Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Εκταμιεύτηκαν 300 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων


Σε εκταμίευση δόσης 300 εκατ. ευρώ, από το δάνειο 1 δισ. ευρώ προς το ελληνικό Δημόσιο, προχώρησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας.

Πρόκειται για υλοποίηση της συμφωνίας που υπογράφηκε στις 27 Αυγούστου, μετά από πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, με στόχο τα κεφάλαια να αξιοποιηθούν για την κάλυψη του σκέλους της εθνικής συμμετοχής των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-20.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, το μερίδιο της εκταμίευσης είναι διπλάσιο εκείνου που συνηθίζεται να προκαταβάλλεται καθώς η ΕΤΕπ δέχθηκε την επιτακτική ανάγκη να ενισχυθεί η ρευστότητα των προγραμμάτων των Διαρθρωτικών Ταμείων. Στο ίδιο πλαίσιο, συμφωνήθηκε να αυξηθεί κατά 50 εκατ. ευρώ υφιστάμενο δάνειο για την υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2007-13. Οι πόροι θα εκταμιευτούν το αμέσως προσεχές διάστημα, με αποκλειστικό στόχο να διευκολυνθεί η ολοκλήρωση των προγραμμάτων της συγκεκριμένης περιόδου.

«Έχοντας ως βάση το έργο του προηγούμενου 8μηνου, είμαι βέβαιος ότι θα επιτύχουμε να ολοκληρωθούν με απόλυτη επιτυχία τα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2007-13 και να ξεκινήσουν εκείνα της νέας προγραμματικής περιόδου, προσφέροντας στην οικονομία πολύτιμη ώθηση για να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης. Στόχος μας είναι, μέχρι το τέλος του έτους, να διοχετεύσουμε στην πραγματική οικονομία μέσω του ΠΔΕ πόρους ύψους 4,5 δισ. ευρώ» σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης.

«Ξεκινάμε ακριβώς από εκεί που σταματήσαμε, καθώς δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για χάσιμο. Η πρωτοβουλία που είχαμε λάβει ως Γενική Γραμματεία απέδωσε καρπούς, επιτρέποντας την άμεση εκταμίευση πόρων που η οικονομία έχει άμεση ανάγκη» σημείωσε από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρωταγωνίστρια ερωτικών ταινιών τάσσεται κατά της ταυρομαχίας


Δείτε το βίντεο από εισβολή της στην αρένα.

Η Amina Axelsson είναι στρίπερ και πρωταγωνίστρια ερωτικών ταινιών από τη Σουηδία. Εκτός από τα όσα αναφέρονται στο γαργαλιστικό της βιογραφικό, είναι και ακτιβίστρια, ορκισμένη εχθρός των ταυρομαχιών και εν γένει τάσσεται κατά της κακοποίησης των ζώων. Η νεαρή γυναίκα, όπως γράφει το thelocal.es, πήδηξε μέσα στην αρένα της La Malagueta, στη Μάλαγα προκειμένου να διαμαρτυρηθεί την ώρα που ο ταυρομάχος ετοιμαζόταν να αντιμετωπίσει έναν ταύρο.

Η Amina απομακρύνθηκε κακήν κακώς από την αρένα ενώ νωρίτερα επιχείρησε να σηκώσει και ένα πανό που έγραφε «Σταματήστε τις ταυρομαχίες». Η ξανθιά γυναίκα, ζει στην Ισπανία, ξέσπασε σε κλάματα όταν είδε να θανατώνεται ο ταύρος γι αυτό και αποφάσισε να εισβάλει στο χώρο, γράφουν διεθνή μέσα.


Διαβάστε περισσότερα...

Με είκοσι «φρέσκες» παραγωγές το φετινό ρεπερτόριο του Θεάτρου του Νέου Κόσμου


Όλο το πρόγραμμα της σεζόν 2015-2016.
Η παρουσία νέων δημιουργών, η συνέχιση των κοινωνικών δράσεων σε νοσοκομεία και ιδρύματα αλλά και σε χώρους μεταναστών και προσφύγων είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του νέου ρεπερτορίου του Θεάτρου του Νέου Κόσμου για την χρονιά που έρχεται. Άλλωστε με τη δύναμη που το τροφοδοτεί τα τελευταία 18 χρόνια το κοινό του- που «παρ' όλη τη μελαγχολία και την οικονομική δυσπραγία, δεν έχει βγάλει το θέατρο από τη ζωή του»-, το Θέατρο θα υποδεχτεί τη νέα σεζόν με 20 παλιές και καινούριες παραγωγές σε όλες τις σκηνές του.

Ένα ρεπερτόριο «φρέσκο, δυναμικό και νεανικό» που προέκυψε μέσα από τις 150 προτάσεις που κατατέθηκαν για φέτος, όπως είπε κατά την παρουσίαση του προγράμματος ο ιδρυτής και «ψυχή» του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. Μάλιστα, φέτος το θέατρο θα έχει δύο σημαντικούς υποστηρικτές στις παραγωγές και συμπαραγωγές του, την περιφέρεια Αττικής και την Εθνική Τράπεζα

«Στον Νέο Κόσμο θέλουμε να είμαστε μια συλλογικότητα» ανέφερε ο Β. Θεοδωρόπουλος σημειώνοντας ότι η συνύπαρξη διαφορετικών γενεών στο ρεπερτόριο και η συνεργασία με νέες ομάδες βοηθάει στο να μην «επαναπαυόμαστε» και να διατηρηθεί ο «οικογενειακός χαρακτήρας» του θεάτρου. «Η πραγματικότητα που μας περιβάλλει είναι δύσκολη και περίπλοκη, και μέσα στην αυλή μας και παραέξω. Πρέπει να βρούμε τρόπους να σταθούμε όρθιοι, να αντιστεκόμαστε, να ερμηνεύουμε τον κόσμο, να προχωράμε μπροστά. Μόνος του ο καθένας δεν μπορεί. Παλιότεροι και νεότεροι, προσπαθούμε να δούμε πού πάει το θέατρο και να το εκφράσουμε, ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Το κοινό μας δίνει δύναμη, κι εμείς του δίνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε» πρόσθεσε.

Εξαιτίας της απουσίας των κρατικών επιχορηγήσεων -που θα επέτρεπαν, σύμφωνα με τον Β. Θεοδωρόπουλο την φιλοξενία μεγάλων παραγωγών- το φετινό ρεπερτόριο περιλαμβάνει «προσεκτικές επιλογές που βασίζονται σε ποιοτικά κριτήρια και αφουγκράζονται τις ανάγκες της κοινωνίας». Με το σκεπτικό ότι το θέατρο είναι ένα «πολιτιστικό αγαθό που θα πρέπει να είναι προσβάσιμο σε όλους» το Θέατρο του Νέου Κόσμου συνεχίζει για 14η χρονιά τη δράση του «Θεάτρου αλληλεγγύης για παιδιά», δηλαδή της κινητής μονάδας θεάτρου για παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και ιδρύματα ή ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες, ενώ από φέτος θ' ανοιχτεί και σε παιδιά προσφύγων και μεταναστών. Τις δράσεις αυτές θα στηρίξει η περιφέρεια Αττικής.

Συγκεκριμένα, φέτος η κινητή μονάδα του θεάτρου θα παρουσιάσει το έργο του Ευγένιου Τριβιζά, «Ο κλέφτης των εφτά κάκτων» σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη. «Οι δράσεις αυτές μου υπενθυμίζουν γιατί ξεκίνησα να κάνω θέατρο. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να προσφέρεις ένα δώρο σε αυτά τα παιδιά και να τους δίνεις λίγο φως μέσα στην ασφυκτική και πιεστική καθημερινότητά τους» είπε ο Π. Δεντάκης τονίζοντας ότι αυτή η διαδικασία περιέχει μόνο ευγνωμοσύνη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

«Σταματία, το γένος Αργυροπούλου» του Κώστα Σωτηρίου

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος

Κεντρική Σκηνή, από 7/10/2015 μέχρι 29/5/2016



«Παράσιτα» της Βίβιεν Φράντσμαν

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος

Κεντρική Σκηνή, από 5/10/2015 μέχρι 18/4/2016



«Το δάνειο» του Τζόρντι Γκαλθεράν

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Παντελής Δεντάκης

Κεντρική Σκηνή, από 31/10/2015 μέχρι 29/5/2016



«Ο μικρός Χίτλερ» του 'Αρνολντ Μπέρνφελντ

Σκηνοθεσία: Γεράσιμος Μιχελής, Γιώργος Χριστοδούλου

Κάτω Χώρος, από 5/10/2015 μέχρι 24/11/2015



«Οδύσσεια, ραψωδία έψιλον» του Ομήρου

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Γεωργαλάς

Δώμα, από 5/10/2015 μέχρι 1/12/2015



«Ένας άνθρωπος υπό χρεωκοπία» του Νταβίντ Λεσκό

Θεατρική ομάδα Beatniks

Σκηνοθεσία: Φραντσέσκο Μπονόμο

Δώμα, από 7/10/2015 μέχρι 15/11/2015



«Τσέχωφ», παράσταση βασισμένη στο έργο του Α.Π. Τσέχωφ

Εταιρεία Θεάτρου Εν Δράσει

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς

Κάτω Χώρος, από 6/11/2015 μέχρι 10/1/2016



«Παρασκευή παλιμπαιδισμού» του Κουρούμπαλη

Εταιρεία θεάτρου So7

Σκηνοθεσία: So7

Κεντρική Σκηνή, από 6/11/2015 μέχρι 27/5/2016



«Animals' του Αλεξάντερ Ράιτ

Σκηνοθεσία: Ευθαλία Παπακώστα

Δώμα, από 20/11/2015 μέχρι 10/1/2016



«Συγκρουόμενα» της Εύας Βλασσοπούλου

Σκηνοθεσία: Εύα Βλασσοπούλου

Κάτω Χώρος, από 30/11/2015 μέχρι 19/1/2016



«Η Ωραία του Πέραν», παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο ρομάντζο του Δημητρίου Παπαδόπουλου

GOO Theatre Company

Σκηνοθεσία: Θεοδώρα Καπράλου, Γιώργος Παπαγεωργίου

Δώμα, από 7/12/2015 μέχρι 1/3/2016



«ΦΩΝΑΖΩ στον ουρανό με όλη μου την καρδιά» της Χιμένα Εσκαλάντε

Ομάδα Freaklab

Σκηνοθεσία - Επιμέλεια κίνησης: Εστέρ Αντρέ Γκονζάλες

Δώμα, από 15/1/2016 μέχρι 13/3/2016



«Ο Κύριος του Τζακ», παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Γιάννη Σκαρίμπα

Ομάδα Terre de Semis

Σκηνοθεσία: Ειρήνη Φαναριώτη, Ομάδα Terre de Semis

Κάτω Χώρος, από 22/1/2016 μέχρι 20/3/2016



«Μεγάλοι δρόμοι», παράσταση βασισμένη σε διηγήματα της Λένας Κιτσοπούλου

Ομάδα Terre de Semis

Σκηνοθεσία: Ειρήνη Φαναριώτη, Ομάδα Terre de Semis

Κάτω Χώρος, από 27/1/2016 μέχρι 17/3/2016



«Λούλα», παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Βαγγέλη Ραπτόπουλου

Ομάδα Elephas tiliensis

Δραματουργική επεξεργασία - Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα Αναστάσογλου

Κάτω Χώρος, από 25/1/2016 μέχρι 8/3/2016



«Οδός Ολύμπου 12», παράσταση βασισμένη στην «Ελληνική Μυθολογία» του Νίκου Τσιφόρου

Θεατρική Ομάδα Αίολος

Σκηνοθεσία: Βασίλης Ανδρέου

Κάτω Χώρος, από 14/3/2016 μέχρι 31/5/2016



«Marika's» του Νίκου Σταματιάδη

Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης

Κάτω Χώρος, από 26/3/2016 μέχρι 29/5/2016



«Αγγελική», μελόδραμα σωματικού θεάτρου. An illustrated monologue

Ομάδα Killing The Fly

Σκηνοθεσία-Δημιουργία: Κατερίνα Δαμβόγλου, Robin Beer, Jorge Arbert

Δώμα, από 8/4/2016 μέχρι 29/5/2016

Θέατρο για εφήβους

Αντιγόνη του Σοφοκλή

Ομάδα 4Frontal

Διασκευή - Σκηνοθεσία: Τζωρτζίνα Κακουδάκη

Πρώτη παράσταση: Κυριακή 4/10/2015, ώρα 16:00.



Θέατρο αλληλεγγύης για παιδιά

«Ο κλέφτης των εφτά κάκτων» του Ευγένιου Τριβιζά

Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης

Κεντρική Σκηνή, από 11/10/2015 μέχρι 24/4/2016


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η «Βία και ανεκτικότητα» πρωταγωνιστεί στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς


Δράσεις και εκδηλώσεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου.

Στο δίπολο «Βία και Ανεκτικότητα» είναι αφιερωμένες οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, για το 2015-16, που θα εορταστούν, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, με εκπαιδευτικά προγράμματα, ξεναγήσεις, συζητήσεις, αλλά και μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα. Οδυνηρά επίκαιρο το θέμα, όσο και διαχρονικό και πολυδιάστατο είτε αφορά «την πολιτική ιδεολογία, την κοινωνική οργάνωση, αλλά και την προσωπική στάση απέναντι σε οτιδήποτε είναι ξένο ή παρεκκλίνει από τις νόρμες και τα «καθεστώτα» κάθε εποχής».

bia kai anektikotita

«Ο σεβασμός των πεποιθήσεων του Άλλου, η αποδοχή του μη ομοίου και η δυνατότητα της ελεύθερης έκφρασης της ατομικής ή συλλογικής ταυτότητας είναι μια κατάκτηση που «τυπικά» και θεωρητικά έχει ήδη επιτευχθεί τουλάχιστον από την εποχή του Διαφωτισμού» σημειώνει το υπουργείο Πολιτισμού σε ανακοίνωσή του.

Σκοπός των εκδηλώσεων που σχεδιάστηκαν σε περισσότερα από εκατό σημεία σε όλη τη χώρα είναι να παρουσιαστεί ο ρόλος της ανεκτικότητας ως καθοριστικού παράγοντα του πολιτικού και πολιτισμικού γίγνεσθαι, μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα.

«Η ανεκτικότητα αντανακλά την ιδανικά δημοκρατική κοινωνία, ενώ η βία την αντίσταση σε αυτό το ιδανικό. Η ευρωπαϊκή - και όχι μόνο – ιστορία βρίθει ατομικών και συλλογικών παραδειγμάτων, περισσότερο ή λιγότερο ακραίων με την απομόνωση έως και εξόντωση φυλετικών, εθνικών, θρησκευτικών ή κοινωνικών ομάδων να εμφανίζεται επαναλαμβανόμενα μέσα στο χρόνο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς θεσπίστηκαν επίσημα ως ευρωπαϊκό πρόγραμμα από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1991 και υποστηρίζονται από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα από το 1994.

Κατά το διήμερο αυτό (26-27 Σεπτεμβρίου) η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία θα είναι ελεύθερη. Η Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου είναι αφιερωμένη κυρίως στα σχολεία. Αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων υπάρχει στο www.culture.gr


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μια χώρα μπορεί να αναστείλει τη μεταφορά δεδομένων χρηστών του Facebook στις ΗΠΑ


Εισήγηση γενικού εισαγγελέα του Δικαστηρίου της ΕΕ για την προστασία προσωπικών δεδομένων.

Ένα κράτος μέλος της ΕΕ μπορεί να αναστείλει την μεταφορά δεδομένων μελών του Facebook στις ΗΠΑ, έκρινε σήμερα ο γενικός εισαγγελέας του Δικαστηρίου της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, σημειώνοντας ότι η παρακολούθηση από τις υπηρεσίες πληροφοριών πέραν του Ατλαντικού είναι «μαζική και όχι στοχευμένη».

Η εισήγηση αυτή του γενικού εισαγγελέα του δικαστηρίου που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, Ιβ Μποτ, αφορούσε την υπόθεση του Μαξιμίλιαν Σρεμς, ενός Αυστριακού χρήστη του Facebook.

Μετά τις αποκαλύψεις που έκανε ο πρώην τεχνικός σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν για μαζικές παρακολουθήσεις στις ΗΠΑ, ο Σρεμς προσέφυγε στην Ιρλανδική Αρχή Προστασίας της Ιδιωτικής Ζωής, καθώς το Facebook διατηρεί μια μεγάλη θυγατρική του στην Ιρλανδία. Ωστόσο η αρχή αυτή απέρριψε την προσφυγή του.

Στα συμπεράσματά του που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα ο γενικός εισαγγελέας του Δικαστηρίου της ΕΕ σημειώνει επίσης ότι ακόμη κι αν μια τρίτη χώρα διαθέτει ένα «επαρκές» επίπεδο προστασίας των προσωπικών δεδομένων, οι κρατικές αρχές ελέγχου μπορούν να επέμβουν και να αναστείλουν την μεταφορά δεδομένων, αν το κρίνουν απαραίτητο.

Ο ίδιος προχωράει επίσης κι άλλο και υπογραμμίζει ότι «η πρόσβαση που διαθέτουν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών στα δεδομένα που μεταφέρονται συνιστά επέμβαση στο δικαίωμα στον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επέμβαση αυτή είναι αντίθετη με την αρχή της αναλογικότητας, καθώς «η παρακολούθηση από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είναι μαζική και δεν είναι στοχευμένη». Οι εισηγήσεις του γενικού εισαγγελέα ακολουθούνται εν γένει από το Δικαστήριο, αλλά δεν συνιστούν μια τελική απόφαση.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Μετεγγραφές φοιτητών 2015-2016


Ανακοίνωση 23.09.2015


Την απόφαση με την οποία καθορίζονται όλες οι λεπτομέρειες, οι προϋποθέσεις και η έναρξη των αιτήσεων για τις μετεγγραφές φοιτητών για το ακαδημαϊκό έτος 2015 - 2016 εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας. Παράλληλα με την απόφαση καθορίζεται ο επιτρεπόμενος αριθμός που θα πάρουν μετεγγραφή σε αντίστοιχη σχολή. Οι αιτήσεις για τις μετεγγραφές σύμφωνα με την απόφαση ξεκινούν στις 15 Οκτωβρίου ηλεκτρονικά.
Η ανακοίνωση σε μορφή MS Word 2013 (134.31 KB)


Πηγή: http://www.esamea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Συμπεράσματα από την Ημερίδα στη Θεσσαλονίκη για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στην ΕΕ


Δελτίο Τύπου 22.09.2015


Αρ. Πρωτ.: 2246

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. δημοσιεύει τα συμπεράσματα της Ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου, με τίτλο «Η υλοποίηση της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία από την Ε.Ε.: Η αξιολόγηση της επίδρασης των καταληκτικών παρατηρήσεων της Επιτροπής της Σύμβασης και η μελλοντική πορεία», από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ- European Economic and Social Committee).

Η Ημερίδα ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή εκδήλωση στην οποία παρουσιάστηκαν και έγινε μια πρώτη ανάλυση των συμπερασματικών παρατηρήσεων που συνέταξε η Επιτροπή για τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, μετά την εξέταση της Ε.Ε. για το πόσο έχει προχωρήσει στις υποχρεώσεις της αναφορικά με όσα αναφέρονται στη Σύμβαση.

Συμπεράσματα

1. Το συνέδριο με θέμα «Η υλοποίηση της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία από την Ε.Ε.: Η αξιολόγηση της επίδρασης των καταληκτικών παρατηρήσεων της Επιτροπής της Σύμβασης και η μελλοντική πορεία», που διοργανώθηκε από την ad-hoc ομάδα της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ) για την αναπηρία στη Θεσσαλονίκη στις 10 Σεπτεμβρίου 2015, επικεντρώθηκε στις επιπτώσεις της αξιολόγησης από την Επιτροπή του ΟΗΕ για την υλοποίηση της Σύμβασης από την ΕΕ. Το συνέδριο συγκέντρωσε εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Επιτροπής των Περιφερειών και του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, καθώς και εκπροσώπους των ευρωπαϊκών, εθνικών, περιφερειακών και τοπικών οργανώσεων ατόμων με αναπηρία.

2. Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (UN CRPD), είναι η πρώτη συνθήκη ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έχει καταστεί συμβαλλόμενο μέρος. Αυτό αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προόδου όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ΕΕ.

3. Η Σύμβαση του ΟΗΕ απαιτεί βαθιές αλλαγές στον τρόπο που η ΕΕ ασχολείται με τις πολιτικές για την αναπηρία. Η Αναπηρία θα πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπόψη σε όλα τα επίπεδα χάραξης πολιτικής.

4. Οι καταληκτικές παρατηρήσεις που εκδίδονται από την Επιτροπή της Σύμβασης είναι προσανατολισμένες στο μέλλον και προκαλούν την ΕΕ να προχωρήσει περαιτέρω και να διασφαλίσει ότι οι προσπάθειες που κάνει δεν περιορίζονται σε συζητήσεις που διεξάγονται στις Βρυξέλλες, αλλά επηρεάζουν ουσιαστικά τις ζωές των ατόμων με αναπηρία.

5. Οι συμμετέχοντες σημείωσαν ότι η κρίση είχε δυσανάλογα μεγάλο αντίκτυπο στα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και ότι η κατάσταση σήμερα είναι χειρότερη από την ημέρα επικύρωσης της Σύμβασης από την ΕΕ.

6. Η απουσία στοχευμένων δράσεων για τα άτομα με αναπηρία στη στρατηγική για την Ευρώπη 2020, σημαίνει ότι δεν υπάρχει ειδική στήριξη για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της κρίσης στα ποσοστά απασχόλησης, στη φτώχεια και στην εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία. Οι συμμετέχοντες τόνισαν το λυπηρό γεγονός ότι τα μέτρα λιτότητας είναι μεταξύ άλλων η μείωση των προϋπολογισμών για την εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς, της απασχόλησης, των κεφαλαίων, των συνταξιοδοτικών συστημάτων και των διαδικασιών αποασυλοποίησης. Η ένταξη μιας εμβληματικής πρωτοβουλίας με επίκεντρο την αναπηρία στο πλαίσιο της αναθεώρησης της στρατηγικής Ευρώπη 2020 θα μπορούσε να είναι ένα πρώτο βήμα προς την εφαρμογή των κανόνων της Σύμβασης.

7. Οι καταληκτικές παρατηρήσεις έδειξαν ότι η ΕΕ μπορεί να δώσει προστιθέμενη αξία μέσω των υφιστάμενων οργάνων της πολιτικής της και μπορεί να δρα σε όλους τους τομείς πολιτικής που καλύπτονται από διάφορα άρθρα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών. Μπορεί να συμπεριλάβει επίσης αυτούς τους τομείς πολιτικής που δεν είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΕ, όπου η ΕΕ πρέπει να ενεργεί πάντοτε εντός του πεδίου των αρμοδιοτήτων της, όπως ορίζεται από τη Συνθήκη, και να τηρούν τις αρχές της επικουρικότητας και της αναλογικότητας.

8. Οι καταληκτικές παρατηρήσεις απαιτούν από την ΕΕ να αναπτύξει μια σαφή και ολοκληρωμένη ατζέντα για τα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Οι συμμετέχοντες χαιρέτισαν πολύ θερμά τη σύσταση της Επιτροπής της Σύμβαση στην ΕΕ να υιοθετήσει «μια στρατηγική για την εφαρμογή της σύμβασης με προϋπολογισμό, χρονοδιάγραμμα, καθώς και μηχανισμό παρακολούθησης». Οι συμμετέχοντες σημείωσαν ότι η στρατηγική είναι απαραίτητο να συμπεριλάβει όλα τα θεσμικά και συμβουλευτικά όργανα. Επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χρειαστεί μια αναθεωρημένη ευρωπαϊκή στρατηγική για την αναπηρία 2010-2020, που θα είναι μέρος ενός παγκόσμιου πλαισίου στο οποίο όλα τα θεσμικά και συμβουλευτικά όργανα θα πρέπει να αναπτύξουν τις δικές τους στρατηγικές.

9. Η ΕΟΚΕ, ως κύριος εκπρόσωπος των συμφερόντων των κοινωνικών εταίρων και της κοινωνίας των πολιτών, θα προτείνει ένα πρακτικό σχέδιο δράσης για την εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών, τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΟΚΕ. Αυτό θα περιλαμβάνει επίσης προτάσεις για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η ΕΟΚΕ μπορεί επίσης να παρέχει συμβουλές σχετικά με την ερμηνεία των συμπερασματικών παρατηρήσεων, λειτουργώντας ως μεσολαβητής μεταξύ των διαφόρων ενδιαφερομένων.

10. Οι συμμετέχοντες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η υιοθέτηση ενός παγκόσμιου σχεδίου δράσης θα απαιτούσε συγκεκριμένες και στοχευμένες δράσεις σε σχέση με κάθε άρθρο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών. Οι δράσεις αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν: α. Τη θέσπιση νομοθετικών μέτρων για να τροποποιήσουν τη νομοθεσία που δεν είναι συμβατή προς τη Σύμβαση και να εγκρίνουν νομοθεσία για να καλυφθούν τυχόν κενά που έχουν εντοπιστεί, β. Την εισαγωγή μέτρων πολιτικής για να εξασφαλιστεί η αναθεώρηση των τρεχουσών στρατηγικών (π.χ. στρατηγική για το φύλο και στρατηγική για τα δικαιώματα του παιδιού) της ΕΕ προκειμένου να καταστούν σύμφωνα με τη Σύμβαση, γ. Τη θέσπιση χρηματοδοτικών μέσων για την εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών. Αυτά θα πρέπει να περιλαμβάνουν τρόπους για την ενσωμάτωση των μέτρων που προβλέπονται από την Σύμβαση μέσω των σημερινών χρηματοδοτικών μέσων, όπως τα διαρθρωτικά ταμεία, τα μέσα εξωτερικής δράσης και τα ερευνητικά κονδύλια.

11. Η Σύμβαση του ΟΗΕ απαιτεί πολιτική δέσμευση. Οι συμμετέχοντες θεώρησαν ότι μια συνάντηση σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ των ηγετών των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και των συμβουλευτικών οργάνων πρέπει να πραγματοποιηθεί, ώστε να καταρτίσει μια πολιτική ατζέντα που θα εντάσσει την υλοποίηση των καταληκτικών παρατηρήσεων.

Όσον αφορά τα νομοθετικά και πολιτικά μέτρα:

i. Η ΕΕ πρέπει να δώσει το παράδειγμα, όταν πρόκειται για τα πρότυπα ποιότητας στο νομοθετικό πλαίσιο. Ως εκ τούτου, η ΕΕ πρέπει να μειώσει τη νομική αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε από νομοθεσία η οποία είναι ασυμβίβαστη με τη Σύμβαση. Οι συμμετέχοντες χαιρέτισαν την καταληκτική παρατήρηση της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τη Σύμβαση η οποία ζήτησε την επανεξέταση της συμμόρφωσης της νομοθεσίας και των πολιτικών της ΕΕ προς τη Σύμβαση και τόνισε τη σημασία της αυτής της συμμόρφωσης σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και την κοινωνία των πολιτών.
ii. Οι συμμετέχοντες υποστήριξαν πλήρως το συμπέρασμα (της Επιτροπής) που ζητά την ταχεία έγκριση της νομοθεσίας στον τομέα της μη-διάκρισης και της προσβασιμότητας των αγαθών και των υπηρεσιών. Οι συμμετέχοντες ζήτησαν από την Επιτροπή να ζητήσει ενημέρωση για τα θέματα αυτά μέσα σε ένα χρόνο, μαζί με την ενημέρωση για τις αρμοδιότητες.
iii. Οι συμμετέχοντες χαιρέτισαν το γεγονός ότι η Επιτροπή του ΟΗΕ διεξήγαγε μια καλή επισκόπηση των δράσεων που θα μπορούσε να αναλάβει η ΕΕ σε τομείς που επηρεάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, συμπεριλαμβανομένης της δράσης για τη νομική ικανότητα, τη μεταναστευτική πολιτική, την υγεία και τη συμμετοχή στις εκλογές.
iv. Οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν τη σύσταση της Επιτροπής για την ανάπτυξη ενός «minimum κοινωνικής προστασίας» για τα άτομα με αναπηρία, για την προστασία τους από τις επιπτώσεις της κρίσης. Οι συμμετέχοντες σημείωσαν ότι αυτό θα αποτελούσε ένα ουσιαστικό βήμα για την εξασφάλιση της προστασίας των ελάχιστων προτύπων διαβίωσης για τα άτομα με αναπηρία στην ΕΕ.
v. Οι συμμετέχοντες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ΕΕ πρέπει να αναλάβει δράση σε όλους τους τομείς της πολιτικής της με στόχο τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εις βάρος των γυναικών με αναπηρία, των ηλικιωμένων, των παιδιών, των ατόμων με ψυχοκοινωνική αναπηρία και των ατόμων που έχουν ανάγκη από υψηλά επίπεδα στήριξης, δεδομένου ότι αυτά υποφέρουν από τις πιο ακραίες περιπτώσεις διάκρισης.
vi. Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ανησυχία τους για τον μεγάλο αριθμό των ατόμων με αναπηρία στην Ευρώπη, οι οποίοι έχουν χάσει τη δικαιοπρακτική τους ικανότητα, με ένα μεγάλο αριθμό αυτών να ζουν σε ιδρύματα. Οι συμμετέχοντες επέμειναν στην ανάγκη για ταχεία δράση της ΕΕ ώστε να εξασφαλιστεί ότι όλα τα άτομα με αναπηρία κρατούν τα πολιτικά τους δικαιώματα όπως κατοχυρώνονται στις Συνθήκες και τη νομοθεσία της ΕΕ, όπως κατέληξε η Επιτροπή.
vii. Οι συμμετέχοντες σημείωσαν ότι η ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην εσωτερική αγορά της ΕΕ ως τους πολίτες, εργαζόμενοι, φοιτητές, καταναλωτές και παραγωγοί ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για την πλήρη ένταξη στις κοινωνίες της ΕΕ.
viii. Οι συμμετέχοντες ζήτησαν από την ΕΕ και τα κράτη μέλη της να υπογράψουν και να επικυρώσουν τη Συνθήκη του Μαρακές. Ζήτησαν επίσης οι ευρωπαίοι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τη νοηματική γλώσσα, το «εύκολο στην ανάγνωση» και την γραφή Braille στην επικοινωνία τους με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Διαρθρωμένη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών στην εφαρμογή των συμπερασματικών παρατηρήσεων:

i. Οι συμμετέχοντες σημείωσαν τη σημασία συγκεκριμένων μέτρων για τη δημιουργία ενός δομημένου διαλόγου μεταξύ των θεσμικών οργάνων και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, ιδίως των οργανώσεων που εκπροσωπούν τα άτομα με αναπηρία, όπως συνιστάται από την Επιτροπή.
ii. Οι συμμετέχοντες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ανάγκη συμμετοχής των περιφερειακών κυβερνήσεων και κάλεσε την Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ) να πιέσει για την πλήρη εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών. Θα χρειαστεί μια παρόμοια δομή με την «ad hoc» ομάδα της ΕΟΚΕ στην ΕτΠ.

Η σημασία της αναθεώρησης των πολιτικών της ΕΕ για να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση προς τη Σύμβαση:

i. Οι συμμετέχοντες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών είναι ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων μηχανισμών για την εφαρμογή της πολιτικής για την αναπηρία. Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο οι συμμετέχοντες συζήτησαν την πρόταση της Επιτροπής να αναθεωρηθούν οι κατευθυντήριες γραμμές αξιολόγησης των επιπτώσεων, να δημιουργηθεί ένας διαρθρωμένος διάλογος με την κοινωνία των πολιτών, να δημιουργηθούν Γραφεία για τη Σύμβαση σε όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός συντονισμού του πλαισίου παρακολούθησης της ΕΕ.
ii. Οι συμμετέχοντες καλωσόρισαν τα σημαντικά βήματα που έγιναν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, που έχουν δημιουργήσει, αντίστοιχα, μια ομάδα εργασίας για την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών και μια μόνιμη ομάδας μελέτης. Οι συμμετέχοντες τόνισαν την ανάγκη να εξασφαλιστεί ότι οι νέοι αυτοί μηχανισμοί θα συμμορφωθούν προς τη Σύμβαση, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων των ατόμων με αναπηρία σε μόνιμη βάση.

Η ανάγκη να διαδοθεί η Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και η συγκέντρωση περισσότερων πληροφοριών

i. Οι συμμετέχοντες τόνισαν την ανάγκη για μια ολοκληρωμένη εκστρατεία για την διάδοση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών σε επίπεδο ΕΕ και σε επίπεδο κρατών μελών, μαζί με σχετική κατάρτιση των υπαλλήλων σε εθνικό και σε ΕΕ επίπεδο, όπως προτείνεται από την Επιτροπή.
ii. Οι συμμετέχοντες τόνισαν ότι η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει την ικανότητά της να αξιολογεί την κατάσταση των ατόμων με αναπηρία στην ΕΕ και χαιρέτισε την έκκληση της Επιτροπής που ζητά από την ΕΕ να συμπεριλαμβάνει τα άτομα με αναπηρία στους δείκτες αξιολόγησης.

Οι συμμετέχοντες ζήτησαν από την ΕΟΚΕ να διαδώσει τις καταληκτικές παρατηρήσεις, ως ένα πρώτο βήμα προς τη βαθιά και λεπτομερή ανάλυση της πολιτικής που όλα τα θεσμικά όργανα, συμβουλευτικά όργανα και τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη πρέπει να αναλάβουν στο εγγύς μέλλον, προκειμένου να εκπληρώσουν τις απαιτήσεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών και να υλοποιηθούν οι παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν από την Επιτροπή.

Το πρωτότυπο κείμενο των συμπερασμάτων στα αγγλικά στον ιστότοπο της ΕΟΚΕ http://is.gd/tGKW06
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 2013 (141.72 KB)


Πηγή: http://www.esamea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Επιστολή στον Πρωθυπουργό Α. Τσίπρα για την επανεκλογή του


Δελτίο Τύπου 22.09.2015


Αρ. Πρωτ.: 2242

Επιστολή στον Πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα για την επανεκλογή του απέστειλε η ΕΣΑμεΑ, ευχόμενη καλή επιτυχία στο έργο του και τονίζοντας ότι αναμένει τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης απέναντι στην κοινωνική ομάδα των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους.

Η επιστολή της Ε.Σ.Α.μεΑ. προς τον πρωθυπουργό της χώρας κ. Αλέξη Τσίπρα:

«Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) σας συγχαίρει για την επανεκλογή σας στις εθνικές εκλογές και την ανάληψη εκ νέου των καθηκόντων σας στην Πρωθυπουργία της χώρας. Σας εύχεται καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που έχετε κληθεί να φέρετε εις πέρας για το καλό των Ελλήνων πολιτών και της ελληνικής κοινωνίας.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. - που αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στη χώρα, επίσημα αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας και ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, του μεγαλύτερου φορέα εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο - αναγνωρίζει ότι αναλαμβάνετε την Πρωθυπουργία σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο της νεοελληνικής ιστορίας.

Όπως και στο προηγούμενο διάστημα της διακυβέρνησης της χώρας από εσάς, έτσι και τώρα υπεύθυνα θα σας καταθέσουμε τις θέσεις του εθνικού αναπηρικού κινήματος για την προστασία των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους από τις σκληρές επιπτώσεις της οικονομικής, κοινωνικής και ανθρωπιστικής κρίσης.

Ευελπιστούμε σε μια εποικοδομητική συνεργασία και από τη θέση του τριτοβάθμιου κοινωνικοσυνδικαλιστικού φορέα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους και επίσημου εταίρου με την Πολιτεία για την προώθηση πολιτικών για την αναπηρία, σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο σας».

Διαβάστε περισσότερα...

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την επέτειο άλωσης της Τριπολιτσάς


Την Κυριακή στην Τρίπολη θα παραβρεθεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου θα κορυφωθούν την προσεχή Κυριακή το πρωί, οι εκδηλώσεις για την 194η επέτειο άλωσης της Τριπολιτσάς, από το Θεόδωρο Κολοκοτρώνη στις 23 Σεπτεμβρίου 1821, εδραιώνοντας την ανεξαρτησία της Ελλάδος, μιας και η Τρίπολη αποτελούσε το διοικητικό κέντρο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας στην Πελοπόννησο.

Οι επετειακές εκδηλώσεις ξεκινούν σήμερα με την παράδοση επτά πορτρέτων του Γέρου του Μοριά, που έχουν φιλοτεχνήσει έξι γνωστοί Αρκάδες εικαστικοί και εκτίθενται για πρώτη φορά στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης και τα οποία εφεξής θα κοσμούν την Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης.

Ακολούθως, την προσεχή Παρασκευή θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα τέχνης Κούρος τα εγκαίνια έκθεσης του εικαστικού-δημιουργού Δημήτρη Ταλαγάνη, με θέμα «Ταλαγάνης 1965-2015: Εικαστική αναδρομή, Ιονίας Γαία, Χαίρε!». Πρόκειται για μια πρωτότυπη εικαστική οπτικοακουστική εγκατάσταση στην οποία «η κιβωτός της ιστορικής μνήμης, διαπλέει τους δρόμους της θάλασσας της Μεσογείου και του Αιγαίου» και είναι αφιερωμένη στο επίκαιρο ζήτημα των προσφύγων και της προσφυγιάς.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και τα εγκαίνια θα κάνει ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, ενώ θα είναι ανοικτή για το κοινό έως τις 11 Οκτωβρίου.

Το Σάββατο το πρωί, στο ιστορικό Λιμποβίσι, θα πραγματοποιηθούν τιμητικές εκδηλώσεις για τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης, θα παρουσιαστεί το Πανόραμα της Άλωσης της Τριπολιτσάς, απ' το μέλος της Εταιρείας Πελοποννησιακών Σπουδών Γιώργο Πραχαλιά.

Στην εκδήλωση θα αποτυπωθεί η συνολική οπτική της Άλωσης, μέσα από την ιστορική αφήγηση και τη λαογραφική παρουσίαση της ροής του χρόνου στην Αρκαδία. Από την πτώση της Κωνσταντινούπολης, το 1453, μέχρι την έναρξη της Επαναστάσεως του 1821, καθώς και η καθοριστική της επίδραση στην εδραίωση της Εθνικής Παλιγγενεσίας και στην ταυτότητα του νεότερου ελληνισμού. Σημαντική συνδρομή σε αυτή την εκδήλωση έχει η Εταιρεία Ιστορικής και Πολιτισμικής Δράσης, «Στρατηγός Πλαπούτας και Αγωνιστές», ενώ η λαογραφική παρουσίαση θα γίνει μέσα από παραδοσιακούς χορούς και καπεταναίικα τραγούδια από την καθηγήτρια Βυζαντινής Μουσικής, Μύριαμ Μαρίνου.

Μετά το πέρας της παρουσίασης, θα πραγματοποιηθεί έκθεση της πολεμικής και αστικής ενδυμασίας, του οπλισμού και των παρελκόμενων των αγωνιστών του 1821, από τον Σκοπευτικό Όμιλο Παραδοσιακών Όπλων Πάτρας.

Την Κυριακή το πρωί, στον καθεδρικό ναό του Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως, θα πραγματοποιηθεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία και επίσημη δοξολογία, χοροστατούντος του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, εκπροσώπου της κυβέρνησης και των πολιτικών, στρατιωτικών και δικαστικών αρχών της πόλης, του νομού και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ακολούθως στο μνημείο Αρχιερέων και Προκρίτων στην πλατεία Άρεως θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και θα καταθέσει στεφάνι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί παρέλαση στρατιωτικών, μαθητικών και πολιτικών τμημάτων.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κίνδυνος- θάνατος οι… γιατροί στις ΗΠΑ


Η πλειονότητα των Αμερικάνων θα πέσει θύμα λάθους διάγνωσης τουλάχιστον μια φορά στη ζωής τους.

Οι περισσότεροι Αμερικανοί θα πέσουν θύματα τουλάχιστον ενός διαγνωστικού λάθους στη ζωή τους και όταν συμβεί αυτό, μπορεί να τους οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο, σύμφωνα με μια έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το Ινστιτούτο Ιατρικής, ένα όργανο που συμβουλεύει την κυβέρνηση και τους διαμορφωτές πολιτικής.

Η έκθεση ζητά να δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στη βελτίωση των διαγνωστικών μεθόδων στις ΗΠΑ αλλά και να μειωθεί ο αριθμός των λαθών, δηλαδή των διαγνώσεων που χαρακτηρίζονται είτε ως ανακριβείς είτε ως καθυστερημένες.

«Τα διαγνωστικά λάθη συμβάλουν σημαντικά στις βλάβες που προκαλούνται στους ασθενείς και δεν τους έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή μέχρι τώρα» ανέφερε ο Βίκτορ Τζάου, ο πρόεδρος της Εθνικής Ακαδημίας Ιατρικής.

Σύμφωνα με την έκθεση, σε λάθη διάγνωσης οφείλεται περίπου το 10% των θανάτων των ασθενών. Οι μελέτες των ιατρικών φακέλων των ασθενών αφήνουν επίσης να εννοηθεί ότι το 6-17% των βλαβών που υφίστανται οι ασθενείς κατά τη νοσηλεία τους οφείλονται σε τέτοια λάθη.

Πολλά διαγνωστικά λάθη συμβαίνουν όταν οι γιατροί δεν επικοινωνούν με τους συναδέλφους τους, με τους ασθενείς και τα μέλη της οικογένειάς τους. Πολλοί γιατροί επίσης δεν αντιλαμβάνονται τα λάθη που κάνουν, σημειώνει το Ινστιτούτο που ανήκει στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών.

Η συγκέντρωση αυτών των πληροφοριών αποτελεί πρόκληση επειδή πολλά θεραπευτήρια αποθαρρύνουν την αποκάλυψη των διαγνωστικών λαθών.

Για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αυτά η επιτροπή ζητά να βελτιωθεί η επικοινωνία μεταξύ των γιατρών, των ασθενών και των συνοδών τους. Προτείνει επίσης να εκπαιδευτούν οι επαγγελματίες υγείας και να αυξηθούν οι δαπάνες για την έρευνα όσον αφορά τη βελτίωση της ακρίβειας των διαγνώσεων.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

To Facebook θα ταυτοποιεί την κάμερα και τις φωτογραφίες μας


Το Facebook αναζητά ακόμη έναν τρόπο για να καταγράφει τις δραστηριότητες μας. Αυτή τη φορά μέσω των φωτογραφιών. Αυτό προκύπτει από πατέντα που κατέθεσε το Facebook με την οποία θα μπορεί να ταυτοποιεί την κάμερα που έλαβε μία φωτογραφία.

Το Facebook θα χρησιμοποιεί τις πληροφορίες ταυτοποίησης της κάμερας μας για να μας προτείνει νέους φίλους, group που μπορεί να μας ενδιαφέρουν, αλλά και τα ανακαλύπτει χρήστες με πολλαπλούς λογαριασμούς.

Για την ταυτοποίηση το Facebook δεν θα χρησιμοποιεί τις πληροφορίες που συνοδεύουν τις φωτογραφίες, οι οποίες σήμερα απορρίπτονται κατά το upload, αλλά φυσικά χαρακτηριστικά που μπορεί να είναι γρατζουνιές στο φακό ή ένα σκουπιδάκι στον αισθητήρα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κριτήρια επιλογής για τους ωρομίσθιους στα Καλλιτεχνικά Σχολεία


Κινηματογράφου, Κλασικού και Σύγχρονου Χορού και Κίνησης−Χορού.

Με απόφαση που υπέγραψε η υπηρεσιακή υπουργός Παιδείας ορίστηκαν τα προσόντα, τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων και κατάρτισης των οικείων πινάκων ανά μάθημα και Καλλιτεχνικό Σχολείο, για την πρόσληψη εξειδικευμένου ωρομίσθιου προσωπικού, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, για τη διδασκαλία των μαθημάτων Κινηματογράφου, Κλασικού και Σύγχρονου Χορού και Κίνησης−Χορού στα Καλλιτεχνικά Σχολεία.

Ειδικότερα:

α) Κατεύθυνση Θεάτρου − Κινηματογράφου

· Ειδικός για την «Κίνηση −Χορό»

·Σκηνοθέτης Κινηματογράφου, κινηματογραφιστής [ή υποψήφιοι με σπουδές κινηματογράφου].

β) Κατεύθυνση Χορού

· Ειδικός Κλασικού Χορού

· Ειδικός Σύγχρονου Χορού

· Ειδικός για την «Κίνηση −Χορό»

Για κάθε σχολικό έτος εκδίδεται από το Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πρόσληψη προσωπικού με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου, εξειδικευμένου στους τομείς του Κινηματογράφου, Κλασικού και Σύγχρονου Χορού στα Καλλιτεχνικά Σχολεία. Οι υποψήφιοι εντάσσονται και κατατάσσονται στους οικείους πίνακες ανά μάθημα και Καλλιτεχνικό σχολείο, οι οποίοι συντάσσονται κατ’ έτος, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στα κεφ. Α΄ και Γ΄ της παρούσης.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ελάχιστα απαιτούμενα προσόντα, τη μοριοδότηση και τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στο ΦΕΚ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα λειτουργήσουν τα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία


Τι προβλέπει η εγκύκλιος που εκδόθηκε από το υπ. Παιδείας.

Εκδόθηκε εγκύκλιος για τη λειτουργία των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων για το 2015-16. Σύμφωνα με αυτήν, ο σύλλογος διδασκόντων με σχετική εισήγηση του διευθυντή του σχολείου και σε συνεργασία με τον οικείο σχολικό σύμβουλο διαμορφώνει το ωρολόγιο πρόγραμμα του ολοήμερου. Το ωρολόγιο πρόγραμμα συντάσσεται με τους εκπαιδευτικούς που διατίθενται και με βάση τις ιδιαιτερότητες και προτεραιότητες της σχολικής μονάδας. Ο σχολικός σύμβουλος στη συνέχεια θεωρεί το ωρολόγιο πρόγραμμα και ένα θεωρημένο αντίγραφο αποστέλλεται στην οικεία διεύθυνση εκπαίδευσης.

Η επιλογή των εκπαιδευτικών που θα διδάξουν στο ολοήμερο πρόγραμμα όλων των τύπων των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων γίνεται με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων. Οι διευθυντές των σχολικών μονάδων φροντίζουν, ώστε όλοι οι εκπαιδευτικοί να καλύπτουν πλήρως το διδακτικό τους ωράριο εντός του προβλεπόμενου 6ώρου.

Ο υπεύθυνος του ολοήμερου προγράμματος μπορεί να διδάσκει στο ολοήμερο πρόγραμμα και πέραν της διετίας, εφόσον επιλέγεται σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην με αριθμ. Φ.361.22/41/49889/Δ1/01-06- 2004 Υ.A., καθώς και στην εκάστοτε σχετική εγκύκλιο του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ.

Για τα 6θέσια και άνω Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία, οι 5 ώρες σίτισης προσμετρούνται ως διδακτικές ώρες.
Πρωινή Προαιρετική Ζώνη (07:00-08:00)

Η πρωινή ζώνη των Ολοήμερων Δημοτικών σχολείων λειτουργεί τις ώρες 07:00΄− 08:00΄.

Η προσέλευση των μαθητών ολοκληρώνεται στις 7:15.

Για τη λειτουργία της Πρωινής Προαιρετικής Ζώνης απαιτείται: α) στο κλασικό Ολοήμερο Πρόγραμμα, η συμμετοχή τουλάχιστον 5 μαθητών και β) στα Ολοήμερα δημοτικά σχολεία με ΕΑΕΠ η συμμετοχή τουλάχιστον 10 μαθητών, οι οποίοι φοιτούν στο Ολοήμερο Πρόγραμμα.

Στα Ολοήμερα Σχολεία που λειτουργεί ήδη Πρωινή Προαιρετική Ζώνη μπορούν να εγγραφούν σε αυτήν, με τη σύμφωνη γνώμη του Σχολικού Συμβούλου και του Διευθυντή Π.Ε., και μαθητές του σχολείου που δεν παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα με την προϋπόθεση ο συνολικός αριθμός των μαθητών να μην υπερβαίνει τους 25, να υπάρχει υπεύθυνη δήλωση του γονέα, και να τηρείται καθημερινά το ωράριο προσέλευσης. Την πρωινή ζώνη του ολοήμερου προγράμματος δύνανται να αναλαμβάνουν:

α) οι διευθυντές των σχολικών μονάδων,

β) οι εκπαιδευτικοί ΠΕ 70 και

γ) οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων.
Εφημερεύοντες - Επιτήρηση μαθητών στο Ολοήμερο Πρόγραμμα

Οι εφημερεύοντες εκπαιδευτικοί ορίζονται με πράξη του Συλλόγου Διδασκόντων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία{Φ.12/879/88413/Γ1/ 20-7-2010(ΦΕΚ 1139/2010, τ.Β’) και Φ.12/520/61575/Γ1/30-5- 2011(ΦΕΚ 1327/2011 τ.Β΄)Υ.Α.}.
Συστεγαζόμενα Σχολεία

Στα συστεγαζόμενα σχολεία όπου ο αριθμός μαθητών του Ολοήμερου Προγράμματος είναι μικρός, με απόφαση του Διευθυντή Π.Ε., συγκροτούνται κοινά τμήματα: α) Πρωινής Προαιρετικής Ζώνης και β) Ολοήμερου Προγράμματος

Οι Σύλλογοι Διδασκόντων των συστεγαζόμενων σχολείων συνεδριάζουν και ορίζουν από κοινού υπεύθυνο Ολοήμερου Προγράμματος, στον οποίο και θα προσμετρηθούν οι πέντε (5) ώρες της σίτισης, καθώς και υπεύθυνο Πρωινής Προαιρετικής Ζώνης στην περίπτωση κοινού τμήματος. Σε περίπτωση διαφωνίας, η λύση δίνεται με την παρέμβαση του Σχολικού Συμβούλου και του Διευθυντή Π.Ε. Τα Ολοήμερα Δημοτικά που συστεγάζονται με Ολοήμερα Δημοτικά που εφαρμόζουν το Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, δε θα συγκροτούν κοινά τμήματα Ολοήμερου, επειδή η διάθεση των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, γίνεται με διαφορετικό τρόπο.
Συνεργασία εκπαιδευτικών

Οι εκπαιδευτικοί του Πρωινού Προγράμματος και οι εκπαιδευτικοί του Ολοήμερου Προγράμματος συνεργάζονται στενά, ανταλλάσσουν απόψεις, καθορίζουν τους στόχους, επισημαίνουν τις δυσκολίες, προγραμματίζουν δραστηριότητες και επανασχεδιάζουν τη διδασκαλία τους, ώστε να συμβάλλουν στη δημιουργική μάθηση. Οι συναντήσεις συνεργασίας πραγματοποιούνται σε καθορισμένη ημέρα της εβδομάδας, τουλάχιστον μία την εβδομάδα, η οποία ορίζεται στην αρχή του σχολικού έτους με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.
Σίτιση

Το γεύμα των μαθητών παρασκευάζεται στο σπίτι από τους γονείς/κηδεμόνες τους. Ο υπεύθυνος του Ολοήμερου Προγράμματος δεν αναλαμβάνει το ζέσταμα του φαγητού, αλλά βοηθά και καθοδηγεί τους μαθητές ώστε να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες που αφορούν στη 4 διαδικασία του γεύματος και να εξυπηρετούνται αυτόνομα. Σε κάθε περίπτωση ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στους μαθητές των μικρών τάξεων μέχρι να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες αυτοεξυπηρέτησης. Επιπλέον ο υπεύθυνος του Ολοήμερου Προγράμματος φροντίζει ώστε η αίθουσα που πραγματοποιείται το γεύμα να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για αυτό το σκοπό , μεριμνά να εξασφαλίζονται οι όροι υγιεινής και ασφάλειας και να παραδίδεται καθαρή μετά το πέρας του γεύματος. Στα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία με ΕΑΕΠ, το εκπαιδευτικό προσωπικό που διδάσκει την πρώτη διδακτική ώρα του Ολοήμερου Προγράμματος παρευρίσκεται κι επιβλέπει τη σίτιση.
Συνεργασία με τους γονείς/κηδεμόνες

Οι εκπαιδευτικοί του Ολοήμερου Προγράμματος, όλων των κλάδων (μόνιμοι, αναπληρωτές και οι ωρομίσθιοι) με την έναρξη του διδακτικού έτους, ενημερώνουν τους γονείς/κηδεμόνες των εγγραφέντων μαθητών στο Ολοήμερο Πρόγραμμα για το πρόγραμμα που θα ακολουθήσουν, καθώς και για τους διδακτικούς, παιδαγωγικούς και κοινωνικούς στόχους του. Επίσης, προγραμματίζουν και ορίζουν τις μέρες και τις ώρες των συναντήσεων με τους γονείς/κηδεμόνες για όλο το διδακτικό έτος.
Αναστολή λειτουργίας Ολοήμερου Προγράμματος

Όταν δε συμπληρώνεται ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός εγγραφέντων-φοιτούντων μαθητών στο Ολοήμερο Πρόγραμμα του Σχολείου ή σε περιπτώσεις που η λειτουργία του είναι αδύνατη, μπορεί να ανασταλεί η λειτουργία του για ένα έτος, μόνο με Απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από αιτιολογημένη πρόταση του οικείου Σχολικού Συμβούλου και του Διευθυντή Π.Ε.. Οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης θα πρέπει να υποβάλουν στη Διεύθυνση Σπουδών Προγραμμάτων και Οργάνωσης Π.Ε. του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ.(spudonpe@minedu. gov.gr) μέχρι τις 16-10-2015 κατάσταση των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων, τα οποία με Απόφασή τους δε θα λειτουργήσουν ως Ολοήμερα για το σχολικό έτος 2015-2016, στην οποία θα αναφέρεται και ο λόγος αναστολής του Ολοήμερου Προγράμματος.

Τέλος, οι Διευθυντές – Υποδιευθυντές των σχολείων και οι Υπεύθυνοι του Ολοήμερου Προγράμματος παρακολουθούν και ελέγχουν συστηματικά την ορθή εφαρμογή του Ολοήμερου Προγράμματος καθώς και τη φοίτηση των μαθητών. Επίσης υποχρεούνται να ενημερώνουν άμεσα το Διευθυντή Π.Ε., καθώς και το Πληροφοριακό Σύστημα (My School) για οποιαδήποτε μεταβολή παρουσιάζεται στον αριθμό των φοιτούντων μαθητών. Παράλληλα θα πρέπει να αποστέλλουν στο Διευθυντή Π.Ε. ονομαστική κατάσταση των μαθητών που φοιτούν στο Ολοήμερο Πρόγραμμα, στην αρχή κάθε τριμήνου. Με ευθύνη των Διευθυντών των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων, να λάβουν ενυπόγραφα γνώση της παρούσης εγκυκλίου όλοι οι εκπαιδευτικοί των σχολικών μονάδων.

Δείτε εδώ την εγκύκλιο


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Εργασιακό μεσαίωνα» στο ΕΚΠΑ καταγγέλλει η ΑΔΕΔΥ


Ανακοίνωση με αφορμή το έντυπο για σύναψη σύμβασης φυσικού προσώπου με το Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Για «εργασιακό μεσαίωνα στο ΕΚΠΑ» κάνει λόγο η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωση της με αφορμή το νέο έντυπο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) το οποίο αναφέρεται σε «σύναψη σύμβασης φυσικού προσώπου» με το Πανεπιστήμιο της Αθήνας (ΕΚΠΑ).

Η ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει ότι το εν λόγω έντυπο ουσιαστικά καλεί τους συμβασιούχους εργαζομένους να υπογράψουν και να αποδεχθούν ότι: α) Δεν δημιουργείται οποιαδήποτε σχέση εργασίας με το ΕΚΠΑ. β) Η εργασία τους δεν καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες. γ) Παραιτούνται από κάθε δικαίωμα ή έγερση αξίωσης που σχετίζεται με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας. δ) Συμφωνούν ότι «το ΕΚΠΑ έχει το δικαίωμα να καταγγείλει» τις συμβάσεις τους αζημίως, με προειδοποίηση 15 ημερών.

Η ΑΔΕΔΥ θεωρεί ότι είναι απαράδεκτο να ζητείται από τους εργαζόμενους να δηλώσουν ότι με την πρόσληψή τους δεν δημιουργείται καμιά σχέση εργασίας με τον εργοδότη τους. Καταγγέλλει επίσης ότι η διοίκηση του Ιδρύματος προχώρησε στην ανάρτηση με κάθε επισημότητα του εντύπου αυτού στην ιστοσελίδα του ΕΛΚΕ, συμπεριφερόμενη όπως κάθε εργοδότης που επιδιώκει να διασφαλίσει τα συμφέροντά του ενάντια σ' αυτά των εργαζόμενων. Παράλληλα, οι συμβασιούχοι ειδοποιούνται αρμοδίως ότι περνάνε όλοι στο ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ) άμεσα.

Η ΑΔΕΔΥ δηλώνει ότι βρίσκεται στο πλευρό των συμβασιούχων συναδέλφων της και στηρίζει «κάθε κίνηση αντίστασης ενάντια στην αθλιότητα του νέου καθεστώτος εργασίας, που θυμίζει το απαράδεκτο καθεστώς ειλώτων υπεργολαβίας».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αποδεκτή περίοδος έναρξης μεταπτυχιακών στην Κύπρο


Αναγνώριση του τίτλου στα πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με απόφαση της Ολομέλειας του Δ.Σ. που ελήφθη στη συνεδρίασή της 172/18-9-2015 και δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του ΔΟΑΤΑΠ, τροποποιείται προηγούμενη απόφασή της που ελήφθη, κατόπιν διευκρινίσεων που εδόθησαν με επιστολή από το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις μεταπτυχιακές σπουδές, στη συνεδρίαση 171/4-9-2015 ως εξής:

«Για όσους ξεκινούν τις μεταπτυχιακές τους σπουδές από το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 και μετά σε Πανεπιστήμια της Κύπρου, και αιτούνται την αναγνώριση του τίτλου σπουδών τους από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., προκειμένου να αναγνωρισθεί η ισοτιμία του προς τα μεταπτυχιακά των Ελληνικών Α.Ε.Ι. θα πρέπει υποχρεωτικά οι σπουδές να έχουν ξεκινήσει στις αρχές είτε του χειμερινού είτε του εαρινού εξαμήνου».

Διευκρινίζεται δε ότι για μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών, που θα κατατεθούν για αναγνώριση από το ΔΟΑΤΑΠ, είναι αποδεκτή η απόκτηση κατά μέγιστο 15 ECTS του συνόλου των πιστωτικών μονάδων σε καλοκαιρινή περίοδο των ακαδημαϊκών ετών 2015-2016 και μετά, ενώ όσοι έχουν ήδη περισσότερες των 15 πιστωτικών μονάδων σε καλοκαιρινή περίοδο προ του Σεπτεμβρίου 2015 δεν θα είναι αποδεκτή απόκτηση περαιτέρω πιστωτικών μονάδων σε καλοκαιρινή περίοδο μετά τον Σεπτέμβριο 2015.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έρευνα της γερμανικής δικαιοσύνης για την υπόθεση Volkswagen


Ξενικά συλλογή και εξέταση των πληροφοριών και εξέταση αρκετών αγωγών.
Προκαταρκτική έρευνα σε σχέση με τις κατηγορίες χειραγώγησης των τιμών των εκπομπών ρύπων σε οχήματα με κινητήρες ντίζελ του ομίλου Volkswagen άρχισε σήμερα η γερμανική δικαιοσύνη, ανακοίνωσε η εισαγγελία του Μπρούνσβικ, στη βόρεια Γερμανία.

Σε αυτό το στάδιο η δικαιοσύνη θα προχωρήσει σε μια συλλογή και εξέταση όλων των πληροφοριών ενώ θα εξετάσει και αρκετές αγωγές που έχουν κατατεθεί σε βάρος του κολοσσού της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας από τότε που ξέσπασε η υπόθεση αυτή.

Η Volkswagen εξόπλισε με το επίμαχο λογισμικό εξαπάτησης των ελέγχων εκπομπής ρύπων τους κινητήρες ορισμένων μοντέλων της για να νοθεύσει τα αποτελέσματα των ελέγχων των ρύπων.

Την ίδια ώρα η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωνε ότι ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας θα παραμείνει «σημαντικός πυλώνας» για την οικονομία, παρά την επιδεινούμενη κρίση που πλήττει τη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας, τη Volkswagen.

«Είναι μια ιδιαίτερα καινοτόμα και πολύ πετυχημένη βιομηχανία για τη Γερμανία, με πολλές θέσεις εργασίας», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών κατά τη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου. «Είναι ένας σημαντικός πυλώνας για τη γερμανική οικονομία και δεν βλέπουμε κανένα λόγο να αμφισβητείται ότι η εξαιρετική, καινοτόμα αυτοκινητοβιομηχανία θα παραμείνει ακριβώς έτσι και θα συνεχίσει να είναι ανταγωνιστική».

Η αυτοκινητοβιομηχανία, καμάρι της βιομηχανίας της χώρας, αντιπροσωπεύει σχεδόν το 20% των γερμανικών εξαγωγών και το 14% του ΑΕΠ.

--------------------

Στα «σχοινιά» η γερμανική κυβέρνηση για το σκάνδαλο της Volkswagen

Αρνείται ότι γνώριζε αλλά παραδέχεται επίγνωση των διαφορών στις τιμές από τις «δοκιμές» σε κανονικές συνθήκες.

Το γερμανικό υπουργείο Μεταφορών αρνήθηκε σήμερα ότι γνώριζε πως η Volkswagen χρησιμοποιούσε τεχνολογία για να παραποιεί τις μετρήσεις των εκπομπών ρύπων παρόλο που μόλις πριν από μερικούς μήνες παραδέχθηκε ότι γνώριζε την ύπαρξη μιας γενικότερης διαφοράς μεταξύ των τιμών που καταγράφονται στις «δοκιμές» και σε κανονικές συνθήκες οδήγησης.

Η Volkswagen παραδέχθηκε ότι χρησιμοποιούσε ειδικό λογισμικό για να αναγνωρίζει πότε ένα αυτοκίνητο υποβάλλεται σε κάποια μέτρηση, επιλέγοντας το πρόγραμμα οικονομικής λειτουργίας του οχήματος και χρησιμοποιώντας χημικές ουσίες προκειμένου να μειώνει τις εκπομπές ρύπων ώστε οι τιμές που καταγράφονταν στα τεστ να είναι χαμηλότερες από εκείνες που εμφανίζονταν σε κανονικές συνθήκες οδήγησης.

Νωρίτερα φέτος, μέλη του κόμματος των Πρασίνων προκάλεσαν την κυβέρνηση αναφορικά με τις αποκλίσεις μεταξύ των εκπομπών κατά τη διάρκεια δοκιμών και κατά τη διάρκεια της κανονικής οδήγησης.

Το γερμανικό υπουργείο Μεταφορών, μιλώντας εκ μέρους της κυβέρνησης, αναγνώρισε σε ανακοίνωση στις 28 Ιουλίου ότι είχε γνώση του θέματος και ότι επιδίωκε την επιβολή αυστηρότερων κανόνων. Η απάντηση, ωστόσο, δεν αναγνώριζε εσκεμμένη νοθεία στις μετρήσεις.

«Μέσω της βελτίωσης και της αναδιαμόρφωσης της διαδικασίας μέτρησης, μέσω του καθορισμού πολύ χαμηλότερων ορίων ανοχής καθώς και της χρήσης συνθηκών που είναι πιο κοντά στις πραγματικές, ο στόχος είναι να έχουμε πιο αντιπροσωπευτικά αποτελέσματα», είπε η κυβέρνηση στην απάντησή της.

Παράλληλα, η κυβέρνηση αναγνώρισε ότι δεν είχαν γίνει αρκετά στο θέμα των συσκευών ελέγχου των εκπομπών προσθέτοντας ότι επεξεργαζόταν νέους «τεχνικούς κανονισμούς». Η εισαγωγή αυτών των κανόνων, πρόσθεσε, ήταν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Welt, η απάντηση της κυβέρνησης ισοδυναμεί με την παραδοχή ότι γνώριζε τα «κόλπα» στις μετρήσεις των οχημάτων, αλλά εκπρόσωπός της το αρνήθηκε.

«Δεν υπήρχε γνώση στο υπουργείο Μεταφορών της χρήσης της τεχνολογίας για τον έλεγχο των εκπομπών», δήλωσε ο εκπρόσωπος.


--------------------

Παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Volkswagen

«Σοκαρισμένος» από την αποκάλυψη του σκανδάλου εμφανίστηκε ο Μάρτιν Βίντερκορν.

Την παραίτησή το υπέβαλε ο διευθύνων σύμβουλος της Volkswagen, Μάρτιν Βίντερκορν αναλαμβάνοντας την ευθύνη για το μεγαλύτερο σκάνδαλο που έχει πλήξει τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία στα 78 χρόνια ιστορίας της.

«Η Volkswagen χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα, επίσης και όσον αφορά το προσωπικό της. Ανοίγω το δρόμο για αυτό το νέο ξεκίνημα με την παραίτησή μου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Βίντερκορν.

Στην ανακοίνωση το στέλεχος της εταιρείας δηλώνει ότι «σοκαρίστηκε» από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και ιδίως από την αποκάλυψη ότι ήταν δυνατή μια τέτοια κακοδιαχείριση σε τόσο μαζική κλίμακα από την εταιρεία.

Το σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε από τις αμερικανικές αρχές, ότι δηλαδή περίπου 11 εκατομμύρια οχήματα της εταιρείας είναι εφοδιασμένα με ένα λογισμικό εξαπάτησης των ελέγχων εκπομπής ρύπων, έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις από τη Δευτέρα. Οι γερμανικές και οι αμερικανικές αρχές διεξάγουν έρευνα για την υπόθεση, η εταιρεία κινδυνεύει με πρόστιμο που θα μπορούσε να αγγίξει και τα 16 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η μετοχή της υποχώρησε κατά 20% χθες.

Ο 68χρονος Βίντερκορν διοικούσε την αυτοκινητοβιομηχανία από το 2007. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο η απόφαση για τον αντικαταστάτη του θα ληφθεί την Παρασκευή.



--------------------

Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

40χρονος εκτέλεσε εν ψυχρώ σκύλο


Χειροπέδες σε έναν 40χρονο πέρασε η αστυνομία στη Λαμία, που πυροβόλησε εν ψυχρώ και σκότωσε έναν αδέσποτο σκύλο.

Από τις αρχές κατασχέθηκε το κυνηγετικό όπλο του 40χρονου, για το οποίο διαπιστώθηκε ότι ο συλληφθείς δεν είχε ανανεώσει την άδεια κατοχής.

Την προανάκριση διενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας, ενώ ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παράταση στην εξόφληση ακάλυπτων επιταγών ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών


Να παραταθεί η δυνατότητα εξόφλησης ακάλυπτων επιταγών έως το τέλος του 2015 ζήτησε με επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών.

Στην επιστολή σημειώνεται ότι «η συνεχιζόμενη έλλειψη ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και το κλίμα αστάθειας που επικρατεί στην αγορά, σε συνδυασμό με τη διατήρηση των περιοριστικών όρων των τραπεζικών συναλλαγών, οδηγεί τις επιχειρήσεις σε αδυναμία πληρωμής των συσσωρευμένων υποχρεώσεών τους.

Η παράταση που έχει δοθεί για δυνατότητα εξόφλησης των ακάλυπτων επιταγών έως το τέλος Σεπτεμβρίου, χωρίς ενεργοποίηση του Τειρεσία, είναι αναγκαίο, για τους λόγους που προαναφέραμε, να μετατεθεί έως το τέλος του 2015, προκειμένου να δοθεί η απαραίτητη ανάσα στην αγορά και στις επιχειρήσεις».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αλεξιάδης: Θα έχουμε αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων


Αλλαγές στη ρύθμιση των εκατό δόσεων το επόμενο διάστημα προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας των πολιτών, ούτε καμία «φοροκαταιγίδα».

«Η ρύθμιση (των εκατό δόσεων) απευθύνθηκε σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, με έναν πρωτοφανή αριθμό, που ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο ΑΦΜ. Είναι πολύ μεγάλος αριθμός. Διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν και λάθη και υπήρχαν και υπερβολές. Διαπιστώσαμε, δηλαδή, ότι άνθρωποι, οι οποίοι είχαν την οικονομική δυνατότητα εντάχθηκαν, όχι για να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, αλλά για να εκμεταλλευτούν το δημόσιο. Αυτά θα τα ξαναδούμε, να μην ανησυχούν οι πολίτες. Εάν κάποιος έχει, λεφτά στην τράπεζα είναι λογικό να εντάσσεται στη ρύθμιση των εκατό δόσεων, όταν έχει κάτι εκατομμύρια στην τράπεζα;» διερωτήθηκε ο κ. Αλεξιάδης.

«Για τον ίδιο είναι λογικότατο, γιατί ήταν λάθος η διάταξη του νόμου, γι’ αυτό και την διορθώνουμε. Αλλά να μην ανησυχεί ο πολίτης, να μην παρασύρεται από φοροκαταιγίδες, από καταστροφές, λιμούς και καταποντισμούς» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Δεν έχουμε ούτε καμία φοροκαταιγίδα, δεν έχουμε ούτε καμία καταστροφή, συνεχίζουμε στα πλαίσια υλοποίησης της συμφωνίας και μετά το εκλογικό αποτέλεσμα συνεχίζουμε πιο δυνατοί την υλοποίηση αυτής της συμφωνίας, συνεχίζουμε τον αγώνα για εφαρμογή του συντάγματος, δηλαδή, για δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών. Θα έχουμε αλλαγές στις εκατό δόσεις, θα ανακοινωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, ας μην προτρέχουμε» τόνισε ο κ. Αλεξιάδης.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να δημιουργήσουμε προβλήματα και δεν υπάρχει περίπτωση να πυροβολήσει το υπουργείο Οικονομικών τα πόδια του. Γιατί, αν πάμε σε μια λογική και αυξήσουμε τα ληξιπρόθεσμα χρέη που έφτασαν στα 80 δισεκατομμύρια, δυσθεώρητα, ναι μεν θα έχουμε υλοποιήσει κάποια δογματική λογική, αλλά δε θα έχουμε βοηθήσει την ελληνική οικονομία» εξήγησε.

«Θα μοιράσουμε πιο δίκαια το φορολογικό βάρος, θα χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο και θα έχουμε από εκεί έσοδα που θα ελαφρύνουν τους πολίτες» επεσήμανε ο κ. Αλεξιάδης, προσθέτοντας «και επειδή ορισμένοι συνεχώς μας καταγγέλλουν για τη συμφωνία, ξεχνούν να πουν, ότι στη συμφωνία μέσα προβλέπεται διάταξη, ότι οι συντελεστές του ΦΠΑ θα επανεξεταστούν το 2016, αν μπορέσουμε και πιάσουμε φοροδιαφυγή πάνω από τους στόχους. Ε, σε αυτό δουλεύουμε».

Ο κ. Αλεξιάδης σημείωσε ότι το υπουργείο με «κοινωνική ευαισθησία» και «ρεαλισμό» προσπαθεί να προσεγγίσει τα ζητήματα που αφορούν τα χρέη των επιχειρήσεων.

«Αν δημιουργήσουμε προβλήματα στην ελληνική οικονομία, δεν θα μπορούμε ούτε να ικανοποιήσουμε τις δανειακές μας ανάγκες και δεν θα μπορούμε να προχωρήσουμε. Εάν δηλαδή αυτή τη στιγμή έχεις μια επιχείρηση, την οποία την πνίξεις σε χρέη προς την εφορία και στην τράπεζα, θα την κλείσεις. Άρα, δε θα μπορείς να εισπράξεις ούτε καν αυτά που σου χρωστάει. Δηλαδή, ακόμη και ο πιο σκληρός και ανάλγητος οικονομολόγος δεν μπορεί να προτείνει τέτοια πράγματα, γιατί εδώ πρέπει να έχουμε μια λογική κοινωνικής ευαισθησίας, πρώτα απ' όλα, αλλά και ρεαλισμού. Το να αθροίζουμε ληξιπρόθεσμα χρέη είναι το πιο εύκολο, το δοκιμάσαμε αυτό, ας πάμε σε μια λογική που να εξυπηρετούνται τα χρέη».

Τόνισε, επίσης, ότι στις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι να γίνουν κινήσεις ενίσχυσης των υπηρεσιών και των ελεγκτικών διαδικασιών για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της φοροκλοπής και της φοροδιαφυγής.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΣτΕ: Συνταγματική τη μείωση των αποδοχών των εμμίσθων δικηγόρων


Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την υπ΄ αριθμ. 3372/2015 απόφασή της, έκρινε συνταγματική και σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) τη μείωση των αποδοχών των εμμίσθων δικηγόρων, που έγινε από 1.1.2013, οι οποίοι απασχολούνται στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που ανήκουν στο κράτος, τα ΝΠΔΔ, τους ΟΤΑ, κ.λπ. ή σε επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται κατά 50% τουλάχιστον από τους εν λόγω φορείς.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς των Δικηγορικών Συλλογών Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πατρών, καθώς και 93 δικηγόρων που συνδέονται με σχέση έμμισθης εντολής με ΝΠΙΔ του δημοσίου τομέα, που ζητούσαν από το ΣτΕ να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην ΕΣΔΑ, η από 4.1.2013 υπουργική απόφαση με την οποία επεκτάθηκε υποχρεωτικά στα ΝΠΙΔ του Δημοσίου τομέα η ισχύς αντίστοιχης υπουργικής απόφασης (28.2.2011) που καθόριζε τις αποδοχές των εμμίσθων δικηγόρων στο Δημόσιο και στα ΝΠΔΔ.

Το ΣτΕ έκρινε ότι η μείωση των αποδοχών των εν λόγω εμμίσθων δικηγόρων είναι σύμφωνη με τις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας, της ισότητας και της οικονομικής ελευθερίας.

Τέλος, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι οι περικοπές των αποδοχών των εμμίσθων δικηγόρων δεν είναι αντίθετη με το άρθρο 1 του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, που προστατεύει τα περιουσιακά δικαιώματα των εμμίσθων δικηγόρων, στην έννοια των οποίων περιλαμβάνονται και οι αποδοχές των εν λόγω δικηγόρων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...