Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Προσλήψεις και αποχωρήσεις στο δημόσιο το Μάρτιο



Στη δημοσιότητα στοιχεία από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τις προσλήψεις έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τις μεταφορές και τις αποχωρήσεις προσωπικού στη δημόσια διοίκηση, για τον μήνα Μάρτιο του 2012, καθώς και τον προγραμματισμό των προσλήψεων προσωπικού για το β' τρίμηνο του 2012.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 1.660, οι προσλήψεις τις 335 και οι μεταφορές από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα τις 148.

Όσον αφορά τις αποχωρήσεις, οι 643 έγιναν στη Κεντρική Κυβέρνηση, οι 40 στα ΝΠΔΔ, οι 313 στους ΟΤΑ, οι 249 στα νοσοκομεία, οι 125 προέρχονται από εκπαιδευτικούς, οι 158 από ασφαλιστικά ταμεία και οι 132 από ΔΕΚΟ.

Σχετικά με τις προσλήψεις, από την Κεντρική Κυβέρνηση προσελήφθησαν 235, στα ΝΠΔΔ δεν προσελήφθη κανένας, στους ΟΤΑ 28, στα Νοσοκομεία 24, στην εκπαίδευση 16, στα ασφαλιστικά ταμεία 4 και στις ΔΕΚΟ 28.

Σημειώνεται ότι για τις μεταφορές προσωπικού από τον ευρύτερο στο στενό δημόσιο τομέα είχαμε για την Κεντρική Κυβέρνηση 112, για τους ΟΤΑ 30, για τα νοσοκομεία 4 και από μία για τα ΝΠΔΔ και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σημειώνεται ότι τα δεδομένα για τις ΔΕΚΟ περιλαμβάνουν όσες ανήκουν στη Γενική Κυβέρνηση, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν από την Ειδική Γραμματεία Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών.

Τέλος, για τον προγραμματισμό προσλήψεων προσωπικού που αφορούν το β΄ τρίμηνο του 2012, προβλέπονται 326 και απ' αυτές οι 164 αφορούν την Κεντρική Κυβέρνηση, 43 τα ΝΠΔΔ, 74 τους ΟΤΑ, 41 τα ασφαλιστικά ταμεία και 4 εκπαιδευτικούς, ενώ σημειώνεται ότι στον προγραμματισμό προσλήψεων δεν περιλαμβάνονται οι ΔΕΚΟ.


Διαβάστε περισσότερα...

Στις 22 Μαΐου θα καταβληθεί το ΕΚΑΣ



Τι προβλέπει εγκύκλιος του ιδρύματος.

Στις 22 Μαΐου μαζί με τη σύνταξη του Ιουνίου, θα καταβάλλει το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ) το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) του 2012, σύμφωνα με εγκύκλιο του Ιδρύματος.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, τα εισοδηματικά κριτήρια και τα ποσά του Ε.Κ.Α.Σ. παραμένουν στα επίπεδα του έτους 2011:

- Για συνολικά ποσά εισοδήματος έως 7.715,65 ευρώ, καταβάλλεται επίδομα ύψους 230,00 ευρώ κατά μήνα.

- Από 7.715,66 έως 8.018,26 ευρώ το επίδομα διαμορφώνεται στα 172,50 ευρώ

- Από 8.018,27 μέχρι και 8.219, 93 ευρώ στα 115,00 ευρώ και

- Από 8.219,94 μέχρι και 8.472,09 στα 57,50 ευρώ

Επίσης, χορηγείται επίδομα 30 ευρώ εφόσον πληρούνται αθροιστικά τα εξής κριτήρια:

- Ποσό εισοδήματος από 8.472,10 μέχρι 9.200,00 ευρώ

- Συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.884,11 ευρώ

- Συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 13.500,00 ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Και άλλο σκάνδαλο με προνοιακά επιδόματα



Περιπτώσεις γονέων και κηδεμόνων, οι οποίοι δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν ακόμη και τα ίδια τους τα παιδιά για να εξασφαλίσουν τα χρήματα του επιδόματος κωφών εντοπίστηκαν στην Αλεξανδρούπολη.

Σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιοποιηθεί, 35 κηδεμόνες υγιών κατά τ' άλλα από το 2006παιδιών είτε έβαζαν τα παιδιά τους να παριστάνουν πως έχουν προβλήματα ακοής είτε εμφάνιζαν άλλα παιδιά, που είναι κωφά, σαν δικά τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα 362 ευρώ του προνοιακού επιδόματος.

Η συνολική ζημιά από την κομπίνα για το δημόσιο ανέρχεται στο 1.000.000 ευρώ. Όπως επισημαίνει σχετικά και ο υφυπουργός Υγείας Μάρκος Μπόλαρης, «θα αναζητηθούν οι υπεύθυνοι και στις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ η πολιτεία θα διεκδικήσει την επιστροφή των χρημάτων».

Εν τω μεταξύ, όσον αφορά στην καθυστέρηση της καταβολής των επιδομάτων Μαρτίου-Απριλίου, ο κ. Μπόλαρης αν και απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία για την πληρωμή, την αποδίδει σε καθυστέρηση από το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς τα όποια τεχνικά προβλήματα αναμένεται να επιλυθούν τις επόμενες ημέρες.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα λειτουργεί η νέα e-συνταγογράφηση;



Μικρές διαφοροποιήσεις σε σχέση με την προηγούμενη παρουσίαση.

Αναλυτικότατες πληροφορίες έδωσε πριν από λίγο η ΗΔΙΚΑ ΑΕ για την νέα πλατφόρμα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης προς τους γιατρούς που την χρησιμοποιούν. Το σύστημα είχε καταρρεύσει πριν απο 5 ημέρες και σήμερα όλοι αναμένουν να τεθεί ξανά σε λειτουργία ένα νέο πιο χρηστικό ηλεκτρονικό περιβάλλον για τις ηλεκτρονικές συνταγές. Όμως προς το παρόν δεν λειτουργεί.

Οι πληροφορίες που έδωσε η εταιρεία για τις αλλαγές που θα γίνουν :

«Σας ενημερώνουμε ότι στη νέα πλατφόρμα της εφαρμογής Η/Σ υπάρχουν μικρές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τη μέχρι σήμερα παρουσίαση των οθονών ιατρού και φαρμακείου καθώς και στις εκτυπώσεις των συνταγών.

Οι αλλαγές αυτές είναι άμεσα κατανοητές δεν απαιτούν καμία εκπαίδευση προς τους μέχρι σήμερα χρήστες της εφαρμογής και ο σκοπός τους αφορά στη βελτίωση της λειτουργικότητας της εφαρμογής.

Μία σημαντική αλλαγή είναι ότι ο ιατρός δεν επιλέγει αρχικά το Ταμείο του ασθενή του (όπως γινόταν μέχρι σήμερα) διότι αυτή η πληροφορία εισάγεται πλέον αυτόματα από το σύστημα, εφόσον υπάρχει ενημερωμένο από τα ασφαλιστικά ταμεία. Σε περίπτωση που δεν συμφωνεί η πληροφορία που δίνει το σύστημα με το βιβλιάριο του ασθενή σας έχετε τη δυνατότητα να το αλλάξετε για να προχωρήσετε στη δημιουργία της συνταγής. Στην περίπτωση που η πληροφορία του ταμείου δεν υπάρχει στο σύστημα τότε σας ζητείτε να το εισάγετε εσείς μετά από επιλογή.

Λοιπές αλλαγές αφορούν στη σταδιακή βελτίωση λειτουργιών του συστήματος, ξεκινώντας από σήμερα 14/5/2012, οι οποίες είχαν καταγραφεί από εσάς, όπως π.χ. η Αντιγραφή Συνταγής.

Επίσης, για να μην έχετε προβλήματα στην εμφάνιση οθονών και εκτυπώσεων ανάλογα με το πρόγραμμα πλοήγησης ιστοσελίδων (web browser) που χρησιμοποιείτε θα πρέπει να:

Αν έχετε internet explorer πρέπει από τη μπάρα «μενού» (Menu bar) να επιλέξετε Εργαλεία (Tools), στη συνέχεια να πάτε στο ρυθμίσεις προβολής συμβατότητας (Compatibility View Settings) και αφού το επιλέξετε να απενεργοποιήσετε την επιλογή «εμφάνιση τοποθεσιών intranet σε προβολή συμβατότητας» (display intranet sites in compatibility view) καθώς και την επιλογή «εμφάνιση τοποθεσιών internet σε προβολή συμβατότητας» (display all websites in compatibility view) αν κάποιο από αυτά είναι επιλεγμένα.

Αν έχετε Chrome απαιτείται να έχετε την τελευταία έκδοση του και για να βγαίνουν σωστά οι εκτυπώσεις θα πρέπει να ενεργοποιήσετε την εμφάνιση Pop up παραθύρων.

Αν έχετε Mozilla Firefox απαιτείται να έχετε εγκαταστήσει την τελευταία έκδοση του και δεν απαιτούνται επιπλέον ρυθμίσεις.
Τυχόν σοβαρά προβλήματα τα οποία παρουσιαστούν λόγω της πρώτης ημέρας κανονικής λειτουργίας της νέας πλατφόρμας παρακαλούμε όπως άμεσα επικοινωνήσετε με το Γραφείο Αρωγής Χρηστών στο 11 131.

Οποιαδήποτε τυχόν δυσλειτουργία ή καθυστέρηση στην απόκριση του συστήματος θα γίνει άμεση προσπάθεια να αποκατασταθεί.

Αγαπητέ χρήστη η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. θα κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε το σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης να είναι σε κανονική και απρόσκοπτη λειτουργία».


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κινδυνεύουν ασθενείς από τις «κουρεμένες» εφημερίες



Έντονη δυσαρέσκεια εκφράζουν οι γιατροί.

Περιπέτεια δίχως τέλος για δυο ασθενείς οι οποίοι χρειάστηκαν αγγειοχειρουργό και νευροχειρουργό σε νοσοκομεία του ΕΣΥ. Οι κουτσουρεμένες εφημερίες και η έλλειψη κονδυλίων θα κοστίσει ανθρώπινες, ζωές λένε οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Χειρουργός του Γ.Ν. Χατζηκώστα στα Ιωάννινα κάλεσε των εισαγγελέα για να πιέσει την διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων να στείλει Αγγειοχειρουργό για να σωθεί ασθενής που κινδυνεύει η ζωή του αν δεν χειρουργηθεί άμεσα .

Ο χειρουργός από το Γ. Ν.Χατζηκώστα αντιμετώπισε το έκτακτο περιστατικό , αλλά έχριζε επέμβαση απο αγγειοχειρουργό, ενημέρωσε όπως όφειλε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, που διαθέτει δυο αγγειοχειρουργούς και πήρε την απάντηση πως απουσιάζουν και δυστυχώς δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το Νοσοκομείο Χατζηκώστα .

Έτσι με ασθενή στα χέρια του να κινδυνεύει να πεθάνει, ο χειρουργός απο το Χατζηκώστα ενημέρωσε των εισαγγελέα για το κρίσιμο περιστατικό, και αν δεν έρθει άμεσα αγγειοχειρουργός τον ασθενή τον χάνουμε, ενώ η μεταφορά του σε άλλο Νοσοκομείο στην Θεσσαλονίκη , δεν μπορεί να γίνει λόγω της σοβαρότητας του περιστατικού.

Δύο ημέρες νωρίτερα οι γονείς ενός 8χρονου έζησαν τργικές στιγμές όταν το παιδί έπεσε από ύψος 4 μέτρων, με αποτέλεσμα να χτυπήσει σοβαρά το κεφάλι και να υποστεί αιμάτωμα εγκεφάλου αλλά και θλάση πνεύμονα.

Το παιδί μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Νοσοκομείο Βόλου, όπου οι χειρουργοί έδωσαν τις πρώτες βοήθειες, όμως νευροχειρουργός δεν υπήρχε σε εφημερία ούτε καν ετοιμότητας. Ο νευροχειρουργός ήρθε εσπευσμένα από το σπίτι του, χωρίς να είναι υποχρεωμένος και μετά την εξέταση του παιδιού κανόνισε τη διακομιδή του στην Εντατική Μονάδα Παίδων στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Το παραπάνω περιστατικό έρχεται να επιβεβαιώνει τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Βόλου με τις μειωμένες αλλά και τις κενές εφημερίες, που μπορούν να κοστίσουν ακόμη και τη ζωή ενός ανθρώπου.

Οι γιατροί με αφορμή και το περιστατικό αυτό της Πέμπτης εκφράζουν για μία ακόμη φορά την έντονη δυσαρέσκειά τους για την περικοπή των εφημεριών, σημειώνοντας πως οι εφημερίες σώζουν ζωές και πως η επισφαλής λειτουργία του Νοσοκομείου έχει άμεσο αντίκτυπο στη ζωή και την υγεία των πολιτών.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έμαθε να μιλά και να στέκεται… ξανά στα 15 της



Έπαθε εγκεφαλικό κατά τη διάρκεια αφαίρεσης όγκου.

Η 15χρονη Hannah Jones αναγκάστηκε να μάθει από την αρχή να μιλά, να στέκεται και να τρώει μόνη της… ξανά… εξαιτίας ενός εγκεφαλικού που υπέστη κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης για την αφαίρεση όγκου από τον εγκέφαλό της!

Οι γιατροί εντόπισαν έναν όγκο 4 εκατοστών πίσω από το δεξί της μάτι, ο οποίος συνεχώς διογκωνόταν.

Το νεαρό κορίτσι υποβλήθηκε σε δύο επεμβάσεις ελπίζοντας ότι δε θα χρειαζόταν τρίτη, αλλά οι γιατροί της ανακοίνωσαν ότι έπρεπε να «καθαρίσουν» την περιοχή πιο βαθιά μέσα στον εγκέφαλό της.




Κατά τη διάρκεια της τρίτης επέμβασης η Hannah υπέστη εγκεφαλικό, το οποίο σύμφωνα με τους γιατρούς θα μπορούσε να την αφήσει σωματικά και πνευματικά ανάπηρη για την υπόλοιπη ζωή της.

Παρά τις απαισιόδοξες προβλέψεις τους όμως η Hannah «πάλεψε» και κατάφερε να επανέλθει. Η 19χρονη σήμερα Hannah από το Chester είναι μια υγιής και νεαρή φοιτήτρια!









Διαβάστε περισσότερα...

Οι γυναίκες σταματούν το αδυνάτισμα των αντρών



Τι δείχνει νέα έρευνα για τα προγράμματα αδυνατίσματος.

Η απουσία των γυναικών από τα προγράμματα απώλειας βάρους φαίνεται πως είναι ευεργετική για τους άντρες. Σε νέα έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι άντρες που παρακολουθούν προγράμματα απώλειας βάρους, στα οποία συμμετέχουν ως επί το πλείστον γυναίκες έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να αδυνατίσουν, σε σχέση με αυτούς που παίρνουν μέρος σε προγράμματα μόνο με άντρες.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πρόοδο των υπέρβαρων ανδρών, οι οποίοι πήραν μέρος σε μαθήματα αδυνατίσματος, στα οποία είτε συμμετείχαν άντρες αποκλειστικά, είτε ήταν μεικτά.

Οι άντρες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, χάνουν το διπλάσιο βάρος όταν δεν υπάρχουν γύρω τους γυναίκες. Ειδικότερα, το 77% που συμμετείχαν στο πρόγραμμα χωρίς γυναίκες έχασαν από το 5% έως το 10% του βάρους τους. Οι ερευνητές εξήγησαν ότι όταν οι άνδρες συμμετέχουν σε προγράμματα με πολλές γυναίκες, συνήθως ντρέπονται να συζητήσουν το πρόβλημά τους με αποτέλεσμα να μην έχουν χαμηλότερη απόδοση.

Αντίθετα, όσοι δεν ντρέπονται, αποκτούν μία αίσθηση συντροφικότητας με τους υπόλοιπους άντρες και αναπτύσσεται ένας υγιής ανταγωνισμός που συμβάλλει στην πρόοδο των αντρών.


Διαβάστε περισσότερα...

Η έλλειψη ύπνου και το ξυπνητήρι παχαίνουν!



Μειώνεται η παραγωγή ορμόνης που ελέγχει τον κορεσμό.

Αν οι ώρες που κοιμάστε καθημερινά είναι λίγες, μάλλον πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Μια νέα έρευνα που έγινε στη Γαλλία έδειξε ότι η έλλειψη ύπνου αυξάνει τις πιθανότητες παχυσαρκίας, αφού μειώνεται η παραγωγή μίας ορμόνης, που ελέγχει το αίσθημα κορεσμού και αντίθετα ενισχύεται μία άλλη ορμόνη που ανοίγει την όρεξη.

Ένας άνθρωπος που κοιμάται λίγο, μπορεί να νιώσει κατά 25% πιο έντονο το αίσθημα της πείνας και έτσι να καταναλώσει 350 έως 500 περισσότερες θερμίδες τη μέρα.

Η επίπτωση της έλλειψης ύπνου στην όρεξη είναι πιο έντονες στα παιδιά και τους νέους ενήλικες και οι επιστήμονες συστήνουν τουλάχιστον πάνω από έξι ώρες ύπνου το βράδυ και κατά προτίμηση επτά έως οκτώ.

Μία δεύτερη γερμανική έρευνα, με επικεφαλής τον βιολόγο Τιλ Ρένεμπεργκ του πανεπιστημίου του Μονάχου δείχνει ότι έχουμε κάθε λόγο να μισούμε το ξυπνητήρι! Οι συνεχείς διακοπές του ύπνου, πιο νωρίς από αυτό που έχει ανάγκη ο άνθρωπος, οδηγούν τελικά σε αύξηση του βάρους.

Το φαινόμενο σχετίζεται με το λεγόμενο «κοινωνικό τζετ-λαγκ», δηλαδή το βαθμό στον οποίο ο φυσιολογικός ρυθμός ύπνου ενός ανθρώπου δεν συγχρονίζεται με το κοινωνικό πρόγραμμά του (σχολείο, εργασία κλπ). Όταν κανείς, όπως συνήθως συμβαίνει, ξυπνάει πιο αργά τα Σαββατοκύριακα, αλλά τις καθημερινές επανέρχεται στο ξύπνητήρι τότε, κατά τους ερευνητές, ο οργανισμός του αισθάνεται να βιώνει διαδοχικά διαφορετικές χρονικές ζώνες (έτσι προκύπτει και ο όρος «κοινωνικό τζετ-λαγκ» κατ΄ αναλογία με το κανονικό «τζετ-λαγκ» των ταξιδιωτών που κάνουν υπερατλαντικά ταξίδια και αλλάζουν κανονικές γεωγραφικές ζώνες χρόνου).

Οι έρευνες δείχνουν ότι όσο πιο νωρίς βάζει κανείς το ξυπνητήρι του και άρα όσο πολύ πάει κόντρα στο φυσικό βιολογικό ρυθμό ύπνου- ξύπνιου, τόσο πιθανότερο είναι να καπνίζει, να πίνει αλκοόλ και καφέ και ακόμα να παχύνει.


Διαβάστε περισσότερα...

Η χθεσινή Γιορτή της μητέρας ήταν η τελευταία...



Φωτογραφίες και βίντεο του 9χρονου που πεθαίνει από καρκίνο στον εγκέφαλο.

Τα 10α γενέθλιά του είναι μόλις σε λίγες ημέρες, στις 24 Μαΐου. Αλλά ο Ryan Kennedy από το Μίτσιγκαν δεν περιμένει να τα γιορτάσει. Πάσχει από μία σπάνια μορφή καρκίνου στον εγκέφαλο και έπειτα από πέντε χρόνια σκληρής μάχης με την ασθένεια- περισσότερο από τη μισή του ζωή, δηλαδή… -έχει ζητήσει από τη μαμά του να σταματήσουν πια τις επώδυνες θεραπείες που μέχρι στιγμής δεν είχαν αποτέλεσμα.

Σε ηλικία εννέα ετών ο Ryan έχει ήδη υποβληθεί σε επτά επεμβάσεις, σε ακτινοβολίες και τέσσερα διαφορετικά είδη χημειοθεραπείας από τη στιγμή που διαγνώστηκε με επενδύμωμα, στα τέσσερά του χρόνια.

Και είναι ήδη πολύ για το 9χρονο αγόρι που αποφάσισε να σταματήσει τις θεραπείες όταν μία εξέταση το Φεβρουάριο έδειξε πως οι όγκοι του είχαν διπλασιαστεί σε μέγεθος σε σχέση με το Νοέμβριο.

«Όχι! Σου είπα μαμά, δεν θέλω να κάνω τίποτα πια», είπε στη μαμά του. «Ούρλιαζε και έκλαιγε υστερικά λέγοντας: Φτάνει. Τελείωσα με όλα αυτά», αφηγείται η μητέρα του Kimberly Morris-Karp.



«Απλά αποφάσισε πως δεν ήθελε να παίρνει άλλα χάπια και δεν ήθελε να κάνει άλλες επεμβάσεις γιατί πονούσε», πρόσθεσε, «ήθελε απλά να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του».

Η χθεσινή ήταν η τελευταία, όπως όλα δείχνουν, Γιορτή της μητέρας που πέρασε η Kimberly Morris-Karp με το γιο της.



Η ιστορία του Ryan προκάλεσε έκρηξη συμπόνιας και μηνυμάτων στήριξης στο Twitter, όταν από λάθος θεωρήθηκε πως ήταν αυτό η τελευταία του επιθυμία.

«Δεν έχει λογαριασμό στο twitter, δεν ήξερε καν τι είναι το twitter», είπε η μαμά του. Ωστόσο συγκινήθηκε από την υποστήριξη και τα μηνύματα συμπαράστασης.

Η τελευταία του επιθυμία, σύμφωνα με τη μαμά του, είναι να συγκεντρώσει χρήματα και να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για τον καρκίνο του εγκεφάλου ούτως ώστε να προχωρήσει η έρευνα.




Διαβάστε περισσότερα...

Έξι γενιές… κόρες!



Ξεχωριστή Γιορτή της μητέρας για την οικογένεια Wood.

Έχει γιορτάσει πολλές φορές τη Γιορτή της Μητέρας η Mollie Wood στα 111 (!) χρόνια της, αλλά η χθεσινή ήταν πολύ ξεχωριστή καθώς τη γιόρτασε ως προ-προ-προγιαγιά! Στην οικογένεια που ζει στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ συνυπάρχουν πλέον έξι γενιές εν ζωή θυγατέρων, μετά τη γέννηση της μικρής Braylin μόλις πριν από επτά εβδομάδες.



Η Mollie Wood γεννήθηκε στο Charlottesville το 1901, όταν κυκλοφόρησε το πρώτο αυτοκίνητο!

«Η μαμά πρόσεχε τον εαυτό της», λέει η 88χρονη κόρη της Mollie Wood, η Louise Minter, αποκαλύπτοντας το μυστικό της μακροζωίας της. «Δεν κάπνιζε ποτέ, δεν έπινε ποτέ κι έτρωγε σωστά». Εργαζόταν πάντα σκληρά, φρόντιζε τον κήπο ώστε η οικογένειά να έχει φρέσκα προϊόντα, μαγείρευε κι έπλενε τα ρούχα της οικογένειας στο χέρι. «Δεν είχαμε ποτέ πολλά λεφτά αλλά είχαμε πάντα πολλά να φάμε επειδή αφιέρωνε τόσες ώρες στον κήπο», λέει η κόρη της.

Η ζωή της δεν ήταν εύκολη. Με δύο μικρά παιδιά κι ένα τρίτο να… καταφτάνει, χρειάστηκε να δουλεύει για δύο καθώς ο σύζυγός της χτυπήθηκε από πολιομυελίτιδα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εργαστεί για τρία χρόνια.

«Υπάρχει αυτή η φωτογραφία με το χέρι της και το χέρι του μωρού. Την κοιτάζω και σκέφτομαι πόση δουλειά έκανε με τα χέρια αυτά για μας, ήταν μία υπέροχη μητέρα», λέει η Louise.



Η Louise Minter έφερε στον κόσμο την κόρη της Bette Woodson όταν ήταν μόλις 18 χρονών. Η κόρη της Woodson, Marlo Shifflett είναι σήμερα 39 ετών και… γιαγιά, αφού η 16χρονη Savannah γέννησε την μικρή Braylin, τον Βενιαμίν της μητριαρχικής οικογένειας.





Διαβάστε περισσότερα...

Πρωταθλητής στο μπιλιάρδο με επίδομα τυφλού!



Πέφτουν «βροχή» οι... «μαϊμού» ενισχύσεις.

Άλλο ένα κρούσμα με «μαϊμού» επιδόματα έρχεται στο φως της δημοσιότητας, δύο μήνες με το σκάνδαλο που ξέσπασε με τα επιδόματα τυφλότητας που έπεφταν «βροχή» στη Ζάκυνθο.

Αυτή τη φορά ο... δικαιούχος του επιδόματος τυφλότητας είναι κάτοικος Πάτρας, σύμφωνα με το dete.gr. Πρόκειται για ένα δημόσιο υπάλληλο, ο οποίος μάλιστα είναι και πρωταθλητής στο μπιλιάρδο.

Το υπουργείο Υγείας έχει εξαπολύσει έρευνα μετά από το ρεκόρ «αναπηρίας» στη Ζάκυνθο, καθώς το 1,8% του πληθυσμού πήρε επίδομα τυφλού πέρσι.


Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν μετρήσεις για διαβήτη στον Πειραιά



Σήμερα, αύριο και την Τετάρτη.

Με κεντρικό σύνθημα «Μάθε για το διαβήτη, ρύθμισε τη ζωή σου» ο δήμος Πειραιά και ο σύλλογος ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη, πραγματοποιούν από σήμερα σειρά δωρεάν μετρήσεις γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, αρτηριακής πίεσης και βυθοσκόπησης.

Οι εξετάσεις ξεκίνησαν σήμερα στις 9 και θα διαρκέσουν μέχρι τις 13.00 στο Β1 Κ.Α.Π.Η. στην οδό Βασ. Γεωργίου Β΄ 9-11, αύριο την ίδια ώρα στο Γ2 Κ.Α.Π.Η. στην οδρό Μυρτιδιώτισσας 9 και την Τετάρτη στο Ε1 Κ.Α.Π.Η. στην οδό Καλλέργη 142.

Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί επιστημονική εκδήλωση στο ξενοδοχείο «Θεοξένια» Καραολή και Δημητρίου 23, από τις 18:00-20:00 το βράδυ, όπου εξειδικευμένοι γιατροί θα ενημερώσουν τον κόσμο για τα συμπτώματα του διαβήτη, για τους τύπους αλλά και τις οδηγίες πρόληψης.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Υπάρχει ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, ο διαβήτης κύησης, ο λανθάνων αυτοάνοσος διαβήτης των ενηλίκων και ο δευτεροπαθής διαβήτης, ως συνέπεια άλλων νοσημάτων και μετά από λήψη ορισμένων φαρμάκων.


Διαβάστε περισσότερα...

Δίπλα στα καρκινοπαθή παιδιά οι γουνοποιοί της Καστοριάς



Συγκέντρωσαν χρήματα για την ενίσχυση της «Φλόγας».

Διάφανα κουτιά με το σήμα του συλλόγου γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «Φλόγα» είχαν τοποθετήσει οι γουνοποιοί στην Καστοριά καθ' όλη τη διάρκεια της φετινής 37ης διεθνούς έκθεσης γούνας.

Στόχος να συγκεντρωθούν χρήματα για τους σκοπούς του συλλόγου και ν' ανάψει περισσότερο η «Φλόγα» για τους ανηλίκους που αρρώστησαν από καρκίνο.

«Η πρωτοβουλία αυτή του Συνδέσμου εντάσσεται στο πλαίσιο του φιλανθρωπικού και κοινωνικού του χαρακτήρα. Το ενδιαφέρον των εκθετών, εμπόρων, και επισκεπτών, ήταν συγκινητικό καθώς στήριξαν την προσπάθεια του φορέα διοργανωτή και ενίσχυσαν τον κουμπαρά της Φλόγας και τον αγώνα του Συλλόγου», καταλήγει σημερινή ανακοίνωση του συλλόγου.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να επιλέξετε αντηλιακό



Για να μαυρίσετε σωστά.

Δεν προστατεύουν το δέρμα τους στις παραλίες. Παρά τις προειδοποιήσεις της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας για τους κινδύνους του ηλίου, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που εκτίθενται στον ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία.

Η φωτογήρανση, η ερυθρότητα, τα ηλιακά εγκαύματα μέχρι και ο καρκίνος του δέρματος είναι μόνο κάποιες από τις βλάβες της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα στα τρία περιστατικά καρκίνου που εμφανίζονται σχετίζονται με την επιδερμίδα. Και γι’ αυτό προειδοποιούν τους λουόμενους να χρησιμοποιούν πάντα αντηλιακά και μάλιστα με αρκετά υψηλό δείκτη προστασίας (ειδικά στην περίπτωση που έχουν ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες).

Σημαντικό και το είδος του αντηλιακού

Όπως λένε οι ειδικοί ακόμη και το είδος του αντηλιακού παίζει σημαντικό ρόλο. Γι’ αυτό οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι ο δείκτης προστασίας (6 μέχρι 10) είναι ο μικρότερος που μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία. Και συγκεκριμένα λένε ότι από 6 μέχρι 10 η προστασία είναι χαμηλή, από 15 μέχρι 25 η προστασία είναι μέτρια ενώ από 30 και επάνω η προστασία είναι υψηλή.

Βέβαια, αναφέρουν ότι ακόμη και αν τοποθετούμε στο δέρμα μας τον υψηλότερο δείκτη προστασίας, δεν παρέχεται 100% προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία. Και γι’ αυτό τονίζουν ότι πρέπει να τοποθετείται αντηλιακό αρκετά συχνά στο δέρμα ενώ είναι προτιμότερο να επιλέγονται αδιάβροχα αντηλιακά.


Διαβάστε περισσότερα...

Κυκλοφόρησε φάρμακο που παράγεται σε γενετικά τροποποιημένα καρότα



Το φάρμακο προορίζεται για την αντιμετώπιση της νόσου Gaucher.

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε την κυκλοφορία ενός φαρμάκου που παράγεται σε γενετικά τροποποιημένο φυτικό κύτταρο.

Η έγκριση εκτιμάται ότι ανοίγει τον δρόμο για την κυκλοφορία στην αγορά και άλλων βιολογικών φαρμάκων που παράγονται σε φυτικά κύτταρα.

Το φάρμακο, που ονομάζεται Elelyso, προορίζεται για την αντιμετώπιση της νόσου Gaucher, η οποία οφείλεται στην έλλειψη ενός συγκεκριμένου ενζύμου.

Η νόσος Gaucher προκαλεί σοβαρές ζημιές στα όργανα και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο. Από τη νόσο υποφέρει ένας στους 50.000 με 100.000 ανθρώπους.

Η ισραηλινή εταιρεία βιοτεχνολογίας Protalix Biotherapeutics κατάφερε να παράγει αυτό το ανθρώπινο ένζυμο σε γενετικά τροποποιημένα καρότα, εισάγοντας σε αυτά ένα συγκεκριμένο γονίδιο το οποίο κωδικοποιεί την πρωτεΐνη στα κύτταρα.

Αν και οι επιστήμονες χρησιμοποιούσαν εδώ και πολλά χρόνια φυτικά κύτταρα για την παραγωγή ανθρώπινων ενζύμων, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων δεν είχε επιτρέψει μέχρι σήμερα την κυκλοφορία τέτοιων φαρμάκων στην αγορά λόγω των ανησυχιών που εκφράζονταν.

Ωστόσο μετά από επιτυχημένες δοκιμές φαρμάκων που παράγονται από φυτικά κύτταρα σε ζώα, η αμερικανική Αρχή άλλαξε στάση και αποφάσισε να δώσει το «πράσινο φως» για την κυκλοφορία του Elelyso.

Το 60% των κερδών από τις πωλήσεις του φαρμάκου στις ΗΠΑ θα αποδοθούν στη φαρμακευτική εταιρεία Pfizer που το 2009 υπέγραψε συμφωνία με την ισραηλινή Protalix.

Αν το φάρμακο εγκριθεί και από την ισραηλινή κυβέρνηση, όλα τα κέρδη από τις πωλήσεις του φαρμάκου στο Ισραήλ θα αποδίδονται στην Protalix.


Πηγή: http://www.econews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συνεχίζονται οι προσπάθειες να «πρασινίσει» η Θεσσαλονίκη



Δεντροφύτευση θα πραγματοποιήσουν μαθητές σε νησίδα πρασίνου της πόλης.

Η 3η Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης, συνεχίζει τις προσπάθειες να δώσει λίγο περισσότερο πράσινο στην πόλη, με τη βοήθεια μάλιστα των μαθητών.

Έτσι λοιπόν, έπειτα από την εθελοντική δεντροφύτευση της 10ης Μαΐου, θα διοργανωθεί αντίστοιχη προσπάθεια την Τετάρτη 16 Μαΐου στη νησίδα πρασίνου στη συμβολή των οδών Αγ. Δημητρίου και Ολυμπιάδος, απέναντι από το νοσοκομείο Γεννηματάς.

Τη φύτευση εποχιακών φυτών θα πραγματοποιήσουν μαθητές του 3ου Γυμνασίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Θα πληρώνουν ενοίκιο όσοι χρωστούν στεγαστικό



Το σχέδιο των τραπεζών που θα τις βγάλει διπλά κερδισμένες.

Να απασφαλίσουν τη βόμβα των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων που απειλεί να τινάξει στον αέρα τον κοινωνικό ιστό της χώρας και να προκαλέσει τσουνάμι επιπτώσεων στην ήδη χειμαζόμενη κτηματαγορά, επιχειρούν οι τράπεζες.

Η κατάσταση έχει γίνει εκρηκτική, καθώς οι επισφάλειες στα στεγαστικά δάνεια προσεγγίζουν το 15% και ξεπερνούν τα 11 δισ. ευρώ.

Περίπου 50.000 δάνεια βρίσκονται στον προθάλαμο του «κόκκινου», εμφανίζοντας καθυστέρηση από 1 έως 2 μήνες. Η σημαντική αύξηση του αριθμού των δανειοληπτών στεγαστικών δανείων, που αδυνατούν να πληρώσουν έστω και ένα ευρώ, έχει απασχολήσει, σύμφωνα με την «Ισοτιμία», το κλιμάκιο στελεχών της τρόικας, που ασχολείται με το τραπεζικό σύστημα.

Το σενάριο που επεξεργάζονται ενόψει άρσης, στο εγγύς μέλλον της απαγόρευσης κατασχέσεων 100.000 ακινήτων υπερχρεωμένων νοικοκυριών, οι οποίες για την ώρα αναστέλλονται λόγω διακοπής των πλειστηριασμών, προβλέπει:

- Τα σύσταση από τις τράπεζες εταιρειών αξιοποίησης ακινήτων, στις οποίες θα παραχωρηθούν τα κατασχεμένα ακίνητα.
-Την ενοικίαση των κατασχεμένων ή υπό κατάσχεση σπιτιών στους ιδιοκτήτες τους, ενόψει άρσης της προστασίας της πρώτης κατοικίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ίσως και εντός του 2013.
- Η εφαρμογή του μέτρου θα αποφέρει μόνο στα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται και θα οδηγήσει σε μερική διαγραφή των δανείων αυτών.
- Οι τράπεζες, αντί να βγάζουν στο σφυρί τα ακίνητα, θα τα νοικιάζουν στους σημερινούς ιδιοκτήτες, οι οποίοι, αν είναι συνεπείς, θα μπορούν να το επαναγοράσουν σε συμβολική τιμή.
- Οι συμβάσεις ενοικίασης ανάμεσα στις εταιρείες αξιοποίησης και τους σημερινούς ιδιοκτήτες θα είναι πολυετείς, το δε ενοίκιο σημαντικά χαμηλότερο από τη δόση του δανείου που πληρώνουν, ενδεχομένως δε και από τα ενοίκια που «τρέχουν» στην αγορά σήμερα.
- Η αναμενόμενη επαναγορά του ακινήτου από τον πρώην ιδιοκτήτη και υποψήφιο ενοικιαστή, οδηγεί επί της ουσίας σε μερική διαγραφή χρεών, κατ’ αποκλειστικότητα για τη συγκεκριμένη κατηγορία δανειοληπτών, αλλά και σε αναστολή των πλειστηριασμών για όσο διάστημα θα προβλέπει η ρύθμιση.
- Η εταιρεία αξιοποίησης των ακινήτων θα κρατά ένα ποσοστό από τα χρήματα των ενοικίων. Θα επιστρέφει το υπόλοιπο στην τράπεζα, ανάλογα με τη συμφωνία που έχει γίνει για το κόστος εκχώρησης του χαρτοφυλακίου των ακινήτων σ’ αυτή.
-Αν προχωρήσει το σχέδιο και η κτηματαγορά ανακάμψει, οι εταιρείες αξιοποίησης ενδεχομένως θα μπορούν να εισαχθούν στο χρηματιστήριο.



Διαβάστε περισσότερα...