Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Ακριβή μου Ελλάδα



Στις πρώτες θέσεις της... ακρίβειας στην Ευρώπη βρίσκεται η Ελλάδα στις περισσότερες κατηγορίες προϊόντων, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η εικόνα που παρουσιάζει η Ελλάδα ανά ομάδα προϊόντων είναι η εξής:
Στο ψωμί -δημητριακά η χώρα μας βρίσκεται στην 8η θέση (από 7η το 2010), δηλαδή 16% ακριβότερη από το μέσο όρο της ΕΕ ενώ έχει και την υψηλότερη τιμή παραγωγού.
Στα ψάρια η Ελλάδα είναι η 6η ακριβότερη χώρα με 12,4% πάνω από το μέσο όρο.
Στο γάλα- τυροκομικά η Ελλάδα είναι η ακριβότερη χώρα, με 31,5% πάνω από το μέσο όρο στην ΕΕ. Και εδώ η τιμή παραγωγού είναι υψηλότερη (47- 56 λεπτά για το αγελαδινό γάλα έναντι 29 στην ΕΕ).

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς δήλωσε ότι τα περιθώρια μείωσης των τιμών υπάρχουν και τόνισε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια τεχνολογικού εκσυγχρονισμού και εξωστρέφειας προκειμένου να μειωθεί το κόστος παραγωγής και οι τιμές.





Διαβάστε περισσότερα...

Αλλάζει το «Βοήθεια στο σπίτι»


Αύριο κυρώνεται από τη Βουλή η πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία παρατείνεται έως τις 31 Μαρτίου του 2013 το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» καθώς εξασφαλίστηκε η χρηματοδότησή του αλλά και η πληρωμή των εργαζόμενων σε αυτό.

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος , απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεγκέρογλου, μετά το Μάρτιο θα «τρέχει» το πρόγραμμα «Κατ' Οίκον Φροντίδα για συνταξιούχους».

Για την υλοποίηση του διάδοχου αυτού προγράμματος θα υπάρξει κοινή υπουργική απόφαση για τους παρόχους του που μπορεί να είναι δήμοι, οργανισμοί, κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις (στις οποίες μπορεί να οργανωθούν και εργαζόμενοι στο πρόγραμμα) και ιδιωτικές εταιρείες.


Διαβάστε περισσότερα...

Μαθητές λιποθυμούν από την πείνα


Την ίδια στιγμή που κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις για τα νέα μέτρα που θα μπουν στη ζωή μας, χιλιάδες ελληνικές οικογένειες ζουν πλέον κάτω από το όριο τη φτώχιας, σε αδιέξοδο.

Μικρά παιδιά φεύγουν για το σχολείο χωρίς να έχουν φάει πρωινό και λιποθυμούν κατά την διάρκεια του μαθήματος.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ALPHA






Διαβάστε περισσότερα...

«Θέλω να βγω να ουρλιάξω»



Αναγνώστρια του enikos.gr μας έστειλε την παρακάτω επιστολή. Σε αυτήν περιγράφει τον «Καιάδα των ψυχασθενών στην Ελλάδα της κρίσης», όπως και η ίδια βιώνει το πρόβλημα μέσα στην οικογένειά της.

«Έχω ένα παλικάρι 34 ετών που πάσχει από σχιζοφρένεια. Νοσηλεύεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, όπως και τώρα (κατόπιν εντολής εισαγγελέα) σε μια ιδιωτική ψυχιατρική κλινική που έχει σύμβαση με το ταμείο του ΕΟΠΥΥ. Δυστυχώς στα κρατικά ψυχιατρεία δεν μπορώ να βρω κρεβάτι εύκολα και αν βρω δεν τον νοσηλεύουν περισσότερο από 10 ημέρες και με προτρέπουν να βρω κρεβάτι σε ιδιωτική κλινική.

Με ειδοποίησαν σήμερα, από την κλινική που νοσηλεύεται ο γιος μου, ότι από 8 Οκτωβρίου οι ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές όλης της Ελλάδας παύουν να έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να καταβάλω εγώ τα νοσήλια στην κλινική και όχι ο ΕΟΠΥΥ (40 ευρώ περίπου την ημέρα συν φάρμακα και ΦΠΑ) ή να τον πάω για νοσηλεία σε δημόσιο ψυχιατρείο.

Το παιδί μου εξαιτίας της παθήσεως του δεν είναι σε θέση να εργαστεί, εγώ είμαι άνεργη 8 μήνες τώρα, ο μικρότερος μου γιος εργάζεται περιστασιακά και τα μόνα έσοδα της οικογένειας μου είναι ο μισθός του συζύγου μου, που δόξα τον Θεό εργάζεται και παίρνει μισθό ακόμη.

Πως θα βρω τα χρήματα να νοσηλεύσω το παιδί μου; Ακόμα και όλα τα έσοδα μας να δώσω δεν φτάνουν για να καλύψουν την νοσηλεία του; Δυστυχώς ο γιος μου χρειάζεται να παραμείνει νοσηλευόμενος και δεν μπορώ να τον πάρω με εξιτήριο, είναι επικίνδυνος για τον εαυτό του και στο σπίτι δεν μπορούμε να του παρέχουμε την κατάλληλη θεραπεία ούτε να τον προστατεύσουμε να μην κάνει κακό στον εαυτό του. Είμαι απελπισμένη, θέλω να βγω στους δρόμους να ουρλιάζω την αδικία που κάνει το κράτος σε αυτούς τους ανθρώπους. Οι ψυχικά πάσχοντες είναι ένα από τα πολύ ευαίσθητα κομμάτια μιας κοινωνίας που δυστυχώς είναι παραπεταμένοι και στιγματισμένοι από τα «υγιή μυαλά».

Η αρρώστια του παιδιού μου ξέρω ότι δεν θεραπεύεται. Σε αυτήν την κλινική που νοσηλεύεται το παιδί μου είχα βρει ένα αποκούμπι, όταν χρειαζόταν ήξερα πια πόρτα να χτυπήσω για να τον βοηθήσουν. Μου είπαν ότι τα μοναδικά έσοδα της κλινικής είναι τα νοσήλια από τα ασφαλιστικά ταμεία, όμως έχουν να εισπράξουν νοσήλια από τον Απρίλιο, το προσωπικό τους είναι απλήρωτο μήνες τώρα, το ίδιο και οι προμηθευτές και ότι σε λίγο καιρό δεν θα έχουν χρήματα ούτε να τους ταΐσουν. Τους καταλαβαίνω, γιατί και εμάς σε λίγο, τα χρήματα μας δεν φτάνουν ούτε να φάμε.

Και αναρωτιέμαι αξίζουμε τέτοια τιμωρία σαν λαός σαν Έλληνες ;

Και αν ναι, ας μας τιμωρήσουν!

Όμως αυτά τα αδύναμα και ανυπεράσπιστα πλάσματα που είναι ψυχικά πάσχοντες γιατί να τα τιμωρήσουν; Γιατί να υπάρχει ένας Καιάδας πάντα για αυτούς τους ανθρώπους ;»



Διαβάστε περισσότερα...

Τέλος η πίστωση και στις κλινικές



Προειδοποίηση προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τη διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ότι θα σταματήσουν από τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου να νοσηλεύουν με πίστωση ασφαλισμένους του Οργανισμού, απηύθυναν σήμερα οι εκπρόσωποι των Ιδιωτικών Νοκοκομείων, Κλινικών και Διαγνωστικών Κέντρων, εξηγώντας ότι η προειδοποίησή τους θα πραγματοποιηθεί, εάν δεν εξοφληθούν οι οφειλές του Οργανισμού για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο του 2012.

Αυτό σημαίνει ότι αν ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών κάνει πράξη την προειδοποίησή του, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα καταβάλλουν από τη Δευτέρα το 100% της αξίας των παρεχόμενων υπηρεσιών, βάσει του κρατικού τιμολογίου και στη συνέχεια θα διεκδικούν τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ.

Οι κινητοποιήσεις θα είναι πενθήμερης διάρκειας, δηλαδή η πρώτη θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου.

«Η συνέχειά της θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις που ενδεχομένως προκύψουν», ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών Ανδρέας Καρταπάνης.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα Υγείας προχωρούν σε αγωγές για τη διεκδίκηση των οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων προς τις κλινικές, ποσού 780 εκατ. ευρώ, για την περίοδο 2007- 2011 και όπως εξήγησε ο κ. Καρταπάνης, οι αγωγές θα υποβληθούν μέσα στον Οκτώβριο, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος παραγραφής των χρεών.



Διαβάστε περισσότερα...

«Ελπίζω στην τιμωρία τους»


Αναγνώστης του enikos.gr με την παρακάτω ηλεκτρονική επιστολή, αναφέρεται στο πρόβλημα τις έλλειψης φαρμάκων, απαραίτητων για τους καρκινοπαθείς. Όντας και ο ίδιος ασθενής περιγράφει την προσωπική του περιπέτεια την στιγμή που βλέπει τα φάρμακά του να λιγοστεύουν καθημερινά χωρίς να μπορεί να αποκτήσει το κουτί του επόμενου μήνα.

«Είμαι καρκινοπαθής, παίρνω ένα χάπι το οποίο είναι μοναδικό, δεν υπάρχει υποκατάστατο ούτε γενόσημο, ούτε άλλη θεραπεία.

Αυτό το χάπι είναι για μία σπάνια μορφή καρκίνου και χρησιμοποιείται και από ασθενείς με λευχαιμία.

Το κόστος του ανέρχεται στα 3600 Ευρώ (ανά μήνα). Μέχρι τώρα το χορηγούσαν μόνο από το κεντρικό φαρμακείο του ΙΚΑ στην Ομόνοια. Σήμερα που πήγα να πάρω ένα κουτί με πληροφόρησαν ότι η φαρμακοβιομηχανία που το εμπορεύεται δεν του το δίνει πια γιατί είναι απλήρωτη.

Και εγώ τι κάνω;

Στην ερώτησή μου, για απάντηση μου έδωσαν οι αρμόδιοι ένα χαρτάκι με το τηλέφωνο της φαρμακοβιομηχανίας, να τους καλέσω εγώ και να βρω έναν τρόπο να το προμηθευτώ μόνος μου.

Εγώ είμαι ασφαλισμένος, εργάζομαι και πληρώνω στο ΙΚΑ εισφορές ακόμα. Αυτοί μου ζητούν να κάνω εγώ τις διαπραγματεύσεις με την εταιρεία φαρμάκων. Έλεος πια.

Η φαρμακοβιομηχανία από την άλλη μου ζητά να βρω άκρη με τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Πώς;

Όταν το φάρμακο κοστίζει 3600 ευρώ ποιος θα δώσει πίστωση. Έχω ακόμα 5 χάπια. Και ένα να χάσω βάζω σε κίνδυνο τη ζωή μου. Είμαι τόσο οργισμένος και θυμωμένος που ειλικρινά δεν ξέρω μέχρι που θα φτάσω. Ελπίζω στην τιμωρία τους.».


Διαβάστε περισσότερα...

Ένα ανθρωπόμορφο κτήνος


Συνελήφθη σήμερα στη Ρόδο, από αστυνομικούς της υποδιεύθυνσης Ασφαλείας, 66χρονος κάτοικος του νησιού, ο οποίος φέρεται ότι επιδιδόταν σε ασελγείς πράξεις σε άτομο με νοητική υστέρηση. Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία, με την αυτόφωρη διαδικασία, για κατάχρηση σε ασέλγεια 39χρονης με νοητική υστέρηση.

Ειδικότερα, ύστερα από σχετική καταγγελία, διαπιστώθηκε από αστυνομικούς της υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου που διερευνούσαν την υπόθεση, ότι ο 66χρονος σήμερα το πρωί, αφού επιβίβασε την 39χρονη από το σπίτι της σε αυτοκίνητο, την οδήγησε σε ερημική τοποθεσία στην περιοχή Μόντε Σμιθ και ήρθε σε σεξουαλική επαφή μαζί της.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας προέκυψε ότι, ο 66χρονος το χρονικό διάστημα από τον Αύγουστο του 2012 έως σήμερα, είχε προβεί και άλλες φορές σε παρόμοιες πράξεις σε βάρος της 39χρονης. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου.



Διαβάστε περισσότερα...

«Ντρέπομαι που είμαι Ελληνίδα»



Αναγνώστρια του enikos.gr καταγγέλλει ότι η μητέρα της από τη Δευτέρα θα βρεθεί στο δρόμο καθώς αρχίζουν οι επισχέσεις παροχής υπηρεσιών υγείας προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Η μητέρα της πάσχει από γεροντική άνοια και βρίσκεται σε κλινική της Θεσσαλονίκης, όμως σήμερα την ενημέρωσαν ότι θα πρέπει να πληρώνει η ίδια από την επομένη εβδομάδα ή να πάει τη μητέρα της άλλου. Σύμφωνα με τη Συντονιστική Επιτροπή των Ιδιωτικών Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Υγείας από τη Δευτέρα ξεκινούν επαναλαμβανόμενες πενθήμερες επισχέσεις εργασίας μέχρι ο ΕΟΠΥΥ να πληρώσει αυτά που οφειλει. Διαβάστε την καταγγελία της απελπισμένης αναγνώστριας.

«Η μητέρα μου έχει άνοια και την έχω σε κλινική της Θεσσαλονίκης. Επειδή ο ΕΟΠΥΥ δεν πληρώνει του κλινικάρχες και συνεπώς και οι εργαζόμενοι σε αυτές είναι απλήρωτοι μας ειδοποίησαν ότι θα αρχίσουν να διώχνουν ασθενείς ή να καταβάλλουμε τα νοσήλια χωρίς συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι και εργαζόμενοι και οι ασθενείς που είναι με μία μικρή σύνταξη τι θα απογίνουν; Πόσο ανάλγητο μπορεί να είναι αυτό το κράτος και οι μιζαδόροι πολιτικοί; Λυπάμαι που είμαι Ελληνίδα».



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Μαχαίρι» έως και 930 εκατ. ευρώ στα προνοιακά επιδόματα



Εξίσωση των ασφαλιστικών εισφορών νέων και παλαιών, «υψηλόμισθων» ασφαλισμένων προωθεί η κυβέρνηση για μισθούς που υπερβαίνουν τα 2.432,25 ευρώ μεικτά και μέχρι το ποσό των 5.543,9 ευρώ. Στο εξής και για τους παλαιούς ασφαλισμένους και μέχρι το ανώτατο ποσό θα επιβάλλεται ασφαλιστική εισφορά 16,5%, όπερ σημαίνει μια σχετική ενίσχυση του ΙΚΑ αλλά και μείωση άνω των 90 ευρώ για όποιον αμείβεται, ενδεικτικά, με το ποσό των 3.000 ευρώ μεικτών. Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα οι προ του 1993 ασφαλισμένοι είχαν ασφαλιστικές κρατήσεις για ποσό μέχρι 2.432,25 ευρώ μεικτά.

Περικοπές έως και 930 εκατ. ευρώ προβλέπονται και στα προνοιακά επιδόματα. Από αυτά εξαιρέθηκαν το τελευταίο 24ωρο τα αναπηρικά. Ωστόσο, μεγάλες είναι οι περικοπές για τους 400.000 δικαιούχους πολυτεκνικών επιδομάτων ΟΓΑ. Τα επιδόματα θα καταβάλλονται ολόκληρα μόνο εάν το εισόδημα των δικαιούχων δεν υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ. Για έως 20.000 ευρώ θα καταβάλλονται τα 2/3. Σε δικαιούχους των οποίων το εισόδημα κυμαίνεται από 20.000 έως 30.000 ευρώ θα καταβάλλεται μόνο το 1/3 του επιδόματος.

Επίσης, απώλειες θα έχουν και 160.000 εποχικά επιδοτούμενοι άνεργοι (οικοδόμοι, ξενοδοχοϋπάλληλοι, μουσικοί, τραγουδιστές κ.ά.) καθώς καταργείται το εφάπαξ επίδομα των 458 - 916 ευρώ που λαμβάνουν κάθε χρόνο παράλληλα με το επίδομα ανεργίας. Στους χαμένους είναι και 3.000 άνεργοι που λαμβάνουν το ειδικό επίδομα ανεργίας. Πρόκειται για πρώην εργαζομένους επιχειρήσεων που έκλεισαν πριν από 5 ή και 10 χρόνια.



Πηγή: http://news.kathimerini.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ειδικό σχολείο χωρίς ειδικούς!


Εντονότατη είναι η δυσαρέσκεια, η απογοήτευση και οι εύλογες διαμαρτυρίες γονέων μαθητών και εκπαιδευτικού προσωπικού του Ειδικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Γαλανόβρυσης Ελασσόνας, όπου υπάρχει σοβαρή έλλειψη προσωπικού, αν και πέρασε ένας μήνας από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.


Μάλιστα, την Δευτέρα, απέστειλαν σχετικό υπόμνημα – διαμαρτυρία προς την Περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, που κοινοποιείται προς τον διευθυντή Α’/βάθμιας Εκπ/σης Ν. Λάρισας, τη σχολική σύμβουλο 11ης Περιφέρειας Ειδικής Αγωγής, τον προϊστάμενο του Κ.Ε.Δ.Δ.Υ. Λάρισας και τον δήμαρχο Ελασσόνας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκινά το πρόγραμμα «κατ’ οίκον φροντίδα συνταξιούχων»



Αιτήσεις συμμετοχής από τις 15 Οκτωβρίου.

Από τις 15 Οκτωβρίου το ΙΚΑ θα δέχεται τις αιτήσεις των συνταξιούχων που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πρόγραμμα «κατ΄οίκον φροντίδας Συνταξιούχων».

Το Πρόγραμμα καλύπτει τους συνταξιούχους όλων των φορέων κύριας ασφάλισης της χώρας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόσκαιρα ή μόνιμα προβλήματα υγείας ή αναπηρίας και στοχεύει στην κατοχύρωση συνθηκών αυτόνομης διαβίωσης των ηλικιωμένων και των ανάπηρων στην κατοικία τους, ώστε να αποφευχθεί η παραπομπή τους σε μονάδες κλειστής φροντίδας και να προληφθούν καταστάσεις κοινωνικού αποκλεισμού.

Αιτήσεις θα δέχονται όλα τα υποκαταστήματα και παραρτήματα του ΙΚΑ, ενώ αναλυτικές οδηγίες για την υποβολή των αιτήσεων και των απαιτούμενων δικαιολογητικών, αναφέρονται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Χαράτσι» και στα κοντέινερ



Στους λογαριασμούς της ΔΕΗ των κοντέινερ των σεισμοπαθών παραμένει και αυτή τη φορά το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), παρά το γεγονός ότι ζητήθηκε η εξαίρεσή τους.

Σε τρία χωριά, Καλαμίτσι, Καλόχι και Μεσόλακκο σεισμοπαθείς συνεχίζουν να παραμένουν στα κοντέινερς, καθώς δεν έχει προχωρήσει η μετεγκατάστασή τους από το Μάιο του 1995, που έγινε ο σεισμός.

Το θέμα με το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών στα κοντέινερς προέκυψε από πέρυσι, όταν αντέδρασαν οι σεισμοπαθείς

που είδαν να τους επιβάλλεται το τέλος σε κατασκευή που τους παραχωρήθηκε από το δημόσιο. Τότε ζητήθηκε από το δήμο Γρεβενών η συμβολή του για να αφαιρεθούν τα τετραγωνικά των κοντέινερς από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, κάτι το οποίο όμως δεν έγινε τελικά εφικτό.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκινά άμεσα και πανελλαδικά η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων διμήνου Ιουλίου-Αυγούστου



Ο Υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης υπέγραψε σήμερα την απόφαση για την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων του Ιουλίου- Αυγούστου, συνολικού ποσού 129.466.835,35 ευρώ. Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 183.270 και η καταβολή των επιδομάτων θα γίνει άμεσα από τους Δήμους της χώρας.



Διαβάστε περισσότερα...

Ξεχάστε τα οικογενειακά επιδόματα



Καταργούνται από το 2013 όλα ανεξαιρέτως τα οικογενειακά επιδόματα, καθώς και το πρόσθετο αφορολόγητο για κάθε προστατευόμενο τέκνο και στη θέση τους θα χορηγείται ένα επίδομα για κάθε οικογένεια με παιδιά.

Αυτό ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα, χαρακτηρίζοντας «περισσότερο δίκαιο και πιο αποτελεσματικό» το νέο σύστημα, διότι θα εφαρμόζεται στοχευμένα, με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Το επίδομα αυτό θα χορηγείται στους δικαιούχους μέσω των Εφοριών και όχι μέσω ΟΓΑ, Νομαρχιών, κ.λπ., όπως έως σήμερα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, τα νέα φορολογικά μέτρα που σχεδιάζονται, και τα οποία δεν περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, θα ισχύσουν από την 1/1/2014 για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2013. Ενώ, διευκρίνιζε ότι από την αύξηση των ορίων ηλικίας κατά 2 έτη, θα εξαιρεθούν όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα με το νόμο Λοβέρδου.

Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το νέο πακέτο των μέτρων, ο υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, επισήμανε εκ νέου ότι παραμένουν οι ενστάσεις των εκπροσώπων των δανειστών για μέτρα πιθανόν και άνω των 2 δισ. ευρώ, τα οποία προτείνει η ελληνική πλευρά. Είναι εν προκειμένω χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τον ίδιο, η τρόικα δεν έχει πεισθεί για την απόδοση των διαρθρωτικών μέτρων σε υγεία, άμυνα και ΟΤΑ και ζητεί την αντικατάστασή τους από πρόσθετες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διδάσκονται ενεργειακή αναβάθμιση



Την ένταξη του 1ου Γυμνασίου Πυλαίας Θεσσαλονίκης σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης του σχολικού κτιρίου ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Πρόκειται για ένα από τα περισσότερα από 100 σχολεία, πανελλαδικά, που θα ενταχθούν στο πρότυπο έργο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας του προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013».

Στα σχολεία αυτά -για τα οποία υποβλήθηκαν ολοκληρωμένες μελέτες από τις τεχνικές υπηρεσίες των υπεύθυνων δήμων - θα γίνουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις κατά περίπτωση, όπως μονώσεις σε στέγες και στο κέλυφος του κτιρίου, αναβάθμιση ή αντικατάσταση κουφωμάτων και λεβήτων θέρμανσης, αντικατάσταση λαμπτήρων, τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, χρήση γεωθερμίας, τοποθέτηση κλιματιστικών κ.α. που θα συμβάλλουν σημαντικά στην εξοικονόμηση πόρων, θα προωθήσουν την χρήση ΑΠΕ στα σχολεία και θα ενισχύσουν την περιβαλλοντική συνείδηση.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καταργούνται οικογενειακά επιδόματα-αφορολόγητο για ανήλικα παιδιά



Θα χορηγείται ένα επίδομα σε κάθε οικογένεια βάσει κριτηρίων.

Καταργούνται από το 2013 όλα ανεξαιρέτως τα οικογενειακά επιδόματα, καθώς και το πρόσθετο αφορολόγητο για κάθε προστατευόμενο τέκνο και στη θέση τους θα χορηγείται ένα επίδομα για κάθε οικογένεια με παιδιά.

Αυτό ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα, χαρακτηρίζοντας «περισσότερο δίκαιο και πιο αποτελεσματικό» το νέο σύστημα, διότι θα εφαρμόζεται στοχευμένα, με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Το επίδομα αυτό θα χορηγείται στους δικαιούχους μέσω των Εφοριών και όχι μέσω ΟΓΑ, Νομαρχιών, κ.λπ., όπως έως σήμερα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, τα νέα φορολογικά μέτρα που σχεδιάζονται, και τα οποία δεν περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, θα ισχύσουν από την 1/1/2014 για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2013. Ενώ, διευκρίνιζε ότι από την αύξηση των ορίων ηλικίας κατά 2 έτη, θα εξαιρεθούν όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα με το νόμο Λοβέρδου.

Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το νέο πακέτο των μέτρων, ο υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, επισήμανε εκ νέου ότι παραμένουν οι ενστάσεις των εκπροσώπων των δανειστών για μέτρα πιθανόν και άνω των 2 δισ. ευρώ, τα οποία προτείνει η ελληνική πλευρά. Είναι εν προκειμένω χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τον ίδιο, η τρόικα δεν έχει πεισθεί για την απόδοση των διαρθρωτικών μέτρων σε υγεία, άμυνα και ΟΤΑ και ζητεί την αντικατάστασή τους από πρόσθετες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.



Διαβάστε περισσότερα...

Ολοκληρώθηκαν οι γνωμοδοτήσεις για απελευθέρωση επαγγελμάτων



Τι εισηγείται η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος των γνωμοδοτήσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την απελευθέρωση επαγγελμάτων, στο πλαίσιο του οποίου εκδόθηκαν συνολικά 22 γνωμοδοτήσεις.

Η τελευταία γνωμοδότηση, αφορά το σύστημα αδειοδότησης για τα Κέντρα Αποθεραπείας - Αποκατάστασης και τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρία. Για τη συγκεκριμένη γνωμοδότηση η Επιτροπή προτείνει τη διατήρηση της υποχρέωσης έκδοσης διοικητικής άδειας για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, εισηγείται ωστόσο να καταργηθούν προϋποθέσεις όπως η εγγραφή του υπεύθυνου γιατρού στον Ιατρικό Σύλλογο της περιοχής, η επιβολή ελάχιστου επιτρεπόμενου ορίου δυναμικότητας κλινών, η απαγόρευση συστέγασης με άλλες ιδιωτικές κλινικές που εμποδίζουν την είσοδο στο επάγγελμα.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή έχει ήδη γνωμοδοτήσει για τα επαγγέλματα αρμοδιότητας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (εμπορία όπλων, παρασκευή εκρηκτικών, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ασφαλείας κ.α.), για τους αναλογιστές, τους λογιστές-φοροτεχνικούς, τους ορκωτούς εκτιμητές, τους κρεοπώλες, τις πτηνο-κτηνοτροφικές μονάδες, τους αρχαιοπώλες, τους συντηρητές έργων τέχνης, τους ξεναγούς, τις επιχειρήσεις εμπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού, τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, τη διδασκαλία κατ οίκον, τα ιδιωτικά σχολεία, τα ινστιτούτα και τα κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης, τα κέντρα μεταλυκειακής εκπαίδευσης, τα εργαστήρια ελευθέρων σπουδών, τα επαγγέλματα αρμοδιότητας του Λιμενικού (λεμβουχικές, ρυμουλκικές εργασίες, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος επί θαλασσοπλοούντων πλοίων, κ.α.), τους καπνοπώλες και τις προνοιακές δομές αρμοδιότητας υπουργείου Υγείας (Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων, ιδιωτικές παιδικές εξοχές κ.α.)

Η Επιτροπή έχει γνωμοδοτήσει επίσης υπέρ της απελευθέρωσης της διακίνησης βρεφικού γάλακτος (το θέμα εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας) και της κατάργησης της υποβολής τιμοκαταλόγων - στοιχείων κόστους από τις επιχειρήσεις στο υπουργείο Ανάπτυξης ενώ έχει υποβάλει προτάσεις και για την αναμόρφωση του Αγορανομικού Κώδικα. Μεταξύ αυτών η απελευθέρωση των κομίστρων, η κατάργηση των γεωγραφικών περιορισμών στη διακίνηση αγαθών, η κατάργηση της δυνατότητας της Πολιτείας να ορίζει κατώτατες τιμές, κ.α.


Διαβάστε περισσότερα...

Τεστ αυτισμού από ομογενείς επιστήμονες



Δύο ομογενείς επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων «ένωσαν» τις επιστημονικές τους γνώσεις προκειμένου να «χαρίσουν» στην ανθρωπότητα το «γενετικό κώδικα» του αυτισμού...

Όπως γράφει η ομογενειακή εφημερίδα της Αυστραλίας «Νέος Κόσμος», ο καθηγητής Ηλεκτρολόγος Μηχανικός με ειδίκευση στην νανοηλεκτρονική, Σταν Σκαφίδας, και ο επίσης καθηγητής Νευροψυχιατρικής, Χρήστος Παντελής, και οι δύο από το Πανεπιστήμιο Μελβούρνης, πριν από λίγο καιρό κατάφεραν να αναπτύξουν ένα τεστ που εκπέμπει πολλά θετικά σήματα για τη διάγνωση του αυτισμού και, ίσως, και της σχιζοφρένειας, αλλά για τη διαπίστωση κατά πόσο ένα νεαρό άτομο βρίσκεται στις ομάδες μεγάλης επικινδυνότητας για την εκδήλωση αυτών των παθήσεων.

Ξεκινώντας με την επιστημονικά τεκμηριωμένη υπόθεση ότι ο αυτισμός είναι εν μέρει και κληρονομική πάθηση, που σημαίνει ότι η αρρώστια έχει άμεση σχέση με τη γονιδιακή ταυτότητα του ατόμου και των συγγενών του, και γνωρίζοντας, παράλληλα, ότι προκειμένου να νοσήσει ένα άτομο απ' αυτόν χρειάζεται η μετάλλαξη περισσοτέρων του ενός γονιδίου, ξεκίνησαν έρευνες.

Εξέτασαν τα γονίδια που σχετίζονται με τη νόσο από περίπου 8.000 ανθρώπους. Και οι δύο ξεκαθαρίζουν, στο «Νέο Κόσμο», ότι το τεστ βρίσκεται στην πειραματική του φάση και ότι δεν είναι διαγνωστικό. «Η εξέταση είναι περισσότερο προληπτική και θα δίνει την ευκαιρία στους θεράποντες ιατρούς να το χρησιμοποιήσουν σε συνδυασμό με άλλες εξετάσεις για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου», αναφέρουν.

Οι δύο ομογενείς επιστήμονες, όμως, με αυτήν την έρευνά τους, ανοίγουν ένα ακόμα μεγαλύτερο και, σίγουρα, αισιόδοξο κεφάλαιο για την ανθρωπότητα, αυτό που λέγεται «σχέση γενετικού κώδικα και ψυχασθενειών». Δυνητικά μία τέτοια ανακάλυψη θα βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωσή τους και στην σωστή αντιμετώπισή τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Αυτό είναι το ενιαίο επίδομα



Η περικοπή των αφορολόγητων ποσών για τα παιδιά καθώς και των πολυτεκνικών επιδομάτων και η αντικατάστασή τους με ένα ενιαίο επίδομα το οποίο θα καταβάλλεται ανάλογα με το εισόδημα των φορολογούμενων θα περιλαμβάνεται στο πακέτο μέτρων των 13,5 δισ. ευρώ, που συζητά το υπουργείο Οικονομικών με την τρόικα.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το ενιαίο επίδομα που θα καταβάλλεται σε κάθε οικογένεια αναμένεται να καθορίζεται ως εξής:

Για οικογενειακό εισόδημα έως 10.000 ευρώ θα καταβάλλεται το σύνολο του επιδόματος που θα προβλεφθεί για κάθε παιδί.

Για εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ τα 2/3 του ποσού.

Για εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ το 1/3 του ποσού.

Για ετήσιο εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ δεν θα καταβάλλεται επίδομα.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο νοσηλευτής του...υφυπουργού αντί να φροντίζει ΑμεΑ



Τη στιγμή που σύστημα υγείας νοσεί, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Τσιάρας απέσπασε στο πολιτικό του γραφείο έναν νοσηλευτή, σύμφωνα με το Αποκαλυπτικό Δελτίο στο Extra 3.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως στις 24 Σεπτεμβρίου και την οποία υπογράφουν από κοινού ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος και υφυπουργός Εργασίας Νίκος Παναγιωτόπουλος, εγκρίνεται η απόσπαση ενός νοσηλευτή από το Κέντρο Αποκατάστασης Αποθεραπείας Παιδιών με αναπηρία (ΚΑΑΠΑ) Καρδίτσας στο γραφείο του υφυπουργού Εξωτερικών.

Λεπτομέρεια, ο νοσηλευτής αποσπάστηκε από την Καρδίτσα, την εκλογική περιφέρεια δηλαδή του Κωνσταντίνου Τσιάρα.


Δείτε το βίντεο





Διαβάστε περισσότερα...

Ο αγώνας της ζωής του


Τον πιο κρίσιμο αγώνα με έπαθλο την ίδια του τη ζωή τον δίνει σήμερα ο Λουτσιάνο Γκαλέτι ο οποίος πρόκειται να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, προκειμένου να του γίνει μεταμόσχευση νεφρού, από μόσχευμα που θα δωρίσει ο 72χρονος πατέρας του Ρούμπεν Οράσιο!

Ο πρώην άσος του Ολυμπιακού, όπως τόνισε, είναι έτοιμος και δυνατός για να δώσει τη πιο δύσκολη μάχη της ζωής του και εφόσον κυλήσουν όλα καλά και ομαλά, ο 32άχρονος παίκτης θα είναι έτοιμος να επιστρέψει στην ενεργό δράση σε περίπου τρεις μήνες.

Ο Λουτσιάνο Γκαλέτι απασχολεί βέβαια και τον Τύπο στη χώρα του και έδωσε μάλιστα και συνέντευξη στην «Clarin» (η φωτογραφία από το συγκεκριμένο θέμα), με τον ίδιο να υπογραμμίζει πως είναι νευρικός λίγες ώρες πριν από την επέμβαση, αλλά και ενθουσιασμένος από την προοπτική πως είναι πολλές οι πιθανότητες να παίξει ξανά μπάλα… Στην Αργεντινή γράφτηκε άλλωστε για ενδιαφέρον της Εστουντιάντες, αλλά αυτό βέβαια που προέχει στην παρούσα φάση είναι η υγεία του Λουτσιάνο Γκαλέτι…


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αξιολόγηση εκπαιδευτικών


Από σήμερα οι εκπαιδευτικοί των δυο πρώτων βαθμίδων καλούνται να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις για τις κατευθύνσεις που θα πρέπει να έχει η διαδικασία της αξιολόγησής τους. 

Το πρώτο βήμα για την έναρξης της διαδικασίας ξεκίνησε από τα μεσάνυχτα της Τρίτης, οπότε και «άνοιξε» η ειδική «πύλη» του υπουργείου Παιδείας http://evaluation.minedu.gov.gr/, όπου οι εκπαιδευτικοί, ανώνυμα, θα μπορούν να συμπληρώνουν το ειδικό ερωτηματολόγιο σχετικά με το εκπαιδευτικό έργο.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, δάσκαλοι και καθηγητές θα κληθούν να υποβάλουν μέχρι και τις 9 Οκτωβρίου τις προτάσεις τους σχετικά με την αξιολόγηση. Στη συνέχεια τα στοιχεία θα επεξεργαστούν από την ειδική επιστημονική επιτροπή που έχει συσταθεί και λειτουργεί υπό την προεδρία του Ηλία Ματσαγγούρα, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα μέλη της επιτροπής θα μελετήσουν το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο για την αξιολόγηση και τις προτάσεις που έχουν εκπονηθεί μέχρι σήμερα σε υπηρεσιακό επίπεδο σε θέματα αξιολόγησης και θα εξετάσουν τις προτάσεις που θα κατατεθούν από τους αρμόδιους φορείς της εκπαίδευσης.

Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι εντός του Οκτωβρίου να έχει ολοκληρωθεί το πόρισμα, προκειμένου να καταρτιστεί το προεδρικό διάταγμα που θα ορίζει τα τελικά κριτήρια και αμέσως μετά να ξεκινήσει η διαδικασία της αξιολόγησης.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καταβολή των προνοιακών επιδομάτων διμήνου Ιουλίου - Αυγούστου




Κι άλλη καθυστέρηση στα προνοιακά επιδόματα σημειώνεται, με τον αντιδήμαρχο Πρόνοιας Αλ. Πουλή να επιρρίπτει ευθύνες στο Υπουργείο Υγείας.






Το πρώτο 10ήμερο Οκτωβρίου η καταβολή προνοιακών επιδομάτων.
Σύμφωνα με τον κ. Πουλή τα προνοιακά επιδόματα θα δοθούν το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, το πολύ μέχρι τις 15/10 και υποστήριξε ότι η μικρή αυτή καθυστέρηση δεν οφείλεται στις υπηρεσίες του Δήμου Κέρκυρας αλλά στο Υπουργείο Υγείας, το οποίο θα πρέπει να κάνει την εκταμίευση του ποσού και να το αποδώσει στο Δήμο Κέρκυρας.
«Ευελπιστούμε ότι δεν θα δοθεί και άλλη παράταση σε αυτή την ημερομηνία που μας ανακοίνωσαν, γιατί η αγωνία των δικαιούχων είναι μεγάλη και καθημερινά δέχομαι πληθώρα τηλεφωνημάτων. Γνωρίζουμε όλοι ότι στις δύσκολες οικονομικές ημέρες που περνάμε υπάρχει μεγάλη ανάγκη έγκαιρης καταβολής του επιδόματος» δήλωσε ο αντιδήμαρχος Πρόνοιας.
Σημειωτέον ότι οι δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων στην Κέρκυρα φτάνουν τους 2000 και το ποσό που θα τους καταβληθεί συνολικά είναι 1.250.000 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου 2012.


Δείτε το σχετικό βίντεο με τις δηλώσεις




Πηγή: http://www.corfupress.com

Το σχόλιό μας: Ας ελπίσουμε και οι άλλοι αρμόδιοι δήμοι (της χώρας) για την καταβολή των επιδομάτων, να πράξουν τα δέοντα και άμεσα να λάβουν όλοι οι δικαιούχοι το επίδομα που τους οφείλεται. Νεότερο για τις άλλες περιοχές την ώρα που γράφεται αυτό το άρθρο δεν έχουμε.

Διαβάστε περισσότερα...

Διέγραψαν το 89% των χρεών του


Δεκτό έγινε το αίτημα ενός δανειολήπτη, για τη ρύθμιση των οφειλών του καθώς το Ειρηνοδικείο Ιωαννίνων, αποφάσισε το 89% διαγραφής των χρεών του.

Η συνολική οφειλή που είχε έφτανε τα 92.561,76 ευρώ, και σύμφωνα με την απόφαση του Ειρηνοδικείου υποχρεούται πλέον να καταβάλει στους πιστωτές το ποσό των 9.600 ευρώ, σε χρονικό ορίζοντα τεραετίας. Διέγραψαν δηλαδή από το συνολικό χρέος, το ποσό των 82.961,76 ευρώ.

Όπως αποδείχθηκε και στο Δικαστήριο, ο αιτών είχε περιέλθει από το 2010 σε μόνιμη και διαρκή αδυναμία πληρωμής των οφειλών του, η οποία δεν οφείλεται σε δόλο.

''Η δανειακή του επιβάρυνση οφείλεται στην ανάγκη καλυψης επιτακτικών βιοτικών του αναγκών διότι σε προηγούμενη επιχείρηση που εργαζόταν, με πλήρη απασχόληση, αμειβόταν σε περίοδο που η επιχείρηση αυτή αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα ως υπάλληλος με μερική απασχόληση και στη συνέχεια επί 8μηνο δεν του είχαν καταβληθεί τα δεδουλευμένα. Άλλη πηγή εισοδήματος πέρα από αυτό που αποκερδαίνει από την εργασία του δεν διέθετε'', σημειώνει σε ανακοίνωση του ,το Ινστιτούτο Προστασίας καταναλωτών Ηπείρου.


Διαβάστε περισσότερα...

5.256 Δημόσιοι Υπάλληλοι αλλάζουν δουλειά



Υποχρεωτικές μετατάξεις.

Με το νομοσχέδιο που έρχεται στη Βουλή για την κατάργηση ή τη συγχώνευση των 21 οργανισμών του Δημοσίου αρχίζει και ο νέος κύκλος της ζωής για του πλέον των πέντε χιλιάδων εργαζόμενους σε αυτούς

Ουσιαστικά με την κατάργηση των Οργανισμών οι υπάλληλοι μένουν χωρίς θέση εργασίας. Έχει ληφθεί πολιτική απόφαση ώστε να μην γίνουν απολύσεις, ωστόσο θα πρέπει να μετακινηθούν σε νέα θέση και αυτό θα γίνει με υποχρεωτική μετάταξη.
Εκτός από τους μόνιμους υπαλλήλους των οργανισμών που καταργούνται μετάταξη θα πάρουν και οι περίπου 600 συμβασιούχοι που υπηρετούν στους συγκεκριμένους οργανισμούς.

Οι παραπάνω υπάλληλοι θα μετακινηθούν σε άλλο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου εντός του ίδιου νομού. Αυτό καθώς σε διαφορετική περίπτωση εάν δηλαδή η μετακίνηση γινόταν σε άλλο υπουργείο θα έπρεπε να καταγραφεί ως νέα πρόσληψη.

Το εάν θα μετακινηθούν ωστόσο όλοι είναι ένα ερώτημα.

Θα μπουν κριτήρια.

Η προτεραιότητα θα οριστεί με βάση την εμπειρία, την εξειδίκευση, τα τυπικά απαιτούμενα προσόντα, αλλά και οικογενειακά κριτήρια ή μόρια σε περιπτώσεις ατόμων που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες, όπως προβλέπεται απ' το νόμο.

Όσοι από τους υπαλλήλους είναι κοντά στη σύνταξη ίσως ... προτιμηθούν για να ενταχθούν στη νέου τύπου εφεδρεία, κάτι το οποίο αναμένεται να συμβεί με όλους τους υπαλλήλους των προς συγχώνευση οργανισμών και στο μέλλον.



Διαβάστε περισσότερα...

Θεσσαλονίκη: Χώρος φιλοξενίας 100 αστέγων θα λειτουργήσει το Φεβρουάριο του 2013



"Καταφύγιο" σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο που θα προσφέρει όχι μόνο φιλοξενία και φαγητό αλλά ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ψυχολογική υποστήριξη, θα βρίσκουν στο επόμενο διάστημα, περίπου 100 άστεγοι της Θεσσαλονίκης.

Η Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης, θέλοντας να καλύψει τις ανάγκες ατόμων που αναγκάζονται να κοιμούνται σε παγκάκια και ζουν στα όρια της φτώχιας, αγόρασε ένα ακίνητο 2.000 τετραγωνικών μέτρων επί της οδού Ανδρέου Γεωργίου, στην περιοχή του Μύλου.
Το οίκημα αυτό, το παραχώρησε για τα επόμενα δέκα χρόνια στο δήμο Θεσσαλονίκης για να φιλοξενούνται εκεί οι άστεγοι.

"Τα τελευταία χρόνια είχε εκλείψει η κοινωνική ευαισθησία και αλληλεγγύη. Τώρα όμως, εν μέσω οικονομικής κρίσης, έρχονται σωματεία και οργανώσεις να βοηθήσουν τους συνανθρώπους μας χωρίς όφελος. Κι εμείς είμαστε εδώ για να τους στηρίξουμε σε αυτή την προσπάθεια", δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, παρουσιάζοντας το "σπίτι" των αστέγων.

Ο συγκεκριμένος χώρος θα διαμορφωθεί μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες από τη διοίκηση του δήμου, θα διαμορφωθούν ξεχωριστοί χώροι γυναικών και ανδρών, με ντους, πλυντήρια και στεγνωτήρια,
ενώ στους άστεγους που θα φιλοξενούνται από τις απογευματινές ώρες έως το πρωί της επόμενης ημέρας θα δίνεται βραδινό και πρωινό.

Παράλληλα, θα παρέχεται πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, θα υπάρχει ψυχολογική υποστήριξη από τους κατάλληλους ανθρώπους, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ειδικός χώρος για οικογένειες αστέγων με παιδιά. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το "σπίτι" των αστέγων αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του τον Φεβρουάριο του 2013.

"Οι άστεγοι αυξάνονται συνεχώς. Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε έναν χώρο όπου δεν θα μένουν μόνιμα, αλλά θα ξαποσταίνουν τα βράδια και με τη βοήθεια των ψυχολόγων θα μπορούν να δουν τι θα κάνουν στη μετέπειτα πορεία τους", πρόσθεσε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη, Καλυψώ Γούλα.

Ο πρόεδρος της Φιλόπτωχου Αδελφότητας, Θεόδωρος Δαρδαβέσης, από την πλευρά του ανέφερε: "Ο άστεγος είναι ευάλωτος και αναπτύσσει ψυχοσωματικά προβλήματα, ενώ οδηγείται και σε παραβατικές συμπεριφορές. Θέλοντας να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους αγοράσαμε αυτό το κτίριο και το παραχωρήσαμε στο δήμο για τα επόμενα δέκα χρόνια, ελπίζοντας πως έως τότε θα ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση".

Σύμφωνα με τελευταία έρευνα, περίπου 400 άτομα είναι άστεγα και διανυκτερεύουν σε παγκάκια, νοσοκομεία, στο σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης και εκκλησίες.
Μεταξύ αυτών είναι έφηβοι, γυναίκες και αλλοδαποί που για διάφορους λόγους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις σε παιδιά


Το δίκτυο αλληλεγγύης «υπάρχει άλλος δρόμος» σε συνεργασία με το Θριάσιο Νοσοκομείο και εθελοντές γιατρούς επαναλαμβάνει τη δωρεάν ιατρική εξέταση για τα παιδιά των δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων της Ελευσίνας -Μαγούλας.

Παράλληλα θα γίνεται και η συμπλήρωση των Σχολικών Δελτίων Υγείας.

Η εξέταση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου στο 2ο Λύκειο Ελευσίνας Πυρουνάκειο (Χατζηδάκη και Ιερά Οδός) , 6-9 μμ.



Διαβάστε περισσότερα...

Προθεσμία για την απογραφή


Τελευταία ευκαιρία να απογραφούν θα έχουν οι συνταξιούχοι έως την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου, όπως δήλωσε ο Διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος.

Δείτε το βίντεο του ΑΝΤ1.






Διαβάστε περισσότερα...

Διαμαρτυρία στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης


Την είσοδο των γραφείων διοίκησης του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης έχουν αποκλείσει από νωρίς το πρωί εργαζόμενοι στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Οι γιατροί και οι υπάλληλοι του νοσοκομείου αποφάσισαν την περασμένη εβδομάδα να αποκλείουν κάθε Τρίτη και Πέμπτη, τα γραφεία της διοίκησης, καθώς τους οφείλονται εφημερίες και υπερωρίες από τον περασμένο Μάρτιο.



Διαβάστε περισσότερα...

Προσλήψεις αναπληρωτών για το σχολικό έτος 2012-2013



Για τους κλάδους ΠΕ11-Φυσικής Αγωγής, ΠΕ16.01-Μουσικής και ΠΕ19-20-Πληροφορικής
Προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών των κλάδων ΠΕ11-Φυσικής Αγωγής, ΠΕ16.01-Μουσικής και ΠΕ19-20-Πληροφορικής στα Δημοτικά Σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού για το σχολικό έτος 2012-2013.

Συγκεκριμένα, θα προσληφθούν ως προσωρινοί αναπληρωτές:
• 216 εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ11-Φυσικής Αγωγής
• 282 εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ16.01-Μουσικής και
• 287 εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ19 & ΠΕ20-Πληροφορικής.

Οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών, που θα τοποθετηθούν στα Δημοτικά Σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους για τη διδασκαλία της Φυσικής Αγωγής, της Μουσικής και της Πληροφορικής πραγματοποιούνται στο πλαίσιο υλοποίησης των Πράξεων:

• «Στήριξη των Σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα - ΑΠ1»
• «Στήριξη των Σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα - ΑΠ2»
• «Στήριξη των Σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα - ΑΠ3» του ΕΠ «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», ΕΣΠΑ 2007-2013.

Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για ανάληψη υπηρεσίας από την Τρίτη 2 Οκτωβρίου έως και την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012.

Σημειώνεται ότι ως ημερομηνία πρόσληψης των προσωρινών αναπληρωτών λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας στην οικεία Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.


Διαβάστε περισσότερα...