Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας

Περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από μια αναπηρία τη στιγμή που το μέσο οικογενειακό εισόδημα των νοικοκυριών τους είναι πολύ χαμηλότερο από τα υπόλοιπα.
 Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας, Παν-αναπηρικό συλλαλητήριο της "αξιοπρέπειας και της τιμής".
Στην Ελλάδα "το 10% του πληθυσμού της αρνείται τον παθητικό ρόλο και διεκδικεί τη συμμετοχή του στο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό στερέωμα της χώρας", επισημαίνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία.
Το 84% των ατόμων με αναπηρία βρίσκεται εκτός εργατικού δυναμικού, ενώ το μέσο οικογενειακό εισόδημα των οικογενειών που έχουν ένα μέλος με αναπηρία, είναι χαμηλότερο από των άλλων νοικοκυριών.
Το ύψος των παρεχόμενων προνοιακών επιδομάτων και αναπηρικών συντάξεων είναι τόσο μικρό που δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις ανάγκες που απορρέουν από αυτή καθ΄ αυτή αναπηρία, επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας.
Τα άτομα με αναπηρία έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να παραμείνουν ανενεργά σε σύγκριση με τον υπόλοιπο ενεργό πληθυσμό.
Περίπου το ένα έκτο του ενεργού πληθυσμού της Ε.Ε. είναι άτομα με αναπηρία, αλλά το ποσοστό απασχόλησής τους είναι συγκριτικά χαμηλό.
Η στρατηγική της Λισαβόνας για την ανάπτυξη και την απασχόληση στοχεύει κυρίως στην αύξηση των σχετικά χαμηλών ποσοστών απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία στην Ευρώπη.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την κατάρτιση Προγράμματος Επιχορήγησης 800 νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών ανέργων Ατόμων με Αναπηρίες (AμεΑ) καθώς και την κατάρτιση Ειδικού Τριετούς Προγράμματος ενίσχυσης εργοδοτών με επιχορήγηση, που αντιστοιχεί στο ύψος των συνολικών ασφαλιστικών εισφορών, για την πρόσληψη 2.300 ανέργων Ατόμων με Αναπηρίες (A.με.Α).
Η Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου από το 1992, επειδή εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα δράσης για τα ΑμεΑ.

Διαβάστε περισσότερα...