Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Τι σχέση έχει ο καρκίνος με το «πορτοφόλι» των ασθενών;


Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στην Αυστραλία, οι διάφοροι τύποι καρκίνου φαίνεται ότι έχουν τις προτιμήσεις τους.

Άτομα που μένουν στις λεγόμενες πλούσιες περιοχές, φαίνεται να είναι πιο επιρρεπή στις μορφές καρκίνου του μαστού, του προστάτη και του δέρματος, από εκείνα που μένουν σε φτωχότερες περιοχές.
Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, άτομα τα οποία μένουν σε εργατικές περιοχές της Αυστραλίας, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο των εντέρων, της μήτρας και των πνευμόνων.

Ο διευθυντής του Καρκινολογικού Συμβουλίου Αυστραλίας Πολ Γκρόγκαν, δήλωσε ότι τα υψηλότερα ποσοστά καρκινοπαθών στα φτωχότερα προάστια είναι κάτι το οποίο δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει δεδομένου ότι εκεί ζουν άτομα τα οποία καπνίζουν σε μεγαλύτερο βαθμό και δεν εξετάζονται επαρκώς ώστε να προλάβουν τον κίνδυνο.

Όσο για τον καρκίνο του μαστού, από χρόνια χαρακτηρίζεται ως καρκίνος των πλουσίων, δεδομένου ότι έχει την τάση να προσβάλει τις γυναίκες που ζουν περισσότερα χρόνια, επομένως είναι σε πλεονεκτικότερη θέση.

Επίσης, ο καρκίνος του προστάτη που παρατηρείται περισσότερο σε εύπορους άντρες, συνδέεται με το γεγονός ότι είναι μακροβιότεροι. Ο καρκίνος του δέρματος που παρατηρείται περισσότερο σε άτομα που μένουν σε πλούσιες περιοχές, οφείλεται, σύμφωνα με τους ερευνητές, στο γεγονός ότι περνούν πολλές ώρες σε εσωτερικούς χώρους, απολαμβάνουν όμως διακοπές στον ήλιο.


Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ορθοστατική υπόταση

Η ορθοστατική υπόταση είναι η πάθηση κατά την οποία η αρτηριακή πίεση του αίματος μειώνεται σημαντικά στην όρθια στάση του σώματος.
Συμπτώματα:
Η ορθοστατική υπόταση, είναι ουσιαστικά η πολύ απότομη και μεγάλη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Συνήθως εκείνοι που πάσχουν από αυτή έχουν τα εξής συμπτώματα:

1.Αίσθημα ζάλης
2.Θόλωση της όρασης
3.Αδυναμία
4.Απώλεια αισθήσεων
5.Πόνο στον αυχένα και την περιοχή των ώμων
6.Σφίξιμο στο στήθος
 
Σε τι οφείλεται;
Η ορθοστατική υπόταση μπορεί να εμφανίζεται δευτεροπαθώς, ως αποτέλεσμα υποκείμενου οργανικού νοσήματος (π.χ. διαβήτης, γαστρορραγία) ή παθολογικής κατάστασης (π.χ. παρενέργεια από λήψη διουρητικών) ή να εμφανίζεται ιδιοπαθώς.

Αντιμετώπιση:
Η σωστή ιατρική εξέταση έχει καθοριστικό ρόλο στην αξιολόγηση κάθε περίπτωσης και στον καθορισμό τυχόν επιβαλλόμενου εργαστηριακού ελέγχου. Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για την ορθοστατική υπόταση. Στην περίπτωση δευτεροπαθούς ορθοστατικής υπότασης η θεραπεία του υποκείμενου νοσήματος έχει κομβική σημασία.

Μερικές απλές συμβουλές:
    *Φροντίστε να πίνετε άφθονα υγρά.

    * Περιορίστε το αλκοόλ.

    *Αυξήστε την κατανάλωση αλατιού.

    *Μικρά και συχνά γεύματα.

    *Να πίνετε δύο φλιτζάνια καφέ κάθε πρωί.

    *Να σηκώνεστε πολύ αργά από το κρεβάτι και να κάθεστε λίγο πριν σηκωθείτε όρθιοι.

    *Αποφύγετε την παρατεταμένη ορθοστασία και την επίκυψη.

    *Αποφύγετε το θερμό περιβάλλον.

Διαβάστε περισσότερα...

Συσκευή κατά των πόνων της σπονδυλικής στήλης


Ερευνητές από την Αυστραλία, ανακάλυψαν ένα νέο πρωτοποριακό τρόπο για την ανακούφιση των χρόνιων πόνων στη μέση και την πλάτη.

Πρόκειται για μία συσκευή-εμφύτευμα που τοποθετείται στη σπονδυλική στήλη και αποτρέπει τα σήματα πόνου να φτάσουν στον εγκέφαλο.

Το τσιπ που έχει σχεδιαστεί από μια ομάδα βιολόγων, ιατρών, μηχανικών και ηλεκτρονικών, τοποθετείται σε μία βιοσυμβατή συσκευή για να μην απορριφθεί από το σώμα του ανθρώπου. Είναι ραμμένο επάνω σε ένα νήμα πάχους μόλις 1.22mm, κατασκευασμένο από πολυμερές υλικό, το οποίο διαθέτει ηλεκτρονικά καλώδια καθένα εκ των οποίων είναι ραμμένο στη σπονδυλική στήλη, χωρίς να προκαλείται κάποια ζημιά. Όλο το σύστημα τροφοδοτείται από μια μπαταρία που φορτίζεται ασύρματα.

Η συσκευή αυτή κατασκευάζεται από τη NICTA CTO Implant technologies και έχει μέγεθος όσο ένα σπιρτόκουτο. Πέραν αυτής της λειτουργίας, οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα μπορέσει να βοηθήσει και για την ανακούφιση από πόνους ημικρανιών, επιληψίας, νευρικών παθήσεων κλπ.


Διαβάστε περισσότερα...

Καρκίνος του πνεύμονα: Eντοπίστηκε γονιδιακή ποικιλομορφία




Επιστήμονες ανακάλυψαν γενετική αλλοίωση που συμβαίνει σε συνήθη μορφή καρκίνου του πνεύμονα σε καπνιστές, που όπως δήλωσαν προσφέρει στόχο ανάπτυξης νέων φαρμάκων.
Σε έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Science Translational Medicine», ερευνητική ομάδα από τη Γερμανία δήλωσε ότι το γονίδιο FGFR1 είναι νέος «ύποπτος» όσον αφορά τον επιδερμοειδή καρκίνο του πνεύμονα.
Ο Nicholas Turner, του Ινστιτούτου για την έρευνα στον καρκίνο, του Λονδίνου, δήλωσε ότι μέχρι τώρα τα νέα για τέτοιους ασθενείς δεν ήταν καλά. Ωστόσο, θεωρεί ότι η νέα έρευνα αποτελεί την πρώτη αχτίδα ελπίδας.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Roman Thomas, του Max Planck Institute for Neurological Research της Γερμανίας, δημιούργησε γενετικά προφίλ μεγάλης ομάδας καρκινικών κυττάρων πνεύμονα και ανακάλυψε ότι τα δείγματα επιδερμοειδούς καρκίνου του πνεύμονα περιείχαν περισσότερα αντίγραφα του γονιδίου FGFR1 σε σχέση με άλλους τύπους καρκίνου.
Ο Thomas δήλωσε ότι τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι φάρμακα γνωστά ως καταστολείς του FGFR, σχεδιασμένα να μπλοκάρουν τη λειτουργία αυτού του γονιδίου θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα έναντι αυτού του είδους καρκίνου του πνεύμονα.
Μετά τον εντοπισμό του γονιδίου, η ερευνητική ομάδα δοκίμασε σε ποντίκια φάρμακο καταστολέα του FGFR και ανακάλυψε ότι συρρίκνωνε τους όγκους.
Μόνο οι όγκοι με την ενίσχυση του γονιδίου επέδειξαν τη συγκεκριμένη ακραία ευαισθησία στον καταστολέα FGRF.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν περαιτέρω κλινικές δοκιμές αυτού του τύπου φαρμάκων σε ασθενείς έχουν καλά αποτελέσματα, ενδεχομένως θα μπορούσαν να διατεθούν φάρμακα προς χρήση εντός 5 ετών.

Πηγή: iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι Η.Π.Α. απορρίπτουν φάρμακο για τον καρκίνο του μαστού


Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (F.D.A.) των Η.Π.Α. δήλωσε χθες, Πέμπτη, ότι δεν θα συνεχιστεί η έγκριση του φαρμάκου Avastin για τον καρκίνο του μαστού.
H κίνηση του Οργανισμού έρχεται σε αντίθεση με απόφαση που ανακοινώθηκε ταυτόχρονα από το European Medicines Agency, που δήλωσε ότι θα διατηρήσει την έγκρισή του για τη χρήση του Avastin στον καρκίνο του μαστού σε συνδυασμό με σκεύασμα χημειοθεραπείας.
To Avastin της Roche χρησιμοποιείται και για άλλα είδη καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, του εγκεφάλου και των νεφρών. Η έγκριση του FDA για αυτές τις μορφές καρκίνου δεν επηρεάστηκε από τη σημερινή ανακοίνωση.
Η Janet Woodcock, του F.D.A., δήλωσε ότι μετά από προσεκτική επισκόπηση των κλινικών στοιχείων και  βάσει τεσσάρων ερευνών, θα αφαιρεθεί η ένδειξη για καρκίνο του μαστού στο σκεύασμα.

Οι έρευνες υπέδειξαν περισσότερες παρενέργειες, όπως αιμορραγία, σε γυναίκες που αντιμετωπίστηκαν με Avastin.
Ωστόσο, η Genentech, μονάδα της  Roche, αναμένεται να ζητήσει δημόσια ακρόαση για την απόφαση του F.D.A..

Διαβάστε περισσότερα...

Σε «καλό δρόμο» το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον καρκίνο


Περισσότερο από το 30% των καρκίνων μπορεί να προληφθεί, σύμφωνα με φετινά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Με άξονα την πληροφορία αυτή, το Υπουργείο Υγείας παρουσίασε σήμερα το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο, που αφορά στην περίοδο 2011-2015. Σκοπός του σχεδίου είναι αφενός να συμβάλει στην ευρύτερη συνειδητοποίηση, ότι ο καρκίνος αποτελεί μία χρόνια και συχνά ιάσιμη νόσο, και αφετέρου να συντελέσει καθοριστικά στην αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπισή της.

Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, που συνιστά κυρίως αποστολή των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, είναι προτεραιότητα για τους συντάκτες του Σχεδίου. Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, στην ομιλία του στο Ζάππειο, όπου παρουσιάστηκε το Σχέδιο, τόνισε ότι «παρότι είμαστε η έκτη χώρα σε δαπάνες υγείας συγκριτικά με τον πληθυσμό μας, εξακολουθούμε να μην είμαστε ευχαριστημένοι με τις υπηρεσίες, που παρέχονται στον πολίτη». Μάλιστα, σε μία γενικότερη αναφορά, σημείωσε ότι «η επόμενη αναθεώρηση πρέπει να αφορά ζητήματα Δικαιοσύνης, καθώς τα πράγματα είναι αδύνατο να προχωρήσουν σε οποιονδήποτε τομέα και όχι μόνο στην Υγεία, εάν γίνονται συνεχώς ενστάσεις από τρίτους».

Το πιο σημαντικό, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, είναι να μειωθεί η έκθεση του πληθυσμού στους γνωστούς παράγοντες κινδύνου που ευθύνονται για τον καρκίνο, αλλά και να αυξηθούν τα προγράμματα ομαδικού και ατομικού προσυμπτωματικού ελέγχου για συγκεκριμένα είδη καρκίνου. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη βελτίωση των υπηρεσιών αντιμετώπισης του διαγνωσμένου καρκίνου αλλά και την πρόσβαση στις θεραπείες.

Το σχέδιο προβλέπει συγκεκριμένες δράσεις, όπως:

- Ανάπτυξη θεσμικού πλαισίου για την κατ' οίκον νοσηλεία και τη λειτουργία ξενώνων ασθενών τελικού σταδίου

- Συμβουλευτική και παρηγορητική - ανακουφιστική στήριξη

- Ανάπτυξη ξενώνων τελικού σταδίου

- Ανάπτυξη συστήματος επανελέγχου των ογκολογικών ασθενών για την έγκαιρη διάγνωση των μεταστάσεων

- Δημιουργία μεικτών ξενώνων φιλοξενίας ασθενών, που υποβάλλονται σε θεραπεία και των συγγενών τους

- Δημιουργία ενιαίου θεσμικού πλαισίου και οδηγού παροχών και δικαιωμάτων των ασθενών με καρκίνο

- Βελτίωση του θεσμικού πλαισίου και ενίσχυση των μηχανισμών εργασιακής και κοινωνικής επανένταξης για ασθενείς με καρκίνο (νοσούντες ή αποθεραπευθέντες)

- Δημιουργία - Ενίσχυση Μηχανισμών Ψυχο-Κοινωνικής Υποστήριξης Οικογενειών Καρκινοπαθών (νοσούντες ή αποθεραπευθέντες) ιδιαίτερα αναφορικά με τις κακοήθεις νεοπλασίες της παιδικής ηλικίας. 


Διαβάστε περισσότερα...

To νερό των θαλασσών εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία


Η καλή ποιότητα των υδάτινων συστημάτων συμβάλλει και στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, συνεπώς και στην καλύτερη ανθρώπινη υγεία, όπως προκύπτει από έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), για τα αερομεταφερόμενα μικροφύκη και κυανοβακτήρια, δηλαδή για τους μικροοργανισμούς που κυριαρχούν ως επί το πλείστον στα νερά των θαλασσών, των λιμνών και των ποταμών, και καταφέρνουν, όμως, να «μεταπηδήσουν» και στον αέρα.

Σύμφωνα με την έρευνα, ένας κάτοικος του κέντρου της Θεσσαλονίκης μπορεί να εισπνεύσει σε ένα 24ωρο έως και 5.000 κύτταρα μικροφυκών και κυανοβακτηρίων, στις μέγιστες τιμές κυκλοφορίας τους στον αέρα. Εάν στην ποσότητα αυτή κυριαρχήσουν, κάποιες εποχές, τα επιβλαβή κύτταρα, σε ποσοστό 50% (δηλαδή, 2.500 εισπνεύσιμα επιβλαβή κύτταρα) και η έκθεση σ’ αυτά είναι μακροχρόνια, οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία μπορούν να σχετιστούν με αναπνευστικά και δερματικά προβλήματα, νευρικές εκφυλιστικές νόσους, αλλεργίες ή άλλες ασθένειες. 


Διαβάστε περισσότερα...

Έρευνα: Από εργασιακό άγχος και κόπωση υποφέρουν οι νοσηλευτές


Το σύνδρομο επαγγελματικής πλήξης επηρεάζει τους Έλληνες νοσηλευτές και φαίνεται να είναι εντονότερο στις νοσηλεύτριες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας, το οποίο άρχισε χθες στην Αθήνα.

Στη μελέτη συμμετείχαν 100 νοσηλευτές χειρουργείου και αποστείρωσης, που υπηρετούν σε δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλίας, με μέσο όρο ηλικίας τα 36,6 χρόνια.

Σύμφωνα με τους μελετητές, πρόκειται για μια δυσάρεστη συναισθηματική κατάσταση στην οποία ένα άτομο αισθάνεται διάχυτη έλλειψη ενδιαφέροντος και δυσκολία στη διασφάλιση μιας εργασίας ή δραστηριότητας.

Το αποτέλεσμα είναι η μειωμένη αποδοτικότητα και η δυσαρέσκεια με το εργασιακό περιβάλλον. Παράλληλα, παρατηρείται έντονο εργασιακό άγχος, σωματική και ψυχική κόπωση, ακόμη και ψυχικά προβλήματα.

Για την αντιμετώπιση της επαγγελματικής πλήξης οι ειδικοί προτείνουν:

-αλλαγή της εργασίας ή της αντίληψης για την εργασία, με ανάθεση διαφορετικών ρόλων και αρμοδιοτήτων
-εμπλουτισμό της εργασίας, ώστε να παρέχει κίνητρα, περιορίζοντας έτσι την πλήξη από την επαναλαμβανόμενη εργασία
-χρήση στόχων απόδοσης και επιβράβευσης της επιτυχίας τους
-σχεδιασμό του χώρου εργασίας, ώστε να επιτρέπει τις συνομιλίες και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των εργαζομένων, με σκοπό την πρόληψη ή και άμβλυνση της πλήξης. 


Διαβάστε περισσότερα...