Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Από τη Θεσσαλονίκη στη Στουτγάρδη... με ποδήλατα, για την προβολή των δυνατότητων των ΑΜΕΑ



Τις δυνατότητες που έχουν άτομα με εμφανείς και μη αναπηρίες (ΑΜΕΑ) φιλοδοξεί να αναδείξει ο φιλέλληνας Διοικητής της Γερμανικής Ασφάλισης Συντάξεων (Deutsche Rentenversicherung) στην Στουτγάρδη, Χούμπερτ Σάιτερ. Το μήνυμα αυτό θα σταλεί μέσα από το ταξίδι που ξεκινάει αύριο ο ίδιος, μαζί με άλλους δεκαέξι Γερμανούς, που θα διανύσουν την απόσταση Θεσσαλονίκη-Στουτγάρδη… με ποδήλατα. Στόχος του ταξιδιού, είναι να προβάλλει την αποκατάσταση της υγείας, με απώτερο σκοπό την επανένταξη αναπήρων και χρόνιων πασχόντων στον εργασιακό χώρο και την κοινωνία.

Η ομάδα ποδηλατιστών, μεταξύ αυτών γιατροί και ΑΜΕΑ, θα συγκεντρωθεί αύριο το απόγευμα στις 4, έξω από το Ινστιτούτο Γκαίτε, στη Θεσσαλονίκη, απ' όπου μία ώρα αργότερα θα ξεκινήσει το δεκαήμερο ταξίδι. Καθημερινά θα διανύουν περίπου 180 χιλιόμετρα, περνώντας από χώρες των Βαλκανίων και την Αυστρία.

Με τη Θεσσαλονίκη ο κ. Σάιτερ έχει ιδιαίτερους δεσμούς, μέσα από επαφές με τοπικές υπηρεσίες και ιδρύματα, που διατηρούνται από τη δεκαετία του '60, χρόνια έντονης μετανάστευσης Ελλήνων προς τη Γερμανία. Στο πέρασμα των χρόνων, οι επαφές εντατικοποιήθηκαν, αναπτύχθηκαν φιλίες.

«Κατά τις τακτικές μας ενημερωτικές εκδηλώσεις, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα δείχνουμε στους ασφαλισμένους μας ποιες δυνατότητες και ποια συνταξιοδοτικά δικαιώματα έχουν ή, για παράδειγμα, πως να τα αναβαθμίσουν, με την καταβολή προαιρετικών εισφορών. Για το σκοπό αυτό διατηρούμε στη Στουτγάρδη ελληνόγλωσσο προσωπικό, ενώ διαθέτουμε τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης στα ελληνικά.», επισημαίνει ο Χούμπερτ Σάιτερ.

Τον Γερμανό Φιλέλληνα ενθουσιάζει και η ιδιαίτερη πολιτισμική σημασία της Ελλάδας για την Ευρώπη, αλλά και το μορφωτικό επίπεδο των Ελλήνων μεταναστών δεύτερης γενιάς στη Γερμανία.

«Ως ειδικός στον τομέα της αποκατάστασης της υγείας θεωρώ εντυπωσιακή τη μορφωτική άνοδο των Ελλήνων μεταναστών δεύτερης γενιάς στη Γερμανία, κάτι που υφίσταται σε πολύ μικρότερο βαθμό ανάμεσα σε αλλοεθνείς μετανάστες π.χ. τουρκικής ή ιταλικής καταγωγής. Επίσης, με εντυπωσιάζει το προσδόκιμο ζωής, που είναι υψηλότερο από αυτό της Γερμανίας, παρ' όλες τις δυσκολίες στο σύστημα υγείας».

Σημειώνεται, ότι περίπου το 10% του ελληνικού πληθυσμού έχει κατοικήσει μία φορά στη Γερμανία, ποσοστό που στη Βόρεια Ελλάδα είναι ακόμα πιο υψηλό. Σύμφωνα με έρευνες της Deutsche Rentenversicherung, το 75% των επαναπατρισμένων μεταναστών προέρχεται από τη Μακεδονία και τη Θράκη. Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του γερμανικού ασφαλιστικού φορέα, εξίσου μεγάλη είναι η ανάγκη για σωστή πληροφόρηση, όταν έρχεται η στιγμή για το συνυπολογισμό των ελληνικών και γερμανικών ενσήμων ή για την αναγνώριση του χρόνου ανατροφής παιδιών, για τη γερμανική σύνταξη.

Στο παρελθόν, η γερμανική ασφάλιση συντάξεων Στουτγάρδης ενίσχυε το Κέντρο Συμπαράστασης Παλιννοστούντων Μεταναστών της Ιεράς Συνόδου με απεσταλμένο συνεργάτη και με αντικαταστάτη σε περίοδο διακοπών. Σήμερα, διοργανώνει μία φορά το χρόνο ενημερωτική εβδομάδα στους χώρους του Ινστιτούτου Γκαίτε Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον ΟΓΑ, το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις συναντήσεις αυτές, καθώς έχουν καταγραφεί μέχρι 1.000 εξυπηρετήσεις σε μία εβδομάδα. Συμπληρωματικά διενεργούνται, κάθε δύο χρόνια, ενημερωτικές εβδομάδες σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Φέτος, οι ενημερωτικές συναντήσεις για όσους Έλληνες εργάστηκαν και είχαν ασφάλιση στη Γερμανία, θα πραγματοποιηθούν από τις 26 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου, με τη στήριξη του Γενικού Προξενείου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, του Ινστιτούτου Γκαίτε και της Ευαγγελικής Εκκλησίας Γερμανόγλωσσων στη Θεσσαλονίκη.

Δ.Ρ.


Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί δακρύζουν τα μάτια μας



Τι κρύβει η υπερπαραγωγή δακρύων.

Τα δάκρυα παράγονται κατά κύριο λόγο από το δακρυϊκό αδένα που βρίσκεται κάτω από το άνω βλέφαρο. Ο ρόλος τους είναι ιδιαίτερα σηµαντικός για την οµαλή λειτουργία και υγεία των µατιών δεδοµένου ότι λιπαίνουν, θρέφουν και προστατεύουν τον κερατοειδή, ενώ προστατεύουν το µάτι και από λοιµώξεις

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η φυσιολογική ροή δακρύων εκτρέπεται από το φυσιολογικό. Υπερπαραγωγή δακρύων υπάρχει όποτε ερεθίζεται ο επιπεφυκότας (το «δέρµα» του µατιού ή ο κερατοειδής) από οποιονδήποτε εξωτερικό ή εσωτερικό παράγοντα. Πιο συγκεκριµένα:

Έκτοπες βλεφαρίδες

δηλαδή βλεφαρίδες που δεν έχουν τη φυσιολογική κλίση προς τα έξω, αλλά ακουµπούν στον κερατοειδή και τον ερεθίζουν. Αυτή η κατάσταση συχνά σχετίζεται και µε εντρόπιο, παθολογική δηλαδή στροφή του χείλους του βλεφάρου προς τα µέσα, κάτι που παρατηρείται συχνά σε µεγάλες ηλικίες.

Βλεφαρίτιδα

Μια φλεγµονή του χείλους του βλεφάρου συνήθως από υπερπαραγωγή σµήγµατος σε συνδυασµό µε αποικισµό από µικρόβια.

Ξένο σώµα (ακόµη και µικροσκοπικό σε µέγεθος) στον κερατοειδή, στον επιπεφυκότα ή κάτω από τα βλέφαρα.

Επιπεφυκίτιδα

Φλεγµονή του επιπεφυκότα οφειλόµενη σε βακτήρια, ιούς ή αλλεργία.

Κερατίτιδα

Φλεγµονή του κερατοειδούς.

Σκληρίτιδα ή επισκληρίτιδα

Φλεγµονή του «άσπρου» του µατιού.

Ραγοειδίτιδα
Φλεγµονή δοµών που βρίσκονται εσωτερικά στο µάτι.

Ξηροφθαλµία
Η δακρύρροια από έναν «ξηρό οφθαλµό» ακούγεται κάπως παράδοξη, αλλά, αν τα δάκρυα δεν µπορούν να κρατήσουν αρκετά υγρό τον οφθαλµό, τότε το µάτι ερεθίζεται. Κατά τον ερεθισµό αυτό ο δακρυϊκός αδένας παράγει µεγάλη ποσότητα δακρύων που τελικώς ξεχειλίζουν από το µάτι.

Η εξακρίβωση της αιτίας της δακρύρροιας γίνεται µε ειδικές εξετάσεις, ενώ για την αντιµετώπισή της θα πρέπει να αντιµετωπιστεί η αιτία που την προκαλεί. Aν η αιτία είναι ανατοµική, η φυσιολογική πορεία των δακρύων αντιµετωπίζεται µε απλές επεµβάσεις.

Διαβάστε περισσότερα...

Ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου



Κάθε χρόνο 2,8 εκατ. περιστατικά συνδέονται με διατροφή, άσκηση και παχυσαρκία.

Ο αριθμός των νέων περιστατικών καρκίνου αυξήθηκε κατά 20% σε λιγότερο από μια δεκαετία και έφθασε στα 12 εκατ. τον χρόνο, σύμφωνα με το World Cancer Research Fund.

Όπως τονίζει ο Οργανισμός, σχεδόν το ένα τέταρτο από αυτά μπορούν να αποφευχθούν.

Τα στοιχεία ανακοινώθηκαν ενόψει σύσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για να συζητηθούν νόσοι περιλαμβανομένου του καρκίνου.

Το WCRF ανέφερε ότι υπάρχει «μια ευκαιρία σε μια γενιά», για να αναστραφεί η τάση.

Υπολόγισε ότι 2,8 εκατ. νέα περιστατικά καρκίνου κάθε χρόνο συνδέονται με τη διατροφή, την άσκηση και την παχυσαρκία.

Ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά την επόμενη δεκαετία, προειδοποιεί ο Οργανισμός.

Ο καθηγητής Martin Wiseman, του WCRF, δήλωσε πως ο αριθμός των περιστατικών αυξάνεται παγκοσμίως λόγω της γήρανσης του πληθυσμού αλλά και λόγω των αλλαγών στον τρόπο ζωής.

Πρόσθεσε ότι πολλοί άνθρωποι ακόμα δεν γνωρίζουν ότι παράγοντες κινδύνου όπως το αλκοόλ και η παχυσαρκία επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, ενώ από τις διαφημίσεις έως τις τιμές των τροφίμων, η κοινωνία δρα με τρόπο που αποθαρρύνει τους ανθρώπους από την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών.

Διαβάστε περισσότερα...

Καμία ανησυχία στην Ελλάδα για τα κρούσματα αλλαντίασης



Τα προϊόντα που ευθύνονται για τη μόλυνση διακινούνται στη Γαλλία.

Ανακοίνωση με την οποία διαβεβαιώνει ότι δεν έχουν διακινηθεί στη χώρα μας τα προϊόντα που ευθύνονται για την εμφάνιση κρουσμάτων αλλαντίασης στη βόρεια και νότια Γαλλία, εξέδωσε ο ΕΦΕΤ.

Πρόκειται για δύο προϊόντα τύπου πάστας, στα οποία ανιχνεύτηκε η επικίνδυνη τοξίνη που μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση, σοβαρής μορφής.

Τα συγκεκριμένα προϊόντα παράγονται από την επιχείρηση «La Ruche» στην πόλη Cavaillon της νοτίου Γαλλίας και είναι τα εξής: : α) πάστα ελιάς με αμύγδαλο με την εμπορική επωνυμία «Les Delices de Marie-Clairie», σε γυάλινη συσκευασία των 180 gr, αριθμό παρτίδας 112005 και ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 16/12/2012 και β) πάστα από αποξηραμένες τομάτες, σε γυάλινη συσκευασία των 180 gr, με την εμπορική επωνυμία «Les Delices de Marie-Clairie», με αριθμούς παρτίδας 112005 και 112607.

Διακινούνται επίσης και από τη γαλλική επιχείρηση «Terre de Mistral» με τις εμπορικές επωνυμίες «Terre de Mistral» και «Le Secret d’Anais».

Αν και τα προϊόντα διατίθενται μόνο στη Γαλλία, ο ΕΦΕΤ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών καθώς διακινούνται και μέσω του διαδικτύου.

Τι είναι η αλλαντίαση


Είναι μια δηλητηρίαση πολύ σοβαρής μορφής που προκαλείται από την τοξίνη του αλλαντικού βακτηριδίου. Μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο δεν γίνεται.Το βακτηρίδιο εντοπίζεται σε συντηρημένα τρόφιμα, όπως κονσέρβες κρέατος, ψαριών, λαχανικών, στα αλλαντικά, στα καπνιστά ψάρια κ.α.

Μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο δεν γίνεται.

Συμπτώματα της αλλαντίασης είναι κεφαλόπονος, ναυτία, ίλιγγος, ανωμαλίες στην όραση, παράλυση του φάρυγγα και πολλές φορές θάνατος από ασφυξία. Τα συμπτώματα παρατηρούνται μετά 18- 36 ώρες από τη λήψη της μολυσμένης τροφής. Σε περίπτωση αλλαντίασης επιβάλλεται άμεση χρήση αντιαλλαντικού ορού και αντιτοξίνης.


Διαβάστε περισσότερα...

Αυθαίρετα: Μειώνονται τα πρόστιμα για: πατάρια, σοφίτες, υπόγεια

Εισάγεται συντελεστής παλαιότητας.


Μειώσεις στα πρόστιμα για την υπαγωγή στη ρύθμιση των αυθαιρέτων, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου που ανακοίνωσε ουσιαστικές αλλαγές στο νομοσχέδιο, δήλωσε παρ΄όλα αυτά ότι το υπουργείο είναι ανοιχτό και σε περαιτέρω αλλαγές αν χρειαστεί.

Μεταξύ των αλλαγών, είναι και αυτή που προβλέπει μειωτικό συντελεστή για υπόγεια, πατάρια και σοφίτες και αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες θα καταβάλλουν μικρότερα πρόστιμα για την υπαγωγή στη ρύθμιση.

Εισάγεται επιπλέον κοινωνικός συντελεστής για την κύρια και μοναδική κατοικία των ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ) με χαμηλό εισόδημα και ο συντελεστής παλαιότητας και όσο παλαιότερο είναι το αυθαίρετο τόσο μικρότερο θα είναι και το πρόστιμο.

Αποσαφηνίζεται επίσης ότι εξαιρούνται των ρυθμίσεων τα ακίνητα που έχουν χτιστεί χωρίς άδεια πριν από το 1955 και αυτά που έχουν τακτοποιηθεί με παλαιότερους νόμους.

O κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ανοιχτός να συζητήσει αν θα πρέπει να απαλειφθεί ο χρόνος των 20 και 40 ετών που έχει προσδιοριστεί για τη διατήρηση των εκτός και εντός σχεδίου αυθαιρέτων, ενώ ο όρος "διατήρηση αυθαιρέτων" αντικαθίσταται από τον όρο "αναστολή των κυρώσεων" προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Επίσης δήλωσε ανοιχτός και για την απόδοση μέρους των προστίμων στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, προεχόντως στο ΙΚΑ.

Ουσιαστικές αλλαγές ανακοίνωσε όμως ο κ. Παπακωνσταντίνου και στο σκέλος που αφορά την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων με κεντρικό άξονα την μεγαλύτερη "νομική ασφάλεια" για το δίκτυο NATURA, όπως ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου.


Διαβάστε περισσότερα...

Φυσικοί θησαυροί της διατροφής μας



Τρόφιμα που βρίσκονται καθημερινά στο πιάτο μας!

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσο θρεπτικό πλούτο κρύβει η φύση; Τρόφιμα που βρίσκονται καθημερινά στο πιάτο μας, συστατικά πολλών συσκευασμένων τροφίμων που τα προσπερνάμε στην ετικέτα τους. Τρόφιμα φυσικοί θησαυροί. Να μερικά από αυτά:

Ακτινίδιο: Είναι από τα φρούτα που έχουν μεγάλη θρεπτική πυκνότητα, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C. Για την ακρίβεια, ένα μεγάλο ακτινίδιο περιέχει περίπου την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για τη βιταμίνη C. Επίσης, είναι καλή πηγή καλίου, φυτικών ινών και περιέχει βιταμίνη Α και Ε (το ακτινίδιο είναι το μοναδικό φρούτο που περιέχει βιταμίνη Ε).

Προτάσεις κατανάλωσης: σαν ενδιάμεσο σνακ. Αν δεν σας αρέσει σαν φρούτο, κυκλοφορούν στην αγορά χυμοί ακτινίδιο σε συνδυασμό με μήλο, εμπλουτισμένοι με σίδηρο και βιταμίνη C.

Ρόδι: Είναι σύμβολο γονιμότητας, αφθονίας και καλοτυχίας από αρχαιοτάτων χρόνων και όχι τυχαία! αποτελεί ένα φρούτο πλούσιο σε βιταμίνες C, Α και Ε, σίδηρο, κάλιο και αντιοξειδωτικές ουσίες όπως οι πολυφαινόλες. Περιέχει επίσης υψηλές ποσότητες φυτικών ινών, ενώ ταυτόχρονα είναι χαμηλό σε θερμίδες (68 θερμίδες τα 100 γραμμάρια) και πλούσιο σε κάλιο.

Προτάσεις κατανάλωσης: πέρα από την κλασική του χρησιμότητα ως φρούτο, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε μέσα σε πράσινη σαλάτα, που δένει υπέροχα. Επιπλέον, υπάρχουν χυμοί στο εμπόριο που συνδυάζουν το ρόδι με άλλα κόκκινα φρούτα, όπως το σταφύλι και το κόκκινο βατόμουρο, για μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά συστατικά.

Ελαιόλαδο: Αποτελεί τον πυρήνα της Μεσογειακής Διατροφής. Η περιεκτικότητά του σε μονοακόρεστα λιπαρά, βιταμίνη Ε και σημαντικά αντιοξειδωτικά συστατικά το καθιστούν ένα τρόφιμο υψηλότατης θρεπτικής αξίας.

Προτάσεις κατανάλωσης: Προσθήκη στις σαλάτες και τα φαγητά μας. Επιπλέον, κυκλοφορούν στην αγορά τρόφιμα εμπλουτισμένα με ελαιόλαδο και απαλλαγμένα από σημαντικό μέρος του κορεσμένου λίπους που περιέχουν φυσικά. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα αλλαντικά με ελαιόλαδο, στα οποία έχει πραγματοποιηθεί μερική υποκατάσταση του ζωικού λίπους με παρθένο ελαιόλαδο.

Διαβάστε περισσότερα...

Επιστροφή στα θρανία με σωστή διατροφή!



Βασισμένη στη σωματική και πνευματική ανάπτυξη του παιδιού.

Μετά από ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι, γεμάτο βουτιές και παιχνίδι στη θάλασσα, η επιστροφή στα θρανία φαντάζει δύσκολη στο μυαλό των περισσότερων παιδιών. Οι ατέλειωτες ώρες παιχνιδιού σύντομα θα αντικατασταθούν από ένα καλά δομημένο καθημερινό πρόγραμμα, στο οποίο πρέπει να χωρέσουν το σχολείο, το διάβασμα στο σπίτι, οι ξένες γλώσσες, κάποια αθλητική δραστηριότητα, αλλά και η σωστή διατροφή.

Γι’ αυτό γονείς προσοχή! Διαβάστε τα ακόλουθα tips για να είστε σίγουροι ότι το παιδί σας τρέφεται σωστά, υγιεινά και ισορροπημένα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, μιας και βρίσκεται σε μια ηλικία ταχύτατης σωματικής και πνευματικής ανάπτυξης.

Tip No1: Καλό πρωινό

Δεν ξεχνάμε ότι αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεύματα της ημέρας. Το σώμα χρειάζεται ενέργεια για να λειτουργήσει καλά, ιδιαίτερα μετά το νυχτερινό ύπνο, που τα αποθέματα ενέργειας είναι χαμηλά. Μάλιστα, έρευνες έχουν συσχετίσει τη λήψη ενός υγιεινού πρωινού με καλύτερη σχολική απόδοση, μεγαλύτερη ικανότητα εκμάθησης, μνήμης και συνδυαστικής σκέψης. Αντίθετα τα παιδιά που δεν παίρνουν πρωινό και το αντικαθιστούν με ανθυγιεινά σνακ, κουράζονται ευκολότερα, έχουν πρόβλημα συγκέντρωσης και αποδίδουν λιγότερο.

Μερικές ιδέες:


1 ποτήρι γάλα, 1-2 φέτες ψωμί με μαργαρίνη και μέλι και 1 φρούτο
1 ποτήρι γάλα με δημητριακά ολικής άλεσης και 1 φρούτο
1 ποτήρι γάλα, 1 φέτα ψωμί με μαργαρίνη και 1 αυγό
1 ποτήρι χυμός με 1 τοστ με τυρί και γαλοπούλα

Tip No2: Κολατσιό στο σχολείο

Το κολατσιό είναι απαραίτητο στη διάρκεια του σχολικού ωραρίου διότι ανεφοδιάζει τον οργανισμό με την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, γι’ αυτό και δεν πρέπει να παραλείπεται. Σαφώς, είναι προτιμότερο το κολατσιό να ετοιμάζεται από το σπίτι.

Μερικές ιδέες:


1 σάντουιτς με τυρί, γαλοπούλα, μαρούλι, ντομάτα και 1 φρούτο
1 κομμάτι σπιτική πίτα και 1 φρούτο
1 κουλούρι Θεσσαλονίκης ή σταφιδόψωμο και 1 ποτήρι φυσικός χυμός πορτοκαλιού

Tip No3: Σπιτικό μεσημεριανό

Το μεσημεριανό γεύμα πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων (αμυλούχα, πρωτεΐνες, λιπαρά, λαχανικά) για να είναι θρεπτικά επαρκές. Μεγάλη σημασία πρέπει να δίνεται στις πρωτεΐνες, οι οποίες συμβάλλουν στην ανάπτυξη του μυϊκού ιστού, αλλά και στα «καλά» λιπαρά, απαραίτητα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Μερικές ιδέες:


1 μπιφτέκι, 1 φλιτζάνι ρύζι, 1 μπολ σαλάτα μαρούλι με ελαιόλαδο και 1 φέτα ψωμί
1 μερίδα λαδερό, 1 μικρό κομμάτι τυρί, 1 μπολ σαλάτα ντομάτα με ελαιόλαδο και 1-2 φέτες ψωμί
1 μερίδα ζυμαρικά με σάλτσα και τριμμένο τυρί, 1 μπολ πράσινη σαλάτα με ελαιόλαδο
1 μέτριο ψάρι ψητό, 1 φλιτζάνι πατατοσαλάτα, 1 μπολ καρότο τριμμένο και 1 φέτα ψωμί

Tip No4: Απογευματινό σνακ πριν τις δραστηριότητες

Περίπου 2,5-3 ώρες μετά το μεσημεριανό και κοντά στις εξωσχολικές δραστηριότητες (ξένες γλώσσες, αθλητισμός), λίγο πριν ή λίγο μετά, το απογευματινό σνακ αποτελεί πηγή ενέργειας ώστε να συνεχίσουν αποτελεσματικά με το διάβασμα ή την αθλητική τους δραστηριότητα.

Μερικές ιδέες:

1 ποτήρι φυσικός χυμός με 1 φέτα ψωμί με μαργαρίνη και μαρμελάδα
1 γιαούρτι με φρούτα και ξηρούς καρπούς
1 μπολ ρυζόγαλο ή κρέμα με άνθος αραβοσίτου

Tip No5: Ελαφρύ βραδινό

Προτείνεται οι επιλογές για το βραδινό γεύμα να είναι πιο ελαφριές, προκειμένου να εξασφαλίσουμε πιο ήσυχο και γαλήνιο ύπνο, χωρίς εκνευρισμούς.

Μερικές ιδέες:


1 τοστ με σαλάτα
½ μερίδα από το μεσημεριανό με σαλάτα και 1 φέτα ψωμί
1 μπολ γάλα με δημητριακά και 1 φρούτο
1 μερίδα χορτόσουπα ή τραχανά με 1 μικρό κομμάτι τυρί και 1 φέτα ψωμί

Διαβάστε περισσότερα...

Ρυθμίζονται και τα δάνεια του ΟΕΚ




Πότε θα παγώνουν οι δόσεις στα στεγαστικά.

Τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των δικαιούχων προγραμμάτων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στη Βουλή.

Η τροπολογία προβλέπει ότι δικαιούχοι που οι οφειλές τους έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, μπορούν να τις εξοφλήσουν εφάπαξ με έκπτωση 80% επί των επιβαρύνσεων και σε 6-12 δόσεις με ποσοστό έκπτωσης 50% και με ελάχιστη δόση τα 100 ευρώ. Για δικαιούχους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ και με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 20.000 ευρώ, παρέχεται η δυνατότητα αναστολής της πληρωμής των δόσεων έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν τις αιτήσεις τους για την ένταξη στη ρύθμιση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2011.

Όσοι είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους επιβραβεύονται με τη δυνατότητα εφάπαξ εξόφλησης πριν από τη λήξη του συμβατικού χρόνου, με έκπτωση η οποία αυξάνεται προοδευτικά για κάθε έτος που εξοφλούν. Αναλυτικότερα, η έκπτωση επί της ετήσιας δόσης είναι 3% για το πρώτο έτος εξόφλησης, 6% για το δεύτερο έτος, 9% για το τρίτο και ούτω καθεξής.

Όσοι έχουν ληξιπρόθεσμη οφειλή και άληκτο κεφάλαιο, έχουν τη δυνατότητα, αφού υπαχθούν στη ρύθμιση, να αποπλήρωσαν και το άληκτο κεφάλαιο.

Εισάγεται, τέλος, ειδική ρύθμιση με την οποία προβλέπεται η αναστολή καταβολής των δόσεων (για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει στις 31/12/2012), η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής καθώς και η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών για τους μακροχρόνια άνεργους δικαιούχους του ΟΕΚ.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΟΕΚ ανέρχονται σήμερα στα 134 εκατ., ενώ η πρόωρη εξόφληση μπορεί να αποφέρει έως 1,3 δισ. ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...