Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Σαλπάρουν οι «'Ελληνες Πειρατές»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Κάνουν κόμμα ενάντια στο σύστημα.

Οι Πειρατές ανοίγουν πανιά και στην Ελλάδα... Μετά τη δυναμική παρουσία στη Σουηδία και τον εκλογικό θρίαμβο στο Βερολίνο, το Κόμμα των Πειρατών δίνει το «παρών» και στην Ελλάδα. Η πολιτική πρωτοβουλία που γεννήθηκε μέσα από το Ιντερνετ και υπεραμύνεται των δικαιωμάτων στην ελεύθερη επικοινωνία απέκτησε δημόσια παρουσία από την περασμένη εβδομάδα, όταν ανάρτησε στην ιστοσελίδα του (www.pirateparty.gr) το πρώτο καταστατικό που αναφέρεται στις αρχές της Αμεσης Δημοκρατίας, τη διαφάνεια και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον ψηφιακό αλλά και στον πραγματικό κόσμο.

Τις επόμενες ημέρες προβλέπεται να καταθέσουν επισήμως την αίτηση για ίδρυση κόμματος, ενώ ήδη μέσα σε ένα διήμερο από την πρώτη ανάρτηση η σελίδα τους δέχθηκε 14.188 επισκέπτες. Ολα έγιναν με ταχύτητες... Διαδικτύου, ο διάλογος, η επικοινωνία, η διαμόρφωση των κειμένων. Μέσα σε τρεις μήνες η αρχική ιδέα υλοποιήθηκε. Στις 19 Νοεμβρίου σε μια καφετέρια στην καρδιά της Αθήνας έγινε και η πρώτη, εκ του σύνεγγυς, ιδρυτική συνάντηση.

Για την πλειονότητα των ανθρώπων που μετέχουν σε αυτήν την πρωτοβουλία, η «κίνηση» στον κυβερνοχώρο αποτελεί μια απλή καθημερινή πρακτική. Πρόκειται για έναν πυρήνα περίπου 40 ατόμων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, η ηλικία των οποίων κυμαίνεται από 22 έως 42 ετών. Σε αυτούς συγκαταλέγονται ελεύθεροι επαγγελματίες, φοιτητές, υπάλληλοι, εργαζόμενοι στον χώρο της πληροφορικής κ.λ.π.

Κοινό σημείο αναφοράς το Ιντερνετ και η έμπνευση από τα ανάλογα εγχειρήματα στο εξωτερικό. Εξόχως εντυπωσιακή, άλλωστε, ήταν η κατάκτηση 15 εδρών στην τοπική Βουλή του Βερολίνου, όπου οι Γερμανοί Πειρατές έλαβαν 9%!

Στην ελληνική πραγματικότητα βέβαια το εγχείρημα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, ενώ στις προθέσεις των Πειρατών δεν περιλαμβάνονται οι παραδοσιακές δομές λειτουργίας των κομμάτων. «Ούτε γραφεία προς το παρόν ούτε οτιδήποτε απαιτεί έξοδα. Ουσιαστικά τα γραφεία μας είναι το... ίντερνετ» εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Ανέστης Σαμουρκασιάδης, μέλος του κόμματος από τη Θεσσαλονίκη.

«Ολα τα θέματα θα τίθενται σε συνεχή ψηφιακή διαβούλευση, ενώ η εκπροσώπησή μας θα γίνεται από επταμελή διοικούσα επιτροπή. Κάθε χρόνο προβλέπεται η διεξαγωγή συνεδρίου, ενώ μια επιτροπή διαιτησίας θα επέχει ρόλο ανεξάρτητου κριτή». Ο κ. Σαμουρκασιάδης ήταν ένας εκ των τριών Ελλήνων που πρόσφατα ταξίδεψαν στο Οφενμπαχ της Γερμανίας για να λάβουν μέρος στο διεθνές συνέδριο των Πειρατών. Μέσα σε λίγους μήνες η ιδέα ωρίμασε και τα μέλη της ομάδας αποφάσισαν ότι ήρθε η κατάλληλη στιγμή για το πολιτικό εγχείρημα.

Όσο για την πολιτική τους προέλευση; Προέρχονται από κάθε γωνιά του κομματικού ορίζοντα... «Προφανώς ο καθένας κουβαλά μια οικογένεια ή κάποια αντίληψη. Στις συζητήσεις ετοιμαζόμαστε για τη σύνθεση απόψεων από διαφορετικούς χώρους. Οι πρώτες σκέψεις για δημιουργία πολιτικού φορέα έγιναν το 2009 λίγο πριν από τις εκλογές, από ανθρώπους που σχετίζονται με το ίντερνετ, ως κοινό αναφοράς και με ευαισθησίες σε θέματα ελευθερίας στην επικοινωνία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.