Κυριακή 18 Μαΐου 2014

ΕΛ.ΑΣ: Μειώθηκε η εγκληματικότητα


Μείωση συνεχίζουν να καταγράφουν οι βασικοί δείκτες της εγκληματικότητας, το α' τετράμηνο του 2014, ακολουθώντας την πορεία του 2013, όπως φαίνεται από τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Μείωση που ξεπερνά το 35% παρουσιάζουν οι υποθέσεις ανθρωποκτονιών, ενώ κατά 64,3% ελαττώθηκαν οι ανθρωποκτονίες που είχαν ως κίνητρο τη ληστεία. Αυξημένες είναι και οι εξιχνιάσεις στη συγκεκριμένη κατηγορία αδικημάτων, με το ποσοστό να ξεπερνά το 21%, στη σύγκριση του φετινού τετραμήνου με το περυσινό.

Συνολικά, στην επικράτεια διαπράχθηκαν 358 λιγότερες ληστείες, 2.984 λιγότερες διαρρήξεις και 3.084 λιγότερες κλοπές οχημάτων και μοτοσικλετών, σε σχέση με το α' τετράμηνο του 2013.

Συνεπώς, σε επίπεδο επικράτειας, οι ληστείες καταγράφουν συνολική μείωση που αγγίζει το 20,4%, ενώ οι διαρρήξεις καταγράφουν μείωση άνω του 11%. Οι κλοπές οχημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καταγράφουν, επίσης, μείωση περίπου από 25% έως 32%.



Διαβάστε περισσότερα...

5χρονο κοριτσάκι έσωσε τη νταντά του


Η Mildred Morris έχει ξοδέψει σχεδόν όλη τη ζωή της στη φροντίδα μικρών παιδιών, αλλά ποτέ δεν είχε φανταστεί πόση από τη σοφία της μπορεί να τους μεταφέρει.

Η ηλικιωμένη νταντά από τη Νότια Καρολίνα είχε ένα σοβαρό ατύχημα, όταν έπεσε από τις σκάλες του σπιτιού στο οποίο εργαζόταν και χτύπησε πολύ σοβαρά το κεφάλι της.

Η 5χρονη Jaylee Monteith ήταν εκείνη που της έσωσε τη ζωή, καλώντας το ασθενοφόρο τη στιγμή που είδε την πτώση, κι έπειτα έτρεξε να ζητήσει βοήθεια από γειτονικό σπίτι.



Η νταντά που έχει αναλάβει τη φροντίδα περισσότερων από 200 παιδιών συνολικά, ανέφερε στο ABC News: “Το αίμα ερχόταν τόσο γρήγορα από το κεφάλι μου, που αν δεν με είχε ακούσει η μικρή πιθανότατα θα είχα χάσει τις αισθήσεις μου. Όλα όσα γνωρίζει, τα έχει μάθει από εμένα και τους γονείς της. Ήξερα ότι είναι ικανή, αλλά δεν πίστευα ότι είναι σε θέση να σκέφτεται τόσο γρήγορα”.

Η μικρή Jaylee έχει μια ιδιαίτερη σχέση με τη Mildred Morris, η οποία την προσέχει σχεδόν καθημερινά από την ηλικία του ενός έτους. Μαζί με τους γονείς της επισκέπτεται δύο φορές την ημέρα την αγαπημένη της νταντά, η οποία χρειάστηκε περισσότερα από 12 ράμματα στο κεφάλι, αλλά πλέον αναρρώνει με γρήγορους ρυθμούς.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο απολιθωμένο σπερματοζωάριο


Ξεπερνάει σε μήκος το ένα χιλιοστό και προέρχεται από μία γαρίδα!

Το παλιότερο και μεγαλύτερο απολιθωμένο σπερματοζώαριο-γαργαντούα ανακάλυψαν επιστήμονες στην Αυστραλία. Το σπερματοζωάριο είναι 16 εκατ. ετών (ίσως και 23 εκατ. ετών) και ξεπερνάει σε μήκος το ένα χιλιοστό, περίπου 20 φορές μεγαλύτερο από ένα ανθρώπινο σπερματοζωάριο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη γεωβιολόγο Ρενάτε Μάτζκε-Κάρατζ του Πανεπιστημίου Λούντβιχ-Μαξιμίλιαν του Μονάχου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας «Proceedings of Royal Society B», σύμφωνα με το «Nature», ανέφεραν ότι το εν λόγω αναπαραγωγικό κύτταρο (γαμέτης) προέρχεται από ένα μαλακόστρακο σαν μικρή γαρίδα, που έμοιαζε σαν… φασόλι με πόδια.

«Είναι αξιοθαύμαστο ότι ο τρόπος αναπαραγωγής αυτών των μικρών μαλακόστρακων έχει ουσιαστικά παραμείνει αμετάβλητος μέχρι σήμερα» δήλωσε η Γερμανίδα ερευνήτρια. Είναι, επίσης, εντυπωσιακό ότι το σπερματοζωάριο είχε μήκος 1,26 χιλιοστών, πιθανώς μεγαλύτερο και από το μήκος του ίδιου του υδρόβιου οργανισμού, που έφθανε τα 1,2 έως 1,3 χιλιοστά. Παραμένει άγνωστο από εξελικτική άποψη γιατί ένα τόσο μικρό πλάσμα χρειαζόταν έναν τόσο μεγάλο γαμέτη, ο οποίος ήταν «κουλουριασμένος» μέσα στα σεξουαλικά όργανα, γι' αυτό έφθανε σε τέτοιο μήκος.

Το αρχαίο μαλακόστρακο ζούσε σε στάσιμα νερά μέσα σε ένα σπήλαιο. Το σπερματοζωάριό του που μόλις ανακαλύφθηκε, είναι ιδιαίτερο, επειδή δεν διαθέτει την χαρακτηριστική ουρά που αποτελεί τον «κινητήρα» των περισσότερων αναπαραγωγικών κυττάρων. Αποτελείται απλώς από ένα μεγάλο επίμηκες κεφάλι, το οποίο κινείτο χάρη σε συνεχείς συσπάσεις που έκανε η μεμβράνη του. Η μελέτη του απολιθώματος έγινε με τη βοήθεια ακτίνων-Χ στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Συγχρότρου στη Γκρενόμπλ της Γαλλίας.

Το προηγούμενο αρχαιότερο γνωστό σπερματοζωάριο μαλακόστρακου ήταν ηλικίας μόλις 15.000 ετών. Παλαιότερα, είχε βρεθεί ένα ακόμη αρχαιότερο σπερματοζωάριο μέσα σε ένα έντομο ηλικίας περίπου 40 εκατ. ετών, το οποίο όμως δεν ήταν απολιθωμένο, αλλά παγιδευμένο μέσα σε κεχριμπάρι. Το μεγαλύτερο σπερματοζωάριο που υπάρχει σήμερα στη φύση, ανήκει σε μια μύγα «δροσόφιλα» και ξεπερνά τα πέντε εκατοστά.




Διαβάστε περισσότερα...

Βρέθηκε το πλοίο του Χριστόφορου Κολόμβου;


Με βάση τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα η ναυαρχίδα του Χριστόφορου Κολόμβου, το «Santa Maria» προσάραξε στην Καραϊβική το 1942.

Πολλοί έχουν αναζητήσει το μυθικό πλοίο, αλλά ουδείς τα έχει καταφέρει.

Ένας ερευνητής, όμως, υποστηρίζει ότι είναι σίγουρος πως εντόπισε το θρυλικό «Santa Maria», όπως αναφέρει το ABC.

Ο λόγος για τον Barry Clifford. Η ομάδα του ερευνητή υποστηρίζει ότι ανακάλυψαν αρχικά το ναυάγιο του πλοίου το 2004, αλλά εκείνη την εποχή δεν είχαν αρκετά στοιχεία για να είναι 100% σίγουροι.

Πλέον ο Barry Clifford είναι πεπεισμένος ότι έχει δίκιο. «Όλα τα γεωγραφικά δεδομένα και τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό είναι το σωστό σημείο», λέει ο ίδιος.

Στο αρχικά στάδιο της έρευνάς του χρησιμοποίησε τα δεδομένα από το ημερολόγιο του Χριστόφορου Κολόμβου για να καθορίσει τη θέση του πλοίου. Μετά τον εντοπισμό του το φωτογράφισε και βρήκε στοιχεία ότι ένα από τα κανόνια που έχει το πλοίο μοιάζει με τις περιγραφές του Κολόμβου.

Πλέον το μεγάλο στοίχημα για τον Klifford είναι να γίνει ανέλκυση στο πλοίο, προκειμένου να γίνει ακόμα πιο αναλυτική εξέταση.





Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι αναζητούν οι χρήστες στην επιλογή smartphone


Νέα έρευνα αποκαλύπτει τις αιτίες επιλογής μοντέλων.

Μια νέα έρευνα η οποία προήλθε από 50.000 χρήστες smartphones από όλο τον κόσμο αποκαλύπτει τους λόγους για τους οποίους οι καταναλωτές αποφάσισαν να διαλέξουν το μοντέλο τους.

Σύμφωνα με τα ευρήματα λοιπόν της IDC, η αυτονομία της μπαταρίας είναι το νούμερο ένα χαρακτηριστικό για την αγορά μιας νέας συσκευής και εν συνεχεία έχουμε την ευκολία στη χρήση, το μέγεθος της οθόνης, την κάμερα και τέλος την ίδια την οθόνη αφής.

Οι χρήστες iPhone σε ένα ποσοστό πάνω από το μισό αποκάλυψαν ότι οδηγήθηκαν προς αυτή την αγορά εξαιτίας της αυτονομίας της συσκευής.

Πέρα από την αυτονομία οι αγοραστές iPhone σας δεύτερη αιτία ανέφεραν την οθόνη αφής. Από την άλλη ο βασικός τους προβληματισμός ήταν η κάμερα της συσκευής.

Ένα άλλο στοιχείο που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν πως το μέγεθος της οθόνης κατά την επιλογή της συσκευή ήταν η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ iPhone, Android και Windows αγοραστών με μόλις το 22% να αναφέρουν πως η οθόνη ήταν ο βασικός λόγος σε ό,τι έχει να κάνει με το iPhone σε σύγκριση με 34% και 37% χρηστών Android και Windows που έδωσαν μεγαλύτερη προτεραιότητα σε αυτό.

Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο πως η έρευνα δεν έδινε σαν επιλογή στους χρήστες και αγοραστές iPhone το App Store, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό κατά την αγορά μιας συσκευής.



Διαβάστε περισσότερα...

Έρχονται τα hoverbikes το 2017


Το απόλυτο όχημα των Τζεντάι διαθέσιμο πια και στον πλανήτη Γη!

Και βέβαια έχει κολλήσει όλος ο πλανήτης με τα συγκλονιστικά νέα και πώς θα μπορούσε εξάλλου να ήταν διαφορετικά;

Γιατί μιλάμε για το απόλυτο όνειρο κάθε λάτρη τόσο του «Star Wars» όσο και του φουτουριστικού μέλλοντος, το οποίο έρχεται κοντά, πολύ κοντά!

Αφού λοιπόν λάνσαρε το πειραματικό πρωτότυπο hoverbike δύο χρόνια πρωτύτερα, τώρα η φοβερή και τρομερή κατασκευάστρια εταιρία Aeroflex ξαναχτυπά, δηλώνοντας ότι το ιπτάμενο ποδήλατο θα κυκλοφορήσει στην αγορά σε τρία χρόνια.

Και αν τα μαθηματικά μας είναι σωστά, η ημερομηνία κλείδωσε στο 2017!

Φτηνό δεν το λες, η τιμή του θα κυμαίνεται κάπου στα 62.000 ευρώ (85.000 δολάρια), είναι ωστόσο από τις φορές που λες ότι στα όνειρα δεν χωράνε ταμπελάκια τιμών και εκπτώσεις. Και μάλιστα όποιος δεν κρατιέται να ζήσει τη δική του «Επιστροφή των Τζεντάι» φαντασίωση, μπορεί να το προπαραγγείλει με 5.000 δολάρια.



Το hoverbike θα ίπταται στα 3,5 μέτρα από το έδαφος, ικανό να αγγίζει ταχύτητες ονείρου της τάξης των 70 χλμ/ώρα. Και βέβαια, το καλύτερο ίσως όλων, πετά σαν ελικόπτερο και στρίβει σαν μηχανάκι, όπου ρίχνεις το βάρος σου δηλαδή.



Κι έτσι το επόμενο επεισόδιο του «Star Wars», που είναι ήδη στην παραγωγή από την Disney αυτή τη φορά, δεν θα χρειάζεται ψεύτικα hoverbikes! Η καλή φίρμα από την Καλιφόρνια το φρόντισε αυτό...




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Όχι» στις βαρετές διαλέξεις


Αναποτελεσματικές για τους φοιτητές, λέει νέα έρευνα.

Φοιτητές βρίσκονται σε μια αίθουσα διδασκαλίας πανεπιστημίου και ακούν τον καθηγητή να μιλάει και να δίνει διάλεξη. Ο… μονόλογος, που δεν γίνεται -έστω και στην πορεία- διάλογος δε βοηθά τους φοιτητές να παραμείνουν επικεντρωμένοι, η προσοχή τους αποσπάται, φτάνουν να βαριούνται και ως τελικό αποτέλεσμα οι βαθμοί τους παίρνουν την «κατηφόρα».

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας αμερικανικής επιστημονικής έρευνας, της μεγαλύτερης και πιο ολοκληρωμένης του είδους της μέχρι σήμερα, η οποία καλεί τους εκπαιδευτικούς να «ξυπνήσουν», να απαρνηθούν την πεπατημένη οδό διδασκαλίας και, επιτέλους, να υιοθετήσουν πιο ενεργητικές και δημιουργικές μεθόδους εκμάθησης, που αποδεδειγμένα τραβούν το ενδιαφέρον των σπουδαστών -πανεπιστημίων ή σχολών γενικότερα- και κυρίως βελτιώνουν τη βαθμολογία τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον βιολόγο Σκοτ Φρίμαν του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το «Science», αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) 225 δημοσιευμένες μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μεθόδων διδασκαλίας, ιδίως στον τομέα επιστήμης-τεχνολογίας-μηχανικής-μαθηματικών.

Το βασικό συμπέρασμα είναι πως όταν η μέθοδος διδασκαλίας από παθητική (διαλέξεις) γίνεται ενεργητική (διάλογος, ομαδική επίλυση προβλημάτων κ.α.), τότε μειώνεται αισθητά το ποσοστό των σπουδαστών που «κόβεται» και αυξάνεται ο μέσος όρος βαθμολογίας της τάξης στα διαγωνίσματα σε ποσοστό 6% κατά μέσο όρο. Στις τάξεις με συμβατική διδασκαλία από καθέδρας, οι φοιτητές είναι μιάμιση φορά (55%) πιο πιθανό να αποτύχουν στις εξετάσεις.

Όπως είπε ο Φρίμαν, «τα πανεπιστήμια ιδρύθηκαν στη δυτική Ευρώπη το 1050 και έκτοτε οι διαλέξεις έχουν υπάρξει η κυρίαρχη μορφή διδασκαλίας». Όμως, σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, αυτή η μέθοδος του «σοφού στη σκηνή», ο οποίος είναι σαν να παίζει κάποιο μονόπρακτο, φαίνεται να «έχει φάει τα ψωμιά» της, σε μια εποχή όπου οι φοιτητές έχουν ανάγκη να κάνουν συνεχώς ερωτήσεις, να βρίσκονται σε μια συνεχή αλληλεπίδραση μεταξύ τους και με τους καθηγητές, καθώς επίσης να λειτουργούν ομαδικά.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι τουλάχιστον κάθε δέκα λεπτά ο καθηγητής πρέπει να παρεμβάλει στις διαλέξεις του ενεργητικά διαλείμματα με ερωταπαντήσεις και συμμετοχικές εργασίες. «Πρέπει να πάψουμε να “σκοτώνουμε” την απόδοση των φοιτητών και το ενδιαφέρον τους για την επιστήμη, με το να κάνουμε συνεχώς διαλέξεις, αντί να τους βοηθάμε να σκέφτονται σαν επιστήμονες» τόνισε ο Φρίμαν. Όπως είπε, όταν ένας σπουδαστής μέσα στην τάξη νιώθει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να κληθεί να συνεισφέρει, εκ των πραγμάτων μένει πιο προσηλωμένος στο μάθημα και η προσοχή του δεν διασπάται, όπως όταν παθητικά ακούει μονότονες διαλέξεις.

«Μετά από αυτά τα πραγματικά σημαντικά ευρήματα, θεωρώ ότι είναι σχεδόν ανήθικο να συνεχίζει κανείς να κάνει τις συνήθεις διαλέξεις» δήλωσε ο φυσικός του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Έρικ Μαζούρ, ο οποίος εδώ και 27 χρόνια πρωτοστατεί κατά της παράδοσης των ατελείωτων διαλέξεων. «Οι διαλέξεις είναι παλιομοδίτικες, ξεπερασμένες και αναποτελεσματικές» τόνισε.

Παρόλα αυτά, όσο κι αν στο μέλλον γίνει πιο ενεργητική η διδασκαλία, δεν πρόκειται να εξαφανίσει τις παραδοσιακές διαλέξεις. «Δεν πρέπει να υπάρχει μια μονολιθική αντίληψη υπέρ ή κατά των διαλέξεων. Υπάρχουν ασφαλώς φορές που οι διαλέξεις είναι αναγκαίες» δήλωσε ο καθηγητής Φυσικής Νόα Φινκελστάιν του Πανεπιστημίου του Κολοράντο.



Διαβάστε περισσότερα...

Το νεκροταφείο των θαλάσσιων γιγάντων


Αποκαλυπτικό εύρημα ανοιχτά της Ανγκόλας - Δείτε το βίντεο.

Νεκροταφείο στα βάθη της θάλασσας που ανακαλύφθηκε κατά τύχη στα ανοιχτά της Αγκόλας αποκάλυψε το σημείο όπου ορισμένα από τα μεγαλύτερα ζώα της θάλασσας πηγαίνουν για να πεθάνουν.

Οι ερευνητές εντόπισαν νεκρά τέσσερα μεγάλα πλάσματα της θάλασσας, έναν φαλαινοκαρχαρία και τρία σαλάχια, να κείτονται στον βυθό του ωκεανού.

Το καθένα ήταν περιτριγυρισμένο από τουλάχιστον 50 πτωματοφάγα ζώα και οι ερευνητές δεν έχασαν την ευκαιρία να καταγράψουν τον τρόπο με τον οποίο τα μεγάλα πλάσματα της θάλασσας «ανακυκλώνονται» όταν πεθάνουν.

Οι ειδικοί λένε πως τα ευρήματα μπορούν να βοηθήσουν στην εξερεύνηση της μετά θάνατος μοίρας των γιγάντων των ωκεανών, επισημαίνει η Daily Mail.



«Έχουν γίνει πολλές έρευνες για τα νεκροταφεία φαλαινών αλλά ποτέ δεν είχαμε βρει άλλα τέτοια μεγάλα θαλάσσια είδη στο βυθό», τονίζει ο επικεφαλής της έρευνας Nick Higgs από το Θαλάσσιο Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου του Πλίμουθ.

Οι ερευνητές εξηγούν πως τα πτώματα μεγάλων ζώων μπορούν να προσφέρουν περίπου το 4% της συνολικής ποσότητας τροφής που καταλήγει στον βυθό της θάλασσας στην περιοχή αυτή.

Τα τέσσερα πτώματα βρέθηκαν το διάστημα από το 2008 έως το 2010 σε περιοχή περίπου ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου και εκτιμάται πως ο καρχαρίας και τα σαλάχια είχαν πεθάνει περίπου έναν με δύο μήνες νωρίτερα.

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το Flappy Bird επιστρέφει τον Αύγουστο


Gamers, ηρεμήστε, η νέα εκδοχή θα είναι λιγότερο «κολλητική»...

Στα συγκλονιστικά gaming νέα της ημέρας, ο δημιουργός του διαβόητου πια παιχνιδιού ανακοίνωσε μόλις ότι θα ξαναρίξει τον απόλυτο καταστροφέα της υπομονής (και των οθονών του iPhone φυσικά) στην αγορά.

Το καλοκαίρι λοιπόν θα φέρει τις βαλίτσες του το νέο Flappy Bird, φιλοδοξώντας να μας κάνει να ξεχάσουμε τις περιβόητες περιπέτειες του videogame.

O δημιουργός του, Dong Nguyen, είχε κατεβάσει την εφαρμογή τον Φεβρουάριο μέσα στην online κατακραυγή και τις κατηγορίες για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, κάνοντας το παιχνίδι την πλέον αμφισβητήσιμη εφαρμογή του 2014!

Τώρα λοιπόν που κόπασε η θύελλα και καταλάγιασαν οι αντιδράσεις, ο Nguyen είναι έτοιμος να λανσάρει και πάλι μια νέα εκδοχή του Flappy Bird, ισχυριζόμενος ότι θα είναι «λιγότερο κολλητική» (ευτυχώς!) από τις προηγούμενες ενσαρκώσεις του.



Το απόλυτα εθιστικό Flappy Bird, που είχε «δανειστεί» αυτούσια στοιχεία της NES εκδοχής του Super Mario Bros, είχε κάνει ρεκόρ εισπράξεων στο App Store, συγκεντρώνοντας έσοδα 50.000 δολαρίων την ημέρα!

Οι περιπέτειες του δύστροπου πουλιού επιστρέφουν λοιπόν και αυτή τη φορά θα είναι διαθέσιμη και multiplayer λειτουργία, για ακόμα περισσότερη μανία.

Το πάναπλο αλλά ιδιαιτέρως δύσκολο παιχνίδι, που ήταν διαθέσιμο για iOS συσκευές, έριξε τη σκιά του στις ζωές των gamers που το δοκίμασαν, κάνοντας πολλούς να στείλουν ηλεκτρονικές απειλές στον δημιουργό του για το πανδύσκολο του πράγματος, και εκείνος τελικά το κατέβασε όταν το πράγμα ξέφυγε.



Γι' αυτό και πλέον υπόσχεται ευκολότερες και λιγότερο κολλητικές ώρες, για να μην έχει πάλι τα ίδια! Και καθώς το videogame μας δυσκόλεψε όλους, δείτε τον καλύτερο τρόπο να το νικήσεις στον συντομότερο δυνατό χρόνο...




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η «μεγάλη ερυθρά κηλίδα» του Δία μίκρυνε


Άγνωστο γιατί συρρικνώνεται με το χρόνο.

Η «μεγάλη ερυθρά κηλίδα», το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, του Δία, είναι πλέον μικρότερη από κάθε άλλη φορά, αλλά και πιο στρογγυλή αντί για οβάλ, όπως δείχνουν οι τελευταίες μετρήσεις Αμερικανών και Ευρωπαίων επιστημόνων.

Η κηλίδα είναι μεγαλύτερη από την ίδια τη Γη και προκαλείται από μία συνεχιζόμενη θύελλα τεραστίων διαστάσεων.

Οι αστρονόμοι, με επικεφαλής την Έιμι Σάιμον του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Γκόνταρντ της NASA, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και το Space.com, υπολόγισαν -με βάση εικόνες που πήρε το διαστημικό τηλεσκόπιο «Χαμπλ»- ότι η κηλίδα έχει πλέον διάμετρο σχεδόν 16.500 χιλιομέτρων, έναντι περίπου 12.700 χιλιομέτρων της διαμέτρου της Γης.

Στο τέλος του 19ου αιώνα, η κηλίδα εκτιμάτο ότι είχε διάμετρο σχεδόν 41.000 χιλιομέτρων (αρκετά μεγάλη για να χωρέσει τρεις πλανήτες σαν τη Γη), ενώ το 1979-80 - όταν οι διαστημοσυσκευές «Βόγιατζερ» 1 και 2 πέρασαν κοντά από τον Δία- η διάμετρός της είχε μειωθεί στα 23.300 χιλιόμετρα. Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι γιατί η κηλίδα συρρικνώνεται κατά περίπου 1.000 χιλιόμετρα κάθε χρόνο.

Η στροβιλιζόμενη θύελλα -ένας αντικυκλώνας υψηλών πιέσεων στο νότιο ημισφαίριο του πλανήτη- που προκαλεί την ερυθρόχρωμη κηλίδα με τις αποχρώσεις κίτρινου, πορτοκαλί και άσπρου, είναι η μεγαλύτερη στο ηλιακό μας σύστημα. Οι άνεμοι στο εσωτερικό της ξεπερνούν τις αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα την ώρα - πολύ πιο δυνατοί από οποιονδήποτε άνεμο στον πλανήτη μας.

Κανένας επιστήμονας δεν ξέρει γιατί η κηλίδα συρρικνώνεται. Οι ερευνητές σχεδιάζουν νέες μετρήσεις για να διαπιστώσουν τι συμβαίνει στην ταραχώδη ατμόσφαιρα του Δία και πιθανώς απορροφά την ενέργεια της κηλίδας, με συνέπεια αυτή να μικραίνει συνεχώς.

Υπάρχουν ιστορικές αναφορές για μία «μόνιμη κηλίδα» στην επιφάνεια του Δία, οι οποίες ξεκινούν ήδη από το τέλος του 17ου αιώνα, αν και οι σημερινοί αστρονόμοι διαφωνούν κατά πόσο όντως επρόκειτο από τότε για την ίδια «μεγάλη ερυθρά κηλίδα».

Μία άλλη μεγάλη θύελλα σε τουλάχιστον έναν ακόμη πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος έχει αλλάξει ή εξαφανιστεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Το 1989, το σκάφος «Βόγιατζερ 2» τράβηξε φωτογραφίες μιας μεγάλης σκοτεινής κηλίδας στην επιφάνεια του Ποσειδώνα. Το 1994 όμως, το τηλεσκόπιο «Χαμπλ» αδυνατούσε ήδη να την εντοπίσει.




Διαβάστε περισσότερα...

Συμβουλές για να οργανώσετε το καλύτερο καλοκαίρι της ζωής σας


Για του περισσότερους ανθρώπους, οι καλοκαιρινές διακοπές, είναι ένα σημαντικό ζήτημα, για αυτό εάν θέλετε να ζήσετε το καλύτερο καλοκαίρι της ζωής σας, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές.

Κλείστε τις από τώρα

Οι διακοπές μπορεί να προσφέρουν χαλαρότητα και διασκέδαση, απαιτούν όμως προνοητικότητα και οργάνωση. Καταλήξτε όσο το δυνατό συντομότερα στον προορισμό, τη διαμονή και τις ημερομηνίες. Κλείστε τα μεταφορικά και μη διστάζετε να προγραμματίσετε από καιρό κάτι που πραγματικά θέλετε να κάνετε, διότι και χρήματα θα γλιτώσετε και το άγχος της τελευταίας στιγμής.

Κανονίστε την άδειά σας

Συνεννοηθείτε από νωρίς με τους συναδέλφους και προϊσταμένους σας για τις ημέρες άδειας που δικαιούστε και που έχετε σκοπό να πάρετε. Και οι άλλοι συνάδελφοι θα θέλουν να κάνουν κι εκείνοι τις ιδανικές διακοπές τους φέτος το καλοκαίρι και κανείς δεν θέλει να ενημερώνεται τελευταία στιγμή. Κανονίστε από νωρίς λοιπόν την άδειά σας και κλείστε τις δουλειές σας έγκαιρα για να είναι όλοι ευχαριστημένοι και να μην κάνετε τις ιδανικές διακοπές σας με «διαλλείματα» από επαγγελματικά τηλέφωνα.

Κάντε οικονομίες

Όπως είπαμε οι διακοπές προϋποθέτουν οργάνωση και -κυρίως- προϋπολογισμό. Αφιερώστε λοιπόν ένα κουμπαρά αποκλειστικά για τις καλοκαιρινές σας διακοπές και φροντίζετε για τον εφοδιασμό του κάθε μήνα, ακόμα και με το ελάχιστο ποσό. Θα διαπιστώσετε τη χρησιμότητά του όταν θα έρθει η ώρα των διακοπών και θα διαπιστώσετε ότι θα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα εξαιτίας αυτού του κουμπαρά.

Παραμείνετε προσγειωμένοι

Σκεφτείτε το λόγο που μέχρι τώρα δεν καταφέρνατε τις διακοπές που ονειρευόσασταν και αν η απάντηση έχει να κάνει με το ότι κάνατε πιο μεγάλα σχέδια από αυτά που ήσασταν ικανοί, φροντίστε τα φετινά να είναι περισσότερο στα μέτρα σας. Μπορεί ένα ταξίδι στις Μαλδίβες να είναι αυτό που ονειρεύεστε, αλλά αν δεν έχετε ούτε το χρόνο ούτε το χρήμα για κάτι τέτοιο, είναι μάταιο να κλαίγεστε επειδή δεν θα τα καταφέρετε να πάτε στις Μαλδίβες, ούτε φέτος. Οι ιδανικές διακοπές δεν βρίσκονται τόσα χιλιόμετρα μακριά και η Ελλάδα έχει και νησιά και τους φίλους σας, που αυτοί είναι η εγγύηση για τις καλύτερες διακοπές.


Πηγή http://www.metrogreece.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ψάχνουν στον βυθό το αρχαιότερο χωριό


Τα ίχνη του αρχαιότερου χωριού της Ευρώπης θα αναζητήσουν από το καλοκαίρι Έλληνες και Ελβετοί επιστήμονες κάτω από τον βυθό της θάλασσας στην περιοχή του σπηλαίου Φράγχθι στον Αργολικό κόλπο.

Οι αρχαιολόγοι γνωρίζουν εδώ και χρόνια ότι η συγκεκριμένη περιοχή του Αργολικού, η οποία λέγεται όρμος της Κοιλάδας και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 70 χιλιομέτρων από το Ναύπλιο, δεν ήταν πάντα θάλασσα. Στη Νεολιθική εποχή, δηλαδή γύρω στο 7000 π.Χ., ήταν κοιλάδα με ακμάζουσα εμπορική ζωή, ενώ η ανθρώπινη παρουσία, βάσει των αρχαιολογικών ευρημάτων του σπηλαίου, τοποθετείται πολύ πιο πίσω, στο 35000 π.Χ.



Αυτό που θα προσπαθήσουν οι περίπου 20 επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Γενεύης, της Ελληνικής Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), με επικεφαλής τον ερευνητή του ελβετικού πανεπιστημίου Τζούλιεν Μπεκ, είναι να βρουν αποδείξεις της ανθρώπινης παρουσίας στην περιοχή που είναι σήμερα βυθισμένη στη θάλασσα αλλά και να αναπαραστήσουν το ανάγλυφό της όπως ήταν στη Νεολιθική εποχή.

«Το σπήλαιο Φράγχθι κατοικείτο για περίπου 35.000 χρόνια, από την Παλαιολιθική έως τη Νεολιθική εποχή. Μια τόσο μεγάλη χρονική περίοδος συνεχούς εγκατάστασης σε μια περιοχή αποτελεί εξαίρεση για την Ευρώπη. Συνεπώς, το σπήλαιο είναι ιδανικό για τη μελέτη προϊστορικών περιοχών. Είναι πιθανό να βρούμε αποδείξεις για την ύπαρξη του πρώτου ευρωπαϊκού χωριού», τονίζει ο κ. Μπεκ.

Το σπήλαιο Φράγχθι βρίσκεται σήμερα σε υψόμετρο 12,5 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Μερικές χιλιετίες πριν, όταν η στάθμη του νερού ήταν πολύ χαμηλότερα, «έβλεπε» από ψηλά την κοιλάδα και τον οικισμό που ελπίζουν να αποκαλύψουν οι επιστήμονες.

Παρά την κοντινή απόσταση από την ακτή και το μικρό βάθος της θάλασσας, που δεν ξεπερνά τα τέσσερα μέτρα, το εγχείρημα δεν θα είναι εύκολο.

Όπως εξηγεί η αρχαιολόγος Δέσποινα Κουτσούμπα, υπάρχουν αρκετά ερωτηματικά για το τι θα βρεθεί και σε ποια κατάσταση θα είναι. «Είναι δεδομένο ότι τμήμα του οικισμού εκτεινόταν στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα κάτω από τη θάλασσα. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι τι ακριβώς θα βρούμε. Μπορεί να βρούμε κεραμικά ή υπολείμματα φαγητού, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα εντοπίσουμε ίχνη κτισμάτων. Στον βυθό υπάρχουν πολλά μέτρα ιλύος, δηλαδή θαλάσσιας λάσπης, οπότε δεν μπορούμε να δούμε τα ίχνη που τυχόν υπάρχουν. Η λάσπη γενικά δυσκολεύει τις έρευνες».

Απεικόνιση

Την έρευνα για το ανάγλυφο της περιοχής, που θα οδηγήσει στην ακριβή απεικόνισή της όπως ήταν πριν από 9.000 χρόνια, έχει αναλάβει το ΕΛΚΕΘΕ. Ο Δημήτρης Σακελλαρίου, γεωλόγος και διευθυντής του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Κέντρου, λέει ότι «την εποχή εκείνη η στάθμη της θάλασσας ήταν πολύ χαμηλότερη. Οι άνθρωποι έβλεπαν τελείως διαφορετικά πράγματα από αυτά που βλέπουμε εμείς σήμερα. Θα είμαστε τα ''μάτια'' της έρευνας και θα προσπαθήσουμε να διαπιστώσουμε, μεταξύ άλλων, πού ήταν η θάλασσα, πού υπήρχαν ποτάμια και πού κυνηγούσαν οι άνθρωποι της Νεολιθικής εποχής».

Για την εξερεύνηση θα χρησιμοποιηθεί το μεγαλύτερο καταμαράν του κόσμου που κινείται με ηλιακή ενέργεια, το «MS Turanor Planet Solar», καθώς και το πλοίο «Αλκυών» του ΕΛΚΕΘΕ.



Εκδηλώσεις σε τρία λιμάνια

Η αποστολή θα ξεκινήσει την 1η Αυγούστου, ημέρα της εθνικής εορτής της Ελβετίας. Τα σκάφη θα περάσουν από τρία λιμάνια, της Ερέτριας, του Πειραιά και του Ναυπλίου, όπου θα διοργανωθούν εκδηλώσεις για την ενημέρωση των πολιτών. Το ερευνητικό έργο της αποστολής θα διαρκέσει από τις 18 Αυγούστου έως τις 12 Σεπτεμβρίου.

Ανακάλυψη τεράστιας αρχαιολογικής σημασίας για όλη την Ευρώπη

Η πιθανή ανακάλυψη οικισμού κάτω από τον βυθό της θάλασσας θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την ήδη τεράστια αρχαιολογική σημασία της περιοχής. Όταν στο Φράγχθι βρέθηκε οψιδιανός, ένα πέτρωμα που εντοπίζεται μόνο στη Μήλο, οι αρχαιολόγοι συνειδητοποίησαν ότι είχαν βρει το αρχαιότερο βεβαιωμένο δείγμα θαλάσσιου εμπορίου.

Στο σπήλαιο έχουν βρεθεί πολλά αντικείμενα, όπως πήλινα θραύσματα, κούπες, γυναικεία ειδώλια, χάντρες, κοσμήματα και κατεργασμένα όστρακα. Το σημαντικότερο εύρημα, πάντως, είναι ο αρχαιότερος πλήρης σκελετός στην Ελλάδα, ο οποίος έχει ηλικία από 8.000 έως 10.000 χρόνια. Ανήκε σε άνδρα ηλικίας 25 ετών με ύψος 1.56, ο οποίος πέθανε μάλλον από χτύπημα στο κεφάλι. Στο ίδιο σημείο βρέθηκαν και οι σκελετοί δύο παιδιών. Τα περισσότερα από τα ευρήματα του σπηλαίου εκτίθενται σήμερα στο μουσείο του Ναυπλίου.

Τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 η περιοχή ερευνήθηκε από Αμερικανούς επιστήμονες οι οποίοι έκαναν μετρήσεις στο σπήλαιο αλλά για τα επόμενα χρόνια η αρχαιολογική έρευνα ατόνησε.

Μετρήσεις

Πριν από δύο χρόνια, το Πανεπιστήμιο της Γενεύης και η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων βρέθηκαν ξανά στην περιοχή για να κάνουν την προπαρασκευή της έρευνας που θα ξεκινήσει το καλοκαίρι. Σε αυτή συμμετείχε και η Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή της Ελλάδας, η οποία φέτος έχει αναλάβει τη διοικητική επίβλεψη του σχεδίου. «Κατά την υποβρύχια έρευνα διενεργήθηκαν εργασίες κυρίως βαθυμετρίας κα δειγματοληψίας ιζήματος ώστε να προγραμματιστεί η υποβρύχια ανασκαφή. Καταφέραμε να βελτιώσουμε τις προηγούμενες μετρήσεις της επιφανείας του βυθού και να ανοίξουμε τον δρόμο για τη μελέτη και την ανασκαφή στην περιοχή», λέει η διευθύντρια της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Αγγελική Σίμωσι.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα πρώτα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ


Συνεχίζεται στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης η καταμέτρηση των ψήφων του άτυπου δημοψηφίσματος για την ιδιωτικοποίηση ή μη της ΕΥΑΘ, που διοργανώθηκε σε έντεκα δήμους της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το πρώτο αποτέλεσμα που δόθηκε στις 21.17 από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, μέχρι εκείνη την ώρα είχε καταμετρηθεί το σύνολο των ψήφων σε 5,73% των εκλογικών τμημάτων. Σε αυτά ψήφισαν 12.875 άνθρωποι, από τους οποίους "Όχι", δηλαδή κατά της ιδιωτικοποίησης, δήλωσαν οι 12.613 (ποσοστό 98,03%) και "Ναι", δηλαδή υπέρ της ιδιωτικοποίησης, δήλωσαν 253 (ποσοστό 1,97%) ενώ υπήρχαν και 9 λευκά.

Τα ψηφοδέλτια έρχονται σε σφραγισμένους φακέλους από τα σημεία όπου είχαν στηθεί οι κάλπες του δημοψηφίσματος και ανοίγονται από τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής, η οποία αποτελείται από νομικούς του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης. Παρουσία τους οι ψήφοι καταμετρώνται από εθελοντές.

Πριν από λίγο, έγινε γνωστό ότι στα 17 από τα 192 εκλογικά κέντρα (8,85% επί του συνόλου των εκλογικών κέντρων) καταμετρήθηκαν 17.550 ψήφοι ενώ το ποσοστό είχε διαμορφωθεί σε 97,96% κατά και σε 2,04% υπέρ της ιδιωτικοποίησης, ενώ υπήρξαν και 15 άκυρα ψηφοδέλτια.

Η καταμέτρηση αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ώρες. Τα αποτελέσματα αναρτώνται στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα www.vote4water.gr.

Διαβάστε περισσότερα...

Τα μεγαλύτερα κουτάβια που έχετε δει


Όταν ακούμε τη λέξη κουτάβι, φανταζόμαστε ένα μικρόσωμο χαριτωμένο σκυλάκι που μπορεί να «χαθεί» στην αγκαλιά μας. Συχνά, η λέξη κουτάβι όμως προσδιορίζει ράτσες σκύλων που η ανάπτυξή τους είναι ραγδαία κι εντυπωσιακή!



Δείτε τις φωτογραφίες









 
Διαβάστε περισσότερα...

Parkour με Pogo stick


Το parkour, πλέον, είναι ένας όρος που τον ξέρουν όλοι και έχουν εικόνα σε τι αναφέρεται. Το parkour με Pogo stick είναι λιγότερο γνωστό, αλλά εξίσου, ίσως και περισσότερο, εντυπωσιακό. Δείτε τους cooligans στο βίντεο της Xpogo που συνδυάζουν το Parkour με το Pogo τους, προσφέροντας ένα ξεχωριστό θέαμα.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διευθυντής κλινικής «έκρυβε» πάνω 700.000 ευρώ


Έρευνα της Αστυνομίας για φοροδιαφυγή γιατρού στη Β. Ελλάδα.

Έψαχναν τα αρχεία από το 2003 μέχρι και το 2012 και ανακάλυψαν φοροδιαφυγή πολλών χιλιάδων ευρώ. Η Διεύθυνση της Οικονομικής Αστυνομίας έκανε ενδελεχή έλεγχο σε φορολογικά και τραπεζικά στοιχεία γιατρού-διευθυντή κλινικής στη Βόρεια Ελλάδα και βρήκε… λαβράκι.

Η αναντιστοιχία μεταξύ του δηλωθέντος εισοδήματος και των τραπεζικών του λογαριασμών ξεπερνούσε τις 700.000 ευρώ που είχαν πιστωθεί στους τραπεζικούς του λογαριασμούς, το χρονικό διάστημα 2003-2012.

Συντάχθηκε «Έκθεση Παράθεσης Φορολογικών και Τραπεζικών Στοιχείων», η οποία κοινοποιείται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., προκειμένου να προσδιοριστεί το ακριβές ύψος της φοροδιαφυγής και να εξεταστεί τυχόν παράβαση της νομοθεσίας σχετικά με διοικητικές και ποινικές κυρώσεις στη φορολογική νομοθεσία, καθώς και με την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Η Έκθεση θα κοινοποιηθεί επιπλέον και στο Σ.Δ.Ο.Ε.-Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων.



Διαβάστε περισσότερα...

Ασκήσεις… ισορροπίας σε δύο τροχούς


Φορτία πέρα από κάθε φαντασία - Δείτε τις φωτογραφίες.

Ο Ολλανδός φωτογράφος Hans Kemp επισκέφθηκε για πρώτη φορά το Βιετνάμ το 1991 και εντυπωσιάστηκε από τον μεγάλο αριθμό των μοτοσικλετών στο δρόμο- το αγαπημένο μέσο μεταφοράς των ντόπιων.

«Δεν πίστευα στα μάτια μου. Υπήρχε ένας ‘ποταμός’ μοτοσικλετών στο δρόμο μπροστά μου, Πάνω τους ολόκληρες οικογένειες, άνδρες κουστουμαρισμένοι, καλοντυμένες γυναίκες», αφηγείται ο φωτογράφος.

Ο Kemp μετακόμισε στην πόλη Ho Chi Minh το 1995 και το 2000 ένας από τους πελάτες του τού ανέθεσε να φωτογραφίσει τις μοτοσικλέτες αυτές.

Αρχικά ήταν μια δουλειά για τον φωτογράφο αλλά εξελίχθηκε σε μια παθιασμένη δραστηριότητα και τελικά ο Kemp αφιέρωσε επί δύο χρόνια τον ελεύθερο χρόνο του για να φωτογραφίζει μοτοσικλέτες σε όλο το Βιετνάμ.

Για να αιχμαλωτίσει στο φακό του το σωστό στιγμιότυπο ο Kemp επέβαινε στο πίσω μέρος ενός Honda Super Cub αναζητώντας δίκυκλα με… ενδιαφέροντα φορτία.

Το 2005 δημοσίευσε το λεύκωμα «Bikes of Burden» που έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές και, σύμφωνα με τη Daily Mail, επέστρεψε πρόσφατα στο Βιετνάμ για να βγάλει ακόμα περισσότερες φωτογραφίες και να δημοσιεύσει αναθεωρημένη έκδοση.

Δείτε τις φωτογραφίες






















Διαβάστε περισσότερα...

Μαθητές μαζεύουν χρήματα για τους άπορους συμμαθητές τους


Δημιουργούν κοσμήματα και άλλα αντικείμενα και τα πουλάνε.

Μια συγκινητική όσο και αξιόλογη πρωτοβουλία ανέλαβαν μαθητές του Καπετανάκειου , στο Ηράκλειο της Κρήτης, οι οποίοι ανέλαβαν δράση, προκειμένου να βοηθήσουν άπορους συμμαθητές τους, που έχουν ανάγκη συμπαράστασης και αλληλεγγύης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το candianews.gr, αποφάσισαν να δημιουργήσουν κοσμήματα και άλλα μικρά έργα τέχνης, τα οποία πωλούνται σε γνωστούς τους, συμμαθητές, γονείς, και ακόμη και σε περαστικούς από το κέντρο της πόλης.

Η αγωνία τους για τους συμμαθητές τους που δεν έχουν να φάνε- σε τόση ένδεια βρίσκονται-είναι αυτή που τους ώθησε στο να βγουν στην κυριολεξία στους δρόμους προκειμένου να μαζέψουν ένα ποσό και να εξασφαλίσουν μια πιο αξιοπρεπή ζωή στους συμμαθητές τους.



Διαβάστε περισσότερα...