Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Στα χαρτιά παραμένει ο αντικαπνιστικός νόμος

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Κενό γράμμα παραμένει ο αντικαπνιστικός νόμος.

Ένας στους τέσσερις Έλληνες δηλώνουν ότι το κάπνισμα επιτρέπεται στον εργασιακό τους χώρο, τέσσερις στους πέντε ότι βλέπουν ανθρώπους να καπνίζουν στα εστιατόρια που επισκέπτονται και εννέα στους δέκα στις καφετέριες και στα μπαρ.

Τα παραπάνω προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από έρευνα που διενεργήθηκε σε 1.001 Ελληνες ηλικίας άνω των 18 ετών, για λογαριασμό του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ). Τα αποτελέσματά της παρουσιάστηκαν χθες από τον καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής Γιάννη Τούντα και τον επίκουρο καθηγητή Πολιτικής Υγείας Κυριάκο Σουλιώτη.

Σύμφωνα με τους καθηγητές, το ποσοστό των καπνιστών παραμένει στην Ελλάδα πολύ υψηλό, παρά τη μείωση που έχει συντελεστεί τα τελευταία έτη. Το 40% των ενήλικων ανδρών καπνίζουν, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις γυναίκες ανέρχεται στο 34%.



Από την ίδια μελέτη προκύπτουν μία σειρά από αρνητικά ευρήματα για το επίπεδο της υγείας του πληθυσμού: Μόνον το 41% των συμμετεχόντων χαρακτηρίζουν την υγεία τους ως «εξαιρετική». «Κακή υγεία» δηλώνει το 14% των συνταξιούχων και το 17% όσων έχουν βασική εκπαίδευση. Οι επιστήμονες τόνισαν ότι ο δείκτης της καλής ψυχικής υγείας είναι σημαντικά μειωμένος (45,8%) σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του 2010 (49,5%). Χαμηλά ποσοστά καταγράφονται στις προληπτικές εξετάσεις, κυρίως της μαστογραφίας (57%) και μικροσκοπική κοπράνων (14%), ενώ μόνον ένας στους πέντε συμμετέχοντες δεν έχουν μετρήσει την αρτηριακή τους πίεση, τη χοληστερόλη και το σάκχαρο αίματος.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.