Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Η έλλειψη ύπνου και το ξυπνητήρι παχαίνουν!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Μειώνεται η παραγωγή ορμόνης που ελέγχει τον κορεσμό.

Αν οι ώρες που κοιμάστε καθημερινά είναι λίγες, μάλλον πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Μια νέα έρευνα που έγινε στη Γαλλία έδειξε ότι η έλλειψη ύπνου αυξάνει τις πιθανότητες παχυσαρκίας, αφού μειώνεται η παραγωγή μίας ορμόνης, που ελέγχει το αίσθημα κορεσμού και αντίθετα ενισχύεται μία άλλη ορμόνη που ανοίγει την όρεξη.

Ένας άνθρωπος που κοιμάται λίγο, μπορεί να νιώσει κατά 25% πιο έντονο το αίσθημα της πείνας και έτσι να καταναλώσει 350 έως 500 περισσότερες θερμίδες τη μέρα.

Η επίπτωση της έλλειψης ύπνου στην όρεξη είναι πιο έντονες στα παιδιά και τους νέους ενήλικες και οι επιστήμονες συστήνουν τουλάχιστον πάνω από έξι ώρες ύπνου το βράδυ και κατά προτίμηση επτά έως οκτώ.

Μία δεύτερη γερμανική έρευνα, με επικεφαλής τον βιολόγο Τιλ Ρένεμπεργκ του πανεπιστημίου του Μονάχου δείχνει ότι έχουμε κάθε λόγο να μισούμε το ξυπνητήρι! Οι συνεχείς διακοπές του ύπνου, πιο νωρίς από αυτό που έχει ανάγκη ο άνθρωπος, οδηγούν τελικά σε αύξηση του βάρους.

Το φαινόμενο σχετίζεται με το λεγόμενο «κοινωνικό τζετ-λαγκ», δηλαδή το βαθμό στον οποίο ο φυσιολογικός ρυθμός ύπνου ενός ανθρώπου δεν συγχρονίζεται με το κοινωνικό πρόγραμμά του (σχολείο, εργασία κλπ). Όταν κανείς, όπως συνήθως συμβαίνει, ξυπνάει πιο αργά τα Σαββατοκύριακα, αλλά τις καθημερινές επανέρχεται στο ξύπνητήρι τότε, κατά τους ερευνητές, ο οργανισμός του αισθάνεται να βιώνει διαδοχικά διαφορετικές χρονικές ζώνες (έτσι προκύπτει και ο όρος «κοινωνικό τζετ-λαγκ» κατ΄ αναλογία με το κανονικό «τζετ-λαγκ» των ταξιδιωτών που κάνουν υπερατλαντικά ταξίδια και αλλάζουν κανονικές γεωγραφικές ζώνες χρόνου).

Οι έρευνες δείχνουν ότι όσο πιο νωρίς βάζει κανείς το ξυπνητήρι του και άρα όσο πολύ πάει κόντρα στο φυσικό βιολογικό ρυθμό ύπνου- ξύπνιου, τόσο πιθανότερο είναι να καπνίζει, να πίνει αλκοόλ και καφέ και ακόμα να παχύνει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.