Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Να και κάτι θετικό...



Προβλήματα σοβαρά υπάρχουν, αλλά είναι γεγονός ότι έχουν γίνει προσπάθειες για ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Η αλήθεια είναι ότι όλα τα σχολεία έχουν εφοδιαστεί εγκαίρως με βιβλία - θα έπρεπε να είναι αυτονόητο για κάθε σχολική σεζόν, αλλά δεν ήταν πάντα - και τα ποσοστά συμμετοχής δασκάλων και καθηγητών στην απεργία που προκηρύχθηκε ήταν μονοψήφια.



Διαβάστε περισσότερα...

ΑντιμετωπίΖΩ τον καρκίνο του προστάτη


Το Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων (www.imop.gr), με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου του προστάτη (Σαββατο 15 Σεπτεμβρίου) και σύνθημα «αντιμετωπίΖΩ τον καρκίνο του προστάτη»-, δημιούργησε το πρώτο ελληνικό infographic για την πάθηση, με όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζει κανείς προκειμένου να την αντιμετωπίσει.

Το infographic λειτουργεί ως οδηγός για όποιον θέλει βασικές πληροφορίες για την ασθένεια και οδηγίες πρόληψης από αυτήν.


Διαβάστε περισσότερα...

Απόφαση για 33.000 συμβασιούχους



Με μια ιστορική απόφασή του που χαρακτηρίζεται σταθμός, το Ελεγκτικό Συνέδριο επιτρέπει την πληρωμή των συμβασιούχων έργου οι οποίοι παραμένουν προσωρινά στη θέση τους, μετά τη δικαίωσή τους από τα πολιτικά δικαστήρια.

Μέχρι σήμερα δεν γίνονταν δεκτά τα εντάλματα μισθοδοσίας των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα και των ΟΤΑ, που είχαν κερδίσει ασφαλιστικά μέτρα.

Τώρα, όμως, με την απόφαση 0141/2012 το πρώτο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναγνωρίζονται ως μισθωτοί 33.000 συμβασιούχοι και κρίνεται ότι σε περιπτώσεις ασφαλιστικών μέτρων, ο πάρεδρος δεν έχει αρμοδιότητα ούτε να ελέγξει την ορθότητα της διαταγής Πολιτικού δικαστηρίου, ούτε να απαγορεύσει την πληρωμή του συμβασιούχου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε και κρατήστε τα νεύρα σας


Απίστευτη αύξηση του κόστους ζωής έχουμε υποστεί από το 1999 μέχρι σήμερα. Δείτε τις κάρτες και... συγκρατείστε τα νεύρα σας. Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1.


Διαβάστε περισσότερα...

Η δασκάλα με τη "χρυσή καρδιά"



Τη θεωρούν μια μικρή ευεργέτιδα της περιοχής τους. Οι κάτοικοι της Κασσάνδρειας Χαλκιδικής την αποκαλούν «η δασκάλα με τη χρυσή καρδιά». Η Παναγιώτα Σταμπουλή αγαπά τον συνάνθρωπο, τα μικρά παιδιά και την ιδιαίτερη πατρίδα και το αποδεικνύει με έμπρακτες πράξεις. Εργάστηκε 35 χρόνια ως δασκάλα σε δημοτικά σχολεία της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης έχοντας ξοδέψει ένα μεγάλο κομμάτι της περιουσίας της για το κοινωνικό σύνολο, προσφέροντας μεταξύ άλλων ασθενοφόρα, πυροσβεστικά οχήματα, αλεξίσφαιρα γιλέκα σε αστυνομικούς και συμβατικά αυτοκίνητα σε Διευθύνσεις Ασφαλείας. Μάλιστα πριν από λίγες μέρες δώρισε σε αριστούχους μαθητές δημοτικού σχολείου τραπεζικά βιβλιάρια που περιείχαν χρηματικά ποσά ως έπαθλο για την απόδοση τους.




H έκθεση μαθήτριας του δημοτικού σχολείου στα Σήμαντρα Χαλκιδικής, στην οποία περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια η ευγενική χειρονομία της Παναγιώτας Σταμπουλή να δωρίσει ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σοκ με γυμνό άντρα στην Πάτρα



Αντιμετωπίζει έντονα ψυχιατρικά προβλήματα…

Ο άντρας που βλέπετε στις φωτογραφίες να περιφέρεται γυμνός στο κέντρο της Πάτρας προκάλεσε την έκπληξη αλλά και τον οίκτο στους περαστικούς.

Η ιστορία του είναι γνωστή στην τοπική κοινωνία. Επί μήνες ο νεαρός και τα αδέλφια του ζουν χωρίς τους γονείς τους ενώ λαμβάνουν ελάχιστα χρήματα από την Πρόνοια.

Οι κοινωνικοί λειτουργοί που επισκέφτηκαν τα παιδιά, βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια τραγική εικόνα: ένα νέο «Κωσταλέξι» στο κέντρο της πόλης. Το σπίτι τους καθαρίστηκε, δόθηκε η κατάλληλη φροντίδα στα παιδιά, ωστόσο μήνες αργότερα εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους με αποτέλεσματα οφθαλμοφανή από τις φωτογραφίες. Για το συμβάν ενημερώθηκε η αστυνομία που «ακινητοποίησε» τον νεαρό.








Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι "μαϊμού" τυφλοί στον εισαγγελέα



Στα χέρια του προϊσταμένου της εισαγγελίας Εφετών Πατρών βρίσκεται ο φάκελος με τα στοιχεία που παρέδωσε ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής περιφέρειας Δημήτρης Κατσικόπουλος, για τρεις υποθέσεις που αφορούν χρηματισμό δύο γιατρών κρατικών νοσοκομείων της Πάτρας, καθώς και επιδόματα τυφλότητας στη Ζάκυνθο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελία θα εξετάσει τα στοιχεία που παραδόθηκαν από τον Δημήτρη Κατσικόπουλο και στην συνέχεια θα κρίνει για το αν χρειάζεται συμπληρωματική έρευνα, ή επαρκούν τα στοιχεία για την άσκηση διώξεων.

Σε δηλώσεις που έκανε ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής περιφέρειας, λίγο πριν παραδώσει στον εισαγγελέα τα στοιχεία για τις υποθέσεις, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «αισθάνομαι ότι υπάρχει ένα χταπόδι που με έχει πιάσει με χέρια και με πόδια και δεν με αφήνει να κάνω τη δουλειά μου. Υπάρχει μια τρομερή κωλυσιεργία και μια προσπάθεια συγκάλυψης και κουκουλώματος από πολλές πλευρές και αυτό είναι πολύ ψυχοφθόρο».

Επίσης, ο Δημήτρης Κατσικόπουλος σημείωσε πως όταν λέει πιέσεις, δεν εννοεί ότι «κάποιος με παίρνει και μου λέει σταμάτα να κάνεις αυτό», αλλά εννοεί ότι «γίνεται μια προσπάθεια σε κάποιους χώρους να παρεμποδιστούν κάποιες διαδικασίες και αυτό το θεωρώ πίεση».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξεχάστε την επιστροφή φόρου αν…



Η εφορία θα συμψηφίζει την επιστροφή φόρου που δικαιούνται οι φορολογούμενοι, με τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν προς το δημόσιο.

Αυτό προβλέπεται σε απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, σχετικά με τη διαδικασία επιστροφής φόρου προς τους φορολογούμενους από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Σύμφωνα με την απόφαση, στους φορολογούμενους που δικαιούνται επιστροφή φόρου μεγαλύτερη των 1.500 ευρώ, το εκκαθαριστικό σημείωμα δεν θα περιλαμβάνει ειδοποίηση για την είσπραξη του πόσου, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να προηγηθεί έλεγχος από την αρμόδια εφορία.

Ειδικά για τους φορολογούμενους που έχουν υποβάλει τη δήλωση φόρου εισοδήματος ηλεκτρονικά, θα αποτυπώνεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα σχετική σημείωση για την υποχρέωση προσκόμισης της δήλωσης με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην αρμόδια ΔΟΥ, για τον έλεγχο των επιστρεφόμενων ποσών.

Για τους φορολογούμενους χωρίς ληξιπρόθεσμα χρέη και με επιστροφή φόρου μικρότερη των 1.500 ευρώ, στο εκκαθαριστικό σημείωμα που θα παραλάβουν θα υπάρχει ενσωματωμένη ειδοποίηση για την είσπραξη του φόρου εισοδήματος.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι τιμές για κλήση στον ΕΟΠΥΥ



H Γενική Γραμματεία Καταναλωτή γνωστοποίησε, σε συνέχεια προηγούμενης ανακοίνωσής της, πίνακα με τις χρεώσεις των τηλεφωνικών γραμμών εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ και ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους καταναλωτές για τη μείωση που έγινε στις χρεώσεις, ιδιαίτερα για τις κλήσεις από σταθερό τηλέφωνο. Τα νέα στοιχεία καταγράφονται ως εξής:

Αριθμός 14554 της BPO HELLAS- VODAFONE 0,98€/ κλήση (από σταθερό και κινητό Vodafone) 1,65€/ κλήση (από άλλα κινητά).

Αριθμός 14784 του OTE AE- E-VALUE AE 0,98€/ κλήση (από σταθερό και κινητό Cosmote) 1,18€/ λεπτό (από άλλα κινητά)

Αριθμός 14884 της CALL CENTER HELLAS 0,95€/κλήση (από σταθερό) 1,18€/ λεπτό (από κινητό).

Αριθμός 14900 της NEWSPHONE HELLAS 0,99€/ κλήση (από σταθερό) 1,18€/ λεπτό (από κινητό).

Οι καταγραφόμενες τιμές, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν ΦΠΑ, προέρχονται από επίσημες επικοινωνίες των παρόχων εταιριών της 12-09-2012.

Ενημέρωση των νέων και των προηγούμενων τιμών των χρεώσεων των σχετικών τηλεφωνικών γραμμών παρέχεται στους καταναλωτές- ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ στον διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή www.efpolis.gr.

Οι προηγούμενες χρεώσεις είχαν ως εξής:

Αριθμός 14554 της BPO HELLAS- VODAFONE 0,98€/ κλήση (από σταθερό και κινητό Vodafone)

1,86€/ κλήση (από άλλα κινητά).

Αριθμός 14784 OTE AE- E-VALUE AE 1,07€/ κλήση (από σταθερό) 1,18€/ λεπτό (από κινητό).

Αριθμός 14884 CALL CENTER HELLAS 0,99€/κλήση (από σταθερό) 1,18€/ λεπτό (από κινητό).

Αριθμός 14900 NEWSPHONE HELLAS 1,08€/ κλήση (από σταθερό) 1,18€/ λεπτό (από κινητό).



Διαβάστε περισσότερα...

Άφησαν βρέφος έξω από νοσοκομείο



Εγκαταλειμμένο βρέθηκε ένα βρέφος, στην είσοδο του Ιπποκράτειου νοσοκομείου, στη Θεσσαλονίκη. Οι νοσηλεύτριες έχουν αναλάβει την φροντίδα του μωρού, ενώ η αστυνομία αναζητά τη μητέρα του.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι το πρώτο περιστατικό εγκατάλειψης, καθώς στο νοσοκομείο έχουν εγκαταλειφθεί συνολικά 15 μωρά.

Δείτε το βίντεο από τον ALPHA



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πάνω από 12.000 Γαλλίδες έβγαλαν τα εμφυτεύματα σιλικόνης



Σε 3.013 γυναίκες παρατηρήθηκε ρήξη.

Πάνω από 12.000 γυναίκες στη Γαλλία προχώρησαν σε αφαίρεση των ελαττωματικών εμφυτευμάτων στήθους της γαλλικής εταιρείας Poly Implant Prothese (PIP), σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα στα τέλη Ιουλίου η υπηρεσία προϊόντων υγείας της χώρας (ANSM).

Συνολικά 12.345 γυναίκες αφαίρεσαν τα εμφυτεύματα που έφεραν, οι 8.460 από τις οποίες για προληπτικούς λόγους. Τα εμφυτεύματα 6.639 γυναικών, δηλαδή του 78% που τα αφαίρεσαν προληπτικά, ήταν άθικτα.

Σύμφωνα με την ANSM, σε 3.013 γυναίκες παρατηρήθηκε ρήξη των εμφυτευμάτων PIP σε μια περίοδο από το 2001 ως το τέλος Ιουλίου του 2012. Την ίδια περίοδο, καταγράφηκαν 2.892 φλεγμονώδεις αντιδράσεις, μεταξύ αυτών έξι περιπτώσεις νέκρωσης σε 1.689 γυναίκες, ενώ σημειώθηκαν επίσης 55 περιπτώσεις καρκίνων.

Η PIP, μια επιτυχημένη εταιρεία με εξαγωγές σε όλο τον κόσμο, φέρεται να έκρυβε το γεγονός ότι χρησιμοποιούσε φτηνή, βιομηχανική σιλικόνη, μη εγκεκριμένη για ιατρική χρήση, για να παρασκευάζει τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Το τεράστιο υγειονομικό σκάνδαλο αφορά σχεδόν 30.000 γυναίκες στη Γαλλία και χιλιάδες ακόμη στο εξωτερικό.

Οι προληπτικές αφαιρέσεις των εμφυτευμάτων της εταιρείας PIP ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2010, αλλά εντάθηκαν από τον Ιανουάριο έπειτα από την απόφαση του υπουργείου Υγείας της Γαλλίας να προτείνει την αφαίρεσή τους ακόμη κι αν δεν υπάρχουν κλινικές ενδείξεις ότι τα εμφυτεύματα είναι προβληματικά.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι «περικοπές» αναβάλουν αιμοδοσία στο ΑΧΕΠΑ



Το νοσοκομείο δεν μπορεί να διαθέσει μονάδα.

Αναβάλλεται η προγραμματισμένη για τις 24 Σεπτεμβρίου αιμοδοσία στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Ασύλου του Παιδιού «η κρίση και οι περικοπές αναγκάζουν το νοσοκομείο να μην μπορεί να μας διαθέσει μονάδα για να πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη αιμοδοσία μας στις 24/9/2012».

Η επόμενη αιμοδοσία θα γίνει, εκτός απροόπτου, στις 5 Νοεμβρίου.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μικρή σε ύψος, μεγάλη σε... όνειρα!



Η Jyoti Amge θα ήθελε να είναι ανεξάρτητη
.
Με ζωντανή κούκλα μοιάζει η Ινδή Jyoti Amge, η πιο κοντή γυναίκα στον κόσμο. Το βάρος της μόλις ξεπερνά τα έξι κιλά και το ύψος της φτάνει τα 62,8 εκατοστά. Η 18χρονη μπορεί να είναι μικρή σε… μέγεθος, αλλά σίγουρα δεν έχει μικρά όνειρα ή μικρή αυτοπεποίθηση, ατενίζοντας, αντίθετα, το μέλλον με το πλατύ της χαμόγελο.

Η Jyoti πάσχει από μία μορφή νανισμού που λέγεται αχονδροπλασία και δεν πρόκειται να ψηλώσει άλλο. Απέσπασε το ρεκόρ Γκίνες από την Αμερικανίδα Bridgette Jordan, που είναι λίγο ψηλότερη, όταν έκλεισε τα 18, το Δεκέμβριο.

Για να το γιορτάσει η Jyoti, ικανοποίησε ένα όνειρο ζωής και ταξίδεψε στο Λονδίνο με την εφημερίδα «Sun», εν όψει της έκδοσης του Βιβλίου με τα ρεκόρ Γκίνες του 2012.

«Είμαι πολύ χαρούμενη που είμαι η πιο κοντή γυναίκα στον κόσμο. Το ρεκόρ με έκανε να νιώθω καλύτερα για τον εαυτό μου. Νιώθω αγαπητή, ιδιαίτερη και σημαντική. Ήταν πάντα όνειρό μου να έρθω στο Λονδίνο, να δω την Tower Bridge, το London Eye και το μουσείο της Madame Tussauds», δήλωσε.

Δεν λείπουν οι άνθρωποι που την κοιτούν επίμονα, τη φωτογραφίζουν ή τη δείχνουν, αλλά η Jyoti αρχίζει να το συνηθίζει.

«Στην Ινδία όταν κυκλοφορώ μισώ το συναίσθημα του πλήθους που με κοιτά με γουρλωμένα μάτια. Νιώθω άβολα. Μερικές φορές καλύπτω το φόρεμά μου με το μαντίλι μου για να μην με αναγνωρίζει ο κόσμος. Είμαι περήφανη που είμαι κοντή. Έχω τις ίδιες σκέψεις και τα ίδια όνειρα με σας. Θα ήθελα να είμαι ηθοποιός του Χόλιγουντ και να κερδίσω το Όσκαρ. Η μόνη διαφορά μου είναι το ύψος μου… », λέει.

Η Jyoti μοιάζει σαν μικροσκοπική σταρ του Bollywood. Όλα τα ρούχα και τα κοσμήματά της φτιάχνονται ειδικά για εκείνη.

«Το χειρότερο με το ύψος μου είναι πως πάντα στηρίζομαι σε κάποιον, δεν μπορώ να πάω πουθενά μόνη μου, είμαι πάντα εξαρτημένη», εξηγεί.

Δείτε τις φωτογραφίες













Διαβάστε περισσότερα...

«Αυτά τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη ζωή»



Κραυγές απόγνωσης από το Σικιαρίδειο Ίδρυμα.

«Αυτά τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη ζωή. Βοηθήστε μας. Αυτά τα παιδιά έχουν το ίδιο δικαίωμα με τα υπόλοιπα παιδιά», λέει, μιλώντας στο newsbeast.gr η πρόεδρος των εργαζομένων του Σικιαρίδειου Ιδρύματος.

Και τονίζει: «Δεν μπορούν να επιτρέψουν την αναστολή του ιδρύματος, το οποίο εδώ και 70 χρόνια στέκεται δίπλα στα παιδιά με νοητική υστέρηση. Σώστε αυτά τα παιδιά», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η απόγνωση για τη σωτηρία του ιδρύματος που φιλοξενεί περισσότερα από 200 παιδιά είναι έκδηλη και στο πρόσωπο του Γιάννη Σχοίζα, μέλους του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος. «Το παιδί μου έχει νοητική υστέρηση. Μέσω του ιδρύματος μαθαίνει πράγματα και μπορεί στο μέλλον να απασχοληθεί σε μια δουλειά. Γιατί δηλαδή πρέπει να μας το κάνουν αυτό;», αναρωτιέται. Και σημειώνει ότι «δεν θα επιτρέψουμε το κλείσιμο του ιδρύματος.

Χθες το πρωί οι εργαζόμενοι και γονείς των παιδιών με νοητική υστέρηση συγκεντρώθηκαν στη λεωφόρο Αμαλίας προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την αναστολή του Σικιαρίδειου Ιδρύματος που φροντίζει για την κατάρτιση παιδιών με νοητική υστέρηση, μετά την περικοπή της κρατικής επιχορήγησης. Η διοίκηση του ιδρύματος τους είχε ειδοποιήσει από τις 4 Σεπτεμβρίου ότι δεν δύναται πλέον να προσφέρει τις υπηρεσίες του.

Το δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου ζήτησε χθες με ψήφισμά του την παροχή από την Πολιτεία των αναγκαίων πόρων για την λειτουργία του Ιδρύματος.

Ακούστε τι λέει η πρόεδρος των εργαζομένων, Όλγα Μουτζάλα

 


Ακούστε τι δηλώνει το μέλος του διοικητικού συμβουλίου γονέων και κηδεμόνων, Γιάννης Σχοίζας


 



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Χάλκινοι» φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου



Κέρδισαν το 3ο βραβείο σε διαγωνισμό για καινοτόμα τρόφιμα.

Τo κράκερ χωρίς γλουτένη και το αντιοξειδωτικό ρόφημα, είναι δύο προϊόντα φοιτητών του τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής (Τ.Ε.Τ.Δ.) του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Λήμνο που απέσπασαν το 3ο βραβείο στον πανευρωπαϊκό, φοιτητικό διαγωνισμό καινοτόμων τροφίμων «ECOTROPHELIA» που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών τροφίμων (Σ.Ε.Β.Τ.).

Στον φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν τρεις ομάδες φοιτητών του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής με αντίστοιχες συνεργαζόμενες εταιρείες, παράγοντας τρία διαφορετικά, νέα, καινοτόμα, διατροφικά προϊόντα στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης.

Οι δυο ομάδες φοιτητών που διακρίθηκαν -παρουσία του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθηγητή Πάρι Τσάρτα, του υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Αθανάσιου Σκορδά, των καθηγητών τους και μελών του Σ.Ε.Β.Τ.- παρέλαβαν την τιμητική διάκριση από τον κ. Ρόσι, μέλος της Ευρωπαικής Επιτροπής του διαγωνισμού και δέχθηκαν τα συγχαρητήρια όλων για την προσπάθειά τους.

«Τέτοιου είδους εκδηλώσεις γίνονται έναυσμα για περισσότερες νέες και καινοτόμες ιδέες», τόνισε ο υπεύθυνος της πρακτικής του Τ.Ε.Τ.Δ. και συντονιστής των έργων, επίκουρος καθηγητής Δημ. Σκάλκος. Το συγκεκριμένο τμήμα είχε αποσπάσει και πέρσι το 2ο βραβείο με άλλο ένα καινοτόμο προϊόν που ήταν ο χαλβάς για διαβητικούς.


Διαβάστε περισσότερα...

«Ζήσε την Αθήνα χωρίς αυτοκίνητο»



Εβδομάδα Βιώσιμης Μετακίνησης η επόμενη.

Να αφήσουν τα αυτοκίνητα και να επιλέξουν εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης καλεί τους Αθηναίους ο δήμος, που διοργανώνει την επόμενη εβδομάδα σειρά δράσεων στο πλαίσιο της Εβδομάδας Βιώσιμης Μετακίνησης.

«Ζήσε την Αθήνα χωρίς αυτοκίνητο» από τις 17 έως τις 22 Σεπτεμβρίου, με την εβδομάδα να κορυφώνεται με το κλείσιμο της οδού Πανεπιστημίου, η οποία θα μετατραπεί σε χώρο για ποδήλατα, πεζούς, μουσικά συγκροτήματα, εκπαιδευτικά εργαστήρια και παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους.

«Το πρόβλημα της μετακίνησης σε αυτή την πόλη είναι πολύ σοβαρό. Σύμφωνα με τη σύγχρονη τάση, πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι ο πεζός, στη συνέχεια το ποδήλατο, η μοτοσικλέτα, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τελευταίο το ΙΧ. Πρέπει όσο το δυνατόν περισσότερο να αποθαρρύνουμε τη χρήση του ΙΧ στο κέντρο» υπογράμμισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, σε συνέντευξη Τύπου κατά την παρουσίαση του προγράμματος.

Ανακοίνωσε, εξάλλου, ότι ο δήμος «έχει αρχίσει να απομακρύνει κλειστά, αχρησιμοποίητα περίπτερα και άλλα εμπόδια, απελευθερώνοντας πεζοδρόμια». Επιπλέον, προχώρησε σε «πρόσκληση ενδιαφέροντος που απευθύνεται σε εταιρείες, οι οποίες νοικιάζουν ποδήλατα στην Ελλάδα και το εξωτερικό για τη δημιουργία ενός δικτύου ενοικίασης ποδηλάτων στην Αθήνα».

Για τις διαδηλώσεις, που όπως είπε ο κ. Καμίνης, εντάσσονται στο πρόβλημα της μετακίνησης στην Αθήνα, υπενθύμισε το νομοσχέδιο που με πρωτοβουλία του δήμου έχει εκπονήσει επιτροπή έγκριτων νομικών, υπογραμμίζοντας, ότι πρόκειται για νομοθέτημα που ρυθμίζει το θέμα της ελεύθερης συλλογικής διαμαρτυρίας στον δημόσιο χώρο.

«Άλλο η μεγάλη διαδήλωση που θα κατευθύνεται στο Σύνταγμα και οι διοργανωτές της θα διασφαλίζουν μια μαζικότητα και άλλο μια διαδήλωση 50 ανθρώπων εξαιτίας της οποίας κλείνει το κέντρο» τόνισε.

«Το ζήτημα της βιώσιμης μετακίνησης στην Αθήνα είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς και τις επιχειρήσεις μας» σημείωσε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Ηλίας Βλαχάκης, και κοινοποίησε ότι «την 22η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία κορύφωσης των δράσεων που συμπίπτει με την ημέρα Ελληνικού Εμπορίου, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών θα προχωρήσει σε προσφορές και δώρα που θα αναρτηθούν στον ιστότοπο του Συλλόγου www. pameathina.net».


Διαβάστε περισσότερα...

Βρέθηκαν τα αίτια της ροδόχρου ακμής



Μπορεί να προκληθεί από βακτήρια που ζουν σε μικροσκοπικά ακάρεα.

Είναι μία νόσος που χαρακτηρίζεται από ερυθρότητα του προσώπου και μερικές φορές οίδημα και εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες με ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες. Συνήθως αρχίζει με ερυθρότητα στο κέντρο του προσώπου που σιγά – σιγά επεκτείνεται στα μάγουλα και στο πηγούνι. Αργότερα εμφανίζονται μόνιμες ευρυαγγείες (μικρά, διατεταμένα τριχοειδή αγγεία) και σπυριά σαν της ακμής με ή χωρίς πύο.

Υπάρχουν συγκεκριμένες θεραπείες αντιμετώπισης της νόσου, αλλά δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό ποια βακτήρια προκαλούν αυτή την δερματολογική πάθηση. Μια νέα μελέτη του Εθνικού Πανεπιστημίου της Ιρλανδίας αναφέρει ότι η Rosacea, ή ροδόχρους ακμή, μπορεί να προκληθεί από βακτήρια που ζουν σε μικροσκοπικά ακάρεα που ονομάζονται Demodex folliculorum τα οποία βρίσκονται στο δέρμα μας. Στην πραγματικότητα, ο αριθμός αυτών των ακάρεων που «ζουν» στο πρόσωπο αυξάνεται με την ηλικία και ανάλογα με τις βλάβες που έχουν προκληθεί στο δέρμα από τον ήλιο. Οι ασθενείς της νόσου αυτής λοιπόν, έχουν στο δέρμα τους μεγάλο αριθμό τέτοιων βακτηρίων.

Τα βακτήρια που ζουν στα ακάρεα φαίνεται ότι παράγουν κάποια μόρια που προκαλούν μια ανοσολογική αντίδραση στους ασθενείς με ροδόχρου ακμή και δεδομένου ότι ζουν στο πεπτικό σύστημα των ακάρεων, όταν αυτά πεθαίνουν, τα βακτήρια απελευθερώνονται πλέον στο δέρμα κι έτσι προκαλείται η φλεγμονή.

Ευχάριστα τα νέα, λοιπόν, για όσους υποφέρουν από τη δερματική αυτή νόσο. Αφού γνωρίζουν πλέον την αιτία, είναι θέμα χρόνου να βρεθεί αποτελεσματικότερη θεραπεία, είτε στοχεύοντας απευθείας στα «υπεύθυνα» βακτήρια είτε βρίσκοντας τρόπους για να ελέγχεται η ποσότητα των ακάρεων Demodex που βρίσκονται στην περιοχή του προσώπου.


Πηγή: http://www.cosmedic.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γκολ για τα παιδιά με νεοπλασματική ασθένεια



Φιλανθρωπικός αγώνας αύριο στη Θεσσαλονίκη.

Φιλανθρωπικό ποδοσφαιρικό τουρνουά για το Σύλλογο Γονέων-Παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «Φλόγα-Λάμψη» θα διεξαχθεί αύριο, στις 3 το μεσημέρι, στο γήπεδο Τριαδίου Θεσσαλονίκης.

Στο τουρνουά θα συμμετάσχουν οι ομάδες της Λέσχης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης, της Πολεμικής Αεροπορίας, του Ατρόμητου Τριαδίου, των Βετεράνων Θέρμης και της Φλόγας.

Οι διοργανωτές καλούν όλους να προσφέρουν με τον δικό τους τρόπο «είτε οικονομικά, είτε με το χειροκρότημά, είτε απλά με ένα χαμόγελο» που, όπως τονίζουν, «κάποιοι συνάνθρωποί μας το έχουν πραγματικά ανάγκη».


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς ξεχωρίζουμε τη λαρυγγίτιδα και τη φαρυγγίτιδα



Τι συμβαίνει όταν πονά ο λαιμός.

Είναι κατακόκκινος ο λαιμός σας και πονά όταν καταπίνετε; Ή μήπως έχετε βραχνάδα και δυσκολεύεστε να μιλήσετε;

Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε ίσως έχετε λαρυγγίτιδα. Μπορεί όμως να πάσχετε και από φαρυγγίτιδα, καθώς και οι δύο αυτές φλεγμονές εμφανίζονται όταν ο οργανισμός μας αντιμετωπίζει κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού.

Μάλιστα, δεν είναι περίεργο που οι περισσότεροι μπερδευόμαστε να τις ξεχωρίσουμε, αφού ο φάρυγγας και ο λάρυγγας βρίσκονται πολύ κοντά ο ένας στον άλλο (ο λάρυγγας είναι στο κάτω μέρος του φάρυγγα), έτσι ώστε στις περισσότερες περιπτώσεις να προσβάλλονται συγχρόνως και οι δύο.

Λαρυγγίτιδα: Η φλεγμονή του λάρυγγα

Αίτια: Ιοί, μικρόβια ή αλλεργίες. Αλλά και κάποια κακοήθεια ή ερεθιστικές ουσίες που εκπνεύσατε. Όμως, και η πολυλογία μπορεί να οδηγήσει σε λαρυγγίτιδα, όπως και το τραγούδι.

Συμπτώματα: Η έντονη βραχνάδα της φωνής, αλλά μερικές φορές και η αφωνία, είναι το χαρακτηριστικότερο συμπτώμα της λαρυγγίτιδας και η βασική διαφορά της από τη φαρυγγίτιδα.

Άλλα συμπτώματα: Έντονη κοκκινίλα και πρήξιμο στην περιοχή του λαιμού, πυρετός, δυσκολία στην κατάποση και γενικά ενοχλήσεις στο λαιμό.

Φροντίδα:

Τα συμπτώματα μιας απλής ιογενούς λαρυγγίτιδας θα σας ταλαιπωρήσουν για 3-4 ημέρες και δεν θα χρειαστεί να πάρετε φάρμακα, εκτός και αν παρουσιάσετε υψηλό πυρετό, οπότε ο γιατρός θα σας συστήσει κάποιο αντιπυρετικό.
Αν, όμως, οι ενοχλήσεις επιμένουν πάνω από μία εβδομάδα, τότε θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό.

Ανακουφίζουν:

Τα πολλά υγρά.
Η διακοπή του καπνίσματος.
Οι γαργάρες με αντισηπτικά διαλύματα.
Τα ζεστά αφεψήματα.
Τα ζεστά επιθέματα στο λαιμό.
Οι εισπνοές ατμών με αιθέρια έλαια.

Φαρυγγίτιδα: Η φλεγμονή του βλεννογόνου του φάρυγγα

Πρόκειται για φλεγμονή που προκαλείται κατά 95 % από ιούς (ιογενής) και κατά 5 % από μικρόβια (μικροβιακή).

Συμπτώματα: Τόσο η ιογενής όσο και η μικροβιακή φαρυγγίτιδα εκδηλώνονται με έντονο πόνο και δυσκολία στην κατάποση, πυρετό, κοκκινίλα στο λαιμό και με την αίσθηση ότι υπάρχει κάποιο ξένο σώμα στο λαιμό. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν και βήχας, πονοκέφαλος, ατονία και ανορεξία.

Επειδή η φαρυγγίτιδα είναι μεταδοτική, καλό είναι να αποφεύγετε τις πολλές επαφές με άτομα που έχουν νοσήσει.

Φροντίδα:

Σε περίπτωση ιογενούς φαρυγγίτιδας, τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν αφού σας ταλαιπωρήσουν 3-5 ημέρες.

Αν όμως δεν υποχωρήσουν, τότε μάλλον η αιτία της φαρυγγίτιδάς σας είναι κάποιο μικρόβιο και επομένως πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό.

Γιατί η μικροβιακή φαρυγγίτιδα αντιμετωπίζεται με αντιβιοτική αγωγή. Όσο για τα σημάδια βελτίωσης, αυτά θα εμφανιστούν μέσα στην πρώτη εβδομάδα από τότε που θα αρχίσετε να παίρνετε το αντιβιοτικό.

Ανακουφίζουν:

Οι γαργάρες με αντισηπτικά διαλύματα.
Τα ζεστά και όχι καυτά αφεψήματα.
Οι καραμέλες για το λαιμό.
Τα φαγητά που καταπίνονται εύκολα.
Τα πολλά υγρά.
Η υγρή ατμόσφαιρα του σπιτιού.

Μην ξεχνάτε

- Οι λαρυγγίτιδες και οι φαρυγγίτιδες, όσο και να τις θεωρούμε... αθώες, πρέπει να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη προσοχή και με τη βοήθεια του γιατρού.

- Κάποια συμπτώματα που επιμένουν ή όταν ο βήχας της φαρυγγίτιδας ή της λαρυγγίτιδας συνοδεύεται και από φλέγματα με αίμα, δεν πρέπει να μένουν απαρατήρητα, αλλά να σας οδηγούν αμέσως στο γιατρό, ο οποίος με ειδικές εξετάσεις (λαρυγγοσκόπηση κ.ά.) θα είναι σε θέση να αποκλείσει την πιθανότητα ενός καρκίνου του φάρυγγα.


Πηγή: http://www.belife.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα οφέλη των ιαματικών πηγών



Το «όπλο» της φύσης για τις ρευματοπάθειες.

Οι ευεργετικές ιδιότητες και η χρησιμότητα των ιαματικών πηγών είναι μεγάλη, καθώς τα νερά τους πηγάζουν μέσα από πετρώματα και βράχους, που βγαίνουν από τα έγκατα της γης.

Πρόκειται για μεταλλικά νερά που περιέχουν διαλυμένα συστατικά, όπως νάτριο, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, ράδιο, σίδηρο, ιώδιο, φωσφόρο και θείο ή αέρια, όπως διοξείδιο του άνθρακα κ.ά.

Η χώρα μας είναι πλούσια σε φυσικές πηγές, εφόσον από 752 διαφορετικά γεωγραφικά σημεία αναβλύζουν πηγαία νερά. Όμως, για ιαματικά λουτρά κάνουν μόνον εκείνες οι πηγές, που έχουν τις κατάλληλες εγκαταστάσεις και τον ανάλογο τεχνικό εξοπλισμό.

Σε τι ωφελεί έναν ρευματοπαθή η λουτροθεραπεία;

Με αυτή, πρώτα απ’ όλα, ελαττώνονται οι πόνοι, αυξάνεται η κινητικότητα και βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος. Επίσης, χαλαρώνει και ξεκουράζεται το μυϊκό και νευρικό σύστημα, ο άρρωστος ηρεμεί και έτσι μπορεί να κοιμηθεί και να αυτοεξυπηρετηθεί καλύτερα.

Μάλιστα, στις ρευματικές εκείνες παθήσεις, οι οποίες προσβάλλουν τα γόνατα, τα ισχία και τη σπονδυλική στήλη, η υδροθεραπεία συνιστάται ιδιαίτερα ή επιβάλλεται.

Ένας ρευματοπαθής μπορεί να πάει σε οποιαδήποτε ιαματική πηγή;

Όχι. Για μεν τις εκφυλιστικές αρθροπάθειες (τα γνωστά «αρθριτικά»), καταλληλότερες θεωρούνται οι ιαματικές πηγές που το νερό τους περιέχει θείο, ενώ για τις φλεγμονώδεις (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα ή αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα), συνιστώνται οι ραδιούχες πηγές.

Πάντως, εκείνο που κυρίως προέχει για τον ασθενή -ακόμα κι από αυτό καθ’ αυτό το νερό της πηγής- είναι η σωστή εκτέλεση της κινησιοθεραπείας μέσα στο νερό.

Μπορούν τα θαλάσσια μπάνια να ωφελήσουν το ίδιο με τα ιαματικά λουτρά;

Ναι, όταν:

Δεν υπάρχουν περιορισμοί για τη σχετικά χαμηλότερη θερμοκρασία του θαλασσινού νερού.
Η μεταφορά του αρρώστου στη θάλασσα ή στην παραθαλάσσια διαμονή είναι ευκολότερη.
Όταν στη λουτρόπολη λείπουν τα τεχνικά μέσα (πισίνα) ή η φυσική λίμνη που επιτρέπουν τη γυμναστική του αρρώστου μέσα στο νερό.

Τι μπορεί να βλάψει έναν ρευματοπαθή κατά τη διάρκεια της λουτροθεραπείας;

Η ακατάλληλη θερμοκρασία (το νερό να είναι λίγους βαθμούς πιο κρύο ή πιο ζεστό).
Η υπερβολική κούραση.
Οι δυσμενείς συνθήκες μεταφοράς, λουτροθεραπείας και φυσικοθεραπείας για τις σωματικές ικανότητες του αρρώστου, και
Η ακατάλληλη διατροφή (κατάχρηση ποτών και τροφών).

Η λουτροθεραπεία μπορεί να βλάψει σε μια ρευματική πάθηση;

Ναι. Όμως σε μεγαλύτερο κίνδυνο εκτίθενται οι άρρωστοι εκείνοι που δεν έχουν ή που ποτέ τους δεν είχαν μια κατάλληλη ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Επίσης, κάποιος άρρωστος κινδυνεύει να μην ωφεληθεί από τη λουτροθεραπεία και στην περίπτωση που δεν είναι σωστά πληροφορημένος ή όταν καθοδηγείται από αναρμόδια πρόσωπα.

Συμβουλές για σωστή υδροθεραπεία

Πρέπει να ακολουθούνται αυστηρά οι συστάσεις του γιατρού.
Να αξιοποιείται ο ελεύθερος χρόνος με περιπάτους, γυμναστική κ.τ.λ.
Η σωστή διατροφή με φρέσκιες κυρίως τροφές, είναι απαραίτητη. Μακριά από πικάντικα φαγητά, αλλαντικά, καφέδες και οινοπνευματώδη.
Η λουτροθεραπεία πρέπει να γίνεται αφού περάσουν τουλάχιστον 3 ώρες από το τελευταίο γεύμα ή ένα πλούσιο πρωινό.
Η υδροθεραπεία δεν πρέπει να παρατείνεται πέραν του καθορισμένου χρόνου.
Να φεύγετε από το χώρο των λουτρών 30 λεπτά μετά το τέλος της υδροθεραπείας.
Οι γυναίκες πρέπει να εγκαταλείπουν τη λουτροθεραπεία κατά τη διάρκεια των εμμήνων.


Πηγή: http://www.belife.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επιστήμονες κατάφεραν να ελέγξουν για πρώτη φορά τα όνειρα



Τι αποκάλυψε πείραμα με τη «μηχανική του ύπνου» σε αρουραίους.

Επιστήμονες του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης κατάφεραν να διαχειριστούν τα όνειρα αρουραίων, στέλνοντάς τους ηχητικά μηνύματα, τα οποία σχετίζονταν με εμπειρίες που είχαν βιώσει την προηγούμενη ημέρα.

Με το πείραμά τους οι ερευνητές εκμεταλλεύτηκαν τον τρόπο με τον οποίο ο ιππόκαμπος του εγκεφάλου κωδικοποιεί τις εμπειρίες και τις μετατρέπει σε μνήμη.

Οι επιστήμονες ήδη γνώριζαν ότι όταν κοιμόμαστε ο ιππόκαμπος αναπαράγει κάποια από τα περιστατικά που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της ημέρας ώστε να εδραιωθούν στη μνήμη μας, ωστόσο δεν ήταν σίγουροι για το αν αυτές οι αναπαραγωγές επηρεάζονται από περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Στο πλαίσιο του πειράματος ο επικεφαλής της έρευνας, Matt Wilson, εκπαίδευσε μια ομάδα αρουραίων να τρέχουν σε ένα λαβύρινθο χρησιμοποιώντας ηχητικά μηνύματα.

Το ένα από τα μηνύματα που ακούγονταν σήμαινε ότι τους περίμενε φαγητό στα αριστερά, ενώ ο άλλος ήχος σήμαινε ότι οι αρουραίοι θα έβρισκαν μια λιχουδιά στο λαβύρινθο αν έστριβαν δεξιά.

Οι επιστήμονες κατέγραψαν την εγκεφαλική δραστηριότητα των αρουραίων καθώς περιηγούνταν στον λαβύρινθο. Αργότερα, κατέγραψαν τα εγκεφαλικά τους κύματα την ώρα που κοιμούνταν.

Με συσχετικές αναλύσεις επιβεβαιώθηκε ότι οι αρουραίοι ονειρεύονταν τα γεγονότα της προηγούμενης ημέρας, ωστόσο όταν οι ερευνητές έπαιζαν τα ακουστικά σήματα του πειράματος ανακάλυψαν ότι τα όνειρα των τρωκτικών άλλαζαν.

Ειδικότερα, ανάλογα με τα ηχητικά μηνύματα που άκουγαν οι αρουραίοι ονειρεύονταν και διαφορετικό τμήμα του λαβυρίνθου.

Τα αποτελέσματα του πειράματος απέδειξαν ότι το περιεχόμενο των ονείρων των τρωκτικών μπορεί να τροποποιηθεί από κάποιον τρίτο, που ενεργοποιεί τις αναμνήσεις τους την ώρα που κοιμούνται.

Όπως τονίζουν οι ερευνητές, αυτή η «μηχανική του ύπνου» ανοίγει την πόρτα για τον έλεγχο της των διαδικασιών που σχετίζονται με τη μνήμη κατά τη διάρκεια του ύπνου.


Πηγή: http://www.econews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η σεξουαλική κακοποίηση των ανδρών συνδέεται με εμφράγματα



Τι αποκαλύπτει επιστημονική μελέτη του Πανεπιστημίου του Τορόντο.

Οι άνδρες που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης κατά την παιδική ηλικία, έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή ως ενήλικες, συγκρινόμενοι με άνδρες που δεν έχουν βιώσει μια τόσο τραυματική εμπειρία, συμπεραίνουν με μελέτη τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο. Το πλέον παράδοξο, όμως, είναι ότι, στις γυναίκες, δεν βρέθηκε καμία σχέση μεταξύ παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και εμφραγμάτων.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στον επιστημονικό ιστότοπο «Child Abuse & Neglect» (Παιδική Κακοποίηση & Παραμέληση). Το αντιπροσωπευτικό δείγμα ήταν 5095 άνδρες και 7768 γυναίκες ηλικίας 18 ετών και άνω. Συνολικά, 57 άνδρες και 154 γυναίκες ανέφεραν ότι είχαν κακοποιηθεί σεξουαλικά από κάποιον πριν την ηλικία των 18 ετών. Επίσης, 377 άνδρες και 285 γυναίκες, δήλωσαν ότι είχαν υποστεί, ως ενήλικες, καρδιακή προσβολή ή έμφραγμα του μυοκαρδίου.

«Στατιστικά, οι άνδρες που ανέφεραν ότι είχαν κακοποιηθεί σεξουαλικά κατά την παιδική ηλικία ήταν αυτοί που είχαν και τα υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης καρδιακών επεισοδίων κατά την ενηλικίωσή τους», λέει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Esme Fuller-Thomson, καθηγήτρια της Σχολής Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Τορόντο.

«Δεν είναι σαφές γιατί η σεξουαλική κακοποίηση κατά την παιδική ηλικία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος στους άνδρες, αλλά όχι στις γυναίκες. Ωστόσο, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το «μονοπάτι» που συνδέει την παιδική σεξουαλική κακοποίηση με την γενικότερη υγεία, στη μετέπειτα ζωή, μπορεί να είναι το ίδιο το φύλο. Για παράδειγμα, είναι πιθανό οι γυναίκες να υιοθετούν διαφορετικές στρατηγικές αντιμετώπισης μιας τόσο τραυματικής εμπειρίας, συγκριτικά με τους άνδρες. Όπως, επίσης, είναι πιθανότερο τα νέα κορίτσια να πάρουν την αναγκαία ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλές που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης τους, κάτι που προφανώς δεν συμβαίνει με τα νεαρά αγόρια».

Όσον αφορά στην κλινική εξήγηση που δίνεται για τη σχέση της σεξουαλικής κακοποίησης και της πρόκλησης εμφραγμάτων, οι ερευνητές εκτιμούν τα εξής:

«Μία πιθανή εξήγηση είναι ότι η τραυματική εμπειρία της σεξουαλικής κακοποίησης ενσωματώνεται βιολογικά στο τρόπο με τον οποίο αντιδρούν τα άτομα αυτά όταν χρειαστεί να αντιμετωπίσουν αγχώδεις καταστάσεις. Εδώ μπορεί να εμπλέκεται και η παραγωγή της κορτιζόλης, μιας ορμόνης που σχετίζεται με τη διαδικασία του στρες, αλλά και με την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων».


Πηγή: http://www.cosmedic.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μπορεί να είναι εθιστικός ο ελληνικός καφές



Κατατάσσεται στις καλές πηγές αντιοξειδωτικών.

Η μέρα των Ελλήνων ξεκινά με ελληνικό καφέ. Ο ελληνικός καφές είναι αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης κάθε Έλληνα, αφού η ιστορία του ξεκινά από πολύ παλιά. Ο ίδιος καφές στην Τουρκία ονομάζεται «Τουρκικός» και στην Κύπρο «Κυπριακός». Σε άλλες χώρες που ανήκει στην παράδοσή τους, έχει την ονομασία της χώρας που τον παράγει με κάποιες αλλαγές στη παρασκευή του ή τα συστατικά.

Ο ελληνικός καφές έχει ως βασικό του συστατικό την καφεΐνη, ενώ παράλληλα περιέχει φυσικά αντιοξειδωτικά, με πιο σημαντικές ουσίες τις πολυφαινόλες. Τα κύρια αντιοξειδωτικά που βρίσκουμε στον ελληνικό καφέ είναι το χλωρογενικό οξύ, το καφεϊκό οξύ και οι μελανοϊδίνες. Κατατάσσεται στις πολύ καλές πηγές αντιοξειδωτικών, αφού ένα μικρό φλιτζάνι ελληνικού καφέ (50ml), περιέχει 150 mg αντιοξειδωτικών ουσιών, οι οποίες δρουν ευεργετικά στον οργανισμό προστατεύοντας τον από τις ελεύθερες ρίζες.

Καφεΐνη

Ανάλογα με τον τύπο του καφέ, η ποσότητα της καφεΐνης που περιέχεται διαφέρει, π.χ. σε ένα φλιτζάνι (240ml) καφέ φίλτρου περιέχονται 115-175 mg καφεΐνης. Ο ελληνικός καφές σε κάθε μικρό φλιτζανάκι (50ml) περιέχει περίπου 40mg καφεΐνης, με το μεγαλύτερο ποσοστό της να βρίσκεται στο ίζημα (κατακάθι) που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της παρασκευής του και το οποίο παραμένει στον πάτο του φλιτζανιού, αφού τελειώσουμε τον καφέ μας.

Ιατρικές έρευνες έχουν δείξει, ότι λόγω του τρόπου με τον οποίο αντιδρά ο ανθρώπινος οργανισμός στην καφεΐνη, μπορεί να τονώσει τον οργανισμό και να νιώθουμε πιο ενεργητικοί. Αυτό εξαρτάται από την ποσότητα, τη συχνότητα και την ατομική μεταβλητότητα αντίδρασης στον καφέ. Η κατανάλωση της καφεΐνης διεγείρει την έκκριση μιας χημικής ουσίας από τον εγκέφαλο, της ντοπαμίνης. Στη συνέχεια, η ντοπαμίνη διεγείρει ένα μέρος του εγκεφάλου που συμβάλλει στην πνευματική και σωματική εγρήγορση, στη καλύτερη συγκέντρωση και την βελτίωση των αντανακλαστικών ενώ παράλληλα μας δίνει μια αίσθηση ευεξίας.

Η καφεΐνη, σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να επηρεάσει τη κινητοποίηση και διαθεσιμότητα των λιπαρών οξέων και του γλυκογόνου των μυών, συμβάλλοντας στη βελτίωση των επιδόσεων και της αντοχής στους ακούμενους. Επιπρόσθετα, με την κατανάλωση καφεΐνης συστέλλονται τα αιμοφόρα αγγεία, ανακουφίζοντας από τον πονοκέφαλο και τις ημικρανίες. Επίσης, μέτριες ποσότητες κατανάλωσης καφεΐνης ημερησίως, έχουν δείξει θετικές επιπτώσεις στην αορτική ελαστικότητα, μέσα από έρευνες που έχουν γίνει με υπερτασικούς ηλικιωμένους, καθώς και μείωση της πιθανότητας εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη.

Εθιστικός ή όχι ο ελληνικός καφές;

Η θεωρία περί εθισμού στην καφεΐνη, στηρίζεται στο γεγονός ότι, η καφεΐνη δρα στους ντοπαμινεργικούς υποδοχείς στον εγκέφαλο οι οποίοι μάλιστα προσαρμόζονται στην παρουσία της καφεΐνης. Παρά τις ομοιότητες που υπάρχουν με μηχανισμούς εξάρτησης άλλων ουσιών, η μεθυλοξανθίνη (της καφεΐνης) δεν δρα κατά τον ίδιο τρόπο , ειδικά σε κριτήρια ανταμοιβής, κινητοποίησης ή εθισμού. Έτσι δεν μπορεί να αναφερθεί κανείς σε αυτήν ως εθιστική ενώ είναι μια απολύτως ακίνδυνη συνήθεια. Η κούραση, ο πονοκέφαλος και η αϋπνία που έχουν κατά καιρούς συσχετιστεί με την αποχή από την κατανάλωση καφεΐνης, δεν μπορούν να υποστηριχτούν επιστημονικά.

Γενικότερα, βάση των ερευνών μια μέση ασφαλής πρόσληψη καφεΐνης κυμαίνεται απο 300-400mg ή αλλιώς 6mg ανά κιλό βάρους για ένα άτομο που ζυγίζει 65 kg. Ενώ, όσοι πάσχουν από κάποιο πρόβλημα υγείας καλό είναι να συμβουλεύονται τον γιατρό τους. Είναι σημαντικό επίσης, να αναφέρουμε ότι μέσα στην ημέρα του μπορεί κάποιος να καταναλώνει καφεΐνη από διαφορετικές πηγές και όχι μόνο τον καφέ, και κατ’επέκταση τον ελληνικό καφέ.

Συμπερασματικά, παρόλο που πολλοί είστε εσείς που αναζητάτε επίμονα ένα ποτήρι καφέ το πρωί ή όποτε άλλοτε το έχετε συνηθίσει, η βιβλιογραφία δεν αναφέρει πως είστε κλινικά εθισμένοι σε αυτό! Αντίθετα, υπάρχουν έρευνες που υποδεικνύουν ότι η μέτρια ημερήσια κατανάλωσή του, έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Απολαύστε λοιπόν τον ελληνικό καφέ σας με μέτρο και χαρείτε τα οφέλη του!


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι είναι η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη



Αναγνωρίστε τα συμπτώματα και αντιμετωπίστε την εγκαίρως.

Αν παρουσιάζετε συμπτώματα συχνουρίας, νυκτουρίας, δυσκολίας στην ούρηση, επιτακτικής ανάγκης για ούρηση ή διακοπτόμενης ούρησης, μπορεί να έχετε καλοήθη υπερπλασία του προστάτη.

Ωστόσο, με έγκαιρη διάγνωση και με την έναρξη κατάλληλης θεραπείας μπορεί να επιτευχθεί ταυτόχρονα βελτίωση των συμπτωμάτων και της ποιότητας ζωής, αλλά και πρόληψη των επιπλοκών μακροπρόθεσμα.

Τι είναι η Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη;

Η Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη (ΚΥΠ) είναι μία νόσος που εμφανίζεται όταν διογκώνεται ο αδένας του προστάτη πάνω από τα φυσιολογικά όρια (20-25cc). Πιέζοντας την ουρήθρα, ο διογκωμένος προστάτης προκαλεί συμπτώματα στο κατώτερο ουροποιητικό σύστημα, τα οποία κυρίως επηρεάζουν την ούρηση. Σημαντικό είναι να τονιστεί ότι η ασθένεια χαρακτηρίζεται «καλοήθης» γιατί δεν είναι καρκίνος.

Σε ποιες ηλικίες εμφανίζεται η νόσος;

Η ΚΥΠ αποτελεί συχνή πάθηση του ανδρικού πληθυσμού, καθώς η διόγκωση του προστάτη συνδέεται και με την αύξηση της ηλικίας. 1 στους 3 άνδρες άνω των 50 ετών και σχεδόν 9 στους 10 άνω των 80 ετών, εμφανίζουν ΚΥΠ1,2.

Ποια είναι τα συμπτώματα της Καλοήθους Υπερπλασίας του Προστάτη;

Η ΚΥΠ προκαλεί συμπτώματα στο κατώτερο ουροποιητικό σύστημα, τα οποία επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινή ζωή και συμπεριφορά των ασθενών3,4. Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι τα συμπτώματα αυτά δεν είναι χαρακτηριστικά της νόσου, και μπορεί να οφείλονται και σε άλλες παθήσεις του κατώτερου ουροποιητικού.

Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της ΚΥΠ είναι:

• Αδύναμη/ μειωμένη ακτίνα ούρησης
• Καθυστέρηση στην έναρξη της ούρησης
• Διακοπτόμενη ούρηση
• Αίσθημα ατελούς κένωσης της κύστης, λόγω παραμονής υπολείμματος ούρων μετά από κάθε ούρηση
• Συχνουρία την ημέρα
• Νυκτουρία (συχνό ξύπνημα τη νύκτα για ούρηση)
• Ξαφνική επιθυμία για ούρηση που δεν μπορεί να ανασταλεί και μπορεί να οδηγήσει σε επιτακτική ακράτεια των ούρων

Τα συμπτώματα της ΚΥΠ δεν είναι ίδια σε όλους τους άνδρες. Ταξινομούνται ανάλογα με την βαρύτητά τους σε ήπια, μέτρια και σοβαρά.

Η ΚΥΠ είναι μια χρόνια νόσος που εξελίσσεται. Με την πάροδο του χρόνου, τα συμπτώματα ενδέχεται να επιδεινωθούν (περισσότερα ξυπνήματα τη νύχτα για ούρηση, πιο ενοχλητική συχνουρία, μεγαλύτερη δυσκολία στην ούρηση, ακράτεια ούρων). Καθώς η νόσος εξελίσσεται, μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές όπως οξεία επίσχεση ούρων (ο ασθενής αδυνατεί να ουρήσει), αιματουρία (παρουσία αίματος στα ούρα), επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις, βλάβη νεφρών. Οι επιπλοκές αυτές μπορεί καθιστούν αναγκαία τη χειρουργική επέμβαση6

Με τα πρώτα συμπτώματα, ακόμη και αν προς στιγμήν δεν σας ενοχλούν, μιλήστε με τον ουρολόγο σας και μην τα αφήσετε να χειροτερεύσουν.

Ποια είναι η επίπτωση της ΚΥΠ στην ποιότητα ζωής των ασθενών;

Τα συμπτώματα ξεκινούν από απλή ενόχληση στην ούρηση και επιδεινώνονται επηρεάζοντας αρνητικά την καθημερινή ζωή και συμπεριφορά των ασθενών με αποτέλεσμα την επιβάρυνση της ποιότητας ζωής τους.

Λόγω των συμπτωμάτων, όπως συχνουρία και ξαφνική επιθυμία για ούρηση, οι άνδρες με ΚΥΠ αναγκάζονται πολλές φορές να οργανώνουν έτσι τις δραστηριότητές τους, ώστε να βρίσκονται κοντά σε μία τουαλέτα. Οι καθημερινές δραστηριότητες και κοινωνικές επαφές των πασχόντων περιορίζονται, τα συχνά ξυπνήματα τη νύκτα επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου και έτσι οι πάσχοντες νιώθουν κουρασμένοι την επόμενη μέρα με ελάττωση της ενεργητικότητας και παραγωγικότητάς τους, ενώ απώτερα μπορεί να επηρεαστεί η πνευματική και σωματική τους υγεία5.

Πώς διαγιγνώσκεται η Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη;

Ο γιατρός στον οποίο πρέπει να απευθυνθείτε για την διάγνωση της ΚΥΠ είναι ο Ουρολόγος. Η διάγνωση βασίζεται τόσο στην κλινική εκτίμηση (ιστορικό ασθενούς) όσο και σε εργαστηριακές εξετάσεις (έλεγχος Ειδικού Προστατικού Αντιγόνου – PSA, υπερηχογράφημα κ.ά.).

Η έγκαιρη διάγνωση της ΚΥΠ είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς όσο πιο νωρίς διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί, τόσο περισσότερο επιβραδύνεται η εξέλιξη της νόσου και η επιδείνωση των συμπτωμάτων.

Πώς αντιμετωπίζεται η Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη;

Η αντιμετώπιση της ΚΥΠ ακολουθεί τα συμπτώματα του ασθενούς και το κατά πόσο επηρεάζουν την ποιότητα ζωής του. Ο στόχος της θεραπείας για την ΚΥΠ είναι τόσο βραχυπρόθεσμος όσο και μακροπρόθεσμος7 και επικεντρώνεται στην:
• Βελτίωση των συμπτωμάτων
• Βελτίωση της ποιότητας ζωής
• Πρόληψη των επιπλοκών, όπως η Οξεία Επίσχεση Ούρων

Η αντιμετώπιση της ΚΥΠ κατηγοριοποιείται σε προσεκτική παρακολούθηση, φαρμακευτική αγωγή και χειρουργική επέμβαση.

1. Η προσεκτική παρακολούθηση συστήνεται σε ασθενείς με συμπτώματα τα οποία δεν επιβαρύνουν την ποιότητα ζωής τους. Συνιστάται στον ασθενή να υποβάλλεται τακτικά σε έλεγχο (εργαστηριακό και κλινικό) για τυχόν εξέλιξη της νόσου, καθώς και να προβεί σε αλλαγές στον τρόπο ζωής του, όπως η αποφυγή της λήψης μεγάλης ποσότητας αλκοόλ ή υγρών, ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της νύχτας.

2. Η φαρμακευτική αγωγή συστήνεται σε ασθενείς που ενοχλούνται από τα συμπτώματα, τα οποία επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής τους.

Υπάρχουν διαθέσιμες κατηγορίες φαρμάκων για την αντιμετώπιση της ΚΥΠ. Η πρώτη κατηγορία στοχεύει και επιδρά στην ταχεία βελτίωση των συμπτωμάτων, ωστόσο δεν επιδρά στην εξέλιξη της νόσου και κατ’ επέκταση στην μείωση του κινδύνου επιπλοκών. Η δεύτερη φαρμακευτική κατηγορία βελτιώνει τα συμπτώματα, όχι άμεσα, ωστόσο δρα μακροπρόθεσμα, μειώνοντας τον όγκο του προστάτη και προλαμβάνοντας επιπλοκές όπως την οξεία επίσχεση ούρων και την ανάγκη για χειρουργική επέμβαση.

Πλέον υπάρχει διαθέσιμη μία νέα κατηγορία που επιτυγχάνει ταυτόχρονα άμεση βελτίωση των συμπτωμάτων και της ποιότητας ζωής αλλά και πρόληψη των επιπλοκών μακροπρόθεσμα.

3. Η χειρουργική αντιμετώπιση συστήνεται στους ασθενείς με έντονα υποκειμενικά ενοχλήματα ή με συμπτώματα που δεν υποχωρούν με τη φαρμακευτική θεραπεία ή σε ασθενείς που έχουν παρουσιάσει επιπλοκές (υποτροπιάζουσα επίσχεση ούρων, υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, υποτροπιάζουσα αιματουρία, νεφρική ανεπάρκεια κ.ά.)7.

Με έγκαιρη διάγνωση και με την έναρξη κατάλληλης θεραπείας μπορεί να επιτευχθεί ταυτόχρονα βελτίωση των συμπτωμάτων και της ποιότητας ζωής αλλά και πρόληψη των επιπλοκών μακροπρόθεσμα.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα «σκουπίδια» του DNA κρύβουν πολύτιμες θεραπείες



Εκεί εντοπίζονται τέσσερα εκατ. «διακόπτες» γονιδίων.

Tο κλειδί για να ερευνήσουν οι επιστήμονες την εμφάνιση νόσων όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος κι άλλες οι οποίες είναι δύσκολο να προβλεφθούν και πολλές φορές να θεραπευτούν, φαίνεται ότι εντοπίστηκε. Και μάλιστα, σε τμήματα του ανθρώπινου γονιδιώματος που μέχρι σήμερα θεωρούνταν ότι δεν προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες!

Τη σχετική ανακοίνωση έκαναν 440 επιστήμονες από 32 χώρες του προγράμματος Encode (ENCyclopedia Of DNA Elements). Οι ίδιοι επιστήμονες είχαν ανακοινώσει το 2000 τη σημαντικότερη ανακάλυψη γύρω από το DNA, δηλαδή, την αποκρυπτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος.

Όπως ανέφεραν, τα αποκαλούμενα «σκουπίδια» του DNA, δηλαδή εκτεταμένα τμήματα ανάμεσα στα περίπου 20.000 γονίδια που περιέχουν οδηγίες για τις πρωτεΐνες, παίζουν βασικό ρόλο ελέγχοντας τη συμπεριφορά κυττάρων, οργάνων κι άλλων ιστών.

Στα «σκουπίδια» αυτά, όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, εντοπίζονται τέσσερα εκατομμύρια διακόπτες γονιδίων και ελέγχουν ποια και πότε χρησιμοποιούνται από τα κύτταρα, ενώ, όταν συμβαίνει αυτό, σπεύδουν να καθορίσουν τη χρήση. Δηλαδή αν θα μετατραπεί για παράδειγμα σε κύτταρο ήπατος ή νευρώνα.

Τα ευρήματα των επιστημόνων θα οδηγήσουν στην κατανόηση της διαδικασίας με την οποία οι μεταβολές στα μη γονιδιακά τμήματα του DNA συμβάλλουν στην πρόκληση σύνθετων ασθενειών και κατ΄επέκταση στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων. Ενδεικτικό είναι, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές στο «Nature», ότι οι διακόπτες γονιδίων στα «σκουπίδια» συνδέονται με την εμφάνιση νόσων όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η Νόσος του Κρον.


Πηγή: http://www.cosmedic.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μέτρα στήριξης για φοιτητές, σπουδαστές και εκπαιδευτικούς



Αύξηση της δωρεάν σίτισης και στέγασης.

«Μετά από εξοικονόμηση πόρων από τη μείωση των λειτουργικών δαπανών και με τη σαφή πολιτική κατεύθυνση που μου έδωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ανακοινώνουμε σήμερα τρία μέτρα, άμεσης εφαρμογής, για τη στήριξη των νέων, φοιτητών και σπουδαστών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλος, ανακοινώνοντας τα μέτρα στήριξης της φοιτητικής μέριμνας στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, τα οποία αφορούν και τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.

Τα μέτρα αυτά είναι:

- Η αύξηση των φοιτητών και φοιτητριών που σιτίζονται πανελλαδικά στις φοιτητικές εστίες από 57.000 σε 70.000 άτομα.

- Η αύξηση των κλινών των φοιτητικών εστιών κατά 700 πανελλαδικά.

- Η δωρεάν σίτιση όλων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που εργάζονται μακριά από τα σπίτια τους.

Η σίτιση των εκπαιδευτικών θα γίνεται πιθανότατα σε στρατιωτικές λέσχες των περιοχών ή σε άλλους χώρους που θα διατεθούν σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας.



Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν λαχανόκηποι στο δήμο Αλεξανδρούπολης



Θα διατεθούν σε άπορους και χαμηλοσυνταξιούχους.

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η κατασκευή του βιοαγροκτήματος του δήμου Αλεξανδρούπολης, παραπλεύρως της εθνικής οδού Αλεξανδρούπολης - Άβαντα.

Ο δήμος Αλεξανδρούπολης, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του, θα διαθέσει δωρεάν λαχανόκηπους 50 - 100 τ.μ. σε άπορους, χαμηλοσυνταξιούχους και άτομα χαμηλού εισοδήματος, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν τα δικά τους λαχανικά και φρούτα, υπό την καθοδήγηση γεωπόνων και την υλικοτεχνική υποστήριξη του δήμου, δίνοντας τους την ευκαιρία να καλύπτουν τις βιοποριστικές τους ανάγκες εξοικονομώντας χρήματα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση έως τις 28 Σεπτεμβρίου στο ισόγειο του δημαρχείου.

Η παραχώρηση της έκτασης θα είναι διετούς διάρκειας με δυνατότητα ανανέωσης από το δήμο. Τα παραγόμενα προϊόντα θα προορίζονται για την κάλυψη των αναγκών των δικαιούχων σε τρόφιμα, ενώ το 10% της παραγωγής θα διατίθεται στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων δημοτών.


Διαβάστε περισσότερα...

Καμπάνια αλληλεγγύης για το Παιδικό Χωριό SOS



Συγκέντρωση οικιακών ειδών από τις 17 έως τις 19 Σεπτεμβρίου.

Καμπάνια αλληλεγγύης ξεκινάει το Πανεπιστήμιο Αθηνών, προκειμένου να υποστηρίξει τη λειτουργία τού Παιδικού Χωριού SOS, που βρίσκεται σε κατάσταση ανάγκης.

Όπως ανακοινώθηκε από το πανεπιστήμιο Αθηνών, οι Πρυτανικές του αρχές έστειλαν, ήδη, σε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας επιστολή, με την οποία ζητούν τη συμπαράσταση και τη βοήθειά τους.

Παρακαλείται έτσι, όποιος ή όποια έχει τη δυνατότητα να συνεισφέρει σε οικιακά είδη (διατροφής και καθαρισμού), να τα παραδώσει στο Κεντρικό Κτίριο του πανεπιστημίου (Πανεπιστημίου 30) ή στην Κοσμητεία της Φιλοσοφικής σχολής (3ος όροφος - γραφείο 301).

Η συγκέντρωση των οικιακών ειδών για το Παιδικό Χωριό SOS θα γίνει από τις 17 έως τις 19 Σεπτεμβρίου. Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 210-3689770, 210 3689771 (για το Κεντρικό κτίριο), 210 7277322 και 210 7277639 (για τη Φιλοσοφική σχολή).


Διαβάστε περισσότερα...

Απαραίτητες οι μαστογραφίες



Έρευνα υποστηρίζει ότι 7 ζωές σώζονται για κάθε 1.000 γυναίκες που εξετάζονται.

Τα τελευταία χρόνια επικρατεί μια έντονη επιστημονική διαμάχη σχετικά με την αξία της μαστογραφίας και τον ρόλο της στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Οι μαστογραφίες εντοπίζουν επικίνδυνους όγκους, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιβίωσης, αλλά ανιχνεύουν και όγκους που ουσιαστικά είναι αθώοι, αλλά μέχρι αυτό να διαπιστωθεί οι γυναίκες ταλαιπωρούνται με εξετάσεις και επεμβάσεις.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλης ευρωπαϊκής έρευνας, ο έλεγχος του μαστού με τακτικές μαστογραφίες σώζει τις ζωές δύο γυναικών για κάθε μία γυναίκα που υποβάλλεται χωρίς λόγο σε θεραπεία - δηλαδή ταλαιπωρείται με πρόσθετες εξετάσεις, επέμβαση και αγωγή εξαιτίας ενός ευρήματος στο στήθος το οποίο τελικά αποδεικνύεται ότι δεν είναι ανησυχητικό.

Η πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Medical Screening», υποστηρίζει ότι τουλάχιστον εφτά ζωές σώζονται για κάθε 1.000 γυναίκες που εξετάζονται. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι για κάθε 1.000 γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών που εξετάζονται κάθε δύο χρόνια, σώζονται εφτά έως εννιά γυναίκες από τη νόσο.

Από την άλλη μεριά όμως διαπίστωσαν κάτι που μάλλον θα πυροδοτήσει πρόσθετες διαμάχες στην ήδη υπάρχουσα αντιπαράθεση για τη μαστογραφία. Διαπίστωσαν ότι σε αυτές τις 1.000 γυναίκες οι τέσσερις υποβάλλονται σε ταλαιπωρία δεδομένου ότι η εξέταση εντοπίζει όγκους που ποτέ δεν θα παρουσίαζαν πρόβλημα υγείας.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έρευνα για τα τρόφιμα



Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στην Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής στις 16 Οκτωβρίου.

Πανελλήνια έρευνα για τη διατροφή καθώς και για τη χώρα προέλευσης των τροφίμων διοργανώνει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα θα απαντήσουν στο κατά πόσο είναι σημαντική η αναγραφή της χώρας προέλευσης στη σήμανση των τροφίμων.

Όπως επισημαίνεται, οι έρευνες θα διεξαχθούν μέσω Διαδικτύου, τηλεφωνικών επικοινωνιών και με διανομή ερωτηματολογίων σε μαζικούς χώρους εργασίας καθώς και μετά από συμπλήρωση ερωτηματολογίων από τους καταναλωτές που θα επισκέπτονται τα γραφεία του ΚΕ.Π.ΚΑ.

Τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής στις 16 Οκτωβρίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι δυσάρεστες ειδήσεις βλάπτουν σοβαρά την υγεία



Προκαλούν στρες σε όσους τις παρακολουθούν ανελλιπώς
.
Σε ψυχικά και σωματικά προβλήματα οδηγεί η διαρκής παρακολούθηση των ειδήσεων.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Έρβαϊν, οι οποίοι αξιολόγησαν την ψυχική και σωματική υγεία 1.322 εθελοντών τις εβδομάδες πριν και μετά τις επιθέσεις στους Διδύμους Πύργους στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 και την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ το 2003.

Οι ερευνητές κατέγραψαν την έκθεση των εθελοντών στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τις αντιδράσεις οξέος αλλά και μετατραυματικού στρες στα συμβάντα που παρακολουθούσαν.

Η περίοδος του οξέος στρες αφορά τις πρώτες εβδομάδες έπειτα από ένα σοβαρό γεγονός, ενώ ένα μήνα μετά το συμβάν αρχίζει η περίοδος του μετατραυματικού στρες. Στην παρούσα μελέτη, το οξύ στρες των εθελοντών μετρήθηκε 9-14 ημέρες έπειτα από την 11η Σεπτεμβρίου και μέσα σε λίγες μέρες από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ.

Τρία χρόνια αργότερα η αξιολόγηση των εθελοντών επαναλήφθηκε, για να διερευνηθεί κατά πόσον άντεξαν στο χρόνο τα ψυχικά τραύματα που τυχόν είχαν αποκομίσει τις μέρες των τραυματικών γεγονότων.

Όπως έδειξε η ανάλυση όλων των στοιχείων, όσοι εθελοντές παρακολουθούσαν στην τηλεόραση επί περισσότερο από 4 ώρες την ημέρα την κάλυψη των παραπάνω γεγονότων, διέτρεχαν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν συμπτώματα οξέος αλλά και μετατραυματικού στρες.

Είχαν επίσης αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν δύο έως τρία χρόνια αργότερα προβλήματα σωματικής υγείας.

Τα νέα ευρήματα, πάντως, δεν σημαίνουν πως θα πρέπει να λογοκριθούν ή να αποκρυβούν οι εικόνες από τους ολέθρους στον πλανήτη για να προστατευθεί η ψυχική υγεία των πολιτών του κόσμου, διευκρίνισε η επικεφαλής της έρευνας, δρ Σίλβερ.

«Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να συνειδητοποιήσει ο κόσμος ότι δεν αποκομίζει κάποιο όφελος από την συνεχή έκθεσή του σε εικόνες φρίκης», εξήγησε.

Η μελέτη πρόκειται να δημοσιευθεί σε επερχόμενο τεύχος της επιθεώρησης «Psychological Science».


Διαβάστε περισσότερα...

Η ομιλία κατά το σεξ εντείνει την απόλαυση



Αποδεικνύει την άνεση που υπάρχει ανάμεσα στο ζευγάρι.

Οι άνθρωποι που μιλούν κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, αποκομίζουν πολύ μεγαλύτερη ικανοποίηση από αυτήν, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε η έρευνα που έγινε από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κλήβελαντ, στο Οχάιο, η άνεση στην σεξουαλική επικοινωνία σχετίζεται απευθείας με την σεξουαλική ικανοποίηση, με όσους μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα για το σεξ να έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να το κάνουν και στη διάρκειά του.

«Ακόμα και λίγο αγχωμένος να νιώθει κάποιος όταν πρέπει να μιλήσει για το σεξ, επηρεάζεται η επικοινωνία με τον ερωτικό σύντροφό του και η ικανοποίησή του από την ερωτική του ζωή», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ελίζαμπεθ Μπάμπιν, ειδική σε θέματα επικοινωνίας για θέματα υγείας.

Για να διερευνήσουν το θέμα, η δρ Μπάμπιν και οι συνεργάτες της επιστράτευσαν 207 εθελοντές, οι 88 εκ των οποίων ήταν φοιτητές του πανεπιστημίου τους και οι 119 εθελοντές από το ίντερνετ.

Οι εθελοντές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για την σεξουαλική επικοινωνία, την ικανοποίηση από την ερωτική τους ζωή και την λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία που είχαν στη διάρκεια του σεξ.

Ρωτήθηκαν, λ.χ., πόσο συμφωνούν με ερωτήματα όπως «αισθάνομαι νευρικός όταν σκέφτομαι πως πρέπει να μιλήσω με τον/την σύντροφό μου για τη σεξουαλική πλευρά της σχέσης μας» ή «αισθάνομαι άγχος όταν σκέφτομαι πως πρέπει να πω στον/στην σύντροφό μου τι δεν μου αρέσει στη διάρκεια του σεξ».

Οι εθελοντές, οι οποίοι είχαν μέση ηλικία 29 ετών, απάντησαν επίσης σε ερωτήματα για την σεξουαλική αυτοεκτίμησή τους – λ.χ. πόσο σίγουροι ένιωθαν για τις επιδόσεις τους στο κρεβάτι και πως εκτιμούσαν ότι τους έκρινε ο ερωτικός τους σύντροφος στο κρεβάτι.

Οι απαντήσεις των εθελοντών έδειξαν πως ο δισταγμός στην επικοινωνία για το σεξ μπορεί να καταστρέψει την απόλαυση από το σεξ, με το άγχος να μειώνει τόσο την επικοινωνία στο κρεβάτι όσο και την ικανοποίηση από το σεξ.

Αντιθέτως, η πιο άνετη επικοινωνία και η υψηλότερη σεξουαλική αυτοεκτίμηση σχετίστηκαν με περισσότερη επικοινωνία στη διάρκεια του σεξ, η οποία με τη σειρά της συσχετίστηκε ξεκάθαρα με μεγαλύτερη σεξουαλική ικανοποίηση.


Διαβάστε περισσότερα...

Κρασί χωρίς αλκοόλ για την καρδιά



Περιορίζει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων κατά 14%.

Αντιυπερτασική δράση φαίνεται ότι έχει η κατανάλωση μη αλκοολούχου κόκκινου κρασιού, σύμφωνα με έρευνα της πανεπιστημιακής κλινικής του νοσοκομείου της Βαρκελώνης.

Οι συμμετέχοντες ήταν 67 άνδρες άνω των 55 ετών που είχαν είτε διαβήτη τύπου 2 είτε περισσότερους από τρεις παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου όπως το κάπνισμα, η υπέρταση, η υψηλή χοληστερίνη, το αυξημένο βάρος, ή βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό πρόωρων καρδιακών παθήσεων.

Μετά από δυο εβδομάδες αποχής από το αλκοόλ οι άνδρες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Εκείνοι της πρώτης έπιναν καθημερινά 88 ml τζιν, της δεύτερης 295 ml κόκκινου κρασιού και της τρίτης 295ml μη αλκοολούχου κόκκινου κρασιού. Μετά τις δυο εβδομάδες κάθε ομάδα άλλαζε ποτό, έως ότου όλοι δοκιμάσουν και τα τρία ποτά επί δυο εβδομάδες.

Πριν από κάθε αλλαγή ποτού οι ερευνητές μετρούσαν την πίεση του αίματος, τους παλμούς και τα επίπεδα νιτρικού οξειδίου στο αίμα των ανδρών.

Διαπίστωσαν μια μικρή μείωση της πίεσης του αίματος μετά την κατανάλωση κόκκινου κρασιού, ενώ δεν είδαν διαφορά με την κατανάλωση τζιν. Ωστόσο, μετά την κατανάλωση του κρασιού χωρίς αλκοόλ οι τιμές της πίεσης των ανδρών μειώθηκαν σημαντικά: κατά 6mmHg η συστολική πίεση (μεγάλη) πίεση και κατά 2mmHg η διαστολική (μικρή).

Θεωρητικά σύμφωνα με τους ερευνητές τα ευρήματά τους μπορούν να «μεταφραστούν» σε μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών νόσων κατά 14% και εκείνου του εγκεφαλικού κατά 20%.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε online στο επιστημονικό περιοδικό Circulation Research.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση



Πώς αντιμετωπίζεται η πάθηση.

Καθημερινά, πολλοί από εμάς ταλαιπωρούμαστε από το δυσάρεστο αίσθημα της καούρας, της αναγωγής τροφών πίσω στο στόμα, του πόνου και άλλων συμπτωμάτων που συνθέτουν την εικόνα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Πρόκειται για την κατάσταση, όπου όξινο περιεχόμενο του στομάχου γυρίζει πίσω προς τον οισοφάγο, προκαλώντας του ερεθισμό. Το κάψιμο μπορεί να το αισθανόμαστε πίσω από το στέρνο ή κάτω από το λαιμό μας.

Άλλα συμπτώματα της νόσου είναι: «ξυνίλες», έμετοι, δυσκολία στην κατάποση, χρόνιος βήχας, πλήρης παλινδρόμηση τροφής, αίσθημα πνιγμού μέσα στη νύχτα, πόνος στο πάνω μέρος της κοιλιάς, κ.ά.

Τα συμπτώματα κρατούν αρκετή ώρα και συχνά, επιδεινώνονται μετά το γεύμα. Επίσης χειροτερεύουν όταν ξαπλώνουμε ή όταν σκύβουμε. Ανακούφιση έρχεται όταν στεκόμαστε όρθιοι και παίρνουμε αντιόξινα. Καμιά φορά, ο πόνος συγχέεται στο θώρακα με πρόβλημα από την καρδιά.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση αποτελεί ένα συχνό πρόβλημα, που μπορεί και να συνυπάρχει με διαφραγματοκήλη. Εμφανίζεται συχνότερα στους άνδρες και προκαλεί συμπτώματα στο 44% του πληθυσμού.

Οι ασθενείς αναγκάζονται να λαμβάνουν χρόνια φαρμακευτική αγωγή, σε ποσοστά που κυμαίνονται από 10-50%, ενώ μεγάλο ποσοστό (60%) αναπτύσσουν τελικά βλάβες του οισοφάγου, όπως οισοφαγίτιδα, στένωση, δυσπλασία ή ακόμα και καρκίνο, κ.ά.

Τι προκαλεί όμως, την παλινδρόμηση;

Όταν τρώμε, η τροφή περνάει από το στόμα στο στομάχι μέσα από ένα μυϊκό σωλήνα, που λέγεται οισοφάγος. Στο κάτω άκρο του, πριν το στομάχι, υπάρχει ένας κυκλοτερής μυς που λέγεται κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας.

Αυτός λειτουργεί σαν βαλβίδα και είναι ένας από τους κύριους μηχανισμούς που δεν επιτρέπει στο περιεχόμενο του στομάχου να γυρίσει πίσω και να κάψει τον κατώτερο οισοφάγο.

Σε πολλούς, αυτός ο μυς είναι κατασκευαστικά χαλαρός ή χαλαρώνει πολύ με λιπαρά φαγητά, τηγανητά, καρυκεύματα, σοκολάτα, μέντα ή άλλες τροφές. Η λειτουργία του σφιγκτήρα αυτού επηρεάζεται ακόμη από διάφορα φάρμακα, τα σφιχτά ρούχα, το κάπνισμα, το αλκοόλ, το σκύψιμο ή άλλες κινήσεις, το υπερβάλλον σωματικό βάρος και την εγκυμοσύνη.

Τότε, περιεχόμενο στομάχου παλινδρομεί στον οισοφάγο, δηλαδή σε όργανο που δεν έχει κατασκευαστεί για να αντέχει όξινο περιεχόμενο και προκαλούνται συμπτώματα και βλάβες. Παλινδρομεί, επίσης, χολή και άλλα αλκαλικά υγρά, που είναι εξίσου ή και περισσότερο βλαπτικά για τον οισοφάγο.

Οι φυσικοί αντιπαλινδρομικοί μηχανισμοί του οργανισμού καταργούνται, επίσης, σε περίπτωση διαφραγματοκήλης.

Τι είναι η διαφραγματοκήλη;

Διαφραγματοκήλη δημιουργείται όταν το ανώτερο τμήμα του στομάχου μετακινείται από την κοιλιά στο θώρακα μέσω ενός τρήματος (τρύπας) στο διάφραγμα (τον μυ που χωρίζει την κοιλιά από το θώρακα).

Έτσι, καταργείται η ανατομία της περιοχής και οι φυσιολογικοί μηχανισμοί που βοηθούν στη αποφυγή παλινδρόμησης.

Πώς αντιμετωπίζεται η νόσος;

Η φαρμακευτική αγωγή επιβάλλεται, αλλά έχει συχνά αμφίβολα αποτελέσματα και υποτροπές, ενώ σε κάποιους δεν είναι αποτελεσματική. Όταν τα φάρμακα προκαλούν παρενέργειες ή δεν μπορούν να ελέγξουν τη νόσο, ή η διακοπή τους προκαλεί άμεσα συμπτώματα, πρέπει κανείς να εξετάσει τη χειρουργική λύση.

Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η παλιδρόμηση συχνά δημιουργεί επιπλοκές από το αναπνευστικό, έλκη ή ουλές και στενώσεις οισοφάγου, αιμορραγίες και αναιμία, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις, δυσάρεστη εξέλιξη σε κακοήθεια.

Γι’ αυτό, δε θα πρέπει ποτέ να παραμελούμε τον έλεγχο μια τέτοιας κατάστασης, ώστε να προλάβουμε τα προβλήματα και όχι να σπεύδουμε κατόπιν να τα λύσουμε.

Ποιες δυνατότητες υπάρχουν για ν’ αντιμετωπισθεί η νόσος;

Πρέπει να ακολουθούνται τρία διαδοχικά βήματα:

1. Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να τροποποιείται ο τρόπος ζωής και διατροφής. Σε μερικές περιπτώσεις αλλάζοντας δίαιτα και παίρνοντας αντιόξινα μπορεί να μειωθεί η ένταση και η βαρύτητα των συμπτωμάτων.

Σημαντικά μπορεί, επίσης, να βοηθήσει η απώλεια βάρους, η μείωση του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ, αλλά και η αλλαγή του ωραρίου των γευμάτων και οπωσδήποτε η σχέση τους με την κατάκλιση.

2. Αν τα συμπτώματα επιμένουν παρά την εφαρμογή των προηγουμένων, θα πρέπει κανείς, υπό την καθοδήγηση του γιατρού του, να καταφύγει στην ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή.

Αυτή αφορά αντιόξινα και αντιεκκριτικά φάρμακα, καθώς και βελτιωτικά του περισταλτισμού του οισοφάγου. Έτσι, θα βελτιωθούν πιθανώς τα συμπτώματα και ο ερεθισμός του οισοφάγου.

3. Σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη ακολουθείται η συντηρητική αντιμετώπιση του προβλήματος για 6 μήνες έως ένα έτος. Κατόπιν, συνιστάται λαπαροσκοπική επέμβαση, καθώς αυτή πλεονεκτεί της ανοικτής χειρουργικής σε πολλά σημεία.

Υπάρχει οριστική λύση;

Ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στα προηγούμενα, θα πρέπει να υποβληθούν σε αντιπαλινδρομική επέμβαση, η οποία αποτελεί και την αιτιολογική θεραπεία της νόσου και όχι απλή αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της.

Οι ενδείξεις, οι οποίες τίθενται για την επιλογή των ασθενών μας για χειρουργική αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, είναι: η επίμονη συμπτωματολογία, οι συχνές υποτροπές της νόσου παρά την τήρηση των φαρμακευτικών οδηγιών και η ύπαρξη αλλοιώσεων στον οισοφάγο (ανατομικών ή ιστολογικών).

Νεαρά άτομα με δυσκολία συμμόρφωσης στη φαρμακευτική αγωγή αποτελούν επίσης μια ομάδα με ένδειξη για λαπαροσκοπική επέμβαση.

Η χειρουργική επέμβαση σταματά την παλινδρόμηση, ενώ τα φάρμακα μόνο τα συμπτώματα. Έτσι, θεωρείται ως αιτιολογική αντιμετώπιση του προβλήματος και όχι μόνο συμπτωματική. Επιπλέον, η μακροχρόνια χρήση φαρμάκων δεν είναι άμοιρη προβλημάτων και παρενεργειών.

Η χειρουργική επέμβαση πώς γίνεται;

Σήμερα εκτελείται λαπαροσκοπικά και όχι με μια μεγάλη τομή και μακροχρόνια παραμονή στο νοσοκομείο, όπως προ δεκαετίας. Στην κλινική μας, κατ’ αρχάς, γίνεται λεπτομερής αιματολογικός, ενδοσκοπικός και ακτινολογικός προεγχειρητικός έλεγχος.

Κατόπιν, γίνεται μελέτη της παλινδρόμησης με μηχανήματα μανομετρίας και pHμετρίας και μετά προχωράμε στη χειρουργική διόρθωση του προβλήματος μέσω 4 πολύ μικρών τομών 0,5 έως 1 εκατοστού, δια των οποίων περνούν στην κοιλιά μια μικρή κάμερα και λεπτά εργαλεία για την εκτέλεση της επέμβασης.

Έτσι έχουμε μια συνεχή καταγραφή εικόνας σε μεγέθυνση και διόρθωση των προβλημάτων της περιοχής σε επίπεδο μικροχειρουργικής με μηδαμινή απώλεια αίματος. Αποκαθίσταται η ανατομική της περιοχής, συγκλείεται το χάσμα στο διάφραγμα και δημιουργείται μια καινούργια αντιπαλινδρομική βαλβίδα με χρήση μικρού τμήματος του ίδιου του στομάχου.

Η μετεγχειρητική κινητοποίηση του ασθενούς γίνεται το ίδιο απόγευμα, ενώ την επόμενη μέρα μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του, μετά από έλεγχο. Ο πόνος είναι σχεδόν ανύπαρκτος, ενώ η επιστροφή στην εργασία μπορεί να γίνει σε 4-5 ημέρες.

Περισσότεροι από το 97% των ασθενών είναι πολύ ευχαριστημένοι με την επέμβαση και τη συστήνουν και σε άλλους πάσχοντες, σύμφωνα με τα δικά μας αποτελέσματα και τη διεθνή βιβλιογραφία. Ο εξοπλισμός της κλινικής μας με ειδικά εργαλεία, σε συνδυασμό με την εμπειρία της χειρουργικής μας ομάδας, καθιστά την επέμβαση ιδιαίτερα ασφαλή και επιτυχή.


Πηγή: http://www.belife.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι χάνουν από την αύξηση των ορίων ηλικίας



Θίγονται «παλιοί» και νέοι ασφαλισμένοι.

Η αύξηση του ορίου ηλικίας στα 67 έτη- μέτρο που θα συμπαρασύρει και τα «ενδιάμεσα« όρια ηλικίας- βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Σε μία τέτοια περίπτωση θα «εγκλωβίζονται» περίπου 60.000 άτομα στην αγορά εργασίας, που θα πρέπει να δουλέψουν ένα ή δύο χρόνια παραπάνω για να ανοίξουν την πόρτα της εξόδου.

Η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, σε περίπτωση που «κλειδώσει», θα γίνει σε δύο δόσεις: το όριο ηλικίας θα πάει στο 66ο έτος από την 1η Ιανουαρίου του 2013 και στο 67ο έτος από την 1η Ιανουαρίου του 2014.

ΟΙ ασφαλισμένοι μετά τον Ιανουάριο του '93 πρέπει να θεωρούν δεδομένη τη συνταξιοδότησή τους στα 67.

Πολλοί «παλιοί» που δεν θα προλάβουν να συμπληρώσουν τα έτη ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2013 θα δουν επίσης το όριο να αυξάνεται και για 'εκείνους στα 67 έτη.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το Έθνος, τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης για τους δημοσίους υπαλλήλους πάνε στα 25 και έτσι παράλληλα αυξάνεται και για εκείνους το ηλικιακό όριο.

Από την αύξηση των ορίων θα επηρεαστούν και όσοι έχουν συμπληρώσει 35 έτη ασφάλισης καθώς πλέον τα έτη ασφάλισης είναι άμεσα συνδεδεμένα με τα ηλικιακά όρια. Μόνο αν υπάρξει ειδική ρύθμιση θα εξαιρεθούν όσοι έχουν συμπληρώσει 35ετια.

Υπάρχουν όμως και κάποιοι λίγοι τυχεροί. Είναι όσοι δουλεύουν στο Δημόσιο και έχουν ανήλικα παιδιά. Όσοι από αυτούς συμπληρώσουν φέτος ως τέλος του χρόνου (γυναίκες και άνδρες) μπορούν να βγουν νωρίτερα σε σύνταξη.

Το ίδιο ισχύει και για όλες τις γυναίκες, όλων των ταμείων με ανήλικα παιδιά (πλην ΟΑΕΕ).

Εργαζόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και όσοι έχουν συμπληρώσει 37 έτη ασφάλισης μπορούν επίσης φέτος να κατοχυρώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και να βγουν σε σύνταξη στο 59ο ή το 60ο έτος της ηλικίας τους.

Επίσης δεν χρειάζεται να περιμένουν περισσότερα χρόνια οι ασφαλισμένες του ΙΚΑ που έχουν συμπληρώσει 4.500 ένσημα.



Διαβάστε περισσότερα...

Αγκαλιάζοντας όσους δεν θυμούνται



Το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης Ατόμων με Διαταραχές Μνήμης του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της νόσου Alzheimer στις 21 Σεπτεμβρίου, διοργανώνει πενθήμερη ανοικτή ενημέρωση και ξενάγηση στο χώρο λειτουργίας του (Καραολή & Δημητρίου 1- Θεσσαλονίκη) από τις 17 έως 21 Σεπτεμβρίου 2012 και ώρες 10:00π.μ. - 13:00μ.μ. προς όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες. Στις φωτογραφίες διακρίνονται οι αίθουσες των δωματίων ασκήσεων μνήμης, το εργαστήριο εικαστικής και ο χώρος υποδοχής.



Το μόνο στην Ελλάδα

Αξίζει να σημειωθεί πως Το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης Ατόμων με Διαταραχές Μνήμης (Κ.Η.Α.Α.Δ.Μ.) αποτελεί μια εξωνοσοκομειακή κοινοτική υπηρεσία του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (Ψ.Ν.Θ.) που λειτουργεί από το 2002. Έχει δυναμικότητα δέκα (10) ατόμων και εξυπηρετεί τα άτομα που πάσχουν από τη νόσο του Alzheimer.

Είναι εξοπλισμένο ώστε να καλύπτει τις ανάγκες των ασθενών που φιλοξενεί, η επιλογή των οποίων γίνεται από το Τακτικό Εξωτερικό Ιατρείο Μνήμης του Ψ.Ν.Θ. Επιπροσθέτως, φιλοξενεί ασθενείς που παραπέμπονται από άλλα Ιατρεία Μνήμης της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης καθώς και από άλλες Υγειονομικές Υπηρεσίες.

Είναι στελεχωμένο με έμπειρους επαγγελματίες ψυχικής υγείας που εξασφαλίζουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής, τόσο στους ασθενείς όσο και στους οικογενειακούς φροντιστές τους.

Στεγάζεται στο κτίριο της οδού Καραολή και Δημητρίου 1, στον 4ο όροφο, στη Θεσσαλονίκη και λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες από τις 7:30 π.μ. έως τις 14:00 μ.μ.

Το Κ.Η.Α.Α.Δ.Μ. είναι η μοναδική υπηρεσία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) που λειτουργεί πανελλαδικά.




Διαβάστε περισσότερα...