Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Σχολή γονέων ιδρύουν οι αστυνομικοί


Πρώτος καλεσμένος ο παιδοψυχολόγος Ν.Σιδέρης.

Το συναισθηματικό φορτίο που κουβαλά στις πλάτες του ένας αστυνομικός είναι βαρύ. Καθημερινά μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με σκηνές βίας, εγκληματικότητας και παραβατικότητας. Μπορεί όμως να το αφήνει πίσω του όταν περνά το κατώφλι του σπιτιού του; Τι γίνεται στις περιπτώσεις που είναι γονιός ή σύζυγος;

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί, ως γονείς και ως σύζυγοι αλλά και τα παιδιά τους είναι ένας από τους βασικούς άξονες, γύρω από τον οποίο θα κινηθεί η Σχολή Γονέων που δημιουργούν οι αστυνομικοί στη Θεσσαλονίκη.

«Πρόκειται για ακόμη μια πρωτιά της Λέσχης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης σε πανελλαδικό επίπεδο. Μετά την πρώτη Λέσχη Ανάγνωσης Βιβλίου, αποφασίσαμε να ιδρύσουμε μια Σχολή Γονέων με πρώτο καλεσμένο τον διακεκριμένο παιδοψυχολόγο Νίκο Σιδέρη», επεσήμανε μιλώντας το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Λέσχης Αστυνομικών, Δημήτρης Αποστόλου.

Σύμφωνα με τον κ.Αποστόλου είναι μια κίνηση που αποσκοπεί στην ενίσχυση του θεσμού και του ρόλου της οικογένειας που δοκιμάζεται, όχι μόνο στην αστυνομική κοινότητα αλλά και σε όλη την κοινωνία.

Όπως υπογράμμισε ο αστυνομικός και ψυχολόγος Αλέξανδρος Γούλας, η Σχολή Γονέων μπορεί να λειτουργήσει ενισχυτικά στην ψυχολογική υποστήριξη των αστυνομικών.

Παρόλα αυτά η σχολή θα είναι ανοιχτή για όλον τον κόσμο. «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η οικογένεια λόγω της κρίσης είναι έντονα και μας ταλαιπωρούν όλους», πρόσθεσε ο κ.Αποστόλου.

«Επίσης, τα ζητήματα που δημιουργούνται σε μια οικογένεια αστυνομικών μπορεί να είναι κοινά και με άλλα επαγγέλματα. Για παράδειγμα: Το ωράριο, το να λείπουν οι γονείς από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, τις νύχτες ή από την σχολική γιορτή του παιδιού τους είναι θέματα που τα αντιμετωπίζουν και άλλες οικογένειες», είπε ο κ.Γούλας επισημαίνοντας ότι στη Σχολή θα μπορούν να συμμετέχουν όσοι το επιθυμούν χωρίς να είναι απαραίτητα αστυνομικοί.

Η Σχολή Γονέων αρχίζει την δράση της καλώντας σε συζήτηση όλους τους συναδέλφους και πολίτες με τον διακεκριμένο παιδοψυχολόγο Νίκο Σιδέρη. Η εκδήλωση θα έχει θέμα «Τα παιδιά θέλουν γονέα και όχι ψυχολόγο» και θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Απριλίου και ώρα 19:00 στο αμφιθέατρο του Αστυνομικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης.



Διαβάστε περισσότερα...

«Ξεκίνα τη δική σου επιχείρηση σε 54 ώρες»


Ένας ιδιότυπος μαραθώνιος δημιουργικής επιχειρηματικότητας.

«Όχι λόγια, μόνο δράση. Ξεκίνα τη δική σου νεοφυή επιχείρηση σε 54 ώρες». Ακολουθώντας τη συγκεκριμένη προτροπή, χιλιάδες άνθρωποι σε 27 πόλεις ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και η Θεσσαλονίκη, θα προσπαθήσουν από σήμερα μέχρι και το βράδυ της Κυριακής να θέσουν τις βάσεις, ώστε να δώσουν πραγματική υπόσταση σε κάποιες από τις επιχειρηματικές ιδέες τους.

Στο πλαίσιο του θεσμού «Startup Weekends», μαζί με τους υποψήφιους επιχειρηματίες από τη Θεσσαλονίκη, τον στόχο της δημιουργίας startups θα επιδιώξουν ταυτόχρονα αλλά ανεξάρτητα άνθρωποι από το Λονδίνο, τη Βουδαπέστη, τη Σόφια, την Αγκυρα, το Καέν (Γαλλία), το Κορκ (Ιρλανδία) και το Κάουνας (Λιθουανία), την Ουάσιγκτον, το Σακραμέντο, το Σιάτλ και τη Νέα Ορλεάνη (ΗΠΑ), το Νέο Δελχί (Ινδία), την Κουριτίμπα (Βραζιλία), την Τιχουάνα (Μεξικό) και άλλες πόλεις.

Ο θεσμός έχει φιλοξενηθεί μέχρι σήμερα σε 478 πόλεις παγκοσμίως, στο πλαίσιο περισσότερων από 1.000 εκδηλώσεις και έχει αποδώσει σχεδόν 8.200 νεοφυείς επιχειρήσεις.

Πρόκειται στην ουσία για έναν ιδιότυπο μαραθώνιο δημιουργικής επιχειρηματικότητας, διάρκειας 54 ωρών, που θα ξεκινήσει σχεδόν ταυτόχρονα στις 27 πόλεις (αλλά χωρίς άλλο συσχετισμό μεταξύ τους, πέραν της ένταξής τους υπό την ενιαία «ομπρέλα» του «startup weekends»).

Παρουσιάστε την ιδέα σας σε 60 δευτερόλεπτα!

Στη Θεσσαλονίκη, η διοργάνωση πραγματοποιείται για πρώτη φορά και θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του Anatolia School of Business του Αμερικανικού Κολλεγίου (ACT).

Τι ακριβώς θα συμβεί εκεί από σήμερα το απόγευμα μέχρι το βράδυ της Κυριακής; «Όποιος έχει μια επιχειρηματική ιδέα, μπορεί να έρθει και να την παρουσιάσει, σε μόλις ένα λεπτό της ώρας. Περιμένουμε ότι θα συμμετάσχουν περίπου 100 άτομα, τα οποία -μετά την παρουσίαση των ιδεών των συμμετεχόντων- θα ψηφίσουν εκείνες που θεωρούν καλύτερες. Από την ψηφοφορία θα προκύψουν οι 10-15 πιο δημοφιλείς ιδέες, πάνω στις οποίες θα δουλέψουν όλοι από κοινού», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Anatolia School of Business, Φάνης Βάρβογλης.

Και μετά; Πώς θα μπορούσε να γίνει πράξη αυτή η «δουλεμένη» ιδέα; «Τα Startup weekends αφήνουν στους συμμετέχοντες γνωριμίες σε αρκετά μεγάλο βάθος, τόσο με άλλους συμμετέχοντες, όσο και με τους 16 μέντορες (επιχειρηματίες/στελέχη επιχειρήσεων), που θα επιβλέπουν τις ομάδες εργασίας, αλλά και με την επιτροπή αξιολόγησης. Γνωριμίες πολύ χρήσιμες δηλαδή», σημειώνει ο κ. Βάρβογλης.

Διαγωνισμός επιχειρηματικότητας το φθινόπωρο

Μάλιστα, ο ίδιος γνωστοποίησε ότι εντός του φθινοπώρου, το Anatolia School of Business πρόκειται να προκηρύξει διαγωνισμό επιχειρηματικών ιδεών για την επιλογή των καλύτερων επιχειρησιακών σχεδίων.

«Αυτοί που θα κερδίσουν στον διαγωνισμό, ο οποίος θα είναι τελείως ανοιχτός σε κάθε ενδιαφερόμενο, θα λάβουν 4000 ευρώ ως κεφάλαια για να ξεκινήσουν την επιχείρησή τους, συν πρόσβαση στις υποδομές της σχολής μας και στους καθηγητές της», διευκρίνισε.

Προϊόντα σε BETA εκδοχή

Απ΄ την πλευρά της, η 'Εντριαν Θρας (Adriane Thrash), μέλος της οργανωτικής επιτροπής του «Thessaloniki Startup Weekend», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στόχος της διοργάνωσης δεν είναι απλά να υπάρξουν πέντε παρουσιάσεις τύπου «powerpoint» και κάποια επιχειρησιακά σχέδια (business plan), αλλά να προκύψουν τα λεγόμενα «ελάχιστα βιώσιμα προϊόντα», γνωστά διεθνώς με τον όρο Minimum Viable Products-MVP (σ.σ. η βασική ιδέα πίσω από το MVP είναι ότι αυτό δημιουργείται με τον ταχύτερο και πιο συμφέροντα οικονομικά τρόπο, είναι κατάλληλο προς πώληση και βασισμένο στη βασική ιδέα του υποψήφιου επιχειρηματία. Ακόμη και αν, σε αυτή την πρώτη μορφή του, δεν «κερδίσει» πολλούς καταναλωτές, θα μπορεί -μετά από παρατήρηση της καταναλωτικής συμπεριφοράς απέναντί του- να χρησιμεύσει σαν «μαγιά» για να δημιουργηθεί ένα πιο προσοδοφόρο τελικό προϊόν).

«Επιδιώκουμε να δούμε κάποιες εκδοχές BETA προϊόντων, έστω τη δοκιμαστική έκδοσή τους δηλαδή», σημειώνει η κα Θρας. Παράλληλα, κάποιοι από τους συμμετέχοντες θα κληθούν να κατέβουν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και να κάνουν συνεντεύξεις με τους καταναλωτές, από τις οποίες θα προκύψει αν οι προτεινόμενες ιδέες για ένα προϊόν καλύπτουν κάποια καταναλωτική ανάγκη.

«Από τον εντοπισμό μιας ανάγκης ξεκινούν όλα, αλλά στη συνέχεια οι συμμετέχοντες θα πρέπει να κάνουν την ιδέα τους να ξεχωρίσει. Ένας άλλος παράγοντας που θα εξεταστεί είναι η "επεκτασιμότητα" (scaleability) του προτεινόμενου προϊόντος, δηλαδή η δυνατότητά του να πουληθεί στην παγκόσμια αγορά», εξήγησε.

Σημειώνεται ότι, απόψε, βασικός ομιλητής στην εκδήλωση έναρξης θα είναι ο επιχειρηματίας Πολ Ευμορφίδης, διευθύνων σύμβουλος της CocoΜat, ο οποίος κατόρθωσε, ξεκινώντας ουσιαστικά απ' το μηδέν, να βάλει ένα άριστο ελληνικό προϊόν (στρώματα με φύκια) στις διεθνείς αγορές.



Διαβάστε περισσότερα...

Η Μαλάλα τα κατάφερε!


Πρώτη δωρεά 35.000 ευρώ στο ίδρυμα για τη μόρφωση των κοριτσιών.

Την πρώτη δωρεά στο ίδρυμα που φέρει το όνομά της ανακοίνωσε η νεαρή Πακιστανή Μαλάλα Γιουσουφζάι, η οποία τον περασμένο Οκτώβριο δέχτηκε επίθεση από τους Ταλιμπάν. Το ίδρυμα στηρίζει τη μόρφωση των κοριτσιών στο Πακιστάν, με την υποστήριξη της Αντζελίνα Τζολί.

Το πρόγραμμα θα ενισχυθεί με το ποσό των 45.000 δολαρίων (35.000 ευρώ) για τα κορίτσια που ζουν στην κοιλάδα Σουάτ στο βορειοδυτικό Πακιστάν και θα επιτρέψει σε 40 κορίτσια 5 ως 12 ετών να πάνε σχολείο, αλλά και να ευαισθητοποιηθεί η τοπική κοινωνία για τη σημασία της μόρφωσης των κοριτσιών, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Ιδρύματος Μαλάλα.

«Η ανακοίνωση της πρώτης βοήθειας προς το Ίδρυμα Μαλάλα είναι η πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής μου. Σας καλώ να στηρίξετε το Ιδρυμα Μαλάλα και να μας βοηθήσετε ώστε η μόρφωση 40 κοριτσιών να γίνει μόρφωση 40 εκατομμυρίων κοριτσιών τόνισε η 15χρονη Πακιστανή σε παρέμβασή της μέσω βιντεοοθόνης στη σύνοδο του Ιδρύματος «Γυναίκες του Κόσμου» στη Νέα Υόρκη.

Η Μαλάλα δέχτηκε στις 9 Οκτωβρίου 2012 μια σφαίρα στο κεφάλι από τους ταλιμπάν που επιτέθηκαν στο σχολικό αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε στην κοιλάδα Σουάτ. Μεταφέρθηκε στη Βρετανία όπου στις 2 Φεβρουαρίου υποβλήθηκε σε διπλή επέμβαση στο κρανίο. Από τις 19 Μαρτίου φοιτά σε κολλέγιο του Μπερμινγκχαμ.


Διαβάστε περισσότερα...

Της έριξε 15 τσεκουριές κι όμως επέζησε


Εφιάλτης η ζωή της από τότε που τη θυμάται.

Η 17χρονη Gul Meena έχει προσπαθήσει πολλές φορές να θέσει τέρμα στη ζωή της. Όπως λέει η ίδια ντρέπεται πολύ και δεν αντέχει να βλέπει τον εαυτό της στον καθρέφτη.

Κι ο λόγος είναι γιατί… επέζησε από τις 15 τσεκουριές που της έριξε ο ίδιος της ο αδερφός, τιμωρώντας την για την απόφαση να εγκαταλείψει τον ηλικιωμένο σύζυγο με τον οποίο την πάντρεψε αναγκαστικά η ίδια της η οικογένεια όταν ήταν 12 χρονών!

Στα 12 της αντί να πηγαίνει στο σχολείο, οι γονείς της την έδωσαν σε έναν 60χρονο άντρα στο Πακιστάν. Από εκείνη τη στιγμή της «ανήκε».

Τη χτυπούσε κάθε μέρα κι εκείνη τον παρακαλούσε κλαίγοντας να σταματήσει. Δε μπορούσε να βρει παρηγοριά για τα μαρτύρια που περνούσε ούτε στην οικογένειά της.



«Με χτυπούσαν κι αυτοί όποτε τολμούσα να παραπονεθώ. Μου έλεγαν ότι ανήκω σε αυτόν και ότι αυτή ήταν η ζωή μου» εξομολογήθηκε σε δημοσιογράφο του CNN.

Τον περασμένο Νοέμβρη αποφάσισε ότι δεν άντεχε να ζει έτσι άλλο πια. Πήρε μια τσάντα με λίγα πράγματα και διέφυγε στο Jalalabad του Αφγανιστάν με ένα νεαρό Αφγανό.



«Προσπάθησα να αυτοκτονήσω πίνοντας δηλητήριο πολλές φορές, αλλά δεν τα κατάφερα. Μισούσα τη ζωή μου και έπρεπε να ξεφύγω από αυτήν. Όταν έφυγα ήξερα ότι θα ήταν επικίνδυνο. Γνώριζα ότι ο άντρας μου και οι δικοί μου θα με έψαχναν, αλλά ποτέ αυτό που μου έκαναν. Πίστευα ότι θα μπορούσα να έχω ένα καλύτερο μέλλον» πρόσθεσε.

Μέσα σε λίγες μέρες ο αδερφός της την είχε εντοπίσει. Σκότωσε με τσεκούρι το φίλο της και εκείνη τη χτύπησε 15 φορές ανοίγοντάς της το κρανίο.



Έφυγε νομίζοντας ότι την είχε σκοτώσει, αφήνοντάς τη μέσα σε μια λίμνη αίματος και με τμήμα του εγκεφάλου της να κρέμεται έξω από το κρανίο, αναφέρει η δημοσιογράφος.

Οι χειρουργοί στο νοσοκομείο της Nangarhar της έσωσαν τη ζωή. Πλήρωσαν οι ίδιοι από τις τσέπες τους τα ιατρικά της έξοδα.

Τώρα η Gul ζει σε άσυλο οργάνωσης που μάχεται για τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν.






Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκίνησε η αποκομιδή σκουπιδιών στην Τρίπολη


Είχε διακοπεί για δύο μήνες λόγω έλλειψης χώρου απόθεσης.

Από νωρίς το πρωί ξεκίνησε η αποκομιδή των απορριμμάτων στους δρόμους της Τρίπολης, ύστερα από περίπου δύο μήνες που είχε διακοπεί, διότι ο δήμος δεν έχει χώρο απόθεσης των σκουπιδιών.

Συνεργεία του δήμου με απορριμματοφόρα, αλλά και φορτηγά, εκσκαφικά, ανυψωτικά μηχανήματα, κ.α., απομακρύνουν τα σκουπίδια από τους δρόμους και στην συνέχεια ειδικό μηχανοκίνητο όχημα απολυμαίνει τους κάδους και τον περιβάλλοντα χώρο που είχε καλυφθεί με σκουπίδια.

Τα σκουπίδια μεταφέρονται στην περιοχή της Αγίας Τριάδας που λειτουργεί ως προσωρινός σταθμός μεταφόρτωσης, για να συνεχιστεί συστηματικά και ομαλά η αποκομιδή των απορριμμάτων από την πόλη και από εκεί, την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η μεταφορά 65 τόνων την ημέρα στον ΧΥΤΑ Δυτικής Αττικής, αμέσως μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης με την διοίκηση του ΧΥΤΑ Φυλής.

Η δημοτική αρχή εκτιμά, ότι θα χρειαστούν δέκα ημέρες, προκειμένου να απομακρυνθούν τα σκουπίδια από την Τρίπολη και να επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς η διαδικασία της αποκομιδής των απορριμμάτων στην πόλη.



Διαβάστε περισσότερα...

«Μου είπαν ότι θα πέσουν τα μαλλιά μου και να βάλω περούκα»


Η Κάτια Νικολαΐδου μιλάει για τη μάχη που έδωσε με τον καρκίνο.

Για τη μάχη της με τον καρκίνο μίλησε η Κάτια Νικολαΐδου καλεσμένη στο «Πρωινό mou». «Εκτιμάω κάθε μέρα που ξυπνάω. Δίνω ουσία σε πράγματα που δεν έβλεπα πριν. Είμαι πολύ ευτυχισμένη με απλά πράγματα. Δεν μ' αρέσει να κρατάω κακίες. Νιώθω ότι κάνει κακό στο κάρμα μου».



Και προσθέτει ότι όταν της το ανακοίνωσε ο φακός δεν φοβήθηκε. « Είπα δεν πεθαίνω από αυτό. Όταν μου είπαν ότι θα σου πέσουν τα μαλλιά για έξι μήνες, έβαλα τα κλάματα. Λέω πρέπει να δουλέψω. Μου λένε ...περούκες».

Στο πλευρό της όλο αυτό το διάστημα ήταν οι γονείς, ο αδερφός και οι φίλοι της τους οποίους και ευγνωμονεί και αισθάνεται τυχερή που τους έχει. Η ηθοποιός δεν δίστασε να πει πώς οι δημοσιογράφοι το πρώτο καιρό την κυνηγούσαν για μια δήλωση: «Ήταν ένα πράγμα τραγικό!».

Η Κάτια αντιμετώπισε το πρόβλημα υγείας της με θάρρος και αξιοπρέπεια και έστειλε το δικό της μήνυμα σε όσους αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα!



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Νέος βάρβαρος φόρος;


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 05.04.2013

Αναστάτωση έχει προκληθεί στους πολίτες με αναπηρία, χρόνια πάθηση και τις οικογένειές τους από εκτενή δημοσιεύματα στον έγγραφο και ηλεκτρονικό τύπο, τα οποία αναφέρουν ότι με νέα νομοθετική ρύθμιση που τίθεται σε ισχύ θα φορολογηθούν και οι πάσης φύσης ιατρικές δαπάνες και επιδόματα που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι από τα ασφαλιστικά τους ταμεία.

Η ΕΣΑμεΑ ζητά ΑΜΕΣΑ από το υπουργείο Οικονομικών συγκεκριμένες και έγκυρες απαντήσεις, διότι εάν αληθεύει ότι το νέο αυτό μέτρο βασίζεται σε νέα νομοθετική ρύθμιση, τότε είναι βέβαιο ότι οι όλοι οι πολίτες και πρωτίστως οι πολίτες με αναπηρία της χώρας θα υποστούν ένα από τα πιο βάρβαρα και απεχθή οικονομικά μέτρα που έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα.

Οι δαπάνες που καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία για λογαριασμό των ασφαλισμένων, οι οποίοι καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές στα ταμεία τους, αφορούν αν όχι όλους, την πλειονότητα όμως των ατόμων με αναπηρία και χρονίως πασχόντων που λαμβάνουν σε μηνιαία βάση φαρμακευτική - θεραπευτική αγωγή και κάνουν χρήση αναλωσίμου υγειονομικού υλικού. Εάν ευσταθούν τα δημοσιεύματα είναι βέβαιο ότι το φορολογικό σύστημα θέτει στο στόχαστρό του τους πλέον οικονομικά αδύναμους πολίτες της χώρας και καταργεί εντέχνως και αυτομάτως το δημόσιο χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος.

Ποιοι θα φορολογηθούν; Νεφροπαθείς που καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία τη φαρμακευτική τους αγωγή; Οι δαπάνες που καταβάλλουν τα ασφαλιστικά ταμεία για τη φαρμακευτική αγωγή και το αναλώσιμο υλικό χρονίως πασχόντων όπως οι θαλασσαιμικοί, ινσουλινοεξαρτώμενοι διαβητικοί, καρκινοπαθείς, άτομα με κινητική αναπηρία, σκλήρυνση κατά πλάκας και λοιπές κατηγορίες; Θα φορολογηθούν επιδόματα όπως το επίδομα αεροθεραπείας που λαμβάνουν νεφροπαθείς ή μεταμοσχευμένοι από τα ασφαλιστικά τους ταμεία;

Ένα τέτοιο μέτρο συνιστά Βαρβαρότητα.

Η επιστολή προς το υπουργείο Οικονομικών επισυνάπτεται.

Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 93 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 121 KB)



Πηγή: http://www.esaea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Ημερίδα στην Πάτρα


Ανακοίνωση 05.04.2013.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του Έργου «Προγράμματα Δια Βίου Εκπαίδευσης για την Αναπηρία Α.Π.7,8,9» - Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) διοργανώνει Ημερίδα στην Πάτρα στις 6 Απριλίου 2013 και ώρα 09:30-13:30 στο ξενοδοχείο Patra Palace (Όθωνος Αμαλίας 15).

Η εκπαίδευση ενηλίκων μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να συμβάλλει στην άμβλυνση του κοινωνικού αποκλεισμού των ατόμων με αναπηρία και στην προώθηση μιας πιο ισότιμης κοινωνίας.

Στην Ημερίδα θα γίνει παρουσίαση της φιλοσοφίας και του στόχου του Έργου «Προγράμματα Δια Βίου Εκπαίδευσης για την Αναπηρία», της διαλεκτικής σχέσης της εκπαίδευσης ενηλίκων με το αναπηρικό κίνημα, των βασικών αρχών της εκπαίδευσης ενηλίκων καθώς και της προσβασιμότητας ως βασικής προϋπόθεσης για τη διασφάλιση της συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία στα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Η συμμετοχή όλων είναι σημαντική.
Επισυνάπτεται το πρόγραμμα.

Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 1027 KB)
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 973 KB)



Πηγή: http://www.esaea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Δώστε τέλος στη φυλάκιση των ΑμεΑ στα ΚΕΠΑ!


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 05.04.2013

Οι επισημάνσεις της Ε.Σ.Α.μεΑ. πριν ακόμα την ίδρυση του ΚΕΠΑ, για τον άναρχο σχεδιασμό οργάνωσης και λειτουργίας του που έχει σήμερα οδηγήσει πάνω από 60.000 άτομα με αναπηρία «φυλακισμένους» στις λίστες αναμονής του Κέντρου, η κραυγή αγανάκτησης, διαμαρτυρίας και αγωνίας που εκφράζει σε καθημερινή βάση η Συνομοσπονδία για χιλιάδες άτομα με αναπηρία που επιβιώνουν μήνες χωρίς κανένα οικονομικό μέσο, επιβεβαιώνονται και από την ειδική Έκθεση που συνέταξε για το θέμα ο «Συνήγορος του Πολίτη». 

Τα στοιχεία που δίνει στο φώς της δημοσιότητας ο Συνήγορος του Πολίτη συνθέτουν την τραγική εικόνα του νέου συστήματος πιστοποίησης της χώρας το οποίο όπως έχει αναφέρει πολλάκις στο παρελθόν η Ε.Σ.ΑμεΑ. με πλήρη ευθύνη, αποτελεί κοινωνική, πολιτική και επιστημονική προσβολή της αξιοπρέπειας των ατόμων με αναπηρία.

Αυτή η ειδική έκθεση, στην οποία αναφέρεται η συνεχής αύξηση του χρόνου αναμονής των αιτούντων για εξέταση, οι εκατοντάδες αναφορές πολιτών με αναπηρία που αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα από την διακοπή επιδομάτων συντάξεων και βιβλιαρίων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, με ότι συνεπάγεται αυτό για την επιβίωσή τους, βλέπει το φως της δημοσιότητας λίγες μέρες μετά από μία ακόμη επιστολή της Ε.Σ.Α.μεΑ. προς τον υπουργό Εργασίας, με την οποία θέτει και το θέμα της νομιμότητας κι επιστημονικής εγκυρότητας της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής του άρθρου 7 του ν. 3863/2010 (επιτροπή που εισηγείται τον προκαθορισμό των ποσοστών αναπηρίας, τον καθορισμό μη αναστρέψιμων παθήσεων κ.λπ.), αφού η σύνθεσή της από πλειάδα υπηρεσιακών παραγόντων δεν την καθιστά ούτε ανεξάρτητη, ούτε ειδική, ούτε επιστημονική.

Για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση που έχει καταρρακώσει την αξιοπρέπεια των πολιτών με αναπηρία και χρόνια πάθηση η Ε.Σ.ΑμεΑ. ανέλαβε την πρωτοβουλία και διοργανώνει ειδική συνάντηση κοινωνικού, πολιτικού και επιστημονικού διαλόγου, την Πέμπτη 11 Απριλίου 2013 και ώρα 09.00 το πρωί, στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ (Πανεπιστημίου 52, Αθήνα).

Με πρόσκλησή της η Συνομοσπονδία καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς, κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα, επιστημονική κοινότητα, αναπηρικό κίνημα και άλλες αρμόδιες Αρχές, να τοποθετηθούν με ευθύτητα και παρρησία πάνω σε αυτό το θέμα, που ουσιαστικά συνιστά με τη σημερινή κατάσταση κοινωνική φυλάκιση, φτωχοποίηση και συλλήβδην ενοχοποίηση των Ελλήνων και Ελληνίδων με αναπηρία.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 94 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

35.000 ευρώ από τη Βανδή στις άπορες οικογένειες


"Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο που ευαισθητοποιήθηκε και ήρθε στο μπαζάρ που κάναμε τα Χριστούγεννα και μαζέψαμε αυτό το ποσό των 35.000 ευρώ" σχολίασε μεταξύ άλλων η Δέσποινα Βανδή.

Η τραγουδίστρια επισήμανε: "εγώ επικεντρώνομαι στην βοήθεια στον συνάνθρωπο".

Δείτε το βίντεο από την εκπομπή "Μεσημεριανή Μελέτη":





Διαβάστε περισσότερα...

Στο νοσοκομείο 4 μαθητές δημοτικού


Πανικός επικράτησε πριν από λίγο σε δημοτικό σχολείο στο Γαλάτσι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του nocomments, την ώρα που τα παιδιά παρακολουθούσαν μάθημα στην αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών, «έσκασε» ένα τροφοδοτικό.

Στην αίθουσα επικράτησε αναταραχή με τα παιδιά να φωνάζουν και τους δασκάλους να τρέχουν αμέσως δίπλα τους για να διαπιστώσουν αν έχουν πάθει κάτι. Ευτυχώς δεν τραυματίστηκαν αλλά παρουσίασαν προβλήματα όρασης και ακοής.

Αμέσως κλήθηκε το ΕΚΑΒ και παρέλαβε με ασθενοφόρα 4 μαθητές, oι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας η υγεία τους δεν διατρέχει κίνδυνο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κίνα: Ύποπτο κρούσμα H7N9


Ένα κοριτσάκι 7 ετών, το οποίο επέστρεψε στο Χονγκ Κονγκ μετά την διαμονή του στην Σαγκάη, παρουσιάζει συμπτώματα της γρίπης των πτηνών και υποβάλλεται τώρα σε εξετάσεις για το ενδεχόμενο να έχει προσβληθεί από τον ιό H7N9 της νόσου, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές του Χονγκ Κονγκ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για το πρώτο ύποπτο κρούσμα στην περιοχή αυτή στην νότια Κίνα.

Το κοριτσάκι "βρισκόταν στην Σαγκάη στα τέλη Μαρτίου και είχε έρθει σε επαφή με πουλερικά", διευκρίνισε ο Ντόμινικ Τσανγκ, υπεύθυνος ελέγχου των μολύνσεων στους κόλπους της νοσοκομειακών αρχών του Χονγκ Κονγκ.

Το κοριτσάκι "τέθηκε σε καραντίνα", πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Η υπηρεσία υγείας του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει τον έλεγχο της θερμοκρασίας αυτών που φτάνουν εκεί από άλλες περιοχές της Κίνας. Επίσης θα ενισχυθούν οι έλεγχοι στα πτηνοτροφεία.

Ο ιός Η7Ν9 της γρίπης των πτηνών έχει προκαλέσει ήδη τον θάνατο έξι ανθρώπων στην Κίνα. Οι κινεζικές αρχές αποφάσισαν να προχωρήσουν στην κατά τόπους σφαγή πουλερικών και στο κλείσιμο αγορών ζώντων πουλερικών για να περιοριστεί η διάδοση του ιού H7N9, ο οποίος μεταδόθηκε πρόσφατα για πρώτη φορά στον άνθρωπο.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα μετέδωσε σήμερα ότι ένας 64χρονος αγρότης στην επαρχία Τσετζιάνγκ είναι ο έκτος νεκρός από την νόσο στην χώρα και διευκρίνισε ότι πρόκειται για τον δεύτερο νεκρό στην επαρχία αυτή, ενώ οι άλλοι τέσσερις που έχασαν τη ζωή τους από τον Η7Ν9 βρισκόντουσαν στην Σαγκάη.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απαραίτητη η κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης


Πώς μπορούμε να τα εντάξουμε στη διατροφή μας.

Σύμφωνα με τις προσταγές της μεσογειακής διατροφής, τα δημητριακά ολικής άλεσης αποτελούν μια ομάδα τροφίμων η οποία πρέπει να περιλαμβάνονται επί καθημερινής βάσης στη διατροφή μας.

Παρόλα αυτά πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι το 95% των ενηλίκων δεν καταναλώνει επαρκείς ποσότητες μη επεξεργασμένων δημητριακών, ενώ περίπου το 30% των ενηλίκων δεν τα συμπεριλαμβάνει καθόλου στη διατροφή του.

Πώς συμβάλλουν τα δημητριακά ολικής άλεσης στην προάσπιση της υγείας μας;

Σύμφωνα με μακροχρόνιες μελέτες, η κατανάλωση τροφίμων ολικής άλεσης συμβάλλουν στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους γιατί ενισχύουν τον κορεσμό.

Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες οι οποίες συμβάλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου αλλά και στην απομάκρυνση της χοληστερόλης από την τροφή.

Έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα που καταναλώνουν προϊόντα ολικής άλεσης έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων αλλά και καρκίνου του παχέος εντέρου.

Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, κυρίως βιταμίνες του συμπλέγματος Β αλλά και σε αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνη Ε, χαλκό και σίδηρο.

Πώς θα μπορούσαμε να τα εισάγουμε στην καθημερινότητα μας;

Ο πιο εύκολος τρόπος είναι η κατανάλωση υγιεινών σνακ με παράλληλη αντικατάσταση των τροφών που είναι πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και χοληστερόλη.

Γευστικά παραδείγματα

Αντικαταστήστε την πρωινή τυρόπιτα στο γραφείο με κράκερ ολικής άλεσης (μπορείτε να βρείτε και σε ατομικές συσκευασίες) σε συνδυασμό με τυρί χαμηλό σε λιπαρά ή ένα ποτήρι γάλα.

Αν τα παιδιά σας δεν αγαπούν το γάλα, προτείνετε μπισκότα δημητριακών εμπλουτισμένα σε ασβέστιο σε συνδυασμό με ένα χυμό, προκειμένου να καταναλώσουν ένα ισορροπημένο πρωινό, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και ενέργεια.

Αντικαταστήστε τα πατατάκια ή τα κουλουράκια με δημητριακά ή μπάρες δημητριακών που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, αποτελούν ένα εύγευστο σνακ για παιδιά αλλά και για ενήλικες.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένα τσιπάκι... κόβει την όρεξη


Καταπολέμηση της παχυσαρκίας με εμφύτευση στο σώμα.

Ένα «έξυπνο» ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό κύκλωμα που εμφυτεύεται στο σώμα και κόβει την όρεξη, δημιούργησαν ερευνητές στη Βρετανία.

Οι πρώτες κλινικές δοκιμές σε πειραματόζωα πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα, ενώ σε ανθρώπους κάτι παρόμοιο αναμένεται να συμβεί σε περίπου τρία χρόνια.

Το τσιπάκι, που σχεδίασε επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τους καθηγητές Κρις Τουμάζου και σερ Στέφεν Μπλουμ του Imperial College του Λονδίνου, σύμφωνα με το BBC, προσαρτάται στην κοιλιά με ηλεκτρόδια, ακριβώς πάνω στο πνευμονογαστρικό νεύρο, το οποίο, μεταξύ άλλων, παίζει κεντρικό ρόλο στη ρύθμιση της όρεξης. Οι δημιουργοί του πιστεύουν ότι θα αποδειχτεί μια εναλλακτική λύση σε σχέση με άλλες μεθόδους κατά της παχυσαρκίας, όπως η χειρουργική επέμβαση (π.χ. γαστρική παράκαμψη).

Το τσιπάκι, με μήκος λίγων χιλιοστών, μπορεί να «διαβάσει» και να επεξεργαστεί τα ηλεκτρικά και χημικά σήματα της όρεξης που διέρχονται από το εν λόγω νεύρο. Στη συνέχεια, μπορεί να επέμβει πάνω σε αυτά τα σήματα και να τα τροποποιήσει, στέλνοντας έτσι διαφορετικά ηλεκτρικά σήματα στον εγκέφαλο, με τελικό αποτέλεσμα τη μείωση της όρεξης ή και την πλήρη εξαφάνιση της επιθυμίας για φαγητό, αναφέρει δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Ένα παρόμοιο τσιπάκι έχουν ήδη κατασκευάσει οι ίδιοι ερευνητές, το οποίο μειώνει τις επιληπτικές κρίσεις, παρεμβαίνοντας επίσης στα σήματα που διέρχονται μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου. Οι πρώτες εργαστηριακές δοκιμές πάνω στο νέο τσιπάκι (που χρηματοδοτείται με 7 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας), έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα.

«Με το νέο πολύ μικρό ολοκληρωμένο κύκλωμα μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τον εγκέφαλο, ώστε να δράσει κατάλληλα. Θα ελέγχει την όρεξη μάλλον, παρά θα δίνει εντολή "μην τρως καθόλου". Έτσι, κανείς θα τρώει ίσως πιο αργά αντί για γρήγορα», δήλωσε ο Κρις Τουμάζου.

«Το τσιπ έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μην έχει παρενέργειες, απλώς θα περιορίζει την όρεξη με φυσικό τρόπο. Ο εγκέφαλος θα συνεχίσει να παίρνει τα ίδια σήματα από το πεπτικό σύστημα, όπως συμβαίνει μετά από ένα γεύμα, και αυτά τα σήματα θα του λένε μην φας άλλο, το στομάχι είναι γεμάτο» πρόσθεσε ο Στέφεν Μπλουμ.

Το πνευμονογαστρικό νεύρο εμπλέκεται σε μια πληθώρα λειτουργιών του οργανισμού, όπως στην αναπνοή, το χτύπο της καρδιάς, την έκκριση οξέων στο στομάχι, τις συσπάσεις του εντέρου κ.α. Επίσης, ανατροφοδοτεί τον εγκέφαλο με πληροφορίες για την κατάσταση διαφόρων συστημάτων του σώματος.



Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα βγείτε νωρίτερα στη σύνταξη


Διαβατήριο στην έξοδο για σύνταξη νωρίτερα από τα προβλεπόμενα δίνουν μια σειρά από ευνοϊκές διατάξεις στο ισχύον ασφαλιστικό σύστημα που καταγράφουν «ΤΑ ΝΕΑ». Πρόκειται για το πακέτο εξαγοράς πλασματικών χρόνων, μέτρο που έχει σώσει χιλιάδες ασφαλισμένους.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι με το νέο Μνημόνιο προβλέπονται:

- Η αύξηση από 1-1-2013 του γενικού ορίου συνταξιοδότησης κατά δύο έτη (από τα 65 στα 67), αλλά και η αντίστοιχη αύξηση των ενδιάμεσων ορίων.

- Η άμεση ισχύ από 1ης Ιανουαρίου του 2013 των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης (όρια ηλικίας - έτη ασφάλισης), οι οποίες προβλεπόταν να διαμορφωθούν σταδιακά την 1η Ιανουαρίου 2015, σύμφωνα με τον νόμο Λοβέρδου - Κουτρουμάνη (3863/2010). Με τον τρόπο αυτόν από το 2013 οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης διαμορφώνονται για όλους είτε στα 62 με 40 έτη ασφάλισης είτε με 15 έτη ασφάλισης στα 67.

Από την αύξηση των ορίων ηλικίας αλλά και την αύξηση των ετών ασφάλισης εξαιρούνται:

- Οι μητέρες ανίκανων για βιοποριστική εργασία τέκνων.

- Οι χήροι πατέρες ανίκανων για βιοποριστική εργασία τέκνων.

- Οι ασφαλισμένοι που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς εφεδρείας (Νόμος 4024/2011).

- Οσοι έχουν τις προϋποθέσεις να αποχωρήσουν ώς τις 31 Δεκεμβρίου 2012.

- Οσοι κατοχυρώνουν ώς τις 31 Δεκεμβρίου 2012 τις κατ' έτος προβλεπόμενες προϋποθέσεις από τον νόμο Λοβέρδου δύνανται να συνταξιοδοτηθούν υπό τις προϋποθέσεις αυτές. Δηλαδή, διασφαλίζονται τα θεμελιωμένα και κατοχυρωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Οσοι δηλαδή συμπλήρωσαν το 2010 και το 2011 ή συμπληρώνουν ώς τις 31/12/2012 τα απαιτούμενα ένσημα και το όριο ηλικίας που ζητά ο νόμος (θεμελιωμένα δικαιώματα) δεν θίγονται από την αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Αντίστοιχα και όσοι ασφαλισμένοι έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης του 2010 ή του 2011 ή του 2012, αλλά δεν έχουν την ηλικία που ζητά ο νόμος, επίσης δεν θίγονται καθώς κατοχυρώνουν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν στο μέλλον με το όριο ηλικίας που ισχύει την κάθε χρονιά.

- Εξαιρούνται επίσης συγκεκριμένες κατηγορίες αναπήρων, όπως τυφλοί και από τα δύο μάτια, παραπληγικοί/ τετραπληγικοί, πάσχοντες από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, αιμορροφιλικοί κ.ά., με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%: αυτοί συνεχίζουν να συνταξιοδοτούνται με ευνοϊκές προϋποθέσεις.

- Οι γονείς και οι σύζυγοι αναπήρων: συνεχίζουν να συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση 25 ετών ασφάλισης και χωρίς όριο ηλικίας.

- Οι μητέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία παιδιών καθώς και οι χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία παιδιών: συνεχίζουν να συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση 5.500 ημερών ασφάλισης και του 50ού (μειωμένη σύνταξη) ή 55ου έτους της ηλικίας (πλήρης σύνταξη).


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Λιγότεροι εισακτέοι σε στρατιωτικές σχολές


Με μειωμένο κατά 30% τον αριθμό των εισακτέων και χωρίς βασική προϋπόθεση εισαγωγής το ελληνικό γένος δημοσιεύθηκε η προκήρυξη εισαγωγής στις στρατιωτικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι θέσεις για κάθε σχολή θα δημοσιευθούν τις επόμενες μέρες αναλυτικά με νέα προκήρυξη. Ωστόσο, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει μέχρι τις 23 Απριλίου να έχουν καταθέσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά προκειμένου να συμμετάσχουν στις προκαταρκτικές εξετάσεις.

Η μείωση σε ποσοστό 30% των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων είχε αποφασιστεί εδώ και αρκετούς μήνες κατ' απαίτηση της τρόικας, που θέλει λιγότερους ένστολους, όπως και δημοσίους υπαλλήλους.

Με τη μείωση αυτή, το συνολικό "κούρεμα" των αυριανών αξιωματικών κα υπαξιωματικών φθάνει το 55%, αφού έχουν ήδη προηγηθεί δύο "ψαλιδίσματα", 15% το 2012 και 10% το 2011.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απλοποίηση του πλαισίου για τις σχολάζουσες κληρονομιές


Ίσως και πριν το Πάσχα η κατάθεση του νομοσχεδίου.

Συστηματική και με ενιαίο τρόπο καταγραφή των κοινωφελών περιουσιών και απλοποίηση του πλαισίου που αφορά στις σχολάζουσες κληρονομιές προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών που θα κατατεθεί στη Βουλή ίσως και πριν το Πάσχα.

Το νομοθέτημα θα προβλέπει επίσης τον διορισμό «κηδεμόνα» και με τις νέες διατάξεις θα προωθείται η αξιοποίηση των περιουσιών, η εκποίηση και εκμίσθωση των ακινήτων τους.

Τα παραπάνω ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Δημήτρη Αναγνωστάκη.

Με το τελικό κείμενο που θα κατατεθεί στη Βουλή- και στο οποίο έχουν ενσωματωθεί και οι παρατηρήσεις της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας- γίνονται εννέα, σημαντικά, όπως τα χαρακτήρισε ο κ. Σταϊκούρας, βήματα.

Συγκεκριμένα:

- Προβλέπεται η θέσπιση μητρώων κοινωφελών περιουσιών και σχολαζουσών κληρονομιών για την αποτελεσματική διαδικασία παρακολούθησης της καταγραφής, εκκαθάρισης και διοίκησης των περιουσιών.

- Προβλέπεται η οργάνωση μητρώου φυσικών και νομικών προσώπων, τα οποία θα πρέπει να έχουν την υποδομή και τεχνογνωσία να ασκούν καθήκοντα εκκαθαριστών, διοικητών, διαχειριστών των κοινωφελών περιουσιών και κηδεμόνων σχολαζουσών κληρονομιών.

- Αντικαθίστανται οι χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες διορισμού των προσώπων αυτών με ταχείες διαδικασίες διορισμού προσώπων στο ανωτέρω μητρώο, με στόχο την ελάφρυνση των δικαστηρίων από υποθέσεις εκούσιας δικαιοδοσίας που έχουν διοικητικό χαρακτήρα.

- Προβλέπεται η περαιτέρω διασπορά της εποπτείας των κοινωφελών περιουσιών και σχολαζουσών κληρονομιών στις υπηρεσίες των αποκεντρωμένων διοικήσεων, προκειμένου να ασκείται η εποπτεία στον πλησιέστερο τόπο που επιτελείται και εκτελείται ο σκοπός ή βρίσκεται η έδρα του προσώπου που διοικεί την περιουσία.

- Προβλέπεται η περιέλευση των δικαστικών υποθέσεων ερμηνείας των διαθηκών και έγκρισης μεταβολής του κοινωφελούς σκοπού της περιουσίας, ύστερα από διαπίστωση ότι ο αρχικός σκοπός δεν μπορεί να εκτελεστεί στα κατά τόπους εφετεία αντί του εφετείου Αθηνών που εντάσσονται σήμερα.

- Προβλέπεται η καθιέρωση τακτικών ετήσιων ελέγχων όλων εν γένει των κοινωφελών περιουσιών και σχολαζουσών κληρονομιών, με ελεγκτικά γραφεία που λειτουργούν ως πιστοποιημένα όργανα λογιστικών ελέγχων και λειτουργούν συμπληρωματικά στις αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών.

- Προβλέπεται η εισαγωγή ταχύτερων και αποτελεσματικών διαδικασιών προληπτικού ελέγχου, μόνο στις περιπτώσεις που απαιτείται των οργάνων εκκαθάρισης και διαχείρισης των περιουσιών.

- Προβλέπεται η εισαγωγή νέων διαδικασιών για την αποτελεσματική διαχείριση και αξιοποίηση των περιουσιών, την εκποίηση και εκμίσθωση των ακινήτων τους, την κατασκευή έργων, τη χορήγηση υποτροφιών.

- Προβλέπεται η ενοποίηση, σε έναν νόμο, της αντιμετώπισης των κοινωφελών περιουσιών και των σχολαζουσών κληρονομιών, δεδομένου ότι τα θέματα διοίκησης είναι κοινά.

Σκοπός της νομοθετικής πρωτοβουλίας, όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, είναι ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου, έτσι ώστε να υπάρξουν σύντομα καλύτερα αποτελέσματα με την εγγραφή εσόδων στον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και η διαφάνεια και η καλύτερη οργάνωση στον τομέα αυτόν, από τον οποίο το δημόσιο θα μπορούσε εδώ και χρόνια να αυξήσει τα έσοδά του.


Διαβάστε περισσότερα...

«Δικαιότερος ο ενιαίος φόρος ακινήτων»


Σαχινίδης: Η ρήτρα ύφεσης «όπλο» μας για τις αποκλίσεις.

Ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα είναι δικαιότερος από το «χαράτσι» και θα οδηγήσει σε ελάφρυνση των πολιτών, υποστήριξε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππος Σαχινίδης, ενώ αναφορικά με τις αποκλίσεις στο πρόγραμμα προσαρμογής, άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να μπει σε εφαρμογή ή ρήτρα ύφεσης.

«Είναι γεγονός ότι με βάση τις συζητήσεις που έχουν γίνει, έχουν επισημανθεί αποκλίσεις. Το ερώτημα το οποίο θέτει κανείς σε αυτή την περίπτωση είναι: ποιες είναι οι πηγές αυτών των αποκλίσεων; Είναι η μη εφαρμογή νομοθετημένων αποφάσεων που οδηγούν σε περικοπές ή αυξήσεις φορολογικών εσόδων, ή είναι το αποτέλεσμα της βαθύτερης ύφεσης; […] Στη περίπτωση που το πρόβλημα προκύπτει από τη βαθύτερη ύφεση τότε, μία από τις μεγαλύτερες, αν θέλετε, επιτυχίες της διαπραγμάτευσης στο δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής ήταν η ενσωμάτωση της ρήτρας ύφεσης…», ανέφερε ο κ. Σαχινίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Σε ό,τι αφορά τον ενιαίο φόρο για τα ακίνητα, ο πρώην Οικονομικών υπογράμμισε πως θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από το 2014 και συμπλήρωσε: «Απλώς θα εφαρμοστεί με έναν ιδιαίτερο τρόπο το 2013, λόγω των ειδικών συνθηκών, αφού το 2013 θα χρησιμοποιηθεί και ο μηχανισμός είσπραξης της ΔΕΗ, θα χρησιμοποιηθεί και ο μηχανισμός των εφοριών».

Στο ερώτημα εάν θα είναι ωφελημένοι οι πολίτες, τόνισε: «Οι αρχηγοί, εξερχόμενοι από τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, προσδιόρισαν με σαφήνεια -τουλάχιστον οι δύο που τοποθετήθηκαν- ότι πηγαίνουμε σε ένα καθεστώς το οποίο θα οδηγήσει σε ελάφρυνση, σε ένα καθεστώς ενιαίου φόρου, ο οποίος θα περιλαμβάνει και αφορολόγητο, αλλά θα ενσωματώνει και μία κλίμακα η οποία θα καθιστά τον φόρο προοδευτικό. Αυτά όλα καταδεικνύουν ότι η πολιτική βούληση επιθυμεί τα χαρακτηριστικά του ενιαίου φόρου να είναι δικαιότερα, να οδηγούν σε δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών».

Για το ενδεχόμενο ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε πολλές δόσεις σημείωσε ότι «οι συζητήσεις έχουν καθυστερήσει, διότι αναζητείται ένας τρόπος να εξασφαλιστεί η συναίνεση ως προς τα χαρακτηριστικά αυτού του μόνιμου μηχανισμού ρύθμισης φορολογικών και ασφαλιστικών» και προσέθεσε ότι η τρόικα λέει πως «στην περίπτωση της Ελλάδας, θα προχωρήσουμε στη δημιουργία δύο μηχανισμών: ένας μηχανισμός ο οποίος θα παραμείνει και θα χρησιμοποιείται όταν οι συνθήκες είναι φυσιολογικές, και ένας δεύτερος μηχανισμός (που θα λειτουργεί) σε έκτακτες συνθήκες, σε χώρες σαν και την Ελλάδα που βρίσκονται αντιμέτωπες με τεράστια κρίση ρευστότητας».


Διαβάστε περισσότερα...

Ποινή φυλάκισης 8 μηνών σε χήρα


Έπαιρνε τη σύνταξη του μακαρίτη συζύγου της ενώ είχε ξαναπαντρευτεί.

Σε οκτώ μήνες φυλάκιση καταδικάστηκε σήμερα στο Ηράκλειο μια 51χρονη, η οποία από τον Ιούλιο του 2007, οπότε και έχασε τον σύζυγό της, συνέχιζε, μέχρι τον Οκτώβριο του 2011 να εισπράττει τη σύνταξή του, ενώ στο μεταξύ είχε ξαναπαντρευτεί!

Η γυναίκα αποφάσισε να συνεχίσει τη ζωή της με έναν άλλο σύζυγο, έξι μήνες μετά τον θάνατο του πρώτου, ωστόσο δεν ήθελε να εγκαταλείψει και τη σύνταξη του μακαρίτη.

Υπολογίζεται ότι η 51χρονη είχε βάλει «μέσα» το ΙΚΑ 17.500 ευρώ, ενώ το ίδρυμα κατάφερε να μπλοκάρει τον τραπεζικό της λογαριασμό και να εισπράξει συνολικά 16.500 ευρώ.

Το δικαστήριο που έγινε σήμερα, αφορούσε στα υπόλοιπα 1.000, για τα οποία και καταδικάστηκε.


Πηγή: http://www.cretalive.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο ΟΑΣΘ «έριξε» πρόστιμο σε άνεργη


Πολίτες κατάφεραν να ακυρώσουν την κλήση των 240 ευρώ.

Το ποσό των 240 ευρώ θα πλήρωνε μία άνεργη γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη επειδή δεν διέθετε 80 λεπτά για την μετακίνηση της με αστικό λεωφορείο.

Με παρέμβαση όμως συμπολιτών της, το πρόστιμο ακυρώθηκε, σύμφωνα με το thesstoday.gr.

Η Λαϊκή Επιτροπή Συκεών με παρέμβαση της, στην διοίκηση του ΟΑΣΘ, ζήτησε και πέτυχε την ακύρωση προστίμου που επιβλήθηκε στην άνεργη.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Λαϊκή Επιτροπή Συκεών ,της επιβλήθηκε πρόστιμο γιατί επιβιβάστηκε σε λεωφορείο της γραμμής, για να πάει στο σπίτι της, χωρίς εισιτήριο.

Το πρόστιμο -με τις προσαυξήσεις- έφτασε στο υπερβολικό ποσό των 240 ευρώ, με την απειλή μάλιστα της παραπέρα αύξησης της απαίτησης, μέσω δικαστικής οδού.

Η γυναίκα αυτή παραμένει άνεργη τα τελευταία τρία χρόνια, ζει σε ένα σπίτι που δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα και τρέφεται από τα συσσίτια καταλήγει η ανακοίνωση.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα καθορίζεται ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα


Θα ορίζεται πλέον από σειρά παραμέτρων και θα καθορίζεται με νόμο.

Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου που παρέδωσε στην τρόικα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προβλέπει πως ο κατώτατος μισθός και το κατώτατο ημερομίσθιο θα καθορίζονται εφεξής με νόμο.

Εναρμονιζόμενη με τις προβλέψεις του νέου μνημονίου στο σκέλος της μεταρρύθμισης του συστήματος καθορισμού των μισθών η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει πως ο μηχανισμός ορισμού του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου που θα τεθεί σε ισχύ το 2014 θα αποφασίζεται μετά από διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων, αλλά υπό τον συντονισμό ειδική πενταμελούς επιτροπής.

Ο κατώτατος μισθός θα ορίζεται πλέον από σειρά παραμέτρων όπως το επίπεδο της ανεργίας, το επίπεδο φτώχειας, τα επίπεδα παραγωγικότητας, ενώ θα διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία του εργαζόμενου. Άλλος θα είναι ο κατώτατος μισθός για νέους έως 24 ετών και άλλος για όσους είναι κάτω από 18 ετών.

Σύμφωνα με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου το ύψος του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου θα καθορίζεται λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τις προοπτικές ανάπτυξής της, τα επίπεδα παραγωγικότητας, ανταγωνιστικότητας, την επίτευξη και διατήρηση υψηλού επιπέδου απασχόλησης, τις ανάγκες των εργαζομένων και της οικογένειάς τους, σε σχέση με το επίπεδο μισθών και ημερομισθίων, το κόστος ζωής, τις παροχές κοινωνικής ασφάλισης και το βιοτικό επίπεδο των αμειβομένων με αυτόν

Ατομικές συμβάσεις εργασίας και συλλογικές συμβάσεις εργασίας κάθε είδους δεν επιτρέπεται να ορίζουν μηνιαίες τακτικές αποδοχές ή ημερομίσθιο πλήρους απασχόλησης υπολειπόμενες από το νομοθετικώς καθορισμένο κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο. Ο νομοθετημένος κατώτατος μισθός και ημερομίσθιο διαφοροποιείται με συγκεκριμένους συντελεστές που εφαρμόζονται για τους παράγοντες της ηλικίας νέων κάτω των 25 ετών και της προϋπηρεσίας, όπως αυτοί ορίζονται στο ν. 4093/2012.

Η κυβέρνηση διευκρινίζει ότι δεν θα υπάρξει νέα μείωση του κατώτατου μισθού από τα 586 ευρώ (μεικτά) για τους άνω των 25 ετών και τα 511 ευρώ για τους κάτω των 25 ετών, ωστόσο αυτό θα φανεί στο πρώτο τρίμηνο 2014.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι αιτήσεις για το επίδομα στους ελεύθερους επαγγελματίες


Την ερχόμενη Δευτέρα 8 Απριλίου ξεκινά η υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους ελεύθερους επαγγελματίες για την λήψη του επιδόματος ανεργίας.

Οι προϋποθέσεις και οι όροι για την καταβολή βοηθήματος ανεργίας από τον ΟΑΕΔ σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενους καθορίστηκαν με απόφαση του υπουργού Εργασίας, κ. Γιάννη Βρούτση. Δικαιούχοι βοηθήματος του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξάρτητα Απασχολουμένων του Ο.Α.Ε.Δ. είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενοι ασφαλισμένοι στους φορείς Ο.Α.Ε.Ε. και Ε.Τ.Α.Π.−Μ.Μ.Ε., οι οποίοι διακόπτουν αποδεδειγμένα το επάγγελμά τους, δεν αυτοαπασχολούνται, δεν αναλαμβάνουν μισθωτή απασχόληση και δεν λαμβάνουν σύνταξη από οποιαδήποτε αιτία από φορέα κύριας ασφάλισης, τον Ο.Γ.Α., το Ν.Α.Τ., ή το Δημόσιο, ή φορέα κύριας ασφάλισης της αλλοδαπής και έχουν καταβάλει την ειδική εισφορά της παρ. 2 του άρθρου 44 του ν. 3986/2011.

Προϋποθέσεις

Για τη χορήγηση βοηθήματος στους ως άνω δικαιούχους απαιτείται σωρευτικά η συνδρομή των κάτωθι προϋποθέσεων:

α. Πραγματοποίηση σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον τριών ετών συνεχούς ή διακεκομμένης ασφάλισης στον ασφαλιστικό φορέα που υπάγονται κατά τη διακοπή του επαγγέλματος, με αντίστοιχη καταβολή της ειδικής εισφοράς. Ειδικότερα, για όσους ήταν ασφαλισμένοι κατά την 01.01.2011, απαιτείται καταβολή εισφορών για ένα τουλάχιστον έτος στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας, εφόσον διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα μετά τη 01.01.2012 η καταβολή εισφορών για δύο τουλάχιστον έτη στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας για όσους διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα μετά την 01.01.2013, ενώ για όσους διακόψουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα από 01.01.2014 και εφεξής απαιτείται η καταβολή εισφοράς για τρία τουλάχιστον έτη.Οι ως άνω ελάχιστες προϋποθέσεις καταβολής του βοηθήματος ισχύουν και για ασφαλισμένους που είχαν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα πριν την 01.01.2011 και επαναδραστηριοποιούνται εκ νέου μετά την ημερομηνία αυτή. Στις περιπτώσεις αυτές ο απαιτούμενος χρόνος καταβολής της ειδικής εισφοράς προσδιορίζεται από την ημερομηνία επανέναρξης δραστηριότητας.

β.Το συνολικό ατομικό καθαρό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των δύο οικονομικών ετών που προηγούνται της υποβολής της αίτησης να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 20.000 € και το συνολικό οικογενειακό καθαρό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των δύο ετών που προηγούνται της υποβολής της αίτησης, να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 30.000 ευρώ

γ.Αποδεδειγμένη διακοπή του επαγγέλματος από την 01.01.2012 και εφεξής, για τρεις τουλάχιστον μήνες πριν την λήψη του βοηθήματος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρούσα.

δ.Ο δικαιούχος να μην έχει υπαχθεί στην προαιρετική ασφάλιση του φορέα του, ή άλλου φορέα, μετά την διακοπή επαγγέλματος και να μην έχει υποβάλλει αίτηση για συνταξιοδότηση για οποιαδήποτε αιτία, σε οποιοδήποτε φορέα ημεδαπής ή αλλοδαπής.

ε.Ο δικαιούχος να μην έχει μεταβιβάσει την επιχείρησή του ή το μερίδιό του ή τις μετοχές του στην επιχείρηση στην οποία ανήκε, σε σύζυγο ή πρόσωπο α΄ και β΄ βαθμού συγγένειας.

στ.Ο δικαιούχος να έχει εξοφλήσει ολοσχερώς τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές ή τυχόν οφειλές από οποιαδήποτε αιτία προς τον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο υπάγεται.

ζ.Ο δικαιούχος να διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα.

η.Ο ασφαλισμένος που πραγματοποιεί διακοπή δύο ελευθέρων επαγγελμάτων, δικαιούται βοηθήματος από ένα μόνο φορέα, τον οποίο επιλέγει ο ίδιος με υπεύθυνη δήλωσή του.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένα ξεχωριστό, δωρεάν «εστιατόριο»


Ο Maximus Thaler, ένας φοιτητής από το Πανεπιστήμιο Tufts, ίδρυσε την κουζίνα «Gleanor’s Kitchen», που προσφέρει δωρεάν γεύματα. Πώς γίνεται αυτό; Όλο το φαγητό που προσφέρεται συλλέγεται από τους κάδους απορριμμάτων.

Κάθε πρωί ο Maximus μαζί με τους συμφοιτητές του επισκέπτεται τους κάδους πίσω από τα παντοπωλεία της Βοστώνης μαζεύοντας φρούτα, λαχανικά και συσκευασμένα τρόφιμα.

Όπως υποστηρίζει ο νεαρός φοιτητής, στις εξορμήσεις του πολλές φορές συγκεντρώνει με τους φίλους του φρέσκα τρόφιμα αξίας χιλιάδων δολαρίων, τα οποία διαθέτει δωρεάν.

Αν και η δράση του δεν είναι πάντοτε νομότυπη, ειδικά όταν εισβάλλει σε ιδιωτικούς χώρους για να ψαχουλέψει τους κάδους, ο Maximus είναι αποφασισμένος να συνεχίσει χαρακτηρίζοντας τη συλλογή ανεπιθύμητων τροφίμων «Βιβλική παράδοση».

«Μένουμε με το στόμα ανοιχτό με τα πράγματα που βρίσκουμε», δήλωσε ο Maximus παραθέτοντας επίσημα στοιχεία αμερικανικών αρχών που υποστηρίζουν ότι τις νύχτες τα παντοπωλεία πετούν τρόφιμα συνολικής αξίας 2.300 δολαρίων.

Η κουζίνα «Gleanor’s Kitchen» προς το παρόν λειτουργεί στο διαμέρισμα του ευρηματικού φοιτητή, ωστόσο ο ίδιος ελπίζει σύντομα να συγκεντρώσει χρήματα από χορηγίες για να ανοίξει ένα μπιστρό που θα διαθέτει δωρεάν τα προϊόντα του.

Όπως επισημαίνει ο Maximus, η δράση του αποτελεί στην ουσία ένα πείραμα, με απώτερο στόχο όχι τη συγκέντρωση χρημάτων αλλά την κοινοποίηση της ιδέας ότι τα ανεπιθύμητα προϊόντα των παντοπωλείων μπορούν να ταΐσουν εκατοντάδες ανθρώπους.



Διαβάστε περισσότερα...

Προς κατάργηση 35 ειδικά επιδόματα της ΔΕΗ


Την κατάργηση 35 ειδικών επιδομάτων που προβλέπουν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στη ΔΕΗ και τη διατήρηση μόνο τριών (επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, απομακρυσμένων παραμεθορίων περιοχών και θέσης ευθύνης) προτείνει η κοινή Επιτροπή διοίκησης και ΓΕΝΟΠ που συγκροτήθηκε με το συγκεκριμένο αντικείμενο.

Εντύπωση προκαλεί, ωστόσο, και η πρόταση που κατατέθηκε στην Επιτροπή, να προβλεφθεί ειδική αποζημίωση (5 ευρώ την ημέρα) και για τους εργαζόμενους στα καταστήματα της επιχείρησης, που έρχονται σε επαφή με τους καταναλωτές με το αιτιολογικό ότι εργάζονται σε περιβάλλον υπερβάλλουσας πίεσης και φόρτισης και σε συνθήκες «με έντονα στοιχεία επικινδυνότητας».

Η επιτροπή συγκροτήθηκε πέρυσι το καλοκαίρι μετά την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Σύμφωνα με την πρόταση, στους εργαζόμενους που σήμερα λαμβάνουν τα επιδόματα που καταργούνται θα δοθεί διορθωτικό ποσό προκειμένου να μην υποστούν περαιτέρω μείωση αποδοχών. Το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας θα είναι ποσοστό επί του μισθού και θα χορηγείται κλιμακωτά, ανάλογα με τη φύση της εργασίας και το βαθμό επικινδυνότητας. Το επίδομα απομακρυσμένων παραμεθορίων περιοχών προβλέπεται για τους νομούς Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου, Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου, ενώ υπάρχει αίτημα να καταβληθεί και στους εργαζόμενους στον Αθερινόλακκο Κρήτης. Σύμφωνα με την πρόταση θα είναι 17,61 ευρώ το μήνα ενώ σε σταθερό ποσό ανά επίπεδο ιεραρχίας θα καθοριστεί και το επίδομα θέσης ευθύνης.

Στα υπό κατάργηση περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα επιδόματα μέσου όρου ενδείξεων, απομόνωσης, κατοικίας, οδήγησης υπηρεσιακών οχημάτων, φύσεως εργασίας καταμετρητών, ιατρών, δυτών, επιφυλακής κατ' οίκον, διαχειριστικών λαθών, ταμιών, κ.α.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παροχές Υγείας από κοινωνικό ιατρείο προς ΑμεΑ


Με μεγάλη χαρά λάβαμε το παρακάτω δελτίο τύπου - ανακοίνωση, που δείχνει πως ακόμα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που προσφέρουν στον συνάνθρωπο και στα άτομα με αναπηρία. Ας δούμε όμως τι λέει η ανακοίνωση:

Καλημέρα,
είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πληροφορήσω ότι από σήμερα το απόγευμα ανοίγει τις πόρτες του το κοινωνικό ιατρείο για ΑΜΕΑ. Είναι μια πρωτοβουλία επιστημόνων υγείας και παιδείας που βρήκε στεγή στο Ναό του Αγ. Αντωνίου της στο Περιστέρι. Είναι το πρώτο κοινωνικό ιατρείο για άτομα με αναπηρία και θα χαρούμε πολλοί να προσφέρουμε τη βοήθεια μας σε όσους την έχουν ανάγκη. Το τηλέφωνο μου είναι 6976644933 και η γραμματεία του ιατρείου μας 2105712705.


Με εκτίμηση

Πηγή Τάρλα ΜD, MSc



Θα χαρούμε να βρει αυτή η πράξη μιμητές.


Νότης
Διαβάστε περισσότερα...

Μια ξεχωριστή επίσκεψη σε ένα διαφορετικό αθλητικό γεγονός


Η κυρία Βιβή, φίλη της σελίδας μας, αποφάσισε το περασμένο Σάββατο να παρευρεθεί μαζί με τα παιδιά της στον αγώνα μπάσκετ με καρότσι, ο οποίος διεξήχθη στο Κλειστό γήπεδο Αγίου Θωμά στο Μαρούσι, μεταξύ της τοπικής ομάδας και του Ποντιακού. Είχε την καλοσύνη να μας στείλει τις εντυπώσεις της και την ευχαριστούμε! 

Ας δούμε όμως και πως περιγράφει τις εντυπώσεις της:

"Το Σαββατοκύριακο είχαμε την χαρά να παρακολουθήσουμε αγώνα μπάσκετ σε αμαξίδια.
Ξεκινήσαμε για το γήπεδο με τα δύο μου παιδιά γνωρίζοντας πως θα πάμε να δούμε έναν αγώνα μπάσκετ. Φτάνοντας στο γήπεδο του Μαρουσίου μπήκαμε μέσα και καθίσαμε στις κερκίδες. Παρατηρούσα τις αντιδράσεις των παιδιών μου, με ρώτησαν 2 πράγματα

  1. Γιατί είναι άδειο το γήπεδο; και 
  2. Γιατί είναι σε καροτσάκι οι παίκτες;


Χάρηκα που η πρώτη τους ερώτηση ήταν για το γήπεδο και όχι για την διαφορετικότητα των παικτών και η αλήθεια είναι δεν ήξερα τι να απαντήσω στην πρώτη ερώτηση. Αφού τους εξήγησα για πιο λόγο βρίσκονται σε καροτσάκι, άρχισε ο αγώνας και ήταν πολύ ενθουσιασμένα. Χειροκροτάγανε, φωνάζανε και είχαν μεγάλη αγωνία να δουν ποιος θα νικήσει. Εμείς βέβαια είχαμε χωριστεί και υποστηρίζαμε διαφορετική ομάδα για να έχει ενδιαφέρον. Ο αγώνας τελείωσε χειροκροτήσαμε εμείς, χειροκροτήσανε και οι παίκτες και φεύγοντας με ρώτησαν τα παιδιά μου πότε είναι το επόμενο παιχνίδι; Τους είπα σύντομα και ελπίζω να έχει περισσότερο κόσμο. Κλείνοντας θα ήθελα να πω πως είναι ωραίο και σημαντικό να δείξουμε στα παιδιά μας ότι ανάμεσά μας ζουν και άνθρωποι με ειδικές ανάγκες και τα καταφέρνουν πάρα πολύ καλά γιατί τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς ελπίδα και αυτοπεποίθηση."

Αυτή είναι κερκίδα, δε νομίζετε!!



Την ευχαριστούμε για την όμορφη περιγραφή και την φωτογραφία που μας έδειξε. Ευχόμαστε να είναι σαν αυτή και τόσο όμορφες όλες οι στιγμές της οικογενειακής τους ζωής.

Νότης
Διαβάστε περισσότερα...

Πως να κάνετε την ταυτοποίηση ΑΦΜ και ΑΜΚΑ


Εξακολουθεί βεβαίως, να υπάρχει πρόβλημα με την ταυτοποίηση του ΑΦΜ και του ΑΜΚΑ για τους συνταξιούχους.

Υποτίθεται πως μπορούν να εξυπηρετηθούν οι συνταξιούχοι από τα ΚΕΠ, αλλά αυτό δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις.

Οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις που μπορεί κανείς να κάνει την ταυτοποίηση είναι: για τους συνταξιούχους του δημοσίου, του ΟΓΑ και του ΝΑΤ www.idika.gr και www.amka.gr και για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ www.ika.gr.

Τώρα, το πως ένας ηλικιωμένος συνταξιούχος θα βρει τον τρόπο να ελέγξει το ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ του μέσω Ίντερνετ, είναι ένα άλλο θέμα...



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ουρά στη ΔΕΗ για… διακανονισμούς


Οι πολίτες στη Θεσσαλονίκη, περιμένουν καθημερινά στην ουρά, στα υποκαταστήματα της ΔΕΗ, προκειμένου να προχωρήσουν σε διακανονισμούς, καθώς όπως τονίζουν, αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους, ειδικά μετά την ενσωμάτωση του χαρατσιού σε αυτούς.

Δείτε στο Βίντεο τι δήλωσε ένας από τους καταναλωτές που βρέθηκε στο υποκατάστημα της Παπαναστασίου για να ζητήσει διακανονισμό για τον λογαριασμό που του ήρθε 304€.



Στο βίντεο που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε την "ουρά" που αρχίζει από το πεζοδρόμιο και ολοκληρώνεται στα ταμεία…






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα μορφή της γρίπης των πτηνών


Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε επιφυλακή σχετικά με μια νέα μορφή της γρίπης των πτηνών και έχει ξεκινήσει διεργασίες για τη δημιουργία εμβολίου, σε περίπτωση που κάτι τέτοιο αποβεί αναγκαίο.

Μέχρι στιγμής, ο ιός που είναι γνωστός ως Η7Ν9, έχει εντοπιστεί μόνο στην Κίνα και καθώς φαίνεται δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο. Πέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της νέας αυτής μορφής της γρίπης των πτηνών και αξιωματούχοι στην παγκόσμια υγεία βρίσκονται σε συνεχείς συζητήσεις προκειμένου να καταλήξουν εάν είναι αναγκαίο να ξεκινήσουν την παραγωγή του σχετικού εμβολίου.

Τα κρούσματα που σημειώθηκαν στην Κίνα είναι τα πρώτα που έχουν προκληθεί εξαιτίας της νέας μορφής του ιού, που προξενεί σοβαρά προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα.

Ο εκπρόσωπος του CDC, Τομ Σκίνερ, δήλωσε ότι η υπηρεσία παρακολουθεί στενά την κατάσταση σε συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους. Η υπηρεσία έχει αρχίσει να εξετάζει τις πληροφορίες της γενετικής αλληλουχίας της νέας μορφής της γρίπης των πτηνών και έχει ξεκινήσει τη διαδικασία δημιουργίας μιας τροποποιημένης εκδοχής του ιού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τις φαρμακευτικές εταιρείες για τη δημιουργία εμβολίου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έρευνα: Υπολογιστές... "ονειροκρίτες"


Επιστήμονες κατάφεραν να «διαβάσουν» σε ένα βαθμό τα όνειρα ανθρώπων με τη βοήθεια υπολογιστών.

Για το κάνουν αυτό, οι ιάπωνες ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Γιουκιγιάσου Καμιτάνι των Εργαστηρίων Υπολογιστικής Νευροεπιστήμης ATR στο Κιότο, χρησιμοποίησαν την απεικονιστική τεχνική της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI), σε συνδυασμό με ειδικό λογισμικό ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Με τη μέθοδο αυτή κατάφεραν να «διαβάσουν» με ποσοστό ακρίβειας 60% τις ονειρικές εικόνες που οι εθελοντές του πειράματος έβλεπαν, καθώς κοιμούνταν.

Στο έργο των επιστημόνων συνέβαλαν τρεις εθελοντές που κοιμούνταν και ονειρεύονταν σε συνθήκες εργαστηρίου.

Μόλις οι εθελοντές φαινόταν πως ονειρεύονταν (πριν το πρώτο στάδιο ύπνου REM), οι επιστήμονες τους ξυπνούσαν και τους ζητούσαν να περιγράψουν τι είχαν δει. Αυτό επαναλήφθηκε πάνω από 200 φορές με καθέναν από τους τρεις συμμετέχοντες στο πείραμα.

Η παραμικρή ονειρική εικόνα, όσο εξωπραγματική και αν ήταν, καταγραφόταν από τους ερευνητές οι οποίοι στη συνέχεια ζήτησαν από τους εθελοντές, ενώ αυτή τη φορά ήταν ξύπνιοι, να δουν σε μια οθόνη υπολογιστή τις ίδιες εικόνες.

Με αυτόν τον τρόπο, οι επιστήμονες κατάφεραν να συσχετίσουν κάθε εικόνα με ένα νευρωνικό «αποτύπωμα» στον εγκέφαλο των εθελοντών. Έτσι δημιούργησαν μια μεγάλη βάση ψηφιακών-νευρωνικών δεδομένων, στην οποία παρόμοιες εικόνες ήταν ενταγμένες στην ίδια κατηγορία (π.χ. όνειρα σπιτιών, ξενοδοχείων και κάθε άλλου κτίσματος ταξινομήθηκαν ως «οικοδομές»).

Στη συνέχεια, οι εθελοντές έπεσαν ξανά για ύπνο, μόνο που τώρα πλέον οι εικόνες που δημιουργούσε ο εγκέφαλός τους στη διάρκεια του ονείρου (δηλαδή τα εναλλασσόμενα νευρωνικά μοτίβα), ήταν δυνατό να συσχετιστούν από το λογισμικό του υπολογιστή με συγκεκριμένες εικόνες που ήδη περιείχε η βάση δεδομένων.

Επειδή οι ίδιες περιοχές του εγκεφάλου ενεργοποιούνται όταν κανείς βλέπει την ίδια εικόνα, είτε είναι ξύπνιος, είτε ονειρεύεται, το τελικό αποτέλεσμα ήταν ότι οι επιστήμονες μπορούσαν να «μαντέψουν» σε σημαντικό βαθμό τι περίπου ονειρεύονταν οι εθελοντές, πριν καν αυτοί ξυπνήσουν και περιγράψουν το όνειρό τους.

Οι ιάπωνες ερευνητές σχεδιάζουν να εμβαθύνουν την έρευνά τους στο πεδίο που λαμβάνει χώρα ο βαθύς ύπνος, στο μέσο της νύχτας, όπου οι άνθρωποι συνήθως βλέπουν και τα πιο «ζωντανά» όνειρά τους (στάδιο REM).

Θέλουν επίσης να προχωρήσουν κι άλλο την έρευνά τους για να διαπιστώσουν αν και κατά πόσο είναι δυνατό, μέσα από την καταγραφή, απεικόνιση και ανάλυση της εγκεφαλικής δραστηριότητας, να προβλέψουν άλλες πλευρές των ονείρων, πέρα από τις εικόνες, όπως τα συναισθήματα, τις μυρωδιές, τα χρώματα κ.α. που βιώνει κάποιος όταν ονειρεύεται.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πάρκαρε σε ράμπα για ΑμεΑ


Έκλεισε με το αυτοκίνητο ράμπα ΑμεΑ σε πεζοδρόμιο κεντρικού δρόμου της Καβάλας.

Όπως μάλιστα φαίνεται και από τη φωτογραφία που έστειλε αναγνώστης του enikos.gr, το όχημα ανήκει στο δήμο Καβάλας.





Διαβάστε περισσότερα...

Συρρικνώνονται τα Κέντρα Υγείας σε Βάρδα και Γαστούνη


Τεράστια τα προβλήματα στο χώρο της υγείας.

Στον «αέρα» κοντεύει να τιναχτεί η εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Βάρδας, καθώς η απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου του Πύργου για την μετακίνηση προσωπικού βάζει «χέρι» σε έναν από τους γενικούς γιατρούς του.

Την ίδια στιγμή οι εφημερίες του Κέντρου Υγείας Βάρδας καλύπτονται με τη συνδρομή ειδικευόμενων γιατρών του νοσοκομείου του Ρίου!

Tη Δευτέρα, στο Κέντρο Υγείας Γαστούνης πραγματοποιήθηκε μια πρώτη σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των εργαζομένων του και την παρουσία του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Παναγιώτη Χατζή, του αντιδημάρχου Κωνσταντίνου Αγγελακόπουλου, του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Βασίλη Τσιρίκου κ.ά. ενώ σήμερα το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση με τη συμμετοχή όλων των φορέων της περιοχής αλλά και του δημάρχου Δημήτρη Αρβανίτη.

Αναστάτωση και στη Γαστούνη
Τα πάνω-κάτω έφερε τη Δευτέρα και στη λειτουργία των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων της πεδινής Ηλείας νέα απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου του Πύργου για τη μετακίνηση ιατρικού, νοσηλευτικού αλλά και διοικητικού προσωπικού.

Από τη μετακίνηση, μάλιστα, δεν εξαιρείται κανείς, είτε πρόκειται για μητέρες που παίρνουν άδειες ανατροφής τέκνων είτε για εργαζομένους με μεγάλα υπόλοιπα αδειών και ρεπό, εξαιτίας της ήδη προβληματικής λειτουργίας των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της περιοχής, αλλά ούτε και εργαζόμενοι ΑΜΕΑ!

Το κλίμα είναι αρκετά «δυναμιτισμένο», ενώ οι αντιδράσεις θα αρχίσουν να φαίνονται τις επόμενες ώρες, με το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Γαστούνης να προσανατολίζεται ακόμα και σε καθημερινές στάσεις εργασίας, όπως ακριβώς έκαναν την προηγούμενη εβδομάδα και οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Αμαλιάδας.

Το νέο σχέδιο των μετακινήσεων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη μετακίνηση της γενικής ιατρού από το Περιφερειακό Ιατρείο της Κυλλήνης στον Πύργο, με τη θέση της να καλύπτεται πλέον από την ιατρό του Περιφερειακού Ιατρείου Ανδραβίδας.

Ο γιατρός του Περιφερειακού Ιατρείου Τραγανού μετακινείται για Πύργο με τη θέση του να καλύπτεται από μία αγροτική ιατρό των Λεχαινών, η οποία παράλληλα θα κάνει όλες τις εφημερίες της στον Πύργο.

Το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών θα καλύπτεται κάθε Παρασκευή από τους αγροτικούς ιατρούς του Κέντρου Υγείας Γαστούνης και κάθε Δευτέρα και Τετάρτη από τον διευθυντή του Γεώργιο Γώτη. Η γενική γιατρός του Βαρθολομιού θα κάνει πέντε εφημερίες στον Πύργο. Η παρασκευάστρια του μικροβιολογικού του Κέντρου Υγείας Γαστούνης μετακινείται για Πύργο.

Για κάποιες μέρες θα μετακινηθεί και διοικητικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας Γαστούνης στον Πύργο, ενώ έχουν ήδη μετακινηθεί τρεις νοσηλεύτριες, οι οποίες εναλλάσσονται κάθε μήνα και άλλες δύο από παλαιότερη μετακίνηση. Οι δύο μαίες έχουν μετακινηθεί στον Πύργο, με τη μία από αυτές να κάνει βάρδιες και στη Γαστούνη, ενώ έχει μετακινηθεί ακόμα μία με παλαιότερη απόφαση.


Πηγή: http://www.patrisnews.com
Διαβάστε περισσότερα...

Καταγγελία αναγνώστη: Έκοψαν τα βοηθήματα ολικά ανάπηρων παιδιών. κ. Λυκουρέτζο διαβάζετε;


Μόλις απέστειλα ένα γράμμα στο ΙΚΑ Τρικάλων. Κοινοποιήθηκε στα κεντρικά συντάξεων ΙΚΑ Αθηνών, στην ΕΣΑμεΑ, στην Αμερική (DRAVET.ORG) και στο Σύλλογο Σπανίων Παθήσεων Ευρώπης. Αναμένω να δω τα αποτελέσματα. Παρακαλώ προωθήστε το παντού.

Αξιότιμοι κύριοι, Αξιότιμες κυρίες

Ονομάζομαι Παντελής Πανόπουλος και είμαι πατέρας παιδιού με ειδικές ανάγκες. Η κόρη μου έχει επιληψία-τετραπληγία-διανοητική υστέρηση. είναι δέκα ετών και είναι (από τις 2-1-2010) ΟΛΙΚΆ ΑΝΆΠΗΡΗ.!

Μας ενημέρωσαν χθες ότι το επίδομα των 645 ευρώ της τετραπληγίας που ελάμβανε από το ΙΚΑ έχει διακοπεί μέχρις ότου περάσει από τα ΚΕΠΑ (το πότε είναι άγνωστο) ενώ από τον Αύγουστο έχουμε κάνει αίτηση για επαναξιολόγηση). Όλως παραδόξως εξακολουθεί να πηγαίνει στο κέντρο αποκατάστασης επιδοτούμενη από το ΙΚΑ (για το ένα είναι ανάπηρη, για το άλλο όχι !!!). το επίδομα της πρόνοιας το έχουν κόψει από τον Ιούλιο και δεν της το δίνουν ούτε αυτό!!!

Πρόκειται για μία ξεκάθαρη αδικία! Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κανένα άλλο εισόδημα στην οικογένεια. Εγώ ο πατέρας είμαι στο εξωτερικό με φοιτητική βίζα (χρηματοδοτούμενος από Έλληνες της διασποράς στην ιερατική σχολή της Βοστώνης άνευ δικαιώματος εργασίας) και η σύζυγος μου λόγω της κατάστασης του παιδιού είναι δεσμευμένη 24 ώρες το 24ωρο 7 μέρες την εβδομάδα.

Επειδή χρωστάμε στεγαστικό δάνειο και αυτοκίνητο ( ανέρχονται σε 700 περίπου ευρώ μηνιαίως) όπως καταλαβαίνετε κινδυνεύουμε σε λίγο να βρεθούμε στο δρόμο έξω από το σπίτι μας με ανάπηρο παιδί.

Είναι απάνθρωπο και επικίνδυνο για τη ζωή του παιδιού μου αυτό που του κάνατε. Είναι ντροπή σας και απορώ πως τρώτε το φαγητό σας κάθε μέρα. Τόση αναισθησία πια; Τόση απάθεια; κανείς φωστήρας μέσα στο ΙΚΑ δεν σκέφτηκε ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν ελεγχθεί δεν πρέπει να σταματήσουν να λαμβάνουν τα επιδόματά τους μέχρι να εξετασθούν από τις επιτροπές; τολμάει άραγε κανείς από εσάς τους σταυρωτήδες να δεχτεί να ξαναπληρωθεί όταν ξαναπάρει και το παιδί μου το βοήθημα της αναπηρίας του; Εχει κανείς από εσάς αυτό που χρειάζεται για να δεχτεί την πρόκληση;

Άνευ αυτών των χρημάτων η επιβίωση ολικώς αναπήρων ανθρώπων είναι αδύνατη.

Σας γνωρίζω λοιπόν με την παρούσα ότι : Σας καθιστώ απολύτως υπεύθυνους και υπόλογους για ό,τι συμβεί στο παιδί και στην οικογένεια μας από τουδε και στο εξής που θα είναι συνέπεια της εγκατάληψης σας. Είσαστε ιδρυμα κοινωνικής ασφαλίσεως. Δεν παρέχετε στα ανάπηρα παιδιά καμμία απολύτως ασφάλεια όμως. Αλλάξτε όνομα !!!

Ειρήσθω δε εν παρόδω ότι είμαι επίτιμο μέλος του διεθνούς οργανισμού www.dravet.org και εκπρόσωπος για αυτό το σύνδρομο στην Ελλάδα.

Το παρόν θα μεταφραστεί και θα σταλεί υπ`οψιν διεθνών φορέων αναπήρων. Η εγκληματικές σας ενέργειες στέρησης της διαβίωσης αναπήρων παιδιών θα αποκαλυφθούν παντού!!! Όλοι θα μάθουν ότι στην Ελλάδα του 2013 ο καιάδας «ζει και βασιλεύει» και έχει όνομα » ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ του ΙΚΑ » !!!!

Σας ενημερώνω πάντως ότι δεν θα σας επιτρέψω να μου ξεκάνετε το παιδί! Ούτε να κρυτείτε πίσω από το «δεν είναι δική μου ευθύνη». Η Αννούλα, όσο κι αν θέλετε να μην τα καταφέρει κι όσο κι αν η νοσηρή σας υπόσταση την προτιμά στο δρόμο χωρίς φαγητό και σπίτι, δεν θα σας κάνει το χατήρι. Έχει παλέψει με επιληψία, εντατικές, εγκεφαλίτιδες και τετραπληγίες και ακόμα μπορεί και χαμογελάει! Αυτό το χαμόγελο δεν θα το σταματήσετε «κύριοι» και «κυρίες» του ΙΚΑ.

Παντελής Πανόπουλος


Πηγή: http://troktiko.eu
Διαβάστε περισσότερα...