Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Αυτός είναι ο ποδοσφαιριστής που χτυπήθηκε από κεραυνό - Εξιτήριο πήραν οι συμπαίκτες του


Αυτός είναι ο ποδοσφαιριστής που χτυπήθηκε από κεραυνό


Από κεραυνό βρήκε τραγικό θάνατο ένας ποδοσφαιριστής στην Εύβοια την ώρα που βρισκόταν στο γήπεδο της Κορίνθου.

Την ώρα της προπόνησης, ένας κεραυνός έπεσε πάνω του, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει θανάσιμα.

Το άτυχο παιδί κατάγεται από χωριό έξω από την Κύμη.

Δείτε το βίντεο από το Star Channel




---------------

Εξιτήριο πήραν οι συμπαίκτες του άτυχου ποδοσφαιριστή
Εξιτήριο πήραν οι 6 παίκτες της Αθλητικής Ενωσης Κηρίνθου που τραυματίστηκαν όταν έπεσε κεραυνός κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Από τον κεραυνό σκοτώθηκε ένας συμπαίκτης τους.

Οι ποδοσφαιριστές νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο Χαλκίδας κι ένας από αυτούς στο «Παίδων», λόγω του νεαρού της ηλικία του.

Όπως αναφέρει το lamiastar.gr, οι γιατροί παρείχαν στους ποδοσφαιριστές ψυχολογική υποστήριξη καθώς είχαν υποστεί σοκ από τη τραγική κατάληξη του 30 χρονου ποδοσφαιριστή.

Σε έναν από τους αθλητές συστήθηκε η χρήση προστατευτικού κολάρου στον αυχένα καθώς έχει κάκωση από τη πτώση στο έδαφος την ώρα έπεσε ο κεραυνός.



---------------

Σοκαρισμένος ο συμπαίκτης του άτυχου ποδοσφαιριστή

Η κακοκαιρία που έπληξε πολλές περιοχές της χώρας στάθηκε η αιτία να χάσει τη ζωή του ένας νεαρός ποδοσφαιριστής στην Εύβοια, ο οποίος χτυπήθηκε από κεραυνό την ώρα της προπόνησης.

Σημειώνεται ότι ακόμα έξι συμπαίκτες του άτυχου ποδοσφαιριστή μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, καθώς και εκείνοι τραυματίστηκαν από τον κεραυνό. Δείτε στο βίντεο τι είπε από το νοσοκομείο ο ένας από αυτούς.

Δείτε το βίντεο του Alpha





Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr και http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Περισσότεροι κεραυνοί λόγω κλιματικής αλλαγής


Αυξημένος ο κίνδυνος και για περισσότερες φωτιές.

Στους καύσωνες και τους κυκλώνες που θα φέρνει μαζί της η κλιματική αλλαγή, θα πρέπει να προστεθεί ένα ακόμη φυσικό φαινόμενο, καθώς όσο ο κόσμος γίνεται πιο ζεστός, τόσο θα αυξάνονται οι κεραυνοί.

Μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για κάθε άνοδο της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας του αέρα κατά ένα βαθμό Κελσίου, ο αριθμός των κεραυνών θα αυξάνεται κατά 12% περίπου. Η αιτία είναι ότι όσο θερμαίνεται ο αέρας, τόσο αυξάνονται στην ατμόσφαιρα οι υδρατμοί, οι οποίοι κατ' εξοχήν τροφοδοτούν τους κεραυνούς.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Ντέηβιντ Ρομπς του Τμήματος Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, ανέφεραν πως επειδή οι κεραυνοί αποτελούν την κύρια αιτία για την πρόκληση πυρκαγιών στην ύπαιθρο, η νέα έρευνα αναδεικνύει τον αυξημένο κίνδυνο στο μέλλον για περισσότερες φωτιές, αλλά επίσης για θανάτους ή τραυματισμούς ανθρώπων και καταστροφές κτιρίων.

Μια ακόμη παρενέργεια των αυξημένων κεραυνών θα είναι οι μεταβολές στην χημεία της ατμόσφαιρας, καθώς κάθε ισχυρή ηλεκτρική εκφόρτιση που συνοδεύει έναν κεραυνό, πυροδοτεί μια χημική αντίδραση στην μέση και άνω τροπόσφαιρα, η οποία παράγει οξείδια του αζώτου, μια κατηγορία «αερίων του θερμοκηπίου».

Μέχρι τώρα ήταν παρατηρημένο ότι οι κεραυνοί συμβαίνουν συχνότερα, όταν υπάρχει περισσότερη ζέστη, αλλά ήταν δύσκολο να υπολογιστεί με σχετική ακρίβεια πόσο αυξάνονται οι κεραυνοί ανάλογα με τη θερμοκρασία. Προηγούμενες εκτιμήσεις διέφεραν κατά πολύ μεταξύ τους, όσον αφορά την πιθανή αύξηση των κεραυνών: από 5% έως 100% για κάθε βαθμό Κελσίου παραπάνω.

Η νέα μελέτη θεωρείται η ακριβέστερη εκτίμηση που έχει γίνει μέχρι σήμερα. Αν και βασίζεται σε στοιχεία για τις ΗΠΑ (όπου πέφτουν 25 έως 30 εκατομμύρια κεραυνοί το χρόνο), οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι υπολογισμοί τους έχουν ισχύ και για άλλα μέρη του κόσμου.

Για τις ΗΠΑ ειδικότερα, προβλέπεται μια αύξηση των κεραυνών κατά σχεδόν 50% έως το 2100 (με βάση την εκτίμηση ότι έως τότε η μέση παγκόσμια θερμοκρασία θα έχει αυξηθεί κατά τέσσερις βαθμούς Κελσίου). «Για κάθε δύο κεραυνούς που έπεφταν το 2000, θα πέφτουν τρεις το 2100», δήλωσε ο Ρομπς. Πρόσθεσε πάντως ότι αν όντως η θερμοκρασία της Γης ανέβει τόσο πολύ έως το τέλος του αιώνα, τότε «η αύξηση των κεραυνών θα είναι το τελευταίο που θα μας νοιάζει».



Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις στην περιοχή των Σερρών


«Υγεία για όλους» από τους Γιατρούς του Κόσμου.

Στην περιοχή των Σερρών θα βρεθεί από τις 18 έως τις 23 Νοεμβρίου το πρόγραμμα «Υγεία για όλους» των Γιατρών του Κόσμου, το οποίο προσφέρει δωρεάν διαγνωστικό έλεγχο σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Οι Κινητές Μονάδες των Γιατρών του Κόσμου παρέχουν δωρεάν, μεταξύ άλλων, γυναικολογική κλινική εξέταση, τεστ Παπανικολάου, ψηλάφηση, καρδιογράφημα και οφθαλμολογικό έλεγχο καθώς επίσης παροχή επιπλέον ιατρικών ειδικοτήτων και εξετάσεων και δυνατότητα παραπομπής για οφθαλμολογικές επεμβάσεις βάση κοινωνικό – οικονομικών κριτηρίων και κριτηρίων ευαλωτότητας.

Ιδιαίτερη μνεία υπάρχει για τα παιδιά με την παροχή παιδιατρικού ελέγχου, εξετάσεων, παιδικού εμβολιασμού και χορήγησης παιδιατρικής φαρμακευτικής αγωγής.

Η επίσκεψη στην περιοχή των Σερρών πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Ιεράς Μητρόπολης Σιδηροκάστρου.

Το πρόγραμμα των επισκέψεων των Κινητών Μονάδων των Γιατρών του Κόσμου στο νομό Σερρών έχει ως εξής:

18/11-19/11: Κτίριο Χριστιανικής Εστίας - Σιδηρόκαστρο
20/11-21/11: Αίθουσα του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου - Ηράκλεια
22/11-23/11: Αίθουσα του Ιερού Ναού Τιμίου Σταυρού - Ροδόπολη



Διαβάστε περισσότερα...

«O άνθρωπος έχει μετατρέψει τη Γη σε ένα επικίνδυνο μέρος»


Η ανθρωπότητα αφανίζει τα είδη με ρυθμό -ενδεχομένως- μη αναστρέψιμο.

Οι άνθρωποι μετατρέπουν τη Γη σε ένα «μοναχικό πλανήτη», εξαντλώντας την πλούσια βιοποικιλότητά της, σε σημείο που σύντομα η μαζική εξαφάνιση των ειδών μπορεί να μπει σε ένα μη αναστρέψιμο και επικίνδυνο φαύλο κύκλο.

Ο καθηγητής Ed Wilson, αυθεντία σε θέματα βιοποικιλότητας, από το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ υποστηρίζει, ότι ο ρυθμός της εξαφάνισης των ειδών είναι 100-1.000 φορές υψηλότερος και πως διατρέχουμε πολύ σημαντικό κίνδυνο να χάσουμε τα μισά ζώα και τα φυτά του πλανήτη μέχρι το τέλος του αιώνα που διανύουμε.

«Μετατρέπουμε τη Γη σε ένα πολύ μοναχικό μέρος και σαν να μην έφτανε αυτό, εξακολουθούμε να καταστρέφουμε τη βιόσφαιρα, κάνοντάς την έναν πολύ επικίνδυνο πλανήτη» είπε ο ίδιος σε μια πρόσφατη επίσκεψή του στη Βρετανία.

«Πλησιάζει το σημείο χωρίς επιστροφή. Μπορεί να μη γνωρίζουμε πότε θα έρθει αυτή η στιγμή, όμως θα έρθει και ενδεχομένως νωρίτερα απ’ ό,τι μπορεί να περιμέναμε, αν συνεχίσουμε να καταστρέφουμε το φυσικό περιβάλλον και τα είδη που ζουν σε αυτό» συνέχισε, αναφέρει δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του Independent.

«Η αποκατάσταση ενός κατεστραμμένου περιβάλλοντος μπορεί να είναι εφικτή σε κάποιο βαθμό, όχι όμως αν έχει εξαφανιστεί η βιοποικιλότητα. Θα χάσουμε τα είδη για πάντα και αυτό θα είναι ένα σημείο καμπής για την ίδια την ύπαρξη του ανθρώπου» πρόσθεσε ακόμη ο καθηγητής και κατέληξε λέγοντας, ότι χρειάζεται μια υπερβατική, ηθική απόφαση, προκειμένου να σταματήσει η εξαφάνιση των ειδών και η καταστροφή της βιόσφαιρας.


Διαβάστε περισσότερα...

«Τραγική η κατάσταση στις λεωφορειολωρίδες»


Συγκοινωνιολόγοι αξιώνουν νέους σταθμούς ποδηλάτων.

«Τραγική» χαρακτήρισε τη σημερινή κατάσταση στις λεωφορειοελωρίδες ο συγκοινωνιολόγος και εντεταλμένος για θέματα κυκλοφορίας στο Δήμο Θεσσαλονίκης, Γιώργος Δημαρέλος, προσθέτοντας ότι «παρότι θέλουμε νέες, εφόσον συνεχίζεται αυτή η κατάσταση στην πόλη είναι δώρο άδωρο να γίνουν».

Μιλώντας από το βήμα της διημερίδας του Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης με τίτλο «Οι δημόσιες μεταφορές στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για την αστική κινητικότητα», τόνισε ότι, εκτός των μεγάλων ευθυνών των πολιτών, απαιτούνται μέτρα για να λειτουργήσει το δίκτυο των λεωφορειολωρίδων. «Χωρίς αστυνόμευση (κατασταλτική λειτουργία και με κάμερες) δε γίνεται, ούτε χωρίς αλλαγή νοοτροπίας (εκπαιδευτική πρωτοβουλία)», επεσήμανε προσθέτοντας ότι «απαιτείται προαγωγή μέτρων που “εξασφαλίζουν” τη νομιμότητα και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων. Θεωρούμε ότι η μεταβολή των συνθηκών στους δρόμους της πόλης, με πλήρη διαχωρισμό των λεωφορειολωρίδων θα δώσει μια λύση (τοποθέτηση κατασκευών υψηλότερων του οδοστρώματος, για να δυσκολεύεται η είσοδος άλλων οχημάτων στις λεωφορειολωρίδες), αλλά θέλουμε και τη βοήθεια των άλλων φορέων».

Στον αντίποδα, παρόλο που το ποδηλατικό δίκτυο στη Θεσσαλονίκη έχει αδυναμίες, η χρήση του ποδηλάτου στην πόλη αυξάνεται συνεχώς, όπως επεσήμανε ο συγκοινωνιολόγος Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Αλέξανδρος Σδουκόπουλος.

Μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι το δίκτυο ποδηλατοδρόμων, που ολοκληρώθηκε το 2009 (συνολικό μήκος 11,79 χλμ.) και υπάρχουν 97 χώροι στάθμευσης ποδηλάτων με συνολική χωρητικότητα 714 ποδηλάτων, «εξετάζεται να επεκταθεί».

Περαιτέρω μιλώντας για την υπηρεσία κοινόχρηστων ποδηλάτων «thessbike», που ξεκίνησε τη λειτουργία της το Σεπτέμβριο του 2013 και κερδίζει συνεχώς συνδρομητές, τόνισε ότι λειτουργούν ήδη οχτώ σταθμοί ποδηλάτων, ενώ πέντε επιπλέον σταθμοί πρόκειται σύντομα να τεθούν σε λειτουργία (ΚΤΕΛ, Ν.Σ.Σ., Ράδιο Σίτυ, Παπακυρίτση, Δημαρχείο Καλαμαριάς). Επιπλέον, ανέφερε και τα χαρακτηριστικά των μετακινήσεων στην πόλη της Θεσσαλονίκης, που είναι τα εξής: το 10% γίνονται πεζή, το 10% με ποδήλατο, το 25% με αστικό λεωφορείο και το 55% με ΙΧ.

Στη συμβολή του ποδηλάτου στην ποιότητα ζωής της πόλης, καθώς και στα κοινόχρηστα ποδήλατα, αναφέρθηκε και η συγκοινωνιολόγος του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, Αυγή Βάσση. Μεταξύ άλλων επισήμανε τη μεγάλη συνεισφορά του συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων σε μια πόλη, τονίζοντας ότι οδηγεί στην αύξηση της χρήσης του, αλλά και στην ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς και συνακόλουθα στη μείωση της χρήσης του ΙΧ.



Διαβάστε περισσότερα...

Συγκεντρώθηκαν χρήσιμα είδη για σχολεία και ιδρύματα


Συνεργασία της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης με το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ηπείρου.

Το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Ηπείρου «αγκαλιάζει» η Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης, τα μέλη της οποίας συγκέντρωσαν διάφορα είδη, τα οποία θα παραλάβει αύριο το πρωί από τα γραφεία της Εστίας, ο αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου, με αρμοδιότητα Πρόνοιας, Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης Οδυσσέας Πότσης.

Πρόκειται για είδη τα οποία θα διατεθούν σε σχολεία και ιδρύματα που τα έχουν ανάγκη, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων.


Διαβάστε περισσότερα...

Την απόφαση του υπουργείου Παιδείας για την Πληροφορική χαιρετίζει ο ΣΕΠΕ


Ο Σύνδεσμος ζητούσε την αναίρεση της κατάργησης του μαθήματος και την αναβάθμισή του.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας, με δελτίο τύπου, χαιρετίζει την απόφαση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων να προσθέσει, με τροπολογία, το μάθημα της Πληροφορικής στις ομάδες μαθημάτων προσανατολισμού και Επιστημονικού Πεδίου Εξειδίκευσης (ΕΠΕ) του Νέου Λυκείου.

Επιπλέον, ο ΣΕΠΕ σημειώνει πως με την τροπολογία αυτή επιβεβαιώνονται οι προσπάθειες και παρεμβάσεις στις οποίες έχει προβεί ο Σύνδεσμος από το 2011 σε θεσμικό επίπεδο, ζητώντας την αναίρεση της κατάργησης του μαθήματος της Πληροφορικής και ταυτόχρονα την αναβάθμιση της διδασκαλίας του.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων και της επιστήμης της πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών αποτελεί βασικό άξονα της στρατηγικής του ΣΕΠΕ, με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας, που αποτελεί το σοβαρότερο αντίκτυπο της οικονομικής ύφεσης που διανύουμε. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όπου σε όλους τους τομείς της έρευνας και της ανάπτυξης οι τεχνολογίες της πληροφορικής βρίσκονται στον πυρήνα των επιστημονικών εξελίξεων, οι ευκαιρίες που δημιουργούνται μέσω της ανάπτυξης των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, των επιστημών, της μηχανικής και των μαθηματικών είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού δυναμικού. Παράλληλα, παρά τα ψηλά ποσοστά ανεργίας, η αύξηση του αριθμού των ψηφιακών θέσεων απασχόλησης υπερβαίνει κάθε χρόνο τις 100.000 και εκτιμάται ότι μέχρι το 2020, 1.000.000 θέσεις εργασίας στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών θα παραμείνουν κενές ακριβώς λόγω αυτής της αναντιστοιχίας.

Τέλος, ο ΣΕΠΕ με στόχο τη στήριξη της νέας γενιάς καθώς και της Ελληνικής κοινωνίας υπογραμμίζει πως θα συνεχίσει την προσπάθεια του να παρουσιάσει τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών ως έναν κόσμο γνώσης και εμπειρίας, πολλαπλών ικανοτήτων και δυνατοτήτων, στον οποίο μπορούν να εντρυφήσουν οι μαθητές των ελληνικών σχολείων χωρίς περιορισμούς και προσκόμματα, με σωστή καθοδήγηση και επίβλεψη.



Διαβάστε περισσότερα...

Μεταθέσεις εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας σε μειονοτικά σχολεία


Αιτήσεις μέχρι 30 Νοεμβρίου.

Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου θα πρέπει να καταθέσουν αιτήσεις για μεταθέσεις σε μειονοτικά σχολεία εκπαιδευτικοί συγκεκριμένων κλάδων της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα οι εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ06 – Αγγλικής Γλώσσας, ΠΕ11 – Φυσικής Αγωγής και ΠΕ70 – Δασκάλων που επιθυμούν να μετατεθούν σε Μειονοτικά Σχολεία της Θράκης, θα πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν το συνημμένο έντυπο αίτησης αποκλειστικά έως 30-11-2014. Εντός της ίδιας προθεσμίας θα υποβάλουν δήλωση για οριστική τοποθέτηση, χωρίς να αναγράφουν προτιμήσεις συγκεκριμένων σχολείων και όσοι βρίσκονται στη διάθεση του ΥΣΜΕ.

Για τη Β/θμια Εκπαίδευση οι εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ06, ΠΕ11 και ΠΕ19 που επιθυμούν να μετατεθούν σε Μειονοτικά Σχολεία της Θράκης (στο Μ/κό Γυμνάσιο - Λύκειο Κομοτηνής, Ιεροσπουδαστήριο Κομοτηνής της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης και Ιεροσπουδαστήριο Εχίνου της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης), θα πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν το συνημμένο έντυπο αίτησης αποκλειστικά έως 30-11-2014. Εντός της ίδιας προθεσμίας θα υποβάλουν δήλωση για οριστική τοποθέτηση, χωρίς να αναγράφουν προτιμήσεις συγκεκριμένων σχολείων και όσοι βρίσκονται στη διάθεση του ΥΣΜΕ.

Οι Διευθυντές των Διευθύνσεων στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους παρακαλούνται να ενημερώσουν τους εκπαιδευτικούς αρμοδιότητάς τους των ανωτέρω κλάδων, να συγκεντρώσουν τις αιτήσεις, να διαπιστώσουν αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για μετάθεση, να βεβαιώσουν την ορθότητα και πληρότητα των δικαιολογητικών, να προσδιορίσουν τις μονάδες μετάθεσης κατά κριτήριο και στο σύνολό τους, να συντάξουν ονομαστικούς πίνακες κατά κλάδο και ειδικότητα με τις μονάδες μετάθεσης του καθενός κατά κριτήριο και στο σύνολό τους και να προβούν στην ανακοίνωση τους στις 08-12-2014.

Από 08-12-2014 έως 12-12-2014 θα υπάρχει δυνατότητα υποβολής ενστάσεων, στις αρμόδιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, οι οποίες και θα τις διαβιβάσουν μαζί με τη σχετική εισήγησή τους, εντός δύο ημερών (16-12-2014), μέσω της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο Μειονοτικής Εκπαίδευσης, από το οποίο και θα εξεταστούν.

Οι παραπάνω πίνακες, μαζί με τις αιτήσεις των εκπαιδευτικών παρακαλούμε να διαβιβαστούν, μέχρι 5 Δεκεμβρίου 2014, στην Περιφερειακή Διεύθυνση Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Αν. Μακεδονίας - Θράκης στη διεύθυνση: Τέρμα Σισμάνογλου, Τ.Κ. 69100 Κομοτηνή.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι οι μεταθέσεις των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στα Μειονοτικά Σχολεία δε γίνονται μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης e-Datacenter και γι αυτό οι αιτήσεις πρέπει να συμπληρωθούν χειρόγραφα.

Στη συνέχεια και αφού προσδιοριστούν τα κενά από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο Μειονοτικής Εκπαίδευσης, οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν για την υποβολή της δήλωσης προτιμήσεων, καθώς και για την ημερομηνία της συνέντευξης,

Επίσης μέχρι τις 30 Νοεμβρίου κατατίθενται και οι αιτήσεις μετάθεσης για τα Τμήματα Ένταξης για τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι κατέχουν κατά σειρά προτεραιότητας τα προσόντα, όπως αναγράφονται στο τέταρτο μέρος της υπ’ αριθμ. Γ.Υ. 11314/31-10-2014 εγκυκλίου του Υ.ΠΑΙ.Θ. και επιθυμούν να μετατεθούν στα Τμήματα Ένταξης των Μειονοτικών Σχολείων της Θράκης (14/θ Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Κενταύρου, 1ο 20/θ Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης και 4/θ Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Σιδηρούς Έβρου).

Περισσότερες πληροφορίες στην εγκύκλιο


Εγκύκλιος Α'θμιας

Μεταθέσεις Τμήματα Ένταξης


Διαβάστε περισσότερα...

Σε 1.040 ανέρχονται οι κενές οργανικές θέσεις στην Περιφέρεια Αττικής


Θα ζητηθούν άμεσα 139 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Οι κενές οργανικές θέσεις εργασίας στην Περιφέρεια Αττικής ανέρχονται σε 1.040 και, με δεδομένη τη ροή συνταξιοδότησης, την ερχόμενη χρονιά αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω κατά περίπου 200.

Όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Περιφέρειας Αττικής, Γιώργος Κυριακόπουλος, στο νέο Οργανισμό της Περιφέρειας Αττικής (που συστήθηκε το 2011) αναφέρονται 3.950 οργανικές θέσεις εργασίας.

Στο μεσοδιάστημα, η αφαίρεση αρμοδιοτήτων από την Περιφέρεια μείωσε τον αριθμό αυτό σε 3.500 υπαλλήλους.
Σήμερα υπηρετούν 2.221 υπάλληλοι που στις αρχές του 2015 αναμένεται να περιορισθούν στους 2.000 λόγω των αιτήσεων για συνταξιοδότηση.

Οι υπάλληλοι αυτοί καλούνται να εξυπηρετήσουν τα 4,5 εκατ. κατοίκων του Λεκανοπεδίου σε υποστελεχωμένες -όπως σημειώνει- υπηρεσίες.

Για παράδειγμα, προσθέτει, υπάρχουν 35 καθαρίστριες για 80 κτίρια. Η απουσία φυλάκων έχει ως συνέπεια η Περιφέρεια να νοικιάζει από ιδιώτες αποθήκες. Στο τμήμα Ανωνύμων Εταιρειών οι υπάλληλοι είναι τόσο λίγοι ώστε ένας υπάλληλος να καλείται να διαχειρισθεί τις υποθέσεις 1.500 εταιρειών.

Την ίδια στιγμή, η Περιφέρεια αντιμετωπίζει πρόβλημα ανεκμετάλλευτων υποδομών.

Τα 5 ΚΤΕΟ της Περιφέρειας, που απέφεραν 10 εκατ. ευρώ ετήσια καθαρά έσοδα την τελευταία 10ετία με μόλις 100 άτομα προσωπικό, έκλεισαν πριν από περίπου δυο χρόνια. Σήμερα, σημειώνει ο κ. Κυριακόπουλος, όχι μόνο δεν υπάρχουν αυτά τα έσοδα, αλλά επιπλέον για το ΚΤΕΟ Ελληνικού, όπου έχει κατασκευασθεί αποθήκη 1.700 τ.μ., γίνεται διαπραγμάτευση ώστε να το πάρει το ΤΑΙΠΕΔ.

Περιφερειακό Συμβούλιο

Το θέμα απασχόλησε χθες το βράδυ το Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, απέδωσε την ευθύνη για την κατάσταση στην κεντρική εξουσία.

«Αυτή η κατάσταση δεν έτυχε, αλλά πέτυχε. Συνειδητά η κεντρική εξουσία αφυδατώνει οικονομικά Δήμους και Περιφέρειες. Τους στερεί πόρους και προσωπικό. Τελικός στόχος είναι η απαξίωση της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης και ειδικότερα της Περιφέρειας Αττικής», είπε η περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι:

«Πριν από 15 ημέρες θέσαμε στην κυβέρνηση ένα σαφές, δημόσιο, πολιτικό ζήτημα: της ζητήσαμε να δηλώσει εάν εγκρίνει προσλήψεις, τακτικού προσωπικού καθαριότητας, φύλαξης, προσωπικού υγείας, συντήρησης κ.ά., έτσι ώστε να εξασφαλισθεί η υποτυπώδης λειτουργία της Περιφέρειας με την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών της».

«Το ερώτημα παραμένει ακόμη αναπάντητο», σχολίασε η κ. Δούρου και ζήτησε από το Περιφερειακό Συμβούλιο να συναινέσει, ώστε να «ασκηθεί η μέγιστη πίεση στην κυβέρνηση για την έγκριση 139 προσλήψεων γιατρών, μηχανικών, καθαριστριών, φαρμακοποιών, συντηρητών φυλάκων κ.ά.».

Το Περιφερειακό Συμβούλιο συναίνεσε στην έγκριση των προσλήψεων, άσκησε, όμως, έντονη κριτική στο τρόπο διαχείρισης του θέματος από την περιφερειάρχη Αττικής. Όπως σημειώθηκε, οι ειδικότητες για τις οποίες αυτή τη στιγμή η κ. Δούρου προαναγγέλλει αίτημα προσλήψεων, αφορούν κυρίως τομείς των οποίων οι ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό ήρθαν στην επιφάνεια λόγω της επικαιρότητας -πλημμύρες, ιός Εμπολα και το θέμα της έγκρισης σύμβασης της Περιφέρειας Αττικής με ιδιωτική εταιρεία για την καθαριότητα των κτιρίων, που στη συνέχεια ματαιώθηκε.

Κατά δεύτερον, επισημάνθηκε ότι η πρόσληψη των 139 μονίμων υπαλλήλων απαιτεί εύλογο χρόνο, λόγω γραφειοκρατίας που θα καταστήσει δυνατή την πρόσληψη του ανθρώπινου δυναμικού σε έναν περίπου χρόνο. Για το μεσοδιάστημα, επισημάνθηκε, η Περιφέρεια πρέπει να προτείνει κάποια εναλλακτική λύση.

Επίσης, αναφέρθηκε ότι η Περιφέρεια Αττικής δεν έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής σε υποβολή επίσημου αιτήματος προσλήψεων προς το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών και προδικάζει την αντίδρασή του.

Τέλος, μπορεί να είναι γνωστός ο αριθμός των 1.040 κενών, αλλά δεν έχουν ακόμη προσδιορισθεί οι τομείς και οι ειδικεύσεις, για τις οποίες θα απευθυνθεί αίτημα στο υπουργείο Εσωτερικών.

Τα ζητήματα έθεσε με τον πλέον έντονο τρόπο η εκπρόσωπος της «Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής» και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα, η οποία απαντώντας στην παρατήρηση της κ. Δούρου ότι «εγώ δεν παίζω με αριθμούς πρωτοκόλλου», σημείωσε:

«Είναι άλλο πράγμα "δεν παίζω με αριθμούς πρωτοκόλλου" και άλλο δεν έχω στείλει ποτέ έγγραφο. Η πρόσληψη προσωπικού προϋποθέτει ορισμένες ενέργειες από την πλευρά της διοίκησης. Θα περίμενα από μια αριστερή Περιφέρεια να έχει ήδη ξεκινήσει καταγραφή για το αναγκαίο προσωπικό που λείπει, να έρθει στο Περιφερειακό Συμβούλιο με έναν απολογισμό και μετά να προβεί στις αντίστοιχες ενέργειες όπως ορίζει ο Ν. 2190 (ΠΥΣ/33/2006)». Και συνέχισε: «Η Περιφέρεια διαθέτει δυο σημαντικά όπλα για τις προσλήψεις -κονδύλια και κενές οργανικές θέσεις. Αν το υπουργείο Εσωτερικών αρνηθεί, τότε να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις».

Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση του εκπροσώπου της «Αττικής» και πρώην δημάρχου Βύρωνα Νίκου Χαρδαλιά, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη σύνταξης οικονομικο-τεχνικής μελέτης και δέσμευσης κονδυλίων προκειμένου η Περιφέρεια να απευθυνθεί στο υπουργείο Εσωτερικών.

Εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο Γιάννης Πρωτούλης αναφέρθηκε κι αυτός στην ανάγκη ύπαρξης ολοκληρωμένου σχεδιασμού για τις ελλείψεις και υπενθύμισε ότι οι διοριστέοι του ΑΣΕΠ περιμένουν από το 2008 να προσληφθούν. Αναφέρθηκε στο μοναδικό Απολυμαντήριο στην Αττική που διαθέτει η Περιφέρεια, το οποίο δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης εργαζομένων, το οποίο χαρακτήρισε «φιλέτο για τους ιδιώτες» και τόνισε ότι η Περιφέρεια πρέπει να απαιτήσει εργαζόμενους.

Η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Προγραμματικού Σχεδιασμού Ελισάβετ Τασούλη απάντησε ότι η Περιφέρεια «περιορίσθηκε σε 139 προσλήψεις για να κλείσει τα στόματα όσων λασπολογούν και μιλούν για την είσοδο στην Καθαριότητα ιδιωτών».

Σε ό,τι αφορά τις 139 προσλήψεις είπε ότι αφορούν ειδικότητες γιατρών, φαρμακοποιών, ψυχολόγων, κοινωνικού λειτουργού, φυλάκων, καθαριστριών, τεχνητών για συντήρηση αλσών κ.ά.



Διαβάστε περισσότερα...

Βεβαίωση διαγραφής για τους μετεγγραφόμενους φοιτητές


Το Τμήμα υποδοχής ζητά την υπηρεσιακή αποστολή του φακέλου.

Οι Γραμματείες των τμημάτων υποδοχής θα ενημερώσουν τους φοιτητές που κατέθεσαν αίτηση μετεγγραφής για τον έλεγχο των δικαιολογητικών των φακέλων τους και αν δηλαδή κατέστη επιτρεπτή ή όχι η εγγραφή στο Τμήμα υποδοχής.

Το Τμήμα υποδοχής ζητά από τη Γραμματεία του Τμήματος προέλευσης της υπηρεσιακή αποστολή του φακέλου του ενδιαφερόμενου, όπου περιλαμβάνεται και η βεβαίωση διαγραφής του και ακολουθεί η εγγραφή του στο Τμήμα υποδοχής.

Θυμίζουμε ότι με βάση τα χρονικά πλαίσια που έχουν τεθεί από τις Υπουργικές Αποφάσεις η επιτροπή που έχει συσταθεί για τον έλεγχο των δικαιολογητικών οφείλει να ολοκληρώσει τον έλεγχο εντός 20 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής. Δεδομένου ότι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων έληξε σε πολλά Τμήματα στις 5-10 Νοεμβρίου η επιτροπή έχει περιθώριο μέχρι τέλη του μήνα να ολοκληρώσει τη διαδικασία.



Διαβάστε περισσότερα...

Ευνοϊκή μεταχείριση σε όσους επιστρέφουν τα «κλεμμένα»


Στη δημοσιότητα νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ευνοϊκή μεταχείριση θα έχουν όσοι επιστρέφουν το σύνολο των χρημάτων που έχουν καταχραστεί, υπεξαιρέσει, κλπ, σύμφωνα με νομοσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου.

Όπως τόνισε ο κ. Αθανασίου, η εφαρμογή του επίμαχου νομοσχεδίου θα «προσφέρει ρευστότητα στο δημόσιο το ταχύτερο δυνατό», ενώ υπολόγισε ότι αυτό το ποσό που μπορεί άμεσα να συγκεντρωθεί ανέρχεται μεταξύ των 1,5 και 2 δισ. ευρώ.

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως έχουν δεσμευθεί και άρα είναι άμεσα αξιοποιήσιμα περίπου 500 εκατ. ευρώ που προέρχονται από λίγες μόνον υποθέσεις οι οποίες έχουν οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη. Σημειώνεται ότι το ύψος των κλαπέντων χρημάτων προσδιορίζεται από το κατηγορητήριο και το σχετικό βούλευμα.

Όπως προβλέπει το επίμαχο νομοσχέδιο, από την ευνοϊκή αυτή ρύθμιση εξαιρούνται πρόσωπα τα οποία κατά την τέλεση της πράξης ήταν πρωθυπουργοί, υπουργοί, αναπληρωτές, υφυπουργοί, βουλευτές, ευρωβουλευτές, γενικοί και ειδικοί γραμματείς, περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι.

Το επίμαχο νομοσχέδιο για τη «Ρύθμιση δεσμευμένων ή κατασχεμένων χρηματικών απαιτήσεων και μετρητών» που παρουσίασε ο κ. Αθανασίου θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα μπορούν να υπαχθούν στη ευνοϊκή ρύθμιση και ήδη κατηγορούμενοι που έχουν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό και εκκρεμεί ή διενεργείται η δίκη τους σε δεύτερο βαθμό, οι οποίοι θα τύχουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης εφόσον αποσβέσουν τη συνολική ζημία του δημοσίου. Οι κατηγορούμενοι αυτοί θα έχουν προθεσμία 30 ημερών από τη δημοσίευση του νόμου να καταβάλουν τα χρήματα.

Παράλληλα, οι κατηγορούμενοι που θα υπαχθούν στη ρύθμιση, θα έχουν δραστική ελάφρυνση της ποινής τους αφού ουσιαστικά, όχι απλώς «σπάει» η ισόβια κάθειρξη αλλά είτε θα τιμωρούνται με πολύ μειωμένες ποινές είτε θα παραμένουν ουσιαστικά ατιμώρητοι. Πάντως, εφόσον αθωωθούν οι κατηγορούμενοι, τότε τα χρήματα επιστρέφονται εντόκως, εκτός κι αν υπάρχει άλλη παράλληλη αξίωση του δημοσίου σε βάρος τους.

Στην ευνοϊκή ρύθμιση υπάγονται τα ποινικά και φορολογικά - τελωνειακά αδικήματα και ειδικότερα καταλαμβάνει:
Φορολογικά, τελωνειακά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, δηλώσεις «πόθεν έσχες», καθώς και αδικήματα διαφθοράς αξιωματούχων.

Ποινικά αδικήματα, τα οποία στρέφονται κατά της ιδιοκτησίας και των περιουσιακών δικαιωμάτων (όχι ληστείες) και τελέστηκαν σε βάρος του δημοσίου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή οποιουδήποτε άλλου φορέα της γενικής κυβέρνησης και οποιαδήποτε άλλης κρατικής Αρχής.



Διαβάστε περισσότερα...

Μετατροπή συμβάσεων αναπληρωτών από μειωμένο σε πλήρες ωράριο


Πότε θα ισχύει η μετατροπή για τους αναπληρωτές της Παράλληλης Στήριξης.

Μετά την τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης πρόσληψης θα έχει ισχύ η μετατροπή των συμβάσεων των αναπληρωτών μειωμένου ωραρίου στην Παράλληλη Στήριξη σε πλήρες ωράριο. Αυτό αναφέρει έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας που αναρτήθηκε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Φλώρινας.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι η τροποποίηση της σύμβασης αναπληρωτή εκπαιδευτικού δεν δύναται να πραγματοποιείται από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης του Διευθυντή Εκπαίδευσης για μετατροπή σε πλήρες ωράριο αλλά έχει ισχύ μετά την τροποποίηση της Υπουργικής απόφασης πρόσληψης.

Ως εκ τούτου, για την εφαρμογή της παρ. 2 του ν. 4264/2014 (ΦΕΚ 118Α):

1. Οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης αποστέλλουν στην Υπηρεσία μας τα ονόματα εκπαιδευτικών για μετατροπή συμβάσεων σε πλήρους ωραρίου, εφόσον δεν έχουν ήδη προβεί στη σχετική ενέργεια.

2. Η Υπηρεσία μας τροποποιεί την/τις απόφαση/άσεις πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών και ενημερώνει τις οικείες Δ/νσεις Δ/θμιας Εκπ/σης για τις δικές τους περαιτέρω ενέργειες.

Η παρ.2 του ν.4264/2014 αναφέρει ότι:

«Οι προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών ΔΕΕΑΕ για την παράλληλη στήριξη, πραγματοποιούνται αποκλειστικά ως μειωμένου ωραρίου. Για τους ανωτέρω προσληφθέντες εκπαιδευτικούς μειωμένου ωραρίου, η σύμβαση πρόσληψής τους μπορεί με απόφαση του οικείου Διευθυντή Εκπαίδευσης να μετατραπεί σε πλήρους ωραρίου, εφόσον οι εκπαιδευτικοί το έχουν δηλώσει στην αρχική αίτησή τους, για το ίδιο πρόγραμμα ΕΣΠΑ και στην ίδια περιοχή της ίδιας βαθμίδας εκπαίδευσης. Οι ανωτέρω εκπαιδευτικοί, καθώς και οι εκπαιδευτικοί ΠΕ ΕΑΕ και ΠΕ Γενικής Αγωγής που προσλαμβάνονται για την παράλληλη στήριξη, εφόσον δε συμπληρώνουν το προβλεπόμενο διδακτικό τους ωράριο, παρέχουν συμπληρωματικά υπηρεσίες με σειρά προτεραιότητας:

α) παράλληλη στήριξη−συνεκπαίδευση και σε άλλους μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες της οικείας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, β) ενισχυτική διδασκαλία στους μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στους οποίους παρέχεται παράλληλη στήριξη−συνεκπαίδευση, στην ίδια σχολική μονάδα ή σε άλλη σχολική μονάδα της οικείας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, γ) υπηρεσίες σε ΚΕΔΔΥ για τις ειδικότητες που προβλέπεται.

Τα ανωτέρω υλοποιούνται με αποφάσεις του οικείου Διευθυντή Εκπαίδευσης. Σε περίπτωση μετατροπής της σύμβασης μειωμένου ωραρίου σε πλήρους ωραρίου κατά τα ανωτέρω, οι Διευθυντές Εκπαίδευσης υποχρεούνται στην αποστολή των ονομάτων των εκπαιδευτικών στη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής για την τροποποίηση της σχετικής υπουργικής απόφασης.»



Διαβάστε περισσότερα...

ΟΙΕΛΕ: Αργία η 17η Νοεμβρίου για τα φροντιστήρια


Απάντηση του τμήματος ιδιωτικής Β/θμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας.

Αργία είναι για τα φροντιστήρια η 17η Νοεμβρίου και οι εκπαιδευτικοί λαμβάνουν τις αποδοχές που τους αναλογούν βάσει προγράμματος. Τα παραπάνω αναφέρονται από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών και προκύπτουν από απάντηση που δόθηκε από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας η οποία είναι σαφής και δεν επιδέχεται παρερμηνείας.

Στην ΟΙΕΛΕ έφθασαν καταγγελίες για την πρόθεση ορισμένων ιδιοκτητών φροντιστηρίων να λειτουργήσουν τα φροντιστήρια και γι αυτό κατατέθηκε σχετική ερώτηση και δόθηκε η ακόλουθη απάντηση:

Απαντώντας στο ανωτέρω έγγραφό σας, σας ενημερώνουμε ότι είναι σε ισχύ η αριθμ. Δ5/5500/4-11-1983 (ΦΕΚ 652 Β΄) Υπουργική Απόφαση, καθώς και επίσης και η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας 87/2001 η οποία στο άρθρο 9 παρ. 6 ρητά αναφέρει « Κατά τις ημέρες αργίας που ορίζονται στο β.δ 74/66 και κατά την Καθαρή Δευτέρα, την εορτή του Αγίου Πνεύματος, την 17 Νοέμβρη και την 30 Ιανουαρίου, κάθε έτους, οι καθηγητές δεν προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δικαιούμενοι των αντίστοιχων αποδοχών τους, βάσει του προγράμματος».

Η ΟΙΕΛΕ ζητά από τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται σε φροντιστήρια να ενημερώσουν άμεσα την Ομοσπονδία και τον ΣΕΦΚ σε περίπτωση που τους ζητηθεί να δουλέψουν τη Δευτέρα, 17 Νοέμβρη, ώστε να κινηθεί αρμοδίως.



Διαβάστε περισσότερα...

Διδακτορική διατριβή για το Μηχανισμό των Αντικυθήρων


Η πρώτη παγκοσμίως.

Η διδάκτωρ του Τμήματος Φυσικής Μαγδαληνή Αναστασίου είναι η επιστήμονας που ολοκλήρωσε την πρώτη, παγκοσμίως, διδακτορική διατριβή για το Μηχανισμό των Αντικυθήρων.

«Αναμφισβήτητα πλέον, ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων θεωρείται ως μια τέλεια μηχανική κατασκευή προηγμένης τεχνολογίας της αρχαιότητας. Η γνώση που έχει αποτυπωθεί πάνω του, η σύλληψη της όλης κατασκευής του αλλά και η ίδια η κατασκευή του εκπλήσσουν. Χάρη στην ανακάλυψη του Μηχανισμού ξαναγράφεται πλέον η ιστορία της εξέλιξης της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας» αναφέρει χαρακτηριστικά η κ.Αναστασίου στη διατριβή της που παρουσίασε σε εκδήλωση που διοργάνωσαν η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής και η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ με θέμα τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Εκφράζει δε την πεποίθησή της ότι «ο Μηχανισμός δεν αποτελεί το πρώτο και μοναδικό τέτοιο «εργαλείο» που δημιουργήθηκε».

«Τόσο η πολυπλοκότητά του όσο και η τελειότητά του συνηγορούν ότι πρέπει το μηχάνημα που σώζεται αυτή τη στιγμή, να αποτελεί την κορυφή εξελικτικής διαδικασίας απλούστερων μηχανισμών που ολοένα εμπλουτίζονταν και με περισσότερες λειτουργίες» προσθέτει. «Μαγευτική επίσης», σύμφωνα με την ίδια, «είναι και η δομή του συνόλου της κατασκευής του, που έχει τις διαστάσεις ενός σύγχρονου φορητού υπολογιστή».

«Η πληθώρα των πληροφοριών σε μια τόσο συμπυκνωμένη δομή πρέπει να θεωρείται αποτέλεσμα μιας μακράς εξελικτικής πορείας. Η απάντηση στο γιατί δεν σώζεται άλλος μηχανισμός βρίσκεται στην πολυτιμότητα του υλικού του και στην ιδιότητά του να ανακυκλώνεται εύκολα για τη δημιουργία άλλων αντικειμένων».

Η κ.Αναστασίου κάνει επίσης ιδιαίτερη μνεία σε ένα θραύσμα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων του οποίου η λειτουργία δεν είναι ακόμη επιβεβαιωμένη.

«Η δομή του θραύσματος αυτού», περιγράφει, «είναι πολύ περίεργη με την ύπαρξη ενός οδοντωτού τροχού και δύο ιδιόμορφων εξαρτημάτων, το ένα από τα οποία έχει νεφροειδές σχήμα».

«Μια πλήρης περιστροφή του εξαρτήματος αυτού ως προς τον άξονά του εμφανίζει δύο μέγιστα και δύο ελάχιστα. Η μελέτη δείχνει ότι τα μέγιστα και ελάχιστα αυτά φαίνονται να ταιριάζουν με την εξίσωση του χρόνου, αστρονομικής γνώσης που είχε κατακτηθεί την εποχή του Μηχανισμού. Καθώς ο Μηχανισμός αποτύπωνε πάνω του όλες τις αστρονομικές γνώσεις της εποχής του, είναι πολύ πιθανό να περιελάμβανε κι αυτήν. Η όλη μελέτη βρίσκεται σε εξέλιξη ακόμα» καταλήγει.

Παράλληλα, για την εμπειρία του στην ενάλια έρευνα μίλησε στην εκδήλωση ο αρχαιολόγος- δύτης και υποψήφιος διδάκτορας του Α.Π.Θ., Αλέξανδρος Τούρτας ο οποίος είναι από τους λίγους τυχερούς που έχει βουτήξει στο σημείο όπου βρίσκεται το ναυάγιο των Αντικυθήρων, συμμετέχοντας στην ερευνητική ομάδα που πρόσφατα ανέσυρε νέα ευρήματα.

«Είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν και άλλα κινητά ευρήματα στο ναυάγιο και ευελπιστούμε ότι θα μπορέσουμε να τα ανασύρουμε στην επόμενή μας έρευνα, τον Μάιο του 2015» ανέφερε, στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο κ.Τούρτας.

Όπως εξήγησε, στο ναυάγιο δεν έχει γίνει αρχαιολογική έρευνα στον πυθμένα, λόγω των σημαντικών τεχνικών δυσκολιών και του βάθους που βρίσκεται το ναυάγιο- είναι στα 50-55 μέτρα. Για τον ίδιο ωστόσο, η εμπειρία είναι σημαντική καθώς, όπως λέει, «βουτάμε σε ένα ναυάγιο με ιστορική και αρχαιολογική αξία». Όσο για την εικόνα που αντικρίζει στον βυθό, διευκρινίζει ότι στην ουσία ταυτίζει τις πληροφορίες που έχει στο μυαλό του και ανασυνθέτει την εικόνα αφού στην πραγματικότητα βλέπει μόνο σκόρπιες πέτρες. Απαντώντας πάντως σε ερώτηση για τον φόβο αρχαιοκαπηλίας στο ναυάγιο, δήλωσε ότι η θέση του δεν είναι γνωστή και ακόμα και οι ίδιοι που είχαν τις συντεταγμένες, δυσκολεύτηκαν να το βρουν.



Διαβάστε περισσότερα...

Αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών εντός 6μήνου ζητά το ΣτΕ


Τι αναφέρει σε απόφασή του.

Τελεσίγραφο στη Διοίκηση να προχωρήσει στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών εντός 6 μηνών έστειλε με δύο αποφάσεις του το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σύμφωνα με τις υπ. αριθμ.1055/2014 και 4003/2014 αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας «Διαπιστώνεται ότι η Διοίκηση έχει παραλείψει παρανόμως να προβεί στην επιβαλλόμενη από το άρθρο 41.1 του νόμου 1249 του 1982 έκδοση αποφάσεως αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών της χώρας. Αναβάλει την έκδοση οριστικής αποφάσεως και τάσσει στη Διοίκηση εξάμηνη προθεσμία από την κοινοποίηση της παρούσας απόφασης προκειμένου να προβεί στην άνω οφειλόμενη ενέργεια».

Μετά την παρέλευση του εξαμήνου, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου θα συνέλθει εκ νέου προκειμένου να ελέγξει αν το υπουργείο Οικονομικών έχει συμμορφωθεί ώστε να προχωρήσει στην έκδοση των οριστικών αποφάσεων.

Όπως επισημαίνουν οι δικαστές θα έπρεπε να ακυρώσουν αναδρομικά την παράλειψη της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών αλλά έδωσαν περιθώριο 6 μηνών στη Διοίκηση καθώς στάθμισαν το συμφέρον των πολιτών και το έντονο δημόσιο συμφέρον, που θα πλήξει αιφνιδιαστικά τα έσοδα του κράτους με την έκδοση μιας αρνητικής απόφασης για την Κυβέρνηση.

Για αυτό το λόγο αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι: «συνιστάμενο στην αποφυγή αιφνίδιας διαταραχής των φορολογικών εσόδων του Κράτους υπό τις παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες, κρίνει ότι πρέπει, αντί αναδρομικής ακυρώσεως, να αναβληθεί η έκδοση οριστικής απόφασης, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στη διοίκηση να προβεί στην άνω οφειλόμενη νόμιμη ενέργεια».

Λένε μάλιστα ότι «κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και ιδίως από το 2011, οι τιμές των ακινήτων της χώρας μειώνονται» και επικαλούνται έκθεση του Διοικητή της Ττε η οποία σχετικά με την πτώση των τιμών των ακινήτων αναφέρει ότι το δ΄ τρίμηνο του 2012 έφθασε η υποχώρηση των τιμών στο 27,9% και το 2013 στο 33,4%. : «…η φορολογική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας στην διάρκεια της κρίσης έχει επιτείνει την ύφεση στην αγορά ακινήτων και έχει αποθαρρύνει σημαντικά τη ζήτηση…η στρέβλωση η οποία προκαλείται από την ύπαρξη των αντικειμενικών αξιών που σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνουν σημαντικά τις εμπορικές αξίες των ακινήτων, οδηγεί σε τεχνική υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και σε περαιτέρω μη ορθολογική πλέον συμπίεση των αξιών»
Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει στελέχη, φίλοι αλλά και ο πρόεδρος της «Δράσης» Θόδωρος Σκυλακάκης ζητώντας την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Στην δεύτερη περίπτωση είχαν καταθέσει προσφυγή 13 πολιτών οι οποίοι έχουν ακίνητα σε διάφορα σημεία της χώρας και ζητούσαν να ακυρωθεί η άρνηση της Κυβέρνησης να εκδώσει -ανά διετία, όπως είχε υποχρέωση από το νόμο 1249/1982- απόφαση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Σε κάθε περίπτωση όπως εκτιμούν αρμόδιες πηγές οι επίμαχες αποφάσεις του ΣτΕ θα προκαλέσουν μεγάλες αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των ακινήτων (ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος που στηρίζεται στην ακίνητη περιουσία αλλά και η φορολογία μεγάλης ακίνητης περιουσίας) με αποτέλεσμα μόλις εφαρμοστούν να επιφέρουν τεράστιο δημοσιονομικό κενό.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ειδική επιτροπή επεξεργάζεται τις νέες τιμές και θα είναι σε θέση να ανακοινώσει τις αλλαγές προς το τέλος του 2016, δηλαδή θα ισχύσουν από το 2017.



Διαβάστε περισσότερα...

Πρόγραμμα σίτισης απόρων ύψους 380.000 ευρώ


«Πέφτουν» οι υπογραφές ανάμεσα σε υπουργείο Εργασίας και Περιφέρεια Αττικής.

Πρόγραμμα σίτισης αστέγων, ατόμων και οικογενειών που διαβιούν υπό συνθήκες ένδειας θα υλοποιηθεί μέσω της προγραμματικής σύμβασης στην υπογραφή της οποίας προχωρά η Περιφέρεια Αττικής με το υπουργείο Εργασίας.

Το πρόγραμμα, που πρόκειται να χρηματοδοτηθεί με 380.000 ευρώ από τα κονδύλια που διαχειρίζεται το υπουργείο Εργασίας, θα έχει 6μηνη διάρκεια και αποτελεί την έναρξη του προγράμματος σίτισης ενδεών που προτίθεται να αναπτύξει στη συνέχεια η Περιφέρεια Αττικής, ύψους 3 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι στον προϋπολογισμό για το 2015 που παρουσίασε σε προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρ. Δούρου αύξησε σε 13,1 εκατ. ευρώ τον προϋπολογισμό για δράσεις κοινωνικής πολιτικής από 1,8 εκατ. ευρώ που είχε προγραμματίσει η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή.

Τη σύναψη της Προγραμματικής Σύμβασης έθεσε προς έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο χθες το βράδυ η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής Κατερίνα Θανοπούλου. Όπως εξήγησε η κ. Θανοπούλου, η διανομή των τροφίμων -που θα είναι αποκλειστικά από Έλληνες μικρούς παραγωγούς και συνεταιρισμούς- θα γίνει μέσω των Κοινωνικών Παντοπωλείων του Εθνικού Δικτύου Παρέμβασης των Κοινωνικών Παντοπωλείων που λειτουργούν μόνο με ευθύνη των δήμων ή των ΝΠΔΔ τους, που είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή που πληρούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις μόνιμης λειτουργίας και τήρησης συστήματος διαχείρισης εισροών-εκροών και δεν έχουν ενταχθεί σε προγράμματα που υλοποιούνται στο πλαίσιο στήριξης αστέγων.

Η κ. Θανοπούλου διευκρίνισε ότι στη διανομή δεν θα συμμετάσχουν ΜΚΟ ή Κοινωνικά Παντοπωλεία που διαχειρίζονται ΜΚΟ. Για τους δήμους που δεν διαθέτουν Κοινωνικό Παντοπωλείο η διανομή γίνεται μέσω των Κοινωνικών Παντοπωλείων όμορων δήμων, μετά από απόφαση των Δημοτικών Συμβουλίων.



Διαβάστε περισσότερα...

Αμφίπολη: Το μυστήριο για τον ένοικο, τα σενάρια και οι νέες 3D απεικονίσεις


"Τα οστά θα δείξουν την ταυτότητα του νεκρού στην Αμφίπολη"


Τα οστά θα δείξουν την ταυτότητα του νεκρού στην Αμφίπολη, όπως αποκάλυψε ο καθηγητής Ανατομίας και Φυσιολογίας του ΑΠΘ, Θ. Αντίκας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

«Από τα οστά θα βρούμε γρήγορα το φύλο, την ηλικία, ενδεχομένως το ύψος, αν η κνήμη είναι ολόκληρη και την παθολογία». Παράλληλα, ο κ. Αντίκας διευκρίνισε ότι, αν η κατάσταση των οστών είναι άριστη, τότε, όπως είπε, θα υπάρξουν σύντομα συμπεράσματα.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:




------------

Τι κρύβει η Περιστέρη για την Αμφίπολη

Αινιγματική ήταν η Κατερίνα Περιστέρη στις δηλώσεις της μετά την ανακοίνωση ότι βρέθηκε σκελετός στην Αμφίπολη. Τι κρύβει η επικεφαλής των ερευνών θα αποκαλυφθεί τα επόμενα 24ωρα. Την ίδια στιγμή φουντώνει η σεναριολογία για την ταυτότητα του νεκρού.

Δείτε το βίντεο από το Star





------------

Νέα συγκλονιστική 3D… βόλτα στην Αμφίπολη

Με ένα εντυπωσιακό animation video μπορείτε να περιηγηθείτε στον τάφο της Αμφίπολης και να δείτε σε πιο σημείο βρέθηκε ο σκελετός του νεκρού.




------------

Το Βίντεο που σε φέρνει πιο κοντά στην Αμφίπολη - Η μεγαλοπρέπεια του τύμβου
Οι σφίγγες, το εντυπωσιακό δάπεδο, οι Καρυάτιδες, το ψηφιδωτό με την αρπαγή της Περσεφόνης: Η μεγαλοπρέπεια του τύμβου Καστά της Αμφίπολης, απεικονίζεται στην παρακάτω εντυπωσιακή τρισδιάστατη αναπαράσταση:




------------

"Ακτινογραφούν" τον σκελετό της Αμφίπολης

Το DNA θα «μιλήσει» για την ταυτότητα του ενοίκου της Αμφίπολης. Η εργαστηριακή των οστών του σκελετού που βρέθηκε κάτω από τον τρίτο θάλαμο, θα αποκαλύψει το φύλο και την ηλικία του νεκρού ενώ θα επιχειρηθεί και ανάπλαση του προσώπου του. Μάλιστα ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι μετά από την εξέταση της οδοντοστοιχίας του νεκρού θα εξακριβωθεί από τις τροφές που έτρωγε αν ο ένοικος ήταν πλούσιος ή φτωχός.

Την ίδια στιγμή, οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι πρόκειται για επιφανή προσωπικότητα και ηρωική μορφή της εποχής του.

Δείτε το βίντεο της ΝΕΡΙΤ






------------

Νέα σενάρια για τον ένοικο της Αμφίπολης

Ενώ οι ειδικοί επιστήμονες το επόμενο διάστημα θα ασχοληθούν με το ανθρωπολογικό υλικό του σκελετού που βρέθηκε στον τρίτο θάλαμο του τάφου της Αμφίπολης, άνοιξε πάλι ο κύκλος των εικασιών και των σεναρίων για τον ένοικο του τάφου της Αμφίπολης.

Την ίδια στιγμή, άρχισαν να επανέρχονται οι θεωρίες με πρωταγωνιστή τον Μέγα Αλέξανδρο, τους στρατηγούς του και την Ολυμπιάδα.

Δείτε το βίντεο της ΝΕΡΙΤ





------------

«Από τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν προκύπτει πως έχει αποτεφρωθεί ο νεκρός»

Π. Τασούλας: Δεν έχει καθοριστεί ακόμη από την έρευνα στα οστά εάν είναι άνδρας ή γυναίκα.

Δυο «ειδήσεις» που… ανεβάζουν το θερμόμετρο αναφορικά με τις εξελίξεις στην ανασκαφική έρευνα της Αμφίπολης έδωσε σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού. Η πρώτη αφορά το ότι από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας δεν προκύπτει πως ο νεκρός είχε αποτεφρωθεί.

Η δεύτερη –που ίσως είναι και η σημαντικότερη- είναι πως η επιστημονική έρευνα (DNA κλπ) πάνω στον σκελετό του Τύμβου ήδη ξεκίνησε! Αυτό που σημείωσε, ωστόσο, ο υπουργός Πολιτισμού είναι πως δεν έχει ακόμα καθοριστεί το αν πρόκειται για γυναίκα ή άνδρα…

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως μιλώντας στο «parapolitika 90,1» ο κ. Τασούλας απέφυγε να μπει στην ονοματολογία και κυρίως τον Μέγα Αλέξανδρο: «Ό, τι και να σας πω θα βρω τον μπελά μου. Εγώ νομίζω ότι δεν έχει νόημα να μπλέκουμε σε αυτή τη συζήτηση» και συμπλήρωσε με νόημα: «κανείς δεν το είχε προβλέψει όλο αυτό. Είναι μοναδικό. Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει το μέγεθος. Από τον τάφο ως την οροφή είναι εννιά μέτρα. Είναι τεράστιο μνημείο»

Ο υπουργός ξεκαθάρισε μεν πως δεν έχει καθοριστεί ακόμη από την έρευνα στα οστά εάν πρόκειται για άνδρα ή γυναίκα, ωστόσο μίλησε και για οστά τα οποία δεν έχουν υποστεί καύση, σπεύδοντας όμως αμέσως να συμπληρώσει πως αυτό δεν σημαίνει τίποτα.

Ο κ. Τασούλας δηλαδή αποκάλυψε πως οι αρχαιολόγοι έχουν ενδείξεις πως πρόκειται για κανονική ταφή και όχι για ενταφιασμό υπολειμμάτων οστών μετά από καύση. «Δεν προκύπτει πως έχει αποτεφρωθεί ο νεκρός, αλλά και αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ήταν σημαντικός ο νεκρός».


Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Συνέδριο για την ψυχική αναπηρία - Το δικαίωμα στην αυτο- εκπροσώπηση και την αυτο-συνηγορία


Δελτίο Τύπου 14.11.2014


Αρ. Πρωτ.: 4563

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το διήμερο Συνέδριο της ΕΣΑμεΑ «Ενδυνάμωση των ατόμων με ψυχική αναπηρία: Αυτο- εκπροσώπηση και αυτό-συνηγορία», στις 13 και 14 Νοεμβρίου 2014 στην Αθήνα. Η έναρξη και η παρουσίαση του συνεδρίου έγινε από τον πρόεδρο της ΕΣΑμεΑ Ιωάννη Βαρδακαστάνη, ενώ προσήλθαν χρήστες των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, λήπτες και εργαζόμενοι, ακαδημαϊκοί, από το υπουργείο Υγείας η υφυπουργός Κατερίνα Παπακώστα, ο κ. Gabor Gombos, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Δικτύου Χρηστών και Επιζώντων της Ψυχιατρικής (WNUSP), η κ. Victoria Lee, υπεύθυνη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Παγκόσμιας Οργάνωσης για την Αναπηρία (IDA), η κ. An-Sofie Leenknecht, υπεύθυνη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF), ο κ. Γιώργος Ζερβός, προϊστάμενος Ειδικής Υπηρεσίας Τομέα Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΣΑμεΑ, εκπρόσωποι και μέλη Σωματείων Ατόμων με Ψυχική Αναπηρία από όλη την Ελλάδα, εκπρόσωποι και μέλη φορέων της ΕΣΑμεΑ κ.α.

Ο κ. Βαρδακαστάνης κατά τη διάρκεια της παρουσίας τόνισε : «Το αναπηρικό κίνημα της χώρας, συνειδητοποιώντας πλήρως την υποχρέωση του απέναντι στα άτομα με ψυχική αναπηρία, ανέλαβε την πρωτοβουλία της συστηματικής υποστήριξής τους, για αυτο-οργάνωση, αυτενέργεια και αυτοδιάθεση, έτσι ώστε να πετύχουν την αυτο-εκπροσώπησή τους και την αυτό-συνηγορία τους. Να σπάσουν τα δεσμά του στίγματος, του αποκλεισμού, της περιφρόνιας και της καταφρόνιας και ως ισότιμοι και ισοδύναμοι πολίτες να ασκήσουν τα δικαιώματά τους, χωρίς περιορισμούς και εκπτώσεις.

Η ολοκλήρωση του προγράμματος αυτού βάζει το θεμέλιο λίθο της συγκρότησης ενός ρωμαλέου κινήματος των ατόμων με ψυχική αναπηρία στην Ελλάδα. Μαθαίνουμε και συνεχίζουμε».

Ομιλίες:
• Γενική εισαγωγή - Παρουσίαση του Έργου: «Ενδυνάμωση της συλλογικής έκφρασης και της συνηγορίας των ατόμων με ψυχική αναπηρία», Ευτύχης Φυτράκης, διδάκτωρ Νομικής, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Έργου.
• Πώς τα άτομα με ψυχική αναπηρία οργανώνονται στην Ευρώπη και τον κόσμο, Gabor Gombos.
• Η ενδυνάμωση των ατόμων με ψυχική αναπηρία μέσω της εκπαίδευσης, Μαρία Μητροσύλη, επίκουρη καθηγήτρια Δικαίου της Υγείας και Κοινωνιολογίας Δικαίου.
• Παρουσίαση του εκπαιδευτικού υλικού (εγχειρίδια) που εκπονήθηκαν στο πλαίσιο του Έργου, Αιμιλία Πανάγου, Ψυχολόγος (MA, MSc) - Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων.
• Εμπειρίες εκπαιδευτών από τη συμμετοχή τους στα εκπαιδευτικά σεμινάρια που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο του Έργου, Μαρία Αναγνωστάκη, Νομικός - Εγκληματολόγος.
• Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία ως εργαλείο για την προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχική αναπηρία, Ξενοφών Κοντιάδης, καθηγητής Δημόσιου Δικαίου και Θεσμών Κοινωνικής Προστασίας, Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού και Συνταγματικού Δικαίου.
• Πώς η Επιτροπή της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία έχει προσεγγίσει το θέμα των ατόμων με ψυχική αναπηρία κατά την εξέταση των εκθέσεων των κρατών και των εναλλακτικών εκθέσεων, Victoria Lee.
• Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και τα άτομα με ψυχική αναπηρία: από την σκοπιά του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, An-Sofie Leenknecht.
• Παρουσίαση της Μελέτης για το Άρθρο 12 «Ισότητα ενώπιον του νόμου» και το Άρθρο 13 «Πρόσβαση στη Δικαιοσύνη» της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Έργου, Μαρία Μουσμούτη, διδάκτωρ Νομικής, διευθύντρια του Κέντρου Ευρωπαϊκού και Συνταγματικού Δικαίου.
• Παρουσίαση της Έρευνας για την ανάπτυξη και το ρόλο του κινήματος της (Αυτό-) Συνηγορίας σε άλλες χώρες, που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Έργου, Μαρία Μουσμούτη, διδάκτωρ Νομικής, διευθύντρια του Κέντρου Ευρωπαϊκού και Συνταγματικού Δικαίου.
• Εκπρόσωποι Σωματείων.

Φωτογραφίες στο προφίλ της ΕΣΑμεΑ στο facebook.
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 2013 (146.6 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

Καταργείται η προσωποκράτηση για τους οικονομικά αδύναμους


Αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, με νομοσχέδιο που κατατίθεται άμεσα στη Βουλή και έχει ως στόχο την επιτάχυνση της εκδίκασης των πολιτικών υποθέσεων που συνδέονται άμεσα και με τις επενδύσεις.

Μεταξύ άλλων καταργούνται οι δίκες στο ακροατήριο και όλη η διαδικασία θα γίνεται εγγράφως, εκτός αν κρίνει ο δικαστής πως απαιτείται εξέταση μαρτύρων, ενός από κάθε πλευρά.

Το χρονικό διάστημα από την κατάθεση της αγωγής μέχρι την έκδοση της απόφασης δεν θα ξεπερνά τους 6 με 8 μήνες, το 1/3 δηλαδή του χρόνου που απαιτείται σήμερα για την έκδοση πρωτόδικης απόφασης.

Επιπλέον οι αλλαγές που επιφέρει ο νόμος στο στάδιο της αναγκαστικής εκτέλεσης, απομακρύνουν το ενδεχόμενο της προσωποκράτησης για ιδιωτικές διαφορές. Όπως προβλέπεται, το δικαστήριο που θα οδηγηθεί ο οφειλέτης θα κρίνει αν είναι σε θέση να πληρώσει και θα προστατεύει τους οικονομικά αδύναμους από τη φυλάκιση.

Εν ολίγοις η διάταξη καταργεί την προσωποκράτηση για αστικά και εμπορικά χρέη για όσους αποδεδειγμένα αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Το μέτρο παραμένει σε ισχύ μόνο για εκείνους που ενώ διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα ικανοποίησης του αντιδίκου τους, δεν το κάνουν εσκεμμένα, αποκρύπτοντας τα οικονομικά μέσα τους ή αρνούνται να συμμορφωθούν προς τις δικαστικές αποφάσεις.

Όπως είπε ο κ. Αθανασίου θα υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές και στους πλειστηριασμούς ακινήτων με τη χαρακτηριστική φράση "να εξουδετερώσουμε τα κοράκια". Δηλαδή σύμφωνα με το νέο σχέδιο όλες οι πράξεις κατά της αναγκαστικής εκτέλεσης θα συγκεντρώνονται σε μια πράξη (ανακοπή) για την άσκηση της οποίας προβλέπονται πλέον μόνο δύο στάδια, ένα πριν και ένα μετά τον πλειστηριασμό. Επιπλέον, προβλέπεται συγκεκριμένος προσδιορισμός του πλειστηριασμού το αργότερο εντός 8 μηνών από την ημέρα της κατάσχεσης ενώ απλοποιείται και το σύστημα υποβολής προσφορών.



Διαβάστε περισσότερα...

Συνεχίζονται οι αιτήσεις επιχορήγησης για την πρόσληψη ανέργων


Τη συνέχιση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων, στο «Πρόγραμμα Επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 ανέργων ηλικίας 30-66 ετών» ΚΥΑ 5023/119/2014 (ΦΕΚ 440/24-02-2014) ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ.

Ο Οργανισμός ενημερώνει τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτό ότι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τις 18/11/2014 και ώρα 10:00 έως και τις 28/11/2014 και ώρα 15:00, στο ειδικό πεδίο του διαδικτυακού τόπου του ΟΑΕΔ, στη διεύθυνση www.oaed.gr, στο πεδίο καταχώρησης ηλεκτρονικών αιτήσεων για τις υπολειπόμενες 2.500 θέσεις που δεν καλύφθηκαν με την προηγούμενη αρχική Δημόσια Πρόσκληση Νο1/2014 ως εξής:

Άξονας Προτεραιότητας 7 για τις οκτώ (8) Περιφέρειες Αμιγούς Στόχου Σύγκλισης: Κρήτη, Ιόνια Νησιά, Β. Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησος: 1.420 θέσεις.

Άξονας Προτεραιότητας 8 για τις τρεις (3) Περιφέρειες Σταδιακής Εξόδου: Αττική, κεντρική και Δυτική Μακεδονία): 1.080 θέσεις.

Στην περίπτωση που οι κατανεμηθείσες θέσεις καλυφθούν πριν την 28-11-2014, τότε η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων για υπαγωγή στο πρόγραμμα θα λήξει αυτόματα μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος αιτήσεων.

Οι δικαιούχοι - επιχειρήσεις από τη λήψη της εγκριτικής απόφασης οφείλουν να προχωρήσουν στην πρόσληψη των υποδειχθέντων ανέργων έως τις 31-12-2014.

Λεπτομέρειες και όροι υλοποίησης της συνέχισης της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα, περιλαμβάνονται στη σχετική Συμπληρωματική Δημόσια Πρόσκληση, που θα αναρτηθεί στον ειδικό διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ, στη διεύθυνση www.oaed.gr.



Διαβάστε περισσότερα...

Εικόνες σοκ στα Λεχαινά: Κλειδωμένα σε "κλουβιά" παιδιά με ειδικές ανάγκες


Σοκάρουν οι εικόνες που παρουσιάζονται σε ρεπορτάζ του το BBC και δείχνουν παιδιά που φιλοξενούνται στο Κέντρο Περίθαλψης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες στα Λεχαινά να είναι κλειδωμένα σε κλουβιά. Όλα αυτά πέντε χρόνια μετά την έκθεση-καταπέλτη του Συνηγόρου του Πολίτη για τις "άθλιες συνθήκες διαβίωσης" τους.

Η δημοσιογράφος του BBC αναφέρει ότι το προσωπικό στο ίδρυμα θέλει να βελτιωθούν οι συνθήκες, αλλά τα χρήματα δεν επαρκούν.



Οι τριτοκοσμικές συνθήκες ήρθαν για πρώτη φορά στο προσκήνιο πριν από πέντε χρόνια, όταν μια ομάδα ευρωπαίων αποφοίτων πέρασαν αρκετούς μήνες στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών ως εθελοντές. Τότε κατέγραψαν τις εμπειρίες τους και έστειλαν το έγγραφο σε πολιτικούς και αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.



Το 2010, οι εκθέσεις των εθελοντών προκάλεσαν την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, που μετά από αυτοψία στο ίδρυμα το 2010 δημοσίευσε μια καταδικαστική έκθεση στην οποία, όπως τονίζει το BBC, γινόταν μεταξύ άλλων αναφορά και σε αρκετούς θανάτους λόγω ελλιπούς επίβλεψης.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, μετά από αυτά τα περιστατικά η διοίκηση του κέντρου περίθαλψης αποφάσισε ότι ήταν αδύνατη η προστασία των παιδιών λόγω έλλειψης προσωπικού. Ως λύση προκρίθηκε η κατασκευή ξύλινων "κλουβιών".

Ωστόσο, η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη ανέφερε ότι τα "κλουβιά" και κάθε μέθοδος μακροχρόνιου περιορισμού των παιδιών είναι "ξεκάθαρα παράνομες πρακτικές" και βρίσκονται "σε απευθείας αντιδιαστολή με την υποχρέωση σεβασμού και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων". Παράλληλα, καλούσε την κυβέρνηση να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για να αποκατασταθεί η κατάσταση.



Σύμφωνα όμως με το ρεπορτάζ του BBC, πέντε χρόνια μετά, οι αλλαγές ήταν μόνο επιφανειακές.

Κάποιες από τις ξύλινες μπάρες έχουν βαφτεί και βρέθηκαν κονδύλια για τη δημιουργία ενός χώρου με παιχνίδια, αλλά εκεί ακόμη δεν υπάρχει κάποιος να ασχολείται με τα παιδιά. Τα παιδιά "κάθονται μόνα στο δωμάτιο πάνω σε πλαστικά χαλάκια και κουνιούνται μπρος-πίσω χαζεύοντας τους τοίχους, ενώ ένας υπάλληλος παρακολουθεί από την πόρτα"

Υπάρχει μόνο ένας νοσηλευτής και ένας βοηθός ανά όροφο, με ευθύνη για πάνω από 20 παιδιά και δεν υπάρχει μόνιμος γιατρός στο κέντρο, σημειώνει το BBC.

Όταν τα παιδιά χρειαστεί να πάνε στο νοσοκομείο, συνοδεύονται από μια από τις νοσοκόμες, κάτι που σημαίνει ότι πάνω από 20 παιδιά μένουν υπό την εποπτεία ενός και μόνο ατόμου. Το μεσημέρι, αναφέρει το ρεπορτάζ, ταϊζουν πίσω από τα κάγκελα τα παιδιά που βρίσκονται μέσα στα κλουβιά.



Η διευθύντρια τονίζει ότι το προσωπικό επαρκεί για να καλύψει μόνο τις πολύ βασικές ανάγκες των παιδιών. Κατά τη διάρκεια της βάρδιας, η νοσηλεύτρια και η βοηθός της πρέπει να αλλάξουν τις πάνες σε περισσότερα από 20 παιδιά, να τα κάνουν μπάνιο, να τα ταϊσουν και να τους δώσουν τα φάρμακά τους.

Υπάρχουν περίπου δώδεκα κέντρα για παιδιά και ενήλικες με αναπηρία στην Ελλάδα, αλλά η πρόσβαση σε αυτά είναι δύσκολη και άρα δεν είναι σαφείς οι συνθήκες που επικρατούν, αναφέρει το BBC, τα αιτήματα του οποίου να επισκεφτεί άλλα ιδρύματα σε Αθήνα, Σιδηρόκαστρο και Βόρεια Ελλάδα δεν έγιναν-όπως επισημαίνεται- δεκτά.
Η αρμόδια Γενική Γραμματέας στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Έφη Μπέκου, δήλωσε στο BBC ότι υπάρχουν σχέδια βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης στο ίδρυμα των Λεχαινών και σε άλλα παρόμοια κέντρα περίθαλψης στη χώρα. Υπογραμμίζει τέλος ότι τα όρια προσλήψεων στο δημόσιο που έχουν επιβληθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους διεθνείς πιστωτές της χώρας, σημαίνουν ότι θα ήταν αδύνατη η πρόσληψη επαρκούς αριθμού προσωπικού για το κέντρο περίθαλψης στα Λεχαινά.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εφαρμογή στο κινητό σε προειδοποιεί πριν γίνει σεισμός


Ο σεισμός είναι ένα γεγονός που ειδικά αν έχεις άσχημες προηγούμενες εμπειρίες, σίγουρα προκαλεί τρόμο. Τις τελευταίες 30 μέρες περισσότεροι από 1400 σεισμοί έγιναν παγκοσμίως και 160 από αυτούς ταρακούνησαν την Αμερική. Πως θα σας φαινόταν όμως αν υπήρχε ένα σύστημα να σας προειδοποιεί πριν γίνει ο σεισμός;

Αυτό το γεγονός δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη την κυβέρνηση της Αμερικής η οποία ψάχνει τρόπους ώστε να αναπτύξει ένα σύστημα, το οποίο θα προειδοποιεί τους πολίτες όσο το δυνατόν πιο γρήγορα γίνεται για μια επικείμενη φυσική καταστροφή.



Για αυτό το σκοπό μια εταιρεία ονόματι Εarly Warning Labs, αναπτύσσει μια υπηρεσία η οποία αποκαλείται QuakeAlert και θα παρακολουθεί τους σεισμούς με την χρήση μιας εφαρμογής για smartphone. Θα προσφέρει μια εφαρμογή μαζί με μια σειρά συναγερμών, οι οποίοι μπορούν να εγκατασταθούν στο γραφείο ή στο σπίτι και θα χτυπάνε πριν η σεισμική δόνηση φτάσει σε άλλες περιοχές. Επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα για προειδοποίηση για τον χρόνο άφιξης και το μέγεθος του σεισμού. Η εφαρμογή έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα καθώς σου αναφέρει tips για το τι να κάνεις αν είσαι σπίτι, έξω ή στο αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με το techblog.g, ένα δίκτυο από αισθητήρες σεισμικής δραστηριότητας ανιχνεύει τα πρώτα σημάδια ενός σεισμού, το επονομαζόμενο P-wave, την τοποθεσία και το μέγεθός του. Τότε το σύστημα αυτόματα υπολογίζει πόσο μακριά θα φτάσει η σεισμική δόνηση και στέλνει την πρώτη προειδοποίηση.

Μια δεύτερη προειδοποίηση στέλνεται αφού φτάσει το δεύτερο κύμα του σεισμού, το επονομαζόμενο S-wave, το οποίο φέρνει το δυνατό ταρακούνημα και προκαλεί συνήθως τις περισσότερες καταστροφές. Οι προειδοποιήσεις αποστέλλονται σε δημόσιες υπηρεσίες ασφαλείας, σε σημαντικές υποδομές, ιδιωτικές επιχειρήσεις και το κοινό.

Κάποια συστήματα της Εarly Warning Labs λειτουργούν αυτή την στιγμή στην Ιαπωνία, στην Ταϊβάν, το Μεξικό και άλλες χώρες. Η Εarly Warning Labs ελπίζει ότι το τελικό σύστημα με την εφαρμογή είναι διαθέσιμο και στην Αμερική μέσα στα επόμενα 3 χρόνια.

Παρόλο που το σύστημα προειδοποιεί μερικά δευτερόλεπτα πριν το σεισμό, αυτά είναι αρκετά για τον κόσμο να πάει σε ασφαλή μέρη και τις υπηρεσίες να απενεργοποιήσουν αγωγούς γκαζιού και συγκοινωνίες που είναι επικίνδυνα να πληγούν. Η εφαρμογή θα είναι δωρεάν αλλά ο συναγερμός θα κοστίζει 100 δολάρια.



Διαβάστε περισσότερα...

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω Πολυτεχνείου


Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ στους δρόμους γύρω από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο έως την Πλατεία Κάνιγκος από το Σάββατο έως την Κυριακή, λόγω των εορταστικών εκδηλώσεων για την 41η επέτειο του Πολυτεχνείου.

Οι ρυθμίσεις θα ισχύσουν και τη Δευτέρα κατά την ημέρα της πορείας, οπότε θα επεκταθούν σταδιακά στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου που περικλείεται από τις οδούς και λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται ανάλογα με τις κυκλοφοριακές συνθήκες.

Σύμφωνα με απόφαση των Οδικών Συγκοινωνιών ΑΕ, θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (λεωφορεία – τρόλεϊ).



Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς λεωφορεία τα παιδιά με ειδικές ανάγκες


Λύση στο θέμα της μεταφοράς ζητούν οι γονείς παιδιών με αναπηρίες από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς εδώ και τρεις μήνες η μεταφορά των παιδιών από ειδικά σχολεία της Θεσσαλονίκης βρίσκεται στον «αέρα».

Οι γονείς συναντήθηκαν σήμερα με τον Αντιπεριφεριάρχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Θεοφάνη Παπά, ζητώντας να βρεθεί λύση άμεσα. Μάλιστα, όπως υπογραμμίζουν οι γονείς, «η λύση δεν πρέπει να είναι μόνο για εφέτος». Χαρακτηριστικό είναι πως το ίδιο πρόβλημα υπήρχε και πέρυσι και λύθηκε στα τέλη του Νοέμβρη.

«Τα παιδιά μπορούν να πάθουν ακόμα και κατάθλιψη, μένοντας μακριά από το μικρόκοσμό τους», επισήμαναν οι γονείς στη συνάντηση. Μάλιστα, όπως τόνισε στο thesstoday ο κ. Καμπούρης, «Πρέπει να επέμβει αυτεπάγγελτα ο εισαγγελέας και να ζητήσει ευθύνες. Εδώ έχουμε κακοποίηση ανάπηρων παιδιών. Τα παιδιά αυτά είναι στα σπίτια τους, ενώ θα έπρεπε να είναι στα σχολεία».

Γονείς, αλλά και εκπαιδευτικοί, υπογράμμισαν στον κ. Παπά ότι η τραγική κατάσταση που βιώνουν αυτό το διάστημα δεν μπορεί να πάρει άλλες αναβολές και πρέπει να βρεθεί λύση μια για πάντα. Οι γονείς έχουν ήδη προβλήματα, λόγω της κατάστασης των παιδιών τους και αυτή τη στιγμή το θέμα της μεταφοράς τους προσθέτει ένα ακόμα.

Ο κ. Παπάς, από την πλευρά του, δηλώνει στο thesstoday: «Είναι η τρίτη διαπραγμάτευση που γίνεται. Εύχομαι οι λεωφορειούχοι να αποδεχθούν τους όρους και έτσι από την Τρίτη να έχουμε κανονικά τα δρομολόγια». Παράλληλα, σημειώνει ότι συμμερίζεται την αγωνία των γονιών και των παιδιών, αλλά, ωστόσο, επισημαίνει ότι, «λόγω νόμου, δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε επίταξη ούτε ανάθεση. Είναι ένας διαγωνισμός που θέτεις τους όρους και κάποιοι πρέπει να τους αποδεχτούν».

Δείτε τα βίντεο:






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΕΕ: Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις δεν τόνωσαν τον τζίρο των καταστημάτων


Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις του Νοεμβρίου δεν κατάφεραν να τονώσουν τον κύκλο εργασιών των εμπορικών καταστημάτων, σύμφωνα με περιοδική έρευνα, που πραγματοποίησε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) στους εμπορικούς συλλόγους όλης της χώρας.

Συνολικά, η εκπτωτική περίοδος του Νοεμβρίου, όσον αφορά τις πωλήσεις των εμπορικών καταστημάτων, κινήθηκε σε ίδια ή χαμηλότερα επίπεδα από την αντίστοιχη περυσινή. Μόνο μία στις πέντε εμπορικές επιχειρήσεις εμφάνισε αύξηση πωλήσεων την εκπτωτική περίοδο του Νοεμβρίου του 2014 έναντι του 2013.

Ποσοστό 40,2% των επιχειρήσεων είδε τις φετινές πωλήσεις, τη συγκεκριμένη περίοδο, να παραμένουν στα ίδια επίπεδα και 37,2% σε χαμηλότερα, ενώ σε μεγαλύτερο βαθμό πλήττονται οι επιχειρήσεις ειδών οικιακού εξοπλισμού, όπου το ποσοστό αυτών που εμφάνισαν χαμηλότερες πωλήσεις ανέρχεται στο 47,2%. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και για τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα στην επαρχία, όπου το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει στο 44,2%.

Πανελλαδικά, οι επιχειρήσεις που δεν συμμετείχαν στο εκπτωτικό δεκαήμερο του Νοεμβρίου, αγγίζουν το ένα τρίτο του συνόλου του δείγματος (συγκεκριμένα το 28%), ενώ το επίπεδο των εκπτώσεων κυμάνθηκε για την πλειονότητα όσων συμμετείχαν μεταξύ 11% και 20%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το επίπεδο των εκπτώσεων ανάλογα με τον τομέα δραστηριότητας των επιχειρήσεων. Καταρχήν, μία στις δύο επιχειρήσεις στον κλάδο των επιμορφωτικών και ψυχαγωγικών ειδών δεν συμμετείχαν στις εκπτώσεις του Νοεμβρίου. Τρεις στις πέντε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ένδυση, πραγματοποίησαν μάλλον χαμηλές εκπτώσεις έως 20%.

Τα είδη που διέθεσαν οι επιχειρήσεις σε έκπτωση αφορούσαν είτε το σύνολο των εμπορευμάτων τους είτε το μεγαλύτερο μέρος των νέων παραλαβών της σεζόν, καθιστώντας το εκπτωτικό δεκαήμερο αρκετά δελεαστικό ως προς την ποικιλία, για τους καταναλωτές.

Το εκπτωτικό δεκαήμερο του Νοεμβρίου φαίνεται να μην επηρεάζει τον συνολικό τζίρο, για το διάστημα της φθινοπωρινής- χειμερινής σεζόν σε ποσοστό 43% των επιχειρήσεων.

Επίσης, ένας στους τέσσερις επιχειρηματίες πιστεύει ότι τελικά μειώνει το συνολικό τζίρο, ενώ ένας στους τρεις ότι έχει θετικό αντίκτυπο.

Περίπου το ίδιο ποσοστό με τις επιχειρήσεις που αυξάνουν τον τζίρο τους, λόγω του δεκαημέρου, δηλαδή το ένα τρίτο, συμφωνούν με την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, αντιθέτως στην πλειονότητά του (52%) ο εμπορικός κόσμος διαφωνεί με την εφαρμογή του.

Σύμφωνα με τους κατά τόπους εμπορικούς συλλόγους, οι πωλήσεις των καταστημάτων λιανεμπορίου το εκπτωτικό δεκαήμερο του Νοεμβρίου κινήθηκαν οριακά πτωτικά, σε σύγκριση με την αντίστοιχη ενδιάμεση εκπτωτική περίοδο.

Πάντως, σε Αθήνα (κέντρο) και Πειραιά Γαλάτσι, Αλεξανδρούπολη Σάμο, Καλαμάτα, Ρέθυμνο, Σπάρτη η κίνηση εμφανίζεται να έχει αυξηθεί μέχρι 10%, στο Χαλάνδρι Π. Φάληρο, Πατήσια Λειβαδιά, Χανιά μέχρι 20% και στη Λαμία μέχρι 30%, ενώ στη Θεσσαλονίκη (κέντρο) Βέροια, Χαλκίδα και Λειβαδιά οι έμποροι δηλώνουν ότι μειώθηκαν οι πωλήσεις μέχρι 20% και σε Θήβα Ρόδο, Καβάλα ότι μειώθηκαν μέχρι 30%.

Στα ίδια επίπεδα ήταν η εμπορική κίνηση για τις περισσότερες περιοχές, όπως σε Γλυφάδα, Πάτρα, Νάξο, Νέα Ιωνία, Περιστέρι, Ίλιον, Κερατσίνι, Λευκάδα, Αγρίνιο, Ιωάννινα, Αταλάντη, Ηγουμενίτσα, Γιαννιτσά, Έδεσσα, Πτολεμαΐδα, Αμύνταιο, Κάρυστο, Πύργο, Καρδίτσα, Βόλο, Κομοτηνή, Λασίθι, Τρίκαλα, Λάρισα, Αργοστόλι, Ιθάκη, Σητεία, Κοζάνη, Γρεβενά, Σαντορίνη, Ορεστιάδα και Κω.

Πτώση μέχρι 10% κατέγραψαν Κηφισιά, Μαρούσι, Ναύπλιο, Μοσχάτο, Νίκαια, Σύρος, Φλώρινα, Δράμα, Ηράκλειο, Κέρκυρα. Πτώση μέχρι 20% είχαν οι περιοχές Κατερίνη και Άγιος Νικόλαος Κρήτης, Κόρινθος, Ζάκυνθος, Λέσβος, ενώ στη Μεγ. Παναγιά- Χαλκιδική, στον Πολύγυρο, στην Άρτα στον Άγιο Κωνσταντίνο, στην Ελασσόνα, Σέρρες και στην Ιεράπετρα καταγράφεται μείωση μεγαλύτερη από 41% και μέχρι 30% σε Φάρσαλα και Κυπαρισσία.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι έμποροι ρωτήθηκαν, εάν, σύμφωνα με τη δυνατότητα που τους εκχωρεί η πρόσφατη υπουργική απόφαση, άνοιξαν τα καταστήματά τους την Κυριακή 2 Νοεμβρίου.

Για όσα καταστήματα άνοιξαν, παρατηρείται ότι τρεις στους τέσσερις επιχειρηματίες πιστεύουν, ότι τελικά η Κυριακή δεν επηρέασε θετικά τον τζίρο του εκπτωτικού δεκαημέρου, καθώς αυτό που έγινε ήταν ότι ο τζίρος της Κυριακής απορρόφησε εκείνο των προηγούμενων και επόμενων ημερών.

Αναφορικά με τον αριθμό των απασχολούμενων, μόλις το 1% των επιχειρήσεων έχει προσλάβει επιπλέον υπάλληλο, για να καλύψει την ανάγκη απασχόλησης προσωπικού για τις Κυριακές. Το 65% των περιπτώσεων έχει επωμιστεί προσωπικά την κάλυψη της ανάγκης, ενώ το 33% έχει επεκτείνει το ωράριο του υπάρχοντος προσωπικού.

Όσον αφορά το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης, το 45% των επιχειρήσεων απάντησαν ότι επιβαρύνεται είτε πάρα πολύ είτε πολύ από το άνοιγμα των Κυριακών, το 35% λίγο, ενώ μόλις το 16% δήλωσε ότι δεν έχει επιβαρυνθεί καθόλου.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, σχολίασε, μεταξύ άλλων ότι οι «πολλά υποσχόμενες» ενδιάμεσες εκπτώσεις (Μαΐου- Νοεμβρίου) δεν κατάφεραν να τονώσουν τον κύκλο εργασιών, αλλά, σύμφωνα με τα πανελλαδικά στοιχεία, στην πραγματικότητα συντέλεσαν στη συρρίκνωση του τζίρου των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων.

«Ως εκ τούτου, η απελευθέρωση των προσφορών σε ένα περιβάλλον επίμονων αποπληθωριστικών πιέσεων, το μόνο που θα κατορθώσει είναι να απελευθερώσει τον επιζήμιο εγχώριο αρνητικό πληθωρισμό με περαιτέρω πτώση του κύκλου εργασιών και διόγκωση των αρνητικών αποτελεσμάτων των επιχειρήσεων. Υπό αυτό το πρίσμα, ο καταναλωτής θα βρεθεί αντιμέτωπος με διπλές τιμές όλο το χρόνο χωρίς δυνατότητα σύγκρισης, με χαμηλότερης ποιότητας προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά και με ολιγοπωλιακού χαρακτήρα συμπεριφορές και άλλες πρακτικές», ανέφερε ο κ. Κορκίδης.



Διαβάστε περισσότερα...