Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Η «Βία και ανεκτικότητα» πρωταγωνιστεί στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δράσεις και εκδηλώσεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου.

Στο δίπολο «Βία και Ανεκτικότητα» είναι αφιερωμένες οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, για το 2015-16, που θα εορταστούν, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, με εκπαιδευτικά προγράμματα, ξεναγήσεις, συζητήσεις, αλλά και μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα. Οδυνηρά επίκαιρο το θέμα, όσο και διαχρονικό και πολυδιάστατο είτε αφορά «την πολιτική ιδεολογία, την κοινωνική οργάνωση, αλλά και την προσωπική στάση απέναντι σε οτιδήποτε είναι ξένο ή παρεκκλίνει από τις νόρμες και τα «καθεστώτα» κάθε εποχής».

bia kai anektikotita

«Ο σεβασμός των πεποιθήσεων του Άλλου, η αποδοχή του μη ομοίου και η δυνατότητα της ελεύθερης έκφρασης της ατομικής ή συλλογικής ταυτότητας είναι μια κατάκτηση που «τυπικά» και θεωρητικά έχει ήδη επιτευχθεί τουλάχιστον από την εποχή του Διαφωτισμού» σημειώνει το υπουργείο Πολιτισμού σε ανακοίνωσή του.

Σκοπός των εκδηλώσεων που σχεδιάστηκαν σε περισσότερα από εκατό σημεία σε όλη τη χώρα είναι να παρουσιαστεί ο ρόλος της ανεκτικότητας ως καθοριστικού παράγοντα του πολιτικού και πολιτισμικού γίγνεσθαι, μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα.

«Η ανεκτικότητα αντανακλά την ιδανικά δημοκρατική κοινωνία, ενώ η βία την αντίσταση σε αυτό το ιδανικό. Η ευρωπαϊκή - και όχι μόνο – ιστορία βρίθει ατομικών και συλλογικών παραδειγμάτων, περισσότερο ή λιγότερο ακραίων με την απομόνωση έως και εξόντωση φυλετικών, εθνικών, θρησκευτικών ή κοινωνικών ομάδων να εμφανίζεται επαναλαμβανόμενα μέσα στο χρόνο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς θεσπίστηκαν επίσημα ως ευρωπαϊκό πρόγραμμα από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1991 και υποστηρίζονται από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα από το 1994.

Κατά το διήμερο αυτό (26-27 Σεπτεμβρίου) η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία θα είναι ελεύθερη. Η Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου είναι αφιερωμένη κυρίως στα σχολεία. Αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων υπάρχει στο www.culture.gr


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.