Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Προστατευτείτε από την ηλίαση



Τι κάνουμε εάν εμφανίσουμε συμπτώματα.

Μπορεί να ανεβάσει τη θερμοκρασία του σώματος σε υψηλά επίπεδα και να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνη αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Λίγο-πολύ όλοι έχουμε ακούσει για την ηλίαση. Γνωρίζουμε όμως πώς να προστατευτούμε;

H ηλίαση προκαλείται όταν το σύστημα που ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος, λόγω της υπερέκθεσης σε υψηλές θερμοκρασίες, «καταρρέει» και δεν μπορεί να αποβάλει την υπερβολική ζέστη. Σε αρχικό στάδιο εκδηλώνεται με κόκκινο, αφυδατωμένο και ζεστό δέρμα, απουσία ιδρώτα, ταχεία αναπνοή και ζάλη.

Σε πιο προχωρημένο στάδιο παρουσιάζονται απότομη αύξηση της θερμοκρασίας, κράμπες, πονοκέφαλος, πνευματική σύγχυση και σύγχυση στο λόγο, παραισθήσεις, ακόμα και απώλεια των αισθήσεων.

Ηλίαση μπορεί να πάθει οποιοσδήποτε, όμως οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά και οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα υγείας κινδυνεύουν περισσότερο. Φαρμακευτικές θεραπείες όπως αντικαταθλιπτικά, β-αναστολείς και διουρητικά αυξάνουν τον κίνδυνο.

Επίσης άνθρωποι που εργάζονται ή επιδίδονται σε κάποιο σπορ σε εξωτερικούς χώρους είναι περισσότερο ευάλωτοι, κυρίως αν δεν προσλαμβάνουν την απαραίτητη ποσότητα υγρών.

Πάρτε μέτρα

-Αποφύγετε την υπερέκθεση στον ήλιο.

-Φοράτε πάντα καπέλο αν επιδίδεστε σε κάποια δραστηριότητα σε εξωτερικό χώρο.

-Καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες υγρών ώστε να κρατάτε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο.

-Σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες κάντε ένα ντους κάθε 20 λεπτά.

Αν εμφανίσετε συμπτώματα...

-Απομακρυνθείτε αμέσως από τον ήλιο.

-Τοποθετήστε ένα κρύο πανί στον αυχένα σας ώστε να μειώσετε τη θερμοκρασία του σώματός σας.

-Αφαιρέστε οποιοδήποτε περιττό είδος ένδυσης (καπέλο, παπούτσια, κάλτσες κ.λπ.).

-Ξαπλώστε κρατώντας τα πόδια σας μερικά εκατοστά ψηλότερα από το υπόλοιπο σώμα.

-Καταναλώστε κρύα υγρά χωρίς ζάχαρη. Ιδανικό θα ήταν κάποιο κρύο ισοτονικό ρόφημα. Φροντίστε να είναι ελαφρύ, διαφορετικά αραιώστε το με νερό.

-Αν το θεωρήσετε απαραίτητο, πάρτε ένα παυσίπονο για τον πονοκέφαλο.

-Επισκεφτείτε τον γιατρό αν τα συμπτώματα διαρκούν περισσότερο από μισή ώρα.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τέλος στα σφραγίσματα με νέο φάρμακο



Νέα «θαυματουργή» ουσία δημιούργησαν αμερικανοί επιστήμονες.

Είναι γεγονός, δεν θα χρειάζεται να κάνουμε πια σφραγίσματα! Ομάδα επιστημόνων από τα πανεπιστήμια Yale και Santiago των ΗΠΑ δημιούργησαν μια νέα χημική ουσία που υπόσχεται να «σκοτώνει» τα επιβλαβή βακτήρια που προκαλούν κοιλότητες στα δόντια.

Κι όλο αυτό μέσα σε 60 δευτερόλεπτα! Η «θαυματουργή» ουσία ονομάζεται Keep32 – ονομασία που προήλθε από τον αριθμό των δοντιών που έχουμε και που χρησιμοποιώντας την ουσία δεν πρόκειται να χάσουμε!- και καταστρέφει το μικρόβιο streptococcus mutans , το οποίο προκαλεί τερηδόνα, ενώ για ώρες εμποδίζει την δημιουργία νέων βακτηρίων.

Η ουσία αυτή μπορεί να τοποθετηθεί σε οδοντόκρεμα, σε στοματικό διάλυμα, σε τσίχλα ή ακόμα σε κάποια σοκολάτα! Μετά την ολοκλήρωση ενός επταετούς κύκλου πειραμάτων, οι ειδικοί ετοιμάζονται να προχωρήσουν τώρα σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι δοκιμές θα διαρκέσουν 14-18 μήνες και στη συνέχεια είναι πιθανό να δούμε την ουσία σε προϊόντα του εμπορίου, από την οδοντόκρεμα Colgate μέχρι την σοκολάτα Hershey!

Η μόνη ανησυχία είναι ότι το νέο αυτό «φάρμακο» είναι ουσιαστικά ένα είδος αντιβίωσης, αφού καταφέρνει να σκοτώνει τα βακτήρια. Και το ζήτημα με τα αντιβιοτικά είναι ότι αν δεν είναι 100% αποτελεσματικά (που σχεδόν κανένα δεν είναι), τα βακτήρια αναπτύσσουν αντοχή, με αποτέλεσμα η επίδραση του φαρμάκου, με το πέρασμα του χρόνου, ολοένα θα φθίνει, μέχρι που στο τέλος τα βακτήρια θα είναι ανθεκτικά στο συγκεκριμένο αντιβιοτικό κι έτσι θα πάψει να είναι αποτελεσματικό.


Πηγή: http://www.cosmedic.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέο φάρμακο φαίνεται να αναστρέφει την απώλεια μνήμης



Δοκιμάστηκε σε ποντίκια που έπασχαν από τη νόσο Alzheimer.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Proceedings of the «National Academy of Sciences», αντιεπιληπτικό φάρμακο φάνηκε να αναστρέφει την απώλεια μνήμης σε ποντίκια που έπασχαν από τη νόσο Alzheimer.

Η έρευνα, επιστημόνων από το Gladstone Institutes, ανακάλυψε επίσης ότι το φάρμακο, levetiracetam, ανακουφίζει άλλες βλάβες που συνδέονται με το Alzheimer καταστέλλοντας τη μη φυσιολογική δραστηριότητα του εγκεφάλου. Το levetiracetam συχνά συνταγογραφείται σε ανθρώπους που πάσχουν από επιληψία.

Ο Dr. Lennart Mucke, του Gladstone, και του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, εξήγησε ότι για τα εκατομμύρια ανθρώπων που πάσχουν από τη νόσο Alzheimer παγκοσμίως, δεν υπάρχει αποτελεσματικό φάρμακο να εμποδίσει ή να αναστρέψει την απώλεια μνήμης. Η νέα έρευνα προστίθεται σε προηγούμενα ευρήματα που συνδέουν τη νόσο με την επιληψία. Παρέχει νέα στοιχεία σχετικά με τις διαδικασίες πίσω από την απώλεια μνήμης στο Alzheimer και υποδεικνύει την ικανότητα ενός αντιεπηληπτικού φαρμάκου να μπλοκάρει αυτές τις διαδικασίες.

Βασικές λειτουργίες του εγκεφάλου όπως η μνήμη χρειάζονται υγιή δραστηριότητα σε δίκτυα νευρώνων για να εργάζονται αποτελεσματικά. Ωστόσο η νόσος Alzheimer εμπλέκεται με τα συγκεκριμένα εγκεφαλικά δίκτυα, προκαλώντας διαταραχές που μπορούν να οδηγήσουν σε επιληπτικές κρίσεις.

Ο Pascal Sanchez, εξήγησε ότι είναι άγνωστο αν τέτοιες διαταραχές προκαλούν βλάβη στη μνήμη. Έτσι οι ερευνητές εξέτασαν 7 εγκεκριμένα από τον FDA αντιεπηληπτικά φάρμακα, σε πειράματα σε ποντίκια, για να διαπιστώσουν αν η ελαχιστοποίηση αυτών των διαταραχών στο δίκτυο θα μπορούσε να βελτιώσει τη μνήμη.

Έχοντας χορηγήσει το φάρμακο σε ποντίκια, η ομάδα ανακάλυψε ότι η μη φυσιολογική δραστηριότητα στον εγκέφαλο μειώθηκε κατά 50% σε λιγότερο από 24 ώρες. Μετά από 2 εβδομάδων αγωγή, η ικανότητα των νευρώνων να επικοινωνούν μεταξύ τους επίσης βελτιώθηκε.

Σε πειράματα με λαβύρινθο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα ποντίκια εμφάνισαν καλύτερη μάθηση και μνήμη και ότι αρκετές πρωτεΐνες που είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή εγκεφαλική λειτουργία επέστρεψαν σε φυσιολογικά επίπεδα.

Ο Dr. Sanchez, εξήγησε ότι τώρα εργάζονται ώστε να εντοπίσουν τον ακριβή μηχανισμό με τον οποίο το φάρμακο μειώνει τη δυσλειτουργία και βελτιώνει τη μνήμη στα ποντίκια.

Λίγους μήνες πριν, ερευνητές του Johns Hopkins University δημοσίευσαν έρευνα που αποκάλυπτε τα οφέλη του φαρμάκου σε μικρή ομάδα ασθενών με ελαφριά νοητική εξασθένηση. Ωστόσο χρειάζεται περισσότερη έρευνα πριν αρχίσει να συνταγογραφείται το levetiracetam για τη νόσο Alzheimer.

Ο Dr. Mucke, δήλωσε ότι προειδοποιεί κατά της χρήσης του levetiracetam εκτός συνταγογράφησης, πριν ολοκληρωθούν μεγαλύτερες έρευνες σε ανθρώπους. Ωστόσο η ευθυγράμμιση μεταξύ των ευρημάτων του και συναδέλφων από το Johns Hopkins είναι αξιοσημείωτη και θεωρεί πως αξίζει να διεξαχθούν περαιτέρω κλινικές δοκιμές.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οδηγός επιβίωσης για τα χρέη στις τράπεζες



Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή απαντά σε 14 απορίες πολιτών.

Απαντήσεις στις δεκατέσσερις συνηθέστερες απορίες των πολιτών σχετικά με τις τραπεζικές συναλλαγές τους, τις χρεώσεις, αλλά και όσα θα πρέπει να κάνουν εάν δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, δίνει η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

Στην επίσημα ιστοσελίδα της υπάρχει ειδική ενότητα για τις ρυθμίσεις οφειλών προς τράπεζες, με τα απαιτούμενα έντυπα, ξεκινώντας από το στάδιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, όπου οι δανειολήπτες έρχονται σε επαφή με την τράπεζά τους και αναζητούν τις εναλλακτικές επιλογές, για να ακολουθήσει, εάν δεν βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση, το δεύτερο βήμα του δικαστικού συμβιβασμού και τέλος, το στάδιο της ρύθμισης των χρεών με δικαστική απόφαση.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, οι οφειλέτες μπορούν μέσα από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή (www.efpolis.gr) να πληροφορούνται ποιοι φορείς ενεργοποιούνται στην περιοχή τους και μπορούν να τους συνδράμουν στην επιδίωξη εξώδικου συμβιβασμού με τους πιστωτές τους.

Επίσης, οι πολίτες θα βρουν απαντήσεις σε ερωτήσεις όπως τι κινδύνους διατρέχουν αν χρωστούν σε κάρτες και καταναλωτικά δάνεια και δεν υπάρχει στο όνομα τους ακίνητη περιουσία, καθώς και τι γίνεται στην περίπτωση που κάποιος απολύθηκε πρόσφατα και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα χρέη του.

Για να δείτε αναλυτικά τις απαντήσεις σε χρήσιμες σαν αυτές ερωτήσεις επισκεφτείτε την ακόλουθη σελίδα: http://www.efpolis.gr/el/component/efaq/.


Διαβάστε περισσότερα...

Αναζητείται στέγη για τις ανάγκες του ΚΕΘΕΑ Ηπείρου



Επιστολή προς τους αρμόδιους Υπουργούς έστειλε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου.

Το ζήτημα της παραχώρησης αχρησιμοποίητων δημόσιων κτιρίων που υπάρχουν στην περιοχή των Ιωαννίνων για τις ανάγκες του ΚΕΘΕΑ, επαναφέρει με επιστολή του προς τους αρμόδιους Υπουργούς ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, υπογραμμίζοντας τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν πλέον με την επέκταση των δομών του Κέντρου σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου.

Στο έγγραφο του ο Περιφερειάρχης αναφέρεται συνοπτικά στο έργο του παραρτήματος του ΚΕΘΕΑ στην Ήπειρο, το οποίο με έδρα τα Ιωάννινα, καλύπτει την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδος, έχοντας υποδεχθεί ως τώρα στο πρόγραμμά του πάνω από 500 χρήστες και 800 γονείς, συγγενείς και φίλους χρηστών.

Ο Περιφερειάρχης κάνει επίσης αναφορά στη συνδρομή της Περιφέρειας στο έργο του ΚΕΘΕΑ και την προώθηση, σε συνεργασία με τους κατά τόπους δήμους - της ίδρυσης παραρτημάτων σε Άρτα, Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα.

«Το πρόβλημα ωστόσο της χρήσης ναρκωτικών μεγεθύνεται εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης και απαιτούνται πρόσθετοι χώροι που να καλύπτουν τις απαιτήσεις του προγράμματος που υλοποιεί το ΚΕΘΕΑ», τονίζει ο Περιφερειάρχης, ζητώντας από τα Υπουργεία που διαθέτουν κατάλληλους χώρους να προχωρήσουν στην παραχώρησή τους για τις ανάγκες που υπάρχουν στην αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών.


Διαβάστε περισσότερα...

Βράβευση των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες



Σε Ηράκλειο και Ιεράπετρα.

Βράβευση των παιδιών του Σωματείου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Μαθησιακές Δυσκολίες και Δυσλεξία Κρήτης θα γίνει την Κυριακή 19 Αυγούστου στην Ιεράπετρα σε αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου και τη Δευτέρα 29 του μηνός στο Ηράκλειο.

Όπως αναφέρει το cretalive.gr, πρόκειται για μαθητές που έδωσαν Πανελλήνιες Εξετάσεις και αποφοίτησαν με επιτυχία.


Διαβάστε περισσότερα...

Η Αυστραλία καλεί ξανά Έλληνες για δουλειά



Διαπραγματεύσεις για 500 βίζες με δικαίωμα εργασίας.

Τις πόρτες του… παραδείσου της πέμπτης ηπείρου αναμένεται να ανοίξει η αυστραλιανή κυβέρνηση, αναπτερώνοντας τις ελπίδες των Ελλήνων για μετανάστευση στη μακρινή ήπειρο, μετά τις προ ημερών δηλώσεις του Αυστραλού υπουργού Μετανάστευσης, Κρις Μπόουεν, ότι η χώρα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για τη σύναψη διακρατικής συμφωνίας για διευκόλυνση στην έκδοση βίζας με δικαίωμα εργασίας.

Μάλιστα, τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για ανάγκη της χώρας να δεχθεί Έλληνες με επιστημονική κατάρτιση, όπως νέους νοσηλευτές, λογιστές και μηχανικούς, ειδικότητες στις οποίες παρουσιάζονται ελλείψεις σε προσωπικό.

Στις δηλώσεις που έκανε ο κ. Μπόουεν, τόνισε πως η συμφωνία με την Ελλάδα θα προβλέπει την έγκριση τουριστικής βίζας με δικαίωμα εργασίας για ένα χρόνο για 500 Έλληνες ηλικίας 18 έως 30 ετών και αντιστοίχως για τους Αυστραλούς.
Παρόλα αυτά, ο υπουργός Μετανάστευσης τόνισε ότι οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και ζήτησε να προωθηθεί το θέμα με επείγουσες διαδικασίες.

Ο Αυστραλός υπουργός, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής αύξησης του αριθμού τουριστικής βίζας, λέγοντας πως θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν με την Αθήνα και φυσικά από τη ζήτηση.


Διαβάστε περισσότερα...

Έξοδος φοιτητών προς τα Βαλκάνια



Πολύ πιο προσιτά συγκριτικά με άλλες χώρες τα δίδακτρα.

Κατά 30% αυξήθηκε από πέρυσι ο αριθμός των Ελλήνων που έχουν επιλέξει να σπουδάσουν σε πανεπιστήμια χωρών των Βαλκανίων. Ο λόγος; Η κατακόρυφη αύξηση των διδάκτρων στη Βρετανία, η οποία απορροφούσε τους περισσότερους Έλληνες για σπουδές.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, τα δίδακτρα στις γειτονικές χώρες της Βαλκανικής είναι σαφώς πιο προσιτά, αφού κυμαίνονται από 800 έως 5.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ το κόστος διαμονής για ένα άτομο υπολογίζεται σε 300 με 400 ευρώ τον μήνα.

Η «διαρροή» νέων στις παραπάνω χώρες παρατηρούνταν έντονα και τις δεκαετίες του ’80 και του ’90. Τότε ο στόχος ήταν το πτυχίο της Ιατρικής, το οποίο έμοιαζε συχνά με άθλο στην Ελλάδα, λόγω της υψηλής βαθμολογίας που απαιτείτο για τα εγχώρια ΑΕΙ. Ως εκ τούτου εκατοντάδες νέοι, κατευθύνονταν στις βαλκανικές χώρες.

Τα σημερινά δεδομένα όμως, διαφέρουν. Οι χώρες του πρώην «ανατολικού μπλοκ» έχουν ενταχθεί στην Ε.Ε., με αποτέλεσμα τα πτυχία τους να αναγνωρίζονται αυτόματα από τις υπόλοιπες χώρες-μέλη.

Παράλληλα, ανταποκρινόμενες στην αυξημένη ζήτηση, συστήνουν αγγλόφωνα τμήματα, προσελκύοντας περισσότερους ενδιαφερόμενους.


Διαβάστε περισσότερα...

Οδηγός για επίπεδη κοιλιά


Επειδή θέλει τρόπο και όχι κόπο, διαβάστε τα tips που θα σας προσφέρουν την πολυπόθητη επίπεδη κοιλιά.

Για να το επιτύχουμε όμως αυτό πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στο …τρίπτυχο της επιτυχίας: φαγητό, ποτό, γυμναστική.

Αμύγδαλα

Άτομα που έτρωγαν περίπου 70 αμύγδαλα τη μέρα και ακολουθούσαν συγκεκριμένο διαιτολόγιο έχασαν 3,5 εκατοστά από την περιοχή της μέσης τους συγκριτικά με εκείνους που δεν έτρωγαν αμύγδαλα και έχασαν 2,5 εκατοστά, σύμφωνα με το «International Journal of Obesity».

Λάδι καρύδας

Βραζιλιάνοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι παχύσαρκοι άνθρωποι, οι οποίοι ακολουθούσαν μία συγκεκριμένη δίαιτα, έκαναν γυμναστική και λάμβαναν καθημερινά συμπλήρωμα 30 γραμμαρίων λάδι καρύδας έχασαν αισθητά περισσότερα εκατοστά από την περιοχή της κοιλιάς από άλλους που χρησιμοποιούσαν διαφορετικούς τύπους λαδιού.

Προϊόντα ολικής άλεσης

Μπορεί να μειώσετε τις θερμίδες στο καθημερινό σας διατροφολόγιο αλλά η αλήθεια είναι ότι αν επιθυμείτε επίπεδη κοιλιά η λύση είναι να αντικαταστήσετε τα δημητριακά, το ρύζι και το ψωμί που καταναλώνετε με τα αντίστοιχα προϊόντα ολικής άλεσης.

Μούρα

Τα μούρα και ειδικά τα μαύρα, είναι ιδανική τροφή για μία επίπεδη κοιλιά. Προσθέστε τα στα δημητριακά σας, δοκιμάστε τα με γιαούρτι ή ακόμα και με μία σαλάτα και θα κερδίσετε τη «μάχη» με το λίπος στην κοιλιά.

Κρέας

Αν και πολλές φορές έχει κατηγορηθεί ως «σύμμαχος» του λίπους, στην πραγματικότητα το κρέας είναι εκείνο που βοηθά στη μείωσή του ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς. Μάλιστα έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα που ακολουθούσαν δίαιτα, η οποία αντλούσε το 40% των θερμίδων από τις πρωτεΐνες είδαν πολύ πιο σύντομα την κοιλιά τους να γίνεται επίπεδη, από ότι εκείνοι που ακολουθούσαν δίαιτα με μόλις 15% του διατροφολογίου τους να περιέχει πρωτεΐνες. Ωστόσο να ξεκαθαρίσουμε ότι μιλάμε για άπαχα κομμάτια κρέατος όπως είναι το φιλέτο ή το ψαρονέφρι.

Αβγά

Δύο αβγά για πρωινό ενδείκνυνται για μία μέση…δαχτυλίδι. Αν και θερμιδικά ένα κουλούρι θα μπορούσε να έχει την ίδια αξία, στην ουσία οι πρωτεΐνες του αβγού δεν συνδράμουν στην συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς.

Ποτά, αλκοόλ και …ενυδάτωση

Μπύρα

Ο νούμερο ένα εχθρός της επίπεδης κοιλιάς, ως γνωστό είναι η μπύρα. Σε τέτοιο σημείο μάλιστα, που όπως έδειξε και σχετική έρευνα, οι λάτρεις της μπύρας είχαν περισσότερο συσσωρευμένο λίπος στην συγκεκριμένη περιοχή από ότι άτομα που έπιναν μέχρι και 6 ποτά την εβδομάδα.
Κρασί

Οίνος ευφραίνει καρδίαν και ...επίπεδη κοιλιά, σύμφωνα με διάφορες έρευνες, οι οποίες υποστηρίζουν ότι όσοι αγαπούν ένα ποτηράκι κρασί την ημέρα διαθέτουν μία πιο κομψή και λιτή σιλουέτα, από εκείνους που προτιμούν τα πιο «βαριά» ποτά.

Γάλα

Για εκείνους βέβαια που μπορούν να «ζήσουν» και χωρίς αλκοόλ τα πράγματα φυσικά είναι πιο εύκολα. Μάλιστα άτομα που έκαναν δίαιτα και λάμβαναν 1.200 με 1.300 ml ασβέστιο τη μέρα είδαν τη μέση τους να λεπταίνει ακόμα και 3 φορές περισσότερο από εκείνους, που ενώ ακολουθούσαν δίαιτα με τις ίδιες θερμίδες, λάμβαναν λιγότερο ασβέστιο.

Διαλλειμματική γυμναστική

Βάζοντας στο προπονητικό σας πρόγραμμα μία 20λεπτη διαλλειμματική άσκηση τρεις φορές την εβδομάδα, καίτε στην ουσία περισσότερο κοιλιακό λίπος από ότι αν προτιμήσετε να κάνετε τη διπλάσια προπόνηση σε αργούς ρυθμούς.
Σηκωθείτε από τον καναπέ

Έρευνα που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο Duke έδειξε ότι οι άνθρωποι που αφιερώνουν μεγάλο μέρος της ημέρας πάνω σε έναν καναπέ, συσσωρεύουν 11.6% περισσότερο κοιλιακό λίπος σε οκτώ μήνες από άλλους που πηγαίνουν έστω μία βόλτα.

Και να θυμάστε:

Στην απώλεια βέβαια του κοιλιακού λίπους, δύο είναι τα βασικά συστατικά, εκτός από τη διατροφή και την άσκηση: το κάπνισμα και η διάθεση. Οι καπνιστές από τη μία έχουν την τάση να αποθηκεύουν περισσότερο «εσωτερικό» κοιλιακό λίπος ενώ από την άλλη και η κατάθλιψη έχει σαφή συσχετισμό με το «σωσίβιο» γύρω από την κοιλιά.


Διαβάστε περισσότερα...

ΠΑΟΚ - Παρτιζάν για καλό σκοπό


Η ομάδα χάντμπολ του ΠΑΟΚ είναι κοντά στην οριστικοποίηση φιλικού με αντίπαλο την Παρτιζάν στη Θεσσαλονίκη, με μέρος των εσόδων να συγκεντρώνονται για τις οικογένειες των προφυλακισμένων οπαδών του Δικέφαλου.

Το μόνο που απομένει είναι να οριστικοποιηθεί η ημερομηνία διεξαγωγής του φιλικού, που προσδιορίζεται για τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη, με δεδομένο ότι στις 9 Σεπτεμβρίου η σέρβικη ομάδα δίνει αγώνα για το Τσάμπιονς λιγκ.

Η επιθυμία των ανθρώπων του ΠΑΟΚ είναι να γεμίσει το κλειστό της Μίκρας, ώστε σε συνεννόηση με τους συνδέσμους μέρος από τα έσοδα να καταλήξει ως ένα βοήθημα στις οικογένειες των οπαδών που είναι προφυλακισμένοι και οι οικείοι τους περνούν δύσκολες στιγμές.

Η Παρτιζάν έχει απαντήσει θετικά σε πρώτη φάση, δέιγμα της άριστης σχέσης που υπάρχει μεταξύ των δύο σωματείων και μόλις φιξαριστεί η ημερομηνία θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις. 

Το φιλικό θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στον ΠΑΟΚ και για αγωνιστικούς λόγους, καθώς θα προκύψουν συμπεράσματα απέναντι σε μία παραδοσιακή δύναμη του σέρβικου χάντμπολ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

35.000, κι όχι 45.000 για εφεδρεία


Χαμηλώνει τον πήχη της εργασιακής εφεδρείας η κυβέρνηση, καθώς οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως ο συνολικός αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που θα τεθούν σε εφεδρεία μετά από γραπτές εξετάσεις θα είναι γύρω στις 35.000.

Το μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2013 με 20.000 δημοσίους υπαλλήλους να τίθενται μετά από αξιολόγηση σε εργασιακή εφεδρεία παίρνοντας το 60% του μισθού τους. Το 2014 θα ακολουθήσουν άλλοι 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Νέων, ο συνολικός αριθμός όσων θα μπουν σε εφεδρεία θα είναι γύρω στις 35.000, μικρότερος δηλαδή κατά 10.000 από τους αρχικούς σχεδιασμούς που μιλούσαν για 40.000 με 45.000 υπαλλήλους.

«Μακάρι να προλαβαίναμε, αλλά δεν γίνεται», φέρεται να είπε στέλεχος του οικονομικού επιτελείου στην εφημερίδα, αναφερόμενος και στο νέο σύστημα που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση, με αξιολόγηση μέσω εξετάσεων για την επιλογή των υπαλλήλων που θα μπουν σε εφεδρεία.


Διαβάστε περισσότερα...

Στο +25% τα εισιτήρια


Ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών θα αναγκαστεί, επίσης, να αυξήσει το εισιτήριο για λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ στο 1,50 από 1,20 που είναι σήμερα. Αυξήσεις αναμένονται και στα μειωμένα εισιτήρια, από 0,75 σε 0,90 ευρώ.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι παρότι οι τιμές στα εισιτήρια αυξήθηκαν κατά 40% από την 1η Φεβρουαρίου του 2011, τα οικονομικά μεγέθη των συγκοινωνιακών οργανισμών δεν βελτιώθηκαν.

Το πρώτο πεντάμηνο του 2012 οι συνολικές εισπράξεις του ΟΑΣΑ από εισιτήρια και κάρτες ανήλθαν σε 105,35 εκατ. ευρώ, έναντι 111,85 εκατ. ευρώ την περσινή αντίστοιχη περίοδο.


Διαβάστε περισσότερα...

Ολυμπιονίκες στην Αστροφυσική




Διέπρεψαν Έλληνες μαθητές κατά την 6η διεθνή Ολυμπιάδα Αστροφυσικής που διεξήχθη στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Μια από τις νικήτριες, από τα Λεχαινά Ηλείας, μιλάει στη πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΚΑΣ στους άνω των 65


Tο πακέτο μέτρων οδηγεί σε θυσίες, επαναλαμβάνει ο υπουργός Εργασίας, διαβεβαιώνοντας όμως ότι θα πιάσουν τόπο και θα επιμεριστούν δίκαια.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Επενδυτή του Σαββάτου, ο Γ. Βρούτσης επαναφέρει την «πρόταση-σενάριο» για καταβολή του ΕΚΑΣ μόνο στους άνω των 65 ετών, υπενθυμίζοντας πάντως ότι ήδη ισχύουν αντικειμενικά-εισοδηματικά κριτήρια.
Σε ερώτηση για το αν θα αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης, εκτιμά ότι κάτι τέτοιο θα είχε αμφίβολο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. «Είναι όμως ώρα να κάτσουμε να δούμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να διορθωθούν στρεβλώσεις στο εσωτερικό τους» διευκρινίζει.
Διαβεβαιώνει επίσης ότι δεν θίγονται οι συντάξεις των 700 ευρώ, κάνοντας μάλιστα λόγο για διαστρέβλωση των όσων είχε πει παλαιότερα για το θέμα.
Τέλος, σε ερώτηση για το αν θα περάσουν τα μέτρα από τη Βουλή, ο κ. Βρούτσης εκτιμά ότι η κρισιμότητα της κατάστασης θα υπερβεί κάθε προσωπική στρατηγική.


Διαβάστε περισσότερα...

Μειώθηκαν τα τροχαία



Σύμφωνα με στοιχεία της Τροχαίας, μειώθηκαν τα τροχαία, θανατηφόρα και μη, για τον μήνα Αύγουστο.

Δείτε το σχετικό βίντεο από την πρωινή εκπομπή στη ΝΕΤ.


Διαβάστε περισσότερα...

50 σχολές σβήνουν από τον χάρτη


Πρόταση για κλείσιμο τμημάτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, αλλά και ολόκληρων Ιδρυμάτων μελετά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Η κυβέρνηση θεωρεί το θέμα πρώτης προτεραιότητας, ενώ η Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας χαρακτηρίζει αδικαιολόγητη τη διασπορά τμημάτων και σχολών στη χώρα.
Πρόκειται για τμήματα που δεν έχουν ζήτηση από τους νέους φοιτητές, τμήματα με ασαφές γνωστικό αντικείμενο, ομοειδή τμήματα που είναι σκορπισμένα σε ολόκληρη τη χώρα, τμήματα με αλληλοκαλύψεις αντικειμένων κ.ά.

Υπάρχουν προτάσεις ακόμη και για συγχωνεύσεις ή και καταργήσεις ολόκληρων ιδρυμάτων και κυρίως περιφερειακών.
Η συζήτηση για το σχέδιο «Αθηνά» -όπως ονομάστηκε- στην ανώτατη εκπαίδευση έχει ανοίξει εδώ και αρκετά χρόνια και οι εκάστοτε υπουργοί υποσχέθηκαν ότι θα κινήσουν τις σχετικές διαδικασίες, αλλά κανείς δεν το έκανε.
Σήμερα στην Ανώτατη Εκπαίδευση λειτουργούν 499 τμήματα. Από αυτά τα 286 ανήκουν σε ΑΕΙ και τα 213 σε ΤΕΙ. Από το 1999 έως το 2009 ιδρύθηκαν περίπου 100 νέα τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Πολλά εξ αυτών δεν έχουν σαφώς ορισμένο γνωστικό αντικείμενο, ενώ άλλα είναι συναφή με τμήματα που υπήρχαν ήδη στα ίδια Ιδρύματα. Είκοσι τέσσερα ΑΕΙ είναι διάσπαρτα σε 36 διαφορετικές πόλεις και 16 ΤΕΙ σε 40 πόλεις και κωμοπόλεις.
Από τα πανεπιστήμια, όσα βρίσκονται σε Αττική, Πάτρα, Iωάννινα, Κέρκυρα και Χανιά λειτουργούν σε μία πόλη, ενώ τα υπόλοιπα «απλώνονται» σε δύο έως έξι πόλεις.

Η διασπορά των τμημάτων είναι μεγάλη. Για παράδειγμα, το Αριστοτέλειο έχει 40 τμήματα σε 3 πόλεις. Το Θράκης 20 τμήματα σε 4 πόλεις, το Αιγαίου 17 τμήματα σε 6 πόλεις, το Κρήτης 17 τμήματα σε 2 πόλεις και το Θεσσαλίας 16 τμήματα σε 4 πόλεις. Δύο πανεπιστήμια -Στερεάς Eλλάδας και Δυτικής Eλλάδας- έχουν δύο τμήματα το πρώτο και τρία το δεύτερο.
Στα ΤΕΙ δε, υπάρχουν τμήματα τα οποία είναι πραγματικά διασκορπισμένα σε ολόκληρη τη χώρα. Για πολλά μάλιστα από αυτά οι νέοι δεν δείχνουν καμία προτίμηση. Το εντυπωσιακό είναι πάντως ότι κάποια τμήματα μπορείς να τα βρεις ακόμη και σε 10 διαφορετικές πόλεις και αντίστοιχα βέβαια Ιδρύματα.


Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν βουτιές



«Ανάσες δροσιάς» προσφέρει το Δημοτικό Κολυμβητήριο Τούμπας στους Θεσσαλονικείς. H είσοδος στον χώρο είναι δωρεάν κάθε Σάββατο.

Στις εγκαταστάσεις του Δημοτικού Κολυμβητηρίου λειτουργούν τμήματα υδρογυμναστικής υψηλής επιβάρυνσης-aqua aerobic, υδρογυμναστικής χαμηλής επιβάρυνσης, εκμάθησης κολύμβησης παίδων-εφήβων(προχωρημένων και αρχαρίων) και Ακαδημία.

Δωρεάν μπορούν να χρησιμοποιούν την πισίνα οι μακροχρόνια άνεργοι, οι πολύτεκνοι, (γονείς και παιδιά), οι δικαιούχοι βιβλιαρίων υγείας (απορίας), τα μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, οι ηλικιωμένοι (άνω των 65 ετών) και τα άτομα με αναπηρία 67% και άνω, καθώς στο Δημοτικό Κολυμβητήριο υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός και η κατάλληλη υποδομή για την άθληση και των ΑμεΑ.

Για πληροφορίες και εγγραφές στο Δημοτικό Κολυμβητήριο, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλ. 2310. 907711 από τις 08:00 έως τις 22:00, τις εργάσιμες ημέρες.


Διαβάστε περισσότερα...

Εκκαθαριστικά φωτιά


Στα 2.180 ευρώ ανέρχεται ο μέσος φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν 298.560 φορολογούμενοι, που εντός των ημερών θα λάβουν το "ραβασάκι" από την εφορία για την ένατη παρτίδα εκκαθαριστικών σημειωμάτων.

Η παρτίδα περιλαμβάνει και 35.451 πιστωτικά εκκαθαριστικά με τον προς επιστροφή φόρο να ανέρχεται στα 30,3 εκατ. ευρώ και 114.636 μηδενικά εκκαθαριστικά.

Ως τώρα έχουν εκκαθαριστεί συνολικά 4.960.952 φορολογικές δηλώσεις, εκ των οποίων οι 3.409.952 είναι χρεωστικές με τον συνολικό φόρο να ανέρχεται στα 6,5 δισ. ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Βιονικό εμφύτευμα αποκαθιστά την όραση στα ποντίκια



Ελπίδες για μελλοντική εφαρμογή και στους ανθρώπους.

Ένα βιονικό προσθετικό εμφύτευμα αμφιβληστροειδούς το οποίο αποκαθιστά σε ένα βαθμό την όραση σε τυφλά ποντίκια δημιούργησαν δύο Αμερικανοί νευροεπιστήμονες.

Η συσκευή θα μπορούσε μελλοντικά να χρησιμοποιηθεί και στα μάτια των ανθρώπων, προσφέροντας ελπίδα σε περίπου 25 εκατ. άτομα παγκοσμίως που, εξαιτίας της εκφύλισης της ωχράς κηλίδος κι άλλων ασθενειών, έχουν χάσει σε σημαντικό βαθμό την όρασή τους. Η όραση έχει χαθεί λόγω βλάβης του αμφιβληστροειδούς φακού, του λεπτού ιστού στο πίσω μέρος των ματιών, που μετατρέπει το φως σε νευρικό σήμα για τον εγκέφαλο.

Η πρόοδος επιτεύχθηκε επειδή οι επιστήμονες κατάλαβαν καλύτερα, όπως ισχυρίζονται, τον τρόπο που το μάτι στέλνει κωδικοποιημένες τις οπτικές πληροφορίες στο αντίστοιχο οπτικό κέντρο του εγκεφάλου, αναφέρει το ΑΜΠΕ. Ο κώδικας αυτός καταγράφηκε ως μία ομάδα μαθηματικών εξισώσεων που μετατρέπουν το φως σε ηλεκτρικούς παλμούς, οι οποίοι καταλήγουν στον εγκέφαλο μέσω των οπτικών νεύρων. Η κατανόηση αυτή μπορεί να επιφέρει σημαντική βελτίωση στα υπάρχοντα έως τώρα εμφυτεύματα ματιών, τα οποία έχουν περιορισμένη επιτυχία στην αποκατάσταση της όρασης στους τυφλούς.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια φυσιολογίας Σέιλα Νίρενμπεργκ του Ιατρικού Κολλεγίου Weill του πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης, ανακάλυψαν -αναλύοντας με ποιόν τρόπο ο υγιής αμφιβληστροειδής αντιδρά στα εξωτερικά ερεθίσματα- τον «κώδικα» με τον οποίο τα διαδοχικά στρώματα νευρικών κυττάρων του αμφιβληστροειδούς μετατρέπουν (κωδικοποιούν) το φως σε νευρικά σήματα για τον εγκέφαλο. Επειδή μέχρι τώρα οι επιστήμονες δεν γνώριζαν αυτό τον κώδικα, οι όποιες προσθετικές συσκευές για τα μάτια δεν είναι σε θέση να αναδημιουργήσουν καθαρές εικόνες εύκολα αναγνωρίσιμες από τον εγκέφαλο.

Τώρα όμως, χάρη στο νέο επίτευγμα, ελπίζεται ότι τα σχετικά εμφυτεύματα θα γίνουν πολύ πιο αποτελεσματικά. Ήδη τα πρώτα πειράματα με πειραματόζωα της Νίρενμπεργκ και των συνεργατών της είναι πολύ ενθαρρυντικά, καθώς τα τυφλά ποντίκια μπόρεσαν να δουν κινούμενες εικόνες, ενώ η παραγόμενη «κωδικοποιημένη» εικόνα είναι πλέον πολύ πιο καθαρή από ό,τι είχε καταστεί εφικτό στο παρελθόν. «Είναι η πρώτη προσθετική συσκευή που έχει τη δυνατότητα να παρέχει κανονική ή σχεδόν κανονική όραση, επειδή ενσωματώνει τον (νευρωνικό) κώδικα», όπως είπε η Αμερικανίδα επιστήμων.

Άλλοι επιστήμονες πάντως εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί μέχρι η νέα τεχνική να εφαρμοστεί σε ανθρώπους χωρίς όραση και να υπάρξει βεβαιότητα ότι όντως υπάρχει βελτίωση. Η Νίρενεμπργκ δήλωσε ότι θα αρχίσει τις σχετικές κλινικές δοκιμές στα επόμενα ένα έως δύο χρόνια και, αν αποδειχθούν ασφαλείς, όπως ανέφερε, η ευρεία χρήση της νέας τεχνικής θα μπορούσε να αρχίσει μετά από πέντε έως επτά χρόνια.

Οι ήδη υπάρχουσες προσθετικές συσκευές βελτίωσης της όρασης βασίζονται σε μικροσκοπικά φωτοευαίσθητα ηλεκτρόδια που ενεργοποιούν τα νευρικά κύτταρα στο βάθος των ματιών, αναπληρώνοντας έτσι την απώλεια των φυσικών φωτοευαίσθητων κυττάρων του αμφιβληστροειδούς (των κωνίων και των ραβδίων). Προς το παρόν όμως, οι τυφλοί δεν έχουν καταφέρει με αυτές τις συσκευές να διακρίνουν τις λεπτομέρειες ενός προσώπου και γενικότερα οι εικόνες είναι θολές και ατελείς.

Το νέο βιονικό εμφύτευμα είναι ένα μικροσκοπικό ολοκληρωμένο κύκλωμα («τσιπάκι») που περιέχει τον «έξυπνο» κωδικοποιητή, ο οποίος παρεμβάλλεται ανάμεσα στο εξωτερικό φως και στα ηλεκτρόδια των υφιστάμενων εμφυτευμάτων, καθοδηγώντας τα πιο αποτελεσματικά, ώστε να μεταφέρουν πληρέστερα το οπτικό νευρικό σήμα στον εγκέφαλο. Το «τσιπάκι» θα μπορούσε μελλοντικά να συνδυαστεί με μία νανο-κάμερα, που θα προσαρμοστεί εξωτερικά σε ένα ζευγάρι ειδικά γυαλιά.


Διαβάστε περισσότερα...

«Δείξε μου τη γλώσσα σου, να σου πω τι έχεις»



Οι γιατροί συνηθίζουν να ρωτούν τους ασθενείς.

Από την εμφάνιση της γλώσσας οι γιατροί μπορούν να εντοπίσουν διάφορες παθήσεις ή προβλήματα που αντιμετωπίζετε. Οπότε, μην παραξενευτείτε εάν κατά την επίσκεψή σας στο γιατρό σας πει να «βγάλετε έξω τη γλώσσα σας».

Πώς καταλαβαίνουν διάφορα οι γιατροί

Εάν για παράδειγμα το χρώμα της γλώσσας σας είναι κόκκινο, όπως λένε, μπορεί να έχετε μολυνθεί ή να αποκτήσετε πυρετό. Εάν η γλώσσα σας είναι παραπάνω υγρή από το κανονικό τότε μπορεί να έχετε προβλήματα με την κυκλοφορία του αίματος. Εάν πάλι είναι πρησμένη, τότε μπορεί να είστε κουρασμένοι.

Υπάρχουν και άλλες ενδείξεις για την υγεία σας αλλά υπεύθυνοι είναι μόνο οι γιατροί. Οπότε, εάν νιώσετε ότι δεν είστε καλά, μία επίσκεψη στον παθολόγο αρκεί…


Διαβάστε περισσότερα...

Τα διατροφικά όπλα του καλοκαιριού



Τροφές με λίγες θερμίδες που βοηθούν τον οργανισμό.

Το καλοκαίρι έφτασε, ο ήλιος καίει, οι θερμοκρασίες αυξάνονται και όλοι ονειρεύονται διακοπές και ξεκούραση. Μέσα όμως στην ανεμελιά του ωραίου καιρού ένα κρυμμένο άγχος βγαίνει στην επιφάνεια καθώς τα χειμωνιάτικα ρούχα κλείνονται σε βαλίτσες και τη θέση τους παίρνουν τα καλοκαιριά και τα μαγιό. Το καλοκαίρι μας θυμίζει έντονα πως πρέπει να χάσουμε μερικά περιττά κιλά.

Χαλαρώστε! Το καλοκαίρι, εκτός από τον ήλιο και τη θάλασσα προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία από τρόφιμα - όπλα για μια υγιεινή, ισορροπημένη και γευστική διατροφή.

Τα φρούτα και τα λαχανικά του καλοκαιριού, περιέχουν αντιοξειδωτικούς παράγοντες και πολλές φυτικές ίνες, που επιβραδύνουν τη γήρανση, προστατεύουν από τον καρκίνο, βελτιώνουν τη πίεση του αίματος και κρατούν την καρδιά σας υγιή. Κι όλα αυτά, με λίγες θερμίδες.

Ντομάτες και πιπεριές

Ξεχειλίζουν από θρεπτικά συστατικά. Προσφέρουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α και C. Αρκεί να αναλογιστούμε πως μια μέτρια ντομάτα έχει μόνο 35 θερμίδες και προσφέρει το 40% της βιταμίνης C και το 20% της βιταμίνης Α που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός ημερησίως.

Επίσης, περιέχουν πληθώρα άλλων θρεπτικών συστατικών, με ποικίλες ευεργετικές δράσεις για τον άνθρωπο. Έρευνες δείχνουν πως «η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε ντομάτες, έχει αποδειχθεί πως μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη, αλλά και διαφόρων μορφών καρκίνου του πεπτικού συστήματος». Η αντικαρκινική τους δράση, αποδίδεται μάλιστα, σε ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό που ονομάζετε λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που εκτός από την αντικαρκινική του ιδιότητα, ρίχνει και την κακή χοληστερίνη, προάγοντας στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς.

Οι πιπεριές περιέχουν επίσης πολλά αντιοξειδωτικά και β-καροτίνη, η οποία ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, προστατεύοντας τα κύτταρα. Περιέχουν περισσότερη βιταμίνη C από τις ντομάτες, ενώ ένα φλιτζάνι πιπεριές, δίνει μόνο 20 θερμίδες.

Εκτός από τις ντομάτες και τις πιπεριές, υπάρχει πληθώρα από άλλα φρούτα, όπως οι φράουλες, τα σμέουρα, τα βακκίνια και τα βατόμουρα, που είναι πλούσια σε θρεπτικές ουσίες, όπως η βιταμίνη C. Οι φράουλες έχουν την περισσότερη βιταμίνη C από οποιοδήποτε άλλο μέλος της «οικογένειας» των μούρων.

Έρευνες αναφέρουν πως «τα μούρα είναι πλούσια στην ουσία ellagic acid, που ενεργεί ως αντιοξειδωτικό, βοηθά το σώμα να απενεργοποιήσει τις συγκεκριμένες καρκινογόνες ουσίες και επιβραδύνει την αναπαραγωγή των καρκινικών κυττάρων». Κάνουν επίσης λόγο, για «μια καλή πηγή φυτικής ίνας, που βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης».

Μάγκο

Τα μάνγκο είναι χαμηλά στις θερμίδες, δεν περιέχουν χοληστερόλη και έχουν περισσότερη β-καροτίνη από οποιαδήποτε άλλα φρούτα. Έρευνες λένε πως «το μάνγκο είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης C» κι ότι παρέχει περίπου 76% των καθημερινών αναγκών της βιταμίνης C, σε μόνο ένα φλιτζάνι. Τα μάνγκο είναι επίσης υψηλά στα καροτενοειδή (όπως β-καροτίνη) και φλαβονοειδή. Αυτά τα ισχυρά αντιοξειδωτικά προστατεύουν από ασθένειες όπως ο καρκίνος.

Τα μάνγκο, περιέχουν και αρκετό κάλιο, που χρειάζεται το σώμα για να ρυθμίσει την πίεση του αίματος και τον κτύπο της καρδιάς.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι ένα τρόφιμο που συνδυάζει την ευκολία, τις χαμηλές θερμίδες και τα οφέλη της υγείας. Έρευνες λένε «ότι μια λίγων θερμίδων διατροφή που περιλαμβάνει τρία είδη γαλακτοκομικών ημερησίως, μπορεί να βοηθήσει και να προωθήσει την απώλεια βάρους» και συνεχίζουν λέγοντας πως «το γιαούρτι περιέχει περίπου 30% της συνιστώμενης καθημερινής ποσότητας σε ασβέστιο».

Επίσης, το γιαούρτι περιέχει πολλούς ενεργούς οργανισμούς, τα γνωστά για τις ευεργετικές τους δράσεις στο γαστρεντερικό σύστημα, προβιοτικά.

Σαν μια καλή πρωτεϊνική πηγή, μπορεί να καταναλωθεί σε ένα γεύμα ή σαν πρόχειρο φαγητό, συχνά συνδυαζόμενο με φρούτα ή δημητριακά.

Όσπρια

Τα οφέλη των οσπρίων είναι τόσο ευρέα, όσο οι διαθέσιμες ποικιλίες τους. Όλα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και με μεγάλες ποσότητες φυτικής ίνας, σιδήρου και πρωτεΐνης. Αυτοί οι μικροί, νόστιμοι θησαυροί μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε περισσότερη πληρότητα και κορεσμό. Έρευνες λένε πως «η αντικατάσταση της ζωικής πρωτεΐνης σε ένα γεύμα, με όσπρια χαμηλώνει τις θερμίδες, το κορεσμένο λίπος και την χοληστερόλη». Τα όσπρια είναι επίσης πλούσια σε «διαλυτές ίνες, που βοηθούν τα επίπεδα της χοληστερόλης του αίματος».


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σταματούν την πίστωση σε ασφαλισμένους οι φαρμακοποιοί



Με νέες κινητοποιήσεις απειλούν και οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ.

«Φρένο» στην πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ προτίθενται να βάλουν οι φαρμακοποιοί της Κορινθίας, της Μαγνησίας και της Κρήτης, διαμαρτυρόμενοι για τα οφειλόμενα του οργανισμού προς τον κλάδο τους.

Οι συνολικές οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς ανέρχονται σε 117 εκατ. ευρώ για τις ιατρικές συνταγές οι οποίες εκτελέστηκαν τον Μάιο και άλλα 145 εκατ. ευρώ για τις συνταγές του Ιουνίου.

Το «καμπανάκι» για νέες κινητοποιήσεις κρούει και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, ο οποίος ζητά από το υπουργείο Υγείας την εξόφληση των οφειλόμενων έως τις 25 Αυγούστου, όταν και θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση του κλάδου για να αποφασιστεί η έναρξη κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα από 1η Σεπτεμβρίου.

Νέες κινητοποιήσεις έχουν εξαγγείλει και οι γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, σε περίπτωση που δεν τους έχουν καταβληθεί μέχρι αύριο, Τετάρτη, 10 εκατ. ευρώ που αφορούν τις αμοιβές τους για το διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου 2012, ποσό για το οποίο είχε δεσμευθεί το υπουργείο Υγείας.



Διαβάστε περισσότερα...

Ασκήσεις στην παραλία για τέλειους γλουτούς



Γυμναστική μέσα και έξω από τη θάλασσα.

Κατά τη διάρκεια του χρόνου, πολλές φορές, η πίεση από τις υποχρεώσεις δεν μας επιτρέπει να αφιερώσουμε χρόνο στην άσκησή μας. Μήπως όμως οι διακοπές είναι η κατάλληλη στιγμή για να ξεκουραστείς και να προσέξεις το σώμα σου; Ακολουθούν έξι απλές ασκήσεις που μπορείς να κάνεις στην παραλία ώστε η επιστροφή σου το Σεπτέμβριο από τις διακοπές να σε βρει με τέλειους γλουτούς!

1) Ποδήλατο από όρθια θέση
Το ποδήλατο εκτός από οικονομική λύση, έχει γίνει και μόδα του καλοκαιριού. Νοίκιασε ένα ποδήλατο και αφιέρωσε 30-40 λεπτά την ημέρα κάνοντας ποδηλασία.

Κάθε 5 λεπτά, σήκω από τη σέλα και κάνε πετάλι για 2-3 λεπτά. Φέρε το σώμα σου μπροστά έτσι ώστε να σηκωθεί η λεκάνη. Η ποδηλασία γυμνάζει όλους τους μύες των ποδιών, ενώ η συγκεκριμένη κίνηση γυμνάζει ιδιαίτερα τους δικέφαλους μηριαίους και τους γλουτιαίους.

Μέσα στη θάλασσα…

2) Σήκωσε το πόδι στο πλάι
Μπες μέσα στο νερό μέχρι το ύψος της μέσης. Στάσου όρθιος μέσα στο νερό και άνοιξε τα πόδια τόσο όσο το άνοιγμα των ώμων . Κρατώντας τεντωμένα τα πόδια σήκωσε το ένα στο πλάι. Δοκίμασε να κάνεις 5 επαναλήψεις με το ένα πόδι και άλλες τόσες με το άλλο. Συνέχισε όσο αντέχεις. Ιδανική άσκηση για τους απαγωγούς και κατ’ επέκταση για τα «ψωμάκια».

3) Σήκωσε το πόδι προς τα πίσω
Πάρε την ίδια θέση με την προηγούμενη άσκηση. Το νερό βρίσκεται μέχρι τη μέση σου, αλλά η άρση του ποδιού γίνεται προς τα πίσω. Προσοχή, το πόδι να είναι τεντωμένο. Αν υπάρχει κάποιο βραχάκι στο οποίο μπορείς να στηριχτείς ακόμη καλύτερα έτσι ώστε να φέρεις το σώμα σου μπροστά. Όσο πιο ψηλά ανέβει το πόδι, τόσο πιο αποτελεσματικά γυμνάζονται οι γλουτιαίοι.

4) Περπάτησε κόντρα στο κύμα
Περπάτησε μέσα στην θάλασσα, έχοντας το κύμα στην πλάτη σου και το σώμα ελαφρά γερμένο μπροστά. Κάνε μικρές προβολές και κράτησε κόντρα στο κύμα που σε σπρώχνει προς την ακτή. Η αντίσταση που χρειάζεσαι να κρατήσεις είναι αυτή που θα σου δυναμώσει τα πόδια. Ιδανικά το νερό πρέπει να φτάνει μέχρι την μέση σου. Η αντίσταση εξαρτάται από το βάθος αλλά και την ένταση του κύματος.

5) Κολύμπησε με κομμένα βατραχοπέδηλα
Πάρε ένα ζευγάρι βατραχοπέδιλα και με ένα ψαλίδι κόψε το κάτω μέρος τους. Ξεκίνησε να κόβεις από εκείνο το σημείο του πλαστικού που είναι πιο λεπτό. Κολύμπησε με αυτά και δυνάμωσε τους μηρούς και τους γλουτούς σου. Κάθε 10-15 μέρες κόβε ένα κομμάτι από το πλαστικό κάνοντας την άκρη των βατραχοπέδιλων όλο και πιο σκληρή. Αυτό θα αυξάνει τη δυσκολία της κίνησης και κατά συνέπεια της άσκησης με αυτά. Μέχρι το τέλος των διακοπών, θα έχεις χαλάσει ένα ζευγάρι βατραχοπέδιλα αλλά θα φτιάξεις τέλειους μηρούς και γλουτούς.

6) Ανέβα στους αμμόλοφους
Σε πολλές παραλίες υπάρχουν αμμόλοφοι στους οποίους μικροί ανεβαίναμε και στη συνέχεια κάναμε τσουλήθρα. Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να το ξανακάνεις. Ανέβα στους αμμόλοφους αλλά μην κάνεις τσουλήθρα. Κατέβα, προσέχοντας μην πέσεις. Τόσο η άνοδος, αλλά κυρίως η κάθοδος δυναμώνουν τα πόδια και σου υπόσχονται αποτελεσματική γυμναστική.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προστασία από τον ήλιο



Ό,τι χρειάζεται να γνωρίζουμε για να μην κινδυνέψουμε από την ακτινοβολία.

Στο μυαλό όλων μας ο ήλιος είναι συνώνυμος με μια αίσθηση ελευθερίας και ξενοιασιάς. Γι' αυτό και μια ηλιόλουστη μέρα είναι ικανή να βελτιώσει τη διάθεσή μας. Μέχρι εδώ καλά.

Ωστόσο, η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να έχει βλαβερές συνέπειες, αν δεν είμαστε σωστά προστατευμένοι. Πόσο μάλλον στην Ελλάδα, η οποία ανήκει στις χώρες υψηλού κινδύνου.

Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για να απολαμβάνετε τον ήλιο με ασφάλεια.

Οι συνέπειες του ήλιου στο δέρμα

Οι άμεσες

Θεωρούνται ευεργετικές: η σύνθεση βιταμίνης D και η θερμότητα, λόγω υπέρυθρης ακτινοβολίας.

Οι μεσοπρόθεσμες

Οφείλονται κυρίως στη UVB ακτινοβολία και είναι οι εξής:

-Ηλιακό ερύθημα (έγκαυμα): Τα συμπτώματά του ποικίλλουν, από ήπιο κοκκίνισμα έως την εμφάνιση φυσαλίδων στο δέρμα. Η σοβαρότητα του εγκαύματος εξαρτάται από την ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας, το χρόνο έκθεσης, το χρώμα του δέρματος και το φωτότυπο.

-Επιβραδυνόμενη μελάχρωση (μαύρισμα): Εμφανίζεται 2 μέρες μετά την έκθεση στον ήλιο.

-Αύξηση του πάχους του δέρματος, με εμφανή ξηρότητα και μείωση της άμυνάς του απέναντι στις συνθήκες του περιβάλλοντος (ανοσοκαταστολή).

Οι μακροπρόθεσμες

Εξαρτώνται από το χρόνο έκθεσης και λειτουργούν αθροιστικά. Αυτές είναι:

-Γήρανση του δέρματος: Οφείλεται κυρίως στην ακτινοβολία UVA, η οποία διεισδύει βαθύτερα στο δέρμα. Η «ηλιακή ελάστωση», από την έκθεση στον ήλιο, προκαλεί ξηρότητα, πάχυνση της επιδερμίδας, κιτρινωπό δέρμα με βαθιές ρυτίδες και αυλακώσεις, γεμάτο καφέ κηλίδες.

-Πρόκληση δερματικών καρκίνων: Οφείλεται κυρίως στην ακτινοβολία UVB. Ωστόσο, η UVA και οι υπέρυθρες έχουν αθροιστική δράση.

Αναπτύσσονται συνήθως σε ηλικιωμένα άτομα με πολλούς παράγοντες κινδύνου, όπως ζωή και εργασία στο ύπαιθρο, ανοικτό φωτότυπο κ.λπ.

Εμφανίζονται στα σημεία του δέρματος που εκτίθενται περισσότερο στο φως, π.χ. το πρόσωπο, τα αφτιά, ο λαιμός, ο αυχένας, οι παλάμες και το πίσω μέρος των χεριών.

Τι είναι το μελάνωμα

Πρόκειται για κακοήθη όγκο του δέρματος ή των βλεννογόνων. Αυτοί οι όγκοι δεν είναι επιθετικοί τοπικά, αλλά χαρακτηρίζονται από την τάση να εξαπλώνονται μέσω των λεμφικών ή των αιμοφόρων αγγείων.

Ένα μελάνωμα αποτελείται από μελαγχρωματικά κύτταρα, την κακοήθη μορφή των φυσιολογικών κυττάρων του δέρματος που παράγουν μελανίνη.

Τα κύτταρα του μελανώματος έχουν την ικανότητα να μεταναστεύουν κυρίως μέσω των λεπτών τοιχωμάτων των λεμφικών αγγείων της επιδερμίδας.

Στην πραγματικότητα το σώμα μας δεν αντιδρά καθόλου απέναντι σε αυτή τη μετανάστευση - τα κύτταρα του μελανώματος δεν αναγνωρίζονται από τον οργανισμό ως ξένα. Συνεπώς, η ανίχνευσή του σε αρχικό στάδιο είναι υψίστης σημασίας.

Ποιοι κινδυνεύουν

Η αλήθεια είναι ότι δεν διατρέχουν όλοι τον ίδιο κίνδυνο να αναπτύξουν μελάνωμα (10 στους 100.000). Πιο επιρρεπείς είναι:

-Άτομα με οικογενειακό ιστορικό μελανώματος και ιστορικό παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο κατά την παιδική ηλικία ή όσοι έχουν μεγάλο αριθμό σπίλων στο σώμα τους.

-Άτομα με πρόσφατες αλλαγές στις μελαγχρωματικές βλάβες του δέρματος ή βλάβες που αιμορραγούν ή έχουν κάνει πρόσφατα την εμφάνισή τους χρειάζεται να υπόκεινται σε συνεχή έλεγχο.

«Διαβάστε» τα αντηλιακά

Οι ενδείξεις πάνω στα προϊόντα αντηλιακής προστασίας είναι πολύ σημαντικές για την προστασία σας από τον ήλιο.

Ωστόσο, από προϊόν σε προϊόν διαφέρουν, όσον αφορά τόσο στη UVB (SPF) όσο και στη UVA ακτινοβολία (μέθοδος IPD και PPD).

Τι είναι ο δείκτης προστασίας (SPF)

Είναι η ικανότητα του αντηλιακού να καθυστερεί την ανάπτυξη ηλιακού ερυθήματος στο δέρμα.

Πρακτικά, αν χωρίς αντιηλιακό θα μπορούσαμε να πάθουμε ηλιακό ερύθημα σε 15', με τη χρήση αντιηλιακού με SPF 10 ο χρόνος ανάπτυξής του πολλαπλασιάζεται επί 10. Δηλαδή, σε αυτή την περίπτωση θα κινδυνεύαμε να το πάθουμε σε 150'.

Ποιες είναι οι μέθοδοι καθορισμού του SPF

-Μέθοδος PPD: Υπολογίζει το δείκτη προστασίας 2 ώρες μετά την εφαρμογή αντηλιακού σε συγκεκριμένη ποσότητα 2 γρ./τ.εκ. επιφάνειας σώματος.

-Μέθοδος IPD: Υπολογίζει το δείκτη αμέσως.

Ωστόσο, μετά από ρυθμίσεις από την Colipa (Ευρωπαϊκή Ένωση Βιομηχανιών Καλλυντικών, ειδών προσωπικής υγιεινής και αρωματοποιίας), ο βαθμός προστασίας από τη UVA και UVB ακτινοβολία ορίζεται πλέον με την ένδειξη Ultra, η οποία εγγυάται μια σχέση τουλάχιστον 1 προς 3.

Δηλαδή, ένα αντιηλιακό που απέναντι στη UVB έχει δείκτη προστασίας SPF 60 και αναγράφει την ένδειξη Ultra, απέναντι στην ακτινοβολία UVA θα έχει δείκτη προστασίας τουλάχιστον 20. Aυτές οι ρυθμίσεις ακολουθούνται από τις περισσότερες εταιρείες από το τέλος του 2006.

Πώς να τα χρησιμοποιείτε σωστά

Όπως επισημαίνει ο Νίκος Καλογερόπουλος, δερματολόγος, «η εφαρμογή αντιηλιακού είναι επιβεβλημένη καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου -ιδιαίτερα αν επιδίδεστε σε εξωτερικές δραστηριότητες».

Οδηγίες εφαρμογής

Αν δεν χρησιμοποιήσετε το αντιηλιακό σωστά, δεν παρέχει καμία προστασία. Ακολουθήστε λοιπόν τις παρακάτω συμβουλές:

-Απλώστε το 15-30 ' πριν βγείτε έξω, σε κάθε σημείο του σώματος.

-Χρησιμοποιείτε το αντιηλιακό κάθε 2 ώρες, ακόμη και στο τέλος της ημέρας. Το κολύμπι, ο αέρας και η υπερβολική εφίδρωση το αφαιρούν πιο γρήγορα, γι' αυτό πρέπει να κάνετε συχνές επαλείψεις.


Πηγή: http://www.myself.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι πρώτες βοήθειες για την παραλία



Συμβουλές για ανακούφιση από τον πόνο.

Μην αφήσετε ένα έγκαυμα από τον ήλιο, ένα εξάνθημα ή ένα τσίμπημα να σας χαλάσει τη μέρα στην παραλία. Ανακουφιστείτε από τον πόνο με αυτά έξυπνα μυστικά που ακολουθούν...

Αποκοιμηθήκατε στον ήλιο και τώρα μοιάζετε με… αστακό

Τι να κάνετε: Πάρτε ιβουπροφένη για να μειώσετε τον πόνο και τη φλεγμονή. Έπειτα, απλώστε τζελ αλόης ή μια πάστα που θα φτιάξετε με 2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ και 2 κουταλιές της σούπας νερό στις περιοχές που έχουν καεί.

Αν προτιμήσετε τη χειροποίητη πάστα, ξεπλύνετέ τη 10 λεπτά αργότερα. Οπωσδήποτε ενυδατώνετε την περιοχή κάθε 2-3 ώρες.

Πατήσατε γυαλιά στην παραλία και το πόδι σας αιμορραγεί

Τι να κάνετε: Ασκείστε πίεση με ένα ύφασμα ή μια πετσέτα για 15 λεπτά τουλάχιστον και η αιμορραγία θα σταματήσει ή τουλάχιστον θα μειωθεί σημαντικά. Αν όχι, πηγαίνετε στον γιατρό – μπορεί να χρειαστείτε ράμματα.

Σας τσίμπησε τσούχτρα

Τι να κάνετε: Μουλιάστε την περιοχή με ξίδι ή θαλασσινό νερό (ή ρίχνετε κάθε τόσο) για 15 λεπτά και στη συνέχεια αφαιρέστε τυχόν ορατά πλοκάμια με ένα τσιμπιδάκι φρυδιών.

Αν βλέπετε κάποια μικροσκοπική κύστη στο δέρμα που περιέχει το δηλητήριο, αλείψτε τη τη με αφρό ξυρίσματος και ξύστε τη με μια πιστωτική κάρτα. Πάρτε ιβουπροφένη για τις επόμενες 24 ώρες για να μειώσετε τον πόνο και τη φλεγμονή.

Σας τσίμπησε μέλισσα

Τι να κάνετε: Καταρχάς, φύγετε από εκεί που βρίσκεστε. Όταν μια μέλισσα σας τσιμπάει, στέλνει σήμα ότι βρίσκεται σε κίνδυνο, πράγμα που ελκύει περισσότερες μέλισσες.

Έπειτα, χρησιμοποιήστε ένα τσιμπιδάκι φρυδιών για να αφαιρέσετε το κεντρί αν είναι ακόμα στο δέμα, βάλτε πάγο στην περιοχή για να ανακουφιστείτε από τον πόνο και πάρτε ένα αντιϊσταμινικό, για να μειώσετε τη φαγούρα και τον ερεθισμό.

Αν σας τσίμπησε μέλισσα ή τσούχτρα μπορεί μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αλλεργική αντίδραση. Αν δυσκολεύεστε ν’ αναπνεύσετε, έχετε κοκκινίσει παντού ή νιώθετε ζαλάδα ή ναυτία, κάλεσε αμέσως ασθενοφόρο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Χτυπά» τον καρκίνο η καθημερινή λήψη ασπιρίνης



Ο κίνδυνος μειώνεται κατά 16%.
Όσοι παίρνουν καθημερινά ασπιρίνη και δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας μειώνουν κατά 16% τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο. Παράλληλα η καθημερινή λήψη ασπιρίνης φαίνεται πως επιβραδύνει την εξάπλωση της νόσου στους καρκινοπαθείς.

Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα μίας νέας αμερικανικής επιστημονικής έρευνας, η οποία έρχεται μεν να επιβεβαιώσει προηγούμενες μελέτες, που είχαν κάνει ανάλογες διαπιστώσεις, όμως εκτιμά ότι η ωφέλεια της ασπιρίνης είναι τελικά μικρότερη από αυτήν (έως 37%) που είχαν βρει οι παλαιότερες έρευνες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Έρικ Τζέικομπς της Αμερικανικής Εταιρίας Καρκίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και τη βρετανική «Γκάρντιαν», παρακολούθησαν την εξέλιξη της υγείας άνω των 100.000 ανδρών και γυναικών, χωρίς προηγούμενο ιστορικό καρκίνου, που έπαιρναν καθημερινά μία χαμηλή δόση ασπιρίνης (75 μιλιγκράμ) για χρονικό διάστημα έως 11 ετών.

Οι θάνατοι από ορισμένες μορφές καρκίνου (εντέρου, στομάχου, οισοφάγου κ.α.) ήταν σημαντικά μειωμένοι σε ποσοστό έως 40%, ενώ σε άλλους καρκίνους οι θάνατοι εμφάνιζαν μικρότερη μείωση, της τάξης του 12% κατά μέσο όρο. Συνολικά, η μέση μείωση των θανάτων ήταν περίπου 16% τόσο για όσους έπαιρναν την ασπιρίνη για πάνω από πέντε χρόνια, όσο και για εκείνους που το έκαναν για λιγότερα χρόνια.

Στον καρκίνο των πνευμόνων πάντως η ασπιρίνη δεν φαίνεται να έχει κάποια προστατευτική δράση, πιθανότατα επειδή η νικοτίνη του τσιγάρου ακυρώνει τα οφέλη της στους καπνιστές. Από την άλλη, η προστατευτική δράση της ασπιρίνης εμφανίζεται αρκετά μεγαλύτερη στους άνδρες (υπερδιπλάσια μείωση των θανάτων από καρκίνο) σε σχέση με τις γυναίκες.

Τον Μάρτιο, μία άλλη έρευνα, με επικεφαλής τον Πίτερ Ρόθγουελ του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, είχε αναφέρει ότι ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο είναι μικρότερος κατά 37% κατά μέσο όρο για όσους παίρνουν καθημερινά ασπιρίνη για διάστημα μεγαλύτερο των πέντε ετών και περίπου 25% για όσους παίρνουν την ασπιρίνη για τρία χρόνια.

Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει μεν την επωφελή δράση της ασπιρίνης, όμως, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η καθημερινή λήψη σχετίζεται με μία σχετικά μικρότερη μείωση του κινδύνου, αν και επισημαίνει ότι ακόμα και μία μικρή προστατευτική δράση έχει νόημα.

Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα βέβαιοι μέσω ποιου μηχανισμού η ασπιρίνη δρα προστατευτικά, αλλά υποθέτουν ότι βοηθά στην καταστολή των φλεγμονών στον οργανισμό ή επιβραδύνει τις προκαρκινικές μεταλλάξεις στα κύτταρα. Αν και συνεχώς νέες έρευνες δείχνουν ότι ακόμα και σε χαμηλή δοσολογία η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου, τόσο στους υγιείς, όσο και στους ασθενείς, οι γιατροί προς το παρόν διστάζουν να εισηγηθούν την ευρεία χρήση της ως προληπτικού αντικαρκινικού φαρμάκου. Μία αιτία είναι οι πιθανές στομαχικές παρενέργειές της (εσωτερική αιμορραγία) λόγω της τακτικής λήψης, οι οποίες είναι πιθανό να αποβούν θανατηφόρες σε σπάνιες περιπτώσεις, ιδίως σε άτομα άνω των 70 ετών.
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να βγάλετε τα αγκάθια από τους αχινούς



Τι πρέπει να κάνετε.

Βουτιές στη θάλασσα αποζητούν όλοι τα καλοκαίρια όμως για τους λάτρεις του μπάνιου σε περιοχές με βράχια ελλοχεύουν κίνδυνοι, όπως να πατήσετε αχινό.

Γι’ αυτό θα πρέπει να πάρετε προφυλάξεις. Για παράδειγμα, καλό θα ήταν αμέσως να ξεπλύνετε το πόδι σας με άφθονο καθαρό νερό. Επίσης, καλό θα ήταν να απλώσετε λίγο αντηλιακό λάδι για να μαλακώσει η περιοχή και να βγουν πιο εύκολα τα αγκάθια.

Εκτός από αυτό μπορείτε να πιέσετε απαλά το δέρμα με τα δάχτυλά σας και να τραβήξετε τα αγκάθια που βγαίνουν εύκολα.

Τα εσωτερικά αγκάθια μπορείτε να τα βγάλετε με ένα τσιμπιδάκι ή ένα ξυλάκι αφού φυσικά έχετε πρώτα απολυμάνει την περιοχή και το τσιμπιδάκι με οινόπνευμα. Μην χρησιμοποιήσετε ποτέ βελόνα γιατί τα αγκάθια θα μπουν πιο βαθιά.

Μπορείτε να καταφύγετε στο πλησιέστερο φαρμακείο για να προμηθευτείτε λίγο καθαρό οινόπνευμα ούτως ώστε να αποφύγετε τη μόλυνση.
Διαβάστε περισσότερα...