Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Πώς να μην πάρετε κιλά στις διακοπές


Δείτε παρακάτω τι πρέπει να κάνετε, για να μη πάρετε κιλά στις διακοπές:

  • Διαλέξτε να φάτε ψάρια. Το καλοκαίρι είναι η ιδανική στιγμή για να πάρετε τα πιο φρέσκα θαλασσινά, όταν θα είστε στη ταβέρνα, ο τόνος, αστακός, τα μύδια, το καλαμάρι είναι χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε πρωτεΐνη.
  • Μην παραλείψετε το πρωινό. Όταν ξυπνάτε το πρωί, το σώμα σας βρίσκεται πολλές ώρες νηστικό και χρειάζεται καύσιμα. Τρώγοντας ένα πρωινό με πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, και υγιεινά λίπη, βοηθάτε τον μεταβολισμό σας να λειτουργήσει και παρέχετε στο σώμα σας ενέργεια για όλη την ημέρα. Επισκεφτείτε τον μπουφέ του ξενοδοχείου και κάντε υγιεινές επιλογές , όπως γιαούρτι με αποξηραμένα φρούτα, γάλα με δημητριακά ή φρυγανιές με μέλι.
  • Απολαύστε τα καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά. Ξεχάστε τα «βαρετά» φρούτα και λαχανικά του χειμώνα, οι καλοκαιρινοί μήνες έχουν πολλές φρέσκες επιλογές. Εάν λοιπόν, βρίσκεστε σε διακοπές μην ξεχνάτε να αγοράζετε για την παραλία πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά.
  • Τρώτε υγιεινά στην παραλία. Οι καντίνες που υπάρχουν στα νησιά, έχουν συνήθως τροφές υψηλής θερμιδικής αξίας, και εάν τρώτε κάθε μέρα από εκεί, υπάρχει ο κίνδυνος, να πάρετε κιλά χωρίς να το καταλάβετε. Πριν φύγετε από το δωμάτιο του ξενοδοχείου, φτιάξτε ένα πακέτο με, εμφιαλωμένο νερό, σάντουιτς με ψωμί ολικής αλέσεως, γιαούρτι και πολλά φρούτα. Θα νιώσετε πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένοι με τη μέρα σας στην παραλία.
  • Να προσέχετε τις μερίδες των εστιατορίων. Οι περισσότεροι από εσάς δεν έχετε την ευχέρεια να μαγειρεύετε στις διακοπές, με αποτέλεσμα να τρώτε κάθε μέρα έξω. Όμως, πρέπει να γνωρίζετε ότι, οι μερίδες των εστιατορίων είναι μεγαλύτερες από τις κανονικές. Άρα, τα γεύματα των διακοπών καλό θα είναι να περιλαμβάνουν μια μεγάλη ποικιλία από λαχανικά και ένα μικρό αριθμό από κρέας και άμυλο, ώστε να μη ξεφύγετε και δεν το έχετε καταλάβει
  • Πίνετε πράσινο τσάι χωρίς ζάχαρη. Όταν βρίσκεστε σε διακοπές, είστε συνήθως όλη μέρα στον ήλιο και στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να διψάτε και να θέλετε να καταναλώνετε πολλά υγρά. Δεν χρειάζεται όμως να πίνετε ανθρακούχα ποτά τα οποία περιέχουν ζάχαρη, αλλά προτιμήστε το πράσινο τσάι, το οποίο έχει ένα φυσικό συστατικό που βοηθά στην επιτάχυνση του μεταβολισμού σας.

Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκατοντάδες οι συμμετέχοντες στη διεθνή διάσκεψη δωρητών


Διοργανώνεται στις 16 Ιουλίου στις Βρυξέλλες.

Στη διάσκεψη δωρητών που διοργανώνουν στις 16 Ιουλίου στις Βρυξέλλες η Γαλλία, η Σλοβενία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο τη συγκέντρωση οικονομικής βοήθειας για τους πληγέντες από τις πλημμύρες στη Σερβία και στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη αναμένονται 400 συμμετέχοντες, δήλωσε η πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Άλενκα Μπράτουσεκ.

«Η Σλοβενία θα κάνει τα πάντα για να διεξαχθεί με επιτυχία η διάσκεψη δωρητών με στόχο την εξασφάλιση πόρων που θα διατεθούν για την εξάλειψη των συνεπειών των καταστροφικών πλημμυρών» τόνισε η κ. Μπράτουσεκ μετά από σύσκεψη, χθες στη Λιουμπλιάνα, με τους πρέσβεις της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Ζέλικο Γέρκιτς, της Σερβίας, Αλεξάνταρ Ραντοβάνοβιτς και της Γαλλίας, Πιερ-Φρανσουά Μουριέ.

Η Σλοβενία είναι περήφανη για την άμεση και γενναιόδωρη βοήθεια που πρόσφερε στη Σερβία και στη Βοσνία, πρόσθεσε η κ. Μπράτουσεκ.

Εκτός από την πρωθυπουργό της Σλοβενίας, στη διάσκεψη δωρητών θα προεδρεύσουν ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς και ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φίλε.

Παρότι δεν θέλησε αποκαλύψει το ποσό της οικονομικής βοήθειας που προσδοκούν οι διοργανωτές, η πρωθυπουργός της Σλοβενίας τόνισε ότι οι πόροι θα αξιοποιηθούν για την ανοικοδόμηση κατοικιών, σχολείων, ορυχείων, βιομηχανικών εγκαταστάσεων και υποδομών.

«Αν δεν γίνουν οι βασικές επισκευές έως το φθινόπωρο, τα παιδιά δεν θα μπορέσουν να ξεκινήσουν το σχολείο και οι άνθρωποι δεν θα είναι σε θέση να επιστρέψουν στα σπίτια τους πριν από το χειμώνα», υπογράμμισε.

Η πρωθυπουργός της Σλοβενίας τόνισε ότι πρέπει να δημιουργηθεί σύστημα αποτροπής τέτοιων τραγωδιών, πρέπει να υπάρξουν διαχείριση των υδάτων, πολιτική προστασία και βοήθεια, υδρολογικές προγνώσεις και βοήθεια στην εκκαθάριση ναρκών, ένας τομέας στον οποίο η Σλοβενία έχει μεγάλη εμπειρία.

Έως το τέλος του έτους η απόφαση για την οικονομική βοήθεια από την ΕΕ

Καλές ειδήσεις αναμένονται από την επικείμενη διάσκεψη δωρητών στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σερβία, Μάικλ Ντέβενπορτ.

«Προς το παρόν σχεδιάζεται πακέτο βοήθειας για το 2014 περίπου 200 εκ. ευρώ, ένα μέρος της οποίας θα διατεθεί για την αποκατάσταση των ζημιών. Εκτός αυτού, αναμένουμε η Σερβία να λάβει πόρους από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ, για τους οποίους μπορεί να καταθέσει αίτηση σαν να είναι μέλος της ΕΕ. Η Σερβία έως τα μέσα Αυγούστου πρέπει να υποβάλει το αίτημα και η ΕΕ θα λάβει την απόφαση έως το τέλος του έτους» διευκρίνισε ο αξιωματούχος της ΕΕ.

Σχολιάζοντας την κριτική ότι η ΕΕ υποσχέθηκε πολλά, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει φθάσει συγκεκριμένη βοήθεια για την αποκατάσταση των ζημιών, ο κ. Ντέβενοπορτ είπε ότι η ΕΕ αποφάσισε να διαθέσει 30 εκ. ευρώ για την ανοικοδόμηση κάποιων περιοχών που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες του Μαΐου και ότι το πακέτο αυτό σύντομα θα επισημοποιηθεί.

«Η βοήθεια προς τη Βοσνία και τη Σερβία κατά τη διάρκεια των πλημμυρών ήταν η μεγαλύτερη επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας που έχει αναληφθεί ποτέ και συμμετείχαν 22 κράτη - μέλη του μηχανισμού. Μόνο σε επιχειρήσεις στη Σερβία συμμετείχαν 400 άνθρωποι από 13 χώρες και για τη συνεργασία με τον Τομέα Εκτάκτων Καταστάσεων του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας θα μπορούσε να γυριστεί ταινία» ανέφερε ο κ. Ντέβενπορτ.



Διαβάστε περισσότερα...

Τι πρέπει να τρώμε στον καύσωνα


Σημαντική παράμετρος στην αντιμετώπιση του καύσωνα αποτελεί και η διατροφή. Γι' αυτό δείτε τι πρέπει να κάνετε, για να προφυλαχτείτε από τις υψηλές θερμοκρασίες και να αναπληρώσετε τα πολλά υγρά που χάνονται με τον ιδρώτα:

• Πίνετε άφθονο νερό και χυμούς, κρύο τσάι, γάλα.

• Αποφύγετε τα αλκοολούχα ποτά, ιδίως κατά τη διάρκεια της ημέρας και κατά την παραμονή σας κάτω από τον ήλιο.

• Αποφύγετε τις βαριές σάλτσες και τα τηγανητά.

• Δώστε προτεραιότητα στα λαχανικά και στα φρούτα.

• Προτιμήστε τα ψάρια και ειδικά αυτά με λίγα λιπαρά (γαλέος, τσιπούρα, φαγκρί, συναγρίδα) και το κρέας με χαμηλά λιπαρά (κοτόπουλο, γαλοπούλα) από το κόκκινο κρέας.

• Αποφεύγετε τα γλυκά, τα αναψυκτικά και γενικά τις μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Τρώτε σχετικά αλατισμένα φαγητά, καθώς με τον ιδρώτα αφενός χάνονται σημαντικά ποσά νατρίου από τον οργανισμό τα οποία πρέπει να αναπληρωθούν, αφετέρου το αλάτι βοηθάει στην εξοικονόμηση υγρών από τον οργανισμό.

• Αποφύγετε τα πολύ καυτά ή ζεστά φαγητά.

• Προτιμήστε δροσιστικά επιδόρπια όπως γιαούρτι, ζελέ ή παγωτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίπος.

• Αποφύγετε οποιαδήποτε είδους κίνηση μετά τα κύρια γεύματα της ημέρας (π.χ περπάτημα, δουλείες στο σπίτι, μπάνιο).

• Αποφύγετε να διατηρείτε εκτός ψυγείου τρόφιμα ευαίσθητα σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως είναι το γάλα, το τυρί κ.α..

• Να μην εκτίθεστε στον ήλιο από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 4 το απόγευμα.

• Να αποφεύγετε την εξαντλητική σωματική εργασία και άσκηση.

• Να ακολουθείτε μικρά και συχνά γεύματα.

• Να μην κυκλοφορείτε χωρίς γυαλιά ηλίου, καπέλο και ανοιχτόχρωμα ρούχα.

• Να προσέχετε τις ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες όπως είναι οι ηλικιωμένοι, τα βρέφη και τα παιδιά και να παραμένουν σε δροσερούς χώρους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

7 μαθήματα επιτυχίας που μας δίδαξε... η εθνική ομάδα!


Για να σηκώσετε κι εσείς τη δική σας κούπα, σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής:
«Ο,τι χρειάζεται να μάθω στη ζωή το έμαθα στο... γήπεδο»
θα μπορούσαμε να πούμε, παραφράζοντας τον τίτλο του βιβλίου «All Ι need to know Ι learned in kindergarten», που έγινε μεγάλη εκδοτική επιτυχία πριν από χρόνια και στόχο είχε να δείξει ότι τα βασικά διδάγματα για την επιτυχία στη ζωή μπορούμε να τα βρούμε σε απλές εμπειρίες. Ο απόηχος της κατάκτησης του πανευρωπαϊκού κυπέλλου ηχεί ακόμη στ' αφτιά μας... Μπορεί το παράδειγμα της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου να μας δώσει κάποια μίνι μαθήματα για να βελτιώσουμε τη ζωή μας είτε ως αθλητές είτε ως... κοινοί θνητοί στον στίβο της καθημερινότητας; H απάντηση είναι: σίγουρα!

1. Βάζουμε στόχους και προχωράμε σταδιακά, με κατάλληλα βήματα στην πραγματοποίησή τους. Και ενώ κάτι τέτοιο ακούγεται απλό και προφανές, στην πραγματικότητα όμως δεν συμβαίνει και τόσο συχνά, όπως μας διαβεβαιώνει ο Δρ David Burns, ψυχίατρος και συγγραφέας πολλών βιβλίων best seller αυτοβοήθειας. Οι περισσότεροι άνθρωποι είτε θέτουν έναν μη ρεαλιστικό στόχο (και δεν κάνουν την παραμικρή προσπάθεια για να φτάσουν πιο κοντά στην πραγμάτωσή του) είτε... δεν θέτουν κανέναν μεγάλο στόχο (και μετά παραπονιούνται για αυτό!). Σύμφωνα με τον Δρα Burns, ο καλύτερος τρόπος για να πετύχει κανείς οτιδήποτε είναι να ξεκινήσει θέτοντας έναν στόχο, να καθορίσει μια σειρά από βήματα και στρατηγικές που πρέπει να ακολουθήσει για να τον προσεγγίσει και ύστερα να περάσει από τη θεωρία στην πράξη.

2. Συνεργασία των μελών της ομάδας. Αλλο ιδιαίτερα σημαντικό σημείο για την επιτυχία στον αθλητισμό, στην επαγγελματική ή στην κοινωνική ζωή είναι η συνεργασία της ομάδας. Δεν εννοούμε ότι ένας κάνει όλη τη δουλειά και οι υπόλοιποι δρέπουν τους καρπούς των κόπων του. Αν και πολλές φορές, τόσο στο ποδόσφαιρο όσο και στην καθημερινή ζωή, ένας είναι αυτός που «βάζει το γκολ», ωστόσο απαραίτητη προϋπόθεση για να φτάσει ως εκεί είναι να έχει την πλήρη και καλύτερη δυνατή συνεργασία με τα άλλα μέλη της ομάδας. Αυτό σημαίνει να μην κατηγορεί ο ένας τον άλλον για τα λάθη που γίνονται, να μην επιμένει στη γνώμη του, να μην προσβάλλει, να μη μεταθέτει την ευθύνη αλλού και να μην... κατεβάζει τα μούτρα και αποσύρεται όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως θα ήθελε ο ίδιος. Πάνω σ' αυτή τη λογική βασίζεται και μια σειρά «ασκήσεων ζωής και συνεργασίας» οι οποίες δίνονται στο Harvard Business School και σκοπό έχουν την καλλιέργεια της συνεργασίας στους μελλοντικούς μάνατζερ.

3. Κατάλληλη ψυχική διάθεση. Χωρίς αυτή, λίγα πράγματα γίνονται! Χρειάζεται ηρεμία, αυτοσυγκέντρωση και θετική σκέψη. Οι έρευνες του Δρος Herbert Benson, καθηγητή της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Harvard, δείχνουν ότι η ικανότητα να επικεντρωθεί κανείς στα θετικά του στοιχεία και στην αίσια έκβαση μιας κατάστασης βοηθά ώστε τα πράγματα να πάνε όντως προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο ένας μικρός βαθμός άγχους δικαιολογείται, μια που έρευνες δείχνουν ότι το χαμηλής έντασης άγχος βοηθάει στην πραγματοποίηση των στόχων, ενώ το καθόλου ή το μεγάλης έντασης άγχος αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα.

4. Κατάλληλη πνευματική διάθεση. Σημαντικό είναι να ξέρει κανείς τι θέλει να πετύχει και να μπορεί να φανταστεί τον εαυτό του να πετυχαίνει σ' αυτό! Οταν επιθυμεί κάτι αλλά δεν μπορεί να φανταστεί τον εαυτό του σ' αυτή την κατάσταση, ή όταν κάνει καταστροφολογικά σενάρια, δεν δίνει τη δυνατότητα στον εαυτό του να συγκεντρώσει τις πνευματικές του δυνάμεις προς την επιθυμητή κατεύθυνση, παρά, αντίθετα, αυτοτορπιλίζεται. H ομάδα του Δρος Benson έχει δείξει ότι η νοητική απεικόνιση αυτού του είδους μπορεί να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην επιτυχία του ανθρώπου στη ζωή του. Ειδικά στην αθλητική ψυχολογία, η χρήση των νοερών εικόνων (για παράδειγμα, η παίκτρια που φαντάζεται τις κινήσεις που πρέπει να κάνει για ένα δυνατό σερβίς ή για να αποκρούσει μια δύσκολη μπαλιά) αποτελεί σημαντικό τμήμα της προπόνησης των αθλητών. Με την ίδια λογική, είναι εξίσου απαραίτητη και στην προπόνηση για την επιτυχία στην καθημερινή ζωή.

5. H σημασία της ομάδας και η ατομική ταυτότητα. Σύμφωνα με τον Irving Yalom, ψυχίατρο και παγκοσμίως γνωστό από τα πολυδιαβασμένα του μυθιστορήματα, η ομάδα έχει τεράστια σημασία τόσο για την αυτοβελτίωση του ατόμου όσο και για το καλό του συνόλου. H απόκτηση ατομικής ταυτότητας δεν είναι απαραίτητα ατομική πορεία, αλλά ενέχει και ένα συλλογικό στοιχείο: ανάλογα με την ομάδα της οποίας είναι κάποιος μέλος προσδιορίζεται ως μεμονωμένο άτομο και καλλιεργεί και αξιοποιεί τα ατομικά του χαρακτηριστικά. Επομένως, ακόμη και αν κάποιος δεν συμμετέχει ενεργά στην ομάδα (δεν είναι ένας από τους παίκτες), μπορεί να συμβάλει θετικά στην επιτυχία της με τη δημιουργία θετικού κλίματος (οι οπαδοί που στηρίζουν την ομάδα τους με την παρουσία τους και συμβάλλουν στη νίκη της, όπως δείχνουν πρόσφατες αγγλικές έρευνες).

6. Αυτοπεποίθηση. Συνήθως ταυτίζουμε την αυτοπεποίθηση με την πίστη του ατόμου στον εαυτό του, αλλά επίσης σχετίζεται με την πίστη της ομάδας στον εαυτό της. Με τη συλλογική έννοια η αυτοπεποίθηση χρειάζεται ώστε η ομάδα να μη δειλιάζει μπροστά σε δυσκολίες ή να μην εγκαταλείπει την προσπάθεια χωρίς να ολοκληρώσει, αλλά και να μη δίνει ιδιαίτερη προσοχή σε κακεντρεχή αρνητικά σχόλια τα οποία δεν έχουν να προσφέρουν κάτι εποικοδομητικό.

7. Πίστη στον προπονητή και συνοχή της ομάδας. Σύμφωνα με έρευνες της Δρος Gayles, του Πανεπιστημίου του Τέξας, σημαντικό στοιχείο της αθλητικής ή της επαγγελματικής επιτυχίας είναι να υπάρχει πίστη στον προπονητή και στις γνώσεις του. Ακόμη και όταν υπάρχουν ατομικές διαφωνίες, θα πρέπει το μέλος της ομάδας να μπορεί να αναγνωρίσει ότι το άτομο που βρίσκεται στη θέση της αρχηγίας (είτε είναι προπονητής είτε μάνατζερ) βρίσκεται εκεί για την προαγωγή και επιτυχία της ομάδας και όχι για να προβάλλει τον εαυτό του ή για προσωπικό όφελος (κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί μόνο ως απόρροια της ομαδικής επιτυχίας, διότι σε περίπτωση αποτυχίας αυτό είναι το άτομο που θα τη χρεωθεί). Και βέβαια η συνοχή της ομάδας, με την έννοια ότι υπάρχει το ομαδικό πνεύμα, η αφοσίωση στον κοινό στόχο, ο αλληλοσεβασμός και η στάση αρωγής και συνεργασίας στα δύσκολα και τα εύκολα είναι αυτά που καθορίζουν την επιτυχημένη πορεία της ομάδας.



Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το μεγαλύτερο τηλεκατευθυνόμενο αεροπλάνο


Και τι έχουμε να δούμε ακόμα...




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αφροδισιακά τα μήλα για τις γυναίκες!


Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι τα μήλα ωφελούν την υγεία, αλλά μία νέα μελέτη τούς προσδίδει και αφροδισιακές ιδιότητες - για τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, τουλάχιστον. Όπως έδειξε, οι υγιείς γυναίκες ηλικίας 18 έως 43 ετών, που τρώνε καθημερινά τουλάχιστον ένα μήλο, έχουν καλύτερη ερωτική ζωή απ’ ό,τι όσες τρώνε λιγότερα μήλα. Στη μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Archives of Gynecology & Obstetrics», συμμετείχαν 731 γυναίκες από την Ιταλία, οι οποίες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια διατροφής και ένα ερωτηματολόγιο αξιολόγησης της σεξουαλικής λειτουργίας που λέγεται Female Sexual Function Index (FSFI).

Το ερωτηματολόγιο αυτό συμπεριλαμβάνει 19 ερωτήσεις για την σεξουαλική δραστηριότητα οι οποίες, μεταξύ άλλων, αφορούν τη συχνότητα και την ικανοποίηση από το σεξ. Οι εθελόντριες χωρίσθηκαν σε δύο ομάδες, αναλόγως με την κατανάλωση μήλων: σε εκείνες που έτρωγαν καθημερινά τουλάχιστον 1 μήλο (ήταν 343 από τις εθελόντριες) και σε όσες έτρωγαν λιγότερα (ήταν 388). Η ανάλυση των απαντήσεών τους έδειξε πως οι εθελόντριες της πρώτης ομάδας είχαν επίμονα υψηλότερη βαθμολογία στο ερωτηματολόγιο FSFI.

Μάλιστα όσο περισσότερα μήλα έτρωγαν σε καθημερινή βάση, τόσο καλύτερη δήλωναν πως ήταν η ύγρανση του κόλπου και η λειτουργικότητά τους στη διάρκεια του σεξ - και έτσι η απόλαυση που αποκόμιζαν από αυτό. Οι ερευνητές από το Τμήμα Ουρολογίας του Περιφερειακού Νοσοκομείου της Σάντα Τσιάρα, στην Ιταλία, εκτιμούν ότι τα μήλα δρουν αφροδισιακά εξαιτίας της φλοριζίνης που περιέχουν. Η φλοριζίνη είναι μία φυτοχημική ουσία με παρόμοια χημική μορφή με την ορμόνη του γυναικείου φύλου, την οιστραδιόλη, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στην σεξουαλική διέγερση.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν μία ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στην συστηματική, καθημερινή κατανάλωση μήλων και την καλύτερη σεξουαλικότητα στον πληθυσμό των νεαρών γυναικών που μελετήσαμε», ήταν το συμπέρασμα των ερευνητών.



Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τροφές που κάνουν «κακό» στην καρδιά!


Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή θα σας βοηθήσει να θωρακίσετε την καρδιά σας και να αποφύγετε δυσάρεστες επιπλοκές στο μέλλον.

Επεξεργασμένη ζάχαρη

Η ζάχαρη αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τα τριγλυκερίδια, συμβάλλοντας στηνπαχυσαρκία. Έτσι, μια διατροφή που περιέχει μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένης ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει στηνκαρδιοπάθεια. Τα άτομα που καταναλώνουν πολλή ζάχαρη συνήθως αποφεύγουν τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα προϊόντα ολικής άλεσης. Αυτές οι θρεπτικές τροφές προστατεύουν την καρδιά μας κι έτσι προλαμβάνουν επικίνδυνες παθήσεις.

Κορεσμένα λίπη

Τα κορεσμένα λίπη αυξάνουν τα επίπεδα τηςχοληστερόληςστο αίμα κι έτσι οδηγούν μακροπρόθεσμα στην αθηροσκλήρωση. Αυτό το επικίνδυνο είδος λιπαρών που φράζει τις αρτηρίες βρίσκεται σε τροφές όπως το βούτυρο, η κρέμα γάλακτος και τα αλλαντικά.

Αλάτι

Ηυπέρταση είναι ένα από τα βασικά αίτια της καρδιοπάθειας. Η αυξημένη κατανάλωση αλατιού οδηγεί στην κατακράτηση υγρών στο σώμα κι έτσι οι πιθανότητες να αυξηθεί η αρτηριακή πίεση είναι περισσότερες.



Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποια ημέρα της εβδομάδας... παχαίνεις περισσότερο


Σύμφωνα με μία νέα αμερικανική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Obesity, η Δευτέρα είναι η ημέρα της εβδομάδας που μας... παχαίνει.

Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι έχουν την τάση να παίρνουν βάρος κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και της Δευτέρας και να το χάνουν κιλά προς τα τέλη της Παρασκευής.

Στην έρευνα συμμετείχαν 8 άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι κατέγραφαν το καθημερινό τους βάρος καθημερινά πριν πάρουν το πρωινό τους γεύμα για περίπου ένα χρόνο.

Τα αποτελέσματα των πειραμάτων έδειξαν ότι οι άνθρωποι έχουν ενστικτωδώς την τάση να τρώνε περισσότερο και να παίρνουν βάρος την Δευτέρα, ενώ η Παρασκευή είναι η πιο «fit» τους ημέρα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η ιστορία του Hollywood


Η παρατήρηση ότι αν βάλεις μερικά σχέδια να “τρέχουν” στη σειρά μπορείς να βλέπεις κίνηση έγινε πριν εκατοντάδες χρόνια, αλλά έπρεπε να φτάσουμε στα τέλη του 19ου αιώνα και σε ένα στοίχημα $25.000 (αρκετά χρήματα για την εποχή) για να ξεκινήσει η βιομηχανία θεάματος του Hollywood. Δείτε την ιστορία μέσα από ένα πολύ ενδιαφέρον video της ομάδας Cinefix:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τρως ψάρια; Μάθε για τα οφέλη τους στην υγεία σου


Το ψάρι αποτελεί μια πολύτιμη και απαραίτητη διατροφική αξία, για μικρούς και μεγάλους. Είτε πρόκειται για άπαχα ψάρια (πέρκα, γλώσσα, μπακαλιάρος, λαβράκι) είτε για λιπαρά ψάρια (σαρδέλλες, τόνος, σολομός, σκουμπρί, τσιπούρα, ξιφίας, πέστροφα), ως τροφή, τα ψάρια πρέπει να περιλαμβάνονται στην διατροφική αλυσίδα μας, αφού αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων.
Ειδικότερα, τα «λιπαρά ψάρια» αποτελούν μαζί με τα θαλασσινά, τηνκυριότερη και πλουσιότερη ζωική διατροφική πηγή των πολύτιμωνωμέγα-3 λιπαρών οξέων EPA και DHA, ενώ από τις φυτικές τροφές ο λιναρόσπορος, το λινέλαιο, η σόγια, τα πράσινα λαχανικά και τα καρύδια είναι οι κυριότερες πηγές τους. Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα έχουν συνδεθεί με την προστασία της καρδιάς και τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου, μέσα από τη ρύθμιση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων, με την πρόληψη μορφών καρκίνου, την αντιμετώπιση της άνοιας, κάποια ρευματικά νοσήματα, ακόμα και βελτίωση της εγκεφαλικής και γνωστικής δραστηριότητας (ικανότητα συγκέντρωσης, μνήμης, επεξεργασία πληροφοριών).


Τι μας προσφέρει η διατροφή με ψάρια;

Η διατροφή με ψάρια είναι ιδιαίτερα υγιεινή καθώς αποτελούν πηγή: 1) της βιταμίνης Α, που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της φυσικής μας άμυνας, 2) της βιταμίνης D, που βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου, 3) της Β6 που είναι απαραίτητη για τη σύνθεση αμινοξέων και την παραγωγή ενέργειας, αλλά και 4) της Β12 που αποτελεί τη βιταμίνη του μεταβολισμού και της υγείας των νευρικών ιστών και των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Επίσης, τα ψάρια είναι πηγές: 1) φωσφόρου και ασβεστίου, που συμβάλουν στην καλύτερη δόμηση των δοντιών και οστών, 2) ιωδίου που συμβάλει στη σύνθεση των ορμονών του θυρεοειδούς και 3) σεληνίου και ψευδαργύρου που είναι απαραίτητα για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού.

Πόσο συχνά να περιλαμβάνουμε ψάρι στη διατροφή μας;

Όλα τα παραπάνω καθιστούν την κατανάλωση ψαριού απαραίτητη για τουλάχιστον μία με δύο φορές την εβδομάδα, τόσο για τα παιδιά όσο και τους ενήλικες. Δεν υπάρχει «κακό» και «καλό» ψάρι και όλα τα είδη προσφέρουν τα ευεργετικά τους συστατικά στον οργανισμό μας. Εκτός ίσως από το τηγανητό και το παναρισμένο ψάρι, που είναι υψηλότερο σε λιπαρά και απαιτεί προσοχή ως προς τις θερμίδες αλλά και την ποιότητα του λαδιού, το ψητό ή βραστό ψάρι αποτελεί μια υγιεινή και «προστατευτική», για την υγεία της καρδιάς, τροφή που βοηθάει στις αρρυθμίες, μειώνει την εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας, αυξάνει την καλή χοληστερόλη HDL, μειώνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της ομοκυστεΐνης και συμβάλει στη μείωση της υπέρτασης.


Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Σήφης δεν έφαγε το δόλωμα


Δεν έχει αποτέλεσμα μέχρι στιγμής η επιχείρηση αιχμαλωσίας του Σήφη στην Κρήτη καθώς ο κροκόδειλος δεν έχει πέσει στις παγίδες που έχουν στήσει οι Αρχές στην τεχνητή λίμνη του φράγματος των Ποταμών. Δείτε το βίντεο του ALPHA.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μυστικά για να χάσετε κιλά ξεκούραστα


Έχετε βαρεθεί τις δίαιτες ή δεν είχατε τα αναμενόμενα αποτελέσματα μετά από διατροφικές στερήσεις; Τότε θα λατρέψετε τα παρακάτω μυστικά…

Απoκτήστε «νεύρο»…

Θα χάσεις 300-400 θερμίδες μέσα σε μια ημέρα αν: - Επιλέξεις να περπατήσεις μέχρι το περίπτερο.

- Δεν κάτσεις στο μετρό ή στο λεωφορείο πηγαίνοντας για ψώνια ή στη δουλειά.

- Δεν έχεις… καθισιό στο σπίτι σου ή στη δουλειά. Ανά 1 ώρα σήκω και περπάτα για 1-2 λεπτά κάνοντας μικρές δουλειές.

Χαλαρώστε για να «κάψετε» θερμίδες

Όταν είμαστε στρεσαρισμένοι απελευθερώνεται κορτιζόλη με αποτέλεσμα ο οργανισμός να αποθηκεύει περισσότερο λίπος. Ακούστε μια χαλαρωτική μουσική ή κάντε κάτι που σας ηρεμεί για να διώξετε το άγχος αλλά και τα…περιττά κιλά.

3ο μυστικό: Η έλλειψη ύπνου… θρέφει!

Κοιμηθείτε τουλάχιστον 7 ώρες την ημέρα αν θέλετε να βάλετε στέρεες βάσεις στην προσπάθεια σας να χάσετε κιλά. Αν κοιμάστε 4-5 ώρες για 8-10 εβδομάδες δε θα αισθάνεστε μόνο κουρασμένοι αλλά θα «φορτωθείτε» και περιττά κιλά. Η έλλειψη ύπνου έχει ως αποτέλεσμα να μειώνονται οι καύσεις του μεταβολισμού.

Αγαπήστε τη βιταμίνη C

Οι γυναίκες οι οποίες δεν προσλαμβάνουν ικανοποιητικές ποσότητες βιταμίνης C σε καθημερινή βάση μέσω της διατροφής τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να χάσουν με πιο αργό ρυθμό τα περιττά κιλά.

Ι love tea

Αγάπησε ακόμη περισσότερο αυτό το ρόφημα καθώς έχει την ιδιότητα να αυξάνει το μεταβολισμό. Πιείτε 2 κούπες την ημέρα, οι πολυφαινόλες και οι κατεχίνες που περιέχει θα κάνουν τη μισή δουλειά για εσάς. Ιδανική επιλογή είναι το τσάι Wulong και το πράσινο.

Φάτε το σωστό σνακ

Αν επιλέξεις να φας ένα σνακ πλούσιο σε φυτικές ίνες με μικρή περιεκτικότητα σε άμυλο τότε έκανες τη σωστή επιλογή για τη γραμμή σου. Αυτά τα σνακ εμποδίζουν την απορρόφηση περιττών θερμίδων καθώς δημιουργούν ένα «τείχος» πάνω στο έντερο. Ιδανικά είναι τα φρούτα, δημητριακά, λαχανικά.



Μια τσίχλα την ημέρα…

Μετά από έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι αν νοιώσουμε την ανάγκη να καταναλώσουμε ένα γλυκό σνακ το καλύτερο…αντίδοτο είναι να μασήσουμε μια τσίχλα. Έτσι την επόμενη φορά δοκιμάστε να αντικαταστήσετε την ανάγκη σας για έναν γλυκό πειρασμό με μια τσίχλα. Που ξέρετε, μπορεί να πιάσει και σε εσάς…

Γέλα...

Μη βλέπετε το ποτήρι μισοάδειο αλλά μισογεμάτο. Απολαύστε τις μικρές απλές χαρές της ζωής, γελάστε με την καρδιά σας με τα αστεία των φίλων σας ή με μια κωμωδία. Αν γελάτε την ημέρα συνολικά 15 λεπτά τότε με αυτόν τον ευχάριστο τρόπο θα χάσετε πάνω από 50 θερμίδες!

«Καίνε» Χ2

Τα πικάντικα φαγητά δεν καίνε μόνο τον ουρανίσκο μας αλλά και τις περιττές θερμίδες. Συγκεκριμένα μπορούν να αυξήσουν το μεταβολισμό αλλά δυστυχώς για μικρό χρονικό διάστημα. Τόσο δηλαδή όσο διαρκεί ή διαδικασία της πέψης. Αν έχετε βέβαια ευαίσθητο στομάχι ή κάποιο πρόβλημα με το στομάχι σας μην το δοκιμάσετε αυτό.

Για γυναίκες: Αφήστε τις γόβες να κάνουν τη δουλειά τους

Αν για 2-3 φορές την εβδομάδα επιλέξετε να φορέσετε τις ψηλοτάκουνες γόβες σας τότε θα αποκτήσετε καλλίγραμμα πόδια. Θα γυμνάσετε τους μηρούς σας και τις γάμπες σας χωρίς καν να πάτε γυμναστήριο.


Πηγή: http://www.metrogreece.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Βρετανός που ζει στη δεκαετία του '40


O 35χρονος Βρετανός Ben Sansum δεν εντυπωσιάζεται από τα high-tech gadgets, τις σύγχρονες συσκευές ή το διαδίκτυο. Αντίθετα, προτιμά την παλιά γοητεία της δεκαετίας του 1940. Έτσι, όταν αγόρασε ένα μικρό εξοχικό σπίτι της βικτωριανής εποχής πριν από λίγα χρόνια, εργάστηκε πολύ σκληρά για να το μετατρέψει σε τέλειο σπίτι της εποχής του ’40. Τώρα, περιβάλλεται από έπιπλα και συσκευές του 1940 ενώ έχει υιοθετήσει και το ντύσιμο της εποχής εκείνης.





Το παράξενο ενδιαφέρον του Ben ξεκίνησε στην ηλικία των 12, όταν ο θείος του, του έδωσε ένα ραδιόφωνο του 1940. «Υποθέτω ότι ήμουν πάντα το αστείο αγόρι στο σχολείο που είχε αυτό το παράξενο ενδιαφέρον», είπε. «Σιγά-σιγά, καθώς μεγάλωνα, μου άρεσε η μουσική και η μόδα. Είμαι 35 τώρα και θα ζω πάντα έτσι.»



«Δεν θα μπορούσα να ζήσω σε ένα σύγχρονο σπίτι με μοντέρνους εσωτερικούς χώρους» παραδέχεται ο Ben. «Μου αρέσει αυτό το χρονικό διάστημα, μου αρέσει το πνεύμα της κοινότητας. Δεν θέλω να δοξάσω τον πόλεμο, μου αρέσουν όλα τα πράγματα που οδηγούν τα μυαλά των ανθρώπων μακριά από τον πόλεμο, η μουσική, η μόδα και τα αυτοκίνητα», συμπληρώνει.



Ο Ben συγκέντρωσε αντικείμενα της εποχής από συγγενείς και φίλους και όσα δεν μπόρεσε να βρει κατασκεύασε αντίγραφά τους. Σύμφωνα με τον Ben, η «καρδιά του σπιτιού» είναι η βικτωριανή κουζίνα από τη δεκαετία του 1890, σε άριστη λειτουργική κατάσταση. Ο Ben προσπαθεί να έχει στο σπίτι του μόνο αντικείμενα και τεχνολογίες της εποχής του 1940. Χαρακτηριστικό είναι ότι διαθέτει μια μάσκα αερίου έτοιμη για χρήση σε περίπτωση… αεροπορικής επιδρομής, όπως είχαν κατά τη διάρκεια του πολέμου.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συμβουλευτική ομάδα εργασίας για θέματα της Ελληνικής Αστυνομίας


Πρόταση του υπουργού Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Βασίλη Κικίλια.

Με πρόταση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλη Κικίλια συγκροτείται στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη συμβουλευτική Ομάδα εργασίας, υπό τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. Αθανάσιο Ανδρεουλάκο.

Η συμβουλευτική Ομάδα, η οποία αποτελείται από Επίτιμους Αρχηγούς και Υπαρχηγούς της Ελληνικής Αστυνομίας, θα παρέχει συμβουλευτικό έργο στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Αρχικά η συμβουλευτική ομάδα συγκροτείται από τους Επίτιμους Αρχηγούς της Ελληνικής Αστυνομίας, που διετέλεσαν Αρχηγοί του Σώματος από το 2006 έως και το 2014. Επίσης συμμετέχουν και Επίτιμοι Υπαρχηγοί, ενώ θα ενισχυθεί και με άλλους ανώτατους Αξιωματικούς.

Κατά τη σημερινή πρώτη σύσκεψη συμμετείχαν οι Επίτιμοι Αρχηγοί κ.κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης, Βασίλειος Τσιατούρας, Ελευθέριος Οικονόμου (ο οποίος είχε επίσης διατελέσει και Υπηρεσιακός Υπουργός Προστασίας του Πολίτη) και Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος. Επίσης, συμμετείχαν οι Επίτιμοι Υπαρχηγοί κ.κ. Γρηγόριος Αναγνώστου και Αδαμάντιος Σταματάκης.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλη Κικίλια, του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. Αθανάσιου Ανδρεουλάκου και του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Δημητρίου Τσακνάκη.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλης Κικίλιας δήλωσε: «Θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι συναντώνται στον ίδιο χώρο Επίτιμοι Αρχηγοί και Υπαρχηγοί της Ελληνικής Αστυνομίας και συγκροτούν μία συμβουλευτική ομάδα. Είναι όλοι τους αξιόλογα στελέχη με μεγάλη εμπειρία και διάθεση να προσφέρουν.

Απόστρατος δεν σημαίνει ξεχασμένος και σε καμία περίπτωση, τουλάχιστον σε ό,τι με αφορά, δεν σημαίνει παροπλισμένος. Η αρχή έγινε σήμερα και πιστεύω ότι θα έχουμε μία εξαιρετική συνεργασία και συνέχεια.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, η Ομάδα αυτή καλείται να καταγράψει, να συζητήσει και να προτείνει λύσεις που θα συμβάλλουν στην ουσιαστική βελτίωση του αστυνομικού έργου. Πιστεύω ότι θα υπάρξει μία γόνιμη διεργασία με ενδιαφέροντα συμπεράσματα».



Διαβάστε περισσότερα...

Η θεωρία της Δημιουργίας κοντράρεται με τη θεωρία της Εξέλιξης


Αναβιώνει η διαμάχη ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Όταν πριν από 140 και πλέον χρόνια ο Κάρολος Δαρβίνος μιλούσε για τη θεωρία της εξέλιξης των ειδών μέσω της φυσικής επιλογής, οι επιστήμονες της εποχής του αντέδρασαν έντονα.

Ωστόσο, οι μαζικές αποδείξεις από την παλαιοντολογία, τη γενετική, τη ζωολογία, τη μοριακή βιολογία και άλλους επιστημονικούς τομείς, σύντομα καθιέρωσαν την αλήθεια της εξελικτικής θεωρίας, πέρα από κάθε αμφιβολία.

Κι όμως, η διαμάχη αυτή αναβιώνει τον 21ο αιώνα στις ΗΠΑ, με τους οπαδούς της θεωρίας της Δημιουργίας να προσπαθούν να πείσουν πολιτικούς, δικαστές και πολίτες ότι η θεωρία της Εξέλιξης είναι μια ελαττωματική, φαντασιακή θεωρία.

Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν οι οπαδοί αυτής της θεωρίας είναι συνήθως ευλογοφανή και βασίζονται σε παρανοήσεις –ή ψέματα- γύρω από την εξελικτική θεωρία.

Δείτε παρακάτω μερικές από τις πιο κοινές «επιστημονικές» απόψεις που χρησιμοποιούν, εναντίον της θεωρίας της Εξέλιξης, όπως παρουσιάστηκαν σε ένα άρθρο του Scientific Αmerican:

1. Η Εξέλιξη είναι μόνο μία θεωρία. Δεν αποτελεί γεγονός ή επιστημονικό νόμο.

Στο δημοτικό τα παιδιά μαθαίνουν ότι η θεωρία είναι κάτι που τοποθετείται στη μέση της ιεραρχίας της βεβαιότητας: πάνω από μια απλή υπόθεση, αλλά κάτω από ένα νόμο.

Όμως οι επιστήμονες δεν χρησιμοποιούν τους όρους με αυτόν τον τρόπο. Σύμφωνα με την Εθνική Ακαδημία Επιστημών (NAS), μια επιστημονική θεωρία είναι μια «καλά τεκμηριωμένη εξήγηση κάποιας πτυχής του φυσικού κόσμου, που μπορεί να ενσωματώσει γεγονότα, νόμους, συμπεράσματα και ελεγχόμενες υποθέσεις». Καμία τεκμηριωμένη ποσότητα δεν μετατρέπει μια θεωρία σε νόμο, ο οποίος είναι μια γενική περιγραφή για τη φύση. Επομένως, όταν οι επιστήμονες μιλούν για τη θεωρία της εξέλιξης –ή για την ατομική θεωρία ή τη θεωρία της σχετικότητας- δεν εκφράζουν επιφυλάξεις σχετικά με την αλήθεια αυτής.

2. Η φυσική επιλογή στηρίζεται σε κυκλικούς συλλογισμούς: επιβιώνει ο ισχυρότερος, και όποιος επιβιώνει είναι ο ισχυρότερος.

«Η επιβίωση του ισχυρότερου» είναι ένας συμβατικός τρόπος για να περιγράψει κανείς τη φυσική επιλογή.

Μια πιο τεχνική περιγραφή θα έκανε λόγο για διαφοροποιημένα ποσοστά επιβίωσης και αναπαραγωγής.

3. Η Εξέλιξη είναι αντιεπιστημονική, γιατί δεν είναι ελέγξιμη ή διαψεύσιμη. Κάνει ισχυρισμούς για γεγονότα, που δεν παρατηρήθηκαν και δε μπορούν να αναδημιουργηθούν.

Αυτή η απορριπτική άποψη της θεωρίας της Εξέλιξης αγνοεί δύο πολύ σημαντικές διακρίσεις, που χωρίζουν το πεδίο της σε τουλάχιστον δύο ευρείς τομείς: τη μικροεξέλιξη και τη μακροεξέλιξη.

Η Μικροεξέλιξη εξετάζει τις αλλαγές στα είδη στην πάροδο του χρόνου - αλλαγές που μπορεί να προηγούνται της ειδογένεσης -της προέλευσης των νέων ειδών.

Η Μακροεξέλιξη εξετάζει πώς αλλάζουν οι ταξινομικές ομάδες των ειδών, αντλώντας αποδεικτικά στοιχεία από συγκρίσεις απολιθωμάτων και DNA, για να ανακατασκευάσει το πώς μπορεί να σχετίζονται οι διάφοροι οργανισμοί.

4. Υπάρχουν πολλοί επιστήμονες που αμφιβάλλουν για την αλήθεια της Εξέλιξης.

Οι οπαδοί της θεωρίας της Δημιουργίας υποστηρίζουν, ότι η επιστημονική κοινότητα απορρίπτει τα αποδεικτικά στοιχεία που επικαλείται η εξελικτική θεωρία.

Ωστόσο, διεθνώς αναγνωρισμένα περιοδικά, όπως το Nature και το Science, αναφέρουν ότι έχουν υποβληθεί ελάχιστες μελέτες που επιχειρηματολογούν κατά της θεωρίας της Εξέλιξης.

Ορισμένοι κριτικοί της θεωρίας της Εξέλιξης έχουν δημοσιεύσει μελέτες σε σοβαρά επιστημονικά έντυπα. Όμως, σε αυτά σπάνια επιτίθενται άμεσα κατά της εξελικτικής θεωρίας ή τίθενται υπέρ των δημιουργιστών: στην καλύτερη περίπτωση διαπιστώνουν ορισμένα άλυτα εξελικτικά προβλήματα, για τα οποία ωστόσο δεν αμφιβάλλει κανείς.

5. Οι διαφωνίες μεταξύ των εξελικτικών βιολόγων δείχνουν πόσο λίγο σταθερή είναι η επιστήμη που υποστηρίζει την Εξέλιξη.

Οι εξελικτικοί βιολόγοι εκφράζουν διαφορετικές απόψεις για διάφορα θέματα, όπως για παράδειγμα πώς συμβαίνει η ειδογένεση, πώς αλλάζουν οι ρυθμοί της εξέλιξης και ποια η σχέση των πτηνών με τους δεινόσαυρους, όμως τέτοιου είδους διαφωνίες υπάρχουν σε όλους τους επιστημονικούς τομείς.

6. Αν οι άνθρωποι προήλθαν από τις μαϊμούδες, γιατί υπάρχουν ακόμη μαϊμούδες;

Αυτό το εκπληκτικά κοινό επιχείρημα αντικατοπτρίζει τα διάφορα επίπεδα άγνοιας γύρω από τη θεωρία της Εξέλιξης. Το πρώτο λάθος έχει να κάνει με το ότι η Εξέλιξη δε διδάσκει ότι οι άνθρωποι προήλθαν από τις μαϊμούδες, αλλά ότι και τα δύο αυτά είδη είχαν κάποιον κοινό πρόγονο.

7. Η εξέλιξη δεν μπορεί να εξηγήσει πώς εμφανίστηκε η ζωή για πρώτη φορά στη Γη.

Η προέλευση της ζωής στον πλανήτη μας εξακολουθεί να παραμένει ένα μεγάλο μυστήριο, ωστόσο οι βιοχημικοί έχουν ανακαλύψει πώς θα μπορούσαν να έχουν σχηματιστεί τα πρωτόγονα νουκλεϊκά οξέα, αμινοξέα και άλλα δομικά στοιχεία της ζωής και να έχουν οργανωθεί σε αυτοαναπαραγόμενες, αυτοσυντηρούμενες μονάδες, θέτοντας τα θεμέλια της κυτταρικής βιοχημείας.



Διαβάστε περισσότερα...

Συγκινητική διάσωση μικρής φάλαινας στην Αυστραλία


Είχε παγιδευτεί στα ρηχά νερά του Παλμ Μπιτς του Κουήνσλαντ.

Με επιτυχία στέφθηκαν τελικά οι προσπάθειες των διασωστών στην παραλία Παλμ Μπιτς του Κουήνσλαντ, στην Αυστραλία, που μετά από 2 ημέρες κατάφεραν να απελευθερώσουν μια μικρή φάλαινα που είχε παγιδευτεί στα ρηχά νερά της ακτής.

Διασώστες και εθελοντές έμειναν συνεχώς στο πλευρό του νεαρού θηλαστικού, καταβρέχοντάς το με θαλασσινό νερό και προσπαθώντας να μην το πληγώσουν. Χρησιμοποίησαν ειδικά λουριά για να την σύρουν στα βαθιά και, μετά από 5 αποτυχημένες προσπάθειες, τελικά η φάλαινα- περίπου 2 ετών- επέστρεψε στον ωκεανό.

Οι υπεύθυνοι του θαλάσσιου Πάρκου του Κουήνσλαντ δήλωσαν «συγκρατημένα αισιόδοξοι» ότι η νεαρή φάλαινα θα καταφέρει να επιβιώσει, καθώς πέρασε μεγάλη δοκιμασία, μένοντας περίπου 48 ώρες στα ρηχά.










Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι θα γινόταν στη Γη αν έμενε 5 δευτερόλεπτα χωρίς οξυγόνο


Οι τρομακτικές συνέπειες για τον πλανήτη και τους ανθρώπους.

Οι συνέπειες που θα είχε για τους ανθρώπους, όλα τα έμβια όντα και τον πλανήτη γενικότερα η υποθετική εξαφάνιση του οξυγόνου από τη Γη, έστω και για πέντε δευτερόλεπτα, θα ήταν πραγματικά καταστροφικές.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες:

- Όλοι όσοι βρισκόμασταν εκτεθειμένοι στο ηλιακό φως θα αποκτούσαμε σοβαρά εγκαύματα. Το Όζον είναι μοριακή ένωση οξυγόνου και εμποδίζει την πλειοψηφία του υπεριώδους φωτός να χτυπήσει τη Γη.

- Εκτός από τα εγκαύματα, θα ανατιναζόταν κυριολεκτικά το εσωτερικό του αυτιού των ανθρώπων και σχεδόν όλων των ζωντανών πλασμάτων, αφού θα έχανε μέσα σε 5 δευτερόλεπτα περίπου το 21% της πίεσης του αέρα του, γεγονός που ισοδυναμεί με άλμα από το επίπεδο της θάλασσας σε υψόμετρο 2.000 μέτρων!.

-Αν το οξυγόνο θα εξαφανιζόταν από το νερό των θαλασσών, το υδρογόνο θα γινόταν ένα αδέσμευτο ελεύθερο αέριο και έτσι απλά οι ωκεανοί θα εξαφανιζόταν.

- Ο πρωινός ουρανός θα σκοτείνιαζε, αφού, έχοντας λιγότερα σωματίδια στην ατμόσφαιρα να σκορπίσουν το μπλε φως, ο ουρανός θα έμοιαζε μαύρος.

-Όλα τα κομμάτια μη επεξεργασμένου μετάλλου να κολλούσαν μεταξύ τους, αφού ο λόγος που τα μέταλλα δεν κολλάνε μεταξύ τους είναι επειδή είναι επικαλυμμένα με ένα στρώμα οξείδωσης. Σε συνθήκες κενού, τα μέταλλα συγκολλούνται χωρίς ενδιάμεση υγρή φάση

- Σε 5 δευτερόλεπτα, οι ουρανοξύστες θα μετατρέπονταν σε σκόνη: Το οξυγόνο είναι ένα σημαντικό συνδετικό υλικό σε κατασκευές σκυροδέματος (για την ακρίβεια, το CO2 είναι), και χωρίς αυτό οι ενώσεις δεν έχουν ακαμψία.

- Τέλος δε θα έμενε κυριολεκτικά τίποτα όρθιο στον πλανήτη, αφού ο φλοιός της Γης, ο οποίος αποτελείται από 45% οξυγόνο, δε θα μπορούσε να αντέξει το βάρος.

Αντίθετα, η αύξηση του οξυγόνου θα σήμαινε καλύτερη οξυγόνωση του εγκεφάλου και του οργανισμού μας και θα οδηγούσε σε καλύτερη νοητική και φυσική κατάσταση.

Υπάρχει όμως και μια αρνητική πλευρά στο σενάριο της υπεροξυγόνωσης του πλανήτη: Σύμφωνα με τους επιστήμονες, διπλάσιο οξυγόνο στη Γη θα είχε ως αποτέλεσμα γιγάντια έντομα, αφού το μέγεθός τους, ορίζεται από την αναλογία του οξυγόνου στην ατμόσφαιρα...




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πέθανε ο Τόμι Ραμόν


Υπήρξε μέλος του θρυλικού συγκροτήματος «The Ramones».

Ο ντράμερ Τόμι Ραμόν, το τελευταίο επιζών ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος του πανκ ροκ «The Ramones» πέθανε σήμερα στη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το συγκρότημα.

Γεννημένος στη Βουδαπέστη, ο Ερντέλι Ταμάς, όπως ήταν το αληθινό του όνομα, πέθανε από καρκίνο σε ηλικία 62 ετών, σύμφωνα με το περιοδικό Variety.

Το συγκρότημα ιδρύθηκε το 1974 και εντάχθηκε στην αντεργκράουντ σκηνή της Νέας Υόρκης. Τα τρία πρώτα του άλμπουμ γνώρισαν εντυπωσιακή επιτυχία: «Ramones» (1976, «Leave Home» και «Rocket Russia» (1977).
Το συγκρότημα διαλύθηκε επισήμως το 1996 και μπήκε στο «Rock and Roll Hall of Fame» το 2002.

Πέθανε ο Τόμι Ραμόν

Ο τραγουδιστής Τζόι Ραμόν πέθανε το 2001, ο μπασίστας Ντι Ντι Ραμόν, το 2002 και ο κιθαρίστας Τζόνι Ραμόν, το 2004.

«Οι «The Ramones» δεν ήταν απλώς μουσική: ήταν ιδέα», αναγράφεται στη σελίδα του συγκροτήματος στο Facebook, σε επανάληψη της δήλωσης του Τόμι Ραμόουν το 1978.


Διαβάστε περισσότερα...

Φεστιβάλ παράδοσης και γεύσεων στον Πλατανιά


Φέτος θα είναι αφιερωμένο στο κρητικό κρασί.

Αφιερωμένο στο κρητικό κρασί θα είναι φέτος το 4ο Φεστιβάλ «Γη, Πολιτισμός, Τουρισμός» που διοργανώνουν στον εκθεσιακό χώρο του Πλατανιά ο τοπικός δήμος, η Κοινωφελής Επιχείρηση του δήμου με συνδιοργανώτρια την Περιφέρεια Κρήτης.

Το φεστιβάλ που θα διαρκέσει από τις 14 -20 Ιουλίου, εφέτος, είναι αφιερωμένο στο κρητικό κρασί, το οποίο μετρά 3500 χρόνια ιστορίας στην Κρήτη και το οποίο θα προβληθεί μέσα από δοκιμή τοπικών κρασιών από το Δίκτυο Οινοποιών Δυτικής Κρήτης καθώς και μέσα από δοκιμή παραδοσιακών συνταγών μαγειρεμένων με κρασί από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης.

Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν φέτος σαράντα εκθέτες από όλη την Ελλάδα, με παραδοσιακά προϊόντα, είδη λαϊκής τέχνης και παροχή υπηρεσιών.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 14 Ιουλίου, από τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών Γιάννη Ιωαννίδη.



Διαβάστε περισσότερα...

Ειδικοί έλεγχοι σε ταξί πραγματοποιήθηκαν χθες στην Αττική


Συνελήφθησαν συνολικά δέκα οδηγοί ταξί για επέμβαση στο ταξίμετρο.

Στο πλαίσιο διενέργειας στοχευμένων δράσεων και εξειδικευμένων τροχονομικών ελέγχων σε Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα (ταξί), που πραγματοποιήθηκαν την 11-12/7/2014, από αστυνομικούς των Ομάδων Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.) της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, συνελήφθησαν σε διάφορες περιοχές της Αττικής συνολικά δέκα οδηγοί ταξί, εκ των οποίων έξι (6) ημεδαποί και τέσσερις αλλοδαποί, διότι είχαν επέμβει, κατά περίπτωση, στο ταξίμετρο και τη ταμειακή μηχανή των οχημάτων τους.

Ειδικότερα, εννέα εκ των ανωτέρω οδηγών είχαν επέμβει σκόπιμα στο ταξίμετρο, επιτυγχάνοντας με αυτό τον τρόπο την πλασματική αύξηση του αναγραφόμενου χρηματικού ποσού κατά τη διάρκεια της μίσθωσης.

Επιπλέον σε ένα όχημα εντοπίσθηκε και ειδική συνδεσμολογία (αιχμηρό μεταλλικό αντικείμενο) πρόκλησης παρεμβολών στην ταμειακή μηχανή ενώ σε ένα (1) άλλο όχημα εντοπίσθηκε ασυρματική συσκευή (ασύρματος), η λειτουργία της οποίας προκαλεί παρεμβολές στην ταμειακή μηχανή. Με τους ανωτέρω τρόπους οι συλληφθέντες επιτύγχαναν την μη έκδοση αποδείξεων, διαφεύγοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο της καταβολής των αναλογούντων φόρων.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν με τις σε βάρος τους σχηματισθείσες δικογραφίες στους αρμόδιους Εισαγγελείς Πλημμελειοδικών.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα ψάρια της Μεσογείου μειώνονται συνεχώς


Συνεχή και ανησυχητική μείωση παρουσιάζουν οι πληθυσμοί των ψαριών στη Μεσόγειο θάλασσα τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με μια νέα ελληνική επιστημονική έρευνα.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ενώ επισημαίνουν ότι σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, ιδίως στον Ατλαντικό, έχει υπάρξει σταθεροποίηση ή ακόμη και αύξηση των αλιευτικών αποθεμάτων κατά την τελευταία δεκαετία, στη Μεσόγειο η κατάσταση επιδεινώνεται διαχρονικά.

Οι ερευνητές του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), με επικεφαλής τον Παρασκευά Βασιλακόπουλο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνούς κύρους περιοδικό βιολογίας «Current Biology», αναλύουν τη (δυσοίωνη) κατάσταση για εννέα είδη ψαριών και εισηγούνται αυστηρότερα μέτρα επιτήρησης της αλιευτικών δραστηριοτήτων στη Μεσόγειο και καλύτερη εφαρμογή των υπαρχόντων κανονισμών.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι η πίεση της αλιείας στους πληθυσμούς των ψαριών συνεχώς εντείνεται μετά το 1990 και μέχρι σήμερα, καθώς όλο και περισσότερα ψάρια πιάνονται σε πολύ μικρή ηλικία στα δίχτυα των αλιέων. Αν αυτά τα νεαρά ψάρια αφήνονταν να φθάσουν σε ώριμη ηλικία, ώστε να γεννήσουν έστω μια φορά, τότε θα υπήρχε σημαντική βελτίωση στα αλιευτικά αποθέματα της Μεσογείου. Με άλλα λόγια, οι ίδιοι οι ψαράδες ακολουθούν μία αυτοκαταστροφική τακτική.

«Είναι καιρός η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι κυβερνήσεις να αρχίσουν να παίρνουν πιο σοβαρά την έρευνα και διαχείριση της Μεσογειακής αλιείας. Χρειάζονται μεγαλύτερες επενδύσεις για να βελτιωθεί η σχετική αλιευτική έρευνα στη Μεσόγειο μέσω της συλλογής και ανάλυσης δεδομένων υψηλής ποιότητας, όσον αφορά τη βιολογία και την εκμετάλλευση των μεσογειακών ιχθυαποθεμάτων», δήλωσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Η μελέτη, στην οποία συνεργάστηκαν οι Χρήστος Μαραβέλιας και Γιώργος Τσερπές, δείχνει ότι μετά το 1990 ο βαθμός εκμετάλλευσης των μεσογειακών ψαριών έχει αυξηθεί σταθερά, καθώς μειώνεται συνεχώς η επιλεκτικότητα των αλιέων (πιάνουν όλο και πιο αδιάκριτα τα ψάρια που βρίσκουν) και, παράλληλα, μειώνονται οι πληθυσμοί των ψαριών.

Τα υπολογιστικά μοντέλα προσομοίωσης ανά είδος ψαριού δείχνουν ότι τα ιχθυαποθέματα θα ήσαν πολύ πιο ανθεκτικά στην υπεραλίευση, αν τα ψάρια πιάνονταν λίγα χρόνια, αφότου θα είχαν φθάσει στην αναπαραγωγική ωριμότητά τους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για ψάρια όπως ο μπακαλιάρος και το μπαρμπούνι, που ζουν κοντά στο βυθό και συχνά πιάνονται σε πολύ μεγάλους αριθμούς από τα δίχτυα που ρίχνουν οι τράτες.

Οι ερευνητές επισημαίνουν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι οι πληθυσμοί των ψαριών της Μεσογείου περιέχουν μεγαλύτερη ποικιλία ειδών σε σχέση με τα ψάρια του Βορείου Ατλαντικού και, αντίστοιχα, στη Μεσόγειο χρησιμοποιείται μια μεγαλύτερη ποικιλομορφία αλιευτικού εξοπλισμού. Οι περισσότεροι αλιευτικοί στόλοι στη Μεσόγειο (πάνω από το 95%) είναι μικρής κλίμακας και καλύπτουν συνήθως μια τεράστια ακτογραμμή, πράγμα που καθιστά πιο δύσκολο τον έλεγχό τους από ό,τι σε άλλες θάλασσες. Η οικονομική κρίση σε πολλές μεσογειακές χώρες κάνει ακόμη πιο μεγάλες τις δυσκολίες σωστής επιτήρησης της αλιείας, όπως επισημαίνουν οι Έλληνες επιστήμονες.

Η μελέτη προβλέπει ότι στο μέλλον ακόμη περισσότερα είδη ψαριών θα εμφανίσουν συρρίκνωση, όχι μόνο στην Μεσόγειο, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως η Κίνα, η υποσαχάρια Αφρική και οι τροπικές θάλασσες.



Διαβάστε περισσότερα...

Οθόνη τηλεόρασης διπλώνει σαν χαρτί


Η νοτιοκορεατική εταιρεία LG παρουσίασε μία νέα οθόνη τηλεόρασης 18 ιντσών, που είναι όχι μόνο λεπτή σαν χαρτί, αλλά επίσης διπλώνει και σε ρολό, όπως το χαρτί τουαλέτας, με διάμετρο μόλις τριών εκατοστών, που το μεταφέρει κανείς όπου θέλει. Μάλιστα, η εταιρεία δήλωσε αισιόδοξη ότι έως το 2017 θα έχει κάνει κάτι ανάλογο με γιγάντιες πλέον οθόνες των 60 ιντσών (1,52 μέτρων).

Η παραγωγή τέτοιου είδους άκρως εύκαμπτων μικρού και μεγάλου μεγέθους οθονών θα επιτρέψει την παρακολούθηση τηλεόρασης με πολύ πιο ευφάνταστους τρόπους από ό,τι έως σήμερα, ακόμη και με φορετό (όχι φορητό) τρόπο.



Η νέα εύκαμπτη οθόνη OLED έχει ψηφιακή ανάλυση 1.200Χ810, δηλαδή σχεδόν ενός εκατομμυρίων εικονοστοιχείων (πίξελ), η οποία δεν αλλοιώνεται ακόμη κι όταν η οθόνη-φιλμ έχει διπλωθεί σε κύλινδρο. Το υλικό της οθόνης δεν είναι συμβατικό πλαστικό, αλλά ένα φιλμ πολυιμιδίου.

Η LG, σύμφωνα με το BBC, παρουσίασε και μία δεύτερη πρωτοποριακή οθόνη OLED 18 ιντσών που είναι διαφανής, με πολύ καλύτερη ποιότητα εικόνων από τις έως τώρα ανάλογες προσπάθειες.

Πάντως, σύμφωνα με αναλυτές, ένα πρόβλημα για τις εύκαμπτες οθόνες μπορεί να αποδειχτεί το υψηλό για τον μέσο καταναλωτή κόστος τους - τουλάχιστον εως ότου η παραγωγή τους πάρει μαζικές διαστάσεις.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα 6 δισ. θα φθάσουν οι κάτοικοι των μεγαλουπόλεων


Η αστικοποίηση, σε συνδυασμό με την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, θα γιγαντώσει τον αριθμό των κατοίκων των αστικών κέντρων μέσα στις επόμενες τρεις δεκαετίες. Μεγάλο μέρος των πρόσθετων 2,5 δισεκατομμυρίων νέων "αστών" θα ζουν σε πόλεις του αναπτυσσόμενου κόσμου, ιδίως στην Αφρική.

Περισσότεροι από 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή ο μισός πληθυσμός του πλανήτη, κατοικούν σε αστικές περιοχές ενώ οι μεγαλύτερες "πόλεις-μεγαθήρια", με πληθυσμό άνω των 10 εκατομμυρίων, είναι το Τόκιο, το Δελχί, η Σαγκάη, η Πόλη του Μεξικού και το Σάο Πάουλο, σύμφωνα με μια έκθεση του ΟΗΕ η οποία προβλέπει ότι μέχρι το 2046 οι κάτοικοι των πόλεων θα ξεπεράσουν συνολικά τα 6 δισεκατομμύρια.

Τη μεγαλύτερη αύξηση πληθυσμού μέχρι το 2050 θα γνωρίσουν τρεις χώρες: η Ινδία, με 404 εκατομμύρια, η Κίνα με 292 εκατομμύρια και η Νιγηρία με 212 εκατομμύρια ανθρώπους. Η κυριότερη πρόκληση για τις χώρες αυτές θα είναι η κάλυψη των αναγκών του αστικού πληθυσμού, κυρίως όσον αφορά τις υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης, τη στέγαση, τις υποδομές, τις μεταφορές, την ενέργεια και την απασχόληση.

"Η διαχείριση των αστικών περιοχών έχει εξελιχθεί σε μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις της ανάπτυξης κατά τον 21ο αιώνα", εξήγησε ο Τζον Γουίλμοθ, ο διευθυντής τη Υπηρεσίας Πληθυσμού στο Τμήμα Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

Ο αστικός πληθυσμός αυξάνεται τόσο γρήγορα τα τελευταία χρόνια που ενώ το 1990 υπήρχαν μόνο δέκα "μεγαπόλεις", σήμερα σε όλον τον κόσμο φτάνουν τις 28. Οι 16 από αυτές βρίσκονται στην Ασία, τέσσερις στη Λατινική Αμερική, από τρεις στην Αφρική και την Ευρώη και δύο στη Βόρεια Αμερική.

Το Τόκιο είναι η πιο πολυάνθρωπη πόλη, με 38 εκατομμύρια κατοίκους. Ακολουθεί το Δελχί με 25 εκατομμύρια, η Σαγκάη με 23 και η Πόλη του Μεξικού, το Μουμπάι και το Σάο Πάουλο, με 21 εκατομμύρια η καθεμία. Η αστική περιοχή Νέας Υόρκης-Νιούαρκ που το 1990 βρισκόταν στην τρίτη θέση, σήμερα έχει πέσει στην 9η και αναμένεται ότι θα υποχωρήσει ακόμη περισσότερο, στη 14η, όσο αυξάνεται ο πληθυσμός των αναπτυσσόμενων χωρών.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπογεννητικότητα, η οικονομική ύφεση και οι φυσικές καταστροφές είναι κάποιες από τις αιτίες που συνέβαλαν στη μείωση του αστικού πληθυσμού σε ορισμένες ασιατικές και ευρωπαϊκές χώρες τα τελευταία χρόνια.



Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί η μόδα των loom bands είναι επικίνδυνη;


Οι ειδικοί προειδοποιούν τους γονείς ότι τα πλαστικά βραχιολάκια της φωτογραφίας -που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στις παιδικές παρέες- θα μπορούσαν να σταματήσουν την κυκλοφορία του αίματος.

Μάλιστα, πολλά σχολεία στην Αγγλία έχουν επιβάλει την απαγόρευσή τους, καθώς αρκετοί νέοι έχουν «παγιδευτεί» σε αυτή τη νέα μανία με τα πολύχρωμα λαστιχάκια.



Οι γιατροί καλούν τους γονείς να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί, ύστερα από περιστατικό ενός αγοριού στο Μπρίστολ, το οποίο αποκοιμήθηκε με τα λαστιχάκια τυλιγμένα γύρω από τα δάκτυλά του. Ευτυχώς, η μητέρα του αφαίρεσε αμέσως τα επικίνδυνα λαστιχάκια, όταν διαπίστωσε ότι τα δάκτυλά του είχαν μελανιάσει, και κατάφερε έτσι να αποκαταστήσει τη ροή του αίματος.

Τα συγκεκριμένα βραχιόλια -γνωστά και ως Loom bands- που ανταλλάσσονται μεταξύ φίλων εφευρέθηκαν από έναν Αμερικανό μηχανικό το 2011, όμως η φήμη τους απογειώθηκε όταν πλήθος διασημοτήτων άρχισε να τα προτιμάει.

Η Δούκισσα του Cambridge εθεάθη να φορά ένα από αυτά, το οποίο της είχε χαρίσει ένα μικρό κοριτσάκι κατά τη διάρκεια της βασιλικής περιοδείας στη Νέα Ζηλανδία, και από τότε οι πωλήσεις έχουν εκτοξευθεί σε ποσοστό μεγαλύτερο από 300%, αποτελώντας πλέον τάση στη μόδα για μεγάλους και παιδιά.
Γιατί η μόδα των loom bands είναι επικίνδυνη;


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μια πόλη με γυάλινο θόλο στην έρημο


Στο Ντουμπάι, έπειτα από τεχνητά νησιά, κολοσσιαίους ουρανοξύστες και υπερπολυτελή ξενοδοχεία, φτιάχνουν κλίμα.

Φαίνεται πως το Παλμ Τζουμέιρα και Παλμ Τζεμέλ Αλί, τα τεχνητά συμπλέγματα νησιών σε σχήμα φοίνικα που δεσπόζουν μερικά μέτρα μακριά από τις ακτές του Ντουμπάι, δεν αρκούν.



Αλλά και το Μπουρτζ Χαλίφα, ο ψηλότερος ουρανοξύστης στον πλανήτη και το Μπουρτζ αλ Αράμπ, το ξενοδοχείο των δισεκατομμυριούχων όλου του κόσμου, το οποίο έχει σχήμα πανιού ιστιοπλοϊκού σκάφους, μοιάζουν υποδεέστερα των φιλοδοξιών των ηγετών της πιο πολυπληθούς πόλης-κράτους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Το Ντουμπάι στοχεύει ακόμη πιο μακριά, στοχεύει στο μέλλον.

Με αφορμή την ανάθεση της οργάνωσης της Expo 2020 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο σεΐχης του Ντουμπάι, Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να χρηματοδοτήσει την ανέγερση μιας φουτουριστικής, σκεπαστής και κλιματιζόμενης πόλης την οποία οι σχεδιαστές βάφτισαν Mall of the World.

Στο κέντρο της θα δεσπόζει ένας τεράστιος γυάλινος θόλος κάτω από τον οποίο πρόκειται να κατασκευαστούν το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο- μεγαλύτερο και από το ήδη μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο του κόσμου που υπάρχει σήμερα στο Ντουμπάι- και το μεγαλύτερο θεματικό πάρκο στον πλανήτη.
Για την φιλοξενία των δεκάδων εκατομμυρίων επισκεπτών που θα καταφθάνουν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των σεΐχηδων, κάθε χρόνο σ’ αυτήν τη σκεπαστή πόλη στην καρδιά της ερήμου, προβλέπεται η ανέγερση 100 ξενοδοχείων με περισσότερα από 20.000 δωμάτια.

Πατήστε στην φωτογραφία για μεγέθυνση:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βελτίωση της κοινής διαχείρισης του εναέριου χώρου ζήτησε η Κομισιόν


Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν δύο μήνες προθεσμία για να απαντήσουν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε σήμερα, επισήμως, την Ελλάδα και άλλα 17 κράτη-μέλη να εντείνουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να βελτιωθεί η κοινή διαχείριση του εναέριου χώρου.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν, με προειδοποιητικές επιστολές, καλεί την Αυστρία, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Κύπρο, την Τσεχική Δημοκρατία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Λιθουανία, τη Μάλτα, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, να βελτιώσουν τα έξι διαφορετικά Λειτουργικά Τμήματα Εναέριου Χώρου (ΛΤΕΧ) στα οποία ανήκουν.

Βάσει της νομοθεσίας για τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό, οι εθνικοί οργανισμοί ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας πρέπει να συνεργάζονται σε εννέα περιφερειακά τμήματα εναέριου χώρου (ΛΤΕΧ), με στόχο τη μεγαλύτερη αποδοτικότητα, την περικοπή δαπανών και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Τα ΛΤΕΧ είναι κοινοί εναέριοι χώροι που καθορίζονται με βάση τις ροές κυκλοφορίας και όχι τα κρατικά σύνορα.

Όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. έπρεπε να έχουν θέσει σε εφαρμογή τα αντίστοιχα ΛΤΕΧ έως τις 4 Δεκεμβρίου 2012. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το ΛΤΕΧ μεταξύ Ιταλίας, Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας (BLUEMED FAB), η Κομισιόν τονίζει ότι δεν έχει ακόμη καθοριστεί επισήμως. Τα κράτη μέλη έχουν στη διάθεσή τους δύο μήνες για να απαντήσουν και να κάνουν γνωστή τη θέση τους.

«Οφείλουμε να υπερβούμε επιτέλους τα εθνικά σύνορα στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο. Τα Λειτουργικά Τμήματα Εναέριου Χώρου είναι ένα αναγκαίο, ζωτικής σημασίας στοιχείο του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού. Σήμερα αυτοί οι κοινοί εναέριοι χώροι υπάρχουν μόνο στα χαρτιά. Επισήμως έχουν καθοριστεί αλλά ακόμη δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία» δήλωσε ο επίτροπος Μεταφορών, Σιμ Κάλας.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει ότι η έλλειψη προόδου όσον αφορά τα ΛΤΕΧ καθυστερεί την πλήρη εφαρμογή του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού της Ε.Ε., πράγμα που, με τη σειρά του, συνεπάγεται ανεπάρκειες σε όλη τη διαχείριση της ευρωπαϊκής εναέριας κυκλοφορίας, που αντιστοιχούν στο 30 έως 40% του συνολικού κόστους της αεροναυτιλίας και των τελών που επιβάλλονται στην Ευρώπη, δηλαδή συνολική απώλεια περίπου 5 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Επίσης, επηρεάζονται αρνητικά οι προγραμματισμένες βελτιώσεις της ασφάλειας στον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό.

Τέλος, η Κομισιόν σημειώνει ότι η εφαρμογή ενός κατάλληλου συστήματος ΛΤΕΧ θα αποφέρει σημαντικά οφέλη, όπως υψηλότερα πρότυπα ασφαλείας, μείωση της κατανάλωσης καυσίμων και μείωση των καθυστερήσεων, καθώς τα αεροσκάφη θα ακολουθούν πιο ευθείες διαδρομές και σε καλύτερο ύψος.



Διαβάστε περισσότερα...

Η μικρή Ζωή... ζωήρεψε


Το ορφανό αρκουδάκι που υιοθέτησε ο Αρκτούρος ετοιμάζεται να βγει στη φύση.

Ζωηρή, με μεγάλη προτίμηση στα ραδίκια και τα μήλα αλλά και στο λούτρινο αρκουδάκι της είναι η μικρή Ζωή, το ορφανό αρκουδάκι που υιοθέτησε τον περασμένο Απρίλιο ο Αρκτούρος, όταν βρέθηκε να περιφέρεται μόνο του στην Αυγή Καστοριάς.

Πλέον, το αρκουδάκι δείχνει να έχει κερδίσει τη μάχη για τη ζωή και σύντομα πρόκειται να μεταφερθεί σε μεγάλο περιφραγμένο χώρο δάσους όπου θα ζει χωρίς επαφή με τους φροντιστές της.



Σύμφωνα με τον Αρκτούρο, ο χώρος που θα τη φιλοξενήσει είναι έτοιμος ενώ έτοιμη είναι και η ίδια η Ζωή για τη διαδικασία που θα ακολουθήσει. Έχει ξεκινήσει να τρώει εποχιακά φρούτα (κεράσια, μούρα, κλπ) και καρπούς, κλαδιά και φύλλα, ραδίκια, σε συνδυασμό βέβαια με τα γεύματα γάλακτος. Εδώ και μερικές εβδομάδες οι φροντιστές κρύβουν την τροφή σε διάφορα σημεία μέσα στην περίφραξή της, έτσι ώστε να μάθει να την αναζητάει με την όσφρηση.

«Ήδη το αρκουδάκι που πλέον ζυγίζει περισσότερο από 10 κιλά, αποφεύγει τους φροντιστές, είναι πάρα πολύ ζωηρό και παίζει συνέχεια με το νερό της πισίνας του και με το λούτρινο αρκουδάκι του» λέει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πάνος Στεφάνου από την οργάνωση.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Αρκτούρου για την αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών που είχε εφαρμοστεί στο παρελθόν με επιτυχία στις περιπτώσεις του Μικρού Τζον και του Νικήτα, πρέπει να αποφεύγεται κάθε είδους έκθεση σε ανθρώπινη παρουσία, ώστε να μην αναγνωρίσει τον άνθρωπο ως φίλο αλλά ως διαφορετικό είδος.

Μεγάλο ενδιαφέρον για την Ζωή έχει επιδείξει πλήθος κόσμου που υποστηρίζει οικονομικά τη διατροφή της αλλά και τα φάρμακά της, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας που έχει δημιουργήσει ο Αρκτούρος. «Στα τέλη του χρόνου», εξηγεί ο κ.Στεφάνου, «θα δημιουργηθεί μια φωλιά στο δάσος ώστε το αρκουδάκι να μπορέσει να βυθιστεί στον "χειμέριο ύπνο" και να ξυπνήσει την άνοιξη ελεύθερο στη φύση».


Διαβάστε περισσότερα...

Από πού άντλησαν την έμπνευσή τους δημοφιλείς ήρωες


Όταν τα περίεργα και παράλογα δίνουν πνοή σε αγαπημένους χαρακτήρες!

Παρθενογένεση στην τέχνη δεν υπάρχει και στο δαιμόνιο μυαλό του δημιουργού όλα τα πεζά και κοινά του κόσμου λειτουργούν ως έμπνευση για τον χαρακτήρα που θέλει να σκαρώσει.

Είτε μιλάμε για κόμικς είτε για τον κινηματογράφο, ακόμα και οι πιο ακραίοι ήρωες, αυτοί που δεν έχουν τίποτα κοινό με την ανθρώπινη καθημερινότητα, έλκουν συνήθως την καταγωγή τους από την πεζή πραγματικότητα.

Και βέβαια όταν μιλάμε για εξωφρενικές εμπνεύσεις, αυτοί οι χαρακτήρες στέκουν μνημεία φαντασίας και μετατροπής της πραγματικότητας σε έξαλλες οντότητες.

Ξέρατε, ας πούμε, ότι…

Ο κινηματογραφικός Patrick Bateman βασίστηκε στον Τομ Κρουζ



Ο πρωταγωνιστής του «American Psycho», τον οποίο ενσάρκωσε ιδανικά ο Κρίστιαν Μπέιλ, άντλησε την έμπνευσή του από τον δημοφιλή ηθοποιό Τομ Κρουζ! Ο αμίμητος Patrick Bateman, ο ακραία ναρκισσιστής κατά συρροή δολοφόνος που σκότωνε όποιον του έμπαινε στο μάτι, δεν χρειάζεται φυσικά συστάσεις. Αυτό που πρέπει να ειπωθεί είναι ότι ο Μπέιλ, για να μπει στο πετσί του ρόλου, δεν παρακολούθησε συνεντεύξεις από serial killers, όπως είναι η υποκριτική πεπατημένη, αλλά έβλεπε διαρκώς μία συνέντευξη του Τομ Κρουζ! Σύμφωνα με τη σκηνοθέτρια Mary Harron, ο Μπέιλ της τηλεφώνησε μια μέρα περιχαρής για να της εκμυστηρευτεί ότι βρήκε την ιδανική έμπνευση για να ενσαρκώσει στην κάμερα τον Bateman στον ανατριχιαστικό Τομ Κρουζ της συγκεκριμένης συνέντευξης! Ο Κρουζ, κατά τον Μπέιλ, διέθετε μια «επιθετική φιλικότητα με παγερό βλέμμα», κάτι που ενσωμάτωσε στη δική του ερμηνεία…

Ο Michael Myers βασίστηκε σε ένα πολύ ιδιαίτερο παιδί



Ο ήρωας της σειράς ταινιών «Halloween», αυτή η ασταμάτητη και εμβληματική πια μηχανή θανάτου της δεκαετίας του ’80, ήρθε στον κόσμο από μια ομολογουμένως περίεργη ιστορία. Στα πρώτα χρόνια της ζωής του λοιπόν ο σκηνοθέτης Τζον Κάρπεντερ, ο δημιουργός της πρώτης -και καλύτερης- ταινίας του franchise, επισκέφθηκε ένα άσυλο φρενοβλαβών (για λόγους που μόνο εκείνος ξέρει), όταν συνάντησε έναν ψυχικά διαταραγμένο 13χρονο. Σύμφωνα με τον ίδιο τον σκηνοθέτη, το παιδί είχε ένα βλέμμα «βαθιά ανησυχητικό», την ίδια στιγμή που ήταν «παντελώς τρελό». Ο Κάρπεντερ επηρεάστηκε τόσο πολύ από την εμπειρία που σκάρωσε τον χαρακτήρα του στα χνάρια ακριβώς εκείνου του ιδιαίτερου πιτσιρικά…

Ο Batman βασίζεται στον Zorro αλλά και στο Ορνιθόπτερο του Ντα Βίντσι



Οι φίλοι του σουπερήρωα το ξέρουν καλά: οι ομοιότητες του Batman με τον μαυροφορεμένο Zorro δεν μπορούν να κρυφτούν. Μέλος κι αυτός της καλής κοινωνίας, μασκαρεύεται για να παλέψει το έγκλημα και τη διαφθορά, όπως ακριβώς και ο Zorro. Και βέβαια στην αυθεντική ιστορία του Batman, για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία, ο μικρός Bruce Wayne παρακολουθεί τη βραδιά που δολοφονούνται οι γονείς του τη «Μάσκα του Ζορό»! Όσο για τον λόγο που ο Batman μασκαρεύεται σε γιγαντιαία νυχτερίδα, αυτό άντλησε την έμπνευσή του από τον κακό θεατρικής παράστασης με τίτλο «The Bat» (H Νυχτερίδα), που έγινε αργότερα και ταινία («The Bat Whispers»), η οποία παρουσιάζει έναν δολοφόνο που καραδοκεί για τη λεία του ντυμένος σαν νυχτερίδα! Όσο για τα φτερά της κάπας του υπερήρωα, είναι αντιγραφή της περιβόητης πτητικής μηχανής του Αναγεννησιακού Λεονάρντο Ντα Βίντσι του 15ου αιώνα, του φοβερού και τρομερού Ορνιθόπτερου…

Η Dory από το «Ψάχνοντας τον Νέμο» βασίστηκε στην Ellen DeGeneres (πριν καν κλείσουν την τηλεπερσόνα να την ενσαρκώσει!)



Όλοι πια γνωρίζουν ότι η Ellen DeGeneres δάνεισε τη φωνή της στο τρελό ψαράκι του «Finding Nemo». Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι ότι οι δημιουργοί βάσισαν πράγματι την Dory στην Ellen πολύ πριν η ηθοποιός πει το «ναι» και υπογράψει για τον ρόλο! Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη Andrew Stanton, η Dory εμπνεύστηκε από την Ellen όταν ο σκηνοθέτης παρακολουθούσε μια συνέντευξή της στην οποία «άλλαξε πέντε φορές το θέμα πριν ολοκληρώσει μια πρόταση!». Ο δημιουργός πάτησε εκεί και έχτισε τον ξεχασιάρη χαρακτήρα, συνειδητοποιώντας στην πορεία ότι η Dory του παραέμοιαζε με την DeGeneres, κανείς λοιπόν δεν θα μπορούσε να την ενσαρκώσει καλύτερα από κείνη. Πριν λοιπόν η DeGeneres συμφωνήσει να παίξει την Dory, ο χαρακτήρας γράφτηκε ακριβώς στα πατήματά της, με τη μόνη διαφορά ότι ήταν ψάρι…

Ο Daffy Duck βασίζεται σε πραγματικό άνθρωπο που δεν είχε ιδέα ότι τον διακωμωδούσαν



Ένας από τους πλέον αγαπημένους και αναγνωρίσιμους καρτουνίστικους ήρωες όλων των εποχών, ο αξέχαστος Daffy έχει μια ιδιαίτερη ιστορία να διηγηθεί. Η μοναδικά ενοχλητική και παράξενα γοητευτική φωνή του θα περίμενε κανείς να προέρχεται από κάποιον που είχε συνείδηση για τον περίεργο τρόπο ομιλίας του. Όπως ωστόσο μας λέει ο δημιουργός του, ο «πολύς» Τσακ Τζόουνς, μόνο έτσι δεν ήταν. Το ψεύδισμα λοιπόν του Daffy ήταν ακριβής μίμηση της φωνής ενός «πολύ σοβαρού παραγωγού της Warner Brothers» επ ονόματι Leon Schlesinger, ο οποίος μιλούσε με παραπλήσιο τρόπο. Το μεγαλοστέλεχος ήταν μάλιστα αρκετά μισητό στο στούντιο, γι’ αυτό και η καρτουνίστικη πάπια πήρε τη φωνή του, ως τρόπο δηλαδή να τον χλευάσουν! Οι δημιουργοί ήταν μάλιστα κατατρομοκρατημένοι όταν έδειξαν για πρώτη φορά στον παραγωγό τον Daffy, υποθέτοντας ότι θα ξεσπούσε η οργή του μόλις καταλάβαινε ότι του έκαναν πλάκα. Ο Schlesinger ωστόσο δεν το πήρε ποτέ γραμμή και, σύμφωνα με την αυτοβιογραφία του Τσακ Τζόουνς, όχι μόνο δεν συνειδητοποίησε τη φάρσα αλλά στράφηκε αμέσως μετά την προβολή σε άλλο μεγαλοστέλεχος και τον ρώτησε: «Αυτή είναι μια αθτεία φωνή! Από πού να εμπνεύθτηκαν άραγε τη φωνή;»!

Ο «Εξολοθρευτής» εμπνεύστηκε από εφιάλτη με ρομπότ σκελετό που κρατούσε μαχαίρια



Ο νεαρός τότε και κρεβατωμένος σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον είδε ένα βράδυ, μέσα στην παραζάλη του πυρετού, έναν εφιάλτη με έναν μηχανικό σκελετό που σερνόταν στο πάτωμα, ο οποίος κρατούσε λέει μαχαίρια την ώρα που ερχόταν προς αυτόν. Το έχει πει σε άπειρες συνεντεύξεις όλα αυτά τα χρόνια για τον «Terminator» του, με τον εφιάλτη να είναι πράγματι τόσο ζωντανός που να μην μπορεί να τον ξεχάσει ο δημιουργός για χρόνια. Κάποια στιγμή λοιπόν αποφάσισε να φέρει στη ζωή τον εφιάλτη του, σκαρώνοντας έτσι το σενάριο του εμβληματικού «Εξολοθρευτή»! Όποιος έχει δει την ταινία (και ποιος δεν έχει δηλαδή;), θα θυμάται τη σκηνή κοντά στο τέλος της ταινίας που είναι σχεδόν ίδια με τον εφιάλτη του Κάμερον που περιγράψαμε: μόνη διαφορά, αντί να κυνηγά ο μηχανικός σκελετός κάποιον, συνθλίβεται μέσα σε γιγαντιαία πρέσα. Ο Κάμερον ισχυρίστηκε μάλιστα πώς γύρισε την ταινία για να ξορκίσει τον εφιάλτη που τον είχε στοιχειώσει…

Ο βασιλιάς Joffrey βασίστηκε στον αυτοκράτορα Κόμοδο του «Μονομάχου»



Η απεικόνιση του King Joffrey της ανάρπαστης σειράς «Game of Thrones» δεν χρειάζεται φυσικά συστάσεις, καθώς ο υπέρκακος πιτσιρικάς βασιλιάς είναι πια μια από τις μεγαλύτερες διασημότητες της showbiz. Ο ίδιος μάλιστα ο δημιουργός George RR Martin έγραψε επιστολή στον νεαρό ηθοποιό που τον ενσαρκώνει, τον Jack Gleeson, για να τον συγχαρεί που είναι τόσο ενοχλητικά αντιπαθητικός! Πώς κατάφερε όμως να γίνει τόσο μισητός ο Gleeson; Σύμφωνα με τον ίδιο, δανείστηκε πολλά υποκριτικά κόλπα του Joffrey από τον Χοακίν Φίνιξ, όταν έπαιξε τον Κόμοδο στο «Gladiator». Κάθε φορά μάλιστα που κάθεται στον Σιδερένιο Θρόνο, μιμείται λέει τις αυτάρεσκες εκφράσεις μεγαλοπρέπειας και το ενοχλητικό χαμόγελο του Φίνιξ από την ξακουστή ταινία…

Ο Darth Maul βασίστηκε σε σχέδιο άντρα που είχε για πρόσωπο ολοκληρωμένο κύκλωμα



Ο Darth Maul των prequel του «Star Wars», με τη μοναδική και εντυπωσιακή του εμφάνιση, βασίστηκε εξολοκλήρου σε καρικατούρα του σχεδιαστή Iain McCaig, όταν εκείνος αποπειράθηκε να φιλοτεχνήσει διάφορα πορτρέτα του «Sith Lord» ως δημιουργική άσκηση με συνεργάτες και φίλους στο περιθώριο της δημιουργίας της ταινίας. Το σχέδιο το είδε από τύχη ο Τζορτζ Λούκας και εξουσιοδότησε τον σχεδιαστή να του φτιάξει την τελική μακέτα του Darth Maul, δίνοντάς του κατευθυντήριες γραμμές: «Σχεδίασε τον χειρότερο εφιάλτη σου!». Κι ο McCaig τον αποζημίωσε με αυτό…



Διαβάστε περισσότερα...