Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Πώς θα επηρεαστούν οι τιμές των ακινήτων από το «κούρεμα» του χρέους



Τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία θα οδηγηθούν σε πώληση των ακινήτων τους.

Επικρατεί πυρετός διαπραγματεύσεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και ιδιωτών για τους όρους του κουρέματος, την ίδια ώρα που παράγοντες της αγοράς ακινήτων εκτιμούν πως οι λεπτομέρειες των αποφάσεων για το PSΙ θα κρίνουν πολλά για το μέλλον του real estate στη χώρα μας.

Οι ζημιές, που θα υποστούν τα ασφαλιστικά ταμεία και οι τράπεζες από το κούρεμα, θα οδηγήσουν τα συγκεκριμένα ιδρύματα να πουλήσουν ακίνητά τους για να καλύψουν τις όποιες απώλειες.

Έτσι, θα αυξηθεί σημαντικά η προσφορά ακινήτων, σε τέτοια επίπεδα, που θα προκληθούν σημαντικές αναταράξεις στην αγορά real estate, που ήδη σήμερα βιώνει σοβαρότατα προβλήματα, λόγω της υπερπροσφοράς.

Σε αυτό το σημείο, αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι θα εμφανιστούν τα λεγόμενα distress funds, που παρουσιάζονται πάντα όταν οι αξίες σε οποιοδήποτε κλάδο βρίσκονται στο ναδίρ.

Όμως, «η κατάσταση θα αργήσει πολύ να σταθεροποιηθεί. Το σοκ θα είναι τόσο ισχυρό, που θα χρειαστούν πολλά χρόνια μέχρι να απορροφηθούν όλα αυτά τα ακίνητα και η αγορά να βρει ξανά την ισορροπία της», δηλώνει έμπειρος παράγοντας του real estate.



Διαβάστε περισσότερα...

Έκοψε τα μαλλιά της μητέρας της πριν από τη χημειοθεραπεία



Για να εξοικειωθεί με την ασθένεια.

Οι γιατροί της διέγνωσαν καρκίνο του μαστού πέρυσι τον Σεπτέμβριο και με κάποιο τρόπο η Σάρα έπρεπε να εξηγήσει στα πέντε παιδιά της, τι σημαίνει αυτό στην πράξη, τόσο για την ίδια, όσο και για την οικογένεια της. Αποφάσισε λοιπόν να βάλει την 6χρονη κόρη της να κουρέψει τα μαλλιά της, τα οποία θα έχανε ουτως η άλλως λογω της χημειοθεραπείας.

Το συγκλονιστικό βίντεο τραβήχτηκε από τον πατέρα της 6χρονης σαν ένα προσωπικό ενθύμιο από τις τρυφερές οικογενειακές στιγμές τους, ενώ η προτροπή των γονιών προς την 6χρονη να προχωρήσει στο κούρεμα της μητέρας της έγινε, για να μπορέσει να το αντιμετωπίσει.

«Θέλαμε να δείξουμε στα παιδιά πώς έχει η κατάσταση… Είναι ο μόνος λόγος που μας κάνει να ξυπνάμε το πρωί και να συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε», λέει ο σύζυγος της Σάρα.

«Το πιο δύσκολο πράγμα είναι να εξηγήσεις στα παιδιά αυτό. Η πρώτη αντίδραση είναι το κλάμα, όμως σιγά -σιγά ηρεμούν. Καταλαβαίνουν ότι μπορούν να ρωτούν τα πάντα. Ότι θέλουν…».

Το ζευγάρι ανέβασε το βίντεο στο youtube με την ελπίδα να γνωρίσει ο κόσμος από «μέσα» τις καταστάσεις και γιατί όχι να βοηθήσει κιόλας.

Σκοπός τους τώρα είναι να συγκεντρωθούν 10.000 λίρες για δύο νοσοκομεία που ασχολούνται με την θεραπεία του καρκίνου.





Διαβάστε περισσότερα...

Ένα στα δέκα παιδιά θύμα κακοποίησης στην Κρήτη



Θα δημιουργηθεί δίκτυο προστασίας των παιδιών.

Στοιχεία που σοκάρουν για την παιδική κακοποίηση παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα «Μέριμνα και Παιδική Προστασία σε μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας», στη Νεάπολη Λασιθίου Kρήτης.

Σύμφωνα με το cretalive.gr η ημερίδα διεξήχθη στον Κινηματογράφο «Δρήρος» και την ευθύνη διοργάνωσης είχε το Κέντρο Προστασίας Παιδιού Λασιθίου και η 7η ΥΠΕ Κρήτης. Όπως τονίστηκε από τους ειδικούς, έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των παιδιών που πέφτουν θύματα κακοποίησης ενώ το πρόβλημα έχει ενταθεί εξαιτίας και της πολύωρης ενασχόλησης των μικρών παιδιών με το διαδίκτυο.

Πλέον ένα στα δέκα παιδιά, κυρίως αγόρια έχει πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης ενώ
«σανίδα» θα αποτελέσει η δημιουργία του δικτύου σε όλη την Κρήτη για την προστασία παιδιών που αναμένεται να δημιουργηθεί.

Η φιλοδοξία είναι να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και τα πρώτα «βήματα» να γίνουν το καλοκαίρι. Μάλιστα, οι διοργανωτές φιλοδοξούν να καθιερώσουν και μία τηλεφωνική γραμμή όπου παιδιά αλλά και γονείς θα μπορούν να ζητούν βοήθεια.


Διαβάστε περισσότερα...

«Μύλος» με τις δυσλειτουργίες στον ΕΟΠΠΥ



Χωρίς παιδίατρο 13 νομοί της χώρας.

Η μεγάλη μεταρρύθμιση στην Υγεία, ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας των 9,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων, φαίνεται να έχει «κληρονομήσει», όλες τις δυσλειτουργίες του προηγούμενου συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης των ασφαλισμένων, με μεγάλες λίστες αναμονής για ραντεβού, που σε ορισμένες περιπτώσεις και ειδικότητες, φθάνουν τους 3 μήνες, αλλά και υπολειτουργία των εργαστηρίων του ΕΟΠΠΠΥ.

Όπως γράφει σήμερα, σε πρωτοσέλιδο θέμα της, η «Καθημερινή», ενώ τον ΕΟΠΠΥ επρόκειτο αρχικά να πλαισιώσουν 22.000 γιατροί, αυτή τη στιγμή, ο Οργανισμός «αριθμεί», 6.500 γιατρούς και 5.000 ιδιώτες, με τους οποίους μάλιστα, έχει προκύψει και πρόβλημα με το χαμηλό «πλαφόν» μηνιαίων επισκέψεων.

Εκτός από το μικρό αριθμό γιατρών, μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με την κατανομή τους. Για παράδειγμα, σε 13 νομούς της χώρας δεν υπάρχει συμβεβλημένος παιδίατρος!



Διαβάστε περισσότερα...

Η Apple δώρησε 100 εκατ. δολάρια σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς



Η ευαίσθητη πλευρά του Τιμ Κουκ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, ανακοίνωσε στο τελευταίο συνέδριο της εταιρίας ότι στο εξής η Apple θα προβαίνει σε φιλανθρωπικά έργα και ένα μερίδιο των εσόδων της θα δίνοντα σε νοσοκομεία και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

Συγκεκριμένα, 50 εκατομμύρια δολάρια έχουν ήδη δωρηθεί σε νοσοκομεία του Στάνφορντ, με σκοπό τη βελτίωση των εγκαταστάσεών και τη δημιουργία παιδοκλινικής. Άλλα 50 εκατομμύρια έχουν δωρηθεί στο Product RED, το οποίο αποτελεί μια φιλανθρωπική οργάνωση που καταπολεμά ασθένειες όπως το AIDS, τη φυματίωση και την ελονοσία.

Από τότε που ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος της Apple, ο Τιμ Κουκ διαφέρει από τον προκάτοχό του, Στιβ Τζομπς, σε ορισμένα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων. Ο Στιβ Τζομπς δεν ήταν γνωστός για τη φιλανθρωπική του ευαισθησία και μάλιστα είχε δηλώσει ότι δεν προτίθεται να δωρήσει τα χρήματα της εταιρίας του.

Ο Τιμ Κουκ, από την άλλη, προσφέρει εκπτώσεις στους εργαζόμενους της εταιρίας για την αγορά των πρϊόντων της Apple και έχει θεσπίσει ένα παγκόσμιο φιλανθρωπικό πρόγραμμα, το οποίο έχει ήδη συγκεντρώσει ένα εντυπωσιακό ποσό.


Διαβάστε περισσότερα...

Καταφύγιο αστέγων το αεροδρόμιο



Δεκάδες άνθρωποι κοιμούνται στις αίθουσες για να γλιτώσουν από το κρύο
.
Περνούν απαρατήρητοι ανάμεσα στους ταξιδιώτες. Το βλέμμα τους κολλάει στον πίνακα αναχωρήσεων. Δείχνουν ανυπόμονοι. Μόνο που αυτοί δεν είναι εκεί για να ταξιδέψουν. Είναι οι άστεγοι που έχουν βρει καταφύγιο στο αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος. Ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε μεγάλα αεροδρόμια του εξωτερικού, «έφθασε» και στην Αθήνα.

Όλο και περισσότεροι άστεγοι καταλήγουν στις αίθουσες του αεροδρομίου, θέλοντας να αποφύγουν τις σκληρές νύχτες στο δρόμο. Οι άστεγοι κοιμούνται στα καθίσματα του αεροδρομίου και προσπαθούν να αναμιχθούν με τους επιβάτες, για να ξεγελάσουν τους φύλακες.

Όπως γράφει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος», το προσωπικό του αεροδρομίου τους γνωρίζει, αλλά είναι πολύ δύσκολο να τους διώξει, ξέροντας ότι η επόμενη επιλογή των αστέγων θα είναι ένα υγρό παγκάκι, κάπου στην Αθήνα.
«Θυμάμαι είδα έναν άστεγο να ξυρίζεται στις τουαλέτες. Σφίγγεται η καρδιά μου. Πώς να τους διώξουμε;», λέει ένας υπάλληλος.

Οι άστεγοι του αεροδρομίου δεν είναι ρακένδυτοι. Είναι άνθρωποι που βρέθηκαν στο δρόμο εξαιτίας της κρίσης και δεν έχουν συνηθίσει να κοιμούνται στο πεζοδρόμιο. Γι’ αυτό αναζητούν ένα καταφύγιο, σε στεγασμένο χώρο.



Διαβάστε περισσότερα...

Παράταση προθεσμίας για το πρόγραμμα «Εναλλακτικός Τουρισμός»



Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις μέχρι την 15η Φεβρουαρίου
.
Παρατείνεται η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής προτάσεων προς ένταξη στην πράξη «Εναλλακτικός Τουρισμός» με νέα καταληκτική ημερομηνία την 15η Φεβρουαρίου 2012 ώρα 24:00, όπως αναφέρει κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Πολιτισμού και Τουρισμού και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Εταιρεία - ΕΛΑΝΕΤ υπενθυμίζει ότι το πρόγραμμα «Εναλλακτικός Τουρισμός» αποσκοπεί στη διαφοροποίηση και τον εμπλουτισμό του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, μέσω της αξιοποίησης των εναλλακτικών ή / και ειδικών μορφών τουρισμού.

Το έντυπο υποβολής όπως και όλα τα έντυπα της πρόσκλησης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το βρίσκουν στους παρακάτω δικτυακούς τόπους: του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού (www.yppo.gr, www.visitgreece.gr), του ΕΣΠΑ (www.espa.gr), της ΕΥΔ/ ΕΠΑΕ (www.antagonistikotita.gr), του ΕΦΕΠΑΕ (www.efepae.gr) και της ΕΛΑΝΕΤ (www.elanet.gr) από όπου μπορούν και να εκτυπωθούν.


Διαβάστε περισσότερα...

Απασχόληση για 233 άτομα στο δήμο Δράμας




Στο πλαίσιο προγράμματος κοινωφελούς εργασίας.

Συνολικά 233 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων θα απασχοληθούν στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας που θα προκηρυχθεί τις αμέσως επόμενες μέρες.

Όπως ανακοίνωσε ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας, Γιάννης Ξανθόπουλος, η Περιφερειακή Ενότητα σκοπεύει να υλοποιήσει στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας δράσεις όπως η καταπολέμηση εντόμων, ευαισθητοποίηση στους ζωοανθρωπονόσους, κατ’ οίκον φροντίδα νεφροπαθών, διαχείριση περιβαλλοντικών πόρων, προβολή τοπικών προϊόντων κ.α.

Οι ειδικότητες είναι διαθέσιμες μέσα από την ιστοσελίδα της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον τηλεφωνικό αριθμό 2521351304, ώρες 9:00 έως 13:00, προκειμένου να λαμβάνουν αιτήσεις συμμετοχής, οδηγίες συμπλήρωσης και γενικότερες πληροφορίες για το παραπάνω πρόγραμμα.


Διαβάστε περισσότερα...

Δουλειά σε 480 ανθρώπους θα προσφέρει ο Δήμος Λάρισας





«Ανάσα» για τους άνεργους.

Μέσα στην άνοιξη θα προκηρυχθεί η διαδικασία για την πρόσληψη 480 ανέργων στο Δήμο Λαρισαίων εντός του έτους, για πεντάμηνη απασχόληση με αμοιβή 625 ευρώ μηνιαίως, μέσω των ΜΚΟ οι οποίες και θα κάνουν την επιλογή.

Τη σχετική έγκριση έδωσε κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο στη χθεσινοβραδινή του συνεδρίαση, εγκρίνοντας επίσης κατά πλειοψηφία την προταθείσα προγραμματική σύμβαση με τη ΔΕΥΑΛ ώστε να χρηματοδοτηθεί το ενεργειακό πρόγραμμα «Εξοικονομώ» που θα εφαρμόσει ο Δήμος καθώς και η κατασκευή φωτοβολταϊκών στη Σκεπαστή της Νεάπολης και σε στέγες σχολείων της πόλης.

Οι προσλαμβανόμενοι θα καλύψουν τα εκρηκτικά κενά των υπηρεσιών του Δήμου ενώ ταυτόχρονα θα δώσουν προσωρινή λύση στο εργασιακό τους πρόβλημα. Βέβαια η διαδικασία, που έχει επιλεγεί από την κυβέρνηση, δεν θεωρήθηκε και τόσο ορθόδοξη και δέχθηκε ποικίλα πυρά στη διάρκεια της συνεδρίασης.


Διαβάστε περισσότερα...

«Καλπάζει» ο καρκίνος παγκοσμίως



Μέχρι το 2030 οι καρκινοπαθείς ενδέχεται να φτάσουν τα 21,4 εκατ.!

Με ανησυχητικό ρυθμό αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων καρκίνου παγκοσμίως. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε όλες τις κυβερνήσεις ώστε να ενισχύσουν τα εθνικά τους προγράμματα για την ενημέρωση και την αφύπνιση των πολιτών, καθώς και τον περιορισμό των κινδύνων και του πόνου.

Μέχρι το 2030 ενδεχομένως να υπάρχουν 21,4 εκατομμύρια άνθρωποι με καρκίνο σε όλο τον κόσμο -από 12,7 εκατομμύρια που ήταν το 2008 - και σχεδόν τα δύο τρίτα εξ' αυτών θα προέρχονται από χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, προειδοποίησε σήμερα ο ΠΟΥ με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου.

«Χρειαζόμαστε να κάνουμε πράξη τις γνώσεις μας. Ο έλεγχος του καρκίνου πρέπει να γίνει ευθύνη όλων. Για να κερδίσουμε τη μάχη κατά του καρκίνου, ο τομέας υγείας θα πρέπει να συνεργαστεί με άλλους τομείς, όπους εκείνους της γεωργίας, της εκπαίδευσης, του περιβάλλοντος, της βιομηχανίας τροφίμων, του εμπορίου και των μεταφορών», είπε ο Σιν Γιανγκ Σου, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για τον Δυτικό Ειρηνικό.

Το 32% όλων των κρουσμάτων καρκίνου το 2008 προερχόταν από την περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού, που περιλαμβάνει 37 χώρες στην Ασία και τον Ειρηνικό.

«Σημειώθηκαν λίγο περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια νέα κρούσματα καρκίνου στην περιοχή το 2008 - 2,31 εκατομμύρια σε άνδρες και 1,75 εκατομμύρια σε γυναίκες», αναφέρει ο ΠΟΥ και προσθέτει ότι «σχεδόν 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι στην περιοχή πέθαναν από καρκίνο τον περασμένο χρόνο» σημείωσε ο ΠΟΥ.


Διαβάστε περισσότερα...

«Μαζί, είναι δυνατόν»



Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του καρκίνου.

Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση, τα δύο όπλα κατά του καρκίνου, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι οποίοι επισημαίνουν ότι μεγάλο μέρος των περιστατικών μπορεί να αποφευχθεί μέσω της πρόληψης και μεγάλο μέρος των θανάτων μπορεί να αποφευχθεί μέσω της έγκαιρης διάγνωσης και της θεραπευτικής αντιμετώπισης.

Όλος ο κόσμος μπορεί να ενώσει τις δυνάμεις του για την καταπολέμηση της παγκόσμιας επιδημίας του καρκίνου, επισημαίνει ο ΠΟΥ, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου που καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαρίου.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα έχει θέμα «Μαζί, είναι δυνατόν», διότι μόνον αν κάθε άνθρωπος, πολίτης, οργανισμός ή κυβέρνηση αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί τότε θα ελαττωθούν οι πρόωροι θάνατοι από καρκίνο και άλλες μη μεταδοτικές ασθένειες κατά 25% μέχρι το 2025.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι 84 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν από καρκίνο κατά τη δεκαετία 2005- 2015. Κάθε χρόνο, ο καρκίνος σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από ό,τι το AIDS, η ελονοσία και η φυματίωση μαζί.

Κάθε χρόνο περίπου 7,6 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από καρκίνο (13% περίπου του συνόλου των θανάτων το 2008) και οι θάνατοι αναμένεται να φθάσουν τα 11 εκατομμύρια ετησίως έως το 2030.

Οι νέες διαγνώσεις καρκίνου παγκοσμίως ανέρχονται σε περίπου 11 εκατομμύρια ετησίως (το 70% των οποίων σε χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος) και η νόσος αποτελεί ένα από τα κύρια αίτια θανάτου (το δεύτερο, μετά τις καρδιαγγειακές νόσους, στις αναπτυγμένες χώρες). Αν οι σημερινές τάσεις αύξησης του καρκίνου συνεχιστούν, ο εκτιμώμενος αριθμός νέων διαγνώσεων ανά έτος αναμένεται να αυξηθεί στα 16 εκατομμύρια έως το 2020. Οι πάσχοντες από καρκίνο ανέρχονται σε περίπου 24,6 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί στα 30 εκατομμύρια έως το 2020.

Στην Ευρώπη, κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται 3,2 εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνου, κυρίως του πνεύμονα, του στομάχου, του ήπατος, του μαστού και του ορθού, και πάνω από 1 εκατομμύριο ασθενείς χάνουν τη ζωή τους. Παρά την πρόοδο που σημειώνεται στην έρευνα και τη θεραπεία της ασθένειας αυτής, ο καρκίνος παραμένει σοβαρή μάστιγα για την υγεία, δημιουργώντας τεράστια επιβάρυνση στους ασθενείς, τις οικογένειές τους και τις κοινωνίες.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, η θνησιμότητα από καρκίνο παραμένει γενικά χαμηλότερη απ' ό,τι στις υπόλοιπες αναπτυγμένες χώρες. Μεταξύ των 34 χωρών μελών του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα κατατασσόταν το 2004 στη 19η θέση ως προς τη θνησιμότητα στους άνδρες και στην 23η στις γυναίκες. Όμως, η ευνοϊκή θέση της χώρας είναι σε κάποιο βαθμό πλασματική λόγω ελλείψεων στη διάγνωση, σφαλμάτων στην ταξινόμηση και κυρίως λόγω της έλλειψης εθνικού αρχείου νεοπλασιών.

Ωστόσο, στη χώρα μας, σε αντίθεση με τις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες, παρατηρείται μεταξύ των ετών 1980- 2004 σταθερή αυξητική τάση στους θανάτους από καρκίνο τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Στους άνδρες, πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο είναι ο καρκίνος του πνεύμονα και ακολουθούν του προστάτη και του παχέος εντέρου. Στις γυναίκες, πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο είναι ο καρκίνος του πνεύμονα και ακολουθούν του μαστού και του παχέος εντέρου.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ένα ποσοστό που υπερβαίνει το 30% των καρκίνων μπορεί να προληφθεί. Περίπου το 30% των θανάτων από καρκίνο οφείλονται σε: υψηλό δείκτη μάζας σώματος, χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, έλλειψη σωματικής άσκησης, κάπνισμα και χρήση αλκοόλ.

Το κάπνισμα είναι παγκοσμίως η κυριότερη αιτία καρκίνου που μπορεί να προληφθεί. Εκτιμάται ότι 25%- 30% των περιστατικών καρκίνου στις αναπτυγμένες χώρες σχετίζονται με το κάπνισμα. Τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος είναι εμφανή σε 5 χρόνια και γίνονται ακόμη πιο ισχυρά με το πέρασμα του χρόνου.

Η παχυσαρκία είναι ο δεύτερος σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για χρόνιες νόσους στις δυτικές κοινωνίες και παρουσιάζει σαφή σχέση με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, του μαστού (σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες), του ενδομητρίου, του νεφρού και του οισοφάγου (αδενοκαρκίνωμα).

Υπάρχουν σαφή στοιχεία που δείχνουν ότι η τακτική σωματική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου, ενώ φαίνεται ότι συμβάλλει επίσης στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο του μαστού, του ενδομητρίου και του προστάτη.

Αρκετές επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν την προστατευτική δράση της υψηλής κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών έναντι του κινδύνου για διάφορους τύπους καρκίνου και ιδίως για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού, του οισοφάγου, του στομάχου και του παγκρέατος.

Τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο της στοματικής κοιλότητας, του φάρυγγα και του λάρυγγα και για καρκίνωμα οισοφάγου από πλακώδες επιθήλιο.

Τέλος, ο ήλιος και ιδίως οι υπεριώδεις ακτινοβολίες του αποτελούν το κύριο αίτιο καρκίνου του δέρματος. Η καλύτερη πρόληψη είναι η πλήρης αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο ή τουλάχιστον η αποφυγή έκθεσης από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ. που οι υπεριώδεις ακτίνες είναι πιο έντονες.

Κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες


Από αρκετές μελέτες προκύπτει ότι το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο του ατόμου σχετίζεται με την πιθανότητα εμφάνισης κάποιων μορφών καρκίνου. Οι καρκίνοι του πνεύμονα, του στομάχου και του οισοφάγου εμφανίζονται συχνότερα στα κατώτερα οικονομικά και κοινωνικά στρώματα. Ο καρκίνος του μαστού εντοπίζεται συχνότερα στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα, ενώ του τραχήλου της μήτρας στα κατώτερα, για την ακρίβεια, ο καρκίνος του τραχήλου, ο οποίος προκαλείται από τον ιό HPV, είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο μεταξύ των γυναικών στις χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Το σύνολο μάλιστα της θνησιμότητας από κακοήθεις νεοπλασίες φαίνεται να σχετίζεται άμεσα και ισχυρά με το χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, τη χρόνια ψυχοκοινωνική επιβάρυνση και καταστάσεις όπως η ανεργία κ.ο.κ. Έχει επίσης πλήρως τεκμηριωθεί ότι για τις περισσότερες μορφές καρκίνου (π.χ. του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και του μαστού) άτομα χαμηλότερου κοινωνικοοικονομικού επιπέδου έχουν μειωμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, με αποτέλεσμα ανεπαρκή πρόληψη, διάγνωση του καρκίνου σε πιο προχωρημένα στάδια και πλημμελή θεραπεία.

Εμβολιασμός κατά των ιών που προκαλούν καρκίνο


Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας: ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος που πλήττει τις γυναίκες ηλικίας 15-44 ετών στην Ε.Ε. Το κύριο αίτιο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι η επίμονη λοίμωξη του γεννητικού συστήματος από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Στην Ευρώπη έχουν εγκριθεί δύο προληπτικά εμβόλια κατά του HPV. Και τα δύο εμβόλια παρέχουν προστασία έναντι των τύπων 16 και 18 του HPV, που εκτιμάται ότι ευθύνονται για 73% των περιστατικών καρκίνου του τραχήλου στην Ευρώπη. Η χρήση εμβολίου κατά του HPV συνιστάται σε όλα τα κορίτσια ηλικίας 12 έως 15 ετών.

Καρκίνος του ήπατος: κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφονται περίπου 30.000 νέα περιστατικά καρκίνου του ήπατος, για την πλειονότητα των οποίων ευθύνεται η χρόνια λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας Β (HBV) και τον ιό της ηπατίτιδας C (HCV). Εδώ και μία εικοσαετία υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του HBV, αλλά τα ποσοστά κάλυψης από το εμβόλιο αυτό ποικίλλουν από χώρα σε χώρα. Δεδομένου ότι ο εκλεκτικός εμβολιασμός μόνο των ομάδων υψηλού κινδύνου δεν φαίνεται να αποδίδει, απαιτείται καθολικός εμβολιασμός όλων των παιδιών έναντι του HBV.

Αποφυγή των καρκινογόνων παραγόντων του περιβάλλοντος


Διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η ρύπανση της ατμόσφαιρας, τα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων στο πόσιμο νερό ή τις τροφές, οι διοξίνες ή τα χημικά απόβλητα, έχουν συνδεθεί με αύξηση διαφόρων τύπων καρκίνου. Ο Ευρωπαϊκός Κώδικας κατά του Καρκίνου συνιστά να εφαρμόζονται αυστηρά οι οδηγίες για αποφυγή έκθεσης σε γνωστές καρκινογόνες ουσίες και να ακολουθούνται οι οδηγίες υγιεινής και ασφάλειας για ουσίες που είναι δυνητικά καρκινογόνες και οι επίσημες κρατικές οδηγίες για προστασία από τις ακτινοβολίες.

Όσο νωρίτερα διαγνωστεί ένας καρκίνος τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες επιβίωσης, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες. Για ορισμένους τύπους καρκίνου υπάρχουν προληπτικές εξετάσεις, οι οποίες είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές και μπορούν να σώσουν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Για τις γυναίκες είναι η μαστογραφία και το Τεστ Παπανικολάου (ΠΑΠ) και για τους άνδρες η εξέταση PSA.

Τα μέχρι σήμερα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η περιοδική γυναικολογική εξέταση των γυναικών σε συνδυασμό με Pap test οδηγούν σε μείωση κατά 70% της θνησιμότητας από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ωστόσο, σύμφωνα με ανεπίσημα δεδομένα, μόνο το 25-30% των Ελληνίδων που θα έπρεπε να κάνουν Pap test, υποβάλλονται σε έλεγχο και μάλιστα μόλις μία φορά τα 2-3 έτη. Αντιστοίχως, ο μαστογραφικός έλεγχος μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα λόγω καρκίνου του μαστού σε γυναίκες έως και 35%. Ωστόσο, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία μόλις το 40%-50% των γυναικών που πρέπει να κάνει κλινικό έλεγχο για καρκίνο του μαστού ελέγχεται.

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος στον ασυμπτωματικό πληθυσμό είναι πολύ σημαντικός. Στόχος του είναι να εντοπίσει τα άτομα με ανωμαλίες που υποδηλώνουν μια προ-καρκινική κατάσταση ή μια πιθανή μελλοντική καρκινική κατάσταση, και να τους παραπέμψει αμέσως για τη διάγνωση και τη θεραπεία. Τα προγράμματα προληπτικού ελέγχου είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά για τους συχνούς τύπους καρκίνου, επισημαίνουν οι επιστήμονες.


Διαβάστε περισσότερα...

Στα ύψη ο διαβήτης στην εγκυμοσύνη



Μεγαλύτερος κίνδυνος στις παχύσαρκες γυναίκες.

Αύξηση παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια ο διαβήτης στις γυναίκες που κυοφορούν.

Ο διαβήτης της εγκυμοσύνης, ή διαβήτης της κύησης όπως ονομάζεται είναι μια ιδιαίτερη μορφή διαβήτη και πλήττει ιδιαίτερα τις σύγχρονες γυναίκες. Ο διαβήτης της κύησης δε σχετίζεται με το διαβήτη τύπου 1, ούτε με τον τύπου 2, αλλά αποτελεί μια τελείως διαφορετική περίπτωση.

Εκδηλώνεται συνήθως μεταξύ της 24ης και 28ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης και στις περισσότερες περιπτώσεις με την κατάλληλη θεραπεία εξαφανίζεται μετά τη γέννηση του παιδιού.

Ο διαβήτης κύησης μπορεί να εμφανισθεί σε οποιαδήποτε γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο υπάρχει και προδιάθεση που μπορεί να συμβάλει στη βέβαια ανάπτυξη του όπως αν υπάρχει άλλη γυναίκα στην οικογένεια με διαβήτη ή αν έχει εκδηλωθεί η νόσος και σε προηγούμενη εγκυμοσύνη.

Ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο έχουν όσες επρόκειτο να γεννήσουν παιδιά με μεγάλο βάρος ή όσες γυναίκες είχαν εμπειρία με αυτόματες αποβολές στο παρελθόν. Παράλληλα μεγαλύτερο κίνδυνο έχουν οι παχύσαρκες γυναίκες αλλά και όσες επιλέγουν να τεκνοποιήσουν σε μεγάλη ηλικία.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ρόδι το ευεργετικό



Πολλά τα οφέλη για τον οργανισμό από την κατανάλωσή του.

Η ροδιά είναι ένα δέντρο ανθεκτικό, που σπάνια προσβάλλεται από παράσιτα. Μάλιστα, ήταν γνωστό και στην αρχαία Ελλάδα, με αναφορές, μεταξύ άλλων, στο έργο του Ομήρου.

Το ρόδι είναι πλούσιο σε σάκχαρα, βιταμίνες A,B,C μέταλλα, όπως ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο, σίδηρο και την αντιοξειδωτική ουσία σελήνιο.

Το εκχύλισμα του ροδιού λέγεται πως έχει ευεργετική δράση κατά του καρκίνου του προστάτη, ενώ η κατανάλωση χυμού ροδιού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικών κακώσεων στα βρέφη.

Οι κατακόκκινοι και χυμώδεις σπόροι του είναι στυπτικοί, αφροδισιακοί, δροσιστικοί και ανακουφίζουν από τον πυρετό.
Τονώνουν και αποτοξινώνουν τον οργανισμό και λέγεται πως καθαρίζουν το αίμα, τα νεφρά και την κύστη. Το αφέψημα από τα άνθη της ροδιάς, υπό μορφή γαργάρας είναι καλό για τη θεραπεία της ουλίτιδας και ανακουφίζει από τον πονόλαιμο, ενώ το αφέψημα από τη φλούδα του καρπού καταπολεμά τις αμοιβάδες.

Ο δε χυμός του ροδιού, αναμεμειγμένος με ελαιόλαδο, βοηθά στην εξαφάνιση των κηλίδων και το σβήσιμο των ρυτίδων από το δέρμα.


Διαβάστε περισσότερα...

Αδυνατίστε εναλλακτικά χωρίς δίαιτα!



Έξυπνα μυστικά που σας κάνουν να τρώτε λιγότερο.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να πέσετε ένα νούμερο κάτω στα ρούχα σας και χωρίς να μπείτε στη διαδικασία να ακολουθήσετε κάποια δίαιτα. Κάποια έξυπνα μυστικά μπορούν να σας βοηθήσουν να φάτε λιγότερο

Φωτογραφίστε τα γεύματά σας

Αντί να κρατάτε διατροφικό ημερολόγιο, προτιμήστε να το κάνετε εναλλακτικά, με φωτογραφίες. Ερευνητές στις Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από ανθρώπους που βρίσκονταν σε δίαιτα να καταγράψουν ό,τι έφαγαν στη διάρκεια μιας εβδομάδας, αλλά παράλληλα να φωτογραφίσουν και τα γεύματά τους. Το «οπτικό» αρχείο απέδειξε ότι αποτελεί πιο ισχυρό κίνητρο για να μην βγείτε εκτός πορείας, από το γραπτό ημερολόγιο.

Αλλάξτε σερβίτσιο

Μελέτες έχουν αποδείξει, όπως αναφέρουν τα omorfamistika.gr, ότι η αφή επηρεάζει και την γεύση μας. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και του Ράτγκερς βρήκαν ότι για παράδειγμα ανάλογα με την αίσθηση που μας προκαλεί το ποτήρι ή η κούπα που περιέχει τον καφέ ή το ποτό μας, αλλάζουμε και την άποψή μας γι’ αυτό που καταναλώνουμε.

Βάψτε την κουζίνα σας

Αν κάνετε συνεχώς δίαιτες, μη βάψετε την κουζίνα σας πορτοκαλί. Από την άλλη βέβαια, αν τελικά το κάνετε, θα έχετε μία πολύ καλή δικαιολογία για να παρεκτραπείτε –θα λέτε ότι φταίει το χρώμα του τοίχου και όχι η αδυναμία του χαρακτήρα σας. Το χρώμα που εξασφαλίζει ηρεμία, χαλάρωση και δημιουργικότητα και κόβει την όρεξη είναι το μπλε. Μπορείτε να βάλετε πιάτα και τραπεζομάντηλα σε αυτό το χρώμα, αν δεν μπορείτε να βάψετε την κουζίνα σας.

Δώστε προσοχή σ’ αυτό που παραγγέλνει ο σύντροφός σας. Σύμφωνα με τον ερευνητή και ψυχολόγο Άλαν Χιρς, οι προτιμήσεις μας όσον αφορά το φαγητό, αποκαλύπτουν πολλά. Στο βιβλίο του «What’s Your Food Sign», αναφέρει πως η επιλογή του μοσχοκάρυδου, για παράδειγμα, του μάραθου και του γλυκάνισου υποδηλώνουν άτομο χαρισματικό που ενοχλείται εύκολα από διάφορες καταστάσεις, ενώ αν το ραντεβού σας παραγγείλει έξτρα πικάντικα φαγητά της Ινδικής και Ταϋλανδέζικης κουζίνας σημαίνει ότι είναι… ριψοκίνδυνος. Αυτό πως μπορεί να επηρεάσει τη δίαιτά σας; Με το να σας χαλάει το πρόγραμμα ανάλογα με το τι χαρακτήρας είναι.


Διαβάστε περισσότερα...

Πέντε λόγοι για να γυμνάζεστε συχνότερα



Τα οφέλη είναι πολλά για κάθε ηλικία.

Θέλετε να αισθάνεστε καλύτερα, να έχετε περισσότερη ενέργεια, ακόμη και να ζήσετε περισσότερο; Η τακτική φυσική δραστηριότητα θα σας βοηθήσει να τα πετύχετε όλα αυτά, αλλά και ακόμη περισσότερα. Τα οφέλη της τακτικής σωματικής άσκησης είναι τόσα και σημαντικά, που δύσκολα κανείς μπορεί να τα παραβλέψει.

Και φυσικά, τα οφέλη της άσκησης μπορείτε να τα απολαύσετε μόνο εσείς, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο ή την πρότερη φυσική σας κατάσταση. Χρειάζεστε να μάθετε και άλλα προκειμένου να πειστείτε; Ρίξτε μία ματιά στους 5 τρόπους μέσω των οποίων η άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη ζωή σας.

1. Καλύτερος έλεγχος του σωματικού βάρους

Η τακτική άσκηση μπορεί να προλάβει την αύξηση βάρους ή να βοηθήσει στη διατήρηση μιας απώλειας βάρους. Όταν ασκείται κανείς, καταναλώνει θερμίδες. Όσο υψηλότερη είναι η ένταση της άσκησης, τόσες περισσότερες είναι οι καταναλισκόμενες θερμίδες. Ακόμη όμως και εάν δεν έχετε το χρόνο να γυμναστείτε κανονικά, με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σας –χρησιμοποιώντας για παράδειγμα τις σκάλες αντί για το ασανσέρ- μπορείτε να είστε σίγουροι πως εξασφαλίζετε το ελάχιστο της ημερήσιας φυσικής σας δραστηριότητας.

2. Μειωμένος κίνδυνος χρόνιων νοσημάτων

Ανησυχείτε για τα καρδιαγγειακά νοσήματα; Θέλετε να αποφύγετε την υψηλή αρτηριακή πίεση; Ανεξάρτητα από το σωματικό σας βάρος, η τακτική φυσική δραστηριότητα αυξάνει τα επίπεδα της HDL – χοληστερόλης (της λεγόμενης «καλής»), ενώ αντίθετα μειώνει τα επίπεδα των επιβλαβών τριγλυκεριδίων. Επιπλέον, βελτιώνει τη ροή του αίματος μέσα στα αιμοφόρα αγγεία. Έτσι, μπορείτε να ανησυχείτε λιγότερο για το εγκεφαλικό, το μεταβολικό σύνδρομο, το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, την κατάθλιψη, διάφορους τύπους καρκίνου και την αρθρίτιδα.

3. Βελτίωση της διάθεσης

Αισθάνεστε πως χρειάζεστε μία «ένεση» καλής διάθεσης στην καθημερινότητά σας; Σας καταβάλλει το άγχος της ημέρας; Μία προπόνηση στο γυμναστήριο ή ένα 30λεπτο γρήγορο περπάτημα μπορεί να σας βοηθήσει. Η φυσική δραστηριότητα διεγείρει την παραγωγή διάφορων χημικών ουσιών στον εγκέφαλο που σχετίζονται με το αίσθημα της ευφορίας και της χαλάρωσης. Σιγά σιγά παράλληλα, αισθάνεστε καλύτερα και με την εμφάνισή σας, γεγονός που ενισχύει την αυτοπεποίθησή σας.

4. Ενίσχυση της ευεξίας

Αισθάνεστε να σας κουράζουν υπέρ το δέον απλές καθημερινές δραστηριότητες, όπως είναι οι δουλειές του σπιτιού ή τα ψώνια; Η τακτική σωματική αύξηση ενδυναμώνει τους μυς και βελτιώνει την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στους ιστούς, με αποτέλεσμα το καρδιαγγειακό σύστημα να λειτουργεί πιο αποδοτικά. Και όταν η καρδιά και οι πνεύμονες λειτουργούν στο 100% των δυνατοτήτων τους, τότε η κούραση που θα αισθάνεστε γενικά θα είναι σημαντικά μειωμένη.

5. Βελτίωση του ύπνου

Αντιμετωπίζετε δυσκολίες στον ύπνο; Η άσκηση θα σας βοηθήσει να κοιμάστε πιο εύκολα ή/ και γρήγορα καθόλη τη διάρκεια του ύπνου. Απλά, προσπαθήστε να μην ασκήστε πολύ αργά το βράδυ, διότι η υπερένταση που μπορεί να αισθάνεστε αμέσως μετά, ίσως οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το ψάρι ωφελεί τις γυναίκες



Θετικά ευρήματα από Αμερικανούς επιστήμονες.

Οι γυναίκες που καταναλώνουν ψάρι τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν πολύποδες στο έντερο, σύμφωνα με νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, σε σχέση με τις γυναίκες που τρώνε ψάρι μία φορά στις δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι γυναίκες που έτρωγαν συχνότερα ψάρι είχαν λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με πολύποδα στο έντερο, κατά τη διάρκεια κολονοσκόπησης.

Η έρευνα δεν αποδεικνύει πως η κατανάλωση ψαριών προστατεύει από τους πολύποδες, αλλά «αυξάνει την πεποίθησή μας πως κάτι υπάρχει εδώ», δήλωσε ο Δρ. Edward Giovannucci, καθηγητής στο Χάρβαρντ.


Διαβάστε περισσότερα...

Μοιράζουν δωρεάν πατάτες στη Θεσσαλονίκη



Αψηφώντας το κρύο και το ψιλόβροχο, πατατοπαραγωγοί από τη Δράμα, έφτασαν νωρίς το πρωί στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, όπου διεξάγεται η 24η Agrotica, με στόχο να μοιράσουν περισσότερες από 10 τόνους πατάτες Νευροκοπίου στους περαστικούς.

Οι πατατοπαραγωγοί μοιράζουν 1.700 συσκευασίες των έξι κιλών στους πολίτες, ενώ με 300 εξάκιλες συσκευασίες προτίθενται να εφοδιάσουν το κοινωνικό παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης.

Με την κίνησή τους αυτή διαμαρτύρονται για την πολύ χαμηλή τιμή, που αγοράζουν την πατάτα τους οι έμποροι, σχεδόν μισή τιμή του κόστους παραγωγής.

Επιπλέον, καταγγέλλουν πως 70% της παραγωγής τους παραμένει αδιάθετο, ενώ την ίδια στιγμή εισάγονται στην Ελλάδα πατάτες από την Αίγυπτο.

Πάντως, οι Θεσσαλονικείς σπεύδουν να προμηθευτούν τα τσουβάλια με πατάτες, τα οποία μεταφέρουν πεζή ή και με ποδήλατα.


Διαβάστε περισσότερα...