Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

ΕΣΕΕ: Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις δεν τόνωσαν τον τζίρο των καταστημάτων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις του Νοεμβρίου δεν κατάφεραν να τονώσουν τον κύκλο εργασιών των εμπορικών καταστημάτων, σύμφωνα με περιοδική έρευνα, που πραγματοποίησε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) στους εμπορικούς συλλόγους όλης της χώρας.

Συνολικά, η εκπτωτική περίοδος του Νοεμβρίου, όσον αφορά τις πωλήσεις των εμπορικών καταστημάτων, κινήθηκε σε ίδια ή χαμηλότερα επίπεδα από την αντίστοιχη περυσινή. Μόνο μία στις πέντε εμπορικές επιχειρήσεις εμφάνισε αύξηση πωλήσεων την εκπτωτική περίοδο του Νοεμβρίου του 2014 έναντι του 2013.

Ποσοστό 40,2% των επιχειρήσεων είδε τις φετινές πωλήσεις, τη συγκεκριμένη περίοδο, να παραμένουν στα ίδια επίπεδα και 37,2% σε χαμηλότερα, ενώ σε μεγαλύτερο βαθμό πλήττονται οι επιχειρήσεις ειδών οικιακού εξοπλισμού, όπου το ποσοστό αυτών που εμφάνισαν χαμηλότερες πωλήσεις ανέρχεται στο 47,2%. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και για τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα στην επαρχία, όπου το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει στο 44,2%.

Πανελλαδικά, οι επιχειρήσεις που δεν συμμετείχαν στο εκπτωτικό δεκαήμερο του Νοεμβρίου, αγγίζουν το ένα τρίτο του συνόλου του δείγματος (συγκεκριμένα το 28%), ενώ το επίπεδο των εκπτώσεων κυμάνθηκε για την πλειονότητα όσων συμμετείχαν μεταξύ 11% και 20%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το επίπεδο των εκπτώσεων ανάλογα με τον τομέα δραστηριότητας των επιχειρήσεων. Καταρχήν, μία στις δύο επιχειρήσεις στον κλάδο των επιμορφωτικών και ψυχαγωγικών ειδών δεν συμμετείχαν στις εκπτώσεις του Νοεμβρίου. Τρεις στις πέντε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ένδυση, πραγματοποίησαν μάλλον χαμηλές εκπτώσεις έως 20%.

Τα είδη που διέθεσαν οι επιχειρήσεις σε έκπτωση αφορούσαν είτε το σύνολο των εμπορευμάτων τους είτε το μεγαλύτερο μέρος των νέων παραλαβών της σεζόν, καθιστώντας το εκπτωτικό δεκαήμερο αρκετά δελεαστικό ως προς την ποικιλία, για τους καταναλωτές.

Το εκπτωτικό δεκαήμερο του Νοεμβρίου φαίνεται να μην επηρεάζει τον συνολικό τζίρο, για το διάστημα της φθινοπωρινής- χειμερινής σεζόν σε ποσοστό 43% των επιχειρήσεων.

Επίσης, ένας στους τέσσερις επιχειρηματίες πιστεύει ότι τελικά μειώνει το συνολικό τζίρο, ενώ ένας στους τρεις ότι έχει θετικό αντίκτυπο.

Περίπου το ίδιο ποσοστό με τις επιχειρήσεις που αυξάνουν τον τζίρο τους, λόγω του δεκαημέρου, δηλαδή το ένα τρίτο, συμφωνούν με την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, αντιθέτως στην πλειονότητά του (52%) ο εμπορικός κόσμος διαφωνεί με την εφαρμογή του.

Σύμφωνα με τους κατά τόπους εμπορικούς συλλόγους, οι πωλήσεις των καταστημάτων λιανεμπορίου το εκπτωτικό δεκαήμερο του Νοεμβρίου κινήθηκαν οριακά πτωτικά, σε σύγκριση με την αντίστοιχη ενδιάμεση εκπτωτική περίοδο.

Πάντως, σε Αθήνα (κέντρο) και Πειραιά Γαλάτσι, Αλεξανδρούπολη Σάμο, Καλαμάτα, Ρέθυμνο, Σπάρτη η κίνηση εμφανίζεται να έχει αυξηθεί μέχρι 10%, στο Χαλάνδρι Π. Φάληρο, Πατήσια Λειβαδιά, Χανιά μέχρι 20% και στη Λαμία μέχρι 30%, ενώ στη Θεσσαλονίκη (κέντρο) Βέροια, Χαλκίδα και Λειβαδιά οι έμποροι δηλώνουν ότι μειώθηκαν οι πωλήσεις μέχρι 20% και σε Θήβα Ρόδο, Καβάλα ότι μειώθηκαν μέχρι 30%.

Στα ίδια επίπεδα ήταν η εμπορική κίνηση για τις περισσότερες περιοχές, όπως σε Γλυφάδα, Πάτρα, Νάξο, Νέα Ιωνία, Περιστέρι, Ίλιον, Κερατσίνι, Λευκάδα, Αγρίνιο, Ιωάννινα, Αταλάντη, Ηγουμενίτσα, Γιαννιτσά, Έδεσσα, Πτολεμαΐδα, Αμύνταιο, Κάρυστο, Πύργο, Καρδίτσα, Βόλο, Κομοτηνή, Λασίθι, Τρίκαλα, Λάρισα, Αργοστόλι, Ιθάκη, Σητεία, Κοζάνη, Γρεβενά, Σαντορίνη, Ορεστιάδα και Κω.

Πτώση μέχρι 10% κατέγραψαν Κηφισιά, Μαρούσι, Ναύπλιο, Μοσχάτο, Νίκαια, Σύρος, Φλώρινα, Δράμα, Ηράκλειο, Κέρκυρα. Πτώση μέχρι 20% είχαν οι περιοχές Κατερίνη και Άγιος Νικόλαος Κρήτης, Κόρινθος, Ζάκυνθος, Λέσβος, ενώ στη Μεγ. Παναγιά- Χαλκιδική, στον Πολύγυρο, στην Άρτα στον Άγιο Κωνσταντίνο, στην Ελασσόνα, Σέρρες και στην Ιεράπετρα καταγράφεται μείωση μεγαλύτερη από 41% και μέχρι 30% σε Φάρσαλα και Κυπαρισσία.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι έμποροι ρωτήθηκαν, εάν, σύμφωνα με τη δυνατότητα που τους εκχωρεί η πρόσφατη υπουργική απόφαση, άνοιξαν τα καταστήματά τους την Κυριακή 2 Νοεμβρίου.

Για όσα καταστήματα άνοιξαν, παρατηρείται ότι τρεις στους τέσσερις επιχειρηματίες πιστεύουν, ότι τελικά η Κυριακή δεν επηρέασε θετικά τον τζίρο του εκπτωτικού δεκαημέρου, καθώς αυτό που έγινε ήταν ότι ο τζίρος της Κυριακής απορρόφησε εκείνο των προηγούμενων και επόμενων ημερών.

Αναφορικά με τον αριθμό των απασχολούμενων, μόλις το 1% των επιχειρήσεων έχει προσλάβει επιπλέον υπάλληλο, για να καλύψει την ανάγκη απασχόλησης προσωπικού για τις Κυριακές. Το 65% των περιπτώσεων έχει επωμιστεί προσωπικά την κάλυψη της ανάγκης, ενώ το 33% έχει επεκτείνει το ωράριο του υπάρχοντος προσωπικού.

Όσον αφορά το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης, το 45% των επιχειρήσεων απάντησαν ότι επιβαρύνεται είτε πάρα πολύ είτε πολύ από το άνοιγμα των Κυριακών, το 35% λίγο, ενώ μόλις το 16% δήλωσε ότι δεν έχει επιβαρυνθεί καθόλου.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, σχολίασε, μεταξύ άλλων ότι οι «πολλά υποσχόμενες» ενδιάμεσες εκπτώσεις (Μαΐου- Νοεμβρίου) δεν κατάφεραν να τονώσουν τον κύκλο εργασιών, αλλά, σύμφωνα με τα πανελλαδικά στοιχεία, στην πραγματικότητα συντέλεσαν στη συρρίκνωση του τζίρου των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων.

«Ως εκ τούτου, η απελευθέρωση των προσφορών σε ένα περιβάλλον επίμονων αποπληθωριστικών πιέσεων, το μόνο που θα κατορθώσει είναι να απελευθερώσει τον επιζήμιο εγχώριο αρνητικό πληθωρισμό με περαιτέρω πτώση του κύκλου εργασιών και διόγκωση των αρνητικών αποτελεσμάτων των επιχειρήσεων. Υπό αυτό το πρίσμα, ο καταναλωτής θα βρεθεί αντιμέτωπος με διπλές τιμές όλο το χρόνο χωρίς δυνατότητα σύγκρισης, με χαμηλότερης ποιότητας προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά και με ολιγοπωλιακού χαρακτήρα συμπεριφορές και άλλες πρακτικές», ανέφερε ο κ. Κορκίδης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.