Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Προσφυγικό: Ένα πρόβλημα που απαιτεί άμεσα λύσεις


Μπορίσοφ: Αν η Γερμανία κλείσει τα σύνορα θα τα κλείσουμε κι εμείς

Προειδοποιήσεις από Βουλγαρία, Σερβία και Ρουμανία.

Η Βουλγαρία, η Σερβία και η Ρουμανία ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα κλείσουν τα σύνορά τους αν η Γερμανία ή άλλες χώρες πράξουν το ίδιο για να σταματήσουν την είσοδο προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός τους, προειδοποιώντας ότι δεν θα επιτρέψουν στην περιοχή των Βαλκανίων να γίνει μία ουδέτερη ζώνη για εγκλωβισμένους μετανάστες.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ ανακοίνωσε την απόφαση αυτή έπειτα από συνάντηση που είχε με τους ομολόγους του της Σερβίας και της Ρουμανίας στην πρωτεύουσα Σόφια ενόψει της προγραμματισμένης, αυριανής μίνι συνόδου κορυφής της ΕΕ για την προσφυγική κρίση.

«Οι τρεις χώρες, είμαστε έτοιμες, αν η Γερμανία και η Αυστρία κλείσουν τα σύνορά τους, να μην επιτρέψουμε να μετατραπούν οι χώρες μας σε ουδέτερες ζώνες. Θα είμαστε έτοιμοι να κλείσουμε τα σύνορά μας», είπε ο Μπορίσοφ στους δημοσιογράφους.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ συγκάλεσε εκτάκτως μίνι σύνοδο κορυφής στην οποία θα συμμετάσχουν ορισμένοι ευρωπαίοι ηγέτες αύριο Κυριακή με στόχο την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στα δυτικά Βαλκάνια, όπου χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που επιχειρούν να φθάσουν στη Γερμανία έχουν εγκλωβιστεί σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη ότι ο Γιουνκέρ έχει καλέσει να συμμετάσχουν στη σύνοδο τους επικεφαλής κρατών ή κυβερνήσεων της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της ΠΓΔΜ, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας, της Σλοβενίας και εκπροσώπους οργανισμών που εμπλέκονται στη διαχείριση της κρίσης.

Στόχος της μίνι συνόδου θα είναι η εξεύρεση «κοινών λειτουργικών μέτρων που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν άμεσα».

Πρόσφυγες και μετανάστες έχουν καταλύσει στους δρόμους σε χώρες των δυτικών Βαλκανίων υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες μετά το κλείσιμο των συνόρων της Ουγγαρίας με τη Σερβία και την Κροατία, γεγονός που έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και σε άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν προσφυγικά κύματα.

----------------

Αβραμόπουλος: Δεν υπογράφω αλλαγή της Σένγκεν

«Οι πρόσφυγες δεν είναι εχθροί, είναι απελπισμένοι άνθρωποι».

Την αντίθεσή του με το ενδεχόμενο αναθεώρησης της Συνθήκης Σέγκεν διατυπώνει ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται να βάλει την υπογραφή του κάτω από μια τέτοια πρωτοβουλία.

Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο κ. Αβραμόπουλος σημειώνει ότι «η Σένγκεν δεν είναι πρόβλημα αλλά η λύση, αρκεί να γίνεται σωστή χρήση των εργαλείων που παρέχει» και τονίζει: «Η συνθήκη αυτή είναι η μεγαλύτερη κατάκτηση των Ευρωπαίων πολιτών, το καλύτερο παράδειγμα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Εξάλλου, ο κ. Αβραμόπουλος τονίζει ότι «δεν υπάρχει καταγεγραμμένη περίπτωση σε ευρωπαϊκή χώρα όπου πρόσφυγας ή παράτυπος μετανάστης έχει αποδεδειγμένα εμπλακεί σε τρομοκρατικές ενέργειες (...) Προσωπικά αμφιβάλλω αν μπορεί να υπάρξει διασύνδεση μετανάστευσης και τρομοκρατίας...».

Ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής χαρακτηρίζει ως θετική τη συνάντηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και σημειώνει: «Αυτήν τη στιγμή συζητούμε το action plan που θέτει την Τουρκία προ των ευθυνών της».

Αναφερόμενος τέλος στην απόφαση της Σλοβενίας να επιτρέψει στον στρατό να βοηθήσει την αστυνομία, ο κ. Αβραμόπουλος τονίζει: «Οι πρόσφυγες δεν είναι εχθροί για να αναπτύξουμε το αμυντικό μας σύστημα, είναι απελπισμένοι άνθρωποι».

----------------

Συγκλονιστικό βίντεο διάσωσης βρέφους 18 μηνών στο Αιγαίο

Τούρκοι ψαράδες έσπευσαν να βοηθήσουν.

Τις στιγμές της διάσωσης ενός βρέφους 18 μηνών, από τούρκους ψαράδες ανοιχτά του Κουσάντασι, καταγράφει ένα βίντεο που κόβει την ανάσα και δημοσιεύει η εφημερίδα Hurriyet.

Τα περιστατικά με μικρά παιδιά και βρέφη που δίνουν μάχη στο Αιγαίο για να κρατηθούν στη ζωή πληθαίνουν και συγκλονίζουν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το 18 μηνών παιδί, ο Μοχάμεντ Χασάν, βρέθηκε στο νερό μαζί με άλλα 14 άτομα οι οποίοι προσπαθούσαν για ώρες να κρατηθούν στην επιφάνεια.



----------------

Ακόμη 2.500 πρόσφυγες έφτασαν στον Πειραιά

Έφτασαν το πρωί από τη Μυτιλήνη.

Περίπου 2.500 πρόσφυγες, έφτασαν σήμερα το πρωί στον Πειραιά, από τη Μυτιλήνη.

Συγκεκριμένα, το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μετέφερε 2.438 και το πλοίο «Blue Star 1» ακόμα 90.

----------------

Αριθμός-ρεκόρ προσφύγων έφτασαν στην Ελλάδα σε διάστημα πέντε ημερών

Περίπου 9.600 άτομα διασχίζουν καθημερινά τη θάλασσα.

Ο αριθμός αφίξεων των προσφύγων και των μεταναστών που έφτασαν στην Ελλάδα εκτοξεύτηκε στις 48.000 σε διάστημα μόλις πέντε ημερών έως τις 21 Οκτωβρίου, αυξάνοντας τον αριθμό των προσφύγων που φτάνουν στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου στις 681.000, ανακοίνωσε χθες ο Διεθνής Οργανισμός για την Μετανάστευση (ΔΟΜ).

«Παρά τις επιδεινούμενες καιρικές συνθήκες, περίπου 48.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν περάσει από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά, με περίπου 9.600 άτομα την ημέρα να διασχίζουν τη θάλασσα κατά τις τελευταίες πέντε ημέρες», ανέφερε ο ΔΟΜ, κάνοντας λόγο για τον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων που έχει καταγραφεί σε διάστημα μιας εβδομάδας αυτό το χρόνο.

Η Μυτιλήνη συνεχίζει να δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων και μεταναστών, όπου κατά τις τελευταίες πέντε ημέρες έφτασαν στο νησί 27.276 πρόσφυγες.

Το ίδιο διάστημα στην Χίο έφτασαν 9.750 πρόσφυγες, ενώ σημειώνεται πως ενώ το νησί υποδεχόταν περίπου 300 πρόσφυγες την ημέρα κατά την αιχμή του καλοκαιριού, ξαφνικά την περασμένη εβδομάδα το νησί βρέθηκε αντιμέτωπο με 2.000 αφίξεις την ημέρα.

Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, ο αριθμός των θανάτων προσφύγων στη θάλασσα αυξήθηκε επίσης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Παράλληλα χθες ο περιφερειακός συντονιστής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αμίν Αουάντ, δήλωσε πως οι ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις και οι εντεινόμενες μάχες γύρω από το Χαλέπι στη Συρία προκάλεσαν μια "δυναμική εκτοπισμού", με περίπου 30.000 εκτοπισμένους, αλλά δεν επέφεραν τόσο την προσφυγική έξοδο από την χώρα.

Τόνισε πως ο αριθμός των εκτοπισμένων στο εσωτερικό της Συρίας παρουσίασε πτώση από 7,6 εκατομμύρια ανθρώπους στα 6,3 εκατομμύρια, μια μείωση που μπορεί να αποδοθεί στις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη, καθώς και στο γεγονός ότι πολλοί είναι αυτοί που δεν έχουν καταμετρηθεί.

----------------

Κέντρο υποδοχής προσφύγων στην Αθήνα επιδιώκει να δημιουργήσει η ΕΕ


Τη μεταφορά των κέντρων πρώτης υποδοχής των προσφύγων από την Λέσβο και την Κω σε ένα μεγάλο κέντρο που θα δημιουργηθεί σε πρώην ολυμπιακό χώρο της Αθήνας και θα λειτουργεί υπό την διοίκηση της FRONTEX και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, επιθυμεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel».

Στο δημοσίευμα πάντως επισημαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εκφράσει ήδη τις επιφυλάξεις της.

«Η Μέρκελ θέλει στην μίνι Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την Κυριακή να πετύχει μια ουσιαστική βελτίωση της δουλειάς των ‘Hotspots'. Η Καγκελάριος επιδιώκει η κατανομή των προσφύγων εντός ΕΕ να γίνεται απευθείας από αυτά τα κέντρα πρώτης υποδοχής. Μεταξύ άλλων σχεδιάζεται να μοιραστούν ενημερωτικά φυλλάδια στην αραβική γλώσσα ώστε οι πρόσφυγες να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στον μηχανισμό της ΕΕ», αναφέρει το Spiegel και σημειώνει ότι στην Ελλάδα γίνεται μεν ήδη η συντεταγμένη καταγραφή των προσφύγων και η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, αλλά οι περισσότεροι εκ των 4.000 προσφύγων που καταφθάνουν καθημερινά στα ελληνικά νησιά δεν υποβάλλουν αίτηση ασύλου - από φόβο είτε μήπως απελαθούν είτε μήπως σταλούν σε μια ευρωπαϊκή χώρα στην οποία δεν θέλουν να ζήσουν.

Το κύριο πρόβλημα ωστόσο, σύμφωνα με το περιοδικό, είναι ότι τα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κύμα των προσφύγων και για αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να μεταθέσει την πρώτη υποδοχή των προσφύγων από τους υπερβολικά επιβαρυμένους δήμους Λέσβου και Κω στην ηπειρωτική χώρα.

Έτσι θα πρέπει να δημιουργηθεί σε πρώην ολυμπιακές εγκαταστάσεις στην Αθήνα ένα τεράστιο κέντρο για 40-50.000 ανθρώπους, το οποίο θα διοικείται από υπαλλήλους της FRONTEX και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

«Ο Γιούνκερ και η Μέρκελ πρέπει ακόμη να πείσουν την ελληνική κυβέρνηση για αυτό το σχέδιο. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φοβάται ότι Hotspots με τόσους πολλούς πρόσφυγες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν άσχημες εικόνες που θα έμοιαζαν με στρατόπεδα συγκέντρωσης. Πέραν αυτού μια εισβολή ξένων υπαλλήλων θα ξυπνούσε σε πολλούς Έλληνες αναμνήσεις από την κρίση χρέους και την μισητή τρόικα», αναφέρει το Spiegel.

----------------

Υποψίες για εμπρησμό στην πυρκαγιά σε κατασκήνωση της Σουηδίας

Η κατασκήνωση θα φιλοξενούσε αιτούντες άσυλο.

Η σουηδική αστυνομία υποψιάζεται ότι η φωτιά που ξέσπασε χθες το βράδυ σε θερινή κατασκήνωση, στην πόλη Εσκιλστούνα περίπου 112 χιλιόμετρα δυτικά της Στοκχόλμης, και η οποία επρόκειτο να φιλοξενήσει αιτούντες άσυλο, είναι έργο εμπρηστών, ανακοίνωσε εκπρόσωπός της σήμερα, έπειτα από ένα κύμα πυρκαγιών σε πολλά κέντρα φιλοξενίας για πρόσφυγες τις τελευταίες εβδομάδες και καθώς συνεχίζουν να φθάνουν στη χώρα αριθμός-ρεκόρ αιτούντων άσυλο.

Δεν υπήρχαν φυσικά αίτια που να προκάλεσαν την πυρκαγιά στη θερινή κατασκήνωση, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Γιόχαν Λέβιν. «Ξεκινήσαμε προκαταρκτική έρευνα για την πιθανότητα εμπρησμού», πρόσθεσε και σημείωσε ότι δεν υπήρξαν θύματα. Σύμφωνα με τον Λέβιν, οι τοπικές αρχές είχαν προγραμματίσει να χρησιμοποιήσουν την κατασκήνωση για τη στέγαση αιτούντων άσυλο.

Η Σουηδία παραμένει σε κατάσταση σοκ έπειτα από την αιματηρή επίθεση ενός νεαρού 21 ετών σε σχολείο της πόλης Τρολχάταν όπου φοιτούν κυρίως παιδιά μεταναστών την Πέμπτη. Ο δράστης, ο οποίος ήταν υποστηρικτής εξτρεμιστικών ακροδεξιών κινημάτων, εισέβαλε στο σχολείο οπλισμένος με ένα σπαθί και μαχαίρια, σκότωσε έναν καθηγητή και έναν μαθητή, ενώ τραυμάτισε επίσης έναν καθηγητή και έναν μαθητή που νοσηλεύονται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση. Ο ίδιος απεβίωσε στο νοσοκομείο όπου διακομίστηκε αφού ένας αστυνομικός τον πυροβόλησε και τον τραυμάτισε σοβαρά.

Η αστυνομία υποστηρίζει ότι επέλεξε τα θύματά του με βάση το χρώμα της επιδερμίδας τους. Περισσότεροι από 100.000 αιτούντες άσυλο έχουν φθάσει αυτή τη χρονιά στη Σουηδία και 190.000 αναμένεται ότι θα είναι ο συνολικός αριθμός των αφίξεων προσφύγων μέχρι το τέλος του χρόνου. Ενώ πολλοί Σουηδοί έχουν υποδεχτεί θερμά τους πρόσφυγες, έντονη είναι η ανησυχία στη χώρα ότι δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει.

Η κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τους Σοσιαλδημοκράτες συμφώνησε με την αντιπολίτευση στην αυστηροποίηση των κανονισμών για τη χορήγηση ασύλου, ενώ η χώρα ενδεχομένως να ζητήσει από την ΕΕ κάποιοι από τους αιτούντες άσυλο να διοχετευθούν σε άλλες χώρες.

«Η Σουηδία δεν μπορεί να δεχτεί τόσο άνισα κατανεμημένο τεράστιο βάρος», δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Dagens Nyheter ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν. Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ενδεχομένως να χρειαστεί να αναθεωρήσει τα σχέδια δημοσίων δαπανών της και να δανειστεί δισεκατομμύρια ακόμη για να αντεπεξέλθει στην μαζική εισροή προσφύγων.

----------------

Γιούνκερ: Να υπάρξουν λύσεις στη σύνοδο για την προσφυγική κρίση

«Χρειαζόμαστε περισσότερη συνεργασία και συμφωνία μεταξύ των χωρών».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε ότι κατά την αυριανή μίνι σύνοδο κορυφής της ΕΕ για την προσφυγική κρίση επιθυμεί οι ηγέτες της ΕΕ που θα συμμετάσχουν να καταλήξουν σε βραχυπρόθεσμα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης στα δυτικά Βαλκάνια.

Ο Γιουνκέρ έχει καλέσει ηγέτες της ΕΕ από την περιοχή των Βαλκανίων καθώς και την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ, η χώρα της οποίας δέχεται τους περισσότερους πρόσφυγες από όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ, για συνομιλίες αύριο Κυριακή.

«Θα συζητήσουν για λειτουργικές λύσεις που απαιτούνται επειγόντως ώστε να αντιμετωπιστεί η παρούσα ανθρωπιστική κρίση και θα αποφασίσουν την λήψη βραχυπρόθεσμών μέτρων», δήλωσε ο Γιουνκέρ στον γερμανικό εκδοτικό όμιλο Funke, στον οποίο ανήκει και η Hamburger Abendblatt.

«Χρειαζόμαστε περισσότερη συνεργασία και συμφωνία μεταξύ των χωρών της περιοχής για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση», σημείωσε ο Γιουνκέρ.

Η Μέρκελ, η κινητήριος δύναμη πίσω από την αυριανή μίνι σύνοδο, πρόκειται να ζητήσει την κατανομή των προσφύγων εντός της ΕΕ απευθείας από τα αρχικά κέντρα καταγραφής, σύμφωνα με δημοσίευμα του Der Spiegel.

Σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Γιουνκέρ θα παρουσιάσει ένα σχέδιο 16 σημείων στην αυριανή σύνοδο, περιλαμβανομένης της δέσμευσης να μην στέλνονται οι πρόσφυγες και μετανάστες από τη μία χώρα στην άλλη χωρίς προηγούμενη συμφωνία.

Στην ίδια συνέντευξή του, ο Γιουνκέρ εξήρε την Μέρκελ επειδή επικεντρώθηκε στην προσφυγική κρίση, την οποία έχει η ίδια χαρακτηρίσει 'μεγαλύτερη πρόκληση για την Ευρώπη απ΄ό,τι η ελληνική κρίση χρέους'.

«Εκτιμώ πάρα πολύ το γεγονός ότι η καγκελάριος δεν έχει αποκλίνει από τον στόχο της εξαιτίας των δημοσκοπήσεων. Γιατί εδώ δεν πρόκειται για βραχυπρόθεσμη δημοφιλία αλλά για την ουσία», είπε ο Γιουνκέρ.

Η Γερμανία αναμένει φέτος τουλάχιστον 800.000 πρόσφυγες και μετανάστες, σχεδόν το 1% του πληθυσμού της. Η δημοφιλία της Μέρκελ έχει μειωθεί από τότε που άνοιξε τις πόρτες στους Σύρους πρόσφυγες πριν από σχεδόν δύο μήνες.

----------------

Αγνοείται προσφυγόπουλο που έπεσε στη θάλασσα στη Λέσβο

Αγωνία για το δίχρονο αγοράκι Αφγανικής καταγωγής.

Ένα δίχρονο αγοράκι Αφγανικής καταγωγής παραμένει αγνοούμενο από νωρίς σήμερα το πρωί αφού έπεσε από τα χέρια των γονιών του ενώ μεταφέρονταν με βάρκα, εν μέσω ισχυρής βροχόπτωσης και δυνατών ανέμων, από τα απέναντι παράλια της Τουρκίας στη βόρεια Λέσβο μαζί με άλλους 50 μετανάστες.

Όπως έγινε γνωστό, το μικρό παιδί έφυγε μέσα από το σωσίβιο από το οποίο το κρατούσαν οι γονείς του και βρέθηκε στη θάλασσα. Φτάνοντας σε ακτή κοντά στη Σκάλα Συκαμνιάς ενημέρωσαν εθελοντές που δρούσαν στην περιοχή. Άμεσα ειδοποιήθηκε ο θάλαμος επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος από εθελοντές και στη συνέχεια ξεκίνησε επιχείρηση έρευνας, ενώ ενημερώθηκε και ο τουρκικός θάλαμος επιχειρήσεων. Οι έρευνες, μέχρι και αργά το απόγευμα που διακόπηκαν, είχαν αποβεί άκαρπες.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε «χαμένο παράδεισο» μετατρέπεται ο Υγροβιότοπος Δέλτα του Έβρου


Δραματική μείωση του πληθυσμού των πουλιών σε διάστημα 50 ετών.

Δραματική μείωση του πληθυσμού των πουλιών που επισκέπτονται ή φωλιάζουν στον υγροβιότοπο Δέλτα του Έβρου, που αγγίζει το 90% στην πλησιέστερη στα ελληνοτουρκικά σύνορα ζώνη και το 50% στις άλλες ζώνες, από τη δεκαετία του ’60 έως σήμερα, κατέγραψε μέσω των επί μισό αιώνα παρατηρήσεών του, ο Ολλανδός βιολόγος - ορνιθολόγος Ad Wittgen.

Ο Ολλανδός επιστήμονας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο της διημερίδας «Φτερωτό Δέλτα: Ορνιθολογική συνάντηση για το Δέλτα του Έβρου», οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν αργά σήμερα το απόγευμα στην Αλεξανδρούπολη, χαρακτήρισε τον υγροβιότοπο ως επίγειο παράδεισο και μεγάλο μέρος της ζωής του, καθώς τον έχει επισκεφτεί περισσότερες από 90 φορές σε διάστημα 50 ετών.

«Ένα εκπληκτικής ομορφιάς φυσικό περιβάλλον και σπάνια είδη πουλιών, συνθέτουν το σκηνικό του Δέλτα, το οποίο δυστυχώς, εκτός Ελλάδας, είναι γνωστό και παρουσιάζει ενδιαφέρον μόνο για την επιστημονική κοινότητα.Τη δεκαετία του ’60 στον Έβρο συναντούσες τον καλύτερο δυνατό συνδυασμό τοπίου και ορνιθοπανίδας. Φυσικά, δεν είναι δυνατόν να επαναφέρουμε το Δέλτα στην πρότερη κατάστασή του, αλλά θα πρέπει να μάθουμε στους ανθρώπους να αγαπάνε τη φύση. Αυτό είναι ένα πρόβλημα στην Ελλάδα, όπου ελάχιστοι άνθρωποι αγαπούν τη φύση και τις υπηρεσίες που μας προσφέρει. Στην Ολλανδία είχαμε αυτά τα προβλήματα πριν 100 χρόνια, όπου ο αγροτικός πληθυσμός ήταν εχθρικός με όσους ασχολούνταν με τη φύση. Μέσω της εκπαίδευσης, όμως και της επαφής των παιδιών με το φυσικό περιβάλλον, έχουμε λύσει αυτό το πρόβλημα και όπως γνωρίζετε η γεωργία στην Ολλανδία είναι πολύ υψηλού επιπέδου, όπως και η προστασία και η αγάπη για τη φύση», καταλήγει ο Ad Wittgen.

Στη διημερίδα την οποία διοργάνωσε ο φορέας διαχείρισης εθνικού πάρκου Δέλτα Έβρου, συμμετείχαν Έλληνες και ξένοι επιστήμονες, οι οποίοι μέσω των παρουσιάσεών τους επιχείρησαν μία ιστορική αναδρομή των αλλαγών που έχουν συντελεσθεί στον υγροβιότοπο στη διάρκεια των τελευταίων πέντε δεκαετιών. «Οι εντυπώσεις και καταγραφές των πρώτων ερευνητών μας προκαλούν θυμό, καθώς διαπιστώνουμε ότι χάνουμε συνεχώς πράγματα», δηλώνει ο Νίκος Προμπονάς της επιτροπής αξιολόγησης ορνιθολογικών παρατηρήσεων και συνεχίζει

«Η λαμπρή περίοδος του Δέλτα ήταν η δεκαετία του ’60 η οποία σταδιακά αρχίζει να τελειώνει μετά το ’68, εξαιτίας των προβλημάτων που αρχίζουν να δημιουργούνται με αποξηράνσεις, κοπές δέντρων και καλαμιώνων. Όσο είναι απείραχτο έχουμε πολλούς πληθυσμούς σε πάρα πολλά είδη που στην εποχή μας έχουν γίνει σπάνια. Από την ώρα που ο άνθρωπος αρχίζει να επεμβαίνει πάρα πολύ βίαια στο Δέλτα αρχίζουν να μειώνονται οι πληθυσμοί, με αποκορύφωμα τη δεκαετία του ’70 που βάσει των επιστημονικών καταγραφών, βλέπουμε ότι οι πληθυσμοί έχουν μειωθεί πάρα πολύ.

Σήμερα, συνειδητοποιούμε ότι πρέπει να αλλάξουν κάποια πράγματα γιατί τα σχέδια που υλοποιήθηκαν δεν απέδωσαν, δηλαδή εκτάσεις που δόθηκαν στην καλλιέργεια δεν μπόρεσαν να καλλιεργηθούν με αποτέλεσμα, αφενός να χαθούν τα ενδιαιτήματα των πουλιών και αφετέρου να μην υπάρχει γεωργική γη».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αφημένη στην τύχη της η υπέροχη έπαυλη διάσημου λογοτέχνη


Εικόνες που στοιχειώνουν από μια εποχή που χάθηκε ανεπιστρεπτί - Δείτε φωτογραφίες.

Ήταν κάποτε μια κομψή έπαυλη στην οποία έζησε ένας αναγνωρισμένος λογοτέχνης. Σήμερα η βίλα στο Berkyn Manor είναι εγκαταλελειμμένη και βρώμικη, 28 χρόνια μετά την τελική εγκατάλειψή της από τους τελευταίους ιδιοκτήτες της.

Το κτήμα θυμίζει το πιο γνωστό έργο του Άγγλου λογοτέχνη Τζον Μίλτον που έζησε εκεί, το Paradise Lost.

Στις εποχές της δόξας της και σε διάρκεια 450 χρόνων, η έπαυλη είχε στεγάσει ορισμένες από τις πιο εύπορες οικογένειες της Βρετανίας. Ο πιο διάσημος ένοικός της ήταν ωστόσο ο γεννημένος στο Λονδίνο Τζον Μίλτον.

Έζησε στο οίκημα αυτό με την οικογένειά του το διάστημα 1632-1638, όταν ήταν περίπου 20 χρονών.

Τους δύο αιώνες που ακολούθησαν η βίλα στο Slough άλλαξε χέρια ξανά και ξανά πριν αγοραστεί το 1848 από τον Edward Tyrell που το έφτιαξε στη μορφή που διατηρεί έως σήμερα.

Τελευταίοι ιδιοκτήτες της ήταν η οικογένεια Raynor που την αγόρασε τον Απρίλιο του 1945. Από το θάνατο του Ernest Raynor, ωστόσο, το 1987, το σπίτι έμεινε κενό.

Χωρίς φροντίδα έχει πλέον υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές και ο χρόνος έχει αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι του.

Παρά τις φθορές υπάρχουν σημεία της έπαυλης που φανερώνουν έως και σήμερα πώς ζούσαν εκεί οι ένοικοί της και τμήματά της που είναι σαν να έχουν παγώσει στο χρόνο: παλιά έπιπλα, ράφια γεμάτα βιβλία που σαπίζουν, μια παλιά τηλεόραση, εφημερίδες, οικογενειακές φωτογραφίες, ένα ξεχαρβαλωμένο πιάνο και το εντελώς ανατριχιαστικό κεφάλι ενός ελαφιού που κάποτε «στόλιζε» έναν τοίχο.


























Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έλληνες ερευνητές στη δημιουργία του «έξυπνου» σπιτιού που θα ακούει τους ενοίκους


Επιστήμονες του ΙΤΕ Κρήτης συντονίζουν το νέο ευρωπαϊκό έργο LISTEN.

Η δημιουργία μιας φωνητικής διεπαφής για το «έξυπνο» σπίτι του μέλλοντος, ώστε οι ένοικοι να μιλάνε και οι συσκευές του σπιτιού να (υπ)ακούνε, είναι ο στόχος του νέου ευρωπαϊκού έργου «LISTEN», στο οποίο συμμετέχουν ερευνητικοί φορείς από την Ελλάδα, τη Γερμανία και την Ιταλία, υπό το συντονισμό του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στην Κρήτη.

ΕΞΥΠΝΟ ΣΠΙΤΙ ΣΥΝΔΕΣΗ THREAD ΑΣΥΡΜΑΤΟ

Διεθνώς κερδίζει συνεχώς έδαφος ο έλεγχος διαφόρων λειτουργιών του σπιτιού με τη χρήση λογισμικού, όπως του κλιματισμού, της αναπαραγωγής εικόνας και ήχου, καθώς και των επικοινωνιών. Τέτοιοι αυτοματισμοί είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για τα άτομα με αναπηρία ή τους ηλικιωμένους, ενώ σε περίπτωση κινδύνου μπορεί να αποδειχθούν σωτήριοι. Για να διευκολυνθεί η πρόσβαση στους αυτοματισμούς ενός έξυπνου σπιτιού για τα άτομα που τους έχουν περισσότερο ανάγκη, κρίνεται ακριβώς αναγκαία η χρήση φωνητικών εντολών.

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «LISTEN: Hands-Free Voice-Enabled Interface to Web Applications for Smart Home Environments», οι ερευνητές στην τεχνολογία φωνής και στην επεξεργασία σήματος θα σχεδιάσουν ένα σύστημα που επιτρέπει τη φωνητική πρόσβαση σε διαδικτυακές εφαρμογές για έξυπνα σπίτια. Το σύστημα θα επιτρέπει ένα μεγάλο εύρος λεξιλογίου στο χρήστη και θα στηρίζεται σε συστοιχίες μικροφώνων για την καταγραφή των φωνητικών εντολών.

Στόχος είναι ο φωνητικός έλεγχος διάφορων συσκευών σε ένα έξυπνο σπίτι, οι οποίες μπορούν να ελεγχθούν μέσω του διαδικτύου. Η αλληλεπίδραση του χρήστη με το σύστημα θα γίνεται ελεύθερα μέσα στο χώρο, χωρίς να πρέπει να κρατάει στα χέρια του ή να έχει επάνω του κάποια συσκευή ή να πρέπει στραφεί προς κάποιο μικρόφωνο. Για το σκοπό αυτό, θα σχεδιαστεί ένα ασύρματο δίκτυο ακουστικών αισθητήρων ειδικά για το έξυπνο σπίτι.

Το LISTEN θα «ακούει» πολλές γλώσσες, όπως αγγλικά, ελληνικά, γερμανικά και ιταλικά. Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα πλαίσιο «Ορίζων 2020» της ΕΕ και έχει τετραετή διάρκεια. Οι εταίροι είναι το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ, η γερμανική εταιρεία EML European Media Laboratory GmbH, το γερμανικό πανεπιστήμιο RWTH του Άαχεν και η ιταλική εταιρεία Cedat85 srl.

Από ελληνικής πλευράς, υπεύθυνος του έργου είναι ο Αθανάσιος Μουχτάρης, αναπληρωτής καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και ερευνητής του Εργαστηρίου Επεξεργασίας Σήματος στο Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ. Οι Έλληνες ερευνητές έχουν μεγάλη εμπειρία σε ακουστικά δίκτυα αισθητήρων, εντοπισμό ηχητικών πηγών στο χώρο, μοντελοποίηση και κωδικοποίηση ήχου, κατανεμημένη επεξεργασία σημάτων και επικοινωνίες.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η κλιματική αλλαγή απειλεί τον παγωμένο «γίγαντα» της Ευρώπης


Οι επιστήμονες προειδοποιούν - Δείτε φωτογραφίες.

Τεράστιο ποταμό από πάγο θυμίζει ο μεγαλύτερος παγετώνας της Ευρώπης, ο Μεγάλος Άλετς, που εκτείνεται σε μήκος 24 χιλιομέτρων μέσα στις Ελβετικές Άλπεις. Κι όμως αυτός ο παγωμένος γίγαντας απειλείται από την κλιματική αλλαγή και όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες κινδυνεύει με εξαφάνιση στο διάστημα ζωής μιας γενιάς.

Παρότι ο πάγος έχει πάχος έως ένα χιλιόμετρο σε ορισμένα σημεία, λιώνει πιο γρήγορα απ' ό,τι αναπληρώνεται.

Ο παγετώνας έχει συρρικνωθεί κατά περίπου 3 χιλιόμετρα από το 1870 και ο ρυθμός τήξης του επιταχύνεται.

Το αποτέλεσμα είναι να τροφοδοτούνται με περισσότερο νερό οι ωκεανοί κι έτσι να αυξάνεται η στάθμη τους.






















Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιες είναι οι πιο ειρηνικές και οι πιο βίαιες χώρες στον κόσμο


Σε ποια θέση κατατάσσεται η Ελλάδα - Δείτε χάρτη.

Στη λίστα που εξέδωσε το Institute for Economics and Peace με τις πιο ειρηνικές και τις πιο βίαιες χώρες στον κόσμο οι έξι από τις δέκα χώρες στην πρώτη κατηγορία είναι στην Ευρώπη ενώ οι πιο βίαιες χώρες είναι η Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.



Η πιο ειρηνική χώρα στον κόσμο είναι σύμφωνα με τον Δείκτη Παγκόσμιας Ειρήνης Global Peace Index η Ισλανδία.



Ο δείκτης «μετρά» την ειρήνη σε 162 χώρες προσμετρώντας 23 ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες και η Ισλανδία συγκέντρωσε «σκορ. 1.148.



Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 61η θέση.

Για να δείτε τον διαδραστικό χάρτη πατήστε εδώ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς βγήκε η παροιμία «Σαρανταπέντε Γιάννηδες ενός κοκόρου γνώση»


Ο κεφαλονίτικος μύθος που σχετίζεται με τη γνωστή έκφραση.

Το όνομα Γιάννης χρησιμοποιείται σε πολλές λαϊκές εκφράσεις και παροιμίες. Μία γνωστή παροιμία είναι φυσικά και η «Σαρανταπέντε Γιάννηδες ενός κοκόρου γνώση», η οποία χρησιμοποιείται υποτιμητικά.

Ο γνωστός λαογράφος, Νικόλαος Πολίτης, στο βιβλίο του «Παροιμίες», παραδίδει έναν κεφαλονίτικο μύθο που σχετίζεται με την παροιμία:

Κάποτε υπήρχε ένα μικρό χωριουδάκι, με πολύ λίγους κατοίκους, οι οποίοι ήταν φτωχοί σε περιουσία αλλά και σε γνώση! Όλες οι οικογένειες του χωριού ήταν 45, και το περίεργο είναι, πως όλοι οι νοικοκυραίοι ονομάζονταν Γιάννηδες!

Οι 45 αυτοί Γιάννηδες είχαν μια περίεργη νοοτροπία: Να μην ενεργεί κανείς ξεχωριστά σε κάποια εργασία, αλλά όλοι μαζί ξεκινούσαν «μπουλούκι» κι όπου τους έβγαζε ο δρόμος... Τους διέκρινε η μεταξύ τους εμπιστοσύνη κι αγάπη, σε βαθμό που νόμιζε κανείς ότι επρόκειτο για 45 αγαπημένα αδέλφια. Ο καιρός περνούσε ευτυχισμένα, ώσπου μια χειμωνιάτικη νύχτα ήρθε να διαταράξει την ησυχία τους μια καταιγίδα.

Η καταιγίδα είχε ως αποτέλεσμα να ξεχειλίσει κάποιο ποτάμι κοντά στο χωριό και να τους καταστρέψει τις περιουσίες τους. Όταν ξημέρωσε συγκεντρώθηκαν και οι 45 στην πλατεία του χωριού, και πήραν την απόφαση να εκδικηθούν το ποτάμι για το κακό, που τους προξένησε. Καθένας από αυτούς έλεγε και μια γνώμη για τον τρόπο που θα επέβαλαν την τιμωρία. Ήταν η πρώτη φορά που δεν συμφωνούσαν και τα πράγματα δεν πήγαιναν καθόλου καλά. Υπήρχε μάλιστα φόβος να πιαστούν στα χέρια.

Τη στιγμή που το πράγμα είχε φτάσει στο απροχώρητο παρουσιάστηκε ο περιλάλητος και καθώς λένε οι κακές γλώσσες, ο ψευτοπαλικαράς ο κόκορας και έσωσε την κατάσταση. Καθώς προβάλλει με μουσκεμένα φτερά από την πλημμύρα, τους είπε: «Ε, πατριώτες, ντροπή να τσακώνεστε για ασήμαντα πράγματα. Εγώ θα σας πω τον τρόπο, πώς να εκδικηθείτε το ποτάμι. Αρκεί να μου υποσχεθείτε, ότι θα με υπακούσετε». «Ναι, ναι εσένα θέλουμε, θα σε κάνουμε αρχηγό!» είπαν όλοι. «Εμπρός, ελάτε όλοι κοντά μου, πάρτε ρόπαλα στα χέρια, να πάμε να διώξουμε το ποτάμι από τον τόπο μας, να γυρίσει πίσω και να μην ξαναπεράσει απ' εδώ, να πάει εκεί που περνούν οι παλικαριές του!». Όλοι έμειναν σύμφωνοι.

Όταν έφτασαν στις όχθες του ποταμού, που κυλούσε με ορμή, ο κόκορας τους είπε, πως πρέπει να πηδήσουν μέσα στο νερό με τα ρόπαλα στα χέρια και να αρχίσουν τον... ξυλοδαρμό, ώσπου να καταλάβει το ποτάμι ότι είναι ανεπιθύμητο πλέον στο χωριό! Έτσι οι Γιάννηδες «υπάκουσαν» στον αρχηγό – κόκορα, με αποτέλεσμα να πνιγούν όλοι!


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αντιφάσεις, παραλλαγμένες εκδοχές και παρανοήσεις για τον Σατανά


Η απόλυτη ενσάρκωση του κακού σε όχι και τόσο γνωστές περιπέτειες.

Ο Διάβολος αντιπροσωπεύει για τον καθέναν κάτι ιδιαίτερο και ξεχωριστό, που συνυπάρχει πλάι στις θρησκευτικές δοξασίες για το αρχέτυπο του κακού και δαιμονικού.

Ο τεράστιος ωστόσο αριθμός των ιστορικών χριστιανικών πηγών για το ποιόν του Άρχοντα του Κακού έχει επιφέρει μια σειρά από παρανοήσεις για τη σατανική του φύση, οι οποίες έχουν εγκαθιδρυθεί και πλέον αποτελούν κοινό κτήμα όλων.

Οι τόσες αντιφάσεις, φήμες και παραλλαγμένες εκδοχές για τον Πρίγκιπα του Σκότους έχουν συσκοτίσει όμως τα πεπραγμένα του. Ποια είναι η θέση του στην Κόλαση; Γιατί τον λέμε Εωσφόρο; Ποιος είναι ο μαγικός αριθμός του Θηρίου;

Πολλά έχουμε μπουρδουκλώσει στο διάβα των αιώνων για τον Σατανά, πολλά που δεν θα τα βρει κανείς ούτε στην Παλαιά Διαθήκη ούτε στον χριστιανικό κανόνα της Αγίας Γραφής…

Ο αριθμός του Αντίχριστου δεν είναι απαραίτητα το 666



Κάθε χέβι μέταλ δίσκος που σέβεται τον εαυτό του μοστράρει τον αριθμό του Θηρίου, όπως μας λέει η Αποκάλυψη του Ιωάννη, το διαβόητο και τρομακτικό 666. Όλοι μάλιστα παραθέτουν το σχετικό χωρίο της Αποκάλυψης (13:18), εκεί που ο απόστολος συνδέει το Θηρίο με τον μαγικό αριθμό, αν και αυτή δεν είναι ακριβώς όλη η αλήθεια: «Εδώ είναι η σοφία. Όποιος έχει νου ας λογαριάσει από τα ψηφία του, τον αριθμό του θηρίου, γιατί είναι αριθμός ανθρώπου και ο αριθμός του είναι εξακόσια εξήντα έξι (666)».

Σύμφωνα με πάμπολλα χειρόγραφα που έχουν βρεθεί στην Αίγυπτο και αποκωδικοποιούνται σταδιακά, ο αριθμός του παροιμιώδους Θηρίου δεν είναι το 666, αλλά το 616! Έτσι ισχυρίζονται πλήθος περγαμηνών, αυτό λέει και το Κέντρο για τη Μελέτη των Αρχαίων Χειρογράφων της Οξφόρδης. Η αποκρυπτογράφηση του μαγικού αριθμού είναι εξάλλου ζήτημα αριθμολογίας.

Σε μια εποχή που οι χριστιανικές γραφές ήταν αρκετά επικίνδυνη δραστηριότητα, η αριθμολογία επιστρατευόταν για να υποκαταστήσει τις ρητές αναφορές σε πράγματα που κείτονταν έξω από τα όρια του επιτρεπτού, όπως μια συζήτηση για τα δαιμόνια. Και ήταν ακριβώς η αποκωδικοποίηση των μαγικών αριθμών που ευθύνεται ενδεχομένως για την παρανόηση. Ο αριθμός του Θηρίου φαίνεται λοιπόν να προκύπτει από το όνομα του ανθρώπου που ενσάρκωνε στην εποχή το απόλυτο κακό, τον ρωμαίο αυτοκράτορα Νέρωνα. Για τον Ιωάννη εξάλλου και τους άλλους αποστόλους ο Αντίχριστος ήταν άνθρωπος. Και βέβαια η αριθμολογία πίσω από το όνομά του προκύπτει από τη μετάφραση στην εκάστοτε γλώσσα.

Το γνωστό μας «666» προκύπτει λοιπόν από την ελληνική μορφή του ονόματος του Νέρωνα (Νέρων Καίσαρ), που μεταφρασμένο στα εβραϊκά (που στη γραφή τους δεν έχουν φωνήεντα) δίνει την αριθμολογική τιμή του «666». Όταν η βάση της αριθμολογικής μεταγραφής είναι η λατινική, το νούμερο μετατρέπεται σε «616» στην εβραϊκή του απόδοση. Κι έτσι το 666 είναι μία μόνο τιμή του αποκαλυπτικού Θηρίου και σίγουρα όχι η παραδεδομένη της εποχής των πρωτοχριστιανών…

Το «Εωσφόρος» δεν είναι συνώνυμο του «Σατανά»



Ο Σατανάς ήταν ένας άγγελος όπως ξέρουμε, ο Εωσφόρος, που εκδιώχθηκε από τον Παράδεισο όταν στράφηκε εναντίον του Θεού. Το μόνο πρόβλημα εδώ είναι ότι η δημοφιλής ιστορία δεν επιβεβαιώνεται από τις Γραφές και σίγουρα όχι από τη Βίβλο! Η μόνη φορά που γίνεται λόγος για «Εωσφόρο» στην Παλαιά Διαθήκη είναι στους «Προφήτες» και συγκεκριμένα στον Ησαΐα 14:12: «Πῶς ἐξέπεσεν ἐκ τοῦ οὐρανοῦ ὁ ἑωσφόρος ὁ πρωΐ ἀνατέλλων; συνετρίβη εἰς τὴν γῆν ὁ ἀποστέλλων πρὸς πάντα τὰ ἔθνη».

Παρά τη ρητή αναφορά στο όνομά του, πρόκειται για άλλο ένα μεταφραστικό παρόραμα της Παλαιάς Διαθήκης. Στην αυθεντική εβραϊκή γραφή, δεν υπάρχει αναφορά στον έκπτωτο άγγελο του Παραδείσου παρά μόνο σε έναν βαβυλώνιο βασιλιά που έπεσε από τον θρόνο του όταν άρχισε να καταδιώκει τους Ιουδαίους.

Στις πρώτες μεταγραφές της Παλαιάς Διαθήκης από τους χριστιανούς μελετητές, ο βασιλιάς μετατράπηκε σε άγγελο, καθώς το βιβλικό του όνομα αποδίδεται κάπως σαν «Ο γιος της αυγής» ή «Άστρο της αυγής». Οι ρωμαίοι μελετητές βρήκαν ένα όνομα που να αποδίδει καλύτερα το πνεύμα του κειμένου, το «Lucifer», τον ρωμαϊκό όρο για τον πλανήτη Αφροδίτη δηλαδή που όπως ξέρουμε εμφανίζεται στον ουρανό κατά την αυγή (Αυγερινός). Και βέβαια το «Lucifer» δεν είχε αρχικά καμία σχέση με τον Σατανά. Εωσφόρος και Διάβολος συνδέθηκαν μόνο κατά τον 4ο αιώνα, κι αυτό στη μετάφραση του Ιερώνυμου…

Η σατανιστική πεντάλφα είναι σχετικά νέα ιστορία



Όπως ακριβώς και η σβάστικα μετατράπηκε από σύμβολο καλοτυχίας σε έμβλημα της ναζιστικής θηριωδίας, έτσι και η πανάρχαια πεντάλφα έχει υποστεί δραστική μεταμόρφωση. Πλέον διακοσμείται με τον τραγόμορφο Διάολο και συνδέεται με σατανιστικές τελετές, αν και στην αρχική της μορφή ήταν το ακριβώς αντίθετο θα λέγαμε του απόλυτου κακού!

To πεντάγραμμο, όπως το έλεγαν οι Πυθαγόρειοι, συνδέθηκε με τον χριστιανισμό ήδη από τα πρώτα του χρόνια, καθώς οι πέντε γωνίες του συμβόλιζαν τα πέντε τραύματα του Ιησού Χριστού πάνω στον σταυρό του μαρτυρίου. Αφήνοντας έξω τις ακόμα παλιότερες χρήσεις του συμβόλου σε Βαβυλώνιους και Σουμέριους, η πεντάλφα υπέστη δραστική μεταμόρφωση με την ίδρυση της Εκκλησίας του Σατανά, όταν πια αντιπροσώπευε τα κέρατα του τράγου, τα αυτιά και το γενάκι του.

Η παλιότερη απεικόνιση της σατανιστικής πεντάλφας μας έρχεται από το 1897 και το βιβλίο ενός γάλλου μύστη, ο οποίος αποζητούσε τη διάκριση μεταξύ αποκρυφισμού και σατανισμού. Η γνωστότερη πάντως αναπαράσταση της πεντάλφας ως σατανιστικού σημείου μας παραδίδεται από τον διαβόητο γάλλο μυστικιστή Ελιφάς Λεβί, ο οποίος περιέγραψε τις υποδηλώσεις της πεντάλφας ως τραγόμορφης φιγούρας. Μέχρι το 1924, η κεφαλή του τράγου ήταν πια κοινός τόπος στην εικόνα του συμβόλου και όταν το υιοθέτησε η Εκκλησία του Σατανά, η σκοτεινή πεντάλφα είχε γεννηθεί…

Ο τραγόμορφος Σατανάς είναι επίσης καινούριος



Αν καταβυθιστεί κανείς στη Βίβλο ψάχνοντας αναπαραστάσεις του Διαβόλου ως τράγου, τότε θα συναντήσει αρκετές αναφορές για την κατακριτέα λατρείας τραγόμορφων ειδώλων και δαιμόνων, όπως για παράδειγμα στο Λευιτικό 17:7: «Έτσι λοιπόν, δεν πρέπει πια να θυσιάζουν τις θυσίες τους στους τραγόμορφους δαίμονες, με τους οποίους έχουν ανήθικες σχέσεις». Ακόμα και στην Έξοδο εμφανίζονται τα τραγόμορφα είδωλα, αν και εδώ σταματά η σχέση της Παλαιάς Διαθήκης με τον Σατανά ως τράγο.

Ο κόσμος θα έπρεπε να περιμένει τους Ελευθεροτέκτονες και το δικό τους τραγόμορφο πλάσμα, τον Baphomet, για να συνυφαστούν στη συνείδησή του Διάολος και τράγος. Και βέβαια αυτό δεν θα συνέβαινε ποτέ αν δεν έριχνε πέτρες ο απλός λαός στους Μασόνους! Η ιστορία λέει ότι όταν ο Πάπας και ο βασιλιάς της Γαλλίας έβαλαν στο στόχαστρό τους Ναΐτες Ιππότες και θέλησαν να τους ξεκάνουν, επιστράτευσαν τον Baphomet για να αποδείξουν την αιρετική φύση του μοναστικού τάγματος. Το τραγόμορφο τέρας δεν είχε ακόμα όνομα, αν και από τα πρακτικά της δίκης των 231 ιπποτών μαθαίνουμε ότι μια ντουζίνα από αυτούς εξομολογήθηκαν (κάτω από φρικιαστικά βασανιστήρια πάντα) ότι ήταν εξοικειωμένοι με την εικόνα του ανώνυμου δαιμονικού τράγου.

Και εδώ το όνομα του Ελιφάς Λεβί παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, κάπου 600 χρονιά μετά το λυσσαλέο κυνήγι των Ναϊτών Ιπποτών από τον Ποντίφικα, καθώς σε αυτόν αποδίδονται τα «βαφτίσια» του τραγόμορφου δαίμονα σε Baphomet (που έλκει την καταγωγή του από τον θεό του αιγυπτιακού σύμπαντος Άμμωνα). Όλα τα υλικά και οι συμβολισμοί ήταν εκεί λοιπόν για την Εκκλησία του Σατανά, που τα υιοθέτησε ως σύμβολα πίστης και σφράγισε μια για πάντα τη σύνδεση σατανικού τράγου και Διαόλου…

Ο Σατανάς δεν προορίζεται να κυβερνήσει την Κόλαση



Τον λέμε Πρίγκιπα του Σκότους και Άρχοντα της Κολάσεως και είναι εντελώς ξεκάθαρο πού θα περάσει την αιωνιότητα ο Σατανάς, στην Κόλαση. Σωστά; Αν πιστέψουμε τον Παύλο στην «Προς Εβραίους» 2:14, τότε όχι, μιας και ο Θεός θα έχει καταστρέψει μέχρι τότε τον Σατανά: «Επειδή δε τα παιδιά του Θεού, έχουν πάρει όλα την ασθενή και φθαρτήν ανθρωπίνην φύσιν, σάρκα και αίμα, δια τούτο και αυτός κατά παρόμοιον τρόπον επήρε σάρκα και αίμα, την ανθρωπίνην φύσιν, χωρίς όμως καμμίαν αμαρτίαν· έγινεν άνθρωπος, δια να εξουδετερώση με τον θάνατόν του και καταργήση τον διάβολον, ο οποίος μέχρι προ ολίγου είχε την δύναμιν και την εξουσίαν να ρίπτη τους ανθρώπους, εξ αιτίας των αμαρτιών των στον θάνατον».

Οι λέξεις έχουν τη σημασία τους, καθώς ο Θεός δεν θα σκοτώσει τον Διάολο αλλά θα τον «καταργήσει», κάτι που σημαίνει παύω, αχρηστεύω, σταματώ την ισχύ του. Κι έτσι η Κόλαση δεν είναι η αγαπημένη γειτονιά του Διαόλου, αλλά η αιώνια τιμωρία του, η φυλακή στην οποία θα βασανίζεται νυχθημερόν όπως και κάθε άλλος ένοικός της επειδή απομακρύνθηκε από τον Θεό. Έτσι τουλάχιστον μας λέει η Βίβλος, έτσι επιβεβαιώνει και ο Ιωάννης στην Αποκάλυψή του (20:10): «Και ο διάβολος, που τους παραπλανούσε στο ψεύδος και εις την κακίαν, ερρίφθη εις την λίμνην της φωτιάς και του θειαφιού, όπου ήσαν το θηρίον, δηλαδή ο αντίχριστος, και ο ψευδοπροφήτης. Και θα βασανισθούν εκεί ακατάπαυστα ημέραν και νύκτα στους αιώνας των αιώνων». Η μοίρα του Σατανά έχει λοιπόν σφραγιστεί στην Κόλαση, η οποία δεν είναι το τσιφλίκι του αλλά ο τόπος του αιώνιου μαρτυρίου του.

Από δω έλκει την καταγωγή του άλλη μια γνωστή παρανόηση για τον ρόλο του Διαόλου στην Κόλαση. Σύμφωνα με τη δημοφιλή πεποίθηση, είναι ο Σατανάς αυτός που συναλλάσσεται με ψυχές και τις καταδικάζει μετά σε αιώνια τιμωρία στην Κόλαση. Ξέρουμε όμως από τον Ματθαίο (25:46) ότι «Και θέλουσιν απέλθει ούτοι μεν εις κόλασιν αιώνιον, οι δε δίκαιοι εις ζωήν αιώνιον»: η ελευθερία της βούλησης που έχει εκχωρήσει ο Θεός στην ανθρωπότητα είναι που κάνει τον καθέναν μας υπεύθυνο για τις επιλογές του. Δεν είναι λοιπόν ο Σατανάς αυτός που εξαπατά τις ψυχές και τις μετατρέπει σε όργανα του κακού, καθώς το κακό είναι μια απόφαση που λαμβάνεται ενεργά από το ελεύθερο υποκείμενο. Και βέβαια ο Θεός θα τιμωρήσει όλους όσοι έχουν στραφεί στο κακό, περιλαμβανομένου του Σατανά…


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η «απάτη» φωτογραφιών από την Ιαπωνία του 19ου αιώνα


Ρετρό «κλικ» με γκέισες και σαμουράι - Δείτε φωτογραφίες.

Γκέισες με όλη την παράξενη γοητεία τους, ανθισμένες κερασιές, σαμουράι που επιδεικνύουν την τέχνη τους απεικονίζουν οι παρακάτω φωτογραφίες που είναι οι παλαιότερες της Ιαπωνίας.

Σύμφωνα ωστόσο με τη Daily Mail, ορισμένες από τις φωτογραφίες ήταν «στημένες» και βγήκαν σε φωτογραφικά στούντιο με στόχο να προσελκύσουν τουρίστες στη λίγο- πολύ άγνωστη τότε χώρα.

Οι φωτογραφίες χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα κι ενώ λίγα ήταν γνωστά για τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου και Δυτικοί φωτογράφοι πρωτοταξίδευαν εκεί.

Αντί να βγάλουν ωστόσο φωτογραφίες σε πραγματικό περιβάλλον, πολλοί από τους φωτογράφους έφτιαχναν κανονικά στούντιο και προσλάμβαναν πολίτες να ποζάρουν για τις φωτογραφίες.

Στη συνέχεια οι φωτογραφίες πωλούνταν ως σουβενίρ σε επισκέπτες, οι οποίοι τις έπαιρναν πίσω στην Ευρώπη και έτσι φτιαχνόταν κομμάτι- κομμάτι μια εικόνα για τη μακρινή χώρα.

Συλλογή 200 τέτοιων φωτογραφιών εκτίθεται στο Μουσείο Φωτογραφίας του Βερολίνου.

«Οι περισσότερες από τις φωτογραφίες είναι από την Ιαπωνία των δεκαετιών του 1850 και 1860 και ήταν εικόνες- σουβενίρ», λέει η επιμελήτρια της έκθεσης Christine Kuhn εξηγώντας πως έδειχναν μια πολύ διαφορετική Ιαπωνία από την πραγματική.

«Περιλαμβάνουν στερεοτυπικές εικόνες που στην πραγματικότητα έδειχναν αυτά που η Δύση πίστευε για την οικονομία. Γκέισες, σαμουράι, μαχητές kendo μιας άλλης εποχής και όχι την αληθινή Ιαπωνία των σιδηροδρόμων και της εκβιομηχάνισης εκείνης της εποχής».

Ωστόσο πλησιάζοντας στον 20ο αιώνα ο αριθμός των Ιαπώνων φωτογράφων αυξήθηκε και άρχισε να ανοίγουν τα δικά τους στούντιο.

Η εγχώρια αγορά φωτογραφιών επίσης άνοιξε αλλά οι φωτογραφίες επικεντρώνονταν σε πορτραίτα ατόμων ή οικογενειών.














Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο βράχος που μοιάζει με… ελέφαντα


Ένας βράχος στην Ισλανδία και πιο συγκεκριμένα στα ανοιχτά του νησιού Heimaey θυμίζει κατά πολύ ελέφαντα.



Ο βράχος αποτελείται ως επί το πλείστον από βασάλτη και μπροστά μοιάζει σαν να έχει προβοσκίδα, η οποία ακουμπά στο νερό, ενώ τα τεράστια μάτια του λίγο πιο πάνω έχουν μια θλιμμένη έκφραση.

Μάλιστα ο βράχος θυμίζει ελέφαντα όχι μόνο στην εμφάνιση αλλά και στην υφή, καθώς ο βασάλτης δίνει την εντύπωση του ζαρωμένου δέρματος που έχει ο ελέφαντας.



Οι ντόπιοι πιστεύουν πως ο συγκεκριμένος βράχος-ελέφαντας είναι γι’ αυτούς τρόπον τινά ο προστάτης τους, αν και είναι αποτέλεσμα της διάβρωσης και των δυνατών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, τα οποία έδωσαν στον βράχο το παράδοξο σχήμα που έχει.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αποχή στις 12 Νοεμβρίου αποφάσισαν οι δικηγόροι


Εκφράζουν την αντίθεσή τους στην κατάργηση ευνοϊκών ασφαλιστικών ρυθμίσεων.

Την κατηγορηματική αντίθεσή της στην «πρόσφατη κατάργηση των ευνοϊκών ρυθμίσεων για τους μετά την 1-1-1993, ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ (άρθρο 23 του Ν. 4337/2015) καθώς και σε ποινικές φορολογικές διατάξεις του ίδιου νόμου» εκφράζει με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, που συνεδρίασε υπό τη προεδρία του Προέδρου της και Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασιλείου Αλεξανδρή και συζήτησε εκτενώς τα κρίσιμα προβλήματα που απασχολούν το δικηγορικό σώμα.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας στις νέες διατάξεις, η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγόρων αποφάσισε σειρά ενεργειών αλλά και τη συμμετοχή των δικηγόρων σε αποχή στις 12 Νοεμβρίου, ημέρα της Πανελλαδικής απεργίας που έχουν κηρύξει η ΓΣΣΕ και η ΑΔΕΔΥ.

Ειδικότερα, η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Συντονιστική Επιτροπή αναφέρει τα εξής: «Η Συντονιστική Επιτροπή εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή της στην πρόσφατη κατάργηση των ευνοϊκών ρυθμίσεων για τους μετά την 1-1-1993, ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ (άρθρο 23 του Ν. 4337/2015) καθώς και σε ποινικές φορολογικές διατάξεις του ίδιου νόμου που παραβιάζουν δικαιώματα πολιτών και θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως η αρχή να μην διώκεται κανείς δύο φορές για την ίδια παράβαση καθώς και να υποβάλει σε εξέταση κάθε μάρτυρα κατηγορίας (υπονομεύοντας έτσι τις αρχές την ηθικής απόδειξης και της κατ’ αντιδικία διεξαγωγής της ποινικής δίκης).

Επίσης, η Συντονιστική Επιτροπή ενημερώθηκε για τις εξελίξεις σχετικά με τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που ψηφίσθηκε το καλοκαίρι και τίθεται σε πλήρη εφαρμογή από την 1-1-2016, παρά το γεγονός ότι σύσσωμος ο νομικός κόσμος της χώρας έχει αντιταχθεί σε βασικές διατάξεις του, με τις οποίες μεταξύ άλλων καταργούνται προνόμια εργαζομένων και δημοσίου υπέρ των τραπεζών κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης και περιορίζεται η εμμάρτυρη απόδειξη στην τακτική διαδικασία.

Εκτιμώντας όλα τα παραπάνω δεδομένα και ενόψει της κατάθεσης του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε:

- Να συγκληθεί εντός των προσεχών δέκα ημερών η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων τη χώρας.

Σχετικά με τα ουσιαστικά ζητήματα που συζητήθηκαν, η Συντονιστική Επιτροπή εισηγείται προς την Ολομέλεια:

- Να πραγματοποιηθεί 24ωρη αποχή στις 12 Νοεμβρίου 2015, ημέρα της πανελλαδικής απεργίας που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

- Να αναδειχθούν και να προβληθούν, με την συμμετοχή δικαστών, τα σοβαρά εγγενή προβλήματα που αποδεδειγμένα αναμένεται να προκαλέσει στην ομαλή λειτουργία των Δικαστηρίων, η εφαρμογή του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (ΚΠολΔ) και τα οποία τον καθιστούν ουσιαστικά ανεφάρμοστο.

- Να αναληφθεί πρωτοβουλία ώστε να ενημερωθούν από τους ίδιους τους δικηγόρους οι εκπρόσωποι των θεσμών, με βάση τις θέσεις του δικηγορικού σώματος και των δικαστικών λειτουργών επί του νέου ΚΠολΔ και των προβλημάτων που δημιουργεί, με σκοπό να επέλθουν ουσιαστικές αλλαγές στο ψηφισθέν σχέδιο, ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί, και σε κάθε περίπτωση να ανασταλεί η εφαρμογή του νέου Κώδικα επί ένα έτος.

- Εν συνεχεία, να συγκληθεί εκ νέου η Ολομέλεια των Προέδρων στις αρχές Δεκεμβρίου, ώστε να ενημερωθεί για τις μέχρι τότε εξελίξεις και να ληφθεί σχετική απόφαση, με βάση τα νεώτερα στοιχεία».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...