Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Πώς θα καθορίζεται ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Θα ορίζεται πλέον από σειρά παραμέτρων και θα καθορίζεται με νόμο.

Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου που παρέδωσε στην τρόικα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προβλέπει πως ο κατώτατος μισθός και το κατώτατο ημερομίσθιο θα καθορίζονται εφεξής με νόμο.

Εναρμονιζόμενη με τις προβλέψεις του νέου μνημονίου στο σκέλος της μεταρρύθμισης του συστήματος καθορισμού των μισθών η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει πως ο μηχανισμός ορισμού του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου που θα τεθεί σε ισχύ το 2014 θα αποφασίζεται μετά από διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων, αλλά υπό τον συντονισμό ειδική πενταμελούς επιτροπής.

Ο κατώτατος μισθός θα ορίζεται πλέον από σειρά παραμέτρων όπως το επίπεδο της ανεργίας, το επίπεδο φτώχειας, τα επίπεδα παραγωγικότητας, ενώ θα διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία του εργαζόμενου. Άλλος θα είναι ο κατώτατος μισθός για νέους έως 24 ετών και άλλος για όσους είναι κάτω από 18 ετών.

Σύμφωνα με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου το ύψος του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου θα καθορίζεται λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τις προοπτικές ανάπτυξής της, τα επίπεδα παραγωγικότητας, ανταγωνιστικότητας, την επίτευξη και διατήρηση υψηλού επιπέδου απασχόλησης, τις ανάγκες των εργαζομένων και της οικογένειάς τους, σε σχέση με το επίπεδο μισθών και ημερομισθίων, το κόστος ζωής, τις παροχές κοινωνικής ασφάλισης και το βιοτικό επίπεδο των αμειβομένων με αυτόν

Ατομικές συμβάσεις εργασίας και συλλογικές συμβάσεις εργασίας κάθε είδους δεν επιτρέπεται να ορίζουν μηνιαίες τακτικές αποδοχές ή ημερομίσθιο πλήρους απασχόλησης υπολειπόμενες από το νομοθετικώς καθορισμένο κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο. Ο νομοθετημένος κατώτατος μισθός και ημερομίσθιο διαφοροποιείται με συγκεκριμένους συντελεστές που εφαρμόζονται για τους παράγοντες της ηλικίας νέων κάτω των 25 ετών και της προϋπηρεσίας, όπως αυτοί ορίζονται στο ν. 4093/2012.

Η κυβέρνηση διευκρινίζει ότι δεν θα υπάρξει νέα μείωση του κατώτατου μισθού από τα 586 ευρώ (μεικτά) για τους άνω των 25 ετών και τα 511 ευρώ για τους κάτω των 25 ετών, ωστόσο αυτό θα φανεί στο πρώτο τρίμηνο 2014.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.