΑΜΟΣ’ [από τα αρχικά των λέξεων Χρώμα, Ασυμμετρία, Μέγεθος, Όρια και Σχήμα]

Οι μεταβολές του Χρώματος, αφορούν συνήθως στις αποχρώσεις του καφέ ή του μαύρου και παρατηρούνται στην ίδια τη δερματική βλάβη ή απλώνονται και στο γύρω δέρμα ακόμα και με τη μορφή παρακείμενων ‘δορυφόρων’ μελαγχρωματικών αλλοιώσεων. Τονίζεται όμως ότι είναι δυνατόν ολόκληρο το μελάνωμα ή και τμήματά του να είναι στις αποχρώσεις του κόκκινου, του κυανού [μπλε] ακόμα και στο χρώμα του δέρματος.

Η Ασυμμετρία γίνεται εύκολα αντιληπτή, αν προσπαθήσει κάποιος να χωρίσει την αλλοίωση σε 2 ή 4 τμήματα με νοερές γραμμές διασταυρωμένες σε σχήμα σταυρού, και διερχόμενες από το κέντρο της. Ο σπίλος παρουσιάζει συμμετρία, αφού τα 2 ή και τα 4 τμήματά του είναι ίσα. Αντίθετα, σε περιπτώσεις μελανώματος κάθε κομμάτι είναι διαφορετικό από τα υπόλοιπα..

Το Μέγεθος του σπίλου που εξελίσσεται σε μελάνωμα, αυξάνεται απότομα και η διάμετρός του είναι συχνά μεγαλύτερη των 6 χιλιοστών. Τονίζεται πάντως ότι υπάρχουν και μικρότερης διαμέτρου μελανώματα. Οι μεταβολές του μεγέθους της δερματικής βλάβης μπορεί να σχετίζονται και με την αύξηση του ύψους της.

Τα ΄Ορια ενός μελανώματος είναι συχνά ακανόνιστα, με προσεκβολές στην άκρη του που θυμίζουν αγκάθια αχινού ή πλοκάμια χταποδιού. Περιγράφεται πάντως και τύπος μελανώματος [οζώδες μελάνωμα] με ομαλά και περίγραπτα όρια όπως του σπίλου.

Το Σχήμα ενός σπίλου που μετατρέπεται σε μελάνωμα, μεταβάλλεται. Ενώ αρχικά θύμιζε μικρό βράχο πάνω στο δέρμα, προοδευτικά αλλάζει δημιουργώντας στις παρυφές του ακρωτήρια και κολπίσκους, έτσι ώστε να θυμίζει αιγιοπελαγίτικο νησί σε αεροφωτογραφία.

Ο κανόνας ΧΑΜΟΣ είναι αποτελεσματικός ΜΟΝΟΝ όταν συνδυάζεται με τον κανόνα του ‘3’, αφού η διάγνωση μελανώματος προϋποθέτει το συνδυασμό 3 ή περισσότερων των παραπάνω μεταβολών σε χρονικό διάστημα 3 μηνών.Οποιαδήποτε δερματική βλάβη μεταβάλλεται απότομα σε ώρες, λίγες ημέρες ή 1-2 εβδομάδες δεν σχετίζεται με καρκίνο αλλά με φλεγμονή.Επίσης κάποιος σπίλος ή ογκίδιο που γνωρίζουμε από πολλών ετών και μεγαλώνει μαζί μας σιγά-σιγά, δεν αναμένεται να πληροί τα κριτήρια διάγνωσης μελανώματος ή άλλου δερματικού καρκίνου.Ο κανόνας του ‘3’ εφαρμόζεται σε δύο ακόμα περιπτώσεις που δημιουργούν υπόνοιες για κακοήθεια δέρματος.

Ισχύει η λαϊκή εκδοχή ‘μην αγγίζεις την κακιά ελιά γιατί θα σε σκοτώσει’;

Πρόκεται για μύθο που ευθύνεται ακόμα και σήμερα για το θάνατο πολλών ανθρώπων που στα πλαίσια φόβου σχετιζόμενου με την παραπάνω δοξασία, προσφεύγει καθυστερημένα στον ειδικό ιατρό για βοήθεια. Η χειρουργική αφαίρεση ολόκληρης της κακοήθους βλάβης με λίγο γύρω δέρμα, αποτελεί τηνθεραπεία εκλογής και εξασφαλίζει συχνά την ίαση στον ασθενή. Ιδιαίτερα στην περίπτωση της αντιμετώπισης δερματικής βλάβης με υπόνοια μελανώματος, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η χρήση τεχνικών laser ή κρυοπηξίας, καθώς και η διαγνωστική προσέγγιση με τεχνική ταχείας βιοψίας.

Έτσι, η πρόληψη του μελανώματος και γενικότερα του δερματικού καρκίνου, εστιάζεται στην επιμόρφωση του πληθυσμού [ιατρών και μη] στους τομείς έγκαιρης διάγνωσης και σωστής αντιμετώπισης του αλλά και στην εκπαίδευση παιδιών και ενηλίκων στην αποφυγή αιτιοπαθογενετικών παραμέτρων του [ηλιακού εγκαύματος, στρες και κακής διατροφής] Συγκεκριμένα, το αυτοεξεταζόμενο άτομο θα πρέπει να επισκεφθεί ειδικό γιατρό όταν κάποιος σπίλος (‘ελιά’) του παρουσιάζει επίμονο κνησμό (φαγούρα) διάρκειας μεγαλύτερης των 3 ημερών, παρά την τοπική εφαρμογή αντισηπτικού ή αντιφλεγμονώδους φαρμάκου 3 φορές την ημέρα [πρωϊ, μεσημέρι και βράδυ].Ύποπτο σημείο επίσης αποτελεί πληγή που δεν γιατρεύεται σε 3 εβδομάδες.



Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απλοί τρόποι για να καταπολεμήσετε τις ημικρανίες


Όποιος είχε ποτέ ημικρανίες και έντονους πονοκεφάλους μπορεί να επιβεβαιώσει πόσο εξουθενωτικοί μπορούν να είναι. Ο βασανιστικός πόνος μπορεί να καταστήσει τη λειτουργία του οργανισμούς αδύνατη. Όμως υπάρχουν ορισμένες τεχνικές που μπορούν να κάνουν τη ζωή σας με τις ημικρανίες διαχειρίσιμη. Μπορείτε να βρείτε ανακούφιση στα φάρμακα, εναλλακτικές θεραπείες και μαθαίνοντας τρόπους να μειώσετε το άγχος και να χαλαρώσετε.

Εδώ είναι μερικοί τρόποι για να κρατήσετε τις ημικρανίες και τους πονοκεφάλους μακριά.

Ακολούθησε τον τρόπο αντιμετώπισης των πονοκεφάλων. Απογύγετε τη λήψη φαρμάκων χωρίς εντολή γιατρού.
Μειώστε το συναισθηματικό στρες. Πάρτε χρόνο για να χαλαρώσετε και απομακρυνθείτε από στρεσογόνες καταστάσεις. Ακολουθήστε τρόπους χαλάρωσης, όπως η βαθιά αναπνοή και η προοδευτική χαλάρωση των μυών.
Μειώστε τη σωματική καταπόνηση. Η σωστή ξεκούραση και ο ύπνος θα σας επιτρέψει να χαλαρώσετε βαθιά, έτσι ώστε να μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις πιέσεις της ημέρας. Όταν κάθεστε για πολλή ώρα, πρέπει να σηκώνεστε και να τεντώνεστε περιοδικά. Χαλαρώστε το σαγόνι, το λαιμό και τους ώμους σας.
Να ασκείστε τακτικά. Κάντε τουλάχιστον 20 λεπτά γυμναστική τρεις φορές την εβδομάδα.
Κρατήστε μια κανονική ρουτίνα. Φάτε τα γεύματα και τα σνακ την ίδια ώρα περίπου και κοιμηθείτε αρκετά τη νύχτα.
Σταματήστε το κάπνισμα. Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει έντονους πονοκεφάλους και ημικρανίες. Ρωτήστε το γιατρό σας για πληροφοφρίες σχετικά με προγράμματα διακοπής του καπνίσματος.


Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

8 επιστημονικά μυστικά για να γίνετε πιο... έξυπνοι!


Οκτώ τρόποι να ακονίσετε τις διανοητικές σας ικανότητες.

Ένας από τους σημαντικότερους εχθρούς των διανοητικών μας ικανοτήτων είναι το στρες που βιώνουμε σε καθημερινή βάση. Είτε ένα πολύ έντονο γεγονός που προκαλεί στρες είτε πολλοί μικρότερης έντασης στρεσσογόνοι παράγοντες σε καθημερινή βάση είναι δυνατό να επηρεάσουν τις διανοητικές λειτουργίες.
Το αποτέλεσμα είναι ότι άνθρωποι έξυπνοι, ικανοί, συχνά σε υψηλές θέσεις ή με σημαντικά καθήκοντα, να μη μπορούν να λειτουργήσουν σε απλά έργα, τα οποία αντιμετώπιζαν με τις διανοητικές τους ικανότητες στο παρελθόν. Οι διανοητικές αυτές δυσκολίες μπορεί να εντοπίζονται στη μνήμη, στην προσοχή και συγκέντρωσης στη διανοητική «θολούρα» και μπέρδεμα και την οργάνωση.
Ερευνητικά δεδομένα πολλών ετών δείχνουν ότι αυτές τις δυσκολίες μπορεί κανείς να τις ξεπεράσει «ακονίζοντας» τις διανοητικές του ικανότητες και την αντίληψή του, ενώ παράλληλα μειώνει το στρες.

1. Κρατήστε Ημερολόγιο
Έρευνες δείχνουν ότι το να κρατάει κανείς ημερολόγιο έχει σημαντικά οφέλη σε διάφορους τομείς, όπως την ανακούφιση από το στρες αλλά και τη μείωση επεισοδίων σε ιατρικές καταστάσεις όπως είναι το άσθμα. Γράφοντας ημερολόγιο βοηθά κανείς τον εαυτό του να βελτιώσει την ικανότητα σκέψης του και να δημιουργήσει μια καλύτερη ζωή.

2. Ενδυναμώστε με έναν υπνάκο
Όταν κανείς δεν κοιμάται αρκετές ώρες (πράγμα συνηθισμένο για πολλούς ανθρώπους), έχει μειωμένες διανοητικές λειτουργίες και καθυστερημένες αντιδράσεις, αντίστοιχες με αυτές ενός μεθυσμένου οδηγού! Όταν μπορεί κανείς να κοιμηθεί για 30 λεπτά μέσα στην ημέρα, στην ουσία ενδυναμώνει όχι μόνο τη φυσική αλλά και τη διανοητική του κατάσταση.

3. Μειώστε την αρτηριακή πίεση
Πληθώρα μελετών δείχνει ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στην υψηλή αρτηριακή πίεση και τη χαμηλή διανοητική απόδοση, όχι μόνο σε άτομα της τρίτης ηλικίας, αλλά και σε πολύ νεότερης ηλικίας πληθυσμό. Σωστή δίαιτα, άσκηση και μείωση του στρες μπορούν να συντελέσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και, επομένως, να δημιουργήσουν το κατάλληλο έδαφος για κοφτερές διανοητικές ικανότητες.

4. Τα οφέλη του διαλογισμού
Ο διαλογισμός είναι μια πρακτική που προέρχεται από τις φιλοσοφικές παραδόσεις της Ανατολής και δεν αποτελεί κάποια θρησκεία από μόνος του (αν και έχει χρησιμοποιηθεί ως πρακτική σε διαφορετικές μεταξύ τους θρησκείες). Ερευνητικά πειράματα σε εργαστήρια δυτικών χωρών δείχνουν ότι αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τρόπους για να εκγυμνάσει κανείς το νου και την ψυχή του, να μειώσει το στρες και να δρέψει και πολλά άλλα οφέλη στον τομέα της ψυχικής και σωματικής υγείας. Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι για να προσεγγίσει κανείς τον διαλογισμό και κάποιοι από αυτούς είναι ιδιαίτερα προσιτοί για αρχάριους.

5. Ασκηθείτε
Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μη γνωρίζει τα οφέλη της σωματικής άσκησης, αλλά ξέρατε ότι ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγεται και το αυξημένο I.Q. και οι καλύτερες ικανότητες σκέψης και αντίληψης; Έρευνες δείχνουν ότι η αεροβική άσκηση σχετίζεται με τη μείωση του στρες αλλά και τη βελτιωμένη διανοητική απόδοση.

6. Παιχνίδια του... μυαλού
Τα παιχνίδια του νου είναι πολύ ωφέλιμα! Και, προφανώς, δεν εννοούμε τα παιχνίδια που μας παίζει το μυαλό μας ή τα τερτίπια του νου όταν πρόκειται για ερωτικές ή κοινωνικές σχέσεις, πράγματα που όλοι απεχθανόμαστε. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται τα παιχνίδια που εμπλέκουν την εγκεφαλική λειτουργία, που προκαλούν το νου να λάβει μέρος ενεργά, χωρίς να είναι παθητικός δέκτης κάποιων ερεθισμάτων. Τα παιχνίδια που βοηθούν τις διανοητικές λειτουργίες έχουν το ίδιο αποτέλεσμα στον εγκέφαλο όπως οι ασκήσεις στο σώμα. Τα σταυρόλεξα, το sudoku, τα παζλ, η σύγκριση εικόνων με διαφορές, η ανάγνωση βιβλίων, η απαγγελία, η ενασχόληση με διάφορα χόμπι, όλα αυτά βοηθάνε στο να διατηρηθούν σε υψηλό επίπεδο οι διανοητικές ικανότητες.

7. Ο ρόλος της σωστής διατροφής
Ο ρόλος της σωστής διατροφής τονίζεται από τους ειδικούς κυρίως για τα αποτελέσματα που φέρνει σε σωματικό επίπεδο, αφού προστατεύει από καρδιοπάθειες, διάφορες μορφές καρκίνου και έχει αντιγηραντικές ιδιότητες. Πέρα από αυτά τα πολύ σημαντικά οφέλη, η σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει και στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, να βελτιώσει τις διανοητικές επιδόσεις και να βοηθήσει το άτομο να λειτουργήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Επειδή το στρες επιδεινώνει την όρεξη και τις επιλογές φαγητού που κάνει το άτομο, είναι σημαντικό να διατηρεί κανείς μια ισορροπημένη δίαιτα ακόμα και σε περιόδους έντονου στρες, ώστε σώμα και εγκέφαλος να ωφεληθούν.

8. Διαλέξτε ένα καλό βιβλίο
Το διάβασμα αποτελεί μια θαυμάσια απόδραση από το στρες και, από την άλλη, ασκεί τους διανοητικούς... μυς. Είτε πρόκειται για βιβλία αυτοβοήθειας σε κάποιο συγκεκριμένο τομέα, είτε για κάποιο μυθιστόρημα ή αστυνομικό, είτε για ποίηση ή για κάποιο βιβλίο που διδάσκει σε απλά βήματα πώς να κατακτήσετε ένα νέο χόμπι, σε κάθε περίπτωση το καλό βιβλίο αποτελεί μια μοναδική εμπειρία ψυχικού εμπλουτισμού. Με αυτό τον τρόπο μπορεί κανείς να μειώσει το στρες του, να αποκτήσει νέες ιδέες για να τις χρησιμοποιήσει στη συζήτηση στην κοινωνική του ζωή, ενώ παράλληλα.


Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διαδικτυακή... καθοδήγηση για άτομα με κινητική αναπηρία


Διαδικτυακή... καθοδήγηση για την ασφαλή μετακίνησή τους στην Κομοτηνή, έχουν πλέον τα άτομα με κινητικές αναπηρίες μέσω της εφαρμογής "Access4kom".

Πρόκειται για ένα νέο χρηστικό εργαλείο που υλοποίησαν ο δήμος Κομοτηνής, σε συνεργασία με το Σύλλογο Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα & Φίλων Ν. Ροδόπης «ΠΕΡΠΑΤΩ», στο πλαίσιο των δράσεων ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης του κοινού και των φορέων σχετικά με το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αστικής Ανάπτυξης (ΟΣΑΑ).

Μέσω της ιστοσελίδας www.Access4kom.gr, ο χρήστης μπορεί να επιλέξει από τον χάρτη το σημείο που βρίσκεται και το σημείο που θέλει να μετακινηθεί και η εφαρμογή θα τον "οδηγήσει" στη συνέχεια, στην πιο προσβάσιμη διαδρομή.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αλέξανδρος Κορύτσογλου ο οποίος δημιούργησε την εφαρμογή, έγινε χαρτογράφηση της πόλης που συμπεριέλαβε όλες τις ράμπες και τους ποδηλατόδρομους, ενώ στο μέλλον θα συμπεριληφθούν και άλλες τοποθεσίες, όπως δημόσιες υπηρεσίες φαρμακεία και επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι η Κομοτηνή θεωρείται από τις πιο προσβάσιμες πόλεις στην Ελλάδα για άτομα με κινητικά προβλήματα, γεγονός που αποδίδεται στις προσπάθειες του Συλλόγου Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα "Περπατώ" και της τοπικής αυτοδιοίκησης που έχουν φροντίσει για την απρόσκοπτη μετακίνηση όλων, ακόμη και με την αστική συγκοινωνία.

"Σχεδιάζουμε επίσης να συμπεριληφθούν στην εφαρμογή και βιντεοσκοπημένες διαδρομές για μεγαλύτερη ευκολία του χρήστη", ανέφερε από την πλευρά της η Λίτσα Αργυροπούλου από τον Σύλλογο που αριθμεί πάνω από 200 μέλη.



Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όταν οι Ισπανοί εξαπάτησαν τον κόσμο


Η Ισπανία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο μπάσκετ το 2000 για άτομα με πνευματική αναπηρία. Δεν άργησε να αποκαλυφθεί η αλήθεια, οι δέκα από τους 12 παίκτες θα μπορούσαν να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες.




Είναι ένα από τα χειρότερα σκάνδαλα του ισπανικού αθλητισμού. Μια από τις πιο ντροπιαστικές στιγμές στην αθλητική ιστορία της χώρας. Δεκατέσσερα χρόνια μετά η ντροπή δεν έχει ξεπλυθεί.

Ήταν 14/12/2000, πριν από δεκατέσσερα χρόνια, η εθνική ομάδα μπάσκετ για άτομα με πνευματική αναπηρία κλήθηκε να επιστρέψει το χρυσό μετάλλιο που είχε κατακτήσει λίγους μήνες νωρίτερα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ.


Είχε αποδειχθεί πως οι δέκα από τους δώδεκα παίκτες δεν είχαν κανένα πρόβλημα. Απλά δεν ήταν αρκετά καλοί για να αγωνιστούν στην εθνική ομάδα μπάσκετ, οπότε συμμετείχαν στην απάτη που τους πρότεινε ο πρόεδρος της ισπανικής ομοσπονδίας για άτομα με πνευματική αναπηρία, Φερνάντο Μαρτίν Βιθέντε.

Τους προμήθευσε με ψευδείς ιατρικούς φακέλους και όπως είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς η Ισπανία έκανε "περίπατο" στο Σίδνεϊ σαν μια άλλη "Ντριμ Τιμ", κατακτώντας με άνεση το χρυσό μετάλλιο.



Οι ίδιοι οι Ισπανοί προδόθηκαν από τους πανηγυρισμούς τους. Βλέπετε, τα πρόσωπα τους δεν είχαν την ένταση των δύο μοναδικών αθλητών στην ομάδα που δεν μπορούσαν να καταλάβουν το μέγεθος της επιτυχίας, να ελέγξουν τη χαρά τους και να συγκρατήσουν τα δάκρυα τους.

Αναγνώστες της ισπανικής εφημερίδας Marca εξέφραζαν την απορία τους, για να επιβεβαιωθούν οι φόβοι τους το Νοέμβριο του 2000 όταν ένας από τους χρυσούς Παραολυμπιονίκες, Κάρλος Ριμπαγκόρδα σε συνέντευξη που παραχώρησε, αποκάλυψε πως ο ίδιος, οι συμπαίκτες του και αρκετοί από τους συναθλητές του στο στίβο, στο πινγκ πονγκ και στην κολύμβηση δεν είχαν καμιά αναπηρία.

"Από τους 200 αθλητές στο Σίδνεϊ τουλάχιστον οι 15 δεν είχαν καμιά αναπηρία, κινητική ή πνευματική, δεν πέρασαν καν ιατρικές ή ψυχολογικές αξιολογήσεις", αποκάλυψε ο Ριμπαργκόρδα.

Θυμήθηκε πως στον πρώτο αγώνα στην Αυστραλία με αντίπαλο την Κίνα, η Ισπανία πρηγούνταν με διαφορά 30 πόντων και στο τάιμ άουτ ο προπονητής τους παρότρυνε "να κόψουν ρυθμό, γιατί θα μας καταλάβουν πως δεν έχετε καθόλου αναπηρία". Στον τελικό η Ισπανία νίκησε τη Ρωσία, η οποία κληρονόμησε το χρυσό μετάλλιο.



Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας παραιτήθηκε από τη θέση του και ισχυρίστηκε πως παγιδεύτηκε από τους παίκτες: "Αν κάποιος θέλει να κλέψει, είναι δύσκολο να το ανιχνεύσεις. Είναι εύκολο να προσποιηθείς πως έχεις λίγη εξυπνάδα, το αντίθετο είναι δύσκολο".

Ευτυχώς τιμωρήθηκε και για τα λόγια του. Το 2013 καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών για απάτη. Δικαστήριο της Μαδρίτης του επέβαλε πρόστιμο 5.400 ευρώ και τον ανάγκασε να επιστρέψει 142.355 ευρώ, τα χρήματα που είχε λάβει ως επιδότηση η ομοσπονδία για την ομάδα μπάσκετ.

Μετά από αυτό το πρωτοφανές σκάνδαλο η Παραολυμπιακή Επιτροπή αφαίρεσε το μπάσκετ για άτομα με πνευματική αναπηρία από το πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων.



Διαβάστε περισσότερα...

Άσκοπη ταλαιπωρία από την ALPHA Bank σε ασθενή με ανοξική εγκεφαλοπάθεια


Δημοσιεύω εδώ επιστολή που υπέβαλα στη φόρμα επικοινωνίας του επίσημου site της Alphabank. Αν και έγραψα αρχικά ότι θα προβώ στη δημοσίευση της επιστολής αν δεν είχα απάντηση σε 24 ώρες, τελικά περίμενα ένα μήνα. Και απάντηση δεν έχω λάβει ακόμα. Και την αίτηση την είχα υποβάλλει στο τοπικό κατάστημα την 1η Οκτωβρίου…

Σίγουρα το εν λόγω θέμα δεν είναι από τα πιο σοβαρά και επίγοντα στην παράνοια που ζούμε. Αν το άφηνα όμως στο «δε βαριέσαι» θα ήταν μια ακόμη ήττα – έστω μικρή – αλλά ήττα.

Βαρεθήκαμε να μας δουλεύετε, και να το παίζετε ταυτόχρονα και τάχαμου κοινωνικά ευαισθητοποιημένοι. Το συμπέρασμα από ένα ακόμη επεισόδιο στο τραγικό έργο που λέγεται «αναπηρία από ιατρικό λάθος, ατιμωρησία γιατρών και αδιαφορία κοινωνίας» είναι ότι ΚΑΙ οι τράπεζες (δλδ όχι μόνο το ΚΕΠΑ) βλέπουν με καχυποψία τον ανάπηρο και τον προστάτη του… και αν όχι καχυποψία, τουλάχιστον αδιαφορία. Υποκριτές.

Η επιστολή:

Αγαπητοί κύριοι(-ες),

Γράφω για να εκφράσω την αγανάκτησή μου για τον τρόπο που χειρίζεστε την υπόθεση της αδελφής μου Θεοδώρας Θεοφιλάτου, ετών 46, κάτοικο Αργοστολίου Κεφαλονιάς.

Η αδελφή μου πάσχει από ανοξική εγκεφαλοπάθεια (λόγω ιατρικού λάθους) από το 2005. Το 2013 πήρε πιστοποιητικό αναπηρίας 80% εφ’όρου ζωής από το ΚΕΠΑ. Αρχές 2014 εγκρίθηκε η αίτηση που υποβάλαμε (λειτουργώ εγώ εκ μέρους της ως δικαστικός συμπαραστάτης) για την καταβολή Προνοιακού επιδόματος, αφού είχα υποβάλει όλα τα σχετικά δικαιολογητικά για τη δημιουργία λογαριασμού στην Alphabank όπου θα καταβάλλεται το επίδομα. Από την Πρόνοια μου είπαν να ζητήσω κοινό λογαριασμό (εγώ και η αδελφή μου), όπου η δικαιούχος (η αδελφή μου) θα είναι το πρώτο όνομα. Για λόγους που δεν μπορώ να καταλάβω, η τράπεζα με ενημέρωσε ότι αυτό δεν γίνεται και ότι ο λογαριασμός θα πρέπει να είναι ατομικός. Τέλος πάντων, δεν έφερα αντίρρηση, δημιουργήθηκε ο λογαριασμός και μου έδωσαν το βιβλιάριο.

Όμως επειδή είμαι πολυάσχολη, και εξοικειωμένη με τις νέες τεχνολογίες (καθηγήτρια πληροφορικής είμαι), ζήτησα να μου δοθούν κωδικοί για web banking και κάρτα για αναλήψεις ΑΤΜ. Στο σημείο αυτό επικοινώνησαν με το νομικό τμήμα στην Αθήνα και με ενημέρωσαν ότι θα πρέπει να κάνω σχετική αίτηση, η οποία θα περάσει από το νομικό τμήμα της Αθήνας για να μου παραχωρηθούν οι δυνατότητες αυτές. Την προηγούμενη βδομάδα πέρασα από την τράπεζα και αν και η αίτηση έχει ημερομηνία 1/10/2014 (!!!), μού είπαν ότι ακόμα δεν έχουν νεότερα και ότι αυτές οι αιτήσεις ΑΡΓΟΥΝ.

Και τώρα για τα ερωτήματά μου:

1) Δεν φτάνει η δυστυχία μας με το άδικο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει η οικογένειά μου, δεν φτάνει η ταλαιπωρία μου σε επιτροπές, δικαστήρια, κλπ. φορείς δημοσίου για να αναζητώ την ΕΛΑΧΙΣΤΗ δικαιοσύνη για τη ζημιά που έκαναν στην αδελφή μου, πρέπει να ταλαιπωρούμαι και να αντιμετωπίζομαι ως ύποπτη εκμετάλλευσης αναπήρου ΚΑΙ από την Alphabank;

2) Δεν θα ήταν πολύ πιο απλό αν ο εν λόγω λογαριασμός ήταν, όπως πρότεινε η Πρόνοια, κοινός, ώστε να μην υποχρεούμαι να χάνω τον χρόνο μου ψάχνοντας τρόπο να εξοικονομήσω χρόνο; Τα δικαιολογητικά ΟΛΑ τα έχω θέσει στη διάθεση της Τράπεζας. Πού είναι το πρόβλημά σας;

3) Αν είχατε την κοινωνική ευαισθησία που διαφημίζετε, δεν θα έπρεπε να προωθούνται κατά προτεραιότητα οι υποθέσεις που άπτονται σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων;

Σας ενημερώνω ότι με το παρόν μήνυμα ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΥΘΥΝΗ ΔΕΝ ΕΠΙΡΡΙΠΤΩ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ALPHABANK ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ, οι οποίοι με προθυμία με εξυπηρέτησαν και επιπλέον λόγω της μικρής τοπικής κοινωνίας, γνωρίζουν το τραγικό συμβάν της αδελφής μου και έδειξαν ενδιαφέρον και ευαισθησία. Οι αιχμές μου απευθύνονται στο αρμόδιο προσωπικό των κεντρικών γραφείων της ALPHABANK, και ειδικότερα στο τμήμα Διασφάλισης Ποιότητας ISO 9000 το οποίο θα έπρεπε να είχε προβλέψει διαδικασία για τη διαχείριση ειδικών περιστατικών.

Με εκτίμηση,

Ασημίνα Θεοφιλάτου



Διαβάστε περισσότερα...

Νέο σύστημα βοηθά τον Στίβεν Χόκινγκ να επικοινωνεί καλύτερα


Στην εξέλιξή του συμμετέχει ενεργά και ο ίδιος.
Η πλατφόρμα της Intel θα είναι σύντομα διαθέσιμη σε κοινότητες έρευνας και τεχνολογίας, ώστε πάνω της να δημιουργηθούν νέες βελτιωμένες λύσεις, ιδιαίτερα για ασθενείς με τετραπληγίαΗ Intel παρουσίασε πρόσφατα μια νέα πλατφόρμα επικοινωνίας που δημιούργησε, αντικαθιστώντας το παλαιότερο σύστημα που χρησιμοποιούσε ο διάσημος αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ. Η νέα πλατφόρμα βελτιώνει εντυπωσιακά την ικανότητά του να επικοινωνεί με τον κόσμο. Η παραμετροποιήσιμη πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη σε κοινότητες έρευνας και τεχνολογίας από αυτό το μήνα.



Μελετώντας τις επιτακτικές ανάγκες του Στίβεν Χόκινγκ και την πολύ ιδιαίτερη σχέση που έχει αναπτύξει με την τεχνολογία, η Intel έχει δημιουργήσει μια λύση που ονομάζεται ACAT (Assistive Context Aware Toolkit) και οδηγεί στη βελτίωση της επικοινωνίας με τον κόσμο. Εχει τη δυνατότητα να αποτελέσει τη βάση ενός σύγχρονου, παραμετροποιήσιμου συστήματος, το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν και άλλοι ερευνητές και σχεδιαστές προϊόντων τεχνολογίας, ώστε να ωφελήσουν όσους έχουν νόσο κινητικού νευρώνα (MND) και τετραπληγία.

Ο Στίβεν Χόκινγκ πάσχει από τη νόσο κινητικού νευρώνα που σχετίζεται με αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS), μια κατάσταση που έχει επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια των χρόνων. Εχει παραλύσει σχεδόν εντελώς και επικοινωνεί μέσω της τεχνολογίας. «Η ιατρική δεν είναι σε θέση να με θεραπεύσει, γι' αυτό στηρίζομαι στην τεχνολογία, για να με βοηθήσει να επικοινωνώ και να ζω», είπε ο Βρετανός αστροφυσικός. «Η Intel με υποστηρίζει εδώ και περίπου 20 χρόνια, επιτρέποντάς μου να κάνω αυτό που αγαπώ κάθε μέρα. Η ανάπτυξη αυτού του συστήματος έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τη ζωή των ατόμων με αναπηρία σε όλο τον κόσμο και αποτελεί μία πρωτοπορία για την ανθρώπινη αλληλεπίδραση και τη δυνατότητα να ξεπεραστούν τα εμπόδια της επικοινωνίας που υπήρχαν».

Μια ομάδα ερευνητών από διάφορους επιστημονικούς κλάδους από τα εργαστήρια της Intel, εργαζόταν για τρία χρόνια με τον Στίβεν Χόκινγκ για να αντικαταστήσει το τρέχον σύστημα επικοινωνιών του, αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία. Ο ίδιος συνέβαλε στη διαδικασία σχεδιασμού, παρέχοντας τις παρατηρήσεις του σε συνεχή βάση, για να βοηθήσει την Intel να βελτιώνει το σύστημα σε κάθε έκδοσή του.

Κατ' αναλογία με τα μέρη του κινητήρα, τα οποία αλληλεπιδρούν ομαλά για να λειτουργήσει ένα αυτοκίνητο, το περιβάλλον λογισμικού που δημιούργησε η Intel επιτρέπει στις υφιστάμενες και τις νέες τεχνολογίες να λειτουργούν και να συνεργάζονται απροβλημάτιστα. Το αποτέλεσμα: η ταχύτητα δακτυλογράφησης είναι δύο φορές μεγαλύτερη και υπάρχει μια βελτίωση σε επίπεδο 10x για κοινές εργασίες, όπως η ευκολότερη, ακριβέστερη και ταχύτερη επεξεργασία, διαχείριση και πλοήγηση στο Διαδίκτυο, η επικοινωνία με e-mail και ο χειρισμός εγγράφων, το άνοιγμα ενός νέου εγγράφου και η αποθήκευση, η επεξεργασία και η εναλλαγή μεταξύ των εργασιών.
Ο αισθητήρας στο μάγουλό του ανιχνεύεται από ένα διακόπτη υπερύθρων, ο οποίος είναι τοποθετημένος στα γυαλιά του και τον βοηθά να επιλέξει ένα χαρακτήρα στον υπολογιστή. Η ενσωμάτωση του λογισμικού από την εταιρεία βρετανικής γλωσσικής τεχνολογίας SwiftKey έχει βελτιώσει σημαντικά την ικανότητα του συστήματος να μαθαίνει από τον Χόκινγκ και να προβλέπει τους επόμενους χαρακτήρες και τις λέξεις, ώστε να χρειάζεται να πληκτρολογήσει λιγότερο από το 20% του συνόλου των χαρακτήρων.

Οι πληροφορίες αυτές αποστέλλονται στον υπάρχοντα συνθέτη ομιλίας του, ώστε να μπορεί να επικοινωνεί με τους άλλους μέσω του laptop του. Για παράδειγμα, για να πραγματοποιήσει μία αναζήτηση στο Web, ο κ. Hawking έπρεπε, έως τώρα, να ακολουθήσει ένα δύσκολο δρόμο, όπως η έξοδος από το παράθυρο επικοινωνίας του, η πλοήγηση με το ποντίκι για την εκτέλεση του προγράμματος περιήγησης, η πλοήγηση με το ποντίκι και πάλι στη γραμμή αναζήτησης και τέλος, η πληκτρολόγηση του κειμένου αναζήτησης. Το νέο σύστημα αυτοματοποιεί όλα αυτά τα βήματα, για μια απρόσκοπτη και άμεση διαδικασία.

Η τετραπληγία και η νόσος κινητικού νευρώνα επηρεάζουν περισσότερους από 3 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η νόσος κινητικού νευρώνα έχει επιπτώσεις σε εκούσιες δραστηριότητες των μυών, όπως η ομιλία, το περπάτημα, η κατάποση και η γενική κίνηση του σώματος. Με την πάροδο του χρόνου, προκαλεί όξυνση της αναπηρίας και τελικά θάνατο.
Η νέα πλατφόρμα που δημιουργήθηκε από την Intel μπορεί να παραμετροποιηθεί και να μετασχηματιστεί για να προσαρμόζεται σε διαφορετικούς χρήστες. Το σύστημα που δημιούργησε η Intel είναι ένα σύγχρονο περιβάλλον λογισμικού για τους ερευνητές και τους σχεδιαστές τεχνολογιών, ώστε να δημιουργήσουν προσαρμοσμένες λύσεις, που ενεργοποιούνται με την αφή, το άνοιγμα/κλείσιμο των ματιών, τις κινήσεις των φρυδιών ή άλλους τρόπους εισαγωγής για την επικοινωνία με το χρήστη.

Καθιστώντας την πλατφόρμα προσβάσιμη και δωρεάν, η Intel και ο Στίβεν Χόκινγκ οραματίζονται ότι κοινότητες έρευνας και τεχνολογίας που εστιάζουν στη διάγνωση, την πρόβλεψη εισαγωγής κειμένου, την αντίληψη του περιβάλλοντος περιεχομένου και το σχεδιασμό της επικοινωνίας με τους χρήστες, θα βασιστούν σε αυτή και θα προσφέρουν νέες, βελτιωμένες λύσεις.



Διαβάστε περισσότερα...

Ελάτε να κρατήσουμε την «Πόρτα Ανοιχτή»


Ο Νίκος, ο Λάμπρος, η Γεωργία, η Μαρία, η Ανδρονίκη, ο Μήτσος είναι όλοι τους άνθρωποι με εγκεφαλική παράλυση και κινητική αναπηρία, αλλά οι ματιές τους ακτινοβολούν ζεστασιά μοναδική, το χαμόγελό τους έχει το φως χιλιάδων ήλιων, η χειραψία τους, αν και πολλές φορές αδύναμη, δεν είναι δήθεν ούτε τυπική και οι ψυχές τους είναι ψυχές ανθρώπων που ξέρουν να αγωνίζονται όσο λίγοι και να πετυχαίνουν ρεκόρ όχι ταχύτητας ή ευλυγισίας, αλλά Ζωής.
Είναι Άνθρωποι που λένε όχι στην απομόνωση και διεκδικούν πολλές φορές πράγματα που για όλους εμάς είναι αυτονόητα.

Ο Νίκος, ο Λάμπρος η Γεωργία, η Μαρία, η Ανδρονίκη, ο Μήτσος και 240 ακόμα παιδιά, νέοι και ενήλικες με εγκεφαλική παράλυση, φιλοξενούνται καθημερινά στο Πρότυπο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης, που δημιούργησε η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών-«Πόρτα Ανοιχτή» το 2001, με σκοπό να παρέχει στα άτομα αυτά εκπαίδευση στην πιο ευρεία της μορφή, ιατρική παρακολούθηση και θεραπευτική, κοινωνική και ψυχαγωγική υποστήριξη, επαγγελματική κατάρτιση και αποκατάσταση, δημιουργικές δραστηριότητες αλλά και προσωρινή διαμονή, όταν χρειάζεται.

Τους γνώρισα μία Δευτέρα, που ενώ ξεκίνησε βροχερή εξελίχτηκε σε ηλιόλουστη, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Δεν σας κρύβω ότι έφτασα εκεί με ένα σφίξιμο στο στομάχι, για το τι θα αντιμετώπιζα. Ένιωσα ντροπή με το που πάτησα το πόδι μου και είδα τον χώρο: απλόχωρος, χαρούμενος και ηλιόλουστος, όπως πρέπει να είναι όλα τα σχολεία. Ένιωσα ακόμα μεγαλύτερη ντροπή, όταν η Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων, κα Μάρω Λιναρδάτου, που με υποδέχτηκε, μου μίλησε για τις δυσκολίες και τις αντιδράσεις που συνάντησαν από την τοπική κοινωνία, όταν χτιζόταν το Κέντρο.

Όταν ήρθα σε επαφή με όλους αυτούς τους νέους και τα παιδιά που φιλοξενούνται εκεί, συνειδητοποίησα την άγνοια, που αναπόφευκτα με οδηγούσε στην προκατάληψη.

Τι είναι η εγκεφαλική παράλυση
Η εγκεφαλική παράλυση είναι μια διαταραχή κυρίως στις κινητικές λειτουργίες του σώματος. Οφείλεται σε βλάβη ή ατελή ανάπτυξη περιοχών του εγκεφάλου, που ρυθμίζουν, ελέγχουν και συντονίζουν τις κινήσεις και την ισορροπία του σώματος.

Η βαρύτητα της κατάστασης διαφέρει από περίπτωση σε περίπτωση. Μερικοί έχουν πολύ ελαφριές κινητικές δυσκολίες και δεν παρουσιάζουν έκδηλη αναπηρία. Άλλοι, όμως, έχουν πολύ πιο σοβαρά κινητικά προβλήματα, στη βάδιση, στην ισορροπία, στην ομιλία, ενώ μερικοί είναι απόλυτα εξαρτημένοι. Ανάλογα με τη νευρολογική βλάβη μπορεί να υπάρχουν και σοβαρά συνοδά συμπτώματα (επιληψία, νοητική υστέρηση, μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα λόγου-ομιλίας, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, κ.ά.).

Στην «Πόρτα Ανοιχτή» είδα και τις λιγότερο και τις περισσότερο σοβαρές περιπτώσεις, για να συνειδητοποιήσω ότι δεν πρόκειται για περιπτώσεις, αλλά για ανθρώπους, με τέτοια δύναμη ψυχής, που μας προσπερνά και μας ξεπερνά. κι αν τους δοθεί η ευκαιρία –και στην «Πόρτα Ανοιχτή» τους δίνεται–, μπορούν να σπάσουν τους φραγμούς και την απομόνωση, να δημιουργήσουν και να χτίσουν στέρεες γέφυρες επικοινωνίας με όλους εμάς τους }υποτίθεται} φυσιολογικούς ανθρώπους.

Αυτό ήταν το όραμα των είκοσι γονέων που πρώτοι πήραν την πρωτοβουλία για την ίδρυση της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών, το 1972. Δεν απέβλεψαν στην εξυπηρέτηση των δικών τους παιδιών. Απεναντίας, θέλησαν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της εγκεφαλικής παράλυσης συνολικά και αντικειμενικά. Στο διάστημα αυτό και με τη βοήθεια όσων πίστεψαν στο έργο τους, εθελοντές, εργαζόμενοι, δωρητές, έχουν καταφέρει, όχι χωρίς κόπο και προσπάθεια, πάρα πολλά. Μα ακόμα πιο πολλά έχουν καταφέρει όλοι αυτοί οι νέοι, παιδιά και ενήλικες που φτάνουν κάθε πρωί στην «Πόρτα Ανοιχτή».

Όαση δημιουργικότητας
Κατά την επίσκεψή μου στην «Πόρτα Ανοιχτή» μου έδειξαν το Πρότυπο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο τους, τη Μονάδα Εκπαίδευσης στην Πληροφορική και τα διάφορα εργαστήρια, όπου εκπαιδεύονται, δημιουργούν και πετυχαίνουν στόχους, υπερνικώντας τις αδυναμίες του σώματος: η «Σφραγίδα», το εργαστήρι γραφικών τεχνών. η «Κυψέλη», το εργαστήρι catering που έχουν στήσει. η «Πανδώρα» και το «Μαργαριτάρι», τα δύο εργαστήρια, όπου φτιάχνουν υπέροχα δώρα, αξεσουάρ και κοσμήματα, η θεατρική και η χορευτική τους ομάδα. Στην αυλή, η «Ροδοδάφνη», ο κήπος τους, με φυτά, κηπευτικά και μυρωδικά που καλλιεργούν μόνοι τους. Mου έδειξαν και την πισίνα όπου πραγματοποιείται το πρόγραμμα θεραπευτικής κολύμβησης, αλλά και τον Ξενώνα Προσωρινής Διαμονής, όπου φιλοξενούνται κάθε μήνα 35 άτομα, ηλικίας 10 ετών και άνω. ένα φιλόδοξο όσο και δαπανηρό πρόγραμμα, για το οποίο οι άνθρωποι της Ανοιχτής Πόρτας είναι πολύ περήφανοι, αλλά και πολύ ανήσυχοι για το αν θα μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί.

Δεν μπόρεσα να μη ρωτήσω, όχι χωρίς δισταγμό, τι γίνεται όταν δεν είναι εφικτή η διαμονή των ανθρώπων με εγκεφαλική παράλυση στο οικογενειακό τους περιβάλλον, λόγω γήρατος ή θανάτου των γονιών ή των κηδεμόνων τους.

«Αυτή είναι η μεγάλη μας αγωνία», μας απαντά η “ψυχή” της «Πόρτας Ανοιχτής», κα Δάφνη Οικονόμου. Η «Φωτεινή» θα μπορούσε να είναι μία απάντηση σ’ αυτή την αγωνία. Πρόκειται για μία Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για 8 ανήλικες με εγκεφαλική παράλυση, που άρχισε να λειτουργεί στο κέντρο της Αθήνας, από το 2012. Οι ίδιοι οι ένοικοί του το αποκαλούν «το σπίτι μας» και δείχνουν πολύ ενθουσιασμένοι.

Δύσκολοι καιροί
Σήμερα, εξαιτίας των δύσκολων οικονομικά συνθηκών, η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών «Πόρτα Ανοιχτή», όπως όλοι οι φορείς και δράσεις τέτοιου είδους, δίνει έναν άνισο και τιτάνιο αγώνα, για να συνεχίσει τη δράση και τη λειτουργία της.

Ως Κέντρο Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας λαμβάνει (όταν λαμβάνει) μονάχα τα νοσήλια που δικαιούται από τον ΕΟΠΥΥ. Ως ειδικώς αναγνωρισμένο Φιλανθρωπικό Σωματείο και ως Φορέας Παροχής Υπηρεσιών Κοινωνικής Φροντίδας μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα λαμβάνει και μια τακτική επιχορήγηση από την Περιφέρεια Αττικής, η οποία, όμως, καλύπτει ένα μικρό ποσοστό των ετήσιων δαπανών της.

Η ανάπτυξη της Εταιρείας όλα αυτά τα χρόνια οφείλεται στις προσπάθειες των στελεχών και των μελών της, οι οποίοι δουλεύουν άοκνα και αξιοποιούν τη θέση τους στην κοινωνία και τις γνωριμίες τους όχι για την προσωπική τους προβολή και υστεροφημία, αλλά για να προβάλλουν την Εταιρεία και το Έργο της. Οφείλεται, επίσης, στην εξαιρετικά προσεκτική διαχείριση των πόρων της Εταιρείας, αλλά κυρίως στην εμπιστοσύνη και τη γενναιοδωρία της κοινωνίας, στους εθελοντές και στις μικρές και μεγάλες δωρεές προσώπων, ιδρυμάτων και εταιρειών.

Και η ασφαλιστική αγορά κρατά την «Πόρτα Ανοιχτή»
Ανάμεσα σε αυτούς και ο χώρος της ιδιωτικής ασφάλισης στηρίζει τον αγώνα της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών-«Πόρτα Ανοιχτή» αρκετά χρόνια τώρα.

Πιο συγκεκριμένα, οι ασφαλιστικές εταιρείες AXA (ως leader), Εθνική Ασφαλιστική, Generali και AIGκαλύπτουν επί σειρά ετών τις ασφαλιστικές ανάγκες της «Πόρτας Ανοιχτής», με ευγενική χορηγία του συνόλου των ασφαλίστρων για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια Πυρός & Συμπληρωματικών Κινδύνων των Ακινήτων, Αστικής Ευθύνης, Χρηματικών Απωλειών και Οχημάτων.

Η εταιρεία πραγματογνωμόνων Πασκάλ & Στρατής και συγκεκριμένα ο κ. Ιωάννης Γαλάνης έχει εκπονήσει την αρχική εκτίμηση των αξιών των κεντρικών εγκαταστάσεων της ΕΠΣ στη Μ. Γερουλάνου 117, στην Αργυρούπολη, και φροντίζει σε τακτά χρονικά διαστήματα την αναπροσαρμογή της, χωρίς καμία αμοιβή.

Τέλος, η εταιρεία Ασφαλιστική Εγγύηση Μεσίτες Ασφαλίσεων ΕΠΕ, με πρωτοβουλία του κ. Μιχάλη Σουρίκα,έχει τον συντονισμό και την όλη φροντίδα των ασφαλιστικών υπηρεσιών, χωρίς αμοιβή διαμεσολάβησης.

Αυτή η προσφορά αξίζει και πρέπει να συνεχιστεί και να βρει και άλλους μιμητές από τον χώρο της ασφαλιστικής βιομηχανίας, όσο κι αν ζούμε σε εποχές που όλοι, πρόσωπα και εταιρείες, μετράμε και το τελευταίο ευρώ. Κυρίως τώρα. Γιατί αυτό που ακούμε συχνά από στελέχη ασφαλιστικών εταιρειών και ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές –ότι «οι καταναλωτές πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι τώρα περισσότερο από ποτέ αξίζει και πρέπει να επενδύσουν ακόμα και από το υστέρημά τους σε ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα και να μην περιμένουν από το κράτος»– ισχύει και για περιπτώσεις όπως η «Πόρτα Ανοιχτή»: αξίζει και πρέπει, ακόμα και από το υστέρημά μας, να ενισχύσουμε τέτοιους σκοπούς και δράσεις. Η ιδέα της ασφάλισης ως προσφορά εκεί βρίσκει νόημα και ουσία.

Δεν είναι μόνο για όσα προσφέρει η «Πόρτα Ανοιχτή» στα άτομα με εγκεφαλική παράλυση και στις οικογένειές τους.

Το θέμα μάς αφορά όλους σαν κοινωνία, γιατί μέσω της συμπαράστασής μας μαθαίνουμε, επιτέλους, τι είναι η εγκεφαλική παράλυση και ότι σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προληφθεί. εξασφαλίζουμε στην ελληνική κοινωνία εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό. βοηθάμε, μέσω της ενημέρωσης και της πρόληψης, να σταματήσει να γεννιέται κάθε μέρα ένα παιδί με εγκεφαλική παράλυση, το δικό μας παιδί. αλλά και γιατί εκεί βρίσκει νόημα και ουσία και κάτι άλλο, αυτό που επιζητούν οι άνθρωποι των πωλήσεων: έμπνευση για την επίτευξη ακόμα και ακατόρθωτων στόχων.

Ελάτε, λοιπόν, να τους βοηθήσουμε να κρατήσουν την «Πόρτα Ανοιχτή», κρατώντας ανοιχτή την καρδιά μας στη θέληση αυτών των παιδιών να αποτελούν ενεργό μέρος της κοινωνίας. στο θάρρος των γονιών τους να πολεμήσουν την άγνοια και την προκατάληψη. στην αξία των στελεχών της, που επιμορφώνονται, εξειδικεύονται και προσφέρουν την πολύτιμη γνώση και εμπειρία τους στην ελληνική κοινωνία.
Ας γίνουμε οι φίλοι της καρδιάς τους!

Δήμητρα Καζάντζα

Περισσότερες πληροφορίες για την "Πόρτα Ανοιχτή" εδώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Νέος τρόπος για καταπολέμηση της παχυσαρκίας;


Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα μηχανισμό στον εγκέφαλο ο οποίος προκαλεί την επιθυμία για τρόφιμα πλούσια σε γλυκόζη. Μία τέτοια ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει μελλοντικά σε καλύτερες θεραπείες για την εξάλειψη της παχυσαρκίας.

Η ομάδα του Γκάρντινερ ξεκίνησε με μια υπόθεση ότι ένα ένζυμο που ονομάζεται γλυκοκινάση, εμπλέκεται στην αίσθηση γλυκόζης στο ήπαρ και το πάγκρεας και θα μπορούσε να διαδραματίσει ένα ρόλο στην επιθυμία για γλυκόζη. Στα πειράματά τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν τα πειραματόζωα έμεναν 24 ώρες χωρίς φαγητό, η δραστηριότητα της γλυκοκινάσης στο κέντρο ρύθμισης της όρεξης στον υποθάλαμο αυξανόταν απότομα.

Ο επικεφαλής της έρευνας δηλώνει ευχαριστημένος με τα μέχρι τώρα ευρήματα συμπεραίνοντας πως η αλλαγή της διατροφής μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της επιθυμίας για γλυκόζη και λέει χαρακτηριστικά πως «Για μερικούς ανθρώπους, η κατανάλωση περισσότερων αμυλούχων τροφίμων κατά την έναρξη ενός γεύματος μπορεί να είναι ένας τρόπος για να αισθάνεστε χορτάτοι πιο γρήγορα και να τρώτε λιγότερο συνολικά».


Διαβάστε περισσότερα...

Η Λάρισα ξεπερνά το Βέλγιο στα κέντρα αποκατάστασης!


Αιμορραγεί οικονομικά ο ΕΟΠΥΥ τη στιγμή που τα δημόσια κλείνουν ή απειλούνται με «λουκέτο», ενώ τα ιδιωτικά φυτρώνουν παντού.


Ο χώρος για τα παιδιά του Κέντρου της Αμφιλοχίας που υπολειτουργεί.

Θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν μικρό νοσοκομείο για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Παρότι είναι πλήρως εξοπλισμένο ιατρικά και ξενοδοχειακά, διαθέτει 70 κλίνες νοσηλείας, πισίνες και ειδικές μπανιέρες, το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Αμφιλοχίας λειτουργεί σαν τμήμα εξωτερικών ιατρείων που παρέχει πρωτοβάθμια φροντίδα σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς. Κατά τον φυσιοθεραπευτή κ. Γιώργο Γερνά, για να τεθεί σε κανονική λειτουργία το Κέντρο της Αμφιλοχίας χρειάζονται 80 άτομα προσωπικό. «Σήμερα είμαστε 15 υπάλληλοι διαφόρων ειδικοτήτων» λέει.

Τα περισσότερα κέντρα που ανήκουν στον δημόσιο τομέα είναι κλειστά - περίπου 19 δημόσια «αραχνιάζουν» -, ενώ σαν μανιτάρια φυτρώνουν ανά την Ελλάδα τα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης. Ελάχιστα δημόσια δεν έχουν «λουκέτο» αλλά και αυτά υπολειτουργούν ελλείψει φυσικοθεραπευτών και ιατρικού προσωπικού. Από τα 19 κέντρα τα επτά είναι αυτόνομα και τα υπόλοιπα έχουν σχεδιαστεί να λειτουργήσουν στο πλαίσιο δημοσίων νοσοκομείων. Την ίδια στιγμή ο ιδιωτικός τομέας ανθεί. Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ), στην Ελλάδα λειτουργούν 69 ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης, εκ των οποίων τα εννέα στη Λάρισα. Με άλλα λόγια, η ονομαζόμενη «αρχόντισσα» του Θεσσαλικού Κάμπου διαθέτει σε αριθμό περισσότερα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης από όσα λειτουργούν συνολικά στο Βέλγιο (μόνο επτά).

Οπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των φυσικοθεραπευτών, αν λειτουργούσαν κανονικά τα υφιστάμενα δημόσια Κέντρα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, θα υπερκάλυπταν τις ανάγκες της χώρας και δεν θα «αιμορραγούσε» οικονομικά ο ΕΟΠΥΥ, ο οποίος δαπανά σε μηνιαία βάση για τις υπηρεσίες που παρέχουν στους ασφαλισμένους του τα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης περί τα 6 εκατ. ευρώ. Με την εφαρμογή του claw back η δαπάνη θα κλείσει στα 52-53 εκατ. ευρώ από τα αρχικά 72 εκατ. ευρώ. Η κλειστή περίθαλψη των ιδιωτικών κέντρων αποκατάστασης είχε κλείσει πολύ πιο ψηλά το 2012 και το 2013 (πάνω από 80 εκατ. ευρώ).

Πρόσθετη επιβάρυνση

«Τα 69 ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα επί της ουσίας επιδοτούνται από τον ΕΟΠΥΥ δημιουργώντας συνθήκες προκλητής ζήτησης υπηρεσιών υγείας» δηλώνει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών κ. Γιώργος Μπάκας. «Στα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης οδηγούνται περιστατικά που δεν χρήζουν ανάλογης φροντίδας. Και όχι μόνον αυτό, νοσηλεύονται κιόλας. Μιλάμε για περιστατικά που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν σε εργαστήρια φυσικοθεραπείας ή σε κατ' οίκον νοσηλεία» εξηγεί. Το νοσήλιο που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ στα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης για τη νοσηλεία των ασφαλισμένων του (κλειστό νοσήλιο) ανέρχεται σε 150 ευρώ. Το ανοιχτό νοσήλιο (επίσκεψη χωρίς να υπάρχει νοσηλεία) ανέρχεται σε 70 ευρώ.«Μπορεί το Ταμείο να καλύπτει αυτά τα ποσά, ο ασθενής όμως έχει και πρόσθετη επιβάρυνση» τονίζει ο κ. Μπάκας.

Οπως επισημαίνει, τα Κέντρα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης του Δημοσίου είναι πλήρως εξοπλισμένα με σύγχρονα μηχανήματα. «Αντί να τα θέσουν σε λειτουργία, τα αφήνουν και ρημάζουν» προσθέτει ο κ. Μπάκας. «Σκεφθείτε ότι παλαιότερα το Κέντρο Αποκατάστασης Αναπήρων στους Αγίους Αναργύρους είχε λίστα αναμονής ως και οκτώ μήνες και σήμερα μπορεί κάποιος να βρει θέση άμεσα. Δυστυχώς οι γιατροί και γενικότερα το σύστημα προωθούν τα περιστατικά στα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης».

Οι φυσικοθεραπευτές έχουν θέσει επανειλημμένως την κατάσταση αυτή στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας την τελευταία τετραετία. Τελευταίως το θέμα της παραβατικότητας από την πλευρά των κέντρων αποκατάστασης απασχολεί εντόνως στελέχη του ΕΟΠΥΥ. Εχουν διαπιστώσει ότι πολλά ιδιωτικά κέντρα βαφτίζουν τα χρόνια νοσήματα ως οξέα και τα εισάγουν για αποκατάσταση. «Τα χρόνια ακριβοπληρώνονται για δήθεν αποκατάσταση»επισημαίνουν και δηλώνουν αποφασισμένοι να βάλουν το μαχαίρι στο κόκαλο.

Πόρισμα των «Ράμπο»

Η κατάσταση των Κέντρων Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης αποτυπώνεται και σε πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ). Οι «Ράμπο» διενήργησαν έλεγχο στη λειτουργία του Νοσοκομείου Σάμου και των φορέων που υπάγονται σε αυτό. Διαπίστωσαν ότι το Κέντρο λειτουργεί σε ιδιόκτητο κτίριο, για το οποίο όμως δεν έχει γίνει επίσημη παραλαβή, σύμφωνα με έγγραφο της τεχνικής υπηρεσίας του νοσοκομείου. Δεν βρέθηκε οικοδομική άδεια, ενώ υπάρχουν ελάχιστα κτιριακά ηλεκτρομηχανολογικά σχέδια, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει η συντήρησή του σε ικανοποιητικό βαθμό.

Το Κέντρο λειτουργεί σε πενθήμερη βάση, από τις 7.00 ως τις 15.00, έχοντας ως αντικείμενο την έγκαιρη διάγνωση και αξιολόγηση ατόμων με αναπηρία, την κοινωνική και συμβουλευτική υποστήριξη των ανθρώπων αυτών και των οικογενειών τους και την παρακολούθηση των παιδιών από γιατρό. Επίσης, θεωρητικά, στο Κέντρο μπορεί κάποιος να κλείσει ραντεβού για εργοθεραπεία, φυσικοθεραπεία και λογοθεραπεία. Υπό κανονικές συνθήκες θα αφορούσε παιδιά αλλά και ενηλίκους, πλην όμως η πισίνα αποκατάστασης είναι σε αχρησία από την έναρξη λειτουργίας του. Το όχημα μεταφοράς των ατόμων με ειδικές ανάγκες δεν λειτουργεί από το 2009, ενώ ο εξοπλισμός των αιθουσών εργοθεραπείας, φυσικοθεραπείας και λογοθεραπείας είναι απαρχαιωμένος και ελλιπής.

Ρημάζει το «στολίδι» του Δημοσίου στην Αμφιλοχία

Στην Αμφιλοχία το φυσικοθεραπευτήριο δέχεται καθημερινά 30 ασθενείς και άλλους 15-20 T ορθοπαιδικός του Κέντρου. «Αν το Κέντρο λειτουργούσε κανονικά, θα είχε 70 εσωτερικούς και περίπου 100-120 εξωτερικούς ασθενείς. Αυτό είχαμε δει πριν από τρία-τέσσερα χρόνια. Τότε το Κέντρο λειτούργησε κανονικά με συμβασιούχους. Την περίοδο της κρίσης το προσωπικό έφυγε καθώς δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις. Ετσι τα βαριά περιστατικά οδηγούνται στα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης» λέει στο «Βήμα» ο φυσικοθεραπευτής κ.Γιώργος Γερνάς.

Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει και το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, το οποίο λειτουργεί μόνο με ανοιχτή περίθαλψη.
Σε χειρότερη μοίρα βρίσκεται το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Φιλιατρών Μεσσηνίας, στο οποίο δεν λειτουργεί ούτε κλειστή (νοσηλεία) ούτε ανοιχτή (εξωτερικά ιατρεία) περίθαλψη, καθώς διαθέτει μόνο έναν φυσιοθεραπευτή και έναν εργοθεραπευτή, ούτε εργάζεται γιατρός σε μόνιμη βάση. Ενας ψυχίατρος το επισκέπτεται ως εξωτερικός γιατρός για τις ανάγκες των ασθενών στο φυσικοθεραπευτήριο.

INFO

19 δημόσια (τα περισσότερα υπολειτουργούν ή είναι κλειστά)

69 ιδιωτικά (τα 9 μόνο στη Λάρισα)

€52.000.000 με claw back (από €72.000.000) οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ τον χρόνο για υπηρεσίες στα ιδιωτικά

€80.000.000+ οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ το 2012 και το 2013

€150 το κλειστό νοσήλιο

€70 το ανοιχτό νοσήλιο



Διαβάστε περισσότερα...

Τα εμβόλια και ο αυτισμός


Η ιστορία με το εμβόλιο MMR (ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς) και τη σχέση του με τον αυτισμό είναι γνωστή εδώ και χρόνια. Εν συντομία, το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει κατηγορηθεί ότι έχει προκαλέσει διαταραχές αυτιστικού φάσματος (ΔΑΦ) καθώς –βάσει μαρτυριών- παιδιά άρχισαν να εμφανίζουν τη συμπτωματολογία του φάσματος, ακριβώς μετά τη χορήγηση του εμβολίου.

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο μπορεί εύκολα να βρει κανείς πολλά βίντεο φτιαγμένα από γονείς που δείχνουν το πριν και μετά των παιδιών τους. Από την άλλη πλευρά, η επιστήμονες ποτέ δεν έβγαλαν επίσημα στη δημοσιότητα κάποια έρευνα που να αποδεικνύει κάποια τέτοια σχέση και ο μοναδικός γιατρός που στήριξε επισταμένα αυτή τη θέση ο Dr. Wakefield , πλήρωσε αυτή του την «εμμονή» με την καριέρα του.

Η επικρατέστερη εξήγηση για τη σχέση μεταξύ συμπτωμάτων ΔΑΦ και εμβολίου μέχρι τώρα ήταν η χρονική στιγμή. Το εμβόλιο υποστηρίχθηκε από πολλούς επιστήμονες ως σημαντική προστασία από τις συγκεκριμένες παιδικές αρρώστιες και τα συμπτώματα του αυτισμού απλώς συμπίπτουν χρονικά συχνά με τον εμβολιασμό των παιδιών.

Τον Σεπτέμβρη του 2013 έρχεται στη δημοσιότητα κάτι που ακόμα και αν αμφισβητηθεί-σίγουρα αξίζει αναφοράς!

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του εξωτερικού ένα αυτιστικό παιδί στην Ιταλία, αποζημιώνεται με εκατομμύρια έπειτα από δίκη κατά την οποία αποδεικνύεται πως το MMR προκάλεσε στο παιδί αυτισμό. Η ιστορία του Valentino Bocca μέχρι και τον Μάιο είχε αποσοβηθεί από τα διεθνή ΜΜΕ μέχρι την πρόσφατη «δικαίωσή του».

Για μια πιο ολοκληρωμένη άποψη, η ιστορία με το εμβόλιο και τις αποζημιώσεις περιλαμβάνει και άλλες υποθέσεις. Στην Αμερική το 2011, πρώτα ένα 10χρονο αγόρι ο Ryan Mojabi και η οικογένειά του αποζημιώθηκε με πάνω από 10 εκ. δολάρια. Η αρμόδια υπηρεσία Υγείας της Αμερικής {U.S. Department of Health and Human Services (HHS)} συμφώνησε ότι «ο Ryan παρουσίασε εγκεφαλίτιδα ως παρενέργεια του εμβολίου μέσα στις επόμενες 5 με 15 μέρες από τη χορήγησή του» και ότι αυτή η υπόθεση «πληροί όλα τα στοιχεία για αποζημίωση». Το μυστήριο όμως συνεχίζεται καθώς ενώ γονείς του Ryan υποστηρίζουν πως η εγκεφαλική βλάβη από το εμβόλιο οδήγησε τελικά στη διαταραχή αυτιστικού φάσματος, το HHS δεν απαντάει επίσημα και το σχετικό σημείο στα επίσημα έγγραφα είναι ακόμα απόρρητο.

Μία δεύτερη υπόθεση στην Αμερική αφορά σε ένα κορίτσι, την Έμιλυ. Η μητέρα της υποστήριξε πως το κορίτσι τραυματίστηκε ανεπανόρθωτα έπειτα από αντίδραση στη χορήγηση του DTaP εμβολίου (διφθερίτιδας, κοκίτη και τετάνου) ενώ της χορηγήθηκαν επίσης το MMR και το Prevnar και HiB (εμβόλια που προστατεύουν από συγκεκριμένα βακτήρια βλ. http://en.wikipedia.org/wiki/Hib_vaccine και http://en.wikipedia.org/wiki/Pneumococcal_conjugate_vaccine).

Φυσικά η Έμιλυ και η οικογένειά της αποζημιώθηκαν έπειτα από απόφαση της αρμόδιας Αμερικανικής Υπηρεσίας για οδύνη ψυχική και σωματική, για απώλειες σε μελλοντικά έσοδα, για προγενέστερα της απόφασης έξοδα αλλά και για μελλοντικά καθώς και για τα καθημερινά ισόβια έξοδα.

Ο ιατρικός φάκελος του κοριτσιού είναι γεμάτος με νευρολογικά στοιχεία και απεικονίσεις που καταδεικνύουν και αποδεικνύουν εγκεφαλική βλάβη και σφαιρική (διάχυτη) αναπτυξιακή καθυστέρηση.

Ο πατέρας της Έμιλυ απορεί:

• «πώς γίνεται οι δικηγόροι του κράτους να προσπαθούν τόσο σκληρά να αμφισβητήσουν κάτι που οι γιατροί, οι εξετάσεις, οι απεικονίσεις και όλα τα ιατρικά μέσα αποδεικνύουν πως ισχύει;»

• «δεν είναι μόνο η δυσκολία της αναπηρίας, είναι και η αδιαφορία και η σκληρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οι φαρμακευτικές τις οικογένειες που υποφέρουν από τις παρενέργειες των εμβολίων».

Το 2011, το Ανώτατο Δικαστήριο των Η.Π.Α. αποφάσισε με ομοσπονδιακό νόμο να προστατεύει τις φαρμακευτικές εταιρίες από παρόμοιες με τα προαναφερθέντα περιστατικά μηνύσεις γονέων.

Το παρόν κείμενο, γραμμένο το 2013, έχει σκοπό να ενημερώσει το κοινό για γεγονότα που συνέβησαν ανά τον κόσμο όπως αυτά παρουσιάζονται από πηγές που αναγράφονται στο τέλος και όχι να κατευθύνει συμπεράσματα. Για τον ίδιο σκοπό, φυσικά και αξίζει να αναφέρουμε κάτι γνωστό και αποδεκτό από πολύ κόσμο: το γεγονός δηλαδή ότι τα εμβόλια έχουν προφυλάξει πολύ κόσμο από πολλές δυσάρεστες καταστάσεις σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα και την επιστήμη γενικά. Οι γονείς όμως (και αρκετοί ειδικοί θεραπευτές) είναι διχασμένοι και μπερδεμένοι και αυτό μόνο κακό μπορεί να κάνει στην εξέλιξη και την προστασία των παιδιών/μαθητών. Ήδη πολλοί γιατροί στις μονάδες αναπτυξιακής παιδιατρικής και τμημάτων νοσοκομείων παίδων που γνωματεύουν και παρακολουθούν παιδιά με διαταραχές της ανάπτυξης, ρωτούν συχνά τους γονείς αν και πότε έκαναν το εν λόγω εμβόλιο και συστήνουν να αποφύγουν όποιο επόμενο για κάποιο καιρό (τουλάχιστον μέχρι να αποφανθούν αν πρόκειται για ΔΑΦ ή άλλη αναπτυξιακή διαταραχή). Καλό θα ήταν η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα να ξεκινήσει να δίνει σαφείς απαντήσεις χωρίς κενά και απόρρητα στοιχεία ώστε να ενημερωθούμε όλοι και να ενημερώσουμε με τη σειρά μας γονείς οι οποίοι μπορεί να θέτουν τελικά τα παιδιά τους σε κίνδυνο χωρίς φυσικά να το γνωρίζουν και να το επιδιώκουν.


Διαβάστε περισσότερα...

Παράνοια: Τα 7 συμπτώματα της διαταραχής


Τι είναι η παρανοική διαταραχή

Οι άνθρωποι με παρανοϊκή διαταραχή της προσωπικότητας χαρακτηρίζoνται γενικά από μια μακροχρόνια δυσπιστία και καχυποψία ως προς τους άλλους. Ένα άτομο με παρανοϊκή διαταραχή της προσωπικότητας πιστεύει ότι τα κίνητρα των άλλων ανθρώπων είναι ύποπτα ή ακόμη και κακόβουλα. Τα άτομα με αυτή τη διαταραχή υποθέτουν ότι άλλοι άνθρωποι θα τους βλάψουν ακόμα και αν δεν έχουν ενδείξεις βάσιμες για κάτι τέτοιο. Αν και είναι αρκετά φυσιολογικό για τον καθένα μας να έχουμε έναν ορισμένο βαθμό «παράνοιας» σχετικά με ορισμένες καταστάσεις στη ζωή μας (όπως να ανησυχούμε για μια επικείμενη σειρά απολύσεων στο χώρο εργασίας), οι άνθρωποι με παρανοϊκή διαταραχή της προσωπικότητας το κάνουν αυτό σε έναν ακραίο βαθμό για κάθε τι που έχει να κάνει με τη προσωπική τους ζωή.

Είναι δύσκολο γενικά να κάνει κανείς παρέα με κάποιον που έχει παρανοϊκή διαταραχή της προσωπικότητας του καθώς δεν υπάρχει εμπιστοσύνη από το άτομο αυτό. Λόγω της καχυποψίας που τους διακατέχει τα άτομα αυτά είναι κλεισμένα στον εαυτό του και έτσι όντας αρκετά μυστικοπαθή και απόμακρα , τους είναι αρκετά δύσκολο να συνάψουν κάθε είδους σχέσεις.

Η παρανοϊκή διαταραχή της προσωπικότητας κάνει εμφανή τα συμπτώματα της στα αρχικά χρόνια της ενηλικίωσης . Τα παρακάτω συμπτώματα είναι τα πιο χαρακτηριστικά:
Υποψιάζεται ότι οι άλλοι θέλουν να τον εξαπατήσουν ή να το βλάψουν χωρίς βάσιμες αποδείξεις.
Έχει αδικαιολόγητες αμφιβολίες για την αξιοπιστία φίλων ή συνεργατών
Δεν εμπιστεύεται τους άλλους γιατί πιστεύει ότι, ο,τι και αν πει θα χρησιμοποιηθεί εναντίον του.
Θεωρεί τα πάντα ύποπτα, ακόμα και τα καλά γεγονότα της ζωή του.
Γίνεται συνέχεια προσβλητικός και κακός απέναντι στους άλλους.
Νομίζει ότι όλοι είναι εναντίον του. Θεωρεί τους άλλους πιθανή απειλή και είναι έτοιμος να αντιδράσει.
Νομίζει οτι οι ερωτικοί του σύντροφοι τον απατούν.

Τι προκαλεί αυτή τη διαταραχή ;

Tα αίτια αυτής της διαταραχής παραμένουν ακόμα άγνωστα. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι μάλλον έχει να κάνει πιο πολύ με βιοψυχολογικούς παράγοντες. Με άλλα λόγια, ίσως έχει να κάνει με κάποιο βιολογικό παράγοντα αλλά από την άλλη δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τους ψυχολογικούς παράγοντες και τις καταστάσεις που έχει εκτεθεί το άτομο.

Υπάρχει θεραπεία;

H τυπική μέθοδος θεραπείας που ακολουθείτε για αυτή τη διαταραχή είναι μέσω μιας μακροχρόνιας ψυχοθεραπείας με έναν ειδικό. Είναι πολύ πιθανό να συνταγογραφηθούν χάπια ώστε να περιοριστούν κάπως τα συμπτώματα.



Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δες ποιες ασθένειες προκαλεί ο κάθε χαρακτήρας


Υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας μπορούν όντως να επηρεάζουν την υγεία μας. «Η προσωπικότητα διαμορφώνεται από τα γονίδια και το περιβάλλον», λέει στην εφημερίδα «Daily Mail» ο δρ Μάρτιν Χάγκερ, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ και το Πανεπιστήμιο Κέρτιν, στην Αυστραλία. Βέβαια, το ότι ανήκει ένας άνθρωπος στον άλφα ή στον βήτα τύπο προσωπικότητας δεν συνεπάγεται αυτομάτως ότι λ.χ. θα πάθει έμφραγμα.

«Μπορεί όμως να τον αφυπνίσει, ώστε να αναγνωρίσει εκείνα τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του που μπορεί να υπονομεύουν την υγεία του και να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα για να διορθώσει τις ανθυγιεινές συνήθειες που εκπορεύονται από αυτά», προσθέτει.

Στη συνέχεια, παρατίθενται μερικοί συνηθισμένοι τύποι προσωπικότητας και οι συσχετίσεις τους με την υγεία.

Αισιόδοξοι και ριψοκίνδυνοι

Μπορεί πάντοτε να βλέπουν το ποτήρι της ζωής μισογεμάτο και έτσι να έχουν όλες τις προϋποθέσεις με το μέρος τους να ζήσουν πολλά και καλά χρόνια, αλλά οι αισιόδοξοι τύποι υιοθετούν μερικές μάλλον επιζήμιες συμπεριφορές.

Κατ’ αρχήν, έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι και παχύσαρκοι. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ντοσίσα στην Ιαπωνία και από άλλα ερευνητικά κέντρα, έχουν διαπιστώσει πως οι αισιόδοξοι παχύσαρκοι άντρες και γυναίκες έχουν λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τα περιττά τους κιλά – ίσως διότι από την υπερβολική αισιοδοξία δεν πολυασχολούνται με τέτοιες λεπτομέρειες και αρέσκονται να απολαμβάνουν τη ζωή (και τους πειρασμούς της) στο έπακρο.

Παρομοίως, η πίστη τους στην ικανότητά τους ότι μπορούν να νικήσουν κάθε αντιξοότητα της ζωής και κατ’ επέκτασιν η προθυμία τους να ρισκάρουν μπορεί να εξηγεί γιατί τελικά οι χαρούμενοι άνθρωποι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

Ο ψυχολόγος δρ Χάουαρντ Σ. Φρίντμαν ανέλυσε στοιχεία από περισσότερα από 1.500 εθελοντές, τους οποίους παρακολούθησε από την ηλικία των 10 ετών και μετά. Όπως διαπίστωσε όσοι εθελοντές είχαν την καλύτερη αίσθηση του χιούμορ ως παιδιά, έζησαν λιγότερο κατά μέσον όρο σε σύγκριση με όσους ήταν λιγότερο εύχαρεις.

Μία άλλη μελέτη, του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, έδειξε πως τα πιο χαρούμενα παιδιά έχουν μεγαλώνοντας περισσότερες πιθανότητες να καπνίζουν, να πίνουν και να ασχολούνται με επικίνδυνα χόμπι.

Αγχώδεις

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Ντεσκάρτ, στο Παρίσι, κ,αι το Κέντρο Εθισμών & Ψυχικής Υγείας του Τορόντο, διαπίστωσαν ότι οι αγχώδεις και εξαρτώμενοι από τους άλλους τύποι, έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν έλκος στομάχου.

Και αυτό, διότι συχνά είναι καταθλιπτικοί και συναισθηματικά ασταθείς, με συνέπεια να έχουν αυξημένες πιθανότητες να πίνουν και να καπνίζουν, καθώς και να έχουν ακανόνιστες ώρες φαγητού και ύπνου – συνήθειες που οδηγούν σε υψηλότερη από την φυσιολογική παραγωγή στομαχικών οξέων, τα οποία προκαλούν έλκος.

Το συνεχές άγχος προκαλεί επίσης μόνιμη υπερπαραγωγή της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, με συνέπεια πονοκεφάλους, ακμή και ουρολοιμώξεις.

Τα καλά νέα; Οι αγχώδεις τύποι κάνουν περισσότερο σεξ, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ. Όπως έδειξε, οι ιδιαίτερα αγχώδεις γυναίκες τείνουν να έχουν πιο σύντομες ερωτικές σχέσεις, γεγονός που υποδηλώνει συσχέτιση σχέση ανάμεσα στην ερωτική επιθυμία και στην προσωπικότητά τους.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι ο φόβος τους πως δεν θα βρουν τον σωστό σύντροφο ή ότι δεν θα αποκτήσουν παιδιά τις κάνει να κάνουν σεξ με περισσότερους συντρόφους.

Ευαίσθητοι

Μελέτη του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης έδειξε πως οι άνδρες οι οποίοι είναι ευαίσθητοι και συμπονετικοί, έχουν χαμηλότερα επίπεδα στρες και λιγότερες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα.

Στη σχετική μελέτη, οι άνδρες βαθμολογήθηκαν με βάση «ανδρικά» χαρακτηριστικά, όπως οι αρχηγικές ικανότητες, η επιθετικότητα και η ριψοκίνδυνη συμπεριφορά, και με «γυναικεία» χαρακτηριστικά, όπως η συμπόνια, η τρυφερότητα, η συναίσθηση και η ευαισθησία για τις ανάγκες των άλλων.

Το συμπέρασμα ήταν πως οι πιθανότητες ενός άνδρα να εκδηλώσει στεφανιαία νόσο μειώνονται σημαντικά όταν έχει έντονα τα «γυναικεία» χαρακτηριστικά. Και αυτό, διότι είναι πιο πρόθυμοι να συζητήσουν για τα συναισθήματά τους και να ζητήσουν βοήθεια.

Επιθετικοί

Η επιθετική συμπεριφορά είναι ένα από τα λιγότερο υγιεινά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, διότι πολυάριθμες μελέτες την έχουν συσχετίσει με αύξηση του κινδύνου αναπτύξεως καρδιολογικών και άλλων δεινών.

Σε μελέτη με 448 γυναίκες, επιστήμονες από το Ογκολογικό Νοσοκομείο της Κηφισιάς διαπίστωσαν ότι όσες είχαν έντονη επιθετικότητα είχαν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού.

Μία άλλη μελέτη σε 61 άνδρες με καρκίνο του παχέος εντέρου, η οποία διεξήχθη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κρέιτον, στη Νεμπράσκα, έδειξε πως και οι άντρες διατρέχουν ανάλογο κίνδυνο. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η επιθετικότητα και ο θυμός εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας έτσι τον οργανισμό ευάλωτο στις ασθένειες.

Ο θυμός αυξάνει επίσης κατά 50% τις πιθανότητες να έχει κανείς γενικότερα κακή υγεία, σύμφωνα με μελέτη της Ιατρικής Σχολής MountSinai, στη Νέα Υόρκη.

Οι επιθετικοί άνθρωποι αντιδρούν πιο γρήγορα και πιο έντονα στο στρες, γεγονός που αυξάνει ταχέως την αρτηριακή πίεση και τους καρδιακούς παλμούς τους, προκαλώντας έτσι φθορές στο καρδιαγγειακό τους σύστημα.

Εξωστρεφείς

Οι εξωστρεφείς άντρες έχουν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Μιλάνου. Είναι επίσης λιγότερο επιρρεπείς στις λοιμώξεις και έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναρρώνουν γρήγορα όταν αρρωσταίνουν.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στα μειωμένα επίπεδα των ορμονών του στρες: οι εξωστρεφείς άνθρωποι είθισται να αντιμετωπίζουν καλύτερα ό,τι τους φέρνει η ζωή. Και εάν πιστεύουν ότι τους συμβαίνει κάτι, το εξωτερικεύουν ευκολότερα.

Ντροπαλοί

Οι ντροπαλοί τύποι έχει αποδειχθεί πως έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Northwestern του Σικάγου που πραγματοποίησαν 30ετή μελέτη εκτιμούν πως αυτό οφείλεται στο ότι ζουν πιο περιορισμένη ζωή και νιώθουν έντονο στρες όταν έρχονται αντιμέτωποι με κάτι καινούργιο.

Οι ντροπαλοί χαρακτήρες είναι επίσης πιο ευάλωτοι στις ιογενείς λοιμώξεις, όπως το κοινό κρυολόγημα, ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας. Και σε αυτό το εύρημα, ο ρόλος του στρες πιστεύεται ότι είναι καθοριστικός. Και αυτό, διότι – όπως συμβαίνει και με τους πολύ ευαίσθητους ανθρώπους – έτσι και οι ντροπαλοί δείχνουν να αντιδρούν πολύ πιο έντονα στο στρες σε σύγκριση με τους λιγότερο ντροπαλούς.

Καλοκάγαθοι

Οι πραγματικά καλοκάγαθοι άνθρωποι αποκομίζουν μεγάλα οφέλη στην υγεία τους, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. Όπως έδειξε, διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη, οστικά προβλήματα, ισχιαλγία, εγκεφαλικό, ακόμα και νόσο του Άλτσχαϊμερ.

Το εύρημα βασίζεται στην συνδυασμένη ανάλυση περισσότερων από 190 μελετών, οι οποίες δείχνουν πως οι καλοκάγαθοι άνθρωποι τείνουν να είναι απλοί στον τρόπο ζωής τους και έτσι να υιοθετούν υγιεινές συνήθειες, όπως η προσεγμένη διατροφή και η συστηματική φυσική δραστηριότητα.

Tips

Ο χαμηλός δείκτης νοημοσύνης συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για εκδήλωση άγχους και την εμφάνιση άνοιας σε μεγάλη ηλικία, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. 


Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η κατάθλιψη του χειμώνα: Γνωρίζετε τα συμπτώματα;


Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι το φως παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης του ατόμου – ειδικά στο βόρειο ημισφαίριο.

Είναι, επίσης, γνωστό εδώ και πολλά χρόνια ότι η μειωμένη έκθεση στο φως, αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την εμφάνιση ενός συγκεκριμένου τύπου κατάθλιψης. Έτσι κάποιοι άνθρωποι νιώθουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όπου οι μέρες είναι μικρότερες και το φως λιγότερο. Τη δεκαετία του 1980, σε αυτή τη σχετικά διαφορετική μορφή κατάθλιψης δόθηκε μια ονομασία, «εποχική κατάθλιψη», η οποία στα Αγγλικά αποκαλείται SAD (Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή).

Η εποχική κατάθλιψη χτυπά κυρίως τις γυναίκες (80%) και ξεκινά στην αρχή της ζωής τους. Όσο πιο βόρεια ζείτε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης εποχικών καταθλίψεων.
Συμπτώματα

Εάν είστε επιρρεπής στην εμφάνιση εποχικής κατάθλιψης, θα αρχίσετε να νοιώθετε κάποια από τα συμπτώματα κοντά στους φθινοπωρινούς μήνες:
Θα νοιώσετε πεσμένος και θα έχετε κακή διάθεση.
Θα κουράζεστε πιο εύκολα και θα έχετε λιγότερη ενέργεια από ό,τι κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.
Οι απαιτήσεις σας σε ύπνο θα αυξηθούν.
Η όρεξη θα αυξηθεί και θα έχετε την επιθυμία να φάτε μεγάλη ποσότητα υδρογονανθράκων (ψωμί, μακαρόνια, ρύζι, φρούτα, κτλ) και ιδιαιτέρως γλυκές τροφές.

Εάν δε λάβετε θεραπεία για την εποχική κατάθλιψη (για παράδειγμα, εάν δεν καταλάβετε τι δεν πάει καλά με εσάς), τα συμπτώματα αυτά θα συνεχιστούν έως τους ανοιξιάτικους μήνες, όταν το φως αρχίσει να επιστρέφει σταδιακά. Αυτό σημαίνει ότι νοητικά και κοινωνικά, θα λειτουργείτε κάτω του βέλτιστου επιπέδου σας για αρκετούς μήνες.

Είναι, συνεπώς, σημαντικό να επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν έχετε κάποια από τα συμπτώματα αυτά για μια με δύο εβδομάδες.

Ο γιατρός θα αποκλείσει οποιεσδήποτε άλλες αιτίες για την κόπωση και τα υπόλοιπα συμπτώματά σας και θα ξεκινήσει την κατάλληλη θεραπεία. Η θεραπεία θα διαφέρει ανάλογα με το αν πάσχετε από εποχική κατάθλιψη ή από «κανονική» κατάθλιψη. Είναι, συνεπώς, σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ των δύο αυτών μορφών κατάθλιψης.
Φωτοθεραπεία

Φαρμακευτική θεραπεία της χειμερινής κατάθλιψης έχει επιχειρηθεί αλλά σε αντίθεση με τη συνηθισμένη κατάθλιψη, τα αποτελέσματα δεν έχουν πείσει. Παρόλα αυτά, υπάρχει μια άλλη πολύ αποτελεσματική θεραπεία ειδικά για τη χειμερινή κατάθλιψη: η φωτοθεραπεία.

Η φωτοθεραπεία πραγματοποιείται με μια ειδική λυχνία, η οποία εκπέμπει ισχυρό λευκό, πλήρους φάσματος φως. Η φωτεινή ένταση μιας τέτοιας λυχνίας πρέπει να είναι τουλάχιστον 2500 lux. Ανάλογα με την ένταση της λυχνίας συνήθως ο ασθενής πρέπει να εκτεθεί στο φως για μία έως τρεις ώρες συνήθως τις πρώτες πρωινές ώρες Δεν υπάρχουν κίνδυνοι σχετικά με τη χρήση τεχνητού φωτός για τη θεραπεία της εποχικής κατάθλιψης.


Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...