Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Εκτός τόπου αλλά κυρίως εκτός χρόνου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ένα φωτογραφικό πρότζεκτ της Naomi Harris στις ιδιαίτερες κοινότητες σε Ευρώπη και Αμερική.

Ινδιάνοι, γκάνγκστερς, βίκινγκς και πολλοί ακόμα ποζάρουν στις φωτογραφίες της Naomi Harris. Ένα ταξίδι στο χρόνο αλλά και στα έθιμα και τις παραδόσεις μακρινών πολιτισμών ανακαλύπτει στο πρότζεκτ της EUSA η φωτογράφος, η οποία ταξιδεύει σε φεστιβάλ γιορτές και ιδιαίτερες κοινότητες σε Ευρώπη και Αμερική με σκοπό να καταγράψει τα πολιτιστικά στοιχεία μιας ατμοσφαιρικής παλαιότερης εποχής.

«Πάρκα ψυχαγωγίας, γιορτές, φεστιβάλ αλλά και ολόκληρες κοινότητες στην Αμερική αναπαριστούν τον πολιτισμό και την ατμόσφαιρα άλλων εποχών της Ευρώπης, όπως και το αντίστροφο: ιθαγενείς της Αμερικής κατοικούν σε κάποιο ορεινό χωριό της βόρειας Ευρώπης» αναφέρει η Harris.



Η πρώτη εμπειρία της φωτογράφου με αυτή την ανταλλαγή πολιτισμών ήταν όταν επισκέφθηκε την πόλη Helen, στην Τζώρτζια των ΗΠΑ, όπου συνάντησε μια βαυαρική κοινότητα των Άλπεων. Στη συνέχεια ψάχνοντας στο ίντερνετ ανακάλυψε ένα σουηδικό θεματικό πάρκο που είναι αφιερωμένο στην αναπαράσταση της ατμόσφαιρας της Άγριας Δύσης, συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων όπλων, χειροποίητων στολών, σερίφηδων κλπ.



Όπως λέει η ίδια, οι γιορτές και οι πόλεις που δημιουργούνται στις ΗΠΑ συνήθως αποτελούν φόρο τιμής στις ρίζες των προπατόρων των σημερινών κατοίκων τους, ωστόσο στην Ευρώπη οι περισσότεροι από τους σημερινούς «καουμπόις» και ιθαγενείς δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να ταξιδέψουν στην Αμερική.



Ωστόσο επισημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση θα ήταν άδικο να τους κατηγορήσει κανείς για πολιτισμική ιδιοποίηση ή καταπάτηση. Το κοινό στοιχείο σε όλα τα μέρη που επισκέφθηκε η Harris ήταν ο αναμφισβήτητος σεβασμός και σοβαρότητα με τον οποίο αντιμετωπίζουν το θέμα.



Κανείς δεν είναι εκεί για να κοροϊδέψει τον άλλο, αλλά αντίθετα όλοι θέλουν να μάθουν και να εμπνευστούν. Αν και η Harris μόνο μία φορά συμμετείχε σε δρώμενο φορώντας στολή αγρότη σε κάποιo φεστιβάλ στην Τσεχία, δηλώνει ότι σε έναν κόσμο στον οποίο οι άνθρωποι καλούνται να συμμορφωθούν και να ενσωματωθούν σε ένα μοναδικό πρότυπο, το να αναπαριστούν κάποιοι το παρελθόν με νοσταλγία και σεβασμό είναι κάποιες φορές αναπόφευκτο.








































Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.