Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Έκανε τα πρώτα της βήματα με ψεύτικα πόδια



Έχει συγκινήσει τους πάντες η δίχρονη.

Η Alissa Taylor, η οποία είναι μόλις δύο ετών δε θα νοιώσει ποτέ πως είναι να στέκεται κανείς στα πόδια του!

Η νεαρή κοπέλα η οποία έδινε αγώνα για να διατηρηθεί στη ζωή καθώς έπασχε από μηνιγγίτιδα άφησε άναυδους τόσο τους γονείς της όσο και τους γιατρούς της όταν κατάφερε να επιβιώσει. Ωστόσο, η μικρή Alissa έχασε τα πόδια της.

Οι γιατροί της, συγκινημένοι από τον αγώνα που έκανε της τοποθέτησαν προσθετικά πόδια δίνοντάς της έτσι, την ευκαιρία να περπατήσει.

Ο πατέρας της, ονόματι Manuel δήλωσε: «Η Alissa είναι ένας πραγματικός μαχητής και είμαστε όλοι υπερήφανοι για αυτήν. Συγκίνησε όλους όσους τη γνώρισαν στο νοσοκομείο. Άρχισε πρόσφατα να κάνει τα πρώτα της βήματα και είναι απίστευτα θαρραλέα. Δεν ήξερε να περπατάει πριν τη μηνιγγίτιδα οπότε δεν ξέρει πως είναι να περπατάς με τα δικά σου πόδια. Η μικρή πάλευε να διατηρηθεί στη ζωή σχεδόν από τότε που γεννήθηκε».







Διαβάστε περισσότερα...

«Λάθος οι ''χρεώσεις'' στο νοσοκομείο Κατερίνης»



Οι ασφαλισμένοι πλήρωναν 10 ευρώ για ακτινογραφία στα επείγοντα.

Σε «λάθος» αποδίδει ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, την επιβάρυνση ασφαλισμένων του ΙΚΑ, με 10 ευρώ, για ακτινογραφία που πήγαιναν να κάνουν στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης.

Το θέμα των αποφάσεων του διοικητή του νοσοκομείου Κατερίνης είχαν θίξει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Κριτσωτάκης και Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, καταθέτοντας ερώτηση στη Βουλή.

Όπως έχουν καταγγείλει, σύμφωνα με απόφασή του, το νοσοκομείο απαιτεί την είσπραξη χρημάτων από τους ασφαλισμένους που εισάγονται στο νοσοκομείο ως επείγοντα περιστατικά, τους ανασφάλιστους, τους αλλοδαπούς και τους τουρίστες.

Ο διοικητής, όπως έχουν επισημάνει οι βουλευτές, επιμένει να εισπράττει 10 ευρώ για ανασφάλιστους πολίτες και αλλοδαπούς και 20 ευρώ για τους τουρίστες, ενώ έχει προχωρήσει και σε αυθαίρετη έκδοση δικών του τιμολογίων διατίμησης ιατρικών πράξεων, όπως οι ακτινογραφίες.

Ο υπουργός Υγείας, ενημερώνοντας τους βουλευτές, απέστειλε στη Βουλή έγγραφο, στο οποίο αναφέρει ότι «σχετικά με τις αποφάσεις του διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης, όσον αφορά στην είσπραξη 10 ή 20 ευρώ από μετανάστες, η διοίκηση έλαβε υπόψη έγγραφο του υπουργείου Υγείας του 2005, για την εξέταση μεταναστών για χορήγηση πιστοποιητικών, η οποία αναφέρει ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταβάλουν το ποσό των 10 ευρώ ως ελάχιστο ποσό κάλυψης των δαπανών για υλικά, 5 ευρώ για κάλυψη κάθε είδους δαπάνης και 5 ευρώ για το προσωπικό». Η απόφαση αφορά εκείνους που προσέρχονται στα τακτικά ιατρεία ή στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, ΤΕΠ, όχι όμως ως επείγοντα περιστατικά.

Το νοσοκομείο κατέθεσε αίτημα στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια, αλλά δεν εγκρίθηκε, και κατόπιν τούτου, στο έγγραφο του διοικητή αναφέρεται, και επαναλαμβάνεται, ρητά ότι απαγορεύεται η είσπραξη και των 5 ευρώ για όλα τα επείγοντα περιστατικά.

Σχετικά με τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ (μόνον όσοι παραπέμπονται από ιατρούς του ΙΚΑ), ο κ. Λοβέδρος ενημερώνει ότι από λάθος αναγράφηκε η τιμή της ακτινογραφίας 10 ευρώ, αντί της επίσημης κρατικής τιμής 4,6 ευρώ, και δηλώνει ότι η απόφαση αυτή δεν εφαρμόστηκε ποτέ, μετά δε από έλεγχο του διοικητή ανακλήθηκε και διορθώθηκε.


Διαβάστε περισσότερα...

Ανεβοκατεβαίνει συχνά η ζυγαριά σας;



Πώς προκαλείται το φαινόμενο «γιο-γιο».

Το φαινόμενο «γιο-γιο», γνωστό και ως «ανακύκλωση» του βάρους, αφορά την απώλεια κιλών και την σταδιακή επανάκτησή τους.

Αυτές οι αυξομειώσεις του βάρους μπορεί να είναι μικρές – της τάξης των 3-5 κιλών κάθε φορά – αλλά και μεγαλύτερες π.χ. της τάξεως των δέκα ή και περισσότερων κιλών.

Στην τελευταία περίπτωση οι επαναλαμβανόμενες αυξομειώσεις του βάρους επιδρούν αρνητικά, όχι μόνο στην ψυχική διάθεση, αλλά και στην υγεία.

Αν και δεν συνηγορούν όλες οι έρευνες ως προς τις συνέπειες της ανακύκλωσης του σωματικού βάρους στην υγεία, καθώς και ως προς τον ακριβή μηχανισμό αυτού του φαινομένου, εντούτοις υπάρχουν μελέτες που αποκαλύπτουν ότι οι αυξομειώσεις του σωματικού βάρους αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης – ακόμη και όταν αφορούν την «ανακύκλωση» μόλις πέντε κιλών.

Επίσης ορισμένες μελέτες συσχετίζουν το φαινόμενο γιο-γιο με την εξασθένιση της άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος. Με άλλα λόγια οι ειδικοί τείνουν να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι είναι προτιμότερο να διατηρεί κάποιος το βάρος του, ακόμη και αν έχει λίγα παραπανίσια κιλά, παρά να αδυνατίζει και να ξαναπαχαίνει.

Πώς προκαλείται


Η λανθασμένη επιλογή δίαιτας είναι ο πρώτος και ίσως ο κυριότερος λόγος για την εμφάνιση του φαινομένου γιο-γιο. Η αυξομείωση του σωματικού βάρους εμφανίζεται κυρίως όταν η δίαιτα αποσκοπεί στο γρήγορο αδυνάτισμα, είναι στερητική και πολύ αυστηρή. Οι διαιτολόγοι τονίζουν ότι η ταχεία απώλεια βάρους μας καθιστά πιο επιρρεπείς στην γρήγορη επαναπρόσληψή του.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Επειδή, όπως εξηγούν οι ειδικοί, όταν χάνουμε γρήγορα κιλά (περισσότερο από ένα κιλό την εβδομάδα), τότε το μεγαλύτερο «θύμα» της απώλειας βάρους είναι ο μυϊκός ιστός καθώς και τα υγρά.
Όσο πιο γρήγορα αδυνατίζουμε, τόσο περισσότερο μυϊκό ιστό χάνουμε. Αντιθέτως σ’ αυτές τις περιπτώσεις η απώλεια του λίπους είναι μικρότερη του 70%.

Ο μυϊκός ιστός είναι απαραίτητος για την διατήρηση του βασικού μεταβολικού ρυθμού (δηλαδή των θερμίδων που καίμε σε ηρεμία για την λειτουργία του οργανισμού μας).

Όσο πιο ατροφικοί οι μύες, τόσο λιγότερες και οι θερμίδες που καίμε σε ηρεμία. Εφόσον λοιπόν μειώνονται οι καύσεις του οργανισμού δυσχεραίνει η διατήρηση του βάρους και αυξάνονται οι πιθανότητες επαναπρόσληψης των χαμένων κιλών.

Επιπλέον οι στερητικές δίαιτες υπονομεύουν την προσπάθεια διατήρησης του βάρους και με έναν ακόμη τρόπο.
Ακριβώς επειδή είναι αυστηρές δίαιτες, μετά την ολοκλήρωσή τους έχουμε πλέον εντονότατη τηνεπιθυμία να φάμε ότι μας «απαγορεύτηκε» κατά τη διάρκεια τους.

Το στερητικό σύνδρομο, που δημιουργείται, μας στρέφει στην αυξημένη κατανάλωση τροφίμων, ιδιαίτερα όσων είναι πλούσιων σε θερμίδες και λιπαρά, με αποτέλεσμα γρήγορα να ξαναπαίρνουμε το χαμένο βάρος.

Αποφύγετε, λοιπόν, τα μεγάλα σκαμπανεβάσματα της ζυγαριάς. Θυμηθείτε πως σύμμαχός σας στην προσπάθεια αυτή δεν είναι τίποτε άλλο παρά η διατήρηση. Αν για παράδειγμα, δεν νιώθετε έτοιμοι να χάσετε βάρος αλλά όλα γύρω σας το επιβάλουν, επιλέξτε για το συμφέρον σας να διατηρήσετε ένα διάστημα το βάρος και να κάνετε μικρές αλλαγές σιγά σιγά. Αντίστοιχα, εάν έχετε αποκτήσει το βάρος που επιθυμείτε βάλτε ένα μικρό εύρος κιλών στα οποία μπορείτε να κινήστε της τάξης των 2-3 κιλών.

Όταν δείτε να τα ξεπερνάτε… απλά ενεργοποιηθείτε.

Διαβάστε περισσότερα...

Με τα καθαριστικά στις διακοπές!



Υπέρμαχοι της καθαριότητας οι Έλληνες!

Οι Έλληνες μεριμνούν για το ζήτημα της καθαριότητας στα ταξίδια τους και συνηθίζουν να περιλαμβάνουν στις αποσκευές τους προϊόντα καθαρισμού και απολύμανσης.

Σε ερώτηση που τέθηκε σε περισσότερα από 17.000 άτομα, τα οποία προέρχονταν από περισσότερες από 80 χώρες, σχετικά με το ποιο είναι το πλέον ασυνήθιστο αντικείμενο που μεταφέρουν συνήθως σε ένα επαγγελματικό ταξίδι, περίπου το ένα τρίτο των ελλήνων επιχειρηματιών (30%) δήλωσαν ότι τους είναι αδιανόητο να μην πάρουν μαζί τους πλαστικά γάντια και καθαριστικά!

Τα παραπάνω έδειξε νέα έρευνα της Regus, εταιρείας ειδικευμένης στους χώρους εργασίας, Πάνω από το ένα τέταρτο (27%) των ερωτηθέντων, παγκοσμίως, απάντησαν ότι έχουν στις αποσκευές τους μαγιό ή ρούχα γυμναστικής.

Μετά από τα είδη αυτά, που έρχονται πρώτα στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων, ακολουθούν οι απαντήσεις: οικογενειακή φωτογραφία (16%) και δώρο για τους οικοδεσπότες (15%), γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα ότι το στοιχείο της ανθρώπινης επαφής δεν έχει εκλείψει εντελώς παρά τους γρήγορους ρυθμούς του σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος.

Ορισμένοι πιο εκκεντρικοί ερωτηθέντες αποκρίθηκαν ότι μεταφέρουν στο χαρτοφύλακά τους εξοπλισμό επιβίωσης, κιτ πρώτων βοηθειών για δάγκωμα φιδιού και κιάλια! Στα ασυνήθιστα αντικείμενα που συναντά κανείς στο χαρτοφύλακα ενός έλληνα επιχειρηματία περιλαμβάνονται τα ηλεκτρονικά παιχνίδια για τον ελεύθερο χρόνο, σύμφωνα με το 24% των ερωτηθέντων, καθώς και τα μαγιό ή οι αθλητικές φόρμες, όπως δήλωσε το 22% των ερωτηθέντων, όλοι τους φανατικοί οπαδοί της σωματικής άσκησης.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Regus: «Τα ασυνήθιστα και εκπληκτικά πράγματα που μεταφέρουν οι άνθρωποι στα επαγγελματικά τους ταξίδια, από τον εξοπλισμό γυμναστικής έως τα αγαπημένα τρόφιμα και αντικείμενα, καταδεικνύουν συχνά την προσπάθειά τους να συνδυάσουν την προσωπική με την επαγγελματική ζωή στο σύγχρονο απαιτητικό εργασιακό περιβάλλον.

Φαίνεται ότι η διαχωριστική γραμμή μεταξύ δουλειάς και διασκέδασης έχει πάψει πλέον να είναι ευδιάκριτη, καθώς ολοένα περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται την ανάγκη να έχουν μαζί τους ένα "κομμάτι" από το σπίτι τους.

Αυτό οφείλεται, ενδεχομένως, στο γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται όλο και πιο πολύ σε ευέλικτους χώρους εργασίας και θέλουν να έχουν μαζί τους κάτι που να προσθέτει ένα προσωπικό στοιχείο οπουδήποτε και αν βρίσκονται.

Εξάλλου, είναι βέβαιο ότι οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης θα γίνουν ο κανόνας, τόσο ως προς τα ωράρια όσο και ως προς την τοποθεσία, προκειμένου οι εργαζόμενοι να έχουν το μέγιστο δυνατό ελεύθερο χρόνο διοχετεύοντας, συγχρόνως, όλη τους την αφοσίωση στην εργασία τους.

Επιπλέον, καθώς χιλιάδες επιχειρήσεις στρέφονται στις υπηρεσίες επικοινωνίας μέσω βίντεο προκειμένου να αποφεύγουν τα περιττά επαγγελματικά ταξίδια, στο μέλλον, οι Έλληνες δεν θα χρειάζεται να παίρνουν παντού μαζί τους το δικό τους απολυμαντικό προϊόν!»

Διαβάστε περισσότερα...

Η καλή υγεία συμβαδίζει με τις πρακτικές υγιεινής



Ποιοι είναι οι παράγοντες που τις επηρεάζουν.

Έρευνα με θέμα τις πρακτικές υγιεινής στην καθημερινότητα μας πραγματοποιήθηκε σε 12 χώρες στο πλαίσιο της νέας εκστρατείας «Dettol.

Τα αποτελέσματα σε παγκόσμιο επίπεδο έδειξαν ότι για τους ανθρώπους που διατηρούν σωστούς τρόπους συμπεριφοράς σε καθημερινό επίπεδο και έχουν καλύτερη προσωπική υγιεινή είναι σχεδόν δύο με δυόμισι φορές περισσότερη η πιθανότητα να έχουν καλή υγεία και χαμηλά ποσοστά λοιμώξεων και κρυολογημάτων.

Στόχος της έρευνας ήταν να καθοριστούν οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν διαφορετικές συμπεριφορές σε θέματα υγιεινής για την καταπολέμηση λοιμώξεων, μολύνσεων, αποφυγή μικροβίων και κυρίως για τη βελτίωση της υγείας.

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε τη δυνατότητα να διαμορφώσει όλες τις απαραίτητες συστάσεις, ως τα βασικά χαρακτηριστικά των σωστών πρακτικών υγιεινής τα οποία μπορούν να βελτιώσουν την υγεία.

Η έρευνα έδειξε ότι η συμπεριφορά των ανθρώπων σε θέματα προσωπικής υγιεινής και υγιεινής του σπιτιού εξαρτάται από τους εξής παράγοντες:

Καθημερινή συνήθεια – Συμπεριφορά Ρουτίνας

Προσωπικές Ευαισθησίες – Σχολαστικότητα σε θέματα υγιεινής

Φύλλο και ηλικία

Εισόδημα και Εκπαίδευση

Επίσης, οι παράγοντες αυτοί επηρεάζονται από 2 βασικές κατευθύνσεις:

α. Τρόποι συμπεριφοράς σε θέματα καλής υγιεινής (όπως το αποτελεσματικό πλύσιμο των χεριών και ο καθαρισμός του σπιτιού)
β. Τρόποι αντιμετώπισης (όπως κάλυψη στοματικής κοιλότητας κατά τη διάρκεια φτερνίσματος ή βήχα), οι οποίοι μπορούν να συνδεθούν με την προτίμηση και χρήση αντιβακτηριδιακών προϊόντων.

Σε γενικές γραμμές η έρευνα έδειξε, ότι οι πιο τακτικοί άνθρωποι που έχουν υιοθετήσει πιο σωστές συμπεριφορές υγιεινής, έχουν δημιουργήσει ένα περιβάλλον πιο υγιεινό σε σχέση με τους ανθρώπους που αδιαφορούν.

Οι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι τείνουν να συμπεριφέρονται πιο υγιεινά από ό, τι οι άνδρες και οι νεότεροι άνθρωποι.

Οι νοικοκυρές εμφανίζουν τα υψηλότερα επίπεδα προσωπικής και οικιακής υγιεινής, ενώ φοιτητές και οι υπάλληλοι γραφείου τα χειρότερα.

Συστάσεις που προέκυψαν από τα αποτελέσματα της έρευνας: Η καλή υγεία συμβαδίζει με τους καλούς τρόπους υγιεινής και συμπεριφοράς. Οι συνήθειες αυτές πρέπει να υιοθετούνται από μικρή ηλικία (προσχολική) διότι ο χαρακτήρας δεν έχει ακόμα διαμορφωθεί Το να μπορούμε να αναγνωρίσουμε τις εστίες μικροβίων στο σπίτι είναι μια βασική λεπτομέρεια που μπορεί να προφυλάξει το υγιεινό περιβάλλον του σπιτιού και να παρακινήσει για σωστή χρήση αντιβακτηριδιακών προϊόντων (Μικρόβια υπάρχουν παντού στο σπίτι και όχι μόνο μέσα στο μπάνιο. Υπάρχουν στην κουζίνα, στα υπνοδωμάτια σε όλες τις επιφάνειες που χρησιμοποιούνται, στα στρώματα, στις συσκευές.)

Οι προσπάθειες για τη διατήρηση ενός υγιεινού ιδιωτικού περιβάλλοντος δεν πρέπει να επικεντρώνονται στις κλασσικές πρακτικές υγιεινής αλλά σε μία συνολική σωστή συμπεριφορά υγείας και αντιμετώπισης καθημερινών καταστάσεων (Το να πλένουμε τα χέρια μας δεν έχει αποτέλεσμα αν δεν το κάνουμε με συχνότητα και με το σωστό τρόπο).

Διαβάστε περισσότερα...

Πως η καθημερινότητα επηρεάζει τον έλεγχο του βάρους



Πιο ευάλωτες εμφανίζονται οι γυναίκες.

Τις τελευταίες δεκαετίες αρκετά ερωτηματολόγια διατροφικών συνηθειών μετρούν τις αλλαγές στο πρόγραμμα διατροφής των ανθρώπων που, αν και είναι φυσιολογικά άτομα και δεν παρουσιάζουν ψυχιατρικό ιστορικό, αποτυγχάνουν να ελέγξουν το βάρος τους.

Τα ερευνητικά δεδομένα παρουσιάζουν μια ισχυρή σχέση ανάμεσα στην αδυναμία ελέγχου του βάρους και στα δύσκολα γεγονότα της ζωής -οι γυναίκες παρουσιάζουν μάλιστα υψηλότερα σκορ- είτε αυτά τα γεγονότα είναι τακτικά και αναμενόμενα από τον φυσιολογικό κύκλο της ζωής (εφηβεία, ώριμη ηλικία, γηρατειά, θάνατος), είτε έκτακτα (διαζύγιο, ταραγμένες οικογενειακές και διαπροσωπικές σχέσεις, αλλαγές στη δομή της οικογένειας, ανεργία, ασθένεια, ατυχήματα κ.λπ.).

Τα γεγονότα αυτά, αλλά και όλα όσα υποκειμενικά χαρακτηρίζει ένα άτομο ως δύσκολα, λειτουργούν ως «κεραυνός εν αιθρία», απορρυθμίζουν την καθημερινότητα, απειλούν τα σχέδια της ζωής, τον «χάρτη πλεύσης» στο παρόν και το μέλλον και απαιτούν επείγουσα ακόμη και κατεπείγουσα «απαίτηση» του οργανισμού να βρεθούν προσαρμογές στις νέες συνθήκες, προκειμένου να επιβιώσει σωματικά, συναισθηματικά και πνευματικά.

Συχνά, οι αμέτρητες συνηθισμένες συνδιαλλαγές και η ανιαρή καθημερινότητα μάς προσφέρουν μια αίσθηση ασφάλειας και σταθερότητας. Όταν απορρυθμίζεται η ρουτίνα μας, δεν χάνουμε μόνο τις γνώριμες συνήθειες, χάνουμε και τον εαυτό μας, την κοινωνική μας ταυτότητα, την αίσθηση εκτίμησης και αυτοεκτίμησης.

Κίνδυνος και απάντηση του αμυντικού μηχανισμού

Σωματικός κίνδυνος: Ο οργανισμός αντιμετωπίζει τον σωματικό κίνδυνο με μια αυτόματη και ασυνείδητη νευροφυτική θύελλα, συχνά σωτήρια, καθώς προκαλεί ακαριαίες αντιδράσεις (π.χ. στην αποφυγή ενός τροχαίου). Η απελευθέρωση γλυκόζης, αλλά και ινσουλίνης στο αίμα, η ενεργοποίηση του μηχανισμού της κορτιζόλης, υπεύθυνης και για την επιβράδυνση του μεταβολισμού, αμινοξέων κ.λπ., βοηθούν στην απόκτηση της αναγκαίας ενέργειας για μια αποτελεσματική και εκτονωτική δράση. Παράλληλα, αυξάνεται η αίσθηση της πείνας, για την αναπλήρωση της χαμένης ενέργειας.

Συμβολικός κίνδυνος- τα άγχη της εποχής: Το αμυντικό χημικό σύστημα του οργανισμού θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι κυριολεκτικά ατελές στον σύγχρονο άνθρωπο, που δεν έχει δομηθεί για να ξεχωρίζει τον πραγματικό κίνδυνο (σωματικό) από τον κοινωνικό, συμβολικό, φαντασιακό. Ενώ δηλαδή η σκέψη «τι θα γίνει αν δεν περάσω τις πανελλήνιες εξετάσεις» αποτελεί ένα άκυρο και άκαιρο σήμα κινδύνου, προκαλεί ακριβώς την ίδια χημική αντίδραση, με αυτήν που προκαλεί ένας πραγματικός κίνδυνος.

Ο σύγχρονος άνθρωπος υποφέρει περισσότερο από φανταστικούς κινδύνους: απώλειες σχέσεων, αποτυχίες, ματαιωμένες επιθυμίες, αδυναμίες, ασθένειες, απειλές κοινωνικής ταυτότητας, αίσθηση απειλής επιβίωσης κ.λπ. χαρακτηρίζουν την καθημερινή μας ζωή. Μικρές και μεγάλες δυσκολίες, μικρά κα μεγάλα «πένθη» ακόμα και για επικριτικά σχόλια στις διαπροσωπικές σχέσεις, αν και μπορούν να λυθούν με αλλαγές και προσαρμογές, διαιωνίζονται με διαρκή εκκρεμότητα και οι λύσεις εξαιτίας των δισταγμών από ανύπαρκτους κινδύνους κάποια αόριστης απώλειας αναβάλλονται.

Τα στρεσογόνα γεγονότα γεννιούνται πολύ πιο πριν την απώλεια ελέγχου του βάρους. Αρκετοί οι άνθρωποι κλείνουν τα μάτια στα προειδοποιητικά σημάδια μιας επερχόμενης δυσκολίας ή διστάζουν να διεκδικήσουν μια νέα ισορροπία με τις κατάλληλες προσαρμοστικές διεργασίες. Τότε το άγχος, ο φόβος, η απειλή παραμένουν ενεργά, προκαλώντας την ίδια συνεχή, αλλά και αδιέξοδη χημική ανταπόκριση και την αντίστοιχη αίσθηση πείνας.

Το ψυχαναγκαστικό φαγητό και η ανατροπή της ρουτίνας ζωής
Οι φαντασιακοί κίνδυνοι απειλούν να απορρυθμίσουν την καθημερινότητά μας. Όσο περισσότερο νιώθουμε τη ζωή μας εκτός ελέγχου, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητές μας η διατροφή μας να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.

Το συναισθηματικό φαγητό είναι η εξωτερίκευση του άγχους. Έχει επίσης παρατηρηθεί, ότι η προσπάθεια ελέγχου των συναισθηματικών επιπτώσεων, λόγω των περιστάσεων, δημιουργεί μια παράδοξη επιθυμία να κερδίσει κάποιος βάρος, αναστέλλοντας τον έλεγχο που μέχρι τώρα ασκούσε.

Φαίνεται πως όταν χάνουμε τις καθημερινές αμέτρητες συνδιαλλαγές, την «ανιαρή» καθημερινότητά μας, όταν απορρυθμίζεται η ρουτίνα μας, δεν χάνουμε μόνο ένα πρόσωπο ή μια κατάσταση, χάνουμε και τον εαυτό μας μπροστά στην φαινομενική αδυναμία να αλλάξουμε τα σχέδια ζωής, τα όνειρα και τις προσδοκίες που είχαμε μέχρι τότε δομήσει, με αποτέλεσμα να χάνουμε και το νόημα της ζωής, την αίσθηση ικανοποίησης πως όλα πάνε καλά και σύμφωνα με τις προβλέψεις μας.

Η αναζήτηση παρηγοριάς στο συναισθηματικό φαγητό, το γνωστό μας «τσιμπολόγημα» αν και προέρχεται από τον μηχανισμό της πείνας, είναι η πιο συνηθισμένη και ασυνείδητη αντισταθμιστική «θεραπεία» στα εξωτερικά ερεθίσματα του άγχους και της ματαίωσης, λόγω της σημασίας που έχει η τροφή στην ανθρώπινη ζωή.

Διαβάστε περισσότερα...

Η δύναμη των δημητριακών




Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.

Πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες έδειξαν ότι η συστηματική κατανάλωση αναποφλοίωτων δημητριακών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και ορισμένων τύπων καρκίνου κατά 30%.

Στα ίδια συμπεράσματα κατέληξε το διεθνές συμπόσιο με θέμα «Δημητριακά ολικής αλέσεως και υγεία», που πραγματοποιήθηκε στη Φιλανδία. Από τα επεξεργασμένα δημητριακά αφαιρείται ο φλοιός, στον οποίο βρίσκονται όμως οι μεγαλύτερες ποσότητες των θρεπτικών και προστατευτικών στοιχείων που περιέχουν: βιταμίνη Ε, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ψευδάργυρο, σελήνιο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο και φώσφορο.

Επιπλέον, τα αναποφλοίωτα δημητριακά περιέχουν πρωτεΐνες, σύνθετους υδατάνθρακες και φυτοοιστρογόνα (στα οποία αποδίδονται καρδιοπροστατευτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες).

Η βιταμίνη Ε μπορεί να μειώσει τη βαρύτητα της επώδυνης περιόδου καθώς και την απώλεια αίματος σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην British journal of Obstetrics and Gynaecology.

Μην ξεχνάτε το κριθάρι


Περιέχει χαλκό, ένα σημαντικό ιχνοστοιχείο για το κολλαγόνο και την ελαστίνη, που διασφαλίζουν την ελαστικότητα του δέρματος, και μεγάλες ποσότητες σεληνίου, ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού που προστατεύει από τη γήρανση και τις εκφυλιστικές ασθένειες μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης και ανακουφίζει από τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου (διάρροια και δυσκοιλιότητα).


Διαβάστε περισσότερα...

Μεταφράστε τη μεσογειακή πυραμίδα



Μία ισορροπημένη διατροφή.

Η μεσογειακή πυραμίδα αποτελεί ένα πρότυπο διατροφής ή διαφορετικά μια πυξίδα, για να την κατανοήσουμε αρκεί να ρίξουμε αρχικά μια ματιά από μακριά… στο σχήμα και το μέγεθός της.

1. Χωρίζεται σε επίπεδα. Κάθε επίπεδο της μεσογειακής πυραμίδας δηλώνει ή «φιλοξενεί» και μία ομάδα τροφίμων. Επιπλέον σε κάποια επίπεδα θα λέγαμε πως «συστεγάζονται» κάποιες ομάδες τροφίμων, όπως συμβαίνει με τα φρούτα και τα λαχανικά.

2. Το κάθε επίπεδο έχει διαφορετικό μέγεθος, ανάλογα με τη θέση του στην πυραμίδα. Το μέγεθος του κάθε επιπέδου υποδηλώνει την ποσότητα των τροφίμων που είναι να καταναλώνουμε από την κάθε ομάδα τροφίμων.

Η θέση του κάθε επιπέδου δηλώνει και το πόσο συχνά καταναλώνουμε τα τρόφιμα της ίδιας ομάδας. Τα τρόφιμα που βρίσκονται στη βάση της πυραμίδας συστήνεται να καταναλώνονται καθημερινά. Αυτά που βρίσκονται στη μέση, εβδομαδιαία, ενώ τα τρόφιμα στην κορυφή μερικές φορές το μήνα.

Σε μια πιο λεπτομερή ματιά παρατηρούμε τα εξής:

Στη βάση της καθημερινής διατροφής βρίσκονται τα φυτικής προέλευσης τρόφιμα που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ιχνοστοιχεία όπως ο ψευδάργυρος, το κάλιο κλπ, δηλαδή τα αμυλούχα ολικής άλεσης, τα φρούτα και τα λαχανικά. Οι ομάδες τροφίμων που απαρτίζουν τη βάση της πυραμίδας είναι:
-Η ομάδα των αμυλούχων και δημητριακών
-Η ομάδα των λαχανικών και η ομάδα των φρούτων

Στη συνέχεια, ακολουθεί το ελαιόλαδο, για να αναδείξει την σχεδόν αποκλειστική του χρήση στη Μεσογειακή διατροφή. Έρευνες έχουν δείξει άλλωστε πως η αντικατάσταση του κορεσμένου λίπους με μονοακόρεστο είναι ευεργετική για την υγεία και κυρίως την υγεία της καρδιάς. Η θέση του ελαιολάδου στην πυραμίδα οφείλεται, επίσης, στην υψηλή αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης Ε που περιέχει.

Ακριβώς πάνω από το ελαιόλαδο στην πυραμίδα, σε καθημερινή βάση, βρίσκονται τα γαλακτοκομικά λόγω της υψηλής θρεπτικής τους αξίας ως κύρια πηγή ασβέστιο, πρωτεΐνης (σε καθημερινή βάση)και υδατανθράκων.

Σε εβδομαδιαία βάση συστήνεται η κατανάλωση κρέατος με την εξής σειρά:

-1 φορά το μήνα το κόκκινο κρέας (μοσχάρι ή χοιρινό), λόγω κορεσμένου λίπους εκτός αν το παιδί έχει αναιμία όποτε συστήνεται πιο συχνά η κατανάλωση άπαχου μοσχαριού.

-1-2 φορές την εβδομάδα ψάρια κατά προτίμηση λιπαρά ψάρια (οι σαρδέλες, ο μπακαλιάρος, ο κολιός, ο γαύρος, ο σολομός, το σκουμπρί) βραστά ή ψητά ή αχνιστά ή μαγειρευτά

-1 φορά την εβδομάδα κοτόπουλο ή γαλοπούλα

-1-2 φορές την εβδομάδα όσπρια σα σούπα ή μέσα στις σαλάτες

-2 αυγά την εβδομάδα βραστά ή ομελέτα ή μελάτα ή μάτια σε νερό

-1-2 φορές την εβδομάδα μια μικρή χούφτα ξηρών καρπών σε αντικατάσταση των οσπρίων.

Μπορείτε να επιλέξετε καρύδια ή αμύγδαλα άψητα ή 2-3 κάστανα ή 4-5 φουντούκια, καλό είναι να αποφεύγονται οι αλμυροί ξηροί καρποί. Ενδεικτική ποσότητα είναι τα 2/3 της παλάμης του χεριού του καθενός.

Από τα αλλαντικά και τα λουκάνικα, καλό είναι να χρησιμοποιούνται άπαχα (φιλέτο γαλοπούλας για σάντουιτς) ή αλλαντικά που έχουν αντικαταστήσει τα κορεσμένα με πολυακόρεστα λιπαρά, ενώ τα υπόλοιπα μπορούν να καταναλώνονται μεν σε πιο ασραιή συχνότητα.

Στην κορυφή της πυραμίδας σε μικρότερη συχνότητα βρίσκονται τα γλυκά, τα λιπαρά τρόφιμα και τα fast-food. Η ομάδα αυτή προσφέρει κατά κύριο λόγο λίπη, κυρίως κορεσμένα και ζάχαρη, ενώ τις περισσότερες φορές δεν έχει να προσφέρει περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Για το λόγο αυτό συστήνεται να την απολαμβάνουμε με μέτρο και ισορροπία.

Διαβάστε περισσότερα...

Διατροφή μετά την άσκηση



Για να γίνεις… «φέτες».

Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και η άνοιξη ενδείκνυται για να ξεκινήσετε τη συστηματική άσκηση και το γυμναστήριο. Το γεύμα μετά την άσκηση, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο, καθώς είναι απαραίτητο για την ανακατασκευή των μυών και την αναπλήρωση της χαμένης ενέργειάς τους.

Ένα γεύμα που αποτελείται από πρωτεΐνες και υδατάνθρακες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη θεωρείται ιδανικό για την αποκατάσταση των μυών. Φροντίστε να το καταναλώνετε αμέσως μετά την άσκηση (30 λεπτά). Επιλέξτε «έξυπνα» τρόφιμα που σας εφοδιάζουν και με άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως:

• γιαούρτι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά με σταφίδες: παίρνετε επιπλέον ασβέστιο, καθώς και προβιοτικά που ενισχύουν γαστρεντερικό και ανοσοποιητικό σύστημα.

• 100% φυσικό χυμό πορτοκάλι και αυγό βραστό: Ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι περιέχει περίπου 2 φορές την ποσότητα Βιταμίνης C που χρειάζεται καθημερινά ο οργανισμός μας.

• 1 μπανάνα και 2 φέτες γαλοπούλα βραστή: Περιέχει βιταμίνες A, C, B6 καθώς και το πολύτιμο κάλιο που χάνετε κατά την άσκηση μέσω του ιδρώτα.

• σαλάτα με τόνο ή σολωμό: Τα ω-3 λιπαρά που σας προσφέρουν δρουν προστατευτικά για τα νοσήματα της καρδιάς.

• 1 ποτήρι αποβουτυρωμένο γάλα με δημητριακά πρωινού: Το αποβουτυρωμένο γάλα αποτελεί πηγή πρωτεΐνης, βιταμινών και μετάλλων, ενώ μελέτες δείχνουν πως βοηθά στην αναπλήρωση υγρών μετά την άσκηση καλύτερα από ότι το νερό.

• Αν δεν έχετε εύκολη πρόσβαση σε κάποιο υδατανθρακούχο σνακ, και η άσκησή σας διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα, επιλέξτε ένα ισοτονικό αθλητικό ποτό, ώστε να αναπληρώσετε τόσο τις απώλειες υδατανθράκων, όσο και τις απώλειες σε ηλεκτρολύτες (π.χ. νάτριο).

Τέλος, φροντίστε να καταναλώνετε επαρκείς ποσότητες υγρών ημερησίως. Η σωστή ενυδάτωση είναι ιδιαίτερα σημαντική και δυστυχώς η δίψα τις περισσότερες φορές δεν είναι επαρκές ερέθισμα για τη διατήρηση της υδατικής ισορροπίας.

Δοκιμάστε να ζυγιστείτε πριν και μετά την προπόνηση. Η διαφορά στο βάρος σας δείχνει την απώλεια των υγρών. Κατά τη διάρκεια της επόμενης προπόνησης πιείτε τόσα υγρά όσα φαίνεται πως αποβάλλετε.

Θυμηθείτε πως όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα και ποτά, όπως το γάλα, οι χυμοί, ο καφές, το τσάι και τα αναψυκτικά, μπορούν να συμβάλλουν στην ενυδάτωσή μας, καθώς περιέχουν έως και 99% νερό.

Αισθάνεστε καλύτερα;

Διαβάστε περισσότερα...

Τα smartphones κουράζουν τα μάτια



Έρευνες έδειξαν ότι τα «έξυπνα κινητά» προκαλούν πονοκεφάλους.

Οι άνθρωποι που διαβάζουν μηνύματα στο κινητό τους, σερφάρουν στο internet μέσω του κινητού ή χρησιμοποιούν τις πλείστες εφαρμογές των smartphones τείνουν να κρατούν τη συσκευή πιο κοντά στα μάτια τους σε σύγκριση με μια εφημερίδα, με αποτέλεσμα τα μάτια τους να κουράζονται και να ταλαιπωρούνται από πονοκεφάλους.

Αυτό ήταν το συμπέρασμα μιας ενδιαφέρουσας μελέτης από το SUNY State College of Optometry της Νέας Υόρκης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Optometry and Vision Science.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι όταν διαβάζουμε κρατάμε το βιβλίο ή την εφημερίδα σε απόσταση 40,6 εκατοστών από τα μάτια μας. Στις μετρήσεις τους διαπίστωσαν ότι όταν διαβάζουμε ένα μήνυμα στο κινητό, το κρατάμε σε απόσταση 35,6 εκατοστών, ενώ ορισμένοι το κρατούν ακόμη και σε απόσταση 17,8 εκατοστών. Όσοι σερφάρουν στο διαδίκτυο μέσω internet, κρατούν το κινητό σε απόσταση 32 εκατοστών.

Επίσης, παρότι τα γράμματα στα μηνύματα είναι περίπου 10% μεγαλύτερα από αυτά της εφημερίδας, τα γράμματα στις διαδικτυακές σελίδες είναι κατά μέσο όρο 80% μικρότερα έως και 30% σε κάποιες περιπτώσεις. Οι μετρήσεις των ειδικών σε δυο ομάδες 130 και 100 εθελοντών αντίστοιχα έδειξε ότι τα μικρά γράμματα και η κοντινή απόσταση διαβάσματος της οθόνης ενός smartphone κουράζει τα μάτια, προκαλεί πονοκεφάλους, ξηρότητα των οφθαλμών, ζάλη και θολή όραση. Ωστόσο, η λύση που προτείνουν είναι απλή: να μεγαλώσουμε το μέγεθος των γραμμάτων στο κινητό.

Διαβάστε περισσότερα...

Γυμναστείτε το πρωί



Για να έχετε τρεις φορές πιο γρήγορο αποτέλεσμα.

Έχετε μείνει πίσω στους στόχους σας; Πιστεύατε ότι θα έχετε χάσει περισσότερα κιλά μέχρι τώρα αλλά αυτό δεν έχει συμβεί και ο χρόνος σας πιέζει;

Οι διακοπές πλησιάζουν αλλά αντί να σας χαλαρώνει η ιδέα τους σας γεμίζει άγχος η προοπτική ότι ούτε και φέτος θα φτάσετε τα κιλά που θέλετε;
Έχετε βρει το μαγιό που σας αρέσει αλλά μεταφέρετε από εβδομάδα σε εβδομάδα την αγορά του;

Κι όμως προλαβαίνετε. Γυμναστείτε το πρωί πριν πάρετε το πρωινό σας και κάψτε έως 3 φορές περισσότερες θερμίδες από οποιαδήποτε άλλη ώρα της ημέρα . Παράλληλα, με ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής η αερόβια άσκηση το πρωί μπορεί να κάνει ένα μικρό θαύμα και να σας δώσει την αυτοπεποίθηση που χρειάζεστε για να βγείτε στην παραλία.

Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι η αερόβια άσκηση το πρωί, πριν το πρώτο γεύμα της ημέρας έχει καλύτερα αποτελέσματα. Το πρωί τα επίπεδα του γλυκογόνου στο σώμα μας βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι από το τελευταίο κύριο γεύμα το οποίο έχει καταναλωθεί το προηγούμενο μεσημέρι και από το ελαφρύ βραδινό έχουν μεσολαβήσει αρκετές ώρες, το σώμα μας έχει χρησιμοποιήσει τους υδατάνθρακες που έχουμε προσλάβει, ακόμη και κατά την διάρκεια του ύπνου, με αποτέλεσμα το πρωί να ξοδεύει ενέργεια από τις αποθήκες του λίπους του. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά αφού οι καύσεις του λίπους μπορεί να είναι έως και 3 φορές περισσότερες τις πρωινές ώρες τις ημέρας.

Τα πλεονεκτήματα από την πρωινή άσκηση ωστόσο συνεχίζονται και μετά το τέλος της. Το σώμα μας συνεχίζει να ξοδεύει περισσότερη ενέργεια για αρκετές ώρες ακόμη κι αν η εργασία μας είναι καθιστική. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν φάμε αμέσως πρωινό, αλλά έπειτα από μισή έως μια ώρα, το σώμα μας συνεχίζει να ξοδεύει λίπος. Ακόμη και αν πάρουμε το πρωινό μας αμέσως μετά, μεγάλο μέρος των προσλαμβανόμενων θερμίδων θα ξοδευτεί με ταχύτερους ρυθμούς.

Το τρίτο πλεονέκτημα της πρωινής προπόνησης έχει να κάνει με την διάθεση. Όσοι γυμνάζονται συστηματικά νιώθουν ένα αίσθημα ευεξίας και αναζωογόνησης. Αν και δεν είναι ξεκάθαρος ο λόγος, κάποιες έρευνες δείχνουν ότι με την άσκηση εκκρίνονται ενδορφίνες, ορμόνες που μπορούν να μειώσουν την επίδρασή του πόνου.

Η πρωινή άσκηση θα σας χαλαρώσει από το στρες, θα σας φτιάξει την διάθεση και θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την πίεση της καθημερινότητας με χαμόγελο.

Διαβάστε περισσότερα...

Γεννήθηκε με 34 δάχτυλα στα χέρια και στα πόδια!


Έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ

Ένα παιδί ενός έτους από την Ινδία κατάφερε να κάνει παγκόσμιο ρεκόρ, αφού γεννήθηκε με 34 δάχτυλα στα χέρια και στα πόδια του! Ο Akshat Saxena έχει 7 δάχτυλα σε κάθε χέρι και άλλα 10 σε κάθε πόδι, κάτι που τον έκανε να περάσει στο βιβλίο «Γκίνες».


«Ήμουν πολύ χαρούμενη όταν ήρθε στον κόσμο, γιατί ήταν το πρώτο μας παιδί. Αλλά αργότερα, όταν είδα τα δάχτυλά του σοκαρίστηκα και ένιωσα έκπληξη», θυμάται η μητέρα του.

Από τη στιγμή της γέννησής του το παιδί παρακολουθείται από γιατρούς και έχει κάνει διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις, γιατί γεννήθηκε χωρίς αντίχειρες. Πλέον οι γιατροί έχουν ακρωτηριάσει τα επιπλέον δάχτυλα του παιδιού,ενώ δημιούργησαν αντίχειρες από τα τμήματα των δαχτύλων που έχουν αφαιρεθεί.







Πηγή: www.newsbeast.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Το χάπι της επόμενης ημέρας



Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την επείγουσα αντισύλληψη.
Πόσες φορές έχετε βρεθεί αντιμέτωποι με κάποιο «ατύχημα» στη διάρκεια σεξουαλικής επαφής και πώς λειτουργεί η επείγουσα αντισύλληψη;

Η επείγουσα αντισύλληψη μπορεί να χρησιμοποιηθεί εάν η συνήθης μέθοδος αντισύλληψης απέτυχε ή αν είχατε σεξουαλικήεπαφή χωρίς αντισύλληψη. Όσο πιο σύντομα ληφθεί, τόσο πιο αποτελεσματικά προλαμβάνει μια πιθανή εγκυμοσύνη.

Υπάρχουν δύο μέθοδοι:

Tο χάπι της επόμενης ημέρας, που περιέχει ορμόνη. Πρέπει να ληφθεί μέσα σε 72 ώρες. Πάντως, όσο πιο νωρίς το πάρουμε τόσο πιο αποτελεσματικό είναι.

Το σπιράλ (ενδομήτριο σπείραμα) μπορεί να τοποθετηθεί μέχρι και πέντε μέρες μετά την επαφή.

Το χάπι της επόμενης μέρας


Το χάπι της επόμενης μέρας πρέπει να ληφθεί όσο το δυνατόν συντομότερα μετά την επαφή. Αν ληφθεί ως και 24 ώρες μετά την επαφή προλαμβάνει περισσότερες από εννέα στις δέκα εγκυμοσύνες. Το χάπι μπορεί να παρθεί μέχρι και 72 ώρες μετά την επαφή, όμως η δραστικότητά του μειώνεται.

Το χάπι σταματάει την απελευθέρωση του ωαρίου, αποτρέπει την ωορρηξία και την εμφύτευση στη μήτρα. Συνήθως η περίοδος έρχεται με μικρή καθυστέρηση.

Το σπιράλ (ενδομήτριο σπείραμα)


Το σπιράλ είναι 98% αποτελεσματικό και μπορεί να τοποθετηθεί μέχρι και πέντε μέρες μετά την επαφή. Σταματά τη γονιμοποίηση του ωαρίου, καθώς επίσης αποτρέπει και την εμφύτευσή του. Μπορεί να αφαιρεθεί στην επόμενη περίοδο.

Προτερήματα


Καμία από τις δύο μεθόδους δεν έχει σημαντικές παρενέργειες. Το σπιράλ χρησιμοποιείται συνήθως όταν έχει περάσει ο χρόνος στον οποίο μπορούμε να πάρουμε το χάπι.

Μειονεκτήματα


Με το χάπι μπορεί να υπάρχει πονοκέφαλος, τάση στο στήθος ή κοιλιακός πόνος. Άλλες φορές μπορεί να δημιουργήσει κύστες στις ωοθήκες χωρίς συμπτώματα, οι οποίες απορροφούνται συνήθως χωρίς θεραπεία.
Ως μέθοδοι αντισύλληψης δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται συχνά. Μια πιο σταθερή μέθοδος θα πρέπει να χρησιμοποιείται.

Οι μέθοδοι της επείγουσας αντισύλληψης δεν έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα από μια μόνιμη μέθοδο αντισύλληψης.

Διαβάστε περισσότερα...

Βρείτε το χόμπι που σας ταιριάζει!



Το καλοκαίρι προσφέρει πολλές επιλογές.

Η παραλία εκτός από ιδανικό μέρος εξάσκησης του καρπού, παίζοντας τάβλι, ή του σαγονιού, τρώγοντας ένα παγωτό χωνάκι, αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για να αποκτήσετε αντοχή, καθαρό πνεύμα, καλή διάθεση δύναμη και να βάλετε τις βάσεις για να πάρετε μια γεύση από αθλήματα και χόμπι που μπορεί να σας ανεβάσουν και να σας διατηρούν σε φόρμα όλη τη χρονιά! Απόφαση χρειάζεται και... καλή διασκέδαση.

Καταδύσεις


Γνωριμία…Αναφορές για καταδύσεις συναντούμε από το 500 π.Χ. Από τον 19ο αιώνα καλλιεργήθηκαν συστηματικότερα και στους Ολυμπιακούς του 1904 στο Σεντ Λιουις μπήκαν επίσημα στο πρόγραμμα. Σήμερα, άνδρες και γυναίκες αγωνίζονται με την ίδια επιτυχία σε καταδύσεις από διάφορα ύψη και σταθερό βατήρα ή τραμπολίνο. Στόχος η είσοδος στο νερό σε όσο το δυνατόν κάθετη θέση.

Μας αρέσει γιατί…Είναι πολύ θεαματικές. Συνδυάζουν δύναμη, ευλυγισία και ακρίβεια, με αποτέλεσμα να «αποτοξινώνεται» η σκέψη σας από την καθημερινότητά της, το σώμα «σφίγγει» και αποκτά μεγαλύτερη ευλυγισία. Ένας καταδύτης πρέπει να έχει τη χαλαρή δύναμη ενός κολυμβητή και την αρμονία στην κίνηση ενός χορευτή.

Τα οφέλη. Οι αθλητές ασκούνται πολλές ώρες έξω από το νερό καλλιεργώντας την ευκαμψία που απαιτεί. Οι καταδύσεις γυμνάζουν αρμονικά όλο το σώμα. Ιδιαίτερα αναπτύσσονται οι μύες των ποδιών (δικέφαλος, τετρακέφαλος, γαστροκνήμιος), της πλάτης και οι κοιλιακοί. Μια ώρα προπόνησης βοηθάει στην απώλεια 200-300 θερμίδων.

Κωπηλασία


Γνωριμία…Για την κωπηλασία δεν χρειάζεται να ανατρέξουμε σε πηγές αφού είναι τόσο παλιά όσο και η διάθεση του ανθρώπου να μετακινηθεί στην θάλασσα. Αγώνες πραγματοποιούνταν ακόμη και στην αρχαία Αίγυπτο ενώ ήταν πολύ συνηθισμένοι στην αρχαία Ελλάδα. Το 1896 εμφανίστηκε στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στόχος των αθλητών είναι να διατρέξουν μια προκαθορισμένη απόσταση κωπηλατώντας με ένα ή δύο κουπιά ο καθένας στον μικρότερο χρόνο. Υπάρχουν οκτώ διαφορετικά αγωνίσματα ανδρών και έξι γυναικών στο επίσημο πρόγραμμα.

Μας αρέσει γιατί…είναι δύσκολη. Όποιος έχει δοκιμάσει να κωπηλατήσει έχει αντιληφθεί ότι χρειάζεται μεγάλη δύναμη στα χέρια, αντοχή και συντονισμός. Οι αγώνες είναι συναρπαστικοί, η προσπάθεια στα πρόσωπα των αθλητών φανερή και τα τελευταία μέτρα πολλές φορές συγκλονιστικά.

Τα οφέλη: Η κωπηλασία βοηθάει στην καρδιοαναπνευστική ικανότητα καθώς απαιτεί μεγάλη αντοχή. Χαρακτηρίζεται ως άθλημα αντοχής με υψηλές απαιτήσεις δύναμης και βρίσκεται στην ίδια κατηγορία αθλημάτων όπως η ποδηλασία σε δρόμο, το σκι μεγάλων αποστάσεων και η ορειβασία! Γυμνάζει κυρίως τους μύες των ώμων, των χεριών και της πλάτης αλλά και τους τετρακέφαλους στα πόδια. Σε μια ώρα κωπηλασία μπορεί κάποιος να κάψει από 500-800 θερμίδες.

Διαβάστε περισσότερα...