Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Η υγιεινή διατροφή… σώζει ζωές


Περισσότεροι από ένας στους δέκα θανάτους από καρδιά, εγκεφαλικά και καρκίνο θα αποτρέπονταν κάθε χρόνο, εάν όλοι φροντίζαμε να τρώμε δύο σαλάτες και τρία φρούτα την ημέρα, και δεν υπερβαίναμε τις συνιστώμενες ποσότητες αλατιού και λίπους, όπως αναφέρουν Βρετανοί ερευνητές.
Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF), ακόμα δε κι αν απλώς φροντίζαμε να τρώμε καθημερινά τις σαλάτες και τα φρούτα, και εξακολουθούσαμε να τρώμε πολύ αλάτι και κορεσμένο λίπος (προέρχεται κυρίως από κρέατα και προϊόντα κρέατος) θα αποτρεπόταν ο ένας στους 20 θανάτους από καρδιά, εγκεφαλικό και καρκίνο.

Και για να μιλήσουμε με αριθμούς, τα παραπάνω ευρήματα για την πλήρη υιοθέτηση των διατροφικών οδηγιών ισοδυναμούν για την Βρετανία με 33.000 λιγότερους θανάτους ετησίως. Από αυτούς, οι 20.000 θα ήταν από λιγότερα εμφράγματα και ανακοπές  και 13.000 από λιγότερους καρκίνους και εγκεφαλικά (ετησίως κοστίζουν τη ζωή σε 156.700 και 67.000 Βρετανούς αντιστοίχως).

Ενώ, με την μερική υιοθέτηση των συστάσεων (δηλαδή μόνο με 2 σαλάτες και 3 φρούτα την ημέρα), το κέρδος θα ήταν 15.000 ζωές τον χρόνο.

Στην Ελλάδα

Στη χώρα μας, σχεδόν 25.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο και πάνω από 38.000 από καρδιά και εγκεφαλικά, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Συνεπώς, το κέρδος σε ζωές στην χώρα μας θα ήταν σχεδόν 7.000 ζωές τον χρόνο, ενώ μόνο με φρούτα και λαχανικά θα γλίτωναν το θάνατο, περίπου 3.500 άνθρωποι.

«Η υιοθέτηση των διατροφικών οδηγιών θα είχε μαζική επίδραση στην υγεία των ενηλίκων, με το μεγαλύτερο όφελος να πηγάζει από τα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία είναι σωτήρια για την καρδιαγγειακή υγεία», δήλωσε ο δρ Πήτερ Σκάρμπορο, επικεφαλής ερευνητής της νέας μελέτης.

Η έρευνα δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση Επιδημιολογίας & Κοινοτικής Υγείας» (JECH).

Διαβάστε περισσότερα...