Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Τέσσερις στους δέκα Ευρωπαίους με ψυχικές παθήσεις



Το 2020 η κατάθλιψη θα αποτελεί τη συχνότερη ασθένεια στις ανεπτυγμένες χώρες.

Οι Ευρωπαίοι υποφέρουν από ψυχικές και νευρολογικές παθήσεις και σχεδόν 165 εκατομμύρια άνθρωποι ή το 38% του πληθυσμού διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με κάποια ψυχική ή νευρολογική πάθηση, όπως κατάθλιψη, γενικευμένη αγχώδης διαταραχή ή αϋπνία, σύμφωνα με μία νέα έρευνα ευρείας κλίμακας.

Με μόνο το ένα τρίτο περίπου των περιπτώσεων να λαμβάνουν την απαραίτητη θεραπευτική αγωγή, οι ψυχικές παθήσεις επιβαρύνουν σημαντικά τόσο την οικονομία, όσο και την κοινωνία, καθώς οι πάσχοντες καθίστανται, σε κάποιο στάδιο, ανίκανοι να εργαστούν, ενώ πλήττονται και οι διαπροσωπικές τους σχέσεις.

«Οι ψυχικές διαταραχές έχουν γίνει η μεγαλύτερη πρόκληση στον τομέα της υγείας στην Ευρώπη τον 21ο αιώνα», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Την ίδια ώρα, κάποιες μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες αποφεύγουν να επενδύσουν στην έρευνα για τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου και για το πώς αυτός επηρεάζει την ανθρώπινη συμπεριφορά μεταθέτοντας την ευθύνη για την εξεύρεση των απαραίτητων πόρων για την χρηματοδότηση της έρευνας στις κυβερνήσεις και στις φιλανθρωπικές οργανώσεις.

«Το τεράστιο χάσμα στον τομέα της θεραπείας...για τις ψυχικές διαταραχές πρέπει να κλείσει», δήλωσε ο Χανς Ούλριχ Βίτκεν, διευθυντής του Ινστιτούτου Κλινικής Ψυχολογίας και Ψυχοθεραπείας στο πανεπιστήμιο της Δρέσδης στη Γερμανία και επικεφαλής της ευρωπαϊκής αυτής μελέτης.

«Αυτοί οι λίγοι που λαμβάνουν θεραπευτική αγωγή την λαμβάνουν με πολυετείς καθυστερήσεις και σπανίως (λαμβάνουν) την κατάλληλη και πλέον σύγχρονη (θεραπεία)», σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο Βίτκεν πραγματοποίησε τριετή έρευνα σε 30 ευρωπαϊκές χώρες, τις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συν την Ελβετία, την Ισλανδία και την Νορβηγία, συνολικού πληθυσμού 514 εκατομμυρίων πολιτών.

Η ομάδα του Βίτκεν εξέτασε στοιχεία που αφορούν περίπου 100 ασθένειες, στις οποίες περιλαμβάνονται όλες οι σημαντικές ψυχικές διαταραχές, από τη γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, την κατάθλιψη και τον εθισμό ως την σχιζοφρένεια, καθώς και όλες οι σημαντικές νευρολογικές διαταραχές, περιλαμβανομένων της επιληψίας, του Πάρκινσον και της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από το Ευρωπαϊκό Κολλέγιο Νευροψυχοφαρμακολογίας στο Λονδίνο.

Οι ψυχικές παθήσεις αποτελούν σημαντική αιτία θανάτου και αναπηρίας καθώς και οικονομικό βάρος σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει ότι το 2020 η κατάθλιψη θα αποτελεί τη συχνότερη ασθένεια του ανεπτυγμένου κόσμου σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Ο Βίτκεν δήλωσε ότι στην Ευρώπη το φαινόμενο έχει εμφανιστεί πρόωρα καθώς οι ψυχικές παθήσεις αποτελούν ήδη τον πρώτο παράγοντα επιβάρυνσης του συστήματος υγείας στην ΕΕ.

Η τελευταία μεγάλης κλίμακας ευρωπαϊκή μελέτη για τις ψυχικές διαταραχές, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα το 2005 και αφορούσε μικρότερο πληθυσμιακό δείγμα περίπου 301 εκατομμυρίων ανθρώπων, διαπίστωσε ότι το 27% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ πάσχει από ψυχικές παθήσεις.

Παρότι η μελέτη του 2005 δεν μπορεί να συγκριθεί άμεσα με την νέα αυτή έρευνα--το αντικείμενό της και το πληθυσμιακό δείγμα διαφέρουν--διαπίστωσε ότι το οικονομικό βάρος των παθήσεων αυτών μαζί με τις νευρολογικές ανερχόταν σε περίπου 386 δισεκατομμύρια ευρώ (555 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως την εποχή εκείνη.

Η επιστημονική ομάδα του Βίτκεν δεν έχει ακόμη καταλήξει στο πόσο επιβαρύνουν σήμερα οι παθήσεις αυτές το σύστημα υγείας, αλλά υποστηρίζει ότι το κόστος τους θα είναι «σημαντικά υψηλότερο» από εκείνο του 2005.


Διαβάστε περισσότερα...

Γενικά σημάδια δυσλεξίας




Εντοπίστε τα εγκαίρως!

Δεν είναι αναγκαίο να παρουσιαστεί καθένα από τα παρακάτω σημάδια σε κάθε δυσλεκτικό παιδί. Όμως πάντοτε παρουσιάζεται ένα σύνολο συμπτωμάτων κατάλληλο ώστε να γίνει πλήρης διάγνωση.

-Δυσκολία στο να δένει τη ζώνη, τα κορδόνια, τη γραβάτα του, κλπ.
-Δυσκολία στο να κατανοεί προθέσεις οι οποίες σχετίζονται με κατεύθυνση, π.χ. μέσα-έξω, πριν-μετά, μπροστά-πίσω.
-Δυσκολία στο να εκτελεί περισσότερες από μία οδηγίες τη φορά.
-Πιθανό ιστορικό αργής, καθυστερημένης γλωσσικής ανάπτυξης.
-Δυσκολία στο να βρίσκει την ονομασία για κάποιο αντικείμενο.
-Μπέρδεμα αριστερής με δεξιά πλευρά του σώματος.
-Έλλειψη προτίμησης αριστερού – δεξιού χεριού.
-Φτωχός γραφικός χαρακτήρας με πολλές αντιστροφές γραμμάτων και κακοσχηματισμένα γράμματα.
-Δυσκολία στο να θυμάται οτιδήποτε σχετικό με σειρά ακολουθιών, π.χ. τις μέρες της εβδομάδας και αλφάβητο.
-Δυσκολία στο να θυμάται τι μέρα είναι, ή τα γενέθλια του, ή να μαθαίνει να λέει την ώρα.
-Υπερβολική κούραση σε σχέση με το χρόνο συγκέντρωσης και την προσπάθεια που κατέβαλε.
-Διστακτική και κοπιαστική αναγνωστική ικανότητα όταν διαβάζει δυνατά, παραλείποντας λέξεις συχνά ή προσθέτοντας έξτρα λέξεις ή αποτυγχάνοντας ν΄αναγνωρίσει ‘οικείες’ γνωστές λέξεις.
-Παραλείψεις σειράς ή σειρών όταν διαβάζει ή διαβάζει την ίδια σειρά δύο φορές. Χάνει το σημείο που διαβάζει.
-Μπερδεύει λέξεις που μοιάζουν οπτικά, π.χ. σώμα-μασώ, σάκα-κάσα, φάβα-βάφω.
-Δυσκολία στο να χωρίζει σε συλλαβές μεγάλες λέξεις όπως και στο να βάζει πάλι τις συλλαβές στη σωστή σειρά τους. -Συχνές παραλείψεις συλλαβών.
-Έλλειψη, δυσκολία ή αδιαφορία χρήσης σημείων στίξης.
-Συχνοί αναγραμματισμοί, πχ. τρένο σαν τέρνο, στρώμα σαν τσρώμα.
-Δυσκολία στο να επιλέγουν και να κατανοούν τα πιο σημαντικά σημεία ενός κειμένου.
-Ανικανότητα στο να βάζουν γράμματα μαζί σε συνδυασμούς συμφώνων ή φωνηέντων.
-Δυσκολία στο να μάθουν την προπαίδεια.
-Χαμηλή επίδοση στα γραπτά τους σε σχέση με την προφορική τους ικανότητα.
-Διαρκές μπέρδεμα με γράμματα που μοιάζουν οπτικά ή ακουστικά, π.χ. β-θ, φ-β, β-δ, σ-ζ, μ-ν.
-Λανθασμένη επιλογή γραμμάτων κατά τη διάρκεια φτωχής ακουστικής διάκρισης ιδιαίτερα μεταξύ φωνηέντων ε,α,ι,η, αλλά και συμφώνων π-μπ, τ-ντ.
-Χρήση χωρίς διάκριση κεφαλαίων και μικρών γραμμάτων.
-Μπέρδεμα μεταξύ παρόμοιων ακουστικά λέξεων, π.χ. εμείς-εμάς, θέμα-δέμα. Γράμματα, συλλαβές και λέξεις παραλείπονται, τοποθετούνται σε λάθος σειρά ή μετατοπίζονται και αντιστρέφονται.
-Μια λέξη μπορεί να είναι γραμμένη με πολλούς τρόπους ορθογραφίας μέσα στο ίδιο κείμενο.
-Τα γράμματά τους είναι πολύ άσχημα τοποθετημένα στη σελίδα και με δυσκολία μένουν κοντά στο περιθώριο.
-Χάνουν το νόημα αυτού που γράφουν.


Διαβάστε περισσότερα...

Ποιες ασκήσεις να αποφεύγετε στο γυμναστήριο



Ιδιαίτερα σημαντική και η κατάλληλη ενδυμασία για την αποφυγή τραυματισμών.

Η άγνοια, ο υπέρμετρος ζήλος καθώς και η υπερβολική σιγουριά, είναι μερικοί από τους σημαντικότερους παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν έναν απλό αθλούμενο ή ακόμα και έναν αρχάριο ή προχωρημένο αθλητή σε τραυματισμό. Επειδή λοιπόν κανένας μας δεν θα ήθελε να βρεθεί σε αυτήν τη δυσάρεστη θέση, ας δούμε κάποιες επικίνδυνες ασκήσεις αλλά και τρόπους για την ασφαλή εκτέλεσή τους.

1. Οπισθολαίμιες έλξεις τροχαλίας: Άσκηση ιδιαίτερα επικίνδυνη, όσον αφορά τους ώμους αλλά και τον αυχένα. Μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, ιδιαίτερα όταν εκτελείται με πολλά κιλά και με λάθος τρόπο (κεφάλι μπροστά, απότομο τράβηγμα κιλών, κακή θέση ώμων).Οι εμπροσθολαίμιες έλξεις είναι εξαιρετική άσκηση για την πλάτη και μάλιστα χωρίς κανέναν κίνδυνο.

2. Καθίσματα ποδιών -SQUAT ΣΤΟ SMITH MACHINE: Από τις καλύτερες ασκήσεις για την ενδυνάμωση των ποδιών, αλλά ταυτόχρονα και από τις πιο επικίνδυνες. Το συγκεκριμένο μηχάνημα, οδηγεί το σώμα σε μία ασυνήθιστη για αυτό θέση, με αποτέλεσμα να υπάρχει επιβάρυνση σε γόνατα, ώμους και μέση. Θα προτείναμε την εκτέλεσή της είτε ελεύθερα, είτε με μία ελβετική μπάλα ανάμεσα στον αθλούμενο και στον τοίχο, είτε στα ειδικά μηχανήματα, πάντα βέβαια υπό την εποπτεία των ειδικών.

3.Οπισθολαίμιες πιέσεις ώμων: Όσο έμπειροι και αν είστε, εάν ξεφύγετε ελάχιστα από την σωστή της εκτέλεση και με αρκετά κιλά στην μπάρα, ο ώμος σας ενδέχεται να τραυματιστεί σοβαρά. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να την εκτελέσετε, αφού μπορείτε να γυμνάσετε αποτελεσματικά τους ώμους σας εκτελώντας εμπροσθολαίμιες πιέσεις μπάρας ή αλτήρων.

4. Όρθια κωπηλατική με μπάρα: Αποτελεσματική άσκηση για τους ώμους, αλλά με μεγάλο ρίσκο για τη συγκεκριμένη περιοχή και για τους καρπούς. Μπορεί να τραυματίσει τους ώμους, ειδικά αν η μπάρα ανέβει πάνω από το επίπεδό τους, αλλά και να ενοχλήσει τους καρπούς, μιας και κατά την διάρκεια της άσκησης, στρίβουν σε ασυνήθιστη θέση. Προτείνεται η εκτέλεση άλλης άσκησης, όπως τα πλάγια ανοίγματα με αλτήρες, που είναι εξίσου αποτελεσματική.

5. Κοιλιακοί: Όλοι τους γνωρίζουν, όλοι τους θέλουν γυμνασμένους, δυνατούς και καλοσχηματισμένους, αλλά λίγοι τους γυμνάζουν σωστά. Ο αυχένας υποφέρει, η μέση ταλαιπωρείται και οι κοιλιακοί δουλεύουν ελάχιστα. Σημαντικό είναι τα πόδια να είναι πάντα λυγισμένα και ποτέ τεντωμένα, ο αυχένας να είναι σε ευθεία με την σπονδυλική μας στήλη και οι κοιλιακοί μας να είναι σφιγμένοι καθώς ανεβοκατεβαίνουμε. Δοκιμάστε ασκήσεις pilates, που πραγματικά κάνουν θαύματα με το συγκεκριμένο σημείο.

6. Ραχιαίοι: Μαζί με τους κοιλιακούς, αποτελούν τους σημαντικότερους μύες του κορμού μας, αφού αποτελούν το κέντρο του σώματός μας και βοηθούν στην σταθεροποίησή του.

Τα πιο συνηθισμένα λάθη, είναι η υπερέκταση της ράχης και του αυχένα, καθώς και η υπερβολική εκγύμναση των κοιλιακών, με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένοι να ατροφούν και να οδηγούν σε προβλήματα μυοσκελετικά. Συνιστάται να ακολουθείται η αναλογία τουλάχιστον 2 προς 1 για την άσκηση των κοιλιακών και ραχιαίων, καθώς και η πιο σωστή εκτέλεσή τους, με ιδιαίτερη προσοχή στην μέση και στον αυχένα.

7. Πρέσα ποδιών: Ακόμα μία σύνθετη άσκηση που γυμνάζει αποτελεσματικά το κάτω μέρος του σώματος. Γλουτοί, δικέφαλοι μηριαίοι, γάμπες, τετρακέφαλοι, ακόμα και προσαγωγοί είναι τα σημεία που δουλεύουν περισσότερο. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στα γόνατα και στη μέση μας. Η μέση θα πρέπει να εφάπτεται καλά στο κάθισμα, ενώ τα γόνατα κατά την επιστροφή των ποδιών, δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τις 90ο. Συνιστάται η εκτέλεση της συγκεκριμένης άσκησης να γίνεται με λίγα κιλά, ειδικά στους αρχάριους ή ακόμα και η αντικατάστασή της με εκτάσεις τετρακεφάλου στο ειδικό μηχάνημα.

8. Ζώνη άρσης βαρών: Άλλο ένα φλέγον ζήτημα στα γυμναστήρια. Να φορέσω ή όχι ζώνη όταν κάνω ασκήσεις με βάρη; Είναι γεγονός πως οι απόψεις διίστανται. Η ζώνη μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης, με αποτέλεσμα να προστατεύεται η μέση, αλλά και στην πρόληψη της υπερέκτασης και της απότομης στροφής των μυών της ράχης όταν ανυψώνεται ένα βάρος.

Από την άλλη μεριά όμως, οδηγεί σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης, αλλά και σε εξασθένηση των κοιλιακών μυών, με αποτέλεσμα το σώμα, όταν εκτελεί την άσκηση να κινδυνεύει να τραυματιστεί. Άποψή μας είναι, πως θα πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ, για όσο διάστημα διαρκεί η άσκηση και μόνο σε μεγάλα φορτία και σε συγκεκριμένες ασκήσεις.

9. Αερόβια μηχανήματα γυμναστηρίου: Το σώμα, όταν γυμνάζεται, ειδικά μάλιστα όταν κινείται, τρέχει ή περπατά πάνω σε ένα διάδρομο, σε ένα ποδήλατο ή σε ένα ελλειπτικό, θα πρέπει να διατηρεί την φυσιολογική του θέση και στάση. Αρκετοί στην κυριολεξία «κρέμονται» από τα στηρίγματα και τα χερούλια των μηχανημάτων, με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν αρκετά τις αρθρώσεις τους (αυχένας, ώμους, μέση, γόνατο κ.λπ.), καθώς το σώμα τους παίρνει μία περίεργη για αυτό θέση.

Συνιστάται λοιπόν να έχουμε πάντα στο μυαλό μας πως, όταν χρησιμοποιούμε τα αερόβια μηχανήματα στο γυμναστήριο, πρέπει να διατηρούμε το σώμα μας ίσιο και σταθερό. Καλό θα ήταν, μάλιστα, αρκετές φορές να μειώνουμε την ένταση των μηχανημάτων ή της κίνησής μας, ώστε να διορθώνουμε τη στάση μας.

10. Αθλητική ενδυμασία και αθλητικά παπούτσια: «Δείξε μου τα ρούχα σου, να σου πω ποιος είσαι».Έτσι δεν λένε κάποιοι; Αυτό συμβαίνει και στα γυμναστήρια. Πολλοί διαλέγουν αθλητικά ρούχα και παπούτσια με βάση όχι αυτό που πρέπει, αλλά αυτό που προστάζει η μόδα.

Ρούχα και παπούτσια ακατάλληλα και επικίνδυνα, που μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμούς Προμηθευτείτε τον κατάλληλο εξοπλισμό για την δραστηριότητα που επιλέξατε να κάνετε, ρωτώντας τον ειδικό, και όχι τους «γκουρού» της μόδας. Έτσι θα αισθάνεστε πιο ασφαλής και θα μπορείτε να συνεχίσετε τη γυμναστική σας χωρίς προβλήματα.

Διαβάστε περισσότερα...

Η ευεργετική δράση του σταφυλιού



Μάχεται τα μικρόβια και είναι πλούσιο σε κάλιο.

Το σταφύλι είναι ο καρπός του αμπελιού. Το αμπέλι αλλιώς ονομάζεται και κλήμα, είναι αναρριχητικό φυτό και προϊόντα του είναι ο μούστος, το κρασί, το ξύδι και οι σταφίδες, ενώ μπορεί να γίνει και γλυκό του κουταλιού.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες σταφυλιών, οι οποίες ταξινομούνται σε 3 μεγάλες ομάδες: τις λευκές, τις ερυθρές και τις ροδόχρωμες. Για τα επιτραπέζια σταφύλια θα πρέπει οι ρώγες να έχουν μέτριο μέγεθος και ζωηρό χρώμα, το τσαμπί να έχει κωνικό σχήμα και το κλαδί τους να είναι φρέσκο. Διατηρούνται στο ψυγείο και σε χαμηλές θερμοκρασίες. Η κύρια ποικιλία της ελληνικής σταφίδας είναι η Σουλτανίνα και η Κορινθιακή Σταφίδα.

Το σταφύλι αποκαλείται «ευτυχές δημιούργημα της φύσης». Τα 100 γραμμάρια σταφυλιών αποδίδουν 80kcal. Είναι τροφή πλούσια σε κάλιο και βιταμίνες Α, Β και C, ενώ η φλούδα τους περιέχει το πολύτιμο φυτικό συστατικό ρεσβερατρόλη.

Επίσης, περιέχουν:


Φλαβονοειδή, γνωστά και ως βιταμίνη Ρ, τα οποία εκτός από καρδειοπροστατευτική δράση, χρησιμοποιούνται στη θεραπεία διαφόρων λοιμώξεων.

Κουερσιτίνη: προστατεύει τον οργανισμό από καρδιαγγειακές παθήσεις και από καρκίνο.

Ευεργετικές δράσεις – ιδιότητες του σταφυλιού


Tο σταφύλι ενισχύει επίσης τα επίπεδα οιστρογόνων, μάχεται τα μικρόβια, αυξάνει την απορρόφηση ψευδαργύρου, με αποτέλεσμα τη γρηγορότερη επούλωση των πληγών, την καλύτερη γεύση και όσφρηση, πέψη, σεξουαλική ικανότητα, πρόληψη της αρτηριακής υπέρτασης, αναστολή υπερτροφίας του προστάτη. Eπίσης πιο συγκεκριμμένα έχει:

Αντιφλεγμονώδης δράση: αναστέλλουν την απελευθέρωση της ισταμίνης και της προσταγλανδίνης, οι οποίες είναι υπέυθυνες για τη φλεγμονή.

Αντιαλλεργική δράση: οι πάσχοντες από αλλεργία αναφέρουν σημαντική ανακούφιση με τη χρησιμοποίηση του εκχυλίσματος σταφυλιού.

Αντιελκωτική δράση:Τα βιοφλαβονοειδή βοηθούν στην επούλωση των ελκών μειώνοντας την έκκριση ισταμίνης.

Προστατευτική δράση: 1-2 ποτηράκια κόκκινο κρασί κατά τη διάρκεια των γευμάτων έχει προστατευτικό αποτέλεσμα κατά της καρδιακής νόσου. Τα βιοφλαβονοειδή προστατεύουν το κυτταρικό DNA από την οξειδωτική καταστροφή.

Βελτιωτική δράση: άτομα που λαμβάνουν βιοφλαβονοειδή συχνά αναφέρουν βελτιωμένη πνευματική διαύγεια.

Διαβάστε περισσότερα...

Αντικαρκινικοί ιοί εξόντωσαν καρκινικά κύτταρα σε όλο το σώμα



Ελπίδες για νέα όπλα κατά της νόσου.
Ένας γενετικά τροποποιημένος ιός, που εισήχθη στο αίμα των ασθενών, κατάφερε να καταστρέψει με επιλεκτικό τρόπο καρκινικά κύτταρα σε όλο τον οργανισμό τους, χωρίς να προκληθούν παράπλευρες απώλειες σε υγιείς ιστούς του σώματος.

Το επίτευγμα, που χαρακτηρίστηκε παγκόσμια ιατρική «πρωτιά», αν και βασίστηκε σε μια μικρή κλινική δοκιμή σε 23 άτομα, ελπίζεται ότι ανοίγει το δρόμο για μια νέου τύπου επαναστατική καταπολέμηση των όγκων στο μέλλον, με την «στρατολόγηση» ιών που θα επιτίθενται ταυτόχρονα σε πολλές μεταστάσεις, χωρίς να προκαλούν παρενέργειες όπως άλλες θεραπείες.

Η αξιοποίηση των ιών κατά του καρκίνου δεν αποτελεί νέα ιδέα, όμως η τεχνική συναντά δυσκολίες, που αφορούν κυρίως τη σωστή στόχευση και τη διασφάλιση ότι οι ιοί δεν θα εξοντώσουν «και τα χλωρά μαζί με τα ξερά». Το νέο επίτευγμα ακριβώς επιτρέπει στους ογκολόγους να αισιοδοξούν ότι οι ιοί αποτελούν μια πολλά υποσχόμενη θεραπευτική μέθοδο, στο βαθμό που βελτιώνεται η «χειραγώγησή» τους.

Οι Καναδοί και Αμερικανοί ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζον Μπελ του πανεπιστημίου της Οτάβα, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Nature», σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερ, τροποποίησαν γενετικά ένα ιό που χρησιμοποιείται συνήθως για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά της ευλογιάς και ο οποίος αναπαράγεται χρησιμοποιώντας ένα χημικό «μονοπάτι», που είναι κοινό με αυτό σε μερικές μορφές καρκίνου. Ο ιός (JX-954) εγχύθηκε σε διάφορες δόσεις στο αίμα 23 καρκινοπαθών με πολλαπλές μεταστάσεις σε διάφορα όργανα. Από τους οκτώ που πήραν την μεγαλύτερη δόση, στους επτά ο ιός αναπαράχθηκε μόνο σε καρκινικό ιστό και όχι σε υγιή.

Η «μόλυνση» των ασθενών με τον τροποποιημένο ιό εμπόδισε την περαιτέρω ανάπτυξη των όγκων στους ασθενείς, αλλά δεν θεράπευσε τον καρκίνο τους. Οι ασθενείς έλαβαν μόνο μια δόση, καθώς η κλινική δοκιμή ήταν περιορισμένου εύρους και αποσκοπούσε κατ' αρχήν στον έλεγχο της ασφάλειας του ιού, αν και οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα είναι δυνατό να αυξήσουν μελλοντικά τη δοσολογία χορήγησης του ιού. Οι παρενέργειες ήσαν γενικά πολύ ελαφριές και παροδικές (τύπου 24ωρης γρίπης) και όχι σοβαρές και μακρόχρονες όπως στην χημειοθεραπεία.

Σύμφωνα πάντως με τον καθηγητή Μπελ (που είναι και επιστημονικός υπεύθυνος της εταιρίας βιοτεχνολογίας Jennerex Inc, η οποία εμπλέκεται στις δοκιμές με τον ιό), η έρευνα βρίσκεται ακόμα στα πρώτα της στάδια, εμφανίστηκε όμως αισιόδοξος: «Πιστεύω ότι μια μέρα οι ιοί και άλλες βιολογικές θεραπείες θα μεταμορφώσουν κυριολεκτικά την προσέγγιση μας για την θεραπεία του καρκίνου».

Σε επόμενο στάδιο, οι ερευνητές θα κάνουν μια νέα μεγαλύτερη κλινική δοκιμή της πειραματικής θεραπείας με 120 ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του ήπατος.

Σε μια συναφή εξέλιξη, ερευνητές του πανεπιστημίου της Φλόριντα, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό ιατρικής χημείας «ACS Medicinal Chemistry Letters» της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας, τροποποίησαν μια τοξική χημική ουσία, την απρατοξίνη, που παράγεται από μικροσκοπικά θαλάσσια μικρόβια (κυανοβακτήρια) και με επιτυχία την χρησιμοποίησαν σε εργαστηριακές δοκιμές με ποντίκια για να καταστρέψουν κύτταρα από καρκινικούς όγκους στην περιοχή του εντέρου. Τα πειράματα έδειξαν ότι, ακόμα και σε υψηλές δόσεις τα πειραματόζωα δεν αντιμετώπισαν σοβαρές παρενέργειες και η τοξική δράση της ουσίας περιορίστηκε στα καρκινικά κύτταρα.

Οι ερευνητές, υπό τον καθηγητή ιατρικής χημείας Χέντρικ Λούες, ευελπιστούν ότι η έρευνά τους, που βρίσκεται στα πρώτα της στάδια, θα οδηγήσει σε ένα νέο αντικαρκινικό φάρμακο.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι τροφές της «ψυχής»



Απλότητα, συγχώρεση και αγάπη.
Οι άνθρωποι αναρωτιούνται πως πρέπει να είναι, τι πρέπει να κάνουν για να γεμίσουν από αγάπη. Η απάντηση βρίσκεται μόνο σε μια λέξη: τίποτα. Η σωστή διαδικασία είναι να ξεχάσεις ό,τι νομίζεις ότι πρέπει να είσαι, και να επιτρέψεις στην αληθινή σου φύση να ανέβει με ηρεμία στη επιφάνεια.

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα σε σένα και τον Θεό. Όπως ακριβώς και σε μια λίμνη, μετά από την ανατάραξη του λασπώδους βυθού της, τα νερά γίνονται πάλι διάφανα.

Δεν υπάρχει τίποτα που χρειάζεται να κάνεις. Μόνο να είσαι. Για να θρέψεις την ψυχή σου πρέπει να αφεθείς, να εμπιστευτείς την ύπαρξή σου. Όταν όμως αναφέρομαι στην τροφή της ψυχής, οι άνθρωποί ρωτούν: «πως γίνεται αυτό; Με διαλογισμό; Με τον χορό, με την προσφορά στους άλλους ανθρώπους;».

Η απάντηση είναι ναι, αν όλα αυτά τρέφουν το πνεύμα σας και σας επιτρέπουν να ξεπεράσετε την αγωνία σας για την εξωτερική σας εικόνα. Όμως, η πραγματική ευτυχία έρχεται μόνο όταν η καρδιά μας είναι ανοιχτή. Όπως ισχύει και το ανάποδο: Η μεγαλύτερη δυστυχία προέρχεται από την συνεχή κι ατέρμονη επιθυμία. Και η πιο πραγματική αίσθηση ειρήνης πηγάζει μόνο μέσα από την ύπαρξή μας.

Το πιο σοβαρό εμπόδιο για την καλλιέργεια της ψυχής είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης. Επειδή δεν εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας, μένουμε αγκιστρωμένοι και εγκλωβισμένοι στην παγίδα της άνεσης και της ευκολίας. Εξαλείφουμε όσο περισσότερο πόνο μπορούμε από τη ζωή μας, και καταλήγουμε στριμωγμένοι σε μια γωνιά που την ονομάζουμε:
ασφάλεια.

Η αλήθεια είναι ότι η «ασφάλεια» είναι το λιγότερο ασφαλές πνευματικό μονοπάτι που μπορεί κανείς να ακολουθήσει στην πορεία της αυτοπραγμάτωσης. Οδηγεί αποδεδειγμένα στην πνευματική νάρκωση και στον θάνατο. Συνήθως είμαστε απροετοίμαστοι όταν έρχεται η ώρα του θανάτου μας. Έχουμε αφήσει τον εαυτό μας να ζήσει πολύ λίγο...

Προκειμένου να προσφέρουμε στον εαυτό μας ό,τι αυτός χρειάζεται, πρέπει να είμαστε σε θέση να τον φροντίζουμε.

Εκείνο που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι δεν μπορούμε να δώσουμε αγάπη παρά μόνο αν είμαστε έτοιμοι να τη αποδεχτούμε. Και η ικανότητα μας να δεχτούμε την αγάπη στηρίζεται στην ικανότητα μας να αισθανθούμε, αφού μόνο μέσα από τα συναισθήματα μας μπορούμε να δεχτούμε την στήριξη των άλλων, κι έτσι να την προσφέρουμε κι εμείς στους άλλους.

Το μυαλό μας κάνει όπως ακριβώς ένα χάμστερ στον τροχό: τρέχει όλο και γρηγορότερα, χωρίς στην πραγματικότητα να καταλήγει πουθενά.

Μόλις κανείς συνειδητοποιήσει οτι το μυαλό του στέλνει κάθε τόσο αναμενόμενα και συνήθη μηνύματα που δεν χρειάζεται να τα παίρνει και τόσο στα σοβαρά, τότε μόνο είναι ελεύθερος να επιστρέψει στον τρόπο λειτουργίας της ψυχής.

Στα εργαστήρια αυτογνωσίας συχνά κάνω την εξής ερώτηση: «Αν η σημερινή μέρα ήταν η τελευταία σας μέρα πάνω στη γη, πως θα επιλέγατε να την περάσετε;». Στη συντριπτική πλειοψηφία η απάντηση είναι: «έκανα ό,τι μπορούσα για να αγαπήσω τους άλλους και να προσφέρω κάτι στον κόσμο με την φροντίδα και τη συμπόνια μου». Παρ’ όλα αυτά όμως η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι από μας δεν αντιμετωπίζουμε έτσι την καθημερινή μας ζωή.

Πιστεύουμε λανθασμένα ότι με το να κάνουμε χρήματα, ή να αποκτήσουμε ένα ακριβό αυτοκίνητο θα μας κάνει ευτυχισμένους. Έτσι, αντί να ζούμε στο παρόν, σκεφτόμαστε συνεχώς την επόμενη στιγμή.

Αν τελικά επιλέξουμε να θρέψουμε την ψυχή μας, αυτό θα σημαίνει ότι αναγνωρίσαμε ποιος είναι προορισμός μας: να συγχωρούμε και να αγαπάμε. Αν και φαίνεται απλό, σίγουρα δεν είναι εύκολο. Μέχρι τη στιγμή που θα μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε ότι το παρόν είναι ο μόνος χρόνος που υπάρχει, και μέχρι να συγκινηθούμε με την ακινησία της στιγμής, η απλότητα θα μοιάζει μια δύσκολη ιδέα.

Όταν μάθουμε να κάνουμε επιλογές που θρέφουν την ύπαρξή μας, τότε θα είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε ότι η ουσία της ζωής μας είναι η αγάπη, και η συγχώρεση είναι το κλειδί της ευτυχίας μας.

Διαβάστε περισσότερα...

Πρόσεχε τι τρως, αλλά και πόσο τρως



Ρόλο κλειδί έχει η έννοια της ενεργειακής πυκνότητας.

Όλα τα είδη τροφών έχουν ένα συγκεκριμένο αριθμό θερμίδων για μία συγκεκριμένη ποσότητα (εκφραζόμενο σε kJ ή kcal/g). Έτσι, η ενεργειακή πυκνότητα κάθε τροφής κυμαίνεται από 0 έως 37.7 kJ/g (0 – 9 kcal/g).

Δεδομένου ότι τα άτομα τείνουν σε γενικές γραμμές να καταναλώνουν μία σταθερή σε βάρος ποσότητα φαγητού, επιλέγοντας μία «χαμηλής ενεργειακής πυκνότητας» διατροφή από μία «υψηλής ενεργειακής πυκνότητας», κάποιος θα μπορούσε να αισθάνεται χορτάτος με λιγότερες θερμίδες.

Η έννοια αυτή μπορεί να παράσχει μία διαφορετική προσέγγιση, από αυτή του ελέγχου μεγέθους μερίδας. Ο έλεγχος μεγέθους μερίδας μπορεί να μην είναι λοιπόν ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τον έλεγχο του βάρους.

Υψηλή ενεργειακή πυκνότητα σημαίνει ότι σε μία μικρή ποσότητα, το φαγητό περιέχει μεγάλο αριθμό θερμίδων. Για παράδειγμα, τα φρούτα παρέχουν χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα, όπως και τα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως τα λαχανικά και τα ολικής αλέσεως προϊόντα. Τα δημητριακά, για παράδειγμα, δεν παρέχουν μόνο όγκο, αλλά απαιτούν περισσότερο χρόνο στην πέψη, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε κορεσμό για περισσότερη ώρα.

Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο European Journal of Clinical Nutrition (Hartline-Grafton et al., 2009) εξέτασε την επιρροή της ενεργειακής πυκνότητας τροφίμων και ποτών στη συνολική ενεργειακή κατανάλωση και στο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ).

Η έρευνα διεξήχθη σε 348 εργαζόμενους σε σχολείο, ηλικίας από 30 έως 59 χρονών. Ο μέσος όρος ΔΜΣ των συμμετεχόντων ήταν 29.1 kg/m2, με 69% του δείγματος να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν πληροφορίες για την πρόσληψη τροφής, με τη μέθοδο της 24ωρης καταγραφής λήψης τροφής και μέτρησαν το βάρος και το ύψος τους.

Η έρευνα έδειξε, ότι όταν η διατροφή ήταν χαμηλή σε ενεργειακή πυκνότητα, συνδεόταν με χαμηλό ΔΜΣ, χαμηλή ενεργειακή πρόσληψη και μειωμένη πρόσληψη λιπών, καθώς και υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών και αίσθημα κορεσμού.

Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες είναι ένας σημαντικός παράγοντας, καθώς η στομαχική διόγκωση που επιτυγχάνουν επηρεάζει το μέγεθος του γεύματος που καταναλώνεται. Ξεκινώντας το γεύμα με ένα μήλο ή μία συνοδευτική σαλάτα, παρατηρήθηκε μείωση στη συνολική ενεργειακή πρόσληψη ενός συγκεκριμένου γεύματος. Άλλοι παράγοντες που πιθανόν να εμπλέκονται είναι η ποσότητα υγρών που καταναλώνεται, η ευχάριστη γεύση των τροφίμων, το μέγεθος κατανάλωσης λιπαρών και η συνεχιζόμενη κατανάλωση γευμάτων των ιδίων χαρακτηριστικών για συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Αντίθετα, η διατροφή με φαγητά υψηλής ενεργειακής πυκνότητας συνδέθηκε με υψηλότερη κατανάλωση ενέργειας και λιπών, χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών και υψηλότερο ΔΜΣ.

Μία ακόμη -πολύ ενδιαφέρουσα- ανακάλυψη της έρευνας ήταν ότι αύξηση της ενεργειακής πυκνότητας κατά 1kJ/g συνδέθηκε με σημαντική αύξηση του ΔΜΣ κατά 1kg/m2 περίπου.

Σίγουρα, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες σε αυτό το πεδίο, ειδικά όσον αφορά στην ενεργειακή πυκνότητα των ποτών, καθώς δεν παρατηρήθηκε σημαντική συσχέτιση μεταξύ της τελευταίας και της ενεργειακής κατανάλωσης ή του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ).

Οι διαιτολόγοι πρέπει να συνεχίσουν να δίνουν έμφαση στη σπουδαιότητα των τροφίμων με χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα, τη κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών καθημερινά, την υψηλή σε φυτικές ίνες διατροφή και τον περιορισμό της κατανάλωσης επεξεργασμένων έτοιμων τροφών, οι οποίες είναι και υψηλής ενεργειακής πυκνότητας.

Εν κατακλείδι, η ενεργειακή πυκνότητα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της ενεργειακής πρόσληψης και συνδέεται άμεσα με το ΔΜΣ. Η έννοια της ενεργειακής πυκνότητας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη πρόληψη και θεραπεία της παχυσαρκίας.

Τρόφιμα με χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα:

Φρούτα και λαχανικά
γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών
όσπρια
ψάρια
πουλερικά

Τα τρόφιμα αυτά, όχι μόνο είναι χαμηλής ενεργειακής πυκνότητας, αλλά αποτελούν και καλές πηγές θρεπτικών συστατικών που ο οργανισμός χρειάζεται σε καθημερινή βάση.

Διαβάστε περισσότερα...

Μια πατάτα για την καρδιά μας



Η φλούδα τους είναι η βασική πηγή των θρεπτικών τους συστατικών.

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι οι πατάτες, όταν δεν καταναλώνονται τηγανητές ή με λιπαρές σος, μπορεί να είναι ωφέλιμες για την καρδιά.

Σύμφωνα με μια πιλοτική έρευνα που διεξήγαγε ο καθηγητής χημείας Joe Vinson από το Πανεπιστήμιο του Scranton της Πενσυλβάνια σε 18 υπερτασικούς ασθενείς διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 6-8 μικρών πατατών από την ποικιλία της μοβ πατάτας (έχουν το μέγεθος μιας μπάλας του γκολφ) δυο φορές καθημερινά για ένα μήνα είχε σημαντική αντιυπερτασική δράση.

Συγκεκριμένα, οδήγησε σε μείωση κατά 3,5% και κατά 4,3% της συστολικής (μεγάλης) και της διαστολικής (μικρής) πίεσης των ασθενών. Ο καθηγητής Vinson επισημαίνει ότι η νεότερη ποικιλία της πατάτας με μοβ φλούδα πέραν του καλίου που είναι γνωστό ότι έχει αντιυπερτασική δράση είναι και πλουσιότερη σε αντιοξειδωτικές ουσίες σε σύγκριση με τις άλλες ποικιλίες.

Στο πλαίσιο της έρευνας οι πατάτες χορηγήθηκαν στους ασθενείς μαγειρεμένες στα μικροκύματα με τη φλούδα τους η οποία θεωρείται και η βασική πηγή των θρεπτικών τους συστατικών.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας.

Διαβάστε περισσότερα...

Ενδεικτικό των διατροφικών μας συνηθειών το ψυγείο μας



Προδίδει το χρόνο που αφιερώνουμε στη διατροφή μας και όχι μόνο.

Υπάρχουν πολλά στοιχεία που μπορείς να «χρησιμοποιήσεις» για να πάρεις στοιχεία για τη διατροφή ενός ατόμου. Το βάρος του, τα ωράρια του, ο τρόπος που ψωνίζει τρόφιμα, η διατροφική του συμπεριφορά.

Ένας, όμως, σχετικά άμεσος τρόπος για να καταλάβεις το είδος της διατροφής κάποιου είναι να ρίξεις μια ματιά στο εσωτερικό του ψυγείου του. Το είδος των τροφίμων που περιέχει, οι ποσότητες, ακόμα και η διάταξη των τροφίμων και των ποτών μέσα είναι στοιχεία που μπορεί να «προδώσουν» το πώς τρέφεται ο ιδιοκτήτης του, τι ανάγκες καλύπτει μέσα από τη διατροφή του, αλλά και πόσο χρόνο αφιερώνει στη διατροφή του.

Η «Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία» παρουσιάζει 4 διαφορετικά ψυγεία, που αντιπροσωπεύουν 4 κλασικούς «τύπους» διατροφής.

1 Του πολυάσχολου: Είναι σχετικά άδειο και έχει μέσα τα άκρως απαραίτητα για ένα γρήγορο σνακ -όχι ολόκληρο γεύμα-, αφού συνήθως στηρίζεται στο «έτοιμο» φαγητό απ' έξω. Πιο γεμάτη είναι συνήθως η κατάψυξη, με έτοιμα, κατεψυγμένα γεύματα, που απλά ζεσταίνονται στα μικροκύματα ή στο τηγάνι, όπως κροκέτες ψαριού, νάγκετς κοτόπουλου, κατεψυγμένη πίτσα κ.ά.

Απουσιάζουν τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά σαλάτας, ενώ υπάρχουν συνήθως αναψυκτικά, γιαούρτια και ίσως κάποια έτοιμα, βιομηχανοποιημένα γλυκά. Έχει, επίσης, φέτες ψωμί για τοστ, το οποίο αντικαθιστά και το φρέσκο ψωμί στα όποια γεύματα γίνονται στο σπίτι. Τα γεύματα αυτά σαφώς στερούνται ποικιλίας, αλλά και διατροφικών συστατικών, περιέχουν αλάτι και πολλές φορές κακής ποιότητας λιπαρά, ενώ δεν αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής και συμβάλλουν, κατά περίπτωση, στην αύξηση δυσμενών δεικτών υγείας, όπως π.χ. χοληστερόλης, πίεσης κ.ά.

**Το περιεχόμενο αυτού του ψυγείου είναι απλώς για να ικανοποιεί μια πρόσκαιρη ανάγκη για φαγητό και απευθύνεται σε κάποιον που δεν έχει χρόνο, αλλά συχνά και δεν θέλει να διαθέσει χρόνο στη μαγειρική παρασκευή κάποιου γεύματος. Βέβαια, υπάρχει και η περίπτωση που το ψυγείο του πολυάσχολου έχει λίγα προϊόντα αλλά ιδιαίτερα, όταν ανήκει σε άτομο που προσέχει βάρος και παράγοντες υγείας, αλλά δεν έχει καθόλου ελεύθερο χρόνο για την αγορά τροφίμων από το σούπερ μάρκετ ή τη λαϊκή.

2 Του προσεκτικού: Το ψυγείο αυτό έχει όλα εκείνα τα τρόφιμα που πρέπει να βρούμε για να καλύψουμε υγιεινά και ισορροπημένα τις διατροφικές μας ανάγκες. Φρούτα και λαχανικά εποχής -ενίοτε και βιολογικά-, γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά, πρώτες ύλες για γεύματα βασισμένα σε πρωτεϊνικές τροφές (στήθη κοτόπουλου, χωρίς δέρμα, άπαχος κιμάς ζυμωμένος σε μπιφτέκια), τυρί και γαλοπούλα για τοστ, ψωμί σικάλεως για τοστ, μαργαρίνη με χαμηλά λιπαρά ή με βάση το ελαιόλαδο, καπνιστός σολομός είναι σίγουρα παρόντα στα ράφια του.

Στην κατάψυξη υπάρχουν κατεψυγμένα λαχανικά, για τη συνοδεία των κρεάτων, ψάρια ή φιλέτα σολομού κατεψυγμένα και σκεύη με φρέσκα γεύματα που καταψύχθηκαν όπως π.χ. φακή που περίσσεψε ή κάποια μερίδα σπιτικού φαγητού, τα οποία θα καταναλωθούν άμεσα, μέσα σε διάστημα 1 εβδομάδας, για να μη χάσουν τα θρεπτικά τους συστατικά.

**Γενικά δεν περιέχει έτοιμα παρασκευασμένα γεύματα, τρόφιμα υψηλά σε συντηρητικά και λιπαρά και ανήκει σε άτομο που προσέχει την υγεία του μέσα από τη σωστή διατροφή, οργανώνει τη διατροφή του, ώστε να έχει καθημερινό γεύμα στο σπίτι και αγαπάει τη μαγειρική.

3 Του οικογενειάρχη: Το ψυγείο αυτό πρέπει να καλύψει τις ανάγκες τόσο των γονέων όσο και των παιδιών, που δεν είναι πάντα ταυτόσημες. Εχει και πάλι φρούτα και λαχανικά για σαλάτα, αλλά και για φρέσκα λαδερά γεύματα, χυμούς χωρίς ζάχαρη, γάλα, γιαούρτια με ή χωρίς φρούτα, μπάρες σοκολάτας με γάλα για παιδιά (γαλακτοφέτες), αλλά και σοκολατάκια υγείας, για όσους θέλουν να προσέξουν από την οικογένεια, αβγά (για μια γρήγορη ομελέτα, αλλά και για το βραστό αβγό του δεκατιανού), υλικά για τοστ, ψάρι, κιμά και κοτόπουλο, τυρί για τα γεύματα, κύβους λαχανικών για το μαγείρεμα. Στην κατάψυξη έχει και πάλι ζυμωμένα μπιφτέκια, μπριζόλες, κατεψυγμένη ζύμη για πίτα, αλλά και τυροπιτάκια κατεψυγμένα για ένα «γρήγορο» βραδινό, πίτες για σουβλάκια, παγωτό οικογενειακό, αλλά και κάποια ανάμικτα λαχανικά.

Αν οι γονείς δεν είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη διατροφή της οικογένειας, είναι πιθανό να περιέχει αλλαντικά, όπως π.χ. ζαμπόν ή λουκάνικα, αναψυκτικά, προτηγανισμένες πατάτες και πίτσες. Είναι σίγουρο πως οι γονείς αποτελούν διατροφικό πρότυπο, αλλά και «κακό» παράδειγμα, κατά περίπτωση, για τα παιδιά. Συνήθως οι καλές ή κακές συνήθειες των γονέων διαμορφώνουν τη διατροφή των παιδιών, γι' αυτό και ένα υγιεινό περιεχόμενο του «οικογενειακού» ψυγείου καθορίζει το βάρος, αλλά και την κατάσταση της υγείας μικρών και μεγάλων.

**Ασφαλώς και ο αριθμός των ατόμων, αλλά και η καθημερινή ανάγκη για μαγειρεμένο φαγητό σημαίνει ένα ψυγείο πιο γεμάτο, αλλά ίσως και με κάποιες πιο αντιφατικές επιλογές, π.χ. συνύπαρξη του φρέσκου φρούτου με τον τυποποιημένο χυμό, του φιλέτου κοτόπουλου και του άπαχου αλλαντικού γαλοπούλας με την κατεψυγμένη τυρόπιτα ή τη μαγιονέζα.

4 Του χαμηλού προϋπολογισμού: Είναι το ψυγείο που ανήκει σε άτομο με περιορισμένη οικονομική ικανότητα και αγοραστική δύναμη. Το περιεχόμενό του καθορίζεται από το χαμηλό προϋπολογισμό που προορίζεται για φαγητό.

Έτσι, περιέχει συνήθως τρόφιμα με χαμηλή και οικονομική, αλλά συχνά και θρεπτική αξία. Τα περισσότερα προϊόντα είναι μη επώνυμα, με ετικέτα του σούπερ μάρκετ για να είναι φτηνότερα. Δεν περιέχει πολλά φρέσκα προϊόντα (ίσως κάποια μετρημένα φρούτα και λίγες ντομάτες ή αγγουράκια), αλλά περιέχει παραδοσιακά τυριά και αλλαντικά, γάλα μακρά διάρκειας, χυμούς νέκταρ (όχι 100% φυσικούς χωρίς ζάχαρη), αναψυκτικά, έτοιμα γλυκά, έτοιμες σάλτσες για ζυμαρικά, αβγά, κομμάτια από κοτόπουλο ή ολόκληρο με το δέρμα, ενώ απουσιάζει το κόκκινο κρέας και το ψάρι.

Στηριζόμενος στο ψωμί και σε αμυλούχα τρόφιμα (ζυμαρικά, πατάτες, ρύζι) και όσπρια, τα οποία έχουν χαμηλότερο κόστος, συγκεντρώνει στο ψυγείο μόνο τα συστατικά που χρειάζονται για να συμπληρώσει τα γεύματα αυτά, όπως ντομάτα και τυρί για τα ζυμαρικά ή καρότα για τη φασολάδα και τη φακή και τρόφιμα για γρήγορο σνακ και ελαφρύ φαγητό το βράδυ.

Στην κατάψυξη έχει συνήθως κάποια κατεψυγμένα λαχανικά σε διαφανείς συσκευασίες, κάποια κατεψυγμένα προϊόντα κιμά με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και κροκέτες ψαριού.

* Δεδομένου ότι το καλό και υγιεινό φαγητό, όπως και το ισορροπημένο διαιτολόγιο με φρέσκα φρούτα και λαχανικά απαιτεί κόστος οικονομικό, το περιεχόμενο αυτού του ψυγείου είναι χαμηλής θρεπτικής αξίας, δεν καλύπτει πλήρως τις ανάγκες διατροφής ενός ενηλίκου και εμπεριέχει κινδύνους για την υγεία, αφού πολλά προϊόντα του είναι πλούσια σε ζωικά λιπαρά, σε αλάτι και πρόσθετα (π.χ. ενισχυτικά γεύσης).


Διαβάστε περισσότερα...

Τρία ή έξι γεύματα την ημέρα;



Ο ιδανικός τρόπος ζωής βρίσκεται στα συχνά και μικρά γεύματα.

Κατά την παιδική μας ηλικία, οι περισσότεροι από εμάς θυμόμαστε να μας λένε ότι δεν πρέπει να τρώμε ανάμεσα στα γεύματα, για να «μην μας κοπεί η όρεξη». Έτσι τα τρία γεύματα την ημέρα (πρωινό, μεσημεριανό γεύμα και δείπνο) αποτελούσαν και αποτελούν τρόπο ζωής.

Μία νέα θεωρία έρχεται στο προσκήνιο για να καταρρίψει τον μύθο των τριών γευμάτων μέσα στην ημέρα, η θεωρία των έξι (μικρών και συχνών) γευμάτων.

Ας δούμε μερικά από τα οφέλη των έξι γευμάτων της ημέρας.

Διατήρηση του βασικού μεταβολισμού σε υψηλά επίπεδα: Η μεγάλη χρονική διάρκεια μεταξύ των γευμάτων, εκλαμβάνεται σαν απειλή από τον οργανισμό, θεωρώντας ότι θα του λείψει η τροφή-καύσιμο με αποτέλεσμα να μην καίει το αποθηκευμένο λίπος.
Σωστή λειτουργία του οργανισμού: Τα συχνά γεύματα διατηρούν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μας σταθερά, χωρίς ανεπιθύμητα σκαμπανεβάσματα.
Απώλεια ή διατήρηση βάρους: Έρευνα έχει δείξει ότι τα συχνά και μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, όχι μόνο βοηθούν στην διατήρηση και στο χάσιμο του βάρους, αλλά και στη μείωση του σωματικού λίπους, διότι η κατανάλωση υγιεινών και χαμηλών σε λιπαρά μικρών γευμάτων, μειώνει την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων, καθώς ελαττώνει την πείνα.
Μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα: Έρευνα έδειξε ότι τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα, σε άτομα που έτρωγαν πέντε ή περισσότερα μικρά γεύματα την ημέρα, ήταν περίπου 5% χαμηλότερα, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν μόνο 1 ή 2 φορές, ανεξάρτητα από το ποσό των θερμίδων που λάμβαναν.

Μερικές ακόμα συμβουλές:


-Προγραμματίζουμε τα μικρογεύματά μας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εάν αφήσουμε το στομάχι μας άδειο για πολλές ώρες, το πιο πιθανό είναι να καταλήξουμε με ένα πολύ ανθυγιεινό σνακ ή να φάμε περισσότερο από το κανονικό.
-Οργανώστε το ψυγείο και τα ντουλάπια σας με υγιεινά σνακ και τρόφιμα. Εάν γνωρίζετε ότι θα είστε εκτός σπιτιού, πάρτε τα μαζί σας.
-Μην καταναλώνετε τα σνακ σαν υποκατάστατα των κύριων γευμάτων. Μοιράστε τα μέσα στην ημέρα.
-Προσέξτε τα σνακ που διαλέγετε να περιέχουν στοιχεία όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία.
-Η ποικιλία είναι το κλειδί συστατικών για μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

Διαβάστε περισσότερα...

Τέλος στη φαλάκρα βάζει εμβόλιο



Θα είναι έτοιμο σε πέντε χρόνια.

Εμβόλιο και άλλα σκευάσματα κατά της φαλάκρας θα είναι έτοιμα σε πέντε χρόνια σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Γέιλ. Οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι τα σκευάσματα αυτά θα χρησιμοποιούν λιπώδη κύτταρα από την κοιλιά για να αναζωογονήσουν τους μηχανισμούς ανάπτυξης τριχών στο κεφάλι.

Οι ερευνητές έκαναν πειράματα σε ποντίκια τα οποία έδειξαν ότι τα βλαστικά κύτταρα των τριχών ελέγχονται από τους λιπώδεις ιστούς της περιοχής και έτσι με μια απλή προσθήκη ενός συγκεκριμένου τύπου λιπωδών κυττάρων στο δέρμα του κρανίου τα βλαστικά αυτά κύτταρα ξεκινούν να αναπτύσσονται και πάλι επαναφέροντας τη χαμένη τριχοφυΐα.

Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα από το Γέιλ παρατήρησε ότι μετά την προσθήκη των λιπωδών κυττάρων από την κοιλιά των ποντικών στην περιοχή του κεφαλιού, ο αριθμός των λιπωδών κυττάρων γύρω από τους θύλακες των τριχών τετραπλασιάστηκε, ενώ άρχισαν να εκφύονται τρίχες.

Με την προσθήκη λιποκυττάρων από υγιή ποντίκια σε ποντίκια που αντιμετώπιζαν πρόβλημα με την τριχοφυΐα τους, τα τελευταία απέκτησαν κανονική ανάπτυξη των θυλάκων των τριχών τους σε περίπου 2 εβδομάδες.

Με αυτό τον τρόπο οι επιστήμονες κατέδειξαν ότι ο συγκεκριμένος τύπος λιποκυττάρων που χρησιμοποιείται παράγει 100 φορές περισσότερη ποσότητα μιας χημικής ουσίας απ' ό,τι τα γειτονικά κύτταρα και ότι η έγχυση του εν λόγω αυξητικού παράγοντα στο δέρμα ποντικιών με προβληματική ή καθόλου τριχοφυΐα δίνει το έναυσμα για ανάπτυξη τριχών περίπου στο 86% των θυλάκων των τριχών της περιοχής.

Παρότι τα πειράματα πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια, οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι ότι κι ο ανθρώπινος οργανισμός θα αντιδράσει με παρόμοιο τρόπο.


Διαβάστε περισσότερα...

Στα βαρέα το νοσηλευτικό προσωπικό



Κερδισμένοι 35.000 εργαζόμενοι.

Το πράσινο φως για την ένταξη του νοσηλευτικού προσωπικού στη λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα θα ανάψει το υπουργείο Εργασίας. Κερδισμένοι θα βγουν 35.000 εργαζόμενοι, οι οποίοι θα υπαχθούν στο ειδικό αυτό καθεστώς και θα δουν το όριο συνταξιοδότησης να μειώνεται κατά μία πενταετία.

Η ώρα της κρίσης έφτασε για τους εργαζόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, καθώς την επόμενη εβδομάδα θα δοθεί στη δημοσιότητα η επικαιροποιημένη λίστα. Ο νέος κατάλογος θα περιλαμβάνει το 80% των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, ενώ το επόμενο διάστημα θα συνεχιστούν οι διεργασίες για την υπαγωγή νέων ειδικοτήτων στο ευνοϊκό αυτό καθεστώς.

Μία σειρά εκκρεμών θεμάτων αναμένεται να οριστικοποιηθεί τη Δευτέρα στις συναντήσεις του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη με τη ΓΣΕΕ και τον ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος τουριστικών επαγγελμάτων). Την ίδια μέρα θα συνεδριάσει εκ νέου η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία είχε παραδώσει τον Ιούλιο στον υπουργό πόρισμα για τα επαγγέλματα που πρέπει να αποχαρακτηριστούν.

Από τη νέα λίστα θα εξαιρεθούν 120.000 άτομα, προκειμένου ο αριθμός όσων υπάγονται στα βαρέα και ανθυγιεινά να μην ξεπερνά το 10% του εργατικού δυναμικού (ανάλογη πρόβλεψη υπάρχει και στο Μνημόνιο). Στον αντίποδα περίπου 50.000 άτομα διεκδικούν την ένταξή τους στα βαρέα, καθώς ο σχετικός κατάλογος δεν έχει ανανεωθεί για περισσότερα από είκοσι χρόνια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Έθνος», όσοι απασχολούνται σε επαγγέλματα που θα υπαχθούν στο ειδικό αυτό καθεστώς θα έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν ως βαρέα τα έτη που έχουν ήδη διανύσει. Συγκεκριμένα αναμένεται να υπάρξει ρύθμιση από το υπουργείο Εργασίας που θα δίνει τη δυνατότητα εξαγοράς του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.

Με τον τρόπο αυτό οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα μπορέσουν να επωφεληθούν από το ειδικό συνταξιοδοτικό καθεστώς, που ισχύει στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Συγκεκριμένα σε όσα επαγγέλματα υπαχθούν στη νέα λίστα το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση θα πέσει από το 65ο στο 60ό έτος της ηλικίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι αγχωτικοί σύντροφοι κάνουν κακό στην υγεία




Συντελούν σε αύξηση του ποσοστού θνησιμότητας.

Ότι το άγχος κάνει κακό στην υγεία είναι ήδη γνωστό. Ίσως όμως δεν γνωρίζατε ότι όταν κάποιος το βιώνει από πολύ μικρή ηλικία τότε είναι πολύ πιθανό να ζήσει λιγότερα χρόνια.
Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Γλασκόβης οι οποίοι διαπίστωσαν ότι οι αγχωτικοί άνθρωποι ζουν λιγότερο ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και το άγχος που μας μεταδίδουν οι φίλοι μας.

Ο επικεφαλής της έρευνας έκανε το πείραμα σε σπίνους που αντιδρούν στα ερεθίσματα όπως όλα τα σπονδυλωτά, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι σπίνοι, ακόμη κι όταν δεν είχαν οι ίδιοι άγχος αλλά είχε ο σύντροφος τους, το ποσοστό θνησιμότητας τους ήταν κατά τέσσερις φορές μεγαλύτερο από το φυσιολογικό.

Το μήνυμα που θέλησαν λοιπόν να περάσουν οι ερευνητές είναι ότι: «Ο λάθος τύπος συντρόφου μπορεί να κάνει πολύ κακό στην υγεία μας».



Διαβάστε περισσότερα...

Κηλίδες στο δέρµα;



Πώς θα τις αντιμετωπίσετε.

Οι στρογγυλές καστανές κηλίδες που µπορεί να εµφανιστούν στο δέρµα µας, ειδικά µε το πέρασµα του χρόνου, µπορούν να προληφθούν ακόµα και σε µεγάλη ηλικία.

Oι στρογγυλές καστανές κηλίδες που παρουσιάζονται συνήθως στο πάνω µέρος των χεριών, στο πρόσωπο, στο λαιµό και στους ώµους οφείλονται στη µακροχρόνια έκθεσή µας στον ήλιο, τον τύπο δέρµατος (τα άτοµα µε ανοιχτόχρωµη επιδερµίδα είναι πιο επιρρεπή) και την κληρονοµικότητα και εµφανίζονται στο πλαίσιο της φωτογήρανσης. Πώς µπορούµε να τις προλάβουµε ή να τις αντιµετωπίσουµε;

Η πρόληψη είναι εύκολη

Επειδή τον τύπο του δέρµατός µας ή την κληρονοµικότητα, που παίζουν βασικό ρόλο στην ανάπτυξη του προβλήµατος, δεν µπορούµε να τα ελέγξουµε, καλό είναι να δώσουµε βάρος στον τρίτο παράγοντα που το προκαλεί, τον ήλιο. Η λύση δεν είναι άλλη από την εξής απλή κίνηση: εφαρµογή αντηλιακού στα σηµεία στα οποία είναι πιθανό να εµφανιστούν οι κηλίδες σε όποια ηλικία και αν είµαστε. Έχετε πάντως κατά νου ότι όσο νωρίτερα λάβετε τα µέτρα σας τόσο καλύτερα.

Αν δεν τις προλάβατε

Αν τελικά δεν καταφέρατε να τις αποφύγετε, έχετε υπόψη ότι οι κηλίδες αντιµετωπίζονται και µε τη χρήση λευκαντικών κρεµών, καθώς και µε την εφαρµογή χηµικού πίλινγκ ή λέιζερ από τον δερµατολόγο σας. Πρέπει να ξέρετε όµως ότι αυτές οι µέθοδοι δεν έχουν µόνιµο αποτέλεσµα (δεν προλαµβάνουν δηλαδή την επανεµφάνιση κηλίδων), οπότε η έγκαιρη πρόληψη παραµένει η καλύτερη θεραπεία.

Ένα πρόβληµα χωρίς ηλικία

Οι κηλίδες, αντίθετα µε ό,τι πιστεύουν πολλοί, δεν εµφανίζονται µόνο σε ηλικιωµένα άτοµα αλλά και σε άτοµα νεαρής ηλικίας εφόσον υπάρχουν οι παραπάνω συνθήκες. Τις συναντάµε όµως συχνότερα στους ηλικιωµένους (κυρίως στις γυναίκες), καθώς σε ένα µεγάλο βαθµό υπεύθυνη για την παρουσία τους είναι η µακροχρόνια έκθεση στον ήλιο, η δράση του οποίου είναι αθροιστική. Εποµένως όσο περισσότερο ήλιο «µαζεύει» κανείς στη ζωή του (και οι µεγαλύτεροι λογικά έχουν εκτεθεί περισσότερο χρόνο σε αυτόν) τόσο µεγαλύτερες πιθανότητες έχει να τις εµφανίσει.

Οι κηλίδες γενικά δεν εµπνέουν λόγο ανησυχίας. Αν όµως παρατηρήσετε κάτι ύποπτο (π.χ. αλλαγή στο χρώµα ή στο µέγεθος), απευθυνθείτε στον δερµατολόγο σας χωρίς καθυστέρηση.

Διαβάστε περισσότερα...

Είναι 11 ετών και πάσχει από σεξουαλικό νόσημα



Μέσα σε 3 χρόνια σχεδόν 900 παιδιά κόλλησαν σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Ένα αγόρι ηλικίας μόλις 11 ετών είναι ο νεώτερος ασθενής στη Βρετανία που κάνει θεραπεία σε νοσοκομείο για σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, σύμφωνα με μια νέα, ανησυχητική έρευνα.

Τα στοιχεία της αποκαλύπτουν πως τα 3 τελευταία χρόνια, σχεδόν 900 παιδιά και έφηβοι ηλικίας κάτω των 16 ετών έχουν διαγνωστεί στη χώρα αυτή με νοσήματα όπως ο έρπης των γεννητικών οργάνων, τα χλαμύδια και η βλεννόρροια.

Μεταξύ των παιδιών που κόλλησαν κάποιο νόσημα του σεξ συμπεριλαμβάνονται δύο 12χρονα αγόρια που έκαναν θεραπεία για κονδυλώματα και έρπη, και ένα συνομήλικό τους κορίτσι που έκανε θεραπεία για έρπη.

Από το 2008 έως σήμερα, θεραπεία για ένα ή περισσότερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα έκαναν επίσης 44 κορίτσια και 2 αγόρια ηλικίας 13 ετών, 200 αγόρια και κορίτσια ηλικίας 14 ετών και 602 έφηβοι ηλικίας 15 ετών.

Οι ειδικοί από τον νοσηλευτικό οργανισμό Mid Essex Foundation Trust που δημοσιοποίησαν τα στοιχεία, εκτιμούν πως ο αληθινός αριθμός των μολυσμένων παιδιών και εφήβων είναι μεγαλύτερος, καθώς οι αριθμοί αφορούν ορισμένα μόνο από τα βρετανικά νοσοκομεία.

Άλλα ευρήματα της έρευνας είναι πως ο αριθμός των μολυσμένων κοριτσιών είναι τριπλάσιος από αυτόν των αγοριών, καθώς και ότι το συχνότερο νόσημα που κόλλησαν τα παιδιά είναι τα χλαμύδια.

Διαβάστε περισσότερα...

Μετρήσεις οστικής μάζας στο Δημοτικό Πολυιατρείο Αμαρουσίου



Για την πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Νέες μετρήσεις οστικής μάζας και εκτίμησης του καταγματικού κινδύνου ξεκινούν από Σεπτέμβριο στο Δημοτικό Πολυϊατρείο Αμαρουσίου (Κτίριο Κοινωνικών Υπηρεσιών, (Παλαιολόγου 9 Μαρούσι, 1oς όροφος), με στόχο την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση της οστεοπόρωσης.

Οι μετρήσεις αποτελούν μια διαρκή κοινωνική παροχή του Δήμου Αμαρουσίου από το 2007 και διενεργούνται από το χειρουργό ορθοπεδικό και υπεύθυνο οργάνωσης και διοίκησης του Πολυιατρείου Αντώνη Παρτσινέβελο, σε συνεργασία με τη βοηθό μικροβιολόγου Καίτη Σεβαστή.

Για πληροφορίες και ραντεβού οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην κ. Κορκίδη καθημερινά από 9 π.μ. έως τις 2 μ.μ. στα τηλέφωνα: 213 2031910, 213 2031911 και 213 2031914.


Διαβάστε περισσότερα...

Και μετά το μεθύσι τι;



Καταπολεμήστε τον πονοκέφαλο.
Αν έχετε πονοκέφαλο γιατί το προηγούμενο βράδυ ήπιατε ότι υπήρχε στην κάβα, βάλτε σε ένα ποτήρι νερό χυμό από ένα λεμόνι, 2 ασπιρίνες και 1 κ.γ μαγειρική σόδα.... και πιείτε το μονορούφι....

Σε λίγα λεπτά θα είστε περδίκι.

Πηγή: http://meacolpa.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα...

«Σκότωσε» τον καρκίνο σε δύο μέρες



Πρωτοποριακή θεραπεία δίνει ελπίδα σε ασθενείς.

Ο 72χρονος Brian Brooks «χτυπήθηκε» από τον καρκίνο και οι γιατροί του έδιναν μόλις 12 μήνες ζωής.

Κι όμως κατάφερε να «σκοτώσει» τον καρκίνο μέσα σε δύο μόλις μέρες, αφού υποβλήθηκε σε μια πρωτοποριακή θεραπεία.

Οι γιατροί διέγνωσαν ότι έπασχε από καρκίνο κατά τη διάρκεια μιας συνηθισμένης εξέτασης στο έντερο. Του είπαν ότι το παχύ του έντερο και το συκώτι του ήταν «γεμάτα» με καρκίνο.

Μην έχοντας να χάσει τίποτα, αποφάσισε να υποβληθεί σε μια πρωτοποριακή θεραπεία για τον καρκίνο του ήπατος, που ονομάζεται Foxfire και της οποίας ηγείται το ερευνητικό κέντρο για την αντιμετώπιση του καρκίνου Bobby Moore Fund.


Η θεραπεία βασίζεται στην απευθείας χορήγηση υψηλών δόσεων ακτινοβολίας σε όγκους βαθιά μέσα στο σώμα, με τη βοήθεια μικροσκοπικών ραδιενεργών «κόκκων» (λέγονται μικροσφαιρίδια) που εγχέονται στο αίμα.

Τα ραδιενεργά μικροσφαιρίδια «παγιδεύονται» μέσα στον καρκινικό όγκο και η ακτινοβολία τους σκοτώνει τα κύτταρά του, προκαλώντας ελάχιστες βλάβες στους υγιείς ιστούς.

Οι καρκινικοί όγκοι «σκοτώθηκαν» μετά από δύο ημέρες θεραπείας, γεγονός που επέτρεπε στους γιατρούς να θεραπεύσουν τον μεταστατικό καρκίνο που είχε στο παχύ έντερο.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η θεραπεία αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει πολλούς ασθενείς.


Το κέντρο The Bobby Moore Fund ιδρύθηκε από τη Stephanie Moore το 1993 στη μνήμη του συζύγου της Bobby, ο οποίος έχασε τη ζωή του από καρκίνο του εντέρου σε ηλικία 51 ετών.

Ήταν ο αρχηγός της εθνικής ομάδας της Αγγλίας που είχε πάρει το παγκόσμιο κύπελλο, ενώ ήταν και αρχηγός της West Ham.

Ο Brian Brooks περιγράφει την περιπέτειά του ως «θαύμα». «Ήμουν καταδικασμένος σε θάνατο, κάτι που δε μπορούσα να διαχειριστώ. Η οικογένειά μου ήταν συντετριμμένη και το χειρότερο για μένα ήταν ότι δε θα μπορούσα να δω την τρίχρονη εγγονή μου να μεγαλώνει. Ποτέ όμως δεν έχασαν την ελπίδα τους και μου συμπαραστάθηκαν πολύ καθ’ όλη τη διάρκεια της περιπέτειάς μου».

«Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ο καρκίνος να επιστρέψει. Τώρα είναι σε ύφεση και αυτό είναι κάτι που οι γιατροί δεν πίστευαν ότι μπορεί να συμβεί».


Διαβάστε περισσότερα...

Υποβαθμίζονται οι παροχές υγείας λένε οι γιατροί




Αντιδρούν έντονα στο νομοσχέδιο για την υγεία.

Αποσπασματικό και απαράδεκτο χαρακτηρίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών το νέο νομοσχέδιο «σκούπα» του υπουργείου Υγείας, καλώντας αύριο σε έκτακτη γενική συνέλευση τα μέλη του, προκειμένου να αποφασίσουν επιπλέον τρόπους αντίδρασης, πέραν από τη συμμετοχή τους, στην πανιατρική απεργία της 8ης και 9ης Σεπτεμβρίου.

«Ο υπουργός Υγείας συνεχίζει και εν μέσω θέρους να νομοθετεί κατά ριπάς. Με κάθε, όμως, νέο Νομοθέτημά του, υποβαθμίζει όλο και περισσότερο τις παροχές υγείας, ποιοτικά και ποσοτικά και συγχρόνως στραγγαλίζει επαγγελματικά τον ιατρικό κόσμο.

Δεν έχει αντιληφθεί ακόμη ότι περικόπτοντας συνεχώς τις δημόσιες δαπάνες για την υγεία, δεν καταφέρνει τίποτε άλλο από το να διογκώνει τη συμμετοχή του οικογενειακού προϋπολογισμού σ’ αυτές», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ, ο οποίος τονίζει ότι ο Α. Λοβέρδος έχει εγκλωβιστεί στις υποδείξεις της τρόικας και αναγκάζει, μ’ αυτό το νομοθέτημα, τους πολίτες να βάζουν το χέρι ακόμη πιο βαθειά στην τσέπη.

Ο ιατρικός κόσμος έχει πεισθεί, σύμφωνα με τον ΙΣΑ, «ότι η πρόταση της κυβέρνησης για τον ΕΟΠΥΥ βλάπτει τους ασφαλισμένους και είναι απαξιωτική, υποτιμητική έως και εξευτελιστική για τους γιατρούς». Για το λόγο αυτό, όπως αναφέρει, θα αρνηθεί να τον στελεχώσει, σύμφωνα με την απόφαση της Γ.Σ. του Π.Ι.Σ.

«Μπροστά σ’ αυτό το πρόβλημα ο υπουργός Υγείας προσπαθεί να παραπλανήσει τους γιατρούς και να τους δελεάσει ότι αυτοί θα μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να συμμετέχουν έως μια φορά την εβδομάδα στην ολοήμερη λειτουργία των Νοσοκομείων. Αυτόν τον εμπαιγμό δεν θα τον αποδεχτούν οι γιατροί», καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΙΣ.



Διαβάστε περισσότερα...

Καταρρέει το πανελλαδικό πρόγραμμα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα

Το ποσό που πιστώνεται δεν καλύπτει καν τα δεδουλευμένα των διερμηνέων μέχρι τον περασμένο Ιούνιο.



Οι δραματικές περικοπές σε ύψος περίπου 60% του προγράμματος διερμηνείας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας που υλοποιεί η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος (ΟΜΚΕ), έχουν οδηγήσει το πρόγραμμα που επί σειρά ετών ικανοποιεί τις επικοινωνιακές ανάγκες χιλιάδων ατόμων με απώλεια ακοής ανά την Ελλάδα σε κατάρρευση.

Για να γίνει κατανοητό το “νομοτελειακόν” της κατάρρευσης επιβάλλεται να επισημανθεί ότι:

1.Τα ποσά για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ολοένα μειώνονται τα τελευταία χρόνια, παρά το γεγονός ότι εξαιτίας των ζωτικών αποτελεσμάτων του στην καθημερινότητα των κωφών και βαρηκόων η ζήτησή του προγράμματος ολοένα αυξάνεται. Σε απόλυτους αριθμούς οι 250.000 € της προπέρσινης χρονιάς με τις τελευταίες περικοπές έχουν διολισθήσει σε κάτι λιγότερο από 80.000.

2.Από την αρχή της φετινής χρονιάς και λόγω των περικοπών (πριν την τελευταία και μεγαλύτερη από όλες) είχαν ξεκινήσει οι εκπτώσεις από πλευράς ΟΜΚΕ ή αλλιώς οι περιορισμοί των ωρών διερμηνείας στο minimum. Είχε τεθεί ανώτατο όριο 25 ωρών διερμηνείας ανά κωφό ή βαρήκοο άτομο, οι εκατοντάδες κωφοί χρειάζονταν πολύ περισσότερες ώρες κατέβαλαν το τίμημα από την τσέπη τους.

3.Οι ανάγκες διερμηνείας που καλύπτει το πρόγραμμα καλύπτουν μια ευρύτατη γκάμα κοινωνικών δραστηριοτήτων. Ενδεικτικά: Στην επαφή των κωφών με δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς, σχολεία και πανεπιστήμια, δικαστήρια και δικηγορικά γραφεία, συνέδρια κ.ο.κ.

4.Φέτος στην διάθεση του προγράμματος έχουν πιστωθεί 50.400 €, όπως δε διαμηνύθηκε αρμοδίως και δεσμευτικά στην ΟΜΚΕ θα πιστωθούν άλλες 30.000 λίαν προσεχώς και ... τέρμα! Από την άλλη, τα χρωστούμενα προς τους διερμηνείς ΕΝΓ υπερβαίνουν τα 90.000 €, μόνο για την δουλειά τους μέχρι τον Ιούνιο (οι καλοκαιρινές διερμηνείες δεν έχουν ακόμα συμπεριληφθεί στους υπολογισμούς). Άρα: Όχι μόνο το πρόγραμμα διερμηνείας ΕΝΓ που αποτελεί έμπρακτη έκφραση του συνταγματικά επιβεβλημένου δικαιώματος των κωφών στην επί ίσοις όροις επικοινωνία έχει ήδη καταρρεύσει, αλλά κουβαλάει και χρέη για δεδουλευμένα που είναι άγνωστο το πως θα καταβληθούν.

Η σχεδιαζόμενη από πλευράς Ομοσπονδίας αντίδραση στην έμπρακτη κατάργηση του προγράμματος θα είναι μετωπική. Οπως τονίζει η ΟΜΚΕ στην οργισμένη επιστολή διαμαρτυρία της “θα κατευθύνουμε τους Έλληνες κωφούς και βαρήκοους στις υπηρεσίες του υπουργείου υγείας, θα τους εξηγήσουμε ότι σε αυτές πλέον πρέπει να απευθύνονται για την κάλυψη των ζωτικών αναγκών επικοινωνίας τους”. Σημειώνεται ότι στο πλευρό της ΟΜΚΕ τίθεται σύσσωμο το αναπηρικό κίνημα, δηλώνοντας την διαθεσιμότητά του σε όποια μορφή κινητοποίησης η ομοσπονδία επιλέξει ως προσφορότερη για την προάσπιση των δικαίων των Ελλήνων κωφών και βαρηκόων.


Διαβάστε περισσότερα...

Ευχαριστίες στον Πρόεδρο της Βουλής



Η Διοίκηση του Κ.Α.Α.Κ.Υ.Α.ΜΕΑ. Καστοριάς εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες της στον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Φίλιππο Πετσάλνικο, για την ευγενική προσφορά 110 τόμων εξαιρετικών βιβλίων από τις πολύτιμες εκδόσεις της Βουλής των Ελλήνων για την Δανειστική Βιβλιοθήκη του Κέντρου μας, που φιλοδοξούμε να...συνδράμει στην ανάπτυξη του τομέα της κοινωνικής υποστήριξης των ατόμων με αναπηρία (Α.μεΑ.), και, παράλληλα, να υποβοηθήσει την ενδοεπαγγελματική ανάπτυξη και τη δια βίου επιμόρφωση του προσωπικού μας, καθώς και του κάθε ενδιαφερόμενου συμπολίτη μας. 

Με την ευκαιρία αυτή αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω για πρώτη φορά δημόσια τον κ. Πετσάλνικο για την αδιάλειπτη μηνιαία συνεργασία μας σχετικά με τα επιμέρους ζητήματα που απασχολούν το Κέντρο, καθώς και για τις εύστοχες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις του αναφορικά με την επαρκή στελέχωση, την απρόσκοπτη χρηματοδότηση και την εύρυθμη λειτουργία του Κ.Α.Α.Κ.Υ.Α.ΜΕΑ. Καστοριάς. Με το διαρκές ενδιαφέρον και την ευαισθησία του για τα θέματα των ατόμων με αναπηρία τιμά υποδειγματικά την ιδιότητά του ως Επίτιμος Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμεΑ Καστοριάς και τον θεσμικό πολιτικό και πολιτειακό του ρόλο.

Από μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου του ευχόμαστε πολλές προσωπικές και οικογενειακές επιτυχίες και ευελπιστούμε στη συνέχιση της διαρκούς αμέριστης συνδρομής του προς το Κ.Α.Α.Κ.Υ.Α.ΜΕΑ. Καστοριάς και προς τους συμπολίτες μας με αναπηρία, οι οποίοι αποτελούν μια εξαιρετικά ευάλωτη κοινωνική ομάδα και ιδιαίτερα την δύσκολη εποχή που διανύουμε χρειάζονται την υποστήριξή μας.

Με τιμή
Η Διοικήτρια
Όλγα Μούσιου-Μυλωνά


Διαβάστε περισσότερα...

Η αναστολή του «πόθεν έσχες» κίνητρο για ανάκαμψη της αγοράς των ακινήτων



ΜΕΤΡΟ-«ανάσα» για την αγορά ακινήτων χαρακτηρίζουν εκπρόσωποι φορέων της κτηματαγοράς την αναστολή του «πόθεν έσχες» στα ακίνητα.

Oπως μάλιστα διευκρινίστηκε χθες από το Yπουργείο Οικονομικών η αναστολή του «πόθεν έσχες» ισχύει αναδρομικά από τις 17 Δεκεμβρίου του 2010 μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2013 και αφορά την απόκτηση (αγορά ή ανέγερση ή χρονομεριστική ή χρηματοδοτική μίσθωση) όλων των ακινήτων.
Oπως υποστηρίζουν φορείς της αγοράς το μέτρο θα είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για την εξοχική κατοικία, η οποία βρέθηκε σε τέλμα λόγω της οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα πολλά ακίνητα σε ολόκληρη τη χώρα να παραμένουν στα αζήτητα.

Η αναστολή του «πόθεν έσχες» μπορεί να λειτουργήσει ως «στήριγμα» στη χειρότερη μέχρι σήμερα συγκυρία για την κτηματαγορά, με το απόθεμα αδιάθετων κατοικιών να παραμένει μεταξύ 120.000-150.000.
Oσοι σχεδιάζουν να αποκτήσουν ακίνητα και θέλουν να προλάβουν την αύξηση των αντικειμενικών αξίων θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

Η απαλλαγή πρώτης κατοικίας συνδέεται με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου και το είδος του αγοραζόμενου ακινήτου.

Για αγορά κατοικίας το αφορολόγητο όριο ανέρχεται σε:
• 200.000 ευρώ για τον άγαμο. Για τον άγαμο που παρουσιάζει αναπηρία τουλάχιστον 67% από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία το αφορολόγητο διαμορφώνεται σε 250.000 ευρώ.
• 250.000 ευρώ για τον έγγαμο. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα αυτού και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του. Για έγγαμο που παρουσιάζει αναπηρία τουλάχιστον 67% από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία, μέχρι ποσού αξίας 275.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.


Διαβάστε περισσότερα...

Έσβησε 10χρονος και έδωσε ζωή σε συνανθρώπους του



Είχε υποστεί σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις σε τροχαίο δυστύχημα.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα η λήψη οργάνων ενός 10χρονου παιδιού που κατέληξε, μετά από νοσηλεία στο Γ.Ν.Α. Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», έπειτα από βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που υπέστη σε τροχαίο δυστύχημα.

Τη λήψη των οργάνων του άτυχου μικρού παιδιού πραγματοποίησαν δύο ομάδες γιατρών από την Ιταλία και η ομάδα του κ. Δρακόπουλου από το Γ.Ν.Α. «Ευαγγελισμός». Το ήπαρ και ο πνεύμονας του 10χρονου παιδιού εστάλησαν σε νοσοκομείο στο Παλέρμο και η καρδιά στην Μπολόνια της Ιταλίας, ενώ οι νεφροί εστάλησαν στο Γ.Ν.Α. «Ευαγγελισμός».

Η πολιτική ηγεσία του ΥΥΚΑ συγχαίρει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για το δύσκολο έργο τους.

«Δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσουν την ειλικρινή και βαθύτατη θλίψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στους γονείς του παιδιού για τον πρόωρο χαμό του. Τους συγχαίρει θερμότατα για το ψυχικό μεγαλείο που επέδειξαν, λαμβάνοντας τη γενναία απόφαση σε αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή, να δωρίσουν τα όργανα του παιδιού τους και να χαρίσουν ζωή σε μικρά παιδιά εντός και εκτός συνόρων που το είχαν ανάγκη».


Διαβάστε περισσότερα...

Δέκα ασκήσεις που καλό είναι να αποφύγετε



Για να γλιτώσετε από τους τραυματισμούς!
Η άγνοια, ο υπέρμετρος ζήλος καθώς και η υπερβολική σιγουριά, είναι μερικοί από τους σημαντικότερους παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν έναν απλό αθλούμενο ή ακόμα και έναν αρχάριο ή προχωρημένο αθλητή σε τραυματισμό. Επειδή λοιπόν κανένας μας δεν θα ήθελε να βρεθεί σε αυτήν τη δυσάρεστη θέση, ας δούμε κάποιες επικίνδυνες ασκήσεις αλλά και τρόπους για την ασφαλή εκτέλεσή τους.

1. Οπισθολαίμιες έλξεις τροχαλίας : Άσκηση ιδιαίτερα επικίνδυνη, όσον αφορά τους ώμους αλλά και τον αυχένα. Μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, ιδιαίτερα όταν εκτελείται με πολλά κιλά και με λάθος τρόπο (κεφάλι μπροστά, απότομο τράβηγμα κιλών, κακή θέση ώμων).Οι εμπροσθολαίμιες έλξεις είναι εξαιρετική άσκηση για την πλάτη και μάλιστα χωρίς κανέναν κίνδυνο.

2. Καθίσματα ποδιών -SQUAT ΣΤΟ SMITH MACHINE: Από τις καλύτερες ασκήσεις για την ενδυνάμωση των ποδιών, αλλά ταυτόχρονα και από τις πιο επικίνδυνες. Το συγκεκριμένο μηχάνημα, οδηγεί το σώμα σε μία ασυνήθιστη για αυτό θέση, με αποτέλεσμα να υπάρχει επιβάρυνση σε γόνατα, ώμους και μέση. Θα προτείναμε την εκτέλεσή της είτε ελεύθερα, είτε με μία ελβετική μπάλα ανάμεσα στον αθλούμενο και στον τοίχο, είτε στα ειδικά μηχανήματα, πάντα βέβαια υπό την εποπτεία των ειδικών.

3.Οπισθολαίμιες πιέσεις ώμων : Όσο έμπειροι και αν είστε, εάν ξεφύγετε ελάχιστα από την σωστή της εκτέλεση και με αρκετά κιλά στην μπάρα, ο ώμος σας ενδέχεται να τραυματιστεί σοβαρά. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να την εκτελέσετε, αφού μπορείτε να γυμνάσετε αποτελεσματικά τους ώμους σας εκτελώντας εμπροσθολαίμιες πιέσεις μπάρας ή αλτήρων.

4. Όρθια κωπηλατική με μπάρα: Αποτελεσματική άσκηση για τους ώμους, αλλά με μεγάλο ρίσκο για τη συγκεκριμένη περιοχή και για τους καρπούς. Μπορεί να τραυματίσει τους ώμους, ειδικά αν η μπάρα ανέβει πάνω από το επίπεδό τους, αλλά και να ενοχλήσει τους καρπούς, μιας και κατά την διάρκεια της άσκησης, στρίβουν σε ασυνήθιστη θέση. Προτείνεται η εκτέλεση άλλης άσκησης, όπως τα πλάγια ανοίγματα με αλτήρες, που είναι εξίσου αποτελεσματική.

5. Κοιλιακοί: Όλοι τους γνωρίζουν, όλοι τους θέλουν γυμνασμένους, δυνατούς και καλοσχηματισμένους, αλλά λίγοι τους γυμνάζουν σωστά. Ο αυχένας υποφέρει, η μέση ταλαιπωρείται και οι κοιλιακοί δουλεύουν ελάχιστα. Σημαντικό είναι τα πόδια να είναι πάντα λυγισμένα και ποτέ τεντωμένα, ο αυχένας να είναι σε ευθεία με την σπονδυλική μας στήλη και οι κοιλιακοί μας να είναι σφιγμένοι καθώς ανεβοκατεβαίνουμε. Δοκιμάστε ασκήσεις pilates, που πραγματικά κάνουν θαύματα με το συγκεκριμένο σημείο.

6. Ραχιαίοι: Μαζί με τους κοιλιακούς, αποτελούν τους σημαντικότερους μύες του κορμού μας, αφού αποτελούν το κέντρο του σώματός μας και βοηθούν στην σταθεροποίησή του. Τα πιο συνηθισμένα λάθη, είναι η υπερέκταση της ράχης και του αυχένα, καθώς και η υπερβολική εκγύμναση των κοιλιακών, με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένοι να ατροφούν και να οδηγούν σε προβλήματα μυοσκελετικά. Συνιστάται να ακολουθείται η αναλογία τουλάχιστον 2 προς 1 για την άσκηση των κοιλιακών και ραχιαίων, καθώς και η πιο σωστή εκτέλεσή τους, με ιδιαίτερη προσοχή στην μέση και στον αυχένα.

7. Πρέσσα ποδιών: Ακόμα μία σύνθετη άσκηση που γυμνάζει αποτελεσματικά το κάτω μέρος του σώματος. Γλουτοί, δικέφαλοι μηριαίοι, γάμπες, τετρακέφαλοι, ακόμα και προσαγωγοί είναι τα σημεία που δουλεύουν περισσότερο. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στα γόνατα και στη μέση μας. Η μέση θα πρέπει να εφάπτεται καλά στο κάθισμα, ενώ τα γόνατα κατά την επιστροφή των ποδιών, δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τις 90ο. Συνιστάται η εκτέλεση της συγκεκριμένης άσκησης να γίνεται με λίγα κιλά, ειδικά στους αρχάριους ή ακόμα και η αντικατάστασή της με εκτάσεις τετρακεφάλου στο ειδικό μηχάνημα.

8.Ζώνη άρσης βαρών: Άλλο ένα φλέγον ζήτημα στα γυμναστήρια. Να φορέσω ή όχι ζώνη όταν κάνω ασκήσεις με βάρη; Είναι γεγονός πως οι απόψεις διίστανται. Η ζώνη μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης, με αποτέλεσμα να προστατεύεται η μέση, αλλά και στην πρόληψη της υπερέκτασης και της απότομης στροφής των μυών της ράχης όταν ανυψώνεται ένα βάρος. Από την άλλη μεριά όμως, οδηγεί σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης, αλλά και σε εξασθένηση των κοιλιακών μυών, με αποτέλεσμα το σώμα, όταν εκτελεί την άσκηση να κινδυνεύει να τραυματιστεί. Άποψή μας είναι, πως θα πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ, για όσο διάστημα διαρκεί η άσκηση και μόνο σε μεγάλα φορτία και σε συγκεκριμένες ασκήσεις.

9. Αερόβια μηχανήματα γυμναστηρίου: Το σώμα, όταν γυμνάζεται, ειδικά μάλιστα όταν κινείται, τρέχει ή περπατά πάνω σε ένα διάδρομο, σε ένα ποδήλατο ή σε ένα ελλειπτικό, θα πρέπει να διατηρεί την φυσιολογική του θέση και στάση. Αρκετοί στην κυριολεξία «κρέμονται» από τα στηρίγματα και τα χερούλια των μηχανημάτων, με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν αρκετά τις αρθρώσεις τους (αυχένας, ώμους, μέση, γόνατο κ.λπ.), καθώς το σώμα τους παίρνει μία περίεργη για αυτό θέση. Συνιστάται λοιπόν να έχουμε πάντα στο μυαλό μας πως, όταν χρησιμοποιούμε τα αερόβια μηχανήματα στο γυμναστήριο, πρέπει να διατηρούμε το σώμα μας ίσιο και σταθερό. Καλό θα ήταν, μάλιστα, αρκετές φορές να μειώνουμε την ένταση των μηχανημάτων ή της κίνησής μας, ώστε να διορθώνουμε τη στάση μας.

10. Αθλητική ενδυμασία και αθλητικά παπούτσια: «Δείξε μου τα ρούχα σου, να σου πω ποιος είσαι».Έτσι δεν λένε κάποιοι; Αυτό συμβαίνει και στα γυμναστήρια. Πολλοί διαλέγουν αθλητικά ρούχα και παπούτσια με βάση όχι αυτό που πρέπει, αλλά αυτό που προστάζει η μόδα. Ρούχα και παπούτσια ακατάλληλα και επικίνδυνα, που μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμούς Προμηθευτείτε τον κατάλληλο εξοπλισμό για την δραστηριότητα που επιλέξατε να κάνετε, ρωτώντας τον ειδικό, και όχι τους «γκουρού» της μόδας. Έτσι θα αισθάνεστε πιο ασφαλής και θα μπορείτε να συνεχίσετε τη γυμναστική σας χωρίς προβλήματα.

Διαβάστε περισσότερα...

Ίντερνετ και παχυσαρκία μάστιγα για παιδιά και εφήβους



Μόνο το α’ εξάμηνο του 2011 τα περιστατικά ήταν ίσα με όσα καταγράφηκαν το 2010.

Σε σύγχρονη μάστιγα για παιδιά και εφήβους έχει αρχίσει να εξελίσσεται το φαινόμενο του «ιντερνετισμού» και της παχυσαρκίας.

Με τα θέματα αυτά και άλλα που αφορούν τα παιδιά, θα ασχοληθεί το 3ο Παιδιατρικό Παιδοπνευμονολογικό Συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στις 8 -11 Σεπτεμβρίου στα Ιωάννινα.

Εξήντα οκτώ παιδιά προεφηβικής ηλικίας βρίσκονται αυτή την περίοδο στο στάδιο της απεξάρτησης από «Ιντερνετισμό», ενώ για την παχυσαρκία σε πανελλήνια μελέτη που έγινε, ένα στα τέσσερα παιδιά στην ηλικία των 7 ετών είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, επίκουρο καθηγητή Παιδοπνευμονολογίας Χάρη Κατσαρδή, το πρόβλημα του «Ιντερνετισμού», λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το πρώτο εξάμηνο του 2011, υπάρχουν τόσα περιστατικά παιδιών όσα σχεδόν ολόκληρο το 2010.

Τα παιδιά, ανέφερε ο καθηγητής, που πάσχουν από την ασθένεια αυτή, ζουν σε μια εικονική πραγματικότητα και χάνουν την επαφή με την ζωή.

Τα περιστατικά κατάθλιψης και η τάση αυτοκτονίας στους εφήβους κυρίως, όπου η συμμετοχή του «Ιντερνετισμού» είναι σημαντική, αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Η παχυσαρκία είναι μια άλλη ασθένεια που πλήττει τα ελληνόπουλα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μέχρι την ηλικία των 7 ετών, δεν κάνει διακρίσεις και αφορά εξίσου τα αγόρια και τα κορίτσια .

Όπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Χρυσούλα Μπακούλα, τα δεδομένα αλλάζουν στην εφηβεία, όπου μόνον ένα στα τέσσερα κορίτσια είναι παχύσαρκο, ενώ στα αγόρια παραμένουν τα μισά.

Το παιδικό άσθμα είναι ένα άλλο μείζον θέμα, που θα απασχολήσει τους συνέδρους, καθώς ταλαιπωρεί το 15-20% των παιδιών.

Σύμφωνα με τον κ.Κατσαρδή, παρά το γεγονός ότι σήμερα υπάρχουν στην θεραπευτική φαρέτρα πλήθος αποτελεσματικών φαρμάκων, σε ποσοστό 60% το άσθμα, ελέγχεται πλημμελώς.

Σημαντικό κεφάλαιο του συνεδρίου, αποτελεί το θέμα των αλλεργιών στα φάρμακα, καθώς και το θέμα της μη συμμόρφωσης.

Το Συνέδριο διοργανώνεται από το Παιδοπνευμονολογικό -Παιδιατρικό Τμήμα του νοσοκομείου «Η ΕΛΠΙΣ», με τη συνεργασία της Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων.


Διαβάστε περισσότερα...

Χάστε τα κιλά των διακοπών, χωρίς δίαιτα!



Είκοσι συμβουλές για να πετύχετε το στόχο σας.

Κατά την διάρκεια των διακοπών, μας διακατέχει ένα αίσθημα ξεγνοιασιάς και ελευθερίας, με αποτέλεσμα να παραδινόμαστε άνευ ορών σε όλες τις γευστικές απολαύσεις και διατροφικούς πειρασμούς.

Η επαναφορά μας όμως στην καθημερινότητα, εκτός από την αναπόληση των στιγμών ξεγνοιασιάς που περάσαμε, μας δημιουργεί και την ανάγκη της απαλλαγής από τα περιττά κιλά που συνήθως συνοδεύουν τα φαγοπότια του καλοκαιριού.

Το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι να ακολουθήσουμε κάποια δίαιτα- «αστραπή» η οποία υπόσχεται γρήγορη και ανώδυνη απώλεια κιλών. Όμως, αυτές οι δίαιτες δεν έχουν μόνιμα αποτελέσματα.
Ορισμένες βασικές και χρήσιμες συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να χάσετε τα κιλά του καλοκαιριού, χωρίς δίαιτα, άλλα και να τα διατηρήσετε μετέπειτα είναι οι παρακάτω:

-Προσπαθήστε το γεύμα σας να διαρκεί τουλάχιστον 20 λεπτά. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική συνήθεια την οποία πρέπει να υιοθετήσετε, αν θέλετε να είστε αδύνατοι, χωρίς να ακολουθείτε εξαντλητικές και περίπλοκες δίαιτες. Με το να τρώτε αργά προσφέρετε στον οργανισμό σας μεγαλύτερη απόλαυση, με μικρότερη ποσότητα φαγητού. Τα «αργά» γεύματα, δίνουν το έναυσμα στο σώμα σας να γεμίσει με ορμόνες. Με το να τρώτε σαν … «λύκος» μπλοκάρετε τα σήματα του κορεσμού και οδηγείστε σε επεισόδια υπερφαγίας.

-Κοιμηθείτε περισσότερο. Έρευνες από το πανεπιστήμιο του Michigan έχουν δείξει ότι, 1 ώρα παραπάνω ύπνου το βράδυ, μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε μέχρι και 30 κιλά το χρόνο! Αυτό συμβαίνει διότι όταν κοιμάστε αποφεύγετε την απερίσκεπτη κατανάλωση ανθυγιεινών γευμάτων. Επίσης, ο λιγότερος ύπνος αυξάνει την όρεξη.

-Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Προσπαθήστε να καταναλώνετε 2 μερίδες φρούτων και 3 μερίδες λαχανικών μέσα στην ημέρα σας. Περιέχουν κυρίως, φυτικές ίνες και νερό, με αποτέλεσμα να φουσκώνει το στομάχι σας και να αισθάνεστε κορεσμό με λιγότερες θερμίδες.

-Προσθέστε τις σούπες στη διατροφή σας. Οι σούπες στο ξεκίνημα ενός γεύματος βοηθάνε στη μείωση της όρεξης. Έτσι, θα χορτάσετε γρήγορα, με μικρότερη ποσότητα φαγητού. Προτιμήστε σούπες λαχανικών ή κρέατος και αποφύγετε σούπες με κρέμες γάλακτος και πολλά λιπαρά.

-Καταναλώστε προϊόντα ολικής αλέσεως όπως μαύρο ρύζι, κριθάρι, βρώμη, ή ολόκληρο σιτάρι. Τα προϊόντα ολικής αλέσεως είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες διογκώνουν το στομάχι και επίσης βελτιώνουν το λιπιδαιμικό προφίλ του οργανισμού, παρασύροντας και αποβάλλοντας την περιττή χοληστερόλη.

-Βάλτε στόχο να φορέσετε το αγαπημένο σας ρούχο, που δεν σας κάνει πια. Τοποθετήστε το σε ένα σημείο όπου θα το βλέπετε καθημερινά, ώστε να μην ξεχάσετε το στόχο σας!

-Παραβλέψτε το μπέικον από την διατροφή σας. Κάνοντας αυτή την κίνηση μπορείτε να γλυτώσετε μέχρι και 22 λιγότερα κιλά μέσα σε ένα χρόνο. Αντί για μπέικον ή οποιοδήποτε άλλο λιπαρό τρόφιμο, χρησιμοποιήστε ντομάτα, μαρούλι ή άλλα λαχανικά της αρεσκείας σας.

-Μαγειρέψτε στο σπίτι, αντί να τρώτε έξω. Έρευνες έχουν δείξει ότι, αυτή είναι μία πολύ βασική συνήθεια που πρέπει να υιοθετήσετε έτσι ώστε να χάσετε βάρος. Μαγειρέψτε τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά, όπως κοτόπουλο, ψάρι, μοσχάρι και κάντε το πιάτο σας πιο «όμορφο» και γευστικό, προσθέτοντας πολύχρωμα λαχανικά ή βότανα. Επίσης, μπορείτε να φτιάξετε σπιτική πίτσα με λεπτή ζύμη και διάφορα λαχανικά και τυριά με χαμηλά λιπαρά αντί για αλλαντικά.

-Ελαττώστε την ζάχαρη. Αντικαταστήστε τα αναψυκτικά ή οποιοδήποτε άλλο ζαχαρούχο ποτό με μεταλλικό νερό. Έτσι, θα αποφύγετε τουλάχιστον 10 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ζάχαρη που βρίσκεται σε υγρή μορφή, μέσα στα αναψυκτικά προσπερνά το φυσιολογικό σήμα του κορεσμού, εν αντιθέσει με τη ζάχαρη που βρίσκεται π.χ. στα ζαχαρωτά. Έτσι, καταναλώνεται μεγαλύτερη ποσότητα ποτού.

-Χρησιμοποιήστε ένα ψηλό και λεπτό ποτήρι αντί για ένα κοντό και φαρδύ. Αυτό θα σας βοηθήσει να πίνετε 25-30% λιγότερο χυμό, σόδα, κρασί ή οποιοδήποτε άλλο ποτό. Έρευνα από το πανεπιστήμιο του Cornell έδειξε ότι όλοι οι άνθρωποι βάζουν περισσότερο ποτό σε ένα κοντό και φαρδύ ποτήρι, προσλαμβάνοντας περισσότερες θερμίδες.

-Ελαττώστε το αλκοόλ. Το αλκοόλ είναι το δεύτερο πιο θερμιδογόνο μετά το λίπος. Το λίπος δίνει 9 kcal/gr και το αλκοόλ 7 kcal/gr. Επίσης, το αλκοόλ συνοδεύεται συνήθως από τσιπς, φιστίκια και άλλα σνακ, τα οποία οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη πρόσληψη θερμίδων. Όταν το απαιτεί η περίσταση, ξεκινήστε με ένα μη αλκοολούχο ποτό ή ανθρακούχο νερό και στη συνέχεια περιοριστείτε σε ένα μόνο ποτό. Καλύτερα προτιμήστε κόκκινο κρασί ή μπύρα διότι έχουν και θρεπτική αξία εν συγκρίσει με τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά.

-Ξεκινήστε να πίνετε πράσινο τσάι. Έρευνες έχουν δείξει ότι το πράσινο τσάι αυξάνει τον μηχανισμό καύσης του λίπους, πιθανότατα λόγω της δράσης των κατεχινών.

-Ξεκινήστε Yοga. Από έρευνες έχει φανεί ότι όσοι κάνουν Yoga τακτικά, αποκτούν μια πιο προσεκτική στάση απέναντι στο φαγητό. Δεν καταναλώνουν μεγάλες μερίδες φαγητού, αλλά τρώνε τόσο όσο να αισθάνονται «χορτάτοι». Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στον αυτοέλεγχο που αναπτύσσουν όσοι κάνουν Yoga.

-Σταματήστε να τρώτε πριν νιώσετε ότι θα εκραγείτε από το πολύ φαγητό. Τρώτε αργά, κάντε μικρές παύσεις αφήνοντας το πιρούνι στο πιάτο σας και απολαύστε το γεύμα σας.

-Επιλέξτε ένα μικρότερο πιάτο για να σερβίρετε το φαγητό σας αντί για ένα μεγαλύτερο. Αυτό αυτόματα θα σας οδηγήσει στη λήψη περίπου 100-200 λιγότερων θερμίδων/ημέρα. Σε ένα χρόνο, με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαν να χαθούν έως και 20-40 κιλά.

-Μετρήστε την ποσότητα του φαγητού πριν το βάλετε στο πιάτο σας. Αυτό θα σας βοηθήσει επιτυχώς να χάσατε βάρος αλλά και να το διατηρήσετε μετέπειτα. Κάντε το 1-2 φορές και μετά θα γίνεται αυτόματα ‘με το μάτι’.

-Όταν βγαίνετε έξω για φαγητό, για να μπορέσετε να ελέγξετε την μερίδα σας, γεμίστε το μισό πιάτο σας με σαλάτα και το υπόλοιπο με υγιεινές τροφές, όπως κοτόπουλο, ψάρι ή κρέας χωρίς λίπος. Μην παραλείψετε τους υδατάνθρακες, π.χ. ρύζι, πατάτα, μακαρόνια κ.ά., διότι διαθέτουν πρωτεϊνοπροστατευτική δράση. Με μέτρο όμως. Η περίσσειά τους μετατρέπεται σε λίπος!

-Συνοδέψτε τα ζυμαρικά σας με μια απλή σάλτσα ντομάτας αντί για σάλτες που περιέχουν κρέμες γάλακτος και πολλά λιπαρά. Και μην ξεχνάτε: το μέγεθος μετράει! Μια μερίδα ζυμαρικά είναι ίση με το μέγεθος μιας μπάλας του τένις!

-Αποφύγετε το κρέας. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι χορτοφάγοι τείνουν να ζυγίζουν μέχρι και 20% λιγότερο από τους κρεατοφάγους. Αντικαταστήστε λοιπόν το κρέας από όσπρια και συνδυάστε τα με υδατάνθρακες (ρύζι, μακαρόνια). Με αυτόν τον συνδυασμό, προσλαμβάνετε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας.

-Αυξήστε την φυσική σας δραστηριότητα. Περπατώντας 20 λεπτά την ημέρα, καθαρίζοντας το σπίτι για 30 λεπτά, κουρεύοντας το γρασίδι για 20 λεπτά, κ.ά μπορείτε να χάσετε μέχρι και 100 έξτρα θερμίδες κάθε μέρα. Αυτό σημαίνει μέχρι και 20 κιλά το χρόνο. Ξεκινήστε και «δεν θα χάσετε»!


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γελάστε μέχρι… δακρύων!



Κάνει καλό στην καρδιά.

Οι κωμωδίες κάνουν καλό στην καρδιά, μας λέει αμερικανική έρευνα, αντίθετα με τα θρίλερ που την κάνουν να αρρωσταίνει.

Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Μάικλ Μίλερ, «οι κωμωδίες ασκούν θετική επίδραση στην λειτουργία των αγγείων, ενώ αντιθέτως τα θρίλερ και οι πολεμικές ταινίες προκαλούν μία ψυχική καταπόνηση και τελικά πλήττουν την καρδιαγγειακή υγεία».

Για τις ανάγκες της μελέτης, εθελοντές είδαν μία μέρα αποσπάσματα από κωμωδίες, όπως το «Κάτι τρέχει με την Μαίρη» και την επομένη το πρώτο 15λεπτο από την πολεμική ταινία «Η διάσωση του στρατιώτη Ράιαν», που αναπαριστά σκληρές σκηνές από την απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία, το 1944.

Αυτό που παρατήρησαν οι ερευνητές ήταν ότι όταν οι εθελοντές έβλεπαν τον στρατιώτη Ράιαν, παρουσίασαν αγγειοσυστολή του εσωτερικού τοιχώματος των αιμοφόρων αγγείων τους, με συνέπεια να μειωθεί η ροή αίματος στα ζωτικά όργανά τους. Αντιθέτως, όταν έβλεπαν την κωμωδία, εκδήλωσαν αγγειοδιαστολή, με συνέπεια να αυξηθεί η ροή αίματος.

«Το μήνυμα της μελέτης είναι πως το γέλιο κάνει καλό στην καρδιά», τόνισε ο Δρ Μίλερ κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων της μελέτης στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC), που διεξήχθη στο Παρίσι.


Διαβάστε περισσότερα...