Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Για πέντε μέρες ακόμη η προμήθεια τελών και η κατάθεση πινακίδων



Διπλό θα πληρώνεται το τέλος μετά τη λήξη της παράτασης που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Παράταση προθεσμίας για την εμπρόθεσμη προμήθεια ειδικών σημάτων τελών κυκλοφορίας έτους 2012 και για τη θέση των οχημάτων σε ακινησία, μέχρι τις 13 Ιανουαρίου έχει δώσει το υπουργείο οικονομικών, κάτι που σημαίνει είναι ότι και οι τελευταίοι πρέπει να σπεύσουν, καθώς απομένουν λίγες μέρες.

Έως και της 13-1-2012, τα ειδικά σήματα τελών κυκλοφορίας θα χορηγούνται μόνο από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες. Μετά το πέρας της συγκεκριμένης ημερομηνίας το τέλος πληρώνεται διπλό.



Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί πρέπει να αποφεύγετε τις δίαιτες-αστραπή;



Δέκα λόγοι για να μην τις δοκιμάσετε!

1. Οι πιο πολλές δίαιτες είναι αναποτελεσματικές, με βραχυχρόνια αποτελέσματα.

2. Δε γίνεται να χάσουμε «5 κιλά σε 10 μέρες». Αυτές είναι υποσχέσεις που δίνουν ινστιτούτα ομορφιάς και περιοδικά μόδας κάθε καλοκαίρι. Ο οργανισμός πρέπει να χάνει το πολύ 2-4 κιλά το μήνα. Τα παραπάνω είναι δυστυχώς μυς και νερό.

3. Οι καύσεις που κάνουμε εξαρτώνται από τους πόσους μυς έχουμε στο σώμα μας. Μη μυθοποιούμε επομένως τη ζυγαριά, γιατί είναι πιθανό δύο άνθρωποι της ίδιας ηλικίας, του ίδιου ύψους και του ίδιου βάρους να κάνουν διαφορετικές καύσεις.

4. Η μοναδική δίαιτα που έχει αποδώσει μέχρι σήμερα είναι η εξατομικευμένη και ισορροπημένη δίαιτα, στα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής, συνδυασμένη πάντα με σωματική δραστηριότητα. Σε τέτοια δίαιτα επόμενο είναι να μη χωράνε υστερίες και στερήσεις.

5. «Χημικές» δίαιτες είναι οι λεγόμενες μονόπλευρες δίαιτες. Θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν εγκληματικές, καθώς με αυτές «χάνονται» μυς και νερό και όχι λίπος – κάτι που πρέπει να χάσει ο παχύσαρκος. Ταυτόχρονα όμως υπάρχουν επιπτώσεις στα λιπίδια του αίματος, στα νεφρά και σε άλλα όργανα.

6. Η παχυσαρκία ως μια πολυπαραγοντική νόσος έχει πλευρές οργανικές, ψυχολογικές και αισθητικές. Γι’ αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεται ολιστικά και μακροπρόθεσμα.

7. Η κληρονομικότητα ευθύνεται κατά 30% για την παχυσαρκία. Άρα είναι ανώφελο και επώδυνο κάποιον που ζυγίζει 150 κιλά και προέρχεται από οικογένεια παχύσαρκων να τον κάνουμε 50, επειδή έτσι «απαιτεί» το lifestyle.

8. Στην ιατρική δεν ισχύουν «ιδανικά» βάρη, γιατί δεν υπάρχει «ιδανικός» άνθρωπος. Άλλωστε, υπάρχει και ο Δείκτης Μάζας Σώματος. Προκύπτει από το βάρος μας (σε kg) διά του ύψους (σε μέτρα) στο τετράγωνο. Επιθυμητό είναι να είναι σε όλους από 18 μέχρι 25 kg/m². Παχύσαρκος είναι όποιος έχει Δείκτη Μάζας Σώματος πάνω από 30 kg/ m².

9. Αυτοί που πρέπει να χάσουν βάρος είναι κυρίως όσοι έχουν λίπος στην κοιλιά, καθώς αυτό συνοδεύεται από σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, διαταραχές των λιπιδίων, καρδιαγγειακά νοσήματα κ.ά.

10. Οι αυξομοιώσεις του βάρους ή αλλιώς το «φαινόμενο γιο-γιο» είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για την υγεία, καθώς συνοδεύεται από κάψιμο των μυών. Τι σημαίνει αυτό; Πτώση του μεταβολισμού, επανάκτηση του βάρους και εναπόθεση λίπους στην κοιλιά.


Πηγή: http://www.belife.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά;



Δε σημαίνει ότι θα χάσετε και βάρος!
Νέα ευρωπαϊκή έρευνα ανακάλυψε ότι η κατανάλωση απλώς φρούτων και λαχανικών μπορεί ενδεχομένως να μην είναι αρκετή να εμποδίσει την πρόσληψη βάρους που έρχεται συχνά με την ηλικία-εκτός για ανθρώπους που διέκοψαν πρόσφατα το κάπνισμα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι σε σχεδόν 347.000 ενήλικες σε 10 ευρωπαϊκές χώρες, που παρακολουθήθηκαν 5 χρόνια, όσοι κατανάλωναν τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά δεν ήταν λιγότερο πιθανό να αυξήσουν το βάρος τους όταν άλλοι παράγοντες- θερμίδες και άσκηση- ελήφθησαν υπόψη.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα, που αναφέρονται το περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition, δεν αποτελούν δικαιολογία για την παράλειψη φρούτων και λαχανικών.

Τα φυτικά τρόφιμα είναι γεμάτα ουσίες που μπορεί ενδεχομένως να εμποδίζουν χρόνιες νόσους, όπως καρδιοπάθεια και μερικά είδη καρκίνου, σημειώνουν οι ερευνητές, με επικεφαλής την Anne-Claire Vergnaud, του Imperial College στο Λονδίνο.

Σε ορισμένες προηγούμενες έρευνες που ανέθεταν σε υπέρβαρους ανθρώπους να καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά, η αλλαγή στη διατροφή φάνηκε να βοηθά.

Ωστόσο, τα ευρήματα υποδεικνύουν τη σημασία του γενικού τρόπου ζωής στη διατήρηση του βάρους καθώς κάποιος γερνά.

Η Vergnaud εξέτασε πληροφορίες διατροφής και βάρους ενηλίκων 25 έως 70 ετών.

Σε 5 χρόνια, οι συμμετέχοντες κέρδισαν περίπου μισό κιλό το χρόνο κατά μέσον όρο.

Στους άντρες, η αύξηση βάρους γενικά μειώθηκε λίγο, καθώς αυξήθηκε η πρόσληψη φρούτων και λαχανικών.

Ωστόσο, η σχέση εξαφανίστηκε όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες όπως τις καθημερινές θερμίδες των αντρών, τις συνήθειες άσκησης και τα επίπεδα εκπαίδευσης.

Από τις υπέρβαρες γυναίκες, όσες δήλωσαν ότι κατανάλωσαν τα περισσότερα λαχανικά είχαν την τάση να κερδίζουν περισσότερο βάρος τα επόμενα 5 χρόνια.

Αυτό, εικάζουν οι ερευνητές, θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι ορισμένες από τις συγκεκριμένες γυναίκες ακολουθούσαν διατροφή απώλειας βάρους που ενθαρρύνει τη διατροφή με πολλά λαχανικά. Πολλοί άνθρωποι που ακολουθούν ειδική διατροφή βλέπουν αυξομειώσεις στο βάρος τους.

Υπήρχε μια ομάδα στην οποία η υψηλότερη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών συνδέθηκε με λιγότερη αύξηση βάρους: Άνθρωποι που διέκοψαν το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της έρευνας. Οι αιτίες δεν είναι σαφείς.

Ωστόσο, οι ερευνητές εικάζουν ότι συνήθειες υγιεινής διατροφής μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσουν να προληφθεί η αύξηση βάρους που εμφανίζεται σε πολλούς καπνιστές όταν προσπαθούν να διακόψουν το κάπνισμα. Σημειώνουν ότι αν αυτό αληθεύει, το εύρημα μπορεί να έχει ενδεχομένως σημαντική εφαρμογή στη δημόσια υγεία, επειδή η αύξηση βάρους μετά τη διακοπή του καπνίσματος αποτελεί συχνή αιτία υποτροπής.

Γενικά, ειδικοί προτρέπουν τους ανθρώπους να λαμβάνουν άφθονα φρούτα και λαχανικά για τη γενική τους υγεία. Η διατροφή DASH που συνιστάται για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης υποδεικνύει 4 έως 5 μερίδες φρούτων και ίσο αριθμός μερίδων λαχανικών κάθε μέρα.

Μισό φλιτζάνι μαγειρεμένων λαχανικών ή μέτριου μεγέθους κομμάτι φρέσκου φρούτου αποτελούν παραδείγματα μερίδας.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όταν το αδυνάτισμα γίνεται εμμονή



Αποφύγετε τις ακραίες λύσεις.

Αποφασίσατε να κάνετε δίαιτα είτε για αισθητικούς είτε για λόγους υγείας, όμως η απόφαση αυτή δεν είναι τόσο αθώα. Πολλοί, αντί να απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό, προτιμούν να ακολουθήσουν κάποιες συμβουλές, αμφιβόλου προελεύσεως με αποτέλεσμα περνώντας ένα διάστημα δύο – τριών εβδομάδων να μην προκύπτει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Όταν τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά, στο μυαλό κυβερνά το αίσθημα αποτυχίας, το αδυνάτισμα γίνεται εμμονή και το άτομο καταφεύγει σε ακραίες λύσεις, προκειμένου να επιτύχει την απώλεια βάρους.

Νηστεία και υποθερμιδικά διαιτολόγια

Η μείωση θερμίδων μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του βάρος, όμως αν το διαιτολόγιο δεν είναι ισορροπημένο, η απώλεια δεν θα είναι λίπος, αλλά υγρά και μυϊκή μάζα. Υποθερμιδικές δίαιτες (κάτω από 1.200 θερμίδες/ημέρα) είναι υπεύθυνες για τη μείωση του μεταβολισμού. Πρέπει να έχετε στο μυαλό σας, ότι η εξαναγκαστική πείνα μπορεί να σας φέρει στα πρόθυρα της ανορεξίας. Το σωστότερο λοιπόν, είναι η επίσκεψη σε έναν διαιτολόγο ο οποίος θα σας δώσει το κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής, σύμφωνα με τις ανάγκες σας.

Καταφυγή σε διάφορα σκευάσματα αδυνατίσματος.

Πολλοί καταφεύγουν στην εύκολη λύση, στα μαγικά φίλτρα (χάπια, σκόνες κ.ά.) που υπόσχονται σύντομη και εύκολη απώλεια βάρους για πάντα. Όμως για να ζήσουμε καλύτερα δεν πρέπει να καταφεύγουμε σε παραμύθια. Στην πραγματικότητα, πολλά από αυτά τα σκευάσματα που πουλιούνται ευρέως σε όλα τα ράφια τη σημερινή εποχή, είναι επιβλαβή για τον οργανισμό μας, αφού τα περισσότερα περιέχουν μεγάλες ποσότητες καφεΐνης, η οποία οδηγεί σε ηλεκτρολυτικές ανισορροπίες και αφυδάτωση των κυττάρων. Πρέπει να δίνεται μεγάλη προσοχή σε τέτοια σκευάσματα, γιατί αν και προωθούνται ως φυσικά, δεν είναι απαραιτήτως ασφαλή για τον οργανισμό σας.

Κατανάλωση καθαρτικών και πρόκληση εμετού


Σε αυτό το στάδιο μιλάμε για ψυχογενή βουλιμία ή ανορεξία. Το άτομο που προκαλεί τα παραπάνω προκειμένου να καθαρίσει τον οργανισμό του από την τροφή, έχει άμεση ανάγκη από ψυχολογική υποστήριξη. Τέτοια περιστατικά διατροφικών διαταραχών εμφανίζονται συχνά σε εφήβους. Η κατάχρηση καθαρτικών μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση και διαταραχές των ηλεκτρολυτών, ενώ η πρόκληση εμετού προκαλεί, εκτός από τα προαναφερθέντα, διάβρωση του στομάχου, του οισοφάγου και χάλασμα των δοντιών.

Καταφυγή σε ναρκωτικά


Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που άτομα καταφεύγουν στα ναρκωτικά και ιδιαίτερα στη χρήση κοκαΐνης, προκειμένου να χάσουν βάρος. Τα ναρκωτικά εκτός του ότι προκαλούν εθισμό, είναι ικανά να προκαλέσουν εγκεφαλικά επεισόδια, έμφραγμα μυοκαρδίου, προβλήματα των νεφρών και των πνευμόνων, άγχος και ημικρανίες. Η χρήση ναρκωτικών για οποιονδήποτε σκοπό, δεν συνιστάται.

Κάπνισμα


Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν καταφύγει στην χρήση καπνού για να πετύχουν απώλεια βάρους. Στην πραγματικότητα αυτό που συμβάλλει στο αδυνάτισμα είναι η νικοτίνη, η οποία είναι καταστολέας της όρεξης. Το κάπνισμα όμως προκαλεί πολύ περισσότερα προβλήματα από εκείνα που λύνει, καθώς είναι υπεύθυνο για την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων και διάφορων τύπων καρκίνου.

Πολύ έντονη φυσική δραστηριότητα


Πολλοί είναι αυτοί που θα καταφύγουν σε έντονη, άσκηση προκειμένου να κάψουν μεγάλα ποσά ενέργειας. Το μόνο αποτέλεσμα, σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι η καταπόνηση των μυών, ο αυξημένος κίνδυνος για τραυματισμό και οι ηλεκτρολυτικές διαταραχές. Το σωστότερο είναι μετά από συζήτηση με γυμναστή, να υπάρχει καθημερινή αερόβια και αναερόβια άσκηση, για απώλεια λίπους και ενδυνάμωση της μυϊκής μάζας, σύμφωνα με τις ανάγκες σας.

Συνοψίζοντας τα παραπάνω, δεν πρέπει να φτάνετε σε ακραίες συμπεριφορές, με σκοπό τη γρήγορη επίτευξη απώλειας βάρους. Ο καλύτερος τρόπος για την απώλεια βάρους είναι η συνεργασία με τους ειδήμονες, όπως γιατρό, διαιτολόγο και γυμναστή. Με αυτόν τον τρόπο, το αποτέλεσμα θα είναι σταθερό και μόνιμο, χωρίς να προκληθεί κάποιος κίνδυνος για την υγεία.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σαρδέλες, ταπεινές αλλά πολύτιμες



Γιατί να τις προτιμήσετε;

Η έλλειψη χρόνου, ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η συχνή κατανάλωση φαγητού εκτός σπιτιού, οδήγησε στην μείωση της κατανάλωσης ψαριού και αναπόφευκτα και της σαρδέλας. Άλλωστε, το μαγείρεμα του ψαριού, ίσως σε πολλές νοικοκυρές φαντάζει δυσκολότερο, ενώ η γεύση του είναι αποκρουστική σε πολλούς. Η κατανάλωσή του όμως είναι απαραίτητη και ευεργετική.

Εκτός από εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, η σαρδέλα προσφέρει πολύτιμα λιπαρά οξέα και πληθώρα βιταμινών και μετάλλων. Επιπλέον, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και αρτηριακής πίεσης. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά εβδομαδιαία κατανάλωση λιπαρών ψαριών τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Οι συστάσεις αναφέρονται ειδικά στα λιπαρά ψάρια, γιατί φαίνεται πως η πληθώρα των ευεργετικών επιδράσεών τους οφείλεται στα ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχουν. Τα λιπαρά οξέα, αν και παράγονται και από το ανθρώπινο σώμα, η παραγόμενη ποσότητα δεν επαρκεί. Έτσι, πρέπει οπωσδήποτε να προσληφθούν μέσω της τροφής. Επιπλέον, τα ψάρια δεν περιέχουν κορεσμένα λιπαρά οξέα και χοληστερόλη, ουσίες που ευθύνονται για καρδιαγγειακά νοσήματα και υπερχοληστερολαιμίες.

Στα λιπαρά ψάρια λοιπόν, ανήκουν και οι παρεξηγημένες σαρδέλες, οι οποίες μάλιστα βρίσκονται στην εντεκάδα των ψαριών με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα. Στην περίπτωση λοιπόν, που ο φημισμένος σολομός σας φαίνεται ιδιαίτερα ακριβός, βρίσκετε σπάνια φρέσκο τόνο και η πέστροφα δεν είναι το αγαπημένο σας ψάρι, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επιστρέψετε στις ρίζες σας.

Μπορείτε να βρείτε σαρδέλα σε διάφορες μορφές: παστή, φρέσκια ακόμα και κονσέρβα. Καταναλώνονται με διάφορους τρόπους: ωμές (μαριναρισμένες με λεμόνι), ψητές στη σχάρα ή στο φούρνο, λαδορίγανη ή με τομάτα, τηγανητές ή στην κατσαρόλα. Ιδιαίτερα αγαπητή είναι και η συνταγή της «παντρεμένης σαρδέλας».

Επιπλέον, όταν καταναλώνεται με το κόκαλο αποτελεί εξαιρετική πηγή ασβεστίου, φωσφόρου και βιταμίνης D. Η προσφορά της σαρδέλας δε τελειώνει εδώ: περιέχει επίσης βιταμίνη Β12, σελήνιο και σίδηρο. Έρευνα που ασχολήθηκε με την κατανάλωση σαρδέλας από θηλάζουσες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 100γρ σαρδέλας 2-3 φορές την εβδομάδα, οδήγησαν σε αύξηση της περιεκτικότητας του μητρικού γάλατος σε ω-3 λιπαρά οξέα.

Εξίσου σημαντικό είναι τέλος το γεγονός ότι η «ταπεινή» σαρδέλα, ακριβώς λόγω της ταπεινότητάς της και της χαμηλής θέσης που κατέχει στη τροφική αλυσίδα, ζει μικρότερο χρονικό διάστημα σύγκριση με τα περισσότερα ψάρια. Το μικρό διάστημα ζωής της λοιπόν, έχει σαν αποτέλεσμα να είναι πιο ασφαλής, αφού δεν προλαβαίνει να συγκεντρώσει μεγάλες ποσότητες υδραργύρου.

Η επιστροφή στην παράδοση πάντοτε έχει ένα θετικό αντίκτυπο στη ζωή του ανθρώπου. Έτσι και στην περίπτωση της σαρδέλας, που εκτός από τα μεγάλα διατροφικά οφέλη, είναι η πιο οικονομική ίσως επιλογή ψαριού.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα πάνω-κάτω και στο Δελτίο Ανεργίας


Διαβάστε τι θα ισχύσει από εδώ και πέρα.

Τρίμηνη θα είναι στο εξής η ισχύς του Δελτίου Ανεργίας σύμφωνα με τη νέα απόφαση το Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) που δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως. Όπως προκύπτει από την απόφαση: επανακαθορίζεται η ισχύς των δελτίων ανεργίας, επιδοτούμενων και μη εγγεγραμμένων ανέργων, αλλά και όσων κάνουν αίτηση για την απόκτηση του δελτίου για πρώτη φορά ενώ αλλαγές έρχονται και στη διαδικασία καταβολής επιδομάτων και η έκδοση βεβαιώσεων ανεργίας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δείτε λεπτομέρειες στο ακόλουθο κείμενο:


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
Εγγραφή ανέργων, Περιοδικότητα αυτοπρόσωπης εμφάνισης, Διαδικασία ανανέωσης εγγραφής ανέργων στα οικεία μητρώα και κάθε σχετικό θέμα.

Άρθρο 1
Εγγραφή ανέργου στα οικεία μητρώα
Η εγγραφή ανέργου στα Μητρώα Ανέργων του ΟΑΕΔ πραγματοποιείται με την αυτοπρόσωπη παρουσία του στην αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ του τόπου κατοικίας του.

Άρθρο 2
Ισχύς Δελτίου Ανεργίας μη επιδοτουμένων εγγεγραμμένων ανέργων
1. Για όλους τους μη επιδοτούμενους εγγεγραμμένους ανέργους στον ΟΑΕΔ, το Δελτίο Ανεργίας τους ισχύει επί ένα τρίμηνο από την αρχική εγγραφή ή την τελευταία ανανέωση αυτού.
2. Η ανωτέρω τρίμηνη ισχύς του Δελτίου Ανεργίας αρχίζει την ημέρα έκδοσής του ή της τελευταίας ανανέωσής του και λήγει την ημέρα του τρίτου μήνα που αντιστοιχεί σε αριθμό με την ημέρα που άρχισε η ισχύς του και, αν δεν υπάρχει αντίστοιχη, την τελευταία ημέρα του μήνα. Αν η τελευταία ημέρα ισχύος του Δελτίου Ανεργίας είναι μη εργάσιμη, η λήξη της ισχύος του ως άνω Δελτίου μετατίθεται στην επόμενη εργάσιμη ημέρα.
3. Η ανανέωση του Δελτίου Ανεργίας αποτελεί προϋπόθεση για την επέκταση της ισχύος του. Η ανανέωση γίνεται με την αυτοπρόσωπη παρουσία του ενδιαφερόμενου, μέσα σε διάστημα πέντε (5) εργασίμων ημερών πριν ή μετά την προβλεπόμενη και αναφερόμενη λήξη ισχύος του Δελτίου.
4. Η ανανέωση ισχύος του Δελτίου Ανεργίας μπορεί να γίνεται σε οποιαδήποτε Υπηρεσία ΚΠΑ2 του ΟΑΕΔ.
5. Η ιδιότητα του ανέργου διατηρείται μέχρι τη συνδρομή του λόγου διαγραφής. Στους λόγους διαγραφής συμπεριλαμβάνεται και η μη εμφάνιση για ανανέωση του Δελτίου Ανεργίας σύμφωνα με την παρ. 3 του παρόντος άρθρου.

Άρθρο 3
Ισχύς Δελτίου Ανεργίας εγγεγραμμένων ανέργων με αίτηση επιδότησης ανεργίας σε εκκρεμότητα
Για περίπτωση εγγεγραμμένου ανέργου που έχει υποβάλει αίτηση επιδότησης ανεργίας η οποία τελεί σε εκκρεμότητα, το Δελτίο Ανεργίας παραμένει σε ισχύ μέχρι την καθ' οιονδήποτε τρόπο άρση της εκκρεμότητας.

Άρθρο 4
Εγγραφή ανέργων Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ) στα οικεία μητρώα
Τα εγγεγραμμένα μη επιδοτούμενα άτομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ) στα Μητρώα Ανέργων του ΟΑΕΔ δεν υποχρεούνται στην ανανέωση του Δελτίου Ανεργίας.

Άρθρο 5
Ισχύς Δελτίου Ανεργίας νεοεισερχομένων ανέργων του άρθρου 2 του ν. 1545/ 1985.
Η κατά το άρθρο 2 του παρόντος Κεφαλαίου καθορισθείσα τρίμηνη διάρκεια ισχύος του Δελτίου Ανεργίας, εφαρμόζεται και στις περιπτώσεις εγγεγραμμένων ανέργων του άρθρου 2 του ν.1545/85, ΕΣΠΑ (ΦΕΚ 91/τ.Α΄/20.5.1985).

Άρθρο 6
1. Ο ενδιαφερόμενος για την εγγραφή του στα Μητρώα Ανέργων του ΟΑΕΔ υποχρεούται να επιδεικνύει τα παρακάτω δικαιολογητικά:
α) Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογίας εισοδήματος, ή ελλείψει αυτού, αντίγραφο κατατεθειμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος - Ε1, ή Υπεύθυνη Δήλωση θεωρημένη από τη Δ.Ο.Υ. εφόσον δεν υποχρεούται να υποβάλει φορολογική δήλωση.
β) Λογαριασμό ΔΕΚΟ ή εταιρείας σταθερής τηλεφωνίας, ή αντίγραφο συμφωνητικού μίσθωσης κατοικίας, κατατεθειμένου στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.
γ) Παραστατικό ταυτοπροσωπίας σε ισχύ (Δελτίο ταυτότητας, Διαβατήριο κ.λπ.)
δ) Επίσημο έγγραφο από το οποίο θα προκύπτει ο ΑΜΚΑ
ε) Άδεια διαμονής ή εργασίας προκειμένου περί ανέργων πολιτών υπηκόων τρίτων χωρών.
2. Η Υπηρεσία της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του παρόντος μπορεί, κατά την ανανέωση του δελτίου ανεργίας, να ζητά από τον άνεργο την επίδειξη δικαιολογητικών της προηγούμενης παραγράφου.

Άρθρο 7
Δικαίωμα Ένστασης
Για θέματα σχετικά με την εγγραφή του ως μη επιδοτούμενου άνεργου στα οικεία Μητρώα του ΟΑΕΔ ο ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλει ένσταση στην αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ του τόπου κατοικίας του. Την ως άνω ένσταση εξετάζει η Επιτροπή Διαφορών Μητρώου Ανέργων η οποία λειτουργεί στα Γραφεία της Διοίκησης του Οργανισμού, ή το όργανο που το Δ.Σ του Οργανισμού ορίσει.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
Προσέλευση και εγγραφή επιδοτούμενων ανέργων και διαδικασία καταβολής επιδομάτων ανεργίας.

Άρθρο 8
Εγγραφή Ανέργου για λήψη επιδόματος ανεργίας
Ο άνεργος υποχρεούται να προσέλθει ο ίδιος στην αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ του τόπου κατοικίας του ή της τελευταίας απασχόλησής του, προκειμένου να υποβάλλει αίτηση και να αξιώσει απαίτηση για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας, μέσα σε προθεσμία εξήντα (60) ημερών από τη λύση ή λήξη της εργασιακής του σχέσης. Ο άνεργος θα παραλαμβάνει αντίγραφο του εντύπου της αίτησης, με το οποίο θα ενημερώνεται για την ημερομηνία παραλαβής της σχετικής απόφασης επιδότησης και σε ειδικό σημείο του οποίου θα εμφανίζεται προτυπωμένο κείμενο Υπεύθυνης Δήλωσης του ν. 1599/86, στο οποίο θα δηλώνει ότι έλαβε γνώση με υπογραφή του, της υποχρέωσής του για ενημέρωση της Υπηρεσίας εντός οκτώ (8) εργάσιμων ημερών, και οπωσδήποτε πριν τη λήξη του μήνα επιδότησης, σε περίπτωση που συντρέξει λόγος αναστολής ή διακοπής της επιδότησης.

Άρθρο 9
Προσέλευση του επιδοτούμενου ανέργου
Ο επιδοτούμενος άνεργος μπορεί να προσέρχεται ο ίδιος σε οποιαδήποτε Υπηρεσία ΚΠΑ2 του Οργανισμού για να δηλώσει την παρουσία του μετά την παραλαβή της απόφασης με την οποία έχει αναγνωριστεί το σχετικό δικαίωμα επιδότησής του.

Άρθρο 10
Περιοδικότητα της αυτοπρόσωπης εμφάνισης του επιδοτούμενου ανέργου
1. Ο επιδοτούμενος άνεργος υποχρεούται να προσέρχεται αυτοπροσώπως και να δηλώνει την παρουσία του στις Υπηρεσίες ΚΠΑ2 του Οργανισμού μία φορά κατά τη διάρκεια του τρίτου μήνα εκάστου τριμήνου της επιδότησής του.
2. Ο επιδοτούμενος άνεργος μετά την εγγραφή του υποχρεούται να εμφανιστεί στην αρμόδια Υπηρεσία, όπως αυτή προσδιορίζεται από το άρθρο 8 της παρούσας, να δηλώσει ότι εξακολουθεί να είναι άνεργος και να παραλάβει την απόφαση αναγνώρισης δικαιώματος επιδότησης από την Υπηρεσία, εντός του τρίτου μήνα από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για την επιδότησή του. Με την παραλαβή της εγκριτικής απόφασης ο άνεργος θα ενημερώνεται με υπογραφή του για τις ακριβείς ημερομηνίες στις οποίες οφείλει να προσέρχεται στις Υπηρεσίες ΚΠΑ2 του Οργανισμού και να δηλώνει την παρουσία του.
3. Σε περίπτωση που εξαιτίας της διάρκειας της επιδότησης του άνεργου, το υπόλοιπο χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι τη λήξη της επιδότησης είναι μικρότερο του τριμήνου, ο άνεργος υποχρεούται να εμφανιστεί εντός των τελευταίων τριάντα (30) ημερών πριν από τη λήξη της επιδότησής του. Με την εμφάνισή του αυτή ο άνεργος κατοχυρώνει το δικαίωμα είσπραξης του ποσού που αναλογεί στο σχετικό χρονικό διάστημα μέχρι τη λήξη της επιδότησης.
4. Με την εμφάνισή του κάθε τρίμηνο ο επιδοτούμενος άνεργος θα υποβάλλει «Υπεύθυνη Δήλωση» του άρθρο 8 του ν. 1599/86, με προτυπωμένο κείμενο, με το οποίο θα βεβαιώνει ότι κατά τη διάρκεια των προηγουμένων μηνών δεν συνέτρεξε λόγος αναστολής ή διακοπής του επιδόματος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 7 και 8 του Κανονισμού Παροχών Ανεργίας και Στρατεύσεως του ΟΑΕΔ καθώς και στο άρθρο 23 του ν.1082/1980.
5. Ο άνεργος υποχρεούται στην αυτοπρόσωπη εμφάνισή του κάθε φορά που καλείται από την αρμόδια Υπηρεσία και μέσα στην προθεσμία που ορίζεται σε σχετική πρόσκληση.
6. Με την αυτοπρόσωπη εμφάνιση, κατά την εγγραφή του, σύμφωνα με το άρθρ. 8 και μετά την αναγνώριση της αξίωσής του για επιδότηση από την Υπηρεσία, ο άνεργος κατοχυρώνει το δικαίωμα είσπραξης των ποσών που αναλογούν στους δύο (2) πρώτους μήνες της επιδότησής του. Με την εμφάνισή του, σύμφωνα με την παραγρ. 1 του παρόντος, ο επιδοτούμενος άνεργος κατοχυρώνει και το δικαίωμα είσπραξης των ποσών που αναλογούν στους δύο (2) πρώτους μήνες του αμέσως επόμενου τριμήνου.
Η αξίωση για την είσπραξη του μηνιαίου ποσού που αντιστοιχεί στον τρίτο μήνα κάθε τριμήνου παραγράφεται αν ο άνεργος δεν εμφανιστεί στην Υπηρεσία μέχρι και την τελευταία ημέρα του δεύτερου μήνα του αμέσως επόμενου τριμήνου.
Η τυχόν εκπρόθεσμη εμφάνιση του ανέργου, όπως ορίζεται στο προηγούμενο εδάφιο, εντός του πρώτου διμήνου κάθε τριμήνου δεν αναπληρώνει την υποχρεωτική εμφάνισή του στην Υπηρεσία κατά τον τρίτο μήνα κάθε τριμήνου. Το δικαίωμα είσπραξης του διμήνου του ανωτέρω εδαφίου κατοχυρώνεται με την υποχρεωτική εμφάνιση του ανέργου στον τρίτο μήνα.
Η αξίωση για την είσπραξη των ποσών που αντιστοιχούν σε όλους τους μήνες που έπονται του μήνα, κατά τον οποίο ο άνεργος όφειλε να εμφανισθεί στην Υπηρεσία και δεν εμφανίσθηκε, παραγράφεται, εφόσον ο άνεργος δεν τηρήσει την υποχρέωση να εμφανισθεί κατά τον τρίτο μήνα επί δύο συνεχόμενα τρίμηνα. Όταν το υπολειπόμενο χρονικό διάστημα επιδότησης είναι μικρότερο του τριμήνου, ως τρίτος μήνας για την εφαρμογή της παρούσας, λογίζεται ο τελευταίος μήνας της επιδότησης. Η παρούσα παράγραφος εφαρμόζεται και στον άνεργο που λαμβάνει επίδομα μακροχρονίως ανέργου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρ. 27 του ν. 3016/2002.

Άρθρο 11
Διαδικασία καταβολής επιδομάτων
1. Με την αναγνώριση του δικαιώματος επιδότησης από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, τη συμπλήρωση κάθε μήνα και την έκδοση σε εβδομαδιαία βάση των σχετικών χρηματικών ενταλμάτων από τις αρμόδιες Περιφερειακές Διευθύνσεις, καταβάλλεται το μηνιαίο επίδομα δεδουλευμένο. Η καταβολή γίνεται με πίστωση των ατομικών λογαριασμών των δικαιούχων επιδοτούμενων ανέργων, μετά την αποστολή ηλεκτρονικού αρχείου από τη Διεύθυνση Μηχανογραφίας του Οργανισμού στη Διεύθυνση Μηχανογραφίας της Ε.Τ.Ε. την τελευταία εργάσιμη ημέρα της κάθε εβδομάδας.
2. Το μηνιαίο ποσό που εμπίπτει στο μήνα της υποχρεωτικής εμφάνισης του ανέργου στην Υπηρεσία σύμφωνα με τις παρ. 1 και 3 του άρθρ. 10, καθώς και οι μήνες που ακολουθούν, πιστώνονται, εφόσον ο άνεργος εκπληρώσει την υποχρέωσή του.

Άρθρο 12
Αναστολή - Διακοπή Επιδότησης του άνεργου
Όταν συντρέχει λόγος αναστολής της επιδότησης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 7 παρ. 1 του Κανονισμού Παροχών Ανεργίας, ή λόγος διακοπής της επιδότησης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 8 παρ. 1 περιπτώσεις β΄ και γ΄ του ως άνω Κανονισμού, ο επιδοτούμενος άνεργος υποχρεούται να ενημερώσει σχετικά την αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ, εντός οκτώ (8) εργάσιμων ημερών, και σε κάθε περίπτωση πριν τη λήξη του μήνα επιδότησης, από την ημέρα συνδρομής του λόγου αναστολής ή διακοπής της επιδότησης. Σε περίπτωση που ο επιδοτούμενος άνεργος δεν δηλώσει την ανάληψη οποιασδήποτε μορφής απασχόλησης, εξαρτημένης ή μη, εντός των ανωτέρω προθεσμιών από την έναρξη της απασχόλησης, υποβάλλεται στις κυρώσεις που προβλέπονται από την απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που θα εκδίδεται βάσει της παραγράφου 1 του άρθρου 71 του ν.3996/2011.
Μέχρι την έναρξη ισχύος της υπουργικής απόφασης εφαρμόζονται οι ισχύουσες μέχρι τη δημοσίευσή της διατάξεις.

Άρθρο 13
Χρόνος ισχύος δελτίου ανεργίας
Το δελτίο ανεργίας του επιδοτούμενου ανέργου, μετά τη λήξη της επιδότησης, θα ισχύει για ένα τρίμηνο, ως δελτίο ανεργίας μη επιδοτούμενου ανέργου, εφόσον ο κάτοχός του εξακολουθεί να είναι άνεργος.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
Έκδοση Βεβαίωσης Ανεργίας, Μεταβατικές και Τελικές Διατάξεις

Άρθρο 14
Έκδοση Βεβαίωσης Ανεργίας
Η Βεβαίωση Ανεργίας μπορεί να χορηγείται είτε με την αυτοπρόσωπη παρουσία του ανέργου σε οποιαδήποτε Υπηρεσία ΚΠΑ2 του ΟΑΕΔ είτε με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Οργανισμού .
Η Βεβαίωση Ανεργίας που χορηγείται με τη χρήση της ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας, φέρει προηγμένη υπογραφή και ασφαλή χρονολόγηση και δυνάμει του άρθρου 14 παράγρ. 1 του ν. 3979/2011 («Για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και λοιπές διατάξεις» ΦΕΚ Α΄138) έχει ισχύ ακριβούς αντιγράφου.
Δυνατότητα χρήσης της ως άνω ηλεκτρονικής υπηρεσίας έχουν όλοι οι επιδοτούμενοι ή μη άνεργοι εφόσον έχουν ήδη πιστοποιηθεί στο μηχανογραφημένο σύστημα και διαθέτουν τους απαραίτητους κωδικούς χρήστη. Για τη διαδικασία πιστοποίησης στο εν λόγω σύστημα εκδίδεται από τον ΟΑΕΔ ειδική εγκύκλιος η οποία αναρτάται στην επίσημη ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ. Οι κωδικοί χρήστη αποτελούν απόρρητο προσωπικό στοιχείο, ταυτοποιούν το συγκεκριμένο άνεργο και αυτός μόνο επιτρέπεται να τους διαχειρίζεται και να τους μεταβάλλει.

Άρθρο 15
Μεταβατικές Διατάξεις
1. Για τους μη επιδοτούμενους ανέργους, ως τρίμηνο ισχύος του Δελτίου Ανεργίας ορίζεται το τρίμηνο όπως έχει διαμορφωθεί για κάθε άνεργο κατά τη δημοσίευση της παρούσας.
2. Για τους ήδη επιδοτούμενους ανέργους κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας, ως ημερομηνία έναρξης του τριμήνου ορίζεται η πρώτη ημέρα του μήνα επιδότησης που ακολουθεί την έναρξη ισχύος της.
Διαβάστε περισσότερα...

Τα «μαζεύει» το υπουργείο Εργασίας για τις «αναπηρίες»



Τρέχουν και δεν φθάνουν μετά το σάλο!

Έστω και στα... πέναλτι προσπαθεί να «σώσει» το υπουργείο Εργασίας την κατάσταση και το σάλο που ξέσπασε μετά την ένταξη παιδόφιλων, σαδομαζοχιστών, τζογαδόρων, πυρομανών, κλεπτομανών και άλλων στον κανονισμό των ατόμων με αναπηρία. Όπως είχαμε αποκαλύψει από τους πρώτους στο 24h, άτομα με σεξουαλικές και άλλες διαστροφές που μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε εγκληματικές συμπεριφορές, είχαν ενταχθεί στους πίνακες, και μάλιστα με σχετικά αυξημένα ποσοστά αναπηρίας.

Μετά τις αποκαλύψεις που προκάλεσαν την οργή όλων -και ειδικά όσων έχουν πραγματικά κάποια αναπηρία-, κατόπιν προσωπικής εντολής του ίδιου του υπουργού, Γ. Κουτρουμάνη, συστήνεται από αύριο κιόλας Ειδική Επιστημονική Επιτροπή, με αντικείμενο την αναπροσαρμογή του κανονισμού, με τον οποίο καθορίζονται τα ποσοστά αναπηρίας, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Αν και τα ποσοστά αυτά δεν οδηγούν καθαυτά σε χορήγηση επιδόματος ανεργίας, μπορούν να εξασφαλίσουν σημαντικά προνόμια στους... δικαιούχους, όπως μειωμένα τιμολόγια στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ή σε εισιτήρια Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Δείτε επίσης: 

Ήθελαν να δώσουν επίδομα σε παιδόφιλους και επιδειξιομανείς


Το σχόλιό μας: Ας ελπίσουμε στο υπουργείο να δουν και να διορθώσουν και όλες τις άλλες πραγματικές όμως αδικίες. Η νέα επιτροπή ας κάνει σωστά την δουλειά της. Να πούμε και πάλι πως τα ποσοστά αυτά δεν δίνουν από μόνα τους παροχές η δικαιώματα.
Διαβάστε περισσότερα...

Συχνότερα από τους άντρες πηγαίνουν στο γιατρό οι γυναίκες



Πρόκειται για το φύλο που ασθενεί περισσότερο.

Η κοινή αντίληψη ότι οι γυναίκες επισκέπτονται πιο εύκολα το γιατρό ενώ οι άντρες σέρνουν συνήθως τα πόδια τους όταν αρρωσταίνουν και με το ζόρι πηγαίνουν σε αυτόν, αποδεικνύεται και με έρευνα που έγινε πρόσφατα.

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον δημόσιο οργανισμό υγείας της Βαρκελώνης με επικεφαλής τον Davide Malmusi, οι γυναίκες αρρωσταίνουν πιο συχνά από τους άντρες κι ότι εμφανίζουν υψηλότερο ποσοστό χρόνιων ασθενειών.

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία από την εθνική έρευνα της Ισπανίας που έγινε το 2006 και η οποία περιελάμβανε συνεντεύξεις με 29.000 ανθρώπους κάθε ηλικίας οι οποίοι αξιολογούσαν με διαφορετικό τρόπο την κατάσταση της υγείας τους.
Σύμφωνα με τους ερευνητές το 38.8% των γυναικών είχαν δηλώσει ότι η κατάσταση της υγείας τους ήταν ασθενής ή πολύ ασθενής με ποσοστό 25.7% να δηλώνουν ότι μια χρόνια ασθένεια περιόριζε τις δραστηριότητες τους. Αντιθέτως, 27% των αντρών εμφάνιζαν ασθενή υγεία με το 19.3% να πάσχει από κάποια χρόνια ασθένεια.

Ωστόσο, η διαφορά αυτή αντιστρεφόταν στην περίπτωση που και τα δύο φύλα έπασχαν από την ίδια χρόνια ασθένεια με τις γυναίκες να αναφέρουν ότι η κατάσταση της υγείας τους είναι καλύτερη από αυτή που ανέφεραν οι άντρες.


Διαβάστε περισσότερα...

Αυξάνονται όρια ηλικίας και έτη ασφάλισης



Ποιες αλλαγές επέρχονται το 2012.

Αυξήσεις ορίων ηλικίας αλλά και ετών ασφάλισης για τη συνταξιοδότηση επέρχονται το 2012 ως αποτέλεσµα της εφαρµογής του νόµου Λοβέρδου - Κουτρουµάνη. Με τον νέο ασφαλιστικό νόµο αυξάνονται κατά 6 µήνες έως 3 έτη τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

H αύξηση των ορίων στο δηµόσιο τοµέα ολοκληρώνεται το 2013, στον δε ιδιωτικό και στα ειδικά ταµεία έως το 2015 και για ορισµένες περιπτώσεις έως το 2017. Με την ολοκλήρωση των διατάξεων θα ισχύουν ως γενικά όρια το 65ο έτος της ηλικίας του ασφαλισµένου και το 60ό έτος όταν ταυτοχρόνως θα συντρέχουν 40 έτη ασφάλισης. Παραλλήλως αυξάνονται από 4 σε 5 τα πλασµατικά έτη που µπορεί να αναγνωρίσει - µε εξαγορά - ο κάθε ασφαλισµένος ώστε να θεµελιώσει εντός του 2012 συνταξιοδοτικό δικαίωµα. Οι αλλαγές, όπως τις παρουσιάζει το «Βήμα», είναι οι εξής:

Δηµόσιος τοµέας: Οι αλλαγές στα όρια ηλικίας αφορούν τη σταδιακή προσαρµογή των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης στα 40 έτη ασφάλισης και το 60ό έτος της ηλικίας ή στο 65ο έτος της ηλικίας για όσους δεν συµπληρώνουν τα 40 έτη ασφάλισης. Οι γενικές αυτές αρχές συνταξιοδότησης θα ισχύουν πλήρως από το τέλος του 2013. Ετσι από την 1η Ιανουαρίου 2012 ισχύουν νέα όρια συνταξιοδότησης, ενώ ταυτοχρόνως αυξάνονται τα πλασµατικά έτη που δικαιούνται να εξαγοράσουν όσοι θεµελιώνουν δικαίωµα εντός του 2012. Η αύξηση στα όρια ηλικίας αφορά ασφαλισµένους από 1ης Ιανουαρίου 1983 έως 31 ∆εκεµβρίου 1992, οι οποίοι δεν θεµελίωσαν δικαίωµα συνταξιοδότησης µέχρι το τέλος του 2010.

Τα νέα όρια έχουν ως εξής:

1. Ασφαλισµένοι µε περισσότερα από 35 έτη ασφάλισης. Η αποχώρηση αυτών θα γίνεται το 2012, όταν θα συµπληρώνουν 37 έτη ασφάλισης, αλλά και τα 59 έτη. Το 2011 ίσχυαν τα 36 έτη και ηλικία 58 ετών. Το συγκεκριµένο δικαίωµα θεµελιώνεται µε τη συµπλήρωση 25 ετών ασφάλισης για το όριο ηλικίας που ισχύει κατά το έτος συµπλήρωσης. ∆ηλαδή εφόσον το 2012 συµπληρώσει 25 έτη ασφάλισης θα συνταξιοδοτηθεί όταν θα γίνει 59 ετών και έχει συµπληρώσει 37 έτη υπηρεσίας.

2. Ασφαλισµένοι µε 25 έτη. Το όριο ηλικίας για την πλήρη σύνταξη πάει στα 63 έτη για όσους συµπληρώσουν εντός του 2012 τουλάχιστον 25 έτη ασφάλισης. Σε ηλικία 58 ετών καταβάλλεται η µειωµένη σύνταξη.

3. Γονείς ανήλικων. Το όριο ηλικίας µε 25ετία και ανήλικο διαµορφώνεται στο 55ο έτος της ηλικίας. Το δικαίωµα έχει επεκταθεί και στους πατέρες, εφόσον θεµελιώσουν το 2012 δικαίωµα µε 25ετία. 4. Τρίτεκνοι. Ανάλογη ρύθµιση ισχύει και για τους τρίτεκνους γονείς οι οποίοι µπορούν να θεµελιώσουν δικαίωµα εφόσον συµπληρώσουν τα απαραίτητα 20 έτη ασφάλισης µέχρι 31-12-2012. Από τη νέα χρονιά αυξάνεται όµως ο χρόνος για τη συνταξιοδότηση σε 23 έτη, ενώ το όριο ηλικίας ανεβαίνει στα 55.


Διαβάστε περισσότερα...

Σαλπάρουν οι «'Ελληνες Πειρατές»



Κάνουν κόμμα ενάντια στο σύστημα.

Οι Πειρατές ανοίγουν πανιά και στην Ελλάδα... Μετά τη δυναμική παρουσία στη Σουηδία και τον εκλογικό θρίαμβο στο Βερολίνο, το Κόμμα των Πειρατών δίνει το «παρών» και στην Ελλάδα. Η πολιτική πρωτοβουλία που γεννήθηκε μέσα από το Ιντερνετ και υπεραμύνεται των δικαιωμάτων στην ελεύθερη επικοινωνία απέκτησε δημόσια παρουσία από την περασμένη εβδομάδα, όταν ανάρτησε στην ιστοσελίδα του (www.pirateparty.gr) το πρώτο καταστατικό που αναφέρεται στις αρχές της Αμεσης Δημοκρατίας, τη διαφάνεια και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον ψηφιακό αλλά και στον πραγματικό κόσμο.

Τις επόμενες ημέρες προβλέπεται να καταθέσουν επισήμως την αίτηση για ίδρυση κόμματος, ενώ ήδη μέσα σε ένα διήμερο από την πρώτη ανάρτηση η σελίδα τους δέχθηκε 14.188 επισκέπτες. Ολα έγιναν με ταχύτητες... Διαδικτύου, ο διάλογος, η επικοινωνία, η διαμόρφωση των κειμένων. Μέσα σε τρεις μήνες η αρχική ιδέα υλοποιήθηκε. Στις 19 Νοεμβρίου σε μια καφετέρια στην καρδιά της Αθήνας έγινε και η πρώτη, εκ του σύνεγγυς, ιδρυτική συνάντηση.

Για την πλειονότητα των ανθρώπων που μετέχουν σε αυτήν την πρωτοβουλία, η «κίνηση» στον κυβερνοχώρο αποτελεί μια απλή καθημερινή πρακτική. Πρόκειται για έναν πυρήνα περίπου 40 ατόμων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, η ηλικία των οποίων κυμαίνεται από 22 έως 42 ετών. Σε αυτούς συγκαταλέγονται ελεύθεροι επαγγελματίες, φοιτητές, υπάλληλοι, εργαζόμενοι στον χώρο της πληροφορικής κ.λ.π.

Κοινό σημείο αναφοράς το Ιντερνετ και η έμπνευση από τα ανάλογα εγχειρήματα στο εξωτερικό. Εξόχως εντυπωσιακή, άλλωστε, ήταν η κατάκτηση 15 εδρών στην τοπική Βουλή του Βερολίνου, όπου οι Γερμανοί Πειρατές έλαβαν 9%!

Στην ελληνική πραγματικότητα βέβαια το εγχείρημα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, ενώ στις προθέσεις των Πειρατών δεν περιλαμβάνονται οι παραδοσιακές δομές λειτουργίας των κομμάτων. «Ούτε γραφεία προς το παρόν ούτε οτιδήποτε απαιτεί έξοδα. Ουσιαστικά τα γραφεία μας είναι το... ίντερνετ» εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Ανέστης Σαμουρκασιάδης, μέλος του κόμματος από τη Θεσσαλονίκη.

«Ολα τα θέματα θα τίθενται σε συνεχή ψηφιακή διαβούλευση, ενώ η εκπροσώπησή μας θα γίνεται από επταμελή διοικούσα επιτροπή. Κάθε χρόνο προβλέπεται η διεξαγωγή συνεδρίου, ενώ μια επιτροπή διαιτησίας θα επέχει ρόλο ανεξάρτητου κριτή». Ο κ. Σαμουρκασιάδης ήταν ένας εκ των τριών Ελλήνων που πρόσφατα ταξίδεψαν στο Οφενμπαχ της Γερμανίας για να λάβουν μέρος στο διεθνές συνέδριο των Πειρατών. Μέσα σε λίγους μήνες η ιδέα ωρίμασε και τα μέλη της ομάδας αποφάσισαν ότι ήρθε η κατάλληλη στιγμή για το πολιτικό εγχείρημα.

Όσο για την πολιτική τους προέλευση; Προέρχονται από κάθε γωνιά του κομματικού ορίζοντα... «Προφανώς ο καθένας κουβαλά μια οικογένεια ή κάποια αντίληψη. Στις συζητήσεις ετοιμαζόμαστε για τη σύνθεση απόψεων από διαφορετικούς χώρους. Οι πρώτες σκέψεις για δημιουργία πολιτικού φορέα έγιναν το 2009 λίγο πριν από τις εκλογές, από ανθρώπους που σχετίζονται με το ίντερνετ, ως κοινό αναφοράς και με ευαισθησίες σε θέματα ελευθερίας στην επικοινωνία.


Διαβάστε περισσότερα...

Είστε καπνιστής; Τότε δεν γίνεται να σας προσλάβουμε



Σε τεστ νικοτίνης θα υποβάλλονται οι μελλοντικοί υπάλληλοι νοσοκομείου.

Οι καπνιστές που εργάζονται στον τομέα της υγείας στην Πενσιλβάνια έχουν έναν επιπλέον λόγο να κόψουν το κάπνισμα, καθώς νοσοκομείο της συγκεκριμένης πολιτείας ανακοίνωσε ότι δεν θα προσλαμβάνει από δω και στο εξής καπνιστές.
Το νέο αυτό μέτρο που θα τεθεί σε εφαρμογή από 1η Φεβρουαρίου έχει σαν στόχο να κάνει τους ασθενείς να νιώθουν ότι βρίσκονται σε ένα υγιές περιβάλλον.

Οι μελλοντικοί υπάλληλοι πριν προσληφθούν θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ νικοτίνης που θα δείχνει αν κάνουν χρήση τσιγάρων, τσιχλών νικοτίνης και πούρων.

Όσοι αποτυγχάνουν, θα μπορούν να κάνουν ξανά αίτηση μετά από έξι μήνες.

Σύμφωνα με το CNN η Πενσιλβάνια είναι μια από τις 19 πολιτείες που επιτρέπει σε εργοδότες να υποβάλουν τους υποψηφίους σε τεστ νικοτίνης.

Και βέβαια τα οφέλη μιας επιχείρησης που έχει υπαλλήλους μη καπνιστές, δεν περιορίζονται στον τομέα της υγείας αλλά εξαπλώνονται και στον τομέα της οικονομίας.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά κέντρα ελέγχου και πρόληψης ασθενειών για κάθε υπάλληλο που καπνίζει, το κόστος της χαμένης παραγωγικότητας ανέρχεται στα 1.760 δολάρια ετησίως ενώ το κόστος ιατρικών εξετάσεων στα 1.623 δολάρια.


Διαβάστε περισσότερα...

Κάθε μήνα και μία λυπητερή στα σπίτια μας



Έρχεται «αφαίμαξη» για 4 εκατ. φορολογούμενους.

Aπώλειες πάνω από 1.500 ευρώ κατά μέσον όρο το τρέχον έτος θα έχουν μισθωτοί, συνταξιούχοι, επιτηδευματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων λόγω της αύξησης της φορολογίας στο εισόδημα και την ακίνητη περιουσία.

Όπως αναφέρει το «Έθνος», το φορτίο θα προέλθει από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ, τη διπλή εισφορά αλληλεγγύης, το ψαλίδισμα των φοροαπαλλαγών κατά 50%, το ειδικό τέλος των ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και το αυξημένο τέλος επιτηδεύματος.

Ειδικά με τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων ακόμα και οι φορολογούμενοι που το 2011 είχαν μηνιαίες αποδοχές πάνω από 420 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης που θα υποβάλλουν την άνοιξη.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, περίπου 4.000.000 νοικοκυριά θα πληρώσουν για το εισόδημα και τις κατοικίες επιπλέον 6,028 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι η κατά κεφαλήν επιβάρυνση θα ανέλθει στα 1.507 ευρώ.

Ο μεγάλος Γολγοθάς, πάντως, για τους φορολογούμενους αρχίζει την άνοιξη. Κι αυτό γιατί από τον Απρίλιο και μετά θα αρχίσουν να καταφθάνουν οι φουσκωμένοι λογαριασμοί της ΔΕΗ με το ειδικό τέλος των ακινήτων για το 2012, καθώς και τα πρώτα καυτά σημειώματα από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.


Διαβάστε περισσότερα...

Θα ηχήσουν αύριο οι σειρήνες στην Πάτρα



Μην ανησυχήσετε!
Δοκιμή των σειρήνων της Πάτρας θα πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί και για το λόγο αυτό η Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας ενημερώνει τους πολίτες ώστε να μην προκληθεί ανησυχία και πανικός.

Η δοκιμή θα γίνει στο πλαίσιο τακτικού ελέγχου και συντήρησης.


Διαβάστε περισσότερα...

Στη δημοσιότητα έκθεση με τις παρενέργειες του Septrin



Πρόκειται για αντιβακτηριακό φάρμακο.

O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου ήρε τις αντιρρήσεις του και θα κοινοποιήσει, μετά από παρέμβαση του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή Νικηφόρου Διαμαντούρου, τις εκθέσεις που αναφέρονται στις παρενέργειες που προκαλούνται στους ασθενείς από το Septrin, ένα φάρμακο για την θεραπεία των βακτηριακών λοιμώξεων.

Ο κ. Διαμαντούρος, με ανακοίνωση του από το Στρασβούργο, συνεχάρη τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για την απόφαση του, τονίζοντας ότι η δημοσιοποίηση εγγράφων που αναφέρονται σε ανεπιθύμητες παρενέργειες από την χρήση αντιβακτηριακών φαρμάκων αυξάνει την αποτελεσματικότητα του έργου του Οργανισμού στον τομέα προστασίας της δημόσιας υγείας.

Το ζήτημα της απαγόρευσης σε έγγραφα που αναφέρονται σε παρενέργειες φαρμάκων έθεσε με επίσημη καταγγελία του προς τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή ένα ελληνικό δικηγορικό γραφείο, που είχε ζητήσει από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων να του δώσει τις σχετικές εκθέσεις, στις οποίες περιλαμβάνονταν οι παρενέργειες που δημιουργεί η χρήση του αντιβακτηριακού φαρμάκου Septrin.

Ο Οργανισμός αρνήθηκε, με την δικαιολογία ότι στις εκθέσεις περιλαβάνονταν προσωπικά δεδομένα και απόρρητες εμπορικές πληροφορίες.

Υστερα από την σχετική έρευνα, ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής συμπέρανε ότι τα εν λόγω έγγραφα δεν περιείχαν εμπιστευτικές εμπορικές πληροφορίες και ότι τα αλλα προσωπικά δεδομένα που περιέχονταν σ' αυτές τις εκθέσεις θα μπορούσαν να αφαιρεθούν και να κοινοποιηθεί το υπόλοιπο από το περιεχόμενο τους.


Διαβάστε περισσότερα...