Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Τρισδιάστατη απεικόνιση του πρώιμου Σύμπαντος

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Επιστήμονες χρησιμοποίησαν αχνό φως από γαλαξίες 10,8 δισ. έτη φωτός μακριά.

Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Αστρονομίας Max Planck και το εργαστήριο Berkeley Lab και UC Berkeley κατάφεραν να δημιουργήσουν μία από τις πιο ολοκληρωμένες, τρισδιάσταστες απεικονίσεις ενός τμήματος του πρώιμου Σύμπαντος, χάρη σε αχνό φως από γαλαξίες που βρίσκονται σε απόσταση 10,8 δισεκατομμυρίων ετών φωτός μακριά.

Η τρισδιάστατη χαρτογράφηση του Σύμπαντος δείχνει έναν ιστό αέριου υδρογόνου, το οποίο κυμαίνεται από χαμηλή σε υψηλή πυκνότητα, σε μια εποχή που το Σύμπαν ήταν φτιαγμένο από ένα κλάσμα της σκοτεινής ύλης που βλέπουν σήμερα οι ειδικοί.

Η νέα αυτή έρευνα, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Khee-Gan Lee θα δημοσιευτεί στο Astrophysical Journal Letters.

Σύμφωνα με τον David Schlegel από το Berkeley Lab, εκτός από ένα νέο χάρτη ενός μέρους του Σύμπαντος σε νεαρή ηλικία, η εργασία αυτή καταδεικνύει μια νέα τεχνική για χάρτες υψηλής ανάλυσης του Σύμπαντος.



Η νέα αυτή τεχνική, χρησιμοποιεί μακρινούς γαλαξίες για το φωτισμό του αέριου υδρογόνου.

Ο πρώτος μεγάλος τρισδιάστατος χάρτης του Σύμπαντος είχε δημιουργηθεί χάρη σε δεδομένα που είχαν συλλεχθεί στο πλαίσιο της έρευνας Sloan Digital Sky Survey (SDSS), η οποία είχε ξεκινήσει το 1998.

Με τα χρόνια, η έρευνα αυτή παρείχε τα δεδομένα για την κατασκευή ενός χάρτη υψηλής ανάλυσης του κοντινού σύμπαντος, σε απόσταση περίπου 1 δισ. ετών φωτός.

Οι πρόσφατες αναβαθμίσεις των τηλεσκοπίων έχουν «επεκτείνει» τις δυνατότητες των επιστημόνων στη χαρτογράφηση του Σύμπαντος στα 6 δισ. έτη φωτός. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Schlegel υπάρχουν αρκετά ελλιπή στοιχεία σε κάποιες περιοχές.

Η επόμενη «γενιά» χαρτών θα προέλθει από το πρόγραμμα Dark Energy Spectroscopic Instrument (DESI), το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει το 2018, καθώς αναμένει χρηματοδότηση. Σύμφωνα με δημοσίευμα του sciencedaily.com, το πρόγραμμα αυτό θα επιτρέψει στους επιστήμονες να οπτικοποιήσουν 10 φορές τον όγκο του SDSS και θα «επεκτείνει» το χάρτη του Σύμπαντος περίπου στα 10 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.