Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Τα 4 είδη εξάρτησης στο γάμο: Σε ποιο ανήκεις;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η εξάρτηση στον γάμο

Ενώ η προσωπικότητα των συζύγων θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη δυνατότητα του ζευγαριού να αναπτύξει μια σωστή σχέση ένας άλλος σημαντικός παράγοντας καθοριστικός της συζυγικής σχέσεως είναι η συναισθηματική αλληλοεξάρτηση των συζύγων. Συναισθηματική αλληλοεξάρτηση σημαίνει τη δυνατότητα των συζύγων να περιμένουν και να δέχονται κατανόηση, συναισθηματική υποστήριξη και ενθάρρυνση ο ένας από τον άλλον καθώς επίσης και τον συνδυασμό των δυο διαφορετικών τρόπων των συζύγων να εκφράσουν χαρά, θλίψη και απορία. Τα άτομα που δεν τους είχε επιτραπεί να αποφασίζουν για τον εαυτό τους δεν αναπτύσσουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τις εσωτερικές τους δυνάμεις για να σταθμίζουν μια κατάσταση, να καταλήγουν σε κάποιο συμπέρασμα για τον τρόπο αντιμετώπισής της και να το βάζουν σε εφαρμογή γι αυτό στο γάμο περιμένουν από τον σύντροφό τους να παίξει το ρόλο του πατέρα.

Δεν παντρεύονται αυτά τα άτομα για να μοιραστούν τη ζωή τους με το σύζυγο και τα παιδιά τους αλλά για να βρουν ένα στήριγμα. Υπάρχουν ορισμένοι τρόποι με τους οποίους επιχειρείται η λύση του προβλήματος εξάρτηση – ανεξαρτησία στην αρχική προσπάθεια προσαρμογής. Οι τρόπο αυτοί μπορούν να διαγραφούν σχηματικά ως εξής:

1.Ανεξάρτητος- Ανεξάρτητη

Σε αυτή την περίπτωση οι σύζυγοι έχουν κάποιο φόβο για τη ζωή και αμύνονται κατά οιαδήποτε τραυματικής εμπειρίας με το να μην εμπιστεύονται ποτέ τον εαυτό τους σε οποιαδήποτε στενή συναισθηματική σχέση. Αυτά είναι τα ευγενικά ζευγάρια που λύνουν το πρόβλημα της συναισθηματικής αλληλοεξάρτησης δραπετεύοντας από αυτό. Αυτά τα άτομα πριν από το γάμο μπορεί να είναι ελκυστικά αλλά μετά το γάμο είναι συνήθως ψυχρά και συναισθηματικά απλησίαστα. Αυτά τα άτομα ως επί το πλείστον κρατούν τα συναισθήματα και τα μυστικά τους για τον εαυτό τους.

2. Ανεξάρτητος -Εξαρτημένη

Σε αυτή την περίπτωση ο ένας σύζυγος είναι ο δυνατός και ο άλλος ο εξαρτημένος. Συχνά ο εξαρτημένος είναι η σύζυγος αλλά και το αντίθετο δεν είναι σπάνιο. Η υποταγή του ενός συζύγου στην εξαρτημένη σχέση δε γίνεται χωρίς ανταλλάγματα αλλά αποβλέπει στην ικανοποίηση μιας βαθιάς εχωτερικής ανάγκης για εξάρτηση που είναι μια σοβαρή ψυχολογική αναπηρία η οποία έχει τις ρίζες της στα θεμέλια της προσωπικότητας.

3. Εξαρτημένος –Εξαρτημένη

Κάποτε οι ανάγκες εξαρτήσεως των συζύγων είναι πανομοιότυπες. Αυτό συμβαίνει όταν και οι δυο είναι άτομα τόσο φοβισμένα τόσο από τη ζωή όσο και από τους ανθρώπους ώστε να αναζητούν κάποιον που δε θα διαφέρει από αυτούς ούτε στις αξίες ούτε στην ιδιοσυγκρασία και από τον οποίο δε θα φοβούνται ανησυχαστικές πρωτοβουλίες. Μόνο έτσι μπορεί να αισθανθούν κάποια εμπιστοσύνη για τον άλλο. Οι περιπτώσεις τέτοιων γάμων δεν είναι πολλές γιατί τα πιο πολλά άτομα με ανάγκη εξαρτήσεως ζευγαρώνουν με ένα δυνατό άτομο που μπορεί να τα σηκώνει. Τέτοιες σχέσεις βέβαια όπου κανείς δεν μπορεί να πάρει πρωτοβουλία δεν είναι καθόλου δημιουργικές.

4. Συναισθηματικά ανεξάρτητα άτομα

Η σχετική ανεξαρτησία και η σχετική εξάρτηση είναι φυσικές. Ένας από τους βασικούς λόγους του γάμου είναι η βασική ανθρώπινη ανάγκη για αναγνώριση και στοργή. Να γίνουν σημαντικά πρόσωπα για κάποιον άλλο και να αγαπηθούν από κάποιον άλλο είναι βασικές επιδιώξεις για τους πιο πολλούς ανθρώπους. Εκείνοι που μπορούν εύκολα να παραδεχτούν την ανάγκη που έχουν κάποτε της υποστήριξης των άλλων και την ανάγκη που έχουν να δώσουν στους άλλους είναι αρκετά καλά προπαρασκευασμένοιγια να βοηθήσουν τους συντρόφους τους να βρουν νόημα στη ζωή τους και να εμπλουτίσουν τις δικές τους ζωές παίρνοντας κάτι από αυτούς για την ικανοποίηση των δικών τους αναγκών.

Όταν τα άτομα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν και να δώσουν έχουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν να συνενώσουν τη ζωή τους με κάποιον άλλο και να γίνουν συναισθηματικά ανεξάρτητα με κάποιον άλλο. Αυτός είναι ο μεγάλος σκοπός του γάμου. Όταν συμβεί αυτό και οι δυο σύζυγοι αναπτύσσουν τρόπους ανταποκρίσεως στον άλλο που ταιριάζουν με τις ανάγκες του. Ειδική προσπάθεια για την ανακάλυψη των βαθύτερων αναγκών του συντρόφου στους πρώτους μήνες του γάμου θα ικανοποιήσει αντίστοιχα με μια θερμή και ειλικρινή ανταπόκριση. Οι σύζυγοι που αισθάνονται ότι ικανοποιούνται οι ανάγκες τους μπορούν να κάνουν πολλές υποχωρήσεις σε άλλες περιοχές έτσι ώστε να ικανοποιηθούν και οι ανάγκες του συντρόφου τους. Η λύση των προβλημάτων σε αυτές τις περιπτώσεις είναι σχετικά εύκολη γιατί έχουν μάθει και οι δυο να σκέφτονται όχι την ατομική τους ωφέλεια αλλά το κοινό συμφέρον.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.