Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Το Λονδίνο γιορτάζει τα 90ά γενέθλια της βασίλισσας Ελισάβετ


Σαββατοκύριακο εκδηλώσεων στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Με μια θρησκευτική τελετή στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου άρχισε σήμερα ένα μεγάλο Σαββατοκύριακο εκδηλώσεων για τον επίσημο εορτασμό των 90ών γενεθλίων της βασίλισσας Ελισάβετ Β'.

Η βασίλισσα, που γεννήθηκε στις 21 Απριλίου του 1926, συνηθίζει να γιορτάζει τα γενέθλιά της σε δύο φάσεις: σε στενό ιδιωτικό κύκλο την ίδια ημέρα και επίσημα, τον μήνα Ιούνιο, σύμφωνα με μια παλιά παράδοση ηλικίας 250 και πλέον ετών. Ο διπλός εορτασμός των γενεθλίων του μονάρχη καθιερώθηκε το 1748 από τον βασιλιά Γεώργιο Β΄ ώστε οι διάφορες εκδηλώσεις να αποφεύγουν τα καπρίτσια του καιρού.



Ορόσημο η ηλικία των 90 ετών, και φέτος στις 21 Απριλίου πλήθος κόσμου κατέκλυσε την περιοχή γύρω από το Κάστρο των Ουίνδσορ για να ευχηθεί στη βασίλισσα, ενώ στη συνέχεια διοργανώθηκαν πολλές γιορτές.



Ο επίσημος εορτασμός των γενεθλίων είχε επίσης ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια φέτος.

Στη λειτουργία στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου παρέστησαν ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και όλες οι διακεκριμένες προσωπικότητες της χώρας.



Η βασίλισσα, φορώντας ένα φόρεμα σε παλ κίτρινο χρώμα και το ανάλογο καπέλο, συνοδευόταν από τον σύζυγό της, πρίγκιπα Φίλιππο -ο οποίος γιορτάζει σήμερα τα 95ά γενέθλιά του- και τον γιό τους, πρίγκιπα-διάδοχο Κάρολο. Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, η σύζυγός του Κέιτ και ο πρίγκιπας Χάρι ήταν επίσης στην τελετή.

Αύριο, η βασίλισσα θα πραγματοποιήσει ως είθισται την επιθεώρηση των στρατευμάτων, κοντά στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, πριν παρακολουθήσει αεροπορική επίδειξη μαζί με όλη τη βασιλική οικογένεια.



Την Κυριακή, τέλος, ένα τεράστιο «street party» θα πραγματοποιηθεί στο Mall, τη μαγευτική λεωφόρο που κατεβαίνει από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και όπου αναμένονται 10.000 επισκέπτες, ενώ άλλες μικρότερες εκδηλώσεις προγραμματίζονται σε όλη τη Βρετανία.








Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέο πλαίσιο τεχνικών προδιαγραφών εκπόνησης μελετών δημιουργεί ο Σπίρτζης


Προκηρύσσονται οι δύο πρώτοι διεθνείς διαγωνισμοί.

Την προκήρυξη των δύο πρώτων δημόσιων ανοικτών διαγωνισμών για τη δημιουργία του νέου πλαισίου τεχνικών προδιαγραφών εκπόνησης μελετών με σύγχρονο, αντικειμενικό και αξιόπιστο τρόπο, ενέκρινε ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης. Η αναβάθμιση και κωδικοποίηση των προδιαγραφών μελετών συνδέεται ταυτοχρόνως με το σύστημα, που υλοποιείται στο υπουργείο, το οποίο προβλέπει την ανάπτυξη και λειτουργία λογισμικού και ψηφιακών εφαρμογών ηλεκτρονικού ελέγχου και παρακολούθησης της κοστολόγησης, της διοίκησης, διαχείρισης και επίβλεψης των μελετών και των έργων.

Το νέο πλαίσιο εκπόνησης μελετών εντάσσεται στη συνολική παρέμβαση εξυγίανσης, εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης της παραγωγής των μελετών και έργων, που υλοποιεί η κυβέρνηση. Οι προκηρύξεις και τα τεύχη δημοπράτησης που ενέκρινε ο υπουργός αφορούν τη διενέργεια των δύο πρώτων διεθνών ανοικτών διαγωνισμών συμβάσεων παροχής υπηρεσιών, οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν στις 14 και 15 Ιουλίου. Η προεκτιμώμενη αμοιβή αυτών των συμβάσεων είναι της τάξης των 3 εκατομμυρίων ευρώ έκαστη με ΦΠΑ. Οι δύο συμβάσεις παροχής υπηρεσιών αφορούν τις προδιαγραφές εκπόνησης μελετών για:

- Εγγειοβελτιωτικά έργα (αρδευτικά, αποστραγγιστικά, έργα προσαγωγής).
- Έργα υδρομάστευσης (φράγματα, λιμνοδεξαμενές).
- Έργα αποχέτευσης ομβρίων (οριοθετήσεις, αντιπλημμυρικά-αντιδιαβρωτικά έργα χειμάρρων κ.λπ., έργα ανάσχεσης, εσωτερικά δίκτυα, συλλεκτήρες, «πράσινες» πολιτικές διαχείρισης ομβρίων).
- Υδραυλικά συγκοινωνιακά έργα (αποχέτευση συγκοινωνιακών έργων, εξωτερικές λεκάνες, οδικές σήραγγες).

Αντικείμενο αυτών των συμβάσεων είναι η σύνταξη ενός σύγχρονου οδηγού (κανονισμός) εκπόνησης μελετών, όπου θα αναπτύσσονται κατά τρόπο εμπεριστατωμένο: Κριτήρια Σχεδιασμού, συνιστώμενες οδηγίες και προεκτιμώμενες αμοιβές ανά στάδιο και κατηγορία μελέτης, λεπτομερής κατάλογος «παραδοτέων», καθώς και η κωδικοποίησή τους για την ευχερή συσχέτιση και αναζήτησή τους. Συγκεκριμένα, το αντικείμενο των συμβάσεων είναι:

- Καθορισμός ορισμών και εννοιών, όσον αφορά την κατηγορία των μελετών, στα στάδια, και στα παραδοτέα τεύχη και σχέδια της μελέτης.
- Σύνταξη Κανονισμού Εκπόνησης Μελετών με τα κριτήρια σχεδιασμού έργων και τις βέλτιστες πρακτικές.
- Καθορισμός παραδοτέων τευχών μελετών.
- Καθορισμός παραδοτέων σχεδίων μελετών.
- Ανάπτυξη συστήματος κωδικοποίησης σε ψηφιακή μορφή, με βάση το οποίο όλα τα παραπάνω θα μπορούν να ενσωματωθούν στο «Ηλεκτρονικό Σύστημα Κόστους των Συντελεστών Παραγωγής Τεχνικών Έργων (ΣΥΚΟΣΠΕ)-Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο Τιμών και Προδιαγραφών (ΗΛΠΑΤΙΠ)-Ηλεκτρονικό Σύστημα Εθνικών Τεχνικών Προδιαγραφών (ΣΕΤΕΠ)» του σχεδίου νόμου «Δομές στρατηγικού σχεδιασμού στα τεχνικά έργα, διαδικασίες διαφάνειας και κεντρικού ελέγχου στο σύστημα παραγωγής δημοσίων και ιδιωτικών έργων».

- Σύνταξη προτάσεων «Βέλτιστων Πρακτικών» (Best Practices) ή/και Συνιστώμενες Μέθοδοι (Recommended Methods), που έχουν εφαρμοστεί στον ελληνικό και διεθνή χώρο.

- Σύνταξη πρότυπων σχεδίων για τυπικά τεχνικά έργα (π.χ. φρεάτια, κ.λπ.) και τυπικές διατομές.

Τέλος, προβλέπεται η εκπόνηση νέου Κανονισμού Προεκτιμώμενων Αμοιβών με βάση τις νέες προδιαγραφές.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αλλαγές στο Facebook


Διορθώθηκε σημαντικό κενό ασφαλείας του Facebook Messenger


Σημαντική ευπάθεια της πλατφόρμας του Facebook Messenger, που αφορούσε τόσο την έκδοση για φορητές συσκευές, όσο και την βασισμένη στο Web υπηρεσία, διορθώθηκε πρόσφατα. Το κενό ασφαλείας μπορούσε να επιτρέψει σε χάκερ την πρόσβαση στα μηνύματα των χρηστών, τα οποία στη συνέχεια οι επιτήδειοι μπορούσαν να επεξεργαστούν, ή να διαγράψουν.

Σύμφωνα με τον Roman Zaikin, ερευνητής της εταιρείας Check Point, κάποιος θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την ευπάθεια πολύ εύκολα, αρκεί να γνώριζε την τιμή του μοναδικού δείκτη “message_id” ενός δεδομένου μηνύματος. Για να καταφέρει κάτι τέτοιο, ο χάκερ θα μπορούσε να “μολύνει” το σύστημα του θύματος με κατάλληλο malware, ή να χρησιμοποιήσει κάποιο proxy server, του οποίου τα αρχεία καταγραφής θα μπορεί να προσπελάσει.

Σε περίπτωση επιτυχούς επίθεσης, ο χρήστης δεν θα ήταν δυνατό να αντιληφθεί ότι πολλά μηνύματα έχουν υποστεί επεξεργασία. Έτσι, ο επιτιθέμενος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την ταυτότητα του θύματος, προκειμένου να στείλει μαζικά μηνύματα spam, ή ακόμα και συνδέσμους προς τοποθεσίες Web με κακόβουλο λογισμικό.

Σημειώνεται ότι ο Zaikin ανακάλυψε το πρόβλημα μόλις στις αρχές του μήνα, ενώ ενημέρωσε άμεσα το Facebook, που προχώρησε στη διόρθωσή του με patch.

-------------

Η νέα ρύθμιση του Facebook που μπορεί να μετατραπεί σε spam

Το τεστ του κοινωνικού δικτύου για ένα νέο εργαλείο ειδοποιήσεων.

Το Facebook σχεδιάζει να δώσει στους χρήστες έναν ακόμη τρόπο για να ενημερώνουν τους φίλους τους για τις νέες δημοσιεύσεις τους αλλά δεν είναι σίγουρο ότι αυτοί θα το υποδεχτούν με καλό μάτι.

Το κοινωνικό δίκτυο δοκιμάζει μια νέα λειτουργία που θα δώσει στους χρήστες τη δυνατότητα να ειδοποιούν έως και 10 φίλους για μια δημοσίευση που έχουν μοιραστεί. Οι φίλοι που θα επιλέξει κάποιος να ενημερώνει, θα δέχονται μια ειδοποίηση σχετικά με τη δημοσίευση αλλά δεν προστίθεται κάποια ετικέτα σε αυτόν όπως συμβαίνει τώρα και έτσι δε θα εμφανίζεται σε κανενός το προφίλ. Η ιδέα βασίζεται στο να επιστήσει την προσοχή κάποιων χρηστών σε κάποια δημοσίευση χωρίς να γεμίζει το χρονολόγιο και οι τοίχοι αυτών. «Όταν κάνετε μια δημοσίευση που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα σε ορισμένους φίλους τότε θέλετε να βεβαιωθείτε ότι θα το δουν. Αντί να βάζετε ετικέτα τους φίλους είτε στην ίδια τη δημοσίευση είτε στα σχόλια, θα έχετε τώρα μια πιο διακριτική επιλογή για να τους ενημερώνετε για τη δημοσίευσή σας με την αποστολή, σε αυτούς, μιας ειδοποίησης», δήλωσε εκπρόσωπος του Facebook εξηγώντας ποιο είναι το σκεπτικό του νέου εγχειρήματος.

Το χαρακτηριστικό, το οποίο επισημάνθηκε για πρώτη φορά από SocialTimes, αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται με μια μικρή ομάδα χρηστών του Facebook στον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία. Το Facebook επιβεβαίωσε το τεστ αλλά δεν είπε συγκεκριμένα πότε ή αν θα ξεκινήσει δημόσια για όλους. Ωστόσο, ορισμένοι χρήστες έχουν ήδη αρχίσει να διαμαρτύρονται ότι το νέο χαρακτηριστικό θα είναι ένας άλλος τρόπος για να γίνεται spam στους χρήστες με ακόμη περισσότερες ειδοποιήσεις. Έχει ακόμη συγκριθεί και με το «poke» το οποίο είχε θεωρηθεί ακόμη και εργαλείο... φλερτ αλλά εξελίχθηκε αργότερα σε έναν τρόπο να πει κάποιος ένα «γεια» χωρίς να στείλει μήνυμα.

-------------

Οι νέες δημοσιεύσεις του Facebook που θα φαίνονται και… δε θα φαίνονται!

Ο νέος τρόπος για να αυξηθεί η «κίνηση» των χρηστών

Η απόκρυψη των δημοσιεύσεων στο Facebook δεν είναι κάτι καινούριο, αλλά το να μην εμφανίζονται μόνο στο δικό σας χρονολόγιο, είναι!

Ο γίγαντας των κοινωνικών δικτύων έχει μια επιλογή που επιτρέπει στους χρήστες που μπαίνουν από σταθερό υπολογιστή ή laptop (δεν ισχύει ακόμη για κινητά) να δημοσιεύουν ενημερώσεις οι οποίες θα φαίνονται μόνο στη ροή δημοσιεύσεων και όχι στον τοίχο τους, δηλαδή στο χρονολόγιό τους.

Ονομάζεται «κρύψτο από το χρονολόγιό σου» και ουσιαστικά επιτρέπει στους χρήστες να δημοσιεύουν γρήγορες ερωτήσεις και ανακοινώσεις που θέλουν να τις δουν άμεσα κάποιοι στη ροή των δημοσιεύσεών τους, αλλά να μην είναι ορατές αν κάποιος επισκεφτεί τον τοίχο τους. «Η ικανότητα του να κρύβεις μια δημοσίευση από τη ροή υπάρχει και τώρα, και σήμερα είναι σε δοκιμή ένα χαρακτηριστικό που θα καταστήσει ακόμη πιο εύκολο τον έλεγχο των δημοσιεύσεων, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να δημοσιεύετε κάτι που θα φαίνεται μόνο στη ροή κι όχι στον τοίχο σας» ανέφερε εκπρόσωπος του Facebook στη Daily Mail.

facebook2

Το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο θέλει με αυτό τον τρόπο να ενθαρρύνει τους χρήστες να κάνουν περισσότερες δημοσιεύσεις δίνοντας τους το μήνυμα ότι μπορούν αυτές να είναι προσωρινές και να μην μένουν μόνιμα στο χρονολόγιό τους. Αυτό έρχεται μετά από πρόσφατη έρευνα που έδειξε ότι τα ποσοστά δημοσιεύσεων στο Facebook έχουν μειωθεί πολύ και συνολικά κατά 21% μέσα σε ένα χρόνο. Οι χρήστες πατώντας ένα απλό «τικ» κάτω από τη δημοσίευσή τους θα μπορούν να την κάνουν ορατή μόνο στη ροή κι όχι στον τοίχο τους, αλλά αυτή η δυνατότητα δεν είναι ακόμη διαθέσιμη για όλους. Το Facebook επιπλέον δεν έχει δώσει συγκεκριμένες ημερομηνίες για το πότε η δυνατότητα θα δοθεί σε χρήστες σε όλον τον κόσμο, αλλά εφόσον έγινε η αρχή, κάτι τέτοιο αναμένεται να συμβεί σύντομα.


Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εμπλέκονται σε σεξουαλικό σκάνδαλο Μουνιαΐν, Ίσκο, Ντε Χέα


Σε σκάνδαλο σεξουαλικής εκμετάλλευσης φέρεται να εμπλέκονται Νταβίντ ντε Χέα, Ίσκο και Ικέρ Μουναίν, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως ο πρώτος είχε ρόλο μεσάζοντα.

Σκάνδαλο μεγατόνων «έσκασε» στην Ισπανία, λίγες ώρες πριν την έναρξη του Euro στα γήπεδα της Γαλλίας!

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «El Diario», Νταβίντ ντε Χέα, Ίσκο και Ικέρ Μουναΐν εμπλέκονται σε σκάνδαλο σεξουαλικής εκμετάλλευσης, βιασμών, παιδικής πορνογραφίας και εξώθησης στην πορνεία, το οποίο είχε αρχίσει το 2005.

Τα ονόματα των δύο εξ αυτών (Ντε Χέα και Μουναΐν) έδωσε μάρτυρας που βρίσκεται από τον περασμένο Απρίλιο στη φυλακή για την εν λόγω υπόθεση, ενώ τη μαρτυρία αυτή έρχεται να «ενισχύσει» κατάθεση νεαρής που ισχυρίζεται ότι προ τριετίας κακοποιήθηκε σεξουαλικά σεξουαλικά σε ξενοδοχείο της Μαδρίτης.

Σύμφωνα με τις πηγές, ο Νταβίντ ντε Χέα είχε ρόλο μεσάζοντα, με τον άσο της Γιουνάιτεντ να απειλεί την κοπέλα (σημειώνεται ότι τότε δεν ήταν ανήλικη, ενώ στο δωμάτιο συνάντησε μια ακόμα γυναίκα) να έρθει σε ερωτική συνεύρεση με τους δύο συμπαίκτες του, χρησιμοποιώντας μάλιστα απειλές για να την πείσει.

Το σχετικό έγγραφο

inner


Πηγή: http://www.sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μέτρα και ενέργειες της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων υπηρεσιών προς όφελος των πολιτών


«Πράσινο φως» για την αποκατάσταση του γεφυριού της Πλάκας

Οι εργασίες που θα δρομολογηθούν άμεσα αφορούν στην ανέλκυση του αυθεντικού υλικού από τον Άραχθο.

Το «πράσινο φως» για την αποκατάσταση του εμβληματικού γεφυριού της Πλάκας και την έγκριση άμεσης υλοποίησης εργασιών κατά τους επόμενους μήνες έδωσαν τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων κατά τη σημερινή συζήτηση του θέματος.

Οι εργασίες που θα δρομολογηθούν άμεσα αφορούν στην ανέλκυση του αυθεντικού υλικού από τον 'Αραχθο, σε μεθοδευμένες στερεώσεις των τμημάτων της γέφυρας που έχουν παραμείνει όρθια και στην τοποθέτηση πασσάλων για τη θεμελίωση των βάθρων του γεφυριού.

Τις παραπάνω εργασίες θα εκτελέσει η Περιφέρεια Ηπείρου, όπως προκύπτει από την προγραμματική σύμβαση που υπογράφηκε πέρυσι το καλοκαίρι ανάμεσα στο υπουργείο Πολιτισμού, το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, την Περιφέρεια Ηπείρου και το δήμο Βορείων Τζουμέρκων, με στόχο την αποκατάσταση του μνημείου. Την επίβλεψη των εργασιών θα έχουν το ΥΠΠΟ και το ΕΜΠ.

Το λιθόκτιστο μονότοξο γεφύρι της Πλάκας, έργο του 1866 και κηρυγμένο μνημείο και έργο τέχνης, κατέρρευσε την 1η Φεβρουαρίου 2015, έπειτα από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που έπληξαν τα Τζουμέρκα. Ωστόσο, όπως διαπίστωσε η ομάδα μελετητών το Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, που προσέφερε αφιλοκερδώς τις προκαταρκτικές μελέτες για το έργο, οι πλημμύρες που δημιουργήθηκαν από τις βροχοπτώσεις δεν ήταν από μόνες τους ικανές να προκαλέσουν βλάβες στο μνημείο.

Όπως εξήγησε η καθηγήτρια του ΕΜΠ και μέλος του ΚΣΝΜ, Ελισσάβετ Βιντζηλαίου, κύριο αίτιο της κατάρρευσης ήταν η διάβρωση που εντοπίστηκε ότι υπήρχε στο ανατολικό βάθρο της γέφυρας, με αποτέλεσμα τα φορτία να μην καταλήγουν ομοιόμορφα σε όλα τα θεμέλια.

Εξάλλου, το 2008 είχαν γίνει κάποιες εργασίες συντήρησης στο μνημείο, οι οποίες δεν ολοκληρώθηκαν, ενώ το 2013 είχε γίνει σύσκεψη αρμόδιων φορέων για την περαιτέρω αναστήλωση του μνημείου, που ωστόσο δεν προχώρησε. Ρωγμές στο μνημείο είχαν εντοπιστεί και το 2014.

Σύμφωνα με την εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, που έγινε ομόφωνα δεκτή από τα μέλη του Συμβουλίου, η αποκατάσταση του μνημείου θα πρέπει να βασιστεί σε θεμελιώδεις αρχές, όπως ότι οι μελέτες θα αποδίδουν την αρχική χάραξη και ότι τα σημεία που θα συμπληρωθούν θα διακρίνονται από τα αυθεντικά. Το έργο της συμπλήρωσης των κατεστραμμένων τμημάτων είναι επείγον, τόνισε η προϊσταμένη της Διεύθυνσης, προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανότητα κατάρρευσης των σωζόμενων τμημάτων.

Επίσης επισημάνθηκε ότι θα υπάρξει ο εντοπισμός, η καταγραφή και η συλλογή των σωζόμενων τμημάτων της γέφυρας. Πάντως, ένα ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί μέχρι στιγμής είναι το κατά πόσο θα επαναχρησιμοποιηθούν τα πεσμένα κομμάτια της γέφυρας. Όπως εξήγησε η γενική διευθύντρια του υπουργείου Πολιτισμού, Ευγενία Γατοπούλου, η χρήση του αυθεντικού υλικού θα διερευνηθεί αφού συλλεγεί το υλικό και διαπιστωθεί η ποιότητά του και η κατάσταση διατήρησής του. Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΚΑ στο Συμβούλιο, Γεώργιος Γκανασούλης, εξέφρασε τον προβληματισμό ότι μπορεί οι όποιες βλάβες στο αυθεντικό υλικό που βρίσκεται για καιρό στο νερό να έχουν επιδεινωθεί. Σημειώνεται ότι πέρυσι ανασύρθηκαν κάποιοι μεγάλοι όγκοι τμημάτων του γεφυριού, ωστόσο, όπως εξήγησε ο προϊστάμενος της Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας, Βασίλης Κασκάνης, υπάρχει άλλο ένα μεγάλο κομμάτι της γέφυρας που εντοπίστηκε αλλά δεν μπόρεσε να ανασυρθεί λόγω μεγέθους.

Παράσταση στη συνεδρίαση πραγματοποίησε ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος ζήτησε σε έντονους τόνους να μεριμνήσουν οι εμπλεκόμενοι φορείς ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι εργασίες αποκατάστασης, καθώς «πέφτουν τα υλικά και από το τμήμα που έχει απομείνει». Ο ίδιος διαμήνυσε ότι εφόσον οι κατεπείγουσες εργασίες για το έργο δεν προχωρήσουν, η περιφέρεια θα αποχωρήσει από την προγραμματική σύμβαση. «Ήρθε η ώρα να δώσουμε ένα μήνυμα στον κόσμο ότι αυτό το έργο θα το κάνουμε», συμπλήρωσε.

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Βλαζάκη τον διαβεβαίωσε ότι θα προχωρήσουν άμεσα η ανάσυρση θραυσμάτων και οι στερεώσεις, ενώ και η θεμελίωση των βάθρων θα γίνει, σύμφωνα με μελέτη που θα κατατεθεί. Από την πλευρά του και ο περιφερειάρχης δεσμεύτηκε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου θα κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες που απαιτούνται για να προχωρήσει άμεσα το έργο.

«Ένα τόσο δύσκολο έργο πρέπει να έχει όλη τη σωστή προετοιμασία και υποστήλωση για να υλοποιηθεί», υπενθύμισε η κ. Γατοπούλου.

Όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Πολιτισμού, η υλοποίηση της κατασκευής θα γίνει από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε συνδυασμό με την ένταξη του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία».

---------------

Λιμάνι Κατακόλου: Τα σκουπίδια διώχνουν τους τουρίστες


Τα σκουπίδια που βρίσκονται εκτεθειμένα στο κέντρο του λιμανιού του Κατάκολου, «υποδέχονται» καθημερινά τους χιλιάδες των τουριστών που φτάνουν στην περιοχή με τα κρουαζιερόπλοια. Το πρόβλημα, με τις σωρούς που βρίσκονται έξω από τα τοπικά καταστήματα και σε μικρή απόσταση από το Λιμεναρχείο και το Λιμενικό Ταμείο αλλά και όσα βρίσκονται κατά μήκος της Επαρχιακής Οδού Κατάκολου – Πύργου, έχουν γίνει το σήμα «κατατεθέν», με τους τουρίστες καθώς και τις ναυτιλιακές εταιρείες να εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους ως προς την εικόνα που παρουσιάζει η ευρύτερη περιοχή.





Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» ήδη ναυτιλιακές εταιρείες, έχουν ζητήσει εγγράφως από την αρχή της τουριστικής σεζόν, την μέριμνα των τοπικών φορέων για την αποκομιδή των απορριμμάτων εκφράζοντας την πλήρη δυσαρέσκειά τους, για την κατάσταση που επικρατεί.

Από την άλλη, επαγγελματίες του Κατάκολου, κάτοικοι και εκπρόσωποι του τοπικού συμβουλίου, σε δηλώσεις τους για το σοβαρό αυτό ζήτημα, ζητούν να δοθεί προτεραιότητα στην τοπική κοινότητα του Κατάκολου και τα σκουπίδια να μαζευθούν άμεσα.

Στο μεταξύ, πηγές αναφέρουν στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ», πως θα πρέπει να υπάρξει η στήριξη όλων των φορέων έτσι ώστε οι 40 τόνοι που απομακρύνονται καθημερινά για μεταφορά στον ΧΥΤΑ Παλαίρου, να αυξηθούν ούτως ώστε η αποκομιδή να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και από το Κατάκολο και από την άλλη να υπάρξει η ενημέρωση των πολιτών ώστε τα ημερήσια σκουπίδια να τα εναποθέτουν στους κάδους απορριμμάτων, από τους οποίους γίνεται η περισυλλογή από την Υπηρεσία Καθαριότητας καθημερινά. Αυτό, όπως συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, πρέπει να γίνεται καθώς τα σάπια σκουπίδια δεν είναι δυνατόν να μεταφερθούν στην Τριανταφυλλιά, παρά μόνο στον ΧΥΤΑ Παλαίρου που ισχύει η προγραμματική σύμβαση, καθώς σε τέτοια περίπτωση το έργο της ενδιάμεσης θα «τιναχθεί» στον αέρα.

Εξάλλου, αγωνιώδεις είναι οι προσπάθειες του αντιδημάρχου Καθαριότητας, Βασίλη Σεϊντή, καθώς ο ίδιος, έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την άμεση αποκομιδή από τον χώρο του Δημοτικού Σταδίου Πύργου και στη συνέχεια, θα προχωρήσει η περισυλλογή των απορριμμάτων από την ευρύτερη περιοχή του Κατάκολου που το πρόβλημα, δημιουργεί τη δυσαρέσκεια κατοίκων και τουριστών.

Μέχρι στιγμής, ο δήμος του Πύργου, μπορεί και στέλνει τα σκουπίδια ημέρας στην περιοχή της Τριανταφυλλιάς ενώ μεταφέρει τα υπόλοιπα στον ΧΥΤΑ Παλαίρου του δήμου Ακτίου – Βόνιτσας.

Μάκης Ρομποτής

Αντιπρόεδρος τοπικής κοινότητας Κατακόλου

«Τον πρώτο χρόνο καταφέραμε να κρατάμε το Κατάκολο σε ένα καλό επίπεδο. Αυτή τη στιγμή το θέμα με τα σκουπίδια έχει φτάσει στο απροχώρητο. Υπάρχει ένα λιμάνι εδώ που κάθε ημέρα έχει χιλιάδες τουρίστες. Μήπως πρέπει κάποιος να ενδιαφερθεί και να δώσουμε προτεραιότητα στο χωριό, γιατί το Κατάκολο δεν είναι ένα οποιοδήποτε χωριό, αλλά είναι ένα χωριό που καθημερινά υποδέχεται χιλιάδες τουριστών».

Σάκης Μπουλούτας

Μέλος Διοίκησης Επιμελητηρίου Ηλείας

«Τα σκουπίδια έπρεπε να είχαν φύγει εδώ και καιρό, οι τουρίστες φωτογραφίζονται μπροστά στα σκουπίδια ανεβάζοντάς τα στο διαδίκτυο και έχουμε γίνει ρεζίλι παγκοσμίως. Θεωρώ ότι κάποια στιγμή πρέπει να φύγουν. Δεν επιτρέπεται αυτό το πράγμα άλλο. Δεν υπάρχουν λόγια να δικαιολογηθεί αυτή η κατάσταση, λένε ότι ξεκίνησε η διαδικασία στην Τριανταφυλλιά και το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν είναι να πάρουν τα σκουπίδια από εδώ».

Τάκης Ζαχαρόπουλος

Αντιπρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Κατακόλου

«Είναι ένα φαινόμενο το οποίο μας δυσφημεί. Σαν επαγγελματίες εμείς δεν αισθανόμαστε άνετα. Βέβαια το θετικό είναι όπως έχουμε ενημερωθεί από την δημοτική αρχή ότι αρχίζει άμεσα η αποκομιδή που τόσο καιρό περιμένουμε επιτέλους για να έλθουν τα πράγματα σε ηρεμία και να μην δημιουργούμε αρνητικά σχόλια στο εξωτερικό για την πατρίδα μας. Οι πελάτες μας ρωτούν και εμείς βρίσκουμε δικαιολογίες».

Παναγιώτης Αποστολόπουλος

Πρόεδρος Επαγγελματικού Συλλόγου Κατακόλου και μέλος τοπικού συμβουλίου Κατακόλου

«Μόνιμο πρόβλημα τα σκουπίδια τα τελευταία χρόνια και τους τελευταίους μήνες έχουν σαπίσει στους δρόμους. Περιμένουμε να φύγουν, μόνο υποσχέσεις ακούμε. Στα δύο με τρία χιλιόμετρα από εδώ τα έχουν πάρει, ενώ σε εμάς έχει να εμφανισθεί απορριμματοφόρο τουλάχιστο 7 μήνες. Δεν καταλαβαίνω την εμμονή που έχει ο δήμος με το Κατάκολο. Οι τουρίστες μας ρωτούν γιατί είναι αυτή η κατάσταση, έχουν εξαντληθεί οι δικαιολογίες μας. Καταλαβάινουν και οι ίδιοι ότι κάτι άλλο συμβαίνει».

---------------

Χανιά: Έργα ύψους 1,4 εκατ. ευρώ για την βελτίωση οδικού δικτύου της πόλης


Έργα ύψους 1,4 εκατομμυρίων ευρώ θα υλοποιηθούν άμεσα στα Χανιά προκειμένου να βελτιωθεί το οδικό δίκτυο της πόλης.

Ειδικότερα, σήμερα, υπεγράφη η σχετική σύμβαση μεταξύ του δήμου και του ανάδοχου του έργου, με τον δήμαρχο, Τάσο Βάμβουκα, να χαρακτηρίζει τις σχετικές παρεμβάσεις «σημαντικές για τη βελτίωση των συνθηκών κυκλοφορίας και της ποιότητας ζωής των πολιτών. Παρεμβάσεις θα γίνουν σε 17 δρόμους που βρίσκονται σε κεντρικά σημεία, καθώς και σε συνοικίες που παρουσιάζουν προβλήματα, κυρίως λόγω της κατάστασης του οδοστρώματος».

Στο τεχνικό πρόγραμμα της παρέμβασης περιλαμβάνονται γενικές εκσκαφές, αποξήλωση υπάρχοντα ασφαλτοτάπητα, κατασκευή βάσης έδρασης πεζοδρομίων, κατασκευή ρείθρων από άοπλο σκυρόδεμα, τοποθέτηση πρόχυτων κρασπέδων και επίστρωση των πεζοδρομίων με τσιμεντόπλακες. Παράλληλα, θα γίνει οριοθέτηση θέσεων για την τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων, ταπεινώσεις ή ανυψώσεις φρεατίων, επίστρωση με τσιμεντοκυβόλιθο, κατασκευή ασφαλτοτάπητα και τοιχίων αντιστήριξης, καθώς και συμπλήρωση του δημοτικού φωτισμού.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.patrisnews.com και http://www.enikonomia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσετε στο επόμενο χρονικό διάστημα


Μουσικές Δευτέρες στο Λόφο του Στρέφη

Από τις 13 Ιουνίου έως και τις 11 Ιουλίου με ελεύθερη είσοδο.

Μία εναλλακτική πρόταση στην καλοκαιρινή διασκέδαση στην πόλη αποτελεί ο κύκλος εκδηλώσεων «Μουσικές Δευτέρες στο Λόφο του Στρέφη», που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων κάθε Δευτέρα, από τις 13 Ιουνίου έως και τις 11 Ιουλίου.

Ο Λόφος του Στρέφη αποκτά και φέτος ζωή, καθώς γίνεται για δεύτερη χρονιά χώρος διοργάνωσης εκδηλώσεων, που στόχο έχουν να φέρουν κοντά τους ανθρώπους και να ζωντανέψουν τη γειτονιά μέσα από πολιτιστικές δραστηριότητες. Βραδιές με αφιερώματα σε σημαντικούς μουσικούς, παραστάσεις με χαρακτήρα, καλλιτέχνες που επί σκηνής δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα, με σκοπό την ανάδειξή του λόφου, αλλά και την αναβάθμιση της περιοχής και των ανθρώπων της.

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Θέμης Ροδαμίτης

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Δευτέρα 13 Ιουνίου

«Αφιέρωμα στον κορυφαίο σαξοφωνίστα της jazz Charlie Parker»

Ένα μουσικό και λογοτεχνικό αφιέρωμα στο μουσικό και συνθέτη που χάραξε με το ύφος και τις δημιουργίες του έναν μοναδικό δρόμο για την παγκόσμια μουσική σκηνή, ενέπνευσε τους νεότερους και έβαλε τις βάσεις ώστε η jazz μουσική να ανοίξει τα φτερά της στον παγκόσμιο ορίζοντα.

Επί σκηνής ο σαξοφωνίστας Δημήτρης Βασιλάκης με την Κατερίνα Πολέμη και το κουιντέτο του. Η ηθοποιός Ευδοκία Στατήρη, διαβάζει αποσπάσματα από το βιβλίο του Χούλιο Κορτάσαρ “Ο Κυνηγός”.

Δευτέρα 27 Ιουνίου

«Ταξίδι στη Μεσόγειο»

Συναυλία με το Λουδοβίκο των Ανωγείων

Θαλασσινές ποιητικές ιστορίες, πλοία προς άγνωστα ταξίδια, φάροι, δρόμοι του εμπορίου αλλά και της συνύπαρξης του πολέμου και της ειρήνης, της πολυπολιτισμικότητας και του διαρκούς διαλόγου. Ένα μουσικό παραμύθι με πολλά τραγούδια και σύντομες ποιητικές αφηγήσεις.

Δευτέρα 4 Ιουλίου

«Ο ερωτικός Μίκης Θεοδωράκης και ο πολιτικός Μάνος Χατζιδάκις»

Συναυλία με το Βασίλη Λέκκα

Μέσα από τραγούδια τους που αγαπήσαμε, από την στάση της ζωής τους, αλλά και το λόγο τους, που αποτυπώθηκε στη μακρά και δημιουργική διαδρομή τους, εμπνευστήκαμε και παρουσιάζουμε μια βραδιά που ρίχνει φως στις πλευρές των δύο συνθετών που έμειναν περισσότερο στη σκιά.

Επιλογή κειμένων και αφήγηση Θέμης Ροδαμίτης

Δευτέρα 11 Ιουλίου

«Songs of Love and Sorrow»

Συναυλία με τους Κυβέλη Καστοριάδη & Ορέστη Καλαμπαλίκη

Πρόγραμμα ποιητικών και ερωτικών τραγουδιών, που ερμηνεύονται σε πέντε γλώσσες. Τραγούδια με ιδιαίτερο θεματικό περιεχόμενο που θα αποδοθούν σε διάφορες γλώσσες. Ο Serge Gainsbourg συναντά το ελληνικό δημοτικό τραγούδι, το Μεξικό του ‘50 και την Γερμανία του ‘30. Το πρόγραμμά τους αναμιγνύει standards και μικρούς θησαυρούς παραμελημένους σε μια γωνιά της μνήμης.

Ώρα έναρξης: 20:30

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη

-------------

Υιοθέτησε ένα αδέσποτο, μην αγοράζεις

Πρώτη μεγάλη γιορτή υιοθεσίας από τέσσερις φιλοζωικούς συλλόγους.

«Υιοθετώ - Δεν αγοράζω» είναι το σύνθημα της πρώτης μεγάλης γιορτής υιοθεσίας αδέσποτων ζώων που συνδιοργανώνεται από τέσσερις φιλοζωϊκούς συλλόγους των δυτικών προαστίων και τον δήμο Αιγάλεω.

Ο Ζωοφιλικός Σύλλογος Περάματος (ΖΩΣΥΠΕ), το Σωματείο Φιλόζωων Χαϊδαρίου, το Φιλοζωϊκό Σωματείο «Η Αγία Βαρβάρα», «Τα φαντάσματα του Ασπροπύργου», προσκαλούν το κοινό σε μια ξεχωριστή φιλοζωϊκή δράση, που θα λάβει χώρα στο Δημοτικό Άλσος Αιγάλεω (πρώην Μπαρουτάδικο), την Κυριακή 12 Ιουνίου, από τις 11.00 π.μ. έως τις 15.00 μ.μ.

«Ευελπιστούμε ότι μέσα από αυτή την γιορτή -που θέλουμε να την καθιερώσουμε-να αναπτυχθεί και μια διαφορετική κουλτούρα στους συνανθρώπους μας σε ότι αφορά την υιοθεσία αδέσποτων ζώων», αναφέρει η Πρόεδρος του Σωματείου Φιλόζωων Χαϊδαρίου Κατερίνα Κούνουπα και εξηγεί: «Έχει μεγάλη διαφορά να βλέπεις ένα ζωάκι σε φωτογραφία από κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης για παράδειγμα και αλλιώς όταν το βλέπεις από κοντά».

Όλα τα ζωάκια που θα συμμετέχουν στην δράση αυτή (περίπου 40 συνολικά), φροντίζονται από εθελοντές των φιλοζωϊκών σωματείων-συλλόγων, που συνεργάζονται με τους Δήμους στους οποίους δραστηριοποιούνται, ενώ έχουν όλα εμβολιαστεί, αποπαρασιτωθεί και ηλεκτρονικά σημανθεί. Πρόκειται για σκυλάκια διαφόρων ρατσών και ηλικιών, από κουταβάκια, μέχρι και μεγάλης ηλικίας ταλαιπωρημένα σκυλιά, που αναζητούν ένα σπίτι, μια νέα οικογένεια.

Τα ζωάκια θα συνοδεύονται από τους εθελοντές, ο κόσμος θα μπορεί να τα βλέπει και να επιλέγει κάποιο αν το επιθυμεί, ωστόσο η διαδικασία της υιοθεσίας θα προχωρά τις επόμενες μέρες, καθώς όπως εξηγεί η κ. Κούνουπα, θα πρέπει να ελεγχθούν και να διασταυρωθούν τα στοιχεία των υποψήφιων ιδιοκτητών. Οι υιοθεσίες των ζώων άλλωστε, βάσει του νόμου, γίνονται κυρίως μέσω των δήμων, με τα φιλοζωϊκά σωματεία να συνεπικουρούν.

«Είναι κρίμα όταν καθημερινά εγκαταλείπονται δεκάδες ζώα, ο κόσμος να επιλέγει την αγορά για την απόκτηση ενός κατοικίδιου», αναφέρει η κ. Κούνουπα. Και δυστυχώς αυτό ισχύει, όταν βλέπουμε κάθε μέρα τόσα σκυλιά να περιφέρονται μόνα τους στους δρόμους, στερούμενα τα στοιχειώδη για την επιβίωσή τους και μην έχοντας κανέναν για να του προσφέρουν τη φιλία τους. Ένας σκύλος χωρίς σπίτι κινδυνεύει κάθε στιγμή που ζει στο δρόμο από αυτοκίνητα, δηλητηριάσεις, αρρώστιες και ατυχήματα.

Για την σκληρή πραγματικότητα και τις καθημερινές δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν όλοι οι εθελοντές μίλησε η Πρόεδρος του Σωματείου Φιλόζωων Χαϊδαρίου: «Οι εθελοντές μας δεν είναι πολλοί, τα ζωάκια είναι από δω και από κει, αφού δεν υπάρχουν αρκετά καταφύγια και εμείς παλεύουμε μόνοι μας. Περιμένουμε να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος, δυστυχώς όμως η καθημερινότητα μας δείχνει ένα άλλο πρόσωπο, αν υπολογίσουμε τις εγκαταλείψεις ζώων που γίνονται με πρόσχημα την οικονομική κρίση», είπε χαρακτηριστικά. Και προσθέτει: «Πέρα όμως από τα εγκαταλελειμμένα ζώα, έχουμε να φροντίσουμε και να αντιμετωπίσουμε υποθέσεις κακοποιημένων σκυλιών που έχουν απομακρυνθεί από τους ιδιοκτήτες τους μετά από εντολή εισαγγελέα».

Την ανάγκη όμως για στήριξη στον εθελοντισμό και τέτοιου είδους δράσεις, τόνισε η Πρόεδρος του Σωματείου Φιλόζωων Χαϊδαρίου: «Δράσεις ανάλογες όπως η δική μας, στηρίζονται και οργανώνονται από τον εθελοντισμό, γιατί δυστυχώς η πολιτεία είναι ανύπαρκτη. Οι δήμοι οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τα αδέσποτα ζώα, στην πλειοψηφία τους, δεν διαθέτουν κανένα κονδύλι. Οι περισσότεροι δήμοι πέρα από τις στειρώσεις και τους εμβολιασμούς, δεν παρέχουν τίποτε άλλο όπως δηλαδή τροφή, φάρμακα, στέγη. Εμείς οι ίδιοι οι εθελοντές αναγκαζόμαστε να τα φιλοξενούμε στα σπίτια μας ή να πληρώνουμε από την τσέπη μας ιδιωτικούς χώρους για φιλοξενία».

Αν αγαπάτε λοιπόν τα ζώα και ενδιαφέρεστε να αποκτήσετε ένα νέο μέλος στην οικογένειά σας, αν είστε σίγουροι ότι μπορείτε να ανταποκριθείτε στις ευθύνες ενός κατοικίδιου, δώστε μια ευκαιρία σε ένα αδέσποτο και που ξέρετε; Μπορεί κάποιο από αυτά να γίνει ο παντοτινός πιστός σας σύντροφος!

-------------

Η νέα γενιά της ελληνικής τζαζ σκηνής στην ταράτσα της Στέγης

Το καλοκαιρινό «Πανόραμα Τζαζ» κάνει πρεμιέρα απόψε.

Η νέα γενιά της ελληνικής τζαζ ανεβαίνει ψηλά και ψηλότερα. Ανεβαίνει στην ταράτσα της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση για το καλοκαιρινό «Πανόραμα Τζαζ», που, όπως εξηγεί ο γενικός διευθυντής της Στέγης, Χρήστος Καρράς, «εστιάζει στην πολύ νέα γενιά των μουσικών. Ήδη, επαγγελματίες, αν και στα πρώτα τους βήματα, σε μία φάση διερεύνησης της μουσικής τους πορείας».

Το καλοκαιρινό Πανόραμα, το οποίο κάνει πρεμιέρα απόψε, Πέμπτη 9 Ιουνίου, και ολοκληρώνεται το βράδυ το Σαββάτου, 11 Ιουνίου, συμπεριλαμβάνοντας τα σχήματα των Next Step Quintet, Stelios Chatzikaleas Quintet και Stephanos Chytiris Flux Project, συνοψίζει τρεις ενδεικτικές, μέσα από τη διαφορετικότητά τους, στυλιστικές προσεγγίσεις της τζαζ μουσικής τού σήμερα.

Από την πρώτη σεζόν της λειτουργίας της, η Στέγη αφοσιώθηκε στην ανάδειξη καλλιτεχνών της ελληνικής τζαζ σκηνής, της ολοένα και ανερχόμενης, τολμηρής, ολοένα και περισσότερο καταρτισμένης. Ο κ. Καρράς διαπιστώνει πως πρόκειται για έναν μουσικό χώρο που σταδιακά εμπλουτίζεται και αναβαθμίζεται σε επίπεδο τεχνικής βάσης. Γεγονός που υπόσχεται πολλά για το μέλλον της. «Πρόκειται για μουσικούς που τις περισσότερες φορές έχουν περάσει από πανεπιστημιακά τμήματα, όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο που είναι ένα φυτώριο της ελληνικής τζαζ. Επίσης, είναι μουσικοί τρομερά ανοιχτοί και ενήμεροι για το τι γίνεται στον κόσμο, γενικότερα. Συνεπώς, μιλάμε για μία πολύ εξωστρεφή σκηνή, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε όλον τον κόσμο» σημειώνει.

Είναι αυτό το επίπεδο, η δεξιοτεχνία, η συνθετική ικανότητα των νέων Ελλήνων μουσικών που καθιστά, πλέον, την ελληνική τζαζ εξαγώγιμο πολιτιστικό προϊόν, μάλιστα σε έναν εξαιρετικά ανταγωνιστικό και απαιτητικό χώρο παγκοσμίως. «Υπάρχουν, ήδη, μουσικοί που έχουν κάνει μία σταδιοδρομία στο εξωτερικό, υπάρχουν και μουσικοί που έχουν ηχογραφήσει στην ECM» συνηγορεί ο κ. Καρράς.

Μοιραία, καθώς η ελληνική σκηνή τής τζαζ εξελίσσεται, πλαταίνει και το κοινό της. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Στέγης, πάντως, υπενθυμίζει πως η τζαζ τροφοδοτείται από τα live, όσο ελάχιστα μουσικά είδη μπορούν. «Η τζαζ μουσική προορίζεται να ακουστεί live, ακριβώς επειδή είναι μουσική που βασίζεται στη στιγμή. Είναι μία μουσική- πολυδουλεμένη μεν- που έχει μία ενέργεια και μία σύμπραξη της στιγμής, κάτι που μοιράζεται στους ανθρώπους που βρίσκονται πάνω στη σκηνή. Αυτή η συνθήκη την καθιστά, κατά τη γνώμη μου, μία μουσική εμπειρία ανεπανάληπτη».

Στην τρίτη διοργάνωσή του, το «Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ-New Generation» παίρνει, πλέον, τον χαρακτήρα ενός μεγάλου φεστιβάλ. Τα τρία σχήματα που συμμετέχουν στο line-up της διοργάνωσης, οι Next Step Quintet (9/6), Stelios Chatzikaleas Quintet (10/6) και Stephanos Chytiris Flux Project (11/6), μιλούν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τις live εμφανίσεις τους, τις μουσικές επιρροές τους και το μέλλον της τζαζ σκηνής στην Ελλάδα.

Next Step Quintet

Έχουν χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο ανερχόμενα γκρουπ του είδους. Όλα τα μέλη του σχήματος είναι απόφοιτοι του Τμήματος Τζαζ του Ιονίου Πανεπιστημίου (Βασίλης Ποδαράς, Γιάννης Παπαδόπουλος, Θοδωρής Κότσυφας και Ντίνος Μάνος) και έχουν, ήδη, στο ενεργητικό τους πολλές εμφανίσεις σε φεστιβάλ, διεθνή εμπειρία και πολύ καλές κριτικές από την κυκλοφορία του πρώτου τους, ομώνυμου δίσκου, το 2012. Το δεύτερο άλμπουμ της μπάντας, με τίτλο «2», που κυκλοφόρησε τον περασμένο Νοέμβριο, έχει ηχογραφηθεί με τον Τάκη Πατερέλη και τον Tivon Pennicott από τη Νέα Υόρκη. Με ροκ αναφορές να παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της μουσικής ταυτότητάς τους, ο Βασίλης Ποδαράς πιστεύει πως η αίσθηση ότι η τζαζ ανταποκρίνεται σε ένα μυημένο, ίσως και ειδικό, κοινό ατονεί με το πέρασμα των χρόνων. «Αν και σαν είδος μουσικής είναι μακριά από την ελληνική κουλτούρα, το ελληνικό κοινό και ακόμα περισσότερο η νεολαία είναι ανοιχτή σε ένα ενδιαφέρον άκουσμα. Ειδικά, αυτήν την περίοδο με την κρίση, ψάχνεται ν' ακούσει κάτι καινούριο, κάτι διαφορετικό. Νομίζω ότι αν δώσεις στο κοινό κάτι προσεγμένο και ειλικρινές θα το πάρεις πίσω. Το βλέπω και στα live αυτό, όπου έρχεται καινούριος κόσμος και σιγά σιγά η μουσική διαδίδεται» αναφέρει.

Πρόσφατα, οι Next Step Quintet διακρίθηκαν στον διεθνή διαγωνισμό Made in New York Jazz Competition, ενώ η επόμενη ηχογράφησή τους θα είναι μία δική τους προσέγγιση στη μουσική των Radiohead. Στη συναυλία στη Στέγη θα ακούσουμε κομμάτια και από τα δύο άλμπουμ τους.

Stelios Chatzikaleas Quintet

Οι Μάιλς Ντέιβις και Τσετ Μπέικερ ήταν τα πρώτα μουσικά ακούσματα του 31 ετών Στέλιου Χατζηκαλέα που «άφησε» το κλασικό πιάνο για την τρομπέτα. Η τζαζ τον γοητεύει γιατί «είναι ένα είδος μουσικής που συνήθως δεν δίνει απαντήσεις αλλά τις περισσότερες φορές θέτει ερωτήματα». «Μου άρεσε να βγαίνω έξω και να μην περνάω καλά με την ευρεία έννοια, δηλαδή να πηγαίνω ν' ακούσω μία συναυλία και μετά να προσπαθώ να καταλάβω τι έγινε. Όλη αυτή η αναζήτηση με οδήγησε σε πιο εσωτερικά ακούσματα κατά κάποιο τρόπο» παραδέχεται ο ίδιος, που έχει συμμετάσχει σε διάφορα γκρουπ και ηχογραφήσεις που είχανβάση τον αυτοσχεδιασμό, και έχει εμφανιστεί σε πολλές μουσικές σκηνές της Ευρώπης. Για εκείνον, η ελληνική τζαζ σκηνή θα μπορούσε να αποτελεί το «βαρύ πυροβολικό» της ελληνικής πολιτιστικής βιομηχανίας καθώς «υπάρχουν πολλοί καλοί μουσικοί που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από Ευρωπαίους ή Αμερικανούς συναδέλφους τους που κάνουν παγκόσμιες περιοδείες».

O «Αφρός των ημερών» του Μπορίς Βιάν, όπου το πραγματικό συγκρούεται με το σουρεαλιστικό και ο έρωτας με τον θάνατο, στάθηκε η αφορμή για τη σύνθεση των εννέα νέων μουσικών θεμάτων που θα παρουσιάσει στην ταράτσα της Στέγης, μαζί με το κουιντέτο του (Κώστας Γιαξόγλου, Κωνσταντίνος Μάνος, Παναγιώτης Ηλιού και Χρήστος Κωνσταντινίδης).

Stefanos Chytiris Flux Project

«Επέλεξα τη τζαζ για την ελευθερία που μου προσφέρει», λέει ο Στέφανος Χυτήρης, ο οποίος παίζει ντραμς. Μαζί με τον 71ετών Αμερικανό σαξοφωνίστα Daniel Carter, τον Βέλγο πιανίστα Bram De Looze και τον Nεοϋρκέζο μπασίστα Luca Rosenfeld, αποτελούν τον πυρήνα του Flux Project.

Στην ταράτσα της Στέγης, εξερευνώντας τις δομές και την πνευματικότητα της free jazz μουσικής, σμίγουν στην Αθήνα έπειτα από δύο χρόνια συνεργασίας στη Νέα Υόρκη. Με οδηγό τον πρώτο δίσκο τους, «PYRIN», ηχογραφημένο στο Μπρούκλυν σε παραγωγή του Αμερικανού μάστερ-ντράμερ Michael Carvin, το κουαρτέτο θα παρουσιάσει ένα ηχητικό ταξίδι, βασισμένο στις φιλοσοφικές ιδέες του Ηράκλειτου, αρχές οι οποίες καθοδήγησαν και τις ηχογραφήσεις τους. «Ήταν η αφορμή για κάποιες μουσικές αφετηρίες αυτοσχεδιασμού», εξηγεί ο Στέφανος Χυτήρης, ο οποίος ολοκλήρωσε τις μουσικές σπουδές του στην Αμερική. Έχει συμμετάσχει σε πολλά σχήματα μουσικών της αυτοσχεδιαστικής σκηνής της Νέας Υόρκης, ενώ παράλληλα αναπτύσσει την προσωπική δουλειά του, σε συνεργασία με την Ingrid Laubrock, τον Todd Neufeld, τον Pascal Niggenkemper, τον Billy Mintz και άλλους. Ο ίδιος χαρακτηρίζει την εμπειρία του στην Αμερική απελευθερωτική. «Το θετικό στη Νέα Υόρκη είναι ότι εκεί κανείς μπορεί εύκολα να αντιληφθεί το που είναι ο ίδιος, χωρίς, όμως, να νιώσει πίεση. Παρά τον υψηλό ανταγωνισμό που υπάρχει, σε ωθεί να ανοιχτείς, να κάνεις πράγματα και να πιστέψεις στον εαυτό σου». Αυτό που χρειάζεται- κατά τον Στέφανο Χυτήρη- η ελληνική τζαζ σκηνή σήμερα είναι «να μην υπάρχει εφησυχασμός». «Να παίρνονται περισσότερα ρίσκα σε ό,τι αφορά τις συνεργασίες, να υπάρξει ένα δημιουργικό "ανακάτεμα", ώστε να προκύψει ένας ήχος που θα προέρχεται από εδώ. Πρέπει να είναι και οι μουσικοί ανοιχτοί στο διαφορετικό για να είναι και ο κόσμος» καταλήγει.

-------------

Πρεμιέρα για την Αΐντα στο Ηρώδειο σήμερα

Οι παραστάσεις θα δοθούν στις 10, 11, 12, 15 Ιουνίου.

Με τη μεγαλειώδη Αΐντα του Τζουζέππε Βέρντι η Εθνική Λυρική Σκηνή ανοίγει το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών στις 10, 11, 12, 15 Ιουνίου, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Η δημοφιλής όπερα παρουσιάζεται σε νέα παραγωγή της ΕΛΣ, από το φημισμένο Φεστιβάλ Όπερας της Ταορμίνας, σε μουσική διεύθυνση Μύρωνα Μιχαηλίδη και Ηλία Βουδούρη και σκηνοθεσία Ενρίκο Καστιλιόνε.

«Είναι σίγουρα ένα μεγάλο προνόμιο για μένα να σκηνοθετώ την όπερα Αΐντα, που θα παρουσιαστεί στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, επειδή είμαι αντιμέτωπος με την πρόκληση του μετασχηματισμού των ερειπίων του θεάτρου σε αρχαίο αιγυπτιακό περιβάλλον. Είναι μία νέα πρόκληση, που ξεπερνά αυτή της Ταορμίνας, όπου το 2009, για πρώτη φορά, παρουσίασα αυτήν την παράσταση» ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ενρίκο Καστιλιόνε.

«Πρόκληση είναι η μετατροπή του θεάτρου σε περιβάλλον αρχαίας Αίγυπτου, το οποίο γίνεται με προβολές, με βάση τα δομικά στοιχεία του Ωδείου, τους κίονες, τις κόγχες και τις καμπύλες του. Ο μετασχηματισμός αυτός γίνεται με την τεχνολογία, αλλά και με την πυραμίδα που σχεδίασα και στην οποία εκτυλίσσεται όλη η δράση της όπερας. Όλα αυτά, ελπίζω ότι θα επιτρέψουν στο κοινό να ζήσει μία μοναδική εμπειρία, να εισαχθεί στην αρχαία Αίγυπτο, όχι μόνο μέσα από τη μουσική, αλλά και χάρη στο θέαμα της παράστασης, καθώς όπου και αν κάθεται ο θεατής θα έχει την αίσθηση ότι είναι μέσα στο ανάκτορο της Αμνέριδας ή μεταξύ των Αιγυπτίων κατά τη διάρκεια του θριάμβου» πρόσθεσε.

Η Αΐντα αποτελεί έργο ορόσημο της ιταλικής μουσικής και ισορροπεί ανάμεσα στη ρομαντική όπερα και την γαλλική μεγαλόπρεπη όπερα. Οι σπουδαίες άριες, οι εντυπωσιακές σκηνές πλήθους, τα εκτενή ντουέτα και το εντυπωσιακό μπαλέτο, κάνουν αυτήν την όπερα να ξεχωρίζει, ενώ σηματοδοτούν νέες κατακτήσεις στη μουσικοδραματική γλώσσα του Βέρντι.

Το θριαμβικό εμβατήριο αποτελεί μία εντυπωσιακή σελίδα μεγαλόπρεπης, εξωτικής μουσικής. Στη διαχρονική δημοτικότητά της συνεισφέρει, επίσης, το πλαίσιο στο οποίο διαδραματίζεται η όπερα, καθώς η δράση ξετυλίγεται στη φαραωνική Αίγυπτο σε μυθική εποχή. Όμως, αυτή είναι μονάχα μία από τις όψεις της Αΐντας του Βέρντι. Στο κέντρο της όπερας υπάρχει ακόμα ένα διάσημο ερωτικό τρίγωνο, όπως σε αρκετά από τα έργα του Βέρντι: η Αΐντα, πριγκίπισσα της Αιθιοπίας και αιχμάλωτη στην αυλή των Φαραώ, είναι ερωτευμένη με τον Αιγύπτιο στρατηγό Ρανταμές, ο οποίος ανταποδίδει τα αισθήματά της δυσαρεστώντας την Αμνέριδα, κόρη του Φαραώ, που είναι επίσης ερωτευμένη μαζί του. Στον πυρήνα του έργου βρίσκεται η Αΐντα, παγιδευμένη ανάμεσα στα συναισθήματά της για τον άντρα που αγαπά και στο καθήκον απέναντι στον πατέρα και την πατρίδα της.

Τα κοστούμια της παράστασης υπογράφει η διακεκριμένη Ιταλίδα ενδυματολόγος Σόνια Καμμαράτα, τη χορογραφία ο κορυφαίος του μπαλέτου της ΕΛΣ Φώτης Διαμαντόπουλος και τη διεύθυνση χορωδίας ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος. Τη μουσική διεύθυνση της παραγωγής μοιράζονται ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ, Μύρων Μιχαηλίδης και ο αρχιμουσικός Ηλίας Βουδούρης.

Πρωταγωνιστούν σπουδαίοι Έλληνες και ξένοι μονωδοί, όπως οι Τσέλια Κοστέα, Άντα Λουίζε Μπόγκτζα, Ντάριο ντι Βιέτρι, Σεμπαστιάν Φεράντα, Έλενα Γκαμπούρι, Ελένα Κασσιάν, Άρης Αργύρης, Τάσος Αποστόλου, Δημήτρης Κασιούμης κ.α.

Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, από τις 10 έως τις 15 Ιουνίου, στις 21:00.

Μουσική διεύθυνση Μύρων Μιχαηλίδης (10, 11/6)

Ηλίας Βουδούρης (12, 15/6)

Σκηνοθεσία Ενρίκο Καστιλιόνε

Σκηνικά, βιντεοπροβολές,φωτισμοί Ενρίκο Καστιλιόνε

Κοστούμια Σόνια Καμμαράτα

Χορογραφία Φώτης Διαμαντόπουλος

Διεύθυνση χορωδίας Αγαθάγγελος Γεωργακάτος

Αΐντα: Τσέλια Κοστέα (10, 12/6)-Άντα Λουίζε Μπόγκτζα (11, 15/6)

Ρανταμές: Ντάριο ντι Βιέτρι (10, 12, 15/6)-Φραντσέσκο Ανίλε (11/6)

Άμνερις: Έλενα Γκαμπούρι (10, 12/6)-Ελένα Κασσιάν (11, 15/6)

Αμονάσρο: Άρης Αργύρης (10, 12/6)-Άντζελο Βέτσια (11, 15/6)

Ράμφις: Τάσος Αποστόλου

Βασιλιάς: Δημήτρης Κασιούμης

Ιέρεια: Λένια Ζαφειροπούλου (10, 12/6)-Βούλα Αμιραδάκη (11, 15/6)

Αγγελιαφόρος: Χαράλαμπος Βελισσάριος.

Συμμετέχουν η ορχήστρα, η χορωδία και το μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.


Πηγή:http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η Ελλάδα αποκτά το πρώτο μουσείο μαστίχας


Αύριο τα εγκαίνιά του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Η Ελλάδα αποκτά το πρώτο μουσείο της μαστίχας και πού αλλού θα μπορούσε να εδρεύει αυτό από το νησί που φυτρώνει η μαστίχα, τη Χίο.

Το Σάββατο 11 Ιουνίου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος θα μεταβεί στο νησί για να εγκαινιάσει το μουσείο που βρίσκεται στα Μαστιχοχώρια, το μοναδικό σημείο της Μεσογείου όπου καλλιεργείται ο σχίνος της ποικιλίας Pistacia lentiscus Chia, από τον οποίο παράγεται η μαστίχα.

Το μουσείο σκοπεύει να αναδείξει την παραγωγική ιστορία της καλλιέργειας και την επεξεργασίας της μαστίχας, την οποία εντάσσει στο πολιτιστικό τοπίο της Χίου.

Η μόνιμη έκθεση πραγματεύεται τη μαστίχα Χίου ως μοναδικό φυσικό προϊόν. Στην εισαγωγή, μαθαίνουμε για το σχίνο και τη μαστίχα, την ρητίνη που το 2015 αναγνωρίστηκε ως φυσικό φάρμακο.

Στην πρώτη ενότητα ανακαλύπτουμε την παραδοσιακή τεχνογνωσία της μαστιχοκαλλιέργειας.

Στην δεύτερη ενότητα παρατηρούμε πώς η διαχείριση της μαστίχας ιστορικά διαμόρφωσε το αγροτικό και οικισμένο τοπίο της νότιας Χίου και των Μαστιχοχωρίων.

Στην τρίτη ενότητα ενημερωνόμαστε για τη συνεταιριστική εκμετάλλευση και μεταποίηση της μαστίχας στους νεότερους χρόνους, που σηματοδοτεί ένα σημαντικό κεφάλαιο της παραγωγικής ιστορίας της Χίου.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις χρήσεις με τις οποίες η μαστίχα σήμερα ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο. Η μουσειακή εμπειρία ολοκληρώνεται στην υπαίθρια έκθεση, στην οποία το κοινό έρχεται σε επαφή με το φυτό και το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ευδοκιμεί.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πλήθος κόσμου για το τελευταίο αντίο στον Μοχάμεντ Άλι - Δρόμος πήρε το όνομά του - Ταινία για την ζωή του


Χιλιάδες άνθρωποι, φίλοι, συγγενείς και απλοί θαυμαστές του Μοχάμεντ Άλι συγκεντρώθηκαν για να πουν το τελευταίο αντίο στον θρύλο της πυγμαχίας.

Οι συγκεντρωμένοι, πολλοί από τους οποίους κρατούσαν πλακάτ, λουλούδια και μπαλόνια, φώναζαν ρυθμικά "Άλι, Άλι".

Στις περίπου 20 λιμουζίνες που συνοδεύουν τη νεκροφόρα επιβαίνουν τα παιδιά και τα εγγόνια του Μοχάμεντ Άλι καθώς και οι διασημότητες που επιλέχθηκαν για να μεταφέρουν το φέρετρό του.

Μεταξύ αυτών είναι ο ηθοποιός Γουίλ Σμιθ, ο Λένοξ Λιούις και ο Μάικ Τάισον.













---------------------

Λεωφόρος στο Γκρόζνι ονομάστηκε... Μοχάμεντ Αλι


Ο ισχυρός άνδρας της ρωσικής δημοκρατίας της Τσετσενίας, ο Ραμζάν Καντίροφ, εγκαινίασε την Πέμπτη μια λεωφόρο στο Γκρόζνι που φέρει το όνομα του θρυλικού μποξέρ Μοχάμεντ Άλι.

«Σήμερα αποφασίσαμε να τιμήσουμε τον Μοχάμεντ Άλι μετονομάζοντας μια από τις λεωφόρους του Γκρόζνι» ανέφερε στο Instagram ο Καντίροφ.

«Θα κατασκευάσουμε ένα μεγαλοπρεπές στάδιο πυγμαχίας, με την ονομασία Μοχάμεντ Άλι, σε αυτή τη λεωφόρο», πρόσθεσε.

Ο Τσετσένος πρόεδρος, που έχει πάθος με τις πολεμικές τέχνες, χαρακτήρισε τον Άλι «υπόδειγμα αληθινού μουσουλμάνου και μεγάλου αθλητή».

Υπενθυμίζεται ότι ο Μοχάμεντ Άλι πέθανε την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία 74 ετών, μετά από μακρά μάχη με την ασθένεια του Πάρκινσον. Είχε γεννηθεί στο Λούισβιλ του Κεντάκι και το 1964 ασπάστηκε το Ισλάμ.

---------------------

Η ζωή του Μοχάμεντ Άλι σε μια ταινία που επανακυκλοφορεί

Την Παρασκευή το τελευταίο αντίο στον μεγάλο πυγμάχο.

Τελευταίο αντίο σήμερα στον Μοχάμεντ Άλι, σε μια διαθρησκευτική τελετή παρουσία, μεταξύ άλλων, του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Χθες, χιλιάδες άνθρωποι, φίλοι, συγγενείς, φίλαθλοι και απλοί θαυμαστές του Μοχάμεντ Άλι παρέστησαν στη μουσουλμανική τελετή που οργανώθηκε στη μνήμη του μεγάλου πυγμάχου και προσευχήθηκαν πάνω από τη σορό του ανθρώπου που αγωνίστηκε μέσα στα ρινγκ για τη νίκη και έξω από αυτά για την ειρήνη.

Στο μεταξύ, θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη του Μοχάμεντ Άλι, που πέθανε στις 3 Ιουνίου σε ηλικία 74 χρόνων, η Sony Pictures θα επανακυκλοφορήσει τη βιογραφική ταινία για τη ζωή του μεγάλου πυγμάχου με τον Γουίλ Σμιθ.

Η ταινία θα προβληθεί αυτό το Σαββατοκύριακο σε περιορισμένο αριθμό κινηματογραφικών αιθουσών στις ΗΠΑ.



Για τον ρόλο του στην ταινία «Άλι», που βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες για πρώτη φορά τον Μάιο του 2001, ο Γουίλ Σμιθ ήταν υποψήφιος για Όσκαρ πρώτου αντρικού ρόλου, ενώ ο ηθοποιός Γιόν Βόιτ, που υποδύονταν τον δημοσιογράφο του αθλητικού ρεπορτάζ, Χάουαρντ Κόζελ, ήταν υποψήφιος για το Όσκαρ δεύτερου αντρικού ρόλου.

«Με το θάνατο του Μοχάμεντ Άλι, έχουμε δεχτεί πολλά αιτήματα για επαναπροβολή της ταινίας για να τιμήσουμε τη ζωή του» δήλωσε, σύμφωνα με το «The Hollywood Reporter», ο Ρόρι Μπρούερ πρόεδρος της εταιρείας για την παγκόσμια διανομή. «Η ταινία πραγματικά τιμά ό,τι έκανε ο Άλι, μία σπουδαία προσωπικότητα της σύγχρονης εποχής, ένας αθλητής που υπηρέτησε το άθλημά του, αλλά και που η προσωπική του πίστη και οι αρχές του τον έκαναν ακόμα πιο σημαντικό».

Ο Άλι, τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στην κατηγορία βαρέων βαρών, πέθανε την περασμένη Παρασκευή και κηδεύεται σήμερα στο Λούισβιλ του Κεντάκι. Ανάμεσα σε αυτούς που θα σηκώσουν το φέρετρο του πυγμάχου θα είναι και ο Γουίλ Σμιθ, ο οποίος έγραψε στην σελίδα του στο Facebook: «Σόκαρε τον Κόσμο. Ο Μέντοράς μου και Φίλος μου. Μου άλλαξε τη ζωή».


Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αύριο στο Σύνταγμα το Athens Pride


Στηρίζει το Φεστιβάλ Υπερηφάνεις η Περιφέρεια Αττικής.

Με σύνθημα «Γυναίκα δεν γεννιέσαι γίνεσαι, άνδρας δεν γεννιέσαι γίνεσαι» θα γίνει αύριο το 12ο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας της Αθήνας -Athens Pride- με αφετηρία την πλατεία Κλαυθμώνος και κατάληξη στο Σύνταγμα.

Αύριο στο Σύνταγμα το Athens Pride

Σκοπός του Athens Pride είναι να μεγιστοποιήσει την ορατότητα των LGBT ατόμων στην ελληνική κοινωνία και μ’ αυτό τον τρόπο παράλληλα να προωθήσει και εξελίξει τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις τους.

Το πρώτο Athens Pride πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2005.

Η Περιφέρεια Αττικής, πιστή στις δεσμεύσεις της για πλήρη σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων όλων των πολιτών, χωρίς διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου και με στόχο την ενδυνάμωση αυτών των δικαιωμάτων, έθεσε υπό την αιγίδα της το φεστιβάλ και παράλληλα προχωρά σε:

- Χρωματισμό των διαβάσεων της πλατείας Κλαυθμώνος και της κεντρικής διάβασης του Συντάγματος στα χρώματα του Athens Pride.
- Παραχώρηση του Πεδίου Άρεως στις 5/6 για το πικνίκ των εθελοντών των οργανώσεων και για την ποδηλατοδρομία τους.
- Φιλοξενία του επίσημου σποτ στο site της Περιφέρειας, έως την ολοκλήρωση του Athens Pride.

Το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο δεν ενέκρινε τη δωρεάν προβολή ως κοινωνικό μήνυμα.

«Κάθε απόφαση που αποκλείει την αποδοχή των συμπολιτών μας, λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου, είναι μια απόφαση αντίθετη στην αρχή της ισότητας. Το Athens Pride είναι ένα φεστιβάλ που δεν περιορίζεται σε μία πορεία, αλλά σε ένα σύνολο εκδηλώσεων, στις οποίες όλες και όλοι μπορούν να ενημερωθούν για τα δικαιώματα, για τις εξελίξεις στην νομοθεσία και την επιστήμη, για τις διεκδικήσεις των ΛΟΑΤ κινημάτων και για την άρση των ανισοτήτων. Η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει τις δράσεις αυτές, σημειώνοντας παράλληλα ότι πρέπει να επιλυθούν με διάλογο, μακριά από λογικές αποκλεισμών εκείνες οι διαφωνίες που κρατούν ένα μέρος της τρανς κοινότητας μακριά από την φετινή διοργάνωση της Αθήνας» είπε η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αγώνας δρόμου για να ανακοινωθούν σύντομα τα αποτελέσματα των πανελλαδικών


Στόχος του υπ. Παιδείας αυτό να γίνει πριν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων. Μάλιστα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, γίνονται προσπάθειες από πλευράς υπουργείου ώστε να γίνουν οι ανακοινώσεις των βαθμολογιών πριν τις 20 Ιουνίου (Αγίου Πνεύματος).

Εξάλλου, λύση στη «σπαζοκεφαλιά» που έχουν κάθε χρόνο για να υπολογίσουν τα μόριά τους οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων, δίνει το υπουργείο Παιδείας, καθώς φέτος δημιουργήθηκε σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Η πλατφόρμα, στη διεύθυνση http://markcalc.minedu.gov.gr/, είναι από σήμερα «στον αέρα» και «περιμένει» τους επισκέπτες-υποψηφίους, μόλις έχουν στα χέρια τους τη βαθμολογία τους, να υπολογίσουν ηλεκτρονικά τα μόριά τους.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρόβλημα με την αναγνώριση 3000 πτυχίων: Μέχρι το τέλος του 2016 η λύση


Σε εκκρεμότητα 3.000 φάκελοι για αναγνώριση τίτλων σπουδών

Φίλης: Συγγνώμη εκ μέρους της πολιτείας, το πρόβλημα δεν το δημιουργήσαμε εμείς.

Μέχρι τέλος του έτους θα έχουν εκκαθαριστεί πλήρως οι περίπου 3000 φάκελοι που αφορούν στην εξέταση τίτλων σπουδών και εκκρεμούν στο Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων.

Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Βασίλη Κόκκαλη, που έκανε λόγο για αδικαιολόγητη χρονοβόρα διαδικασία η οποία, όπως είπε, ταλαιπωρεί χιλιάδες νέους ανθρώπους.

Παράλληλα, ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι βρίσκεται στην τελική φάση η έκδοση σχετικού προεδρικού διατάγματος για τη λύση του προβλήματος.

«Θέλω να ζητήσω συγνώμη εκ μέρους της πολιτείας, για αυτή την καθυστέρηση που δεν τιμά κανένα και ταλαιπωρεί χιλιάδες νέους και τις οικογένειες τους. Μέχρι τέλος τους έτους θα έχουν εκκαθαριστεί πλήρως», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης και πρόσθεσε: «Το πρόβλημα δεν το δημιουργήσαμε εμείς. Το κληρονομήσαμε από τις λάθος κινήσεις και τις άστοχες παρεμβάσεις από το 2010 και μετά, που έγιναν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις».

Όπως υποστήριξε ο κ. Φίλης η γιγάντωση των αρμοδιοτήτων του ΣΕΑΠ αλλά και η κατάργηση, τόσο της διάταξης που προέβλεπε ότι αρμόδιες αρχές ήταν οι οικείες επαγγελματικές οργανώσεις, όσο και της υπηρεσιακής μονάδας του υπουργείου Παιδείας, χωρίς πρόβλεψη για διοικητική υποστήριξη, οδήγησαν στο να βρίσκονται σήμερα σε ομηρία χιλιάδες νέοι άνθρωποι.

«Προωθούμε σχέδιο επικαιροποίησης και βελτίωσης του ισχύοντος προεδρικού διατάγματος, με στόχο να καθιερώσουμε ένα ευέλικτο σχήμα εντός των δομών του υπουργείου, με την συνεπικουρία επιμελητήριων ώστε αυτό το όργανο να μπορεί γρήγορα να εξετάσει όλους τους εκκρεμείς φακέλους», κατέληξε ο υπουργός Παιδείας.

«Χιλιάδες νέοι ταλαιπωρούνται για κάτι λογικό και νόμιμο που έπρεπε να είχε γίνει χθες. Ελπίζουμε τους επόμενους μήνες να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία», σημείωσε από την πλευρά του, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Βασίλης Κόκκαλης.

--------------

Μέχρι το τέλος του 2016 θα λυθεί το πρόβλημα με την αναγνώριση πτυχίων

Διαβεβαίωση Φίλη ότι θα εκκαθαριστεί πλήρως η εκκρεμότητα με τις καθυστερήσεις.

Την πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να δοθεί τέλος στις καθυστερήσεις για την αναγνώριση της επαγγελματικής ισοδυναμίας των τίτλων σπουδών από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων, εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Φίλης.

Ο κ. Φίλης διαβεβαίωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει εκκαθαριστεί πλήρως αυτή η εκκρεμότητα, η οποία όπως ανέφερε, «δεν τιμά την ελληνική πολιτεία και είναι αποτέλεσμα λανθασμένων κινήσεων προηγούμενων ετών».

Εξάλλου, ο υπουργός Παιδείας παρουσίασε τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει το υπουργείο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα. Σε αυτές περιλαμβάνονται η συγκρότηση Επιτροπής, η προώθηση σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για το θέμα, καθώς και η λήψη διοικητικών μέτρων. «Είμαστε στη φάση των διαβουλεύσεων για τις τελικές τροποποιήσεις του Προεδρικού Διατάγματος και θα προχωρήσουμε σε μία καθολική λύση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, το οποίο -επαναλαμβάνω- ταλαιπωρεί χιλιάδες παιδιά και οικογένειες. Θα έλεγε κανείς ότι είναι μία από τις ντροπές -μικρή, αλλά ντροπή- του ελληνικού Δημοσίου», είπε χαρακτηριστικά.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω διεξαγωγής αγώνων


Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Γλυφάδα την Κυριακή

Θα διεξαχθεί αγώνας δρόμου.

Σταδιακή και προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε λεωφόρους και οδούς του δήμου Γλυφάδας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, λόγω διεξαγωγής αγώνα δρόμου με την επωνυμία «SHISEIDO RUN FOR BEAUTY».

Η διακοπή της κυκλοφορίας θα πραγματοποιηθεί κατά τις ώρες 09:15 το πρωί έως και τις 12:00 το μεσημέρι ως εξής:



  • Δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας της Λ. Ποσειδώνος, ρεύμα κυκλοφορίας προς Σούνιο, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ευρυάλης και Γρ. Λαμπράκη.
  • Διαδόχου Παύλου, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Ποσειδώνος (Αστέρια) έως την οδό Ευρυάλης


Παρακαλούνται οι οδηγοί για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, να αποφύγουν τη διέλευση και στάθμευση των οχημάτων τους στις παραπάνω οδούς και Λεωφόρους κατά τα αναφερόμενα χρονικά διαστήματα και να ακολουθούν τα σήματα και τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.,

-------------

Αγώνας δρόμου και διακοπή κυκλοφορίας σε Δάφνη-Υμηττό

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή 12 Ιουνίου.

Σταδιακή και προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε λεωφόρους και οδούς του δήμου Δάφνης – Υμηττού θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Ιουνίου, από τις 08:00 το πρωί έως τις 13:00 το μεσημέρι, λόγω διεξαγωγής του 7ου Αγώνα Δρόμου «Γύρος Δάφνης – Υμηττού».

Ειδικότερα, η διακοπή της κυκλοφορίας θα πραγματοποιηθεί ως εξής:

  • Χίου, στο τμήμα αυτής μεταξύ της Λεωφ. Βουλιαγμένης και της οδού Ηπείρου.
  • Ηπείρου, στο τμήμα αυτής μεταξύ των οδών Μεγ. Σπηλαίου και Αλ. Παναγούλη.
  • Αλ. Παναγούλη, στο τμήμα αυτής μεταξύ της οδού Ηπείρου και της Πλατείας Υμηττού.
  • Βρυούλων, στο τμήμα αυτής μεταξύ της Πλατείας Υμηττού και της οδού Ναυπλίου.
  • Ναυπλίου, στο τμήμα αυτής μεταξύ των οδών Βρυούλων και Μελ. Μερκούρη.
  • Καλλιπόλεως, στο τμήμα αυτής μεταξύ των οδών Μελ. Μερκούρη και Κολοκοτρώνη.
  • Κολοκοτρώνη, στο τμήμα αυτής μεταξύ της οδού Καλλιπόλεως και Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως.
  • Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως, στο τμήμα αυτής μεταξύ των οδών Κολοκοτρώνη και Κοτυώρων και Λεωφ. Σμύρνης και Ασπένδου.
  • Κοτυώρων, στο τμήμα αυτής μεταξύ της Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως και της Λεωφ. Σμύρνης.
  • Λεωφ. Σμύρνης, στο τμήμα αυτής μεταξύ της οδού Κοτυώρων και της Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως.
  • Ασπένδου, στο τμήμα αυτής μεταξύ της Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως και της οδού Προύσης.
  • Προύσης, στο τμήμα αυτής μεταξύ της οδού Ασπένδου και της Λεωφ. Ηλιουπόλεως.
  • Λεωφ. Ηλιουπόλεως, στο τμήμα αυτής μεταξύ των οδών Προύσης και Ειδομένης.
  • Ειδομένης, στο τμήμα αυτής μεταξύ της Λεωφ. Ηλιουπόλεως και της Λεωφ. Βουλιαγμένης.
  • Κανάρη, στο τμήμα αυτής μεταξύ της πλατείας Ηρώων και της Λεωφ. Παπαναστασίου.
  • Λεωφ. Παπαναστασίου, στο τμήμα αυτής μεταξύ της Λεωφ. Βουλιαγμένης και της οδού Ακροπόλεως.
  • Ακροπόλεως, στο τμήμα αυτής μεταξύ της Λεωφ. Παπαναστασίου και της οδού Μπουμπουλίνας.
  • Μπουμπουλίνας, στο τμήμα αυτής μεταξύ των οδών Ακροπόλεως και Εθνάρχου Μακαρίου.
  • Γραβιάς, στο τμήμα της μεταξύ αυτής οδού Εθνάρχου Μακαρίου και της Λεωφ. Βουλιαγμένης.
  • Εθνάρχου Μακαρίου, στο τμήμα αυτής μεταξύ των οδών Μπουμπουλίνας και Γραβιάς.
  • Αγ. Βαρβάρας, στο τμήμα αυτής μεταξύ της οδού Γραβιάς και της Πλατείας Δημαρχείου.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...